DANDERYDS KOMMUN Granskningsutlåtande 1(18) Kommunledningskontoret Karin Hallman Dnr BN Dnr KS 2016/0164

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DANDERYDS KOMMUN Granskningsutlåtande 1(18) Kommunledningskontoret Karin Hallman Dnr BN Dnr KS 2016/0164"

Transkript

1 DANDERYDS KOMMUN 1(18) Karin Hallman Dnr BN Dnr KS 2016/0164 Detaljplan för del av Stocksund 2:309 och del av Stocksund 2:306, ventilationsschakt, Stocksund, Danderyds kommun Kommunstyrelsen har i beslut punkt 2 uppdragit åt byggnadsnämnden att ta fram förslag till detaljplan för ett ventilationsschakt mellan Stocksundsbron och Roslagsbanebron. Ett planförslag har tagits fram och samråd pågick under tiden Yttranden som inkom under samrådet har legat till grund för revideringar. Under tiden fanns de reviderade planhandlingarna tillgängliga för granskning i Information Danderyd. Planhandlingarna visades även på biblioteket i Stocksund samt på kommunens hemsida.

2 DANDERYDS KOMMUN 2(18) Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Tidigare i planprocessen... 4 Yttranden inkomna under samrådsskedet... 7 S1. Mattias Höjer, Stocksberg S6. Marianne Westman, Sikreno S8. Tekniska nämnden... 8 S9.Ken Ejderhamn, Sikreno S10. Trafikförvaltningen... 9 S11. Lantmäteriet... 9 S12. Svenska kraftnät... 9 S15. Trafikverket S16. Dag Klackenberg, Talludden S19. Länsstyrelsen i Stockholm S21. Miljö- och hälsoskyddsnämnden Yttranden inkomna under granskningsskedet G1. Vattenfall Eldistribution G2. Ellevio AB G3. Lantmäteriet G4. Storstockholms brandförsvar G5. Tekniska kontoret, fastighetsavdelningen G6. E.ON Elnät Stockholm AB G7. Miljö- och hälsoskyddsnämnden G8. Länsstyrelsen G9.Trafikverket G10. Dag och Jens Klackenberg, fastighetsägare Talludden G11. Svenska kraftnät G12. Trygg i Danderyd/ Brottsförebyggande rådet G13. Norrenergi AB G14. Tekniska nämnden G15. Stockholms läns landsting, Trafikförvaltningen Lista över sakägare som inte har blivit tillgodosedda och därmed har rätt att överklaga detaljplanen Lista med övriga som har inkommit med synpunkter under planprocessen... 17

3 DANDERYDS KOMMUN 3(18) SAMMANFATTNING Planhandlingarna har under samråds- och granskningsskedet skickats till berörda remissinstanser och till sakägare. Av de 21 inkomna samrådsyttrandena är det 8 stycken som inte har någon erinran mot samrådsförslaget. Av 15 inkomna granskningsyttrandena har 9 st ingen erinran mot förslaget. Synpunkterna berörde främst buller, tekniska frågor samt frågor som är relaterade till byggskedet. I dialog med Svenska kraftnät och Trafikverket har planförlaget ändrats genom att ett mindre område närmast E18 begränsas till att endast vara E upp till +9,5 m och Gång- och cykelbana från +9,5 m och uppåt. Detta på begäran av Trafikverket för att inte hindra en eventuell utbyggnad av gång- och cykelbro över Stocksundet.

4 DANDERYDS KOMMUN 4(18) TIDIGARE I PLANPROCESSEN Under planprocessen har förslaget remitterats till myndigheter, sakägare m.fl. Av de 21 inkomna samrådsyttrandena är det 8 stycken som inte har någon erinran mot samrådsförslaget. Synpunkter som har inkommit har bemötts skriftligt i en samrådsredogörelse för plansamråd. Nedan sammanfattas de yttranden med erinran som framkommit tidigare under planprocessen. Valet av ventilationsschaktläge Tunnelns sträckning förbi Stocksundet har valts utifrån geotekniska förutsättningar. Vid Stocksundet har tunneln en av sina lågpunkter. I anslutning till lågpunkterna ska pumpstationer för bortledning av grundvatten från tunneln placeras. Ventilationsschaktet kräver därför en direkt närhet till Stocksundet, så att länshållningsvattnet kan avledas dit. Fyra alternativa schaktlägen har utretts, varav två (alternativ 1 och 3) bedöms vara möjliga lokaliseringar sett utifrån avstånd mellan ventilationsschakten, avstånd till kabeltunneln samt säkerhetsavstånd till annan infrastruktur, se figur nedan. Alternativ 2 ligger för långt ifrån kabeltunneln (ca 100 meter). Svenska kraftnät har utrett ytterligare ett alternativ (alternativ 4) med anledning av inkomna synpunkter under öppna huset under detaljplanesamrådet. Alternativ 4 innebär dock en ca 90 meter lång förbindelsetunnel och uppfyller därmed inte heller de beskrivna lokaliseringskriterierna. Figur. Alternativa lägen för ventilationsschakt Stocksundet. Alternativ 1 har valts.

5 DANDERYDS KOMMUN 5(18) Både alternativ 1 och 3 bedöms vara möjliga. Båda alternativen ligger nära broar. Påverkan på broarnas eventuella drift- och underhåll bedöms dock kunna förhindras genom restriktioner under byggskedet. Alternativ 1 ligger mellan brofästen för E18 och Roslagsbanan och förordas då det bedöms medföra minst omgivningspåverkan och bästa byggtekniska förhållanden, med anledning av att ventilationsschaktet kan anläggas direkt på berg utan spontning eller jordschakt och det finns inga närliggande undermarksanläggningar. Alternativ 3 skulle innebära intrång i Nationalstadsparken. Området används som båtuppläggningsplats och under den går även en bergtunnel för avloppsvatten som också gör platsen olämplig. Tillfartsväg Byggtrafik kommer uppstå för (1) transport för etablering och avetablering av arbetsmaskiner, bodar för personal, utrustning för vattenrening m.m., (2) daglig transport av arbetspersonal, städning, materialleveranser etc. och (3) borttransport av schaktmassor. De tyngre transporterna (lastbil) sker enligt punkt 1 och 3. Brovägen och Skeppsvägen vid Inverness kommer att behöva användas som tillfartsväg för byggtransporterna. Vägförstärkningar utförs av entreprenören vid behov. Detta kommer noggrant att utredas i god tid innan byggstart. För beskrivning av utredning och val av tillfartsväg se PM Tillfartsvägar. Antalet transporter med jord- och bergsmassor beräknats till ca 180. Då bergarbeten ovan jord beräknas pågå under ca fyra veckor innebär det att masstransporterna kommer ske under denna period, vilket innebär ca 9 transporter per vardag, motsvarande knappt en transport per timme, räknat på en arbetstid mellan kl Utöver transporterna av massor tillkommer transporterna enligt punkt 1 och 2 ovan. Omfattningen på transporterna för etablering och avetablering av arbetsområdet bedöms utgöras av några tiotal lastbilslass som sker under några veckors tid. Transporterna av material är svåra att uppskatta och beror på entreprenörens planering av arbetet. Buller under drift- och byggskedet Inget buller kommer att uppstå från tunnelanläggningen under driftskedet. Vid ventilationsschakt Stocksundet kommer luften att ventileras ut med hjälp av fläktar under mark vid Anneberg, Frescati och Skanstull. Pumpar för länshållningsvattnet kommer att placeras nere på tunnelnivå och medför därmed ingen bullerstörning ovan mark. Bullerberäkningar har gjorts för anläggningsskedet. Vid ventilationsschakt Stocksundet kommer luftburet buller främst alstras vid bergarbeten ovan jord (ca fyra veckor) och pilothålsborrning inför raiseborrning (1 2 dagar). Bullerstörningen bedöms då vara påtaglig. Vid övriga arbeten bedöms bullerstörningen vara liten med tanke på de höga bakgrundsnivåerna från E18. Stomljud kommer vara klart hörbara i närmsta fastigheter under de ca fyra veckor då bergarbeten utförs ovan mark och under de ca tre veckor som den s.k. raiseborrningen utförs.

6 DANDERYDS KOMMUN 6(18) Angiven byggnadsarea och byggnadshöjd samt brandskydd Av Svenska kraftnäts samrådsunderlag från februari 2014 framgår att ventilationshuven kommer att ha en diameter om ca 4 meter och en höjd om ca 7 meter. Efter fortsatt projektering och gestaltning av ventilationshuven har det visat sig att huvens diameter i huvudsak behöver vara ca 6 meter, medan höjden blir 6,5 meter. Huven är snäckformad och inte helt cylindrisk. Angiven byggnadsarea i detaljplanen är väl tilltagen. Det kommer inte släppas ut mer luft vid ventilationsschakt Stocksundet än vad som tidigare har beräknats. Brandspjäll kommer endast sättas in inom anläggningen för att skapa brandceller. Sannolikheten för en brand är väldigt liten, men om det trots allt skulle ske i närheten av ventilationsschakt Stocksundet kommer brandgasen att behöva släppas ut genom ventilationsschaktet. Vibrationskänsliga objekt intill schaktläget En översiktlig riskanalys avseende ventilationsschakt Stocksundet har gjorts. Vibrationskänsliga objekt inom cirka 100 meter från planerade mark- och sprängningsarbeten har inventerats. Den ena byggnaden inom fastigheten Talludden 2 ligger inom inventeringsområdet och vibrationsmätning planeras att ske på denna byggnad. Den mur som finns inom fastigheten Talludden 2 och som fastighetsägaren, enligt sitt samrådsyttrande, bedömer är känslig för vibrationer kommer att tas med i riskanalysen. Framtida gång-och cykelbro över Stocksundet Svenska kraftnät har haft dialog med Trafikverkets projektledare för ny planerad GC-bro över Stocksundet. Trafikverkets projekt har varit i ett tidigt planeringsskede och någon sträckningsutredning har ännu inte tagits fram. För närvarande finns det en utredningsbuffert om 5 meter för den kommande cykelbron på vardera sidan om bron för E18. Det är inte klart vilken sida av bron som cykelbron kommer placeras. Intill brofästet i Danderyd är vägbron idag lite bredare till följd av en avfart. Eventuellt behövs därmed inte så stor breddning som 5 meter där, i de fall cykelbron placeras på östra sidan. Med presenterat förslag kan det rymmas en cykelbro mellan befintlig bro och ventilationsschaktet. Detta behöver dock studeras närmare utifrån ritningsunderlag från Svenska kraftnät. Svenska kraftnäts bemötande till enskilda fastighetsägare I det bemötande som Svenska kraftnät skickade till fastighetsägaren Marianne Westman per e-post den 14 maj 2014 informerade Svenska kraftnät mycket riktigt att ett informationsblad avsågs att sändas ut till alla som tidigare var kallade till samråd. Svenska kraftnät skrev att detta utskick planerades att göras i juni, vilket var den tidpunkt då tillståndsansökningarna planerades att skickas in enligt dåvarande tidplan. Med anledning av fortsatta utredningar

7 DANDERYDS KOMMUN 7(18) och behovet av kompletterande samråd blev tidplanen förskjuten. Ett informationsblad avses fortsatt att skickas ut i samband med att tillståndsansökningarna skickas in och i samband med detta ska Svenska kraftnäts samrådsredogörelse läggas ut på verkets hemsida. På hemsidan finns ytterligare information om projektläget. Svenska kraftnät avser att inom kort skicka ett bemötande till fastighetsägarna till Sikreno 7 för att informera om att fastighetsägarna finns med i sakägarförteckningen till ansökan. Byggnaden inom fastigheten Sikreno 7 har en känslig grundläggning och byggnaden utgör därmed ett riskobjekt som ska följas upp i Svenska kraftnäts kontrollprogram inom ramen för planerad vattenverksamhet enligt miljöbalken. YTTRANDEN INKOMNA UNDER SAMRÅDSSKEDET S1. Mattias Höjer, Stocksberg 2 Yttrande: Läget är väl valt mellan broarna då detta ändå är ett ogästvänligt ställe. Oro för buller, kommer det att låta från anläggningen när den är i drift? Det är viktigt att den tillfälliga gångbron som byggs under byggtiden även anpassas till cykling. I dagsläget finns en passage från gångvägen upp till cykelvägen bredvid motorvägen. Passagen är brant, dålig och används kanske inte av så många, men det är en mycket bra passage till tåget. Det ser ut som att det nya bygget skulle kunna förstöra denna passage helt. Men med lite planering borde det istället gå att göra den riktigt bra och bygga en ordentlig trappa med belysning. I den mån det finns planer på att bredda cykelvägen på bron är det viktigt att tornets höjd inte omöjliggör detta. Kommentar: Anläggningen kommer inte att bullra när den är i drift, se mer under rubrik Buller under drift- och byggskede i den inledande sammanfattningen. Kommunen har i dagsläget inga planer på att bygga en gångväg mellan broarna upp till E18. Bedömningen är att ventilationsschaktets höjd inte skall förhindra en breddning av cykelvägen. S6. Marianne Westman, Sikreno 7 Yttrande: Synpunkter framförs kring kontakt med Svenska kraftnät och tidigare hantering av synpunkter i deras ärende. Synpunkter om riskfrågor och negativ påverkan på närmiljön. Synpunkter på anläggande, byggnation och transporter under byggnation. Är kritisk till val av placering av ventilationsschaktet samt orolig för ökade bullernivåer, ökad spridning av radon samt ökade partikelhalter. Kommentar: Kommunen ansvarar för framtagandet av detaljplanen som möjliggör ett ventilationsschakt. Svenska kraftnät ansvarar för byggnationen och hela projektet City Link. Frågor kring tidigare kontakt med Svenska kraftnät är inte en fråga för kommunen utan har vidarebefordrats till berörda hos Svenska kraftnät. Projektet kommer att generera en del störningar under byggtiden så buller och ökad trafik. När byggnationen är klar och ventilationsschaktet är i drift genererar anläggningen inte något buller se avsnittet i den inledande sammanfattningen Buller under drift- och byggskede.

8 DANDERYDS KOMMUN 8(18) När det gäller alternativa placeringar, se avsnitt Valet av ventilationsschaktläge. Den luft som ventileras ut via ventilationsschaktet innehåller inga föroreningar utan endast värme och fukt. Luftvolymen vid drift av fläktar är så pass stor att radonhalten som uppstår är försumbar. Byggnaden inom fastigheten Sikreno 7 har en känslig grundläggning och byggnaden utgör därmed ett riskobjekt som kommer att följas upp i Svenska kraftnäts kontrollprogram inom ramen för planerad vattenverksamhet enligt miljöbalken. S8. Tekniska nämnden Yttrande: Vid anläggningen kommer grundvatten pumpas upp. Recepient för detta blir då Edsviken. Vad detta tunnelvatten innehåller framgår inte av planbeskrivningen. Planen bör kompletteras med en markyta mellan byggnad och Edsviken avsedd för rening och där saneringsmöjligheter av tunnelvatten kan ske. En sådan lösning skulle kunna vara en dagvattendamm eller dämme innan utlopp till sjön där utsläpp skulle kunna upptäckas, saneras och/eller renas. Att leda vatten i öppen dager skapar livsmiljö för akvatiska djur och växter. Avrinning från ett sådant öppet dämme över exempelvis urberg och mark ner i Edsviken skapar ytterligare livsmiljöer. Kommentar: Anläggande av en dagvattendamm mellan gångvägen och Edsviken möjliggörs i gällande plan. För frågor om vatten se kommentar till yttrande S.21. Planbeskrivningen har kompletterats med ett avsnitt om innehållet i vattnet. S9. Ken Ejderhamn, Sikreno 7 Yttrande: Synpunkter framförs på hur avvägningen av sakägare och grannar är gjord samt synpunkter på bedömningen av vald placering av ventilationsschaktet. Det framförs även synpunkter på att en miljökonsekvensbeskrivning bör göras eftersom förslaget inte överensstämmer med översiktsplanen och planområdet omfattas av strandskydd. Det framförs också att utredningar kring buller, luftkvalitet, grundvattennivå inte gjorts. Vidare tas frågor angående trafikutredning under drift men även under byggperioden upp. Grundläggningen på Sikreno 7 är genom sin konstruktion beroende av att inte grundvattennivån förändras. Kommentar: De fastigheter som ligger närmast planområdet har tagits med i fastighetsförteckningen. För frågor angående vald placering se den inledande sammanfattningen under rubrik Valet av ventilationsschaktläge. I gällande översiktsplan för Danderyds kommun, antagen 2006, anges bebyggelseområde för det aktuella planområdet. En översiktsplan är inte juridiskt bindande utan endast rådgivande. Att trygga elförsörjningen i länet är en stor allmän angelägenhet och schaktets placering mellan broarna bedöms som lämplig plats för ändamålet. Planområdet omfattas inte av strandskydd i dagsläget men med anledning av de ändringar i miljöbalken och plan- och bygglagen beträffande strandskydd, som trädde i kraft den 1 juli 2009 återinträder strandskyddet när ny detaljplan ersätter befintlig. Utifrån detta anges en administrativ bestämmelse i detaljplanen. Bestämmelsen syftar till att upphäva strandskyddet i hela planområdet med hänvisning till att strandområdet redan är ianspråktaget och påverkan som ostörd kustlinje redan är påverkad, enligt miljöbalkens 7 kap 18 c särskilt skäl nr 1.

9 DANDERYDS KOMMUN 9(18) Samråd sker med länsstyrelsen om den behovsbedömning som kommunen tar fram. I behovsbedömningen görs en bedömning om planen innebär betydande miljöpåverkan eller ej. I detta fall delar Länsstyrelsen kommunens uppfattning om att planen inte innebär betydande miljöpåverkan. Byggnaden inom fastigheten Sikreno 7 har en känslig grundläggning och byggnaden utgör därmed ett riskobjekt som kommer att följas upp i Svenska kraftnäts kontrollprogram inom ramen för planerad vattenverksamhet enligt miljöbalken. S10. Trafikförvaltningen Yttrande: Önskar tydligare beskrivning av Roslagsbanan avseende riksintresse i planbeskrivningen samt saknar en illustrationskarta som skulle underlätta granskningen. Delar av det planlagda området berör servitutsområden som rör tunnel samt bro. Trafikförvaltningen önskar att det tydligare beskrivs var ventilationsschaktet ska placeras i relation till järnvägsbron och att spårens markanvändning framgår i plankartan. Kommentar: Planområdet har minskats och ett mindre område för trafik har lagts in i plankartan. Området för trafik får underbyggas med teknisk anläggning. Detaljplanen bedöms inte påverka Roslagsbanan negativt. Planhandlingarna är kompletterade med en illustration samt ett avsnitt om Roslagsbanan. S11. Lantmäteriet Yttrande: Markeringen för väg i grundkartan överensstämmer inte med dess teckenförklaring. Befintligt servitut, /14.4 (tunnel), finns inte med i grundkartan. I fastighetsförteckningen benämns denna rättighet som / Kommentar: Planhandlingarna har justerats enligt lantmäteriets synpunkter. S12. Svenska kraftnät Yttrande: Elförbindelsen består av fyra etapper och tidplanen för Stocksholms Ström är ändrad. Delprojekten inom Stockholms Ström inklusive City Link beräknas vara klara tidigast år Med tanke på osäkerheten i tidplanen för City Link etapp 2 enligt ovan, d.v.s. beroende av när såväl koncession som miljödom meddelas m.m., önskar Svenska kraftnät att genomförandetiden sattes till sju år istället för fem år. Vad gäller gestaltning av ventilationsschaktet bedömer Svenska kraftnät att cortenstål är lämpligt material för platsen. Dels för att det är mer beständigt mot klotter i jämförelse med rostfritt stål och att det då också är i linje med gestaltning och materialval vid övriga ventilationsschaktlägen vid Frescati och KTH. I planbeskrivningen anges att en tillfällig gångbro kommer att byggas som går ut i vattnet förbi aktuellt planområde. Avsikten är att gångbron går i anslutning till strandlinjen och att den går ovan mark i hela sin sträckning. Detaljprojekteringen av ventilationsschaktet är utförd. Kompletterande geotekniska undersökningar kommer att göras för att bestämma djup till berg och bergytans lutning mot vattnet, dels i läget för ventilationsschaktet och dels i läget för slänten mellan strandlinjen och ventilationsschaktet och transportväg. Eventuellt behövs undersökning från flotte för att undersöka bergets lutning under Stocksundet. Dessutom krävs provtagning och rutinanalys för att ta reda på lerans egenskaper. Stabiliteten ut mot strandlinjen måste kontrolleras för att

10 DANDERYDS KOMMUN 10(18) säkerställa möjligheten för kranuppställning och transporter till och från platsen. Mer underlag angående de geotekniska förhållandena är också nödvändiga för att utreda förutsättningarna för en provisorisk förbifart av gång- och cykelbanan utanför brostödet på Stocksundsbron (E18). En miljöundersökning ska utföras för att verifiera att schaktmassor inte är förorenade. Dagvattenhantering är inte aktuellt för ventilationsanläggningen och inte heller att anlägga ett fördröjningsmagasin. I kommande tillståndsprövning enligt miljöbalken för tunnelanläggningen, vilket även inkluderar ventilationsschaktet vid Stocksundet, kommer frågan om länshållningsvatten under såväl bygg- som driftskede att belysas noggrant. Detta beaktas i miljökonsekvensbeskrivningen, som biläggs tillståndsansökan. Under byggskedet kommer länshållningsvatten från sprängning av teknikutrymme och borrning av pilothål för raiseborrning pumpas till bassäng för olje- och slamavskiljning på markytan inom etableringsområdet. Avledning planeras till Stocksundet. Avledning görs till spillvattennätet om överenskommet riktvärde för kväve överskrids. Efter raiseborrning avleds vatten via Anneberg till dess att länshållningspumpar installerats i förbindelsetunneln. Länshållningsvatten pumpas då genom ventilationsschaktet upp från tunneln till bassäng för olje- och slamavskiljning på markytan inom etableringsområdet. Därefter avleds vattnet till Stocksundet, under förutsättning att överenskommet riktvärde för kväve inte överskrids. Under driftskedet kommer det inläckande grundvattnet att ledas till Stocksundet via ett nytt dike. Utsläpp av bortlett grundvatten, och i anläggningsfasen även processvatten, bedöms inte påverka möjligheten för recipienten att uppnå miljökvalitetsnormerna god ekologisk status och god kemisk ytvattenstatus. Det bör i planbestämmelserna tydliggöras att e45 innebär största byggnadsarea i kvadratmeter ovan mark. Kommentar: Avsnittet angående tidplanen ändras. Genomförandetiden ändras till sju år istället för fem år. S15. Trafikverket Yttrande: Rubricerat detaljplaneförslag kan komma i konflikt med projektet som handlar om att förbättra kapaciteten på E18 samt öka kapaciteten på det regionala cykelstråket Täbystråket via Stocksundsbron. Bland annat kan höjden på det planerade tornet komma i konflikt med en eventuell bro. Detta är ett nationellt pågående investeringsprojekt som är i ett tidigt skede med framtagande av vägplan. Projektet bedrivs i samarbete med bl.a. Danderyds kommun. Inom några månader bör situationen för det planerade regionala cykelstråket med eventuell ny bro ha klarnat. TA-plan ska tas fram och godkännas av Trafikverket om vägområdet för E18 kommer att beröras vid byggnationen. Sprängningsarbeten och liknande, som sker utanför vägområdet men som kan påverka vägen, ska göras i överenskommelse med Trafikverket. Eventuell belysning på det planerade tornet får inte innebära att trafiken på E18 störs. Det behövs en noggrannare redogörelse av de geotekniska förhållandena. På de bifogade ritningarna står att det ska utföras undersökningar. Det kommer att krävas sprängning för schakterna och även för grundläggningen av tornet mellan broarna. Det verkar som att arbeten kommer att ske väldigt nära stöden för broarna vilket måste detaljstuderas. Det har även stor betydelse hur och på vilken nivå Trafikverkets anläggning är grundlagd. Närheten till broarna innebär att brotekniska specialkunskaper behövs för att kunna bedöma utförandet

11 DANDERYDS KOMMUN 11(18) på tornet. Avtal som reglerar arbeten under byggtiden samt den permanenta anläggningen ska tecknas mellan Trafikverket och Danderyds kommun innan detaljplanen antas. Kommentar: För den kommande cykelbron finns en buffert på 5 meter på vardera sida om bron där E18 går eftersom det i dagsläget inte är bestämt vilken sida av E18 cykelbron kommer att placeras. Trafikverket har i dialog med Svenska kraftnät kommit fram till att det går att få plats med en cykelbro mellan befintlig vägbro och ventilationsschaktet. Detta behöver dock studeras närmare utifrån ritningsunderlag från Svenska kraftnät. Eventuell belysning kring ventilationsschaktet bedöms inte störa trafiken på E18. Detaljerade geotekniska undersökningar kommer att göras i samband med byggnation. S16. Dag Klackenberg, Talludden 2 Yttrande: När de nya landsvägs- och järnvägsbroarna byggdes över Stocksundet medförde sprängningarna att den stenmur som gränsar ut mot vattnet långsamt började spricka. Sprickorna har senare vidgats avsevärt. Motsvarande stenmur mot väster, som är av likadan konstruktion som den vid broarna, blev inte påverkad. Slutsatsen måste därför bli att sprängningarna är det som har orsakat den östra murens förfall. Muren är idag illa åtgången och måste repareras och förstärkas. Vi kan inte bevisa att sprängningarna är orsaken till murens förfall. Klart är dock att muren stod ograverad i mer än 150 år till dess sprickorna visade sig efter sprängningarna i samband med byggandet av de bägge broarna. Enligt vår uppfattning kan framtida sprängningar för ett ventilationsschakt ytterligare förstöra muren och riskera att delar av den glider ner i Edsviken. Det framgår inte av utskickat material hur dagvattnet och det uppumpade grundvattnet skall tas omhand. Är det planerat att brunnar eller pumpar ska byggas och installeras? Kommer det att byggas pumphus? Vilken ljudnivå kommer i så fall uppstå för att föra ut dagvatten i Edsviken? Vi utgår från att dagvattnet är rent eftersom vi numera kan njuta av dagliga bad i edsviken under sommaren. Har några ytterligare platser övervägts och undersökts provborrats för att avgöra lämplig placering av ventilationsschaktet? Kommentar: Angående oro för sprickbildning i muren: Talludden 2 kommer att tas med i riskanalysen som Svenska kraftnät gör i samband med byggnation, se rubrik Vibrationskänsliga objekt intill schaktläget i den inledande sammanfattningen. Dagvattnet skall tas omhand på närliggande gröna ytor i största möjliga mån, avledas i dike eller ledas till allmän dagvattenledning eller diken. Pumpar kommer att installeras i tunneln på cirka 60 meters djup. De kommer inte höras på markytan. Det kommer inte att byggas något pumphus. Länshållningsvattnet som leds ut i Edsviken kommer att bestå av till tunneln inläckande grundvatten. Inga föroreningar följer med vattnet men det har en naturligt hög salthalt. Länshållningen från City Link Etapp 2 bedöms inte ha någon negativ påverkan på vattenkvalitén eller badupplevelsen i Edsviken. Ytterligare platser för placering har utretts, se rubrik Valet av ventilationsschaktläge i sammanfattningen.

12 DANDERYDS KOMMUN 12(18) S19. Länsstyrelsen i Stockholm Yttrande: Se bilaga 1 i samrådsredogörelsen. Kommentar: Trafikverket har i dialog med Svenska kraftnät och Danderyds kommun kommit fram till att detaljplanen för ventilationsschaktet inte hindrar de två projekten. Planbeskrivningen har kompletterats med illustration, situationsplan samt ytterligare beskrivning angående geotekniska förutsättningar och risker. S21. Miljö- och hälsoskyddsnämnden Yttrande: Vid anläggning skall grundvatten pumpas upp från kabeltunneln vilket inte framgår av planbeskrivningen. Recipient för vattnet blir Edsviken. Det saknas en beskrivning av tunnelvattnets innehåll och hur det skall tas om hand vid olika situationer, under utförandet, i drift eller vid en eventuell olycka. Det saknas en yta för eventuellt fördröjningsmagasin för länshållningsvatten och även för grundvatten i drift. Det är viktigt att ta dessa frågor i planeringsskedet eftersom det kan komma en miljödom om vattenverksamhet där krav kan ställas på hänsyn på hanteringen av vatten från tunneln. Kommentar: Det vatten som släpps ut från tunneln vid ventilationsschakt Stocksundet är salt grundvatten med en bedömd kloridhalt på ca 1000 mg/l, vilket kan jämföras med kloridhalten i Östersjön som ligger på ca 4000 mg/l. I anläggningsskedet kommer länshållningsvattnet även att innehålla processvatten från tunnelframdrivningen vilket innehåller finpartiklar från krossat berg, samt högt ph orsakat av cementrester från användningen av cementbaserade injekteringsmedel. Kvävehaltigt vatten uppkommer vid de delar av tunneln som anläggs med sprängning, vilket är förbindelsetunnlarna samt teknikutrymmet under mark vid ventilationsschaktet. Vid en eventuell olycka eller oljespill kan tunnelvatten även innehålla oljeföreningar. Tunnelvatten kan även innehålla metaller som naturligt finns i berget och som vid borrning frigörs i vattnet. Metaller binds oftast i hög grad till partiklar men en viss del av metallerna går dock i lösning och blir biotillgängligt. Länshållningsvatten kommer under byggskedet av ventilationsschakt Stocksundet att släppas ut direkt till recipient efter rening i markplan i form av sedimentationsbassänger och oljeavskiljning, förutsatt att riktvärdena underskrids. Vid behov kommer även ph-justering att utföras. Kvävehaltigt vatten kommer att kontrollmätas och beroende på kvävehalt släpps vattnet till spillvattennätet för vidare avledning till reningsverk med kväverening. Någon negativ konsekvens av användande av kemiska injekteringsmedel bedöms inte uppkomma till följd av att mängden injekteringsmedel som kommer att användas är liten samt att Svenska kraftnäts granskningsrutin säkerställer en kontrollerad användning av kemikalier. Fortsatt dialog med vattenmottagarna kommer hållas under framtagandet av ett kontrollprogram och riktvärdena kommer att fastställas tillsammans med vattenmottagarna. Erfarenheter från Trafikverkets senaste tunnelprojekt, Förbifart Stockholm, och Svenska kraftnäts kabeltunnel i Danderyd, Mörbytunneln, kan användas som underlag för detta arbete. Under driftskedet kommer inläckande grundvatten att släppas ut vid ventilationsschakt Stocksundet. Vattnet pumpas till marknivån och släpps till Stocksundet (recipient Lilla

13 DANDERYDS KOMMUN 13(18) Värtan/Edsviken) via självfall i öppet dike till strandkant. Under gång- och cykelvägen leds vattnet i en rörledning. Vid brand eller annan olycka kommer pumparna att stängas av och vattnet kommer att provtas för att bedöma om det finns föroreningar i vattnet och baserat på resultat bedöms hur vattnet ska hanteras/omhändertas. Svenska kraftnät har inte för avsikt att anlägga ett fördröjningsmagasin i driftskedet, då systemet blir mer beroende av underhåll än vad det behöver vara. Då vattenavledningen ska fungera över lång tid, säkert över 100 år, är en självreglerande lösning överlägsen när det gäller drift och underhåll. Ändringar utifrån inkomna synpunkter under samrådsskedet: Planhandlingarna kompletteras med en illustration och illustrationskarta Grundkartan kompletteras med servitutet för tunnel och teckenförklaringen kompletteras med rätt linje för väg. Genomförandetiden ändras till sju år istället för fem år Planbeskrivningen uppdateras/kompletterats med: tidplan för projektet, geoteknik, risker, innehåll i vatten, roslagsbanan Planbestämmelserna förtydligas med att e45 innebär största byggnadsarea i kvadratmeter ovan mark. Plankartan har kompletterats med ett område för trafik som får underbyggas med teknisk anläggning YTTRANDEN INKOMNA UNDER GRANSKNINGSSKEDET Yttranden från Länsstyrelsen återges i sin helhet, i övrigt är yttrandena sammanfattade. G1. Vattenfall Eldistribution Yttrande: Vattenfall har i samrådsskedet redogjort för elanläggningar inom detaljplanen och denna information gäller alltjämt. Kommentar: I samrådsskedet lämnades information om att inga av Vattenfalls elanläggningar finns inom området. G2. Ellevio AB Yttrande: Ingen erinran Kommentar: - G3. Lantmäteriet Yttrande: Ingen erinran Kommentar: -

14 DANDERYDS KOMMUN 14(18) G4. Storstockholms brandförsvar Yttrande: Ingen erinran Kommentar: - G5. Tekniska kontoret, fastighetsavdelningen Yttrande: Ingen erinran Kommentar: - G6. E.ON Elnät Stockholm AB Yttrande: Ingen erinran Kommentar: - G7. Miljö- och hälsoskyddsnämnden Yttrande: Under plansamrådet framfördes synpunkter som handlade om att en beskrivning av innehållet i tunnelvattnet saknades. Eftersom miljö- och stadsbyggnadskontoret ingår i en arbetsgrupp för att svara på remiss gällande tillståndsansökan för City Link anser kontoret att synpunkter kring buller och länshållningsvatten behandlas i yttrandet av tillståndsansökan. Miljö-och stadsbyggnadskontoret ser inga hinder för att detaljplan för ventilationsschakt Stocksund ska kunna antas. Kommentar: - G8. Länsstyrelsen Yttrande: Rubricerad detaljplan har översänts till Länsstyrelsen för granskning i enlighet med 5 kap. 18 plan- och bygglagen (2010:900), PBL. Länsstyrelsen har inget att erinra mot planförslaget enligt 5 kap. 22 PBL. Kommentar: - G9. Trafikverket Yttrande: Planeringen för det regionala cykelstråket och möjligheten till att anlägga en cykelbro kommer att klargöras i höst. Efter en mer detaljerad studie kommer detta kunna klargöras. En preliminär bedömning är att det troligtvis kommer att gå Vad gäller risker för E18 under anläggningsskedet har Trafikverket inte fått bekräftelse om och argument för att vägens funktion och stabilitet inte påverkas. Efter ett möte med Svenska kraftnät i våras skulle Trafikverket få denna återkoppling. När detta väl är klarlagt behöver ett genomförande regleras i ett avtal mellan kommunen och Trafikverket innan detaljplanen antas, med hänsyn till att anläggningsarbeten såsom sprängningar behöver ske i överenskommelse med Trafikverket på grund av närheten till E18. Kommentar: I dialog med Trafikverket har en justering gjorts i planförslaget som innebär att ett mindre område närmast E18 begränsas till att endast vara E- teknisk anläggning upp till +9,5 m och Gång- och cykelbana från +9,5 m och uppåt för att inte hindra Trafikverkets planer på en framtida gång- och cykelbro.

15 DANDERYDS KOMMUN 15(18) G10. Dag och Jens Klackenberg, fastighetsägare Talludden 2 Yttrande: Stora infrastrukturprojekt som medfört buller har genomförts vid Stocksundet i omedelbar närhet till fastigheten Talludden 2. Nu startar ett nytt flerårigt projekt och fastighetsägarna anser därför att bullerdämpande åtgärder, såsom bullerskärmar vid E18 åt väster, tystare asfalt på E18 samt bullerskärmar vid Roslagsbanan. Detta skulle uppskattas av boende i Danderyd och Solna men också av de som nyttjar gång- och cykelvägen längs E18. Fastighetsägarna önskar att så få träd och buskar som möjligt fälls och tas bort i området. I synnerhet längs tomtgränsen på Talludden 2 där den tillfälliga gång- och cykelvägen är tänkt att gå. Flyttas den något österut bort från fastighetsgränsen kan träd och buskar sparas. Även norr om Inverness strand finns ett uppskattat skogsparti. På dessa ställen finns det träd och buskar som fungerar som värdefullt skydd och avskärmning. Fastighetsägarna uppskattar att Talludden tas med i Svenska kraftnäts riskanalys och att ytterligare vibrationsmätningar kommer att göras. Med tanke på att Talludden 2 är klassad som speciellt värdefull i Kulturmiljöhandboken för Danderyds kommun bör ingreppen och anläggningsarbetena göras så varsamt som möjligt. Kommentar: För frågor som rör bullerskärmar och liknande på E18 hänvisas till Trafikverket. När anläggningen är i drift alstras inget buller. När det gäller placering av tillfälliga gång- och cykelvägen samt storlek på etableringsytor är detta något som hör till byggskedet vilket Svenska kraftnät ansvarar för. G11. Svenska kraftnät Yttrande: Svenska kraftnät är ett affärsverk och stavas med litet k. City Link planeras i såväl Danderyds kommun som i Solna och Stockholms stad. Kommentar: Synpunkterna beaktas G12. Trygg i Danderyd/ Brottsförebyggande rådet Yttrande: Trygg i Danderyd (TID) / Brottsförebyggande rådet (BRÅ) ser att många viktiga trygghetsskapande aspekter redan tagits med i planeringen. TID anser att föreliggande planbeskrivning har ett föredömligt upplägg och innehåll ur trygghetssynpunkt där trygghet fått en egen rubrik. TID har identifierat två förebyggande brotts- och trygghetsaspekter som kan åtgärdas: Åtgärder mot intrångsolyckor samt åtgärder mot stöld, nedskräpning och upplevd otrygghet under byggtiden. Kommentar: Svenska kraftnäts anläggningar för stamnätet har en stor betydelse för samhället och skyddas mot skadegörelse och olaga intrång. I normalfallet liksom för Ventilationsschaktet vid Stocksundet gäller att anläggningen ska uppfylla skyddsklass 2 enligt Svenska Stöldskyddsföreningen. Anläggningen är försedd med dubbelt skalskydd och är dessutom kopplad till larmsystem som har direkt koppling till Svenska kraftnäts driftcentral.

16 DANDERYDS KOMMUN 16(18) G13. Norrenergi AB Yttrande: Ingen erinran Kommentar: - G14. Tekniska nämnden Yttrande: En damm som komplement till den bäck där tunnelvattnet planeras att släppas ger en ovanlig biotop med kallt grundvatten. I en sådan damm kan en eventuell förorening lättare upptäckas av förbipasserande personer och ett eventuellt utsläpp vara tillgängligt för sanering. Kommentar: Detaljplanen hindrar inte tillkommandet av en sådan anläggning. G15. Stockholms läns landsting, Trafikförvaltningen Yttrande: Trafikförvaltningen har fört en dialog med Danderyds kommun om föreslagen åtgärd och har ingen erinran mot förslaget. Med anledning av läget intill Roslagsbanan kan ett genomförandeavtal behöva tecknas mellan SL och exploatören samt kommunen. Kommentar: Synpunkterna beaktas. Ändringar utifrån inkomna synpunkter under granskningsskedet: Ett område närmast E18 begränsas till att endast vara E- teknisk anläggning upp till +9,5 m och Gång- och cykelbana från +9,5 m och uppåt.

17 DANDERYDS KOMMUN 17(18) LISTA ÖVER SAKÄGARE SOM INTE HAR BLIVIT TILLGODOSEDDA OCH DÄRMED HAR RÄTT ATT ÖVERKLAGA DETALJPLANEN Namn Ägare till fastighet (fastighetsbeteckning) Vilket skede som yttrandet inkommit under LISTA MED ÖVRIGA SOM HAR INKOMMIT MED SYNPUNKTER UNDER PLANPROCESSEN Namn på person, organisation, företag eller myndighet Ägare till fastighet (fastighetsbeteckning) Vilket skede som yttrandet inkommit under Mattias Höjer Stocksberg 2 Samråd Norrvatten Samråd Havs- och vattenmyndigheten Samråd Tekniska nämnden, fastighetsavdelningen Telia Skanova Samråd Marianne Westman Sikreno 7 Samråd E.ON Elnät Tekniska nämnden Ken Ejderhamn Sikreno 7 Samråd Trafikförvaltningen Lantmäteriet Svenska kraftnät Utbildnings- och kulturkontoret Samråd Vattenfall eldistribution AB Trafikverket Dag Klackenberg, Jens Klackenberg Talludden 2 Naturskyddsföreningen i Danderyd Samråd Norrenergi Länsstyrelsen Elsäkerhetsverket Samråd Miljö- och hälsoskyddsnämnden Brottsförebyggande rådet/brå Granskning Storstockholms brandförsvar Granskning Ellevio Granskning

18 DANDERYDS KOMMUN 18(18) KOMMUNLEDNINGSKONTORET David Grind Plan- och exploateringschef Karin Hallman Planarkitekt

Danderyd 3:177, Ventilationsschakt

Danderyd 3:177, Ventilationsschakt Karin Hallman Samrådsredogörelse 2015-08-11 Dnr 2014-0549 1(10) Samrådsredogörelse Detaljplan för del av Danderyd 3:177, Ventilationsschakt i Danderyd, Danderyds kommun Kommunstyrelsen har i beslut 2014-06-09

Läs mer

Detaljplan för del av Stocksund 2:309 och del av Stocksund 2:306, Ventilationsschakt för City Link i Stocksund, Danderyds kommun

Detaljplan för del av Stocksund 2:309 och del av Stocksund 2:306, Ventilationsschakt för City Link i Stocksund, Danderyds kommun Karin Hallman 2016-05-20 Dnr BN 2014-0788 Dnr KS 2016-0164 1(9) Detaljplan för del av Stocksund 2:309 och del av Stocksund 2:306, Ventilationsschakt för City Link i Stocksund, Danderyds kommun en ska redovisa

Läs mer

Stockholms ström, CityLink, planerad ny 400 kv ledning

Stockholms ström, CityLink, planerad ny 400 kv ledning 1(5) Stockholms ström, CityLink, planerad ny 400 kv ledning Ärendet Svenska Kraftnät har till kommunen översänt ett samrådsunderlag rörande tunnelförläggningen av en ny 400 kv ledning mellan transformatorstationen

Läs mer

Planuppdrag - Detaljplan för ventilationsschakt till CityLink

Planuppdrag - Detaljplan för ventilationsschakt till CityLink 1(5) Planuppdrag - Detaljplan för ventilationsschakt till CityLink Ärendet I projektet Stockholms Ström planerar Svenska Kraftnät en elnätsförbindelse genom en ny tunnelförlagd 400 kv-förbindelse mellan

Läs mer

Planbeskrivning. Detaljplan för del av Danderyd 3:177, Ventilationsschakt City Link, Danderyd, Danderyds kommun. Antagandehandling

Planbeskrivning. Detaljplan för del av Danderyd 3:177, Ventilationsschakt City Link, Danderyd, Danderyds kommun. Antagandehandling 1(8) Detaljplan för del av Danderyd 3:177, Ventilationsschakt City Link, Danderyd, Danderyds kommun Antagandehandling en ska redovisa de förutsättningar och de syften planen har. Den ska underlätta förståelsen

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten Detaljplan för del av kvarteret Kofoten SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-061 Dnr. 2018-061 2(7) 3(7) Innehållsförteckning Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4 Yttranden med synpunkter... 4 Räddningstjänsten

Läs mer

DANDERYD 3:177 Ansökan om marklov och bygglov för nybyggnad av ventilationsschakt och ventilationshuv, Mörby

DANDERYD 3:177 Ansökan om marklov och bygglov för nybyggnad av ventilationsschakt och ventilationshuv, Mörby DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1(7) Jamal Esfahani Dnr BN 2018-001124 08-568 91 246 miljo.stadsbyggnad@danderyd.se Byggnadsnämnden DANDERYD 3:177 Ansökan om marklov och bygglov för nybyggnad av ventilationsschakt

Läs mer

Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN, MELLBY 2:165 GRANSKNINGSUTLÅTANDE - detaljplan

Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN, MELLBY 2:165 GRANSKNINGSUTLÅTANDE - detaljplan Sida 1 av 6 ANTAGANDEHANDLING Diarienummer B/2011:446 Detaljplan för BOSTÄDER VID ULVÅSVÄGEN, MELLBY 2:165 GRANSKNINGSUTLÅTANDE - detaljplan SAMRÅDETS GENOMFÖRANDE Detaljplanesamråd har genomförts enligt

Läs mer

SVENSKA ^ KRAFTNÄT. Koncessioner och kommunikation Helene Boström Berörda samrådsparter

SVENSKA ^ KRAFTNÄT. Koncessioner och kommunikation Helene Boström Berörda samrådsparter SVENSKA ^ KRAFTNÄT Koncessioner och kommunikation Helene Boström 010-475 81 02 Helene.bostrom@svk.se Berörda samrådsparter 2014-04-15 2011/704 SAMRÅDSINBJUDAN Inbjudan till kompletterande samråd om planerad

Läs mer

OMFATTANDE FASTIGHETERNA MOLNBY 1:5 OCH MOLNBY 1:6 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN.

OMFATTANDE FASTIGHETERNA MOLNBY 1:5 OCH MOLNBY 1:6 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN. KS 2016.503 UPPRÄTTAD 2017-04-10 ÄNDRING DETALJPLAN Molnbydepån OMFATTANDE FASTIGHETERNA MOLNBY 1:5 OCH MOLNBY 1:6 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN. GRANSKNINGSUTLÅTANDE UPPRÄTTAD ENLIGT PBL 2010:900

Läs mer

Uppföljning av betydande miljöpåverkan(pbl)

Uppföljning av betydande miljöpåverkan(pbl) Uppföljning av betydande miljöpåverkan(pbl) Tunnelbana till Nacka och söderort Miljökonsekvensbeskrivning bilaga 7 2017-11-07 Titel: Uppföljning av betydande miljöpåverkan(pbl) Projektledare: Martin Hellgren

Läs mer

Planområdets ungefärliga lokalisering

Planområdets ungefärliga lokalisering 1(6) 2018-02-20 Antagandehandling Granskningsredogörelse för förslag till ny detaljplan för Vega 8 m.fl Planområdets ungefärliga lokalisering Innehållsförteckning 2(6) Granskningens genomförande... 3 Detaljplanens

Läs mer

Datum Dnr 2014/320

Datum Dnr 2014/320 1(6) Detaljplan för TALLEN 1 Sölvesborg, Sölvesborgs kommun SAMRÅDSREDOGÖRELSE HUR SAMRÅDET BEDRIVITS Ärendet handläggs med enkelt planförfarande enligt plan- och bygglagens 5 kap 6. Tillfälle att ta del

Läs mer

STATLIGA ORGAN 1. Länsstyrelsen Lantmäteriet

STATLIGA ORGAN 1. Länsstyrelsen Lantmäteriet Antagandehandling Detaljplan för Svetsaren 1 och 2, Saab Barracuda AB Gamleby, Västerviks kommun, Kalmar län KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2017-01-30 GRANSKNINGSUTLÅTANDE HANDLINGAR

Läs mer

Detaljplan för Torglägenheterna

Detaljplan för Torglägenheterna 1(13) Detaljplan för Torglägenheterna UTLÅTANDE Juni 2017 I detta utlåtande redovisar de yttranden som framkommit i samband med samråd (2 februari 23 februari 2017) samt granskning (31 maj - 21 juni 2017)

Läs mer

ÄNDRING AV OMRÅDESBESTÄMMELSER GENOM TILLÄGG FÖR DEL AV SÖRVIK 4:11 M.FL. FASTIGHETER, ELSEMAR, Centralorten, Oskarshamns kommun

ÄNDRING AV OMRÅDESBESTÄMMELSER GENOM TILLÄGG FÖR DEL AV SÖRVIK 4:11 M.FL. FASTIGHETER, ELSEMAR, Centralorten, Oskarshamns kommun ÄNDRING AV OMRÅDESBESTÄMMELSER GENOM TILLÄGG FÖR DEL AV SÖRVIK 4:11 M.FL. FASTIGHETER, ELSEMAR, Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret april 2017 Dnr SBN 2016/163 Uppdragsbeslut

Läs mer

Om samrådet Uppdelning av planområdet... 1

Om samrådet Uppdelning av planområdet... 1 SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1 [6] Innehållsförteckning Om samrådet... 1 Uppdelning av planområdet... 1 Yttranden... 2 Remissinstanser som ej har någon erinran mot detaljplanen... 2 Länsstyrelsen... 3 Lantmäteriet...

Läs mer

Detaljplan för Gårö 1:14, Gnosjö kommun, Jönköpings län

Detaljplan för Gårö 1:14, Gnosjö kommun, Jönköpings län 2017-12-12 Detaljplan för Gårö 1:14, Gnosjö kommun, Jönköpings län SAMRÅDSREDOGÖRELSE ÄRENDEHANTERING 2016-10-04 244 gav kommunstyrelsen i uppdrag åt samhällsbyggnadsförvaltningen att ta upprätta en detaljplan

Läs mer

Detaljplan för Kv. Verkstaden 4 m.fl., Åseda samhälle, Uppvidinge kommun, Kronobergs

Detaljplan för Kv. Verkstaden 4 m.fl., Åseda samhälle, Uppvidinge kommun, Kronobergs Emma Nordstrand 0474 0474-470 68 emma.nordstrand@uppvidinge.se 2015-01-21 Dnr: 2014-0150 1(5) GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Kv. Verkstaden 4 m.fl., Åseda samhälle, Uppvidinge kommun, Kronobergs län.

Läs mer

Sund 1:15 mfl. Stora Räfseviken.

Sund 1:15 mfl. Stora Räfseviken. DETALJPLAN FÖR Sund 1:15 mfl. Stora Räfseviken. VÄRMDÖ KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE Dnr: 15KS/6 PBL (2010:900) Datum: 2017-10-09 Samhällsbyggnadsavdelningen GRANSKNINGSUTLÅTANDE DETALJPLAN FÖR Sund 1:15

Läs mer

Planområdets ungefärliga lokalisering

Planområdets ungefärliga lokalisering 1(6) 2018-02-20 Granskningshandling Samrådsredogörelse för förslag till ny detaljplan för Skruv 15:13 m.fl Planområdets ungefärliga lokalisering Innehållsförteckning 2(6) Samrådets genomförande... 3 Detaljplanens

Läs mer

Detaljplan för BRF Vintergatan 1

Detaljplan för BRF Vintergatan 1 1(11) Detaljplan för BRF Vintergatan 1 UTLÅTANDE April 2017 I detta utlåtande redovisas de yttranden som framkommit i samband med samråd (21 december 2016 16 januari 2017) samt granskning (21 februari

Läs mer

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND

SAMRÅDSREDOGÖRELSE. Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för del av Flässjum 4:97 ODINSLUND Upprättad 2018-05-03 SBN 2017/195 Plan- och bygglagen (SFS 2010:900) Standardförfarande INKOMNA YTTRANDEN Statliga verk, myndigheter och

Läs mer

DANDERYD 2:143 m.fl. Ansökan om bygglov för bergtunnel samt vertikalschakt och förbindelsetunnlar till planerade ventilationsschakt

DANDERYD 2:143 m.fl. Ansökan om bygglov för bergtunnel samt vertikalschakt och förbindelsetunnlar till planerade ventilationsschakt DANDERYDS KOMMUN Tjänsteutlåtande 1(8) Anna Modin Dnr BN 2018-001126 08-568 91 294 miljo.stadsbyggnad@danderyd.se Byggnadsnämnden DANDERYD 2:143 m.fl. Ansökan om bygglov för bergtunnel samt vertikalschakt

Läs mer

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten

Detaljplan för del av kvarteret Kofoten Detaljplan för del av kvarteret Kofoten GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2018-06-18 Dnr. 2018-061 2(7) 3(7) Innehållsförteckning Sammanfattning av granskningsutlåtande... 4 Yttranden med synpunkter... 4 Lantmäteriet

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättat av samhällsbyggnadskontoret april 2015

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättat av samhällsbyggnadskontoret april 2015 A 5011 GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättat av samhällsbyggnadskontoret april 2015 Detaljplan för Ängsknarren 2 och del av Oskarshamn 3:2 Centralorten, Oskarshamns kommun Upprättad av samhällsbyggnadskontoret

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Gamla Stan 2:26 (Kvarteret Megaliten m.fl), Falköpings kommun.

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Gamla Stan 2:26 (Kvarteret Megaliten m.fl), Falköpings kommun. Granskningsutlåtande 2017-10-31 KS 2017/00504 214 Kommunstyrelsen GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Gamla Stan 2:26 (Kvarteret Megaliten m.fl), Falköpings kommun. HUR GRANSKNINGEN HAR BEDRIVITS Rubricerat

Läs mer

Detaljplan för GRIMSTA 44:23-24 och Grimsta 44:256 Bollstanäs, Upplands Väsby kommun Stockholms län

Detaljplan för GRIMSTA 44:23-24 och Grimsta 44:256 Bollstanäs, Upplands Väsby kommun Stockholms län Granskningsutlåtande Kontoret för samhällsbyggnad 2016-01-22 Fredrik Drotte 08-590 000 00 Dnr Fax 08 590 733 37 BN/2015:386 fredrik.drotte@upplandsvasby.se Detaljplan för GRIMSTA 44:23-24 och Grimsta 44:256

Läs mer

Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6

Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6 Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom fastigheten Malevik 1:6 Genomförande Byggnadsnämnden beslöt den 2016-07-07 215 att genomföra samråd för detaljplaneförslaget.

Läs mer

Detaljplan för del av Broby 9:132, Panelvägen, Landsbro, Vetlanda kommun

Detaljplan för del av Broby 9:132, Panelvägen, Landsbro, Vetlanda kommun 2013-10-18 Reviderad 2013-11-18 Detaljplan för del av Broby 9:132, Panelvägen, Landsbro, Vetlanda kommun Planbeskrivning HANDLINGAR Planförslaget består av denna beskrivning och plankarta med bestämmelser.

Läs mer

# 379. för Guttorp 1:163 (Bensinstation) Götene kommun, juni 2015

# 379. för Guttorp 1:163 (Bensinstation) Götene kommun, juni 2015 HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförande beskrivning Plankartamed bestämmelser Bilaga Fastighetsförteckning dat 2014-11-26 Planen godkänd MBN 2015-06-23 Planen Antagen KF 2015-09-28 Laga kraft 2015-11-30

Läs mer

LAGA KRAFT. Grotorp 10:5 Vretstorp, Hallsbergs kommun, Örebro län. Ändring av detaljplan 18-VRE-50 för fastigheten /KS/31

LAGA KRAFT. Grotorp 10:5 Vretstorp, Hallsbergs kommun, Örebro län. Ändring av detaljplan 18-VRE-50 för fastigheten /KS/31 2019-03-21 19/KS/31 LAGA KRAFT Ändring av detaljplan 18-VRE-50 för fastigheten Grotorp 10:5 Vretstorp, Hallsbergs kommun, Örebro län FÖRENKLAT FÖRFARANDE Samråd: 2019-03-01 2019-03-15 Antagen av KS: 2019-04-09

Läs mer

INKOMNA YTTRANDEN Skriftliga yttranden har under samrådstiden inkommit enligt nedan. Yttrande utan erinran

INKOMNA YTTRANDEN Skriftliga yttranden har under samrådstiden inkommit enligt nedan. Yttrande utan erinran Detaljplan för Centralskolan omfattande del av fastigheten Märsta 1:223, i Märsta, Sigtuna kommun, Stockholms län Samrådshandling SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplanen har varit utsänd för samråd från den 25

Läs mer

Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun

Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Wennerbergsvägen SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN-BYGG Detaljplan för del av Kartåsen 2:3, Lidköpings kommun Handlingsförteckning Detaljplanen består av följande

Läs mer

Gränsö 1:195 m.fl. Gränsö hotell, Loftahammar, Västerviks kommun, Kalmar län UTLÅTANDE EFTER GRANSKNING

Gränsö 1:195 m.fl. Gränsö hotell, Loftahammar, Västerviks kommun, Kalmar län UTLÅTANDE EFTER GRANSKNING Detaljplan Gränsö 1:195 m.fl. Gränsö hotell, Loftahammar, Västerviks kommun, Kalmar län KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2017-04-24 UTLÅTANDE EFTER GRANSKNING HUR GRANSKNINGEN BEDRIVITS

Läs mer

Granskningsutlåtande. Gruvstugan 1:9 ANTAGANDEHANDLING. Fastighet 0:0 1(8) SPN 2014/ tillhörande detaljplan för del av fastigheten

Granskningsutlåtande. Gruvstugan 1:9 ANTAGANDEHANDLING. Fastighet 0:0 1(8) SPN 2014/ tillhörande detaljplan för del av fastigheten Granskningsutlåtande 1(8) 214 214 tillhörande detaljplan för del av fastigheten Gruvstugan 1:9 med närområde inom Kolmården i Norrköpings kommun den 18 november 2015 tillhörande detaljplan för del av fastigheten

Läs mer

Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen

Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen Detaljplan för del av Norr 3:59, ny utfart mot Sveavägen SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-03-19 Dnr. 2017-182 2(8) 3(8) Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4

Läs mer

Utställningsutlåtande

Utställningsutlåtande Dnr 2011SBN572 1 (6) Bygg- och miljöförvaltningen Matilda Svahn ANTAGANDEHANDLING Utställningsutlåtande Ändring genom tillägg till detaljplan för Forsmarkverket och SFR. Gällande fastigheterna Forsmark

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE DETALJPLAN FÖR SOUTUJÄRVI 17:5. Samhällsbyggnadsförvaltningen Gällivare kommun Norrbottens län

GRANSKNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE DETALJPLAN FÖR SOUTUJÄRVI 17:5. Samhällsbyggnadsförvaltningen Gällivare kommun Norrbottens län GRANSKNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE DETALJPLAN FÖR SOUTUJÄRVI 17:5 Samhällsbyggnadsförvaltningen Gällivare kommun Norrbottens län HUR SAMRÅDET HAR BEDRIVITS Detaljplaneförslaget daterat 2016-04-04 har

Läs mer

Samrådsredogörelse tillhörande detaljplan för Hantverksgården, Tomelilla kommun, Skåne län.

Samrådsredogörelse tillhörande detaljplan för Hantverksgården, Tomelilla kommun, Skåne län. Dnr: Ks 2017/25 Samrådsredogörelse Samrådsredogörelse tillhörande detaljplan för Hantverksgården, Tomelilla kommun, Skåne län. Upprättad. Samråd Detaljplanen har varit utställd för samråd från och med

Läs mer

Tunnelbana till Nacka och söderort. Samrådsunderlag hösten 2016 för miljöprövning och planläggning Samrådshandling

Tunnelbana till Nacka och söderort. Samrådsunderlag hösten 2016 för miljöprövning och planläggning Samrådshandling Tunnelbana till Nacka och söderort Samrådsunderlag hösten 2016 för miljöprövning och planläggning Samrådshandling 2016-11-09 Titel: Tunnelbana till Nacka och söderort Projektledare: Martin Hellgren Bilder

Läs mer

Detaljplan för Bärstad- Smörsoppsvägen, Hammarö kommun

Detaljplan för Bärstad- Smörsoppsvägen, Hammarö kommun Samrådsredogörelse Detaljplan för Bärstad- Smörsoppsvägen, Hammarö kommun 2018-09-28 Dnr 2017/317 1 Inledning Kommunledningskontoret fick 2018-02-12 av kommunstyrelsens arbetsutskott i uppdrag att ta fram

Läs mer

NASUA INDUSTRIOMRÅDE Haparanda kommun Norrbottens län

NASUA INDUSTRIOMRÅDE Haparanda kommun Norrbottens län DETALJPLAN FÖR HAPARANDA 3:33 M.FL. NASUA INDUSTRIOMRÅDE Haparanda kommun Norrbottens län INNEHÅLLSFÖRTECKNING Handlingar... 2 Planförfarande... 2 STRANDSKYDD... 2 LANDSKAPSBILDSSKYDD... 2 SAMRÅDET...

Läs mer

Den formella granskningen har föregåtts av samråd enligt 5 kap 11 PBL under tiden till och med

Den formella granskningen har föregåtts av samråd enligt 5 kap 11 PBL under tiden till och med Granskningsutlåtande 2017-03-23 P 2015 000001 Byggnadsnämnd GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Plåtslagaren 38 m.fl., Falköpings tätort, Falköpings kommun HUR GRANSKNINGEN HAR BEDRIVITS Rubricerat planförslag

Läs mer

Grundvattensänkning för Vägport 1 inom västra länken, E9 Umeprojektet

Grundvattensänkning för Vägport 1 inom västra länken, E9 Umeprojektet Grundvattensänkning för Vägport 1 inom västra länken, E9 Umeprojektet Umeå kommun, Västerbotten Samrådsunderlag 2011-12-14 Projektnummer: 880872 Dokumenttitel: Vägport 1 inom E9, västra länken, Umeprojektet

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för del av fastigheten Brännäset 9 med flera i Norrtälje stad Dnr Ks

GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för del av fastigheten Brännäset 9 med flera i Norrtälje stad Dnr Ks GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2015-09-10 Detaljplan för del av fastigheten Brännäset 9 med flera i Norrtälje stad Dnr 13-2115.214 Ks 13-1690.214 SAMMANFATTNING Under granskningen har det kommit in två yttranden.

Läs mer

DETALJPLAN FÖR KV BJÖRNEN FILIPSTADS KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE

DETALJPLAN FÖR KV BJÖRNEN FILIPSTADS KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE DETALJPLAN FÖR KV BJÖRNEN FILIPSTADS KOMMUN GRANSKNINGSUTLÅTANDE Miljö- och stadsarkitektkontoret November 2018 Inledning Granskningsutlåtandet innehåller en redovisning av de synpunkter som inkommit under

Läs mer

UTLÅTANDE Efter granskningsskedet

UTLÅTANDE Efter granskningsskedet Detaljplan för Nolgård 1:334, 1:335, 1:336 Hammarö kommun Värmlands län UTLÅTANDE Efter granskningsskedet PLANENS SYFTE Syftet av planändringen är att fastigheten Nolgård 1:334 blir mark för handel, småindustri

Läs mer

Från berörda sakägare har inga skrivelser inkommit under granskningsskedet. Däremot kvarstår synpunkter från samrådsskedet.

Från berörda sakägare har inga skrivelser inkommit under granskningsskedet. Däremot kvarstår synpunkter från samrådsskedet. 2017-10-30 Sid 1 (5) dnr 2016/262 Detaljplan för DETALJPLAN FÖR AFRIKA 5 OCH 6 Sölvesborgs tätort, Sölvesborg GRANSKNINGSUTLÅTANDE Ärendet handläggs med standardförfarande planförfarande enligt plan- och

Läs mer

Detaljplan för Komministern 5 och del av Tumba 7:206, Botkyrka

Detaljplan för Komministern 5 och del av Tumba 7:206, Botkyrka 1 [7] Stadsbyggnadsenheten 2014-09-23 Referens Lotta Kvist Samrådsredogörelse Detaljplan för Komministern 5 och del av Tumba 7:206, Botkyrka kommun Beskrivning av samrådsförfarandet Samhällsbyggnadsnämnden

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE

GRANSKNINGSUTLÅTANDE NORMALT PLANFÖRFARANDE DNR KS 2011/416 PLAN NR S158 2014-04-29 GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för Del av Kv. Svärdet Tomelilla kommun, Skåne län GRANSKNING Detaljplanen har varit utställd för granskning

Läs mer

DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633

DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO. Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633 DETALJPLAN FÖR RAVINEN 7, ROTEBRO Laga kraft 2013-10-04 Dnr 2011/535 KS.203 Nr 633 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 4 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT 4 Översiktsplaner

Läs mer

GRANSKNINGSUTLÅTANDE

GRANSKNINGSUTLÅTANDE SAMHÄLLSBYGGNAD Plan: DP 1054 - Unionen Planförfarande: Utökat Dnr: EDP 2016.0004 Datum:2017-07-20 Handläggare: Kristoffer Blomfeldt DP 1054 - Unionen Fastigheterna Tierp 87:5, 87:1-3, del av Tierp 2:1

Läs mer

Samrådsredogörelse Detaljplan för Södra Arneby 1:67, Rottneros skola Sunne kommun, Värmlands län KS2016/924

Samrådsredogörelse Detaljplan för Södra Arneby 1:67, Rottneros skola Sunne kommun, Värmlands län KS2016/924 ) Datum 2017-04-19 1 (5) Samrådsredogörelse Detaljplan för Södra Arneby 1:67, Rottneros skola Sunne kommun, Värmlands län KS2016/924 Postadress Besöksadress Telefon Internet och fax Giro och org nr Sunne

Läs mer

SÄRSKILT UTLÅTANDE ANTAGANDEHANDLING ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR

SÄRSKILT UTLÅTANDE ANTAGANDEHANDLING ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR Datum: 2014-03-10 Diarienummer 0122/13 Sida 1/7 SÄRSKILT UTLÅTANDE ANTAGANDEHANDLING ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR DEL AV HÖNÖ OMFATTANDE HÖNÖ 2:272, ÖCKERÖ KOMMUN Datum: 2014-03-10 Diarienummer 0122/13 Sida

Läs mer

Planbeskrivning. Tillägg till ANTAGANDEHANDLING. Begränsat planförfarande 1(12)

Planbeskrivning. Tillägg till ANTAGANDEHANDLING. Begränsat planförfarande 1(12) Tillägg till 1(12) Planbeskrivning tillhörande ändring av detaljplan för del av fastigheten Björnviken 2:2 med närområde OBS! (södra delen av Jursla industriområde) inom Kvillinge i Norrköpings kommun

Läs mer

Dnr PL/2016:21 Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom Vallda 4:46 m.fl.

Dnr PL/2016:21 Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom Vallda 4:46 m.fl. Byggnadsnämnden SAMRÅDSREDOGÖRELSE 1 (5) Datum 2018-11-07 Dnr PL/2016:21 Samrådsredogörelse för detaljplan för bostäder inom Vallda 4:46 m.fl. Genomförande Byggnadsnämnden beslöt den 2016-06-15 181 att

Läs mer

Järnvägen 9. Samrådsredogörelse. Innehåll. 1. Bakgrund. 2. Hur samrådet har gått till Dnr MSN/2016:1216. Ändring av detaljplan

Järnvägen 9. Samrådsredogörelse. Innehåll. 1. Bakgrund. 2. Hur samrådet har gått till Dnr MSN/2016:1216. Ändring av detaljplan 2017-09-05 Dnr MSN/2016:1216 Ändring av detaljplan Järnvägen 9 stadsdelen Brevik Samrådsredogörelse Innehåll 1. Bakgrund s. 1 2. Hur samrådet har gått till s. 1 3. Sammanfattning av inkomna synpunkter

Läs mer

Granskningsredogörelse för förslag för del av Kosta 36:13, Kosta, Lessebo kommun

Granskningsredogörelse för förslag för del av Kosta 36:13, Kosta, Lessebo kommun 1(5) Datum 2017-10-18 Laga krafthandling Granskningsredogörelse för förslag för del av Kosta 36:13, Kosta, Lessebo kommun Planområdet Innehållsförteckning 2(5) Granskningens genomförande... 3 Detaljplanens

Läs mer

Samrådsredogörelse Detaljplan Broängens handelsområde

Samrådsredogörelse Detaljplan Broängens handelsområde Samrådsredogörelse Detaljplan Broängens handelsområde Hur processen har bedrivits: Detaljplanen har varit tillgänglig för samråd under tiden datum till datum. Samrådet har anslagits på kommunens anslagstavla

Läs mer

OMFATTANDE FASTIGHETERNA MOLNBY 1:5 OCH MOLNBY 1:6 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN.

OMFATTANDE FASTIGHETERNA MOLNBY 1:5 OCH MOLNBY 1:6 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN. KS 2016.503 UPPRÄTTAD 2017-02-02 ÄNDRING DETALJPLAN Molnbydepån OMFATTANDE FASTIGHETERNA MOLNBY 1:5 OCH MOLNBY 1:6 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN. SAMRÅDSREDOGÖRELSE UPPRÄTTAD ENLIGT PBL 2010:900

Läs mer

DETALJPLAN FÖR SURAHAMMAR 9:292 & 9:343 SURAHAMMARS KOMMUN

DETALJPLAN FÖR SURAHAMMAR 9:292 & 9:343 SURAHAMMARS KOMMUN GRANSKNINGSHANDLING 2017-12-15 Dnr: 2017.0478.211 DETALJPLAN FÖR SURAHAMMAR 9:292 & 9:343 SURAHAMMARS KOMMUN SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplanen har varit utsänd för samråd från den 25 september till den 15

Läs mer

Detaljplan för del av Torpa 1:2 Kretsloppspark mm, Vänersborgs kommun

Detaljplan för del av Torpa 1:2 Kretsloppspark mm, Vänersborgs kommun Dnr BN 2013/60 2017-02-27 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Detaljplan för del av Torpa 1:2 Kretsloppspark mm, Vänersborgs kommun Hur samrådet har bedrivits Samråd har skett 26 september till 30 oktober 2016 med normalt

Läs mer

Remissinstanser och föreningar. G 1. Länsstyrelsen i Stockholms län Se yttrande. G 2. Trafikförvaltningen SLL Ingen erinran

Remissinstanser och föreningar. G 1. Länsstyrelsen i Stockholms län Se yttrande. G 2. Trafikförvaltningen SLL Ingen erinran 1 av 5 Detaljplan för Söderfjärdsskolan Dp 406 Vaxholms stad, Stockholms län Samråd Kommunstyrelsen beslöt den 30 augusti 2012 att uppdra åt stadsbyggnadsförvaltningen att utarbeta förslag till detaljplan.

Läs mer

del av Dunshult 1:1, 1:5

del av Dunshult 1:1, 1:5 Detaljplan för del av Dunshult 1:1, 1:5 Stöpens tätort, Skövde kommun, Västra Götalands län Utlåtande Upprättad 2013-04-05 Planenheten Antagen av byggnadsnämnden 2013-04-18 Laga kraft 2013-05-13 UTLÅTANDE

Läs mer

Samrådsredogörelse ANTAGANDEHANDLING 1(5) SPN 2014/ tillhörande detaljplan för del av fastigheten Ljusfors 3:6

Samrådsredogörelse ANTAGANDEHANDLING 1(5) SPN 2014/ tillhörande detaljplan för del av fastigheten Ljusfors 3:6 Samrådsredogörelse 1(5) tillhörande detaljplan för del av fastigheten Ljusfors 3:6 inom Skärblacka i Norrköpings kommun den 1 mars 2016 ANTAGANDEHANDLING Antagen i SPN: 2016-06-14, 119 Laga kraft: 2016-07-15

Läs mer

Kompletterande PM Granskning

Kompletterande PM Granskning Kompletterande PM Granskning Avseende inkomna yttrande för järnvägsplan Tunnelbana från Akalla till Barkarby station Mitt i den växande Barkarbystaden planeras två nya tunnelbaneuppgångar. Titel: Kompletterande

Läs mer

Granskning 2 för detaljplan för ny anslutning Karhuniemi, E10

Granskning 2 för detaljplan för ny anslutning Karhuniemi, E10 GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2 Cecilia Nerman, 2017-04-26 Vårt Dnr: 00907-2014 Granskning 2 för detaljplan för ny anslutning Karhuniemi, E10 Planen hanteras med ett normalt planförfarande enligt PBL 2010:900.

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV TUREBERG 29:52, EDSBERGS BÅTKLUBB. Antagandehandling Dnr 2013/0357 KS.203

DETALJPLAN FÖR DEL AV TUREBERG 29:52, EDSBERGS BÅTKLUBB. Antagandehandling Dnr 2013/0357 KS.203 DETALJPLAN FÖR DEL AV TUREBERG 29:52, EDSBERGS BÅTKLUBB Antagandehandling 2014-05-15 Dnr 2013/0357 KS.203 INNEHÅLL: PLANBESKRIVNING: Handlingar 3 Syfte 3 Planområdet 3 Bakgrund 3 GÄLLANDE PLANER OCH BESLUT

Läs mer

ÄNDRING DETALJPLAN OMFATTANDE FASTIGHETERNA MOLNBY 1:5 OCH MOLNBY 1:6 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN.

ÄNDRING DETALJPLAN OMFATTANDE FASTIGHETERNA MOLNBY 1:5 OCH MOLNBY 1:6 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN. KS 2016.503 UPPRÄTTAD 2017-02-02 REVIDERAD 2017-04-10 ÄNDRING DETALJPLAN PLANBESKRIVNING Molnbydepån OMFATTANDE FASTIGHETERNA MOLNBY 1:5 OCH MOLNBY 1:6 I VALLENTUNA KOMMUN, STOCKHOLMS LÄN. UPPRÄTTAD ENLIGT

Läs mer

Detaljplan för Varpet 1:17

Detaljplan för Varpet 1:17 Detaljplan för Varpet 1:17 SAMRÅDSREDOGÖRELSE 2018-04-19 Dnr. 2017-163 2(6) 3(6) Innehållsförteckning Sammanfattning av samrådsredogörelsen... 4 Yttranden med synpunkter... 4 Miljösamverkan Östra Skaraborg

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Mustafa Smajic BMK Detaljplan för förskola intill Kölängsvägen; Knivsta kommun, Uppsala län

Handläggare Datum Diarienummer Mustafa Smajic BMK Detaljplan för förskola intill Kölängsvägen; Knivsta kommun, Uppsala län Handläggare Datum Diarienummer Mustafa Smajic 2016-09-30 BMK 2014-000603 GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplan för förskola intill Kölängsvägen; Knivsta kommun, Uppsala län Detaljplanen har varit utställd för

Läs mer

GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för del av Jägartorpet 1 och 2, Färjestad Samrådsredogörelse 1

GRANSKNINGSHANDLING Detaljplan för del av Jägartorpet 1 och 2, Färjestad Samrådsredogörelse 1 Detaljplan för del av Jägartorpet 1 och 2, Färjestad Samrådsredogörelse 1 SAMRÅDSREDOGÖRELSE Inledning Detaljplanen för del Jägartorpet 1 och 2 har upprättas med standardförfarande (enligt PBL 2010:900,

Läs mer

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2

UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 Dnr MN/2002-0967 Detaljplan för Del av NYCKLEBY 1:33 Strömstads kommun UTLÅTANDE EFTER UTSTÄLLNING 2 HUR UTSTÄLLNINGEN HAR BEDRIVITS Miljö- och byggnämnden beslutade 2011-02-03 26 att genomföra en andra

Läs mer

Granskningsutlåtande och samrådsredogörelse Ändring av detaljplan för fastigheten Östermalm 1:61m.fl. i stadsdelen Östermalm, Dp

Granskningsutlåtande och samrådsredogörelse Ändring av detaljplan för fastigheten Östermalm 1:61m.fl. i stadsdelen Östermalm, Dp Stadsbyggnadskontoret Granskningsutlåtande Planavdelningen Thomas Jansson Tfn 0046 761 227 414 Sida 1 (9) 2017-01-30 Granskningsutlåtande Ändring av detaljplan för fastigheten Östermalm 1:61m.fl. i stadsdelen

Läs mer

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Dnr: LKS 11-94-214 Upprättad: 2013-01-07 Justerad: 2013-02-28, 2013-05-22 ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för GULLMARSSTRAND Skaftö-Fiskebäck 1:480 m.fl. Fiskebäckskil, kommun ANTAGANDE Planen är antagen

Läs mer

Samrådsredogörelse för detaljplan för Eriksberg 2:1

Samrådsredogörelse för detaljplan för Eriksberg 2:1 1 [6] SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Referens Kaisa-Leena Aksli Mottagare Samhällsbyggnadsnämnden Samrådsredogörelse för detaljplan för Eriksberg 2:1 Ärendet Planområdet ligger i Eriksberg i Botkyrka kommun.

Läs mer

Detaljplan för del av Alvesta 14:56 (Kulturen) i Alvesta tätort

Detaljplan för del av Alvesta 14:56 (Kulturen) i Alvesta tätort 1 Detaljplan för del av Alvesta 14:56 (Kulturen) i Alvesta tätort GRANSKNINGSUTLÅTANDE SAMMANFATTNING Planen har varit föremål för granskning under tiden 2018-06-25 2018-07-30. Under granskningstiden har

Läs mer

1.1 SYFTE SAMMANFATTNING... 3

1.1 SYFTE SAMMANFATTNING... 3 1.1 SYFTE... 3 1.2 SAMMANFATTNING... 3 2.1 OMRÅDETS DISPOSITION OCH GESTALTNING... 5 2.2 BEBYGGELSE... 5 2.3 ALLMÄNNA PLATSER/NATUR... 5 2.4 TRAFIK... 5 2.5 TEKNISK FÖRSÖRJNING... 6 2.6 FASTIGHETSINDELNING

Läs mer

Detaljplan för Rönnen 19

Detaljplan för Rönnen 19 Detaljplan för Rönnen 19 GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2019-05-28 Dnr. 2017-216 2(6) 3(6) Innehållsförteckning Sammanfattning av granskningsutlåtande... 4 Yttranden utan synpunkter... 4 Trafikverket 2019-04-26...

Läs mer

UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING

UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING 2010-06-24 DETALJPLAN FÖR NISSAFORS 1:155 M.FL (STRANDUDDEN) I GNOSJÖ KOMMUN UTLÅTANDE ÖVER UTSTÄLLNING ÄRENDEHANTERING Ägarna till stamfastigheten Nissafors 1:155 ansökte i juni månad 2009 om planläggning

Läs mer

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR HAPARANDA 3:33 m. fl. NASUA INDUSTRIOMRÅDE Haparanda kommun Norrbottens län

ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR HAPARANDA 3:33 m. fl. NASUA INDUSTRIOMRÅDE Haparanda kommun Norrbottens län ÄNDRING AV DETALJPLAN FÖR HAPARANDA 3:33 m. fl. NASUA INDUSTRIOMRÅDE Haparanda kommun Norrbottens län INNEHÅLLSFÖRTECKNING Handlingar... 2 Planförfarande... 2 STRANDSKYDD... 2 LANDSKAPSBILDSSKYDD... 2

Läs mer

Detaljplan för Gamla Gymnastiksalen, del av Kåbdalis 4:75 (tidigare Kåbdalis S:1), Kåbdalis, Jokkmokks kommun, Norrbottens län

Detaljplan för Gamla Gymnastiksalen, del av Kåbdalis 4:75 (tidigare Kåbdalis S:1), Kåbdalis, Jokkmokks kommun, Norrbottens län Detaljplan för Gamla Gymnastiksalen, del av Kåbdalis 4:75 (tidigare Kåbdalis S:1), Kåbdalis, Jokkmokks kommun, Norrbottens län SAMRÅDSREDOGÖRELSE SAMRÅD Samråd har hållits under tiden 26 april till 17

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för Härolden 2 och 3 Granskningsutlåtande 1

ANTAGANDEHANDLING Detaljplan för Härolden 2 och 3 Granskningsutlåtande 1 Detaljplan för Härolden 2 och 3 Granskningsutlåtande 1 GRANSKNINGUTLÅTANDE Inledning Granskningsutlåtandet innehåller en redovisning av de synpunkter som inkommit under granskningen samt kommunens ställningstagande

Läs mer

Detaljplan för avsättningsmagasin vid Albysjön Del av Alby 15:32

Detaljplan för avsättningsmagasin vid Albysjön Del av Alby 15:32 2015-06-06 50-49 Granskningshandling Detaljplan för avsättningsmagasin vid Albysjön Del av Alby 15:32 PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Flygfoto Diarienummer: SBF/2013:430 BOTKYRKA KOMMUN 2 [9] Flygfoto

Läs mer

i Mariestad Upphävande av detaljplan för kv. Sprinten samt stadsplan för del av Mariefors SAMRÅDSHANDLING Planbeskrivning juni 2018

i Mariestad Upphävande av detaljplan för kv. Sprinten samt stadsplan för del av Mariefors SAMRÅDSHANDLING Planbeskrivning juni 2018 Planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING juni 2018 Upphävande av detaljplan för kv. Sprinten samt stadsplan för del av Mariefors i Mariestad PLANBESKRIVNING - Upphävande av detaljplan för Sprinten samt del av stadsplan

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV GÅRÖ 1:69 (ÅVC, STRÖMGATAN) I GNOSJÖ TÄTORT

DETALJPLAN FÖR DEL AV GÅRÖ 1:69 (ÅVC, STRÖMGATAN) I GNOSJÖ TÄTORT PLANPROGRAM DETALJPLAN FÖR DEL AV GÅRÖ 1:69 (ÅVC, STRÖMGATAN) I GNOSJÖ TÄTORT PROGRAMHANDLING HANDLINGAR Planprogram Programskiss Behovsbedömning Upprättad av Miljö och byggförvaltningen i Gnosjö kommun

Läs mer

UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE Antagandehandling

UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE Antagandehandling Datum 2011-12-02 Diarienummer 0333/10 Sida 1/6 UTSTÄLLNINGSUTLÅTANDE Antagandehandling DETALJPLAN FÖR BOSTÄDER ÖCKERÖ 2:497, ÖCKERÖ KOMMUN Datum 2011-12-02 Diarienummer 0333/10 Sida 2/6 INLEDNING Syftet

Läs mer

Granskningsutlåtande

Granskningsutlåtande 2017-06-05 2017-09-20 Rev. kommentar sid. 5 Dnr SBN 2013/0510 Detaljplan för Härebacka 7:4, Askeslätt etapp 2 Lidköpings kommun Granskningsutlåtande Hur granskningen bedrivits Granskning av planhandlingarna

Läs mer

Detaljplan för del av Vänersvik 1:1, Lidköpings kommun Samrådsredogörelse

Detaljplan för del av Vänersvik 1:1, Lidköpings kommun Samrådsredogörelse 2015-02-13 SBN2014/0691 Detaljplan för del av Vänersvik 1:1, Lidköpings kommun Samrådsredogörelse Hur samrådet bedrivits Detaljplanen är upprättad i november 2014 och samhällsbyggnadsnämnden beslutade

Läs mer

Ändring av detaljplan för Råda Mosse, Böketorpsvägen m fl, Lidköpings kommun

Ändring av detaljplan för Råda Mosse, Böketorpsvägen m fl, Lidköpings kommun Dnr: SBN 2017/229 Ändring av detaljplan för Råda Mosse, Böketorpsvägen m fl, Lidköpings kommun GRANSKNINGSHANDLING SAMHÄLLSBYGGNAD PLAN-TRAFIK Ändring av del av detaljplan för Råda Mosse, Böketorpsvägen

Läs mer

Enådal 4 m.fl. (Hedmans kiosk) Plan- och genomförandebeskrivning

Enådal 4 m.fl. (Hedmans kiosk) Plan- och genomförandebeskrivning 1 (9) Samrådsbeslut, SBU, 2015-06-25 Antagande, KS, 2015-12-0 Laga kraft, 2016-01-0 Detaljplan för Enådal 4 m.fl. (Hedmans kiosk) Rättvik Rättviks kommun Plan- och genomförandebeskrivning Plannr. B 325

Läs mer

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun

i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av detaljplan för del av Holje 204:5 m. fl, i Olofströms samhälle, Olofströms kommun Ändring av P L A N - O C H G E N O M F Ö R A N D E B E S K R I V N I N G HANDLINGAR Till detta planförslaget

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN. för. del av Rensbo 1:30. Hedemora kommun, Dalarnas län

ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN. för. del av Rensbo 1:30. Hedemora kommun, Dalarnas län ANTAGANDEHANDLING DETALJPLAN för del av Rensbo 1:30 Hedemora kommun, Dalarnas län GRANSKNINGSUTLÅTANDE Upprättad 7 juli 2017 HANDLINGAR Detaljplanen består av: Plankarta Planbeskrivning Genomförandebeskrivning

Läs mer

Utlåtande för detaljplan för del av Siggestorp 3:1 och 4:1 Rosenberg i Tidaholms centralort, Tidaholms kommun, Västra Götalands län.

Utlåtande för detaljplan för del av Siggestorp 3:1 och 4:1 Rosenberg i Tidaholms centralort, Tidaholms kommun, Västra Götalands län. Utlåtande för detaljplan för del av Siggestorp 3:1 och 4:1 Rosenberg i Tidaholms centralort, Tidaholms kommun, Västra Götalands län. 1. Förfarande - granskning Miljö- och byggnadsnämnden fick i uppdrag

Läs mer

Planområde ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE. Plan E 273 K Detaljplan för EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad

Planområde ANTAGANDEHANDLING ENKELT PLANFÖRFARANDE. Plan E 273 K Detaljplan för EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad ANTAGANDEHANDLING BYGGNADSKONTORET EKETÅNGA 2:19, del av (vid Svanhallavägen) Söndrum, Halmstad Byggnadskontoret 2010-03-24 Planområde 1 ANTAGANDEHANDLING EKETÅNGA 2:19, del av. (Vid Svanhallavägen.) Söndrum,

Läs mer

G R A N S K N I N G S U T L Å T A N D E

G R A N S K N I N G S U T L Å T A N D E Diarienummer 499/12-214 ANTAGANDEHANDLING Miljö- och byggnämnden G R A N S K N I N G S U T L Å T A N D E Tillhörande Detaljplan för del av ÅBY 6:26 (Fårbetet) i Ödeshögs kommun. Miljö- och byggenheten

Läs mer

Upphävande av delar av detaljplanerna 18-HÄL-492 och 18-GRY-572

Upphävande av delar av detaljplanerna 18-HÄL-492 och 18-GRY-572 2019-06-19 Diarienr: S-2018-1202 Stadsarkitektkontoret Kjell Jansson Planarkitekt GRANSKNINGSHANDLING SAMRÅDSREDOGÖRELSE Upphävande av delar av detaljplanerna 18-HÄL-492 och 18-GRY-572 PLANENS SYFTE Syftet

Läs mer

Granskningsredogörelse, efter andra granskningen, för förslag till ny detaljplan för Skruv 15:13 m.fl.

Granskningsredogörelse, efter andra granskningen, för förslag till ny detaljplan för Skruv 15:13 m.fl. 1(7) 2018-11-14 Antagandehandling Granskningsredogörelse, efter andra granskningen, för förslag till ny detaljplan för Skruv 15:13 m.fl. Planområdets ungefärliga lokalisering Innehållsförteckning 2(7)

Läs mer

Ändring av detaljplan för fastigheten Björkholmen 24,

Ändring av detaljplan för fastigheten Björkholmen 24, Dnr: PLAN.2017.1866 Granskningshandling 2018-09-19 Samrådsredogörelse Ändring av detaljplan för fastigheten Björkholmen 24, Björkholmen, Karlskrona kommun Vad är en samrådsredogörelse? Samrådsskedet Samrådsskedet

Läs mer