Utkast. Ny kostym och respirator? Förstudie

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utkast. Ny kostym och respirator? Förstudie"

Transkript

1 Förstudie Utkast Ny kostym och respirator? En förstudie om bedömda potentialer och behovet av insatser för energieffektivisering inom rekordårens byggnation Saga Ekelin Hans Isaksson K-Konsult Energi Stockholm AB Förstudie Kostym&Respirator.doc

2 Innehåll 1 Bakgrund och syfte Bakgrund Syfte och Mål Underlag för analyser Kunskap om strukturen i rekordåren bestånd av flerbostadshus Sammanfattning av strukturen och energipotentialen Förslag till fördjupning och inriktning av fortsatt BeBo projekt Förslag till projektstruktur Tidplan Förslag till budget för etapp 1, år (11)

3 1 Bakgrund och syfte Om energianvändningen i bebyggelsen totalt sett ska minska räcker det inte med insatser i nyproduktionen. Den övervägande energianvändningen sker i det befintliga beståndet. Nedan fokuseras successivt beskrivningarna mot de delar av bebyggelsen som avser flerbostadshus, d v s det bestånd som omfattas av Energimyndighets beställargrupp för energieffektiva flerbostadshus BeBo:s arbetsområde. 1.1 Bakgrund BeBo, är en grupp sammansatt av ägare/förvaltare av flerbostadshus. Gruppen arbetar för energieffektiva och miljömässigt goda lösningar och fungerar som kravställare och informatör. Huvudmålet för BeBo:s verksamhet är att gruppens aktiviteter genom en samlad beställarkompetens ska leda till att energieffektiva system och produkter tidigare kommer ut på marknaden. Ett av delmålen i detta sammanhang är att genomföra utredningar och mätningar för att klarlägga potentialer. Gruppen konstaterar att de Nationella miljömålen successivt har formulerats i mer konkreta delmål för energi. I den senaste energipropositionen föreslås att energianvändningen per uppvärmd yta i bostäder och lokaler bör minskas med 20 procent till 2020 och med 50 procent till Gruppen höll under hösten 2005 ett idéseminarium om fortsatt inriktning av sin verksamhet. Vid seminariet konstaterades att den avgörande delen av bebyggelsens sker i det redan byggda beståndet och bland annat diskuterades möjligheten att fokusera på åtgärder som kan matcha ombyggnadsbehovet i den omfattande byggnation som tillkom under rekordåren. I jämförelse med dagens krav på energiteknisk byggnadsstandard konstaterades att den avgörande skillnaden ligger i klimatskärm och ventilation. Efter idéseminariet tillsatte BeBo en arbetsgrupp för att konkretisera fortsatta insatser: Kjell Berndtsson Riksbyggen (sammankallande) Ing-Marie Odengren Alingsåshem AB Yngve Green AB Svenska Bostäder Ingvar Andreasson AB Familjebostäder Per Forsling + Ronny Bergens Fastighetsägarna Stockholm Hans Isaksson K-Konsult Energi (sekreterare) 3(11)

4 Tillika initierade arbetsgruppen denna förstudie för att formulera förslag till potentialer och insatsområden. Arbetsgruppen har under sina möten knutit KTH:s forskargrupp BOOM till sitt arbete. BOOM gruppen har genom mångåriga forskningsinsatser studerat varsam ombyggnad i det svenska beståndet av flerbostadshus. Denna kunskap har varit av avgörande betydelse som underlag för denna förstudie och de analyser och förslag som arbetsgruppen lägger fram. Fakta Definitionsmässigt omfattar sektorn bostäder och service bostäder, lokaler (exklusive industrins lokaler), fritidshus och övrig service (inkluderar byggsektorn, gatu- och vägbelysning, avlopps- och reningsverk samt el- och vattenverk). Energianvändningen inom sektorn uppgick år 2003 till 154 TWh vilket motsvarar ca 38 procent av Sveriges totala slutliga energianvändning. Ungefär 87 procent, eller 136 TWh, av energianvändningen i sektorn bostäder och service utgörs av användning i bostäder och lokaler. En stor del av energianvändningen utgörs av uppvärmning och varmvatten, ca 93 TWh. Ca 18 TWh används som hushållsel och ca 25 TWh som driftel (fastighetsel). Bostäder och lokaler Det totala antalet flerbostadshus uppgick år 2003 till st. Antalet lägenheter i flerbostadshus beräknas till drygt st. De största åldersgrupperna bland flerbostadshusen, ca 35 procent av beståndet, återfinns inom rekordårens hus byggda Ägandet av flerbostadshus fördelas relativt lika mellan allmännyttan, bostadsrättsföreningar och privata fastighetsägare. Antalet lokaler uppgick till ca st fördelade på fastigheter. Lokalerna ägs till ca 35 procent av kommuner och landsting, ca 59 procent av privata fastighetsägare och ca 6 procent av staten. 1.2 Syfte och Mål Syftet med BeBo:s verksamhet är att minska beroendet av energi i form av värme och el, samt att minska påverkan på miljön. Detta ska också ske med beaktande av en bra innemiljö. Det stora bidraget till miljön, och därmed till strävan mot ett långsiktigt uthålligt samhällsbyggande, är den minskade energianvändning som gruppens arbete ska bidra till. Målet med denna förstudie är att lyfta fram potentialer för energieffektivisering i det befintliga beståndet av flerbostadshus. Speciellt har gruppen pekat ut det stora antalet bostäder som uppfördes under 60- och 70-talen i rekordårens bebyggelse. En stor del av detta bestånd kommer under de närmaste åren att genomgå omfattande ombyggnader. Syftet med förstudien är att lägga en grund så att vi i en förlängning ska kunna utnyttja teknikupphandling eller likvärdiga aktiviteter, tekniktävling, 4(11)

5 koncepttävling, e t c, för att initiera energieffektiva lösningar i samband med ombyggnader. 5(11)

6 2 Underlag för analyser Under en kort period under 60- och 70-talen, rekordåren, byggdes nära en fjärdedel av de svenska flerbostadshusen. I samband med att dessa bestånd inom kort kommer att åtgärdas, i enlighet med de 40-årscykler som generellt gäller för större ombyggnader, är det av största vikt att analysera vilka energieffektiviseringsåtgärder som är möjliga. 2.1 Kunskap om strukturen i rekordåren bestånd av flerbostadshus Som underlag för denna förstudie har i allt väsentligt använts BOOMgruppens rapport Flerbostadshusens förnyelse behov och förutsättningar 2002/03. BOOM-gruppen har under flera decennier arbetat med analyser som underlag för det svenska bostadsbeståndets ombyggnadsbehov. BOOM-gruppen har också adjungerats till den arbetsgrupp som följt arbetet med förstudien Strukturen inom flerbostadshus byggda Under en kort tid på och talen byggdes nära en fjärdedel av de svenska bostäder som finns i dag. År 2002 fanns i flerbostadshus byggda totalt ca lägenheter; ca 35 procent av lägenheterna i flerbostadshus. Flertalet av dem, drygt 85 procent eller lägenheter, hade inte moderniserats åren Före 1975 utfördes troligen bara mindre underhållsåtgärder. Geografiskt Majoriteten av byggnaderna är uppförda i storstadsområden eller i större orter över hela landet. Byggnadsteknik Husen från rekordåren är till stor del maskinellt byggda. Normalt användes byggkranar på byggplatserna och standardiserade, fabrikstillverkade byggkomponenter var vanliga. Förtillverkade betongelement användes till fasader och stommar i procent av flerbostadshusen. Bärande ytterväggar är ovanliga; s.k. bokhyllestomme av platsgjuten betong eller, mindre vanligt, pelarbalksystem blev helt förhärskande och användes även för tvåvåningshus. Ytterväggarna var utfackningsväggar av träregelkonstruktioner, klädda med tegel, fasadskivor eller trä, eller av putsad lättbetong. Blå lättbetong användes fortfarande. Putsen var ofta s.k. ädelputs med god hållbarhet. Taken är vanligen sadeltak med ganska svag lutning; bara omkring en tredjedel av husen har vind med gånghöjd. Plana eller låglutande tak med invändig avvattning byggdes på en tredjedel av husen. Takbeläggningen är (var 1980) företrädesvis papp. 6(11)

7 Betongpannor och andra nya takmaterial, men även tegel, eternit och plåt användes också. Byggnadstyper Drygt 50 procent av lägenheterna finns i tre- eller fyravånings hus och omkring en tredjedel i högre hus. Cirka 85 procent av lägenheterna finns i lamellhus, knappt 10 procent i punkthus och knappt 5 procent i loftgångshus, en hustyp som knappast förekommit tidigare. Under 1960-talets första år byggdes fortfarande en del mycket höga punkthus med nio eller fler våningar. Drygt 15 procent av lägenheterna, ca , finns i låga hus med 1 2 våningar; många av dem är hyresradhus för äldre i mindre samhällen. Hus byggda : Våningar: % Antal lgh i 1000 tal Ventilationssystem Nästan tre fjärdedelar av husen byggdes med fläktstyrd ventilation, de flesta av dem med F-ventilation (64 procent). Omkring 30 procent av husen hade självdragsventilation år 1980 (något osäkra siffror). En mindre andel (ca 8 procent) av husen hade, s k balanserad FT -ventilation. Ventilationssystemen har beräknats (delvis skattats) ha förbättrats för ca lägenheter åren Behov av förbättringar kan dock finnas för en del av dem och även för en stor del av de inte åtgärdade, även om den obligatoriska ventilationskontrollen fört med sig mer frekventa åtgärder. Åtskilligt kan ha utförts utan att registreras i statistiken. För många åtgärder är dock de normala intervallen för byten så kostsamma att inget ännu gjorts. Maximalt kan behoven av genomgripande åtgärder byten av fläktar, styrsystem m.m. gälla ca lägenheter. Fasader och tak Husen från denna period har relativt god värmeisolerande förmåga (15-20 av husens fasader har dock högt U värde). År 1980 var procent av husen berättigade till speciellt statligt stöd för tilläggsisolering (något osäkra siffror). Registrerad förnyelse (utbyte helt eller delvis) av fasadytskikt har berört drygt lägenheter , medan ca fasader har tilläggsisolerats, helt eller delvis. Tilläggsisolering av lamellhus kan gälla enbart gavelfasader, där behoven av bättre isolering ofta är störst. Motsvarande summor för åtgärder gällande tak är ca resp. drygt berörda lägenheter. Isolering av tak tycks således inte ha utförts i någon större utsträckning. Både när det gäller fasader och tak kan dock mycket ha gjorts utan att registreras i statistiken. Maximalt behov av större fasadåtgärder under de närmaste decennierna kan, 7(11)

8 mycket grovt uppskattat, beröra hus med lägenheter. Försiktighet i fråga om ändringar kan behövas i många fall, för att tidstypiska karaktärsdrag och starka fasaduttryck inte ska gå förlorade. Fönster De flesta av rekordårens hus byggdes med tvåglasfönster, men speciellt under några år på 1960-talet, då reglerna för statligt stöd gynnade treglasfönster, byggdes många lägenheter med sådana (96 procent har 2-glas, 3 procent har 3- glas). Stora odelade glasytor var vanliga och maskinglas var helt förhärskande. Den stora produktionen medförde att snabbvuxet, tämligen poröst virke användes, och en del väggkonstruktioner bidrog till att skapa fuktproblem. Drygt lägenheter har fått sina fönster utbytta till 3-glasfönster i samband med modernisering åren Åtskilliga fönster, kanske lika många därutöver, torde ha bytts ut eller reparerats och beklätts med aluminiumprofiler som ett slags förstärkt underhåll. Förbättringar av fönstren och deras isolerförmåga kan därmed bli aktuell i kanske lägenheter. Det kan innebära enklare förbättringar såsom tätning av fogar och tredje rutan eller motsvarande förbättring, men helt utbyte kan ibland vara att föredra av tekniska skäl. 2.2 Sammanfattning av strukturen och energipotentialen Av redovisningen kan utläsas att: I byggnader omfattande ca lägenheter behöver genomgripande åtgärder på ventilationssystemen genomföras, byte av fläktar, styrsystem, m m Större fasadåtgärder behöver genomföras i byggnader omfattande lägenheter Förbättringar av fönster och deras isolerförmåga behöver genomföras i byggnader omfattande ca lägenheter Översatt till energitermer motsvarar detta grovt räknat 1) ett årligt energibehov på 8 TWh: 1) Angiven yta och specifik förbrukning är medelvärden enligt SCB -Värme + varmvatten: (1 lgh * 60 m2* 170 kwh/m2) 10 MWh/lgh -Driftel (fastighetsel): (1 lgh * 60 m2 * 25 kwh/m2) 1,5 MWh/lgh Räknat på lägenheter motsvara detta 8 TWh 8(11)

9 Om kravet på energieffektivisering ska realiseras i enlighet med de uppsatta målen att energianvändningen ska minskas med 20 procent till 2020 och med 50 procent till 2050, behöver följande resultat uppnås: 20 % en minskning med 1,6 TWh 50 % en minskning med 4 TWh Uttryckt som specifik förbrukning per kvadratmeter behöver förbrukningen ( kwh/m 2 ) därmed reduceras till: 20 % till 156 kwh/m 2 50% till 98 kwh/m 2 Vilket inte, i båda fallen, torde vara några ouppnåelig sänkning av förbrukningen förutsatt att de tekniska åtgärderna (klimatskal: fasad/fönster och installationer: ventilation) sker i ett systemperspektiv och i samverkan med ett framtida behovsstyrt underhåll som vidmakthåller den uppnådda sänkningen av energiförbrukningen. 9(11)

10 3 Förslag till fördjupning och inriktning av fortsatt BeBo projekt Som konstaterats sker den huvudsakliga energiförbrukningen inom den befintliga bebyggelsen. Mer än 90 procent av de byggnader som förväntas finnas om 50 år är redan byggda. Det är därför viktigt att åtgärder vidtas i den befintliga bebyggelsen speciellt i samband med större ombyggnader. Det är angeläget att i dessa sammanhang ställa vittgående krav på energieffektivisering för att möjliggöra att de energipolitiska målen uppfylls. Detta kräver också krav på en långsiktighet vid genomförandet av de förslag på fortsatta insatser som lämnas i denna förstudie. I det fortsatt projektarbete ska olika tekniska lösningar närmare studeras, kostnads och lönsamhetsbedömas, samt vid behov demonstreras och utvärderas. I arbetet ingår också att sprida budskapet om behovet energieffektiva lösningar till branschen; fastighetsföretag samt bygg- och materialindustrin. Vidare får det fortsatta arbetet utvisa om det är lämpligt med aktiviteter såsom teknikupphandling eller tävling för att driva på teknikutveckling och marknadsimplementering. 3.1 Förslag till projektstruktur Förstudiens förslag är att det fortsatta arbetet binds samman av en projektstruktur med: Övergripande: Koordinering/Samordning Delprojekt: Ny kostym Respirator Syftet med det övergripande projektet är att koordinera övergripande aktiviteter såsom seminarier, information, tävlingar, branschkontakter, m fl. Syftet med delprojekten är att arbeta med underlag för respektive teknikområde, teknikläget (inkl. framtida spetsteknik), applicerbarhet (anpassning till det aktuella beståndet, montageteknik, m m) och kostnad samt lönsamhetsaspekter Medverkande resurser och kompetens Projektorganisationen bör besättas med personer från BeBo:s organisation. I framförallt delprojekten bör det också finnas ekonomiskt utrymme att knyta olika kompetenser och resurser för genomförandet. 3.2 Tidplan Arbetet med energieffektivisering är i sig ett långsiktigt arbete som måste följas av långsiktiga satsningar. Detta projektförslag med inriktning mot minskad energianvändning i flerbostadshus inom rekordårens bestånd avser 10(11)

11 i ett första steg förberedande insatser under år De fortsatta arbetet kan dock bedömas behöva pågå under flera år, när olika marknadspåverkandeaktiviteter ska genomföras. 3.3 Förslag till budget för etapp 1, år Med hänsyn till de kompetens- och resurspersoner som bedöms behöva anlitas samt i övrigt behov av eventuella verifikationer/provningar, bedöms budgeten för den första etappen till i storleksordningen kr 11(11)

12 Förstudie Kostym&Respirator.doc

Energieffektivisering av befintlig bebyggelse med rationell tilläggsisolering. Kristina Mjörnell

Energieffektivisering av befintlig bebyggelse med rationell tilläggsisolering. Kristina Mjörnell Energieffektivisering av befintlig bebyggelse med rationell tilläggsisolering Kristina Mjörnell Potentialen för tilläggsisolering av klimatskärmen I Sverige finns ca 2,4 miljoner lägenheter i flerbostadshus

Läs mer

Besparingspotential i miljonprogramhusen

Besparingspotential i miljonprogramhusen Besparingspotential i miljonprogramhusen Renovering till passivhusprestanda myt eller verklighet 23 okt 2007 Catarina Warfvinge Bitr Miljöchef Bengt Dahlgren AB Univ lekt vid Lunds Tekniska Högskola Den

Läs mer

Byggnadstypologier Sverige

Byggnadstypologier Sverige Byggnadstypologier Sverige Inneha llsfo rteckning Byggnadstypologier... 3 Bakgrund... 3 Exempel klimatzon 3 Enfamiljshus byggt innan 1960 (area 125 m 2 )... 4 Exempel klimatzon 3 Enfamiljshus byggt innan

Läs mer

Värmeåtervinning ur ventilationsluft -befintliga flerbostadshus. Åsa Wahlström

Värmeåtervinning ur ventilationsluft -befintliga flerbostadshus. Åsa Wahlström Värmeåtervinning ur ventilationsluft -befintliga flerbostadshus Åsa Wahlström Poseidon lågenergihus Backa (Mattias Westher) Energibesparingspotential År 2020 kan 0,7 TWh/år besparas om installation av

Läs mer

Förslag. BeBo-projekt. Industrialiserad energieffektivisering av industriellt producerade flerbostadshus. Utkast till projektbeskrivning

Förslag. BeBo-projekt. Industrialiserad energieffektivisering av industriellt producerade flerbostadshus. Utkast till projektbeskrivning Förslag BeBo-projekt Industrialiserad energieffektivisering av industriellt producerade flerbostadshus Utkast till projektbeskrivning Maj 2007 Catarina Warfvinge/Hans Isaksson/Saga Ekelin Warfvinge/Isaksson/Ekelin

Läs mer

TURIK Teknikupphandling av rationell isolering för ytterväggar och fasader för befintliga flerbostadshus

TURIK Teknikupphandling av rationell isolering för ytterväggar och fasader för befintliga flerbostadshus TURIK Teknikupphandling av rationell isolering för ytterväggar och fasader för befintliga flerbostadshus Agneta Persson WSP Sverige AB 2011-02-17 Min presentation Bakgrund och målsättning med teknikupphandlingen

Läs mer

BeBo. www.bebostad.se

BeBo. www.bebostad.se Energimyndighetens beställargrupp för flerbostadshus BeBo www.bebostad.se Medlemmar BeBo - Uppgifter: Genomföra utredningar och mätningar för att klarlägga potentialer Prova och demonstrera nya lösningar

Läs mer

krav för energi 2010 och mål Övergripande miljömål för energieffektiva lösningar och val av förnybara energislag i nybyggnadsprojekt

krav för energi 2010 och mål Övergripande miljömål för energieffektiva lösningar och val av förnybara energislag i nybyggnadsprojekt krav för energi 2010 och mål Övergripande miljömål för energieffektiva lösningar och val av förnybara energislag i nybyggnadsprojekt Bakgrund Målsättningen med att tillämpa miljömål för energieffektiva

Läs mer

Hur långt kan vi nå? Hur effektiva kan befintliga hus bli? Åke Blomsterberg Energi och ByggnadsDesign Arkitektur och byggd miljö Lunds Universitet

Hur långt kan vi nå? Hur effektiva kan befintliga hus bli? Åke Blomsterberg Energi och ByggnadsDesign Arkitektur och byggd miljö Lunds Universitet 1 Hur långt kan vi nå? Hur effektiva kan befintliga hus bli? Åke Blomsterberg Energi och ByggnadsDesign Arkitektur och byggd miljö Lunds Universitet WSP Environmental 2 Miljonprogrammet Bakgrund - Fram

Läs mer

2010-11-08. Sven-Olof Klasson

2010-11-08. Sven-Olof Klasson Sven-Olof Klasson Espedalen Espedalen Bovärdar Antal Åldersstruktur hyresgäster Espedalen 2010 120 103 100 80 73 60 58 52 50 63 59 51 40 28 20 19 6 0 0-6 7-16 17-19 20-24 25-34 35-44 45-54 55-64 65-74

Läs mer

UNDERHÅLLSPLAN. Underhållsplanen sträcker sig fram till 2050. Perioden är vald med tanke på att denna period täcker in husens renoveringscykel.

UNDERHÅLLSPLAN. Underhållsplanen sträcker sig fram till 2050. Perioden är vald med tanke på att denna period täcker in husens renoveringscykel. UNDERHÅLLSPLAN för HSB:s Brf Berglandet Underhållsplanen är utarbetad av styrelsen i brf Berglandet. Syftet med underhållsplanen är i första hand att visa när i tiden det är dags för föreningen att påbörja

Läs mer

Energieffektiviseringens risker Finns det en gräns innan fukt och innemiljö sätter stopp? Kristina Mjörnell SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut

Energieffektiviseringens risker Finns det en gräns innan fukt och innemiljö sätter stopp? Kristina Mjörnell SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Energieffektiviseringens risker Finns det en gräns innan fukt och innemiljö sätter stopp? Kristina Mjörnell SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Stor potential för energieffektivisering I Sverige finns

Läs mer

Teknikupphandling av värmeåtervinningssystem i befintliga flerbostadshus

Teknikupphandling av värmeåtervinningssystem i befintliga flerbostadshus Teknikupphandling av värmeåtervinningssystem i befintliga flerbostadshus -anbudsunderlag 2010-03-26 Ulrika Jardfelt SABO Tomas Berggren Energimyndigheten Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 2 2 Målsättning...

Läs mer

BeBo Aktuellt och intressant. Göran Werner, Koordinator för BeBo

BeBo Aktuellt och intressant. Göran Werner, Koordinator för BeBo BeBo Aktuellt och intressant Göran Werner, Koordinator för BeBo BeBo Övergripande mål och strategi BeBo Energimyndighetens beställargrupp för energieffektiva flerbostadshus Med 28 kommunala och privata

Läs mer

Svenska Bostäders arbete på Järva

Svenska Bostäders arbete på Järva Svenska Bostäders arbete på Järva Några exempel på upprustning, energieffektivisering och nöjda hyresgäster Yngve Green Energiansvarig Svenska Bostäder AB Järvafältet 2/3 naturreservat på 20 km2, 1/3 bostäder

Läs mer

BRF GREENHUSEN 2 Sillhajen 4, Malmö

BRF GREENHUSEN 2 Sillhajen 4, Malmö JM AB BRF GREENHUSEN 2 Sillhajen 4, Malmö MALMÖ 2012-08-16 BRF GREENHUSEN 2 Datum 2012-08-16 Uppdragsnummer 61631146532 Utgåva/Status Slutgiltig Marika Andersson Marika Andersson Mikael Fromell Uppdragsledare

Läs mer

ENERGIDEKLARATION Brf Norrskenet

ENERGIDEKLARATION Brf Norrskenet 2009 ENERGIDEKLARATION Brf Norrskenet Rickard Norlin Riksbyggen 2009-06-15 Vad är en energideklaration? Energideklarationen beskriver en byggnads energianvändning. Lagen om energideklarationer bygger på

Läs mer

2013-05-03. Storgatan 19 Box 5501 114 85 Stockholm telefon 08-783 84 21 info@byggmaterialindustrierna.se

2013-05-03. Storgatan 19 Box 5501 114 85 Stockholm telefon 08-783 84 21 info@byggmaterialindustrierna.se Remissvar avseende Energimyndighetens rapport Implementering av artikel 7 i energieffektiviseringsdirektivet, Energimyndighetens beräkningar och förslag med kompletteringar och Finansdepartementets promemoria

Läs mer

Bilaga C: Beskrivning av demonstrationshus. Teknikupphandling värmeåtervinningssystem i befintliga flerbostadshus

Bilaga C: Beskrivning av demonstrationshus. Teknikupphandling värmeåtervinningssystem i befintliga flerbostadshus Fastighetsägare: STOCKHOLMSHEM AB Kontaktperson: Peter Axelsson, 08-50839496 Byggnadens namn: Område 170 Adress: Skattungsvägen 23-27, Åmänningevägen 64-68, Stockholm Det finns ca 1100 liknande lägenheter

Läs mer

Ombyggnad av småhus till passivhus - är det möjligt?

Ombyggnad av småhus till passivhus - är det möjligt? Ombyggnad av småhus till passivhus - är det möjligt? Hälften av Sveriges befolkning bor i småhus Hans Eek Juli 2011 Framtida krav på koldioxideffektivt byggande Byggnaderna står för 50% av utsläppen av

Läs mer

Bilaga B Beskrivning av demonstrationshusen

Bilaga B Beskrivning av demonstrationshusen Bilaga B Beskrivning av demonstrationshusen Fastighetsägare: Helsingborgshem AB Kontaktperson: John Nielsen, telefon: 042 20 82 20, mobil: 0730 70 09 20 Anders Olsson, telefon: 042 20 82 37 Total antal

Läs mer

Erfarenheter från ett renoveringsprojekt

Erfarenheter från ett renoveringsprojekt Erfarenheter från ett renoveringsprojekt Arne Elmroth Professor em. i Byggnadsfysik Brf. Storuven, Rekorderlig Renovering Åtgärder som genomförts 1. Ny takvåning på en av byggnaderna med energieffektiv

Läs mer

BeBo Räknestuga Malmö Emma Karlsson, WSP

BeBo Räknestuga Malmö Emma Karlsson, WSP BeBo Räknestuga Malmö 2016-03-04 Emma Karlsson, WSP Agenda Dag 1 10.00-10.30 Välkommen, Emma Karlsson, assisterande koordinator för BeBo 10.30-12.00 Teoretiskt kunskapsblock: Grunderna i investeringskalkyl

Läs mer

Maratonvägen 36 energieffektiv renovering

Maratonvägen 36 energieffektiv renovering BeBo, är Energimyndighetens beställargrupp för bostäder. BeBo-medlemmarna, några av landets största fastighetsägare inom bostadssektorn, driver inom nätverket olika utvecklingsprojekt med inriktning mot

Läs mer

Så tilläggsisolerar vi våra miljonprogramhus

Så tilläggsisolerar vi våra miljonprogramhus Så tilläggsisolerar vi våra miljonprogramhus Åke Blomsterberg WSP Environmental & LTH Energi och ByggnadsDesign 2014-06-10 Renovering flerbostadshus Miljonprogrammet - Fram till 2017 behöver 100 000 miljonprogramslägenheter

Läs mer

Swedisol. Energieffektiviseringsundersökning. April Järnvägsgatan 11, Helsingborg, tel ,

Swedisol. Energieffektiviseringsundersökning. April Järnvägsgatan 11, Helsingborg, tel , Swedisol Energieffektiviseringsundersökning April 2018 Innehåll Bakgrund och syfte... 3 Sammanfattning... 4 1. Intervjuundersökning... 1.1 Bakgrund... 1.2 Energieffektiviseringsbehov... 6 1.3 Minskning

Läs mer

Hur ska vi klara klimatmålen i tid? Svaret är KLOT! Ett program för energiomställning av bostäder.

Hur ska vi klara klimatmålen i tid? Svaret är KLOT! Ett program för energiomställning av bostäder. Hur ska vi klara klimatmålen i tid? Svaret är KLOT! Ett program för energiomställning av bostäder. För klimatet! Det behövs ett miljardprogram till boendet för klimatets skull Bostäderna i Sverige behöver

Läs mer

Underhållsplan för Brf Månstenen 18/11 2014. Innehåll. 1. Objekt 2. 2. Syfte och omfattning 3. 3. Underlag 3. 4. Tidigare renoveringar 4

Underhållsplan för Brf Månstenen 18/11 2014. Innehåll. 1. Objekt 2. 2. Syfte och omfattning 3. 3. Underlag 3. 4. Tidigare renoveringar 4 Underhållsplan för Brf Månstenen 18/11 2014 Innehåll. 1. Objekt 2 2. Syfte och omfattning 3 3. Underlag 3 4. Tidigare renoveringar 4 5. Kortfattad byggnadsbeskrivning 4 6. Underhållsbehov och avsättning

Läs mer

RENOvERiNg med fokus På ENERgi Och innemiljö

RENOvERiNg med fokus På ENERgi Och innemiljö Renovering med fokus på energi och innemiljö Fastigheten på Katjas Gata 119 efter ombyggnad. Kan man göra lågenergihus av ett befintligt bostadshus från miljonprogrammet? Vi tänker göra ett allvarligt

Läs mer

Halvera Mera 3 Förstudie Censorn 9, Jönköping Willhem AB. Peter Ström, WSP

Halvera Mera 3 Förstudie Censorn 9, Jönköping Willhem AB. Peter Ström, WSP Halvera Mera 3 Förstudie Censorn 9, Jönköping Willhem AB Peter Ström, WSP Beskrivning 2 Fastigheten uppförd 1939 Atemp 2 140 kvm 17 lägenheter, 47 % Lokaler 33 % 5 våningsplan + källare 2 trapphus Teknik

Läs mer

Energideklaration sammanställning

Energideklaration sammanställning Energideklaration sammanställning Brf Blomgläntan Alingsås 2009-09-30 Utförd av: Hans Malmer 1(7) Sammanfattning har på uppdrag av Brf Blomgläntan utfört energideklaration av fastigheten. Syftet med denna

Läs mer

Linus Söderman 2015-09-24. Energideklaration Havstruten 2 Galeasvägen 15 Vaxholm

Linus Söderman 2015-09-24. Energideklaration Havstruten 2 Galeasvägen 15 Vaxholm Linus Söderman Energideklaration Galeasvägen 15 Vaxholm Innehållsförteckning Energideklaration... 1 Syfte... 2 Genomförande... 2 Beskrivning av föreslagna åtgärder... 4 1. Montera flödesbegränsare på vattenarmaturerna...

Läs mer

Går det att klara nära nollenergikrav vid ombyggnad av flerbostadshus?

Går det att klara nära nollenergikrav vid ombyggnad av flerbostadshus? Går det att klara nära nollenergikrav vid ombyggnad av flerbostadshus? Åsa Wahlström, CIT Energy Management Energimyndighetens nationella strategi och Boverkets kommande ombyggnadsregler kommer sannolikt

Läs mer

Swedisol. Energieffektiviseringsundersökning. April Järnvägsgatan 11, Helsingborg, tel ,

Swedisol. Energieffektiviseringsundersökning. April Järnvägsgatan 11, Helsingborg, tel , Swedisol Energieffektiviseringsundersökning April 219 Innehåll Bakgrund och syfte... 3 Sammanfattning... 4 1. Intervjuundersökning... 1.1 Bakgrund... 1.2 Energieffektiviseringsbehov... 6 1.3 Minskning

Läs mer

ENERGIDEKLARATION BRF Friheten

ENERGIDEKLARATION BRF Friheten 2010 ENERGIDEKLARATION BRF Friheten Årsta 2010-02-10 Lars-Johan Lindberg Energiexpert Vad är en energideklaration? Energideklarationen beskriver en byggnads energianvändning. Lagen om energideklarationer

Läs mer

Katjas Gata 119 Ombyggnad till lågenergihus

Katjas Gata 119 Ombyggnad till lågenergihus Katjas Gata 119 Ombyggnad till lågenergihus Mattias Westher, Bostads AB Poseidon Agenda Bakgrund Pilotprojektet; energianvändning & mål Tekniska lösningar; klimatskal Tekniska lösningar; installationer

Läs mer

Att renovera och energieffektivisera ett miljonprogramsområde

Att renovera och energieffektivisera ett miljonprogramsområde Att renovera och energieffektivisera ett miljonprogramsområde Halmstads Fastighets AB Engagemang Respekt Ansvar Affärsmässighet Energieffektivisering HFAB 1995 2000 2010 2020 2030 2040 2050 150 kwh/m2

Läs mer

EKG fastighetssektorn Fastighetsägarträff 2012-05-09

EKG fastighetssektorn Fastighetsägarträff 2012-05-09 EKG fastighetssektorn Fastighetsägarträff 2012-05-09 Preliminära resultat av mätningar Genomsnittlig innetemperatur: 22,6 º C (jmfr: BETSI: 22,3 º C i flerbostadshus, 21,2 º C för småhus) Trycksättningsmätning

Läs mer

Rk Rekorderlig Renovering

Rk Rekorderlig Renovering Rk Rekorderlig Renovering (R&R) Per Levin, Projektengagemang & Anders Jidinger, K-Konsult Energi Energieffektivisering av Miljonprogrammet R&R ska utmynna i 3-5 demonstrationsprojekt som ombyggnad med

Läs mer

Remissyttrande över Boverkets rapport: Piska och Morot Boverkets utredning om energieffektivisering i byggnader (M2005:4831/Bo)

Remissyttrande över Boverkets rapport: Piska och Morot Boverkets utredning om energieffektivisering i byggnader (M2005:4831/Bo) Remissyttrande över Boverkets rapport: Piska och Morot Boverkets utredning om energieffektivisering i byggnader (M2005:4831/Bo) Miljö- och samhällsbyggnads- Sollentuna den 9 januari 2006 departementet

Läs mer

BeBo Räknestuga Göteborg Välkommen!

BeBo Räknestuga Göteborg Välkommen! BeBo Räknestuga Göteborg 2018-10-18 Välkommen! Dagens program Introduktion om BeBo Emma Karlsson, bitr. koordinator BeBo Ekonomisk bärkraft i långtgående energieffektiviseringar Tänker vi rätt kring vad

Läs mer

VIRVELVÄGEN 69, KIRUNA Älven 4

VIRVELVÄGEN 69, KIRUNA Älven 4 VIRVELVÄGEN 69, KIRUNA Älven 4 ENERGIDEKLARATION Kommentarer Kiruna 2015-06-26 Arctic CAD & Teknik Tommy Krekula Sid 1 (4) KOMMENTARER ENERGIDEKLARATION Objekt: Småhus Älven 4, Virvelvägen 69, Kiruna Ägare:

Läs mer

vid renovering av flerbostadshus Pilotprojektet Brogården i Alingsås Kristina Mjörnell and Peter Kovacs SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut

vid renovering av flerbostadshus Pilotprojektet Brogården i Alingsås Kristina Mjörnell and Peter Kovacs SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Kvalitetssäkring t i för förbättrad inomhusmiljö och energiprestanda vid renovering av flerbostadshus Pilotprojektet Brogården i Alingsås Kristina Mjörnell and Peter Kovacs SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut

Läs mer

ENERGIDEKLARATION RIKARD SILVERFUR APRIL 2018

ENERGIDEKLARATION RIKARD SILVERFUR APRIL 2018 ENERGIDEKLARATION RIKARD SILVERFUR APRIL 2018 ENERGIDEKLARATION Vad? Varför? Vem/Vilka byggnader? Var? När? Hur? VAD? Energideklarationen ger information om byggnadens energianvändning. Energideklarationen

Läs mer

BeBo Beställargruppen Bostäder Årsberättelse 2010

BeBo Beställargruppen Bostäder Årsberättelse 2010 1 BeBo Beställargruppen Bostäder Årsberättelse 2010 Stockholm i december 2010 Göran Werner, koordinator för BeBo WS Environmental 2 Sammanfattning Denna rapport avser arbete under år 2010 i Energimyndighetens

Läs mer

BRF ANKARET 2 HANNA NILSSONS VÄG 2-12 ENERGIDEKLARATION. Daterad: 2008-09-01

BRF ANKARET 2 HANNA NILSSONS VÄG 2-12 ENERGIDEKLARATION. Daterad: 2008-09-01 BRF ANKARET 2 HANNA NILSSONS VÄG 2-12 ENERGIDEKLARATION Daterad: 2008-09-01 Antal sidor 7 st. Upprättad av: WSAB Konsult AB Norrbyvägen 32, 169 82 Bromma Tele 08-80 20 40 : Peter Lundberg SAMMANFATTNING...3

Läs mer

BRF GRINDSTUGAN. Daterad: 2010-06-02 Datum för besiktning: 2009-04-15 Antal sidor: 6 st.

BRF GRINDSTUGAN. Daterad: 2010-06-02 Datum för besiktning: 2009-04-15 Antal sidor: 6 st. BRF GRINDSTUGAN ENERGIDEKLARATION Daterad: 2010-06-02 för besiktning: 2009-04-15 Antal sidor: 6 st. Upprättad av: WSAB KONSULT AB Norrbyvägen 32 168 69 Bromma Tel: 08-80 20 40 : Peter Danielsson 1. Bakgrund...

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Tövädret 5

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Tövädret 5 Utgåva 1:1 2014-04-22 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Tövädret 5 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Swedisol. Energieffektiviseringsundersökning. April Järnvägsgatan 11, Helsingborg, tel ,

Swedisol. Energieffektiviseringsundersökning. April Järnvägsgatan 11, Helsingborg, tel , Swedisol Energieffektiviseringsundersökning April 2017 Innehåll Bakgrund och syfte... 3 Sammanfattning... 4 1. Intervjuundersökning... 5 1.1 Bakgrund... 5 1.2 Energieffektiviseringsbehov... 6 1.3 Minskning

Läs mer

Energiutredning/Energideklaration

Energiutredning/Energideklaration Energiutredning/Energideklaration Ägarens namn: Peter Berkvist Fastighetsbeteckning: Bo 37:4 Adress: Hermelinsvägen 22 Postadress: 132 46 Saltsjö-boo Företag som utfört energiutredningen: Energiexpert:

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration villa. Fastighetsbeteckning Enköping-Rymningen 8:43. Byggnadens adress Frejvägen 8.

ÅTGÄRDSRAPPORT. Energideklaration villa. Fastighetsbeteckning Enköping-Rymningen 8:43. Byggnadens adress Frejvägen 8. ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration villa Fastighetsbeteckning Enköping-Rymningen 8:43 Byggnadens adress Frejvägen 8 749 60 Örsundsbro Datum 2015-09-19 Utetemperatur 20 Energiexpert Peter Sundmark Tel: 072-860

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Bö 36:20

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Bö 36:20 Utgåva 1:1 2013-05-06 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Bö 36:20 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE ENERGIDEKLARATION

Läs mer

Frillesås passivhusen blir vardagliga

Frillesås passivhusen blir vardagliga Beställargruppen bostäder, BeBo, är ett samarbete mellan Energimyndigheten och några av Sveriges främsta fastighetsägare med inriktning mot bostäder. Gruppen driver utvecklingsprojekt med fokus på energieffektivitet

Läs mer

Sveriges smartaste renoveringsprojekt. Halvering av energianvändningen i flerbostadshus

Sveriges smartaste renoveringsprojekt. Halvering av energianvändningen i flerbostadshus Sveriges smartaste renoveringsprojekt Halvering av energianvändningen i flerbostadshus Agenda Om BeBo Aktuell kampanj Halvera Mera Metoden Rekorderlig Renovering Om BeBo Energimyndighetens beställargrupp

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Ugglum 147:1

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Ugglum 147:1 Utgåva 1:1 2014-03-01 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Ugglum 147:1 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

ABRAHAMSSON THORD Svante Fahlén BYSÄTTRA 10 740 12 KNUTBY

ABRAHAMSSON THORD Svante Fahlén BYSÄTTRA 10 740 12 KNUTBY Avdelning Marknad Handläggare ABRAHAMSSON THORD Svante Fahlén BYSÄTTRA 10 740 12 KNUTBY Energideklaration/analys/besiktning Bysättra 1:2 o 3:1 I enlighet med vår uppgörelse har Energideklaration/analys/besiktning

Läs mer

ETT FÖRSLAG TILL HÅLLBARHETSUPPGRADERING AV MILJONPROGRAMMETS BYGGNADER. 20-21 september 2011 ENERGIRÅDGIVARNAS KONGRESS JÖNKÖPING

ETT FÖRSLAG TILL HÅLLBARHETSUPPGRADERING AV MILJONPROGRAMMETS BYGGNADER. 20-21 september 2011 ENERGIRÅDGIVARNAS KONGRESS JÖNKÖPING ETT FÖRSLAG TILL HÅLLBARHETSUPPGRADERING AV MILJONPROGRAMMETS BYGGNADER 20-21 september 2011 ENERGIRÅDGIVARNAS KONGRESS JÖNKÖPING Ett preliminärt förslag utvecklat av: Zoltan Kiss arkitekt SAR/MSA I samarbete

Läs mer

Brogården miljonhusen blir passiva

Brogården miljonhusen blir passiva Beställargruppen bostäder, BeBo, är ett samarbete mellan Energimyndigheten och några av Sveriges främsta fastighetsägare med inriktning mot bostäder. Gruppen driver utvecklingsprojekt med fokus på energieffektivitet

Läs mer

Teknikupphandling av värmeåtervinningssystem för spillvatten i flerbostadshus

Teknikupphandling av värmeåtervinningssystem för spillvatten i flerbostadshus Teknikupphandling av värmeåtervinningssystem för spillvatten i flerbostadshus Åke Blomsterberg och Anders Nykvist 2013-10-23 Bakgrund Miljonprogrammet - Fram till 2017 behöver 100 000 miljonprogramslägenheter

Läs mer

Rekorderlig Renovering (RR) lägesrapport

Rekorderlig Renovering (RR) lägesrapport Rekorderlig Renovering (RR) lägesrapport 141204 Per Levin Projektengagemang Energi & klimatanalys Trettondagen Stockholmshem BÅ 2012 25 lgh ca 2295 m 2 A temp Sth stads miljöprogram FEBY 2009 MB Guld 1

Läs mer

Litteraturgatan, Backa

Litteraturgatan, Backa Kommande projekt Litteraturgatan, Backa I Backa längs med Litteraturgatan ska bygga 470 hyresrätter för Poseidon. Här planeras för en grön kvartersstad med varierad bebyggelse; flerbostadshus i 4-6 våningar,

Läs mer

CITY OF STOCKHOLM 2011-10-20 PAGE 1

CITY OF STOCKHOLM 2011-10-20 PAGE 1 PAGE 1 Hållbara Järva! Lisa Enarsson Stockholm miljöhuvudstad 2010 Fosilbränslefri stad 2050 Hög andel kollektivtrafik Trängselavgifter 2006 Hammarby Sjöstad miljöprofilerat följt av nya miljöprofilerade

Läs mer

Uppföljning av strategi för minskad energianvändning 2014 samt förslag till reviderade mål

Uppföljning av strategi för minskad energianvändning 2014 samt förslag till reviderade mål 2015-03-11 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2010/460-409 Kommunstyrelsen Uppföljning av strategi för minskad energianvändning 2014 samt förslag till reviderade mål Förslag till beslut 1. Kommunstyrelsen godkänner

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Blåklockan 2

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Blåklockan 2 Utgåva 1:1 2015-02-09 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Blåklockan 2 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

HSB ENERGI OCH ANDRA NYTTIGHETER ETT HUS FEM MÖJLIGHETER

HSB ENERGI OCH ANDRA NYTTIGHETER ETT HUS FEM MÖJLIGHETER HSB ENERGI OCH ANDRA NYTTIGHETER ETT HUS FEM MÖJLIGHETER Roland Jonsson Energichef HSB Riksförbund roland.jonsson@hsb.se 010-4420332 Köpa bil eller lösa ett transportproblem MÅL kwh komfort koldioxid 5

Läs mer

Hållbara Järva! Stockholm miljöhuvudstad 2010. Lisa Enarsson

Hållbara Järva! Stockholm miljöhuvudstad 2010. Lisa Enarsson PAGE 1 Hållbara Järva! Lisa Enarsson Stockholm miljöhuvudstad 2010 Fosilbränslefri stad 2050 Hög andel kollektivtrafik Trängselavgifter 2006 Hammarby Sjöstad miljöprofilerat följt av nya miljöprofilerade

Läs mer

Energideklaration. gfedcb. Egen beteckning. Åsastigen 44. Adress Postnummer Postort Huvudadress

Energideklaration. gfedcb. Egen beteckning. Åsastigen 44. Adress Postnummer Postort Huvudadress Energideklaration Version: 1.5 Dekl.id: 246069 Byggnaden - Identifikation Län Västra Götaland Kommun Härryda Fastighetsbeteckning (anges utan kommunnamn) Stora Bugärde 1:140 Egna hem (småhus) som skall

Läs mer

Energideklarationen tre steg mot vinst

Energideklarationen tre steg mot vinst Energideklarationen tre steg mot vinst Varför energideklaration? Varför är energideklarationen bra för dig som byggnadsägare? Det övergripande syftet med en energideklaration av byggnader är att hushålla

Läs mer

Individuell mätning och debitering vid ny- och ombyggnad (rapport 2014:29) Remiss från Boverket Remisstid den 9 februari 2015

Individuell mätning och debitering vid ny- och ombyggnad (rapport 2014:29) Remiss från Boverket Remisstid den 9 februari 2015 PM 2015: RII (Dnr 001-1634/2014) Individuell mätning och debitering vid ny- och ombyggnad (rapport 2014:29) Remiss från Boverket Remisstid den 9 februari 2015 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Värmeåtervinning ur ventilationsluft En teknikupphandling för befintliga flerbostadshus 2010-2013

Värmeåtervinning ur ventilationsluft En teknikupphandling för befintliga flerbostadshus 2010-2013 Värmeåtervinning ur ventilationsluft En teknikupphandling för befintliga flerbostadshus 2010-2013 ÅSA WAHLSTRÖM Förstudie 2008-2009 Energibesparingspotential År 2020 kan 0,7 TWh/år besparas om installation

Läs mer

Resultat från mätningar och beräkningar på demonstrationshus. - flerbostadshus från 1950-talet

Resultat från mätningar och beräkningar på demonstrationshus. - flerbostadshus från 1950-talet Resultat från mätningar och beräkningar på demonstrationshus - flerbostadshus från 1950-talet Bakgrund Del av forskningsprojektet: Energieffektivisering av efterkrigstidens flerbostadshus genom beständiga

Läs mer

Kungälv 2012-11-08. Handläggare Rapport nr Sid 1 av 8. Jan Arstad. Fastighet: Orust Huseby 1:36. Adress: Björnbärsvägen 2

Kungälv 2012-11-08. Handläggare Rapport nr Sid 1 av 8. Jan Arstad. Fastighet: Orust Huseby 1:36. Adress: Björnbärsvägen 2 Handläggare Rapport nr Sid 1 av 8 Jan Arstad 121108_1JA Godkänd av Jan Arstad Utgåva A Fastighet: Orust Huseby 1:36 Adress: Björnbärsvägen 2 1 Innehåll 1. Fastighetsuppgifter:... 3 2. Sammanfattning...

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Visby Mullvaden 26

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Visby Mullvaden 26 Utgåva 1:1 2012-08-30 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Visby Mullvaden 26 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

ENERGIDEKLARATION. Nysätersvägen 26B, 461 54 Trollhättan Trollhättans stad. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1963 Energideklarations-ID: 686497

ENERGIDEKLARATION. Nysätersvägen 26B, 461 54 Trollhättan Trollhättans stad. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1963 Energideklarations-ID: 686497 sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Nysätersvägen 26B, 461 54 Trollhättan Trollhättans stad Nybyggnadsår: 1963 Energideklarations-ID: 686497 Energiprestanda: 129 /m² och år Krav vid uppförande av ny byggnad

Läs mer

Sammanfattning Energideklaration HSB Brf Guldberget

Sammanfattning Energideklaration HSB Brf Guldberget Sammanfattning Energideklaration HSB Brf Guldberget 2012-12-11 Susanne Rodin 2 Sammanfattning 1. Bakgrund 1.1 Syfte 1.2 Förutsättningar 1.3 Tillgängligt underlag 1.4 Byggnadsnummer 2. Byggnadens energianvändning

Läs mer

Byte av fönster: - Ett av de viktigaste stegen till energieffektivisering. Sven-Ove Östberg Svenska Fönster

Byte av fönster: - Ett av de viktigaste stegen till energieffektivisering. Sven-Ove Östberg Svenska Fönster Byte av fönster: - Ett av de viktigaste stegen till energieffektivisering Sven-Ove Östberg Svenska Fönster Nya fönster en lönsam investering! Detta ger det Dig: Lägre energikostnader. Bättre inomhusmiljö

Läs mer

Komplett stomme till flerbostadshus

Komplett stomme till flerbostadshus Fördelarna med vår stomme Komplett stomme till flerbostadshus...för arkitekten Det är utsidan som räknas. Åtminstone om man vill ha en vacker fasad. Om du bygger med LK Putsvägg får du en helt fogfri fasad.

Läs mer

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration

ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration ÅTGÄRDSRAPPORT Energideklaration Byggnadsuppgifter Fastighetsbeteckning: Björsäter 12:8 Besiktningsuppgifter Datum: 2015-06-04 Byggnadens adress: Björsäter Fallgärdet 1 54295 Mariestad Utetemperatur: 15

Läs mer

Besiktningsrapport Energideklaration av villa

Besiktningsrapport Energideklaration av villa Besiktningsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2017-04-20 Fastighetsbeteckning: Hofterup 9:21 Adress/ort: Kungsljusvägen 33, Löddeköpinge Byggnaden är besiktigad av: Daniel Ell, Certifierad

Läs mer

Beskrivning av utlysning. Energieffektiv renovering i flerbostadshus

Beskrivning av utlysning. Energieffektiv renovering i flerbostadshus Beskrivning av utlysning Energieffektiv renovering i flerbostadshus 2 (6) Innehåll 1 Bakgrund... 2 1.1 Syfte och mål... 2 1.2 Tidplan... 3 1.3 Budget och kostnadsplan... 3 2 Målgrupp... 3 3 Genomförande...

Läs mer

ENERGIDEKLARATION. Gavottvägen 2, Växjö Växjö kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1968 Energideklarations-ID:

ENERGIDEKLARATION. Gavottvägen 2, Växjö Växjö kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1968 Energideklarations-ID: sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Gavottvägen 2, 352 45 Växjö Växjö kommun Nybyggnadsår: 1968 Energideklarations-ID: 745434 Energiprestanda: 79 /m² och år Krav vid uppförande av ny byggnad [mars 2015]:

Läs mer

BeBo-processen Ett verktyg för energieffektiviserande renovering. Emma Karlsson, WSP

BeBo-processen Ett verktyg för energieffektiviserande renovering. Emma Karlsson, WSP BeBo-processen Ett verktyg för energieffektiviserande renovering Emma Karlsson, WSP Vad är BeBo? Energimyndighetens Beställargrupp Bostäder www.bebostad.se Vad görs inom BeBo? BeBos aktiviteter ska genom

Läs mer

Energideklaration. gfedcb Egna hem (privatägda småhus) Egen beteckning. Adressuppgifter är fel/saknas nmlkj Postnummer 87161

Energideklaration. gfedcb Egna hem (privatägda småhus) Egen beteckning. Adressuppgifter är fel/saknas nmlkj Postnummer 87161 Energideklaration Version: Dekl.id: 2.0 394814 Byggnaden - Identifikation Län Västernorrland Kommun Härnösand Fastighetsbeteckning (anges utan kommunnamn) Lägdan 10 O.B.S! Småhus i bostadsrätt ska deklareras

Läs mer

Fastighetsägarens perspektiv

Fastighetsägarens perspektiv Fastighetsägarens perspektiv Bakgrund o underlag Erfarenheter från BeBo Egna synpunkter/erfarenheter Sandviksvägen, Växjö Kenneth Faaborg Hyresbostäder i Växjö AB Svensk Energiutbildning AB Inbjudan kurs:

Läs mer

Energianalys/energideklaration per byggnad

Energianalys/energideklaration per byggnad Energianalys/energideklaration per byggnad Ägarens namn: Brf Berget Fastighetsbeteckning: Gustavsberg 1:12 Adress: Trallbanevägen 2-16 Postort: Gustavsberg Företag som utfört energiutredningen: Acc Byggkonsult

Läs mer

Energideklaration. gfedcb. Egen beteckning. Adress Postnummer Postort Huvudadress

Energideklaration. gfedcb. Egen beteckning. Adress Postnummer Postort Huvudadress Energideklaration Version: 1.5 Dekl.id: 237662 Byggnaden - Identifikation Län Kalmar Kommun Torsås Fastighetsbeteckning (anges utan kommunnamn) Söderåkra 6:25 Egna hem (småhus) som skall deklareras inför

Läs mer

ENERGIDEKLARATION. Fältspatsvägen 3A, 185 94 Vaxholm Vaxholms stad. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1948 Energideklarations-ID: 660785

ENERGIDEKLARATION. Fältspatsvägen 3A, 185 94 Vaxholm Vaxholms stad. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1948 Energideklarations-ID: 660785 sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Fältspatsvägen 3A, 185 94 Vaxholm Vaxholms stad Nybyggnadsår: 1948 Energideklarations-ID: 660785 Energiprestanda: 180 /m² och år Krav vid uppförande av ny byggnad [mars

Läs mer

Energirapport. Dimbo 31:1. Dimbo Älvängen, Tidaholm. Certifikatsnummer: 5518. Besiktning utförd av Lars Hagström, Ekedalens Energikonsult

Energirapport. Dimbo 31:1. Dimbo Älvängen, Tidaholm. Certifikatsnummer: 5518. Besiktning utförd av Lars Hagström, Ekedalens Energikonsult Energirapport Dimbo 31:1 Dimbo Älvängen, Tidaholm Besiktning utförd av Lars Hagström, Ekedalens Energikonsult 2015 08 04 Certifikatsnummer: 5518 Det är inte alltid lätt att hålla reda på alla begrepp vad

Läs mer

Energideklaration M AJ E L D E N 22. Storsvängen 34 602 43 Norrköping. Datum: 2012-09-18 Utförd av: Fukt & SaneringsTeknik AB acc Nr: 7443:1

Energideklaration M AJ E L D E N 22. Storsvängen 34 602 43 Norrköping. Datum: 2012-09-18 Utförd av: Fukt & SaneringsTeknik AB acc Nr: 7443:1 7443 EN ISO/IEC 17020 Energideklaration M AJ E L D E N 22 Storsvängen 34 602 43 Norrköping Datum: 2012-09-18 Utförd av: Fukt & SaneringsTeknik AB acc Nr: 7443:1 Energiexpert: Niklas Sjöberg Certifierad

Läs mer

ENERGIDEKLARATION. Polhemsgatan 14, 621 39 Visby Gotlands kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1934 Energideklarations-ID: 648175

ENERGIDEKLARATION. Polhemsgatan 14, 621 39 Visby Gotlands kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1934 Energideklarations-ID: 648175 sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Polhemsgatan 14, 621 39 Gotlands kommun Nybyggnadsår: 1934 Energideklarations-ID: 648175 Energiprestanda: 89 /m² och år Krav vid uppförande av ny byggnad [jan 2012]:

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Sanda Lekarve 1:70

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Sanda Lekarve 1:70 Utgåva 1:1 2012-10-10 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Sanda Lekarve 1:70 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Västerhejde Vibble 1:295

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Västerhejde Vibble 1:295 Utgåva 1:1 2014-02-04 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Västerhejde Vibble 1:295 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Samlingsrapport energianalys/energideklaration

Samlingsrapport energianalys/energideklaration Samlingsrapport energianalys/energideklaration Ägarens namn: Brf Edsbacka Port Fastighetsbeteckning: Slupen 6 Adress: Hagvägen 2B Postort: Sollentuna Företag som utfört energiutredningen: Saltsjö-Boo Verket

Läs mer

ENERGIDEKLARATION. Gjutaregatan 14, 281 51 Hässleholm Hässleholms kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1954 Energideklarations-ID: 660977

ENERGIDEKLARATION. Gjutaregatan 14, 281 51 Hässleholm Hässleholms kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1954 Energideklarations-ID: 660977 sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Gjutaregatan 14, 281 51 Hässleholm Hässleholms kommun Nybyggnadsår: 1954 Energideklarations-ID: 660977 Energiprestanda: 168 /m² och år Krav vid uppförande av ny byggnad

Läs mer

Seminarium Fjäråsprojektet Eksta Göteborg Eksta Bostads AB, Ferroamp och WSP

Seminarium Fjäråsprojektet Eksta Göteborg Eksta Bostads AB, Ferroamp och WSP Seminarium Fjäråsprojektet Eksta Göteborg 2018-10-17 Eksta Bostads AB, Ferroamp och WSP Välkommen! Eftermiddagens agenda Välkomna! Emma Karlsson, bitr. koordinator BeBo samt Charlotta Winkler, WSP Fjäråsprojektet

Läs mer

Ombyggnad av bostäder till passivhusstandard - erfarenheter. Ulla Janson Energi och ByggnadsDesign Lunds Tekniska Högskola

Ombyggnad av bostäder till passivhusstandard - erfarenheter. Ulla Janson Energi och ByggnadsDesign Lunds Tekniska Högskola Ombyggnad av bostäder till passivhusstandard - erfarenheter Ulla Janson Energi och ByggnadsDesign Lunds Tekniska Högskola Nya passivhusprojekt i Sverige Ett passivhus är en mekaniskt ventilerad byggnad

Läs mer

ENERGIDEKLARATION. Gösvägen 28, 745 92 Enköping Enköpings kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1982 Energideklarations-ID: 657486

ENERGIDEKLARATION. Gösvägen 28, 745 92 Enköping Enköpings kommun. sammanfattning av. Nybyggnadsår: 1982 Energideklarations-ID: 657486 sammanfattning av ENERGIDEKLARATION Gösvägen 28, 745 92 Enköping Enköpings kommun Nybyggnadsår: 1982 Energideklarations-ID: 657486 Energiprestanda: 153 /m² och år Krav vid uppförande av ny byggnad [mars

Läs mer

Lönsam energieffektivisering 2015

Lönsam energieffektivisering 2015 Lönsam energieffektivisering 2015 Galären tolkar hållbarhet Våra fastigheter skall utmana staden invändigt och utvändigt, arkitektoniskt, tekniskt och socialt. Men vi måste göra det långsiktigt hållbart.

Läs mer

Energistrategier. Vision 2040

Energistrategier. Vision 2040 Vision 2040 Liv, lust och läge blir livskvalitet i Hjärtat av Bohuslän Energistrategier Strategier Strategisk plan 2010-2014 Strategi för energieffektivisering Uppdrag och planer Uppdrag i strategisk plan

Läs mer

Nationell strategi för lågenergibyggnader. Tomas Berggren 2010-11-11

Nationell strategi för lågenergibyggnader. Tomas Berggren 2010-11-11 Nationell strategi för lågenergibyggnader Tomas Berggren 2010-11-11 Befintliga styrmedel för byggnader Nya byggregler och energideklarationer (Boverket) Övergripande styrmedel som skatter mm Nytt energipolitiskt

Läs mer