RMPG Rehabilitering och smärta

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "RMPG Rehabilitering och smärta"

Transkript

1 MÖTESANTECKNINGAR 1(10) Plats: Hotell Ekoxen, Linköping Närvarande: Wolfram Antepohl, ordförande Lars Abrahamsson, sekreterare Agneta Siebers Anders Kjellgren Eva Rasch Ewa Wallén Jan Burensjö Johanna Bergqvist Kersti Samuelsson Maria Afrell Richard Levi Stefan Bragsjö Susanne Almers Adjungerade Dag 1 Richard Levi, professor, specialist i neurologi och rehabiliteringsmedicin Dag 2 Lena Sjögreen, projektledare, RO CMIT, Region Östergötland Joakim Ekberg, projektledare, RO CMIT, Region Östergötland Helen Lövborg, utvecklingsledare, Region Östergötland Anna Granström, sjukgymnast, Rehabmedicinska kliniken, Region Jönköpings län Agneta Levin, utvecklingsledare, Qulturum, Region Jönköpings län Ragnar Styrbjörn, verksamhetsutvecklare, Landstinget i Kalmar län Ej närvarande: Håkan Ehlin Hanni Hattar Hjalmar Åselius

2 MÖTESANTECKNINGAR 2(10) 1 Dagordning Övriga frågor anmäldes; Antal möten för arbetsgrupp Forskning- och utveckling. Rehabilitering av skallskadade patienter - fråga från centrumrådet för kirurgi, ortopedi och cancersjukvård, sydöstra sjukvårdsregionen. Utomlandsrehabilitering Varför har man lagt till området smärta till RMPG? 2 Laget runt Medlemmarna presenterade sig och sina verksamhetsområden samt berörde utmaningar inom sina respektive verksamheter. 3 Inledning nationella riktlinjer MS och Parkinson Riktlinjerna föreligger ännu så länge i remissversion och den beslutade versionen kommer att presenteras omkring Richard Levi som medverkat vid framtagandet av riktlinjerna presenterade bakgrund till framtagandet av riktlinjerna. Nedanstående reflektioner och synpunkter framkom vid genomgången av riktlinjerna; Läkemedelsbehandling Läkemedelsbehandlingen vid behandlingen av MS ser olika ut i olika delar i landet. Läkemedelsbehandlingen vid Parkinson har inte genomgått en lika dramatisk utveckling som läkemedel mot MS och riktlinjerna har därför fokuserat mindre på Parkinson. Rehabilitering Rehabilitering vid MS och Parkinson har en begränsad evidens men den allmänna insikten av effekten av rehabilitering har ökat bland företrädarna för MS och Parkinson. Inom området pågår sökande efter evidens men i dagsläget får förbättringskunskap användas för att förklara behov av insatser och åtgärder inom området för politiker. För att bedöma patientens behov av rehabilitering är det viktigt att ha en god överblick. RMPG förordar därför att bedömningen av rehabiliteringsbehovet i större utsträckning borde utföras av instanser inom rehabiliteringsområdet.

3 MÖTESANTECKNINGAR 3(10) Nyckeltal Att definiera nyckeltal vid MS och Parkinson är en utmaning och viss tveksamhet för användbarheten av nyckeltal uttrycktes, t ex EDSS. Resurser och prioriteringar Wolram Antepohl menade att riktlinjerna kommer att tvinga fram en fördelning av resurser och prioriteringar eftersom patientgruppen som riktlinjerna omfattar är stor. Socialstyrelsen har valt en skala från 1-10 som vägledning för bedömning av behov för insatser; 1-4 Bör (ska) 5-7 Kan 8-10 Kanske (under särskilda omständigheter) VFU Under kontrollerade former - vetenskapliga studier Bör ej Att utöka skalan med nivå 0 (egenvård) anser RMPG vara en tilltalande utmaning. Tillstånds- och åtgärdslitsan RMPG ansåg att Tillstånds- och åtgärdslistan, bilaga 1 i riktlinjerna, beskriver enskilda tillstånd och åtgärder separerade och på en så detaljerad nivå att det finns en risk att helhetsbilden vid behandling av MS och Parkinson går förlorad. RMPG menar därför att det föreligger att behov att ta fram ett vårdprogram i Sydöstra sjukvårdsregionen för att beskriva helheten vid behandling och rehabilitering av MS och Parkinson. Teambaserad rehabilitering RMPG bedömer att teambaserad behandling/rehabilitering är enklare att beskriva för t ex KOL och hjärtsvikt än för MS och Parkinson. RMPG anser därför att involverade vårdnivåer och fördelning mellan dem tydligare behöver beskrivas för teambaserad rehabilitering. RMPG utarbetar kriterier för teambaserad rehabilitering.

4 MÖTESANTECKNINGAR 4(10) Kongruens mellan nuvarande uppdrag och de nya riktlinjerna? Neddragning av vårdplatser och avsaknad av MS-sjuksköterskor och Parkinson-sjuksköterskor ger i dagsläget inte bilden av full kongruens mellan nuvarande uppdrag och de nya riktlinjerna. I vårdprocessen förekommer i dagsläget flera aktörer; geriatriker, neurologer och primärvård vilket ger utrymme för att betrakta vårdprocessen antingen innehållsbaserat eller baserat på vem som gör vad. RMPG anser därför att det föreligger ett behov att ta fram ett vårdprogram i Sydöstra sjukvårdsregionen som beskriver omhändertagande av patientgrupperna inom MS och Parkinson som fokuserar på vad som ska utföras i stället för vem som ska utföra. Vikten av att göra lika i Sydöstra sjukvårdsregionen underströks. 7 december i Jönköping kommer en processgrupp i Region Jönköpings län inom neurologi att mötas. Processgruppen representeras av geriatriska kliniken, rehabcentrum, rehabmedicin och primärvård. RMPG önskar att gruppen lyfter de frågeställningar och tankar som nu aktualiserats av RMPG. RMPG kommer att avvakta återkoppling från mötet innan beslut fattas om hur det fortsatta arbetet med implementering av riktlinjerna ska fortskrida. Telefon/video för RMPG den 10 februari där verksamhetschefer medverkar för att informeras om erfarenheter från den och planera för implementering av riktlinjerna. Vid mötet diskuteras även strategier för planering och utveckling av området e-hälsa inom området rehabilitering och smärta. Modellen för kunskapsstöd för Sydöstra sjukvårdsregionen tillämpas för anpassning av riktlinjerna för MS och Parkinson.

5 MÖTESANTECKNINGAR 5(10) 4 Gruppdiskussioner Diskuterades om arbetsgrupperna FoU, Smärta och MMR och Spinal ska medverka med representanter på möten i RMPG. Smärta Arbetsgruppen blir större och större vilket ses som en nackdel. För effektivare möten inriktas arbetet på två nivåer; en övergripande nivå och en innehållsnivå med fokus på kliniskt arbete. Målet är att föra ut processen närmare patienten. FoU Kersti Samuelsson presenterade FoU gruppens arbete som i dagsläget omfattar tre pågående forskningsprojekt vilka involverat tre kliniker på regionövergripande nivå. Två forskningsprojekt är avslutade. FoU gruppen ansvarar också för framtagandet av vårdriktlinjer inom det Specialiserade kliniska kunskapsstödet i sydöstra sjukvårdsregionen. De tre pågående forskningsprojekten är; Ekso i en internationell multicenterstudie och klinisk prövning. I dagsläget befinner sig roboten i Västervik. Bilkörning efter påverkan på hjärnan ny simulator testas som komplement vid trafikmedicinska bedömningar. Efter avslutat projekt är avsikten att sprida metoden till närsjukvården. Fysisk aktivitet och mindfulness för personer med kvarstående kognitiva nedsättningar efter förvärvad hjärnskada. Arbete kring webbrehab och handledarkompetens är också områden som FoU gruppen bedriver. RMPG önskar att aktiviteterna som rör forskningsprojekten i FoU gruppen avrapporteras och förankras i RMPG 1 gång per år. Däremellan önskar RMPG gärna en kontinuerlig information och uppdatering av pågående forskningsprojekt.

6 MÖTESANTECKNINGAR 6(10) Forskningsprojekten i FoU gruppen avrapporteras och förankras i RMPG 1 gång per år. Däremellan önskar RMPG en kontinuerlig information och uppdatering av pågående forskningsprojekt. För att fånga upp andra projekt i sydöstra sjukvårdsregionen som bedrivs inom RMPG s ansvarsområde beslutades att FoU gruppen ansvarar för en kartläggning. En sammanställning av kartläggningen återrapporteras till RMPG. Arbetsgrupperna FoU, Smärta och MMR får fortsättningsvis bedriva sitt arbete självständigt utan medverkan av representanter på möten i RMPG. 5 Övriga frågor Antal möten för arbetsgrupp Forskning- och utveckling. Mötesfrekvensen som omfattar sammanlagt 8 dagar per år blev föremål för diskussion. Kersti Samuelsson informerade att mötena i FoU gruppen också utgör arbetsmöten och underströk värdet av att träffas fysiskt för effektiva möten. RMPG rekommenderade dock att på försök ersätta ett av mötena med ett videomöte så att mötesfrekvensen kommer att bli 3 fysiska möten + 1 videomöte per år. RMPG rekommenderar att på försök ersätta ett av de fysiska mötena med ett videomöte så att mötesfrekvensen kommer att bli 3 fysiska möten + 1 videomöte per år. Rehabilitering av skallskadade patienter - fråga från centrumrådet för kirurgi, ortopedi och cancersjukvård, sydöstra sjukvårdsregionen. RMPG Kirurgi gör den samlade bedömningen att många av patienterna i synnerhet de som vårdas längre än 7 dagar inte får tillgång till adekvat rehabilitering. De patienter som genomgått allvarligare neurotrauma (vårdade > 7 dygn) anser man måste vårdas på en enhet med specialistkunskap inom området och få tillgång till avancerad rehabilitering. Centrumrådet hjärtsjukvård har framfört önskemål att RMPG Rehabilitering och smärta bemöter bedömningen från RMPG Kirurgi.

7 MÖTESANTECKNINGAR 7(10) Statistik stödjer att Sydöstra sjukvårdsregionen har näst lägst antal sjukvårdsplatser per miljon invånare. RMPG Rehabilitering och smärta bedömer dock att tillgången på tillgängliga resurser för specialiserad rehabilitering i Sydöstra sjukvårdsregionen är god med viss begränsning i Region Östergötland där platsbrist gör att uppskattningsvis 2 av 10 patienter inte kan tas emot. Vikten av individuellt bedömningsbehov för specialiserad rehabilitering betonades. ställer sig bakom det förslag till svar till centrumrådet som presenterades av Wolfram Antepohl. Utlandsrehabilitering/klimatvård Efter presentation av rutiner och principer för utlandsrehabilitering inom Sydöstra sjukvårdsregionen kunde RMPG konstatera att det råder olikheter i regionen. Stefan Bragsjö informerade om ett utvecklingsarbete i landstinget i Kalmar i samarbete med patientföreningar för att utveckla vård som ett komplement till utlandsrehabilitering. RMPG ska ta ställning till utlandsrehabilitering/klimatvård. Varför har man lagt till området smärta till RMPG? I nuläget har RMPG begränsat sig till området rehabilitering vid neurosmärta men anser sig ha mandat att behandla området smärta i sin helhet.

8 MÖTESANTECKNINGAR 8(10) 6 Arbete kring e-hälsa med input från IT-experter från alla tre regioner/landsting Tre presentationer för att illustrera området e-hälsa; E-hälsa invånartjänster Presenterades av Agneta Levin, se bifogad ppt. Patientinformation för ryggmärgsskadade, Presenterades Anna Granström. I framtagandet av materialet har en patient varit mycket delaktig. För att ta del av materialet kan patienter få låna en Ipad eller få informationen utskriven. Informationen har publicerats på 1177, se länk ovan för att kunna nå ut publikt. Under 2017 kommer en hemsida om ryggmärgsskador att tas fram. Digitalisering av rehabiliteringsverksamheterna Presenterades av Ragnar Styrbjörn, se bifogad ppt Patienter bjuds in till ett virtuellt mötesrum. Mötesrummet ses i dagsläget som ett sätt att samla information inför ett eventuellt fysiskt möte och är inte föremål för dokumentation i journal. För framtagandet av patientinformationen för ryggmärgsskadade framkom att kommunikationsavdelningen i Region Jönköpings län ställde betydande resurser till förfogande för produktion av både text och instruktionsfilm. Vid diskussioner kunde konstateras att motsvarande tillgång på resurser varierar inom Sydöstra sjukvårdsregionen liksom utbudet av e-tjänster inom området rehabilitering. Erfarenheterna är att också att kunskapen om e-hälsa i verksamheten är begränsad och det bedömdes som ett stort steg att föra ut kunskapen om tillämpningen av e-hälsa till verksamheten bedöms av RMPG som den plattform som ska utnyttjas för publicering av patientinformation och RMPG ska samla in och organisera informationsbehov inom området rehabilitering och

9 MÖTESANTECKNINGAR 9(10) smärta som sedan kanaliseras till Ett önskemål är att patientinformationen på 1177 vore tillgänglig för nysvenskar. Det specialiserade kunskapsstödet inom Sydöstra sjukvårdsregionen borde kunna utnyttjas för framtagande av patientinformation. På telefon/videomötet informeras om e-hälsa och betydelsen av att verksamhetschefer fokuserar på området. RMPG anser att man borde samlas för att genomföra en ordentlig planering under 2017 för e-hälsa inom området rehabilitering och smärta. Förankringsarbete och samordning av resurser bör prioriteras för att undvika dubbelarbete i framtagande av tillämpningar inom området e-hälsa. Representanter från IT-sidan tar med sig erfarenheter från dagens diskussioner för förankring. Ett strategiskt möte inom området e-hälsa behöver arrangeras mellan verksamhetschefer och ITrepresentanter för att planera utvecklingen av e-hälsa genom att bilda arbetsgrupper inom följande områden; IT, verksamhet och kommunikation. Föreslogs vara en punkt på telefon/videomötet Kommande möten för RMPG Under 2017 planeras för ett telefon/videomöte, ett fysiskt möte, och ett internat arrangeras ett telefon/videomöte för RMPG och verksamhetschefer med följande punkter på dagordningen; Erfarenheter från processmöte i Jönköping Utvecklingen av e-hälsa inom området rehabilitering och smärta.

10 MÖTESANTECKNINGAR 10(10) Vid anteckningarna Lars Abrahamsson

Minnesanteckningar från möte med RMPG Rehabilitering och smärta

Minnesanteckningar från möte med RMPG Rehabilitering och smärta 2016-04-27 Minnesanteckningar från möte med RMPG Rehabilitering och smärta Dag: 2016-04-27 Tid: Kl. 9:30-16:00 Plats: Konferensrum plan 6, hus 12, Västerviks sjukhus Närvarande: Wolfram Antepohl, ordförande

Läs mer

RMPG Rehabiliteringsmedicin, rehabilitering och smärta

RMPG Rehabiliteringsmedicin, rehabilitering och smärta MÖTESANTECKNINGAR 1(7) Plats: Hotel The Box, Linköping Närvarande: Landstinget i Kalmar län Stefan Bragsjö, ordf. Maria Afrell Håkan Ehlin Ragnar Styrbjörn Region Jönköpings län Lars Abrahamsson, sekr.

Läs mer

Årsrapport 2017 RMPG rehabilitering, rehabiliteringsmedicin och smärta inom Sydöstra sjukvårdsregionen

Årsrapport 2017 RMPG rehabilitering, rehabiliteringsmedicin och smärta inom Sydöstra sjukvårdsregionen Årsrapport 2017 RMPG rehabilitering, rehabiliteringsmedicin och smärta inom Sydöstra sjukvårdsregionen RMPG rehabilitering, rehabiliteringsmedicin och smärta 2018-04-09 Deltagare 2017: Stefan Bragsjö,

Läs mer

RMPG Rehabilitering och smärta samt IT representanter

RMPG Rehabilitering och smärta samt IT representanter MÖTESANTECKNINGAR 1(8) Plats: Hasse på sjökanten, Jönköping Närvarande: Region Östergötland Wolfram Antepohl, verksamhetschef, rehabiliteringsmedicinska kliniken Anders Kjellgren, verksamhetschef, Smärt

Läs mer

Pågående aktiviteter:

Pågående aktiviteter: 1 Ullinge RMPG-smärta 15-12-03 gulmarkerat Närvarande: Maria Afrell, Mait Pettersson, Ann-Britt Ekvall, Anne-lie Gustafsson, Stefan Bragsjö, Marita Rydå, Agneta Siebers, Anders Kjellgren Pågående aktiviteter:

Läs mer

Styrgrupp RMPG Rehabiliteringsmedicin, rehabilitering och smärta

Styrgrupp RMPG Rehabiliteringsmedicin, rehabilitering och smärta MÖTESANTECKNINGAR 1(7) Plats: Jönköping, Rosenlunds vårdcentrum, Bella Rosa Närvarande: Stefan Bragsjö Anders Kjellgren Lars Abrahamsson Jan Burensjö Susanne Almers Kersti Samuelsson Wolfram Antepohl via

Läs mer

Pågående aktiviteter:

Pågående aktiviteter: Nässjö RMPG-smärta 16-04-01 Närvarande: Stefan Bragsjö, Mats Granström, Eva Rasch, Ragnar Styrbjörn, Ann-Britt Ekvall, Mait Pettersson, Helen Spörk-Tellfjord, Anders Kjellgren Pågående aktiviteter: Aktivitet/Delprojekt

Läs mer

RMPG Rehab & smärta. Årsrapport. Region Östergötland

RMPG Rehab & smärta. Årsrapport. Region Östergötland RMPG Rehab & smärta Årsrapport Arbetsgrupper Smärta och multimodal rehabilitering Arbetsgrupp forskning, utveckling och utbildning Arbetsgrupp ryggmärgsskaderehabilitering RMPG Rehab & smärta, 2015-03-31,

Läs mer

Årsrapport RMPG rehabilitering och smärta

Årsrapport RMPG rehabilitering och smärta Årsrapport 2015 RMPG rehabilitering och smärta Permanenta arbetsgrupper Arbetsgrupp smärta och multimodal rehabilitering (MMR) Arbetsgrupp ryggmärgsskaderehabilitering Arbetsgrupp forskning, utveckling

Läs mer

Handlingsplan 2019 för RMPO Rehabilitering, Habilitering och Försäkringsmedicin

Handlingsplan 2019 för RMPO Rehabilitering, Habilitering och Försäkringsmedicin RMPO Rehabilitering, Habilitering och Försäkringsmedicin 2019-04-16 Stefan Bragsjö Ordförande Regionsjukvårdsledningen Handlingsplan 2019 för RMPO Rehabilitering, Habilitering och Försäkringsmedicin Deltagare

Läs mer

Helena Engström, ordförande Lars Abrahamsson, sekreterare Karin Cederquist Roger Gunnarsson Niels Hornstra Stefan Rustscheff

Helena Engström, ordförande Lars Abrahamsson, sekreterare Karin Cederquist Roger Gunnarsson Niels Hornstra Stefan Rustscheff PROTOKOLL 1(3) Diarienummer Plats: Värnamo sjukhus Närvarande: Ej närvarande: Helena Engström, ordförande Lars Abrahamsson, sekreterare Karin Cederquist Roger Gunnarsson Niels Hornstra Stefan Rustscheff

Läs mer

Socialstyrelsens nationella riktlinjer den nationella modellen för prioriteringar

Socialstyrelsens nationella riktlinjer den nationella modellen för prioriteringar Socialstyrelsens nationella riktlinjer den nationella modellen för prioriteringar Nätverket Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa 2015-04-17 Maria Branting 2015-04-22 15 nationella riktlinjer Astma och

Läs mer

, lunch till lunch Plats: Tylösand

, lunch till lunch Plats: Tylösand PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Tylösand Närvarande: Claes Hjalmarsson, ordförande Lars Abrahamsson, sekreterare Johanna Björkman Jessica Frisk Magnus Fröstorp Per Loftås Per Sandström Conny Wallon

Läs mer

Nationellt kliniskt kunskapsstöd

Nationellt kliniskt kunskapsstöd Nationellt kliniskt kunskapsstöd Flera år tillbaka inom Landstinget Sörmland har behovet av Sörmland Fakta aktualiserats av främst primärvårdens läkargrupp Beredning har skett genom : PrimUS (Primärvårdens

Läs mer

Kartläggning. Rehabilitering för personer med traumatisk hjärnskada

Kartläggning. Rehabilitering för personer med traumatisk hjärnskada Kartläggning Rehabilitering för personer med traumatisk hjärnskada Syfte Att beskriva landstingens rehabilitering för personer med traumatisk hjärnskada, för att därigenom bidra till lokalt, regionalt

Läs mer

EDS i sydöstra sjukvårdsregionen

EDS i sydöstra sjukvårdsregionen EDS i sydöstra sjukvårdsregionen Vad är EDS Ehlers-Danlos syndrom EDS ingår i en grupp ärftliga bindvävsförändringar De vanligaste formerna av EDS (klassisk- eller överrörlighetstyp) Diagnosen baseras

Läs mer

Handlingsplan för ett införande av standardiserat vårdförlopp i cancervården 2015

Handlingsplan för ett införande av standardiserat vårdförlopp i cancervården 2015 Handlingsplan för ett införande av standardiserat vårdförlopp i cancervården 2015 Bilaga till beslutsunderlag för Region Jönköpings län att införa standardiserat vårdförlopp i cancervården enligt överenskommelse

Läs mer

Protokoll från Samverkansnämnden för Sydöstra sjukvårdsregionen den 24 maj 2019

Protokoll från Samverkansnämnden för Sydöstra sjukvårdsregionen den 24 maj 2019 Protokoll från Samverkansnämnden för Sydöstra sjukvårdsregionen den 24 maj 2019 Tid och plats ande Närvarande ersättare Tjänstepersoner Justering Ordförande fredag den 24 maj 2019, kl. 11.00 14.45, Videomöte

Läs mer

Sydöstra sjukvårdsregionen

Sydöstra sjukvårdsregionen Nationella riktlinjer för vård vid stroke - Rehabilitering Sydöstra sjukvårdsregionen Arbetsgrupp: Östergötland: Marie Samuelsson, Lena Törnfeldt Jönköping: Agneta Siebers, Jakob Gesher Kalmar: Ulla Bigelius,

Läs mer

, lunch-lunch Gränsö slott, Västervik

, lunch-lunch Gränsö slott, Västervik PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Gränsö slott, Västervik Närvarande: Jessica Frisk, ordförande Region Östergötland Lars Abrahamsson, sekreterare Region Jönköpings län Fredrik Stenmark Landstinget i Kalmar

Läs mer

Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård

Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Samverkan för en mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv vård Karl Landergren Susanne Yngvesson Stefan Bragsjö Sydöstra sjukvårdsregionen Värdet skapas tillsammans med patienten Standardiserade

Läs mer

Minnesanteckning Centrumråd Kirurgi, Ortopedi och Cancersjukvård

Minnesanteckning Centrumråd Kirurgi, Ortopedi och Cancersjukvård Minnesanteckning 2018-09-25 Centrumråd Kirurgi, Ortopedi och Cancersjukvård Datum: 2018-09-25 Tid: 09.30 12.00 Plats: Video Närvarande: Karl Landergren ordf. Leni Lagerqvist sekr. Fredrik Stenmark Ann

Läs mer

Avslutade FoU-aktiviteter under 2013/ Rehabiliteringsmedicin i Sydöstra sjukvårdsregionen

Avslutade FoU-aktiviteter under 2013/ Rehabiliteringsmedicin i Sydöstra sjukvårdsregionen Uppdaterad 2017-05-18 Avslutade ou-aktiviteter under 2013/2017 - Rehabiliteringsmedicin i Sydöstra sjukvårds inansiering K Klinik E Extern (annat än läkemedelsföretag) L Landsting/Region (eget landsting

Läs mer

Uppstartsdag för Vårdsamverkan Skaraborg. Dokumentation. Ambulansens konferenscentrum, Skövde 4 oktober 2013

Uppstartsdag för Vårdsamverkan Skaraborg. Dokumentation. Ambulansens konferenscentrum, Skövde 4 oktober 2013 Uppstartsdag för Vårdsamverkan Skaraborg Dokumentation Ambulansens konferenscentrum, Skövde 4 oktober 2013 Inledning Ny organisation skapar förutsättningar för operativt arbetssätt i samverkan kring patienten.

Läs mer

Läkemedelskommitté PROTOKOLL 1(6) Diarienummer. Tid: , kl Plats: sal E, landstingets kansli

Läkemedelskommitté PROTOKOLL 1(6) Diarienummer. Tid: , kl Plats: sal E, landstingets kansli PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: sal E, landstingets kansli Närvarande: Ej närvarande: Mårten Lindström, ordförande Lars Abrahamsson, sekreterare Thomas Axelsson Jonatan Buhr Juris AnnSofie Fyhr Sören

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med Centrumråd hjärtsjukvård

Minnesanteckningar från möte med Centrumråd hjärtsjukvård Minnesanteckningar från möte med Centrumråd hjärtsjukvård Dag: 2015-04-14 kl.10.00-14.35 Plats Björkbacken, Vimmerby Närvarande: Jan-Erik Karlsson, ordförande Göran Atterfors Gunvor Rundqvist Stefan Franzén

Läs mer

Kortare väntetider i cancervården - överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting 2015 (Dnr 14/6942)

Kortare väntetider i cancervården - överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting 2015 (Dnr 14/6942) Tjänsteskrivelse 1(2) 2015-02-17 RJL 2015/378 Folkhälsa och sjukvård Therese Eklöv Nämnden för folkhälsa och sjukvård Kortare väntetider i cancervården - överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård vid epilepsi

Nationella riktlinjer för vård vid epilepsi TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Regionsjukvårdsstaben Leni Lagerqvist 2018-04-23 SVN 2018-12 Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen Nationella riktlinjer för vård vid epilepsi Förslag till beslut Samverkansnämnden

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG Hälsofrämjande strategier

Minnesanteckningar från möte med RMPG Hälsofrämjande strategier 2014-09-12 Minnesanteckningar från möte med RMPG Hälsofrämjande strategier Dag 12 september 2014 Tid Kl. 11.00-15.00 Plats Blåklinten, Landstingshuset, Linköping Närvarande: Jolanda van Vliet, ordförande

Läs mer

Yttrande standardiserade vårdförlopp inom andra diagnoser än cancer

Yttrande standardiserade vårdförlopp inom andra diagnoser än cancer Yttrande standardiserade vårdförlopp inom andra diagnoser än cancer Inledning Vårdprogram har varit och är en integrerad och viktig del av svensk sjukvård sedan många år. Vårdprogrammen kan vara lokala,

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård vid psoriasis

Nationella riktlinjer för vård vid psoriasis TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Regionsjukvårdsstaben Marie Gustavsson 2018-04-23 SVN 2018-13 Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen Nationella riktlinjer för vård vid psoriasis Förslag till beslut Samverkansnämnden

Läs mer

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län

Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Genomförandeplan 2010 för implementering av de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevården i Västernorrlands län Bakgrund Regeringen har den 24 april 2008 träffat en överenskommelse med Sveriges

Läs mer

Strategigrupp barn och unga

Strategigrupp barn och unga MÖTESANTECKNINGAR 1(7) Plats: Kommunal utveckling, Finnveden Närvarande: Noomi Carlsson, stab Folkhälsa och sjukvård Jesper Ekberg, Folkhälsa och sjukvård Karl Gudmundsson, socialtjänst, ordförande Yvonne

Läs mer

Bedömning av egenvård, riktlinjer för region Jämtland / Härjedalen och kommunerna i Jämtlands län

Bedömning av egenvård, riktlinjer för region Jämtland / Härjedalen och kommunerna i Jämtlands län för region Jämtland / Härjedalen Version: 4 Ansvarig: 2(12) ÄNDRINGSFÖRTECKNING Version Datum Ändring Beslutat av Datum 1. 2014-12-11 2. 2015-01-12 redigering 3 2015-02-06 4 2015-03-30 Nyutgåva baserad

Läs mer

Tid: :30-16:00 Plats: Konferenrum Flygeln

Tid: :30-16:00 Plats: Konferenrum Flygeln MÖTESANTECKNINGAR 1(5) Plats: Konferenrum Flygeln Närvarande: Susanne Agerbring, administrativ samordnare, Jönköpings sjukvårdsområde Anette Abrahamsson, chefsjuksköterska, Jönköpings sjukvårdsområde Gunilla

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik 2014-12-19 Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik Dag Fredagen den 19 december 2014 Tid Kl 10:00 15:00 Plats Närvarande Telefonmedverkan Anmält förhinder Hotell Högland, Nässjö Robert

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG Hälsofrämjande strategier

Minnesanteckningar från möte med RMPG Hälsofrämjande strategier 2014-04-17 Minnesanteckningar från möte med RMPG Hälsofrämjande strategier Dag 14 mars 2014 Tid Kl. 09.00-14.00 Plats Vimmerby Folkhögskola, lilla E Närvarande: Jolanda van Vliet, ordförande Östergötland

Läs mer

Interprofessionell samverkan astma och kol

Interprofessionell samverkan astma och kol Interprofessionell samverkan astma och kol För dig som arbetar inom slutenvård eller på vuxenakutmottagning I det här dokumentet finner du förslag på samverkansrutiner som kan förenkla samarbetet mellan

Läs mer

Rehabiliteringsutredning. November 2012 April 2013

Rehabiliteringsutredning. November 2012 April 2013 Rehabiliteringsutredning November 2012 April 2013 Bakgrund Behovet av rehabilitering varierar för befolkningen i Gävleborg. Från kortvariga insatser t ex i samband med operation till periodvisa insatser

Läs mer

Nationellt kliniskt kunskapsstöd för primärvården

Nationellt kliniskt kunskapsstöd för primärvården Nationellt kliniskt kunskapsstöd för primärvården Grundläggande principer Evidensbaserad kunskap Baserade på nationella riktlinjer Anpassade för patientmötet i primärvården Tvärprofessionella Aktuella

Läs mer

Interprofessionell samverkan astma och KOL

Interprofessionell samverkan astma och KOL Interprofessionell samverkan astma och KOL För dig som arbetar inom specialiserad öppenvård för vuxna I det här dokumentet finner du förslag på samverkansrutiner som kan förenkla samarbetet mellan specialiserad

Läs mer

Bilaga: Förslag på områden för behovsanalyser och brukardialoger 2016 med motiveringar

Bilaga: Förslag på områden för behovsanalyser och brukardialoger 2016 med motiveringar Bilaga 1/4 Bilaga: Förslag på områden för behovsanalyser och brukardialoger 2016 med motiveringar Område 1. Jämlik vård dialog om health literacy med invånare i socioekonomiskt utsatta områden (Fortsättning

Läs mer

Minnesanteckningar från nätverksträff för RMPG sekreterare

Minnesanteckningar från nätverksträff för RMPG sekreterare 2015-09-04 Minnesanteckningar från nätverksträff för RMPG sekreterare Dag 3 september 2015 Plats Regionhuset, Linköping Närvarande: Anna Bengtsson, (fm) Östergötland Henning Elvtegen Östergötland Charlotte

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende. Slutlig version publicerad 21 april 2015

Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende. Slutlig version publicerad 21 april 2015 Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende Slutlig version publicerad 21 april 2015 Vad är nationella riktlinjer? Stöd vid fördelning av resurser Underlag för beslut om organisation

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik Regionsjukvårdsstaben Gunnita Augustsson 2018-02-08 Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik Dag Torsdagen den 8 februari 2018 Tid Kl 08:00-10:00 Plats Videomöte, ring IP 1089992 (Mote2

Läs mer

Tid: 2015-10-01-2015-10-02 Plats: Fredensborgs Herrgård, Vimmerby

Tid: 2015-10-01-2015-10-02 Plats: Fredensborgs Herrgård, Vimmerby PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Fredensborgs Herrgård, Vimmerby Närvarande: Claes Hjalmarsson, ordförande Lars Abrahamsson, sekreterare Jessica Frisk Magnus Fröstorp Per Loftås Conny Wallon Erik Wellander

Läs mer

Tillämpning av lagstiftning samt överenskommelser i Jönköpings län gällande Samordnad Individuell Plan (SIP)

Tillämpning av lagstiftning samt överenskommelser i Jönköpings län gällande Samordnad Individuell Plan (SIP) 1(5) Tillämpning av lagstiftning samt överenskommelser i Jönköpings län gällande Samordnad Individuell Plan (SIP) Lagstiftningen om samordnade individuella planer (SIP) avser alla 1. SIP är den enskildes

Läs mer

Nätverksträff RMPG-sekreterare

Nätverksträff RMPG-sekreterare Nätverksträff RMPG-sekreterare 2016-11-11 Dagens program 1. Inledning Marie Gustavsson 2. RMPGs uppdrag Jan-Erik Karlsson 3. Information om det Mats Bojestig sjukvårdsregionala arbetet 4. Diskussion RMPG

Läs mer

Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta

Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta Modell för långsiktig samverkan mellan regional och nationell nivå för lokal nytta Möte med Socialchefer i GR 30/11 2017 (Camilla Wiberg, Socialstyrelsen och ) Anneli Jäderland, Sveriges kommuner och Landsting

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård vid endometrios

Nationella riktlinjer för vård vid endometrios TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Regionsjukvårdsstaben Eva Hellman 2018-04-23 SVN 2018-11 Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen Nationella riktlinjer för vård vid endometrios Förslag till beslut Samverkansnämnden

Läs mer

Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S)

Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S) STRATEGIDOKUMENT 2014-06-30 1 (5) Vård och omsorg Nationella samverkansgruppen för kunskapsstyrning inom socialtjänsten (NSK-S) Syfte Syftet med NSK-S är att samordna arbetet med strategiska frågor som

Läs mer

Årsrapport Specialitetsråd i Neurosjukvård. Verksamhetsberättelse

Årsrapport Specialitetsråd i Neurosjukvård. Verksamhetsberättelse Årsrapport 2016 Specialitetsråd i Neurosjukvård Laila Hellgren, Verksamhetschef Kliniks neurofysiologi, neurologi och neurokirurgi, Akademiska sjukhuset Uppsala 2 (5) 1 Innehållsförteckning 1. Möten under

Läs mer

RMPG Kirurgi PROTOKOLL 1(9) Diarienummer , lunch till lunch Plats: Hotell Borgholm, Borgholm

RMPG Kirurgi PROTOKOLL 1(9) Diarienummer , lunch till lunch Plats: Hotell Borgholm, Borgholm PROTOKOLL 1(9) Diarienummer Plats: Hotell Borgholm, Borgholm Närvarande: Claes Hjalmarsson, ordförande Lars Abrahamsson, sekreterare Jessica Frisk Magnus Fröstorp Thomas Kjellin Per Loftås Karsten Offenbartl

Läs mer

Årsrapport RMPG-smärta Patientberättelse

Årsrapport RMPG-smärta Patientberättelse Årsrapport RMPG-smärta 2016 Patientberättelse På ett ögonblick hände det, olyckan som förändrade mitt liv. Mitt i jobb, familj, hus och aktiviteter blev jag en patient. Min vardag bestod plötsligt av värk,

Läs mer

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 1 Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 SAMORDNAD INDIVIDUELL PLANERING MELLAN LANDSTINGETS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH KOMMUNERNAS SOCIALTJÄNST SAMT SAMORDNING AV INSATSER

Läs mer

Kliniskt kunskapsstöd i Region Jönköpings län. Staffan Ekedahl Distriktsläkare Faktakoordinator

Kliniskt kunskapsstöd i Region Jönköpings län. Staffan Ekedahl Distriktsläkare Faktakoordinator Kliniskt kunskapsstöd i Region Jönköpings län Staffan Ekedahl Distriktsläkare Faktakoordinator Regionens utmaning Medarbetares behov av kunskap från olika nivåer: Arbetsplatsens instruktioner Organisationens

Läs mer

Uppdragsbeskrivning Nationell arbetsgrupp för Inflammatoriska tarmsjukdomar

Uppdragsbeskrivning Nationell arbetsgrupp för Inflammatoriska tarmsjukdomar 20 2019-04-08 1 (5) Fastställd av SKS 180627 Reviderad 181206 Dnr: 17/02686 Landsting och regioners system för kunskapsstyrning Nationella stödfunktionen Uppdragsbeskrivning Nationell arbetsgrupp för Inflammatoriska

Läs mer

OLIVIA. Organisatoriskt Lärande I Vårdens Inre Arbete på barn- och ungdomsmedicinska kliniken Jönköping

OLIVIA. Organisatoriskt Lärande I Vårdens Inre Arbete på barn- och ungdomsmedicinska kliniken Jönköping OLIVIA Organisatoriskt Lärande I Vårdens Inre Arbete på barn- och ungdomsmedicinska kliniken Jönköping OLIVIA - Organisatoriskt Lärande I Vårdens Inre Arbete Ett ledningsverktyg för systematisk kompetensförsörjning

Läs mer

Politisk viljeinriktning för vård vid multipel skleros (MS) och Parkinsons sjukdom baserad på Socialstyrelsens nationella riktlinjer 2016

Politisk viljeinriktning för vård vid multipel skleros (MS) och Parkinsons sjukdom baserad på Socialstyrelsens nationella riktlinjer 2016 Britt Ahl, Katrin Boström och Annika Friberg 2017-03-22 Regionala utvecklingsgruppen för nationella riktlinjer Politisk viljeinriktning för vård vid multipel skleros (MS) och Parkinsons sjukdom baserad

Läs mer

ÅRSRAPPORT. RMPG Neurosjukdomar

ÅRSRAPPORT. RMPG Neurosjukdomar ÅRSRAPPORT RMPG Neurosjukdomar 2014 Innehåll ÅRSRAPPORT... 1 RMPG Neurosjukdomar... 1 2014... 1 Utvecklingstendenser... 3 Stroke... 3 Mb Parkinson... 3 Epilepsi... 3 Multipel skleros (MS)... 3 Sällsynta

Läs mer

Framtidens primärvård

Framtidens primärvård Framtidens primärvård Strukturerad vårddokumentation checklistor för evidens och vårdprogram dela information patienten dela information med andra vårdgivare överföring till kvalitetsregister verksamhetsuppföljning

Läs mer

Agneta Öjehagen. Sakkunnig NR missbruk beroende. Professor, socionom, leg.psykoterapeut. Avdeln. psykiatri, Institutionen kliniska vetenskaper Lund

Agneta Öjehagen. Sakkunnig NR missbruk beroende. Professor, socionom, leg.psykoterapeut. Avdeln. psykiatri, Institutionen kliniska vetenskaper Lund Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende 2015 - hur kan de hjälpa oss utveckla kunskapsbaserad vård - de största förändringarna jmf tidigare version av NR Göteborg 2016-08-31 Agneta

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG psykiatri

Minnesanteckningar från möte med RMPG psykiatri 1 2015-12-15 Minnesanteckningar från möte med RMPG psykiatri Dag 2015-12-02 Tid 9.00-12.00 Videomöte Närvarande: Florence Eddyson Hägg ordförande, lt Kalmar Kerstin Aldstedt sekreterare, Region Östergötland

Läs mer

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20

Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 1 Samverkansriktlinjer enligt 3 f HSL, 2 kap. 7 SoL och SOSFS 2007:10/2008:20 SAMORDNAD INDIVIDUELL PLANERING MELLAN LANDSTINGETS HÄLSO- OCH SJUKVÅRD OCH KOMMUNERNAS SOCIALTJÄNST SAMT SAMORDNING AV INSATSER

Läs mer

Granskning av remissprocessen komplettering

Granskning av remissprocessen komplettering 2017-09-07 RJL2017/954 Förvaltningsnamn Nämnden för Folkhälsa och sjukvård Granskning av remissprocessen komplettering Remissflödet till specialistsjukvården 2013 tom augusti 2017 Remissflödet till primärvården

Läs mer

Äldre och läkemedel. Uppdaterad handlingsplan för Jönköpings län

Äldre och läkemedel. Uppdaterad handlingsplan för Jönköpings län Äldre och läkemedel Uppdaterad handlingsplan för Jönköpings län 2018 2022 Innehåll Äldre och läkemedel... 0 Uppdaterad handlingsplan för Jönköpings län 2018 2022... 0 Innehåll... 1 Bakgrund... 2 Målgrupp...

Läs mer

Uppföljning av Kunskapscentrum. Smärta

Uppföljning av Kunskapscentrum. Smärta Uppföljning av Kunskapscentrum Smärta 2018 Beskrivning av verksamheten Kompetenscentrum Smärta har utmynnat ur beslut från Sjukvårdsnämnden (2009-01-26), Socialstyrelsen (juni 2007) samt en utredning Uppdrag

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård av MS och Parkinsons sjukdom

Nationella riktlinjer för vård av MS och Parkinsons sjukdom Nationella riktlinjer för vård av MS och Parkinsons sjukdom Per-Henrik Zingmark Projektledare 2014-11-12 Vad är nationella riktlinjer? Socialstyrelsens modell för att utveckla god hälsa, vård och omsorg

Läs mer

Christina Edward Planeringschef. Bilaga Slutredovisning utredningsuppdrag 14/10 daterad den 30 oktober 2014. TJÄNSTESKRIVELSE

Christina Edward Planeringschef. Bilaga Slutredovisning utredningsuppdrag 14/10 daterad den 30 oktober 2014. TJÄNSTESKRIVELSE Planeringsenheten Regionsjukvården TJÄNSTESKRIVELSE 2014-11-03 Landstingsstyrelsen 1(1) Referens Diarienummer 140072 Utredningsuppdrag 14/10 - Utredning angående möjligheten att teckna avtal med verksamheter

Läs mer

Motion Kompetensutveckling och samarbete inom rehabiliterings- och psykosociala området med fokus på yrkesspecifika frågor

Motion Kompetensutveckling och samarbete inom rehabiliterings- och psykosociala området med fokus på yrkesspecifika frågor ÄRENDE 10 2012-06-01 Motion Kompetensutveckling och samarbete inom rehabiliterings- och psykosociala området med fokus på yrkesspecifika frågor Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till

Läs mer

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare

Motala kommun (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Tjänsteställe/handläggare Datum Dnr Sidnr Motala kommun 2016-02-18 1 (2) Hemsjukvården Bo Lundén Processledare Minnesanteckningar från StyrgruppVäster, SVä Tid: Tisdagen den 16 februari kl 09.00-12.00

Läs mer

äldre i vården Miljöpartiet de gröna i Östergötland

äldre i vården Miljöpartiet de gröna i Östergötland äldre i vården Grön strategi för hur vården bättre kan anpassas till den äldre människans behov och förutsättningar Miljöpartiet de gröna i Östergötland 1 Inledning Inom en snar framtid kan vi förvänta

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik 2016-10-26 Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik Dag torsdagen den 20 oktober 2016 fredagen den 21 oktober 2016 Tid Plats kl 17:00 torsdag 20 oktober kl 08:30 14:30, fredag 21 oktober

Läs mer

Rollbeskrivning. sociala investeringar

Rollbeskrivning. sociala investeringar Rollbeskrivning sociala investeringar Ett utvecklat arbete med sociala investeringar kräver en organisation som kan hantera de olika delar som ingår. Som i allt strategiskt drivet arbete behöver samtliga

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård av MS och Parkinsons sjukdom

Nationella riktlinjer för vård av MS och Parkinsons sjukdom Nationella riktlinjer för vård av MS och Parkinsons sjukdom Per-Henrik Zingmark Projektledare 2014-09-10 Vad är nationella riktlinjer? Socialstyrelsens modell för att utveckla god hälsa, vård och omsorg

Läs mer

Mänskliga rättigheter i styrning och ledning

Mänskliga rättigheter i styrning och ledning 2015-06-09 1 (5) Avdelningen för ekonomi och styrning Björn Kullander Mänskliga rättigheter i styrning och ledning - Projektplan Inledning Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) kommer under 2015 och 2016

Läs mer

Klinisk genetik idag och i framtiden. Cecilia Gunnarsson, Jan-Erik Karlsson, Karl Landergren, Marie Gustavsson

Klinisk genetik idag och i framtiden. Cecilia Gunnarsson, Jan-Erik Karlsson, Karl Landergren, Marie Gustavsson Klinisk genetik idag och i framtiden Cecilia Gunnarsson, Jan-Erik Karlsson, Karl Landergren, Marie Gustavsson Uppdrag - Klinisk genetik 1. Nivåstrukturering. Att tillsammans skapa riktlinjer för vem som

Läs mer

Rutin fast vårdkontakt

Rutin fast vårdkontakt Arbetsområde: Rutin Fast Rutin fast För personer i ordinärt boende utses den fasta en bland hälsooch sjukvårdspersonal inom landstinget med undantag av de personer som är bedömda som hemsjukvårdspatienter.

Läs mer

Måndagen den 29 februari kl Konferensrummet, Medicinska fakultetens kansli, Sandbäcksgatan 7 1 tr, Linköping

Måndagen den 29 februari kl Konferensrummet, Medicinska fakultetens kansli, Sandbäcksgatan 7 1 tr, Linköping 11.u LINKÖPINGS UNIVERSITET Wöstergötland 1(6) Minnesanteckningar Kompetensrådet Tid: Lokal: Måndagen den 29 februari kl 14.30-17.00 Konferensrummet, Medicinska fakultetens kansli, Sandbäcksgatan 7 1 tr,

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård och stöd vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd Lena Flyckt

Nationella riktlinjer för vård och stöd vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd Lena Flyckt Nationella riktlinjer för vård och stöd vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd 2017 Lena Flyckt Vad används nationella riktlinjer till? Exempel på användningsområden: beslut om resursfördelning

Läs mer

Nationellt vårdprogram för palliativ vård i livets slutskede Helena Adlitzer Utbildning

Nationellt vårdprogram för palliativ vård i livets slutskede Helena Adlitzer Utbildning Nationellt vårdprogram för palliativ vård i livets slutskede 2017-03-29 Helena Adlitzer Utbildning 1. Information om grunden för VP 2. Revideringen 3. Arbetsprocessen 4. Innehållet 5. Axplock ur VP ---------------------------------------------------

Läs mer

Falu lasarett, hus 17 adm, sammanträdesrum Dialogen. Ordförande

Falu lasarett, hus 17 adm, sammanträdesrum Dialogen. Ordförande LÄKEMEDELSKOMMITTÉ MÖTESANTECKNINGAR 2010-01-19 Tid Tisdag den 19 januari 2010, kl 13.30 16.45 Plats Falu lasarett, hus 17 adm, sammanträdesrum Dialogen Närvarande Annika Braman Eriksson Åsa Wiberg Kristin

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa)

Verksamhetsplan 2016 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Verksamhetsplan 2016 för Kunskapscentrum för Kommunal Hälso- och Sjukvård (KKHS) vid Högskolan Dalarna (HDa) Sida 1 Uppdrag Kunskapscentrum startade 2010 för att stödja den kommunala hälso- och sjukvården.

Läs mer

E-Hälsa RÖ. Så arbetar vi med e-hälsa för våra invånare i RÖ , Lotta Saleteg Falk e-hälsostrateg RÖ. Region Östergötland

E-Hälsa RÖ. Så arbetar vi med e-hälsa för våra invånare i RÖ , Lotta Saleteg Falk e-hälsostrateg RÖ. Region Östergötland E-Hälsa RÖ Så arbetar vi med e-hälsa för våra invånare i RÖ 2016-11-09, Lotta Saleteg Falk e-hälsostrateg RÖ Vision År 2025 ska Sverige vara bäst i världen på att använda digitaliseringens och e-hälsans

Läs mer

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 17 oktober 2007

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 17 oktober 2007 Folkhälsovetenskapligt centrum 2007-10-24 Kjerstin Strandh Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 17 oktober 2007 Närvarande Agneta Niklasson (mp) vice ordförande Alma Basic (s) Angelo

Läs mer

, lunch-lunch Plats: Hestraviken. adjungerade

, lunch-lunch Plats: Hestraviken. adjungerade PROTOKOLL 1(8) Diarienummer Plats: Hestraviken Närvarande: Jessica Frisk, ordförande Region Östergötland Lars Abrahamsson, sekreterare Region Jönköpings län Magnus Fröstorp Landstinget i Kalmar Niklas

Läs mer

B - ÅRLIG RAPPORT OM KLINISK FORSKNING

B - ÅRLIG RAPPORT OM KLINISK FORSKNING B - ÅRLIG RAPPORT OM KLINISK FORSKNING Enkätsvaren skickas in senast den 29 februari. Upplysningar om enkäten Sakinnehåll: Kerstin Sjöberg, 08-452 76 67 eller kerstin.sjoberg@skl.se. Tekniska frågor: Kenneth

Läs mer

Neurologisk Rehabilitering - Vägen till ett bättre liv! Rehabkonferens 14/5 2014 Scandic Grand Hotell Örebro

Neurologisk Rehabilitering - Vägen till ett bättre liv! Rehabkonferens 14/5 2014 Scandic Grand Hotell Örebro 1 Neurologisk Rehabilitering - Vägen till ett bättre liv! Rehabkonferens 14/5 2014 Scandic Grand Hotell Örebro Socialstyrelsens reflektion; Insatser som skall bidra till att en person med förvärvad funktionsnedsättning

Läs mer

Angående motion Kompetensutveckling och samarbete inom rehabiliterings- och psykosociala området med fokus på yrkesspecifika frågor

Angående motion Kompetensutveckling och samarbete inom rehabiliterings- och psykosociala området med fokus på yrkesspecifika frågor YTTRANDE 2012-03-07 LK11-0521 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsstyrelsen Angående motion Kompetensutveckling och samarbete inom rehabiliterings- och psykosociala området med fokus på yrkesspecifika

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG psykiatri

Minnesanteckningar från möte med RMPG psykiatri 2017-11-28 Minnesanteckningar från möte med RMPG psykiatri Dag Tisdagen den 28:e november Tid Kl. 09:00 12:00 Plats Närvarande: Videomöte Bjarne Nilsson Olinder, ordförande, Region Östergötland Natalie

Läs mer

RMPG Kirurgi PROTOKOLL 1(8) Diarienummer , lunch-lunch Plats: The Lamp Hotel, Norrköping

RMPG Kirurgi PROTOKOLL 1(8) Diarienummer , lunch-lunch Plats: The Lamp Hotel, Norrköping PROTOKOLL 1(8) Diarienummer Plats: The Lamp Hotel, Norrköping Närvarande: Jessica Frisk, ordförande Region Östergötland Lars Abrahamsson, sekreterare Region Jönköpings län Fredrik Stenmark Landstinget

Läs mer

Svenska EpilepsiSällskapet. llskapet. RIKTLINJER för HANDLÄGGNING och BEHANDLING av EPILEPSI

Svenska EpilepsiSällskapet. llskapet. RIKTLINJER för HANDLÄGGNING och BEHANDLING av EPILEPSI Svenska EpilepsiSällskapet llskapet RIKTLINJER för HANDLÄGGNING och BEHANDLING av EPILEPSI 2010 November Beslut vid SES årsmötet i Umeå 2011 Januari SES styrelse inbjuder en arbetsgrupp med uppgift att

Läs mer

BILAGA C. Samarbetsorganisationen Samarbete och styrning inom ramen för samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel i Västra Götaland

BILAGA C. Samarbetsorganisationen Samarbete och styrning inom ramen för samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel i Västra Götaland BILAGA C Samarbetsorganisationen Samarbete och styrning inom ramen för samarbetsavtal för försörjning av personliga hjälpmedel i Västra Götaland Bilaga C Samarbetsorganisationen - Samarbete och styrning

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik Dag Onsdagen den 25 januari 2017 Tid kl 10:30 12:25 Plats Videomöte, ring IPnr 1089993 Närvarande Robert Ring, ordf Linköping Ann-Charlotte Mengel

Läs mer

Lokal handlingsplan enligt Måldokument (lokal överenskommelse) 2016

Lokal handlingsplan enligt Måldokument (lokal överenskommelse) 2016 Lokal handlingsplan enligt Måldokument (lokal överenskommelse) 2016 Bästa möjliga vård och omsorg ska erbjudas den enskilde med utgångspunkt från personens behov Genomförd Inventering 2015 Sammanställning

Läs mer

Lokal handlingsplan enligt Måldokument (lokal överenskommelse) 2017

Lokal handlingsplan enligt Måldokument (lokal överenskommelse) 2017 Lokal handlingsplan enligt Måldokument (lokal överenskommelse) 2017 Bästa möjliga vård och omsorg ska erbjudas den enskilde med utgångspunkt från personens behov Inventering 2019 Länsgemensam inventering

Läs mer

Årsrapport 2010 1(5) Årsrapport 2010 Regional medicinsk programgrupp psykiatri

Årsrapport 2010 1(5) Årsrapport 2010 Regional medicinsk programgrupp psykiatri Årsrapport 2010 1(5) Årsrapport 2010 Regional medicinsk programgrupp psykiatri Aktiviteter under 2010 RMPG psykiatri bildades formellt 2009. RMPG har under 2010 öka kunskapen om varandra i regionen avseende

Läs mer

Nationellt kliniskt kunskapsstöd

Nationellt kliniskt kunskapsstöd Kompetenscentrum för primärvård i Skåne Allmänläkarkonsult Skåne Nationellt kliniskt kunskapsstöd Ämnesgrupp Ögon i arbete reflektioner kring en påbörjad process Anders Lundqvist Specialist i allmänmedicin

Läs mer

Interprofessionell samverkan kring barn med astma och/eller allergi

Interprofessionell samverkan kring barn med astma och/eller allergi Interprofessionell samverkan kring barn med astma och/eller allergi För dig som arbetar inom barn- och ungdomsmedicin I det här dokumentet finner du förslag på samverkansrutiner som kan förenkla samarbetet

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsutskottet Jönköping 35-44

Hälso- och sjukvårdsutskottet Jönköping 35-44 PROTOKOLL 1(7) Plats: Konferensrum Fallet, Huskvarna vårdcentrum Närvarande: Beslutande: Urban Blomberg, ordförande (M) 35-41 Eva Lundemo (C) ordf 42-44 Annika Nordin (S) Kjell Ekelund ersätter Magnus

Läs mer