Arbete på elektrisk materiel

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbete på elektrisk materiel"

Transkript

1 Sida 1 (9) *AFEL* *AF EL -* Arbete på elektrisk materiel Innehållsförteckning 1 Arbete på elektrisk materiel Bakgrund Syfte Ordförklaringar Elektriskt arbete Allmänt Elbehörighetskrävande elarbeten Elbehörighetskrävande arbeten inom Försvarsmakten Icke elbehörighetskrävande arbeten Icke elbehörighetskrävande arbeten inom Försvarsmakten Normala skötselåtgärder Arbetsmetoder inom elområdet Bakgrund Arbetsmetoder... 8 Ansvarig enhet, ref: Tekniskt underhållsstöd, ref: FMV:KC Ledstöd, Robert Lind TO-grupp: Ändrad enligt: Upphäver: Förrådsbeteckning: M EL Distribution: FMV:ILS Tinfo

2 Sida 2 1 Arbete på elektrisk materiel 1.1 Bakgrund Utförande av elektriskt arbete har sedan långt tid omgärdats av bestämmelser för att minimera tillbud och olyckor. I den svenska ellagstiftningen finns regler för vem som får utföra elektriskt arbete. I ELSÄK FS 1996:2 Elsäkerhetsverkets föreskrifter om behörighet m.m. vid elinstallationsarbete samt allmänna råd om tillämpningen av dessa finns regler om krav på behörighet, anställningsförhållande, organisation, kontroll och besiktning som gäller i samband med elinstallationsarbete. Syftet med föreskrifterna är att förebygga bristfällig eller felaktig installation av elektrisk starkströmsanläggning och därigenom förebygga risk för skador på person, husdjur och egendom. Denna föreskrift med tillhörande ändringsföreskrifter finns att nerladda på Elsäkerhetsverkets hemsida, Försvarsmaktens verksamhet skall anpassas mot anvisningarna i ELSÄK FS 1996:2. Detta innebär att Försvarsmakten måste ta del av och följa de riktlinjer och anvisningar som finns i föreskriften och omsätta dess innebörd i den egna verksamheten. Vid utförande av elektriskt arbete skall detta utföras i enlighet med de riktlinjer som finns i SS EN och Starkströmsföreskrifter ELSÄK FS 1999:5 Avdelning C. Se även TO AF EL -009 Kompetensprofiler inom elområdet. Observera! För arbetsgivarens skyldigheter och ansvar vid elektriskt arbete, se Handbok för elsäkerhet inom Försvarsmakten, M H Elsäk. 1.2 Syfte Syftet med denna TO är att klargöra vilka krav som gäller för utförande av elektriskt arbete samt hur de normerade arbetsmetoderna, i Starkströmsföreskrifterna Avdelning C, för utförande av elektriskt arbete skall tillämpas inom Försvarsmakten.

3 Sida Ordförklaringar För förklaring av ord, begrepp och definitioner som används i denna tekniska order, se TO AF EL -005 Elordlista. I ELSÄK-FS 1996:2 används begreppet behörighet. I Försvarsmakten har prefixet el tillförts för att undvika förväxlingar med andra typer av behörighet. Observera! För mer information om elsäkerhet samt synpunkter och frågor angående innehållet i denna TO se, 2 Elektriskt arbete 2.1 Allmänt Elektriskt arbete kan utföras dels som elektriskt arbete och dels som icke elektriskt arbete. Med elektriskt arbete avses arbete på eller nära en elanläggning såsom provning, mätning, reparation, utbyte, ändring, utvidgning, uppförande och besiktning. Med icke elektriskt arbete avses arbete nära en anläggning såsom mekaniskt underhållsarbete, byggnadsarbete, grävarbete, rengöring, målning, etc. och som inte är elektrisk arbete. Kännetecknande för elektriskt arbete och icke elektriskt arbete är det kan finnas en elektrisk fara. Elektriskt arbete delas i sin tur in i två kategorier: Arbetsuppgifter som skall utföras av elinstallatör eller av yrkesman under överinseende av elinstallatör s.k. elbehörighetskrävande arbete, se pkt 2.2 och 2.3. Arbetsuppgifter som får utföras av annan än elinstallatör. Dock krävs erforderlig kännedom, dvs. man vet hur arbetet skall utföras och hur anläggningen eller anordningen skall kontrolleras innan den tas i bruk, s.k. icke elbehörighetskrävande arbete, se pkt 2.4 och 2.5 Det finns även arbetsuppgifter av elektrisk art som inte utsätter den som utför uppgiften för någon elektrisk fara vilket då benämns normala skötselåtgärder, se pkt 2.5.

4 Sida Elbehörighetskrävande elarbeten Med dessa arbetsuppgifter menas arbeten som skall utföras av elinstallatör eller av yrkesman under överinseende av elinstallatör. En elinstallatör är en person som erhållit ett behörighetsbevis från Elsäkerhetsverket. Detta bevis beskriver i vilken omfattning som elinstallatören får utföra elektriska arbetsuppgifter. En yrkesman är en person som arbetar under elinstallatörens överinseende. För mer information se elbehörighetsföreskrifterna ELSÄK-FS 1996:2. De arbeten som skall utföras av elinstallatör eller av yrkesman under överinseende av elinstallatör är: 1. Utförande, ändring eller reparation av fast installerad anläggning. 2. Fast anslutning av eller losskoppling av fast ansluten maskin, apparat, bruksföremål eller annan anordning såsom industrimaskin, lyft- och transportanordning. 3. Utförande, ändring eller reparation av tillfällig anläggning där arbetet kräver verktyg. 4. Utförande, ändring eller reparation av anläggning på fordon och dess påbyggnad när anläggningen utförs för att anslutas till yttre nät med systemspänning överstigande 50 V och arbetet utförs av annan än tillverkaren eller leverantören av fordonet eller dess påbyggnad. Detta gäller inte för den elektriska anläggning som fordras för fordonets drift. 2.3 Elbehörighetskrävande arbeten inom Försvarsmakten Utförande, ändring eller reparation av fast installerad elanläggning, förtydligande Åsyftar ny- och ombyggnation samt reparation av elinstallationer i fastigheter, hangarer, lokaler, containrar och jämförbara lokaler där elinstallationen är fast installerad. Arbetsuppgifterna innebär bl.a. att förlägga ledningar, installationsrör, montera kopplingsutrustningar samt montera tex. ljusarmaturer på väggar eller i tak.

5 Sida Fast anslutning av eller losskoppling av fast ansluten maskin, apparat, bruksföremål eller annan anordning såsom industrimaskin, lyft- och transportanordning, förtydligande När en apparat, maskin, bruksföremål eller annan anordning ansluts till ett matande nät är det av avgörande betydelse på vilket sätt detta sker. Om den ansluts med anslutningsdon (stickpropp) betraktas detta arbete inte som behörighetskrävande. Om det däremot krävs verktyg av något slag för att ansluta eller losskoppla den elektriska utrustningen är arbetsuppgiften att betrakta som behörighetskrävande och skall således utföras av elinstallatör eller av yrkesman under överinseende av elinstallatören Utförande, ändring eller reparation av tillfällig elanläggning där arbetet kräver verktyg Detta innebär att när verktyg används för arbete på anslutningskablar med tillhörande anslutningsdon eller för ingrepp i andra elektriska installationer i fältmässig miljö (tillfällig elanläggning) är detta att betrakta som behörighetskrävande. Observera! Detta innebär att reparation eller tillverkning av en skarvkabel för enalt. trefasiga system är elbehörighetskrävande i fältmässig miljö. Anledning till att kraven är hårdare för tillfälliga elanläggningar är att de ofta är utsatta för hård miljö eller omild behandling och skall kunna monteras och demonteras på ett enkelt sätt med bibehållen elsäkerhet. Arbetet kan också utföras i en stressig miljö och under otjänlig väderlek samt svåra ljusförhållanden. Sammantaget innebär det att högre kompetenskrav ställs på personal som utför elektriskt arbete i fältmässig miljö Utförande, ändring eller reparation av elanläggning på fordon och dess påbyggnad när elanläggningen utförs för att anslutas till yttre nät med systemspänning överstigande 50 V och arbetet utförs av annan än tillverkaren eller leverantören av fordonet eller dess påbyggnad. Detta gäller inte för den elektriska anläggning som fordras för fordonets drift. Ny- och ombyggnation samt reparation av elinstallation i en mobil arbetsplats skall utföras av elinstallatör eller av yrkesman under överinseende av elinstallatör.

6 Sida Icke elbehörighetskrävande arbeten Med dess arbetsuppgifter menas arbeten som får utföras av annan än elinstallatör. Den som utför eller ansvarar för åtgärderna skall ha erforderlig kännedom om gällande krav för respektive åtgärd. Arbetsuppgifter som inte är elbehörighetskrävande är av den typ som privatpersoner kan göra i sin lägenhet, villa, sommarstuga mm. Den ansvarige skall lämna erforderlig instruktion och information om de risker som kan föreligga från elektrisk säkerhetssynpunkt och om hur arbetet skall kontrolleras innan den berörda anläggningen eller anordningen tas i bruk. De arbetsuppgifter som avses är bl.a.: Utbyte av elkopplare och anslutningsdon för högst 16 A, 400 V vilka ingår i fast installerad anläggning med undantag för utrymmen med explosiv miljö. Utbyte av ljuskälla, tex. glödlampa och lysrör, proppsäkring, knivsäkring och liknande förbrukningsmateriel Fast anslutning och utbyte av ljusarmatur i torra icke brandfarliga utrymmen i bostäder. 2.5 Icke elbehörighetskrävande arbeten inom Försvarsmakten Observera! Vid alla elarbeten som utförs inom Försvarsmakten, oavsett om de är elbehörighetskrävande eller ej, är arbetsgivaren ansvarig för säkerheten och att personalen inte skadas. Det är således viktigt att skapa rutiner även för arbetsuppgifter som inte är elbehörighetskrävande. Vid sådana tillfällen kan arbetsgivaren delegera vissa arbetsuppgifter till person med tillräckliga kunskaper. Det bör påpekas att den som utför icke elbehörighetskrävande arbetsuppgifter i hemmet inte med automatik får utföra samma typer av arbetsuppgifter på sin arbetsplats.

7 Sida Normala skötselåtgärder Med normala skötselåtgärder avses kopplingar, säkringsbyten, mätningar, provningar, felsökning, besiktningar och andra därmed jämförliga åtgärder. De skall utföras med apparater, eller med verktyg eller redskap av sådan beskaffenhet, att fara vid sakkunnigt handhavande är förebyggd. De verktyg eller redskap som behövs skall finnas lätt tillgängliga. Vid normala skötselåtgärder finns ingen elektrisk fara. Kännetecknande för arbetsuppgifterna som utförs som normal skötselåtgärd är att det finns ingen elektrisk fara. Arbetsuppgifter inom Försvarsmakten som är att betrakta som normala skötselåtgärder är bl.a.: Upprättande, driftsättning och drifthållning av en tillfällig elanläggning. Drifthålla elverk med tillhörande kablage och anslutningsdon. Felsökning av anslutningsledningar, spänningskontroll i uttagsdon. Arbetsgivaren skall förvissa sig om att även den som utför normala skötselåtgärder har rätt kompetens för uppgiften.

8 Sida 8 3 Arbetsmetoder inom elområdet 3.1 Bakgrund Ellagstiftningen har anpassats mot det regelverk som finns inom den Europeiska Unionen, EU. Successivt har bl.a. delar av de svenska föreskrifterna förändrats och införandet av olika standards ökar. Äldre ellagstiftning har innehållit ett speciellt avsnitt, Kapitel V, Bestämmelser om anläggningars skötsel. Kapitel V tydliggjorde vem som ansvarade för personalens säkerhet och hur elanläggningar skulle kontrolleras för att vara säkra för personer och egendom. I starkströmsföreskrifterna ELSÄK-FS 1999:5 finns Avdelning C som bygger på en standard, Operation of electrical installations, EN Denna blev i Sverige en standard som heter Föreskrifter om skötsel av elektriska starkströmsanläggningar, SS-EN Av denna standard utarbetades senare den föreskrift som tillfördes starkströmsföreskrifterna ELSÄK-FS 1999:5 som en egen avdelning, nämligen Avdelning C. I denna avdelning finns flera viktiga delar bl.a. med ansvar, tillsyn av elanläggningar, internkontroll vid elektriskt arbete och en del som behandlar arbetsmetoder. 3.2 Arbetsmetoder När elektriskt arbete skall utföras och det finns risk för att elektrisk fara kan uppstå måste det väljas en arbetsmetod för det aktuella arbetet. Det finns tre väl specificerade arbetsmetoder som skall användas för elektriskt arbete. De tre arbetsmetoderna är: Arbete utan spänning, se Arbete med spänning, se Arbete nära spänning, se 3.2.3

9 Sida Arbete utan spänning Vid arbete utan spänning skall skyddsåtgärder vidtas för att säkerställa att den elektriska anläggningen på arbetsplatsen är spänningslös och säker så länge arbete pågår. Detta fordrar att arbetsplatsen är entydigt fastställd och markerad i erforderlig omfattning. Efter det att den aktuella elektriska anläggningen har identifierats skall följande fem åtgärder vidtas i angiven ordning, om det inte föreligger särskilda skäl att göra på annat sätt: 1. Frånskilja elanläggningsdelen. 2. Skydda mot tillkoppling. 3. Kontrollera att elanläggningsdelen är spänningslös. 4. Arbetsjorda då sådant krav föreligger. 5. Vid behov vidta säkerhetsåtgärder för arbete nära spänning. Varje person som deltar i arbetet skall vara fackkunnig person eller instruerad person eller övervakas av en sådan person. För mer information om arbete utan spänning se starkströmsföreskrifterna Avdelning C, kapitel C Arbete med spänning Vid arbete med spänning skall skyddsåtgärder vidtas för att förhindra elchock och verkningarna av kortslutning och ljusbåge. Hänsyn skall tas till de olika potentialskillnader som kan förekomma i förhållande till arbetsplatsen. Arbete med spänning får tillämpas först sedan brand- och explosionsrisker eliminerats. Arbetare skall vara utrustade med ändamålsenlig personlig skyddsutrustning. Vid arbete med spänning skall någon av de metoder som anges i starkströmsföreskrifterna Avdelning C, kapitel C 63 tillämpas. Arbetsmetoden skall vara anpassad till elanläggningen och till arbetarnas kompetens. Arbete med spänning får i Försvarsmakten endast utföras av fackkunnig person eller i vissa speciella fall av instruerad person. Ovanstående personer måste dessutom uppfylla övriga krav för att kunna arbeta enligt metoden arbete med spänning, se kraven i punktlistan på nästa sida.

10 Sida 10 Flera viktiga krav måste uppfyllas för att få utföra elarbete enligt metoden arbete med spänning, några av dessa krav finns nedan. Några viktiga krav att uppfylla för arbete med spänning: Särskild utbildning krävs, både teoretisk och praktisk, dessa kunskaper skall verifieras med prov. Kunskaperna måste vidmakthållas genom tillämpning och repetitionsutbildning. Val av metod skall göras med avseende på hur arbetet skall utföras; isolerstångsmetoden, isolerhandskmetoden eller barhandsmetoden. Speciella verktyg skall användas med speciella förvarings- och kontrollrutiner. Hänsyn skall tas till väderleksförhållanden som kan påverka arbetarna. Noggrann planering av arbetet skall göras och med tydliga riktlinjer. För mer information om arbete med spänning se starkströmsföreskrifterna Avdelning C, kapitel C Arbete nära spänning Vid arbete nära spänning skall skyddsåtgärder vidtas för att säkerställa att spänningsförande delar inte kan beröras och att riskområdet inte kan nås. I anläggningar, som matas med SELV, (spänning inom spänningsband I max 50V), får arbete nära spänning dock utföras utan att skyddsåtgärder vidtas mot beröring. Skyddsåtgärder mot kortslutning skall vidtas. För att undvika fara vid arbete nära spänning skall skydd anordnas genom skyddsavskärmning, se starkströmsföreskrifterna Avdelning C, kapitel C 64. Om skyddsavskärmning inte kan anordnas skall antingen anläggningsdelen frånskiljas och övriga åtgärder enligt C 62 vidtas eller, ett säkert avstånd inte mindre än DL enligt tabell C 1 starkströmsföreskrifterna Avdelning C, upprätthållas från oisolerade spänningsförande delar, vid behov i kombination med skyddsavspärrning eller bevakning, se C Varje person som deltar i arbetet skall vara fackkunnig person eller instruerad person eller övervakas av en sådan person. För mer information om arbete nära spänning se starkströmsföreskrifterna Avdelning C, kapitel C 64.

Elansvarsträff 2012 Fredrik Sjödin Överinspektör 0550-85190

Elansvarsträff 2012 Fredrik Sjödin Överinspektör 0550-85190 Elansvarsträff 2012 Fredrik Sjödin Överinspektör 0550-85190 Elansvarsträff 2012 Systemtillsyn Tillsyn av tillfälliga elanläggningar Ansvar Frågor Systemtillsyn Har utförts sedan mitten av 1990-talet Målet

Läs mer

Driftmiljöer inom elområdet

Driftmiljöer inom elområdet 2003-10-10 Sida 1 (9) AFEL *AF EL -* Driftmiljöer inom elområdet Innehållsförteckning 1 Driftmiljöer i Försvarsmakten... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Syfte... 2 1.3 Ordförklaringar... 3 2 Förtydliganden av

Läs mer

Handbok för elsäkerhet inom Försvarsmakten. H Elsäk

Handbok för elsäkerhet inom Försvarsmakten. H Elsäk Handbok för elsäkerhet inom Försvarsmakten H Elsäk 2000 Handbok för elsäkerhet inom Försvarsmakten H Elsäk Central lagerhållning: Försvarets bok- och blankettförråd 2 FÖRSVARSMAKTEN 2000-06-09 14 965:65536

Läs mer

Arrangeras av Voltimum.se portalen för elproffs

Arrangeras av Voltimum.se portalen för elproffs Personsäkerhet Utdrag ur 3 kap 3 Arbetsgivaren skall förvissa sig om att arbetstagaren har den utbildning som behövs och vet vad han har att iaktta för att undgå riskerna i arbetet. Arbetsgivaren skall

Läs mer

Behörighet att utföra elinstallationer

Behörighet att utföra elinstallationer Föreskriftshuset Civilrättsligt Eltariffer Allmänna avtalsvillkor Brandförsäkringsvillkor (EN) SS-EN 50110-1, ESA, ISA, IBH, EL-AMA, SSG4500, (SBF 110:6 SSF 130:6 RUS) m m. Svensk standard, Elinstallationsreglerna,

Läs mer

Kapslingsklasser inom elområdet

Kapslingsklasser inom elområdet 2003-10-10 Sida 1 (10) AFEL *AF EL -* Kapslingsklasser inom elområdet Innehållsförteckning 1 Kapslingsklasser... 2 1.1 Allmänt... 2 1.2 Ordförklaringar... 2 1.3 IP-systemets uppbyggnad... 3 1.4 IP-beteckningens

Läs mer

Checklista för kontroll av elanläggningar Lekmän. CHECKLISTA Utgåva 2013-04-09

Checklista för kontroll av elanläggningar Lekmän. CHECKLISTA Utgåva 2013-04-09 Checklista för kontroll av elanläggningar Lekmän CHECKLISTA Utgåva 2013-04-09 1 Förord Det åligger alltid en försäkringstagare att hålla sin anläggning i sådant skicka att den ger betryggande säkerhet

Läs mer

Elsäkerhetsföreskrifter för arbete på eller

Elsäkerhetsföreskrifter för arbete på eller Gäller för Version Föreskrift Trafikverket 2.0 BVF 1921 Giltigt från Giltigt till Antal bilagor 2011-03-31 9 Diarienummer Ansvarig enhet Fastställd av TRV 2010/89562 Produktion Jörgen Niklasson, Tjp Handläggare

Läs mer

Elinstallationer i badrum

Elinstallationer i badrum Elinstallationer i badrum SEK Svensk Elstandards kansli får många frågor om hur man kan använda el på ett säkert och ändamålsenligt sätt i våta miljöer. Förändringarna i 2009 års utgåva av Elinstallationsreglerna

Läs mer

KONTROLL FÖRE IDRIFTAGNING, BEHÖRIGHET OCH ANSVAR

KONTROLL FÖRE IDRIFTAGNING, BEHÖRIGHET OCH ANSVAR KONTROLL FÖRE IDRIFTAGNING, BEHÖRIGHET OCH ANSVAR Lars Kilsgård STF Ingenjörsutbildning AB Mats Jonsson Eltrygg Miljö AB Behörighet och skyldigheter Ansvar och skyldigheter Regeringens föreskrifter Elinstallatörsförordning

Läs mer

- TRYGG OCH STÖRNINGSFRI EL. SSG Elsäkerhetskonferens 2011-11-30 GD Elisabet Falemo

- TRYGG OCH STÖRNINGSFRI EL. SSG Elsäkerhetskonferens 2011-11-30 GD Elisabet Falemo - TRYGG OCH STÖRNINGSFRI EL SSG Elsäkerhetskonferens 2011-11-30 GD Elisabet Falemo Våra mål Förebygga skador på person och egendom orsakade av el. Upprätthålla och vidareutveckla en god säkerhetsnivå för

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 12.05.2003 KOM(2003) 252 slutlig 2003/0094 (COD) Förslag till EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS DIREKTIV om harmonisering av medlemsstaternas lagstiftning om

Läs mer

LLP 1 Grundläggande Liftutbildning enligt SS-ISO 18878:2013

LLP 1 Grundläggande Liftutbildning enligt SS-ISO 18878:2013 Sid 1 (7) LLP 1 Grundläggande Liftutbildning enligt SS-ISO 18878:2013 LLP, Liftläroplanen, ska alltid användas tillsammans med Liftläroplanens Allmänna råd. LLP är en del i ett utbildningssystem som omfattar

Läs mer

ELFÖRESKRIFTER & INSTALLATIONSREGLER

ELFÖRESKRIFTER & INSTALLATIONSREGLER ELFÖRESKRIFTER & INSTALLATIONSREGLER vi lyssnar lyhört på marknadens krav och hjälper våra kunder till rätt kunskap, på rätt plats och rätt tid inom organisationen. SIDA ELFÖRESKRIFTER & INSTLLATIONSREGLER

Läs mer

Kvalificerad kontaktledningstekniker

Kvalificerad kontaktledningstekniker Kvalificerad kontaktledningstekniker Kursplaner Affärsmannaskap för tekniker (1p) Utbildningen i Affärsmannaskap handlar om att agera affärsmässigt och professionellt i kontakten med kunder, leverantörer

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Ansvarig utgivare: Carina Larsson Elsäkerhetsverkets föreskrifter om behörighet för elinstallatörer beslutade den 28 september 2007. Med stöd av 3,

Läs mer

K 185P. Bruksanvisning

K 185P. Bruksanvisning K 185P Bruksanvisning Varning Om denna enhet innehåller kolvätekylmedium var god se riktlinjerna nedan. Då enheten innehåller ett lättantändligt kylmedium är det ytterst viktigt att säkerställa att kylledningarna

Läs mer

UTDRAG UR HANDBOKEN BRANDSKYDDSANSVARIG FÖRESTÅNDARE BRANDFARLIG VARA AVSEENDE SYSTEMATISKT BRANDSKYDD

UTDRAG UR HANDBOKEN BRANDSKYDDSANSVARIG FÖRESTÅNDARE BRANDFARLIG VARA AVSEENDE SYSTEMATISKT BRANDSKYDD UTDRAG UR HANDBOKEN BRANDSKYDDSANSVARIG FÖRESTÅNDARE BRANDFARLIG VARA AVSEENDE SYSTEMATISKT BRANDSKYDD Allmänt T illståndshavaren är huvudansvarig för säkerheten på anläggningen. I Lagen om brandfarliga

Läs mer

Nyinstallation, ombyggnad eller utvidgning av elanläggning

Nyinstallation, ombyggnad eller utvidgning av elanläggning Nyinstallation, ombyggnad eller utvidgning av elanläggning William Persäter STF/W Persäter Elkonsultering Vad är en elanläggning? Med elektrisk anläggning avses i ellagen en anläggning med däri ingående

Läs mer

Bruksanvisning Frånluftsaggregat FBX-XL

Bruksanvisning Frånluftsaggregat FBX-XL Bruksanvisning Frånluftsaggregat FBX-XL 1. Säkerhet 2. Aggregatuppbyggnad 3. Monteringsanvisning 4. Injustering 5. Tekniska data 6. Drift- och skötselinstruktion 7. Garantibestämmelser 2015-05-13 1. Säkerhet

Läs mer

11 Användning och skötsel

11 Användning och skötsel SBF 110:7 Utgåva 2 Brandskyddsföreningen 11 Användning och skötsel 11.1 Allmänt 11.1.1 Brandlarmanläggningens effektivitet ska alltid upprätt hållas. För att säkerställa avsedd funktion är det nödvändigt

Läs mer

Bruksanvisning för gasolkamin

Bruksanvisning för gasolkamin Bruksanvisning för gasolkamin 430-042 Bruksanvisning i original 21.03.2013 Jula AB SÄKERHETSANVISNINGAR Läs bruksanvisningen noggrant innan användning! Läs bruksanvisningen innan du använder värmaren.

Läs mer

Behörighetsansvar. Information till elinstallatörer. om ansvar för kontroll av. elinstallationsarbeten.

Behörighetsansvar. Information till elinstallatörer. om ansvar för kontroll av. elinstallationsarbeten. Behörighetsansvar Information till elinstallatörer om ansvar för kontroll av elinstallationsarbeten. Om informationen i denna broschyr skulle ge upphov till tveksamheter om gällande bestämmelser har lagtexten

Läs mer

Bruksanvisning för gasolkamin 430-045

Bruksanvisning för gasolkamin 430-045 Bruksanvisning för gasolkamin 430-045 Värna om miljön! Får ej slängas bland hushållssopor! Denna produkt innehåller elektriska eller elektroniska komponenter som skall återvinnas. Lämna produkten för återvinning

Läs mer

Tema Elsäkerhet FIE Teknisk Konferens Lars Kilsgård STF Ingenjörsutbildning AB

Tema Elsäkerhet FIE Teknisk Konferens Lars Kilsgård STF Ingenjörsutbildning AB Tema Elsäkerhet FIE Teknisk Konferens 2013 Hur Hur väl väl klarar klarar industrin Ni Ert sitt Elsäkerhetsarbete? Lars Kilsgård STF Ingenjörsutbildning AB Fråga Ni som är elansvariga på den industri/anläggningen

Läs mer

Kablar och anslutningsdon

Kablar och anslutningsdon 2003-10-10 Sida 1 (16) AFEL *AF EL -* Kablar och anslutningsdon Innehållsförteckning 1 Kablar och anslutningsdon... 2 1.1 Allmänt... 2 1.2 Ordförklaringar... 2 2 Kablar... 2 2.1 Uppbyggnad... 3 2.2 Kabelbeteckningar...

Läs mer

Omsorgsminister Osmo Soininvaara

Omsorgsminister Osmo Soininvaara Statsrådets skrivelse till Riksdagen med förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om maskiner och om ändring av direktiv 95/16/EG I enlighet med 96 2 mom. grundlagen översänds till riksdagen

Läs mer

Råd och anvisningar angående Systematiskt brandskyddsarbete (SBA)

Råd och anvisningar angående Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Råd och anvisningar angående Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Enligt Lagen om skydd mot olyckor (LSO), har ägare och nyttjanderättshavare av byggnader eller andra anläggningar det fulla ansvaret för

Läs mer

SSÄ INS-0509 Säkerhetsinstruktion för om- och tillbyggnad av Högdalsdepån

SSÄ INS-0509 Säkerhetsinstruktion för om- och tillbyggnad av Högdalsdepån 1(11) Upprättat av: Åke Filubelli Granskat av: Harald Schaffhauser Fastställd av: Gun Eriksson Gäller fr o m 2016-03-21 Tom 2017-08-31 sinstruktion för om- och tillbyggnad av Högdalsdepån 2(11) Versionshistorik

Läs mer

Arbetsmiljöinformation för Förtroendevalda. En snabbkurs

Arbetsmiljöinformation för Förtroendevalda. En snabbkurs Arbetsmiljöinformation för Förtroendevalda En snabbkurs Vad är arbetsmiljö? Arbetsmiljö: Fysisk Kemi Organisation Teknik Administration Ekonomi Arbetstid Social arbetsmiljö Social arbetsmiljö kan omfatta:

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i arbetsmiljölagen (1977:1160); SFS 2003:365 Utkom från trycket den 17 juni 2003 utfärdad den 5 juni 2003. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om arbetsmiljölagen

Läs mer

STAFFANSTORPS ENERGI AB

STAFFANSTORPS ENERGI AB 1 STAFFANSTORPS ENERGI AB Lokala Bestämmelser Enligt SS 437 01 40 utgåva 2 2 Föranmälan av elinstallationsarbete. Blanketten sänds in i ett exemplar till Staffanstorps Energi AB. Föranmälan skall inlämnas

Läs mer

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM

KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM 2011-09-29 1(7) KVALITETSPLAN AUTOMATISKT BRANDLARM Anslutet till Sörmlandskustens Räddningstjänst 2010 2011-09-29 2(7) Innehållsförteckning 1 INLEDNING...3 2 ANSVAR...3 3 ANSLUTNING...3 4 ORGANISATION

Läs mer

Tillfälliga elanläggningar

Tillfälliga elanläggningar Tillfälliga elanläggningar Vägledning vid planering, utförande och underhåll SEK Handbok 415 Utgåva 2.1 SEK Handbok 415 Utgåva 2.1 September 2007 Tillfälliga elanläggningar Vägledning vid planering, utförande

Läs mer

SAMORDNINGSANSVAR 2011-10-21 1

SAMORDNINGSANSVAR 2011-10-21 1 SAMORDNINGSANSVAR 2011-10-21 1 INNEHÅLL 1 ALLMÄNT OM SAMORDNINGSANSVARET... 3 2 SAMORDNING PÅ TERACOM SWEDEN... 3 3 BYGG- OCH ANLÄGGNINGSARBETE PÅ TERACOM SWEDENS ANLÄGGNINGAR... 3 4 SAMORDNING PÅ UPPDRAG

Läs mer

!Före strömmen kopplas på måste

!Före strömmen kopplas på måste 250*) 310 1830 CTC Safir 200, 300 161 501 25-5 2015-11-18 Monterings- och skötselanvisning CTC vattenvärmare typ Safir 200 och Safir 300 är i första hand avsedda för att värma tappvatten i villor. De är

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 SRVFS 2005:9 Statens räddningsverks föreskrifter och allmänna råd om rengöring (sotning) och brandskyddskontroll

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap MSBFS Remissutgåva Förslag till Myndigheten för

Läs mer

HANDBOK viktiga handlingar för installation och underhåll. Bordsvärmeri/ Chafings dish 5-007,5-008. Bruksanvisningen i orginal

HANDBOK viktiga handlingar för installation och underhåll. Bordsvärmeri/ Chafings dish 5-007,5-008. Bruksanvisningen i orginal 5-007,5-008 Bordsvärmeri/ Chafings dish HANDBOK viktiga handlingar för installation och underhåll Bruksanvisningen i orginal Doc. nr. 521 35 12-00 Edition0 2015/02 Om handboken I den här handboken hittar

Läs mer

INFORMATION OM EGENKONTROLL

INFORMATION OM EGENKONTROLL INFORMATION OM EGENKONTROLL Väl fungerande rutiner i verksamheten gör att fel på utrustning och felaktig hantering kan upptäckas innan allvarlig skada inträffar. Egenkontrollen är ett verktyg för att skapa

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete

Systematiskt brandskyddsarbete Systematiskt brandskyddsarbete En vägledning med exempel och lösningar för att du ska kunna utforma en brandsäker verksamhet Kiruna räddningstjänst Inledning Bra brandskydd I en verksamhet som har ett

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Arbetsmiljöregler för AB Ekerö Bostäder. Innehållsförteckning:

Arbetsmiljöpolicy. Arbetsmiljöregler för AB Ekerö Bostäder. Innehållsförteckning: Arbetsmiljöpolicy Arbetsmiljöregler för AB Ekerö Bostäder Innehållsförteckning: 1. Ordnings- och skyddsregler på arbetsområdet 2. Transporter 3. Miljö 4. Arbete med särskild risk 5. Personlig skyddsutrustning

Läs mer

BRANDSKYDDSMEDDELANDE Upprättat Reviderat 2013-05-06 2014-06-11 Ämne Tillfälliga utomhusarrangemang

BRANDSKYDDSMEDDELANDE Upprättat Reviderat 2013-05-06 2014-06-11 Ämne Tillfälliga utomhusarrangemang BRANDSKYDDSMEDDELANDE Upprättat Reviderat 2013-05-06 2014-06-11 Ämne Tillfälliga utomhusarrangemang Räddningstjänstens Råd och anvisningar beskriver vår tolkning av tillämpliga lagar och regelverk som

Läs mer

SSÄ INS-0080 Säkerhetsinstruktion för utbyggnad av Roslagsbanan Visinge Täby Kyrkby och Kragstalund Vallentuna 2014

SSÄ INS-0080 Säkerhetsinstruktion för utbyggnad av Roslagsbanan Visinge Täby Kyrkby och Kragstalund Vallentuna 2014 1(15) Upprättat av: Arne Grundberg Granskat av: Gun Eriksson Fastställd av: Lars H Ericsson Gäller fr o m 2014-09-01 Tom 2014-12-13 sinstruktion för utbyggnad av Roslagsbanan Visinge Täby Kyrkby och Kragstalund

Läs mer

NORM SBF 2012:4. Utbildningsarrangör Heta Arbeten

NORM SBF 2012:4. Utbildningsarrangör Heta Arbeten NORM SBF 2012:4 Brandskyddsföreningen På gång Produktionsenheten Utbildningsarrangör Heta Arbeten Förord I denna norm används begreppet Heta Arbeten för brandfarliga heta arbeten som utförs på en tillfällig

Läs mer

Strålskyddslag (1988:220)

Strålskyddslag (1988:220) 1 of 5 27/09/2010 12:56 SFS 1988:220 Vill du se mer? Klicka för att ta fram Rättsnätets menyer. Källa: Regeringskansliets rättsdatabaser Utfärdad: 1988-05-19 Uppdaterad: t.o.m. SFS 2010:889 Strålskyddslag

Läs mer

Strålskyddslag i sin lydelse 2004-06-01 (SFS 1988:220 med ändringar t.o.m. SFS 2004:456 införda)

Strålskyddslag i sin lydelse 2004-06-01 (SFS 1988:220 med ändringar t.o.m. SFS 2004:456 införda) SFS 1988:220 Strålskyddslag i sin lydelse 2004-06-01 (SFS 1988:220 med ändringar t.o.m. SFS 2004:456 införda) Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Inledande bestämmelser 1 Syftet med denna lag

Läs mer

Om mot varandra stridande villkor skulle förekomma mellan det skriftliga avtalet och NÄT 2012 H ska avtalet gälla.

Om mot varandra stridande villkor skulle förekomma mellan det skriftliga avtalet och NÄT 2012 H ska avtalet gälla. 1.1 Dessa allmänna avtalsvillkor avser anslutning av elektriska högspänningsanläggningar och överföring av el till eller från sådana anläggningar och ska tillämpas när parterna skriftligen har överenskommit

Läs mer

Övningsuppgifter Starkströmsföreskrifter, Elinstallationsregler.

Övningsuppgifter Starkströmsföreskrifter, Elinstallationsregler. Övningsuppgifter Starkströmsföreskrifter, Elinstallationsregler. 2008:1 1. Vad menas med friledning? 2. Räknas ett utomhusställverk som ett driftrum? 3. Hur uppfyller vi kraven i kap. 2 om god elsäkerhetsteknisk

Läs mer

Gaggenau Bruksanvisning. Frihängande fläkt AI 480

Gaggenau Bruksanvisning. Frihängande fläkt AI 480 Gaggenau Bruksanvisning Frihängande fläkt AI 480 Innehåll Säkerhetsanvisningar 4 Före första användningstillfället 5 Apropå användningen 5 Detta är din nya apparat 6 Frihängande fläkt AI 480 6 Kontrollpanel

Läs mer

Ålands Elandelslags regler för elentreprenörer och planerare

Ålands Elandelslags regler för elentreprenörer och planerare Reviderad 18-12-2015 Ålands Elandelslags regler för elentreprenörer och planerare 1. Anmälningar 2. Besiktningar av elinstallationer 3. Mätarcentraler och mätare 4. Serviskabel 5. Luftledningsservis 6.

Läs mer

INNEHÅLL. Din spisfläkt. Säkerhet. Användning. Underhåll. Installation. Bilaga. Beskrivning 4 Inledning 4

INNEHÅLL. Din spisfläkt. Säkerhet. Användning. Underhåll. Installation. Bilaga. Beskrivning 4 Inledning 4 INNEHÅLL Din spisfläkt Beskrivning 4 Inledning 4 Säkerhet Användning Underhåll Installation Försiktighetsåtgärder som du måste vidta 5 Utsugningssystem 6 Reglage 7 Rengöring 9 Fettfilter 10 Kolfilter 10

Läs mer

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1985:9 Utkom från trycket den 12 juli 1985 ARBETE MED HJUL OCH DÄCK

ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING. AFS 1985:9 Utkom från trycket den 12 juli 1985 ARBETE MED HJUL OCH DÄCK ARBETARSKYDDSSTYRELSENS FÖRFATTNINGSSAMLING AFS 1985:9 Utkom från trycket den 12 juli 1985 ARBETE MED HJUL OCH DÄCK Utfärdad den 18 juni 1985 AFS 1985:9 2 ARBETE MED HJUL OCH DÄCK Arbetarskyddsstyrelsens

Läs mer

För att säkerställa en säker och korrekt användning är det viktigt att läsa igenom och beakta instruktionerna i handboken. Förvara användarhandboken

För att säkerställa en säker och korrekt användning är det viktigt att läsa igenom och beakta instruktionerna i handboken. Förvara användarhandboken OB115N SV För att säkerställa en säker och korrekt användning är det viktigt att läsa igenom och beakta instruktionerna i handboken. Förvara användarhandboken som uppslagsbok på en säker plats. ELEKTRISK

Läs mer

Allmänna bestämmelser och anvisningar

Allmänna bestämmelser och anvisningar 2012-12-05 Allmänna bestämmelser och anvisningar För markarbeten inom eller intill jordförlagda anläggningar (ledningar, pumpstationer etc.) tillhörande Stockholm Vatten. I allmänna bestämmelser och anvisningar

Läs mer

Arbetsmiljöplan för Specialistmålarna i Linköping AB

Arbetsmiljöplan för Specialistmålarna i Linköping AB Arbetsmiljöplan för Specialistmålarna i Linköping AB Generella regler för verksamheten på byggarbetsplatsen Konkreta ordningsregler för arbetet på byggarbetsplatsen De generella reglerna för Specialistmålarna

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Utgivare: Key Hedström, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ISSN 2000-1886 MSBFS Utkom från trycket den 21 november 2014 Myndigheten

Läs mer

KURSPROGRAM. Elsäkerhet

KURSPROGRAM. Elsäkerhet Elsäkerhet KURSINFORMATION Innehåll (s 1/2): KURSINFORMATION:» Våra kurser kan genomföras i hela Sverige och anpassas efter era önskemål gällande innehåll, nivå och längd... 04» Kursansvariga... 05» Kontaktuppgifter...

Läs mer

Lärarhandledning till Elteknikerhäfte/bildspel

Lärarhandledning till Elteknikerhäfte/bildspel Lärarhandledning till Elteknikerhäfte/bildspel Bild-nr i PPbildspel och Innehåll i utbildningshäftet, övningar med svar sidnr i häftet Förberedelser Kopiera upp PDF-filen G-09-0165 som är ett exempel på

Läs mer

Instruktioner för externa elinstallationsföretag

Instruktioner för externa elinstallationsföretag er för externa elinstallationsföretag Jernhusen AB (publ) 1 (7) 1. Inledning Detta dokument är en allmän instruktion om elsäkerhet för externa elinstallationsföretag som utför arbeten på Jernhusens starkströmsanläggningar

Läs mer

Utbildning av Utrymningsledare för Sporthallen Tibro

Utbildning av Utrymningsledare för Sporthallen Tibro Utbildning av Utrymningsledare för Sporthallen Tibro Tibro kommun har för avsikt att installera utrustning i sporthallen som gör att den kommer att uppfylla kraven på en samlingslokal för 600 personer.

Läs mer

INSTALLATIONSTEKNIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

INSTALLATIONSTEKNIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet INSTALLATIONSTEKNIK Ämnet installationsteknik handlar om hur man bygger nya elinstallationer samt hur man bygger om och utökar befintliga elanläggningar. Ämnet behandlar också felsökning och hur man avhjälper

Läs mer

Produktbeskrivning och användarmanual

Produktbeskrivning och användarmanual Produktbeskrivning och användarmanual OM/OMB Luftisolerad lastfrånskiljare Utgåva 201510.8 Innehållsförteckning 1. Allmän information 1.1 Produktbeskrivning 1.2 Ansvar 1.3 Kvalitet 1.4 Underhåll 2. Apparattyper

Läs mer

VR 70. Installationsanvisning. Installationsanvisning. För installatörer. Utgivare/tillverkare Vaillant GmbH

VR 70. Installationsanvisning. Installationsanvisning. För installatörer. Utgivare/tillverkare Vaillant GmbH Installationsanvisning För installatörer Installationsanvisning VR 70 SE Utgivare/tillverkare Vaillant GmbH Berghauser Str. 40 D -42859 Remscheid Telefon 021 91 18 0 Telefax 021 91 18 28 10 info@vaillant.de

Läs mer

Föreläsning 2 Mer om skyddsjord.

Föreläsning 2 Mer om skyddsjord. Föreläsning 2 Mer om skyddsjord. Tänk dig en tvättmaskin som står på gummifötter. Ytterhöljet är en typisk utsatt del. Om fasen pga ett isolationfel kommer i beröring med ytterhöljet får hela tvättmaskinen

Läs mer

Instruktionsbok Modeller: T1100, FL400

Instruktionsbok Modeller: T1100, FL400 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förord och ID-nummer 2 Allmänt 3 Säkerhetsföreskrifter 3-5 Användning 5 Underhåll och service 6 Reparationer 6 Förvaring 6 Förord FL 400 och T1100 tillverkas av Kranman AB Innan du

Läs mer

Potentialutjämning/Skyddsutjämning

Potentialutjämning/Skyddsutjämning Potentialutjämning/Skyddsutjämning Genom potentialutjämningen förbinds samtliga ledande system med varandra och får därmed samma potential. Spänningsdifferenser som kan uppstå mellan olika system undviks

Läs mer

R Gate -system. R-Gate Systems AB. Bruksanvisning i original. Modeller Från RG2100 L/R till RG4600 L/R

R Gate -system. R-Gate Systems AB. Bruksanvisning i original. Modeller Från RG2100 L/R till RG4600 L/R R Gate -system Modeller Från RG2100 L/R till RG4600 L/R Bruksanvisning i original R-Gate Systems AB 1 Av säkerhetsskäl måste denna bruksanvisning med varningar läsas och noga efterlevas. Montering och

Läs mer

Monteringsanvisning/skötselråd. Trafikbuffert enligt 2000/100 VVMB351

Monteringsanvisning/skötselråd. Trafikbuffert enligt 2000/100 VVMB351 Monteringsanvisning/skötselråd Trafikbuffert enligt 2000/100 VVMB351 Godkänd att användas på hela vägnätet. Kontrollera att sammanlänkarna inte är skadade eller böjda. Bufferterna skall placeras i linje.

Läs mer

Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader

Försäljningsförbud och betalningsskyldighet för verkets kostnader @ ElSÄKERHETSVERKET BESLUT 1 (3) Thomas Nilson 2015-11-25 Dnr15EV2674 Avdelningen för produkter 010-168 05 28 Thomas.Nilson@Eisakerhetsverket.se Proove AB Kabelvägen 7, Vinbergs hed 311 50 Falkenberg Försäljningsförbud

Läs mer

Kvalitetsplan för Automatiskt Brandlarm

Kvalitetsplan för Automatiskt Brandlarm SYDÖSTRA SKÅNES RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND Kvalitetsplan för Automatiskt Brandlarm Anslutet till Sydöstra Skånes Räddningstjänstförbund 2016-01-01 Sida 2 av 13 BAKGRUND En tredjedel av Räddningstjänsten SÖRF:s

Läs mer

Elsäkerhetsbarometer 2015

Elsäkerhetsbarometer 2015 Elsäkerhetsbarometer 2015 Enkätnamn: Elsäkerhetsbarometer 2015 respondenter: 1089 Urval: Klara Frågor: Alla frågor Undersökning genomfördes i februari 2015 av Alstra AB. Fråga 1 Är du: Man 524 48% Kvinna

Läs mer

6 Dokumentation och besiktning

6 Dokumentation och besiktning 6 Dokumentation och besiktning 6100 Anläggarintyg För anläggning som skall vara utförd enligt dessa regler skall anläggarfirman utfärda anläggarintyg. Anläggarintygets uppgift är att ge information om

Läs mer

BLENDER METOS HBB250 MG4117102. Bruksanvisningar. 07.09.2015 Rev.1.1

BLENDER METOS HBB250 MG4117102. Bruksanvisningar. 07.09.2015 Rev.1.1 BLENDER METOS HBB250 MG4117102 Bruksanvisningar 07.09.2015 Rev.1.1 VIKTIGA SÄKERHETSINSTRUKTIONER VARNING När man använder elektriska apparater bör man följa de elementära säkerhetsanvisningarna, inklusive

Läs mer

Brandfarlig vara, information och ärendegång

Brandfarlig vara, information och ärendegång Brandfarlig vara, information och ärendegång I samband med ansökan måste handlingar bifogas för att möjliggöra en behandling av ärendet. I punkt 1-10 beskrivs aktuella handlingar som kan bifogas ansökan.

Läs mer

TEKNISKA SYSTEM EL. Ämnets syfte

TEKNISKA SYSTEM EL. Ämnets syfte TEKNISKA SYSTEM EL Ämnet tekniska system el behandlar den arbetsprocess där man projekterar och dokumenterar tekniska system och anläggningar inom teknikområdet elinstallation. I projektering ingår utrednings-

Läs mer

=T~ S VENSKA 3=. KRAFTNÄT. Bärbar utrustning för arbetsjordning

=T~ S VENSKA 3=. KRAFTNÄT. Bärbar utrustning för arbetsjordning =T~ S VENSKA 3=. KRAFTNÄT ENHET, VERKS AMHETSOMRÅDE AFS, Anläggningsförvaltning Stationer VAR BETE CKNING TR 12-22 : J DATUM 2015-05-26 SAMRÅD AS, DP, NB TEKNISK RIKTLINJE Bärbar utrustning för arbetsjordning

Läs mer

Ett hem där du känner dig trygg och säker

Ett hem där du känner dig trygg och säker En bra kontakt med grannarna innebär ofta både större trivsel och större känsla av trygghet. Att kunna be sina grannar hålla ett öga på lägenheten när man reser bort betyder mycket för de flesta. Foto:

Läs mer

Rutin avseende Heta Arbeten inom Landstinget i Uppsala Läns lokaler

Rutin avseende Heta Arbeten inom Landstinget i Uppsala Läns lokaler 005-00 (5) Utfärdare: Nina Höm 202-02-7 Diarienummer LSU20-0203 Granskare: T. Collin, S. Hill, O.Henriksson Processägare/avd.chef/ enhetschef: Ingemar Lindström 202-02-3 202-02-7 Ärende/Titel: Godkännare:

Läs mer

Locum-ESA Entreprenör 2 Säkerhetsanvisningar för entreprenörsarbete i driftrum

Locum-ESA Entreprenör 2 Säkerhetsanvisningar för entreprenörsarbete i driftrum Locum-ESA Entreprenör 2 Säkerhetsanvisningar för entreprenörsarbete i driftrum 2008-10-10 Rev 2010-09-13 Doknr. R.9 Lars Eliasson/Börje Hjorth Karin Sjöndin Lars Eliasson 2010-09-13 2(6) Innehållsförteckning

Läs mer

Värdehantering och rånskydd i butik

Värdehantering och rånskydd i butik Värdehantering och rånskydd i butik (Praktiska skadeförebyggande råd som kan behöva kompletteras med hänsyn tagen till förhållandena på platsen). 1 (6) Värdehantering inom och utanför butiker innebär alltid

Läs mer

Riktlinjer för tvätt av fordon. Beslutade av miljö och hälsoskyddsnämnden 2015-12-09 132

Riktlinjer för tvätt av fordon. Beslutade av miljö och hälsoskyddsnämnden 2015-12-09 132 Riktlinjer för tvätt av fordon Beslutade av miljö och hälsoskyddsnämnden 2015-12-09 132 Miljö- och hälsoskyddskontoret december 2015 Riktlinjer för tvätt av fordon Fordonstvättens avlopp efter oljeavskiljare

Läs mer

Instruktion för installatörer Elanläggningar Växjö Energi AB

Instruktion för installatörer Elanläggningar Växjö Energi AB Instruktion för installatörer Elanläggningar Växjö Energi AB Innehållsförteckning 1. ANMÄLAN AV ELINSTALLATIONSARBETE 3 1.1 Allmänt 3 1.2 Föranmälan 3 1.3 Ändring av mätarsäkring eller huvudledning före

Läs mer

Följa upp, utvärdera och förbättra

Följa upp, utvärdera och förbättra Kapitel 3 Följa upp, utvärdera och förbättra Det tredje steget i tillsynsprocessen är att följa upp och utvärdera tillsynsverksamheten och det fjärde steget är förbättringar. I detta kapitel beskrivs båda

Läs mer

PUBLIKATION 2006:13. Riktlinjer för Vägverkets elsäkerhetsarbete

PUBLIKATION 2006:13. Riktlinjer för Vägverkets elsäkerhetsarbete PUBLIKATION 2006:13 Riktlinjer för Vägverkets elsäkerhetsarbete Titel: Riktlinjer för Vägverkets elsäkerhetsarbete Publikation: 2006:13 Utgivningsdatum: 2006-03 Utgivare: Vägverket Kontaktperson: Stefan

Läs mer

Svenska SBF 110:6 Brandförsvarsföreningen (tidigare RUS 110:6) 6.3 Omfattning och intervall för underhåll

Svenska SBF 110:6 Brandförsvarsföreningen (tidigare RUS 110:6) 6.3 Omfattning och intervall för underhåll 6 Underhåll 6.1 Allmänt Brandlarmanläggningens effektivitet skall alltid upprätthållas. För att säkerställa avsedd funktion är underhålls- och reparationsarbeten nödvändiga. Ett riktigt utförande av dessa

Läs mer

Ansökan om handel med fyrverkerier. 1.Sökande. Faktureringsuppgifter om andra än ovan. Plats där försäljningen sker

Ansökan om handel med fyrverkerier. 1.Sökande. Faktureringsuppgifter om andra än ovan. Plats där försäljningen sker Plats för inkommandestämpel Ifylld blankett skickas till:,, Datum: 1.Sökande Verksamhetens namn (för fysisk person ange fullständigt namn) Ansökan om handel med fyrverkerier tillstånd till förvärv och

Läs mer

!Före strömmen kopplas på måste

!Före strömmen kopplas på måste 250*) 310 1830 CTC Safir 200, 300 161 501 25-3 2014-04-11 Monterings- och skötselanvisning CTC vattenvärmare typ Safir 200 och Safir 300 är i första hand avsedda för att värma tappvatten i villor. De är

Läs mer

Gasol för hem- och fritidsmiljö

Gasol för hem- och fritidsmiljö Gasol för hem- och fritidsmiljö Foto: Scanpix Inledning Varje år inträffar ett antal olyckor i samband med att privatpersoner använder gasol. De flesta tillbud sker vid användning av gasolgrillar, men

Läs mer

Kameraövervakningslag (2013:460)

Kameraövervakningslag (2013:460) Sida 1 av 8 SFS 2013:460 Källa Utfärdad: Först inlagd: Senast ändrad: Uppdaterad: Regeringskansliets rättsdatabaser 2013-05-30 2013-06-12 2014-03-10 t.o.m. SFS 2014:58 Kameraövervakningslag (2013:460)

Läs mer

Rehabiliteringsrutin Fastställd av rektor

Rehabiliteringsrutin Fastställd av rektor Rehabiliteringsrutin Fastställd av rektor 2015-11-24 Dnr 15/802 Personalenheten Karin Åhman Rehabiliteringsrutin Mål och arbetsgivarens ansvar Målet med rehabilitering är att så fort som möjligt få tillbaka

Läs mer

Ytterligare föreskrifter om elsäkerhet finns i elinstallatörsförordningen (1990:806) och i förordningen (1993:1068) om elektrisk materiel.

Ytterligare föreskrifter om elsäkerhet finns i elinstallatörsförordningen (1990:806) och i förordningen (1993:1068) om elektrisk materiel. SFS nr: 2009:22 Departement/myndighet: Näringsdepartementet Rubrik: Starkströmsförordning (2009:22) Utfärdad: 2009-01-22 Ändring införd: t.o.m. SFS 2010:531 Tillämpningsområde 1 Denna förordning innehåller

Läs mer

Lärarhandeledning till Signal- teleteknikerhäfte och PP-bildspel. Innehåll i utbildningshäftet, övningar med svar

Lärarhandeledning till Signal- teleteknikerhäfte och PP-bildspel. Innehåll i utbildningshäftet, övningar med svar Lärarhandeledning till Signal- teleteknikerhäfte och PP-bildspel Bild-nr i PPbildspel och sidnr i häftet Bild1 Bild2, sid. 2 och 3 Innehåll i utbildningshäftet, övningar med svar Om du vill ha bort bakgrundsbilden,

Läs mer

Allmänna bestämmelser för brukandet av Sotenäs kommuns allmänna vatten och avloppsanläggning (ABVA)

Allmänna bestämmelser för brukandet av Sotenäs kommuns allmänna vatten och avloppsanläggning (ABVA) Allmänna bestämmelser för brukandet av Sotenäs kommuns allmänna vatten och avloppsanläggning (ABVA) Antagen av kommunfullmäktige 2012-02-23 Allmänna bestämmelser för brukandet av s allmänna vatten och

Läs mer

Krav och tips för Kemikalieförvaring

Krav och tips för Kemikalieförvaring Krav och tips för Kemikalieförvaring INVALLNING, VOLYM Grundkrav Största behållarens volym + 10 % av övriga behållares volym. För fatförråd gäller 10 % av volymen av maximalt antal fat på platsen. Mildrat

Läs mer

Gemensam policy för verksamheter som verkar på Södertörn. Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nacka, Nynäshamn, Nykvarn, Salem, Södertälje, Tyresö, Värmdö

Gemensam policy för verksamheter som verkar på Södertörn. Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nacka, Nynäshamn, Nykvarn, Salem, Södertälje, Tyresö, Värmdö Gemensam policy för verksamheter som verkar på Södertörn Botkyrka, Haninge, Huddinge, Nacka, Nynäshamn, Nykvarn, Salem, Södertälje, Tyresö, Värmdö Vägledning Hantering och lagring av kemiska produkter

Läs mer

%(16,1c7(59,11,1*66<67(0 958

%(16,1c7(59,11,1*66<67(0 958 Mars 1999:2 %(16,1c7(59,11,1*66

Läs mer

Lag (2006:263) om transport av farligt gods

Lag (2006:263) om transport av farligt gods Särskilda trafikförfattningar m.m./internationell vägtransport m.m. 1 Allm. anm. Om kontroller vid transporter på väg och inre vattenvägar, se [3551] o.f. Inledande bestämmelser 1 [3171] Syftet med denna

Läs mer

SÄK-0409 Förutsättningar för att utföra arbete på spårområde och inom säkerhetszon på SLs spåranläggningar

SÄK-0409 Förutsättningar för att utföra arbete på spårområde och inom säkerhetszon på SLs spåranläggningar 1(25) Gäller fr o m t o m 2010-11-10 TV Handläggare Arne Grundberg Informationssäkerhetsklass Öppen Ansvarig Bengt Carlsson Teknikområde SÄK-0409 Förutsättningar för att utföra arbete på spårområde och

Läs mer