Mest känd för drive-in vigslar. Har en bredd inom statsmissionen och ledarutbildning.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mest känd för drive-in vigslar. Har en bredd inom statsmissionen och ledarutbildning."

Transkript

1 Jerker Alsterlund Komminister, områdeschef västra, Västerås pastorat Mest känd för drive-in vigslar. Har en bredd inom statsmissionen och ledarutbildning. Johan Bonander Kyrkoherde i Fryksände pastorat, Karlstads stift Jag vill på det varmaste föreslå Kyrkoherde Johan Bonander som tjänstgör i Fryksände Pastorat. Godhjärtad, låga trösklar för att få med människor att tjäna Svenska Kyrkan. Han är den finaste präst jag någonsin träffat. Johans förmåga att förstå förutsättningarna för att verka i glesbygd och att skapa goda relationer såväl inom som utanför kyrkan har imponerat på mig. Jag har stor tillit till Johan, både som troende och som en sann engagerad demokratisk nutidsmänniska, där han ständigt visar prov på hur viktig kyrkan är som samhällsfunktion. Inte minst hans sett att värna om människor i socialt utsatta situationer. Vidare är Johan en karismatisk och inspirerande person där kombinationen av ödmjukhet, omtanke, integritet och tydlighet gör honom till en naturlig ledare. Johan har också en hög grad av mod och väjer inte för nödvändiga konflikter. Han är även en visionär och strateg som har stor förmåga att gå före på ett sådant sätt att man gärna vill gå efter. Att få en att känna sig hemma. Igen. Avslutningsvis känner jag mig trygg i vetskapen om att med Johan som biskop kommer kvinnor att få framträdande roller i stiftet. När jag hörde talas om Johan Bonander så kände jag att det vore fantastiskt med en biskop i Karlstad stift med den bakgrund som han har. Kvalificerat och mångårigt socialt arbete med de allra mest utstötta inom såväl socialtjänsten som psykiatrin. En biskop fast förankrad i verkligheten vill jag ha! Han är en jordnära person i sitt ämbete och han har förmågan att se människor i hans omgivning. Jag tror också att han är rätt person att föra Stiftet som arbetsplats vidare med sittsätt att ta tag i och lösa problem, skapa trivsel och få människor med sig. Johan Bonander, kyrkoherde i Fryksände Pastorat är en mycket varm och jordnära människa och präst. Han har en förmåga att se sina medmänniskor och inkludera många olika typer av människor i kyrkans verksamhet - ung som gammal, kvinna som man, sjuk som frisk, svensk som invandrare. Han får alla att känna sig välkomna till kyrkan. Han ser varenda människa helt enkelt! Han blir naturligt en person man vill följa och är en mycket bra ledare. Skulle passa perfekt som biskop i Karlstad stift! Som ungdom, när jag bodde i Torsby kommun, kom jag i kontakt med Johan Bonander i samband med konfirmation. Johan var en mycket uppskattad präst hos oss ungdomar. Det var tydligt att han

2 tyckte om ungdomar och han hade förmågan att känna oss viktiga, sedda och omtyckta. Ur ett ungdomsperspektiv kan Karlstad stift inte få en bättre biskop! Olle Carlsson Kyrkoherde i Katarina församling, Stockholms stift Har tackat nej till att kandidera! Sören Dalevi Präst och lektor vid Karlstads universitet Sören är en god luthersk teolog och en mycket duktig pedagog. Han kan tala så att folk förstår. Han är också folklig i god bemärkelse och dessutom värmlänning. Jonas Eek Utgivningschef för Svenska kyrkans bok- och mediebolag Verbum. Teol. dr. i religionspsykologi. Bosatt i Göteborg. Jonas Eek känner kyrkan väl. Han har bl.a varit församlingspräst, domkyrkoteolog, stiftsteolog i Göteborgs stift och är nu utgivningschef för Svenska kyrkans bok och mediebolag Verbum. Jonas är teol. dr. i religionspsykologi. Han har bedrivit forskning med särskilt fokus på kyrkans undervisning och gudstjänst. Han har intresserat sig för mötet mellan kyrka/samhälle inte minst kyrkans möte med unga människor såsom konfirmander och unga ledare. Jonas har skrivit ett antal böcker och är en flitigt anlitad föreläsare. Han har en stor medievana med medverkan i tidningar, TV och radio. Jonas är som person kunnig, inspirerande, energirik, orädd och har stor humor. Hans kunskap, erfarenhet och personlighet skulle vara utmärkta för en biskop i Karlstads stift. Jag tror att Jonas Eek som biskop skulle kunna betyda mycket för att utveckla diakonin i Karlstads stift. Inte minst genom sin förmåga att skapa kontextuell teologi. I sin nuvarande tjänst har han arbetat för att uppmärksamma diakonins betydelse samt med hur Verbum ska ge stöd och inspiration till dem som arbetar med diakoni i församlingarna. Ett exempel är den årliga nationella konferensen Se medmänniskan om diakonins uppdrag och utmaningar som Verbum arrangerar.

3 Mats Hagelin Kyrkoherde Simrishamns pastorat, Lunds stift Duktig förkunnare, Positiv och glad, Står för tradition men även förnyelse, Känner kyrkan och hur den styrs båda från profession men även som förtroendevald Charlotte Hartwig- Lundh Stiftsadjunkt med inriktning församlingsutveckling, Karlstads stift Charlotte skulle med säkerhet bli en uppskattad biskop p g a sina personliga förutsättningar, Hon har en djup teologisk kunskap som hon förmedlar på ett för människor förståeligt sätt och har förmåga att förstå och lyssna på människor. Hennes glada och öppna sätt är också en fördel. Charlotte har ett inkluderande arbetssätt, som frigör och upprättar människor till ansvarstagande och utveckling. Hon är diplomatisk, inkännande, intresserad av människor, en god lyssnare och helt prestigelös. Hon behandlar alla människor lika och har förmåga att hitta något positivt hos var och en. En god teolog som lägger mycket tid och energi på gudstjänster och gudstjänstutveckling. Charlotte har den kunskap som behövs. Hon är en god lyssnerska och är öppen och glad. Hon gör inte skillnad på människor. Med sitt kärleksfulla och empatiska sätt är hon en bra ambassadör för Svenska kyrkan. Charlotte är kreativ och praktiskt visionär för ett glesbygdsstift, hon har ofta goda lösningar på problem som seglar upp och vågar tänka i nya banor kombinerat med känsla för traditionen. Jag tror att Karlstads stift behöver en biskop som har förmåga till förnyelse inte bara förvalta arvet, det tror jag Charlotte är lämplig för. Hon har egenskaper som: rakryggad och handlingskraftig, diplomatisk och vänlig. Dessutom en lämplig ålder, så att hon kan verka länge som biskop. Karin Johannesson Komminister i Övre Älvdals församling, Karlstads stift Universitetslektor i religionsfilosofi, Uppsala universitet Jag följt henne sedan hon var helt ung och aktiv i församlingen. Hon har visat prov på mycket goda ledaregenskaper. Hon har en god humor. På vägen har hon skaffat gedigna teologiska kunskaper. (Hon är som bekant teol. doktor)

4 Modern med bred kunskap kort sagt en person som kan föra arbetet inom Svenska kyrkan och stiftet in i framtiden på ett bra sätt. Jag känner henne som glad, intellektuellt klar, pedagogisk och modig. Med en personlighet som integrerar dessa egenskaper till en helhet där alla samverkar och ingen överdriver tillsammans med hennes erfarenhet i församlingsarbete (som komminister i Östra Älvdals församling), undervisning (som lektor i religionsfilosofi vid Uppsala universitet) och på kyrkans riksnivå (i läronämnden) är det min personliga bedömning att Dr Karin kan hjälpa stiftet framåt; även i frågor det tycks vara fastfruset i konflikter kring. Karin skulle tillföra stiftet väldigt mycket. Karin har i sin ungdom redan funderat på sådana frågor som berör oss alla. Mycket påläst i allt som gäller religion. Har också doktorerat. Förutom all denna kunskap är hon en gudomerlig människa som bryr sig om alla. Fattig som rik och om oss alla på denna jord. Karin är den ultimata biskopen som kommer att med stor entusiasm glädja vårt stift. Karin har humor och gedigna kunskaper. Jag upplever henne som lättsam och ordningsam och hon verkar ha ordning och reda i sitt liv. Jag tycker om hennes folklighet och att hon inte är "akademiker" på det viset. Thorbjörn Larsson Biträdande kyrkoherde i Katarina församling, Stockholms stift Thorbjörn Larsson har varit stiftsadjunkt under 90-talet hos biskop Henrik Svenungsson, Stockholm Han har lång chefserfarenhet från både Svenska kyrkan och övriga samhället, t.ex. som chef för Stjärnholms slott/stiftsgård och direktor för Ersta diakoni, en rad styrelseuppdrag samt utredningsarbete för Socialdepartementet. Torbjörn är målmedveten och vet om både framgång och nederlag i uppgiften som chef. Just nu är Torbjörn biträdande kyrkoherde i Katarina församling, Stockholm. Här har han med fasthet skapat ordning i den inre organisationen och strukturen i en bred kyrklig miljö. Torbjörn är en god kommunikatör, teolog och predikant som med sin kyrkliga och sociala erfarenhet representerar hela Svenska kyrkan. Kjell O Lejon Rektor vid Johannelunds teologiska högskola i Uppsala. Professor i religionsvetenskap med inriktning mot historisk teologi vid Linköpings universitet.

5 Kjell O Lejon står för en bibelförankrad teologi och har stor teologisk kompetens. Vi behöver också appellera till alla EFS-are som finns i Karlstads stift. Karlstads stift mår väl av om kontinuiteten från biskop Esbjörn kan fortsätta och vi behöver få mer av den bibelförankrade väckelselinje som EFS står för. Helén Lundberg Domprost i Västerås Gedigen präst med erfarenhet från Ungdomsledare till Domprost. Stefan Nilsson Direktor för Ersta diakoni, Stockholm. Präst och bosatt i Sundsvall. Har tackat nej till att kandidera! Per-eric Nyman Komminister i Säffle pastorat, Karlstads stift Per-eric kommer bli en alldeles utmärkt Biskop då han är en varm person som är med i tiden och som kan samtala och förstå både gammal som ung i vårt många gånger komplexa samhälle. Då kyrkan är en organisation i ständig förändring behövs personer som Per-eric för att föra fram och förnya kyrkan men ändå kunna relatera till det gamla. Michael Persson Kyrkoherde i Svenska kyrkan i London Michael Persson har en bred erfarenhet av tjänstgöring inom Svenska kyrkan i olika funktioner och på olika nivåer, nationellt och internationellt, som: Präst i Svenska kyrkan i Berlin med kommunistdiktaturens DDR, kyrkoherde i de svenska församlingarna Frankfurt/Main och München, ordförande i Utlandsavdelningen av KyrkA, grundare av EKD-avtalet mellan de tyska kyrkorna och Svenska kyrkan, Regionchef i SKUT, Ärkebiskopens kaplan och Biskopsmötets sekreterare, talesman för Biskopsmötet, sekreterare i Kyrkomötets Kyrkolivs- och Ekumenikutskott, kyrkoherde i Svenska

6 kyrkan i London och viceordförande i Council of Lutheran Churches. Michael Persson har ett tydligt ledarskap på ekumenisk grund, med många internationella kontakter och erfarenhet av sociala medier. Hans bild av kyrkan kännetecknas av en tydlig diakoni som gör kyrkan närvarande, sann och viktig för många. Biskopsämbetet i Karlstads stift skulle passa Michael Persson som hand i handske. Karin Sanell Komminister i Södra Tjust pastorat, Linköpings stift. Karin har lång erfarenhet av att jobba i kyrkan, dessutom har hon jobbat mycket utåtriktat med t.ex. försvar, polisen, bank, skolor, pilgrimsvandringar/ritter. Hon har pararellt med det jobbat i församling och på stiftskansliet. Karin har jobbat mycket med utsatta grupper i samhället och kan med sitt personliga och proffsiga bemötande få alla att känna sig välkomna. Karin är en mycket god predikare och kan göra evangeliet levande och aktuellt. Karin behövs i dagens kyrka, för att driva den framåt och hitta nya vägar att nå människor var de än bifinner sig i livet. Karin har en unik förmåga att alltid göra evangeliet aktuellt i just den tid man lever i nu. Lena Skoting Kyrkoherde i Säffle pastorat, Karlstads stift. Kontraktsprost i Västra Värmlands kontrakt. Jag föreslår Lena Skoting som nästa biskop i Karlstads stift. Hon har lång erfarenhet som präst och kyrkoherde och känner Karlstads stift väl. Dessutom är hon en klar och tydlig ledare. Jag föreslår Lena Skoting, Säffle. Hon är en genuin människa med alla de kvalitéer man kan önska som biskop. Hon är inte rädd för att ta itu med vilken syssla som helst i församlingsarbetet. Hon har dessutom ledaregenskaper och organisationsförmåga som det är få förunnat. Jag har under många år som engagerad i Säffle församling och kyrkvärd, kunnat följa henne på nära håll. Enligt min mening finns ingen annan kandidat som kan gå före henne. Jag föreslår kyrkoherde Lena Skoting. Hon är en mycket omtyckt och engagerande, arbetar för att kyrkan ska vara med ute i samhället. Hon är mycket duglig och så blir det en kvinnlig kandidat. Jag känner Lena som en varmt kristen och samtidigt folklig präst och människa

7 Mitt förslag är Lena Skoting, kyrkoherde i Säffle. Hon har både erfarenhet och lyhördhet. Dessutom den pondus som biskopsämbetet kräver. Ett utmärkt val! En varm och god kvinna/präst som jag upplever ha klokhet skinn på näsan och stor klokhet och värme,. Det är dags för en kvinna nu!! Jag föreslår Lena Skoting. Lena har gjort ett fantastiskt jobb i Säffle församling. Hon har ett djupt engagemang för människor och miljö. Dessutom är hon och har alltid varit Värmlänning. Linda Vikdahl Komminister i Umeå Maria församling, Luleå stift. Filosofie doktor i religionsvetenskap. Linda Vikdahl är en person som vi anser uppfyller kriterierna för ämbetet. Vi skulle vilja se henne som biskop med anledning av hennes arbetslivserfarenhet, hennes chefs-, ledar- och organisationskunskaper och hennes intresse för, och kunskaper i religionsbeteendevetenskap. Linda Vikdahl har också en intagande personlighet. Linda Vikdahl har stort engagemang i Svenska kyrkan inom flertalet verksamhetsområden, hon har livserfarenhet och hennes medmänskliga bemötande är behagligt. Linda Vikdahl är van att framträda. Hon är konstruktiv och tillmötesgående i alla konstellationer och i alla slags medier. Lars Viper Kyrkoherde i Nyköping och kontraktsprost, Strängnäs stift Lars Viper är en erfaren präst med rötter i Värmland, Gräsmark. Han har under sin uppväxt firat sina lov i Värmland och har fortfarande mycket kontakt med Värmland, eftersom han har syskon med familjer som bor här. Lars har ett stort historiskt intresse. Han är både allvarlig till sin person, men han har också mycket humor i sin dagliga gärning.

Uppsala stift. En del av svenska kyrkan

Uppsala stift. En del av svenska kyrkan Uppsala stift En del av svenska kyrkan Vi har ett gemensamt uppdrag att dela evangelium i ord och handling Svenska kyrkan Är ett evangelisk-lutherskt trossamfund och en öppen folkkyrka med rikstäckande

Läs mer

FÖR EN KYRKA SOM TAR STÄLLNING

FÖR EN KYRKA SOM TAR STÄLLNING FÖR EN KYRKA SOM TAR STÄLLNING FRAMTIDSPARTIET I OSKARSHAMNS KOMMUN EN ÖPPEN OCH VÄLKOMNADE En öppen folkkyrka ska ha plats för alla, oavsett var man befinner sig på trons väg. Det ska vara enkelt att

Läs mer

Schema grundkursen 2010 Tema Vecka Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Övrigt. Droginfo (Sal 5) Kulturtorsdag Teater: En midsommarnatts

Schema grundkursen 2010 Tema Vecka Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Övrigt. Droginfo (Sal 5) Kulturtorsdag Teater: En midsommarnatts Schema grundkursen 2010 Tema Vecka Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Övrigt 34 23/8 Skolstart, upprop Info, schema Folkhögskola Förberedelse: Presentation Vi i gruppen (BS, SD) Presentation Pres. Kyrkans

Läs mer

Droginfo (Sal 5) Kulturtorsdag Kyrko- pedagogik Ransäter kyrka. Sörens bok Lundby Erlandergården. Sensus- Pedagogen Utbildning till kurs- och

Droginfo (Sal 5) Kulturtorsdag Kyrko- pedagogik Ransäter kyrka. Sörens bok Lundby Erlandergården. Sensus- Pedagogen Utbildning till kurs- och Schema grundkursen 2009 Tema Vecka Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag Övrigt 35 24/8 Skolstart, upprop Info, schema Folkhögskola Förberedelse: Presentation Vi i gruppen (BS, SD) Presentation Pres. Kyrkans

Läs mer

Folkkyrka En Kyrka för Alla

Folkkyrka En Kyrka för Alla Folkkyrka En Kyrka för Alla Kyrkoval 2017 centerpartiets STIFTSGRUPP I Göteborgs STIFT vi ARBETAR FÖR en: välkomnande KYRKA I SAMHÄLLHET ung KYRKA HÅLLBAR KYRKA KYRKA MED MOTIVERADE FÖRTROENDEVaLDA MODIG

Läs mer

Bön för vår kyrka och vår värld

Bön för vår kyrka och vår värld Bön för vår kyrka och vår värld Bönen Vår viktigaste uppgift som kristna är att söka Gud, att låta hans kärleks eld tändas och brinna i våra hjärtan. Bön är att befinna sig i den älskande Gudens ansiktes

Läs mer

GAS. Vad är det? Vad innebär det för Svenska kyrkan? Vad innebär det för mig som medarbetare?

GAS. Vad är det? Vad innebär det för Svenska kyrkan? Vad innebär det för mig som medarbetare? GAS Vad är det? Vad innebär det för Svenska kyrkan? Vad innebär det för mig som medarbetare? Kyrkoskrivare Vilka är ni som är här? Vad gör en Kyrkoskrivare? Vad är vårt uppdrag? Evangeliskt Lutherskt

Läs mer

Särskilt yrkande av Mats Hagelin med anledning av betänkande Eu 2011:1. Ändringar i kyrkoordningen. 2 kap. Församlingens uppdrag

Särskilt yrkande av Mats Hagelin med anledning av betänkande Eu 2011:1. Ändringar i kyrkoordningen. 2 kap. Församlingens uppdrag Särskilt yrkande av Mats Hagelin med anledning av betänkande Eu 2011:1 Ändringar i kyrkoordningen Kyrkomötet beslutar i fråga om kyrkoordningen (SvKB 1999:1) dels att 2 kap. 16 och 17, 7 kap. 7, 8 kap.

Läs mer

Resultat av enkät till ordförande i GK mars 2014

Resultat av enkät till ordförande i GK mars 2014 Resultat av enkät till ordförande i GK mars 2014 Svenska Golfförbundets valberedning Presentation på Rådslaget 2014 Förbundsstyrelsen Maivor Isaksson Stefan Bengtsson Kristina Carlo Christer Bergfors Kerstin

Läs mer

Kista kyrka 30 år. Jubileumsprogram 30 september - 5 oktober

Kista kyrka 30 år. Jubileumsprogram 30 september - 5 oktober Kista kyrka 30 år Jubileumsprogram 30 september - 5 oktober KISTA KYRKA 30 ÅR TISDAG 30/9 Kista kyrka, vad berättar byggnaden? En kväll om själva kyrkobyggnaden med kyrkorum och angränsande verksamhetslokaler.

Läs mer

Svenska kyrkan på väg mot 2020-talet. Borgerligt alternativs program 2014 2017

Svenska kyrkan på väg mot 2020-talet. Borgerligt alternativs program 2014 2017 Svenska kyrkan på väg mot 2020-talet Borgerligt alternativs program 2014 2017 1 Innehåll Förord 3 Värdegrund 4 Vad är Svenska kyrkan? 5 Verksamhet i församlingarna 6 Gudstjänstliv i förnyelse Kyrkomusiken

Läs mer

FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN FÖR IMMANUELSKYRKANS FÖRSAMLING (Version 3)

FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN FÖR IMMANUELSKYRKANS FÖRSAMLING (Version 3) FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN FÖR IMMANUELSKYRKANS FÖRSAMLING (Version 3) På väg mot 2020 Det här är Immanuel Immanuelskyrkans församling präglas av alla sina olika människor och alla sina olika verksamheter.

Läs mer

Version Församlingsråd. Guide för arbete med församlingsråd i Göteborgs stift

Version Församlingsråd. Guide för arbete med församlingsråd i Göteborgs stift 1 Version 20171103 Församlingsråd Guide för arbete med församlingsråd i Göteborgs stift 2 Innehåll Vad är ett församlingsråd? sid. 3 Hur växte församlingsråden fram? sid. 3 Hur utses ett församlingsråd?

Läs mer

Svenska kyrkan i Salem på väg mot 2020-talet

Svenska kyrkan i Salem på väg mot 2020-talet Svenska kyrkan i Salem på väg mot 2020-talet Borgerligt alternativs lokala program för Salems församling 2014-2017 Innehåll Förord 3 Ledande ord för det lokala programmet 3 Svenska kyrkan i Salem 4 Församlingens

Läs mer

Uppsala stifts strategidokument 2015-2018

Uppsala stifts strategidokument 2015-2018 Uppsala stifts strategidokument 2015-2018 Uppdrag och övergripande vision Stiftets grundläggande uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet har också förvaltande uppgifter 1. Det

Läs mer

Svenska kyrkans strategi för digital kommunikation och närvaro

Svenska kyrkans strategi för digital kommunikation och närvaro Svenska kyrkans strategi för digital kommunikation och närvaro 1 (7) Svenska kyrkans strategi för digital kommunikation och närvaro Inledning Svenska kyrkan ska vara ett redskap för Guds rike, och i varje

Läs mer

INGET FÖR NÅGON STUDIEPLAN TILL

INGET FÖR NÅGON STUDIEPLAN TILL STUDIEPLAN TILL INGET FÖR NÅGON HU R G Ö R m A N? Författaren själv önskar många studiegrupper i församlingarna. De olika grupperna träffas i hemmen sju gånger. Värdskapet skiftar och vi går runt. Det

Läs mer

Lindome församlings Församlingsinstruktion KR 2006. Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N

Lindome församlings Församlingsinstruktion KR 2006. Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N Lindome församling är ett enförsamlingspastorat som ej ingår i samfällighet. I församlingen finns fyra prästbefattningar: en kyrkoherde och tre komministrar.

Läs mer

Verksamhetsplan för Starrkärr-Kilanda församling 2015. Antagen av kyrkorådet den 2014-10-14 Fastställd av kyrkofullmäktige 2014-11-05

Verksamhetsplan för Starrkärr-Kilanda församling 2015. Antagen av kyrkorådet den 2014-10-14 Fastställd av kyrkofullmäktige 2014-11-05 Verksamhetsplan för Starrkärr-Kilanda församling 2015 Antagen av kyrkorådet den 2014-10-14 Fastställd av kyrkofullmäktige 2014-11-05 Innehåll Starrkärr-Kilanda församling... 3 Historik... 3 Nutid... 3

Läs mer

CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY

CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY Vår verksamhetsidé Vi är många som jobbar på Eksjö kommun ungefär 1600 medarbetare och vår främsta uppgift är att tillhandahålla den service som alla behöver för att leva ett

Läs mer

M E D I A I N M O T I O N

M E D I A I N M O T I O N L Ä R A R H A N D L E D N I N G M E D I A I N M O T I O N Lärarhandledning: Kristendom, Andliga Ledare Tänket bakom filmen Fördomar bekämpas genom kunskap! Syftet bakom filmerna är att vi vill öka kunskapen

Läs mer

Nomineringslista för val till kyrkofullmäktige i Lerums församling. 1. Anita Borke, Lerums centrum. 2. David Sandén, Hallsås

Nomineringslista för val till kyrkofullmäktige i Lerums församling. 1. Anita Borke, Lerums centrum. 2. David Sandén, Hallsås Nomineringslista för val till kyrkofullmäktige i Lerums församling. 1. Anita Borke, Lerums centrum 2. David Sandén, Hallsås 3. Anna Karin Jönbrink, Lilla Bråta 4. Sven Larsson, Hallsås 5. Lena Backlund,

Läs mer

Församlingsinstruktion. Antagen

Församlingsinstruktion. Antagen Församlingsinstruktion Antagen 2014-08-13 Programförklaring Identitet Församlingen har med sina 9 000 medlemmar en kyrkotillhörighet på ca 78 % av invånarna (2013). I arbetslaget finns 30 anställda varav

Läs mer

Däremot blev jag biskop själv för tjugo år sedan i sommar och nu sedan jag pensionerats har jag nog perspektiv på vad det är att vara biskop.

Däremot blev jag biskop själv för tjugo år sedan i sommar och nu sedan jag pensionerats har jag nog perspektiv på vad det är att vara biskop. En biskops uppdrag Snart ska ni nominera biskopskandidater. Om några veckor ska ni välja bland dem. Jag tänker inte ge er några råd om vem av kandidaterna ni ska rösta på. Däremot blev jag biskop själv

Läs mer

Presentation av kyrkostyrelsen

Presentation av kyrkostyrelsen Gunilla Andersson Alingsås, född 1969. Lärare i musik och engelska. Medlem i Sävedalens Missionsförsamling. Gudstjänstledare, sång & musikledare, hemsidesansvarig, tidigare även SMU-ledare och ordförande

Läs mer

Kandidater vid styrelseval i EFS 2019

Kandidater vid styrelseval i EFS 2019 Kandidater vid styrelseval i EFS 2019 Fem personer i nuvarande styrelse står i tur att avgå, ingen av dessa ställer upp för omval. Antal platser som ska fyllas är fem, och här presenteras EFS valberednings

Läs mer

Se människan Ersta diakonis värdegrund

Se människan Ersta diakonis värdegrund Se människan Ersta diakonis värdegrund Våra värdeord Våra tre värdeord är ledstjärnor för oss på Ersta diakoni. De tydliggör vår värdegrund och genomsyrar vårt bemötande av patienter, boende och brukare

Läs mer

Heliga danser: Att dansa in i Gloriat är underbart

Heliga danser: Att dansa in i Gloriat är underbart ARTIKLAR UR KYRKANS TIDNING NR 23 2017, 8 JUNI Heliga danser: Att dansa in i Gloriat är underbart Intresset för heliga danser ökar. Fler och fler församlingar tar in dansen i verksamheten. Det händer något

Läs mer

Välkommen till Uppdragsutbildningsenheten vid Ersta Sköndal högskola!

Välkommen till Uppdragsutbildningsenheten vid Ersta Sköndal högskola! UPPDRAGSUTBILDNING Välkommen till Uppdragsutbildningsenheten vid Ersta Sköndal högskola! Uppdragsutbildning är för Ersta Sköndal högskola ett viktigt instrument och resurs i samverkan med det omgivande

Läs mer

För kyrkan och enskilda kristna är några frågor alltid högaktuella. Det är frågor som

För kyrkan och enskilda kristna är några frågor alltid högaktuella. Det är frågor som Inledning Det var med förundran jag gick in i den nyrenoverade kyrkan. Hittades också den där målningen här tidigare? Och den där? Javisst, var svaret jag fick. Vad hade hänt? Jo, kyrkobyggnaden hade restaurerats,

Läs mer

Kännetecken och uppdrag till Strängnäs stiftsorganisations arbete år OCH UPPDRAG KÄNNETECKEN KANNETECKEN

Kännetecken och uppdrag till Strängnäs stiftsorganisations arbete år OCH UPPDRAG KÄNNETECKEN KANNETECKEN KANNETECKEN KÄNNETECKEN OCH UPPDRAG Kännetecken och uppdrag till Strängnäs stiftsorganisations arbete år 2013-2020 1. Kännetecken för Strängnäs stift I inledningstexten till kyrkoordningens sjätte kapitel

Läs mer

Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång.

Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång. Våra värderingar Våra kunniga och kompetenta medarbetare skapar och möjliggör vår framgång. Vi vill att de ska fortsätta se oss som sin framtida arbetsgivare. Vi vill också att vårt varumärke ska locka

Läs mer

Grunddokument för Kyrkan i Enebyberg

Grunddokument för Kyrkan i Enebyberg Kyrkan i Enebyberg I originaldokumentet användes det dåvarande samfundsnamnet Svenska Missionskyrkan, men i denna webbversion har detta ersatts med det nya namnet Equmeniakyrkan. På samma sätt användes

Läs mer

Bra att veta inför KYRKOVALET

Bra att veta inför KYRKOVALET Bra att veta inför KYRKOVALET Svenska kyrkan är en demokratiskt uppbyggd folkkyrka där alla är välkomna att vara med, ta initiativ och dela ansvar. I kyrkovalet har Svenska kyrkans medlemmar möjlighet

Läs mer

34 kap. Kyrkans anställda

34 kap. Kyrkans anställda 34 kap. Kyrkans anställda Befattningar för en församling 1 För varje församling ska det finnas anställd 1. en kyrkoherde, 2. minst det antal övriga präster (komministrar) som stiftsstyrelsen bestämmer,

Läs mer

Se människan Ersta diakonis värdegrund

Se människan Ersta diakonis värdegrund Se människan Ersta diakonis värdegrund Ersta diakoni är en fristående organisation som bedriver sjukvård, social verksamhet samt utbildning och forskning utifrån en kristen helhetssyn på människan. Tryck:

Läs mer

ANSTÄLLNINGAR Pågående Kyrkoherde, Lagunda församling, Örsundsbro, Uppsala stift

ANSTÄLLNINGAR Pågående Kyrkoherde, Lagunda församling, Örsundsbro, Uppsala stift Curriculum Vitae Carin Åblad Lundström Teologie doktor, kyrkoherde Född 1964, uppvuxen i Borås bor sedan 2001 i Uppsala. Gift 1991 med läkaren och docenten Erik Lundström, forskningsverksam vid Karolinska

Läs mer

Furulunds församling Partille församling Sävedalens församling

Furulunds församling Partille församling Sävedalens församling församlingsinstruktion partille pastorat 2015 Furulunds församling Partille församling Sävedalens församling församlingsinstruktion Inledning... 1-2 Omvärld... 3 församlingens grundläggande uppgift Gudstjänst...

Läs mer

Nomineringar LP2 2013

Nomineringar LP2 2013 Nomineringar LP2 2013 Vid frågor, kontakta valberedningen@chalmers.it 28 november 2013 1 P.R.I.T.14 Valberedningen anser att de nominerade för P.R.I.T. kommer fungera väl ihop och att de kompletterar varandra

Läs mer

Värnamo Pastorat Församlingsrådet i Värnamo församling 2014 2015 140616 1. Plats och tid: Församlingshemmet i Värnamo kl. 18.30 19.

Värnamo Pastorat Församlingsrådet i Värnamo församling 2014 2015 140616 1. Plats och tid: Församlingshemmet i Värnamo kl. 18.30 19. Församlingsrådet i Värnamo församling 2014 2015 140616 1. Plats och tid: Församlingshemmet i Värnamo kl. 18.30 19.55 Elsie Håkansson Helen Håkansson Sara Green Katarina Blomberg Victoria Liljeqvist Thomas

Läs mer

Predikan Bönsöndagen, 1 årg. Lukas 18:1-18, Bönen, Centrumkyrkan 2018, Psalm: 820 (Sv ps 751), 292 a, 231, 339.

Predikan Bönsöndagen, 1 årg. Lukas 18:1-18, Bönen, Centrumkyrkan 2018, Psalm: 820 (Sv ps 751), 292 a, 231, 339. 1 Predikan Bönsöndagen, 1 årg. Lukas 18:1-18, Bönen, Centrumkyrkan 2018, Psalm: 820 (Sv ps 751), 292 a, 231, 339. Inledning till psalm 292 A Pris vare Gud Under våren 1986 läste jag Kyrkohistoria. Vi var

Läs mer

Masterprogram i teologi med inriktning praktisk teologi med religionsbeteendevetenskap 120 högskolepoäng

Masterprogram i teologi med inriktning praktisk teologi med religionsbeteendevetenskap 120 högskolepoäng Masterprogram i teologi med inriktning praktisk teologi med religionsbeteendevetenskap 120 högskolepoäng Master of Practical Theology (Two Year), 120 higher education credits Enskilda Högskolan Stockholm

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Norra Mälardalen (Västmanland o Uppsala)

Verksamhetsplan 2015 Norra Mälardalen (Västmanland o Uppsala) Verksamhetsplan 2015 Norra Mälardalen (Västmanland o Uppsala) MENINGSFULLHET-SÄKERHET-KUNSKAP-HOPP-ANSVAR-MOD-RESPEKT-OMTANKE Innehållsförteckning Din trygghet sid. 3 Frivilliga resursgrupper sid. 3 Medlemsvård,

Läs mer

Sjunde avdelningen: Kyrkliga uppdrag och befattningar

Sjunde avdelningen: Kyrkliga uppdrag och befattningar Sjunde avdelningen: Kyrkliga uppdrag och befattningar Inledning Kallelsen att föra ut evangelium är given åt hela Guds folk. Alla i kyrkan är lemmar i en och samma kropp. Dopet är den grundläggande vigningen

Läs mer

Svenska kyrkan och landsbygdsarbetet. Sammanfattning. Kyrkomötet Kyrkolivsutskottets betänkande 2009:12

Svenska kyrkan och landsbygdsarbetet. Sammanfattning. Kyrkomötet Kyrkolivsutskottets betänkande 2009:12 Kyrkomötet Kyrkomötet Kyrkolivsutskottets betänkande 2009:12 Svenska kyrkan och landsbygdsarbetet Sammanfattning I detta betänkande behandlas motion 2009:31 om Svenska kyrkan och landsbygdsarbetet. I motionen

Läs mer

Utvärdering 2015 målsman

Utvärdering 2015 målsman Utvärdering 2015 målsman 284 deltagare Kändes det tryggt att lämna era barn på lägret? (%) 100 80 60 40 20 0 100 0 Ja Nej Varför/varför inte? - Jag upplevde en god organisation och intresserade ledare.

Läs mer

Definitioner 1 Församlings- och främjandeuppgifter 1.1 Pedagogiska uppgifter mm

Definitioner 1 Församlings- och främjandeuppgifter 1.1 Pedagogiska uppgifter mm Definitioner 1 Församlings- och främjandeuppgifter 1.1 Pedagogiska uppgifter mm 1101 Församlingspedagog Arbetstagare med församlingspedagogutbildning som svarar för planering av och medverkar i församlingens

Läs mer

Magisterprogram i teologi med inriktning praktisk teologi med religionsbeteendevetenskap 60 högskolepoäng. Enskilda Högskolan Stockholm

Magisterprogram i teologi med inriktning praktisk teologi med religionsbeteendevetenskap 60 högskolepoäng. Enskilda Högskolan Stockholm Magisterprogram i teologi med inriktning praktisk teologi med religionsbeteendevetenskap 60 högskolepoäng Master of Practical Theology (One Year), 60 higher education credits Enskilda Högskolan Stockholm

Läs mer

En del har bagage. Där väckelsen gått fram Medärvd Förutfattade meningar (präglad av t ex av media)

En del har bagage. Där väckelsen gått fram Medärvd Förutfattade meningar (präglad av t ex av media) Tron är en process Ökat ansvarstagande för andra Upptäcker sina gåvor och börjar använda dem Tillväxt och mognad Insikt om att övergången har skett Omvändelse och tro Kallelse och beslut att handla Funderar

Läs mer

2. Grund för ekumeniskt samarbete i Linköpings city

2. Grund för ekumeniskt samarbete i Linköpings city Samarbetsavtal mellan 1. Grunddokument D etta grunddokument beskriver mål och inriktning samt ekumeniska förutsättningar för samarbetet mellan Linköpings domkyrkoförsamling och Linköpings S:t Lars församling

Läs mer

Vi ber för varandra. Välkommen att ta del av samtalet om bön och förbön.

Vi ber för varandra. Välkommen att ta del av samtalet om bön och förbön. Vi ber för varandra Välkommen att ta del av samtalet om bön och förbön. Samtalet förs mellan pastorerna Thomas Hallström, Lasse Hermansson och Oliver Sundström och med mig Anki Liljeroos Grönås som leder

Läs mer

Anställdskap en trivselkultur

Anställdskap en trivselkultur Anställdskap en trivselkultur Anställdas engagemang i företag och organisationer är drivkraften i verksamheten. Ett företag består inte av produkter och pengar utan av människor som jobbar med produkter

Läs mer

Effektivare med gravbok på distans

Effektivare med gravbok på distans FOKUS KVALITETSSTÖD PÅ DISTANS Ljungskile provar nya vägar: LULEÅ HÄRNÖSAND UPPSALA VÄSTERÅS KARLSTAD STOCKHOLM STRÄNGNÄS SKARA LINKÖPING VISBY GÖTEBORG VÄXJÖ LUND UDDEVALLA Effektivare med gravbok på

Läs mer

Kandidater vid styrelseval i EFS 2018

Kandidater vid styrelseval i EFS 2018 Kandidater vid styrelseval i EFS 2018 Fem styrelseledamöter är år i tur att avgå: Maria Andersson, LarsOlov Eriksson, Magdalena Giertz, Lillemor Persson och Per-Anders Wiklund. Av dessa ställer fyra upp

Läs mer

Förslag till beslut om ny instruktion för Nämnden för internationell mission och diakoni samt ändring av kyrkoordningen

Förslag till beslut om ny instruktion för Nämnden för internationell mission och diakoni samt ändring av kyrkoordningen Kyrkomötet Kyrkomötet Kyrkostyrelsens skrivelse 2009:7 Förslag till beslut om ny instruktion för Nämnden för internationell mission och diakoni samt ändring av kyrkoordningen Kyrkostyrelsen överlämnar

Läs mer

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktion Församlingsinstruktion Glanshammars församling Svenska Kyrkan i Glanshammar Innehåll sid Inledning... 3 1. Reglerna för församlingen och församlingens verksamhet som domkapitlet får besluta enligt bestämmelser

Läs mer

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktion Församlingsinstruktion Vinberg-Ljungby församling Innehåll Ramar för församlingens liv 2 Omvärldsbeskrivning 3 Pastoralt program 4 2 Ramar för församlingens liv Vinberg-Ljungby församling är en församling

Läs mer

Nationellt organiserat volontärår. Sammanfattning. Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut. Motionens förslag

Nationellt organiserat volontärår. Sammanfattning. Utskottets förslag till kyrkomötesbeslut. Motionens förslag Kyrkomötet Kyrkomötet Organisationsutskottets betänkande 2016:8 Nationellt organiserat volontärår Sammanfattning I detta betänkande behandlas motion 2016:85 i vilken det föreslås att kyrkomötet beslutar

Läs mer

DIAKON SVENSKA KYRKAN FÖRSAMLINGSPEDAGOG UTBILDNINGSINSTITUTET KYRKOMUSIKER PRÄST

DIAKON SVENSKA KYRKAN FÖRSAMLINGSPEDAGOG UTBILDNINGSINSTITUTET KYRKOMUSIKER PRÄST DIAKON SVENSKA KYRKAN FÖRSAMLINGSPEDAGOG UTBILDNINGSINSTITUTET KYRKOMUSIKER PRÄST { Ett institut två orter Lund Göteborg PG Uppsala Umeå Diakon Kandidatexamen Social inriktning Vårdinriktning Kyrkomusiker

Läs mer

EN PRÖVANDE FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR FRÖSÅKERS FÖRSAMLING

EN PRÖVANDE FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR FRÖSÅKERS FÖRSAMLING EN PRÖVANDE FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR FRÖSÅKERS FÖRSAMLING Texten utgår från Verksamhetsbeskrivningar år 2014 samt Visioner och mål i Frösåkers församling 2015. Jämförelse har gjorts med Församlingsinstruktionen

Läs mer

Församlingsinstruktion för Hortlax församling

Församlingsinstruktion för Hortlax församling Församlingsinstruktion för Hortlax församling En församlingsinstruktion fungerar som grund för målarbetet i församlingen och denna är antagen under 2014 och kommer att revideras vid nästa kyrkoval. På

Läs mer

Magisterprogram i teologi med inriktning kyrkohistoria 60 högskolepoäng

Magisterprogram i teologi med inriktning kyrkohistoria 60 högskolepoäng Magisterprogram i teologi med inriktning kyrkohistoria 60 högskolepoäng Master of Theolgy (One Year) With Specialization in Church History 60 higher education credits Teologiska högskolan Stockholm Utbildningsplan

Läs mer

Det här är vi! En skrift om medarbetarskapet på FOI. Vi forskar för en säkrare värld

Det här är vi! En skrift om medarbetarskapet på FOI. Vi forskar för en säkrare värld Det här är vi! En skrift om medarbetarskapet på FOI Vi forskar för en säkrare värld 2 Den här skriften har flera hundra författare Skriften i din hand tydliggör vad vi på FOI menar med medarbetarskap och

Läs mer

Litteraturlista församlingspedagogprogrammet helfart läsåret 2015/2016

Litteraturlista församlingspedagogprogrammet helfart läsåret 2015/2016 Litteraturlista församlingspedagogprogrammet helfart läsåret 2015/2016 och halvfart/distans 2015/2017 Kurs: Diakoni Starke, Per (red) (2010) Exposure som synsätt, förhållningssätt och arbetssätt. Bräcke

Läs mer

Att vara ledare i Huddinge kommun

Att vara ledare i Huddinge kommun Att vara ledare i Huddinge kommun Att vara ledare i Huddinge kommun Huddinge kommun vill genom en gemensam ledarskapsmodell förmedla samsyn kring vilket ledarskap och vilka förväntningar som ligger på

Läs mer

Vår verksamhetsidé. Att arbeta i Eksjö kommun ska vara. utmanande och inspirerande.

Vår verksamhetsidé. Att arbeta i Eksjö kommun ska vara. utmanande och inspirerande. MEDARBETAR POLICY Vår verksamhetsidé Vi är många som jobbar på Eksjö kommun ungefär 1600 medarbetare och vår främsta uppgift är att tillhandahålla den service som alla behöver för att leva ett gott liv.

Läs mer

På djupet med Fredrik Modéus

På djupet med Fredrik Modéus På djupet med Fredrik Modéus Till dig som fått förtroendet att välja Växjö stifts näste biskop Det känns spännande att få skriva till dig. Kanske har vi träffats tidigare, kanske är vi helt obekanta med

Läs mer

Kyrkopolitiskt program

Kyrkopolitiskt program Kyrkopolitiskt program 2018 2021 den 21 maj 2017 Skriven av: Kyrkopolitiska gruppen Kyrkopolitiskt program 2018 2021 Stora delar av den svenska välfärden har sina rötter i den kyrkliga verksamheten. Skolan,

Läs mer

Kyrklig samverkan i Visby stift

Kyrklig samverkan i Visby stift SAMHÄLLSINFORMATION TILL HUSHÅLLEN Kyrklig samverkan i Visby stift Vi värnar om en öppen folkkyrka som tar ansvar i samhället. Kyrkan ska synas, höras och vara tillgänglig för alla. Dess främsta uppgift

Läs mer

Vigselrätten och Svenska kyrkan

Vigselrätten och Svenska kyrkan Läronämndens yttrande 2014:1y Vigselrätten och Svenska kyrkan Läronämndens yttrande över motion 2014:46 Med hänvisning till Läronämndens yttranden Ln 2007:1y och 2009:12y konstateras att det ur läromässig

Läs mer

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY

MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY MED GEMENSAM KRAFT LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY Med gemensam kraft SKAPAR vi en BRA arbetsmiljö OCH GER samhällsservice med hög kvalitet. VARFÖR EN LEDAR- OCH MEDARBETARPOLICY? Alla vi som arbetar i koncernen

Läs mer

DEL AV GEMENSKAPEN. Kyrkan är Guds famn och familj

DEL AV GEMENSKAPEN. Kyrkan är Guds famn och familj Medlemskap DEL AV GEMENSKAPEN Kyrkan är Guds famn och familj Varje år finns en majoritet av kyrkans nära sju miljoner medlemmar med i något av kyrkans sammanhang. Det kan vara i den lilla kören på landet,

Läs mer

Anmälan av företrädare i ett stift för en nomineringsgrupp vid kyrkliga val

Anmälan av företrädare i ett stift för en nomineringsgrupp vid kyrkliga val Blankett 1B Anmälan av företrädare i ett stift för en nomineringsgrupp vid kyrkliga val Ombudet för en nomineringsgrupp som har ansökt om registrering av sin gruppbeteckning för val till Kyrkomötet kan

Läs mer

Vill du bli en ännu bättre chef? Utbildningar för chefer 2019

Vill du bli en ännu bättre chef? Utbildningar för chefer 2019 Vill du bli en ännu bättre chef? Utbildningar för chefer 2019 Allt det här får du som medlem UTBILDNING OCH NÄTVERK Genom chefsträffar, mentornätverk och utbildningar skapar vi värdefulla mötesplatser

Läs mer

Styrelsekandidater en presentation

Styrelsekandidater en presentation Till 10 på dagordningen Styrelsekandidater en presentation NÅGRA BAKGRUNDSFAKTA Salts styrelse består av 12 personer. Under 2014-2015 satt följande personer i styrelsen: Charlotte Erdtman (ordf), Charlotta

Läs mer

FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR RAMSBERGS FÖRSAMLING, VÄSTERÅS STIFT

FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR RAMSBERGS FÖRSAMLING, VÄSTERÅS STIFT FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR RAMSBERGS FÖRSAMLING, VÄSTERÅS STIFT 1. INLEDNING 1.1. FÖRSAMLINGEN Ramsbergs församling är en landsortsförsamling med jordbruks- och skogsområden. De två större orterna är Ramsberg

Läs mer

De Ungas KyrKomöte motionssvar

De Ungas KyrKomöte motionssvar De Ungas Kyrkomöte MOTIONSSVAR De ungas kyrkomöte Den 5 augusti anordnade Svenska Kyrkans Unga för fjärde året i rad De Ungas Kyrkomöte. En arbetsgrupp från förbundet hade på förhand valt ut ett trettiotal

Läs mer

SOFIA FÖRSAMLINGS TRE FÖRSTA ÅR PÅ FACEBOOK

SOFIA FÖRSAMLINGS TRE FÖRSTA ÅR PÅ FACEBOOK SOFIA FÖRSAMLINGS TRE FÖRSTA ÅR PÅ FACEBOOK Rapport av David Rutström om Svenska kyrkan Sofia församlings i Stockholm verksamhet på Facebook för perioden 4 februari 2010 till och med 31 januari 2013. Förord

Läs mer

Om dop och traditionsöverlämnande

Om dop och traditionsöverlämnande Ledare SPT nr 12 2012 Om dop och traditionsöverlämnande DEN KYRKLIGA STATISTIKEN är ingen uppmuntrande läsning, inte heller de nyligen publicerade siffrorna för 2011 (som finns tillgängliga på Svenska

Läs mer

Nya sätt att vara kyrka

Nya sätt att vara kyrka Nya sätt att vara kyrka för evangeliets skull Linköping, Ansgarskyrkan 4 söndag 6 april 2014 Ansgarskyrkan i Linköping, EFS Sverigeavdelning och EFS i Sydöst-Sverige inbjuder till en helgkonferens i samarbete

Läs mer

VI SÖKER DIG SOM: o Har ett hjärta för barn och ungdomar och vill bli en del av deras vardag här i Vännäs.

VI SÖKER DIG SOM: o Har ett hjärta för barn och ungdomar och vill bli en del av deras vardag här i Vännäs. VI SÖKER DIG SOM: o Har ett hjärta för barn och ungdomar och vill bli en del av deras vardag här i Vännäs. o Är trygg i din egen tro och vill och kan dela den med andra. o Vill vara spindeln i nätet för

Läs mer

Musikläraren 2016 kunskap utveckling inspiration

Musikläraren 2016 kunskap utveckling inspiration Musikläraren 2016 kunskap utveckling inspiration Inspirera eleverna med världsmusik ta del av nytänkande exempel att använda i undervisningen Hur kan du nå fram och underlätta undervisningen för elever

Läs mer

RAPPORT FRÅN SAMTIDEN

RAPPORT FRÅN SAMTIDEN RAPPORT FRÅN SAMTIDEN 23 september Islamska staten (IS) hot mot världsfreden? Per Jönsson, Mellanösternanakytiker, redaktör på Utrikespolitiska institutet (UI). Yasri Khan, generalsekreterare, Svenska

Läs mer

Domprostens ställning, uppgifter och tillsättning

Domprostens ställning, uppgifter och tillsättning svenska kyrkans utredningar Domprostens ställning, uppgifter och tillsättning Betänkande av den av kyrkostyrelsen tillsatta utredningen om domprostens ställning, uppgifter och tillsättning. Omslagsfoto:

Läs mer

Församlingen lever i denna mission genom: evangelisation, att föra glädjebudet om Jesus Kristus till alla människor,

Församlingen lever i denna mission genom: evangelisation, att föra glädjebudet om Jesus Kristus till alla människor, Församlingskonstitution Församlingens konstitution består av Teologisk grund för Equmeniakyrkan samt Församlingsordning och Församlingsstadgar antagna av Fristads Missionskyrka 2014 09 29 och 2014 09 --.

Läs mer

Om ledarskapet och andra förutsättningar för en bra arbetsmiljö. En rapport från SKTF

Om ledarskapet och andra förutsättningar för en bra arbetsmiljö. En rapport från SKTF Om ledarskapet och andra förutsättningar för en bra arbetsmiljö En rapport från SKTF Juni 23 Sammanfattning och reflektioner Kännetecknande för olika yrken inom Svenska kyrkan är att de är relativt enkönade.

Läs mer

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM

ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM ÖSTERMALM BARN OCH UNGDOM Handläggare: Jacky Cohen TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 2009-907-400 1 (7) 2009-11-30 BILAGA 2. MÅL - INDIKATORER - ARBETSSÄTT - AKTIVITETER... 2 1. NÄMNDMÅL:... 2 A. NORMER OCH VÄRDEN...

Läs mer

FRAMTIDSREDOGÖRELSE FÖR ESBO SVENSKA FÖRSAMLING

FRAMTIDSREDOGÖRELSE FÖR ESBO SVENSKA FÖRSAMLING GODKÄND I FÖRSAMLINGSRÅDET 4.10.2016 FRAMTIDSREDOGÖRELSE FÖR ESBO SVENSKA FÖRSAMLING 2017-2021 1. Esbo kyrkliga samfällighets verksamhetsidé för Kyrkan i Esbo är enligt den strategi som blivit godkänd

Läs mer

Vad vill du att vi ska göra under 2015 och 2016?

Vad vill du att vi ska göra under 2015 och 2016? Vad vill du att vi ska göra under 2015 och 2016? Gör din röst hörd! Du kommer väl? Rösta Lär känna nya kompisar Påverka Besluta Propositioner för SKUR 25-26 april 2015 Svenska Kyrkans Ungas rådslag 25-26

Läs mer

FÖRSAMLINGSFAKULTETEN I GÖTEBORG

FÖRSAMLINGSFAKULTETEN I GÖTEBORG FÖRSAMLINGSFAKULTETEN I GÖTEBORG FORMAD FÖR KRISTUS IDENTITET - RELATION - MÖJLIGHET Formad för Kristus Förberedd för tjänst Församlingsfakulteten vill att människor formas för Kristus Förberedelse är

Läs mer

Församlingsinstruktion Linköpings Berga församling. Sida 1 av 7

Församlingsinstruktion Linköpings Berga församling. Sida 1 av 7 Sida 1 av 7 Församlingsinstruktion Linköpings Berga församling Innehållsförteckning 1. Vår omvärld... 3 2. Relation församlingens ledord... 3 3. Vår invärld... 4 4. Det pastorala programmet (hur gudstjänst,

Läs mer

Chefs- och ledarskapspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009

Chefs- och ledarskapspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009 Chefs- och ledarskapspolicy Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009 Södertälje kommuns chefspolicy omfattar fyra delar Din mission som chef i en demokrati. Förmågor, egenskaper och attityder. Ditt konkreta

Läs mer

Har du någon gång funderat på att bli diakon, missionär eller pastor? Det fi nns alltid behov av nya medarbetare i Svenska Missionskyrkan.

Har du någon gång funderat på att bli diakon, missionär eller pastor? Det fi nns alltid behov av nya medarbetare i Svenska Missionskyrkan. Vill du bli... diakon, missionär eller pastor? Det fi nns alltid behov av nya medarbetare! Har du någon gång funderat på att bli diakon, missionär eller pastor? Det fi nns alltid behov av nya medarbetare

Läs mer

Församlingsbrev. Hösten 2009

Församlingsbrev. Hösten 2009 Sankt Mikaels katolska församling Församlingsbrev Hösten 2009 Sankt Mikaels katolska församling Ny kyrkoherde Kära församling! Det är er nye kyrkoherde som skriver denna hälsning, och det är väl på sin

Läs mer

30 Ekonomiskt stöd till arbetsmarknadsinsatser för ungdomar LARS-IVAR ERICSON:

30 Ekonomiskt stöd till arbetsmarknadsinsatser för ungdomar LARS-IVAR ERICSON: 30 Ekonomiskt stöd till arbetsmarknadsinsatser för ungdomar LARS-IVAR ERICSON: Ordförande, ledamöter och åhörare! Ett sommarjobb ger mycket mer än bara fickpengar. Det ger mening, sammanhang och möjlighet

Läs mer

Tankar som speglar Svenska kyrkan i utlandets värdegrund

Tankar som speglar Svenska kyrkan i utlandets värdegrund Tankar som speglar Svenska kyrkan i utlandets värdegrund Vid livets middagsbord visar vi varandra tillit i bön och samvaro. Alla får chans att vara mittpunkt, det finns tid att höras, tid att lyssna. Det

Läs mer

Värnamo Pastorat Församlingsrådet i Värnamo församling 2014-2015 140224 1.

Värnamo Pastorat Församlingsrådet i Värnamo församling 2014-2015 140224 1. Församlingsrådet i Värnamo församling 2014-2015 140224 1. Plats och tid: Prostgården i Värnamo kl 18.30 19.40 Thomas Borglin Tommy Jönsson Victoria Liljekvist Sara Green Helena Persson Helén Håkansson

Läs mer

Styrelsens egenskaper och kompetens

Styrelsens egenskaper och kompetens Internt PM Dokumentet skapat Senaste ändrat Grupp/avdelning/projekt Version Författare 2012-03-08 2013-08-21 Förbundsvalberedningen 1.2 Stefan Lundberg Styrelsens egenskaper och kompetens 1 (11) Bakgrund

Läs mer

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel JAG SAMSPELAR JAG VILL LYCKAS JAG SKAPAR VÄRDE JAG LEDER MIG SJÄLV MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel sid 1 av 8 Medarbetar- och ledarpolicy Medarbetare och ledare i samspel Syfte

Läs mer

Barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården

Barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården Barns och ungdomars rätt inom hälso- och sjukvården Vilka rättigheter har barn och ungdomar i hälsooch sjukvården? FN:s barnkonvention definierar barns rättigheter. Nordiskt nätverk för barn och ungas

Läs mer