Diabetes. Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland. Sjukhusbiblioteket Västerås

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Diabetes. Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland. Sjukhusbiblioteket Västerås"

Transkript

1 Diabetes Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland Sjukhusbiblioteket Västerås

2 FACKLITTERATUR Andersson, Gudrun Diabetes i balans : grundläggande kunskap för ett bra liv med typ-1 diabetes / Gudrun Andersson, Carina Trägårdh Lunneryd, Hannah Helgegren. 2009, 30 s. Boken tar bl.a. upp grundläggande fakta om typ-1 diabetes, exempelvis den psykiska reaktionen när man fått en diagnos samt och hur man berättar det för sin omgivning. Råd vid insulininjektioner och blodsockermätning. Tips inför resa, graviditet och infektion m.m. Qcabb Andersson, Kristina Diabetes : du kan själv påverka / Kristina Andersson. 2012, 128 s. Diabetes är en folksjukdom. Vem är det som drabbas och vem ligger i riskzonen och vad kan man göra för att förebygga sjukdomen? Typ 2-diabetes s. k åldersdiabetes kan man i stora delar påverka med en hälsosam livsstil. Boken tar upp hur diabetes, kost och livsstil hänger ihop. I slutet finns ett kostupplägg med recept. Qcabb Andersson, Kristina Diabeteskokboken: [fakta och recept för veckans alla måltider] / Kristina Andersson, Berit Paulsson. 2013, 159 s. I Diabetskokboken finns närmare 150 recept på god, nyttig och lättlagad mat till frukost, mellanmål, lunch och middag. Boken innehåller också information om kopplingen mellan kost och diabetes samt råd och tips om vad du ska tänka på för att kunna laga den bästa maten. Med relativt små förändringar av sina vanor kan man leva bra även med diabetes. Barn- och ungdomsdiabetes / red.: Sture Sjöblad. 2008, 233 s. Boken innehåller ett vårdprogram utarbetat inom Svenska barnläkarföreningens sektion för endokrinologi och diabetes. Inför den nya upplagan har programmet uppdaterats och utvidgats till att även omfatta typ 2-diabetes där en ökning i ungdomsåldern förväntas.

3 V,u Bergman, Thomas Augusts vilja / Thomas Bergman. 2009, 56 s. Vi får här följa August som är sex år och har fått diabetes. Författaren har följt honom på sjukhuset, hemma och i skolan. Berättelsen vänder sig till anhöriga, patienter men också till skol- och sjukvårdspersonal. Det är viktigt att alla får kunskap om diabetes och att det går att leva ett bra liv trots sjukdomen. Dahlquist, Gisela Diabetes hos barn och ungdomar : frågor och svar / Gisela Dahlquist, Johnny Ludvigsson, Sture Sjöblad. 2008, 95 s. Boken ger svar på de vanligaste frågorna som dyker upp när man fått besked om att man har diabetes. Här får man veta allt man behöver om typ 1-diabetes, om insulinbehandling, om blodsockerkontroll, om diabetes i samband med växande och puberteten, hur man hanterar sin sjukdom till vardags - man lär sig för att bli sin egen expert och för att må bra. Dahlquist, Gisela Diabetes hos barn och unga : fakta och goda råd / Gisela Dahlquist. 2006, 84 s. Det går att leva ett bra liv med diabetes som ung idag. Professor Gisela Dahlquist delar med sig av sin kunskap och erfarenhet av diabetes. Innehåller bland annat information om behandling, psykosociala aspekter samt forskning och framtid. Veo Diabetes och andra endokrina sjukdomar : diabetes mellitus, obesitas, sjukdomar i tyreoidea, sjukdomar i kalciumbalansen, binjurerelaterade sjukdomar, elektrolytrubbningar, hypofyssjukdomar, neuroendokrina tumörer / redaktörer: Katarina Hedin & Magnus Löndahl. 2010, 181 s. Bokens syfte är att ge en uppdaterad och tillgänglig vägledning i den kliniska vardagen. Den kan användas som praktisk handbok för ST- och AT-läkare men även för studenter under praktik. [Allmänläkarpraktikan] Diabetes / Carl-David Agardh, Christian Berne. 2009, 502 s. Grundlig genomgång av diabetes ur ett medicinskt perspektiv. Boken vänder sig till alla som i sin yrkesutövning kommer i kontakt med personer med diabetes. Denna bok kan med fördel användas i utbildning och som referensbok.

4 Diabetes / Michael Alvarsson [och fem andra] 2013, 186 s. Hur är det att drabbas av en livslång sjukdom som diabetes, och hur blir det att leva med denna sjukdom? Om man är barn eller tonåring, om man är kvinna eller man. Hur man kan inrätta sig så att livet ändå kan gå vidare? De skriver om vad som händer i kroppen och hur behandlingen går till. Måste man helt förändra sin livsstil, sina matvanor?. [Karolinska Institutets forskare skriver] Diabetes : förebyggande arbete, behandling och uppföljning / Anita Skafjeld, Marit Graue (red.). 2013, 447 s. Boken har en bred introduktion till teoretiska och praktiska kunskaper inom diabetes området. Boken vänder sig främst till hälso- och sjukvårdspersonal som arbetar med diabetespatienter inom specialistsjukvård, primärvård eller hemsjukvård. Qcabb Hamilton, Louise Diabeteskokboken : råd och recept för ett friskare liv / Louise Hamilton. 2008, 128 s. Författaren, själv diabetiker, har här samlat sina bästa vardagsrecept på mat som tillgodoser kraven på att vara mager och innehålla fibrer, vitaminer och långsamma kolhydrater. Rätterna, som är enkla och kan lagas av alla, omfattar dagens alla måltider, från frukost till middag. Hanås, Ragnar Typ 1 diabetes hos barn, undomar och unga vuxna : hur du blir expert på din egen diabetes / Ragnar Hanås. 2014, 416 s. För barn och ungdomar med diabetes typ 1. Modern forskning visar entydligt att ett lägre genomsnittligt blodsocker minskar risken för sena komplikationer. I boken kan du lära dig hur du gör för att få det att fungera i praktiken. Vmb Helgegren, Hannah Bra mat vid typ 1-diabetes : en kunskapsguide för vuxna / Hannah Helgegren och Carina Trägårdh Tornhill. 2011, 47 s. I boken presenteras aktuella råd som kunskapsbas för en god och näringsriktigt sammansatt mat som både är bra för blodsockret, vikten, samt blodfetterna och som samtidigt smakar gott!

5 Vmb Helgegren, Hannah Må bra med diabetes : tips för föräldrar, barn och ungdomar / av Hannah Helgegren, Mikael Nilsson och Carina Trägårdh. 2008, 39 s. Boken är skriven av mycket erfarna dietister på Universitetssjukhuset i Lund. Skriften förklarar på ett pedagogiskt sätt mekanismerna vid typ-1 diabetes, vad som händer i kroppen, orsaken och hur behandlingen går till. Störst vikt läggs vid kosten och hur man uppnår en så bra blodsockerbalans som möjligt. V,u Lager, Elin Du får väl inte äta wienerbröd? : en överlevnadsguide för unga med diabetes typ 1 / Elin Lager och Astrid Mohlin. 2011, 87 s. Boken kan ses som en överlevnadsguiede för unga med diabetes typ1. Författarna avlivar myter om diabetes och tipsar nyblivna diabetiker om knep som man själv kanske inte tänker på. Det finns intervjuer med unga diabetiker som berättar hur de lever med sin sjukdom. Nationella riktlinjer för diabetesvården 2010 : stöd för stöd för styrning och ledning. / Socialstyrelsen 2010, 121 s. Dessa riktlinjer innefattar rekommendationer vid typ 1-diabetes och typ 2-diabetes inom områdena screening, prevention och levnadsvanor, glukoskontroll, förebyggande av hjärt-kärlsjukdom, omvårdnad, förebyggande av komplikationer och graviditet. Mulder, Hindrik Diabetes mellitus : ett metabolt perspektiv / Hindrik Mulder. 2012, 217 s. Diabetessjukdomarna har utvecklats till en global epidemi. Oavsett vilken roll man har inom sjukvården i framtiden, kommer man att behöva kunskaper om diabetes. Att förebygga och behandla denna grupp av sjukdomar kommer att vara av största vikt för både individ och samhälle. Denna bok ger grundläggande kunskaper om metabolism och diabetessjukdomarna. Vmb Niskanen, Helene Bra mat för barn och ungdomar : råd och recept vid diabetes / Helena Niskanen och Agneta Jansson Roth. 2008, 32 s. Boken vänder sig till barn och ungdomar med typ 1-diabetes och deras familjer. Här beskrivs samspelet mellan olika faktorer som påverkar blodsockret såsom mat, insulin och fysisk aktivitet. Kunskap som är viktig för att få så bra kontroll som möjligt över sin diabetes. Man får också förslag på måltidsordningar, dvs. en dags meny med sex olika måltider, för olika åldrar.

6 Omvårdnad vid diabetes / Karin Wikblad (red.). 2012, 447 s. Boken är avsedd för de team som ansvarar för att patienterna får det stöd de behöver för att, med bibehållen god livskvalitet, hantera sjukdomen och dess behandling. Boken är användbar för sjuksköterskor i klinisk verksamhet inom diabetesvården eller som utbildar sig till diabetessjuksköterska. Boken tar också upp diabetes ur ett patient och anhörigperspektiv. Qcabb Sundin, Anki Diabetes : att förebygga och leva med en folksjukdom : maten, motionen, läkemedlen / Anki Sundin. 2006, 193 s. Boken är ganska allmänt skriven om diabetes. Här finns enkla förklaringar, tips och råd kring hälsa i allmänhet och diabetes i synnerhet. Det finns även avsnitt som är mera kurslitterära och användbara i utbildningar inom vård, och kostrådgivning. V,u Svensson, Andreas Lilla boken om diabetes / Andreas Svensson ; [förord, eftertext och faktagranskning: Eva Örtqvist]. 2010, 29 s. I boken får vi följa Lukas som har diabetes. Boken förklarar med enkel text och illustrationer hur det känns och hur kroppen fungerar vid diabetes. Frågor som bl.a. ställs är: Hur kan man behandla barndiabetes? Vad finns för hjälp? Typ 2-diabetes : klassifikation, diagnostik, behandling / Carl-David Agardh (red.). 2010, 149s. Boken riktar sig främst till allmänläkare, yngre specialister och specialistsjuksköterskor inom primärvården. Bokens målsättning är att vara ett praktiskt redskap i det dagliga arbetet. BIOGRAFIER Lz Bach, Wilmer Bach, Martina S. Men mamma, jag är inte sjuk. Jag har bara lite diabetes / Martina S. Bach. 2011, 116 s. Boken är skriven för föräldrar, anhöriga, förskolelärare och lärare som har en relation till barn med diabetes. Författaren vill här dela med sig av sina insikter och de nya ställningstaganden som hon ställts inför. Hon hoppas boken skall bidra till att skapa en kunskapande och trygg tillvaro för de barn som tvingas leva med sjukdomen.

7 Lz Skånberg Dahlstedt, Ami Skånberg Dahlstedt, Ami Älskade vampyr : om livet med ett barn med diabetes typ 1 / Ami Skånberg Dahlstedt. 2010, 256 s. Boken Älskade vampyr är en personlig skildring av hur tillvaron kan förändras när man måste anpassa sig till en ny situation. Författaren tar på ett gripande sätt med oss i vardagsdetaljerna kring hur familjen lever med diabetes efter sonens diagnos. PATIENTINFORMATION! Webbplatserna 1177 och PION är enkla och användbara verktyg för att få fram kvalitetskontrollerad information om de flesta sjukdomar. Bibliotekspersonalen hjälper, vid behov, till med informationssökningen.

8 2014 Sjukhusbibliotekets öppettider Mån-tor kl Fre kl Sommartid 1/6-31/8 Mån-tor kl Fre kl Välkommen! Sjukhusbiblioteket Västmanlands sjukhus Västerås Ing 1, Västerås Telefon: e-post:

Din rätt att må bra vid diabetes

Din rätt att må bra vid diabetes Din rätt att må bra vid diabetes Svenska Diabetesförbundet om Din rätt att må bra Vi tycker att du har rätt att må bra! För att du ska må bra måste du få rätt förutsättningar att sköta din egenvård. Grunden

Läs mer

BLÅBOK. för bättre diabetesvård

BLÅBOK. för bättre diabetesvård BLÅBOK för bättre diabetesvård BLÅBOK för bättre diabetesvård FÖRORD Nationella Diabetesteamet bildades 2002 och är en paraplyorganisation för de riksomfattande intresse- och specialist föreningar som

Läs mer

Fysisk aktivitet. Lästips från sjukhusbiblioteket

Fysisk aktivitet. Lästips från sjukhusbiblioteket Fysisk aktivitet Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2014 En liten förändring i vardagsaktiviteten kan ge stor effekt på lång sikt. Mai-Lis Hellenius Aktivitet vid demenssjukdom

Läs mer

En rapport från Världsdiabetesdagen 2012 och den nationella konferensen Hur tar vi initiativet i kampen mot diabetes? i Stockholm den 14 november

En rapport från Världsdiabetesdagen 2012 och den nationella konferensen Hur tar vi initiativet i kampen mot diabetes? i Stockholm den 14 november En rapport från Världsdiabetesdagen 2012 och den nationella konferensen Hur tar vi initiativet i kampen mot diabetes? i Stockholm den 14 november 2012. Mötet arrangerades av det Nationella Diabetesteamet

Läs mer

DIABETESVÅRD. Världsdiabetesdagen Ny diabetesbok för de yngsta. Internationella barndiabetesmötet. Ordinerad egenvård via dator eller IPAD

DIABETESVÅRD. Världsdiabetesdagen Ny diabetesbok för de yngsta. Internationella barndiabetesmötet. Ordinerad egenvård via dator eller IPAD DIABETESVÅRD Tidning för Svensk Förening för Sjuksköterskor i Diabetesvård www.diabetesnurse.se NR 1 2013 Internationella barndiabetesmötet Världsdiabetesdagen Ny diabetesbok för de yngsta Ordinerad egenvård

Läs mer

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när någon i familjen är sjuk

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när någon i familjen är sjuk Råd till föräldrar Att vara barn och anhörig när någon i familjen är sjuk I familjer där en förälder, syskon eller annan vuxen drabbats av svår sjukdom eller skada blir situationen för barnen extra svår.

Läs mer

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk Råd till föräldrar Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk I familjer där en förälder, syskon eller annan vuxen drabbats av svår sjukdom eller skada blir situationen för barnen extra

Läs mer

Att möta människan bakom patienten

Att möta människan bakom patienten Att möta människan bakom patienten Litteraturlista från Sjukhusbiblioteket i Västmanland Sjukhusbiblioteket Västerås FACKLITTERATUR Vpd Seeberger, Astrid Den skamlösa nyfikenheten / Astrid Seeberger. 2010,

Läs mer

rio PI VÅRDEN N U M M E R 1 M A J 2 0 1 2

rio PI VÅRDEN N U M M E R 1 M A J 2 0 1 2 rio PI VÅRDEN N U M M E R 1 M A J 2 0 1 2 Patienterna vinnarna av ny forskning Mobilen ska hålla koll på blodsockret Typ 2-diabetes i framtiden HINNER VI STOPPA DIABETES- BOMBEN? LEDARE Antalet människor

Läs mer

SMARTIS... så här gör vi!

SMARTIS... så här gör vi! ... så här gör vi! Upplägg och praktisk information kring SMARTIS 2015 SMARTIS-pärm Layout: Birgitta Lindh Illustrationer: Angelica Tengberg Distribution: Eda kommun 0571-281 00 www.eda.se FLIK 1 Inledning

Läs mer

Hitta Stilen. En satsning på barn och ungdomars livsstil och hälsa. Till dig som är förälder.

Hitta Stilen. En satsning på barn och ungdomars livsstil och hälsa. Till dig som är förälder. Hitta Stilen En satsning på barn och ungdomars livsstil och hälsa. Till dig som är förälder. Hitta Stilen är en nationell satsning som flera organisationer står bakom. Syftet är att inspirera barn, ungdomar,

Läs mer

Vård&Vetenskap. Tema: Diabetes. Magasinet för

Vård&Vetenskap. Tema: Diabetes. Magasinet för Magasinet för Vård&Vetenskap EN SKRIFT FRÅN UNIVERSITETSSJUKHUSET ÖREBRO OCH ÖREBRO UNIVERSITET NR 1/2012 Tema: Diabetes Högt blodsocker är den främsta fienden Laxåstudie följer typ 2-diabetes i vardagen

Läs mer

Fri från migrän : Orsak och botemedel vid en av våra stora folksjukdomar

Fri från migrän : Orsak och botemedel vid en av våra stora folksjukdomar Fri från migrän : Orsak och botemedel vid en av våra stora folksjukdomar Kristina Ahlström, Inbunden Utgiven: 2014-12, Antal sidor: 247 Juristen Kristina Ahlström och hennes mor var båda drabbade av migrän.

Läs mer

Att vara anhörig. Lästips från sjukhusbiblioteket

Att vara anhörig. Lästips från sjukhusbiblioteket Att vara anhörig Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2014 Allt du behöver veta innan du glömmer - om alzheimer och demens (2008) Av Ann Lindgren I boken reder man ut begreppen

Läs mer

Mat för hälsa mat vid ohälsa Växjö teater den 22 september 2011

Mat för hälsa mat vid ohälsa Växjö teater den 22 september 2011 Mat för hälsa mat vid ohälsa Växjö teater den 22 september 2011 I Sverige blir vi mer och mer medvetna om matvanors betydelse. Samtidigt blir djungeln av råd, dieter och hur vi kan förändra vår vikt allt

Läs mer

Kunskap, inspiration och nya möjligheter! Utbildningar från Hushållningssällskapet

Kunskap, inspiration och nya möjligheter! Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Kunskap, inspiration och nya möjligheter! Utbildningar från Hushållningssällskapet Mat angår oss alla! Hushållningssällskapets matkonsulter bygger sin verksamhet på kunskap,

Läs mer

Lokala riktlinjer för. Vård och Omsorg av personer med Demenssjukdom i Öckerö Kommun

Lokala riktlinjer för. Vård och Omsorg av personer med Demenssjukdom i Öckerö Kommun Lokala riktlinjer för Vård och Omsorg av personer med Demenssjukdom i Öckerö Kommun 2013 INNEHÅLL: Sidnr 1.0 INLEDNING 1-3 1.1 Bakgrund 1.2 Arbetsgrupp 1.3 Nationella riktlinjer 1.4 Vård och omsorgsfilosofi

Läs mer

NYA BÖCKER hösten 2014 vid HandiCampen

NYA BÖCKER hösten 2014 vid HandiCampen NYA BÖCKER hösten 2014 vid HandiCampen En unik värld: funktionsnedsättning (Häftad) av Eleanor Eklund-Craig - 99 sidor En unik värld handlar om funktionsnedsättning och har målet att ge dig som läsare

Läs mer

Rökfritt liv. - en litteraturlista

Rökfritt liv. - en litteraturlista Rökfritt liv - en litteraturlista Sjukhusbiblioteken i Värmland 2008 Agerberg, Miki Kidnappad hjärna : en bok om missbruk och beroende. 2004 Idag vet forskarna mycket mer än för bara tio-femton år sedan,

Läs mer

Ätstörningar. Lästips från sjukhusbiblioteket

Ätstörningar. Lästips från sjukhusbiblioteket Ätstörningar Lästips från sjukhusbiblioteket Sjukhusbiblioteken i Värmland 2015 men jag kämpar och slåss för hoppet mot demonen för att stanna kvar här i verkligheten mot skammen och skulden att bära en

Läs mer

Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland.

Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland. Frågor och svar om hälso- och sjukvården i Östergötland. Frågor och svar om hälso- och sjukvården! Vad tycker ni socialdemokrater är viktigast med sjukvården i framtiden? Vi socialdemokrater i Östergötland

Läs mer

Bättre läkemedelskoll

Bättre läkemedelskoll Nyheter om forskning, utveckling och utbildning från Centrum för allmänmedicin Dec 2012 Bättre läkemedelskoll Nytt koncept prövas på ett 70-tal vårdcentraler SMA bra instrument för att fånga upp risker

Läs mer

Kunskap, inspiration och nya möjligheter! Utbildningar från Hushållningssällskapet

Kunskap, inspiration och nya möjligheter! Utbildningar från Hushållningssällskapet KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID Kunskap, inspiration och nya möjligheter! Utbildningar från Hushållningssällskapet Mat angår oss alla! Hushållningssällskapets matkonsulter bygger sin verksamhet på kunskap,

Läs mer

St cket. Barndiabetesfonden NR 4 2010 ÅRG. 17. Plusgiro 900059-7 I Bankgiro 900-0597 www.barndiabetesfonden.se I kansli@barndiabetesfonden.

St cket. Barndiabetesfonden NR 4 2010 ÅRG. 17. Plusgiro 900059-7 I Bankgiro 900-0597 www.barndiabetesfonden.se I kansli@barndiabetesfonden. NR 4 2010 ÅRG. 17 Medlemstidning från Barndiabetesfonden och Barndiabetesfondens riksförening Beskyddare: HKH Kronprinsessan Victoria St cket Barndiabetesfonden Plusgiro 900059-7 I Bankgiro 900-0597 www.barndiabetesfonden.se

Läs mer

Att bli med guldhjälm

Att bli med guldhjälm Att bli med guldhjälm Detta material skall barnledaren dela ut till vårdnadshavaren vid Guldhjälmskursen Välkommen in i vår sport! Vi hoppas att du kommer att trivas tillsammans med oss. Kursen är till

Läs mer

KOMPETENSBESKRIVNING OCH FÖRSLAG TILL UTBILDNING FÖR SPECIALISTSJUKSKÖTERSKA I DIABETESVÅRD

KOMPETENSBESKRIVNING OCH FÖRSLAG TILL UTBILDNING FÖR SPECIALISTSJUKSKÖTERSKA I DIABETESVÅRD SVENSK FÖRENING FÖR SJUKSKÖTERSKOR I DIABETESVÅRD SFSD & SVENSK SJUKSKÖTERSKEFÖRENING SSF KOMPETENSBESKRIVNING OCH FÖRSLAG TILL UTBILDNING FÖR SPECIALISTSJUKSKÖTERSKA I DIABETESVÅRD KOMPETENSBESKRIVNING

Läs mer

Studiehandledning till Utvecklingsstörning och andra funktionshinder av Lars-Erik Gotthard, Bonnier Utbildning Andra upplagan, andra tryckningen 2010

Studiehandledning till Utvecklingsstörning och andra funktionshinder av Lars-Erik Gotthard, Bonnier Utbildning Andra upplagan, andra tryckningen 2010 Studiehandledning till Utvecklingsstörning och andra funktionshinder av Lars-Erik Gotthard, Bonnier Utbildning Andra upplagan, andra tryckningen 2010 Studiehandledningen omfattar åtta studieenheter. Dessa

Läs mer

Världsdiabetesdagen tjuvstartar idag!

Världsdiabetesdagen tjuvstartar idag! EN TEMATIDNING FRÅN SYDSVENSKA DAGBLADETS FÖRSÄLJNINGS AB Världsdiabetesdagen tjuvstartar idag! Följ vägmärkena genom tidningen och lär dig mer om diabetes. Vinn prisad handbok för ungdomar med diabetes

Läs mer

Själ & kropp. - levnadsvanor och psykisk hälsa

Själ & kropp. - levnadsvanor och psykisk hälsa Själ & kropp - levnadsvanor och psykisk hälsa Lästips från Sjukhusbiblioteken i Värmland 2014 Effekter av fysisk träning vid olika sjukdomstillstånd (2007) Av Ulla Svantesson m fl Motion är medicin! Så

Läs mer

Om kärlkramp, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och arytmi

Om kärlkramp, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och arytmi Om kärlkramp, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och arytmi Information till dig som har en sjukdom i hjärtats kranskärl. Reviderad version mars 2001 A Socialstyrelsen klassificerar från och med år 2001 sin utgivning

Läs mer