Projekt Lantbruk Lantbrukare och personsäkerhet. Sören Hultman Mellersta tillsynsdistriktet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projekt Lantbruk Lantbrukare och personsäkerhet. Sören Hultman Mellersta tillsynsdistriktet"

Transkript

1 Projekt Lantbruk 2003 Lantbrukare och personsäkerhet Sören Hultman Mellersta tillsynsdistriktet

2 Projekt Lantbruk 2003 Lantbrukare och personsäkerhet Beskrivning av projektet Hösten 2003 startades projektet lantbruk Syftet med projektet var att Elsäkerhetsverket skulle skapa sig en uppfattning om hur elmateriel inom lantbruk är utförda och underhållna. Syfte var även att få fram förslag på åtgärder för att förbättra personsäkerheten för landets lanbrukare. Projektet utfördes dels, genom besök hos slumpvis utvalda lantbruk i mellersta Sverige, och dels i samarbete med Lantbrukarnas Riksförbund. Totalt genomfördes 20 besök. Antal sysselsatta i det svenska jordbruket Antalet redovisade personer som var sysselsatta i det svenska jordbruket 1999, uppgick till totalt Av dessa var närmare permanent sysselsatta, samt tillfälligt sysselsatta personer (familjemedlemmar). Knappt (två tredjedelar) av de permanent sysselsatta var män, och ungefär (en tredjedel) kvinnor. Antalet arbetskraftsenheter, Annual Work Unit (AWU) enligt EU:s definition, var motsvarande personer, AWU. Männen svarade för ca 75 procent av dessa. För tillfälligt sysselsatta, utan familjeanknytning till företagaren, fanns personer, motsvarande AWU. För samtliga sysselsatta redovisades AWU. Av de manliga företagarna i företag som drevs av fysisk person, arbetade 28 procent heltid eller mer i jordbruket. Motsvarande uppgift för de kvinnliga företagarna var 12 procent. Källa: Jordbruksverket, Historik, lantbrukare och elolycksfall, I Elsäkerhetsverkets olycksfallsregister kan man utläsa att det är nästan bara olyckor med dödlig utgång som finns registrerade. Endast ett fåtal övriga olyckor finns registrerade. Lantbrukarna som yrkesgrupp sticker dock ut i olycksfallsstatistiken. Ungefär en tredjedel av de som omkom mellan 1992 och 2001 var lantbrukare. Efter år 2001 har det inte inträffat några dödsolyckor bland lantbrukare.

3 Historik, dödsfall orsakade av strömgenomgång, lantbrukare, Mellan åren 1992 och 2001 omkom totalt 11 lantbrukare av strömgenomgång. Tittar man närmare på dessa olyckor så kan finner man ett antal återkommande faktorer: 8 av de 11 dödsfallen inträffade utomhus. 8 av de 11 dödsfallen inträffade med stickproppsansluten materiel som blivit spänningsförande. 4 av de 11 dödsfallen (4 av de 8 med stickproppsansluten materiel) hade de gamla trefashandskarna, Semko-17 donen, som anslutningskontakt. 3 av de 11 dödsfallen inträffade vid kontakt med friledning. 8 av de 11 dödsfallen hade förmodligen inte inträffat om anläggningen/nätuttaget hade varit skyddat av jordfelsbrytare. Återkommande noteringar som gjorts i samband med platsbesöken Miljön inom lantbruk, yttre påverkan på elmateriel Miljön inom lantbruk är svår för all materiel som kan återfinnas där, fast installerad eller stickproppsansluten. Verksamheten spänner över många olika miljöer, från vått till torrt. Det finns brandfarliga och dammiga miljöer på skullar, i foderanläggningar, verkstäder och i spannmålsmagasin. Det finns blöta och fuktiga utrymmen i djurstallar, maskinhallar och ensilageförvaringar. Dessutom finns utrymmen där ämnen av frätande karaktär förvaras. Ibland finns alla dessa miljökategorier i ett och samma utrymme och därför blir gränsdragningen för dessa, och för vad som är inomhus och utomhus, ofta diffus. En ytterligare komplikation är att den materiel som används utomhus, och som är installerad utomhus, ska kunna handhas och fungera såväl sommar som vinter. Kort sagt, så är det miljöer där materielen sätts på hårda prov, och förutsätts bytas ut i en större omfattning än normalt då den skadats eller åldrats. Elanläggningarnas ålder Lantbruksnäringen är gammal och lantbruken och dess byggnader likaså. Det är inte helt ovanligt att lanbrukare utnyttjar byggnader från 1900-talets början, eller till och med ännu äldre, men med dagens metoder och teknik för djurhållning och spannmålsproduktion. Det medför att det går att hitta ett brett spektra av elinstallationer, med gammalt och nytt sida vid sida. Äldre elinstallationer i drift än från 1960-talet, har dock inte noterats vid besöken.

4 Flera av gårdarna har renoverats och byggts om, helt eller delvis under 1990-talet. Det har medfört att de flesta byggnader på gården, har en elanläggning som uppfyller kraven enligt blå böckerna. Några av gårdarna som besökts har klassats som Säker gård, en definition som försäkringsbolag och LRF tagit fram, för att höja standarden i byggnaderna. I klassning Säker gård ställs bland annat krav på elanläggningen. Uppfyller man kraven ges en rabatt på försäkringen. Säker gård innebär också att alla elanläggningar skall vara skyddade av jordfelsbrytare. På övriga gårdar som inte har en elanläggningar som är utförda enligt blå böckerna är dessa oftast uppförda någon gång under 1970-talet. Elolyckor och tillbud Vid besöken berättade några av lantbrukarna att de utsatts för strömgenomgång. Skälen till strömgenomgången var allt från defekta Semko-17 don, och skadade anslutningskablar som varit spänningsförande, till träd som fällts mot högspänningsledningar. Dessa olyckor finns ej med i Elsäkerhetsverkets register. Semko-17 donen Semko-17 uttag återfanns på nästan alla gårdar, även där lantbrukaren enligt utsago bytt ut dem, så fanns det alltid något uttag kvar, men avsides placerat och sällan använt. Många lantbrukare hade låtit byta ut Semko-17 donen. Det finns ett medvetande om att dessa uttag inte är bra ur elsäkerhetssynpunkt, parallellt med att den lokala elinstallatören eller försäkringsbolaget påpekat att dessa bör bytas ut. CEE-donen En klar majoritet av de besökta lantbrukarna uttryckte sitt missnöje över de så kallade CEE-donen. Detta är viktigt att notera, eftersom de ersätter de gamla Semko-17 donen. Risken är att det medför en ovilja att byta ut Semko-17 donen till CEEdonen, som lantbrukaren upplever som sämre rent funktionellt. Följande synpunkter om CEE-donen framfördes: Donen upplevs som tröga vid in- och urkoppling. Donen har för litet spel och styr dåligt vid in- och urkoppling. Donen är känsliga för kyla. Donens lock riskerar att riva händerna, vid in- och urkoppling. Donen har dåligt grepp för handen, man drar i anslutningskabeln istället. Donen har stor skillnad i kvalitet, beroende på tillverkare. Donens kontaktstift överhettas och bränner fast i varandra.

5 Gummikabel med stickkontakt istället för fast installation Många fast monterade elektriska maskiner inom lantbruken är försörjda med trefasmatningar. En företeelse som ofta noterades var att dessa var anslutna med, så kallad gummikabel med stickpropp, trots att det inte finns något behov av att kunna flytta maskinerna. Ibland användes stickpropparna som en extra brytfunktion, som en försäkring om att maskinen var spänningslös. Detta trots att det på flera ställen fanns en brytare, på eller invid maskinen. Vid flera besök noterades även en omfattande användning av gummikabel till flera, på samma anläggning, olika maskiner där kablarna hänger, ligger och/eller är upphängda på inredningen långa sträckor. Uttagen som matade dessa var i flera fall av äldre utförande, men det fanns även de som var nyligen installerade. Ett onödigt förfarande eftersom nämnda installationer lika gärna hade kunnat vara utförda som fast installationer. En åtgärd som sannolikt skulle resultera i mindre slitage på materielen. Fortlöpande tillsyn Alla besökta gårdar hade någon lokal elinstallatör som de anlitade, när fel och brister uppstod i installationen. Ofta anlitas samma elektriker som senast, eftersom det anses viktigt att elektrikern kände till anläggningen väl, och därmed snabbt kan åtgärda felen. Under vissa perioder på året, eller för viss typ av djurhållning skulle ett längre driftstopp vara förödande för verksamheten. Periodisk tillsyn Samtliga lantbrukare med pågående produktion hade krav från sitt försäkringsbolag, att låta besiktiga sin anläggning med ett fastställt tidsintervall. Detta medförde att defekt materiel i den fasta installationen blev utbytt eller reparerat. Den stickproppsanslutna materielen besiktigades inte, något som lantbrukarna inte alltid var införstådda med. Högtrycksspolning av nötdjursstallar Högtrycksspolning var en företeelse som noterades i samband med besöken. Det var vanligt förekommande att rengöra nötdjurstallar genom högtrycksspolning. Spolning med högtryck är ett snabbt och effektivt sätt att rengöra golv, väggar och boxar. Detta sker inte dagligen, men minst en gång per år, då man rengör grundligt, eftersom detta är ett krav ur djurhållningssynpunkt. De fasta elinstallationerna var inte alltid avsedda för spolning.

6 Förslag på enkla och konkreta åtgärder samt möjliga spridningsvägar Rekommendationer för att förbättra personsäkerheten för lantbrukare Byt ut gamla Semko- 17 don och uttag mot nya CEE-don. Kassera defekta skarvsladdar, kassera eller reparera defekta apparater och stickproppar. Installera jordfelsbrytare eller använd mobila sådana i äldre anläggningar. Använd fast installerad kabel i så stor utsträckning som möjligt och se till att använda så korta anslutningskablar som möjligt. För att nå ut med rekommendationerna är målsättningen att sprida denna projektrapport till organisationer inom lantbruk, till exempel Lantbrukarnas Riksförbund LRF och Prevent. Dessa har redan idag så kallade checklistor eller egenkontroller för förhöjd säkerhet inom lantbrukets alla riskområden. En möjlig åtgärd vore att diskutera kompletteringar av listorna med några grundläggande punkter avseende elsäkerhet, till exempel punkterna ovan. Ytterligare kanaler för att sprida rekommendationerna skulle kunna vara Elektriska Installatörsorganisationen, EIO, försäkringsbolag, Svenska Brandskyddsföreningens Elektriska Nämnd, EN, Jordbruksverket och Institutet för jordbruks- och miljöteknik, JTI. Vidare borde även Elsäkerhetsverket undersöka om elsäkerhet ingår i gymnasieskolans lantbruksprogram. Sören Hultman Mellersta tillsynsdistriktet

Elhandskar. en tickande bomb! En tickande bomb! Donen blir bara sämre och sämre. Flera allvarliga

Elhandskar. en tickande bomb! En tickande bomb! Donen blir bara sämre och sämre. Flera allvarliga Elhandskar en tickande bomb! En tickande bomb! Donen blir bara sämre och sämre. Flera allvarliga elolyckor, en del med dödlig utgång, har redan inträffat. Risken för nya dödsfall är överhängande om ingenting

Läs mer

Information från Elsäkerhetsverket

Information från Elsäkerhetsverket 1 Information från Elsäkerhetsverket Har du en elapparat som beter sig underligt? Om något i en apparat glappar, om den låter konstigt, luktar bränt eller får proppar (säkringar) och överhettningsskydd

Läs mer

ELSÄKERHET I SMÅFÖRETAG

ELSÄKERHET I SMÅFÖRETAG ELSÄKERHET I SMÅFÖRETAG Elsäkerhet en självklarhet Fastighetsägaren ansvarar för all ej synlig fast elinstallation. Ägare eller hyresgäst ansvarar för löpande underhåll av elutrustning och synlig del av

Läs mer

Behörighetsansvar. Information till elinstallatörer. om ansvar för kontroll av. elinstallationsarbeten.

Behörighetsansvar. Information till elinstallatörer. om ansvar för kontroll av. elinstallationsarbeten. Behörighetsansvar Information till elinstallatörer om ansvar för kontroll av elinstallationsarbeten. Om informationen i denna broschyr skulle ge upphov till tveksamheter om gällande bestämmelser har lagtexten

Läs mer

Elsäkerhet i... Småbåtshamnar.

Elsäkerhet i... Småbåtshamnar. Elsäkerhet i... Småbåtshamnar. 2 Elsäkerhet i småbåtshamnar Ditt ansvar som innehavare DET ÄR MYCKET VIKTIGT att du som innehavare och ansvarig för en småbåtshamn utför kontroller av starkströmsanläggningen.

Läs mer

ELSÄKERHETS- BAROMETERN Så elsäkert är Sverige

ELSÄKERHETS- BAROMETERN Så elsäkert är Sverige ELSÄKERHETS- BAROMETERN 2016 Så elsäkert är Sverige Elsäkerhetsbarometern 2016 IN 1 Elsäkerhetsbarometern 2016 Elsäkerhetsbarometern 2016 Fortfarande stora brister 3 nu krävs förändring Så elsäkert är

Läs mer

ELSÄKERHETSBAROMETERN 2015. Så elsäkert är Sverige

ELSÄKERHETSBAROMETERN 2015. Så elsäkert är Sverige ELSÄKERHETSBAROMETERN 2015 Så elsäkert är Sverige Elsäkerhetsbarometern 2015 EIO 1 2 EIO Elsäkerhetsbarometern 2015 Därför en elsäkerhetsbarometer 4 Så elsäkert är Sverige 5 Varningsflagg på nio av tio

Läs mer

Checklista för kontroll av elanläggningar Lekmän. CHECKLISTA Utgåva 2013-04-09

Checklista för kontroll av elanläggningar Lekmän. CHECKLISTA Utgåva 2013-04-09 Checklista för kontroll av elanläggningar Lekmän CHECKLISTA Utgåva 2013-04-09 1 Förord Det åligger alltid en försäkringstagare att hålla sin anläggning i sådant skicka att den ger betryggande säkerhet

Läs mer

Krav på JFB vid köksrenovering? Postad av Pelle Svensson - 01 mar :46

Krav på JFB vid köksrenovering? Postad av Pelle Svensson - 01 mar :46 Krav på JFB vid köksrenovering? Postad av Pelle Svensson - 01 mar 2012 22:46 Följande är en utbrytning ur tråden El-fel i senaste Fuskbyggarna Är det verkligen krav på att man måste installera jordfelsbrytare

Läs mer

DLE Oslo Lars Hansson

DLE Oslo Lars Hansson DLE Oslo Lars Hansson Något om dagen Hur ser elsäkerhetsmyndigheten ut i Sverige Hur arbetar vi i Sverige Hur ser lagstiftningen ut i Sverige Hur ser hjälpmedlen ut i Sverige Hur når vi elsäkerhet i Sverige

Läs mer

Elsäkerhet. Lagstiftning och information

Elsäkerhet. Lagstiftning och information Elsäkerhet v2 Det bedrivs ett ganska omfattande arbete i Sverige för att få ner antalet olycksfall och dödsfall som beror på el. Från att ha varit ca 20 dödsfall per år för 10 år sedan, är det nere i hälften

Läs mer

Är din fastighet säker

Är din fastighet säker Är din fastighet säker Visste du att din villa, sommarstuga, affärsfastighet eller bostadsrättslägenhet också har en elanläggning? Det är innehavaren som ansvarar för att elen i fastigheten är säker och

Läs mer

Den här presentationen ger dig några enkla fakta om elektricitet, hur den fungerar och om elsäkerhet.

Den här presentationen ger dig några enkla fakta om elektricitet, hur den fungerar och om elsäkerhet. OM EL Den här presentationen ger dig några enkla fakta om elektricitet, hur den fungerar och om elsäkerhet. 2 EL El är en förädlad form av energi som dagens samhälle behöver för att fungera. För att ingen

Läs mer

TÄ N K PÅ ELS Ä K E R H ETEN L Å T P R O F F S E N I N S T A L L E R A

TÄ N K PÅ ELS Ä K E R H ETEN L Å T P R O F F S E N I N S T A L L E R A TÄ N K PÅ ELS Ä K E R H E T E N L Å T P R O F F S E N I N S T A L L E R A TÄNK PÅ ELSÄKERHETEN LÅT PROFFSEN INSTALLERA Enligt lagen får elinstallationer bara utföras av yrkesmän inom elbranschen. Försäkra

Läs mer

CHECKLISTA FÖR EL-SÄKERHET

CHECKLISTA FÖR EL-SÄKERHET CHECKLISTA FÖR EL-SÄKERHET ANVÄND CHECKLISTAN SÅ HÄR Besvara frågorna med ja eller nej. Svara med kryss i högra kolumnen, fortsätt fylla i de tre följande rutorna. Det ifyllda blir en handlingsplan som

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL DITT NYA HEM

VÄLKOMMEN TILL DITT NYA HEM VÄLKOMMEN TILL DITT NYA HEM Elsäkerhet en självklarhet Bild 1) Ojordad stickkontakt, passar bara i ojordade uttag Bild 2) Ojordad stickkontakt, passar både i jordade och ojordade uttag Jordbleck Bild 3)

Läs mer

VARFÖR GÖR VI EN ELOLYCKSFALLSRAPPORT?

VARFÖR GÖR VI EN ELOLYCKSFALLSRAPPORT? Elolycksfall 2015 VARFÖR GÖR VI EN ELOLYCKSFALLSRAPPORT? Elsäkerhetsverkets årliga rapport över elolycksfall bygger på händelser som rapporteras in till Elsäkerhetsverket och Arbetsmiljöverket. Syftet

Läs mer

Får man klippa stickproppen utan att garantin slutar gälla? Postad av Örjan Borgström - 23 jan :23

Får man klippa stickproppen utan att garantin slutar gälla? Postad av Örjan Borgström - 23 jan :23 Får man klippa stickproppen utan att garantin slutar gälla? Postad av Örjan Borgström - 23 jan 2012 19:23 Följande diskussion är en utbrytning ur tråden "Tillverka och sälja egna armaturer. Måste man CE-märka?"

Läs mer

BYGGARBETSPLATSER. Björn Andersson/Lars Melchert PROJEKT Byggarbetsplatser Dnr: 09EV368

BYGGARBETSPLATSER. Björn Andersson/Lars Melchert PROJEKT Byggarbetsplatser Dnr: 09EV368 BYGGARBETSPLATSER Björn Andersson/Lars Melchert PROJEKT 26140 Byggarbetsplatser Dnr: 09EV368 PROJEKT 26140 Byggarbetsplatser Dnr:09EV368 SAMMANFATTNING År 2009 startade projektet Byggarbetsplatser. Man

Läs mer

ABT-Boende. Dnr:15EV460. Göran Olsson

ABT-Boende. Dnr:15EV460. Göran Olsson ABT-Boende Dnr:15EV460 Göran Olsson ELSÄKERHETSVERKET Författare: Göran Olsson Sammanfattning Sammanfattning Projektet har syftat till att kartlägga ellagstiftningens efterlevnad vid ABT-boenden, gällande

Läs mer

Elolycksfall 2017 ELSÄK

Elolycksfall 2017 ELSÄK Elolycksfall 2017 ELSÄK 18 2018-12-03 VARFÖR GÖR VI EN ELOLYCKSFALLSRAPPORT? Elsäkerhetsverkets årliga rapport över elolycksfall bygger på händelser som rapporteras in till Elsäkerhetsverket och Arbetsmiljöverket.

Läs mer

Allmän EL-guide! Praktiska råd & tips, hur du som konsument klarar av de vanligaste situationerna/ problemen i hemmet.

Allmän EL-guide! Praktiska råd & tips, hur du som konsument klarar av de vanligaste situationerna/ problemen i hemmet. Allmän EL-guide! Praktiska råd & tips, hur du som konsument klarar av de vanligaste situationerna/ problemen i hemmet. DET NATURLIGA VALET FÖR VARJE KONSUMENT Byte av proppsäkring Proppsäkringarna "propparna"

Läs mer

Fulel och fuskelektriker. Hur vanligt är det? Hur farligt är det?

Fulel och fuskelektriker. Hur vanligt är det? Hur farligt är det? Fulel och fuskelektriker Hur vanligt är det? Hur farligt är det? Fulel och fuskelektriker EIO 1 Jan Siezing VD EIO Förord 3 Infograf - Fulel och fuskelektriker 4 Infograf - Gott rykte ger nya kunder 5

Läs mer

Nyinstallation, ombyggnad eller utvidgning av elanläggning

Nyinstallation, ombyggnad eller utvidgning av elanläggning Nyinstallation, ombyggnad eller utvidgning av elanläggning William Persäter STF/W Persäter Elkonsultering Vad är en elanläggning? Med elektrisk anläggning avses i ellagen en anläggning med däri ingående

Läs mer

Vägledning vid elskada

Vägledning vid elskada Det är viktigt att du kompletterar folderns råd med utbildning i Första hjälpen/hjärtlungräddning med vägledning vid elskada. Läs mer i SS-EN 50110-1 och AFS 1999:7. Vägledning vid elskada CHECKLISTA Bryt

Läs mer

Kapslingsklasser inom elområdet

Kapslingsklasser inom elområdet 2003-10-10 Sida 1 (10) AFEL *AF EL -* Kapslingsklasser inom elområdet Innehållsförteckning 1 Kapslingsklasser... 2 1.1 Allmänt... 2 1.2 Ordförklaringar... 2 1.3 IP-systemets uppbyggnad... 3 1.4 IP-beteckningens

Läs mer

Elsäkerhet på... Campingplatsen. Ditt ansvar som innehavare

Elsäkerhet på... Campingplatsen. Ditt ansvar som innehavare Elsäkerhet på... Campingplatsen. Ditt ansvar som innehavare 2 Elsäkerhet på campingplatsen UNDER SOMMARHALVÅRET är det mycket liv och rörelse kring landets campingplatser. Då är det viktigt att tänka på

Läs mer

Var rädd om dina nära och kära. elinstallationer är färskvara!

Var rädd om dina nära och kära. elinstallationer är färskvara! Var rädd om dina nära och kära elinstallationer är färskvara! Dolda elfel kan visa sig vara livsfarliga Elanläggningar åldras precis som allt annat i ett hus. Ju fler år som går, desto större risk att

Läs mer

Regeringen. Behörighet för elinstallationsarbete. Beställaren (köparen) Elinstallationsarbete. Beställaren (köparen) Nuvarande förordning 2014-04-23

Regeringen. Behörighet för elinstallationsarbete. Beställaren (köparen) Elinstallationsarbete. Beställaren (köparen) Nuvarande förordning 2014-04-23 Behörighet för elinstallationsarbete Vem har nyttan av ett behörighetssystem? Vad krävs av en yrkesman? Regeringen En särskild utredare ska föreslå bestämmelser om vad som ska krävas för att utföra en

Läs mer

Vår roll. Elsäkerhetsverket är en statlig myndighet som hör till Miljö- och energidepartementets

Vår roll. Elsäkerhetsverket är en statlig myndighet som hör till Miljö- och energidepartementets Vår roll Elsäkerhetsverket är en statlig myndighet som hör till Miljö- och energidepartementets verksamhetsområde. Elsäkerhetsverket är ansvarig myndighet för tekniska frågor inom områdena elsäkerhet och

Läs mer

Jordfelsbrytare för säkerhets skull

Jordfelsbrytare för säkerhets skull Jordfelsbrytare. 2 Jordfelsbrytare Jordfelsbrytare för säkerhets skull Det bästa sättet att skydda sig mot elolyckor och elbränder är att se till att elanläggningen och anslutna apparater är korrekt utförda

Läs mer

Projekt Fastighetsskötsel, NT Elsäkerhetsverket - Norra tillsynsdistriktet

Projekt Fastighetsskötsel, NT Elsäkerhetsverket - Norra tillsynsdistriktet 1 Projekt Fastighetsskötsel, NT4-2002 Elsäkerhetsverket - Norra tillsynsdistriktet 1. Mål Målet för projektet är att kontrollera rutinerna för tillsyn av fastigheter samt personalkompetens och rutiner

Läs mer

Händig med el. en liten elhandbok

Händig med el. en liten elhandbok Händig med el en liten elhandbok Innehåll Innehavare 3 Montera rätt och lätt 4 Stickproppar och sladduttag 6 Skyddsjordning skyddar dig mot ström 8 Så här fungerar skyddsledaren 9 Montering av sladd 10

Läs mer

Om man ska installera en tvättmaskin i ett badrum är det då krav på JFB om maskinen är fastansluten?

Om man ska installera en tvättmaskin i ett badrum är det då krav på JFB om maskinen är fastansluten? Installation av Tvättmaskin i badrum Postad av Andreas B - 23 apr 2015 07:48 Fundering Om man ska installera en tvättmaskin i ett badrum är det då krav på JFB om maskinen är fastansluten? Anläggningen

Läs mer

Bränder i plastkapslat elmateriel

Bränder i plastkapslat elmateriel Bränder i plastkapslat elmateriel Mest utsatta produkter: Normcentraler och kapslingar med långvarig och hög belastningsström. 1. Industrin 2. Lantbruket 3. Bostäder med direktverkande el. Men även: Armaturer

Läs mer

Var rädd om dina nära och kära. elinstallationer är färskvara!

Var rädd om dina nära och kära. elinstallationer är färskvara! Var rädd om dina nära och kära elinstallationer är färskvara! 2 www.eio-eltest.se Dolda elfel kan visa sig vara livsfarliga Elanläggningar åldras precis som allt annat i ett hus. Ju fler år som går, desto

Läs mer

GRUNDLÄGGANDE CHECKLISTA OCH ÅTGÄRDSPLAN; FÖRKORTAD

GRUNDLÄGGANDE CHECKLISTA OCH ÅTGÄRDSPLAN; FÖRKORTAD Utgivningsdatum 2017-05-31 IP ARBETSVILLKOR 3.5 GRUNDLÄGGANDE CHECKLISTA OCH ÅTGÄRDSPLAN; FÖRKORTAD FÖR GENOMGÅNG: FÖRETAG: NÄRVARANDE: JA GRUNDLÄGGANDE SÄKERHET 1. Finns: a) rutiner för beredskap vid

Läs mer

Jordfelsbrytare förhindrar nio av tio elolyckor

Jordfelsbrytare förhindrar nio av tio elolyckor Jordfelsbrytare förhindrar nio av tio elolyckor Du, dina nära och kära får hundradelarna på rätt sida Varje år dör människor genom elolyckor och många skadas svårt. Olyckorna beror på att man av olika

Läs mer

KONTROLL UNDER MONTAGE Bilaga nr 1

KONTROLL UNDER MONTAGE Bilaga nr 1 DRIFT- OCH SERVICE FÖRVALTNINGEN VA-AVDELNINGEN Handläggare Datum 2015-05-07 Rasmus Appelkvist Telefon 0455-30 32 70 KONTROLL UNDER MONTAGE Bilaga nr 1 Beställare Projekt Starkströmsföreskrifterna (1 kap.

Läs mer

Tillfälliga elanläggningar

Tillfälliga elanläggningar Tillfälliga elanläggningar Vägledning vid planering, utförande och underhåll SEK Handbok 415 Utgåva 2.1 SEK Handbok 415 Utgåva 2.1 September 2007 Tillfälliga elanläggningar Vägledning vid planering, utförande

Läs mer

Elsäkerhet. en ledningsfråga. Bo Diczfalusy. Särskild utredare. Näringsdepartementet

Elsäkerhet. en ledningsfråga. Bo Diczfalusy. Särskild utredare. Näringsdepartementet Elsäkerhet en ledningsfråga Bo Diczfalusy Särskild utredare Uppdraget Vad ska krävas för att utföra elektriska installationer? Avgränsningar mot specialreglerade områden, bl.a. fartyg, järnvägar, elfordon

Läs mer

RAPPORT ELOLYCKOR 2010

RAPPORT ELOLYCKOR 2010 RAPPORT ELOLYCKOR 21 Redovisning av statistik uttagen från Elsäkerhetsverkets databas Beslutad 211-1-4 ELSÄKERHETSVERKET Författare: Lars Kilsgård Sammanfattning Sammanfattning För olycksåret 21 har 399

Läs mer

Installation av småskaliga anläggningar för... Vind- och solel.

Installation av småskaliga anläggningar för... Vind- och solel. Installation av småskaliga anläggningar för... Vind- och solel. Vind- och solel Intresset för småskaliga anläggningar för vind- och solel ökar. För att underlätta för dig som elinstallatör får du här en

Läs mer

Elektriker eller elinstallatör. lika men inte samma

Elektriker eller elinstallatör. lika men inte samma Elektriker eller elinstallatör lika men inte samma Det kan vara svårt att förstå skillnaden mellan en elektriker och en elinstallatörs roll, men det är viktigt att veta vad som ligger i de olika begreppen.

Läs mer

Undersökning bland bostadsägare om erfarenhet, kunskap och attityd till obehörigt elarbete

Undersökning bland bostadsägare om erfarenhet, kunskap och attityd till obehörigt elarbete 1 Undersökning bland bostadsägare om erfarenhet, kunskap och attityd till obehörigt elarbete Innehåll 3 Om projektet 7 Erfarenhet 13 Kunskap 20 Attityd och påverkan 2 3 BOSTADSÄGARE OM ELARBETEN I HEMMET

Läs mer

Nya starkströmsföreskrifter

Nya starkströmsföreskrifter NYHETSBREV FRÅN ELSÄKERHETSVERKET NR 2 DECEMBER 2003 WWW.ELSAKERHETSVERKET.SE 08-508 905 00 Redaktör Helena Lundberg Ansvarig utgivare Gunnel Färm Produktion Journalistgruppen AB UR INNEHÅLLET Ny webbplats

Läs mer

Du har ännu inte svart på frågan om en jfb löser med en maskin med jordfel i, i ett uttag som är ojordat.

Du har ännu inte svart på frågan om en jfb löser med en maskin med jordfel i, i ett uttag som är ojordat. Funkar jordfelsbrytare i ojordade uttag? Postad av Ronnie Lidström - 13 jan 2015 17:06 Stefan Ericson skrev: Du har ännu inte svart på frågan om en jfb löser med en maskin med jordfel i, i ett uttag som

Läs mer

Vägledning vid elolycka

Vägledning vid elolycka Vägledning vid elolycka 2? I den här broschyren finns information om vad du behöver tänka på om en elolycka inträffar. Du får övergripande vägledning i hur du ska agera om du plötsligt befinner dig i en

Läs mer

Möte med Skatteverket, SP, Kassaregisterrådet, TOMER, MAF,

Möte med Skatteverket, SP, Kassaregisterrådet, TOMER, MAF, Fredrik Kagerud Möte med Skatteverket, SP, Kassaregisterrådet, TOMER, MAF, Elsäkerhetsverket 2014-04-15 Produkten Användarens skyldigheter Installationen Produkten Säkerhetskraven är angivna i " Förordning

Läs mer

Kabel tv leverantör Canaldigital (Genom samfällighet, gemensamt kabel tv nät i området)

Kabel tv leverantör Canaldigital (Genom samfällighet, gemensamt kabel tv nät i området) 1(9) Drift & skötsel samt produktinformation gällande Kraft, Belysning,, Kabel tv, Telefoni, Bredband, Digital Tv via bredband. Lägenhetsi nnehava re Kortfattad anläggnings beskrivning. Avtals operatörer

Läs mer

Risker och förebyggande åtgärder Avsnitt 6 d Brand, el, damm, gaser m m

Risker och förebyggande åtgärder Avsnitt 6 d Brand, el, damm, gaser m m Risker och förebyggande åtgärder Avsnitt 6 d Brand, el, damm, gaser m m 1!! Brand Brandrisk finns vid heta arbeten t ex svetsning, skärning med rondell, slipning med vinkelslip, arbete med tigersåg 2 1

Läs mer

Förteckning över material som uppfyller brandskyddskraven enligt Elhandbok för elinstallationer i lantbruk och hästverksamhet.

Förteckning över material som uppfyller brandskyddskraven enligt Elhandbok för elinstallationer i lantbruk och hästverksamhet. 2017-08-09 Förteckning över material som uppfyller brandskyddskraven enligt Elhandbok för elinstallationer i lantbruk och hästverksamhet. https://www.brandskyddsforeningen.se/lbk/lbk-parmen/5elhandbok/

Läs mer

Elolyckor 2012. Rapport

Elolyckor 2012. Rapport Elolyckor 2012 Rapport POSTADRESS Box 4, 681 21 Kristinehamn TEL 0550-851 00 FAX 0550-851 01 E-POST WEBB info@elsakerhetsverket.se www.elsakerhetsverket.se Elolyckor 2012 Rapport Diarienummer 13EV1594

Läs mer

Viss begränsad information lämnas beträffande installationsdelen enligt nedan LIDINGÖ Lidingö Torsten Palmgren. Erik Appel

Viss begränsad information lämnas beträffande installationsdelen enligt nedan LIDINGÖ Lidingö Torsten Palmgren. Erik Appel OKULÄR KONTROLL: VATTEN OCH AVLOPP, ELINSTALLATION Viss begränsad information lämnas beträffande installationsdelen enligt nedan. Bedömningar och rekommendationer grundar sig på säljarens uppgifter, allmänt

Läs mer

= kunskap, vilja och handlingar. Elsäkerhet. 31.1.2005 Elsäkerhet SÄKERHETSTEKNIKCENTRALEN TUKES

= kunskap, vilja och handlingar. Elsäkerhet. 31.1.2005 Elsäkerhet SÄKERHETSTEKNIKCENTRALEN TUKES Elsäkerhet = kunskap, vilja och handlingar Elolyckor med dödlig utgång åren 1930-2003 diagrammet visar medeltalet för de tio senaste åren Fackmän Lekmän Elstötar När spänningen är under 50 volt, orsakar

Läs mer

Vad är elinstallationsarbete? SSG Elansvarsträff, 30 november Peter Lindberg Nova Park Conference, Knivsta 2016

Vad är elinstallationsarbete? SSG Elansvarsträff, 30 november Peter Lindberg Nova Park Conference, Knivsta 2016 Vad är elinstallationsarbete? SSG Elansvarsträff, 30 november Peter Lindberg Nova Park Conference, Knivsta 2016 Ordförklaringar elsäkerhetslagen (2016:732) Definitionen av elinstallationsarbete finns i

Läs mer

Innehåll. Protokoll provning 45

Innehåll. Protokoll provning 45 Innehåll 1. Behovet av kontroll före idrifttagning 6 2. Vilka installationsarbeten ska kontrolleras 8 3. Utförande avinstallationsarbete 9 4. Ansvar 11 5. Arbeten som inte kräver formell behörighet 12

Läs mer

Hairdryer. Register your product and get support at HP4997/22. Användarhandbok

Hairdryer. Register your product and get support at   HP4997/22. Användarhandbok Register your product and get support at www.philips.com/welcome Hairdryer HP4997/22 SV Användarhandbok d e c b f a i g h Svenska Gratulerar till din nya produkt och välkommen till Philips! Genom att registrera

Läs mer

Övningsuppgifter Starkströmsföreskrifter, Elinstallationsregler.

Övningsuppgifter Starkströmsföreskrifter, Elinstallationsregler. Övningsuppgifter Starkströmsföreskrifter, Elinstallationsregler. 2008:1 1. Vad menas med friledning? 2. Räknas ett utomhusställverk som ett driftrum? 3. Hur uppfyller vi kraven i kap. 2 om god elsäkerhetsteknisk

Läs mer

Du måste veta hur du skall montera på rätt sätt

Du måste veta hur du skall montera på rätt sätt ELguiden Varje år sker allvarliga olyckor och bränder orsakade av felkopplingar eller dåligt underhållna kablar och apparater. Även om du är händig och brukar fixa det mesta, så går det inte att chansa.

Läs mer

Förteckning över krav i Elsäkerhetsverkets författningssamling som innebär en administrativ börda för företag

Förteckning över krav i Elsäkerhetsverkets författningssamling som innebär en administrativ börda för företag 2004-04-28 Bilaga 1 Förteckning över krav i författningssamling som innebär en administrativ börda för företag Kolumn 1 2 3 4 5 6 7 ELSÄK-FS 1995:6 Om elektriska utrustningar för explosionsfarlig miljö

Läs mer

Risker och förebyggande åtgärder Avsnitt 6 d Brand, el, damm, gaser m m

Risker och förebyggande åtgärder Avsnitt 6 d Brand, el, damm, gaser m m Risker och förebyggande åtgärder Avsnitt 6 d Brand, el, damm, gaser m m Foto: Peter Retsmar 1!! Brand Brandrisk finns vid heta arbeten t ex svetsning, skärning med rondell, slipning med vinkelslip, arbete

Läs mer

Entreprenörers m.fl. hantering av arbetsmiljörisker

Entreprenörers m.fl. hantering av arbetsmiljörisker Entreprenörers m.fl. hantering av arbetsmiljörisker 2015-01-14 1/5 Innehåll Tillträdesregler för Teracoms anläggningar ska följas... 3 Riskanalys... 3 Skydd för Teracoms personal inom anläggningen... 3

Läs mer

Vår roll. Elsäkerhetsverket är en statlig myndighet som hör till Miljö- och energidepartementets

Vår roll. Elsäkerhetsverket är en statlig myndighet som hör till Miljö- och energidepartementets Vår roll Elsäkerhetsverket är en statlig myndighet som hör till Miljö- och energidepartementets verksamhetsområde. Elsäkerhetsverket är ansvarig myndighet för tekniska frågor inom områdena elsäkerhet och

Läs mer

ELSÄKERHETS- TIPS TUKES SÄKERHETSTEKNIKCENTRALEN 13

ELSÄKERHETS- TIPS TUKES SÄKERHETSTEKNIKCENTRALEN 13 ELSÄKERHETS- TIPS TUKES SÄKERHETSTEKNIKCENTRALEN 13 INGET PROBLEM MED EL! Det är tryggt att använda el, bara du håller de grundläggande reglerna i minnet och inte tar onödiga risker. Elolyckor är sällsynta,

Läs mer

Viss begränsad information lämnas beträffande installationsdelen enligt nedan.

Viss begränsad information lämnas beträffande installationsdelen enligt nedan. OKULÄR KONTROLL: VATTEN OCH AVLOPP, ELINSTALLATION Viss begränsad information lämnas beträffande installationsdelen enligt nedan. Bedömningar och rekommendationer grundar sig på säljarens uppgifter, allmänt

Läs mer

COZZY FIRE MONTERINGS- OCH BRUKSANVISNING

COZZY FIRE MONTERINGS- OCH BRUKSANVISNING COZZY FIRE MONTERINGS- OCH BRUKSANVISNING Grattis till ditt köp av den elektriska kaminen Cozzy Fire. Läs noga igenom monterings- och bruksanvisningen samt säkerhetsföreskrifterna innan du använder produkten.

Läs mer

NB BYGG AB Allmänna skyddsregler. Innehåll

NB BYGG AB Allmänna skyddsregler. Innehåll Innehåll Vår arbetsmiljö 2 Risker i arbetet 2 Säkert beteende 3 Information och kompetens 3 Arbetsplatsens utformning 4 Personlig skyddsutrustning 5 Skyddsanordningar 5 Fallskydd 6 Damm 6 Bullrande verksamhet

Läs mer

Risker och åtgärder Brand, el, damm, gaser m m

Risker och åtgärder Brand, el, damm, gaser m m Risker och åtgärder Brand, el, damm, gaser m m Foto: Peter Retsmar 1!! Brand Brandrisk finns vid heta arbeten t ex - svetsning - skärning med rondell - slipning med vinkelslip - arbete med tigersåg 2 1

Läs mer

Nya elsäkerhetslagen en introduktion

Nya elsäkerhetslagen en introduktion Nya elsäkerhetslagen en introduktion Innehåll Det nya regelverket Krav på elinstallationsföretag Egenkontrollprogrammets delar Hur påverkas du som individ? Stöd i arbetet Det nya regelverket Det nya elsäkerhetsregelverket

Läs mer

Rentalbranschens policy för god elsäkerhetsteknisk praxis

Rentalbranschens policy för god elsäkerhetsteknisk praxis PM 1(5) Leena Haabma Hintze 2009-09-22 (rev 2009-01-12, 2008-09-30) Rentalbranschens policy för god elsäkerhetsteknisk praxis Sammanfattning En byggplatscentral med uttagsdon som en gång tillverkats i

Läs mer

TILLSYN AV EL- ANLÄGGNINGAR. Information till Dig som har ansvaret för elanläggning och elapparater inom företaget.

TILLSYN AV EL- ANLÄGGNINGAR. Information till Dig som har ansvaret för elanläggning och elapparater inom företaget. TILLSYN AV EL- ANLÄGGNINGAR Information till Dig som har ansvaret för elanläggning och elapparater inom företaget. 1 Elsäkerhetsverket Elsäkerhetsverket har det övergripande ansvaret för elsäkerhet och

Läs mer

Brandskydd DITT ANSVAR. Förebygg brand och rädda djur. Information från. www.lantbruketsbrandskydd.nu

Brandskydd DITT ANSVAR. Förebygg brand och rädda djur. Information från. www.lantbruketsbrandskydd.nu Brandskydd Förebygg brand och rädda djur DITT ANSVAR Information från www.lantbruketsbrandskydd.nu Viktigt att veta Brandriskerna i lantbruket är stora och kräver särskild uppmärksamhet. Kostnaderna är

Läs mer

Lantbrukets Brandskyddskommitté

Lantbrukets Brandskyddskommitté Lantbrukets Brandskyddskommitté Årsmöte på Lantbrukarnas riksförbund, Stockholm 7 maj 2014 Årsmötet föregicks av ett seminarieum om LBK:s rekommendationer Lantbrukets Sid 2 (5) Brandskydds- Kommitté Protokoll

Läs mer

FINSPÅNGS TEKNISKA VERKS Föreskrift för elförsörjning till fjärrvärmecentraler och värmemätare i Finspångs fjärrvärmenät

FINSPÅNGS TEKNISKA VERKS Föreskrift för elförsörjning till fjärrvärmecentraler och värmemätare i Finspångs fjärrvärmenät 1(6) Version 2017 FINSPÅNGS TEKNISKA VERKS Föreskrift för elförsörjning till fjärrvärmecentraler och värmemätare i Finspångs fjärrvärmenät Dessa föreskrifter tillämpas vid projektering och installation

Läs mer

Driftmiljöer inom elområdet

Driftmiljöer inom elområdet 2003-10-10 Sida 1 (9) AFEL *AF EL -* Driftmiljöer inom elområdet Innehållsförteckning 1 Driftmiljöer i Försvarsmakten... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Syfte... 2 1.3 Ordförklaringar... 3 2 Förtydliganden av

Läs mer

Typlösning för åtgärd i skyddsrum. T21-101 Elinstallationer -

Typlösning för åtgärd i skyddsrum. T21-101 Elinstallationer - Elinstallationer - 1. Förutsättningar 1.1 Tillämplighet: Denna handling beskriver hur elinstallationer i skyddsrum får utföras samt hur underhåll av ingående komponenter skall ske. 1.2 Granskning: Ett

Läs mer

Ny elsäkerhetslag Träder i kraft 1 Juli 2017 Elsäkerhetslag (2016:732) INSTALLATÖRSFÖRETAGEN 1

Ny elsäkerhetslag Träder i kraft 1 Juli 2017 Elsäkerhetslag (2016:732) INSTALLATÖRSFÖRETAGEN 1 Ny elsäkerhetslag Träder i kraft 1 Juli 2017 Elsäkerhetslag (2016:732) 1 En ny elsäkerhetslag VD Registrering Elsäkerhetsverket Egenkontrollprogram Auktoriserad elinstallatör Anställd Inhyrd personal Elsäkerhet

Läs mer

INNEHÅLL DENNA BRUKSANVISNING TYPSKYLT

INNEHÅLL DENNA BRUKSANVISNING TYPSKYLT BRUKSANVISNING INNEHÅLL DENNA BRUKSANVISNING SID 2 TYPSKYLT SID 2 VIKTIGT OM SÄKERHET SID 3 INSTALLATION SID 4 HANDHAVANDE SID 6 SERVICE SID 7 SKÖTSEL SID 7 FELSÖKNING SID 7 TEKNISKA DATA SID 8 DENNA BRUKSANVISNING

Läs mer

Vad innebär åtgärdsprogrammet för Fyrisåns lantbrukare?

Vad innebär åtgärdsprogrammet för Fyrisåns lantbrukare? Vad innebär åtgärdsprogrammet för Fyrisåns lantbrukare? Jonas Berglind, LRF Mälardalen Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund Svar: Det beror på Sid 2 Lantbrukarnas Riksförbund Åtgärdsprogrammet Ger uppdrag till

Läs mer

ELSÄKERHET. Det händer många olyckor som har med el att göra. De vanligaste är: Brand i hus

ELSÄKERHET. Det händer många olyckor som har med el att göra. De vanligaste är: Brand i hus ELSÄKERHET Det händer många olyckor som har med el att göra. De vanligaste är: Brand i hus Personskada av kontakt med strömförande ledning. Barn är speciellt utsatta. Barn biter i sladdar och undersöker

Läs mer

Vi är nyckeln, till Din fortsatta utveckling. Välkommen. Lars Hedström Robin Alsterberg

Vi är nyckeln, till Din fortsatta utveckling. Välkommen. Lars Hedström Robin Alsterberg Vi är nyckeln, till Din fortsatta utveckling Välkommen Lars Hedström Robin Alsterberg Varför Svensk Uppdragsutbildning? Flexibla Kundanpassade lösningar Professionella utbildare för professionell rådgivning

Läs mer

Jordfelsbrytare i badrumsrenovering (utan uttag) Postad av Ronnie Lidström - 13 jan :01

Jordfelsbrytare i badrumsrenovering (utan uttag) Postad av Ronnie Lidström - 13 jan :01 Jordfelsbrytare i badrumsrenovering (utan uttag) Postad av Ronnie Lidström - 13 jan 2011 13:01 Hur är det egentligen? Då jag gick kurs i nya elinstallationsreglerna så sa föreläsaren att all el i ett badrum

Läs mer

Undersökning bland bostadsägare om erfarenhet, kunskap och attityd till obehörigt elarbete. Ipsos Sofia Zere, Björn Benzler

Undersökning bland bostadsägare om erfarenhet, kunskap och attityd till obehörigt elarbete. Ipsos Sofia Zere, Björn Benzler Undersökning bland bostadsägare om erfarenhet, kunskap och attityd till obehörigt elarbete Ipsos 170428 Sofia Zere, Björn Benzler 1 Innehåll 3 Om projektet 25 Appendix 7 Erfarenhet 13 Kunskap 20 Attityd

Läs mer

Elsäkerhet och effektiva och hållbara ellösningar Anders Engstedt

Elsäkerhet och effektiva och hållbara ellösningar Anders Engstedt Elsäkerhet och effektiva och hållbara ellösningar Anders Engstedt Agenda Kort intro information och introduktion Nya elsäkerhetslagen som gäller från 2017 Elsäkerhet Effektivitetsvinster inom elområdet

Läs mer

SRPU_Fallbeskrivning. Styr- Regler- Process- Underhållsteknik

SRPU_Fallbeskrivning. Styr- Regler- Process- Underhållsteknik SRPU_Fallbeskrivning Styr- Regler- Process- Underhållsteknik I Styr- Regler- Process- Underhållsteknik ingår det att övergripligt se hur driftövervakningssystemet fungerar, dess olika applikationer och

Läs mer

STRYKMODUL BRUKSANVISNING

STRYKMODUL BRUKSANVISNING STRYKMODUL BRUKSANVISNING INNEHÅLL DENNA BRUKSANVISNING SID 2 TYPSKYLT SID 2 VIKTIGT OM SÄKERHET SID 3 INSTALLATION SID 4 HANDHAVANDE SID 6 SERVICE SID 7 SKÖTSEL SID 7 FELSÖKNING SID 7 TEKNISKA DATA SID

Läs mer

SÖRFs Information/rekommendationer angående laddning av batterier på skolor.

SÖRFs Information/rekommendationer angående laddning av batterier på skolor. SYDÖSTRA SKÅNES RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND SÖRFs Information/rekommendationer angående laddning av batterier på skolor. Efter att vi på SÖRF utfört ett större antal tillsyner av brandskyddet på skolor runt

Läs mer

Välkomna till medlemsmöte 2011

Välkomna till medlemsmöte 2011 Välkomna till medlemsmöte 2011 FÖRSÄKRINGAR Förenings försäkring täcker endast det föreningen har ansvar för enligt stadgar Föreningen besiktigar våtutrymmen, visar det sig att golvbrunnar inte är ok står

Läs mer

Från fulel till elrätt. Så ser elriskerna ut i svenska hem

Från fulel till elrätt. Så ser elriskerna ut i svenska hem Från fulel till elrätt Så ser elriskerna ut i svenska hem Så ser elriskerna ut i svenska hem EIO 1 Rätt och fel om elinstallationer 4 Undersökningen - Sammanfattning 5 - Resultat 6 Fulelen i svenska hem

Läs mer

Elsäkerhet. Använd aldrig vanlig dammsugare till bilen, varken i garage eller utomhus. Den saknar fuktskydd och uppfyller inte de krav som

Elsäkerhet. Använd aldrig vanlig dammsugare till bilen, varken i garage eller utomhus. Den saknar fuktskydd och uppfyller inte de krav som Elsäkerhet I våtutrymmen I badrum måste alla elinstallationer vara fast anslutna eller ha särskilt uttag kopplat till jordfelsbrytare. Det enda som är tillåtet utöver detta är specialuttag på 110 volt

Läs mer

Förebyggande av elbränder i hushåll

Förebyggande av elbränder i hushåll Förebyggande av elbränder i hushåll Innehållsförteckning: 1. Säkerhetsföreskriftens syfte... 1 2. Förpliktelse... 1 3. Periodisk besiktning av elinstallationer... 1 4. Elarbeten... 1 5. Utlösning av säkring

Läs mer

Välkommen! Information ombyggnad av el i Brf Solbacken. Urban Sundbye

Välkommen! Information ombyggnad av el i Brf Solbacken. Urban Sundbye Välkommen! Information ombyggnad av el i Brf Solbacken Urban Sundbye Dagordning Inledning och presentation Statusbedömning av befintlig el Vad är det för el-arbeten som kommer att utföras? Hur påverkar

Läs mer

Nya regler för elarbete

Nya regler för elarbete Nya regler för elarbete Den 8 juni 2016 tog riksdagen beslut om en ny elsäkerhetslag i Sverige. Den nya lagen träder i kraft 1 juli 2017. Den nya lagstiftningen påverkar de flesta grupper i samhället -

Läs mer

Hairdryer. Register your product and get support at HP8203 HP8202 HP8201 HP8200. Användarhandbok

Hairdryer. Register your product and get support at  HP8203 HP8202 HP8201 HP8200. Användarhandbok Register your product and get support at www.philips.com/welcome Hairdryer HP8203 HP8202 HP8201 HP8200 SV Användarhandbok Svenska Gratulerar till din nya produkt och välkommen till Philips! Genom att

Läs mer

- TRYGG OCH STÖRNINGSFRI EL

- TRYGG OCH STÖRNINGSFRI EL - TRYGG OCH STÖRNINGSFRI EL Installation av småskaliga anläggningar för Vind- och solel. Vind- och solel Intresset för småskaliga anläggningar för vind och solel ökar. För att underlätta för dig som elinstallatör

Läs mer

Information om ROT-avdraget

Information om ROT-avdraget Information om ROT-avdraget Elinstallationsarbete 50% billigare för konsumenter 1. Bakgrund Nytt ROT-avdrag infördes den 8 december 2008, vilket innebär att du nu kan få skattereduktion för arbetskostnader.

Läs mer

Ett elsäkrare Sverige! Säkerheten som försvann

Ett elsäkrare Sverige! Säkerheten som försvann Ett elsäkrare Sverige! Vi har alla ett självklart intresse av att, så långt som möjligt, minska riskerna för olyckor och skador p g a bristande elsäkerhet. Ingen ska i onödan behöva utsättas för sånt som

Läs mer

Arbete på elektrisk materiel

Arbete på elektrisk materiel 2003-10-10 Sida 1 (9) *AFEL* *AF EL -* Arbete på elektrisk materiel Innehållsförteckning 1 Arbete på elektrisk materiel... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Syfte... 2 1.3 Ordförklaringar... 3 2 Elektriskt arbete...

Läs mer