Magelis XBT. Magelis operatörspaneler. Kom igång med Magelis XBT operatörspaneler

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Magelis XBT. Magelis operatörspaneler. Kom igång med Magelis XBT operatörspaneler"

Transkript

1 Magelis XBT Magelis operatörspaneler Kom igång med Magelis XBT operatörspaneler

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 MAGELIS XBT OPERATÖRSPANELER KORT OM OLIKA SIDTYPER OCH FUNKTIONER I MAGELISPANELEN SYSTEMSIDA MENYSIDA APPLIKATIONSSIDA APPLIKATIONSMODELL Skillnad mellan applikationsmodell och applikationssida RECEPTMODELL LARMSIDA LARMMODELL LARMNIVÅ HJÄLPSIDA FORM DYNAMISKA FUNKTIONSKNAPPAR STATISKA FUNKTIONSKNAPPAR ÖPPNA PROGRAMMET XBT-L ARBETSAREA XBT-L ÖPPNA NYTT PROJEKT SKAPA APPLIKATIONSSIDA Infoga text Infoga linje Infoga rektangel Infoga cirkel Infoga bild Infoga numeriskt inmatningsfält Huvudkontor Centrallager Säljkontor Säljkontor Säljkontor Schneider Electric AB Schneider Electric AB Schneider Electric AB Schneider Electric AB Schneider Electric AB Djupdalsv Brogetorp Skönsbergsv. 3 Datavägen 21 B Jägersrovägen SOLLENTUNA FLEN SUNDSVALL GÖTEBORG MALMÖ Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Fax: Fax: Fax: Fax: Fax:

3 1 MAGELIS XBT OPERATÖRSPANELER Detta dokument beskriver främst de grafiska operatörsterminalerna XBT-F*. De mindre operatörsterminalerna XBT-H* som endast kan visa text och de lite mer avancerade semigrafiska operatörsterminalerna XBT-HM* har inte alla funktioner som beskrivs här. 2 KORT OM OLIKA SIDTYPER OCH FUNKTIONER I MAGELISPANELEN 2.1 SYSTEMSIDA En systemsida finns på alla grafiska terminaler av typ XBT-F*. På systemsidan kan användaren ändra datum, tid, språk, skärmsläckarfunktion samt se protokollparametrar och utskriftsparametrar till skrivare. Det är möjligt att göra mindre ändringar på systemsidan så som texten till funktioner men det är inte tänkt att man skall ändra parametrar eller funktioner som finns på systemsidan. Utan de funktioner och parametrar som finns skall användaren utnyttja när projektet är nerladdat till terminalen. 2.2 MENYSIDA En menysida finns på alla grafiska terminaler av typ XBT-F*. Från menysidan kan användaren snabbt hoppa till olika applikationssidor, recept och larmsidor. Det är möjligt att göra mindre ändringar på menysidan så som texten till funktioner men det är inte tänkt att man skall ändra parametrar eller funktioner som finns på menysidan. Utan de funktioner och parametrar som finns skall användaren utnyttja när projektet är nerladdat till terminalen. 2.3 APPLIKATIONSSIDA En applikationssida kan implementeras på grafiska terminaler av typ XBT-F*. Det är möjligt att infoga både text och grafiska objekt på en applikationssida. Oftast är varje applikations-sida unik och skiljer sig från en annan applikationssidas. Applikationssidan kan dock använda olika bakgrundsmodeller, exempelvis en egen gjord modell alternativt en fördefinierad receptmodell. 2.4 APPLIKATIONSMODELL En applikationsmodell kan implementeras på grafiska terminaler av typ XBT-F*. Om man önskar att använda vissa grafiska objekt eller texter samt att dessa skall vara utplacerade på exakt samma position på två eller flera sidor kan det vara bra att spara dessa som en modell. Modellen infogas sedan i bakgrunden i en applikationssida Skillnad mellan applikationsmodell och applikationssida Varje applikationssida är unik men önskar man att använda vissa objekt som skall placeras på samma position på två eller fler sidor kan dessa sparas i en modell som sedan infogas i en applikationssida. Samtliga variabler går att justera och monitorera oavsett om de är infogade som en modell i en applikationssida eller implementerade direkt i applikationssidan. Schneider Electric AB 3 (18)

4 2.5 RECEPTMODELL Recepthantering finns på grafiska terminaler av typ XBT-F*. Recepthantering är lämplig att använda på processer som löper cykliskt, där samma variabler används cykelvarv efter cykelvarv. Variablerna skall dock ha bestämda värden under ett helt cykelvarv för att nästa cykelvarv anta andra värden men inbördes skall de vara bestämda likt ett recept. Exempelvis om ett företag tillverkar 3 olika boxar (box1, box2 och box3). Boxarna har olika mått men tillverkas på samma sätt. I en sådan tillverkningsprocess är det lämpligt att lägga måtten till de olika boxarna som recept. Måtten för box1 sparas som recept1, måtten för box2 sparas som recept2, osv. Maximalt kan 125 st recept sparas och dessa recept får inte överskrida 5000 olika värden. 2.6 LARMSIDA En larmsida kan implementeras på grafiska terminaler av typ XBT-F*. Larmsidan kan använda olika bakgrundsmodeller, exempelvis en egen gjord modell. Det är möjligt att infoga både text och grafiska objekt på en larmsidan. Innan larmsidan kan användas skall automatisk larmhantering aktiveras i Dialogue Table. Larmsidan uppdateras cykliskt och om en larmbit aktiveras kan felmeddelande visas direkt på operatörsterminalen. 2.7 LARMMODELL En larmmodell kan implementeras på grafiska terminaler av typ XBT-F*. Om man önskar att använda vissa grafiska objekt eller texter samt att dessa skall vara utplacerade på exakt samma position på två eller flera sidor kan det vara bra att spara dessa som en modell. Larmmodell infogas sedan i bakgrunden av en larmsida. 2.8 LARMNIVÅ Alla larm kan indelas i 16 stycken olika grupper, där varje grupp kan ges en unik färg för att användaren lätt skall kunna urskilja mellan mindre och mer allvarliga larm. 2.9 HJÄLPSIDA Till varje applikationssida kan man infoga en länk till en hjälpsida. På hjälpsidan läggs lämpligen text och eller bild som en beskrivning till applikationssidan som gör det lättare för användaren av terminalen att förstå funktioner och parametrar. Om en applikationssida har en länk till en hjälpsida tänds automatiskt en "?"-knapp eller hjälp ikon på Magelisskärmen. Användaren kan då enkelt med ett knapptryck komma direkt till hjälpsidan och kommer sedan tillbaka till förgående sida genom ytterligare ett knapptryck FORM En formsida används oftast som en etikett vid utskrift till skrivare. Vi kommer inte att behandla formsida i den här manualen utan hänvisar till online hjälpen i XBTL DYNAMISKA FUNKTIONSKNAPPAR Dynamiska funktionstangenter ändrar funktion beroende på vilken sida som visas på operatörsterminalen STATISKA FUNKTIONSKNAPPAR Statiska funktionstangenter har samma funktion oavsett vilken sida som visas på operatörsterminalen. Schneider Electric AB 4 (18)

5 3 ÖPPNA PROGRAMMET XBT-L1000 Programmet XBT-L1000 öppnas med ett dubbelklick på ikonen på skrivbordsunderlägget, se Figur 1. Figur 1, Ikon för programmet XBT-L ARBETSAREA XBT-L1000 När programmet har öppnats laddas det senaste projektet automatiskt. Om programmet inte har startats tidigare öppnas fönstret för val av vilken skärm man önskar att arbeta med (se Figur 3). I figuren nedan beskrivs de olika arbetsfälten i programmet. B C D E A F E Figur 2, Programmets olika verktygsfält Förklaring av de olika verktygsfälten i figur ovan: I sektor A finns objekt som kan länkas till variabler i PLC eller i XBT skärmen. Här finns objekt så som potentiometrar, grafer, inmatningsfält, infogning av bilder mm. Detta verktygsfält finns bara om terminaltyp XBT-F* har valts. I sektor B är programmets olika menyer. I sektor C finns funktioner för olika typer av placering av objekt. Ex. om ett objekt alltid skall ligga över ett annat objekt på skärmen, alternativt att två objekt eller fler skall ligga på samma vertikala eller horisontella position, mm. I sektor D finns verktyg för fixering av de olika objekten som skall visas på skärmen. I sektor E finns snabbtangenter som hämtar nya sidor av typ larm, applikation, modell, mm. Schneider Electric AB 5 (18)

6 I sektor F är arbetsfönstret där olika texter och objekt kan infogas för en skärmsida på operatörsterminalen. I sektor E finns ett allmänt informationsfält med information om koordinater, applikationsstorlek, mm Vi har ännu endast gjort en kort beskrivning. Dessa funktioner kommer att beskrivas mycket mer ingående senare i manualen. 3.2 ÖPPNA NYTT PROJEKT Ett nytt projekt öppnas under rullgardinsmeny File New (alt. tangenterna <Ctrl> + <N>). I fönstret Terminal Type Configuration bestäms terminaltyp och protokoll. Följande funktioner/parametrar finns: Commercial References: Här väljs vilken terminal som skall användas (se figur nedan). En bild på vald terminal kommer automatiskt upp i rutan till höger om Commercial References. Om den valda terminalen har extra funktioner, så kommer dessa att visas antingen som text eller figur. Choose protocol: Här väljs vilket protokoll som terminalen skall använda. Inställning av protokollparametrar görs under ruta Parameters. Bekräfta val genom att klicka på OK. OBS! Det är inte möjligt att byta terminaltyp vid ett senare tillfälle men däremot kan man alltid byta protokoll. Figur 3, Val av skärm, protokoll och protokollparametrar I Figur 3 har vi valt terminalen XBT-FC Denna terminal är av typen "Click and Touch", dvs det går att påverka variabler genom att trycka direkt på fönsterytan men det finns även transparenta tangenter på sidan som ger en mer mekanisk känsla när en sådan tangent trycks ned. Terminalen är även utrustad med en Ethernet-kontakt (RJ45 anslutning). Om terminalen skall kommunicera via Ethernet skall protokoll Modbus TCP-IP användas. (Inställning av IP adress görs under ruta Parameters. 3.3 SKAPA APPLIKATIONSSIDA När ett nytt projekt är skapat skapas automatiskt Applikationssida 1 (se Figur 4 område A) och den har en "tom" Applikationsmodell i bakgrunden (se Figur 4 område B). Hur applikationsmodellen fungerar beskrivs under rubrik Error! Reference source not found. sid Error! Bookmark not defined.. Schneider Electric AB 6 (18)

7 B A Figur 4, Nytt projekt. Applikationssida 1 I en applikationssida kan text, variabler, bilder, olika objekt så som potentiometrar, visarinstrument och grafer infogas. Dessa hämtas i ett verktygsfält (se Figur 2 sektor A, samt Figur 5, sid 8). Schneider Electric AB 7 (18)

8 A B C D E F G H I J K L M N O P Förklaring av objekt i Figur 5 Bokstav Förklaring A Används för att markera/ redigera objekt B Infoga text C Infoga linje D Infoga rektangel E Infoga cirkel F Infoga bild G Infoga numerisk inmatningsfält H Infoga "Bar graph" I Infoga visarinstrument J Infoga skjutpotentiometer K Infoga potentiometer L Infoga switch M Infoga roterande switch N Infoga bild switchbox O Infoga graf Figur 5, Verktygsfält med objekt som kan infogas i applikationssida eller applikationsmodell Infoga text En text kan infogas i en applikationssida men även i en modell. Klicka först på textsymbol (se Figur 5, ikon markerad B). Klicka sedan med vänster musknapp där du önskar placera texten. Skriv sedan önskad text. Tryck sedan <Return>. För att redigera texten tryck <Alt>+<Return>. Fönster Text Properties öppnas då (se Figur 6) Val av typsnitt I undermeny General finns val av typsnitt och justering av typsnitt: Fonts: I den övre rullgardinsmenyn väljs typsnitt och i den undre väljs storlek. OBS! Dessa typsnitt är inte kompatibla med andra typsnitt i Windows. Styles: Här kan det valda typsnitten göras fetare, kursiveras, understrykas och inverteras gentemot bakgrund (Opaque bkground) Schneider Electric AB 8 (18)

9 Figur 6, Val av typsnitt och justering av typsnitt Villkorsstyrd visning av text Om en text endast skall visas när ett visst villkor är uppfyllt, kan detta skapas som en animation. I undermeny Animation, bocka för rutan Animated object, följt av ett tryck på ruta Modify (se figur nedan) som öppnar fönster Variable (se Figur 8). Figur 7, Animera text eller objekt Schneider Electric AB 9 (18)

10 I fönster Variable bestäms vilken variabel som skall påverka animerat objekt. I rullgardinsmeny Equipment bestäms vilken enhet som skall påverka animerat objekt. Ursprungsvalen är MASTER (se Figur 8) och XBT. MASTER är adressen till master PLC enheten. Detta är oftast det enda valet då endast en PLC är ansluten till operatörsterminalen. XBT är adressen till det interna minnet i XBT panelen. Det finns ingen möjlighet att nå denna adress från en PLC. Modifiering av befintliga enheter samt lägga till fler enheter kan göras vilket beskrivs på sid Error! Bookmark not defined. rubrik Error! Reference source not found.. I rullgardinsmenyn där det står "40001+i,j" (se Figur 8) bestäms vilken variabeltyp som skall påverka animerat objekt. Adresseringen i figuren nedan menas att ord av typ %MW med start på adress 0 (i=0), första biten (j=0) är den bit som kommer att påverka animerat objekt i master PLCn. (Att det står beror på att vi tidigare valde Modbus TCP IP protokoll. I rullgardinsmenyn Format (se Figur 8) bestäms vilken datatyp, Bit %Mn, Word %MWn etc som skall påverka animerat objekt. Innehållet i denna rullgardinsmeny kan variera beroende på valet i rullgardinsmeny där det står "40001+i,j" (se Figur 8). I rullgardinsmenyn Symbol (se Figur 8) kan symbolnamn till fördefinierade adresser hämtas. Denna rullgardinsmeny är ej möjlig att arbeta med om man inte har importerat en fil med symbolnamn. Tryck på OK för att bekräfta val. Figur 8, Variabel som animerat objekt skall påverkas av Schneider Electric AB 10 (18)

11 Bestäm färg på text Beteende för den animerade texten när ett kriterie är uppfyllt, bestäms i undermeny Colors (se Figur 9). Följande parametrar går att justera: Animation Values: Här sätts animeringsvariabelns värde. Ruta Add är i figuren nedan släckt. Detta beror på att tidigare valdes att animerat objekt endast kunde påverkas av en bit (dvs den kan bara vara 1, 0). Om en annan variabeltyp hade valts tidigare ex "%40001+i" hade denna ruta varit möjlig att klicka på och fler tillstånd hade kunnat läggas in. Ruta Delete tar bort logiska tillstånd. Text: Här bestäms hur texten skall bete sig när tillstånd har valts i Animation Value. Det finns 16 färger att välja bland samt möjlighet att aktivera blinkfunktion (1 Hz intervall). Figur 9, Justering av hur animerad text skall bete sig Infoga linje En linje kan infogas i en applikationssida men även i en modell. Klicka först på linjesymbolen (se Figur 5, ikon markerad C). Klicka sedan med vänster musknapp där du önskar placera start av linjen. Håll vänster musknapp nere och dra sedan med musen till önskat slut av linjen och släpp musknapp. För att redigera linjen, tryck <Alt>+<Return>. Fönster Properties of line öppnas då. Där finns två undermenyer; Colors och Animation Bestäm färg på linje Läs mer om vilka parametrar som kan justeras i undermeny Colors på sid 9 rubrik Villkorsstyrd visning av linje Läs mer om vilka parametrar som kan justeras i undermeny Animation på sid 11 rubrik Schneider Electric AB 11 (18)

12 3.3.3 Infoga rektangel En rektangel kan infogas i en applikationssida men även i en modell. Klicka först på rektangelsymbolen (se Figur 5, ikon markerad D). Klicka sedan med vänster musknapp där du önskar placera start av rektangeln. Håll vänster musknapp nere och dra sedan med musen till önskat slut av rektangeln och släpp musknapp. För att redigera rektangeln, tryck <Alt>+<Return>. Fönster Properties of rectangle öppnas då. Där finns tre undermenyer; General, Colors och Animation Solid rektangel eller endast ram I undermeny General finns endast en parameter Type. Den har två möjliga val Frame och Solid. Vid val Frame består rektangeln endast av en ram. Vid val Solid består rektangeln av både en ram och en solid innerdel vars färg går att bestämma i undermeny Colors Villkorsstyrd visning av rektangel Läs mer om vilka parametrar som kan justeras i undermeny Animation på sid 11 rubrik Färg på rektangel Hur rektangeln skall bete sig när ett kriterie är uppfyllt bestäms i undermeny Colors (se Figur 10, Justering av färg på rektangel). Följande parametrar går att justera: Animation Values: Här sätts animeringsvariabelns värde. Ruta Add är i figuren nedan släckt. Detta beror på att tidigare valdes att animerat objekt endast kunde påverkas av en bit (dvs den kan bara vara 1, 0). Om en annan variabeltyp hade valts tidigare ex "%40001+i" hade denna ruta varit möjlig att klicka på och fler tillstånd hade kunnat läggas in. Ruta Delete tar bort logiska tillstånd. Border: Här bestäms färgen och hur rektangel ramen skall bete sig när tillstånd har valts i Animation Value. Det finns 16 färger att välja bland samt möjlighet att aktivera blinkfunktion (1 Hz intervall). Padding: Här bestäms färgen och hur området innanför rektangel ramen skall bete sig när tillstånd har valts i Animation Value. Det finns 16 färger att välja bland samt möjlighet att aktivera blinkfunktion (1 Hz intervall). Schneider Electric AB 12 (18)

13 Figur 10, Justering av färg på rektangel Infoga cirkel En cirkel kan infogas i en applikationssida men även i en modell. Klicka först på cirkelsymbolen (se Figur 5, ikon markerad E). Klicka sedan med vänster musknapp där du önskar placera start av cirkeln. Håll vänster musknapp nere och dra sedan med musen till önskat slut av cirkeln och släpp musknapp. För att redigera cirkeln, tryck <Alt>+<Return>. Fönster Properties of circle öppnas då. Justering av cirkelparametrar går till på samma sätt som för en rektangel. Läs om detta på sid12 rubrik Infoga bild En bild kan infogas i en applikationssida men även i en modell. Klicka först på bildsymbolen (se Figur 5, ikon markerad F). Klicka sedan med vänster musknapp där du önskar placera start av bild. Håll vänster musknapp nere och dra sedan med musen till önskat slut av bild och släpp musknapp. Fönster Insert image öppnas då vilket är en enkel filhanterare. Med filhanteraren är det lätt att söka på hårddisken vart önskad bildfil finns som skall infogas. De flesta bildfilter stödjs t.ex. BMP, JPG, GIF, WMF etc. OBS! Bilder som har fler färger än 256 konverteras automatiskt till 256 färger. Schneider Electric AB 13 (18)

14 3.3.6 Infoga numeriskt inmatningsfält Ett inmatningsfält kan infogas i en applikationssida men även i en modell. Klicka först på inmatningsfältsymbolen (se Figur 5, ikon markerad G). Klicka sedan vänster musknapp där du önskar placera start av inmatningsfältet och släpp sedan musknappen. Fönster Properties of Alphanumeric Field öppnas då. Där finns tre undermenyer; General, Thresholds och Options. I undermeny General finns följande funktioner/parametrar (se Figur 12): Påverkad enhet och adress Variable: Klicka på ruta Modify för att bestämma vilken enhet och adress som skall påverkas. Den öppnar fönster Variable. Hur konfigurering av dessa parametrar går till beskrivs på sid 9 rubrik Villkorsstyrd visning av text Datatyp och antal siffror Format. Här bestäms datatyp och hur många siffror inmatningsfältet skall ha. I rullgardinsmeny Type finns följande datatyper: Binary: Visar siffror binärt (0, 1) Hexadecimal: Visar siffror hexadecimalt (0 F) Decimal: Visar siffror decimalt (0 9) Enumerated list kan visa olika textsträngar beroende på siffervärde på en variabel Om Enumerated list väljs kommer ruta List bli möjlig att klicka på (se Figur 12). Fönster Text List öppnas vid ett klick på ruta List. Ruta Add lägger till fler möjliga värden Ruta Delete tar bort valt värde I rutan under Text (max length 5) (se exempel i Figur 11) skrivs textsträngen in på det siffervärde som önskas. Det går att utöka antalet bokstäver till fler än 5 st, vilket görs under parameter Length (se Figur 12). Figur 11, Textlista Length: Här bestäms hur många siffror inmantningsfältet skall bestå av Import list importera en variabelfil från exempelvis Excel till fönster Text list (se Figur 11) Export list exporterar en variabelfil från fönster Text list (se Figur 11) till exempelvis Excel Font: Här väljs vilket typsnitt som skall användas. OBS! Typsnitten är ej kompatibla med truetype typsnitt i Windows I rullgardinsmeny Name: väljs typsnitt I rullgardinsmeny Size: väljs storlek på typsnitt Styles: Om ruta Opaque background kryssas i kommer inmatningsfältet att inverteras gentemot bakgrundsfärgen Schneider Electric AB 14 (18)

15 Figur 12, Justering av typsnitt, sifferlängd och adress för inmatningsfält Schneider Electric AB 15 (18)

16 Ändra färg beroende på variabelvärde I undermeny Thresholds finns följande funktioner/parametrar (se Figur 13): Control: I de intervall man önskar att texten skall byta färg sätts ett kryss. Färgen bestäms genom att klicka på en av rutorna Colors i det intervall som skall justeras Om ruta Hide kryssas i kommer inga siffror visas i intervallet. Values: Här sätts siffervärden in för intervallen. OBS! negativa siffror är endast möjliga om man valt datatyp Signed vilket görs i undermeny Options. Det är möjligt att intervallen även sätts av variabler i t.ex. PLCn. Figur 13, Justering av färg på siffror i inmatningsfält Schneider Electric AB 16 (18)

17 Lås objekt till läs, skriv eller både och I undermeny Option finns följande funktioner/parametrar (se Figur 15): Digits after decimal points: Om ett flyttals variabel har valts som adressreferens (%MF) är denna funktion möjlig att justera Automatic: Justerar antalet visade decimaler till inmatningsfältets möjliga platser Fixed: Justering av antalet decimaler som alltid skall visas Signed: Möjliggör visning positiva och negativa värden Rullgardinsmeny Access har följande val: Read: Inmatningsfältet kan endast visa siffervärde Write: Inmatningsfältet kan hantera inmatning men visar ej siffervärde. Nerladdning av nytt värde till PLC sker ej förrän bekräftning med ett tryck på knapp enter på operatörsterminalen Read/Write: Inmatningsfältet kan hantera både inmatning och visa siffervärde. Nerladdning av nytt värde till PLC sker ej förrän bekräftning med ett tryck på knapp enter på operatörsterminalen Immediate Write: Inmatningsfältet kan hantera inmatning men visar ej siffervärde. Nytt värde uppdateras direkt i PLC utan att trycka på knapp enter på operatörsterminalen. Immediate Write funktionen ger ej någon speciell skillnad på inmatningsfält för siffror. Däremot får den betydelse när man arbetar med potentiometrar Immediate Read/Write: Inmatningsfältet kan hantera både inmatning och visa siffervärde. Nytt värde uppdateras direkt i PLC utan att trycka på knapp enter på operatörsterminalen. Immediate Write funktionen ger ej någon speciell skillnad på inmatningsfält för siffror. Däremot får den betydelse när man arbetar med potentiometrar Read: Uppdatering av variabler Unique: Uppdatering av variabler sker endast när denna sida visas på operatörsterminalen Cyclic: Periodisk uppdatering Permanent: Endast möjligt val för grafer. Uppdatering sker även fast sidan inte visas på operatörsterminalen Entry Protection: Låser funktioner med lösenord Access by password: Klicka i rutan för att aktivera låsning med lösenord Passwords : Klicka på denna ruta och då öppnas fönster Passwords (se Figur 15) Passwords: Det finns tre lösenordsnivåer A, B, C (se Figur 14) Exit Confidential mode: Aktivering av lösenord Manual: Lösenordslås aktiveras manuellt av operatör Waiting: Lösenordslås aktiveras automatiskt efter bestämd tid (upplösning minuter) Help Window : Här kan en kort hjälptext bifogas Schneider Electric AB 17 (18)

18 Figur 14, Sätt lösenord med siffror Figur 15, Avläsning, talhantering samt lås med lösenord av variabler Schneider Electric AB 18 (18)

Magelis XBT. Magelis XBT operatörspaneler. Funktioner i Dialouge Table 2002-06-19

Magelis XBT. Magelis XBT operatörspaneler. Funktioner i Dialouge Table 2002-06-19 Magelis XBT Magelis XBT operatörspaneler Funktioner i Dialouge Table 2002-06-19 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 DIALOGUE TABLE FUNKTIONER... 3 1.1 FUNKTIONER I DIALOGUE TABLE... 4 Huvudkontor Centrallager Säljkontor

Läs mer

Magelis XBT. Magelis XBT operatörspaneler. Ladda projekt till och från operatörspanel 2002-06-19

Magelis XBT. Magelis XBT operatörspaneler. Ladda projekt till och från operatörspanel 2002-06-19 Magelis XBT Magelis XBT operatörspaneler Ladda projekt till och från operatörspanel 2002-06-19 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 LADDA PROJEKT TILL OCH FRÅN OPERATÖRSPANEL... 3 1.1 OPERATÖRSTERMINALER MED ENDAST

Läs mer

Paneler - VCPXX.2. Programmeringsmanual för VCP-paneler. Revision 2

Paneler - VCPXX.2. Programmeringsmanual för VCP-paneler. Revision 2 Paneler - VCPXX.2 Programmeringsmanual för VCP-paneler Revision 2 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1 Symbolfiler för kommunikation via IndraLogic... 3 2 Uppsättning i IndraWorks... 6 3 Programmering

Läs mer

FactoryCast HMI. Premium & Quantum PLC. MySQL Server och FactoryCast HMI databastjänst 2004-10-29

FactoryCast HMI. Premium & Quantum PLC. MySQL Server och FactoryCast HMI databastjänst 2004-10-29 FactoryCast HMI Premium & Quantum PLC MySQL Server och FactoryCast HMI databastjänst 2004-10-29 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 DATABASTJÄNSTEN...3 1.1 KONFIGURERING AV DATABASTJÄNST...3 2 KONFIGURERING MYSQL...6

Läs mer

Monitor Pro V7.x SCADA. Förstå och skapa symboler 2002-06-18

Monitor Pro V7.x SCADA. Förstå och skapa symboler 2002-06-18 Monitor Pro V7.x SCADA Förstå och skapa symboler 00-06-8 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INTRODUKTION TILL SYMBOLER... 3. VÄLJ BILDFIL... 3. LÄGG TILL BILDFIL I MIMICEN... 4.3 LÄGG TILL OBJEKT I MIMICEN... 4.4 ANIMERA

Läs mer

Magelis operatörspaneler

Magelis operatörspaneler Magelis operatörspaneler Operatörspaneler Användartips 2005-12-01 Telemecanique Magelis dialog utan gränser INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 ALLMÄNT...3 1.1 UNI-TELWAY OPTIMERING...3 1.2 STÄLLA EN PL7-TIMER...4

Läs mer

Monitor Pro V7 SCADA. Kom-igång med kommunikation Unitelway TCP/IP 2002-04-19

Monitor Pro V7 SCADA. Kom-igång med kommunikation Unitelway TCP/IP 2002-04-19 Monitor Pro V7 SCADA Kom-igång med kommunikation Unitelway TCP/IP 2002-04-19 Sätt in bild på produkten eller en skärmdump från programvaran eller liknande. INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 MONITOR PRO ADD-ON...3

Läs mer

Swema 05. Bruksanvisning vers 1.01 MB20130530

Swema 05. Bruksanvisning vers 1.01 MB20130530 Swema 05 Bruksanvisning vers 1.01 MB20130530 SWEMA AB Pepparv. 27 SE-123 56 FARSTA Tel: +46 8 94 00 90 Fax: +46 8 93 44 93 E-mail: swema@swema.se Hemsida: www.swema.se Innehållsförteckning: 1. Introduktion...

Läs mer

Concept V2.6. Quantum. Programmering via modem 2004-10-21

Concept V2.6. Quantum. Programmering via modem 2004-10-21 Concept V2.6 Quantum Programmering via modem 2004-10-21 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 ALLMÄNT...3 2 HÅRDVARA OCH KABLAGE...4 2.1 KABLAGE MELLAN MODEM OCH PLC-SYSTEM...4 3 INSTÄLLNINGAR...5 3.1 INSTÄLLNINGAR I

Läs mer

Operatörssystem. Vijeo Designer. Tips för Vijeo Designer och operatörspanelerna Magelis XBTGT/XBTGK/XBTG 2008-07-03

Operatörssystem. Vijeo Designer. Tips för Vijeo Designer och operatörspanelerna Magelis XBTGT/XBTGK/XBTG 2008-07-03 Operatörssystem Vijeo Designer Tips för Vijeo Designer och operatörspanelerna Magelis XBTGT/XBTGK/XBTG 2008-07-03 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING...4 2 UPP- OCH NEDLADDNING AV APPLIKATION...4 2.1 LADDA

Läs mer

Komma igång med 3L Pro 2014. Komma igång med 3L. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB

Komma igång med 3L Pro 2014. Komma igång med 3L. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB Komma igång med 3L Innehåll LOGGA IN I 3L... 3 Verktyg och kortkommandon... 6 Övriga tangenter... 9 RAPPORTUTSKRIFT I 3L... 10 Instruktioner för att skriva till fil:... 11 Logga in i 3L Ikonen för 3L Pro

Läs mer

SCRIBUS grund. Guide och uppgifter. ITlyftet Gunnar Markinhuhta. Sida 1

SCRIBUS grund. Guide och uppgifter. ITlyftet Gunnar Markinhuhta. Sida 1 SCRIBUS grund Guide och uppgifter ITlyftet Gunnar Markinhuhta Sida 1 Scribus grund del 1 Text och textramar Inställningar: 1. Gå till Fil/Inställningar 2. Välj Dokument 3. Ändra enheter till millimeter.

Läs mer

Vane-Log. Loggningsprogram för Geotechs El-vinginstrument. Ingenjörsfirman Geotech AB Datavägen 53 436 32 ASKIM (Göteborg)

Vane-Log. Loggningsprogram för Geotechs El-vinginstrument. Ingenjörsfirman Geotech AB Datavägen 53 436 32 ASKIM (Göteborg) Vane-Log Loggningsprogram för Geotechs El-vinginstrument Ingenjörsfirman Geotech AB Datavägen 53 436 32 ASKIM (Göteborg) Tel: 031-28 99 20 Fax: 031-68 16 39 E-post: support@geotech.se Hemsida: http://www.geotech.se

Läs mer

Rullningslisten. Klicka på rullningslistpilar (pil upp eller pil ner) 1 för att förflytta dig i önskad riktning, en liten bit i taget.

Rullningslisten. Klicka på rullningslistpilar (pil upp eller pil ner) 1 för att förflytta dig i önskad riktning, en liten bit i taget. Rullningslisten Om informationen i fönstret inte ryms på skärmen skapas automatiskt en rullningslist i fönstrets högra kant. Med rullningslisterna kan du snabbt och enkelt flytta dig i fönstret 1 Klicka

Läs mer

Läsa med stöd av talsyntes

Läsa med stöd av talsyntes UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Läsa med stöd av talsyntes ClaroRead Pro Starta talsyntesprogrammet 1. Starta programmet genom att klicka på genvägen på skrivbordet. Du hittar också programmet i startmenyn >

Läs mer

Instruktioner. Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2)

Instruktioner. Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2) 1 Instruktioner Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 2. Logga in (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2) 4. Skapa/redigera sidor (SIDA 3) 41. Lägg till ny sida (SIDA 3) 42. Avancerat (SIDA 4) 5. Texteditor (SIDA

Läs mer

Malmö högskola 2007/2008 Teknik och samhälle

Malmö högskola 2007/2008 Teknik och samhälle Laboration 12 Avsikten med denna laboration är att du ska göra några grafiska program. Börja med att skapa paketet laboration 12. Grundläggande uppgift Uppgift 12a Uppgiften går ut på att göra en enkel

Läs mer

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande.

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. Ideell IT-förening där äldre lär äldre Skapa mapp Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. * Gör så här: 1. Se till att du befinner dig på den plats i datorn

Läs mer

FactoryCast HMI. Premium & Quantum PLC. FactoryCast HMI epost-tjänst 2004-10-25

FactoryCast HMI. Premium & Quantum PLC. FactoryCast HMI epost-tjänst 2004-10-25 FactoryCast HMI Premium & Quantum PLC FactoryCast HMI epost-tjänst 2004-10-25 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 EPOST-TJÄNSTEN...3 1.1 KONFIGURERING AV EPOST-TJÄNST...3 2 EPOST-SERVER...6 2.1 KONFIGURERING AV EPOST-SERVER...6

Läs mer

FLEXILAGER Ett hjälpmedel för anpassad lagerhantering. Original -version

FLEXILAGER Ett hjälpmedel för anpassad lagerhantering. Original -version Beskrivning av FLEXILAGER Ett hjälpmedel för anpassad lagerhantering. Original -version Flexénita Sunnerstavägen 58 186 70 Brottby tel: 08 512 41803 FLEXILAGER 2 Innehållsförteckning INTRODUKTION.....3

Läs mer

1. Uppdateringsmodul (CMS)

1. Uppdateringsmodul (CMS) Innehåll 1. Uppdateringsmodul (CMS)... 2 2. Artiklar... 3 2.1 Upprätta din första artikel... 4 2.2 Skapa innehåll i artikeln... 5 2.2.1 RUBRIK I ARTIKELN:... 5 2.2.3 INFOGA BILDER:... 7 2.2.4 CELLER...

Läs mer

Grundläggande funktioner i CMS ifrån Argonova Systems, 2011.

Grundläggande funktioner i CMS ifrån Argonova Systems, 2011. Grundläggande funktioner i CMS ifrån Argonova Systems, 2011. Syfte Detta dokument tar upp grundläggande funktioner i Argonova Systems CMS i syfte att förbereda och stödja användaren, vid sidan av och inför

Läs mer

Home Nerladdning typsnitt Ladda Ladda fonter Menyn Skrivare Menyn teckensnitt Menyn Verktygsfält Menyn Hjälp Snabbtangenter

Home Nerladdning typsnitt Ladda Ladda fonter Menyn Skrivare Menyn teckensnitt Menyn Verktygsfält Menyn Hjälp Snabbtangenter Nerladdning typsnitt Ladda 2 Ladda fonter 2 Menyn Skrivare 3 Avsluta programmet 3 Menyn teckensnitt 3 Välj Teckensnitt 4 Ladda ner ett teckensnitt 7 Ta bort teckensnitt 7 Teckensnitt Information 8 Menyn

Läs mer

Gemini Basfunktioner

Gemini Basfunktioner Gemini Basfunktioner Applikationslager Hjälpgeometri IFC-import IFC-export DWG-import DWG-export Filtyper Mallar Maskinstyrning Mätdata-import Mätdata-export Panorera Presentation Projekthantering Projektstart

Läs mer

Manual

Manual Manual www.jur.lu.se Innehållsförteckning Logga in 1 Skapa en ny sida 2 Sidinställningar 3 Spara sidan 5 Skapa undersidor 6 Redigera en befintlig sida 7 Länk i löpande text 7 En mejladress som länk 8 Skapa

Läs mer

Snabbguide till First Class

Snabbguide till First Class Snabbguide till First Class Guide till First Class Grundläggande funktioner Logga in i First Class För att logga in i First Class dubbelklickar du på skrivbordsikonen First Class, eller väljer First Class

Läs mer

Publicera taltidningen

Publicera taltidningen Publicera taltidningen Innehåll Publicera taltidningen...1 Två-stegs-raketen: Webbpubliceringen av taltidningen...1 Manual för publiceringsverktyget WaveFusion...2 Starta verktyget WaveFusion och skapa

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7 Maj -13 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger

Läs mer

Skärmtangentbordet som är enkelt att använda både med mus, touchskärmar och interaktiva whiteboards

Skärmtangentbordet som är enkelt att använda både med mus, touchskärmar och interaktiva whiteboards Skärmtangentbordet som är enkelt att använda både med mus, touchskärmar och interaktiva whiteboards Tel: 031-769 00 60 info@frolundadata.se www.frolundadata.se Introduktion WizKeys är flexibelt och kostnadseffektivt

Läs mer

E-POST3 Ett lättanvänt e-postprogram med stöd för talsyntes

E-POST3 Ett lättanvänt e-postprogram med stöd för talsyntes E-POST3 Ett lättanvänt e-postprogram med stöd för talsyntes Sida 2 av 2 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING...3 REKOMMENDERAD UTRUSTNING...5 INSTALLATION...5 ANVÄNDARLÄGE I E-POST3...6 STARTSIDA...7

Läs mer

Introduktionsmanual till Design- / Utvecklarmodulen

Introduktionsmanual till Design- / Utvecklarmodulen Introduktionsmanual till Design- / Utvecklarmodulen Redigera utskriftslayouter och fönsterdesignen I den senaste versionen av System Bokhållaren (från ver 4.6 och senare), finns en helt ny avancerad funktion,

Läs mer

Kapitel 5 Stolpe, balk och balkongräcke... 3

Kapitel 5 Stolpe, balk och balkongräcke... 3 2014.02.21 1 Stolpe och balk Kapitel 5 Kapitel Innehåll... Sida Kapitel 5 Stolpe, balk och balkongräcke... 3 Stolpe... 3 Balk... 5 Balkongräcke... 11 Flytta räcke/vägg... 12 Balkonggolv... 14 2 2014.02.21

Läs mer

batklubben.eu s hemsida

batklubben.eu s hemsida batklubben.eu s hemsida redigera din sida av webbplatsen 1. Skriv in http://www.din_doman.se/admin i browserns adressfält. 2. Skriv in ditt användarnamn och lösenord i inloggningsrutan, och tryck OK. 3.

Läs mer

I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning.

I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning. Sida 1 av 23 Editor, Avancerad I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning. Detta dokument syftar till att hjälpa dig som vill jobba mer aktivt

Läs mer

Uppgift 18 Eget programval 2010 02 02

Uppgift 18 Eget programval 2010 02 02 Prezi lathund Vi skall skapa en presentation med hjälp av Prezi. För att använda Prezi behöver man logga in, dvs. skapa ett konto hos Prezi. När man sedan loggat in kan man skapa en ny Prezi. Det första

Läs mer

Användarmanual Onepix Foto SVENSK

Användarmanual Onepix Foto SVENSK Användarmanual Onepix Foto SVENSK 2 Onepix Foto är en integrerad del av Onepix. Med Onepix Foto kan du lagra dina bilder i din DICOM databas tillsammans med dina eventuella röntgenbilder. Du kan dessutom

Läs mer

Microsoft Word. Lathund för. Innehåll. www.bit.mah.se/support. Autokorrigering. Autotext. Format

Microsoft Word. Lathund för. Innehåll. www.bit.mah.se/support. Autokorrigering. Autotext. Format Lathund för Microsoft Word Innehåll Autokorrigering 1 2 3 4 5 6 7 8 9 4 Format På denna rullgardinsmeny väljer du om du vill skriva brödtext, rubriker osv. Mycket bra verktyg om du arbetar med formatmallar.

Läs mer

Instruktion. För att använda banläggarstödet i OCAD 8 version 8.13. För innehållet svarar Karl Bergstrand 0503-101 14 kb@hbok.se

Instruktion. För att använda banläggarstödet i OCAD 8 version 8.13. För innehållet svarar Karl Bergstrand 0503-101 14 kb@hbok.se Instruktion För att använda banläggarstödet i OCAD 8 version 8.13 För innehållet svarar Karl Bergstrand 0503-101 14 kb@hbok.se Instruktion för banläggarstöd i OCAD 8 Öppna OCAD 8 Välj Arkiv, Nytt. Välj

Läs mer

Snabbmanual version: 5.2

Snabbmanual version: 5.2 dicompacs Snabbmanual version: 5.2 1. Musknappar funktioner Vänster musknapp Mus hjul Höger musknapp Funktion för vänster musknapp I navigeringsfönstret: -Om du klickar på en bild i navigeringsfönstret

Läs mer

Telia Connect för Windows

Telia Connect för Windows Telia Connect för Windows Version 3.0 Användarguide Updaterad: 3 juli 2007 Innehåll Ansluta till Internet...3 Information som presenteras av Telia Connect...4 Konfiguration av Telia Connect...7 Fliken

Läs mer

Operatörspaneler. Magelis G5U. Kom-igång med HMIG5U. Skapad: Rev:

Operatörspaneler. Magelis G5U. Kom-igång med HMIG5U. Skapad: Rev: Operatörspaneler Magelis G5U Kom-igång med HMIG5U. Skapad: 2016-01-20 Rev: 2018-09-13 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 1.2 KEYBOARD... 4 2 SKRIVSKYDD EWF... 4 3 IP-ADRESS... 6 3.1.1 Ping... 6 4 VIJEO

Läs mer

Ethernet kommunikation med hjälp av optionskortet OPT-CI

Ethernet kommunikation med hjälp av optionskortet OPT-CI Ethernet kommunikation med hjälp av optionskortet OPT-CI 1. INLEDNING OPT-CI optionskortet används i första hand för Modbus TCP kommunikation vid styrning av frekvensomriktaren från överordnat system.

Läs mer

ipad och VNC Viewer KI***** 2012-02

ipad och VNC Viewer KI***** 2012-02 ipad och VNC Viewer KI***** 2012-02 1 Funktion och användningsområde Med hjälp av RM-240 och ipad finns möjlighet att via Wi-Fi trådlöst manövrera ix paneler och E1000 paneler med en ipad2 samt app för

Läs mer

Styrteknik: E-Designer och E-1000

Styrteknik: E-Designer och E-1000 PLC8B:1 E-Designer 7.40, Introduktion Grunderna Blockhantering Olika Objekt Trender-Dataloggning Alarmhantering Recept Bilder 2008-05-02 PLC8B:2 Nedanstående program skall sparas och exekveras i PLC:n.

Läs mer

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 3 DAFGU-/GDA-dator, Windows

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 3 DAFGU-/GDA-dator, Windows 2018-02-02 IT-ENHETEN Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 3 DAFGU-/GDA-dator, Windows 10... 3 Öppna hemkatalogen... 3 Kontrollera synkronisering av hemkatalog... 4 Återställning

Läs mer

Image Converter. Användarhandbok. Innehåll: Version: 1.1.0.0. Läs följande innan du använder Image Converter. Översikt av Image Converter

Image Converter. Användarhandbok. Innehåll: Version: 1.1.0.0. Läs följande innan du använder Image Converter. Översikt av Image Converter Image Converter Användarhandbok Version: 1.1.0.0 Läs följande innan du använder Image Converter Innehåll: Översikt av Image Converter S2 Bildkonverteringsprocessen S3 Importera till HDD Navigation System

Läs mer

MPR-SW Övervakning & Rapportering

MPR-SW Övervakning & Rapportering MPR-SW Övervakning & Rapportering MPR-SW mjukvara är designad för övervakning och registrering elnätet parametrarna på din dator. MPR-SW Software är utformad enligt klient-server topologi, som möjliggör

Läs mer

Programinställningar. Kapitel 5 Inställningar-Program

Programinställningar. Kapitel 5 Inställningar-Program Kapitel 5 Inställningar-Program Inställningar finns för att styra hur ZoomTexts ska starta, avsluta och visas på skrivbordet när det är Igång. Du kan också aktivera automatisk uppdatering, vilket gör att

Läs mer

Klicka på "Card designer-ikonen" för att öppna huvudmenyn. Huvudmenyn innehåller ett antal olika alternativ, spara, spara som, nytt etc.

Klicka på Card designer-ikonen för att öppna huvudmenyn. Huvudmenyn innehåller ett antal olika alternativ, spara, spara som, nytt etc. Kortutskrifter Enkel eller Avancerad I finns två olika alternativ för att skapa/designa passerkort för utskrift på en ansluten kortprinter, de olika alternativen kallas ""Avancerad/ Card Designer" (beskrivs

Läs mer

PNSPO! Använda NJ med NS System Memory. 14 mars 2012 OMRON Corporation

PNSPO! Använda NJ med NS System Memory. 14 mars 2012 OMRON Corporation Använda NJ med NS 14 mars 2012 OMRON Corporation 2/15 Läs detta innan du bläddrar vidare Denna bok är avsedd som ett tillägg till de ursprungliga manualerna för OMRONs produkter. Använd den som en hjälp

Läs mer

Grundritning Torpargrund

Grundritning Torpargrund Grundritning Torpargrund Ritningsnummer Grundritning... 2 Startfil för Grundritning... 3 Inställning för Grundritning... 4 Rita rektangulär torpargrund baserad på två punkter... 6 Fri Yttermur/Hjärtmur...

Läs mer

Beskrivning av hur du ansluter en E-terminal från Beijer Electronics till HC900 via Ethernet så att denna kan visa och manipulera data i HC900.

Beskrivning av hur du ansluter en E-terminal från Beijer Electronics till HC900 via Ethernet så att denna kan visa och manipulera data i HC900. Noterat i labbet om: Anslut en Beijer Electronics E-terminal till HC900 via Ethernet NIL00019 2002/09/03 Vad är Noterat i labbet om? Noterat i labbet om är en samling dokument som skall ses som hjälpmedel

Läs mer

Från vilka klasser hämtas eleverna till undervisningsgrupperna? Vilka undervisningsgrupper kan schemaläggas samtidigt?

Från vilka klasser hämtas eleverna till undervisningsgrupperna? Vilka undervisningsgrupper kan schemaläggas samtidigt? Elevhantering Öppna elevtabellen Välj Tabell - Elev. Konstatera att elevtabellen är tom! I brist på elevinformation måste schemat få reda på följande: Från vilka klasser hämtas eleverna till undervisningsgrupperna?

Läs mer

Öppna App Store på din ios enhet, och sök efter Grid Player. Klicka på Install och skriv in ditt Apple (itunes) lösenord om det efterfrågas.

Öppna App Store på din ios enhet, och sök efter Grid Player. Klicka på Install och skriv in ditt Apple (itunes) lösenord om det efterfrågas. Grid Player manual Grid Player är en kommunikationsapp för för ipad, iphone och ipod Touch. Du kan ladda ner den Gratis från App Store. Den innehåller tre färdiga användare för text och symbolkommunikation:

Läs mer

Ethernet TCP/IP. Quantum, Premium och Momentum. Modemkommunikation mellan PC och ett Ethernet TCP/IP nätverk 2004-06-08

Ethernet TCP/IP. Quantum, Premium och Momentum. Modemkommunikation mellan PC och ett Ethernet TCP/IP nätverk 2004-06-08 Ethernet TCP/IP Quantum, Premium och Momentum Modemkommunikation mellan PC och ett Ethernet TCP/IP nätverk 2004-06-08 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING...3 2 KABLAR...3 3 INSTÄLLNINGAR...4 3.1 INLÄSNING

Läs mer

Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex.

Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex. Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex. Kom igång med ViTre Sida 1 Kom i gång med ViTre ViTal Läshjälpen Anpassa ViTal Läshjälpen..... Sida 3 Anpassa

Läs mer

INSTÄLLNINGAR FÖR IRONCADS 2D-RITNING

INSTÄLLNINGAR FÖR IRONCADS 2D-RITNING INSTÄLLNINGAR FÖR IRONCADS 2D-RITNING Innehållsförteckning Justera storlek och antalet decimaler för måttsättning...2 Ändra färg på ritningselement...4 Justera färg för ett enskilt element genom att byta

Läs mer

FIRSTCLASS. Innehåll:

FIRSTCLASS. Innehåll: FIRSTCLASS Innehåll: Hämta klient...2 Installera klient...2 Konfigurera klient...2 Koppla upp...3 Skrivbordet...3 Mailbox...3 Presentation...3 Skapa ett nytt meddelande...4 Söka mottagare för nytt meddelande...4

Läs mer

Symprint Snabbstartsguide

Symprint Snabbstartsguide Symprint Snabbstartsguide Artikelnummer: 12020, 12021, 12022 v.1 0.10 1 Innehåll Välkommen till SymPrint... 3 Installation av medföljande mjukvara:... 3 Komma igång... 4 Skapa nytt dokument från mall...

Läs mer

Manual ForwarderVolume Version: 1.4 sv

Manual ForwarderVolume Version: 1.4 sv Manual ForwarderVolume Version: 1.4 sv Dasa Control Systems AB Dasa Control Systems AB Innehållsförteckning 1 Översikt...1 1.1 ForwarderVolume...1 1.1.1 Avverkningsobjekt... 1 1.1.2 Transportobjekt...

Läs mer

Att skriva på datorn

Att skriva på datorn Att skriva på datorn Innehåll: Inledning 1 Tangentbordet 2 Att skriva i Word 4 Att skriva på Internet 7 Övningar 8 2 Inledning Välkommen till steg 2 av Internetkursen för nybörjare! Vid detta kurstillfälle

Läs mer

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 2 GDA-dator, Windows

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 2 GDA-dator, Windows 2019-02-21 IT-ENHETEN Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 2 GDA-dator, Windows 10... 2 Öppna hemkatalogen... 2 Kontrollera synkronisering av hemkatalog... 4 Återställning

Läs mer

Innehåll Uppgifter ipad utbildning

Innehåll Uppgifter ipad utbildning Datum: 2015-03-09 Innehåll Uppgifter ipad utbildning ipad 1. Knappar 2. Hemskärmen & appar 3. Visa öppnade appar 4. Ordna appar 5. Skapa/ta bort mapp 6. Lägga till en app på ipaden 7. Ta bort en app på

Läs mer

Att få inskannad text uppläst med talsyntes

Att få inskannad text uppläst med talsyntes Att få inskannad text uppläst med talsyntes 1. Komma igång med ClaroRead Pro Starta talsyntesprogrammet 1. Gå till Startmenyn > Program > Claro Software 2. Klicka på för att starta talsyntesen. ClaroReads

Läs mer

Manual TorTalk Mac 1.0

Manual TorTalk Mac 1.0 Manual TorTalk Mac 1.0 Introduktion TorTalk är ett program vars funktion är att läsa upp text med talsyntes. Målet är att det ska var så enkelt som möjligt att använda. Därmed har antal funktioner hållits

Läs mer

Inställningstips. Visuella anpassningar Windows 10 2015-08-06

Inställningstips. Visuella anpassningar Windows 10 2015-08-06 Inställningstips Visuella anpassningar Windows 10 2015-08-06 Innehåll Inledning... 3 Anpassa bildskärmen... 4 Ändra storlek för text, appar och andra objekt... 4 Ändra muspekare och markör... 6 Egenskaper

Läs mer

Kylmas lätta guider Till PlantWatch PRO3

Kylmas lätta guider Till PlantWatch PRO3 Kylmas lätta guider Till PlantWatch PRO3 Innehållsförteckning Ändra larmtext... 3 Skapa rapport... 5 Skriva ut rapport... 7 Skapa Epostrapport... 9 Kvittera larm... 12 Lägga till och ta bort värden ifrån

Läs mer

Att komma igång med DISGEN 8.2

Att komma igång med DISGEN 8.2 Att komma igång med DISGEN 8.2 Nedanstående bild är den man möter när man installerat programmet. I handledningarna för de olika versionerna av DISGEN finns beskrivning hur man kommer igång med inmatning

Läs mer

ALEPH ver. 16 Introduktion

ALEPH ver. 16 Introduktion Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SKRIVBORDET... 1 2. FLYTTA RUNT M.M.... 2 3. LOGGA IN... 3 4. VAL AV DATABAS... 4 5. STORLEK PÅ RUTORNA... 5 6. NAVIGATIONSRUTA NAVIGATIONSTRÄD...

Läs mer

Acrobat 9. Adobe. Grundkurs

Acrobat 9. Adobe. Grundkurs Acrobat 9 Adobe Grundkurs Innehållsförteckning 1 Vad är Acrobat 9?...5 Kort om programmet... 5 Användningsområden... 6 Vad är PDF lite teori... 7 Starta och stänga Acrobat 9... 8 Starta programmet... 8

Läs mer

INSPIRA. Microsoft. Excel 2007 Grunder

INSPIRA. Microsoft. Excel 2007 Grunder INSPIRA Microsoft Excel 2007 Grunder Del 1 1. Introduktion till Excel 8 2. Hantera en arbetsbok 15 3. Formler och format 38 1 INTRODUKTION TILL EXCEL INTRODUKTION TILL EXCEL Starta programmet 8 Avsluta

Läs mer

ANVÄNDARMANUAL SKÖVDE GRAVYR BESTÄLLNINGSPROGRAM. Gustav Adolfs g. 46 541 45 Skövde Tel: 0500-484555 Fax: 0500-484547 Mail: info@skovdegravyr

ANVÄNDARMANUAL SKÖVDE GRAVYR BESTÄLLNINGSPROGRAM. Gustav Adolfs g. 46 541 45 Skövde Tel: 0500-484555 Fax: 0500-484547 Mail: info@skovdegravyr ANVÄNDARMANUAL SKÖVDE GRAVYR BESTÄLLNINGSPROGRAM Gustav Adolfs g. 46 541 45 Skövde Tel: 0500-484555 Fax: 0500-484547 Mail: info@skovdegravyr Innehåll Starta programmet... 2 Flikarna...2 Fliken Material...

Läs mer

På följande sidor återfinns en kort dokumentation som beskriver några användbara programfunktioner.

På följande sidor återfinns en kort dokumentation som beskriver några användbara programfunktioner. RengöringsSystemet V4 På följande sidor återfinns en kort dokumentation som beskriver några användbara programfunktioner. Översikt över innehåll i bifogad dokumentation: Visa / Visa ej flikar/knappar i

Läs mer

A. Datorn från grunden

A. Datorn från grunden A-1 A. Vad är en dator? En dator är en apparat som du kan utföra en mängd olika uppgifter med t.ex: Skriva och läsa e-post, lyssna på musik, titta på film, spela spel. De olika uppgifterna utförs av program

Läs mer

Del 2 ARBETA MED DATORN

Del 2 ARBETA MED DATORN NY upplaga! Harry Peronius LÄR DIG ANVÄNDA DIN MACINTOSH Del ARBETA MED DATORN. Adressbok... 56 5. ical... 59 6. Dashboard... 65 7. Dvd-spelare... 69 8. itunes... 7 9. iweb... 8 0. Automator... 9. Kompatibilitet

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

EndNote online T5 hösten 2014. Camilla Persson Camilla.persson@umu.se 0660-292512

EndNote online T5 hösten 2014. Camilla Persson Camilla.persson@umu.se 0660-292512 EndNote online T5 hösten 2014 Camilla Persson Camilla.persson@umu.se 0660-292512 Idag går vi igenom: Skapa konto i EndNote online Hämta in referenser från PubMed och Cinahl Använda referenserna i Word

Läs mer

Styrsystem. Quantum, M340 o Momentum. Kom-igång med konvertera Concept till Unity Rev

Styrsystem. Quantum, M340 o Momentum. Kom-igång med konvertera Concept till Unity Rev Styrsystem Quantum, M340 o Momentum Kom-igång med konvertera Concept till Unity 2014-08-06 Rev. 2016-10-12 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING... 3 2 FÖRBERED CONCEPT... 3 2.1.1 Ethernet modul... 3 2.1.2

Läs mer

Beställning till Husfoto. Handledning

Beställning till Husfoto. Handledning Beställning till Husfoto Handledning Datum: 13 mars 2012 Innehåll Inställningar... 2 Så här gör du en beställning... 4 Så här hämtar du materialet... 7 Hur sparas filerna?... 8 Support...11 Kortkommandon

Läs mer

Inledning till OpenOffice Calculator Datorlära 2 FK2005

Inledning till OpenOffice Calculator Datorlära 2 FK2005 Inledning till OpenOffice Calculator Datorlära 2 FK2005 Mål Lära sig att skapa och använda ett räkneblad med OpenOffice Calculator Beräkna medelvärde och standardavvikelsen med räknebladet Producera en

Läs mer

web: www.injektor.com 2003-09-12 e-mail: info@injektor.com fax: 0709 66 78 96 tel: kontor 08-753 00 04, Toby Edmundsson mobil: 0704 38 01 99, Jan

web: www.injektor.com 2003-09-12 e-mail: info@injektor.com fax: 0709 66 78 96 tel: kontor 08-753 00 04, Toby Edmundsson mobil: 0704 38 01 99, Jan Quick-Start Manual TempRecord Temprecord är ett välbeprövat system för att ta in mätdata och möjliggöra senare analys av dessa. Företaget har funnits en längre tid på marknaden och borgar för god kvalitet.

Läs mer

Uppstart Agda PS Hosting

Uppstart Agda PS Hosting Uppstart Agda PS Hosting Innehåll Sida 1. Installation och inloggning 1.1 Installation. 3 1.2 Inloggning Agda PS Hosting 4 1.3 Starta Agda PS... 5 2. Administration och rutiner för användning av Agda PS

Läs mer

LATHUND WINDOWS 2000. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.

LATHUND WINDOWS 2000. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk. LATHUND WINDOWS 2000 RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se Detta material är författat av RXK Läromedel. Mångfaldigande

Läs mer

Startanvisning för Bornets Internet

Startanvisning för Bornets Internet Startanvisning för Bornets Internet Denna guide kommer att hjälpa dig igång med Bornets Internet. Sidan 1 av 41 Innehållsförteckning Titel Sidan Kapitel 1. Introduktion... 3 Kapitel 2. TCP/IP-inställningar

Läs mer

Lathund FE-edit i Typo3

Lathund FE-edit i Typo3 1(6) Lathund Front-end-editing (FE-edit) i Typo3 Front-end-editing (FE-edit) är ett förenklat sätt att redigera innehåll med Typo3. Helt kort går det ut på att man redigerar innehållet medan man surfar

Läs mer

Switch Driver 4. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software

Switch Driver 4. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Switch Driver 4 Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Innehåll ATT ANVÄNDA PROGRAMVARAN SWITCH DRIVER... 3 SWITCH DRIVER ANSLUTNING... 4 USB JOYSTICK KALIBRERING... 4 TESTFUNKTION...

Läs mer

Profibus. Altivar/Altistart. Kom-igång med Profibus till ATS48/ATV28 (via Modbusgateway)

Profibus. Altivar/Altistart. Kom-igång med Profibus till ATS48/ATV28 (via Modbusgateway) Profibus Altivar/Altistart Kom-igång med Profibus till ATS48/ATV28 (via Modbusgateway) 2004-07-14 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING...3 2 KONFIGURERA PROFIBUS-NÄTVERK...4 3 INSTÄLLNING AV GATEWAY...8 3.1

Läs mer

Konfigurationsdokument M1

Konfigurationsdokument M1 Filename: Konfigurationsdokument M1 Page: 1(15) Konfigurationsdokument M1 Revision history Date Version Changes Changed by 2014-10-24 0.1 First draft AB 2015-01-21 0.2 Uppdaterad AB 2015-01-29 0.3 Uppdaterad

Läs mer

Referenshanteringsprogrammet

Referenshanteringsprogrammet Referenshanteringsprogrammet Åbo Akademis bibliotek referenshantering@abo.fi RefWorks Med hjälp av RefWorks kan du: Importera referenser från olika databaser och bibliotekskataloger och skapa en egen databas

Läs mer

Skapa en mall för inlämning av skriftliga uppgifter. med hjälp av Open Office Writer

Skapa en mall för inlämning av skriftliga uppgifter. med hjälp av Open Office Writer Skapa en mall för inlämning av skriftliga uppgifter med hjälp av Open Office Writer Enkel guide till ordbehandling med Open Office www.openoffice.org Medieteknik Södertörns högskola 31 januari 2011 uppdaterad

Läs mer

Anvä ndärguide Nyä Expeditionsresor

Anvä ndärguide Nyä Expeditionsresor Anvä ndärguide Nyä Expeditionsresor Hjälpguide för att använda Wordpress och Nya Expeditionsresor.se 2014-08-10 Innehållsförteckning Logga in till Wordpress-panelen... 3 Skapa bildspel... 4 Färgkoder...

Läs mer

Lathund Excel 2010. Nytt utseende. Skapa Nytt. Flikar

Lathund Excel 2010. Nytt utseende. Skapa Nytt. Flikar Lathund Excel 2010 Nytt utseende Programfönstret i Office 2010 har ett nytt utseende. Likt Office 2003 är Arkiv tillbaka. Under Arkiv hittar du de aktiviteter som i 2007 s version finns under Offic knappen

Läs mer

KURSMÅL WINDOWS STARTA KURSEN

KURSMÅL WINDOWS STARTA KURSEN KURSMÅL WINDOWS Detta är en introduktionskurs för dig som är nybörjare. Du kommer att få bekanta dig med datorns viktigaste delar och lära dig grunderna i operativsystemet Windows, vilket är en förutsättning

Läs mer

PROGES PLUS THERMOSCAN RF. Instruktionsmanual V. 061115

PROGES PLUS THERMOSCAN RF. Instruktionsmanual V. 061115 ThermoScan RF användarinstruktioner 1 PROGES PLUS THERMOSCAN RF Instruktionsmanual V. 061115 Viktigt! Den här manualen innehåller ett antal lösenord som endast är avsedda för administratörerna. Glöm inte

Läs mer

Universitetskanslersämbetets Högskoleutforskare. En introduktion till analysvyn exemplet måluppfyllelse

Universitetskanslersämbetets Högskoleutforskare. En introduktion till analysvyn exemplet måluppfyllelse Universitetskanslersämbetets Högskoleutforskare En introduktion till analysvyn exemplet måluppfyllelse, Universitetskanslersämbetets Högskoleutforskare en introduktion till analysvyn Utgiven av Universitetskanslersämbetet

Läs mer

LATHUND OUTLOOK 2000 SV/EN

LATHUND OUTLOOK 2000 SV/EN LATHUND OUTLOOK 2000 SV/EN RXK Läromedel AB, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se Detta material är författat av RXK Läromedel

Läs mer

EOS-Guide: Verksamhetsrapportering

EOS-Guide: Verksamhetsrapportering 1 EOS-Guide: Verksamhetsrapportering Innehåll Allmänt... 1 Uppgiften... 1 Avsnitt i rapporten... 2 Egna tillägg i rapporten... 3 Inställningar och sökmöjligheter... 4 Utskrift av verksamhetsrapporten...

Läs mer

Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1

Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1 Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1 Logga in 1. Öppna en webbläsare och gå till inloggningssidan: https://www.sfog.se/umbraco/ 2. Skriv in följande användarnam & lösenord : 3. Klicka på Logga

Läs mer

Manual. Verktyg för skolanalys. Astrakan. Motion Chart på enkelt sätt. Artisan Global Media

Manual. Verktyg för skolanalys. Astrakan. Motion Chart på enkelt sätt. Artisan Global Media Manual Astrakan Verktyg för skolanalys Motion Chart på enkelt sätt Artisan Global Media ~ 2 ~ Innehåll Manual för Verktyg för skolanalys... 3 Skapa ett konto och logga in... 3 Arbeta med analysdata och

Läs mer