Paneler - VCPXX.2. Programmeringsmanual för VCP-paneler. Revision 2

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Paneler - VCPXX.2. Programmeringsmanual för VCP-paneler. Revision 2"

Transkript

1 Paneler - VCPXX.2 Programmeringsmanual för VCP-paneler Revision 2

2 Innehållsförteckning Innehållsförteckning Symbolfiler för kommunikation via IndraLogic Uppsättning i IndraWorks Programmering i VI-Composer Kommunikationsinställningar Skapa en ny skärm Skapa knapp för att växla till den nya skärmen Visa och ändra en variabel Kompilering och nedladdning (16)

3 1 Symbolfiler för kommunikation via IndraLogic Börja med att starta IndraLogic och skapa en ny variabellista som skall innehålla de variabler du vill ändra eller visa från er operatörs panel. Ge variabellistan ett lämpligt namn, i manualen används en variabellista som heter GlobVar_Sym. Fyll därefter i de variabler du vill ändra från panelen i variabellistan. Som nästa steg måste man definiera att denna variabellista skall exporteras till symbolfilen, detta gör man via att välja Options från Project menyn och därefter markera Symbol configuration och där kryssa i valet Dump symbol entries. Genom att sedan klicka på knappen Configure symbol file... kan man välja vilka variabler som skall exporteras från projektet. Första gången du är inne i symbol fil konfigurationen rekommenderas det att du rensar symbolfilen genom att markera topp objektet i trädet och kryssa bort Export variables of object (16)

4 Markera sedan din nyskapade variabellista i trädet och kryssa i valen för att exportera variablerna enligt nedan. För varje objekt i trädet kan man välja vad som skall exporteras med hjälp av de fyra kryssrutorna på konfigureringsdialogen (16)

5 Export variables of object Export data entries Export structure components Export array entries Write Access Variablerna i valt objekt kommer att exporteras. Exporterar arrayer och strukturer som datablock i symbolfilen. Varje del i en struktur kommer att exporteras som en egen variabel. t.ex. MyType.MyInt MyType.MyReal Varje element i en array exporteras som en egen variabel. t.ex. MyArray[1] MyArray[2] Det går att ändra variablerna via panelen. Symbolfilen skapas sedan när PLC projektet kompileras, om inget annat är ändrat i projektet kan det behövas bygga om hela projektet för att symbolfilen skall genereras (Rebuild All från Project menyn). Det går även att exportera variabler från andra objekt än variabellistor, men genom att använda en variabellista för alla variabler som skall exporteras till operatörspanelen så är det enklare att hålla ordning på de, samt att symbolfilen automatiskt uppdateras om en ny variabel läggs till i variabellistan (16)

6 2 Uppsättning i IndraWorks Börja med att dra en VCP panel från fliken Visualisation i Library fönstret och släpp den i ditt projekt träd. (Har du inte fliken kan du visa det genom att välja View från menyn och sedan alternativet Library). Därefter får man välja vilken typ av panel man har, vilket namn man vill att den skall ha samt skriva in ip-adressen till panelen. Tryck därefter på Finish. Nu kommer panelen att läggas till i ditt projekt, nu kan du starta programmet för att ändra skärmarna genom att dubbelklicka på ikonen VI-Composer under panelen i IndraWorks projektet (16)

7 3 Programmering i VI-Composer Ett VI-Composer projekt består av ett antal skärmar som användaren kan växla mellan, på dessa skärmar kan man lägga upp element som variabler, bilder, text och recept. 3.1 Kommunikationsinställningar Det första man måste göra är att konfigurera kommunikationen mellan panelen och PLCn samt välja vilka symbolfiler som skall användas, varje panel kan kommunicera med upp till 16 olika enheter. Öppna mappen Communication och högerklicka sedan på BRC-Symbolic och välj sedan parameters i menyn (Alternativt kan man klicka på knappen Edit under fliken Properties underst i fönstret). Börja med att fylla i namnet på din PLC i kolumnen Connection name, sedan skall man välja symbolfilen som skapades tidigare genom att klicka på bläddra knappen. Symbolfilen sparas under mappen som heter samma sak som din PLC i projekt katalogen och sedan under mappen _Emb_Logic. Lämna fälten Controller addres och Axis address blanka, dessa används inte (16)

8 Notera att om man ändrar namnet på en rad vars variabler används i VI-Composer projektet så tappas alla kopplingar till dessa variabler. Kryssa nu i valet Ethernet i rutan Transport layer. Klicka därefter på knappen Parameters. I dialogen som öppnas skriver du in IP-adressen till din PLC i kolumnen IP-address of control på raden som har samma namn som du skrev in ovan. Tryck ok i båda dialogerna för att avsluta. Efter detta kommer de variabler man har i symbolfilen visas i en tabell i VI-Composer (16)

9 Om man sedan ändrar i symbolfilen så uppdateras den genom att man stänger fliken BRC-Symbolic och öppnar den igen. Om man får följande meddelande som säger att det finns färre variabler i den nya symbolfilen än i den föregående, trycker man på No här så ersätter man den gamla med den nya symbolfilen, dock förlorar du eventuella kopplingar till de variabler som tas bort. Detta fönster kan vara en indikation på att du har valt fel i din symbolkonfigurering, var det inte meningen att ta bort några variabler när du ändrade i den så tryck Yes i dialogen och kontrollera dina inställningar i IndraLogic (16)

10 3.2 Skapa en ny skärm Expandera katalogerna Languages och First Language i projekt trädet genom att klicka på plustecknen till vänster om namnet. Skapa en ny skärm genom att högerklicka på katalogen Screens och välj New screen i menyn som dyker upp. Ett textfält dyker upp i projekt trädet där man kan skriva in ett namn på skärmen, skriv in MyScreen och tryck därefter retur. 3.3 Skapa knapp för att växla till den nya skärmen Dubbelklicka på skärmen Main Screen i ditt projekt träd för att öppna skärmen som visas när panelen startat upp. Välj sedan objektet Button från Tools menyn till höger i programmet, har du inte detta fält öppnar du det genom att väja alternativet Tools från menyn View i huvudmenyn i programmet. Placera knappen man på din skärm genom att dra en rektangel med vänster musknapp i det vita fältet för skärmen. För att flytta eller ändra storlek av objektet efter att du har skapat det så välj verktyget Cursor på högersidan (16)

11 När du har skapat din knapp kommer dialogen Button upp, välj här att du vill ha text som innehåll under sektionen Content samt att det skall vara en tryckknapp under sektionen Functionallity, du kan även ändra färger och bakgrundsbild på denna sida. Tryck på Next och välj din skärm genom att klicka på bläddraknappen i efterföljande dialog här kan man även ändra variabler vid nedtryck och uppsläpp av knappen (16)

12 Om du har en operatörs panel utan touch funktionalitet får du sedan välja en av knapparna på panelen som skall aktivera din funktion. Skriv sedan in vad du vill det skall stå på din knapp i dialogen Static Text (16)

13 Tryck på finish och stäng sedan skärmen med krysset uppe till höger om skärmen (Stäng dock inte hela programmet via knappen längst upp till höger). 3.4 Visa och ändra en variabel Variabel element används för att visa och ändra värdet på symbolerna som är definierade i symbolfilen. Dubbelklicka på din skärm i projektträdet för att öppna den och skapa sedan ett variabel element på din skräm. Efter att ha skapat sitt objekt kommer konfigurationsdialogen för en variabel upp, börja med att välja symbolen som skall visas och ändras från trädet till vänster genom att dubbelklicka på den. Se till så att det kommer en liten flagga framför variabeln som indikation för att variabeln är vald (16)

14 Välj därefter den datatypen som matchar din variabels typ bland kryssrutorna till höger om trädet, de datatyper som finns att välja på är; Decimal number Alphanumeric Selection text Selection image Floating point number Hexadecimal number Binary number Bars Curves Decimalt heltal Text Textlista, variabeln skall vara ett heltal Bildlista, variabeln skall vara ett heltal Flyttal Hexadecimalt heltal Binärt tal En grafisk stapel, endast för visning En grafisk kurva, endast för visning Om man väljer Decimal number som typ och trycker på Edit type kommer följande dialog upp, de viktigaste inställningarna är under sektionen Field type. Här anger man om variabeln skall kunna ändras (Input) eller om den bara skall visas (Output) samt om den skall uppdateras kontinuerligt(cyclical) eller bara när skärmen visas för första gången (Once). För övriga inställningar hänvisas till hjälpfilerna för VI-Composer (Tryck F1 på tangentbordet eller på Help knappen) (16)

15 4 Kompilering och nedladdning Projektet kompileras med hjälp av knappen Compile i verktygsfältet, ett loggfönster visas som visar statusen på kompileringen och om det blir några fel eller varningar som måste åtgärdas. Får du en fråga som säger att destinationsmappen inte är tom så svara ja till att du vill skriva över alla filer i mappen. Efter att projektet har kompilerats utan några fel kan man ladda ner projektet till VCP panelen. Detta görs genom att man trycker på knappen Download/Transmission som finns i verktygsfältet. Efter att ha tryckt på knappen kommer en dialog upp där man under sektionen Transfer to FTP server of operating terminal skriver man in IP-adressen till panelen och trycker på Start så laddas projektet upp till panelens ftp server och panelen startas därefter om (16)

16 (16)

IndraLogic PLC-programmering. Mitt första PLC-projekt Version 2

IndraLogic PLC-programmering. Mitt första PLC-projekt Version 2 IndraLogic PLC-programmering Mitt första PLC-projekt Version 2 Innehållsförteckning IndraLogic PLC-programmering... 1 Mitt första PLC-projekt... 1 Innehållsförteckning... 2 1 Inledning... 3 Service och

Läs mer

LÄR DIG ANVÄNDA DIN MAC. från grunden! Nu med Mac OS X Leopard! Harry Peronius

LÄR DIG ANVÄNDA DIN MAC. från grunden! Nu med Mac OS X Leopard! Harry Peronius Harry Peronius LÄR DIG ANVÄNDA Nu med Mac OS X Leopard! DIN MAC från grunden! Del 1 GRUNDFUNKTIONER 4. Finder... 6 5. Dock... 34 6. Hjälp... 36 7. Mappar och filer... 38 8. Time Machine... 4 9. Systeminställningar...

Läs mer

Filhantering utforskaren avslöjar

Filhantering utforskaren avslöjar Filhantering utforskaren avslöjar 1 hur information lagras När man skriver ett brev eller ritar en bild skapas ett do kument. Detta måste sparas någonstans för att inte försvinna när datorn slås av. I

Läs mer

Dags att skriva uppsats?

Dags att skriva uppsats? Dags att skriva uppsats? Grundkurs i Word 2010 SDM Studentdatorutbildning vid Malmö högskola Att skriva i Word! 1 Börja skriva/skapa ditt dokument- något att tänka på 1 Spara ditt dokument 1 Bra att veta

Läs mer

SPRINT-HANDBOK (version 0.4)

SPRINT-HANDBOK (version 0.4) 1. FÄRG OCH FORM Detta är programmets startmeny. Texten överst på bilden (Avsluta, Ny användare, Om... och Välj användare) blir synlig då markören förs upp den blåa ramen. en ny användare. 6. 4. 5. får

Läs mer

Filhantering utforskaren avslöjar hur information lagras

Filhantering utforskaren avslöjar hur information lagras Filhantering utforskaren avslöjar hur information lagras 44 När man skriver ett brev eller ritar en bild skapas ett do kument, som måste sparas någonstans för att inte försvinna när datorn slås av. I datorn

Läs mer

Utskrift av karta. Skriv ut en karta. Skriv ut skärmområde

Utskrift av karta. Skriv ut en karta. Skriv ut skärmområde Skriv ut en karta Förutsättningar Kartan kan skrivas ut som den ser ut på skärmen, dvs. visas texter på fälten blir de också utskrivna. Vid utskrift öppnas alltid en förhandsgranskning där anpassning av

Läs mer

Vidamic Easy SMS CRM. Användarmanual

Vidamic Easy SMS CRM. Användarmanual Vidamic Easy SMS CRM Användarmanual Innehållsförteckning Introduktion 3 1.1 Systemkrav Installation 4 2.1 Första gången du startar Vidamic Easy SMS CRM 2.2 Avinstallera Vidamic Easy SMS CRM Skicka ett

Läs mer

Datautväxling lokalt. Datautväxling lokalt. Datautläsning lokalt

Datautväxling lokalt. Datautväxling lokalt. Datautläsning lokalt Datautväxling lokalt Datautläsning lokalt Uppgifter flyttas mellan datorer via t.ex. USB-minne eller e-post Denna funktion används om du vill utväxla data med en annan PC, där det skall arbetas vidare

Läs mer

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual

www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual www.grade.com LUVIT Utbildningsplanering Manual Innehåll 1. INLEDNING 4 2. ROLLER 4 2.1. CHEF 4 2.2. MEDARBETARE 4 2.3. ADMINISTRATÖR 4 2.4. KURSLEDARE 5 2.5. UTBILDARE 5 3. BEGREPP 5 3.1. ENHET 5 3.2.

Läs mer

PHOCA GALLERY (v 3.2.3)

PHOCA GALLERY (v 3.2.3) Joomla Guide 2.5.11 PHOCA GALLERY Sida 1 av 37 PHOCA GALLERY (v 3.2.3) I denna guide får du veta mer om: Inledningen till PHOCA GALLERY: Vad är ett Phoca Gallery Phoca Gallery Kontrollpanelen Stegen i

Läs mer

Gör en modern släktbok för CD eller webben

Gör en modern släktbok för CD eller webben Gör en modern släktbok för CD eller webben 21 Den traditionella släktboken består av ett antal tabeller och i bästa fall en grafisk stam- eller antavla, och man kan med ett register eller hänvisningar

Läs mer

Startanvisning för Bornets Internet

Startanvisning för Bornets Internet Startanvisning för Bornets Internet Denna guide kommer att hjälpa dig igång med Bornets Internet. Sidan 1 av 41 Innehållsförteckning Titel Sidan Kapitel 1. Introduktion... 3 Kapitel 2. TCP/IP-inställningar

Läs mer

Handbok. Pagero för Danske Bank

Handbok. Pagero för Danske Bank Handbok Pagero för Danske Bank INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNAN DU BÖRJAR ANVÄNDA PROGRAMMET 3 Vad är Pagero för Danske Bank? 3 Hjälpsidor 3 Systemkrav 3 INSTALLATION OCH START 3 Installation 3 Efter installationen

Läs mer

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Kom igång med Windows 8 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Innehållsförteckning Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 2 Startskärmen... 2 Zooma... 2 Snabbknappar... 3 Sök... 4 Dela... 4 Start...

Läs mer

Manual för din hemsida

Manual för din hemsida Manual för din hemsida Dynamiska hemsidor är en lösning för att man på ett enkelt sätt skall kunna lägga till, ändra och ta bort sidor på sin hemsida. För att detta skall vara möjligt bygger lösningen

Läs mer

Skärmbilden i Netscape Navigator

Skärmbilden i Netscape Navigator Extratexter till kapitel Internet Skärmbilden i Netscape Navigator Netscape är uppbyggt på liknande sätt som i de flesta program. Under menyraden, tillsammans med verktygsfältet finns ett adressfält. I

Läs mer

Användarmanual. VisitLog 2.0. RIW Software Technology AB www.riwsoftware.com

Användarmanual. VisitLog 2.0. RIW Software Technology AB www.riwsoftware.com Användarmanual VisitLog 2.0 Innehållsförteckning 1 Inledning... 4 2 Vad är VisitLog?... 4 3 Innan du börjar... 4 4 Administration... 5 4.1 Lokala inställningar... 5 4.1.1 Skrivarinställningar... 5 4.1.2

Läs mer

Utbildningsplattformen Lecando

Utbildningsplattformen Lecando Handledning till Utbildningsplattformen Lecando Elever Kurs- och kommunikationsdelen Lecandoversion: 4.3 Januari 2002 Stockholms stad 2001 IT-center Box 8302 104 22 STOCKHOLM Besöksadress: Polhemsgatan

Läs mer

Labb 1: Skapa en webbsite

Labb 1: Skapa en webbsite Labb 1: Skapa en webbsite Beräknad tidsåtgång: ca 90 minuter effektiv arbetstid. (om du saknar tidigare erfarenhet) ASP.NET har massor med nya features skapade för Att göra skapandet av avancerade webbsidor

Läs mer

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet.

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Då du klickar på Användare öppnas denna bläddringslista.

Läs mer

Lathund Attestant. Agresso Self Service

Lathund Attestant. Agresso Self Service Lathund Attestant Agresso Self Service Sidan 2/15 Innehållsförteckning 1. Inloggning 3 2. Startsida 5 Mina uppgifter 5 Rapporter 5 Inköp 5 Alternativ 6 3. Attestering av fakturor 6 Åtgärdsknappar 9 Attestera

Läs mer

Användarhandledning. NetDoc Mobile. Vitec Energy AB

Användarhandledning. NetDoc Mobile. Vitec Energy AB Användarhandledning NetDoc Mobile Vitec Energy AB Innehållsförteckning Referens 1 Generellt om NetDoc Mobile... 1 Programstart... 1 Rullgardinsmenyer... 3 Generellt om Rullgardinsmenyer... 3 Arkiv...

Läs mer

CoDeSys 2.3.x.x Svensk installationsguide

CoDeSys 2.3.x.x Svensk installationsguide CoDeSys 2.3.x.x Svensk installationsguide WAGO Kontakttechnik GmbH & Co. KG / Jonas Hedlöf & Simon Nilsson WAGO Sverige 1 Target Settings del 1 - Starta CodeSys -Välj rätt targetfil beroende på vilken

Läs mer

CCS Flex Snabb Manual.

CCS Flex Snabb Manual. CCS Flex Snabb Manual. Översikt: 1. På/av-knappen 2. För funktionsknapparna 3. Funktionstangenterna (F1-F6 från topp till botten) 4. Knappen Nästa (fliken) 5. Zooma in 6. Audio 7. Zooma ut 8. Tillbaka

Läs mer

Sidnumrering i Word HÖGSKOLAN VÄST

Sidnumrering i Word HÖGSKOLAN VÄST Sidnumrering i Word HÖGSKOLAN VÄST 1 Hur man skapar sidnumrering Steg. Hur skapar man sin egen sidnumrering? i Word (som börjar och slutar på valfri sida) Introduktion Börja med att infoga - för dig ett

Läs mer

INTRODUKTION... 2 GRÄNSSNITTET... 2 REDIGERA INNEHÅLL... 3 SKAPA NYA SIDOR... 4 REDIGERA TEXT MED TEXTEDITORN... 5 MEDIEARKIVET...

INTRODUKTION... 2 GRÄNSSNITTET... 2 REDIGERA INNEHÅLL... 3 SKAPA NYA SIDOR... 4 REDIGERA TEXT MED TEXTEDITORN... 5 MEDIEARKIVET... Camelonta CMS Handledning för redaktörer Innehållsförteckning INTRODUKTION... 2 GRÄNSSNITTET... 2 REDIGERA INNEHÅLL... 3 SKAPA NYA SIDOR... 4 TA BORT EN SIDA... 4 REDIGERA TEXT MED TEXTEDITORN... 5 FORMATERA

Läs mer

Installationsmanual för OnCourse

Installationsmanual för OnCourse Installationsmanual för OnCourse Detta dokument beskriver de steg som ni behöver gå igenom för att installera OnCourse på er golfklubb. OnCourse är utvecklat och testat för Windows XP, Windows Vista och

Läs mer

Manual. Artologik Survey&Report. Version 4.1.188. Artisan Global Media

Manual. Artologik Survey&Report. Version 4.1.188. Artisan Global Media Projekthantering Tidsredovisning Enkäthantering E-posthantering HelpDesk Publiceringsverktyg Bokningssystem Manual Artologik Survey&Report Version 4.1.188 Manual Artologik Survey&Report Survey&Report är

Läs mer