Det övergripande målet är fler engagerade och nöjda medlemmar i aktiva och utåtriktade föreningar så att partiet blir starkare.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Det övergripande målet är fler engagerade och nöjda medlemmar i aktiva och utåtriktade föreningar så att partiet blir starkare."

Transkript

1

2 2 (34) Denna workshop utgår från partiets beslutade medlemsutvecklingsstrategi och hur vi ska kunna utveckla våra föreningars/arbetarekommuners verksamhet att tydligare utgå från medlemmarnas behov, roll och potential. Att identifiera mål för medlemsutveckling i föreningen och utveckla strategi och arbetssätt för att effektivt kunna värva, välkomna, engagera och aktivera medlemmar. Workshopen genomförs till exempel under en utvecklingshalvdag. Upplägget kan användas av en Arbetarekommun (AK) eller förening. När en AK använder det så kan den rikta sig till styrelsen och AK:s föreningsordföranden. (I mindre AK så kan samtliga medlemmar bjudas in.) I föreningar så bjuds samtliga medlemmar in att delta. En tydlig bild av nuläget och av önskat läge (målbild) inom 1-2 år för en AK:s/föreningsmedlemsutveckling. Strategiska slutsatser för att nå ett önskade läget utifrån AK:s/föreningens hinder, svagheter och utmaningar samt dess tillgångar, styrkor och möjligheter. Ett utkast på en handlingsplan för hur man ska nå det önskade läget. Upplägget är baserat på att gruppen består av minst sex deltagare. Om du har färre än detta, eller fler än 25 personer, behövs upplägget anpassas något. Workshopen kan genomföras i sin helhet på ca 5 timmar (pauser ej inräknande), till exempel under en utvecklingsdag för AK/föreningen, eller uppdelat på två tillfällen på ca 3,5 timmar (steg 1-5) och ca 2 timmar (steg 6-7). Ett större rum som rymmer deltagarna utan att det blir alltför trångt, och där det enkelt går att använda väggarna för att sätta upp workshopens olika steg.

3 3 (34) Medlemmarna är grunden för vårt parti. För att lyckas vara en samhällsomdanande folkrörelse måste vi vara en öppen och engagerad rörelse som övertygar många människor med olika bakgrunder att vara med och forma politiken för framtiden. Våra medlemmar måste finna sitt medlemskap meningsfullt och trösklarna låga för att vara med och påverka. Målet är att göra det enkelt, givande och roligt att delta, samt att skapa verksamhet och beslutsprocesser som gör detta möjligt. Det övergripande målet är fler engagerade och nöjda medlemmar i aktiva och utåtriktade föreningar så att partiet blir starkare. För att lyckas behöver vi utveckla och kvalitetssäkra hela engagemangskedjan - hur vi värvar, välkomnar, engagerar och aktiverar medlemmar. En meningsfull verksamhet och levande föreningar är förutsättningen för att ha en stark medlemsorganisation. Workshopsupplägget som presenteras nedan kallas för S-tratten. Namnet pekar på att man genom metoden steg för steg trattar ner ett verksamhetsområde för att hitta riktningen framåt tillsammans - från en målbild och ett nuläge till strategiska slutsatser och praktiska steg för framtiden genom att se till organisationens utmaningar och möjligheter. I denna guide fokuserar vi på hur man kan använda upplägget för att utveckla föreningar och arbetarekommuner i hur de arbetar med sin medlemsutveckling. Men man kan också modifiera workshopen för att använda den inom andra områden och för andra frågeställningar. Innan deltagare bjuds in till den workshop bör de läsa det underlag som finns för vår medlemsutveckling. På finns tre foldrar som introducerar medlemsutvecklingens tre grundläggande områden: Att värva, Att välkomna och Att aktivera och engagera : VÄRVA ger verktyg och metoder för hur ni kan bli fler i föreningen. VÄLKOMNA handlar om hur nya medlemmar välkomnas och tas om hand i föreningen. ENGAGERA OCH AKTIVERA omfattar hur föreningen kan arbeta för att aktivera och engagera medlemmarna. Om en förening eller arbetarekommun vill arbeta själva med sin medlemsutveckling och utan att göra denna workshop kan de använda en den fjärde foldern Att utveckla.

4 4 (34) S-tratten är en utvecklingsinriktad och strategisk planeringsmetod som kan stötta grupper (t.ex. en styrelse eller medlemmar i en förening) att gemensamt komma fram till slutsatser i en fråga eller ett tematiskt område. Slutsatserna kan in sin tur användas som underlag för att skapa en handlingsplan för en önskad förändring. Se beskrivningen som följer som en inspiration kring hur en process kan se ut och gör eventuella modifieringar som du uppfattar behövs utifrån grupp, tidsramar eller annat som kan stötta gruppen att nå från A till Ö. Upplägget kan användas av en Arbetarekommun (AK) eller förening. När en AK använder det så kan den rikta sig till styrelsen och AK:s föreningsordföranden. (I mindre AK så kan samtliga medlemmar bjudas in.) I föreningar så bjuds samtliga medlemmar in att delta. Upplägget är baserat på att gruppen består av minst 6 deltagare. Om du har färre än detta, eller fler än 25 personer, behöver du anpassa upplägget utifrån det. Om det är möjligt (om antalet deltagare är 6-9 personer eller fler) så delas deltagarna med fördel upp i de tre olika perspektiven Värva, Välkomna och Engagera/Aktivera (V-V-EA) som de särskilt ska fokusera på under workshopen. På detta sätt säkerställer man att man får fram ett resultat som täcker hela kedjan i medlemsutvecklingen. Tala om för alla deltagare att de genom hela processens dessutom kommer att kunna ge återkoppling på de andra områdena utöver sitt eget. De olika undergrupperna per områden (V-V-EA) bör inte vara större än 5-8 personer. Om det är fler personer så kan man istället skapa fler undergrupper per område (V-V-EA). Om gruppen är mindre än 6 personer så bör deltagarna istället fokusera på samtliga perspektiv. I sådant fall är det bra att du som handledare uppmuntrar deltagarna att komma med inspel inom samtliga tre områden. Workshopen kan genomföras i sin helhet på ca 5 timmar (pauser ej inräknande), till exempel under en utvecklingsdag för AK/föreningen, eller uppdelat på två tillfällen på ca 3,5 timmar (steg 1-5) och ca 2 timmar (steg 6-7). Den första workshopen fokuserar då på att hitta den strategiska riktningen och slutsatserna tillsammans, och den andra workshopen på det praktiska genomförandet.

5 5 (34) Man kan också tänka sig en variant där man vid det första tillfället genomför steg 1-6 (ca 4 timmar utan pauser) och där föreningen själva ansvarar för det avslutande sjunde steget. Välj den version som passar bäst utifrån AK:s/föreningens och dina egna förutsättningar. Håll ett högt tempo i genomförandet (för att hålla tiden och behålla dynamiken i arbetet). Ett sätt att anpassa tiden är att reglera antalet post-it-lappar som tas fram av varje grupp utifrån hur många grupper/deltagare som deltar. Om det är många grupper räcker ett fåtal post-it-lappar per grupp om det är få deltagare behövs fler för att få ett bra underlag. (Det är bra om det finns ett urval av minst 8-10 post-itlappar per område V-V-EA.) Ha gärna min marginal om det är första gången du handleder workshopen. Metoden börjar med fyra steg genom vilka deltagarna tillsammans och steg för steg skapar underlag för att skapa slutsatser och en praktisk plan. Femte steget är sedan att jobba fram dessa slutsatser. Utifrån dessa slutsatser fokuserar det sjätte steg på att få deltagarna att bli än mer konkreta i hur man praktiskt ska nå den önskade förändringen. I ett sjunde steg är uppgiften att börja göra en praktisk handlingsplan. De sju stegen är: 1. Målbild för Framtidens förening (Önskat läge) 2. Nuläge 3. Hinder, svagheter och utmaningar 4. Tillgångar, styrkor och möjligheter 5. Slutsatser 6. Stegen framåt Hur ta arbetet vidare 7. Handlingsplan Att praktiskt arbeta vidare Vid begränsad tid kan föreningen/arbetarekommunen själva göra detta steg 6-7 på ett eget efterkommande möte. Förslagsvis genomförs workshopen med ett rum som arbetsyta där varje vägg representerar de fyra första stegen, golvet i mitten av rummet representerar steg 5. Målbild är mitt emot Nuläge och på varsin sida är Hinder och Möjligheter. Steg 5 Slutsatser är mitt på golvet mellan nuläge och målbild.

6 6 (34) Rummet representerar på så sätt en rörelse och utveckling från nuläge till målbilden med en inventering över vilka hinder man behöver komma över respektive vilka möjligheter man kan använda för att nå det önskade läget. Där av alla pilar i workshopmaterialet. Rummet bör inte vara för litet för gruppens storlek så se gärna till att de ansvariga i AK/föreningen har bokat en lite större lokal.

7 7 (34) I alla grupper finns ett grundläggande behov av att förstå gruppens sammanhang, syfte och mål för sina aktiviteter och sin verksamhet. Att tydliggöra detta, liksom hur man ska göra för att nå dit, bidrar till trygghet och att deltagarna lättare kan förstå och tillsammans genomföra det som behöver åstadkommas. Som handledare kan du bidra till att skapa denna tydlighet, riktning och effektivitet genom att inledningsvis ge en övergripande bild av processen. Detta steg handlar om att deltagarna tillsammans ska beskriva ett önskat läge för föreningens medlemsutveckling inom 1-2 år för hur man värvar, välkomnar, engagerar och aktiverar medlemmar. Detta steg handlar om att deltagarna ska beskriva hur läget är just nu för föreningens verksamhet och hur man idag värvar, välkomnar och engagera/aktiverar medlemmar. Detta steg handlar om att deltagarna ska fokusera på och beskriva vad de uppfattar stå i vägen för att man ska nå det önskade läget (målbilden) som definierats i steg 1. Detta steg handlar om att deltagarna ska fokusera på och beskriva de möjligheter, styrkor och tillgångar som AK/föreningen uppfattas ha och som man kan använda sig av för att nå det önskade läget (målbilden) som utarbetats i steg 1. Detta steg handlar om att deltagarna tillsammans ska komma fram till de viktigaste slutsatserna vad man behöver göra/förändra för att nå det önskade läget (målbilden) utifrån den sammantagna bild som vuxit fram under steg 1 4. Fokus ligger på att höja blicken och betrakta det som har kommit fram inom de olika perspektiven Värva, Välkomna och Engagera/Aktivera. Resultatet från detta steg ska sedan användas som stöd och underlag när man går in i de sista stegen som fokuserar på hur man mer konkret och praktiskt ska jobba för att nå det önskade läget.

8 8 (34) Deltagarna ska nu använda de slutsatser som har skapats i det föregående steget. Det handlar om att börja bli taktiska i att definiera hur man i praktiken ska nå det önskade läget (med nuläget som utgångspunkt) för att tillsammans skapa en övergripande plan med de fem viktigaste stegen/utvecklingsinsatserna framåt. Hur förflyttningen och förändringen ska se ut och ske konkret. Detta steg handlar om att använda de slutsatser som skapats i det föregående steget. Det handlar om att tillsammans börja göra en mer detaljerad handlingsplan för hur man i praktiken ska nå det önskade läget. - I det underlag med bilder som kan skrivas ut i A3-format (se särskild PPT-fil) finns en bild med bokstaven P. P:et står för Parkeringsplats och denna yta kan man använda för att parkera frågor och diskussioner som antingen inte har med grunddiskussionen att göra, eller som man inte kommer fram till en lösning på. Då har gruppen möjlighet att återvända till detta vid ett senare tillfälle, och man kan därmed fortsätta framåt i processen.

9 9 (34) Nedan följer en mer detaljerad beskrivning av de olika stegen ur ett handledarperspektiv. Här är några saker att fundera på och saker som kan vara bra att förbereda innan genomförande: - Involvera någon ansvarig i AK/föreningen (ordföranden, medlemsansvarig etc.) i genomförandet av workshopen. Det är dels viktigt för att gruppen ska känna tydligt ägandeskap för processen, dels för att vi då sprider kunskap om metoderna i partiorganisationen. Se det gärna som att ni utbildar andra personer i att leda workshops och processer. - Medlemsutvecklingsstrategin samt foldrarna om att Värva, Välkomna och Engagera/Aktivera är bra att bifoga i inbjudan till deltagarna. Uppmuntra dem att snabbt läsa igenom dessa grunddokument och att inför workshopen börja fundera på vilken målbild de har för sin medlemsutveckling. Allt underlag hittar man på: - Ta reda på hur många som kommer att delta. Gruppstorlek påverkar hur genomförandet kommer att se ut praktiskt. Om det är färre än 6 deltagare kan alla jobba i en grupp och tillsammans fokusera på alla perspektiv Värva Välkomna och Engagera/Aktivera. I sådant fall är det bra att du som handledare uppmuntrar deltagarna att komma med inspel inom samtliga tre områden. Om det är fler personer än 6 personer kan man skapa fler grupper som fokuserar på varsitt perspektiv (V-V-EA) under workshopen. En rekommenderad gruppstorlek ca 5 personer per perspektiv. Gör gärna klart en gruppindelning innan workshopen så sparar ni tid. T ex kan den som är med från AK/föreningen hjälpa till och göra detta. - Förbered lokalen någon timme innan workshopen ska börja med att ta bort borden i lokalen och sätt stolar i en rund cirkel mitt på golvet. Sätt upp utskrifterna av S-trattens olika steg på väggarna. Bilderna med pilarna överst, och bilderna med cirklarna underst. (Se särskild PPT-fil med underlag.) Dessa skrivs med fördel ut i färg och i A3-format eller större. Har man inte tillgång till en skrivare så kan man också enkelt rita upp bilderna på blädderblocksblad istället. Se till att ha många post-it-lappar (helst en separat färg för varje

10 10 (34) perspektiv V-V-EA), tuschpennor, tejp eller häftmassa. Fundera också på hur du i övrigt kan förbereda lokalen till att vara så välkomnande som möjligt? - Förbered utskrifter av de fokusfrågor som listas i beskrivningen nedan. Dessa ska deltas ut till deltagarna i varje steg. (Frågorna ser du specificerade i punkt 2 ovan i denna guide och finns också i den PPT-mall som följer med denna beskrivning). - Fundera på hur arbetet kan dokumenteras på bästa sätt och hur du som processledare stöttar att dokumentation blir så enkelt som det är möjligt. Ta bilder löpande av resultatet. Förslagsvis sammanställs resultatet för varje steg i en PPT som AK/föreningen får efter workshopen. - Tänk över kring pauser och när det behövs? Finns det fika eller dylikt inplanerat? Förslag på upplägg för introduktion (20-30 minuter beroende antal deltagare): Den ansvarige från AK/föreningen inleder och hälsar välkommen. På så sätt kan gruppen i högre grad känna ägandeskap för processen och dess resultat. Som handledare har du sedan rollen att stötta deltagarna så att de har de bästa förutsättningar att genomföra en lyckad process. Beroende på hur väl deltagarna känner varandra och känner dig som handledare kan det därför sedan vara konstruktivt att lägga in ett moment som aktiverar och engagerar deltagarna. Det kan t.ex. vara att köra en namnrunda med en tilläggsfråga som alla snabbt får svara på. En sådan fråga kan t.ex. vara Vilken var den första skivan du köpte själv? eller liknande. Om alla känner varandra innan behövs ingen namnrunda men en runda med en annorlunda och lite mer personlig fråga kan vara ett bra sätt att aktivera och värma upp gruppen. Introduktionen ska sedan ge en övergripande bild över vad deltagarna ska gå igenom och varför. En viktig del av detta är att lyfta fram syftet med workshopen och det förväntade resultatet: Syftet är kortfattat att identifiera mål för medlemsutveckling i AK/föreningen och att utveckla en strategi och arbetssätt för att effektivt kunna värva, välkomna, engagera och aktivera medlemmar. Förväntat resultat i korthet:

11 11 (34) - En tydlig bild av nuläget och av önskat läge (målbild) inom 1-2 år. - Strategiska slutsatser att nå det önskade läget utifrån föreningens hinder, svagheter och utmaningar samt dess tillgångar, styrkor och möjligheter. - En övergripande plan och (om man väljer att göra det sista steget) en konkret handlingsplan plan (vem, var, när och hur) för hur man ska nå det önskade läget. Processen kan behöva en inledning som består av att gå igenom grunderna i medlemsutvecklingen. (Medlemsutvecklingsstrategin och dess perspektiv Värva, Välkomna, Aktivera/Engagera.) Om deltagarna redan har god kunskap om strategin bör du ändå göra en kort och övergripande repetition för att stötta dem i att ha fokus i workshopen. Gå kortfattat igenom de olika stegen så att deltagarna vet vad som väntar. Workshopen har sex/sju steg som genomförs med mycket interaktivitet och aktivt deltagande av medlemmarna. Det kan även vara bra att påpeka att processen är rätt så intensiv beroende på vilket tidsperspektiv du valt för metoden. Introducera sedan kortfattat att hela rummet är arbetsytan för workshopen där varje vägg representerar de fyra första faserna - Målbild sitter mitt emot Nuläge och på varsin sida sitter Hinder och Möjligheter : - Börja med målbilden att vi ska måla upp bilden av önskat läge. - Beskriva nuläge och var vi befinner oss i dag. - I processen med att ta oss från nuläge till önskat läge är det viktigt att se vilka de potentiella hinder som finns att överkomma liksom vilka möjligheter som finns att dra nytta av och utveckla. - Resultaten i dessa steg kommer sedan att ligga till grund för att tillsammans lyfta blicken oh arbeta fram de viktigaste slutsatserna inom respektive perspektiv (V-V-E/A). - Slutsatserna kommer i sin tur ligger till grund för hur vi ska jobba konkret och praktiskt genom att skapa en första handlingsplan inom respektive område. Att rummet på så sätt kommer att representera vår utveckling och riktning. Golvet blir sedan arbetsyta för att jobba med slutsatserna och handlingsplanen för att gå från nuläge till önskat läge.

12 12 (34)

13 13 (34) Samla deltagarna framför dig och be dem stå i sina grupper. Inled med att berätta att det första steget handlar om att fokusera på det önskade läget för AK:s/föreningens medlemsutveckling om 1-2 år (stäm av lämpligt tidsperspektiv med de ansvariga för AK/föreningen) hur man värvar, välkomnar, engagerar och aktiverar medlemmar. Om deltagarna delats upp i grupper som särskilt ska fokusera på ett av perspektiven Värva, Välkomna och Engagera/Aktivera (rekommenderas, särskilt i workshops med många deltagare): Påminn att man ska fokusera särskilt på sitt perspektiv, men att man kommer att få kommentera alla perspektiv i processen. Förklara att den målbild som ska tas fram blir grunden för hela den fortsatta processen. Lyft fram fokus och frågorna att jobba utifrån nedan. Fokus: Vi befinner oss 1-2 år framåt i tiden. Det är 20XX, och er AK/förening är en stark medlemsorganisation med många engagerade medlemmar vars engagemang tas till vara i utåtriktade aktiviteter för att förändra samhället. Ni är en attraktiv, dynamisk och aktiv AK/förening som lever den strategiska plattformen Framtidspartiet fullt ut i hur ni värvar, välkomnar, engagerar och aktiverar medlemmarna. Hur skulle vi beskriva föreningen? Vad kännetecknar vår verksamhet och i hur vi värvar, välkomnar och engagerar/aktiverar medlemmar? Vad kännetecknar medlemskapet i vår förening och medlemmarnas roll? Ge sedan instruktioner baserat på varje steg enligt nedan. Ett steg i taget. Lyssna in grupperna. Tänk på att stötta deltagarna att fokusera på den faktiska beskrivningen 1-2 år framåt. Om gruppen glider iväg och pratar om hur det är idag, eller hur vägen bör vara för att nå målbilden - intervenera och påminn om att fokus ska vara på önskat läge och att det är bara det som ska beskrivas i detta steg. Det första steget brukar ofta beskrivas som lite stökigt och förvirrat innan deltagarna har kommit in i arbetssättet. Var bara lugn och fortsätt processen. Det kommer att lägga sig i nästa steg. Det kan dock vara bra att vara tydligt närvarande, lyssna in på diskussionerna och att snabbt kunna tydliggöra och svara på frågor.

14 14 (34) Deltagarna jobbar i sin/a huvudgrupp/er och har i uppdrag att ta fram 3-5 rubriker/meningar (en per post-it) som återspeglar målbilden. Be gärna deltagarna att först fundera individuellt i en minut innan de börjar samarbeta i gruppen/erna. Alla deltagare samlas igen stående vid den vägg som representerar Målbilden. Gruppen/erna presenterar kort (max 1 min/grupp.) och sätter samtidigt upp sina post-it-lappar på väggen för Målbild i den del av målbilden som rör respektive perspektiv (V-V-E/A) Om det är fler grupper kan tid sparas genom att post-it-lapparna klustras samtidigt som presentation sker. D.v.s. efter första gruppens presentation är det bra att be de efterkommande grupperna att sätta upp sina post-it-lappar utifrån de som redan finns uppsatt av de tidigare grupperna. Om de har liknande post-it lappar sätts de upp tillsammans med de som redan sitter uppe. På så sätt framträder en tydligare bild på väggen. Som processhandledare gäller det att vara observant och stötta deltagarna att klustra. När alla har presenterat går deltagarna snabbt ihop (de vänder sig enklast till de som står bredvid) i nya blandade grupper om 2-4 personer i bikupor och pratar om samsynen kring målbild, samt om något saknas eller ska ändras. Samtliga bikupor fokuserar på hela den målbild som vuxit fram inom alla perspektiv (V-V-EA). Låt varje bikupa snabbt och kortfattat återkoppla om samsyn råder eller om något saknas. Ge max ca 1 min. per grupp. Post-it kan adderas om gruppen uppfattar att något saknas. Om det finns oenigheter behöver detta fångas upp och hanteras. Målbilden är den utgångspunkt gruppen sedan ska jobba utifrån genom hela processen så det är viktigt att deltagarna landar i en tydlig och också utmanande målbild. Man måste lämna säkra hörnet och tillsammans våga utmana sig.

15 15 (34)

16 16 (34) Be deltagarna samlas vid väggen för Nuläge mitt emot Målbilden. Introducera deltagarna till steget Nuläge genom att lyfta upp att de fram till nu definierat det önskade läget vad gäller AK:s/föreningens medlemsutveckling genom att skapa en målbild. Nu är fokus att identifiera och beskriva nuläget. Lyft fram fokus och frågorna att jobba utifrån nedan. Fokus: Det är <datum för workshopen >. Hur kan vi beskriva AK/föreningen idag? Vad kännetecknar vår förenings verksamhet och hur vi värvar, välkomnar och engagerar/aktiverar medlemmar? Vad kännetecknar medlemskapet i vår förening? Vilken roll har medlemmens engagemang och roll i vår verksamhet? Uppmuntra gärna deltagarna att plocka upp både det som fungerar idag och det som inte fungerar. Ge instruktioner baserat på varje steg enligt nedan: Deltagarna jobbar i sin/a huvudgrupp/er som har i uppdrag att ta fram 3-5 rubriker/meningar (en per post-it) som återspeglar nuläget baserat på fokusfrågorna. Alla deltagare samlas igen vid den vägg som representerar Nuläget. Gruppen/erna presenterar kort (max 1 min/grupp) och sätter samtidigt upp sina post-it-lappar på väggen för i den del av nuläget som rör respektive perspektiv (V-V-E/A). Påminn gruppen att klustra lapparna parallellt. När alla har presenterat sina insikter går deltagarna snabbt ihop i nya blandade grupper om 2-4 personer och pratar om samsynen kring målbilden, samt om något saknas eller ska ändras. Samtliga bikupor fokuserar på hela den bild som vuxit fram inom alla perspektiv (V-V-EA). Låt varje bikupa snabbt och kortfattat återkoppla om samsyn råder eller om något saknas. Ge max ca 1 min. per grupp. Post-it kan adderas om gruppen uppfattar att

17 17 (34) något saknas. Om det finns oenigheter och en bild av icke samsyn behöver detta fångas upp och hanteras. Tänk på att stötta deltagarna att fokusera på den faktiska situationen av nuläget baserat på medlemsutveckling. Om gruppen glider iväg och pratar om hur det borde vara eller hur man som förening ska utvecklas intervenera och påminn gruppen om att fokus i detta steg ligger på det faktiska nuläget. Var lyhörd och uppmuntra gruppen vid behov att tänka både nuläge positivt och negativt.

18 18 (34)

19 19 (34) Be deltagarna samlas vid väggen till höger om nuläget. Introducera deltagarna till steget Hinder, svagheter och utmaningar genom att lyfta upp att de fram tills nu jobbat med att definiera det önskade läget vad gäller AK:s/föreningens medlemsutveckling genom att skapa en målbild och definierat nuläget. Nu ska deltagarna fokusera på vad de uppfattar stå i vägen för/vara hinder för att nå det önskade läget utifrån nuläget. Detta steg och det efterföljande steget kan genomföras med lite högre tempo än de tidigare stegen. Lyft fram fokus och frågorna att jobba utifrån nedan. Fokus: Vad finns det för konkreta hinder, svagheter och utmaningar för vi ska nå det önskade läget (målbilden) i hur vi värvar, välkomnar och engagerar/aktiverar medlemmar? Vilka konkreta hinder, svagheter och utmaningar behöver vi överkomma och bemöta för att nå det önskade läget (målbilden)? Ge instruktioner baserat på varje steg enligt nedan. Deltagarna jobbar i sin/a huvudhuvudgrupp/er som har i uppdrag att ta fram rubriker/meningar (en per post-it) som beskriver konkreta hinder och utmaningar till att nå det önskade läget. Gruppen/erna har i uppdrag att prioritera dem 3-5 viktigaste hindren och utmaningarna inom sitt perspektiv (V-V-EA) för att nå det önskade läget (målbild). Alla deltagare samlas igen vid den vägg som representerar Hinder, svagheter och utmaningar. Gruppen/erna presenterar kort sina viktigaste hinder och utmaningar (Max 1 min/grupp) och sätter samtidigt upp (och klustrar) sina post-it-lappar på väggen utifrån sina respektive perspektiv (V-V-E/A). När alla har presenterat sin insikter får samtliga deltagare spontant dela med sig av sina tankar och reflektioner av att se hela kartan av hinder, svagheter och utmaningar framför sig inom alla perspektiv (V-V-EA). Gå igenom område för område; Vad är

20 20 (34) känslan? Finns samsyn? Ska något ändras eller läggas till? Post-it-lappar kan adderas om gruppen uppfattar att något saknas. Om gruppen glider iväg och pratar om hur det borde vara eller hur man som förening ska utvecklas intervenera och påminn gruppen om att fokus i detta steg enbart ligger på konkreta hinder för att nå målbilden.

21 21 (34)

22 22 (34) Be deltagarna samlas vid väggen mitt emot Hinder, svagheter och utmaningar. Introducera deltagarna till steget genom att lyfta upp att de fram till nu har jobbat med att definiera det önskade läget för AK:s/föreningens medlemsutveckling genom att skapa en målbild, inventerat och definierat nuläget., samt sett över hinder, svagheter och utmaningar till att nå det önskade läget. Nu ska deltagarna fokusera på vad de uppfattar som tillgångar, styrkor och möjligheter de kan använda sig av för att nå det önskade läget. Lyft fram fokus och frågorna att jobba utifrån nedan. Fokus: Vad finns det för konkreta möjligheter, styrkor och tillgångar som vi kan använda för att nå målbilden i hur vi värvar, välkomnar och engagerar/aktiverar medlemmar? Vilka konkreta möjligheter, styrkor och tillgångar har vi som vi kan dra nytta av oh använda för att nå det önskade läget (målbilden)? Ge instruktioner baserat på varje steg enligt nedan. Deltagarna jobbar i sin/a huvudgrupp/er och har i uppdrag att ta fram rubriker/meningar (en per post-it) som beskriver konkreta tillgångar och möjligheter som kan användas för att nå det önskade läget. Gruppen/erna har i uppdrag att prioritera de 3-5 viktigaste möjligheterna och tillgångarna inom sina olika perspektiv (V-V-EA) att ta till vara för att på bästa sätt nå det önskade läget (målbild). Alla deltagare samlas igen vid den vägg som representerar Tillgångar, styrkor och möjligheter. Gruppen/erna presenterar kort (1 min/grupp) sina 3-5 viktigaste tillgångar/möjligheter och sätter samtidigt upp och klustrar sina post-it-lappar på väggen utifrån sina respektive perspektiv (V-V-E/A). När alla har presenterat får samtliga deltagare spontant dela med sig av sina tankar av att se hela kartan av tillgångar, styrkor och möjligheter framför sig inom alla perspektiv (V-V-EA). Gå igenom område för område; Vad är känslan? Finns samsyn? Ska något ändras eller läggas till? Post-it-lappar kan adderas om gruppen uppfattar att något saknas.

23 Om gruppen glider iväg och pratar om hur det borde vara eller hur man som förening ska utvecklas - intervenera och påminn gruppen om att fokus i detta steg enbart ligger på konkreta hinder för att nå målbilden. 23 (34)

24 24 (34)

25 25 (34) Be deltagarna samlas i mitten av rummet mellan alla fyra steg som hittills jobbats med. Om man hittills inte har arbetat i uppdelade grupper för de olika perspektiven (V-V-EA) så ska nu deltagarnas delas in i grupper utifrån dessa. Om man har haft flera undergrupper under respektive perspektiv/v-v-ea) så bör dessa nu slås ihop så att det endast finns en grupp per område. Grupperna bör dock inte vara större än max personer. Introducera steget för deltagarna: Summera processen för deltagarna och att de fram till nu har skapat en målbild för 20XX, identifierat nuläget samt hinder, svagheter och utmaningar för att nå det, liksom identifierat tillgångar, styrkor och möjligheter de kan använda sig av för att nå det önskade läget. Stå gärna i mitten av rummen och peka runt i salen på det arbete och resultat som har skapats tillsammans. Berätta för deltagarna att det nu är dags att utifrån detta arbete identifiera de viktigaste övergripande slutsatser för hur man bäst ska nå det önskade läget inom respektive perspektiv (V-V-EA). Dessa slutsatser kommer sedan att användas som stöd för att gå över nästa fas där man kommer att jobba på en mer konkret handlingsplan för att nå målbilden. Fokus för deltagarna är att höja blicken och betrakta det som har kommit fram ur ett övergripande perspektiv med stöd av frågorna: Vad är det för helhetsperspektiv som framträder? Vilka övergripande faktorer/omständigheter är de viktigaste att möta för att vi ska kunna nå målbilden? Vilka är de viktigaste och mest övergripande slutsatser vi kan dra i hur vi bör värva, välkomna och engagera/aktivera medlemmar? Be varje grupp specifikt tänka på sitt tilldelade område när de tillsammans jobbar utifrån stödfrågorna med att skapa slutsatser i relation till att nå det önskade läget (målbilden). Grupperna bör utgå ifrån och använda sig av alla de bilder som vuxit fram i de fyra föregående stegen. Uppmuntra gärna deltagarna att börja med att gå

26 26 (34) runt i lokalen och titta på det resultat som skapats tillsammans. Påminn deltagarna om stödfrågorna till detta steg som också bör delas ut på papper. Varje grupp har i uppdrag att ta fram och skriva ner de 3 viktigaste slutsatserna på varsin post-it-lapp: Vår första slutsats inom område för att här nå målbilden är Vår andra slutsats inom område för att här nå målbilden är Vår tredje slutsats inom område för att här nå målbilden är Alla deltagare samlas igen i mitten av rummet. Gruppen/erna presenterar kort (1 min/grupp) sina 3 viktigaste slutsatser och sätter samtidigt upp och klustrar sina post-it-lappar på A3-bladet/storbladet på golvet utifrån sina respektive perspektiv (V-V-E/A). När alla grupper har presenterat går deltagarna snabbt ihop i nya blandade grupper om 2-4 personer i bikupor och delar med sig av sina tankar och reflektioner av det som presenterats. Vad är intrycket? Ska något ändras eller saknas något? Samtliga bikupor fokuserar på hela den bild som vuxit fram inom alla perspektiv (V-V-EA). Bikuporna får snabbt återkoppla kortfattat känslor, intryck, om samsyn råder eller om något behöver modifieras eller läggas till. Post-it-lappar kan adderas om gruppen uppfattar att något saknas. Om det finns oenigheter och en bild av icke samsyn behöver detta fångas upp och hanteras. Tänk på att stötta deltagarna att fokusera på att skapa övergripande slutsatser som stöd inför förflyttning och förändring i riktning mot det önskade läget 20XX. I detta steg är det viktigt att man tydligt dokumenterar slutsatserna på ett storblad. De ska vara utgångspunkt för nästa steg.

27 27 (34)

28 28 (34) Deltagarna ska nu använda de slutsatser som har skapats i det föregående steget. Det är dags att bli än mer konkreta i hur arbetet framåt ska läggas upp. Man ska tillsammans skapa en övergripande plan med de fem viktigaste stegen att ta inom respektive område (V-V-EA) för att nå målbilden. Hur förändringen ska se ut och ske mer konkret. Vi går nu tydligt över från att svara på Vad till Hur. En viktig roll för dig som handledare är att säkerställa att slutresultat blir så konkret och praktiskt som möjligt. (Om det inte finns tid så kan workshopen delas upp och steg 6-7 genomföras på ett uppföljande möte. Workshopen avslutas i sådant fall genom att man går direkt till det sista steget Avslutning. Se längre ner.) Deltagarna fortsätter att jobba i de grupperna som skapade slutsatserna för respektive område (V-V-EA) i det föregående steget. Dela ut de utskrivna A3 (eller ritade storblad) till grupperna och beskriv att de tillsammans ska identifiera de fem viktigaste stegen/insatserna inom sina respektive områden. De kan listas i kronologisk eller prioriteringsordning om man så vill/kan. Dela ut stödfrågorna till grupperna. Be varje grupp att, utifrån de övergripande slutsatserna i föregående steg, identifiera de fem viktigaste stegen för att praktiskt nå målbilden inom sitt område. De fem stegen ska skrivas ner på det A3-papper/storblad som delats ut. Fokus för deltagarna är att höja blicken och betrakta det som har kommit fram och utifrån ett övergripande perspektiv svara på frågorna: Hur ska vi nå målbilden praktiskt? Vad behöver göras? Vilka är de fem viktigaste praktiska stegen/utvecklingsinsatserna för att nå det önskade läget inom vårt område? I vilken ordning ska stegen tas?

29 29 (34) Grupperna presenterar sina fem steg för varandra (Max 1-2 min/grupp) genom att sätta upp sina A3-blad/storblad på väggen bredvid målbilden och muntligt gå igenom stegen. När alla grupper har presenterat sina resultat går deltagarna snabbt ihop i nya blandade grupper om 2-4 personer i bikupor och delar med sig av sina tankar och reflektioner av det som presenterats. Vad är intrycket? Ska något ändras eller saknas något? Samtliga bikupor fokuserar på hela den bild som vuxit fram inom alla perspektiv (V-V-EA). Bikuporna får snabbt återkoppla om samsyn råder, om något behöver modifieras eller läggas till. Område för område gås igenom tillsammans, och den grupp som skapat stegen inom sitt område tar emot feedbacken. Eventuella korrigeringar görs direkt tills samsyn finns och deltagarna är nöjda.

30 30 (34)

31 31 (34) Deltagarna ska nu tillsammans påbörja en handlingsplan för hur de praktiskt ska nå det önskade läget genom att utgå ifrån de huvudsteg som har skapats i det föregående momentet. I detta steg ska grupperna beskriva hur AK/föreningen ska nå målbilden än mer konkret inom sina respektive perspektiv (V-V-EA) d v s lista vad, hur, när och vem etc. (Om det inte finns tid så kan AK/föreningen göra detta steg själva på ett senare möte. I detta fall bör då en presentation av steget samt A3-utskrifter av målkartan delas ut till de ansvariga för respektive område. Workshopen avslutas sedan genom att man går direkt till det sista steget Avslutning. Se längre ner.) Om stegen i den föregående övningen var mer grova så ska nu dessa brytas ned till konkreta insatser. Insatserna bryts i sin tur ned till aktiviteter som sprids ut över en tidslinje med angivna milstenar och datum då något ska vara slutfört/genomfört. Övergripande ansvars för området (V-V-EA) fylls i samt ansvar för olika insatser. Deltagarna ska fortsätta jobba i de grupperna som skapade de övergripande insatsstegen inom respektive område (V-V-EA) i den föregående övningen. Dela ut de utskrivna A3 (eller ritade storblad) till grupperna och beskriv att de tillsammans ska göra en första handlingsplan inom sina respektive områden. Det berörda området (V-V-EA) ska anges i handlingsplanen liksom övergripande ansvarig, huvudinsatserna (från föregående steg) med ansvarig person samt de olika aktiviteter som ska genomföras inom varje insatsområde i kronologisk ordning. För varje aktivitet anges en beskrivning av aktiviteten vad består den av? Vad är det som görs i aktiviteten? En grov/preliminär tidsangivelse tidpunkt anges också då aktiviteten senast ska vara klar. Be varje grupp att, utifrån de grova stegen/insatsområdena i föregående steg, göra ett första förslag på en praktisk handlingsplan inom sitt område. Påminn deltagarna om stödfrågorna som också bör delas ut på papper. Insatserna och dess aktiviteter etc. ska skrivas ner på de A3-papper/storblad med handlingsplansmallen som delats ut. Ett blad per grupp/perspektiv (V-V-EA). Fokus: Vem är huvudansvarig inom området i AK/föreningen?

32 32 (34) Vilka är de fem viktigaste utvecklingsinsatserna för att nå det önskade läget inom vårt område som identifierats i den föregående övningen? Vilka är de aktiviteter som behöver/kan göras inom varje insatsområde för att nå målbilden inom vårt område (V-V-EA)? När ska dessa steg vara klara på ett ungefär? Vem är/ska vara ansvarig för respektive steg? Grupperna presenterar sina fem steg för varandra (max 2 min/grupp) genom att sätta upp sina A3-blad/storblad på väggen bredvid nuläget och snabbt gå igenom stegen muntligt. Efter varje presentation ger de andra grupperna direkt feedback på sådant som de vill skicka med den presenterande gruppen. Deltagarna går tillbaka i sina grupper efter presentationerna och reflekterar kring den feedback och de tankar de fått medskickade sig. Utifrån feedback modifieringar de eventuellt i sina handlingsplaner inför nästa steg efter workshopen.

33 33 (34) Workshopen avslutas av den ansvariga värden från AK/föreningen som tackar de närvarande och berättar kort vad som blir nästa steg i arbetet med medlemsutvecklingen och med handlingsplanerna. Man bör redan nu ha satt ett datum för när AK/föreningen ska arbeta vidare med planerna och vem som ansvarar för denna process. Om tid finns: Dagen avslutas med att jobba i mindre grupper om 5 deltagare (de arbetsgrupper man haft tidigare under dagen) med att ge varandra feedback i form av uppskattning. 1) Deltagarna får i de mindre grupperna förbereda feedback till de andra utifrån formen "Det jag uppskattar med dig är...". Deltagarna (som sitter i små ringar) börjar först individuellt och förbereder en post-it-lapp per person i gruppen och övergår sedan till 2) att en efter en dela med sig av sin feedback till varandra. En efter en av deltagarna läser upp sin feedback till var och en av deltagarna i gruppen (viktigt att se varandra i ögonen) och 4) ger sedan post-it-lappen till den som det berör. 5) Man går cirkeln runt tills alla har fått ge och ta emot feedback. Alla står i cirkel och får var och en dela med sig med sig av sin känsla som de lämnar workshopen med. Alternativt ett ord som beskriver denna känsla om tiden är för knapp. Därefter är workshopen slut och mötet bryts upp.

34 34 (34) Hör av dig till Partistyrelsens kansli om du har frågor på eller synpunkter om workshopupplägget eller arbetet med medlemsutvecklingen: Jill Melinder, ansvarig för medlemsutveckling på PS kansli ,

Vägledning för genomförande av

Vägledning för genomförande av Vägledning för genomförande av En workshop om digital mognad i samhällsbyggnadsprocessen Digibarometer För att få en bra start på digitaliseringsarbetet behöver organisationen hitta sin startposition,

Läs mer

Är det några som inte känner varandra i gruppen är det bra att hitta ett sätt att presentera deltagarna. Här kommer några förslag:

Är det några som inte känner varandra i gruppen är det bra att hitta ett sätt att presentera deltagarna. Här kommer några förslag: Allmänna pedagogiska tips För dig som ska leda en grupp och söker inspiration eller variation följer här några tips som kan vara användbara för att börja ett möte eller utbildningstillfälle, värma upp

Läs mer

Diskussionsmaterialet i workshoppen består av tre delar: a. Utgångsläget b. Vår nya inriktning c. Så blir vi Socialdemokraterna framtidspartiet

Diskussionsmaterialet i workshoppen består av tre delar: a. Utgångsläget b. Vår nya inriktning c. Så blir vi Socialdemokraterna framtidspartiet Syftet med workshopen är att deltagarna ska få göra hela resan som ligger bakom inriktningen Socialdemokraterna framtidspartiet. De ska också få möjlighet att reflektera kring vad den innebär för dem själva

Läs mer

Vårt uppdrag ÖVNING INSTRUKTIONER TILL HANDLEDAREN. Delar. Syfte: Att klargöra uppdraget, dess förutsättningar och utmaningar.

Vårt uppdrag ÖVNING INSTRUKTIONER TILL HANDLEDAREN. Delar. Syfte: Att klargöra uppdraget, dess förutsättningar och utmaningar. Vårt uppdrag INSTRUKTIONER TILL HANDLEDAREN ÖVNING Uppdrag och riktning 1 Syfte: Att klargöra uppdraget, dess förutsättningar och utmaningar. Tid: cirka 3 timmar Det här behöver ni: Blädderblocksblad Tuschpennor

Läs mer

Diskussionsmaterialet består av tre delar: a. Utgångsläget b. Vår nya inriktning c. Så blir vi Socialdemokraterna framtidspartiet

Diskussionsmaterialet består av tre delar: a. Utgångsläget b. Vår nya inriktning c. Så blir vi Socialdemokraterna framtidspartiet Syftet med studiecirkeln är att deltagarna ska få göra hela resan som ligger bakom inriktningen Socialdemokraterna framtidspartiet. De ska också få möjlighet att reflektera kring vad den innebär för dem

Läs mer

Behåll, utveckla, avveckla, övrigt

Behåll, utveckla, avveckla, övrigt Avsluta Oavsett om det är en kort aktivitet eller en verksamhet som pågår under en längre tid så är det viktigt att regelbundet stämma av vad deltagarna tycker och koppla tillbaka till de syftet, mål och

Läs mer

Medlemsutvecklingsstrategi

Medlemsutvecklingsstrategi Stockholm 2013-11-19 Åsa Olsson Folkrörelse & kampanj Medlemsutvecklingsstrategi Medlemsutvecklingsstrategi 2014-2024 Under valåret 2014 kommer vi att sätta fokus på värvningsfrågan eftersom det är ett

Läs mer

VÄLKOMNA SÅ VÄLKOMNAR NI NYA MEDLEMMAR!

VÄLKOMNA SÅ VÄLKOMNAR NI NYA MEDLEMMAR! VÄLKOMNA SÅ VÄLKOMNAR NI NYA MEDLEMMAR! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

ORGANISATIONS- KULTUR EN WORKSHOP OM HUR VI ÄR MOT VARANDRA

ORGANISATIONS- KULTUR EN WORKSHOP OM HUR VI ÄR MOT VARANDRA ORGANISATIONS- KULTUR EN WORKSHOP OM HUR VI ÄR MOT VARANDRA Innehållsförteckning: Inledning... 3 Avsnitt 1: Organisationskulturen i dag... 4 Avsnitt 2: Vad behöver vi göra för att få en sund organisationskultur?...

Läs mer

OTW UTBILDNING SÅ BESTÄLLER DU EN BRA KURS

OTW UTBILDNING SÅ BESTÄLLER DU EN BRA KURS OTW UTBILDNING SÅ BESTÄLLER DU EN BRA KURS TIPS DIG SOM SKA KÖPA EN UTBILDNING 8 SAKER ATT HÅLLA KOLL PÅ 1 FORMULERA TYDLIGA MÅL Lägg energi på att beskriva vad du vill uppnå med kursen. På så sätt kan

Läs mer

ORGANISATIONS- KULTUR EN WORKSHOP OM HUR VI ÄR MOT VARANDRA

ORGANISATIONS- KULTUR EN WORKSHOP OM HUR VI ÄR MOT VARANDRA ORGANISATIONS- KULTUR EN WORKSHOP OM HUR VI ÄR MOT VARANDRA Innehållsförteckning: Inledning... 3 Avsnitt 1: Organisationskulturen i dag... 4 Avsnitt 2: Vad behöver vi göra för att få en sund organisationskultur?...

Läs mer

Så här kan ni arbeta med materialet om umgänge

Så här kan ni arbeta med materialet om umgänge Så här kan ni arbeta med materialet om umgänge I denna bilaga får ni stöd i hur ni kan arbeta med materialet om umgänge. Här finns förslag på övningar och olika modeller för reflektion samt förslag på

Läs mer

Landsbygd 2.0 vad är det?

Landsbygd 2.0 vad är det? Landsbygd 2.0 vad är det? Landsbygd 2.0 vad är det? Historien bakom Blir landsbygdens invånare äldre, färre och dummare? Nej, men tyvärr är det många som tror det. På landsbygden bor vi längre ifrån varandra

Läs mer

DIGIBAROMETER. Workshop om digital mognad

DIGIBAROMETER. Workshop om digital mognad Workshop om digital mognad Digibarometern För att få en bra start på digitaliseringsarbetet behöver organisationen hitta sin startposition, det vill säga beskriva hur långt man har kommit i sin digitala

Läs mer

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING!

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN Att arbeta med tillgänglighet och inkludering är inte svårt. Genom att använda femstegsmodellen kan vi hitta

Läs mer

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel Partistyrelsens kansli Stockholm 2011-11-08 Barnfattigdom Arbetsplan för en studiecirkel 2 (8) Ta ut riktningen i en studiecirkel Det här är en arbetsplan som hjälper er att genomföra en studiecirkel om

Läs mer

En samling i storgrupp. på brännpunkterna

En samling i storgrupp. på brännpunkterna En samling i storgrupp med fokus på brännpunkterna SAMTALA OM BISKOPSBREVET OM DIAKONI Diakoni är självklar i kyrkans liv. Just därför är det också viktigt att vi fortlöpande samtalar om vad diakoni betyder,

Läs mer

Guide för workshop. identifiera och strukturera faktorer som orsakar stress och adressera dem i en åtgärdsplan

Guide för workshop. identifiera och strukturera faktorer som orsakar stress och adressera dem i en åtgärdsplan Guide för workshop identifiera och strukturera faktorer som orsakar stress och adressera dem i en åtgärdsplan Allmänna förutsättningar för workshopen Före workshop: förbered en inledning Formulera syfte

Läs mer

Visions utbildning En styrelse som gör skillnad

Visions utbildning En styrelse som gör skillnad Visions utbildning En styrelse som gör skillnad Inledning Syftet med detta körschema är att ge dig som kursledare/utbildare vägledning kring ämnesavsnitt, metoder, övningar och tidsangivelse. Kompassens

Läs mer

Tips till dig som UTBILDARE

Tips till dig som UTBILDARE www.sisuidrottsutbildarna.se Tips till dig som UTBILDARE Innehåll Du som utbildare är viktig 3 Tydlighet i roll och uppdrag 4 Verksamhetsidé, värdegrund och vision ger dig stöd 5 Viktiga frågor i utbildningssammanhang

Läs mer

Arbetarekommunen ska 131231 ha minst 1050 medlemmar.

Arbetarekommunen ska 131231 ha minst 1050 medlemmar. 2 Verksamhetsplanen är det dokument som pekar ut arbetarekommunens prioriterade verksamhet under 2013. Verksamhetsplanen föreslå inte till skillnad från föregående års verksamhetsplaner, att gälla över

Läs mer

TIPS & TRIX. Praktiska tips för att träna dig själv och andra i ett motiverande ledarskap

TIPS & TRIX. Praktiska tips för att träna dig själv och andra i ett motiverande ledarskap TIPS & TRIX Praktiska tips för att träna dig själv och andra i ett motiverande ledarskap 1 mod subst. ~et ORDLED: mod-et 1 förmåga att handla utan fruktan för följder vanl. för ett gott syfte och med insikt

Läs mer

Verksamhets- och grupputveckling. Ledarhandledning för kursledaren

Verksamhets- och grupputveckling. Ledarhandledning för kursledaren Verksamhets- och grupputveckling Ledarhandledning för kursledaren Ramar I grupper där deltagarna har en gemensam bild av vad, hur och på vilket sätt man ska bedriva verksamheten är det både lättare att

Läs mer

TILL ÄMNESGRUPPEN. Ett upplägg för fem träffar. Vinster med kollegialt lärande

TILL ÄMNESGRUPPEN. Ett upplägg för fem träffar. Vinster med kollegialt lärande TILL ÄMNESGRUPPEN Tycker du att det skulle vara givande att läsa och arbeta med boken tillsammans med andra? Detta kapitel är tänkt som ett underlag för det kollegiala arbetet med att utveckla läsundervisningen.

Läs mer

Vägledning till samtalsledaren. En guide i sju steg till facilitering

Vägledning till samtalsledaren. En guide i sju steg till facilitering till facilitering till facilitering Denna guide är tänkt som en förklaring och ett enkelt verktyg till att leda ett bra samtal om interkulturella frågor i Kompetensverkstaden. Syftet är att du lättare

Läs mer

Fredagsmys. Arbetsplan för en studiecirkel om barnfattigdom

Fredagsmys. Arbetsplan för en studiecirkel om barnfattigdom Fredagsmys. Arbetsplan för en studiecirkel om barnfattigdom Ta ut riktningen i en studiecirkel Det här är en arbetsplan som hjälper er att genomföra en studiecirkel om barnfattigdom. Syftet är att öka

Läs mer

UTBILDNINGSWORKSHOP FÖR VÄRVARE TILL VÄRVNINGSKAMPANJ

UTBILDNINGSWORKSHOP FÖR VÄRVARE TILL VÄRVNINGSKAMPANJ 1(6) HANDLEDNING UTBILDNINGSWORKSHOP FÖR VÄRVARE TILL VÄRVNINGSKAMPANJ SYFTE OCH MÅL Syftet är att du/distriktets värvningsledare ska utbilda, planera och få en övergripande koll på arbetarkommunernas

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Innehåll. Kreativitet en introduktion 7 Varför vara kreativ på jobbet? 8. Öka kreativiteten hur gör man det? 10 Människor 11 Miljö 19 Metod 25

Innehåll. Kreativitet en introduktion 7 Varför vara kreativ på jobbet? 8. Öka kreativiteten hur gör man det? 10 Människor 11 Miljö 19 Metod 25 Innehåll Förord 5 Kreativitet en introduktion 7 Varför vara kreativ på jobbet? 8 Öka kreativiteten hur gör man det? 10 Människor 11 Miljö 19 Metod 25 Kreativa möten 27 Idédiamanten en strukturerad metod

Läs mer

för förskolechefer Hur säkerställer du att din nyanställda förskolechef utvecklar ledarskapet och verksamheten?

för förskolechefer Hur säkerställer du att din nyanställda förskolechef utvecklar ledarskapet och verksamheten? L Ö S N I N G S F O K U S E R A T O C H H Ä L S O F R Ä M J A N D E GONGGÅNG för förskolechefer Hur säkerställer du att din nyanställda förskolechef utvecklar ledarskapet och verksamheten? Vad är GongGång

Läs mer

Leva församling. Samtalsfrågor och goda råd till dig som håller i webbkursens samlingar

Leva församling. Samtalsfrågor och goda råd till dig som håller i webbkursens samlingar Leva församling Samtalsfrågor och goda råd till dig som håller i webbkursens samlingar Roligt att du upptäckt kursen! Vi hoppas att den kommer ge dig och er som tittar och lyssnar ett bra och inspirerande

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Checklista workshopledning best practice Mongara AB

Checklista workshopledning best practice Mongara AB Checklista workshopledning best practice Mongara AB Detta dokument ska ses som ett underlag för vilka frågeställningar vi jobbar med inom ramen för workshopledning. I dokumentet har vi valt att se processen

Läs mer

Checklista utbildningar och andra möten. Best practice 2013, Mongara AB

Checklista utbildningar och andra möten. Best practice 2013, Mongara AB Checklista utbildningar och andra möten Best practice 2013, Mongara AB Vi vill med detta dokument ge dig som håller föreläsningar, informationsmöten och utbildningar några tips som ger dig möjlighet att

Läs mer

Chefoskopet i praktiken. Susanne Rådqvist Psykologpartners Organisation & Ledarskap Teamchef sydväst Leg. psykolog, organisationspsykolog

Chefoskopet i praktiken. Susanne Rådqvist Psykologpartners Organisation & Ledarskap Teamchef sydväst Leg. psykolog, organisationspsykolog Chefoskopet i praktiken Susanne Rådqvist Psykologpartners Organisation & Ledarskap Teamchef sydväst Leg. psykolog, organisationspsykolog Innehåll Bakgrund Process i praktiken Genomförande av Chefoskopet

Läs mer

Teambuilding. 40 enkla & effektiva övningar. www.megalomania.se JENNY ÅKERBLOM

Teambuilding. 40 enkla & effektiva övningar. www.megalomania.se JENNY ÅKERBLOM Teambuilding 40 enkla & effektiva övningar JENNY ÅKERBLOM www.megalomania.se Innehåll Förord 5 Lite allmänt om gruppindelning 7 1. Energigivare 8 Skaka namn 9 Tummen upp 10 Trassla hand 11 Först till 21

Läs mer

Working with parents. Models for activities in science centres and museums

Working with parents. Models for activities in science centres and museums Working with parents. Models for activities in science centres and museums 1 Index PRATA OM VETENSKAP FLYTA OCH SJUNKA... 3 1. Kort översikt över workshopens aktiviteter... 3 2. Mål och syfte... 3 3. Viktiga

Läs mer

Äventyren Förebilden ÄVENTYRET FÖREBILDEN

Äventyren Förebilden ÄVENTYRET FÖREBILDEN ÄVENTYRET FÖREBILDEN Förebilden handlar om att göra en heldagsaktivitet för yngre scouter, i det här exemplet har vi utgått från spårarscouter. För mer information om äventyret, finns det i sin helhet

Läs mer

Presentera kursledarna Ge deltagarna möjlighet att presentera sig (9 min)

Presentera kursledarna Ge deltagarna möjlighet att presentera sig (9 min) Presentera kursledarna Ge deltagarna möjlighet att presentera sig (9 min) 1 Gå igenom agenda Var tydlig med praktikaliteter (toaletter, lokal för fika etc.) (2 min) 2 Gå igenom kursens utgångspunkter med

Läs mer

Vår gemensamma värdegrund.

Vår gemensamma värdegrund. Vår gemensamma värdegrund. Dynamiskt engagemang Bemötande Personligt mod Gemensamt arbete Kunskapstörst På vår skola visar vi ett positivt och varmt engagemang i varandra och i skolan. Vi visar vilja att

Läs mer

Innehåll. Introduktion

Innehåll. Introduktion Innehåll Introduktion 2 Till ledaren 3 En samtalsmodell 4 En samtalsmodell (att kopiera och lägg synligt för alla deltagare) 5 Första temat för levnadsberättelsen Min tidigaste barndom 6 Andra temat för

Läs mer

Leda digitalisering 12 oktober Ale

Leda digitalisering 12 oktober Ale Leda digitalisering 12 oktober Ale Program för dagen Check in Gå igenom och diskutera metoden effektkedja Bensträckare Check out Diskutera intervjuer FIKA! Planera genomförandet av effektkedjan Välja modul

Läs mer

Studieguide Hej Sverige!

Studieguide Hej Sverige! Emelie Jönsson Studieguide Hej Sverige! Om vägar till studier och jobb Innehåll Till ledaren 3 Studiecirkelns upplägg 3 Träff 1 4 Introduktion och information. Vem är jag? Träff 2 5 Mötet med Sverige,

Läs mer

Alla språk. bär till lärande SPRÅKRESAN LÄSÅRET 17/18 FORTSÄTTER. Välkomna att resa vidare med Språkresan!

Alla språk. bär till lärande SPRÅKRESAN LÄSÅRET 17/18 FORTSÄTTER. Välkomna att resa vidare med Språkresan! Alla språk bär till lärande SPRÅKRESAN LÄSÅRET 17/18 FORTSÄTTER Språkresans syften Tydliggöra vad ett språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt kan innebära. Koppla språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt

Läs mer

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN

DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Borås den 2 oktober 2012 DOKUMENTATION FRÅN OPEN SPACE-KONFERENSEN Arrangör: Forum Idéburna organisationer med social inriktning Sveriges Kommuner och Landsting Processledning och dokumentation: Thomas

Läs mer

➊ Nu börjar cirkeln! Presentationsrunda

➊ Nu börjar cirkeln! Presentationsrunda ➊ Nu börjar cirkeln! Det är viktigt att cirkeldeltagarna känner att starten blir bra. Ett sätt kan vara att göra starten lite mjuk, till exempel genom att börja fråga hur de olika deltagarna fick höra

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Studieguide Hej skolan!

Studieguide Hej skolan! Linn Jonsson Linus Torgeby Clara Vennman Studieguide Hej skolan! Innehåll Till ledaren 3 Studiecirkelns upplägg 3 Träff 1: Lära känna varandra och din skoltid 4 Träff 2: Föräldrarollen: Läxor, språk och

Läs mer

Tips för bra möten. Appendix III

Tips för bra möten. Appendix III Appendix III Tips för bra möten Hur vi utformar våra möten är avgörande för att lyckas behålla våra medlemmar men är ändå viktigare när en ny medlem kommer till ett allra första möte. Vi har bara en chans

Läs mer

ÖVNINGAR KRING KOMMUNIKATION OCH PARRELATION

ÖVNINGAR KRING KOMMUNIKATION OCH PARRELATION ÖVNINGAR KRING KOMMUNIKATION OCH PARRELATION I detta dokument finns olika exempel på övningar ni kan göra i gruppen. Det krävs tid och man kan behöva pröva flera gånger för att bli bekväm i en övning.

Läs mer

Bilaga 1: Handlingsplan för värdegrundsarbete. Här läggs aktuell värdegrund in.

Bilaga 1: Handlingsplan för värdegrundsarbete. Här läggs aktuell värdegrund in. Bilaga 1: Handlingsplan för värdegrundsarbete Datum: Verksamhet: Här läggs aktuell värdegrund in. Steg 1: Bakvänd brainstorming För att bättre leva upp till värdegrunden, vad behöver vi sluta göra eller

Läs mer

Handledning för studiecirkel

Handledning för studiecirkel Handledning för studiecirkel Planering av cirkeln Som samordnare och cirkelledare är det din uppgift att tillsammans med gruppen sätta upp ramarna för träffarna och föra dem framåt. Här presenteras ett

Läs mer

Kom igång med Vår arbetsmiljö

Kom igång med Vår arbetsmiljö Kom igång med Vår arbetsmiljö Vår arbetsmiljö är ett verktyg från Suntarbetsliv som involverar medarbetarna i undersökningen av arbetsmiljön. Undersökningsmetoden beaktar såväl risk- som friskfaktorer.

Läs mer

Extended DISC Coachande ledarskap

Extended DISC Coachande ledarskap Utbildningen sträcker sig totalt över 8 utbildningsdagar och riktar sig till chefer som vill utveckla sitt ledarskap och lära sig och stärka sitt coachande förhållningssätt. Grunderna i utbildningen är

Läs mer

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra.

Det är bra om även distriktsstyrelsen gör en presentation av sig själva på samma sätt som de andra. Modul: Föreningspresentation Ett stort blädderblocksblad delas upp i 4 rutor. Deltagarna, som under detta pass är indelade föreningsvis, får i uppgift att rita följande saker i de fyra rutorna: Föreningsstyrelsen

Läs mer

För arbete med dialogduk Hembygdsrörelsens utvecklingsträffar. Man kan: med Man kan): a) Idéer nya sätt att nå nya medlemmar (idéerna ska börja

För arbete med dialogduk Hembygdsrörelsens utvecklingsträffar. Man kan: med Man kan): a) Idéer nya sätt att nå nya medlemmar (idéerna ska börja Handledning För arbete med dialogduk Hembygdsrörelsens utvecklingsträffar Diskutera, prioritera och skriv här det ni vill och ska förverkliga. Gå därför igenom de idéer och tankar ni tagit upp under arbetet

Läs mer

Människan är större. Samtalshandledning för studiecirkeln. Kerstin Selen

Människan är större. Samtalshandledning för studiecirkeln. Kerstin Selen Människan är större Samtalshandledning för studiecirkeln Kerstin Selen Människan är större en bok för samtal om livet Skåne Stadsmission har med bidrag av författare, fotografer och illustratörer skapat

Läs mer

COACHING OCH KONSTRUKTIV FEEDBACK

COACHING OCH KONSTRUKTIV FEEDBACK Saab EDS Jönköping 8 november 2013 COACHING OCH KONSTRUKTIV FEEDBACK Ladda ner bilderna här: www.planb.se/samtal 1 PlanB teamet Kasper Arentoft Tue Juelsbo Team kompetenser: bl. a danske, processledning,

Läs mer

HANDBOK TANKESMEDJA. - en modell för möten mellan forskning och praktik

HANDBOK TANKESMEDJA. - en modell för möten mellan forskning och praktik HANDBOK TANKESMEDJA - en modell för möten mellan forskning och praktik VAD ÄR EN TANKESMEDJA? använd metoden när ni vill... En mötesplats mellan forskare och praktiker. Deltagare väljs utifrån ämnet för

Läs mer

Att göra ett bra jobb

Att göra ett bra jobb Att göra ett bra jobb kort sammanfattning Kartläggningsstöd för att ta fram kompetensutvecklingsbehovet inför ENTRIS 2.0 Att göra ett bra jobb kort sammanfattning bygger på häftet Att göra ett bra jobb

Läs mer

En guide till hur man kan organisera eftersamtal för lajv. Författare Elin Dalstål

En guide till hur man kan organisera eftersamtal för lajv. Författare Elin Dalstål Eftersamtal En guide till hur man kan organisera eftersamtal för lajv. Författare Elin Dalstål Inspirerat av det engelska blogginlägget Debriefing Intense Larps 101 av Eirik Fatland. Efter man gått offlajv

Läs mer

AMP- Ability Management Program Investering i kompetens

AMP- Ability Management Program Investering i kompetens AMP- Ability Management Program Investering i kompetens Genom att investera i kompetens för chefer kommer dessa via AMP genomföra förändringsarbeten som resulterar i värden större än investeringskostnaden,

Läs mer

KATARINA L GIDLUND, CAROLINE WALLMARK, LISA SÄLLVIN MITTUNIVERSITETET Forum för Digitalisering

KATARINA L GIDLUND, CAROLINE WALLMARK, LISA SÄLLVIN MITTUNIVERSITETET Forum för Digitalisering KATARINA L GIDLUND, CAROLINE WALLMARK, LISA SÄLLVIN MITTUNIVERSITETET Forum för Digitalisering Lärarhandledning Varsågod! Dina mellanstadieelever kan genom din vägledning och detta material bli DIGITALISERINGSAGENTER.

Läs mer

INTRODUKTION STEG Övning ger färdighet. Träna gärna på intervjusituationen med en vän eller genom att filma dig själv och dina svar.

INTRODUKTION STEG Övning ger färdighet. Träna gärna på intervjusituationen med en vän eller genom att filma dig själv och dina svar. INTRODUKTION Ibland är en lyckad intervju allt som ligger mellan dig och ditt drömjobb. Många upplever därför anställnings intervjun som oerhört stressande, såväl de som söker sitt första jobb som de med

Läs mer

Till dig som leder gruppövningar

Till dig som leder gruppövningar INSTRUKTIONER 1 Till dig som leder gruppövningar Heltidsresan är ett partsgemensamt projekt som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Svenska Kommunalarbetareförbundet (Kommunal). Målet är

Läs mer

Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (halvdagsupplägg) p.1(8)

Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (halvdagsupplägg) p.1(8) Det nya landet startar i skolan Instruktioner till lärare (halvdagsupplägg) p.1(8) p.2(8) Hej! Du läser nu en instruktion för genomförandet av en halvdag på temat Det nya landet startar i skolan. Materialet

Läs mer

Innehållsinventering Få koll på ditt innehåll

Innehållsinventering Få koll på ditt innehåll Innehållsinventering Få koll på ditt innehåll Innehållsinventering Så funkar det Att arbeta strategiskt med sin kommunikation kan kännas en smula krångligt ibland. Därför har vi tagit fram denna guide,

Läs mer

Fokusprocessen -instruktioner 1

Fokusprocessen -instruktioner 1 Fokusprocessen -instruktioner 1 Inför Fokusprocessen Med resultatet i hand börjar nu den viktigaste delen i processen, nämligen att förbättra ert arbetsklimat. I ett första steg ska ni diskutera resultatet

Läs mer

Checklista medlemsvård

Checklista medlemsvård Checklista medlemsvård Medlemskapet i fokus Det är en styrka för Moderaterna om många väljer att bli medlemmar det visar att vi är ett parti på frammarsch. Många medlemmar är viktigt både för att det ger

Läs mer

Arbeta med resultatet Steg 3: Åtgärder. En guide om hur du går vidare från insikt till handling

Arbeta med resultatet Steg 3: Åtgärder. En guide om hur du går vidare från insikt till handling Arbeta med resultatet Steg 3: Åtgärder En guide om hur du går vidare från insikt till handling Arbeta med resultatet Guide 1 Guide 2 Guide 3 Du är här! Reflektera över resultat Detta är ett förberedande

Läs mer

Handbok för att genomföra OR-processen (Ordning & Reda)

Handbok för att genomföra OR-processen (Ordning & Reda) Handbok för att genomföra (Ordning & Reda) Processmöte genomförandet Börja med att berätta om bakgrunden till. Tuttava är en arbetsmetod utarbetad av Institutet för Arbetshygien i Helsingfors och som anpassats

Läs mer

UNGDOMSDELAKTIGHET. Stödjande miljöer

UNGDOMSDELAKTIGHET. Stödjande miljöer UNGDOMSDELAKTIGHET Stödjande miljöer 1 Unga ledare en kraft att räkna med Behovet av ledare varierar oftast med tiden, men en sak är oföränderlig; ni kommer alltid att behöva ledare. Flera undersökningar

Läs mer

KAMPANJMANUALEN FÖR VÄRVNINGSKAMPANJEN 2014

KAMPANJMANUALEN FÖR VÄRVNINGSKAMPANJEN 2014 KAMPANJMANUALEN FÖR VÄRVNINGSKAMPANJEN 2014 1. KAMPANJENS SYFTE OCH MÅL 2. KAMPANJENS HUVUDBUDSKAP 3. TAKTIK INFÖR KAMPANJEN 4. KAMPANJENS TÄVLINGAR 5. KAMPANJAKTIVITETER 6. VERKTYG I VÄRVNINGEN 7. TRE

Läs mer

Utifrån förra periodens uppdrag och plan; vad har uppnåtts och vad har inte uppnåtts?

Utifrån förra periodens uppdrag och plan; vad har uppnåtts och vad har inte uppnåtts? SIDA 1/8 UTVECKLINGSSAMTAL Datum: STRUKTUR OCH INNEHÅLL 1) TILLBAKABLICK Reflektera över det föregående årets medarbetaruppdrag och dialoger. Blicka tillbaka på arbetsprestation och resultat i förhållande

Läs mer

Lektionsaktivitet: Känna igen, hitta och beskriva

Lektionsaktivitet: Känna igen, hitta och beskriva Modul: Didaktiska perspektiv på matematikundervisningen 2 Del 3: Geometri och statistik Geometri Träningsskola och individuellt program Berit Bergius & Lena Trygg, NCM Om verkligheten ska bli begriplig

Läs mer

Arbeta med resultatet Steg 2: Involvera teamet. En guide i hur du involverar teamet när du arbetar med resultatet

Arbeta med resultatet Steg 2: Involvera teamet. En guide i hur du involverar teamet när du arbetar med resultatet Arbeta med resultatet Steg 2: Involvera teamet En guide i hur du involverar teamet när du arbetar med resultatet Arbeta med resultatet Guide 1 Guide 3 Guide 2 Du är här! Reflektera över resultat Detta

Läs mer

KOMMA ÖVERENS. Ett spel om att hitta nya samarbeten

KOMMA ÖVERENS. Ett spel om att hitta nya samarbeten KOMMA ÖVERENS Ett spel om att hitta nya samarbeten Introduktion KOMMA ÖVERENS är ett spel om att skapa nya samarbeten för att lösa gemensamma utmaningar. Genom att byta roller arbetar spelarna tillsammans

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG SCOUTKÅR FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS AV SCOUTERNA? Vem känner igen sig och tilltalas? STEG

Läs mer

Introduktion till systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) Introduktion

Introduktion till systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) Introduktion DEL 1: Introduktion till systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) Modulen inleds med det övergripande målet för modul 1 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Metodguide och intervjuguide - Västernorrlandsmodellen för barns brukarmedverkan

Metodguide och intervjuguide - Västernorrlandsmodellen för barns brukarmedverkan Metodguide och intervjuguide - Västernorrlandsmodellen för barns brukarmedverkan Bakgrund till barns brukarmedverkan Några kommuner från Västernorrlands län har tillsammans med Allmänna Barnhuset och 33

Läs mer

Introduktion till systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) Introduktion

Introduktion till systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) Introduktion DEL 1: Introduktion till systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) Modulen inleds med det övergripande målet för modul 1 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID!

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! Svensk industri står inför utmaningar. Digitaliseringen driver på industrins redan höga omställningstakt och öppnar för nya affärsmodeller. Särskilt för små företag

Läs mer

Cirkelledaren Din egen berättelse

Cirkelledaren Din egen berättelse Till Cirkelledaren Din egen berättelse 11 11. Till cirkelledaren Här finns kommentarer till avsnitten, tips och metoder som är tänkta att underlätta ditt uppdrag som cirkelledare. Läs igenom innan cirkeln

Läs mer

Fem steg för bästa utvecklingssamtalet

Fem steg för bästa utvecklingssamtalet Fem steg för bästa utvecklingssamtalet Hitta drivkraften, styrkan och nå målet! Gita Bolt 2013 Copyright: airyox AB Mångfaldigande av denna skrift, helt eller delvis, är enligt lagen om upphovsrättsskydd

Läs mer

Teambuilding. 40 enkla recept på effektiva lagövningar JENNY ÅKERBLOM. www.megalomania.se

Teambuilding. 40 enkla recept på effektiva lagövningar JENNY ÅKERBLOM. www.megalomania.se Teambuilding 40 enkla recept på effektiva lagövningar JENNY ÅKERBLOM www.megalomania.se Innehåll Förord 5 Lite allmänt om gruppindelning 7 1. Energigivare 8 Skaka namn 9 Tummen upp 10 Trassla hand 11 Först

Läs mer

Workshop ENKLA ÄRENDEN

Workshop ENKLA ÄRENDEN Workshop ENKLA ÄRENDEN Denna handledning kan användas som inspiration eller ramverk för att arrangera möten eller workshops i anslutning till webbseminariet om ENKLA ÄRENDEN som arrangeras av kommittén

Läs mer

Innehåll. Inledning 3. Träff 1 Vi-anda och identitet 4. Träff 2 Rekrytera och Behålla samt Påverkan och inflytande 7

Innehåll. Inledning 3. Träff 1 Vi-anda och identitet 4. Träff 2 Rekrytera och Behålla samt Påverkan och inflytande 7 Studieplan Innehåll Inledning 3 Träff 1 Vi-anda och identitet 4 Träff 2 Rekrytera och Behålla samt Påverkan och inflytande 7 Träff 3 Synas och höras samt Ordning och reda 9 Tips och förslag på material

Läs mer

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET

FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: ÖVNING & CHECKLISTA FÖR EN ÖPPEN OCH TILLGÄNGLIG VERKSAMHET FEMSTEGSMODELLEN: FEM STEG FÖR EN TILLGÄNGLIG VERKSAMHET STEG1 VEM NÅS? STEG 2 VEM TESTAR? STEG 3 VEM GÖR? STEG 4 VEM PÅVERKAR?

Läs mer

Ny i industrin STUDIEHANDLEDNING. Prevent

Ny i industrin STUDIEHANDLEDNING. Prevent Ny i industrin STUDIEHANDLEDNING Innehållsförteckning Börja här!...3 Inledning...4 Om webbutbildningen...5 Webbutbildningens syfte... 5 Att få tillgång till webbutbildningen... 5 Innehåll och disposition...

Läs mer

Nya tankar om meningsfulla föräldramöten. Skolan förebygger 2 101201

Nya tankar om meningsfulla föräldramöten. Skolan förebygger 2 101201 Nya tankar om meningsfulla föräldramöten Skolan förebygger 2 101201 Program för dagen Bakgrund till Tematiska föräldramöten Vikten av bra relationer skola hem Dialogspelet Självvärdering kvalitetssäkring

Läs mer

Passion for life Skapa Ditt drömliv. Visionality. Förverkliga Din vision

Passion for life Skapa Ditt drömliv. Visionality. Förverkliga Din vision Visionality Förverkliga Din vision Hej och varmt välkommen! Jag heter Anneli Svensson, jag är grundare av Visionality och coach för kreativa kvinnor och män som vill förverkliga sina visioner I den här

Läs mer

Mötescirkeln för dig som ska leda mötet

Mötescirkeln för dig som ska leda mötet Information om Mötescirkeln för dig som ska leda mötet Mötescirkeln är ett redskap som kan användas som en hjälp i möten där SIP upprättas. Syftet med cirkeln är att skapa trygga möten, vilket kan uppnås

Läs mer

Jag är tacksam för synpunkter och medskick, fördelen med en studiehandledning som sprids digitalt är att det är lätt att uppdatera den.

Jag är tacksam för synpunkter och medskick, fördelen med en studiehandledning som sprids digitalt är att det är lätt att uppdatera den. Samhällsbygge pågår, om studiehandledningen Den här studiehandledningen är skriven i steg, anpassat för kvällsstudier. Självklart går det lika bra att använda den för en heldag eller för en helgkurs; tanken

Läs mer

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID!

SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! SMART INDUSTRI ÄR SVERIGES FRAMTID! Svensk industri står inför utmaningar. Digitaliseringen driver på industrins redan höga omställningstakt och öppnar för nya affärsmodeller. Särskilt för små företag

Läs mer

STARKARE TILLSAMMANS!

STARKARE TILLSAMMANS! Lokalt engagemang SCOUTERNAS VISION är unga som gör världen bättre. Det innebär bland annat att vi som scouter själva engagerar oss i vår omvärld. Det syns bland annat tydligt i scoutmetoden lokalt och

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2016 Socialdemokraterna Kalmar Län Förslag till Distriktsstyrelsen 15/2

VERKSAMHETSPLAN 2016 Socialdemokraterna Kalmar Län Förslag till Distriktsstyrelsen 15/2 VERKSAMHETSPLAN 2016 Socialdemokraterna Kalmar Län Förslag till Distriktsstyrelsen 15/2 Inledning Denna verksamhetsplan pekar ut hur vi vill utveckla Socialdemokraterna i Kalmar Län under år 2016. Vi behöver

Läs mer

Körschema för OSA-utbildningen

Körschema för OSA-utbildningen Körschema för OSA-utbildningen Här finns stöd för dig som ska planera och genomföra Suntarbetslivs OSA-utbildning. Du hittar en översikt över hela utbildningen samt ett körschema för alla delar med förslag

Läs mer

UTVECKLINGSSAMTAL. Chefens förberedelser inför utvecklingssamtal

UTVECKLINGSSAMTAL. Chefens förberedelser inför utvecklingssamtal UTVECKLINGSSAMTAL Chefens förberedelser inför utvecklingssamtal Detta är ett stödmaterial för planering och förberedelser av utvecklingssamtal och innehåller tre delar: 1. Syfte med utvecklingssamtal 2.

Läs mer

Förslag studiecirkelupplägg för Rättvis Handel

Förslag studiecirkelupplägg för Rättvis Handel Förslag studiecirkelupplägg för Rättvis Handel Förslaget bygger på att man möts både fysiskt och via nätet så kallat flexibelt lärande. Materialet Rättvis handel är flexibelt så det går också att träffas

Läs mer