Minnesanteckningar från Delregionalt partnerskap i Skaraborg , Högskolan i Skövde

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar från Delregionalt partnerskap i Skaraborg , Högskolan i Skövde"

Transkript

1 Minnesanteckningar Diarienummer 1(6) Minnesanteckningar från Delregionalt partnerskap i Skaraborg , Högskolan i Skövde Närvarande: Jesper Svensson, Margaretha Johnsson Länsstyrelsen Västra Götalands län, Marly Mattsson Högskolan i Skövde, Catarina Carlehed SAM-projektet, Christina Broberg Skövde kommun, Anne Toll Migrationsverket, Emma Gustafsson Falköpings kommun. Frånvarande: Louise Ahlgren Försäkringskassan, Ingvor Bergman och Christer Rydén Arbetsförmedlingen, Maria Dahlqvist Essunga kommun, Thomas Jungbeck Kommunalförbundet Skaraborg, Margaretha Johnsson samordnare på Länsstyrelsen i Västra Götalands län och enheten för social hållbarhet hälsade alla välkomna till det delregionala partnerskapet i Skaraborg. Föregående minnesanteckningar och om Länsstyrelsens uppdrag kring uppföljning och ensamkommnade barn mm Länsstyrelsen lämnade en rapport den 7:e februari, en ögonblicksbild över etableringsreformens första tid. Nu är det dags med en ny ögonblicksbild och det är viktigt att få med det delregionala partnerskapet bild över vad som fungerar och vad som behöver utvecklas. En större rapport kommer att lämnas till regeringen i augusti samt en till under hösten Avseende samhällsorienteringen finns en pilot portal uppe för påseende: Samhällsorienterings material som ligger ute baseras på Göteborgs stads material med viss vidareutveckling och uppdatering. Besök portalen och kom med synpunkter och feedback på innehållet. Det är ingen nationell webb-portal men vi ser gärna att den används över hela landet, viktigt att den uppdateras och att den hålls aktuell. Andra liknade portaler finns i Stockholm, Katrineholm, Gävleborg etc. Margaretha Johnsson delade ut vykort om portalen. Har ni synpunkter på portalen kontakta Maria Nobel på Länsstyrelsen i Västra Götalands län, telefon alternativt maria.nobel@lansstyrelsen.se. Maria Nobel deltar för övrigt den 27 april i Skaraborg Samhällsorientering i Samverkan (inbjudan delades ut av Catarina Carlehed, SAM-projektet). Postadress: Göteborg Besöksadress: Södra Hamngatan 3 Telefon/Fax: (växel) (fax) Webbadress: gotaland E-post: Equal.vastragotaland@lansst yrelsen.se

2 2(6) Gällande asylsökande ensamkommande barn ska 123 platser tas fram i Västra Götalands län hittills har vi tagit fram 25 platser. Aktuella händelser diskuterades samt om boendet i Skövde; personalsammansättning, utbildningsbehov, nätverk, utvecklingsmöjligheter, vilka kombinations möjligheter finns kring kompetensutveckling etc. Catarina Carlehed från SAM-projektet informerade om ett nationellt närverk som samverkar kring introduktionen och regional samverkan. Det är cirka 150 kommuner som deltar och nätverket har funnits i cirka 2,5 år. Senaste träffen var på Marieborgs folkhögskola utan för Norrköping ( på programmet fanns bland annat ett studiebesök på bosättningsenheten. Margaretha informerade om 37 medlen (tidigare 26). Sista ansökningsdag för de nationella medlen är 31:a maj och ansökningarna ska skickas till Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Sista ansökningsdagen för de regionala 37-medlen är 30:e september 2011, även dessa ska skicks till Länsstyrelsen i Västra Götalands län. Länsstyrelsen Västra Götalands län kommer vid sin prövning att särskilt prioritera ansökningar inom följande områden: Utveckling av samverkan/samarbete med - näringslivet - idéburna sektorn Särskilda insatser för - barn och unga inklusive ensamkommande barn - personer med nedsatt prestationsförmåga - personer över 64 år Utveckling av interkommunal samverkan/samarbete för - specialiserad och/eller yrkesinriktad SFI - samhällsorientering på modersmål Utveckling av samverkan/samarbete för - satsningar på boende för nyanlända Inom varje område ska det finnas ett beaktande av barn och jämställdhetsperspektivet. Ersättning kan användas för såväl direktinsatser som medfinansiering till EU-projekt. Ansökan kan avse åtgärder under perioden 2011 till Västra Götalands län har tilldelats 6,4 miljoner. De nationella medlen uppgår till cirka 15 miljoner kronor och där ser man helst få lite större projekt och som har ett tydligt nationellt intresse. Vilka andra kommuner finns i andra län som man kan samverka med, Värmland, Halland, Örebro.

3 3(6) Den 31/10 lämnas besluten för de regionala medlen. Viktigt att samverkan kring de ensamkommande barnen och att skapa nätverk samt att hitta utbildningsmöjligheter. Det är av vikt att träffas över olika organisatoriska gränser, hur kan man eventuellt med hjälp av 37- medlen få upp kommunalförbundet på banan? Hur kan man stödja dem som arbetar med ensamkommande barn, behöver stöd för att kunna orka, viktigt med back up och special utbildningar samt att skapa nätverk för erfarenhetsutbyte. Vilka behov finns av nätverk finns för dem som har olika boenden. Tufft med tanke på asylprocessen, hur hanterar man de reaktioner som kommer i samband med avslag och avvisningar etc. Hur kan vi hålla kvar de goda krafterna? Handledning för dem som arbetar med ensamkommande barn är viktigt. IVIK-personal, hur kan man uppmärksamma deras roll och insatser. Speciellt i samband med förändringar. Högskolan i Skövde Bra resultat bland läkare som studerat på skolan (branschsvenska) bland annat har man gjort i tester i Stockholm med goda resultat. Inte löst frågan om betyg ännu, Högskolan i Skövde får inte ge sfi- betyg. Betyg behövs för att eleverna ska få sin sfi-peng. Högskolan arbetar efter den europeiska språkskalan och man har fått godkänt från utbildningsdepartementet och från Socialstyrelsen. Skolan samarbetar med komvux och betalar för att de ska vara medrättare. Det fungerar bra, 17 startade och efter 20 veckor var 12 godkända av sfi:n övriga har problem med att skriva och stava på svenska. Ett år kvar på PUA, utvärderingar på gång bland annat en från Handelshögskolan. Viktigt att notera vad som sägs i Riksrevisionens rapport om utländska akademiker : aspx Migrationsverket, fullt upp, arbetet i samband med etableringsreformen fungerar väldigt väl bra samarbete med Arbetsförmedlingen. När den nya chefen är på plats så kommer man att träffas för att diskuteras fortsättningen. Migrationsverket har ändrat lite i rutinerna i samarbetet med Arbetsförmedlingen, det är tidskrävande med treparts samtal och av den anledningen har man förändrat något. Fungerar jättebra, bra dialog. Många put-samtal. För närvarande får många från Somalia uppehållstillstånd. Kan bli många uppehållstillstånd fram till/under sommaren. Mottagnings- och utredningssamtal i samband med Kortare väntan, först ett kort samtal sedan efter en tid ett utredningssamtal samt asylutredning. Målet för kortare väntan är att ett första beslut ska komma inom åtta veckor. Från och med första maj ska samtalen/utvärderingarna bokas från Göteborg om systemet fungerar. Snabba beslut därefter överklagande processer - 42 procent inom tre månader och 82 procent inom sex månader.

4 4(6) Migrationsverket har tagit fram en Bamse-tidning (2000 ex) där Bamse söker asyl, detta är en del i Migrationsverkets arbete med barnperspektiv; I övrigt genomgår personalen utbildningar i hur man gör barnkonsekvensanalyser. På sikt ska det göras barnkonsekvensanalyser i samtliga ärenden där det finns barn involverade. Avtalet mellan Migrationsverket och Humanus (vuxen svenskundervisning) går ut sista juni, en fortsättning diskuteras bland annat om vad som ska finns och i vilken omfattning. SAM-projektet, temadag den 27: e april på temat Samhällsorientering i Samverkan. Det finns många parallella processer bland annat att trappa ned det regionala materialet till Skaraborg, utbildning av samtalsledarare mm. Hur kan man samverka med Sjuhärads kommuner utbildning av samhällsorienterings handledare, erfarenhetsutbyte, anställningsvillkor, fortbildning etc? SAM-projektet har träffat Högskolan i Skövde samt har ett utbyte med Göteborgs universitet i frågor som rör samhällsorienteringen. Den 27:e april deltar bland annat Maria Nobel från Länsstyrelsen och Karin Larsson från Stockholms län kommer (Se inbjudan som delades ut). Mer kunskap om det juridiska behövs (upphandling köp och sälj av tjänster mm), vad gäller? Samhällsorienteringen är en viktig del av etableringsplanen men det upplevs som att det saknas engagemang från Arbetsförmedlingen. Etableringshandläggarna har inte haft mandat eftersom chefstjänsten inte varit tillsatt. Skövde kommun, det är tungt för personalen, halva styrkan dras ned. Det är svårt att avveckla och utveckla samtidigt två olika system. Samtidigt pågår arbetet med att bygga upp ett mottagande för ensamkommande barn samtidigt som Arbetsförmedlingen tar över arbetsuppgifterna kring nyanlända.. Viktigt att ta hand om personalen i ett avvecklingsskede. Orsaken är att kommunerna får mindre resurser till sitt förfogande. Falköpings kommun: Just nu är det lite stiltje kommunen. Man har utsett ett utskott och det tar ett tag innan det har formerats. Det har inte hunnit sprida sig i organisationen ännu. De hade ett första möte för två månader sedan, det är lite trögstartat men samtidigt hanterar de många olika frågor. Samtidigt är det lite frustrerande att inte få någon information eller några svar, det är vitigt med återkoppling. Det kommer många nyanlända till Falköping, en lots finns i kommunen, en ny etableringshandläggare på AF, vilket är toppen.

5 5(6) Etableringsreformen Ögonblicksbilderna från Västra Götalands län delades ut samt den nationella rapporten. Några synpunkter som framkom i rapporterna var klarare nationella riktlinjer vem som gör vad. Lotsarna kommer in efter tre månader vilket är sent, vem ansvara för det sociala stödet/de sociala insatserna, Arbetsförmedlingens samordningsansvar och rollfördelning kring rehabiliteringsinsatser. Viktigt med ett familje- och barnperspektiv. Fler aktörer behöver samverka i den lokala planeringen etc. Stort intresse för ögonblicksbilden både från departement och från media. Departementet vill ha mer tydlighet, konkreta exempel, bättre bakgrundsbeskrivningar. Deltagarna på det delregionala partnerskapet uppmanas att skicka in bilder på vad som fungerar och var det strular någonstans. Att särskilt granska /uppmärksamma bosättningsarbetet och den lokal samverkan samt korrelationen mellan ensamkommande barn och överenskommelserna. I Skaraborg saknas för närvarande överenskommelser med Karlsborg, Tidaholm och Töreboda. Margaretha uppmärksammade FORES rapport on de 100 första dagarna med etableringsreformen. Frågor som diskuterades i samband med etableringsreformen Ögonblicksbilder: - Samverkan, Vilken typ och med vem? - Bosättning Vad ska styra bosättningen, handläggaren ringer direkt till kommunen och inte via bosättningsenheten, arbetslinjen gäller - arbetsmarknaden ska styra, familje situationen relaterat till arbetslinjen. Uppdelning efter geografi eller bransch? Kontakten? De flesta nyanlända som kommer till Falköping kommer via eget boende, vill ha hjälp med boendet av kommunen vilken svarar vill ni ha hjälp vänd er till Arbetsförmedlingen och dess bosättningsenhet. Personer i eget boende har rätt att välja en annan kommun inom de första sex månaderna. Annars som övriga befolkningen i kommunen. I Skövde råder stor bostadsbrist. Många hyresvärdar kräver borgen för att hyra ut vilket man ställer sig avvisande till. Etableringserättningen kommer inte från kommunerna längre och i så fall bör kanske Arbetsförmedlingen upprätta ett intyg gällande försörjning och betalningsförmåga.. Kommunen har ansvar för anskaffning av bostad därefter har man inget ansvar. Vad gäller hemutrustningslån - Vem ska göra det? Migrationsverket ska lämna ut blanketter och informerar om lånet, många vill vänta och se. Sedan hamnar arbetet på

6 6(6) Arbetsförmedlingen istället. Arbetsförmedlingen har inte fått de koder som krävs för att kunna bistå men det är på gång. Arbetsförmedlingens medarbetare har inte kunskap, erfarenhet och information om olika situationer som kan uppstå. Ringer och frågar vilket ger mycket dubbelarbete. - Hälsa Vad står i bosättningsunderlagen, ibland saknas beskrivningar om särskilda behov, komplicerande faktorer som exempelvis fysisk och psykisk ohälsa. Viktigt för Arbetsförmedlingen att få information, etableringssamtalen bör innehålla frågor om hälsoaspekter, Af får be sökanden att själva gå och plocka ut sina journaler. Utbildningsbakgrund? Migrationsverket kanske inte alltid ställer följdfrågor hur många dagar, år, examen etc.? Af måste ändå fråga Prestationsförmågebedömning under 25 procent? Få hittills. Komplikationer som handlar om Arbetsförmedlingen, för lite personal, sjukskrivningar, sårbarhet med få eller ensamma handläggare måste ha större beredskap, vad händer om någon blir sjuk, det måste finnas fungerande back-up planer. Utredningarna dröjer, ersättningarna dröjer, individerna får försörjnningsstöd, kommunerna kan intet återsöka medel. Etableringsersättningen bör vara återsökningsbar, Arbetsförmedlingen har inte haft någon på plats vilket får återverkningar på kommunen och på individernas ekonomi. Hur drabbas individerna eftersom de har 24 månaders introduktion. Skapar merarbete, individerna söker svar på olika instanser vilket kräver resurser. Krav på barnomsorg inom två månader om det inte är möjligt så måste kommunen stå för ersättningen istället för af. Om personen inte kan medverka så har man inte rätt till ersättning, bristen på barnomsorg kan innebära att kommunerna måste kliva istället med ej återsökningsbara medel. Är bristen på barnomsorg en anledning till förlängning utav etableingsperioden, är det överhoppningsbar tid (barn och sjukdom)? SFI året runt, hur löser man det? Ej rätt till semester och ledighet, barnperspektivet? Kan ge man ge redovisningsbara arbetsuppgifter över sommaren? Tiden till återhämtning och reaktion (barnperspektiv). Vilka nivåer vill man ha? Barnperspektivet i etableringsreformen överhuvudtaget? Skolan har huvudansvaret. Vid speciella behov får kommunerna lyfta frågan? (barnhabilitering) Kommunen kan vara en koordinator av olika insatser. Barnens situation ingår de i de lokala överenskommelserna? Nästa möte; 22 september kl Lokal: Meddelas senare

Minnesanteckningar dialogträff om flyktingmottagandet i Fyrbodal

Minnesanteckningar dialogträff om flyktingmottagandet i Fyrbodal Minnesanteckningar 2011-02-03 Diarienummer 851-17795-2010. 1(6) Minnesanteckningar dialogträff om flyktingmottagandet i Fyrbodal Föregående minnesanteckningar och kort information från Länsstyrelsen Under

Läs mer

Minnesanteckningar från delregionalt partnerskap i Sjuhärad 2011-03-09 på Högskolan i Borås

Minnesanteckningar från delregionalt partnerskap i Sjuhärad 2011-03-09 på Högskolan i Borås Minnesanteckningar 2011-03-16 Diarienummer överfört till 851-11438-2011 1(5) Enheten för social hållbarhet Jesper Svensson Minnesanteckningar från delregionalt partnerskap i Sjuhärad 2011-03-09 på Högskolan

Läs mer

Minnesanteckningar dialogträff den 23 november 2011 om flyktingmottagandet i Fyrbodal

Minnesanteckningar dialogträff den 23 november 2011 om flyktingmottagandet i Fyrbodal Minnesanteckningar 2011-10-06 Diarienummer 851-14658-2010. 1(5) Minnesanteckningar dialogträff den 23 november 2011 om flyktingmottagandet i Fyrbodal Inledning Linda Karlsson och Margaretha Johnsson hälsade

Läs mer

Lokal överenskommelse om etablering och introduktion av vissa nyanlända invandrare i kommunerna Alvesta, Lessebo, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö

Lokal överenskommelse om etablering och introduktion av vissa nyanlända invandrare i kommunerna Alvesta, Lessebo, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö Lokal överenskommelse om etablering och introduktion av vissa nyanlända invandrare i kommunerna Alvesta, Lessebo, Tingsryd, Uppvidinge och Växjö (Dnr Af-2014/xxxxxx) Bakgrund Den lokala överenskommelsen

Läs mer

Projektplan. Britta Andersson britta.andersson@gotene.se. IFO/Vuxen Lidköpings kommun Elisabeth Rahmberg. elisabeth.rahmberg@lidkoping.

Projektplan. Britta Andersson britta.andersson@gotene.se. IFO/Vuxen Lidköpings kommun Elisabeth Rahmberg. elisabeth.rahmberg@lidkoping. Projektplan Projektägare Falköpings kommun Projektledare OBS! Detta är arbetsmaterial och ska läggas fram som förslag på styrgruppsmöte den 4 maj Catarina Carlehed catarina.carlehed@skovde.se 0768-19 49

Läs mer

Ny lag nya möjligheter

Ny lag nya möjligheter Ny lag nya möjligheter VISSA NyANLäNdAS etablering I ArbetS- och SAMhäLLSLIVet Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting Ny lag - nya

Läs mer

Ny lag nya möjligheter. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting

Ny lag nya möjligheter. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting Ny lag nya möjligheter VISSA Nyanländas etablering i arbets- och samhällslivet Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting Ny lag - nya

Läs mer

Nyanländ i Småland. en dialogdag på temat etablering av nyanlända, den 30 september i Kalmar

Nyanländ i Småland. en dialogdag på temat etablering av nyanlända, den 30 september i Kalmar Dokumentation från konferensen Nyanländ i Småland en dialogdag på temat etablering av nyanlända, den 30 september i Kalmar Dagen arrangerades av Länsstyrelserna i Kalmar- Kronobergs- och Jönköpings län.

Läs mer

Lokal överenskommelse Nyanländas etablering Åtvidabergs Kommun

Lokal överenskommelse Nyanländas etablering Åtvidabergs Kommun Lokal överenskommelse Nyanländas etablering Åtvidabergs Kommun Överenskommelse kring samverkan Mellan parterna myndigheten/erna och Åtvidabergs kommun tecknas följande överenskommelse om att samverka kring

Läs mer

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare Tjänsteutlåtande Enhetschef 2015-03-10 Hanna Bäck 08-590 973 39 Dnr: Hanna.Back@upplandsvasby.se KS/2014:417 33721 Kommunstyrelsen Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare Förslag

Läs mer

LÄNSSTYRELSERNA Ögonblicksbild av etableringsreformen

LÄNSSTYRELSERNA Ögonblicksbild av etableringsreformen LÄNSSTYRELSERNA Ögonblicksbild av etableringsreformen mars 2011 Rapport 1 1 UPPDRAGET...- 3-1.1 AVGRÄNSNINGAR... - 3-1.2 ALLMÄNT... - 3-2 REDOVISNING...- 4-2.1 MÅLGRUPP... - 4 - Sammanfattning...- 4-2.2

Läs mer

Lokal överenskommelse om nyanländas introduktion i Dorotea

Lokal överenskommelse om nyanländas introduktion i Dorotea Sida: 1 av 9 Dnr: : Lokal överenskommelse om nyanländas introduktion i Dorotea 1. Inledning och syfte. En lokal överenskommelse om nyanländas etablering ska i första hand tydliggöra uppdrag, sfördelning,

Läs mer

Kommungemensam plattform för att främja nyanländas etablering på arbetsmarknaden

Kommungemensam plattform för att främja nyanländas etablering på arbetsmarknaden Till GR:s Sociala styrgrupp Kommungemensam plattform för att främja nyanländas etablering på arbetsmarknaden förslag till kommungemensamt arbete med rehabilitering av nyanlända i Göteborgsregionen Förslag

Läs mer

Mottagande av nyanlända

Mottagande av nyanlända Mottagande av nyanlända Länsstyrelsen i Västra Götalands län - Samhällsavdelningen Anneli Assmundson Bjerde Oskar Johansson Integrationsutvecklare Integrationsutvecklare anneli.assmundson.bjerde@lansstyrelsen.se

Läs mer

Lokal överenskommelse om etablering av nyanlända flyktingar, asylsökande och andra nyanlända invandrare i Falköpings kommun.

Lokal överenskommelse om etablering av nyanlända flyktingar, asylsökande och andra nyanlända invandrare i Falköpings kommun. Lokal överenskommelse om etablering av nyanlända flyktingar, asylsökande och andra nyanlända invandrare i Falköpings kommun. Denna överenskommelse träffas mellan Arbetsförmedlingen i Falköping, Falköpings

Läs mer

(Bild från Nybros hemsida) Integration

(Bild från Nybros hemsida) Integration (Bild från Nybros hemsida) 2015-08-31 Integration Prognos, asyl -och integrationsprocessen Martina Almqvist och Beatrice Solhjort Länsstyrelsens integrationsuppdrag Överlägga och träffa överenskommelser

Läs mer

Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar

Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar 2017 2019 Innehåll 1. Bakgrund 3 2. Lagstiftning regler begrepp 3 3. Vision och Mål 2030: Det goda livet hela

Läs mer

Informationsmöte flyktingsituationen. Välkommen!

Informationsmöte flyktingsituationen. Välkommen! Informationsmöte flyktingsituationen Välkommen! Vad är kommunens ansvar och hur jobbar vi? Magnus Färjhage/Åselotte Andersson Vad händer när man fått uppehålltillstånd? Samtal med Arbetsförmedlingen lokalt,

Läs mer

Nyanlända invandrares arbetsmarknadsetablering

Nyanlända invandrares arbetsmarknadsetablering Nyanlända invandrares arbetsmarknadsetablering Egenansvar med professionellt stöd En reform med arbetsmarknadsfokus 2011 (prognos) 2012 (prognos) Mottagna flyktingar m.fl. åren 1999-2012 30000 25000 20000

Läs mer

NYANLÄNDA INVANDRARES ARBETSMARKNADSETABLERING - egenansvar med professionellt stöd, Prop. 2009/10:60

NYANLÄNDA INVANDRARES ARBETSMARKNADSETABLERING - egenansvar med professionellt stöd, Prop. 2009/10:60 , Prop. 2009/10:60 Gunnar Sallstedt Kansliråd Integrations- och jämställdhetsdepartementet Reformen INNEBÄR ett tydligare arbetsmarknadsfokus för vuxna nyanlända Reformen INNEBÄR INTE en total förändring

Läs mer

Integrationsenheten Haparanda Stad

Integrationsenheten Haparanda Stad Integrationsenheten Haparanda Stad Verksamhetsbeskrivning Innehåll Verksamhetsbeskrivning... 3 Överenskommelse med Migrationsverket... 3 Integrationsenheten... 3 Kvalitetsarbete... 3 Mottagning och integration

Läs mer

Datum En dialogdag på temat etablering av nyanlända. Utvandrarnas hus i Växjö, 29 september

Datum En dialogdag på temat etablering av nyanlända. Utvandrarnas hus i Växjö, 29 september 1 (5) Dokumentation från Nyanländ i Småland En dialogdag på temat etablering av nyanlända. Utvandrarnas hus i Växjö, 29 september Länsstyrelserna i Jönköping, Kalmar och Kronoberg arrangerade den 29 september

Läs mer

Etableringsuppdraget

Etableringsuppdraget Etableringsuppdraget Yrken och framtid på 10 års sikt generationsväxlingens effekter Generationsväxlingen leder till ett stort rekryteringsbehov för att ersätta avgångar Brist på arbetskraft inom vissa

Läs mer

Projekt Utländska Akademiker arbetar på bred front för att vägen till ett kvali cerat arbete för utländska akademiker ska bli kortare.

Projekt Utländska Akademiker arbetar på bred front för att vägen till ett kvali cerat arbete för utländska akademiker ska bli kortare. Projekt Utländska Akademiker arbetar på bred front för att vägen till ett kvali cerat arbete för utländska akademiker ska bli kortare. Foto: Filip Andersson; bild från Utländska tekniker och ingenjörer

Läs mer

Avsiktsförklaring om ett förstärkt mottagande av asylsökande och nyanlända i Älvdalens kommun

Avsiktsförklaring om ett förstärkt mottagande av asylsökande och nyanlända i Älvdalens kommun 1 (7) KOMMUNSTYRELSEN Stefan Linde Kommundirektör tel: 0251-312 01 fax: 0251-312 09 e-post: stefan.linde@alvdalen.se Avsiktsförklaring om ett förstärkt mottagande av asylsökande och nyanlända i Älvdalens

Läs mer

Departementspromemorian Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända

Departementspromemorian Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Dnr A2015/1726/IU Arbetsmarknadsdepartementet Remissvar Departementspromemorian Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Nässjö kommuns diarienummer KS2015-194 Sammanfattning Nässjö kommun har

Läs mer

Nyanländas etablering

Nyanländas etablering Nyanländas etablering 2 år med Etableringsuppdraget Norrköping, 11 april 2013 Hans-Göran Johansson Sakområdesspecialist Avd. Integration & Etablering hans-goran.johansson@arbetsformedlingen.se Etableringsuppdraget

Läs mer

Kommittédirektiv. Dialog med kommuner om flyktingmottagande. Dir. 2008:16. Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008.

Kommittédirektiv. Dialog med kommuner om flyktingmottagande. Dir. 2008:16. Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008. Kommittédirektiv Dialog med kommuner om flyktingmottagande Dir. 2008:16 Beslut vid regeringssammanträde den 14 februari 2008. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare i form av en kontaktperson

Läs mer

NYANLÄNDA INVANDRARES ARBETSMARKNADSETABLERING - egenansvar med professionellt stöd

NYANLÄNDA INVANDRARES ARBETSMARKNADSETABLERING - egenansvar med professionellt stöd Elin Landell Departementsråd Integrations- och jämställdhetsdepartementet Regeringens strategi för integration: Fler i arbete och fler företagare Bättre utbildningsresultat och likvärdighet i skolan Bättre

Läs mer

Samverkan för ett hållbart integrationsarbete i Västra Götalands län

Samverkan för ett hållbart integrationsarbete i Västra Götalands län Samverkan för ett hållbart integrationsarbete i Västra Götalands län avsiktsforklaring.indd 1 2014-02-10 12:06:13 Bengtsfors Dals-Ed Åmål Strömstad Gullspång Tanum Mariestad Färgelanda Mellerud Töreboda

Läs mer

Projektet drivs av Länsstyrelsen i Västa Götaland och finansieras av Arbetsförmedlingen och Europeiska Socialfonden.

Projektet drivs av Länsstyrelsen i Västa Götaland och finansieras av Arbetsförmedlingen och Europeiska Socialfonden. Projektet drivs av Länsstyrelsen i Västa Götaland och finansieras av Arbetsförmedlingen och Europeiska Socialfonden. Historik Korta vägen År 2000-2002 - Tre ESF finansierade projekt startas i Västra Götland:

Läs mer

2010-12-14. Uppdrag enligt Lagen om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare (2010:197). Dnr KS 2010-619

2010-12-14. Uppdrag enligt Lagen om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare (2010:197). Dnr KS 2010-619 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 393 2010-12-14 022. Uppdrag enligt Lagen om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare (2010:197). Dnr KS

Läs mer

Arbetsförmedlingen. Ulrika Jörkander. Henrik Sundström. Ole Guldahl. Primärvården. Barbro Rönnberg 2012-10-154

Arbetsförmedlingen. Ulrika Jörkander. Henrik Sundström. Ole Guldahl. Primärvården. Barbro Rönnberg 2012-10-154 Lokal överenskommelse om etablering av nyanlända flyktingar och andra nyanlända invandrare i Uddevalla kommun. Denna överenskommelse träffas mellan Arbetsförmedlingen i Uddevalla och Uddevalla kommun,

Läs mer

Samhällsorientering i samverkan

Samhällsorientering i samverkan Samhällsorientering i samverkan Cecilia Gustafsson och Lisa Alm Spridningsseminarium den 8 december 2010 Samhällsorientering i samverkan Syfte Nyanlända flyktingar, skyddsbehövande med flera ska få tillgång

Läs mer

Lokal överenskommelse

Lokal överenskommelse Vetlanda kommun Socialförvaltningen 2005-10-03 Sida 1 (4) Lokal överenskommelse Bakgrund I april 2001 träffades en överenskommelse mellan Arbetsmarknadsstyrelsen, Integrationsverket, Migrationsverket,

Läs mer

10,20-10,35 Paus. 11,45 13,00 Lunch. För mer information kontakta Bente Sandström Integration Gävleborg Tfn

10,20-10,35 Paus. 11,45 13,00 Lunch. För mer information kontakta Bente Sandström Integration Gävleborg Tfn OM ASYL- OCH FLYKTINGMOTTAGNING en utbildningsdag med grundläggande fakta och information om asyloch flyktingmottagning och som vänder sig till dig som är ny inom området integration och etablering för

Läs mer

Program 18 april i Gävle

Program 18 april i Gävle OM ASYL- OCH FLYKTINGMOTTAGNING en utbildningsdag med grundläggande fakta och information om asyloch flyktingmottagning och som vänder sig till dig som är ny inom området integration och etablering för

Läs mer

META 2013. Länsstyrelsens enkät om mottagande och etablering av nyanlända En sammanställning av resultaten för Stockholms län

META 2013. Länsstyrelsens enkät om mottagande och etablering av nyanlända En sammanställning av resultaten för Stockholms län Fakta 2014:4 META 2013 Publiceringsdatum 2014-04-10 Kontaktperson Cecilia Gustafsson Länsstyrelsens enkät om mottagande och etablering av nyanlända En sammanställning av resultaten för Stockholms län Utvecklingsledare

Läs mer

Arbetsförmedlingens arbete. Unga med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga

Arbetsförmedlingens arbete. Unga med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga Arbetsförmedlingens arbete Unga med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga Anna Steen Arbetsförmedlingen Huvudkontoret Avdelningen Förmedling och Rehabilitering till arbete Gunilla Berndtsson

Läs mer

Tidiga insatser för asylsökande

Tidiga insatser för asylsökande Tidiga insatser för asylsökande Asylsökande i Gävleborg 2016-11-01 1600 1400 1200 1000 800 600 EBO ABO 400 200 0 Källa: Migrationsverket Bollnäs Gävle Hofors Hudiksvall Ljusdal Nordanstig Ockelbo Ovanåker

Läs mer

Metodstöd för Lokala överenskommelser

Metodstöd för Lokala överenskommelser Metodstöd för Lokala överenskommelser Norrköping 2014-04-10 Hans-Göran Johansson Arbetsförmedlingen, Avd. Integration & Etablering Lotta Dahlerus Sveriges Kommuner och Landsting Metodstöd bakgrund och

Läs mer

Sammanställning enkät om bosättning av nyanlända flyktingar september 2012

Sammanställning enkät om bosättning av nyanlända flyktingar september 2012 Bilaga 2 Sammanställning enkät om bosättning av nyanlända flyktingar september 2012 Lena Nordqvist Sjöborg projektledare et Bakgrund och syfte med enkätundersökningen et är ett kommunalt riksomfattande

Läs mer

Plan för samhällsorientering Skara kommun

Plan för samhällsorientering Skara kommun 1(5) Plan för samhällsorientering Skara kommun Bakgrund Den 1 december 2010 trädde etableringsreformen i kraft. Den syftar till att ge nyanlända bättre förutsättningar för att så snabbt som möjligt lära

Läs mer

Rapport angående uppdrag till länsstyrelserna rörande bosättning av nyanlända invandrare

Rapport angående uppdrag till länsstyrelserna rörande bosättning av nyanlända invandrare 2012-06-15 1(6) Rapport angående uppdrag till länsstyrelserna rörande bosättning av nyanlända invandrare Uppdraget Den 8 mars gav regeringen i uppdrag till länsstyrelserna att bidra till en mer intensifierad

Läs mer

Verksamhetsplan för Koordination Norrort 2015

Verksamhetsplan för Koordination Norrort 2015 Verksamhetsplan för Koordination Norrort 2015 Koordination Norrort ska vara en regional stödstruktur i frågor som rör mottagande av nyanlända inom norrortskommunerna. Målgrupp för kommunernas samverkan

Läs mer

Nyanländas etablering

Nyanländas etablering Leda för Resultat Leda för Resultat är en del av överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting som avser stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet i socialtjänsten. Leda

Läs mer

10,35-11,05 Region Gävleborg Britt Marie Ryd Individers rättigheter och skyldigheter gällande sjukvård. Vem får vad, vart och när?

10,35-11,05 Region Gävleborg Britt Marie Ryd Individers rättigheter och skyldigheter gällande sjukvård. Vem får vad, vart och när? OM ASYL- OCH FLYKTINGMOTTAGNING en utbildningsdag med grundläggande fakta och information om asyloch flyktingmottagning och som vänder sig till dig som är ny inom området integration och etablering för

Läs mer

Länsstyrelsen

Länsstyrelsen Länsstyrelsen 2013-10 10-1717 Länsstyrelserna ska i arbetet med att etablera nyanlända invandrare Medverka till att det finns beredskap hos kommunerna att ta emot nyanlända invandrare Överlägga och träffa

Läs mer

Postadress Besöksadress Telefon Telefax Bankgiro E-post www

Postadress Besöksadress Telefon Telefax Bankgiro E-post www 1(6) Kontaktperson Länsledningen Eva Nilsson Gunvor Landqvist Chef för enheten för social hållbarhet Åsa Stenbäck Holmér Integrationssamordnare Länsstyrelsen Skånes uppdrag och arbete inom integration

Läs mer

Filmen Ny i Sverige. Om filmen. Om Arbetsförmedlingen

Filmen Ny i Sverige. Om filmen. Om Arbetsförmedlingen Sida: 1 av 5 Svenska Ny i Sverige (textversion av filmen nyanland.arbetsformedlingen.se) Filmen Ny i Sverige Om filmen Hej och välkommen till vår guide för dig som fått uppehållstillstånd i Sverige och

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2645 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M, C, FP, KD) Utgiftsområde 8 Migration

Motion till riksdagen: 2014/15:2645 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M, C, FP, KD) Utgiftsområde 8 Migration Flerpartimotion Motion till riksdagen: 2014/15:2645 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M, C, FP, KD) Utgiftsområde 8 Migration Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening

Läs mer

Flyktingar i Bergs kommun. www.berg.se

Flyktingar i Bergs kommun. www.berg.se Flyktingar i Bergs kommun www.berg.se Innehåll Hur och varför man invandrar Kvotflykting Asylflykting Ensamkommande 18+, Asylboende, Introduktionstiden, Boende Afghanistan, Eritrea, Irak, Somalia, Syrien

Läs mer

Asyl och flyktingmottagning

Asyl och flyktingmottagning Asyl och flyktingmottagning Asylsökande i anordnat boende (ABO) i eget boende (EBO) Flyktingmottagning asylsökande med uppehållstillstånd kvotflyktingar anhöriga Ensamkommande barn asylsökande eller med

Läs mer

10 maj 2017 Gävle Välkommen!

10 maj 2017 Gävle Välkommen! Grunden om asyl- och flyktingmottagning 10 maj 2017 Gävle Välkommen! Under dagen får du bland annat svar på följande frågor: Hur går en asylansökan till? Vad betyder olika begrepp? Hur ser flyktingsituationen

Läs mer

META 2016 Enkät om mottagande och etablering av nyanlända

META 2016 Enkät om mottagande och etablering av nyanlända META 2016 Enkät om mottagande och etablering av nyanlända Länsstyrelsen har ett uppföljningsansvar för organisering och genomförande av insatser för personer som omfattas av förordningen (2010:408) om

Läs mer

Statusrapport nyanlända

Statusrapport nyanlända 2016-11-01 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2015/93-133 Arbets- och företagsnämnden Statusrapport nyanlända Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning

Läs mer

Etablering av vissa nyanlända invandrare (Rapportering enligt länsstyrelsernas regleringsbrev 2014, uppdrag 73)

Etablering av vissa nyanlända invandrare (Rapportering enligt länsstyrelsernas regleringsbrev 2014, uppdrag 73) Sida 1/8 Regeringskansliet Arbetsmarknadsdepartementet 103 33 Stockholm Etablering av vissa nyanlända invandrare (Rapportering enligt länsstyrelsernas regleringsbrev 2014, uppdrag 73) Enligt länsstyrelsernas

Läs mer

Integration LÄNSSTYRELSERNAS NYHETSBREV OM INTEGRATIONSFRÅGOR

Integration LÄNSSTYRELSERNAS NYHETSBREV OM INTEGRATIONSFRÅGOR Integration NUMMER 2 DECEMBER 2015 LÄNSSTYRELSERNAS NYHETSBREV OM INTEGRATIONSFRÅGOR Nu bygger vi vidare på Sverige tillsammans Ny proposition om flyktingmottagande Mottagandet av nyanlända under år 2016

Läs mer

Frågor och svar Inventering av evakueringsplatser för asylsökande

Frågor och svar Inventering av evakueringsplatser för asylsökande 1 [5] Stöd- och utvecklingsenheten 2015-10-12 Frågor och svar Inventering av evakueringsplatser för asylsökande Finns inte just din fråga besvarad? Hör i så fall av dig till Kontaktcenter kontaktcenter@botkyrka.se)

Läs mer

Politikerdialog 2014 frågor och svar, samt reflektioner efter dagen

Politikerdialog 2014 frågor och svar, samt reflektioner efter dagen Politikerdialog 2014 frågor och svar, samt reflektioner efter dagen Var finns de ensamkommande flyktingbarnen (EKB) deras placering inom eller utanför kommunen? Svar: Länsstyrelsen har skickat ut frågor

Läs mer

Praktikkartläggning. Så här gör vi det bättre för individer och arbetsgivare i samband med praktik eller subventionerad anställning

Praktikkartläggning. Så här gör vi det bättre för individer och arbetsgivare i samband med praktik eller subventionerad anställning Praktikkartläggning Så här gör vi det bättre för individer och arbetsgivare i samband med praktik eller subventionerad anställning Projektperiod: 1 februari 2017 30 september 2018 Projektägare: Uppsala

Läs mer

Överblick flyktingmottagning och ensamkommande barn

Överblick flyktingmottagning och ensamkommande barn Överblick flyktingmottagning och ensamkommande barn Överenskommelse Kommun Länsstyrelse Hälsosamtal Region Skåne EBO eller ABO, MiV Asylsökande - Bosättning Af MiV - Etableringsplanering Af - Etableringsersättning

Läs mer

Etableringsreformen. Kenneth Herder Hans-Göran Johansson Mona Fahlén. Växjö 29 september

Etableringsreformen. Kenneth Herder Hans-Göran Johansson Mona Fahlén. Växjö 29 september Etableringsreformen Kenneth Herder Hans-Göran Johansson Mona Fahlén Växjö 29 september Regeringens ambition med reformen Uppnå en snabbare etablering i samhälls- och arbetslivet Ökat egenansvar och ekonomiska

Läs mer

Utveckla formerna för att främja invandrares hälsa och integration!

Utveckla formerna för att främja invandrares hälsa och integration! Utveckla formerna för att främja invandrares hälsa och integration! tema Flera aktörer kring hälsa och integration för invandrare En allt större del av den svenska befolkningen består av människor med

Läs mer

Lokalt och regionalt utvecklingsstöd vem ska samverka och kring vad? Elite Grand Hotel Norrköping 11 april 2014

Lokalt och regionalt utvecklingsstöd vem ska samverka och kring vad? Elite Grand Hotel Norrköping 11 april 2014 Lokalt och regionalt utvecklingsstöd vem ska samverka och kring vad? Elite Grand Hotel Norrköping 11 april 2014 Vilka utmaningar står kommunerna och landstingen inför? Hög inströmning av barn svårt att

Läs mer

ETABLERING I UTVECKLING 2020

ETABLERING I UTVECKLING 2020 ETABLERING I UTVECKLING 2020 En regional överenskommelse om utveckling av nyanländas etablering i Östergötland Avsikt Den här överenskommelsen ska bidra till att utveckla och skapa effektiva insatser för

Läs mer

FLYKTINGAR I VÄRLDEN. Nära 60 miljoner människor är på flykt i världen. Nästan 26 miljoner får någon form av skydd eller assistans av UNHCR

FLYKTINGAR I VÄRLDEN. Nära 60 miljoner människor är på flykt i världen. Nästan 26 miljoner får någon form av skydd eller assistans av UNHCR FLYKTINGAR I VÄRLDEN Nära 60 miljoner människor är på flykt i världen Nästan 26 miljoner får någon form av skydd eller assistans av UNHCR Världens utvecklingsländer är värdar för 86% av alla på flykt Pakistan

Läs mer

Barnets bästa vid återvändande

Barnets bästa vid återvändande Barnets bästa vid återvändande Att arbeta med information, samverkan och samtal Illustration av Catrina Norman Tengroth Information, samtal och samverkan - för barnets bästa Vårt arbete för ensamkommande

Läs mer

Överenskommelse om utökat mottagande av vissa nyanlända flyktingar

Överenskommelse om utökat mottagande av vissa nyanlända flyktingar TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Lars-Ove Angré 2013-08-13 KS 2013/0619 Rev 2013-08-28 Kommunfullmäktige Överenskommelse om utökat mottagande av vissa nyanlända flyktingar Förslag till

Läs mer

Ny förordning om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar

Ny förordning om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar Promemoria 2010-09-10 Integrations- och jämställdhetsdepartementet Ny förordning om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar Bakgrund Som ett led i den reformering av nyanländas etablering

Läs mer

Förstudie avseende stadens beredskap för ett ökat flyktingmottagande. Solna stad,

Förstudie avseende stadens beredskap för ett ökat flyktingmottagande. Solna stad, Förstudie avseende stadens beredskap för ett ökat flyktingmottagande Solna stad, 2015-09-16 Uppdraget I ljuset av eventuella krav på ökat mottagande i kommunen ska förstudien belysa kommunens beredskap

Läs mer

Kommittédirektiv Dir. 2015:107 Sammanfattning

Kommittédirektiv Dir. 2015:107 Sammanfattning Kommittédirektiv Översyn av mottagande och bosättning av asylsökande och nyanlända Dir. 2015:107 Beslut vid regeringssammanträde den 5 november 2015 Sammanfattning En särskild utredare ges i uppdrag att

Läs mer

ARBETSFÖRMEDLINGEN Etableringsuppdraget Gävle Mohamed Chabchoub

ARBETSFÖRMEDLINGEN Etableringsuppdraget Gävle Mohamed Chabchoub ARBETSFÖRMEDLINGEN Etableringsuppdraget Gävle 170510 Mohamed Chabchoub Etableringsuppdraget Arbetsförmedlingen har samordnande ansvar för uppdraget sedan december 2010 genom lagen (2010:197) fått ett övergripande

Läs mer

Mottagande och etablering av nyanlända i Västra Götaland 2014

Mottagande och etablering av nyanlända i Västra Götaland 2014 Rapport 15:23 Mottagande och etablering av nyanlända i Västra Götaland 14 Resultatet av en enkätundersökning riktad till länets kommuner Rapportnr: 15:23 ISSN: 13-168X Text: Jakob Lindahl Utgivare: Länsstyrelsen

Läs mer

Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända

Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Flyktingmottagandet är ett gemensamt ansvar för samhället. Prop. 2015:16:54 Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Nuläge Majoriteten av de nyanlända

Läs mer

ETABLERING I UTVECKLING 2020 En regional överenskommelse om utveckling av nyanländas etablering i Östergötland

ETABLERING I UTVECKLING 2020 En regional överenskommelse om utveckling av nyanländas etablering i Östergötland ETABLERING I UTVECKLING 2020 En regional överenskommelse om utveckling av nyanländas etablering i Östergötland Avsikt Den här överenskommelsen ska bidra till att utveckla och skapa effektiva insatser för

Läs mer

KS 14 10 SEPTEMBER 2014

KS 14 10 SEPTEMBER 2014 KS 14 10 SEPTEMBER 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Lagerkvist Monika Datum 2014-08-29 Diarienummer KSN-2014-1045 Kommunstyrelsen Mottagande av vissa nyanlända och ensamkommande barn 2014 Förslag

Läs mer

Prognos maj 2019, ny prognos 29 juli 2019

Prognos maj 2019, ny prognos 29 juli 2019 Gävle 15 maj 2019 Prognos maj 2019, ny prognos 29 juli 2019 Fortsatt internationell flyktingkris men begränsad framkomlighet till och genom Europa Planeringsantagande för 2019 16 000-33 000 asylsökande,

Läs mer

Integration av utrikes födda med mottagande av nyanlända

Integration av utrikes födda med mottagande av nyanlända LÄGESRAPPORT 1 (6) 2016-02-18 Kompetensnämnden Dnr. Kon 2016/21-2 Integration av utrikes födda med mottagande av nyanlända Ärendet i korthet Kommunstyrelsen har i samband med beslutandet av mål och budget

Läs mer

Riktlinjer för ett integrerat samhälle

Riktlinjer för ett integrerat samhälle 2015-04-14 2015.325 133 1(10) Barn, utbildning, fritid, kultur och arbetsmarknad Antagen av Kommunstyrelsen 128/15 Riktlinjer för ett integrerat 2 Innehåll Inledning... 4 Definitioner... 4 Om mottagande

Läs mer

Uppdrag till Länsstyrelsen i Jönköpings län om översyn av samhällsorientering för nyanlända

Uppdrag till Länsstyrelsen i Jönköpings län om översyn av samhällsorientering för nyanlända Regeringsbeslut 1 2018-02-15 A2018/00335/I Arbetsmarknadsdepartementet Länsstyrelsen i Jönköpings län Hamngatan 4 551 86 Jönköping Uppdrag till Länsstyrelsen i Jönköpings län om översyn av samhällsorientering

Läs mer

Kommungemensam plattform för att främja nyanländas inträde på arbetsmarknaden

Kommungemensam plattform för att främja nyanländas inträde på arbetsmarknaden Kommungemensam plattform för att främja nyanländas inträde på arbetsmarknaden Inledning Göteborgsregionens kommuner har de senaste åren tagit emot omkring 1200-1500 flyktingar och anhöriga till flyktingar

Läs mer

VÄLKOMNA MÖTE OM FLYKTINGFRÅGOR 18 DEC 2015 LÄNSSTYRELSEN GÄVLEBORG

VÄLKOMNA MÖTE OM FLYKTINGFRÅGOR 18 DEC 2015 LÄNSSTYRELSEN GÄVLEBORG VÄLKOMNA MÖTE OM FLYKTINGFRÅGOR 18 DEC 2015 LÄNSSTYRELSEN GÄVLEBORG FLYKTINGAR I VÄRLDEN Nära 60 miljoner människor är på flykt i världen Nästan 26 miljoner får någon form avskydd eller assistans av UNHCR

Läs mer

Nackas flyktingmottagande: statusrapport 2015-09

Nackas flyktingmottagande: statusrapport 2015-09 2015-10-14 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr. AFN 2015/93-133 Arbets- och företagsnämnden Nackas flyktingmottagande: statusrapport 2015-09 Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden noterar informationen

Läs mer

Minnesanteckningar för delregionalt partnerskap i Skaraborg, den 3 mars 2011

Minnesanteckningar för delregionalt partnerskap i Skaraborg, den 3 mars 2011 Minnesanteckningar 2011-03-03 Diarienummer P 851-4419-2010 1(5) Minnesanteckningar för delregionalt partnerskap i Skaraborg, den 3 mars 2011 Närvarande: Anne Toll Migrationsverket, Emma Gustavsson Falköping,

Läs mer

Fyra aktuella förordningar

Fyra aktuella förordningar Fyra aktuella förordningar - Om mottagande för bosättning - Om etableringssamtal och etableringsinsatser - Om etableringsersättning Beslutade den 20 maj - Om ersättning till kommuner och landsting Beslut

Läs mer

Flyktingmottagande. Bjuvs kommun. Hur kan du göra för att hjälpa till?

Flyktingmottagande. Bjuvs kommun. Hur kan du göra för att hjälpa till? Flyktingmottagande i Bjuvs kommun Hur kan du göra för att hjälpa till? Just nu kommer det många människor till Sverige som är på flykt från förtryck, övergrepp och förföljelse. I denna folder har vi samlat

Läs mer

Överenskommelse med Länsstyrelsen i Stockholms län om mottagande av nyanlända

Överenskommelse med Länsstyrelsen i Stockholms län om mottagande av nyanlända SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2014-07-08 SN-2014/2829.751 1 (3) HANDLÄGGARE Zara Kvist Lindgren 08-535 316 69 zara.kvist-lindgren@huddinge.se Socialnämnden

Läs mer

TILLÄGG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGES SAMMANTRÄDE 10 DECEMBER 2013

TILLÄGG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGES SAMMANTRÄDE 10 DECEMBER 2013 TILLÄGG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGES SAMMANTRÄDE 10 DECEMBER 2013 Nr. Ärende Nya ärenden 16 Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare från 2014-01-01 17 Överenskommelse om mottagande

Läs mer

ENHETEN FÖR REGIONAL UTVECKLING. Avsiktsförklaring. om samverkan kring nyanlända flyktingars etablering

ENHETEN FÖR REGIONAL UTVECKLING. Avsiktsförklaring. om samverkan kring nyanlända flyktingars etablering ENHETEN FÖR REGIONAL UTVECKLING Avsiktsförklaring om samverkan kring nyanlända flyktingars etablering 1 Avsiktsförklaring om samverkan kring flyktingmottagning i Västmanlands län Kommunerna i Västmanlands

Läs mer

Arbetsförmedlingens bosättningsprojekt. Nytt uppdrag. Kubprojektet

Arbetsförmedlingens bosättningsprojekt. Nytt uppdrag. Kubprojektet Integration Länsstyrelsernas nyhetsbrev om integrationsfrågor Nummer 2, juni - 2012 Innehåll - Bosättning av nyanlända invandrare - Arbetsförmedlingens bosättningsprojekt - Kubprojektet - Nytt uppdrag

Läs mer

Strukturfondspartnerskapet Västsverige

Strukturfondspartnerskapet Västsverige Strukturfondspartnerskapet Västsverige 23 mars 2018 Åza Rydén Uppföljning av programgenomförandet 29 utlysningar ( PO1 16, PO2 13) + 2 förlängningsutlysningar där beredning pågår 57 projekt har fått bifall

Läs mer

Minnesanteckningar VUX rektorer

Minnesanteckningar VUX rektorer Minnesanteckningar VUX rektorer 170113 Josefine Wester/Hjo Fritiof Andersson/ Skövde Johan Strömberg/Skövde Anders Liedholm/Tidaholm Kristina Ahlström/Skövde Ann- Helene Alexandersson/Tibro Lisbeth Sjödin/Skövde

Läs mer

Investeringar för snabbare etablering

Investeringar för snabbare etablering Investeringar för snabbare etablering Stefan Löfven Ylva Johansson Gustav Fridolin Alice Bah Kuhnke 10 september 2015 Foto: Folio Bildbyrå / Christian Ferm De 20 kommuner med högst mottagande under 2010-2014

Läs mer

Verksamhetsplan Etablering Södertörn godkänd av ledningsgruppen den 8 december 2017

Verksamhetsplan Etablering Södertörn godkänd av ledningsgruppen den 8 december 2017 Verksamhetsplan Etablering Södertörn 2018- godkänd av ledningsgruppen den 8 december 2017 1. Vad är Etablering Södertörn? Etablering Södertörn är ett samarbete mellan kommunerna Botkyrka, Haninge, Huddinge,

Läs mer

Bilaga 1. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga länsstyrelser

Bilaga 1. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga länsstyrelser bilaga till granskningsrapport dnr: 31-2013-0659 rir 2014:15 Bilaga 1. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga länsstyrelser Nyanländ i Sverige Effektiva insatser för ett snabbt mottagande?

Läs mer

Statsbidrag för flyktingmottagande i Linköpings kommun år januari till augusti 2018, redovisning

Statsbidrag för flyktingmottagande i Linköpings kommun år januari till augusti 2018, redovisning Tjänsteskrivelse 1 (8) Kommunledningsförvaltningen Åsa Lindell 2018-09-21 Dnr KS 2018-375 Kommunstyrelsen Statsbidrag för flyktingmottagande i Linköpings kommun år januari till augusti 2018, redovisning

Läs mer

Företagsklimatet i Gullspångs kommun 2017

Företagsklimatet i Gullspångs kommun 2017 Företagsklimatet i s kommun 2017 Om undersökningen Lokalt företagsklimat 2017 s kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Projekt Ett funktionshinderperspektiv på etableringen av vuxna nyanlända i Stockholms län

Projekt Ett funktionshinderperspektiv på etableringen av vuxna nyanlända i Stockholms län Projekt Ett funktionshinderperspektiv på etableringen av vuxna nyanlända i Stockholms län Sammanfattning Det tycks inte finnas tillräckligt bra rutiner i de berörda verksamheterna i Stockholms län för

Läs mer

Från asyl till arbete plattform för god integration i Blekinge

Från asyl till arbete plattform för god integration i Blekinge Remissutgåva Från asyl till arbete plattform för god integration i Blekinge Regional överenskommelse och aktörsgemensam strategi för Blekinge kring etablering av nyanlända Blekingar 1 Integrationsrådet

Läs mer