Allt du behöver för crowdsourcing

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Allt du behöver för crowdsourcing"

Transkript

1 GUIDE Allt du behöver för crowdsourcing DEL 1: Så här bygger du en app för crowdsourcing

2 Allt du behöver för crowdsourcing den kompletta guiden steg för steg, del 1 För att utföra uppgifterna i den här guiden behöver du följande programvaror och tjänster: ArcGIS for Desktop (ArcMap) Ett användarkonto på ArcGIS Online Har du inte dem? Öppna då din webbläsare, gå till den här adressen och få möjlighet att ladda ner allt du behöver (och lite till) helt kostnadsfritt i 60 dagar. En komplett lösning för din crowdsourcing av information kommer att bestå av 4 huvudsakliga steg som du behöver gå igenom. Den här guiden omfattar de tre första. Stegen är: 1. Skapa ett geoobjektslager som informationen kan lagras i Detta lager med information är alltså det som används för att samla informationen. 2. Skapa en webbkarta som innehåller ditt geoobjektslager för att sätta ditt informationslager i ett sammanhang Denna karta gör att såväl du som dina uppgiftslämnare ser exakt var informationen de samlar in är placerad någonstans. 3. Skapa och tillgängliggöra en användarvänlig webbapp som samlar in informationen Detta blir själva verktyget som uppgiftslämnaren använder för att samla in information i, och som de alltså använder sin egen smartphone, surfplatta eller dator för att nå. 4. Skapa en s.k. dashboard för att visa och följa resultatet Detta steg behandlas i del 2 av den här guiden som kommer under försommaren 2015.

3 Steg 1. Skapa ett geoobjektslager som informationen lagras i I detta steg skapar du förutsättningen för informationsinsamlingen, alltså det lager i kartan som kommer innehålla och lagra informationen du är ute efter. Först måste du alltså skapa ett lager i en filgeodatabas i ArcGIS for Desktop, du kan använda antingen ArcMap eller ArcGIS Pro för detta. Du ska också se till att ditt lager innehåller de fält du vill kunna samla in som t.ex. status, kommentar, e-post o.s.v. Du kan här även lägga till s.k. domäner eller subtyper ifall du vill. I vårt fall kommer vi använda ArcMap i stegen nedan. Öppna Catalog-fönstret och högerklicka på den mapp där du vill skapa en filgeodatabas Välj New Klicka på File Geodatabase

4 Döp sedan filgeodatabasen till ett lämpligt namn Högerklicka på den nya filgeodatabasen Välj New Välj sedan Feature Class I dialogfönstret som öppnas anger du ett Namn och eventuellt Alias för ditt nya geoobjektslager. Under Type väljer du Point Features för att skapa ett punktlager. Klicka på därefter på Next I dialogfönstret som öppnas ska du nu ange vilket koordinatsystem ditt geoobjektslager ska skapas i. Här rekommenderar vi att du använder SWEREF99 TM som fungerar bra i flera olika system.

5 Klicka därefter på Next I dialogfönstret som öppnas kan du lämna XY Tolerance med de default-inställningar som föreslås, du kommer med all säkerhet inte behöva en större noggrannhet än detta då de enheter som kommer användas förmodligen inte har högre precision än så. Klicka därefter på Next I dialogfönstret som öppnas kan du lämna Configuration Keyword med de defaultinställningar som föreslås ( Default ). Du behöver alltså inte definiera något sådant för denna applikation.

6 Klicka därefter på Next I dialogfönstret som öppnas är det dags att ange de fält med information som ska finnas i lagret. Här anger du fältnamn (Field Name) och vilken datatyp (Data Type) det rör sig om. Ange t.ex. ett fält som heter Status med datatyp Short Integer (du kommer behöva denna datatyp ifall du vill skapa drop-down-listor eller domäner för ditt fält). Skapa därefter alla andra fält med tillhörande datatyper som du kan tänkas vilja ha med i lagret. Sätt därefter egenskaper för fälten under Field Properties för varje fält, genom att markera fältet och sedan fylla i den information som behövs, så för fältet Status kan du fylla i Alias: Status Allow Null Values: No Default Value: När du är klar med att lägga till all dina fält klickar du på Finish

7 I vår app ska vi sätta upp en domän för fältet Status. Domänen gör så att användaren får en rullista att välja värden ifrån vilket underlättar användandet av appen och kvalitetssäkrar data vid insamlingen. Högerklicka på filgeodatabasen och välj Properties I dialogfönstret som öppnas ska du klicka på klicka på fliken Domains Högst upp anger du ett namn för din domän och en beskrivning av den. Under Domain Properties anger du att Field Type: Short Integer (eftersom du valt detta i det förra steget för fältet i fråga) Domain Type: Coded Values (för att du ska kunna ange egna värden) Split Policy: Default Value Merge Policy: Default Value Under Coded Values anger du vilka värdemängder din domän ska innehålla, vilket alltså motsvarar de val i rullisten som användaren kommer se i fältet Status. I vårt fall har vi 3 st. värden: 1 = Bra 2 = Medel 3 = Dålig

8 När du är klar med att skapa dina värdemängder klickar du på Apply och sedan på OK Nu måste du koppla ihop din domän med fältet Status, högerklicka på lagret du skapat i filgeodatabasen och välj Properties I dialogfönstret som öppnas väljer du fliken Fields Markera fältet ( vårt fall Status ) som du vill koppla domänen till och därefter under Field Properties klickar du i fältet bredvid Domain och väljer din domän i rullisten som öppnas. Klicka på Apply för att koppla din domän till ditt fält och när du är färdig med att koppla alla dina domäner klickar du på OK.

9 När du är nöjd med inställningarna för dina lager ska du symbolsätta dem med lämpliga symboler: Högerklicka på lagret i Table of Contents I dialogfönstret som öppnas klickar du på Properties Välj fliken Symbology Välj Categories i listan till vänster, klicka därefter på knappen Add All Values Om du angett att du vill ha en domän kopplad till ditt lager kommer du se symboler som representerar de olika värdemängderna. Välj att bocka av all other values, du är förmodligen inte intresserad av att se dessa. Dubbelklicka sedan på en av symbolerna för att ändra den till något lämpligt.

10 I vårt fall har vi valt symbolen Circle 2 med en storlek på 10 punkter och att värdemängden Bra är grön, Medel är gul och Dålig är röd. Klicka på Ok i dialogfönstret Symbol Selector när du ändrat symbol för varje värdemängd. Klicka på Apply i dialogfönstret Layer Properties när du är färdig och vill se hur det ser ut i Table of Contents och sedan på OK för att stänga dialogfönstret. Nu är det dags att publicera ditt lager på ArcGIS Online: För att du ska kunna fortsätta måste du se till att logga in på ditt användarkonto på ArcGIS Online nu. Klicka på fliken File i menyfältet i ArcMap Välj Sign In Skriv in dina inloggningsuppgifter i dialogfönstret som öppnas

11 För att publicera lagret som en tjänst på ArcGIS Online klickar du på File i menyfältet i ArcMap och väljer Share As och därefter Service I dialogfönstret som öppnas väljer du Publish a service Klicka därefter på Next I dialogfönstret som öppnas väljer du ditt ArcGIS Online konto vid Connection Ofta är detta förvalt men om du dessutom har tillgång till en ArcGIS for Server kan det vara så att det är den som blir förvald. I vårt fall vill vi dock nyttja ArcGIS Online för detta. Under Service Name döper du din tjänst till ett lämpligt namn Klicka därefter på Continue

12 I dialogfönstret som öppnas ska du göra inställningarna för din tjänst, låt Parameters vara enligt de default inställningar som föreslås men förmodligen är de utgråade i vilket fall. Till vänster väljer du Capabilities och där bockar du för Feature Access och bockar av Tiled Mapping. Detta då du behöver inte skapa en s.k. cache av ditt data utan du behöver endast tillgång till objekten i tjänsten. Välj Feature Access till vänster och bocka för följande val: Create, Query och Update då dessa är de tre funktioner din app kommer behöva för att dina uppgiftslämnare ska kunna använda den för att samla in information.

13 Under Item Description till vänster skriver du in metadata för din tjäsnt. Notera att ifall du utgår ifrån en MXD-fil som redan har metadata, kan detta redan vara ifyllt för dig. Fyll i Summary, Tags och Description, detta för att din tjänst ska bli sökbar för dig. Tags är sökord som du kopplar till tjänsten. Det räcker med ett ifall du vill, men du kan lägga till så många du vill. Summary och Description beskriver din tjänst så att du och eventuellt andra förstår syftet med den. Under Sharing ska du välja att göra tjänsten publik, dvs. bocka för Everyone (public). Annars kommer inte dina uppgiftslämnare att kunna nå tjänsten! När du gjort detta ska du klicka på knappen Analyze i överkant på dialogfönstret, denna analyserar din tjänst och kollar så att allt är ok innan du publicerar så att du vet att det kommer fungera. Får du ett fel Error kommer du inte kunna publicera din tjänst, men varningar och meddelanden kommer hindra dig, oftast får du en varning om att ditt lager kommer kopiera upp data på servern i samband med publiceringen, men det är precis det du vill göra i detta fall så du kan med gott samvete ignorera denna varning.

14 När du kollat att det inte finns några hinder för din publicering kan du klicka på knappen Publish i överkant av dialogfönstret. När publiceringen gått igenom får du en bekräftelse på detta Klicka på OK för att stänga denna. Nu är du klar i ArcMap och det är dags för steg 2: Att skapa en webbkarta med din tjänst.

15 Steg 2. Skapa en webbkarta Öppna din webbläsare och logga in på När du loggat in klickar du på Mitt Innehåll högst upp i menyn. Du hittar din publicerade tjänst i listan över ditt innehåll, den består av ditt geoobjektslager och dess definitionsfil. Definitionsfilen behöver du inte bry dig om i normalfallet.

16 Klicka på titeln för din tjänst i listan för att komma till sidan med sammanfattningen för tjänsten. Klicka på knappen Öppna och välj Lägg till lager på ny karta Zooma in till det område du är intresserad av och spara därefter din nya webbkarta, klicka på knappen Spara och välj Spara som Kartan kommer då öppnas med samma utsnitt för dina uppgiftlämnare.

17 I dialogfönstret som öppnas ger du din webbkarta en lämplig titel, anger en eller flera söktaggar och skriver in en kortfattad sammanfattning av vad kartan är till för. När du är klar klickar du på knappen Spara Karta och din webbkarta kommer även den att synas i listan under Mitt innehåll För att webbkartan ska kunna användas i webbapplikationen du ska bygga i nästa steg måste du även göra webbkartan publik. Klicka på knappen Dela i menyfältet I dialogfönstret som öppnas väljer du att bocka för Alla (publik) så att alla kan se den. (Om det inte redan är gjort, se till att bocka i Dela aktuell kartutbredning också) När du gjort kartan publik tänds också knapparna för att bädda in på webbplats och skapa webbapplikation, vilket du behöver för nästa steg. Klicka på knappen Klar när du är färdig med dina inställningar, nu är webbkartan klar och du är redo att skapa din webbapplikation.

18 Steg 3. Skapa och tillgängliggöra en användarvänlig webbapplikation Nu ska du skapa den webbapplikation som dina uppgiftslämnare ska använda. I kartvisaren klicka du återigen på knappen Dela I dialogfönstret som öppnas klickar du på knappen Skapa en webbapplikation I dialogfönstret som öppnas väljer du mallen GeoForm som alltså är den webbapp du ska skapa för detta projekt. Gör detta genom att klicka på Publicera under bilden, och välj Publicera i menyn som tänds.

19 I det dialogfönster som öppnas ger du din insamlingsapp en lämplig titel, en eller flera söktaggar och anger en kortfattad sammanfattning om vad appen är till för. Välj också att bocka för Dela den här appen på samma sätt som kartan (alla) så att även appen blir publik och kan användas av alla. När du beskrivit din app klart ska du klicka på knappen Spara och publicera När du gör detta så kommer du in i byggverktyget för appen, detta verktyg kan även nå I byggverktyget ska du först välja vilken webbkarta som ska användas i appen, med största säkerhet är det redan förvalt utifrån din webbkarta du nyss skapat. Är den det ska du klicka på knappen Nästa för att gå vidare i processen. Är den inte förvald måste du klicka på knappen Välj webbkarta för att där ange den webbkarta du vill använda.

20 Nu ska du välja ditt redigerbara lager. Klicka på pilen till höger för att välja det lager du vill att appen ska lagra den insamlade informationen i, välj det lager du skapa och publicerade med hjälp av ArcMap tidigare. Klicka därefter på knappen Nästa I dialogfönstret som öppnas väljer du vilken storlek du vill ha på rubriken under Rubrikstorlek (du kan alltid gå tillbaks och ändra ifall du vill) Vid Logobild kan du ange en URL till en bild att använda som logo för din app, URL en måste vara publik även den.

21 I det stora textfältet kan du skriva en instruktion eller beskrivning av din app och ditt projekt. Du har flera olika verktyg till din hjälp och du kan lägga in länkar bilder och mycket mer här ifall du vill. När du är klar med detta klickar du på Nästa I dialogfönstret som öppnas ska du nu välja vilka fält som dina informationslämnare ska kunna fylla i när de lämnar informationen. Bocka för eller av de fält du vill att de som lämnar informationen ska se och kunna fylla i. Du kan också skriva en hjälptext eller Tips i fälten som ytterligare hjälper och förenklar för de som ska lämna informationen. När du är nöjd med inställningar för textfälten klickar du på knappen Nästa I dialogfönstret som öppnas ska du nu välja utseende på din app, här finns flera olika teman och utseenden att välja mellan, i vårt fall har vi valt temat Superhero När du är nöjd med ditt val och utseendet på din app ska du klicka på Nästa

22 I dialogfönstret som öppnas ska du fylla i lite alternativ för användaren, oftast går det bra att acceptera default-inställningarna, men det du kanske vill är att bestämma vilken bakgrundskarta som appen kommer använda som standard och vilken alternativ karta som användaren ska kunna växla till. När du är nöjd med dina alternativ klickar du på knappen Nästa

23 I dialogfönstret som öppnas är det dags att förhandsgranska allt det du gjort hittills. Titta igenom din applikation, och om du är nöjd med hur den ser ut kan du klicka på knappen Nästa. (Om inte, kan du klicka på ett av stegen i listan till vänster för att gå tillbaka och ändra något.)

24 I dialogfönstret som öppnas, är det dags att spara din app. Observera att du alltid kan komma tillbaka till byggverktyget ifall du skulle vilja justera något i efterhand. Klicka på knappen Spara för att spara och publicera din applikation. När du gjort detta får du en bekräftelse på att appen publicerats och ett antal alternativ för att dela med dig av en länk till informationen. Observera att eftersom du valt att publicera din app på ArcGIS Online så får du automatiskt en egen s.k. kort-länk (Short URL) till din app. De fullständiga URL en finns i metadatat för din app i listan under Mitt innehåll på ArcGIS Online. Vill du testa din app, kan du kopiera länken du får i bekräftelsen till webbläsare eller gå via listan i Mitt Innehåll på ArcGIS Online. Nu är du klar med att skapa din app, och kan börja sprida den.

25 Nu har du skapat allt du behöver för att samla in lägesbunden information med hjälp av allmänheten. Genom att logga in i ArcMap eller ArcGIS Pro med samma användare som du använde för att skapa ditt lager kommer du också kunna hämta hem datat för vidare analyser eller presentationer. Lycka till! Om du vill ha koll på hur insamlingen går och även se statistik för går du vidare till steg 4 och skapar en dashboard. Mer om hur det går till i del 2 av den här guiden som kommer på esri.se under försommaren Vill du ha mer information om vilken nytta ArcGIS kan tillhandahålla dig och din organisation? Oavsett om du har du frågor kring den här guiden eller om ArcGIS i allmänhet är du alltid välkommen att kontakta oss på info@esri.se eller via ett besök på vår hemsida esri.se.

Allt du behöver för crowdsourcing

Allt du behöver för crowdsourcing GUIDE Allt du behöver för crowdsourcing DEL 2: Så här följer och visar du resultatet i en dashboard Allt du behöver för crowdsourcing den kompletta guiden steg för steg, del 2 För att utföra uppgifterna

Läs mer

Kom iga ng med kollektorn

Kom iga ng med kollektorn Produkt: GEOSECMA for ArcGIS Modul: Övrigt Skapad för Version: 10.3 Skapad: 2017-03-21 Uppdaterad: Kom iga ng med kollektorn Använd din surfplatta för att hämta och uppdatera information samtidigt som

Läs mer

Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa.

Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa. Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa. Antal: Enskilt Material: En dator med Windows 7 (Vista, Windows 8 eller

Läs mer

Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1

Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1 Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1 Logga in 1. Öppna en webbläsare och gå till inloggningssidan: https://www.sfog.se/umbraco/ 2. Skriv in följande användarnam & lösenord : 3. Klicka på Logga

Läs mer

Manual

Manual Manual www.jur.lu.se Innehållsförteckning Logga in 1 Skapa en ny sida 2 Sidinställningar 3 Spara sidan 5 Skapa undersidor 6 Redigera en befintlig sida 7 Länk i löpande text 7 En mejladress som länk 8 Skapa

Läs mer

Övning: Skapa en ny regel

Övning: Skapa en ny regel Övning: Skapa en ny regel Den här övningen förklarar hur man skapar en automatiserad händelse som kallas regel i applikationen. Övningen använder Device management application som finns tillgänglig under

Läs mer

ARX på Windows Vista, Windows 7 eller Windows 2008 server

ARX på Windows Vista, Windows 7 eller Windows 2008 server ARX på Windows Vista, Windows 7 eller Windows 2008 server 1. Inledning För att den i Arx interna Jetty Web servern skall kunna skapa temporära filer måste den ha tillgång till en användarkatalog (ett användarkonto)

Läs mer

Compose Connect. Hosted Exchange

Compose Connect. Hosted Exchange Sida 1 av 15 Compose Connect Hosted Exchange Presentation av lösningen: Compose Hosted Exchange Följande möjligheter finns för hantering av e-post 1. Lokalinstallerad Outlook-klient För att kunna använda

Läs mer

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion

Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Arbetshäfte Office 365 en första introduktion Innehåll En introduktion för att bekanta sig med O365... 2 Skapa din profil... 2 Övning:... 3 2. Kontakter... 4 Lägg till kontakt och grupp... 4 Övning:...

Läs mer

Kursvärderingsenkät i KI Survey 150406

Kursvärderingsenkät i KI Survey 150406 1 Kursvärderingsenkät i KI Survey 150406 Hur kan jag använda en enkätmall i KI Survey? I verktyget KI Survey finns färdiga mallar för kursvärderingsenkäter. Mallarna har skapats av KI Survey- administratörer

Läs mer

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin INTRODUKTION Välkommen att ta i bruk uppdateringsverktyget DigiStoff. För att använda verktyget behöver du en Internetuppkoppling och en webbläsare. Det rekommenderas att du använder webbläsaren Firefox.

Läs mer

FIRSTCLASS. Innehåll:

FIRSTCLASS. Innehåll: FIRSTCLASS Innehåll: Hämta klient...2 Installera klient...2 Konfigurera klient...2 Koppla upp...3 Skrivbordet...3 Mailbox...3 Presentation...3 Skapa ett nytt meddelande...4 Söka mottagare för nytt meddelande...4

Läs mer

Blogga med Wordpress

Blogga med Wordpress Blogga med Wordpress Introduktion En blogg kan användas på en lång rad olika sätt, även om det vanligaste kanske är att se den som en mer eller mindre publik yta på nätet att dela med sig av tankar och

Läs mer

Omsorgen Användarhandledning

Omsorgen Användarhandledning Omsorgen Användarhandledning 2012-12-13 Steg 1: Logga in Om ditt boende/kommun är ansluten till Omsorgen har du troligtvis fått inloggningsuppgifter. Om inte, skicka ett mail till info@omsorgen.se så kontaktar

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Komma igång med Learnify - snabbmanual

Komma igång med Learnify - snabbmanual Komma igång med Learnify - snabbmanual Välkomna till Learnifys snabbmanual. Här ger vi dig en snabbgenomgång eller påminnelse om våra viktigaste och mest använda tjänster och verktyg. På vår hemsida www.learnify.se

Läs mer

LADDA UPP EN PDF-FIL OCH LÄNKA TILL DEN I DIN ARTIKELTEXT

LADDA UPP EN PDF-FIL OCH LÄNKA TILL DEN I DIN ARTIKELTEXT Joomla Guide 2.5.11 LÄNKAR LADDA UPP EN PDF & LÄNKA TILL I ARTIKEL Sida 1 av 11 LADDA UPP EN PDF-FIL OCH LÄNKA TILL DEN I DIN ARTIKELTEXT I denna guide får du lära dig att: Ladda upp ett PDF dokument på

Läs mer

Manual fö r webbkartörnas grundla ggande funktiöner

Manual fö r webbkartörnas grundla ggande funktiöner Manual fö r webbkartörnas grundla ggande funktiöner Webbfönster När du klickar på en kartlänk öppnas kartan i ett nytt fönster eller en ny flik, beroende på inställningen i din webbläsare. Bilden nedan

Läs mer

Publicera ett MSD-dokument istället för MXD-dokument

Publicera ett MSD-dokument istället för MXD-dokument Publicera ett MSD-dokument istället för MXD-dokument MSD introducerades i och med version 9.3.1. Syftet är att få så optimerade tjänster som möjligt. Genom analys av dokument får man ut följande kategorier

Läs mer

PHOCA GALLERY (v 3.2.3)

PHOCA GALLERY (v 3.2.3) Joomla Guide 2.5.11 PHOCA GALLERY Sida 1 av 37 PHOCA GALLERY (v 3.2.3) I denna guide får du veta mer om: Inledningen till PHOCA GALLERY: Vad är ett Phoca Gallery Phoca Gallery Kontrollpanelen Stegen i

Läs mer

Paneler - VCPXX.2. Programmeringsmanual för VCP-paneler. Revision 2

Paneler - VCPXX.2. Programmeringsmanual för VCP-paneler. Revision 2 Paneler - VCPXX.2 Programmeringsmanual för VCP-paneler Revision 2 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1 Symbolfiler för kommunikation via IndraLogic... 3 2 Uppsättning i IndraWorks... 6 3 Programmering

Läs mer

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2 2009-08-20 Manual för Typo3 version 4.2 1 2 Innehåll: 1. Allmänt 4 2. Grunderna i Typo3 5 2.1 Knappar 5 2.2 Inloggning 5 2.3 Den inledande vyn 6 2.4 Sidträdet 7 3. Sidor 8 3.1 Skapa en ny sida 8 3.1.1

Läs mer

Använda SYV-spindeln

Använda SYV-spindeln 2015-02-19 Använda SYV-spindeln Instruktioner för att komma igång! 1 av 11 Komma igång! 1. Registrera en användare och logga in För att börja använda SYV-spindeln är det första du måste göra att registrera

Läs mer

Komma igång med Learnify - snabbmanual

Komma igång med Learnify - snabbmanual Komma igång med Learnify - snabbmanual Välkomna till Learnifys snabbmanual. Här ger vi dig en snabbgenomgång eller påminnelse om våra viktigaste och mest använda tjänster och verktyg. På vår hemsida www.learnify.se

Läs mer

LabelLogic. Bruksanvisning. www.planglow.com info@planglow.com. Innehåll. Label Choices. Data Library. Print Centre. Design Centre

LabelLogic. Bruksanvisning. www.planglow.com info@planglow.com. Innehåll. Label Choices. Data Library. Print Centre. Design Centre www.planglow.com info@planglow.com Innehåll Label Choices Så här lägger du till en etikett Data Library Så här lägger du till smörgåsinformation Print Centre Så här skriver du ut etiketter Design Centre

Läs mer

Hjälp för Samlingskartans beställningswebb Innehållsförteckning

Hjälp för Samlingskartans beställningswebb Innehållsförteckning Hjälp för Samlingskartans beställningswebb Innehållsförteckning 1. Kort om hur du använder Samlingskartan... 2 2. Skapa konto och logga in i Samlingskartan... 3 3. Skapa en ny beställning... 7 4. Söka

Läs mer

Evenemang. Gör såhär: http://www.vasabladet.fi/evenemang/ eller http://www.ot.fi/evenemang/

Evenemang. Gör såhär: http://www.vasabladet.fi/evenemang/ eller http://www.ot.fi/evenemang/ Sida 1 av 9 Här kan föreningar, organisationer och andra arrangörer själva sätta in evenemang och händelser i Österbotten. som publiceras på webben och i tidningarna enligt redaktionens urval är till för

Läs mer

Geografiska Sverige Data, GSD från Metria,) och ArcGIS 9. Övningen innefattar dataformat, menyer, ikoner, och verktyg.

Geografiska Sverige Data, GSD från Metria,) och ArcGIS 9. Övningen innefattar dataformat, menyer, ikoner, och verktyg. Introduktion till GSD och ArcGIS Syftet t med övningen är att ge en introduktion till digitala it kartor (här är källdata Geografiska Sverige Data, GSD från Metria,) och ArcGIS 9. Övningen innefattar dataformat,

Läs mer

KOM-IGÅNG-GUIDE. Kom igång och redigera din hemsida! SmelinkWeb4 editor 2

KOM-IGÅNG-GUIDE. Kom igång och redigera din hemsida! SmelinkWeb4 editor 2 KOM-IGÅNG-GUIDE Kom igång och redigera din hemsida! SmelinkWeb4 editor 2 Smelink.se l Storgatan 14 l 352 31 Växjö l support@smelink.se l www.smelink.se Uppdaterad: 121019 Del 1 Logga in Välkommen att ta

Läs mer

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun Manual för webbpublicering Enköpings kommun Innehåll ATT LOGGA IN I SWWWING 3 Inloggningsrutan 3 GRÄNSSNITTET 4 Filhanteraren 4 Content Management 4 Verktyget Notify - Dags att uppdatera 4 SKAPA OCH REDIGERA

Läs mer

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad

Thomas Pihl 2013. Frontermanual. för studerande vid Forum Ystad Thomas Pihl 2013 Frontermanual för studerande vid Forum Ystad Innehåll Fronter... 2 Inloggning... 2 Komplettera användaruppgifter... 4 Anpassa Min sida... 5 Verktygen på Min sida... 6 Notiser & E-post...

Läs mer

Referenshanteringsprogrammet

Referenshanteringsprogrammet Referenshanteringsprogrammet Åbo Akademis bibliotek referenshantering@abo.fi RefWorks Med hjälp av RefWorks kan du: Importera referenser från olika databaser och bibliotekskataloger och skapa en egen databas

Läs mer

I valfri objektlista börjar du med att markera det objekt du vill arbeta med. Klicka på Utför, välj Matrix och därefter Skicka order.

I valfri objektlista börjar du med att markera det objekt du vill arbeta med. Klicka på Utför, välj Matrix och därefter Skicka order. Matrix Order Med den kostnadsfria tilläggsmodulen Matrix Order kan du enkelt beställa 2D- och 3D-planritningar samt virtuella visningar från Matrix direkt i Capitex Säljstöd. Välj objekt och bilder att

Läs mer

Quick Guide till Mahara och din Portfolio

Quick Guide till Mahara och din Portfolio Quick Guide till Mahara och din Portfolio 2012-05-20 A. Arstam Sida 1 Quick Guide till Mahara och din Portfolio Syftet med portfolion är att Du genom reflektion och självutvärdering ska få insikt i ditt

Läs mer

DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR. Komma igång med Acrobat Connect

DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR. Komma igång med Acrobat Connect DIGITALA RESURSER MANUAL FÖR Komma igång med Acrobat Connect 1 Introduktion Följande guide beskriver hur du kommer igång med Adobe Acrobat Connect och hur du skapar och administrerar mötesrum. 1.1 Förutsättningar

Läs mer

Redigera din personliga sida

Redigera din personliga sida Vad är en personlig sida? Personlig sida är en innehållstyp som gör det möjligt att presentera medarbetare. Den personliga sidan visar kontaktinformation från LUCAT och publikationer från LUP. Du som medarbetaren

Läs mer

Logga in på din hemsideadministration genom dina inloggningsuppgifter du fått.

Logga in på din hemsideadministration genom dina inloggningsuppgifter du fått. Joomla Guide 2.5.11 MENYER Sida 1 av 41 MENYER En meny är centerpunkten på en hemsida. Det är ifrån denna man utgår om man vill navigera på hemsidan. Menyer kan vara vertikala eller horisontella och är

Läs mer

Lathund FE-edit i Typo3

Lathund FE-edit i Typo3 1(6) Lathund Front-end-editing (FE-edit) i Typo3 Front-end-editing (FE-edit) är ett förenklat sätt att redigera innehåll med Typo3. Helt kort går det ut på att man redigerar innehållet medan man surfar

Läs mer

Installationsanvisningar VisiWeb. Ansvarig: Visi Closetalk AB Version: 2.3 Datum: 2009-12-14 Mottagare: Visi Web kund

Installationsanvisningar VisiWeb. Ansvarig: Visi Closetalk AB Version: 2.3 Datum: 2009-12-14 Mottagare: Visi Web kund Sida: 1(7) Installationsanvisningar VisiWeb Ansvarig: Visi Closetalk AB Version: 2.3 Datum: 2009-12-14 Mottagare: Visi Web kund Detta dokument Detta dokument beskriver hur man installerar VisiWeb på en

Läs mer

Startanvisning för Bornets Internet

Startanvisning för Bornets Internet Startanvisning för Bornets Internet Denna guide kommer att hjälpa dig igång med Bornets Internet. Sidan 1 av 41 Innehållsförteckning Titel Sidan Kapitel 1. Introduktion... 3 Kapitel 2. TCP/IP-inställningar

Läs mer

2015-06-22. Manual för kartan Fysisk planering

2015-06-22. Manual för kartan Fysisk planering 2015-06-22 Manual för kartan Fysisk planering 1 KOMMUNENS KARTOR PÅ NÄTET... 3 2 STARTA... 3 3 KARTAN... 4 4 LAGER... 5 5 FLYGFOTO... 5 6 VISA OMRÅDE... 5 7 SÖK ADRESS... 6 8 SÖK DETALJPLAN... 7 9 INFORMATION...

Läs mer

För att öppna galleriet, ange adressen http://www.galleri.storsjobygdensfotoklubb.se

För att öppna galleriet, ange adressen http://www.galleri.storsjobygdensfotoklubb.se Använda Bildgalleriet För att öppna galleriet, ange adressen http://www.galleri.storsjobygdensfotoklubb.se Logga in För att skapa och administrera album för galleriet ska du logga in. Användarnamn är användarens

Läs mer

ShowYourPics. Kom igång guide Alpha 0.8.3. True Fiction P roduction AB Sveavägen 98, 113 50 Stockholm info@truefiction.se www.truefiction.

ShowYourPics. Kom igång guide Alpha 0.8.3. True Fiction P roduction AB Sveavägen 98, 113 50 Stockholm info@truefiction.se www.truefiction. ShowYourPics Kom igång guide Alpha 0.8.3 Under menyn längst upp till höger som är samma som ditt namn finner du: Mina konton: En lista med alla konton du har behörighet till. Egna inställningar: Ä ndra

Läs mer

Tips & tricks för redigering

Tips & tricks för redigering Tips & tricks för redigering Det har kommit flera nyheter och förbättringar i redigeringsmiljön och användargränssnittet för version 10.0. Den första stora skillnaden som märks är att redigeringsverktygsfältet

Läs mer

Hantering av hyperlänkar

Hantering av hyperlänkar Produkt: GEOSECMA for ArcGIS Modul: Övrigt Uppdaterad: 2017-01-27 Hantering av hyperlänkar I GEOSECMA for ArcGIS sker all administration av hyperlänkar i ArcMap. Detta dokument beskriver hur hanteringen

Läs mer

Administrationsmanual ImageBank 2

Administrationsmanual ImageBank 2 Administrationsmanual ImageBank 2 INNEHÅLL 1. Konventioner i manualen 3 2. Uppmärksamhetssymboler 3 3. Vad är imagebank SysAdmin 4 4. Guide för att snabbt komma igång 5 5. Uppgradera din imagebank 1.2

Läs mer

Office 365 MB. Innehåll. Inledning / Inställningar... 2. Outlook (e-post)... 2. Kalender... 3. Personer (kontakter)... 5 OneDrive molnet... 5.

Office 365 MB. Innehåll. Inledning / Inställningar... 2. Outlook (e-post)... 2. Kalender... 3. Personer (kontakter)... 5 OneDrive molnet... 5. Innehåll Inledning / Inställningar... 2 Inloggning...2 Koppling av mobiltelefonen / pekplatta till systemet...2 Ladda Office 365 till egen dator...2 Tema...2 Outlook (e-post)... 2 E-post inställningar...2

Läs mer

Kursvärdering. Denna manual beskriver hur du kan skapa en mapp i Fronter som heter Kursvärdering där du ladda upp reslutat från kursutvärderingar.

Kursvärdering. Denna manual beskriver hur du kan skapa en mapp i Fronter som heter Kursvärdering där du ladda upp reslutat från kursutvärderingar. Kursvärdering Denna manual beskriver hur du kan skapa en mapp i Fronter som heter Kursvärdering där du ladda upp reslutat från kursutvärderingar. Här finns även tips på några olika sätt att skapa en kursvärdering

Läs mer

Installera widgetshop på Facebook

Installera widgetshop på Facebook Installera widgetshop på Facebook För att kunna ha din widgetshop på Facebook krävs att du har ett Facebook-konto, en Facebook-sida och en Facebook-applikation. Det är med hjälp av applikationen vi installerar

Läs mer

Sync Master startas via Task Scedule (schemaläggaren). Programmet kan köras på servern utan att någon är inloggad på servern.

Sync Master startas via Task Scedule (schemaläggaren). Programmet kan köras på servern utan att någon är inloggad på servern. Sync Master Sync Master är ett tilläggsprogram till Easy Planning som används för att automatiskt synka Outlook kalendrar med EP. Programmet ska installeras på en server som har en Outlook klient installerad.

Läs mer

Om Publisher Publisher är ett program som passar bra att använda när du vill sammanställa bild och text för att skapa tillexempel broshyrer,

Om Publisher Publisher är ett program som passar bra att använda när du vill sammanställa bild och text för att skapa tillexempel broshyrer, Om Publisher Publisher är ett program som passar bra att använda när du vill sammanställa bild och text för att skapa tillexempel broshyrer, affischer, nyhetsbrev eller flersidiga publikationer som en

Läs mer

SKAPA EN ARTIKEL MED AUTOMATISKA PUBLICERINGSTIDER

SKAPA EN ARTIKEL MED AUTOMATISKA PUBLICERINGSTIDER Joomla Guide 2.5.11 ARTIKLAR SKAPA EN ARTIKEL med publ.tider Sida 1 av 9 SKAPA EN ARTIKEL MED AUTOMATISKA PUBLICERINGSTIDER En artikel kan ha en automatisk publiceringstid, både gällande sätta igång en

Läs mer

Mer information om RefWorks, andra referenshanteringsprogram och hur man refererar hittar du på Linköpings universitetsbiblioteks webbsidor.

Mer information om RefWorks, andra referenshanteringsprogram och hur man refererar hittar du på Linköpings universitetsbiblioteks webbsidor. Guide till RefWorks För att förenkla hanteringen av referenser och referenslistor finns det flera olika verktyg, s.k. referenshanteringsprogram. Med dem kan du samla, organisera och presentera dina referenser.

Läs mer

DATALOGISK SNABB MANUAL 5-2014. Reviderad 2015-05-20. Oderup 9267, 24297 Hörby, Tel. 0415-400 25, info@datalogisk.se, www.datalogisk.se.

DATALOGISK SNABB MANUAL 5-2014. Reviderad 2015-05-20. Oderup 9267, 24297 Hörby, Tel. 0415-400 25, info@datalogisk.se, www.datalogisk.se. DATALOGISK SNABB MANUAL Reviderad 2015-05-20 Oderup 9267, 24297 Hörby, Tel. 0415-400 25, info@datalogisk.se, www.datalogisk.se 5-2014 April MOBILE Manual senast ändrad 2015-05-20 Register Inloggningsuppgifter

Läs mer

När sidan har skapas kommer du att få mata in uppgifterna för ett nytt bloggkonto:

När sidan har skapas kommer du att få mata in uppgifterna för ett nytt bloggkonto: Blogga från Word Starta Word. Gå in under Arkiv, välj Nytt >>> Blogginlägg: När sidan har skapas kommer du att få mata in uppgifterna för ett nytt bloggkonto: Börja med att klicka på listpilen och välja

Läs mer

INNEHÅLLS FÖRTECKNING

INNEHÅLLS FÖRTECKNING ANVÄNDARMANUAL INNEHÅLLS FÖRTECKNING Logga in på ditt konto... 2 Ladda upp filer... 3 Ladda ner klienten till din dator eller enhet... 4 Synk Mappen... 5 Dela filer... 6 Extern delning i webgränssnittet

Läs mer

Kursvärderingar guide för lärare

Kursvärderingar guide för lärare Guide Kursvärderingar guide för lärare Denna guide beskriver hur man steg för steg skapar en kursvärdering och skriver en kursrapport i Studentportalen. Exempel på frågor, kursvärderingar och kursrapporter

Läs mer

KOM I GÅNG MED DIN HANDBOK STANDARD FRÅN THOLIN & LARSSON

KOM I GÅNG MED DIN HANDBOK STANDARD FRÅN THOLIN & LARSSON KOM I GÅNG MED DIN HANDBOK STANDARD FRÅN THOLIN & LARSSON Kom i gång med din handbok Standard Innehåll 1 Börja redigera 2 Arbetsbordet 3 Redaktörsfliken 3.1 Uppstart: Att-göra-listor 4 Redigera innehåll

Läs mer

Hjälp vid användning av Geodataportalens Sök och utvärderings vy

Hjälp vid användning av Geodataportalens Sök och utvärderings vy 1(14) Hjälp vid användning av Geodataportalens Sök och 2(14) Geodataportalen Denna skärmbild är det första du möts av när du går in i Geodataportalen: : Skärmbilden är indelad i tre olika paneler: Sökpanel

Läs mer

3. Hämta och infoga bilder

3. Hämta och infoga bilder Sida 1 av 8 Lektion 1: sida 4 av 4 «Sida 3 av 4 Till kursens framsida 3. Hämta och infoga bilder Nu vet vi ju hur man sätter in text i sin sida. Men hur gör man med bilder? Det är inte svårt alls! Det

Läs mer

IT-körkort för språklärare. Modul 2: Blogg

IT-körkort för språklärare. Modul 2: Blogg IT-körkort för språklärare Modul 2: Blogg Innehåll Gloslista 2 Logga in på bloggen (punkt 1-3) 3 Skapa och redigera sidor och undersidor (punkt 4 och 5) 4 Infoga dokument (punkt 6 och 7) 7 Skapa inlägg

Läs mer

Ellibot 1.0. Interaktivmedia Content Management System. Publicera för webben

Ellibot 1.0. Interaktivmedia Content Management System. Publicera för webben Ellibot 1.0 Interaktivmedia Content Management System Publicera för webben Innehåll Logga in 3 Skapa en ny webbsida 4 o Publicering 5 o Information 5 o Standardfiler 6 o Innehåll 7 Hur man skapar en länk

Läs mer

Användarguide. Sök och administrera dina volontärer på Volontärbyrån

Användarguide. Sök och administrera dina volontärer på Volontärbyrån 1 Användarguide Sök och administrera dina volontärer på Volontärbyrån 2 Välkommen till Volontärbyrån! Den här guiden beskriver alla funktioner i volontärsamordnaradmin på www.volontarbyran.org. Har du

Läs mer

LATHUND. Att komma igång med Pecar E Plan

LATHUND. Att komma igång med Pecar E Plan LATHUND Att komma igång med Pecar E Plan E Plan Lathund Hej och välkommen till E Plan, det digitala verktyg som bl.a. gör kontrollplaner och egenkontroller digitala, sökbara samt samlar all dokumentation

Läs mer

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner

Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Manual till Båstadkartans grundläggande funktioner Webbfönstret När du klickar på kartlänken öppnas Båstadkartan i eget fönster eller egen flik, beroende på inställningen i din webbläsare. Bilden nedan

Läs mer

Grundutbildning EPiServer CMS6

Grundutbildning EPiServer CMS6 Grundutbildning EPiServer CMS6 Välkommen! Presentation av kursledare och kursdeltagare Kursinnehåll Verktygsfält och funktioner Skapa sida, spara och publicera Redigera sida Länkar till andra sidor och

Läs mer

Lathund Projektledare Jönköpingsprojektplats

Lathund Projektledare Jönköpingsprojektplats Lathund Projektledare Jönköpingsprojektplats Linda Höglund Pulsen Application AB 1 Innehållsförteckning Logga in på projektkontoret... 3 Startsida Projektkontoret... 4 Funktioner på projektkontorets startsida...

Läs mer

Guide för fjärråtkomst av Gigamedia IP-kamerakit

Guide för fjärråtkomst av Gigamedia IP-kamerakit Guide för fjärråtkomst av Gigamedia IP-kamerakit Grattis till ditt köp av ett komplett IP-kamerakit från Gigamedia. Denna guide förklarar hur du använder dig av Gigamedias kostnadsfria DDNS-tjänst för

Läs mer

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3.

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Typo3 är ett så kallat CMS, Content Management System där du enkelt och smidigt kan lägga ut kursinformation och bilder. Detta verktyg är webbaserat vilket

Läs mer

SBR-Net - SBR:s informations- och mötesplats på webben! Med First Class-klientprogram

SBR-Net - SBR:s informations- och mötesplats på webben! Med First Class-klientprogram Sida 1 (9) SBR-Net - SBR:s informations- och mötesplats på webben! Med First Class-klientprogram SBR-Net är en informations- och mötesplats på webben för SBR:s plusmedlemmar och förtroendevalda samt för

Läs mer

Manual. Verktyg för skolanalys. Astrakan. Motion Chart på enkelt sätt. Artisan Global Media

Manual. Verktyg för skolanalys. Astrakan. Motion Chart på enkelt sätt. Artisan Global Media Manual Astrakan Verktyg för skolanalys Motion Chart på enkelt sätt Artisan Global Media ~ 2 ~ Innehåll Manual för Verktyg för skolanalys... 3 Skapa ett konto och logga in... 3 Arbeta med analysdata och

Läs mer

Användarmanual Upphandlingsverktyget OPIC tendsign ANBUDSGIVARE

Användarmanual Upphandlingsverktyget OPIC tendsign ANBUDSGIVARE Användarmanual Upphandlingsverktyget OPIC tendsign ANBUDSGIVARE OPIC tendsign anbudsgivarkonto Via anbudsgivarkontot så genomförs hela anbudsprocessen, från att titta på förfrågningsunderlag, skicka anbud,

Läs mer

En guide till mediekatalogen på SLI Utbildningsförvaltningen Uppsala. Svenska läromedel på internet

En guide till mediekatalogen på SLI Utbildningsförvaltningen Uppsala. Svenska läromedel på internet En guide till mediekatalogen på SLI Utbildningsförvaltningen Uppsala Svenska läromedel på internet Uppdaterad 19 augusti 2015 Konto Bli medlem Klicka på hänglåset uppe till höger och välj menyalternativet

Läs mer

Handledning till Stockholms stads kartsystem DPWebMap med kulturhistorisk klassificering och fornlämningar

Handledning till Stockholms stads kartsystem DPWebMap med kulturhistorisk klassificering och fornlämningar Handledning till Stockholms stads kartsystem DPWebMap med kulturhistorisk klassificering och fornlämningar DPWebMap finns för närvarande i två varianter som är tillgängliga för alla på webben: 1. Med klassificeringskartan

Läs mer

Användarmanual för Lagledning.se

Användarmanual för Lagledning.se Användarmanual för Lagledning.se Denna manual är avsedd för dig som en av TEM:s lagkunder och ska fungera som ett stöd när du använder vår tjänst. Innehåll Innehåll... 1 Logga in... 2 Första sidan... 3

Läs mer

Visma TendSign Anbudsgivare

Visma TendSign Anbudsgivare Användarmanual Visma TendSign Anbudsgivare VISMA COMMERCE + 46 13 47 47 500 tendsignsupport@visma.com www.tendsign.com Visma TendSign anbudsgivarkonto Visma TendSign är helt webbaserat. Som leverantör

Läs mer

Övning 1: Skapa virtuell maskin för utveckling.

Övning 1: Skapa virtuell maskin för utveckling. Övning 1: Skapa virtuell maskin för utveckling. Arbetsuppgift 1: Skapa storage account. Steg 1: I vänstre delen av Preview Portal, klicka på Browse. Steg 2: I fönstret Browse, klicka på alternativet Storage.

Läs mer

Webbmejlens gränssnitt

Webbmejlens gränssnitt SoftIT Webbmejl Denna manual ger dig information om hur du använder ditt e-postkonto via webbläsaren. Webbmejlen når du via vår hemsida http://www.softit.se. Välj sedan webbmejl från menyn eller gå via

Läs mer

Version 1.9.2a. Tidrapportering med ctimesheet på Android

Version 1.9.2a. Tidrapportering med ctimesheet på Android Version 1.9.2a Tidrapportering med ctimesheet på Android Installation I tidrapporten på webben finns en ikon som heter Mobile. Klicka på ikonen. En sida öppnas och du kan här välja mellan automatisk eller

Läs mer

Manual Söka ledig tjänst Landstinget i Östergötland. Senast reviderad 2012-03-02

Manual Söka ledig tjänst Landstinget i Östergötland. Senast reviderad 2012-03-02 Manual Söka ledig tjänst Landstinget i Östergötland Senast reviderad 2012-03-02 Sök en specifik tjänst... 3 Första gången du registrerar en ansökan... 4 Vill ansöka och har redan ett användarkonto... 5

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision 2 1.1 Starta SiteVision 2 1.2 Redigeringsläget i SiteVision 3 1.2.1 Verktygsfält 3 1.2.2 Modulväljare 4 1.2.3 Navigator

Läs mer

Så här installerar du Friluftskartan pro på din dator

Så här installerar du Friluftskartan pro på din dator Så här installerar du Friluftskartan pro på din dator Innan nedanstående påbörjas bör du kontrollera att du har följande: - Kompatibel Garmin-GPS. - Windowsdator med tillgång till Internet - Minimum 500

Läs mer

Symprint Snabbstartsguide

Symprint Snabbstartsguide Symprint Snabbstartsguide Artikelnummer: 12020, 12021, 12022 v.1 0.10 1 Innehåll Välkommen till SymPrint... 3 Installation av medföljande mjukvara:... 3 Komma igång... 4 Skapa nytt dokument från mall...

Läs mer

Hämta projektkonfiguration från SharePoint till ett lokalt projekt

Hämta projektkonfiguration från SharePoint till ett lokalt projekt Hämta projektkonfiguration från SharePoint till ett lokalt projekt Du kan använda synkroniseringsfunktionen för att hämta projektkonfiguration från ett SharePoint-bibliotek till ett tomt lokalt projekt.

Läs mer

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM Studentversion september 2013 Innehållsförteckning 1. Installera VITEC Mäklarsystem... 2 2. Läs noga igenom manualen... 2 3. Systemkrav... 2 4. Kundservice/Teknisk support...

Läs mer

Medborgare Äldreomsorgen i Södertälje kommun. Copyright Mina vårdkontakter 101122 1

Medborgare Äldreomsorgen i Södertälje kommun. Copyright Mina vårdkontakter 101122 1 Medborgare Äldreomsorgen i Södertälje kommun Copyright Mina vårdkontakter 101122 1 Innehåll Äldreomsorgen Södertälje kommun i Mina vårdkontakter... 3 Skaffa användarkonto... 4 Skaffa konto med personnummer...

Läs mer

Arbeta i Sharepoint dokumenthanteringssystem

Arbeta i Sharepoint dokumenthanteringssystem Arbeta i Sharepoint dokumenthanteringssystem För att komma ifrån problemet med olika versioner av dokument ska alla webbdokument läggas in i dokumenthanteringssystemet Sharepoint. Så här laddar du upp

Läs mer

Allmän information ITS Fjärrskrivbord

Allmän information ITS Fjärrskrivbord ITS fjärrskrivbord Allmän information ITS Fjärrskrivbord I den här pärmen hittar du instruktioner för hur du loggar in på fjärrskrivbordet, både från ditt kontor och när du jobbar någon annanstans. Du

Läs mer

Installationsmanual ImageBank 2

Installationsmanual ImageBank 2 Installationsmanual ImageBank 2 INNEHÅLL Konventioner i manualen... 3 Uppmärksamhetssymboler... 3 Miljö och grundkrav... 4 Installera ImageBank MS SQL databas... 4 ImageBank Databas Configuration Wizard...

Läs mer

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Inloggning... 2 Redigeringsläget... 3 Skapa innehåll... 4 Verktygsfältet... 4 Lägga till textblock... 4 Ändra textformat... 5 Lägg

Läs mer

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord Sidan 1 av 9 Logga in och administrera hemsidan Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin Byta lösenord 2. Klicka på Profil 3. Längst nere hittar du två fält: Nytt lösenord och Bekräfta nytt lösenord. Fyll

Läs mer

Evenemang på na.se. Klicka på Skapa evenemang! Klicka på Skapa nytt konto!

Evenemang på na.se. Klicka på Skapa evenemang! Klicka på Skapa nytt konto! Evenemang på na.se Så här skapar man arrangörskonto och lägger in evenemang i guiden, steg för steg Guiden finns på http://na.se/evenemang. Det är också där som man hittar länken till sidan där man loggar

Läs mer

Testa gratis i 15 dagar

Testa gratis i 15 dagar Testa gratis i 15 dagar Innehåll 1. Kom igång 3 1.1 Logga in 3 1.2 Registrera ny användare 3 1.3 Verifikation 3 1.4 Börja använda IQ Pager 3 1.6 Logga ut 3 1.7 Glömt lösenord 4 2. Skapa 5 2.1 Skapa Pager

Läs mer

HANDBOK NYHETER (inkl. logga och pdf) I OEW

HANDBOK NYHETER (inkl. logga och pdf) I OEW DEN HÄR INSTRUKTIONEN BEHANDLAR; Att skapa en nyhet - använda en logga i nyheten - använda en pdf-fil i nyheten ATT SKAPA EN NYHET 1. Logga in i OEW 2. Om du ska använda en logga eller en pdf-fil i nyheten

Läs mer

Frontermanual för Rektorsprogrammet

Frontermanual för Rektorsprogrammet Frontermanual för Rektorsprogrammet Denna manual beskriver övergripande vad Fronter är och hur det kan användas. Skapad: 2010-04-27 Version: 1.0 1 Innehållsförteckning Vad är Fronter?... 3 Vilka behörigheter

Läs mer

Spara filer eller mappar från ett kursrums filhanterare i Blackboard 9.1

Spara filer eller mappar från ett kursrums filhanterare i Blackboard 9.1 Sida 1 (19) Lärplattformsprojektet Stödmaterial Författare: Pehr-Henric Danielsson Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Spara filer eller mappar från ett kursrums filhanterare i Blackboard 9.1...

Läs mer

Utskick till kunder. Vitec Mäklarsystem

Utskick till kunder. Vitec Mäklarsystem Utskick till kunder Vitec Mäklarsystem Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Urval... 2 3. Skapa etiketter med adresser... 4 4. Utskick med e-post... 5 5. Utskick med e-post och bifogade filer... 6

Läs mer

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Manual Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Innehållsförteckning Start... 3 Lägg till ny sida...3 Redigera sida som redan finns...3 Titta på resultatet...

Läs mer

iphone/ipad Snabbguide för anställda på HB

iphone/ipad Snabbguide för anställda på HB iphone/ipad Snabbguide för anställda på HB Innehållsförteckning: Första uppstarten... 1 Apple-ID... 1 Hitta min iphone... 1 Trådlöst nätverk (Wi-Fi)... 2 Kalender, E-post & Kontakter... 3 GW-Sync konfiguration...

Läs mer