Magelis XBT. Magelis XBT operatörspaneler. Ladda projekt till och från operatörspanel

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Magelis XBT. Magelis XBT operatörspaneler. Ladda projekt till och från operatörspanel 2002-06-19"

Transkript

1 Magelis XBT Magelis XBT operatörspaneler Ladda projekt till och från operatörspanel

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 LADDA PROJEKT TILL OCH FRÅN OPERATÖRSPANEL OPERATÖRSTERMINALER MED ENDAST EN SERIELL KONTAKT FÖR NERLADDNING AV PROGRAM Ladda program från PC till operatörsterminal OPERATÖRSTERMINALER SOM HAR PCMCIA-KORT Ladda program direkt till PCMCIA-kortet Anslut PCMCIA-kort till PC Ange sökväg till PCMCIA-kortet OPERATÖRSTERMINALER MED ETHERNET OPERATÖRSTERMINALER MED MODBUS+ PCMCIA-KORT... 7 Huvudkontor Centrallager Säljkontor Säljkontor Säljkontor Schneider Electric AB Schneider Electric AB Schneider Electric AB Schneider Electric AB Schneider Electric AB Djupdalsv Brogetorp Skönsbergsv. 3 Datavägen 21 B Jägersrovägen SOLLENTUNA FLEN SUNDSVALL GÖTEBORG MALMÖ Tel: Tel: Tel: Tel: Tel: Fax: Fax: Fax: Fax: Fax:

3 1 LADDA PROJEKT TILL OCH FRÅN OPERATÖRSPANEL I Magelis operatörsterminal-serie finns ett antal olika terminaltyper. Vissa har endast en seriell kontakt (RS 232) för nerladdning av program, andra en seriell kontakt och PCMCIA-kort, en tredje modell har seriell kontakt, PCMCIA-kort och Ethernet, Modbus plus eller Fipway anslutning. 1.1 OPERATÖRSTERMINALER MED ENDAST EN SERIELL KONTAKT FÖR NERLADDNING AV PROGRAM Operatörsterminaler som endast har en seriell kontakt (RS 232) för nerladdning av program skall använda XBT Z-915. Operatörsterminaler av typ XBT-F* behöver adapter XBT Z Ladda program från PC till operatörsterminal Anslut den lilla kontaktändan av kabel XBT Z-915 (9-polig D-sub) på ledig seriellport på PC:n (com1 eller com2). Anslut den andra ändan av kabel (25 polig D-sub) till operatörsterminalen Ange nätverksadress till operatörsterminal Gå i menyn till Transfer Remote Adress därifrån öppnas fönster Remote Adress Configuration. Här anges nätverkssökvägen till operatörsterminalen. Parameterkonfigurationen nedan (se Figur 1) är den normala då operatörsterminalen är ansluten direkt till PC:n. Figur 1, Nätverksadress till operatörsterminal för UNITELWAY Starta nerladdning Gå i menyn till Transfer Export to Terminal för att starta nerladdningen till operatörsterminalen. Projektet måste sparas innan start av nerladdning. Efter projektet är sparat kommer en varningsruta upp som varnar för att projektet som är i operatörsterminalen kommer att raderas (se Figur 2). Klicka på OK för att starta nerladdning. Schneider Electric AB 3 (7)

4 Figur 2, Varningsruta vid nerladdning av nytt projekt Om PC:n får kontakt med operatörsterminalen kommer fönster (se Figur 3) att visas. Laddning via seriell kabel kan ta ända upp till 5 minuter om projektet laddas för första gången. Uppdateringar brukar som regel gå snabbare. Figur 3, Indikering av mängd data som har laddats ner När projektet är färdig laddat kommer operatörsterminalen starta om. Därefter laddas det nya projektet till RAM-minnet i operatörsterminalen och sedan visas startsidan på displayen. Schneider Electric AB 4 (7)

5 Tips om nerladdning misslyckas 1. Prova ladda en gång till 2. Undersök om com-porten på datorn är den samma som är vald i UNITELWAY drivern. Drivern ligger i katalog XWAYDRV och har filnamn CNFUTW1. Figur 4, Sparade konfiguration av kommunikationsparametrar Förklaring av figur ovan. Ringen indikerar vilken konfiguration som är vald. En ny konfiguration görs genom ett klick på Add Station (se Figur 4). Vi får upp ett nytt arbetsfönster Station Parameters (se Figur 5). Parametrarna i undermeny Uni-telway är följande: Station ID: Är endast ett arbetsnamn för konfigurationen. COM Port: Här väljs vilken serieport PLC:n är ansluten till datorn. UNI-TELWAY Slave Address: Då en dator ansluts till en PLC är denna en slav och inte master. Base är datorns slavnummer mot master PLCn. Denna är default 1 och ska bara ändras i undantagsfall. Numbers bestämmer hur många adresser som datorn skall använda. Denna är default 3 och ska bara ändras i undantagsfall. PC:n använder således adresserna 1, 2 och 3. Val av antal databitar, bithastighet, antal stoppbitar, jämn/udda paritetsbit samt bithastighet görs i undermeny Line Parameters. Dessa ska normalt inte ändras liksom parametrarna i Advanced. Figur 5, Driver parametrar för Unitelway-driver 3. Prova med en annan com-port på datorn. 4. Gå till och ladda ner en ny UNITELWAY driver Schneider Electric AB 5 (7)

6 5. Ring supporten på Schneider Electric, OPERATÖRSTERMINALER SOM HAR PCMCIA- KORT Alla operatörsterminaler i Magelis serien har alltid en seriell (RS 232) anslutning. Hur nerladdning via seriell port går till finns beskrivet på sid 3 rubrik 1.1. Operatörsterminaler med PCMCIA-kort kan ladda ett nytt projekt direkt till PCMCIAkortet från XBTL Ladda program direkt till PCMCIA-kortet På de flesta bärbara datorer finns en eller två PCMCIA-kortplatser som oftast används till nätverkskort. Dessa portar går utmärkt att använda tillsammans med de flesta operativsystem förutom Windows NT 4. Det går bra att ansluta PCMCIA-kortet under drift av PC:n där emot är det bra att stänga av drivern för PCMCIA-kortet innan kortet tas bort från datorn. Spänningen skall alltid vara avstängd på operatörspanelen när PCMCIA-kortet sätts in eller tas bort Anslut PCMCIA-kort till PC Sätt in PCMCIA-kortet på en ledig PCMCIA-kortplats. Efter några sekunder brukar datorn pipa till och detta indikerar att den har hittat en ny enhet. PCMCIA-kortet kan återfinnas som en enhet i filhanteraren med enhetsnamnet Sti (den kan också få ett annat namn beroende på operativsystem) Ange sökväg till PCMCIA-kortet Gå i menyn till Transfer Import/export Folder därifrån öppnas ett fönster med en filhanterare. Sök efter en enhet med namn Sti. Dubbelklicka på enheten för att komma in i katalogen Appli. Tryck sedan på ruta OK Starta nerladdning av projekt till PCMCIA-kort Gå i menyn till Transfer Export to Import/export Folder för att starta nerladdningen till PCMCIA-kort. Projektet måste sparas innan start av nerladdning. Efter projektet är sparat kommer en varningsruta upp som varnar för att projektet som är i PCMCIA-kortet kommer att raderas (se Figur 2). Klicka på OK för att starta nerladdning. Det går snabbt att ladda projektet till PCMCIA-kortet och efter någon sekund kommer en ruta upp som bekräftar att nerladdningen gick bra. Stäng nu av driver till PCMCIA-kortet på datorn och ta ut kortet från datorn och sätt in den i operatörspanelen. OBS! operatörpanelen skall vara spänningslös då PCMCIA-kortet sätts in eller tas ut. 1.3 OPERATÖRSTERMINALER MED ETHERNET Operatörsterminaler med Ethernet-anslutning kan ladda ett nytt projekt via Ethernet från XBTL-1000 (kräver XBTL-1000 v. 3.7). I vissa fall då fel på PCMCIA-kort har uppstått kan det vara svårt att ta reda på IP-adress och då måste en nerladdning ske via seriell (RS 232) anslutning (se sid 3 rubrik 1.1) eller direkt till PCMCIA-kort (se sid 6 rubrik 1.2). Schneider Electric AB 6 (7)

7 Ange nätverksadress till operatörsterminal Gå i menyn till Transfer Remote Adress därifrån öppnas fönster Remote Address Configuration. Här anges nätverkssökvägen till operatörsterminalen. Parameterkonfigurationen nedan (se Figur 1) är den normala då operatörsterminalen är ansluten direkt till PC:n. Figur 6, Sätt IP-nummer till operatörsterminal Starta nerladdning av projekt Hur nerladdning av projekt går till beskrivs på sid 3 rubrik OPERATÖRSTERMINALER MED MODBUS+ PCMCIA-KORT Operatörsterminalen stödjer Modbus+ PCMCIA-kort typ III TSX MBP100 kan ladda projekt via den. Driver för Modbus+ installeras separat. Efter att driver för Modbus+ är installerad skall detta val återfinnas i rullgardinsmeny Driver, se Figur 6. Nerladdning går till på liknande vis som för Ethernet men istället för IP-nummer skrivs Modbus+ adressen (0<N<63). Schneider Electric AB 7 (7)