Analys av Kulturvanor i Gävleborg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Analys av Kulturvanor i Gävleborg"

Transkript

1 Rapport Diarienr: Ej tillämpligt 1(7) Datum: Upprättare: Anna Lindqvist Analys av Kulturvanor i Gävleborg Inledning SOM-institutet vid Göteborgs universitet genomför varje höst sedan 1986 en nationell frågeundersökning i syfte att kartlägga den svenska allmänhetens vanor och attityder på temat Samhälle, Opinion och Medier. Region Gävleborg har beställt ett utdrag ur SOM-institutets rapport med kulturvanor för Gävleborg. Då underlaget i den nationella undersökningen varit för litet för ett enstaka år har man summerat siffrorna för fem år ( ) och på så sätt fått ett användbart material. Rapporten har ett regionalt fokus. Då antalet svarande per kommun varit för litet har kommunerna delats in i tre kategorier; Gävle redovisas för sig, Bollnäs/Hudiksvall/Sandviken/Söderhamn redovisas som en grupp och Hofors/Ljusdal/Nordanstig/Ockelbo/Ovanåker redovisas som en grupp. I huvudsak redovisas materialet med ett samlat regionalt fokus. En utförligare information om den nationella SOM-undersökningen avseende upplägg och svarsfrekvens finns i rapporten. Förutsättningar för analysen I analysen kommenteras i första hand avvikelser på 5% och mer. Mindre avvikelser har bedömts vara för osäkra. Svaren är indelade i minst någon gång/månad, minst någon gång/kvartal och minst någon gång/12 mån. Som regel är det resultatet under rubriken minst någon gång/12 mån som har analyserats utifrån bedömningen att denna grupp representerar en allmänt intresserad allmänhet. De som svarat minst någon gång/månad, minst någon gång/kvartal betraktas som regelbundna användare. Postadress Besöksadress Telefon Bankgiro Kultur- och kompetensförvaltningen Gävle Gävle Sjukhus Ingång Org. nr

2 2(7) I stora drag ser Gävleborg ut ungefär som riket i övrigt. Ofta ligger Gävleborg något lägre i kulturkonsumtion, vilket säkert kan förklaras både av demografi och av att de stora städerna med många institutioner och aktörer ger sina invånare och närområden bättre tillgång till ett utbud. Jämförelser mellan olika kulturvanor Upplevelse Det är möjligt dela in de olika kategorierna i upplevelse av kultur och egen kulturaktivitet. Med upplevelse avses då exempelvis besök på institutioner och arrangemang. De upplevelser av kultur som flest personer tagit del av minst någon gång de senaste 12 månaderna är: 1. Bio 57% 2. Bibliotek 51% 3. Gått på museum 42% 4. Teater 35% Några intressanta jämförelsesiffror kan vara att 56% har rest utomlands och 41% har gått på Fotboll/Ishockey någon gång de senaste 12 månaderna. Om man istället tittar på besök och kulturkonsumtion minst någon gång i månaden så sticker biblioteken ut (22%). 6% av de svarande går på bio någon gång i månaden. 27% har går på restaurang och 5% besöker gudstjänst eller religiöst möte någon gång i månaden. Egen aktivitet Utövande av kultur är inte så oväntat vanligare. De kulturaktiviteter som flest personer själva genomfört minst någon gång de senaste 12 månaderna är: 1. Läst någon bok 79% 2. Fotograferat 74% 3. Sysslat med handarbete/hantverk 53% 4. Tecknat/målat 26% De vanligaste aktiviteteter som finns med i rapporten är varit ut i naturen 92% och trädgårdsarbete 83%. 55% har sysslat med sport/idrott minst någon gång de senaste 12 månaderna, lika många som mekat med eller vårdat bil/mc/moped. Det vanligaste utövandet minst någon gång i månaden är: 1. Fotograferat 49% 2. Läst någon bok 45% 3. Sysslat med handarbete/hantverk 28% 4. Skrivit dagbok/poesi 15% Dessa siffror kan jämföras med sysslat med sport/idrott 44% och bakat/syltat/ saftat som 40% gjort minst någon gång i månaden.

3 3(7) Analys Analysen nedan har som utgångspunkt SOM-institutets analys av den nationella rapporten Den utgår från de olika variabler som sätts i relation till kulturvanorna: ålder, inkomst, klass, utbildning, kön, stad-land och livstillfredsställelse. Ålder Unga (16-29 år) är den generellt mest kulturellt aktiva åldersgruppen. Några exempel är att de läser mest (86% har läst någon bok de senaste 12 månaderna), tecknar mest (57% de senaste 12 månaderna) och dansar mest (55% de senaste 12 månaderna). I riket är denna grupp den mest aktiva av de regelbundna biblioteksbesökarna, 26% går på bibliotek någon gång i månaden. Men där är det en avvikelse i Gävleborg där åldersgruppen år är minst aktiv (18%). Kan det ha att göra med att vi har en lägre andel studenter i Gävleborg i jämförelse med övriga landet? Den äldsta åldersgruppen är mest aktiv när det gäller besök på klassiska konserter. Teater är ett av de områden där det är minst skillnader mellan de olika åldersgrupperna, c:a 30-40% i samtliga åldersgrupper har gått på teater minst någon gång under de senaste 12 månaderna. Några områden förenar den yngsta åldersgruppen år med den äldsta år. I dessa bägge grupper är det vanligast att man sysslat med handarbete/hantverk, skriver poesi och dagbok samt går på studiecirkel. Inkomst Generellt kan man dra slutsatsen att ju högre inkomst man har, desto mer kulturellt aktiv är man. Några områden utmärks genom att höginkomsttagarna är i majoritet bland dem som varit aktiva någon gång under året. Men de med lägst inkomst är i majoritet bland dem som varit aktiva någon gång per månad. Detta gäller för besök på bibliotek och museum samt för att ha dansat. Hög- och låginkomsttagarna har i lika stor omfattning gått på studiecirkel och sysslat med handarbete/hantverk någon gång under det senaste året. Men de med lägre inkomst går på studiecirkel och sysslar med handarbete/hantverk, i större omfattning någon gång per månad.

4 4(7) Klass I undersökningen har de svarande själva fått ange vilken klass man tillhör. Svarsalternativen är arbetarhem, jordbrukarhem, tjänstemannahem/högre tjänstemannahem och företagarhem. Det har varit för få personer som angett att man har ett jordbrukarhem eller företagarhem för att det ska vara möjligt att dra några större slutsatser av dessa svar. De svarande som tillhör tjänstemannahem är generellt mer kulturellt aktiva än de som tillhör arbetarhem. När det gäller teckna/måla, handarbete/hantverk och i viss mån skriva dagbok/poesi är siffrorna ungefär lika stora i de båda klasserna. Utbildning En faktor som påverkar kulturvanorna mycket är utbildningsnivån. Enligt SOMinstitutets analys är detta också en faktor som kan balansera andra starka faktorer som exempelvis social bakgrund. De högutbildade är mer kulturellt aktiva inom samtliga områden utom handarbete/hantverk minst någon gång per kvartal, respektive någon gång per månad. Det finns en tendens att lågutbildade också är flitigare museibesökare minst någon gång per månad. Men den siffran är förmodligen statistiskt osäker. Kön Ytterligare en viktig variabel för kulturell aktivitet är kön. Kvinnor är mer kulturellt aktiva än män. Det enda undantaget gäller att spela instrument där fler män än kvinnor spelat minst någon gång per månad och minst någon gång per kvartal. I Gävleborg är det lika stor andel kvinnor och män som spelat instrument någon gång de senaste 12 månaderna. Detta är en avvikelse i jämförelse med riksgenomsnittet där männen är i majoritet. Stad-Land Indelningen i ren landsbygd, mindre tätort och stad/större tätort grundas på respondenternas egna bedömningar. I gävleborgsundersökningen utmärker sig mindre tätort genom att de svarande inom flera områden är mindre aktiva än de svarande som bor i ren landsbygd. I riket är förhållande omvänt. Det gäller exempelvis både gått på museum de senaste 12 månaderna som 41% på ren landsbygd gjort och 33% i mindre tätort (i riket är motsvarande siffror 36% och 38%) och spelat instrument de senaste 12 månaderna som 21% på ren landsbygd gjort och 9% i mindre tätort (i riket är motsvarande siffror 20% och 19%, dvs i princip lika stor andel). Det finns även en områdesindelning där de svarande delats in beroende på vilken kommun man bor i. Då underlaget varit för litet finns inte svaren indelade på kommunnivå. Gävleborgs kommuner har istället grupperats med Gävle, Bollnäs/Hudiksvall/Sandviken/Söderhamn och Hofors/Ljusdal/Nordanstig/Ockelbo/Ovanåker.

5 5(7) Trots reflektionen ovan, att boende i mindre tätort är mindre kulturellt aktiva än boende på landsbygd, är i de flesta fall Gävleborna mest aktiva och de som bor i Gävleborgs mindre kommuner minst aktiva. Även här finns undantag. De som bor i de mindre kommunerna går oftare på studiecirkel än de som bor i de större. Övriga avvikelser är så små att det är osäkert om de är statistiskt säkerställda. Livstillfredsställelse Under rubriken Livstillfredsställelse har respondenterna fått ange mycket nöjd, ganska nöjd och inte nöjd. Det är allt för få som angett inte nöjd för att det ska vara lämpligt att ta hänsyn till de svaren. Som väntat kan man utläsa att människor som är mycket nöjda med livet i de flesta fall har mer aktiva kulturvanor än de som är ganska nöjda. Reflektioner runt några områden Inom samtliga områden kan man inte se om respondenterna besökt kulturaktiviteter i den egna kommunen, inom regionen eller utanför regionen. Undersökningen lyfter inte in den digitala utvecklingen med exempelvis e-böcker, möjligheten att se film i hemmet eller de digitala mobiltelefonerna. Gått på bio Inga oväntade avvikelser Gått på teater Det är en ganska jämn spridning mellan kommungrupperna. Kanske är det ett resultat av det långsiktiga arbetet med att stärka arrangörsleden och Folkteaterns turnerande verksamhet under de senaste åren. Samtidigt går det inte att säga var respondenterna gått på teater. Gått på musikal En avvikelse i jämförelse med resultatet för riket är att personer med dålig hälsa i större omfattning gått på musikal i Gävleborg (26%) än i riket (20%) och personer med god hälsa gått i mindre omfattning i Gävleborg (18%) än i riket (32%). Gått på klassisk konsert/opera Detta är ett område där gävleborgaren är mindre aktiv än riksgenomsnittet. Det är tydligt att Gävleborna är de mest aktiva. Här kan tillgången till ett regelbundet utbud vara en av anledningarna till att resultatet ser ut som det gör. Gått på rock-/popkonsert Inget anmärkningsvärt.

6 6(7) Gått på museum Det är intressant att bland de som bor på landsbygden har i stort sett lika många besökt ett museum (41%) som ett bibliotek (42%) under de senaste 12 månaderna åringarna är den åldersgrupp där flest besökt ett museum under de senaste 12 månaderna (53%). Kanske är det en signal om att barnfamiljer är en viktig målgrupp för museerna? Gått på konstutställning Inget anmärkningsvärt. Besökt bibliotek och Läst bok Enligt Kungliga bibliotekets statistik följer boklånen i Gävleborg inte så tydligt den minskande nationella trenden. Man ser också i denna rapport att Gävleborgaren går på biblioteket ungefär lika ofta som genomsnittet (med undantag för ungdomar som tas upp ovan). Däremot är det tydligt att Gävleborgaren läser mindre än riksgenomsnittet. Tecknat/Målat Inget anmärkningsvärt. Sysslat med handarbete/hantverk Inom detta område är det omvänd ordning i jämförelse med flera av de övriga. Grupper som inte är särskilt aktiva inom andra kulturområden är mest aktiva här, framför allt när det gäller att ha sysslat med handarbete/hantverk minst någon gång/månad. Exempelvis gäller det ålder, utbildningsnivå, hushållsinkomst och hälsa. Skrivit dagbok/poesi Inom detta område ligger i stor sett samtliga variabler för Gävleborg lika eller något över genomsnittet för riket. Fotograferat/Filmat Inget anmärkningsvärt Spelat instrument Den yngsta ålderskategorin spelar mest instrument (14% minst någon gång/månad). Men de spelar ändå mindre än riksgenomsnittet för samma ålderskategori (20% minst någon gång/månad). Även boende i Gävleborgs minsta kommuner spelar märkbart mindre än riksgenomsnittet.

7 7(7) Dansat Kvinnor i Gävleborg (53%) som dansat minst någon gång de senaste 12 månaderna är flera än riket (48%), medan männen (28%) är färre än riket (36%). Deltagit i studiecirkel/kursverksamhet Gävleborg ligger lika, eller lite lägre än riksgenomsnittet. Medlemskap i olika typer av föreningar Gävleborgaren har främst medlemskap i fackliga organisationer (45%), därefter idrotts/friluftsförening (36%) och lokalsamhällesförening, byalag (22%). 15% anger att man är medlem i någon kulturförening. Liksom i undersökningen som helhet är gävleborgaren föreningsmedlem ungefär lika mycket som riksgenomsnittet. Möjligen är vi något mer engagerade. Den kategori där det finns en tydlig avvikelse gäller Lokalsamhällesförening, byalag där 22% av gävleborgarna anger medlemskap mot 17% för riksgenomsnittet.

Kulturvanor i Gävleborg Jonas Hägglund [ SOM-rapport nr 2015:1 ]

Kulturvanor i Gävleborg Jonas Hägglund [ SOM-rapport nr 2015:1 ] Kulturvanor i 2009 2013 Jonas Hägglund [ SOM-rapport nr 2015:1 ] Innehållsförteckning Information om den nationella SOM-undersökningen iv Tabell 1 Tabell 2a Tabell 2b Tabell 3a Tabell 3b Tabell 4a Tabell

Läs mer

Koalition för kulturdebatt Stockholm 5 maj Svenska kulturvanor. Åsa Nilsson. SOM-institutet Göteborgs universitet.

Koalition för kulturdebatt Stockholm 5 maj Svenska kulturvanor. Åsa Nilsson. SOM-institutet Göteborgs universitet. Koalition för kulturdebatt Stockholm 5 maj 09 Svenska kulturvanor Åsa Nilsson SOM-institutet Göteborgs universitet asa.nilsson@som.gu.se Samhälle Opinion Massmedia Statsvetenskapliga institutionen Institutionen

Läs mer

Svenska kulturvanor Åsa Nilsson SOM-institutet Göteborgs universitet Presentation vid SOM-seminariet i Göteborg 21 april 2009

Svenska kulturvanor Åsa Nilsson SOM-institutet Göteborgs universitet Presentation vid SOM-seminariet i Göteborg 21 april 2009 Svenska kulturvanor Åsa Nilsson SOM-institutet Göteborgs universitet asa.nilsson@som.gu.se Presentation vid SOM-seminariet i Göteborg 21 april 09 Kultur??? Litteratur, teater, film, musik, dans, bildkonst

Läs mer

Kulturvanor i Sverige Linn Annerstedt, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [SOM-rapport nr 2016:17]

Kulturvanor i Sverige Linn Annerstedt, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [SOM-rapport nr 2016:17] Kulturvanor i Sverige 1987 2015 Linn Annerstedt, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [SOM-rapport nr 2016:17] Innehållsförteckning Information om den nationella SOM-undersökningen...1 Undersökningens uppläggning...1

Läs mer

Åsa Nilsson. Göteborgs universitet.

Åsa Nilsson. Göteborgs universitet. Kultur och välbefinnande Åsa Nilsson SOM-institutet t t Göteborgs universitet asa.nilsson@som.gu.se Kultur i SOM-undersökningen: Samhälle, Opinion och Medier: bredden Vanor, livsstilar il och intressen

Läs mer

KULTURVANOR I SVERIGE En rapport framtagen för Kulturrådet av SOM-institutet vid Göteborgs universitet

KULTURVANOR I SVERIGE En rapport framtagen för Kulturrådet av SOM-institutet vid Göteborgs universitet KULTURVANOR I SVERIGE 1987 2009 En rapport framtagen för Kulturrådet av SOM-institutet vid Göteborgs universitet Kontaktpersoner: SOM-institutet, Åsa Nilsson: asa.nilsson@som.gu.se Kulturrådet, Erik Peurell:

Läs mer

Kulturvanor i Sverige Sofia Arkhede, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [SOM-rapport nr 2015:7]

Kulturvanor i Sverige Sofia Arkhede, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [SOM-rapport nr 2015:7] Kulturvanor i Sverige 1987 Sofia Arkhede, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [SOM-rapport nr 2015:7] Innehållsförteckning Information om den nationella SOM-undersökningen... 1 Tabell 1 Kulturvanor och

Läs mer

Kulturvanor i Sverige Marcus Weissenbilder och Ulrika Andersson [SOM-rapport nr 2018:8]

Kulturvanor i Sverige Marcus Weissenbilder och Ulrika Andersson [SOM-rapport nr 2018:8] Kulturvanor i Sverige 1987- Marcus Weissenbilder och Ulrika Andersson [SOM-rapport nr 2018:8] Innehållsförteckning Introduktion...1 Tabell 2 Kulturvanor och livsstil i Sverige : gjort minst någon gång

Läs mer

Avsedd för. Region Skåne. Dokumenttyp. Rapport. Datum. Oktober, 2016 KULTURVANOR I SKÅNE KULTURVANEUNDERSÖKNINGEN 2016

Avsedd för. Region Skåne. Dokumenttyp. Rapport. Datum. Oktober, 2016 KULTURVANOR I SKÅNE KULTURVANEUNDERSÖKNINGEN 2016 Avsedd för Region Skåne Dokumenttyp Rapport Datum Oktober, 2016 KULTURVANOR I SKÅNE KULTURVANEUNDERSÖKNINGEN 2016 KULTURVANOR I SKÅNE KULTURVANEUNDERSÖKNINGEN 2016 kulturvaneundersökningen 2016 SAMMANFATTNING

Läs mer

SOM-rapport nr 2008:13 SOM. Livsstil och kulturvanor i Sverige Åsa Nilsson

SOM-rapport nr 2008:13 SOM. Livsstil och kulturvanor i Sverige Åsa Nilsson SOM-rapport nr 2008:13 SOM Livsstil och kulturvanor i Sverige 2007 Åsa Nilsson s a m h ä l l e o p i n i o n m a s s m e d i a Information om Riks-SOM 2007 SOM-institutet vid Göteborgs universitet genomför

Läs mer

Kulturvanor i Sverige

Kulturvanor i Sverige MYNDIGHETEN FÖR KULTURANALYS Kulturvanor i Sverige 1989 Kulturfakta 2019:2 Postadress: Box 1001, 405 21 Göteborg Besöksadress: Södra Vägen 54 Telefon: 031-395 20 00 E-post: info@kulturanalys.se Webbplats:

Läs mer

KULTURVANOR I KRONOBERG

KULTURVANOR I KRONOBERG Avsedd för Region Kronoberg Dokumenttyp Rapport Datum Oktober, 2016 KULTURVANOR I KRONOBERG KULTURVANEUNDERSÖKNINGEN 2016 SAMMANFATTNING Region Kronoberg gav under sommaren 2016 Ramböll i uppdrag att genomföra

Läs mer

KULTURVANOR I JÖNKÖPINGS LÄN KULTURVANEUNDERSÖKNINGEN Region Jönköpings län. Dnr: RJL2016/3298. Rapport. Oktober Avsedd för.

KULTURVANOR I JÖNKÖPINGS LÄN KULTURVANEUNDERSÖKNINGEN Region Jönköpings län. Dnr: RJL2016/3298. Rapport. Oktober Avsedd för. KULTURVANOR Avsedd för I JÖNKÖPINGS LÄN Region Jönköpings län KULTURVANEUNDERSÖKNINGEN 2016 Dnr: RJL2016/3298 Dokumenttyp Rapport Datum Oktober 2016 KULTURVANOR I JÖNKÖPINGS LÄN KULTURVANEUNDERSÖKNINGEN

Läs mer

Kulturvanor i Sverige 1987 2010. Åsa Nilsson [SOM-rapport nr 2011:23]

Kulturvanor i Sverige 1987 2010. Åsa Nilsson [SOM-rapport nr 2011:23] Kulturvanor i Sverige 1987 2010 Åsa Nilsson [SOM-rapport nr 2011:23] Innehåll Information om den nationella SOM-undersökningen... s. 5 7 Tabeller..... s.9 51; s. 56 57 Tabell 1 Kulturvanor och livsstil

Läs mer

Myndigheten för kulturanalys 2018 Formgivning: Kulturanalys Tryck: Taberg Media Group AB, 2018 ISBN:

Myndigheten för kulturanalys 2018 Formgivning: Kulturanalys Tryck: Taberg Media Group AB, 2018 ISBN: Postadress: Box 188, 101 23 Stockholm Besöksadress: Torsgatan 11, 4 tr Telefon: 08-528 020 00 E-post: info@kulturanalys.se Webbplats: www.kulturanalys.se Myndigheten för kulturanalys 2018 Formgivning:

Läs mer

Kulturvanor. Kulturproduktionens villkor Karlstad 27 augusti 2015

Kulturvanor. Kulturproduktionens villkor Karlstad 27 augusti 2015 Kulturvanor Kulturproduktionens villkor Karlstad 27 augusti 2015 Starkt fokus I den kulturpolitiska diskussionen finns ett starkt fokus på kulturvanor, bland annat eftersom de ses som ett mått på kulturpolitikens

Läs mer

KULTURVANOR OCH LIVSSTIL I SVERIGE 2008 En rapport framtagen för Kulturrådet av SOM-institutet vid Göteborgs universitet

KULTURVANOR OCH LIVSSTIL I SVERIGE 2008 En rapport framtagen för Kulturrådet av SOM-institutet vid Göteborgs universitet KULTURVANOR OCH LIVSSTIL I SVERIGE 2008 En rapport framtagen för Kulturrådet av SOM-institutet vid Göteborgs universitet Kontaktpersoner: SOM-institutet, Åsa Nilsson: asa.nilsson@som.gu.se Kulturrådet,

Läs mer

Tid Fredagen den 11 november 2016, klockan 9, kaffe finns från 8:30 Gemensam lunch 12. Workshop Plats Netport, Karlshamn

Tid Fredagen den 11 november 2016, klockan 9, kaffe finns från 8:30 Gemensam lunch 12. Workshop Plats Netport, Karlshamn Kultur och fritidsnämnden Föredragningslista Tid Fredagen den 11 november 2016, klockan 9, kaffe finns från 8:30 Gemensam lunch 12. Workshop 13-16 Plats Netport, Karlshamn Dagordning Mötets öppnande Justerare

Läs mer

SOM-rapport nr 2009:23 SOM. Olika kulturvanor i olika befolkningsgrupper Åsa Nilsson

SOM-rapport nr 2009:23 SOM. Olika kulturvanor i olika befolkningsgrupper Åsa Nilsson SOM-rapport nr 9:23 SOM Olika kulturvanor i olika befolkningsgrupper 1987 8 Åsa Nilsson s a m h ä l l e o p i n i o n m a s s m e d i a Innehåll Diagram s. 3 27 Information om den nationella SOM-undersökningen

Läs mer

Kulturvaneundersökning

Kulturvaneundersökning Rapport 2014:08 Version 1.0 Kulturvaneundersökning för Region Skåne/Kultur Skåne Dokumentinformation Titel: Kulturvaneundersökning för Region Skåne/Kultur Skåne Serie nr: 2014:08 Projektnr: 577/14071 Författare:

Läs mer

Slöjd och hantverk. Vanor och värderingar Linn Annerstedt, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [SOM-rapport nr 2016:10]

Slöjd och hantverk. Vanor och värderingar Linn Annerstedt, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [SOM-rapport nr 2016:10] Slöjd och hantverk Vanor och värderingar 2012 2015 Linn Annerstedt, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [SOM-rapport nr 2016:10] Innehållsförteckning Information om den nationella SOM-undersökningen...

Läs mer

Vem är kulturen till för?

Vem är kulturen till för? Vem är kulturen till för? 2019-05-08 Kulturvanor? Vad är kulturvanor? Ursprungligen finns en betydelse av odling och tankar om människans kultivering och förfining Pragmatisk avgränsning kulturpolitikens

Läs mer

Svensk scenkonst 2009

Svensk scenkonst 2009 Svensk scenkonst 2009 Åsa Nilsson & Daniel Swedin [ SOM-rapport nr 2010:07 ] Innehåll Information om den nationella SOM-undersökningen s. 3 5 Tabeller s.7 28 Tabell 1 Tabell 2 Tabell 3a Tabell 3b Tabell

Läs mer

Förtroendet för Arbetsförmedlingen. Nora Oleskog Tryggvason, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [ SOM-rapport nr 2014:18 ]

Förtroendet för Arbetsförmedlingen. Nora Oleskog Tryggvason, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [ SOM-rapport nr 2014:18 ] Förtroendet för Arbetsförmedlingen Nora Oleskog Tryggvason, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [ SOM-rapport nr 2014:18 ] Innehållsförteckning Information om den nationella SOM-undersökningen... 2 Tabell

Läs mer

Bilaga till rapport om Barns och ungas kulturaktiviteter Västra Götalandsregionen 2017

Bilaga till rapport om Barns och ungas kulturaktiviteter Västra Götalandsregionen 2017 Bilaga till rapport om Barns och ungas kulturaktiviteter Västra Götalandsregionen 17 Bilaga till Barns och ungas kulturaktiviteter: Västra Götalandsregionen 17 Rapporten hittas i sin helhet på vgregion.se/analysportalen.

Läs mer

Värmlänningens kultur och livsstilsvanor

Värmlänningens kultur och livsstilsvanor Värmlänningens kultur och livsstilsvanor Lars Aronsson, professor i kulturgeografi Lotta Braunerhielm, lektor i kulturgeografi Leena Hagsmo, doktorand i kulturgeografi Ida Grundel, doktorand i kulturgeografi

Läs mer

Filmvanor och -attityder 2013. Nora Oleskog Tryggvason, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [ SOM-rapport nr 2014:19 ]

Filmvanor och -attityder 2013. Nora Oleskog Tryggvason, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [ SOM-rapport nr 2014:19 ] Filmvanor och -attityder 2013 Nora Oleskog Tryggvason, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [ SOM-rapport nr 2014:19 ] Innehållsförteckning Information om den nationella SOM-undersökningen... 2 Undersökningens

Läs mer

KALLELSE 1(2) kl.13:00 Regionens hus, sal A

KALLELSE 1(2) kl.13:00 Regionens hus, sal A KALLELSE 1(2) 2017-01-18 Nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet Tid: Plats: 2017-01-25 kl.13:00 Regionens hus, sal A Ärenden 1 Val av protokollsjusterare 2 Fastställande av dagordning 3

Läs mer

Slöjd och hantverk. Vanor och värderingar Klara Bové, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [ SOM-rapport nr 2014:8 ]

Slöjd och hantverk. Vanor och värderingar Klara Bové, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [ SOM-rapport nr 2014:8 ] Slöjd och hantverk Vanor och värderingar 2012 2013 Klara Bové, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [ SOM-rapport nr 2014:8 ] Innehållsförteckning Information om den nationella SOM-undersökningen... 2 Tabell

Läs mer

Förtroendet för Arbetsförmedlingen. Sofia Arkhede, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [SOM-rapport nr 2015:2]

Förtroendet för Arbetsförmedlingen. Sofia Arkhede, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [SOM-rapport nr 2015:2] Förtroendet för Arbetsförmedlingen Sofia Arkhede, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [SOM-rapport nr 2015:2] Innehållsförteckning Information om den nationella SOM-undersökningen... 2 Tabell 1 Förtroende

Läs mer

Kulturvanor i svenska städer. Författare: Josefine Bové [SOM-rapport nr 2016:34]

Kulturvanor i svenska städer. Författare: Josefine Bové [SOM-rapport nr 2016:34] Kulturvanor i svenska städer Författare: Josefine Bové [SOM-rapport nr 2016:34] Innehåll Information om den nationella SOM-undersökningen... 3 Tabell 1. Teaterligan I vilken stad går invånarna på mest

Läs mer

Hur ofta dricker svenska folket alkohol? Sören Holmberg och Lennart Weibull

Hur ofta dricker svenska folket alkohol? Sören Holmberg och Lennart Weibull Hur ofta dricker svenska folket alkohol? Sören Holmberg och Lennart Weibull 7 Hur ofta dricker svenska folket alkohol (sprit/vin/starköl)? 6 58 57 54 55 55 55 53 51 49 46 45 48 47 44 45 44 46 45 46 44

Läs mer

Resultat Hälso- och sjukvårdsbarometern Hälso- och sjukvårdsnämnden /04

Resultat Hälso- och sjukvårdsbarometern Hälso- och sjukvårdsnämnden /04 Resultat Hälso- och sjukvårdsbarometern 2018 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2019-04-03/04 Innehåll 1. Om undersökningen 2. Tillgänglighet 3. Förtroende 4. Jämlikhet Hälso- och sjukvårdsbarometern är en nationell

Läs mer

Brobyggare eller vattendelare?

Brobyggare eller vattendelare? 14 JÄMLIKHETSUTREDNINGEN Brobyggare eller vattendelare? En rapport om kulturen och ojämlikheten Författare: Jesper Bengtsson Ojämlikheten i Sverige har vuxit under lång tid. Samma mönster återfinns i de

Läs mer

Jönköping 10 mars, 2016

Jönköping 10 mars, 2016 Jönköping 10 mars, 2016 Kulturpolitikens mål? Kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten som grund. Alla ska ha möjlighet att delta i kulturlivet. Kreativitet, mångfald

Läs mer

Frågeområde Livsvillkor

Frågeområde Livsvillkor Frågeområde Livsvillkor Nationella folkhälsoenkäten 2018 Gävleborg I avsnittet redovisas olika indikatorer på livsvillkor: ekonomisk trygghet, delaktighet i samhället samt utsatthet för kränkande bemötande

Läs mer

Bilden av förorten. så ser medborgare i Hjälbo, Rinkeby och Rosengård på förorten, invandrare och diskriminering

Bilden av förorten. så ser medborgare i Hjälbo, Rinkeby och Rosengård på förorten, invandrare och diskriminering Bilden av förorten så ser medborgare i Hjälbo, Rinkeby och Rosengård på förorten, invandrare och diskriminering Författare: Mats Wingborg Bilden av förorten är skriven på uppdrag av projektet Mediebild

Läs mer

SOM-rapport nr 2009:15 SOM. Scenkonstens publik Rudolf Antoni Åsa Nilsson

SOM-rapport nr 2009:15 SOM. Scenkonstens publik Rudolf Antoni Åsa Nilsson SOM-rapport nr 9:15 SOM Scenkonstens publik 8 Rudolf Antoni Åsa Nilsson s a m h ä l l e o p i n i o n m a s s m e d i a Innehåll Information om den nationella SOM-undersökningen s. 3 Tabeller Tabell 1a

Läs mer

Kulturundersökning Halmstad 2010

Kulturundersökning Halmstad 2010 Kulturundersökning Halmstad 2010 10 8 6 1. Har du under det senaste året? (gäller inte bara i Halmstad) Bio Musikal/ show Konstutställning Rock / popkonsert Museum Teater Kurs/ studiecirkel Familje / barnprogram

Läs mer

Slöjd och hantverk Vanor och värderingar Linn Annerstedt, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [SOM-rapport nr 2017:5]

Slöjd och hantverk Vanor och värderingar Linn Annerstedt, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [SOM-rapport nr 2017:5] Slöjd och hantverk Vanor och värderingar 2012-2016 Linn Annerstedt, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [SOM-rapport nr 2017:5] Innehållsförteckning Den nationella SOM-undersökningen 2016... 1 Tabell 1

Läs mer

Medieinnehav i hushållen hösten 2004

Medieinnehav i hushållen hösten 2004 INSTITUTIONEN FÖR JOURNALISTIK OCH MASSKOMMUNIKATION (JMG) Göteborgs universitet Dagspresskollegiet PM nr. 56 Medieinnehav i hushållen hösten 2004 Anna Olsén Antoni 2005 Medieinnehav i hushållen hösten

Läs mer

Svensk scenkonst Åsa Nilsson [SOM-rapport nr 2011:22]

Svensk scenkonst Åsa Nilsson [SOM-rapport nr 2011:22] Svensk scenkonst 2006 2010 Åsa Nilsson [SOM-rapport nr 2011:22] Innehåll Förord s. 3 Information om den nationella SOM-undersökningen s. 5 Resultat i sammanfattning s. 9 Tabeller Tabell 1 Tabell 2 Tabell

Läs mer

Euro-opinion. Åsikter om att införa euron som valuta i Sverige. Frida Vernersdotter och Sören Holmberg. [SOM-rapport nr 2013:15]

Euro-opinion. Åsikter om att införa euron som valuta i Sverige. Frida Vernersdotter och Sören Holmberg. [SOM-rapport nr 2013:15] Euro-opinion Åsikter om att införa euron som valuta i Sverige Frida Vernersdotter och Sören Holmberg [SOM-rapport nr 2013:15] Tabellförteckning Tabell 1. Åsikt om et att införa euron som valuta i Sverige

Läs mer

Förtroendet för Riksrevisionen 2011

Förtroendet för Riksrevisionen 2011 Förtroendet för Riksrevisionen 2011 Gabriella Sandstig [SOM-rapport nr 2012:16] Information om den nationella SOM-undersökningen SOM-institutet vid Göteborgs universitet genomför varje höst sedan 1986

Läs mer

Filmvanor och -attityder Nora Oleskog Tryggvason, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [ SOM-rapport nr 2014:19 ]

Filmvanor och -attityder Nora Oleskog Tryggvason, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [ SOM-rapport nr 2014:19 ] Filmvanor och -attityder 2013 Nora Oleskog Tryggvason, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [ SOM-rapport nr 2014:19 ] Innehållsförteckning Information om den nationella SOM-undersökningen... 2 Tabell 1.

Läs mer

Åsikter om energi och kärnkraft. Författare Per Hedberg och Sören Holmberg [SOM-rapport nr 2017:1]

Åsikter om energi och kärnkraft. Författare Per Hedberg och Sören Holmberg [SOM-rapport nr 2017:1] Åsikter om energi och kärnkraft Författare Per Hedberg och Sören Holmberg [SOM-rapport nr 2017:1] Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg

Läs mer

Fritids- och kulturvanor i Gullspångs kommun 2009

Fritids- och kulturvanor i Gullspångs kommun 2009 Fritids- och kulturvanor i Gullspångs kommun 2009 Undersökning bland olika åldersgruppers vanor, intressen och hälsa Anita Boij Rapport 2009:6 A. BOIJ AB - Idé- och produktutveckling Fritids- och kulturvanor

Läs mer

Radiolyssnandet är en produkt av våra vanor och våra vanor förändras mycket

Radiolyssnandet är en produkt av våra vanor och våra vanor förändras mycket Mångfaldsradio = Musikradio? MÅNGFALDSRADIO = MUSIKRADIO? JAN STRID Radiolyssnandet är en produkt av våra vanor och våra vanor förändras mycket långsamt. Vi har olika vanor vid olika situationer i livet

Läs mer

Nyhetslyssnande i Sveriges Radio Hannes Jacobsson och Åsa Nilsson [ SOM-rapport nr 2010:01 ]

Nyhetslyssnande i Sveriges Radio Hannes Jacobsson och Åsa Nilsson [ SOM-rapport nr 2010:01 ] Nyhetslyssnande i Sveriges Radio 1986-2008 Hannes Jacobsson och Åsa Nilsson [ SOM-rapport nr 2010:01 ] Information om den nationella SOMundersökningen SOM-institutet vid Göteborgs universitet genomför

Läs mer

Förtroendet för regeringen Sören Holmberg [SOM-rapport nr 2011:17]

Förtroendet för regeringen Sören Holmberg [SOM-rapport nr 2011:17] Förtroendet för regeringen 1986 Sören Holmberg [SOM-rapport nr 11:17] Information om den nationella SOM-undersökningen SOM-institutet vid Göteborgs universitet genomför varje höst sedan 1986 en nationell

Läs mer

Förtroendet för Säpo. Nora Oleskog Tryggvason, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [ SOM-rapport nr 2014:15 ]

Förtroendet för Säpo. Nora Oleskog Tryggvason, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [ SOM-rapport nr 2014:15 ] Förtroendet för Säpo Nora Oleskog Tryggvason, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [ SOM-rapport nr 2014:15 ] Innehållsförteckning Information om den nationella SOM-undersökningen... 2 Undersökningens uppläggning...

Läs mer

Kultur är ett mångfacetterat begrepp. Man hör det ofta nämnt i helt olika samanhang

Kultur är ett mångfacetterat begrepp. Man hör det ofta nämnt i helt olika samanhang Kultur är ett mångfacetterat begrepp. Man hör det ofta nämnt i helt olika samanhang och med vitt skilda betydelser som till exempel företagskultur, mångkultur eller matkultur. Adornos beskrivning av kulturen

Läs mer

Göteborgarnas förhållande till Svenska kyrkan har undersökts via SOM-institutet

Göteborgarnas förhållande till Svenska kyrkan har undersökts via SOM-institutet Göteborgarnas relation till kyrka och religion Göteborgarnas relation till kyrka och religion Jan Strid Göteborgarnas förhållande till Svenska kyrkan har undersökts via SOM-institutet sedan 1990-talets

Läs mer

SOM-rapport nr 2008:15 SOM. Förtroendet för SÄPO. Gabriella Sandstig Sören Holmberg Lennart Weibull

SOM-rapport nr 2008:15 SOM. Förtroendet för SÄPO. Gabriella Sandstig Sören Holmberg Lennart Weibull SOM-rapport nr 2008:15 SOM Förtroendet för SÄPO 2002 2007 Gabriella Sandstig Sören Holmberg Lennart Weibull s a m h ä l l e o p i n i o n m a s s m e d i a Information om Riks-SOM 2007 SOM-institutet

Läs mer

Förtroendet för Riksrevisionen 2009

Förtroendet för Riksrevisionen 2009 Förtroendet för Riksrevisionen 2009 Gabriella Sandstig & Sören Holmberg [ SOM-rapport nr 2010:04 ] Information om den nationella SOM-undersökningen SOM-institutet vid Göteborgs universitet genomför varje

Läs mer

Kulturnämnden. Kallelse Utskriftsdatum: Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö

Kulturnämnden. Kallelse Utskriftsdatum: Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Kallelse Utskriftsdatum: 2016-12-09 Kulturnämnden Tid 2016-12-14 13:00 Plats Kallade Flåren, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Ordinarie ledamöter Ragnar Lindberg (S), ordförande RosMarie Jönsson Neckö

Läs mer

SOM. Förtroendet för AMS. Sören Holmberg Åsa Nilsson

SOM. Förtroendet för AMS. Sören Holmberg Åsa Nilsson SOM Förtroendet för AMS 2006 Sören Holmberg Åsa Nilsson s a m h ä l l e o p i n i o n m a s s m e d i a Information om Riks-SOM 2006 SOM-institutet vid Göteborgs universitet genomför varje höst sedan

Läs mer

Svenska folkets åsikter om olika energikällor 1999-2013 Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg Juni 2014

Svenska folkets åsikter om olika energikällor 1999-2013 Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg Juni 2014 Svenska folkets åsikter om olika energikällor 1999-2013 Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg Juni 2014 Samhälle Opinion Massmedia (SOM) är en frågeundersökning som sedan

Läs mer

SOM-rapport nr 2008:5 SOM. Förtroendet för AMS. Johan Martinsson

SOM-rapport nr 2008:5 SOM. Förtroendet för AMS. Johan Martinsson SOM-rapport nr 2008:5 SOM Förtroendet för AMS 1997 2007 Johan Martinsson s a m h ä l l e o p i n i o n m a s s m e d i a Information om Riks-SOM 2007 SOM-institutet vid Göteborgs universitet genomför

Läs mer

SOM Ungdomars uppfattningar om och förtroende för forskning. Sanna Johansson

SOM Ungdomars uppfattningar om och förtroende för forskning. Sanna Johansson SOM Ungdomars uppfattningar om och förtroende för forskning 2007 Sanna Johansson s a m h ä l l e o p i n i o n m a s s m e d i a Information om Riks-SOM 2006 SOM-institutet vid Göteborgs universitet genomför

Läs mer

Svensk opinion om alkohol

Svensk opinion om alkohol Svensk opinion om alkohol Några resultat från SOM-institutets undersökningar Lennart Weibull IOGT-NTO-rörelsens kongresser i Göteborg Lördagen den 11 juli 2009 Svensk opinion om alkohol Vad är SOM-institutet?

Läs mer

Scenkonst i Västsverige 2014. Lukas Nordin, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [SOM-rapport nr 2015:15]

Scenkonst i Västsverige 2014. Lukas Nordin, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [SOM-rapport nr 2015:15] Scenkonst i Västsverige 2014 Lukas Nordin, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [SOM-rapport nr 2015:15] Innehållsförteckning Information om den västsvenska SOM-undersökningen... 3 Tabell 1 Tabell 2a Tabell

Läs mer

Kultur- och fritidsvaneundersökning. Landskrona stad

Kultur- och fritidsvaneundersökning. Landskrona stad Kultur- och fritidsvaneundersökning Landskrona stad Fritids- och kulturförvaltningen 2009 Innehållsförteckning Inledning... 3 Sammanfattande resultat...3-4 Jämförelse med andra kommuner...4 Sammanfattande

Läs mer

SOM. Scenkonstens publik. Juli Rudolf Antoni

SOM. Scenkonstens publik. Juli Rudolf Antoni SOM Scenkonstens publik Juli 6 Rudolf Antoni s a m h ä l l e o p i n i o n m a s s m e d i a FÖRORD Rapporten Scenkonstens publik har framtagits på uppdrag av Kulturrådet i samarbete med Svensk teaterunion,

Läs mer

Vilka faktorer kan påverka barnafödandet?

Vilka faktorer kan påverka barnafödandet? 29 Vilka faktorer kan påverka barnafödandet? Ålder Kvinnor och män skjuter allt längre på barnafödandet. Kvinnor och män födda 1945 var 23,9 respektive 26,6 år när de fick sitt första barn. Sedan dess

Läs mer

Förtroendet för Finansinspektionen. Nora Oleskog Tryggvason, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [ SOM-rapport nr 2014:14 ]

Förtroendet för Finansinspektionen. Nora Oleskog Tryggvason, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [ SOM-rapport nr 2014:14 ] Förtroendet för Finansinspektionen Nora Oleskog Tryggvason, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [ SOM-rapport nr 2014:14 ] Innehållsförteckning Information om den nationella SOM-undersökningen... 2 Undersökningens

Läs mer

Resultat av kundundersökning inom bibliotek och kulturhus 2014

Resultat av kundundersökning inom bibliotek och kulturhus 2014 2015-02-20 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr KUN 2014/8-869 Kulturnämnden Resultat av kundundersökning inom bibliotek och kulturhus 2014 Förslag till beslut Kulturnämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

SVENSKARNA OCH IOT INTERNET OF THINGS HISS ELLER DISS FRÅN SVENSKARNA?

SVENSKARNA OCH IOT INTERNET OF THINGS HISS ELLER DISS FRÅN SVENSKARNA? SVENSKARNA OCH IOT INTERNET OF THINGS HISS ELLER DISS FRÅN SVENSKARNA? INDENTIVE AB 1 SVENSKARNA OCH IOT INTERNET OF THINGS HISS ELLER DISS FRÅN SVENSKARNA? Dörrar, larm, lampor, bilar, uppvärmning och

Läs mer

Satsa mer på olika energikällor Per Hedberg och Sören Holmberg. [SOM-rapport nr 2012:24]

Satsa mer på olika energikällor Per Hedberg och Sören Holmberg. [SOM-rapport nr 2012:24] Satsa mer på olika energikällor 1999 2011 Per Hedberg och Sören Holmberg [SOM-rapport nr 2012:24] Information om den nationella SOM-undersökningen SOM-institutet vid Göteborgs universitet genomför varje

Läs mer

Sociala relationer. Socialt deltagande mäts via fråga om deltagande i olika aktiviteter.

Sociala relationer. Socialt deltagande mäts via fråga om deltagande i olika aktiviteter. Sociala relationer Länet har signifikant högre andel med tillit till andra människor än riket i genomsnitt. Sedan år 2010 och 2014 har tillit till andra människor minskat något i länet. Tillit till andra

Läs mer

SVENSKA DEMOKRATITRENDER. Sofia Arkhede & Henrik Ekengren Oscarsson (red.)

SVENSKA DEMOKRATITRENDER. Sofia Arkhede & Henrik Ekengren Oscarsson (red.) SVENSKA DEMOKRATITRENDER Sofia Arkhede & Henrik Ekengren Oscarsson (red.) Svenska demokratitrender 1986 2015 SOM-institutet SOM-institutet är en universitetsbaserad undersökningsorganisation som varje

Läs mer

Arbetsmarknadsrapport 2012

Arbetsmarknadsrapport 2012 Procent Arbetsmarknadsrapport 2012 1,8 1,6 1,4 1,2 0,8 0,6 0,4 0,2 Ersättningstagare juni 2011 juni 2012 Arbetslösheten bland Juseks medlemmar var rekordlåg i juni 2012. Endast en procent av Jusekmedlemmarna

Läs mer

Resultat från den västsvenska SOM-undersökningen 2012 Annika Bergström Josefine Bové Jonas Hägglund

Resultat från den västsvenska SOM-undersökningen 2012 Annika Bergström Josefine Bové Jonas Hägglund Resultat från den västsvenska SOM-undersökningen 12 Annika Bergström Josefine Bové Jonas Hägglund SOM-undersökningarna Nationellt: Riks-SOM 1986 Regioner: Väst-SOM 1992 Syd-SOM 1 Värmlands-SOM 1 Lokalt:

Läs mer

MEDBORGARNAS POLITISKA ENGAGEMANG I FÖRÄNDRING

MEDBORGARNAS POLITISKA ENGAGEMANG I FÖRÄNDRING MEDBORGARNAS POLITISKA ENGAGEMANG I FÖRÄNDRING Magnus Wennerhag Forskare i sociologi Södertörns högskola Göteborgs universitet Min föreläsning Det politiska engagemangets förändring: en historisk översikt

Läs mer

SOM. Förtroendet för SÄPO. Sören Holmberg Åsa Nilsson

SOM. Förtroendet för SÄPO. Sören Holmberg Åsa Nilsson SOM Förtroendet för SÄPO 2006 Sören Holmberg Åsa Nilsson s a m h ä l l e o p i n i o n m a s s m e d i a Information om Riks-SOM 2006 SOM-institutet vid Göteborgs universitet genomför varje höst sedan

Läs mer

KYRKSAMHETEN I GÖTEBORG OCH VÄSTRA GÖTALAND

KYRKSAMHETEN I GÖTEBORG OCH VÄSTRA GÖTALAND KYRKSAMHETEN I GÖTEBORG OCH VÄSTRA GÖTALAND JAN STRID tidigare SOM-undersökningar där frågor gällande Svenska kyrkan ingått har vi I mest varit intresserade av kyrkovalen. Men i samband med dessa val har

Läs mer

Kulturvanor. Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 september 2016

Kulturvanor. Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 september 2016 Kulturvanor Kulturproduktionens villkor Karlstad 1 september 2016 Starkt fokus I den kulturpolitiska diskussionen finns ett starkt fokus på kulturvanor, bland annat eftersom de ses som ett mått på kulturpolitikens

Läs mer

Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg Mars 2015

Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg Mars 2015 Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg Mars 2015 Preliminära resultat från SOM-undersökningen 2014 Samhälle Opinion Massmedia (SOM) är

Läs mer

Skånepanelen Medborgarundersökning September 2017 Genomförd av Institutet för kvalitetsindikatorer (Indikator)

Skånepanelen Medborgarundersökning September 2017 Genomförd av Institutet för kvalitetsindikatorer (Indikator) Skånepanelen Medborgarundersökning September 2017 Genomförd av Institutet för kvalitetsindikatorer (Indikator) Innehåll Sammanfattning Om undersökningen Om respondenterna Inställning till vårdtjänster

Läs mer

Helsingborgs stad Medborgarundersökning 2015 Q2

Helsingborgs stad Medborgarundersökning 2015 Q2 Helsingborgs stad Medborgarundersökning 2015 Q2 Genomförd av CMA Research AB Maj 2015 Helsingborgs stad, Medborgarundersökning 2015 Q2, sida 1 Innehåll Sammanfattning 2 Fakta om undersökningen 3 Fakta

Läs mer

Frågeområde fysisk aktivitet

Frågeområde fysisk aktivitet Frågeområde fysisk aktivitet Nationella folkhälsoenkäten 2018 Gävleborg I avsnittet redovisas inledningsvis andelen som har 150 och 300 aktivitetsminuter per vecka eller mer. Aktivitetsminuter bygger på

Läs mer

ENERGIOPINIONEN I SVERIGE

ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Svenska folkets bedömning av risken för en större reaktorolycka i Sverige 1986-2007 Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg maj 2008 Samhälle Opinion Massmedia (SOM) är

Läs mer

Vem är det som sitter på teatern? Vem går till biblioteket? Ett seminarium om våra kulturvanor.

Vem är det som sitter på teatern? Vem går till biblioteket? Ett seminarium om våra kulturvanor. Vem är det som sitter på teatern? Vem går till biblioteket? Ett seminarium om våra kulturvanor. Dokumentation av det femte seminariet inom Koalition för kulturdebatt Utbildning viktigt för våra kulturvanor

Läs mer

Rapport om medborgarundersökningen 2013

Rapport om medborgarundersökningen 2013 1 [16] Referens Susanna Evert Mottagare Rapport om medborgarundersökningen 2013 Inledning Under våren 2013 genomförde kultur- och fritidsförvaltningen en undersökning bland Botkyrkas medborgare med frågor

Läs mer

Kultur befrämjar hälsa

Kultur befrämjar hälsa Kultur befrämjar hälsa Kultur befrämjar hälsa Sören Holmberg och Lennart Weibull Rubriken är inte en besvärjelse. Mer rimligt är att se den som en förhoppning. Det vore givetvis fantastiskt om kultur hade

Läs mer

SOM-rapport nr 2008:4 SOM. Förtroendet för Riksbanken. Sören Holmberg

SOM-rapport nr 2008:4 SOM. Förtroendet för Riksbanken. Sören Holmberg SOM-rapport nr 2008:4 SOM Förtroendet för Riksbanken 2005 2007 Sören Holmberg s a m h ä l l e o p i n i o n m a s s m e d i a Information om Riks-SOM 2007 SOM-institutet vid Göteborgs universitet genomför

Läs mer

SOM. Förtroendet för Riksbanken. Sören Holmberg Åsa Nilsson

SOM. Förtroendet för Riksbanken. Sören Holmberg Åsa Nilsson SOM Förtroendet för Riksbanken 2006 Sören Holmberg Åsa Nilsson s a m h ä l l e o p i n i o n m a s s m e d i a Information om Riks-SOM 2006 SOM-institutet vid Göteborgs universitet genomför varje höst

Läs mer

Skilda läsvanor? Åsa Nilsson. SOM-institutet & Institutionen för journalistik & masskommunikation (JMG) Göteborgs universitet

Skilda läsvanor? Åsa Nilsson. SOM-institutet & Institutionen för journalistik & masskommunikation (JMG) Göteborgs universitet Skilda läsvanor? Åsa Nilsson SOM-institutet & Institutionen för journalistik & masskommunikation (JMG) Göteborgs universitet Samhälle Opinion Massmedia Statsvetenskapliga institutionen Institutionen för

Läs mer

Förtroendet för Läkemedelsverket. Sofia Arkhede, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [SOM-rapport nr 2015:3]

Förtroendet för Läkemedelsverket. Sofia Arkhede, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [SOM-rapport nr 2015:3] Förtroendet för Läkemedelsverket Sofia Arkhede, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [SOM-rapport nr 2015:3] Innehållsförteckning Information om den nationella SOM-undersökningen... 2 Tabell 1 Förtroende

Läs mer

SOM. Scenkonstens publik 1989 2007

SOM. Scenkonstens publik 1989 2007 SOM Scenkonstens publik 1989 7 Rudolf Antoni 8 s a m h ä l l e o p i n i o n m a s s m e d i a Information om Riks-SOM 7 SOM-institutet vid Göteborgs universitet genomför varje höst sedan 1986 en nationell

Läs mer

Förtroendet för Säpo. Sofia Arkhede, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [SOM-rapport nr 2015:6]

Förtroendet för Säpo. Sofia Arkhede, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [SOM-rapport nr 2015:6] Förtroendet för Säpo Sofia Arkhede, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [SOM-rapport nr 2015:6] Innehållsförteckning Information om den nationella SOM-undersökningen... 2 Tabell 1 Förtroende för Säkerhetspolisen,

Läs mer

Utvärdering av SOM-institutets personlighetsinstrument

Utvärdering av SOM-institutets personlighetsinstrument Utvärdering av SOM-institutets personlighetsinstrument Mattias Gunnarsson [ SOM-rapport nr 2014:30] Utvärdering av SOM-institutets personlighetsinstrument SOM-institutet har från starten haft fokus på

Läs mer

Kulturvanor i Sverige 1987-2011

Kulturvanor i Sverige 1987-2011 Kulturvanor i Sverige 1987-2011 Jonas Hägglund och Frida Vernersdotter [SOM-rapport nr 2012:17] Information om den nationella SOM-undersökningen SOM-institutet vid Göteborgs universitet genomför varje

Läs mer

Förtroendet för Arbetsförmedlingen

Förtroendet för Arbetsförmedlingen Förtroendet för Arbetsförmedlingen 1997 2009 Johan Martinsson & Åsa Nilsson [ SOM-rapport nr 20:05 ] Information om den nationella SOM-undersökningen SOM-institutet vid Göteborgs universitet genomför

Läs mer

FRII Allmänheten om givande 2017

FRII Allmänheten om givande 2017 FRII Allmänheten om givande 2017 Kontakt: Charlotte Rydh Novus: Jessica Åkerström Datum: 1 Bakgrund & Syfte BAKGRUND och SYFTE Novus har på uppdrag av FRII genomfört en kvantitativ undersökning om allmänhetens

Läs mer

Statistik om Västerås. Utbildningsnivå och studiedeltagande i Västerås. Inledning. Definitioner och förklaringar. Befolkningens utbildningsnivå

Statistik om Västerås. Utbildningsnivå och studiedeltagande i Västerås. Inledning. Definitioner och förklaringar. Befolkningens utbildningsnivå Utbildningsnivå och studiedeltagande i Västerås Inledning I denna artikel presenteras statistik över utbildningsnivå och studiedeltagande för befolkningen som bor i Västerås. Underlaget kommer från Statistiska

Läs mer

SOM Förtroendet för Arbetsförmedlingen

SOM Förtroendet för Arbetsförmedlingen SOM-rapport nr 2009:9 SOM Förtroendet för Arbetsförmedlingen 1997 2008 Johan Martinsson Åsa Nilsson s a m h ä l l e o p i n i o n m a s s m e d i a Information om den nationella SOMundersökningen SOM-institutet

Läs mer

Frågeområde BMI. Nationella folkhälsoenkäten 2018 Gävleborg

Frågeområde BMI. Nationella folkhälsoenkäten 2018 Gävleborg Frågeområde BMI Nationella folkhälsoenkäten 2018 Gävleborg I avsnittet om BMI redovisas andelen som har övervikt (BMI 25 30), andelen som har fetma (BMI 30 och över) samt andelen som har övervikt eller

Läs mer

Tonåringarna och deras pengar V

Tonåringarna och deras pengar V Tonåringarna och deras pengar V Maria Ahrengart Institutet för privatekonomi September 2008 Sammanfattning... 3 Månadspeng... 3 Köpkraftsförändring 1998-2008... 4 Sommarjobb... 4 Sammanlagda inkomster...

Läs mer

ENERGIOPINIONEN I SVERIGE

ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Svenska folkets åsikter om en slutgiltig förvaring av det använda kärnbränslet 1986-2007 Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg maj 2008 Samhälle Opinion Massmedia (SOM)

Läs mer