Följ med Ola & Maja genom Barnens lokala folkhälsoplan.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Följ med Ola & Maja genom Barnens lokala folkhälsoplan."

Transkript

1 Följ med Ola & Maja genom Barnens lokala folkhälsoplan.

2 Mål 1: Information, utbildning och förankring i folkhälsa Diskussionsunderlag: Vi har pratat om hälsa och alla barn är medvetna om vad hälsa innebär. Vi frågade barnen om hur de tycker Ola och Maja ska ta reda på hur de ska få en bra hälsa. Kommentarer: Dom kan gå på kurs eller åka på hälsoresa, sa barnen direkt. Dom kan gå in på en hälsosajt, det är lätt, var en annan kommentar. Om dom kan läsa är det bra att läsa i ett doktorslexikon, det har vi hemma, sa någon, fast det är många svåra ord. Man kan titta på TV, hjärnkontoret typ, sa en snilleblixt. Slutsats: Barnen kom fram till väldigt bra saker man kan göra själv för att lära sig om hälsa och de tyckte inte att det var svårt att rita och måla hur Ola och Maja skulle göra.

3

4 Mål 2: Att mobilisera samarbetspartners i folkhälsoarbetet Diskussionsunderlag: Vem eller vilka kan Ola och Maja vända sig till om de tycker att det är svårt att ta reda på hur man får en bra hälsa? Kommentarer: Det vet jag! Polisen förstås, dom är bra för folk som är rädda och är man rädd mår man dåligt. Fast ibland kan man ju bli rädd för polisen och då är det ju inte så bra, fast för det mesta är dom snälla, sa en polisexpert (han hade till och med poliströja på sig). Präster brukar kunna trösta dom som är ledsna. Det såg jag när vi var på begravning. Då tröstade och kramade prästen alla som var ledsna sedan fick vi fika och då var alla glada igen, sa en som varit med. Jag frågar alltid min bästis för hon är aldrig sjuk. Då säger hon det och nu är inte jag sjuk heller. Bara ibland när jag blir smittad av en bacill, sa en friskus. Det har öppnat ett ställe med bara bra hälsosaker. Boxhandskar, cyklar som står still, stora speglar som man kan spegla sig i om man gör fel och massor av tunga saker som man blir stark av, sa en kille. Och snart kan man simma där också. Dom som jobbar där är säkert hälsosamma. Slutsats: Det blev många förslag på människor som Ola och Maja kunde samarbeta med om hälsofrågor. En del kanske inte vi vuxna tänker på som tänkbara kandidater, men barnen var helt säkra på sin sak.

5

6 Mål 3: Hälsofrämjande barn- och ungdomsarbete Diskussionsunderlag: Finns det någonstans dit man kan gå för att få bättre hälsa? Gör ni någonting på er fritid som ni tycker är kul och som ni mår bra av? Slutsats: Det här var frågor som inte var några problem för barnen att svara på och det visade sig att i kommunen finns en mängd olika barn- och ungdomsaktiviteter. De flesta barnen hade dessutom någon eller några stadiga aktiviteter som de deltog i. Alla hälsofrämjande på något sätt. Barnen kom fram till att allt som är kul är bra för hälsan. Inga problem att rita och måla till det här målet. Det blev bilder på: Orientering, bowling, körsång, badminton, go-cart, fotboll, dans, fiske, pingis, ridning, spinning, skytte, luftgevär, simning, basket, kyrkans barntimme, scouting, dykning, cykling och judo.

7

8 Mål 4: Drogförebyggande arbete Diskussionsunderlag: Ibland händer det att människor gör saker som de inte kan sluta med. Vi brukar säga att man har blivit beroende av något. Det kan ibland vara skadligt för hälsan eller göra att man gör slut på alla sina pengar. Det är ju inte så bra. Hur ska vi hjälpa Ola och Maja så att dom inte börjar göra saker som är skadligt för hälsan? Kommentarer: Jag vet precis vad du menar, det är cigaretter eller hur, sa en tjej som visste precis. Min morfar ryker Man kan faktiskt bli beroende av att spela bort alla sina pengar på enarmad bandit eller poker, sa en kille. Jag tycker faktiskt att det måste vara svårt att bli av med alla sina pengar på Internet, hur gör man egentligen? Jag kan inte fatta att man kan bli beroende av snus, det luktar ju jätteäckligt, sa en pojke. Min kompis pappa, han snusar han, så han lever farligt. Slutsats: Det visade sig att barnen hade en hel del kunskap om vad man kunde bli beroende av. Något som förvånade oss var att de visste att man kunde bli beroende av socker och Coca Cola, och att det inte var sockret i coca-colan som var värst utan ett annat ämne som även finns i kaffe. Efter en del diskussioner om kaffet var beroendeframkallande kom vi fram till att det troligen var så, men att det kanske inte var så farligt för hälsan. Fröknarna fick på nåder gå och ta sig en kaffekopp på rasten även i fortsättningen. Vilken tur!

9

10 Mål 5: Psykisk hälsa Diskussionsunderlag: Det är något som är fel med Ola och Maja. Dom som brukar vara så pigga och glada går bara och hänger med huvudet och vill vara för sig själva. Igår såg vi till och med att det kom tårar och när vi frågade om de hade ont någonstans skakade de bara på huvudet. Vad är det för fel tror ni och vad ska vi göra åt det? Kommentarer: Lätt som en plätt, dom är KÄRA fattar ni väl. Man blir så där konstig när man är kär, men det går över efter ett tag, sa en tjej som hade erfarenhet. Dom behöver åka på semester, man behöver komma ifrån ibland. Dom behöver fler kompisar så det blir jämna lag. Vi får köpa biljetter när det är cirkus, det är jättebra att skratta då lever man längre säger min mormor och hon måste ha skrattat jättemycket för hon är minst sextio år! Det är bra om Ola och Maja är ovänner för det är bra för hälsan att rensa luften, hur man nu gör, undrar en tjej. När jag klappar min katt blir jag glad. När jag ligger och tittar på molnen blir jag glad. Slutsats: Barnen kom snabbt på att det finns flera sätt att må dåligt på. Ett sätt går att bota med medicin. Det är när man är sjuk på riktigt. Det andra behöver botas på annat sätt och då mår man dåligt inuti, en del sa till och med att man hade ont i själen eller i hjärtat. Mycket förnuftigt sagt, tycker vi. Barnen hade många förslag på hur man kunde råda bot på det onda.

11

12 Mål 6: Trygga och säkra miljöer Diskussionsunderlag: Vi började med att diskutera barnens väg till och från skolan. Hur ska de gå för att det ska vara så säkert som möjligt. Sedan kom vi in på vad man kan göra och vad man ska tänka på för att det ska kännas tryggt och säkert på de ställen man är och bor. I de här grupperna har barnen varit med om en del som gör att det blev livliga diskussioner om hur man ska stänga ute tjuvar och ha ett bra brandlarm. De hade varit med om husinbrott och brand. Tändstickor och ljus hade de förslag på hur man skulle hantera. Spisen blev också ett diskussionsobjekt. Lekplatsernas säkerhet var också något som togs upp. Kommentarer: Min lillasyster fick en kastrull med varmt vatten i huvet och hon blev jätteledsen, så jag tror att det gjorde ont, sa en storebror. Man måste ha sådana där ballonger på armarna, när man är i simhallen, sa en flicka. Hon blev genast påmind om att det nog inte räcker utan att man ska ha en sorts båge runt magen. - Jaha, du menar en simdyna, sa en som visste. - Man måste akta sig för igelkottar för de är vassa. Slutsats: Det här var ett ämne som engagerade och det blev många tänkvärda teckningar till Ola och Maja om hur de skulle vara trygga och säkra.

13

14 Mål 7: Ökad fysisk rörelse och friluftsliv Diskussionsunderlag: Ola och Maja sitter bara i soffan och tittar på Bamse hela dagarna. Vi måste få dem att röra sig mer, annars får de ju jättedålig kondis och det är inte alls bra för hälsan. Vad ska vi göra? Kommentarer: Dom kan göra sit-ups, sa en som kan engelska. När det står ökad fysisk aktivitet och friluftsliv så betyder det att man ska röra sig mer och gå på picknick i skogen. Kul va? Slutsats: Det här var ett lätt mål för barnen att ta till sig och de förstod inte att Ola och Maja tyckte det var jobbigt att slita sig från TV-soffan. Det fanns ju så många bra sätt att få motion på. I kommunen är det bestämt att alla klasser i skolan ska ha schemalagd tid för rörelse och Ola är ju med när hans klass har det dom kallar pulshöj. Maja och Ola är även med när grupperna går ut i skogen. För dessa grupper var det naturligt med rörelse och även friluftsliv, både i skolan och på fritiden, så det var inte svårt att hjälpa Ola och Maja med tips.

15

16 Mål 8: Goda matvanor Diskussionsunderlag: Ola och Maja äter väldigt gärna honung och godis. När så maten kommer på bordet är de inte hungriga. Vad ska vi göra för att få dem att förstå att man inte bara kan äta honung och godis? Det är inte alls nyttigt och dessutom får man hål i tänderna, och så orkar man inget om man inte äter riktig mat. Kommentarer: Goda matvanor behöver inte alltid betyda god mat, förstår du, utan nyttig mat. Vi måste lära dom att äta frukt. Det kryllar av vitaminer i frukt, men jag har tittat och tittat och inte ser jag något som kryllar precis, sa en pojke. Vi gör en matsedel, sa en tjej. Hemma gör vi en matsedel för hela veckan och min pappa säger att det är svårt att hitta på olika sorters mat, men för mig får det gärna vara köttbullar och mos varje dag. Men det får vi inte tala om för Ola och Maja. Slutsats: Barnen vet precis vilken mat som är nyttig och bra för dem att äta. Tyvärr är det inte alltid den maten de själva tycker är god. Fruktstunden har blivit viktig och det är en stund de vill ha kvar även när de bli äldre.

17

18 I den lokala folkhälsoplanen finns det åtta mål som kan vara lite kluriga för yngre barn att ta till sig och förstå. När vi skulle jobba med folkhälsoplanen valde vi att ta hjälp av två mycket viktiga individer, Ola och Maja, den ene en nalle och den andra en docka. Barnen har fått i uppgift att illustrera de åtta målen och på så sätt göra det lättare för Ola och Maja och alla andra barn att förstå vad det handlar om. Här är några förslag på hur man kan diskutera med barn om de åtta målen. Dessutom har vi tagit med några riktigt roliga kommentarer. Det är vi som arbetat med att tolka folkhälsoplanen till en Berättelsebok. Kontaktpersoner: Ewa Larsson, lärare Tel Lotta Granander, förskollärare Tel Susann Sundberg, förskollärare och samordnare Tel Götene kommun Torggatan Götene Tel

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Jag är visst smart! säger Patrik

Jag är visst smart! säger Patrik Jag är visst smart! säger Patrik Nu är mamma arg igen. Hon är nästan alltid arg på mig. Igår var hon arg, och hon blir säkert arg imorgon igen. Det är inget roligt. Idag är ingen bra dag. Imorse glömde

Läs mer

Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson

Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson Nu är jag en helt vanlig person som är med i livet. Intervju med Jannice Andersson Jannice, 29 år, har gått ner 40 kg. Cecilia Bergh i Intervju med Jannice Andersson Jannice: - För två år sen vägde jag

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Bibelsamlingar på. Barnläger

Bibelsamlingar på. Barnläger Bibelsamlingar på Barnläger Tema: Gud vill använda oss och vi behöver varandra! Av Sofia Svensson och Ingela Forslund EFS och Salt Västerbotten, 2008 Rev: 2015 för Salt riks Det här bibelstudiematerialet

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips

Så här gör du för att. vuxna ska. lyssna på dig. Läs våra tips Så här gör du för att vuxna ska lyssna på dig Läs våra tips Vuxna kan lära sig mycket av oss. Vi tänker på ett annat sätt och vet grejer som de inte tänkt på. Det här är en tipsbok Du träffar många vuxna

Läs mer

UNGKULTURDIALOG. Ungdomsrådet, Vänersborg 4 april 2007. Arbetsgruppen för Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid

UNGKULTURDIALOG. Ungdomsrådet, Vänersborg 4 april 2007. Arbetsgruppen för Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid Arbetsgruppen för Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid UNGKULTURDIALOG Ungdomsrådet, Vänersborg 4 april 2007 Under 2 timmar samtalade vi med representanter för elevrådet i Vänersborg.

Läs mer

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll.

TJUVEN. Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. TJUVEN Av Gunilla Toll Text: copyright Gunilla Toll. 1 Pengarna är borta, sa vår lärare Jenny. Två tusen kronor! Hon höll ett brunt kuvert i handen. Det var tomt. Jag såg på Jenny. Sedan såg jag på Diana

Läs mer

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria

Rond Nummer. 2. Av: Sara Jussi. Personer: Johanna Maria Rond Nummer. 2 Av: Sara Jussi Personer: Interiör: Ett hem, kväll. En kvinna fixar i ordning ett middagsbord, ser på klockan, ser sig själv i spegeln, ställer fram vin och vinglas, städar lite. Det knackar

Läs mer

Anders Danielsson svarar på barns frågor

Anders Danielsson svarar på barns frågor 1 2014-03-12 Anders Danielsson svarar på barns frågor I slutet av februari 2014 träffade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson BRIS generalsekreterare Kattis Ahlström för att prata om hur

Läs mer

En bok av Mikael Glännström

En bok av Mikael Glännström En bok av Mikael Glännström TACK TILL Alla som tror på mig och alla som hjälper till. Min familj och mina vänner. INNEHÅLL - FÖRORD - DEL 1 Förklaringsdelen - DEL 2 Intervjuer och kommentarer INNEHÅLL

Läs mer

Tidningsartikeln. kapitel 1

Tidningsartikeln. kapitel 1 kapitel 1 Tidningsartikeln När Amanda öppnar ögonen känner hon sig olustig. Hon vet inte riktigt varför. Efter en stund, när hon har vaknat ordentligt, kommer hon ihåg. De har idrott idag. Amanda hatar

Läs mer

Dubbelt utsatt. Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning

Dubbelt utsatt. Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Dubbelt utsatt Berättelser om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning Kvinnor berättar om sina liv Det här är en lättläst version av boken Dubbelt Utsatt. Den handlar om kvinnor med funktionsnedsättning

Läs mer

Man blir ju trött av att jobba!

Man blir ju trött av att jobba! Förord Ni undrar säkert varför jag skriver en bok, och framför allt varför ni ska ödsla er tid och läsa den? Jag är ju som vilken mamma som helst. Jag arbetar, hämtar, lämnar, hjälper till med läxor, lagar

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

TIPS AKTIVITETS MÅLGRUPP 8-12 ÅR

TIPS AKTIVITETS MÅLGRUPP 8-12 ÅR MÅLGRUPP 8-12 ÅR AKTIVITETS TIPS ETT LEDARMATERIAL MED TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM I DIN BARN- ELLER UNGDOMSGRUPP VILL ARBETA MED INSAMLING, SOLIDARITET OCH INTERNATIONELLA RELATIONER INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER

KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER Ref. 20832 Ref. 20832 KONFLIKTLÖSNING: LÖGNER INNEHÅLL - 30 kort (bilder), storlek 13,5 x 16,5 cm, som visar de 7 berättelsernas handling + 2 kort med frågetecken (4 bildkort till

Läs mer

När jag vaknar vet jag det redan. Jag har lärt mig känna igen tecknen. Ett tryck över bröstet, en fladdrande känsla i magen. Jag hör henne slamra i

När jag vaknar vet jag det redan. Jag har lärt mig känna igen tecknen. Ett tryck över bröstet, en fladdrande känsla i magen. Jag hör henne slamra i 7 När jag vaknar vet jag det redan. Jag har lärt mig känna igen tecknen. Ett tryck över bröstet, en fladdrande känsla i magen. Jag hör henne slamra i köket, morgonens alla ljud låter högre än vanligt och

Läs mer

Grafisk design & illustrationer: Peter Sundström, PS Design AB

Grafisk design & illustrationer: Peter Sundström, PS Design AB Att umgås med barn Denna folder är producerad av Luleå kommun. Vi har utgått ifrån och inspirerats av en folder från Skaraborgs läns landsting och omarbetat den till en nyare variant. Grafisk design &

Läs mer

Lidköping, Sockerbruket 071109

Lidköping, Sockerbruket 071109 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Lidköping,

Läs mer

Fråga man inget - får man inget veta

Fråga man inget - får man inget veta Fråga man inget - får man inget veta En kvalitativ och kvantitativ intervjustudie med 50 ungdomar De måste sluta tänka på allt med ekonomi och pengar och tänka på vad som är bäst för barnet. Det spelar

Läs mer

Om man är fattig vill ingen kompis komma hem till en.

Om man är fattig vill ingen kompis komma hem till en. Om man är fattig vill ingen kompis komma hem till en. Barn som växer upp i fattigdom i Sverige hamnar i kläm på ett sätt som de själva inte kan påverka. Den här boken tillägnas dem. För fattigdom finns

Läs mer

TIPS AKTIVITETS MÅLGRUPP 3-7 ÅR

TIPS AKTIVITETS MÅLGRUPP 3-7 ÅR MÅLGRUPP 3-7 ÅR AKTIVITETS TIPS ETT LEDARMATERIAL MED TIPS OCH IDÉER FÖR DIG SOM I DIN BARN- ELLER UNGDOMSGRUPP VILL ARBETA MED INSAMLING, SOLIDARITET OCH INTERNATIONELLA RELATIONER INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu

Rissa von Hult. Tina Persson Hälsoinspiratören www.friskoteket.eu Rissa von Hult Det var en dag i april år 2000 jag var ute på min postrunda och stannade som vanligt till på fårfarmen i Hult för att lämna post. Den här dagen kom vi in på att jag gärna skulle vilja ha

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

Föreningsträdet. Handledning Aktiva 8 år. Alma på stranden Simtävling Bandyträning Alma och Effe mår illa I vår busgrupp

Föreningsträdet. Handledning Aktiva 8 år. Alma på stranden Simtävling Bandyträning Alma och Effe mår illa I vår busgrupp Föreningsträdet Handledning Aktiva 8 år Alma på stranden Simtävling Bandyträning Alma och Effe mår illa I vår busgrupp Att arbeta med Föreningsträdet Tanken med föreningsträdet är att med hjälp av enkla

Läs mer

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det

GUNILLA CARLSSON KENDALL. Snubbel tråden. ADHD Så funkar det GUNILLA CARLSSON KENDALL Snubbel tråden ADHD Så funkar det Bruksanvisning Till alla mammor och pappor eller andra vuxna: Läs gärna en liten bit i taget tillsammans med barnet. Hjälp till att hitta svaren

Läs mer

tytti solantaus bilder: antonia ringbom

tytti solantaus bilder: antonia ringbom tytti solantaus bilder: antonia ringbom innehållsförteckning förord 3 vad är psykisk ohälsa? 4 förändringar i känslolivet 5 förändringar i beteendet 6 tankestörningar 6 vad beror den psykiska ohälsan på?

Läs mer