Minnesanteckning Nationellt skra nta rnemo te

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckning Nationellt skra nta rnemo te"

Transkript

1 Minnesanteckning Nationellt skra nta rnemo te Deltagare: Karl Ingvarsson, Ulrik Lötberg, Lars Gezelius, Lars Harnemo, Martin Amcoff, Mats Axbrink, Daniel Karlsson, Åke Andersson (Jägarförbundet), Sara Persson (SLU - mink), Maria Berg, Robert Kullman, Maria Forslund, Rolf Sturegård, P A Åhlén, Linn Lindström, Emil Henriksson, Claes Kyrk, Anna Ehn, Gunnar Hjertstrand, Mikael Karlström, Gillis Östling, Sture Sundin samt på lync Annika Lydänge, Thomas Johansson, Mikael Svensson, Lena Almqvist och Erik Owusu-Ansah. Vi såg en film tagen av kameran vid Stenarna - det är nästan bara vid parningen som man kan se skillnad på könen. Karl Ingvarsson Utökad minkjakt i Sörmland Minkjakt ska påbörjas inom lifeprojekt i fågelskyddsområde/natura 2000 område i Östergötland i 3-5 år. Målet är att området för minkjakt ska utvidgas, jakt har redan utförts i närliggande områden. Lövblås, hund och hagel (LHH) är effektivt mot minkar. Instruktioner och andra verktyg exempelvis GIS-skikt måste vara tydliga så att de kan förstås i framtiden av andra personer än de som startade upp. Det är även bra att kartlägga den effektivaste rutten till olika öar under olika vindförhållanden. Viktigt är även att få med vad allt kostar så att man i framtiden vet vad som är rimligt/dyrt/billigt. Projektet är 6 år långt, och sedan ska det ingå i förvaltningen i Natura 2000 området. Svårare att få jaga mink på de öar med klövrätt där det finns ett jaktlag som har jakträtt, då det blir problematiskt att använda hundar i området. Daniel Karlsson minkfälla med webkamera Åtelkamera för att larma om minknärvaro för att effektivisera jakten. Sattes ut i Januari och togs in i april. Det tar dock ett tag innan den skickar mailet med bilden, så vissa minkar kan missas under tiden då kameran laddar om. Minkurin och matdoft användes för att locka minken till kameran. En bild som troligen är en mink - spökminken. Samma problem har setts med skräntärna som fotats på natten. Då man sköt en minkhane på grannön så vet man i alla fall att mink har rört sig i området. Relativt billigt, men det krävs att få fram bra lockbete. I en studie från minkutrotning på yttre Hybriderna så verkar doften från analkörtelsekret fungera bäst. Slutsatsen är att sex alltid är intressant. Kameran behövde inget underhåll, och batteriet höll bra. Dock får man egentligen inte sätta ut kameror hur som helst, men i områden med tillträdesförbud är det ofta rätt lätt att få tillstånd för kameror. Ulrik - Skräntärneinventering 2015 Skåne: Det blir bara färre och färre. Det går dåligt. Blekinge. Kolonin försvann, men det finns troligen en ny placering av den. Några solitära par förökade sig. Gotland: Det går dåligt, väldigt få ungar. Grauten på Gotland misslyckades förra året, men var den enda som gick hyfsat i år.

2 VG: ett par Dalsland ett par. Småland går jättebra, många ringmärkta ungar. Stabila populationer. Östergötland går måttligt bra. Några flygga ungar, säkerställt med återfynd. Några sörmlandsfåglar har flygit in och för de går det relativt bra. Södermanland: Långa Hållet i Södermanland gick mycket bra i år 110 ungar på 30 par. Inga solitärer längre. Stockholm: Många solitärpar i Stockholms skärgård. Uppland går bättre i år än förra året. Stenarna gick väldigt bra (207 ringmärkta ungar på 140 par). Hälsingland har ett par och det brukar inte gå så bra. Medelpad gick dåligt trotts lika många par som förra året. Ångermanland hade 3 ungar ringmärkta Västerbotten, lika många par som förra året, men fler ungar. Norrbotten: Färre par i år än förra året, 6 ungar ringmärkta. Det gick dåligt kan vara korp. I år var det problem hos fem kolonier och ett större solitärparområde. Totalt två stora kolonier utslagna i år i Norrbotten kan orsaken vara korp och i Östergötland vet man inte. Furö och Stenarna gick dock bra i år på båda tar man bort ägg ur trutbon. På Långa Hållet sköt man mink som kom ut under häckningssäsong. Man har jobbat hårt med populationen i Blekinge, men den har ändå gått dåligt. Antagligen pga. trutar. Dock måste arbetet hålla i under flera år för att få resultat. Man måste veta vad problemet är för att kunna göra något åt det. Oftast är det predatorer av något slag. Det är oftast minkhanar på de yttre skären, väldigt sällan minkhonor på grund av att de inte vågar simma mellan öarna på grund av havsörnar. Hanarna är lite för stora för havsörnarna. Grävling tar sig oftast inte ut till skräntärneöar, men räv kan vara ett svårt problem. Ibland är hoten kyla eller översvämning. Att det har varit kallt i maj är också i ett problem, då abborrarna inte går upp till ytan om det inte är tillräckligt varmt. Ungar dör inte av kylan i sig, men drabbas ofta av sjukdom och dör någon dag efter att det har varit kallt. På vissa håll planeras det att byggas vindkraftsparker, vilket kan bli problem om skräntärnorna födosöker på sådana platser. Antalet par sjunker med 10 % (70 par), antalet solitära par ökar (vanligt vid kolonistörning). Lika många ringmärkta ungar, men de två största kolonierna står för 60 % av dessa. Trots en ökad insats numer så ser man en minskning i 30 % på ringmärkta ungar. Solitära par fiskar nära boet, kolonier har längre sökväg för föda. Tärnorna föredrar att bo i koloni. Trenden för tärnorna har varit positiv, men verkar nu vara lite fallande. På 70-talet så var det dock många fler par än vad man observerar idag. Så det har skett en populationsminskning. Häckningsframgången har sjunkit kraftigt under 2000-talet. Stabil till ökande population ska ligga på 0,8 ungar/par med nuvarande vinterförhållanden blir det värre där så krävs en bättre föryngring. Variationen av hur många som kommer tillbaka varje år är mycket hög. Dålig häckning betyder att det kommer att finnas färre vuxna individer om några år.

3 Ökningen av skräntärnepopulationen har brutits. Populationen har ökat under de senaste åren, men antalet ringmärkta ungar har sjunkit under samma period, även fast vi ringmärker lite intensivare nu än för några år sedan. Antalet par per koloni är högre i Finland än i Sverige, men populationsökningen verkar också ha avbrutits. I Finland så har de inte så koll på sina kolonier, men av de kontrollerade kolonierna så gick endast en bra. Havsörn, trutar, översvämningar är stora problem. Sverige och Finland har lika många kolonier. Estland har inte koll på sina kolonier. Ulrik misstänker samma utveckling i alla Östersjöländer. I kolonierna norr om Ålands hav kan man ofta hitta laxbrickor. Sture berättar att i skarvkolonierna i Gävlebukten finns nästan inga laxbrickor alls, de verkar inte ta så mycket lax. Ulrik - Plan Förslag Under 2015 genomfördes inventering, färgmärkning och ringmärkning på de flesta kolonier och på vissa solitära par. Under året har ingen svensk tärna märkts med gps. Utrustningen fungerar under en sommar och inte längre, på grund av vattenskador som uppstår. Väldigt många mätpunkter, bättre än vanliga sattelitsändare. Fungerar bra för att utreda var fåglarna fiskar. Det finns inga minkar på Gotland, och Småland, Östergötland verkar inte heller ha några minkproblem. Minkjakt betyder även jakt på andra djur, exempelvis räv och grävling. Trutägg tas bort vid stenarna och Furö, fungerar väldigt bra. Det verkar mest vara gråtrut som är ett problem för tärnorna. Vid stenarna är vädret en viktig faktor, och röjning av avbruten vass var tvungen att genomföras. Förslag till 2016 Skåne: fortsatt övervakning, eventuell restaurering av den gamla kolonin. Blekinge: I maj bör man kika på häckningsplatser, fortsätta med minkjakten, fortsätta med ringmärkning och övervakning. Kalmar: Går jättebra, fortsatt övervakning med allt som hör till, ta bort trutägg. Gotland: Det nya hotet är en vindkraftpark som man vill anlägga vid en av kolonierna., fortsatt övervakning, kameror och gps-logg skulle behövas. Näsrevet går jättedåligt. Östergötland: Något måste göras. Fortsatt övervakning, webkamera skulle behövas på rörskär, ta bort trutägg borde man ansöka om. Södermanland: Vindkraftparker är planerade. Fortsatt övervakning. Fortsätta minkjakt. GPSloggar skulle vara bra. För sändare behöver man markägarens tillstånd. För ringmärkning behövs bara en licens. Stockholms: Fortsatt övervakning, utökad minkjakt (man måste få bort minken från ett större område), tillstånd för att ta bort trutägg vid kolonierna. Uppsala: Fortsatt övervakning, webkamera vid två platser, utöka området för minkjakt (ner mot Hållnäskusten, Gräsö), GPS-logg. Gävleborg: Ett par häckar, fortsatt övervakning, eventuell minkjakt. Dock svårt med skräntärneprojekt, då det finn så få tärnor. Västernorrland: fortsatt övervakning, eventuell minkjakt. Dock svårt med skräntärneprojekt, då det finn så få tärnor. Västerbottens: Fortsatt övervakning, ordentlig minkjakt.

4 Norrbotten: Fortsatt övervakning, webkamera (korppar plundrar och de borde tas bort genom skyddsjakt. Röjning av träd och buskar. I Uppsala behövs fortsatt ringmärkning, kameraövervakning (bara en kamera), färgmärkning, utökad minkjakt och GPS-loggning. I synnerhet i Gräsö krävs en utökad minkjakt, där minken har ökat enligt Ulrik och tillsynsmän. I Björn togs 5 i skärgården och 22 i fastlandszonen, vilket är kraftig ökning. I Västra Karlholmsbukten var det nästan bara på Kniven och Hättan som paren klarade sig. Gillis har tagit 10 minkar i fälla. Vid misslyckad häckning flyttar ofta kolonin, men om häckningen misslyckas på den nya platsen så flyttar de ofta tillbaka till den gamla platsen. Så alla tillstånd som finns för vissa områden är bra om man har kvar. Flytta trutäggen till andra bon instället för att slänga dem? Kan lyckas, men trutar kan räkna och är dessutom anpassade att ruva de antal ägg som de lägger (som många andra fåglar). Detta kan göra att hela kullen misslyckas. Det skulle dock kunna ge en större acceptans för verksamheten. Minkfarmar i Österbotten läcker som såll. Lunchpaus Mikael Svensson nytt ÅGP föreslaget av HaV Havs- och vattenmyndigheten har föreslagit ett nytt åtgärdsprogram - kolonihäckande tärnor och måsar i Östersjön. Det måste godkännas av Naturvårdsverket. Skräntärnan kommer kanske att ingå i det programmet. PA - Life long management of mink in ecologically vulnerable areas. Åtgärdsprogram för mink. Sverige, Norge och Belgien (FACE members) kommer att delta. Bryssels roll är att de är informationsspridare. Minken är det rovdäggdjur som har ställt till med mest oreda i Europa. Fåglar flyttar in på minkfria öar i större utsträckning än på öar som har mink. Detta kan användas som indikator för vilka öar som minken huserar på. Om man slutar att jaga mink så kommer den snabbt tillbaka. Ny minkfälla utvecklad, Good Nature Mink Trap, och effektivisering i utsättande av fällor för att optimera fångsten. Fällan är automatisk, och avrättar minken med en bult som skjuts in i huvudet. Detta gör att man inte behöver vittja fällorna, och asätarna tar hand om det döda djuret. Det enda som behövs är att fräscha på lockbetet och byta ut kolsyrepatronen ett par gången om året. På tre minkar så träffade bulten fel, vilket gjorde att de fortfarande andades, vilket har förbättrats till den nya prototypen av fällan. Fällan är dock inte effektivare än en vanlig fälla, men man slipper ha personal som vittjar fällorna. Fällan riktar sig till unga minkar, och fällan bör sättas upp i minkhonornas hemområden. Om man tar livet av ungdjuren så kommer det snart inte finnas några vuxna individer heller. Om man sätter fällorna i biflödesmynningar vid älvar så få man även effekten ett par kilometer upp i biflödena. En fälla kommer antagligen att kosta under 1000 kr. Det finns även räkneverk till fällorna som man kan köpa till.

5 Problem med Lifeprojekt om man inte har finansiering från Naturvårdsverket. Som medfinansiär i år så får man tillbaka fällor och utbildning om fällorna. Man får på det sättet tillgång till fällorna billigare än om man skulle köpa dem när de kommer ut på marknaden. Undersökning om vilka djur som kan stoppa in huvudet/andra kroppsdelar i fällorna, för att försäkra sig om att man inte får oönskad bifångst. Brunråtta och iller är det mest troliga bifångsterna. Barnsäkerhet är också viktigt. Invasiva arter är nästan lika stort hot mot inhemska arter som habitatförlust. Även inhemska arter kan dock vara invasiva. Faunaförorening. Sara Persson - Minkar och miljögifter vid SLU Sara forskar på miljögifter hos mink, bland annat i reproduktionssystemet. Minkar används för att det är god tillgång på material på grund av jakt, och har visats sig lämplig som modellorganism för miljöövervakning. Sara vill ha in fler minkar, och hon vill ha dem frysta. En liten ersättning (ca 100 kr) för varje mink som hon får in, men bara för de minkar som inte är jätteruttna. Man behöver anteckna datum och fångstplats, gärna med koordinater. Åldersstadiet spelar inte så stor roll. Hon sammanställer även information om minkarna till de som fångade in dem. Ulrik - Life skräntärna Prio av områden 2015 Åtgärdsbehov och genomförbarhetsutredning 2016 Projektering LIFE-projekt Flera olika projekt med skräntärna ingår. Ett nytt lifeprojekt, eller annat slags projekt för att kunna söka pengar för att exempelvis sätta ut fällor? Lokalkännedom om områdena behövs för att sätta ut fällor. Sportfiskarna med flera håller på med akvatisk naturvård i skyddade områden (ANIS). Södermanlands länsstyrelse äger projektet ANIS, men sportfiskarna driver det. Var kan man göra olika åtgärder? Områdena och behövda åtgärder pekas ut med hjälp av GIS analyser. Man vill bland annat möjliggöra för fiskar att gå upp i vattendrag för att leka i sötvatten. Lifemedel kan fås för själva åtgärderna, men allt förarbete måste vara klart till dess. Åtgärderna är dock det dyraste, så det vore bra att få pengar för dem. Sverige får mycket kritik för att det finns för lite marina naturreservat. Vi har skyddat väldigt lite födosöksplatser för fåglar. Rastplatser och boplatser ser bättre ut. Dålig överlappning mellan skyddsområden för fåglar och faktiska skyddade områden. Birdlife vill dra igång ett projekt för att förbättra detta och öka vår idag 30 %-iga överensstämmelse med internationella åtaganden såsom ex OSPAR och HELCOM. Skräntärna är en av de fågelarter som ingår. Fågelskyddsområden kan vara ineffektiva då fåglarna kan få för sig att flytta på sig. Fågelskyddsområden har också ett bäst före-datum, då man sällan har åtgärder inom dessa områden. När området växer igen så flyttar fåglarna.

6 Life kanske inte är bästa sättet att få pengar för minkjakt, då det är svårt att avgränsa minkjakten till bara natura 2000-områden. EU-håller på att ta fram en lista på invasiva arter, men där är inte minken med på grund av pälsindustrin Lagstiftning för att ta bort djuren på listan, men väldigt få medel för det = konstigt. Landsspecifika listor? Sverige kan ta med den på sin nationella lista och även reglera hur hårt vi ska bekämpa minken. Kommer det minkar från Kvarken (Finland)? I Östersjön dör fåglar om året på grund av att de fastnar i fiskeredskap (främst nät), bla svärta m fl dykänder och sillgrissla. Färgmärkningen visar upp fyra viktiga rast/viloplatser: Tyskland, Spanien/Portugal, Svarta Havet och Tunisien. Slutdiskussion Individer verkar flytta mellan länder (data från färgmärkningarna). En skräntärna kan bli ca 30 år. Fåglar kan flyga i flera dagar i rad utan att rasta. Från GPS-loggarna kan man även se vilken höjd fågeln flyger på. Det är viktig info i forskningen om fåglar och flygplan. /Maria Berg och Maria Forslund

Skräntärna predation och migration vad GPS data kan visa

Skräntärna predation och migration vad GPS data kan visa Skräntärna predation och migration vad GPS data kan visa Bor i paris utanför Vänge, Uppsala Fågelskådare sedan barnsben Sitter i BirdLife Sveriges styrelse Fokuserar främst på naturvård kust och hav, Exploateringar

Läs mer

Skräntärna en ansvarsart för EU i Östersjön. Ulrik Lötberg

Skräntärna en ansvarsart för EU i Östersjön. Ulrik Lötberg Skräntärna en ansvarsart för EU i Östersjön Ulrik Lötberg Skräntärnan i ett Östersjö perspektiv Sverige 600 par (2014), 12 kolonier + 100 solitära par Finland 890 par (2013), 12 kolonier + 100-125 solitära

Läs mer

Projekt skräntärna

Projekt skräntärna Projekt skräntärna 2010-2013 Projektet startas upp av Ulrik Lötberg och Roland Staav Projektet fanns tidigare, från 1970-talet fram till 2000-talet, och drevs då av Roland Staav. Det avslutades inför starten

Läs mer

RAPPORT 2008/7 ÅRSRAPPORT 2008 HOTADE KUSTFÅGLAR Skräntärna Hydroprogne caspia. Martin Amcoff

RAPPORT 2008/7 ÅRSRAPPORT 2008 HOTADE KUSTFÅGLAR Skräntärna Hydroprogne caspia. Martin Amcoff RAPPORT 2008/7 ÅRSRAPPORT 2008 HOTADE KUSTFÅGLAR Skräntärna Hydroprogne caspia Martin Amcoff FÖRFATTARE Martin Amcoff FOTO FRAMSIDA Skräntärna, Berndt Godin KARTOR Pers Stolpe Lantmäteriet 2008, SGU Länsstyrelsen

Läs mer

Dokumentation av rödspov

Dokumentation av rödspov Dokumentation av rödspov - häckningsframgång i Svartåmynningens naturreservat 2014 Förord: Länsstyrelsen Östergötland och Linköpings kommun har tillsammans finansierat dokumentation av fågelarten rödspov

Läs mer

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2006

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2006 Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2006 2 Innehåll 1. INLEDNING...4 2. METOD...4 2.1. ORGANISATION...4 2.2. ROVDJURSFORUM...5 3. RESULTAT...5 3.1 HÄCKNINGAR...5 4. LITTERATUR...8 Versioner

Läs mer

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2008

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2008 Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2008 Foto: Måns Hjernquist 2 Innehåll 1. INLEDNING...4 2. METOD...4 2.1. ORGANISATION...4 3. RESULTAT...5 Versioner Rapporten är skriven av Viltskadecenter

Läs mer

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt?

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt? 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge

Läs mer

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2005

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2005 Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2005 2 Innehåll 1. INLEDNING...4 2. METOD...4 2.1. ORGANISATION...4 2.2. ROVDJURSFORUM...5 3. RESULTAT...5 3.1 HÄCKNINGAR...5 4. LITTERATUR...8 Utgivningsdatum:

Läs mer

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2011

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2011 Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2011 Nationell sammanställning av länsstyrelsernas inventeringar Anna Danell RAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER 2011-13 Version 1.0 Utgivningsdatum 2011-12-22

Läs mer

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2013

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2013 Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2013 Nationell sammanställning av länsstyrelsernas inventeringar Anna Danell RAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER 2013-4 Version 1.0 Utgivningsdatum 2013-12-19

Läs mer

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2009

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2009 Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2009 Nationell sammanställning av länsstyrelsernas inventeringar INVENTERINGSRAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER 2009-3 Innehåll Inledning...2 Metodik...2 Organisation...3

Läs mer

Övervakning av skräntärnekolonin i Björns skärgård under 2007 2011

Övervakning av skräntärnekolonin i Björns skärgård under 2007 2011 Ulrik Lötberg Ulrik Lötberg har under många år besökt och arbetat med häckfågelfaunan i Björns skärgård i Norduppland. Under senare år har mycket fokus legat på skräntärnorna som i mitten på 2000-talet

Läs mer

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2012

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2012 Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2012 Nationell sammanställning av länsstyrelsernas inventeringar Anna Danell RAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER 2012-8 Version 1.0 Utgivningsdatum 2013-01-24

Läs mer

Säl och havsörn i miljöövervakningen. Charlotta Moraeus, Björn Helander, Olle Karlsson, Tero Härkönen, och Britt-Marie Bäcklin

Säl och havsörn i miljöövervakningen. Charlotta Moraeus, Björn Helander, Olle Karlsson, Tero Härkönen, och Britt-Marie Bäcklin Säl och havsörn i miljöövervakningen Charlotta Moraeus, Björn Helander, Olle Karlsson, Tero Härkönen, och Britt-Marie Bäcklin Övervakning av effekter på populationer Studier av beståndsutveckling för gråsäl,

Läs mer

VILDSVINSSYMPOSIUM - INLEDNING. Daniel Ligné Riksjaktvårdskonsulent Svenska Jägareförbundet

VILDSVINSSYMPOSIUM - INLEDNING. Daniel Ligné Riksjaktvårdskonsulent Svenska Jägareförbundet VILDSVINSSYMPOSIUM - INLEDNING Daniel Ligné Riksjaktvårdskonsulent Svenska Jägareförbundet INLEDNING ALLMÄNNA UPPDRAGET Stärka samverkan mellan lantbrukare, markägare och jägare Utarbeta verktyg: inventering,

Läs mer

Den kentska tärnan i västra Blekinge 2017 samt röjning och minkjakt på Falkaholmen

Den kentska tärnan i västra Blekinge 2017 samt röjning och minkjakt på Falkaholmen Den kentska tärnan i västra Blekinge 2017 samt röjning och minkjakt på Falkaholmen Patrik Olofsson och Patrik Österblad Kentsk tärna De första kentska tärnorna sågs spelflyga över Falkaholmen redan i slutet

Läs mer

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress 2015 1 01 Stockholm 4-1 - - - 5-03 Uppsala - - - - - - - - 04 Södermanland 1 - - - - - 1-05 Östergötland 2 - - - -

Läs mer

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010 Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Region: 1 Län: Norrbottens län Västerbottens län Enheten för upphandling av Varor och Tjänster Region: 2 Län: Västernorrlands län Jämtlands län

Läs mer

Seminarium om Östersjön, SOF:s årsmöte 25 april 2014

Seminarium om Östersjön, SOF:s årsmöte 25 april 2014 Seminarium om Östersjön, SOF:s årsmöte 25 april 2014 Minnesanteckningar. Miljötillståndet i Östersjön, Jan Wärnbäck, WWF Vi har aldrig haft så mycket kväve i kretsloppet som idag. Östersjön ett ungt hav

Läs mer

Kentsk tärna, skrattmås och svarthuvad mås i västra Blekinge 2018

Kentsk tärna, skrattmås och svarthuvad mås i västra Blekinge 2018 Kentsk tärna, skrattmås och svarthuvad mås i västra Blekinge 2018 Patrik Olofsson och Patric Österblad Kentsk tärna Vid boräkningen 22/5 noterades på Falkaholmen 240 bon med ägg eller små ungar. Det är

Läs mer

07/10 Ångermanland - Västerbotten 2-1 (1-1,1-0) 07/10 Värmland - Blekinge 6-2 (2-0,4-2) 07/10 Norrbotten - Gotland 11-2 (4-1,7-1)

07/10 Ångermanland - Västerbotten 2-1 (1-1,1-0) 07/10 Värmland - Blekinge 6-2 (2-0,4-2) 07/10 Norrbotten - Gotland 11-2 (4-1,7-1) TV-pucken 1998 Grupp A Åkers Ishall, Åkers Styckebruk 07/10 Ångermanland - Västerbotten 2-1 (1-1,1-0) 07/10 Värmland - Blekinge 6-2 (2-0,4-2) 07/10 Norrbotten - Gotland 11-2 (4-1,7-1) 07/10 Ångermanland

Läs mer

Havsplanering. till glädje och nytta för alla

Havsplanering. till glädje och nytta för alla Havsplanering till glädje och nytta för alla 2012-04-02 1 Varför havsplanering? Nuläget: Miljötillståndet är inte hållbart och försämras. Anspråken ökar på att använda haven. Nya användningar och anspråk

Läs mer

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? - Blekinge 16 3 1 29 18 1 4 Blekinge Bas: Boende i aktuellt län 0 intervjuer per län TNS SIFO 09 1 Vilken är din dröm? - Dalarna 3

Läs mer

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2004

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2004 Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2004 2 Innehåll 1. INLEDNING...4 2. METOD...4 2.1. ORGANISATION...4 2.2. ROVDJURSFORUM...5 3. RESULTAT...5 4. LITTERATUR...8 Utgivningsdatum: 2005-03-30

Läs mer

Rapport till Miljönämnden i Mjölby- Boxholm

Rapport till Miljönämnden i Mjölby- Boxholm Rapport till Miljönämnden i Mjölby- Boxholm Häckfågelinventering i sjön Sommen juni 2012 Sammanfattning: Häckande fåglar i sjön Sommen har inventerats under 2012. Senast en liknande inventering gjordes

Läs mer

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården 1 Alkoholvanor diskuterades Ålder 44 år eller yngre 24 22,7-24,7 18 17,3-18,5 20 19,1-20,1 45-64 år 29 * 28,4-29,8 17 16,6-17,5 22 * 21,2-22,1 65-74 år 25 23,8-25,3 14 * 13,6-14,7 19 18,3-19,2 75 år och

Läs mer

Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting

Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting Besök Behandling/operation Total Rangording kömiljard kömiljard Resultat per Resultat per per Landsting 1 Halland 96% 4 816 269 16 97% 4 684

Läs mer

Kvinnors andel av sjukpenningtalet

Kvinnors andel av sjukpenningtalet Vägen till ett sjukpenningtal på 9,0 Kvinnors andel av sjukpenningtalet Redovisning 2016-12-27 Sid 1 December 2016 Vägen till 9,0 Kvinnors andel av sjp-talet 6,5 6,2 7,3 8,3 7,9 7,3 6,8 6,8 6,8 6,8 8,3

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015 Pressmeddelande för Västerbotten juli 2015 Uppsala Halland Gotland Norrbotten Stockholm Jönköping Dalarna Västerbotten Västra Götaland Kalmar Jämtland Värmland Örebro Kronoberg Västernorrland Östergötland

Läs mer

Gunnarstenarna SE

Gunnarstenarna SE 1 (7) Enheten för naturvård Gunnarstenarna SE0110083 Bevarandeplan för Natura 2000-område (enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd enligt miljöbalken m.m.) Inledning Bevarandeplanen är det dokument

Läs mer

Antal självmord Värmland och Sverige

Antal självmord Värmland och Sverige Antal självmord Värmland och Sverige Ordförklaring Självmordstal (SM-tal) = Antal självmord per 0 000 personer. Säkra självmord = Inget tvivel om att det är ett självmord. Osäkra självmord = Oklart om

Läs mer

Antal självmord Värmland och Sverige

Antal självmord Värmland och Sverige Antal självmord Värmland och Sverige Ordförklaring Självmordstal (SM-tal) = Antal självmord per 0 000 personer. Säkra självmord = Inget tvivel om att det är ett självmord. Osäkra självmord = Oklart om

Läs mer

Hävringe fågelinventering 2015

Hävringe fågelinventering 2015 Hävringe fågelinventering 2015 Foton i sammanställningen är gjorda av, Leif Nyström (svärta, tobisgrissla) och Mauri Karlsberg (ejder, silvertärna). Inventeringen utförd av Fågelföreningen Tärnan Nyköping/Oxelösund

Läs mer

Kustnära våtmarker = fler gäddor i Östersjön?

Kustnära våtmarker = fler gäddor i Östersjön? Kustnära våtmarker = fler gäddor i Östersjön?? Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund (Sportfiskarna) Ideell naturvårds- och intresseorganisation Livskraftiga bestånd i friska vatten Sätta fiskevården

Läs mer

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2006

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2006 Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2006 2 Innehåll VERSIONER...3 1. INLEDNING...4 2. METOD...4 2.1. ORGANISATION...5 3. RESULTAT...5 Versioner Rapporten är skriven av Viltskadecenter som har

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i jaktförordningen (1987:905) Utfärdad den 31 maj 2018 Publicerad den 5 juni 2018 Regeringen föreskriver i fråga om jaktförordningen (1987:905) 1 dels att

Läs mer

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post:

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post: Andel som känner sig mycket eller ganska stressad inför julen. Andel som får lite eller mycket sämre humör i julruschen Gotland 22 Stockholm 30 Stockholm 21 Södermanland 30 Uppsala 21 Västernorrland 30

Läs mer

Version 1.0 Utgivningsdatum Förändring

Version 1.0 Utgivningsdatum Förändring Version 1.0 Utgivningsdatum 2011-06-08 Förändring Rapporten är skriven av Viltskadecenter som har Naturvårdsverkets uppdrag att årligen sammanställa länsstyrelsernas resultat från inventeringen av kungsörn.

Läs mer

Tecken på häckning BILDERNA I PRESENTATIONEN FÅR INTE ANVÄNDAS TILL ANNAT UTAN TILLSTÅND. Bilder: Petri Kuhno

Tecken på häckning BILDERNA I PRESENTATIONEN FÅR INTE ANVÄNDAS TILL ANNAT UTAN TILLSTÅND. Bilder: Petri Kuhno Tecken på häckning BILDERNA I PRESENTATIONEN FÅR INTE ANVÄNDAS TILL ANNAT UTAN TILLSTÅND På våren är det dags att häcka! Våren och sommaren är bästa tiden att häcka. Varför? det finns mycket mat (t. ex.

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter vikaresäl i Norrbottens län

Beslut om skyddsjakt efter vikaresäl i Norrbottens län 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Mahrs, Petter Tel: 010-698 12 41 petter.mahrs@naturvardsverket.se BESLUT 2015-06-09 Ärendenr: NV-03536-15 Beslut om skyddsjakt efter vikaresäl i Norrbottens

Läs mer

Markus Lundgren. med underlag från

Markus Lundgren. med underlag från Havsöring i Sverige förvaltning och beståndsövervakning Markus Lundgren med underlag från Havsöring leker i många små vattendrag.... och är en karaktärsart viktig för övrig biologisk mångfald! 2017-03-28

Läs mer

INVENTERING AV HÄCKFÅGLAR I NORDÖSTRA SKÅNES SKÄRGÅRD UNDER 2006

INVENTERING AV HÄCKFÅGLAR I NORDÖSTRA SKÅNES SKÄRGÅRD UNDER 2006 INVENTERING AV HÄCKFÅGLAR I NORDÖSTRA SKÅNES SKÄRGÅRD UNDER 2006 Nils Waldemarsson 8 Under 2006 har inom projektet Naturvårdsåtgärder i den nordostskånska skärgården vissa riktade inventeringsåtgärder

Läs mer

Olof Engstedt, 2014-09-22 Vattenorganisationernas riksmöte, Lund

Olof Engstedt, 2014-09-22 Vattenorganisationernas riksmöte, Lund Olof Engstedt, 2014-09-22 Vattenorganisationernas riksmöte, Lund Rekryteringsstörningar Orsaker till populationsnedgångar av Övergödning gädda i Östersjön Predation av spigg Förlust av lekhabitat Fintrådiga

Läs mer

Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016

Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016 Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016 Länsnamn Beskrivning Antal Blekinge län Hyreshusenhet, tomtmark. 74 Blekinge län Hyreshusenhet, med saneringsbyggnad 2 Blekinge län Hyreshusenhet,

Läs mer

Tillstånd till skyddsjakt efter storskarv i Hjälmaren

Tillstånd till skyddsjakt efter storskarv i Hjälmaren 1(7) Johanna Månsson Wikland Direkt: 010-224 86 36 johanna.wikland@lansstyrelsen.se Svenska Insjöfiskarenas Centralförbund Tjust-Lunnagård 341 93 BOLMSÖ Delg kv För kännedom till: Samtliga yrkesfiskare

Läs mer

Bilaga med tabeller. Källa: Försäkringskassan.

Bilaga med tabeller. Källa: Försäkringskassan. Bilaga med tabeller Tabell 1. Ranking av län baserat på totalt uttag av föräldrapenning, vård av barn och vård av svårt sjuk anhörig, nettouttag av dagar per län och kön avseende 2011 Ranking Län Totalt

Läs mer

Vindkraft och fåglar Martin Green Biologiska i institutionen, Lunds Universitet Vem är Martin Green? Forskare vid Lunds Universitet Miljöövervakningsprojekt & studier av påverkan Vindkraft och fåglar ca

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. maj 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. maj 2015 Pressmeddelande för Västerbotten maj 2015 Uppsala Stockholm Halland Stockholm Halland Västerbotten Jönköping Västerbotten Jönköping Dalarna Västra Götaland Norrbotten Kalmar Norrbotten Jämtland Kalmar

Läs mer

Tillstånd att samla in material av sillgrissla samt ägg från storskarv i forskningssyfte

Tillstånd att samla in material av sillgrissla samt ägg från storskarv i forskningssyfte 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Edgren, Jen Tel: 010-698 11 56 jen.edgren @naturvardsverket.se BESLUT 2016-06-16 Ärendenr: NV-02900-16 Naturhistoriska riksmuseet Douglas

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter gråsäl inom Skåne län. Detta beslut ska gälla även om det överklagas.

Beslut om skyddsjakt efter gråsäl inom Skåne län. Detta beslut ska gälla även om det överklagas. 1(7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Mahrs, Petter Tel: 010-698 12 41 petter.mahrs@naturvardsverket.se BESLUT 2015-08-28 Ärendenr: NV-05065-15 Beslut om skyddsjakt efter gråsäl inom Skåne län Beslut

Läs mer

Handlingsplan Älg. Daniel Ligné Biträdande Riksjaktvårdskonsulent

Handlingsplan Älg. Daniel Ligné Biträdande Riksjaktvårdskonsulent Handlingsplan Älg Daniel Ligné Biträdande Riksjaktvårdskonsulent Älgpolicyn Behöver konkretiseras! Varför en handlingsplan för Älg? Minskande älgstammar 180000 160000 140000 120000 100000 80000 60000 40000

Läs mer

Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund Sportfiskarna

Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund Sportfiskarna Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund Sportfiskarna Ideell naturvårds- och intresseorganisation 50 000 medlemmar Livskraftiga fiskbestånd i friska vatten Sportfiske är en av Sveriges viktigaste fritidsaktiviteter

Läs mer

Regionala Skärgårdsrådet 15 feb 2018 Föredrag om skarv Clas Boström

Regionala Skärgårdsrådet 15 feb 2018 Föredrag om skarv Clas Boström Regionala Skärgårdsrådet 15 feb 2018 Föredrag om skarv Clas Boström Förberedande exkursion 12 juni 2017 - deltagare skärgårdsbor, tjänstemän, markägare, fiskare, ornitologer, SNF, massmedia etc., 2/3 svarande

Läs mer

Tillstånd att fånga sjöfågel för märkning med GPS-loggar

Tillstånd att fånga sjöfågel för märkning med GPS-loggar 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Edgren, Jen Tel: 010-698 11 56 jen.edgren @naturvardsverket.se BESLUT 2016-07-04 Ärendenr: NV-03567-16 Sveriges Ornitologiska Förening

Läs mer

1. Tillståndet gäller från dagen för beslutet till och med den 14 juni 2020.

1. Tillståndet gäller från dagen för beslutet till och med den 14 juni 2020. 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Dittrich Söderman, Hanna Tel: 010-698 1517 Hanna.dittrich-soderman @naturvardsverket.se BESLUT 2015-06-25 Ärendenr: NV-03409-15 Tillstånd att fånga, sändarmärka

Läs mer

Pressmeddelande för Norrbotten. december 2013

Pressmeddelande för Norrbotten. december 2013 Pressmeddelande för Norrbotten december 2013 Procent 20 Norrbottens län Inskrivna arbetslösa i procent av arbetskraften* januari 1994 - - december oktober 2013 15 10 5 0 1994 1996 1998 2000 2002 2004 2006

Läs mer

Gotlands fiske.

Gotlands fiske. Gotlands fiske 33 fiskelicenser (fiskefartyg) 27 fiskelicensinnehavare, dvs. 6 st har två båtar Medelålder 56,2 år 1 personlig licens (för fiske i Mälaren) 4 fartyg över 15 m 3 trål, 1 garn 2 fartyg mellan

Läs mer

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2014

Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2014 Resultat från inventeringar av kungsörn i Sverige 2014 Nationell sammanställning över länsstyrelsernas resultat från inventeringar av kungsörn RAPPORT FRÅN VILTSKADECENTER, SLU 2014-9 Resultat från inventeringar

Läs mer

Storskarven vid den österbottniska kusten ( ) Skarven i människornas vardag

Storskarven vid den österbottniska kusten ( ) Skarven i människornas vardag INTRESSEFÖRENINGEN FÖR EN LEVANDE SKÄRGÅRD R.F. Storskarven vid den österbottniska kusten. 26.03.2015 (24.08.2010) Skarven i människornas vardag BAKGRUND OCH VERKSAMHETSIDÉ Föreningen är en sammanhållande

Läs mer

Eget företagande och livskvalitet. En undersökning om småföretagares villkor och attityder från Fria Företagare och Visma

Eget företagande och livskvalitet. En undersökning om småföretagares villkor och attityder från Fria Företagare och Visma Eget företagande och livskvalitet En undersökning om småföretagares villkor och attityder från Fria Företagare och Visma Hösten 2013 Eget företagande ger högre livskvalitet Tre av fyra företagare anser

Läs mer

Företagarpanelen om el och energi Januari 2016

Företagarpanelen om el och energi Januari 2016 Företagarpanelen om el och energi Januari 2016 Är det viktigt för ditt företag med el till konkurrenskraftiga priser? 100, 90, 80, 70, 60, 50, 40, 30, 2 3 20, 10, 0, Ja, det har en avgörande betydelse

Läs mer

Beslut Naturvårdsverket beslutar att tillåta skyddsjakt efter 350 gråsälar.

Beslut Naturvårdsverket beslutar att tillåta skyddsjakt efter 350 gråsälar. 1(10) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Mahrs, Petter Tel: 010-698 12 41 petter.mahrs@naturvardsverket.se BESLUT 2015-03-30 Ärendenr: NV-00969-15 Beslut om skyddsjakt efter

Läs mer

Etik och lagstiftning

Etik och lagstiftning Etik och lagstiftning vid hantering av fåglar Lotta Berg, fältstationen, SOF-BirdLife, SLU Etik och lagstiftning Allt som är tillåtet är inte bra, och allt som skulle kunna vara bra är inte tillåtet 1

Läs mer

Kvinnors och mäns företag i Sverige och i länen

Kvinnors och mäns företag i Sverige och i länen Kvinnors och mäns i Sverige och i länen Statistik från SCB:s RAMS-databas (2006, 2008, 2010 & 2012), bearbetat av Tillväxtverket 1 Om statistiken Anger ens operativa sledare, dvs. den person som sköter

Läs mer

PRESSMEDDELANDE 1 (5)

PRESSMEDDELANDE 1 (5) PRESSMEDDELANDE 1 (5) Positivt för rödspoven på Öland Den vackra, karakteristiska rödspoven har blivit en symbol för arbetet med att förbättra livsmiljöer för vadarfåglarna på Öland. För några år sedan

Läs mer

22.03.2011 09:26 QuestBack export - Smärtvården 2011

22.03.2011 09:26 QuestBack export - Smärtvården 2011 Smärtvården 2011 Publicerad från 21.02.2011 till 25.03.2011 813 respondenter (749 unika) 1. Kön? 1 Kvinna 72,4 % 583 2 Man 27,6 % 222 Totalt 805 1 2. Ålder? 1 Under 19 år 0,4 % 3 2 20-29 år 1,9 % 15 3

Läs mer

Företagarpanelen Q1 2015 Extrafrågor

Företagarpanelen Q1 2015 Extrafrågor Företagarpanelen Q1 2015 Extrafrågor Företagets resultat i kronor senaste tre månader jämfört med förra året 100% 90% 80% 70% 60% Om du ser till de senaste tre månaderna, har ditt företags resultat i kronor

Läs mer

Gunnarstenarna SE0110083

Gunnarstenarna SE0110083 1 Naturvårdsenheten BEVARANDEPLAN Datum 2007-12-12 Beteckning 511-2006-066076 Gunnarstenarna SE0110083 Bevarandeplan för Natura 2000-område (Enligt 17 förordningen (1998:1252) om områdesskydd) Fotokarta

Läs mer

Tillstånd till skyddsjakt efter storskarv i Hjälmaren

Tillstånd till skyddsjakt efter storskarv i Hjälmaren 1(8) Johanna Månsson Wikland Direkt: 010-224 86 36 johanna.wikland@lansstyrelsen.se Svenska Insjöfiskarenas Centralförbund Tjust-Lunnagård 341 93 BOLMSÖ Delg kv För kännedom till: Samtliga yrkesfiskare

Läs mer

Blekinge. Vilket speciellt resmål eller plats skulle ni helst åka till i Sverige under sommaren?

Blekinge. Vilket speciellt resmål eller plats skulle ni helst åka till i Sverige under sommaren? Blekinge Dalarna Östergötland Örebro Västra Götaland Västmanland Västernorrland Västerbotten Värmland Uppsala Södermanland Stockholm Skåne Norrbotten Kronoberg Kalmar Jönköping Jämtland Halland Gävleborg

Läs mer

Företagarpanelen Q Hallands län

Företagarpanelen Q Hallands län Företagarpanelen Q3 2014 s län Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för 6 mån sedan 100 90 5 2 80 34 40 70 60 Vet ej/ej svar 50 40 43 44 Högre Oförändrat Lägre 30 20

Läs mer

Förstärkt arbete med vattenkraft och dammar. Anders Skarstedt

Förstärkt arbete med vattenkraft och dammar. Anders Skarstedt Förstärkt arbete med vattenkraft och dammar Anders Skarstedt anders.skarstedt@havochvatten.se Anslag 1:11 Villkor 13 25 000 000 kr ska användas till förstärkt arbete med vägledning, tillsyn, prövning och

Läs mer

ERFARINGER RUNDT FORVALTNING AV SKARV I SVERIGE

ERFARINGER RUNDT FORVALTNING AV SKARV I SVERIGE ERFARINGER RUNDT FORVALTNING AV SKARV I SVERIGE Naturvårdsverket Viltförvaltningsenheten Per Risberg Ebba Henning Planck Naturvårdsverket Swedish Environmental Protection Agency 2018-10-15 1 Sinensis under

Läs mer

Miljösamverkan Sverige. Naturvårdskonferens 20 sep 2017 Kristina Höök Patriksson Carina Lif Lena Strömvall

Miljösamverkan Sverige. Naturvårdskonferens 20 sep 2017 Kristina Höök Patriksson Carina Lif Lena Strömvall Miljösamverkan Sverige Naturvårdskonferens 20 sep 2017 Kristina Höök Patriksson Carina Lif Lena Strömvall Miljötillsynsutredningen Betänkande juni 2017 SOU 2017:63 Miljösamverkan Sverige uppmärksammat

Läs mer

Beslut Naturvårdsverket beslutar att ge dig tillstånd till skyddsjakt efter fem (5) vikare inom Norrbottens län.

Beslut Naturvårdsverket beslutar att ge dig tillstånd till skyddsjakt efter fem (5) vikare inom Norrbottens län. 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Skog, Mimmi Tel: 010-698 1771 mimmi.skog @naturvardsverket.se BESLUT 2015-04-28 Ärendenr: NV-02507-15 Roland Boström Björkholmen 1 952

Läs mer

IDROTTONLINEPROJEKTET

IDROTTONLINEPROJEKTET IDROTTONLINEPROJEKTET Projektet startade förra året på Skytteforum och pågår under 2012. Syfte: Att alla föreningar skall ha kommit igång i IdrottOnline och lagt in samtliga medlemmar i systemet innan

Läs mer

Företagarpanelen Q Dalarnas län

Företagarpanelen Q Dalarnas län Företagarpanelen Q4 2014 s län Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för 6 mån sedan 100 90 6 4 80 33 31 70 60 Vet ej/ej svar 50 40 42 41 Högre Oförändrat Lägre 30 20

Läs mer

Antal förprövade platser för olika djurslag under 2014

Antal förprövade platser för olika djurslag under 2014 1(7) 215-2-2 Stabsenheten Harald Svensson Enheten för idisslare och gris Gunnar Palmqvist Antal förprövade platser för olika djurslag under 214 Jordbruksverket ställer årligen samman uppgifter om antalet

Läs mer

Skräntärna i Singö skärgård

Skräntärna i Singö skärgård FB 2011-01-10, publicerad i ROF:s tidskrift Roskarlen, 2011 Skräntärna i Singö skärgård Inventeringsrapport 2010 Fredrik Bondestam Örsten, Singö, 2011-01-10 Fredrik Bondestam Tegnérgatan 40C 752 27 Uppsala

Läs mer

Skogsbrandsdetektion i Sverige. Rickard Hansen. rickard.hansen@msb.se

Skogsbrandsdetektion i Sverige. Rickard Hansen. rickard.hansen@msb.se Skogsbrandsdetektion i Sverige Rickard Hansen rickard.hansen@msb.se Syfte med studien Nuvarande situation i Sverige och de olika länen. Behovet i de olika länen. Befintliga och alternativa detektionsmetoder.

Läs mer

Sörmlands Ejderhusprojekt

Sörmlands Ejderhusprojekt 20181213 Sörmlands Ejderhusprojekt 20162018 Syfte Ejderhusprojektet ville prova om ejderhusen kunde ge ett skydd för ådor mot havsörnspredation och därigenom få fram fler ungar. Bakgrund Utgångspunkten

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter vikare i Norrbottens län. Detta beslut gäller även om det överklagas.

Beslut om skyddsjakt efter vikare i Norrbottens län. Detta beslut gäller även om det överklagas. 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Mahrs, Petter Tel: 010-698 12 41 petter.mahrs@naturvardsverket.se BESLUT 2015-05-04 Ärendenr: NV-03147-15 Beslut om skyddsjakt efter vikare i Norrbottens län

Läs mer

Övervakning av skräntärnekolonin i Björns skärgård

Övervakning av skräntärnekolonin i Björns skärgård 2009 Övervakning av skräntärnekolonin i Björns skärgård Ulrik Lötberg 2009-10-04 Innehållsförteckning Sammanfattning...3 Bakgrund...5 Historik kring skräntärnekolonin vid Stenarna i Björns skärgård...5

Läs mer

Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av maj 2014

Mer information om arbetsmarknadsläget i Östergötlands län i slutet av maj 2014 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Östergötland 2014-06-17 Annelie Almérus Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Östergötlands län Maj 2014 18 778 (8,9 %) 8 511 kvinnor (8,6 %) 10 267 män

Läs mer

276 3 Storstadsområden. SCB Befolkningsstatistik del 1-2, 2003

276 3 Storstadsområden. SCB Befolkningsstatistik del 1-2, 2003 276 3 Storstadsområden Tabell 3.1 Folkmängd i storstadsområdena 31 december 2002 och 2003 Population in the metropolitan areas on Dec. 31, 2002 and 2003 Storstadsområde Folkmängd 31 dec. Folkökning Storstadsområde

Läs mer

Allemansrätten paddling

Allemansrätten paddling Allemansrätten paddling Inte störa inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten. Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Allemansrätten gäller både på land och

Läs mer

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2007

Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2007 Resultat från inventeringar av järv i Sverige 2007 2 Innehåll 1. INLEDNING...4 2. METOD...4 2.1. ORGANISATION...5 3. RESULTAT T...5 4. LITTERATUR...11 Versioner Rapporten är skriven av Viltskadecenter

Läs mer

Sommaren 2015 i besöksnäringen

Sommaren 2015 i besöksnäringen Sommaren 2015 i besöksnäringen SOMMAREN 2015 I BESÖKSNÄRINGEN I denna rapport sammanfattar Visita sommaren 2015. Med sommaren menas här juni och juli. När utvecklingen kommenteras jämförs med motsvarande

Läs mer

Fåglar och vindkraft Martin Green Biologiska institutionen, Lunds Universitet Vem är Martin Green? Forskare vid Lunds Universitet Miljöövervakningsprojekt & studier av påverkan Vindkraft och fåglar ca

Läs mer

DEN NYA ÄLGFÖRVALTNINGEN - HUR BLEV DEN? Göran Bergqvist Nationellt klövviltansvarig Svenska Jägareförbundet

DEN NYA ÄLGFÖRVALTNINGEN - HUR BLEV DEN? Göran Bergqvist Nationellt klövviltansvarig Svenska Jägareförbundet - HUR BLEV DEN? Göran Bergqvist Nationellt klövviltansvarig Svenska Jägareförbundet NÅGRA MÅL I DEN NYA ÄLGFÖRVALTNINGEN (DET FINNS FLER ) Adaptiv Kostnadseffektiv Markägarsidans inflytande stärkas ÄLGFÖRVALTNINGSOMRÅDEN

Läs mer

A. Skyddsjakt för fiskare och deras medhjälpare. B. Skyddsjakt i fredningsområden för fisk - mynningsområden

A. Skyddsjakt för fiskare och deras medhjälpare. B. Skyddsjakt i fredningsområden för fisk - mynningsområden BESLUT 1 (10) Rätts och djurskydd Jonas Kromnow 010-2240121 Delgivningskvitto Sveriges yrkesfiskares ekonomiska förening / Glenn Fridh Knutsbergsvägen 39-13 37493 Karlshamn Tillstånd för skyddsjakt efter

Läs mer

Kustfiskets framtid gråsälen? Sven Gunnar Lunneryd, Program Sälar och Fiske

Kustfiskets framtid gråsälen? Sven Gunnar Lunneryd, Program Sälar och Fiske Kustfiskets framtid gråsälen? Sven Gunnar Lunneryd, Program Sälar och Fiske 1994 startade Projekt Sälar och Fiske (PSF) Deltagare Länsstyrelser Naturvårdsverket Fiskeriverket Yrkesfiskare SNF WWF Syfte

Läs mer

36 arter kustfåglar. Häckar vid vatten i skärgårdsmiljö. Svanar Änder Skrakar Gäss Skarvar Vadare Måsar Tärnor Rallfåglar Grisslor Doppingar

36 arter kustfåglar. Häckar vid vatten i skärgårdsmiljö. Svanar Änder Skrakar Gäss Skarvar Vadare Måsar Tärnor Rallfåglar Grisslor Doppingar Sören Lindén, Stockholms ornitologiska förening 36 arter kustfåglar Häckar vid vatten i skärgårdsmiljö Svanar Änder Skrakar Gäss Skarvar Vadare Måsar Tärnor Rallfåglar Grisslor Doppingar Stockholms skärgård,

Läs mer

Gotland Uppdaterad efter TV-pucken 2018

Gotland Uppdaterad efter TV-pucken 2018 Gotland Uppdaterad efter TV-pucken 2018 1964 Uppland 0-7 1965 Västergötland 1-5 1966 Blekinge 0-4 1967 Halland 4-2 1967 Östergötland 3-2 1967 Värmland 0-6 1968 Blekinge 0-9 1969 Skåne 1-8 1970 Östergötland

Läs mer

Faunaväkteriet ideell övervakning av hotade djurarter. Foto Nils Olof Jerling

Faunaväkteriet ideell övervakning av hotade djurarter. Foto Nils Olof Jerling Faunaväkteriet ideell övervakning av hotade djurarter Foto Nils Olof Jerling Pavel Åsa Hedin Bína Faunaväkteri Upplägg Långsiktig övervakning > Faunaväkteri småkryp Kampanjer > groddjur, bastardsvärmare,

Läs mer

Tillstånd till skyddsjakt efter storskarv i Hjälmaren

Tillstånd till skyddsjakt efter storskarv i Hjälmaren 1(1) Johanna Månsson Wikland Direkt: 010-224 86 36 johanna.wikland@lansstyrelsen.se Svenska Insjöfiskarenas Centralförbund Tjust-Lunnagård 341 93 BOLMSÖ Delg kv För kännedom till: Samtliga yrkesfiskare

Läs mer

ARBETSMARKNADSRAPPORT 2007 Kvartal 4

ARBETSMARKNADSRAPPORT 2007 Kvartal 4 ARBETSMARKNADSRAPPORT 7 Kvartal 4 Bästa arbetsmarknaden för Jusekmedlemmar under -talet Andelen Jusekmedlemmar med ersättning från Akademikernas erkända a-kassa, AEA, har fortsatt sjunka under 7. Under

Läs mer

Uppsala Martin Schroeder Inst Ekologi, SLU Box Uppsala. Granbarkborrens förökningsframgång under 2009

Uppsala Martin Schroeder Inst Ekologi, SLU Box Uppsala. Granbarkborrens förökningsframgång under 2009 Uppsala 2009-10-08 Martin Schroeder Inst Ekologi, SLU Box 7044 750 07 Uppsala Granbarkborrens förökningsframgång under 2009 1 Bakgrund Granbarkborrens förökningsframgång under 2009 är en viktig information

Läs mer

Vanligare med sjuknärvaro än friskfrånvaro

Vanligare med sjuknärvaro än friskfrånvaro Vanligare med sjuknärvaro än friskfrånvaro En av fyra känner någon som missbrukat trygghetssystemen En klar majoritet, 78 %, anser att arbetsmoralen i Sverige generellt sett är god. Jämför vi andelen människor

Läs mer