2 nationalnyckeln till sveriges flora och fauna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2 nationalnyckeln till sveriges flora och fauna"

Transkript

1 2 nationalnyckeln till sveriges flora och fauna klass Ophiuroidea ormstjärnor stam överklass klass ordning familj släkte Echinodermata Asterozoa Klassen Ophiuroidea består av två ordningar, som båda har representanter i Sverige. Omkring nu levande arter av ormstjärnor har beskrivits, vilket gör dem till den största gruppen bland tagghudingarna. Skivan är platt och tydligt avgränsad från armarna (hos sjöstjärnor fortsätter armarna som förlängningar av skivan). Gonader och matsmältningssystem ligger i skivan och löper vanligtvis inte ut i armarna. Analöppning saknas och restprodukter avges genom munöppningen. De flesta arterna har fem armar, men hos vissa grupper kan armarna förgrena sig, både nära basen och längre ut. Det förekommer också arter med upp till tio armar som var och en har ett eget anlag. Dessa arter har alltså en avvikande symmetri, t.ex. sextalig eller tiotalig. Munnen omges hos femtaliga arter av fem kalkplattor (ibland kallade munsköldar) varav en fungerar som madreporit, dvs. madreporiten sitter på oralsidan (undersidan) hos ormstjärnor. Ambulakralrännorna är slutna av ossikler (kalkplattor) på undersidan, och slangfötterna sticker ut genom porer i dessa. Slangfötterna saknar alltid ampuller. En för ormstjärnor unik karaktär är att det på oralsidan, nära armarnas bas, finns ett par slitsformiga öppningar som leder in till små kammare som kallas genitalfickor (bursae).

2 echinodermata: art familj: ophiuroidea släkte latin Ormstjärnor är en grupp tagghudingar som finns i de flesta marina miljöer och kan dominera stora ytor av havsbottnarna. De är lätta att känna igen på sina smala, tydligt avgränsade armar, och gruppen har fått sitt svenska namn av armarnas ormlika rörelser hos många arter. Skivan är tillplattad och ofta tydligt rund. Flertalet arter har fem smala armar som regelbundet utgår från skivans undersida. De största arterna kan bli över en meter i diameter (mellan armspetsarna), men skivan är ofta mycket liten i förhållande till de långa armarna. Hos vissa grupper kan armarna vara olika långa eller förgrena sig flera gånger. Såväl armarna som skivan täcks vanligen av plåtar (ibland kallade plattor, men här använder vi benämningen plåtar), både på oral- och aboralsidan. Taggar och papiller förekommer ofta. Vid armarnas fästen kan man ofta se tydliga större plåtar, s.k. radialsköldar, på skivans översida (syns tydligt i bilden ovan). På oralsidan, nära armarnas bas, finns ett par slitsformiga inbuktningar, s.k. genitalfickor (bursae) säckliknande kammare med funktion vid såväl yngelvård som syresättning av kroppen. 3 Alla ormstjärnor har en skiva som är tydligt avgränsad från armarna. De flesta har fem armar, men det finns arter med fler armar. Medusahuvud Gorgonocephalus caput medusae (längst till vänster) har fem armar som förgrenas upprepade gånger. Arterna i släktet Ophiura (ovan) har ganska stela armar, medan arterna i släktet Amphiura (närmast till vänster) har mycket böjliga, slingrande, armar. Ormstjärnor kan variera mycket i färg, som brungrå fransormstjärna Ophiura ophiura på bilden ovan. FOTO: ANDERS SALESJÖ (LÄNGST T.V., NÄRMAST T.V.), TOBIAS DAHLIN/AZOTE (OVAN)

3 4 nationalnyckeln till sveriges flora och fauna Yttre byggnad ormstjärna Hos ormstjärnor är skiva och armar täckta av skelettplåtar. Ibland syns de tydligt, som hos mindre fransormstjärna Ophiura robusta t.h., men hos en del arter döljs plåtarna av huden. Bilderna nedan visar undersidan av olika ormstjärnor. Munnen omges av käkar med olika typer av tänder och papiller (munpapiller, infradentalpapiller och tandpapiller). Dessa strukturer används ofta vid bestämning av ormstjärnor men är svåra att identifiera hos levande djur. Observera att madreporiten (när sådan kan urskiljas) hos ormstjärnor sitter i anslutning till munnen. ILLUSTRATION: HELENA SAMUELSSON (T.H.) FOTO: CHRISTOPHER REISBORG (NEDAN) armtaggar armplåt plåtar på skivan armtagg munpapill öppning till genitalficka fotpapiller käke käke tänder i mun bukplåt på arm infradentalpapiller madreporit tänder tandpapiller madreporit Ambulakralsystem Ambulakralsystemet (se s. 42) fyller upp en stor del av en ormstjärnas kropp och ligger till största delen inbäddat i skelettet. Det har viktiga funktioner för syresättning, cirkulation och gasutbyte. Slangfötterna saknar alltid ampuller och sugskivor (till skillnad från slangfötterna hos sjöstjärnor), men de har välutvecklad vidhäftande funktion genom sin förmåga att utsöndra slem. Tack vare detta kan de användas vid klättring eller för att hålla fast byten, och hos vissa arter är slangfötterna viktiga i samband med insamling av föda. Ormstjärnor har inga öppna ambulakralrännor. Armarnas skelettplåtar bildar istället ett slutet skal kring varje arm, och slangfötterna sticker ut genom porer i skelettplåtarna. Slangfötterna är försedda med kemoreceptoriska sinnesceller som kan lukta sig till ämnen som t.ex. aminosyror i omgivningen. Madreporitfunktionen sitter på oralsidan, i de fem kalkplåtar som omgärdar munnen. Hos vissa arter

4 rna skelett skelett skelett epidermis (hud) epidermis (hud) epidermis (hud) echinodermata: art familj: ophiuroidea släkte latin 5 Inre byggnad ormstjärna plåt Schematisk illustration av ormstjärna i genomskärning motsvarande den streckade linjen (a) i bilden nederst och (b) i bilden nedan till vänster. Alla inre organ visas inte. Den streckade linjen (c) mot svarar tvärsnittet av armen nedan till höger. matsmältningssystem ambulakralsystem skelett epidermis (hud) muskler mage c armplåt på armens översida kota gonad genital ficka madreporit mun muskel käke tand mun käke muskel tandplatta kota armplåt på armens undersida ILLUSTRATION: ANDREA KLINTBJER armplåt på armens översida muskler tänder armtagg b kota sidoplåt käke radiärkanal Käkarna sedda från munsidan fotpapill armplåt på armens undersida Tvärsnitt av arm kan det finnas porer med madreporitfunktion på flera av kalkplåtarna, men hos flertalet arter finns bara några par enkla porer i en av kalkplåtarna. Matsmältningssystem Matsmältningssystemet är helt begränsat till skivan. I motsats till de flesta andra tagghudingar har ormstjärnornas matsmältningssystem endast en öppning, nämligen munnen, medan analöppning saknas helt. Den föda som ormstjärnan inte kan tillgodogöra sig avges därför genom munnen. Munnen övergår i en kort matstrupe och innanför denna finns magen, som, med vissa undantag, saknar förgreningar i armarna motsvarande sjöstjärnornas pylorusbihang. Magen kan beskrivas som en veckad påse med tio lober, och under dessa ligger genitalfickorna. Både nedbrytning och absorption av näring sker i magen. Löst näring kan också tas upp direkt genom huden, slangfötterna eller genitalfickorna. Skelett En ormstjärnas kalkskelett byggs upp av relativt kraftiga kalkelement i form av kotor och plåtar, vilka hålls samman av bindväv, muskler och hud. Ormstjärnornas skiva byggs upp som en grund skål av kalkplåtar som täcks av hud. Runt den stjärnformiga munnen mitt på skivans undersida finns fem kraftiga skelett element kallade käkar. radiärkanal genitalficka med gonader a mage Vy ovanifrån Armarna består av ett antal skelettsegment som sitter ihop med hud och bindväv. Varje armsegment är uppbyggt av fyra plåtar; en upptill, en nedtill och en på varje sida. Största delen av segmentet innehåller en tjockare kalkkropp som till formen liknar en ryggkota hos ett ryggradsdjur. Tack vare kotornas struktur blir armarna ledade och mycket rörliga, hos vissa arter både i sidled och höjdled.

5 6 nationalnyckeln till sveriges flora och fauna Ormstjärnor kan vara mycket talrika på vissa bottnar. Här ses en tät samling av arten brungrå fransormstjärna Ophiura ophiura. Denna art lever på mjukbottnar och födo söker uppe på bottenytan. När den är inaktiv ligger den en aning nedsjunken i sedimentet. FOTO: TONY HOLM/AZOTE Levnadssätt och ekologi Ormstjärnor förekommer i alla världens hav, på olika djup och på många olika typer av bottnar. De varierar mycket i utseende och levnadssätt. En del är rovdjur som tar byten som svampdjur, koralldjur, snäckor, maskar, musslor, armfotingar eller andra tagghudingar, men de kan även äta döda djur. Ett litet byte kan ormstjärnan fånga genom att snabbt slingra en armspets kring det och stoppa in det i munnen. Det finns också arter som livnär sig av alger eller bakterier, eller som är suspensionsätare och fångar in näringspartiklar ur vattnet på sin klibbiga kroppsyta. Suspensionsätare håller armarna sträckta uppåt för att komma åt förbiströmmande föda, medan sedimentätare kan leva nedgrävda i bottnen. En del arter skapar gångar i sedimentet och förstärker dessa med slem. Ormstjärnor saknar i stort sett specialiserade sinnesorgan, men de har många enklare sinnesceller som registrerar t.ex. ljus. En del arter har s.k. kristallhud, som innehåller ett stort antal kristaller med ursprung i de underliggande kalkplåtarna. Kristallerna fungerar som mikroskopiska linser. De fokuserar det infallande ljuset mot underliggande nerver, som momentant reagerar på ljussignalerna. Kristallhuden kan täcka stora delar av kroppen. De flesta ormstjärnor har också ett väl utvecklat smak- eller luktsinne, bl.a. genom att de har sinnesceller på slangfötterna. Detta gör det möjligt för dem t.ex. att upptäcka föda på avstånd, men också att känna av när det är tid för fortplantning, så att alla könsmogna ormstjärnor inom ett område kan släppa ut sina ägg och spermier i det omgivande vattnet samtidigt. Många ormstjärnor lever i symbiosförhållanden med bakterier som lever i deras hud. Det är möjligt att närvaron av bakterier förbättrar t.ex. näringsupptaget eller syresättningen, och vissa bakterier kan producera gifter eller illasmakande ämnen som skyddar ormstjärnan. Ormstjärnor är själva bytesdjur för t.ex. kräftdjur, fiskar eller andra tagghudingar. De kan försvara sig genom att fly eller gömma sig, men också med hjälp av sina vassa taggar eller genom att utsöndra illasmakande eller giftigt sekret. Det förekommer också att ormstjärnor genomgår s.k. självstympning ( auto tomi). Det betyder att de släpper delar av kroppen till angriparen, medan resten av kroppen räddas. Detta möjliggörs troligen av den föränderliga bindväven (s. 46). Många arter av ormstjärnor kan släppa en eller flera armar (eller delar av dem), eller t.o.m. delar av skivan, om de störs (det engelska namnet brittle star syftar på att de lätt går sönder). Dessa delar nybildas sedan, och efter en tid är ormstjärnan åter hel, med några små ärrbildningar som enda spår av självstympningen. Hos många ormstjärnor ser man

6 echinodermata: art familj: ophiuroidea släkte latin 7 tydliga spår av detta genom att en eller flera armar som är på väg att nybildas är tydligt kortare och smalare än de övriga. På vissa bottnar kan ormstjärnor utgöra den helt dominerande gruppen av organismer. På en kvadratmeter av en typisk lerbotten kan man ibland hitta flera tusen individer av trådormstjärnor (Amphiuridae). Deras rörelser i bottensedimentet bidrar till att syresätta det översta sedimentlagret och skapar därmed en bättre livsmiljö även för andra organismer. Fortplantning De flesta ormstjärnor är skildkönade och förökar sig sexuellt. Det är vanligtvis omöjligt att se skillnad på könen, men ibland kan fullmogna gonader med färger som skiljer könen åt lysa igenom huden. Några få arter dock inga skandinaviska har könsdimorfism med stora honor och små dvärghanar som håller sig fast nära munöppningen på honans skiva. Gonaderna sitter längs kanterna inuti skivan och fäster vid genitalfickorna. Under fortplantningstiden kan gonaderna vara så stora att de fyller en stor del av skivan och ger denna ett uppsvällt intryck. Vid tiden för fortplantning reser sig ormstjärnan på sina armar och pumpar ut ägg eller spermier i det omgivande vattnet. Gonaderna töms på könsceller genom bristningar i genitalfickornas väggar. Hos vissa arter (ofta hermafroditer) sker inre befruktning, och i sådana fall fungerar genitalfickorna som yngelkammare. Äggen behålls då i genitalfickorna i väntan på att spermier följer med inkommande vatten, varvid befruktning sker. När äggen har kläckts kryper små juvenila ormstjärnor ut ur genitalfickorna. Hos dvärgormstjärna Amphipholis squamata finns uppgifter om att det tar 6 7 månader från det att ägg deponeras i genitalfickorna tills juvenilerna lämnar modern. Denna typ av utveckling utan ett frisimmande stadium kallas direktutveckling. Ägg som befruktas i den fria vattenmassan utvecklas ofta till frisimmande och planktonätande s.k. ophiopluteuslarver. En sådan larv har upp till fyra par långsträckta armar, var och en med ett långsträckt skelettelement av kalk. Armarna är orienterade ungefär som ett V. På hela larven, inklusive armarna, finns långsträckta cilierade band som används vid simningen. Metamorfosen sker medan larven simmar fritt, varefter juvenilen sjunker till bottnen, där den fortsätter sitt liv. Bottenlevande ormstjärnor som just avslutat larvstadiet ser oftast inte ut som de vuxna djuren. Kunskapen om dessa riktigt unga, bottenlevande individer är begränsad. Den goda förmågan att regenerera kroppsdelar möjliggör för en del ormstjärnor att dela sig tvärs över skivan, varefter de båda halvorna återbildar de delar som saknas. Denna typ av asexuell fortplantning är känd inom flera olika familjer med sexarmade arter. Hos ett par arter har man dessutom funnit att larverna kan föröka sig genom delning. juvenil Ophiopluteuslarv ILLUSTRATION: ERIK NASIBOV Här ses tre juveniler på armen av en vuxen ormstjärna. ILLUSTRATION: HELENA SAMUELSSON

7 8 nationalnyckeln till sveriges flora och fauna radialsköld Vid bestämning av ormstjärnor måste man bland annat studera formen på skivans och armarnas plåtar. Hos arterna i familjen fransormstjärnor (här brungrå fransormstjärna Ophiura ophiura) finns bl.a. armkammar och stora radialsköldar. ILLUSTRATIONER: HELENA SAMUELSSON armkam armkam radialsköld Översida av brungrå fransormstjärna Ophiura ophiura. fotpapill armtagg Undersida av fjällig trådormstjärna Amphiura chiajei. Klassifikation och artbestämning Den övergripande indelningen av ormstjärnor i taxonomiska grupper bygger på hur armsegmentens kotor är uppbyggda i detalj samt på skelettets uppbyggnad i skiva och armar. För klassifikation använder man även taggar, plåtar, slangfötter, fotpapiller och armkammar samt mundelar såsom tänder, käkar och papiller (se bilder på s. 112). Ofta kräver detta att djuret dissekeras. Samma karaktärer används även vid artbestämning, men i bestämningsnyckeln som följer använder vi framför allt yttre karaktärer som är synliga för blotta ögat. Mundelar anges ofta i litteraturen som absoluta diagnostiska karaktärer, och de beskrivs därför kortfattat även i våra texter om arter och högre taxa, men vi visar dem inte i bild och de används inte i vår nyckel, eftersom de kan vara mycket svåra att använda vid artbestämning av levande djur. Mundelarna utvecklas och nöts nämligen under en ormstjärnas livstid, och det är inte säkert att alla delar som nämns i texten är synliga på en och samma individ. Karaktärer som storlek och färg kan variera mellan olika individer. Små och unga individer skiljer sig väsentligt i både form och färg från vuxna djur och kan därför vara svåra att identifiera. Dessutom är ormstjärnor ömtåliga djur. Armarna bryts lätt när djuren samlas in eller hanteras.

2 nationalnyckeln till sveriges flora och fauna

2 nationalnyckeln till sveriges flora och fauna 2 nationalnyckeln till sveriges flora och fauna överklass Asterozoa asterozoer stam Echinodermata överklass klass ordning familj släkte Överklassen Asterozoa omfattar klasserna Asteroidea (sjöstjärnor)

Läs mer

2 nationalnyckeln till sveriges flora och fauna

2 nationalnyckeln till sveriges flora och fauna 2 nationalnyckeln till sveriges flora och fauna överklass Crinozoa crinozoer stam Echinodermata överklass klass ordning familj släkte Överklassen Crinozoa omfattar tagghudingar vilkas kropp byggs upp av

Läs mer

ORMSTJÄRNOR B IO I O L OG O G I

ORMSTJÄRNOR B IO I O L OG O G I B IO I O L OG O G I Text & Foto Anders Axelsson Nedan: Ormstjärnornas armar täcks av skyddande kalkplattor, formen på dessa plattor är ofta bra att nyttja sig av vid artbestämning. Hos arten Ophiopholis

Läs mer

2 nationalnyckeln till sveriges flora och fauna

2 nationalnyckeln till sveriges flora och fauna 2 nationalnyckeln till sveriges flora och fauna klass Holothuroidea sjögurkor stam överklass klass ordning familj släkte Echinodermata Echinozoa Klassen Holothuroidea består av sex ordningar med totalt

Läs mer

Årskurs 7 - Biologi. Djurvärlden

Årskurs 7 - Biologi. Djurvärlden Årskurs 7 - Biologi Djurvärlden Allmänt Djuren är indelade i olika grupper beroende på hur nära släkt de är. Huvudgrupper Ryggradsdjur (ex, fiskar, groddjur, kräldjur, fåglar och däggdjur) Ryggradslösa

Läs mer

KAMBRIUM 541-485 miljoner år före nutid

KAMBRIUM 541-485 miljoner år före nutid T Textsammanställning till utställningen Fossil och evolution KAMBRIUM 541-485 miljoner år före nutid Stora steg Kambrium är en omvälvande tidsperiod i djurlivets historia. Den biologiska mångfalden ökar

Läs mer

485-443 miljoner år före nutid

485-443 miljoner år före nutid TE Textsammanställning till utställningen Fossil och evolution ORDOVICIUM 485-443 miljoner år före nutid Stora steg Djur med skelett av ben dyker upp för första gången under den här tidsperioden. Det är

Läs mer

skelett Fosterutveckli ng DNA (genern a)

skelett Fosterutveckli ng DNA (genern a) Fossiler Jämför skelett Fosterutveckli ng DNA (genern a) Alla varelser som lever består av celler. Urdjur består bara av en cell. Cell betyder litet rum och cellerna gör så att man kan leva. Hos encelliga

Läs mer

Vad ska ni kunna om djur?

Vad ska ni kunna om djur? Livets former Vad ska ni kunna om djur? Vad som är gemensamt för alla djur. Vad som skiljer ryggradslösa djur från ryggradsdjur. Vad som skiljer växelvarma djur från jämnvarma djur. Vad som menas med yttre

Läs mer

Fiskarna var de första ryggradsdjuren

Fiskarna var de första ryggradsdjuren Fiskar Fiskar är de första ryggradsdjuren andas med gälar och har inga lungor är växelvarma har en yttre- eller inre befruktning. de flesta är rovdjur och äter plankton Fiskarna var de första ryggradsdjuren

Läs mer

Livets utveckling. Livet startades för 3,5 miljarder år sedan

Livets utveckling. Livet startades för 3,5 miljarder år sedan Livets utveckling Livet startades för 3,5 miljarder år sedan 4,5 miljarder år sedan: Inget liv på jorden, inget syre, giftigt luft glödande lava och många aktiva vulkaner åskväder hela tiden 3,5 miljarder

Läs mer

443-419 miljoner år före nutid

443-419 miljoner år före nutid Textsammanställning till utställningen Fossil och evolution SILUR 443-419 miljoner år före nutid Stora steg Under silur utvecklas de första kärlväxterna. De är förgångare till nästan alla dagens landväxter

Läs mer

MATSPJÄLKNINGEN: 1. Mun 2. Struplocket 3. Matstrupen 4. Magsäcken 5. Levern 6. Tunntarmen 7. Tjocktarmen 8. Ändtarmen

MATSPJÄLKNINGEN: 1. Mun 2. Struplocket 3. Matstrupen 4. Magsäcken 5. Levern 6. Tunntarmen 7. Tjocktarmen 8. Ändtarmen HISTORIA: De första levande organismerna på jorden fanns i havet. Detta var alger och bakterier. Med tiden började djur som kunde leva på land att utvecklas. Många tror att människan utvecklats från aporna.

Läs mer

Biologi Livets utveckling

Biologi Livets utveckling Biologi Livets utveckling Begrepp att kunna Biologi Fossil Det naturliga urvalet Evolution Djur-,växt- och bakterieceller Klorofyll Fotosyntes Latinska namn Släktnamn och artnamn Ryggradsdjur och ryggradslösadjur

Läs mer

Varar i svenska vatten B IO I O L OG O G I

Varar i svenska vatten B IO I O L OG O G I B IO I O L OG O G I Text och foto Anders Axelsson/Sjöharen Nedan: Att plattfiskar ser skeva ut i huvudet beror på att deras ena öga vandrar över från ena sidan till den andra. På bilden syns en piggvar,

Läs mer

Biologi Livets utveckling

Biologi Livets utveckling Biologi Livets utveckling Begrepp att kunna Biologi Fossil Det naturliga urvalet Evolution Djur-,växt- och bakterieceller Klorofyll Fotosyntes Latinska namn Släktnamn och artnamn Ryggradsdjur och ryggradslösadjur

Läs mer

Valthornssnäckan, B IO I O L OG O G I. en outnyttjad resurs?

Valthornssnäckan, B IO I O L OG O G I. en outnyttjad resurs? B IO I O L OG O G I Text & Foto Anders Axelsson Valthornssnäckan, Buccinum undatum, trivs bäst på sand och lerbottnar. Valthornssnäckan, en outnyttjad resurs? Valthornssnäckan är vår näst största snäcka.

Läs mer

3. titta i ditt läromedel (boken)

3. titta i ditt läromedel (boken) Sätt dig ner, 1. Kolla planeringen 2. titta i ditt skrivhäfte. Vad gjorde vi förra gången? Har du några frågor? 3. titta i ditt läromedel (boken) Vad ska vi göra idag? Årskurs 7 NO - Tema: Kretslopp Årskurs

Läs mer

ordning Thaliacea salper

ordning Thaliacea salper tunicata: thaliacea 1 ordning Thaliacea salper Salper (som även har kallats salpor) är en ordning av tunnformiga, genomskinliga manteldjur (ca 70 arter). De tillbringar hela sitt liv simmande i den fria

Läs mer

NAKEN B IO L OG I. Parningen hos Onchidoris muricata sker ofta under tidig vår. Efter parningen läggs äggsamlingar som är antingen gula eller vita.

NAKEN B IO L OG I. Parningen hos Onchidoris muricata sker ofta under tidig vår. Efter parningen läggs äggsamlingar som är antingen gula eller vita. NAKEN B IO L OG I Parningen hos Onchidoris muricata sker ofta under tidig vår. Efter parningen läggs äggsamlingar som är antingen gula eller vita. 16 Text och Foto Anders Axelsson Vinterdykningen går mot

Läs mer

ANPASSNINGAR FACIT A. ANIMATIONEN. Frågor: Vilket djur var det? Vad finns det för likheter mellan oss och fiskarna?

ANPASSNINGAR FACIT A. ANIMATIONEN. Frågor: Vilket djur var det? Vad finns det för likheter mellan oss och fiskarna? A. ANIMATIONEN Vilket sorts djur är vår äldsta släkting som flyttade upp på land? Frågor: Vilket djur var det? Vad finns det för likheter mellan oss och fiskarna? Vissa tidiga fiskar hade fenor med ett

Läs mer

Den allra första cellen bakteriecellen prokaryot cell

Den allra första cellen bakteriecellen prokaryot cell Celler- Byggstenar för allt levande Allt levande från de minsta bakterier till enorma växter och djur är uppbyggt av små byggstenar som kallas celler. Alltså allt som lever består av en eller flera celler.

Läs mer

Min fiskebok en faktabok om allt man behöver veta om våra vanligaste fiskar.

Min fiskebok en faktabok om allt man behöver veta om våra vanligaste fiskar. Min fiskebok en faktabok om allt man behöver veta om våra vanligaste fiskar. Av Abborre Abborren är en av våra allra vanligaste sötvattenfiskar. Hon-abborren kan väga över 4,5 kilo medan hanarna sällan

Läs mer

Naturkunskap årskurs 7 elevuppgifter

Naturkunskap årskurs 7 elevuppgifter Naturkunskap årskurs 7 elevuppgifter Olika fiskar har olika former och färger. Platta, runda, långsmala, tjock och kompakta. Fenorna är också olika i form, antal och storlek. Alla fiskar är utvecklade

Läs mer

Rödhajar B IO I O L OG O G I

Rödhajar B IO I O L OG O G I B IO I O L OG O G I Text och foto Anders Salesjö/Sjöharen Olika arter rödhajar finns över hela jorden. Många av dem är djuplevande, men det finns också flera grunt levande arter som vi dykare kan ha turen

Läs mer

Kräldjur. Sköldpaddor, krokodiler, ormar och ödlor tillhör kräldjuren. Alla kräldjur har hårda fjäll som är vattentäta och skyddar mot

Kräldjur. Sköldpaddor, krokodiler, ormar och ödlor tillhör kräldjuren. Alla kräldjur har hårda fjäll som är vattentäta och skyddar mot Kräldjur och fåglar Kräldjur Kallas också reptiler. Kräldjur Sköldpaddor, krokodiler, ormar och ödlor tillhör kräldjuren. Alla kräldjur har hårda fjäll som är vattentäta och skyddar mot uttorkning. Alla

Läs mer

FACIT ORGANEN. Titta på ditt öga i spegeln. Vad händer med pupillen när du tänder lampan? Hur kommer det sig att det blir så?

FACIT ORGANEN. Titta på ditt öga i spegeln. Vad händer med pupillen när du tänder lampan? Hur kommer det sig att det blir så? A. HAR DU NÄSA FÖR DET HÄR? Prova minst tre dofter. Hur gick det? Väcktes det några känslor i dig? Frågor: Kunde du gissa rätt på någon doft? Vilken? Kom det upp några minnen och känslor hos dig? Lärarfacit:

Läs mer

Ormar. Malmö Naturskola

Ormar. Malmö Naturskola Ormar Ormarna är kräldjur och alltså släktingar till dinosaurierna som levde på jorden förr. Andra kräldjurssläktingar är ödlor, sköldpaddor och krokodiler. De är växelvarma liksom till exempel grodor

Läs mer

252-201 miljoner år före nutid

252-201 miljoner år före nutid Textsammanställning till utställningen Fossil och evolution TRIAS 252-201 miljoner år före nutid Stora steg Den här perioden utmärkts av kräldjurens snabba utveckling. I haven simmar fisködlor och svanödlornas

Läs mer

DÄGGDJUR. Utter. Utter

DÄGGDJUR. Utter. Utter REMIBAR REMIBAR DÄGGDJUR Utter Utter tillhör en grupp djur som kallas mårddjur. Under 1970-talet släpptes det ut mycket miljögifter i naturen och många utterungar dog. Men de senaste 10 åren har antalet

Läs mer

Plankton i dammar och sjöar

Plankton i dammar och sjöar Plankton i dammar och sjöar Blågröna bakterier Precis som övriga bakterier saknar blågröna bakterier cellkärna. I mikroskopet kan du lägga märke till att blågröna bakterieceller är större än vanliga bakterier.

Läs mer

Grodor. Malmö Naturskola. Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de

Grodor. Malmö Naturskola. Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de Grodor Små grodorna, små grodorna är lustiga att se Ej öron, ej öron, ej svansar hava de Fel. Grodor har både öron och svans. Öronen sticker inte ut på kroppen som på människor men de finns där. Örat syns

Läs mer

Lab 4. Undersökning av fisk och ev. daggmask m.m.

Lab 4. Undersökning av fisk och ev. daggmask m.m. MALMÖ HÖGSKOLA Biologi I HT2010 Lab 4. Undersökning av fisk och ev. daggmask m.m. Syfte med laborationen Syftet med laborationen är att studera anpassningar, likheter och olikheter i olika grundplaner

Läs mer

UNDER YTAN. Lärarhandledning

UNDER YTAN. Lärarhandledning UNDER YTAN Lärarhandledning 1 Gör en upptäcktsfärd från det kalla Västerhavet till varma tropiska oceaner. Genom att jämföra olika egenskaper lär ni er att sortera och se skillnader såväl som likheter

Läs mer

Biologiprov den 18 dec

Biologiprov den 18 dec Biologiprov den 18 dec Cellerna Kroppen är uppbyggd av en mängd små delar som kallas celler. Varje cell är en egen levande enhet som kan föröka sig, ta emot olika typer av information. Även om cellerna

Läs mer

75102 Anatomiset. Människokroppen är den mest komplicerade maskinen i världen. Ta detta tillfället att lära dig mer om människokroppen.

75102 Anatomiset. Människokroppen är den mest komplicerade maskinen i världen. Ta detta tillfället att lära dig mer om människokroppen. 75102 Anatomiset Människokroppen är den mest komplicerade maskinen i världen. Ta detta tillfället att lära dig mer om människokroppen. Andningssystemet För att delar av kroppen ska fungera krävs det näring

Läs mer

Så gör djur - tre avsnitt

Så gör djur - tre avsnitt Så gör djur - tre avsnitt Filmhandledning Handledningen innehåller tre separata handledningar med två sidor med övningsuppgifter av olika svårighetsgrad och en sida med lärarhandledning och facit till

Läs mer

UNDER YTAN. Lärarhandledning

UNDER YTAN. Lärarhandledning UNDER YTAN Lärarhandledning 1 Gör en upptäcktsfärd från det kalla Västerhavet till varma tropiska oceaner. Genom att jämföra olika egenskaper lär ni er att se skillnader och likheter mellan olika havslevande

Läs mer

2 nationalnyckeln till sveriges flora och fauna

2 nationalnyckeln till sveriges flora och fauna 2 nationalnyckeln till sveriges flora och fauna ordning Cypriniformes karpartade fiskar stam understam infrastam ranglös ranglös överklass klass underklass avdelning underavdelning överordning ordning

Läs mer

FOSSILÖVNING Cnidaria, Anthozoa, Rugosa Sarcodina Foraminifera Cnidaria Anthozoa Rugosa Tabulata Brachiopoda Craniiformea

FOSSILÖVNING Cnidaria, Anthozoa, Rugosa Sarcodina Foraminifera Cnidaria Anthozoa Rugosa Tabulata Brachiopoda Craniiformea Uppsala universitet Institutionen för geovetenskaper Historisk geologi och paleontologi Geovetenskap Planeten jorden 30 hp Lars Holmer & Linda Lagebro FOSSILÖVNING På tentan ska du kunna identifiera fossil

Läs mer

havets barnkammare och skafferi

havets barnkammare och skafferi B IO I O L OG O G I Text och foto Anders Axelsson/Sjöharen Grunda hav s v i k a r Grunda hav s v i k a r havets barnkammare och skafferi Det börjar äntligen bli vår; solen skiner, fåglarna sjunger och

Läs mer

Din kropp består av 100000 miljarder celler! Alla celler ser inte ut på samma sätt

Din kropp består av 100000 miljarder celler! Alla celler ser inte ut på samma sätt Din kropp består av 100000 miljarder celler Alla celler ser inte ut på samma sätt Det som skiljer levande varelser från sådant som inte lever är att: Det som lever är uppbyggt av celler. Det som lever

Läs mer

Sammanfattning skelettet och muskler

Sammanfattning skelettet och muskler Sammanfattning skelettet och muskler Skelettet Om du inte hade något skelett skulle din kropp vara som en stor klump, men benen i ditt skelett är starka och hårda. Därför klarar de att hålla upp din kropp.

Läs mer

KROPPEN Kunskapskrav:

KROPPEN Kunskapskrav: Kunskapskrav: BIOLOGI: Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, t.ex. för jordbruk och fiske. Hur den psykiska och fysiska hälsan påverkas av sömn, kost,

Läs mer

a. Uppvisar något, eller några, av dessa träd ett motsägande fylogenetiskt samband? Om ja; ange vilket/vilka. Om nej; skriv nej.

a. Uppvisar något, eller några, av dessa träd ett motsägande fylogenetiskt samband? Om ja; ange vilket/vilka. Om nej; skriv nej. Välkommen till Uppsamlingsomtenta till kursen Organismernas mångfald och fylogeni (Djurdelen) BL2023 (2018-06-09) Totalt 20 frågor (inkl. delfrågor) med max. 50 poäng varav 30 poäng (60%) är nödvändiga

Läs mer

Skitfiske på dig önskar. Fiskeresurs i Eda

Skitfiske på dig önskar. Fiskeresurs i Eda Hej Här får du ett litet häfte med information om våra fyra vanligaste fiskar som finns i våra vatten. Här kan du få lite tips om var fiskarna tycker om att simma, hur de lever och varför det är bra att

Läs mer

Ryggradsdjur - Vertebrater. Skelettet inuti kroppen.

Ryggradsdjur - Vertebrater. Skelettet inuti kroppen. Ryggradsdjur - Vertebrater Skelettet inuti kroppen. Ryggsträngsdjur - Sjöpungar och lansettfiskar. - Alla ryggradsdjurs föregångare. - Ryggsträng (korda) som fungerar som skelett (tillbakabildas hos vuxna

Läs mer

Kroppen del 2 Stencilhäfte

Kroppen del 2 Stencilhäfte Kroppen del 2 Stencilhäfte Arbetsområden att kunna: Kroppens reningsverk Kroppens eget försvar Muskler Skelett Livets början och slut Begrepp att kunna Lever Galla Njurar Urinblåsa Urinledare Urinrör Urin

Läs mer

Anatomiska ord med förklaring - Kvinnan (skriv ut ensidigt och klipp ut)

Anatomiska ord med förklaring - Kvinnan (skriv ut ensidigt och klipp ut) Anatomiska ord med förklaring - Kvinnan (skriv ut ensidigt och klipp ut) livmoder klitoris urinrörsmynning slida G-punkt lubrikation analöppning yttre blygdläppar ägg inre blygdläppar stånd Anatomiska

Läs mer

Lill-Skansens djur. (Så fort alla djuren fotats fyller vi på) www.skansen.se

Lill-Skansens djur. (Så fort alla djuren fotats fyller vi på) www.skansen.se Lill-Skansens djur. Här presenterar vi de djur som finns inne på Lill- Skansen. För att besöket ska bli så bra som möjligt är det bra om du lär dig känna igen så många djur som möjligt. Foton: Anders Bouvin

Läs mer

Faunaväkteriet uppmärksammar. SJÖSTJÄRNOR Asteroidea

Faunaväkteriet uppmärksammar. SJÖSTJÄRNOR Asteroidea Faunaväkteriet uppmärksammar SJÖSTJÄRNOR Asteroidea SJÖSTJÄRNOR TILLHÖR TAGGHUDINGARNA Sjöstjärnor är en av flera grupper inom djurstammen tagghudingar (Echinodermata ca 80 arter i svenska vatten). Här

Läs mer

Echinodermata tagghudingar

Echinodermata tagghudingar 8 nationalnyckeln till sveriges flora och fauna stam överstam stam överklass klass ordning familj släkte Echinodermata tagghudingar Deuterostomia Larverna är däremot tydligt bilateralsymmetriska. Tagghudingar

Läs mer

Tro l l h u m ra r B IO I O L OG O G I. humrar, men ändå inte

Tro l l h u m ra r B IO I O L OG O G I. humrar, men ändå inte B IO I O L OG O G I Text & Foto Anders Axelsson/Sjöharen Tro l l h u m ra r humrar, men ändå inte Nedan: Trollhumrar är anomurer och har reducerat det bakersta paret av sina ursprungliga fem par ben. I

Läs mer

EVERTEBRATER SYSTEMATIK

EVERTEBRATER SYSTEMATIK EVERTEBRATER SYSTEMATIK MÅL MED DETTA AVSNITT När vi klara med djursystematiken skall du kunna: Förklara grunderna för uppdelningen av djurriket Beskriva utmärkande karaktärer för de grupper som beskrivs

Läs mer

Läs och lär kära elev. Pollinering. Pollinering är namnet på blommornas fortplantning.

Läs och lär kära elev. Pollinering. Pollinering är namnet på blommornas fortplantning. I det här arbetsområdet ska du få lära dig en del om några olika biologiska samband. Du ska få läsa om hur blommor blir till frukter, repetera det där med kretslopp och lära dig om jordens kanske viktigaste

Läs mer

Biologi. Livet på jorden

Biologi. Livet på jorden Biologi Livet på jorden Vi känner bara till en planet i universum där det finns liv. Det är jorden. Tack vare solen har vi ljus och lagom temperatur. Här finns också syre att andas, mat att äta och många

Läs mer

Stora öron och långa fingrar

Stora öron och långa fingrar Stora öron och långa fingrar 1 Läs meningarna och dra streck till rätt slut. En plats där ett djur bor är djurets Ökenräven har stora öron för att Fingerdjuret bor på Fjällugglan har Havsleguaner Japanska

Läs mer

RYGGRADSDJUR. Biologi årskurs 7 Vårterminen 2017 Biologiboken s och 322

RYGGRADSDJUR. Biologi årskurs 7 Vårterminen 2017 Biologiboken s och 322 RYGGRADSDJUR Biologi årskurs 7 Vårterminen 2017 Biologiboken s. 30-48 och 322 RYGGSTRÄNGSDJUR - Ryggradsdjur. - Manteldjur. - Lansettfiskar. - Ryggsträng och ihåligt nervrör. - 48000 nu levande arter.

Läs mer

Havsnejonöga. Petromyzon marinus. Längd: max 1 m, vikt: max 2,5 kg

Havsnejonöga. Petromyzon marinus. Längd: max 1 m, vikt: max 2,5 kg Havsnejonöga Längd: max 1 m, vikt: max 2,5 kg Kropp lång och smal, ållik. Saknar dock bröst- och bukfenor. Melerad i vitt, grått och svart. Hos vissa exemplar kan det vita vara utbytt mot saffransgult.

Läs mer

Flodkräfta (Astacus astacus) & Signalkräfta (Pacifastacus leniusculus)

Flodkräfta (Astacus astacus) & Signalkräfta (Pacifastacus leniusculus) Det är främst Badebodaån och Kiasjön som erbjuder bättre förhållanden för kräftor. Här skulle kräftbeståndet kunna öka. En viktig åtgärd är att kommande år provfiska dessa vatten. Artbeskrivning Flod-

Läs mer

6.5 Så försvarar sig din kropp

6.5 Så försvarar sig din kropp 6.5 Så försvarar sig din kropp Kroppen skyddar sig på många sätt: - Huden - Skelett - Saliv, tårvätska, magsaft - Luftvägar med slemhinna med flimmerhår - Inre immunförsvar Avancerat immunförsvar Kroppens

Läs mer

Hörseln. Ytterörat. Örat har tre delar ytterörat, inneörat och mellanörat.

Hörseln. Ytterörat. Örat har tre delar ytterörat, inneörat och mellanörat. Våra sinnen Hörseln Örat har tre delar ytterörat, inneörat och mellanörat. Ytterörat I ytterörat finns öronmusslan och hörselgången. Öronmusslan fångar in ljudet som åker in i hörselgången. I hörselgången

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING ORGANEN

LÄRARHANDLEDNING ORGANEN Välkomna till utställningen Djuret människan Det här är ett pedagogiskt material för ett aktivt lärande där eleverna kommer att få röra på sig och reflektera över anpassningar och hur våra organ fungerar.

Läs mer

Fakta om Polartrakterna

Fakta om Polartrakterna Pressinformation Stockholm, 2010-12-06 Fakta om Polartrakterna Polartrakterna är en av världens största utställningar om livet i Arktis och Antarktis. I utställningen får besökarna se några av världens

Läs mer

Musklernas uppbyggnad

Musklernas uppbyggnad Musklernas uppbyggnad Muskler och senor bildar tillsammans med skelett, leder och fogar det som brukar kallas för rörelseapparaten. Genom att musklerna som är fästa vid skelettet kan dra ihop sig skapas

Läs mer

Funktion. Skelettet skyddar dessutom hjärnan och våra inre organ. Det fungerar också som ett förråd av mineraler, framför allt kalcium och fosfat

Funktion. Skelettet skyddar dessutom hjärnan och våra inre organ. Det fungerar också som ett förråd av mineraler, framför allt kalcium och fosfat Kroppen Skelettet Skelettet Vårt skelett är uppbyggt av drygt 200 ben. En del ben är stora, till exempel lårben och höftben. Andra ben är mycket små, som fingrarnas och tårnas ben. Allra minst är hörselbenen,

Läs mer

Institutionen för medicinsk cellbiologi Biomedicin åk 1 Enheten för anatomi TENTAMEN I ANATOMI

Institutionen för medicinsk cellbiologi Biomedicin åk 1 Enheten för anatomi TENTAMEN I ANATOMI UPPSALA UNIVERSITET Kandidatprogrammet Institutionen för medicinsk cellbiologi Biomedicin åk 1 Enheten för anatomi TENTAMEN I ANATOMI 2008-08-28 Kod. Skrivningstid: 09.00-13.00 Totalpoäng: 105 Gk-gräns:

Läs mer

MATSMÄLTNINGEN, NÄRINGSÄMNEN, CELLANDNING OCH FOTOSYNTESEN = KOST & HÄLSA

MATSMÄLTNINGEN, NÄRINGSÄMNEN, CELLANDNING OCH FOTOSYNTESEN = KOST & HÄLSA MATSMÄLTNINGEN, NÄRINGSÄMNEN, CELLANDNING OCH FOTOSYNTESEN = KOST & HÄLSA Läs mer: http://www.1177.se/skane/tema/kroppen/matsmaltning-ochurinvagar/matsmaltningsorganen/?ar=true http://www.slv.se/grupp1/mat-ochnaring/kostrad/

Läs mer

Långtidsserier från. Husö biologiska station

Långtidsserier från. Husö biologiska station Långtidsserier från Husö biologiska station - Vattenkemi från början av 199-talet till idag Foto: Tony Cederberg Sammanställt av: Tony Cederberg Husö biologiska station Åbo Akademi 215 Innehåll 1 Provtagningsstationer...

Läs mer

Har du någonsin stannat för att tänka på vad som händer under halsbandet?

Har du någonsin stannat för att tänka på vad som händer under halsbandet? Har du någonsin stannat för att tänka på vad som händer under halsbandet? För människor vet vi att bara 1 whiplash olycka kan orsaka långvarig smärta och lidande. Hundens anatomi är i princip samma som

Läs mer

stam Sipuncula stjärnmaskar

stam Sipuncula stjärnmaskar sipuncula 1 stam Sipuncula stjärnmaskar Stammen stjärnmaskar består av djur med cylindrisk bål och en indragbar snabel som har en krans av tentakler längst ut. De lever på havsbottnen, oftast nedgrävda

Läs mer

Ekologi. Samspelet mellan organismerna och den omgivande miljön

Ekologi. Samspelet mellan organismerna och den omgivande miljön Ekologi Samspelet mellan organismerna och den omgivande miljön Enligt kursplanen ska ni efter det här området ha kunskap i: Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar

Läs mer

Vad är en art? morfologiska artbegreppet

Vad är en art? morfologiska artbegreppet Vad är en art? Vad är en art? Du tycker kanske att det är uppenbart vad som är olika arter? En hund är en annan art än en katt det ser man ju på långt håll. De flesta arter är så pass olika att man på

Läs mer

Boken om Biologi. Provlektion: Hur ser djur ut? Följande provlektion är ett utdrag ur Boken om biologi.

Boken om Biologi. Provlektion: Hur ser djur ut? Följande provlektion är ett utdrag ur Boken om biologi. Boken om Biologi Boken om Biologi är ett grundläromedel i biologi för årskurs 4-6. Läromedlet består av grundbok, arbetsbok och lärarbok. Provlektion: Hur ser djur ut? Följande provlektion är ett utdrag

Läs mer

Biologiprov. 1.Studera ovanstående bild och besvara sedan nedanstående frågor. a) Visar bilden en bakterie, djur- eller växtcell? Motivera ditt svar.

Biologiprov. 1.Studera ovanstående bild och besvara sedan nedanstående frågor. a) Visar bilden en bakterie, djur- eller växtcell? Motivera ditt svar. Biologiprov Namn: Lycka till! 1.Studera ovanstående bild och besvara sedan nedanstående frågor. a) Visar bilden en bakterie, djur- eller växtcell? Motivera ditt svar. (3p) b) I bilden finns delar av cellskelettet

Läs mer

NÄSSELDJUR Har du varit på Västkusten och bränt dig på en manet? Då har du stött på nässeldjur eftersom de kan brännas. Nässeldjuren har mun, mage,

NÄSSELDJUR Har du varit på Västkusten och bränt dig på en manet? Då har du stött på nässeldjur eftersom de kan brännas. Nässeldjuren har mun, mage, NÄSSELDJUR Har du varit på Västkusten och bränt dig på en manet? Då har du stött på nässeldjur eftersom de kan brännas. Nässeldjuren har mun, mage, muskler och enkla ögon. Hjärta, blodomlopp och andningsorgan

Läs mer

Av: Kalle och Victoria

Av: Kalle och Victoria åra sinnen Av: Kalle och Victoria Hörseln Vi hör ljud genom ljudvågor. I en radio, tv, mobiler eller t.ex. Stereo är det högtalaren som gör ljudvågorna. Hos oss människor är det stämbanden som gör ljudvågorna.

Läs mer

PAPPA, DEN BÄSTA FÖRÄLDERN! B IO I O L OG O G I

PAPPA, DEN BÄSTA FÖRÄLDERN! B IO I O L OG O G I Hane av svart smörbult som vaktar sina ägg. Äggen ligger väl i skyddade i en gammal tomflaska. B IO I O L OG O G I Text & Foto Anders Axelsson PAPPA, DEN BÄSTA FÖRÄLDERN! 38 Nedan: Rockorna har ett skelett

Läs mer

BESKÄRNING Morfologi och grundläggande strukturer, samt kort om trädsjukdomar. Vi börjar med stammen och grenens uppbyggnad

BESKÄRNING Morfologi och grundläggande strukturer, samt kort om trädsjukdomar. Vi börjar med stammen och grenens uppbyggnad BESKÄRNING 2017-02-21 Morfologi och grundläggande strukturer, samt kort om trädsjukdomar. Vi börjar med stammen och grenens uppbyggnad Träd och buskar är uppbyggda av Små små celler. Alla växtceller har

Läs mer

Sammanfattning - celler och hud

Sammanfattning - celler och hud Sammanfattning - celler och hud Celler Allt som lever byggs upp av pyttesmå delar. Dessa delar kallas för celler. (Ordet cell betyder litet rum.). En människa är uppbyggd av flera olika slags cellarter.

Läs mer

SMÅKRYP I SÖTVATTEN. Innehåll. Malmö Naturskola

SMÅKRYP I SÖTVATTEN. Innehåll. Malmö Naturskola SMÅKRYP I SÖTVATTEN Innehåll Innehåll... 1 Buksimmare... 2 Dykare... 2 Flickslända... 3 Gråsuggor... 3 Iglar... 4 Klodyvel... 5 Ryggsimmare... 6 Sävslända... 6 Sötvattensmärla... 7 Tordyvel... 7 Trollslända...

Läs mer

STÄNGA AV FÖNSTER. Spel 1 Minnesspel / Åldersrekommendation: Från 4 år

STÄNGA AV FÖNSTER. Spel 1 Minnesspel / Åldersrekommendation: Från 4 år Sivu 1/6 STÄNGA AV FÖNSTER De 45 vackra illustrerade korten avbildar 15 olika djur som flyger. Alla djuren finns i tre delar och i varje spel försöker man samla och para ihop kort för att få fram den kompletta

Läs mer

Biologi. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov C. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp

Biologi. Ämnesprov, läsår 2012/2013. Delprov C. Årskurs. Elevens namn och klass/grupp Ämnesprov, läsår 2012/2013 Biologi Delprov C Årskurs 6 Elevens namn och klass/grupp Prov som återanvänds omfattas av sekretess enligt 17 kap. 4 offentlighets- och sekretesslagen. Detta prov återanvänds

Läs mer

Luftvägarnas och lungornas viktigaste uppgifter är att

Luftvägarnas och lungornas viktigaste uppgifter är att Luftvägar och lungor Näsmussla Till luftvägarna räknas: 1. näsan 2. bihålorna 3. svalget 4. struphuvudet 5. luftstrupen 6. luftrören. Lungorna tar upp syre från luften Luftvägarnas och lungornas viktigaste

Läs mer

Åtgärd för att främja flodpärlmusslan

Åtgärd för att främja flodpärlmusslan Lekbottenåterställning i Tallån 2016 Åtgärd för att främja flodpärlmusslan Datum: 2016-11-17 Flodpärlmussla Flodpärlmusslan (figur 1) är sedan 1994 fridlyst i hela Sverige, och klassas som Starkt hotad

Läs mer

Arbetsområden att kunna: Matspjälkning Andningsapparaten Allergi Astma Hjärta och blod

Arbetsområden att kunna: Matspjälkning Andningsapparaten Allergi Astma Hjärta och blod Kroppen del 1 Arbetsområden att kunna: Matspjälkning Andningsapparaten Allergi Astma Hjärta och blod Matspjälkningen Begrepp att kunna: Tänder Saliv/spott Tunga Matstrupen Magmun Magsäck Magsaft Tolvfingertarm

Läs mer

9 9'37.31"N '36.24"O

9 9'37.31N '36.24O 9 9'37.31"N 123 14'36.24"O It's Froggi time! - Allt du behöver veta om frogfish! I området kring Dauin såg vi ett flertal av painted frogfish i alla möjliga olika färger. 6 SPORTDYKAREN nr 4 2018 Guiderna

Läs mer

Här växer människor och kunskap

Här växer människor och kunskap Jordens liv på ett år! Jorden är ca 4,500,000,000år gammal Tänk dig att jorden endast är 1 år gammalt då skulle vi kunna beskriva jorden som en kalender. 2 Det första livet uppstår (Postulerat) Det första

Läs mer

och muskler Hud, skelett

och muskler Hud, skelett Hud, skelett och muskler Mycket av det som du lägger märke till hos en annan människa har att göra med hud, skelett och muskler. Hela kroppen täcks ju av hud. Och det är skelettet och musklerna som ger

Läs mer

Skrubbskäddan B IO I O L OG O G I

Skrubbskäddan B IO I O L OG O G I B IO I O L OG O G I Nedan: Skrubbskäddan förekommer längs hela Sveriges kust. Den föredrar utsötat havsvatten och kan under korta perioder vandra in i rent sötvatten. Skrubbskäddan TEXT & FOTO ANDERS SALESJÖ/SJÖHAREN

Läs mer

Tank, brunn eller både och!

Tank, brunn eller både och! Tank, brunn eller både och! En enskild avloppsanläggning består vanligtvis av en slamavskiljare och en infiltrations- eller markbäddsanläggning. Syftet med anläggningen är både att rena avloppsvattnet

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING ANPASSNINGAR. Välkomna till utställningen Djuret människan

LÄRARHANDLEDNING ANPASSNINGAR. Välkomna till utställningen Djuret människan Välkomna till utställningen Djuret människan Det här är ett pedagogiskt material för ett aktivt lärande där eleverna kommer att få röra på sig och reflektera över anpassningar och hur våra organ fungerar.

Läs mer

Hej Kattegatt! Vem är du och hur mår du?

Hej Kattegatt! Vem är du och hur mår du? Hej Kattegatt! Vem är du och hur mår du? Spännande fakta om Kattegatt och några av de djur och växter man hittar i havet. Havet vid den svenska västkusten kallas Västerhavet. Det består av två delar, Skagerrak

Läs mer

Urdjur mm. Läs sidorna: 14-17 (cell) 24 (livets utveckling) 37 (urdjur) 28-32 (bakterier) 196-197 (virus, vaccin etc) Anteckningar och stenciler

Urdjur mm. Läs sidorna: 14-17 (cell) 24 (livets utveckling) 37 (urdjur) 28-32 (bakterier) 196-197 (virus, vaccin etc) Anteckningar och stenciler Urdjur mm. Läs sidorna: 14-17 (cell) 24 (livets utveckling) 37 (urdjur) 28-32 (bakterier) 196-197 (virus, vaccin etc) Anteckningar och stenciler 1. När vi pratar om biologi, vad pratar vi om då? Ge förslag

Läs mer

Uppdrag: SPINDELNS KROPP

Uppdrag: SPINDELNS KROPP SP I LAR D N Korsspindlar spinner stora vackra nät. Nätets mönster ser ut som ett cykelhjul med ekrar. Många spindlar som spinner den här typen av nät tillhör gruppen hjulspindlar. Spindlar finns i nästan

Läs mer

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop.

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop. Självkänsla Självkänsla är lika med att bottna i sitt innerst. Självkänslan finns i varje människa och söker plats att få fäste i och växa ur. Vissa ger den utrymme medan vissa inte låter den gro. Det

Läs mer

Betygskriterier. Biologi. genomföra och tolka enkla undersökningar och experiment

Betygskriterier. Biologi. genomföra och tolka enkla undersökningar och experiment Betygskriterier Biologi Åk 7 MÅL Eleven skall kunna principen för vetenskapliga namn skilja på art, släkte och familj känna till egenskaper som är utmärkande för liv samt livets indelning i fem riken känna

Läs mer

Lärarmanual för Simkampen

Lärarmanual för Simkampen Lärarmanual för Simkampen Lärarmanualen är tänkt att använda som ett hjälpmedel vid simundervisningen inför Sim- kampen. Materialet innehåller ett antal övningar med skiftande svårighetsgrad och förslag

Läs mer

Blågyltan. vår vackraste fisk B IO I O L OG O G I

Blågyltan. vår vackraste fisk B IO I O L OG O G I B IO I O L OG O G I Text och foto Anders Salesjö/Sjöharen Blågyltan vår vackraste fisk Text och foto Anders Salesjö/Sjöharen Blågyltan anses ofta som vår vackraste fisk. Färgprakten hos hanen kan utan

Läs mer

Skellet & muskler. Arbete av: Emilia, Halla och Nina.

Skellet & muskler. Arbete av: Emilia, Halla och Nina. Skellet & muskler Arbete av: Emilia, Halla och Nina. Innehåll Våra leder Kroppens starkaste muskel-låret Muskler & olika typer Skelettet Tre olika skelett Muskler Kranium Ryggradens uppbyggnad Träningsvärk

Läs mer