Tio frågor på temat #LagaVälfärden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tio frågor på temat #LagaVälfärden"

Transkript

1 Tio frågor på temat #LagaVälfärden En frågesport om välfärden Vi har förberett tio frågor om välfärden. Ni kan så klart ändra, lägga till eller ta bort efter behag. Efter frågorna finns en sida med svarstalong för deltagarna. Sist i dokumentet finns facit och kommentarer som ni med fördel delar ut när deltagarna har lämnat in sin svarstalong.

2 1. Hur stor andel av de utrikes födda i Sverige var sysselsatta år 2013? procent X. 74 procent procent Ledtråd: Siffran är hämtade från Statistiska Centralbyråns arbetskrafts- undersökning som presenterades i SVT Agenda 9 mars 2014.

3 2. Hur många ärenden har en bistånds- handläggare i äldreomsorgen i genomsnitt? X Ledtråd: Siffran avser antalet personer, 65 år eller äldre, för vilka biståndshandläggaren gör bedömningar och tar fram beslutsunderlag om insatser enligt socialtjänstlagen. Det är ett av flera mått som visar hur arbetsbelastningen och möjligheten att följa upp beslut ser ut för landets biståndshandläggare. Källa: Socialstyrelsens öppna jämförelser.

4 3. Hur stor andel av alla som får försörjningsstöd får det av fel skäl? procent X. 45 procent procent Ledtråd: I Sverige tvingas många gå till socialtjänsten för att söka försörjningsstöd trots att de egentligen borde omfattas av andra välfärdssystem. Många är arbetslösa men får ingen eller otillräcklig arbetslöshetsförsäkring. Andra är sjukskrivna med läkarintyg men får varken sjukförsäkring eller sjukersättning. Tusentals nyanlända invandrare hänvisas till försörjningsstöd när de egentligen skulle behöva språkundervisning och arbetsmarknadsutbildning för att kunna få jobb snabbare.

5 4. När höjdes taket i arbetslöshets- försäkringen senast? X

6 5. Hur hög är grundnivån i föräldraförsäkringen? kronor per dag X. 296 kronor per dag kronor per dag

7 6. Hur stor andel av biståndshandläggarna i äldreomsorgen är tveksamma till om den egna kommunen lever upp till kvalitet och rättssäkerhet enligt lagens intentioner? procent X. 40 procent procent Ledtråd: Siffran är hämtad från Akademikerförbundets SSR:s novusundersökning om äldreomsorgshandläggarnas arbetssituation som presenterades i rapporten Matlåda med eller utan samtal.

8 7. Hur stor andel av alla invandrade akademiker med samhällsvetenskaplig utbildning har ett arbete i nivå med sin kompetens? 1. 1/3 X. ½ 2. ¾ Ledtråd: Siffran redovisas i en debattartikel av Jonas Sjöstedt och Christina Höj Larsen (V) på SvD Brännpunkt 9 mars, där de föreslår bättre system för validering av både teoretiska och praktiska kunskaper från utlandet, ett förslag som ligger helt i linje med Akademikerförbundet SSR:s förslag om valideringsår.

9 8. Hur stor andel rektorer i gymnasieskolan anser att skolkuratorn har för stor arbetsbelastning? procent X. 40 procent procent Ledtråd: Siffran är hämtad från en kartläggning av rektorernas syn på skolkuratorerna som Novus gjort på uppdrag av Akademikerförbundet SSR.

10 9. Hur stor andel av arbetskraften i Sverige är medlemmar i a- kassan? procent X. 70 procent procent Ledtråd: Siffran redovisas i den senaste arbetslöshetsrapporten från Akademikernas a- kassa AEA.

11 10. Hur stor andel av skolkuratorerna uppger att det förebyggande psykosociala arbetet bortprioriteras till förmån för akuta insatser? procent X. 70 procent procent Ledtråd: Siffran är hämtad från Akademikerförbundets SSRs Novusundersökning om skolkuratorernas arbetssituation.

12 Svarstalong X 2 Jag/vi som svarade:

13 Facit och kommentarer till svaren 1. Hur stor andel av de utrikes födda i Sverige var sysselsatta år 2013? Rätt svar: 66 procent (svarsalternativ 1) Kommentar: 66,1 procent av utrikes födda i Sverige var sysselsatta år För inrikes födda är andelen 83,1 procent. Sverige är därmed det OECD- land som har störst skillnad i sysselsättning mellan inrikes och utrikes födda. Det visar siffror från Statistiska Centralbyråns AKU- undersökning som presenterades och debatterades i SVT Agenda 9 mars. Läs gärna på om Akademikerförbundet SSR:s förslag om valideringsår och karriäravtal som ett sätt att motverka detta slöseri och frigöra mänskliga resurser. 2. Hur många ärenden har en biståndshandläggare i äldreomsorgen i genomsnitt? Rätt svar: 161 (svarsalternativ 2) Kommentar: Siffran avser antalet personer, 65 år eller äldre, för vilka biståndshandläggaren gör bedömningar och tar fram beslutsunderlag om insatser enligt socialtjänstlagen. Det är ett av flera mått som visar hur arbetsbelastningen och möjligheten att följa upp beslut ser ut för landets biståndshandläggare. Källa: Socialstyrelsens öppna jämförelser. Se även debattartikeln Äldre i kläm (Östgöta- Corren, 14 mars). 3. Hur stor andel av alla som får försörjningsstöd får det av fel skäl? Rätt svar: 86 procent (svarsalternativ 2) Kommentar: I Sverige tvingas gå till socialtjänsten för att få försörjningsstöd. Nästan alla har hamnat fel av dem är arbetslösa men får ingen eller otillräcklig arbetslöshetsförsäkring är sjukskrivna med läkarintyg men får varken sjukförsäkring eller sjukersättning. Tusentals nyanlända invandrare hänvisas till försörjningsstöd när de egentligen skulle behöva språkundervisning och arbetsmarknadsutbildning för att kunna få jobb snabbare. Tiotusentals väntar på sena utbetalningar från a- kassan eller andra välfärdssystem. Alldeles för många väntar på barnomsorgsplats och nästan tiotusen klarar sig inte på sin föräldraförsäkring. Sex av sju, det vill säga cirka 86 procent, skulle egentligen inte behöva försörjningsstöd. De borde inte behöva gå

14 till socialkontoret om välfärden levererade i tid. Då skulle människor slippa gå till socialkontoret. Och vi skulle kunna göra annat socialt arbete med de här resurserna. Läs mer på 4. När höjdes taket i arbetslöshetsförsäkringen senast? Rätt svar: År 2002 (svarsalternativ X) Kommentar: Akademikerförbundet SSR anser att taket i arbetslöshetsförsäkringen bör höjas åtminstone till 7,5 prisbasbelopp och räknas upp med inflationen varje år. Läs mer på 5. Hur hög är grundnivån i föräldraförsäkringen? Rätt svar: 225 kronor per dag (svarsalternativ 1) Kommentar: Akademikerförbundet SSR anser att föräldraförsäkringen måste ligga på en nivå som går att leva på. Grundnivån på 225 kronor per dag är alldeles för låg och bör höjas till motsvarande riksnormen för försörjningsstöd. 6. Hur stor andel av biståndshandläggarna i äldreomsorgen är tveksamma till om den egna kommunen lever upp till kvalitet och rättssäkerhet enligt lagens intentioner? Rätt svar: 50 procent (svarsalternativ 2) Kommentar: Hälften av biståndshandläggarna inom äldreomsorgen är mer eller mindre tveksamma till om den egna kommunen lever upp till kvalitet och rättssäkerhet enligt lagens intentioner. Det visar Akademikerförbundets SSR:s novusundersökning som presenterades i rapporten Matlåda med eller utan samtal. 7. Hur stor andel av alla invandrade akademiker med samhällsvetenskaplig utbildning har ett arbete i nivå med sin kompetens? Rätt svar: En tredjedel (svarsalternativ 1) Kommentar: En tredjedel av alla invandrade akademiker med samhällsvetenskaplig utbildning har ett arbete i nivå med sin kompetens. Det skrev Jonas Sjöstedt och Christina Höj Larsen (V) på SvD Brännpunkt 9 mars. De föreslår bättre system för validering av både teoretiska och praktiska kunskaper

15 från utlandet, ett förslag som ligger helt i linje med Akademikerförbundet SSR:s förslag om valideringsår. 8. Hur stor andel rektorer i gymnasieskolan anser att skolkuratorn har för stor arbetsbelastning? Rätt svar: 40 procent (svarsalternativ X) Kommentar: Fyra av tio rektorer på gymnasiet anser att skolkuratorn har för hög arbetsbelastning och sex av tio vill öka antalet arbetstimmar för kuratorsfunktionen på skolan. Andelen grundskolerektorer som delar denna bild är nästan lika hög, 34 respektive 55 procent. Det visar en kartläggning av rektorernas syn på skolkuratorerna som Novus gjort på uppdrag av Akademikerförbundet SSR. Läs mer på 9. Hur stor andel av arbetskraften i Sverige är medlemmar i a- kassan? Rätt svar: 70 procent (svarsalternativ X) Kommentar: 70 procent av arbetskraften är medlemmar i a- kassan, en minskning med 12 procentenheter sedan Det är en av många intressanta faktum som framgår av den senaste arbetslöshetsrapporten från Akademikernas a- kassa AEA. Akademikerförbundet SSR kräver att tröskeln för att omfattas av arbetslöshetsförsäkringen sänks, fler måste omfattas och försäkringen måste stärkas. 10. Hur stor andel av skolkuratorerna uppger att det förebyggande psykosociala arbetet bortprioriteras till förmån för akuta insatser? Rätt svar: 90 procent (svarsalternativ 2) Kommentar: Nio av tio skolkuratorer uppger att det förebyggande arbetet bortprioriteras till förmån för akuta insatser i takt med att elevernas psykiska ohälsa ökar. Det visar en novusundersökning från Akademikerförbundet SSR. Läs även Svenska Dagbladets Psykisk ohälsa ökar i skolorna, en artikel som bygger på vår undersökning.

Ökad jämställdhet ger fler jobb i Stockholms län

Ökad jämställdhet ger fler jobb i Stockholms län Ökad jämställdhet ger fler jobb i Stockholms län December 2013 Innehåll Inledning... 2 Sysselsättningsgrad och deltidsarbete... 2 Uttag av föräldrapenning bland kvinnor och män... 5 Fungerande välfärd

Läs mer

INTEGRATIONS- MOTORN STOCKHOLM

INTEGRATIONS- MOTORN STOCKHOLM RAPPORT 2015:4 INTEGRATIONS- MOTORN STOCKHOLM STOCKHOLM DRIVER INTEGRATIONEN STOCKHOLM ÄR RIKETS INTEGRATIONS- MOTOR STOCKHOLMSREGIONEN VÄXER NÄST SNABBAST I EUROPA, MYCKET TACK VARE DEN ÖKADE INVANDRINGEN.

Läs mer

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Sundsvall: Kommunen klarar inte sitt uppdrag

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Sundsvall: Kommunen klarar inte sitt uppdrag RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND Lärarna i Sundsvall: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning inför Skolans Dag 2014 Lärarna i Sundsvall: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning

Läs mer

Socialdemokraterna. Stockholm 2010-09-03. Lex Jörg. Slut på slöseriet med mänskliga och ekonomiska resurser

Socialdemokraterna. Stockholm 2010-09-03. Lex Jörg. Slut på slöseriet med mänskliga och ekonomiska resurser Socialdemokraterna Stockholm 2010-09-03 Lex Jörg Slut på slöseriet med mänskliga och ekonomiska resurser 2 (6) Varje dag kommer nya exempel på personer som drabbas på ett helt orimligt sätt av det regelverk

Läs mer

Sverige behöver fler lärare

Sverige behöver fler lärare Sverige behöver fler lärare Perspektiv på läraryrket LÄRARBRIST Kunskap kommer inte av sig själv Om kunskap kom av sig själv skulle lärarbristen inte vara ett problem. Men nu är det inte riktigt så. Saknas

Läs mer

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Luleå: Kommunen klarar inte sitt uppdrag

RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Lärarna i Luleå: Kommunen klarar inte sitt uppdrag RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND Lärarna i Luleå: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning inför Skolans Dag 2014 Lärarna i Luleå: Kommunen klarar inte sitt uppdrag En lokal undersökning

Läs mer

5. Fler unga utanför arbetslöshetsförsäkringen. Allt färre unga kvalificerar sig till ersättning från arbetslöshetsförsäkringen i Sverige

5. Fler unga utanför arbetslöshetsförsäkringen. Allt färre unga kvalificerar sig till ersättning från arbetslöshetsförsäkringen i Sverige 5. Fler unga utanför arbetslöshetsförsäkringen Allt färre unga kvalificerar sig till ersättning från arbetslöshetsförsäkringen i Sverige Mars 213 Innehåll Inledning... 2 Bakgrund: Kraftigt försämrad arbetslöshetsförsäkring...

Läs mer

På omslaget: Mikaela Mattsson, 23 år, Kommunal, barnskötare vid förskolan Bojen, Stockholm. Landsorganisationen i Sverige 2012

På omslaget: Mikaela Mattsson, 23 år, Kommunal, barnskötare vid förskolan Bojen, Stockholm. Landsorganisationen i Sverige 2012 Full sysselsättning På omslaget: Mikaela Mattsson, 23 år, Kommunal, barnskötare vid förskolan Bojen, Stockholm. Landsorganisationen i Sverige 2012 Omslagsfoto: Lars Forsstedt Grafisk form: LO Original:

Läs mer

Studenter om den studiesociala utredningen. SFS, TCO och Tria

Studenter om den studiesociala utredningen. SFS, TCO och Tria Studenter om den studiesociala utredningen SFS, TCO och Tria Förord Högskolestudier är en heltidssysselsättning och förutsätter att studenter dels har en rimlig studiemedelsnivå och dels ett fullgott socialt

Läs mer

Är det lönsamt att satsa på kvalificerade insatser för invandrade akademiker?

Är det lönsamt att satsa på kvalificerade insatser för invandrade akademiker? Statistik Är det lönsamt att satsa på kvalificerade insatser för invandrade akademiker? Akademikerförbundet för jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare. Sammanfattning Det

Läs mer

En jobbpolitik där alla behövs. och får arbeta 100 % av sin förmåga

En jobbpolitik där alla behövs. och får arbeta 100 % av sin förmåga En jobbpolitik där alla behövs och får arbeta 100 % av sin förmåga Juni 2011 Innehållsförteckning FÖRORD...3 EN BREDDAD ARBETSMARKNAD GRUNDAD I SOCIAL MARKNADSEKONOMI...4 1 ERSÄTTNINGAR OCH VILLKOR VID

Läs mer

Studielinjen. - om studenters inkludering i socialförsäkringarna

Studielinjen. - om studenters inkludering i socialförsäkringarna Studielinjen - om studenters inkludering i socialförsäkringarna Omslag: Studielinjen är en kampanj för att uppmärksamma studenters bristande inkludering i de traditionella trygghetssystemen. I Sverige

Läs mer

Unga ska först! www.ssu.se. - En rapport om ungdomsarbetslösheten och socialdemokratin

Unga ska först! www.ssu.se. - En rapport om ungdomsarbetslösheten och socialdemokratin Unga ska först! - En rapport om ungdomsarbetslösheten och socialdemokratin En rapport från Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund www.ssu.se www.ssu.se Förord Arbetslösheten når nya rekordnivåer i

Läs mer

Tack för det brev, från Handikappförbunden, som genom dig förmedlats till mig. Vi hade senast brevkontakt i juli i år.

Tack för det brev, från Handikappförbunden, som genom dig förmedlats till mig. Vi hade senast brevkontakt i juli i år. Bästa Ingrid, Tack för det brev, från Handikappförbunden, som genom dig förmedlats till mig. Vi hade senast brevkontakt i juli i år. I mitt senaste brev redogjorde jag för min grundläggande syn, att funktionsnedsatta

Läs mer

Kompetens till förfogande. Personalchefsbarometern april 2015

Kompetens till förfogande. Personalchefsbarometern april 2015 Kompetens till förfogande Personalchefsbarometern april 2015 Personalchefsbarometern 2015 Version 150331 Kompetens till förfogande Personalchefsbarometern Inledning Nästan nio av tio personalchefer i Sveriges

Läs mer

VALFAKTAHÄFTE NR4 ARBETE

VALFAKTAHÄFTE NR4 ARBETE VALFAKTAHÄFTE NR4 ARBETE INLEDNING För Ung Vänster är arbete en rättighet. Rätten till arbete borde vara en av grundpelarna i samhället, men så ser det inte ut idag. Frågan om allas rätt till arbete är

Läs mer

Framtidsreformer för fler unga med gymnasieexamen

Framtidsreformer för fler unga med gymnasieexamen 2014-08-10 PM Framtidsreformer för fler unga med gymnasieexamen I dag är gymnasieexamen den stora vattendelaren på svensk arbetsmarknad. Utan en gymnasieexamen är det mycket svårt att få jobb och kraven

Läs mer

Rätt till ett bra liv? Personer med funktionsnedsättnings möjligheter att forma sina liv

Rätt till ett bra liv? Personer med funktionsnedsättnings möjligheter att forma sina liv Rätt till ett bra liv? Personer med funktionsnedsättnings möjligheter att forma sina liv Inledning Målsättningarna för den svenska handikappolitiken är ambitiösa. Under många år och inom en rad olika områden

Läs mer

Över 5 miljoner människor i jobb år 2020 2014-06-04

Över 5 miljoner människor i jobb år 2020 2014-06-04 Över 5 miljoner människor i jobb år 2020 2014-06-04 Över 5 miljoner människor i jobb år 2020 Sverige byggs starkt genom fler i arbete. När fler arbetar kan vi fortsätta lägga grund för och värna allt det

Läs mer

Välfärdsbarometern 2013 En rapport från SEB, maj 2013

Välfärdsbarometern 2013 En rapport från SEB, maj 2013 Välfärdsbarometern 2013 En rapport från SEB, maj 2013 Inledning Välfärdsfrågor i centrum av debatten Under de 100 år som gått sedan den första svenska folkpensionen infördes 1913 har välfärdspolitiken

Läs mer

Valet 2010 blir ett avgörande vägval: Vilket Sverige ska vi ha? Valet står mellan två helt olika drömmar, helt olika vägar för framtiden.

Valet 2010 blir ett avgörande vägval: Vilket Sverige ska vi ha? Valet står mellan två helt olika drömmar, helt olika vägar för framtiden. VÄGVALET VI VILL GÖRA SVERIGE TILL ETT MÖJLIGHETERNAS LAND Valet 2010 blir ett avgörande vägval: Vilket Sverige ska vi ha? Valet står mellan två helt olika drömmar, helt olika vägar för framtiden. När

Läs mer

Ge mer plats för invandrade akademiker

Ge mer plats för invandrade akademiker Statistik Ge mer plats för invandrade akademiker Akademiker förbundet för jurister, civilek ono mer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare. Ge mer plats för invandrade akademiker Rapport om invandrade

Läs mer

Korta eller långa vägen?

Korta eller långa vägen? Korta eller långa vägen Rapport nummer 2 www.uti.se www.legitimation.nu www.hb.se/ia www.valideringscentrum.nu Korta eller långa vägen? Varje år anländer ett stort antal personer till Västra Götalands

Läs mer

Gymnasieskolan och småföretagen

Gymnasieskolan och småföretagen Gymnasieskolan och småföretagen Mars 2004 Inledning Gymnasieskolan är central för småföretagens kompetensförsörjning och konkurrenskraft. Företagarna välkomnar att regeringen nu slår ett slag för ökad

Läs mer

Collectums Pensionsindex 2012 för tjänstemän i det privata näringslivet

Collectums Pensionsindex 2012 för tjänstemän i det privata näringslivet Collectums Pensionsindex 2012 för tjänstemän i det privata näringslivet En rapport från tjänstepensionsföretaget Collectum som visar hur ingångslön och löneutveckling i olika yrken påverkar den framtida

Läs mer

Välj välfärden vi har råd!

Välj välfärden vi har råd! Välj välfärden vi har råd! Välj välfärden - vi har råd! Rapport av Torbjörn Dalin och Thomas Berglund Kommunal 2014 Innehållsförteckning Inledning... 4 Den framtida befolkningsutvecklingen... 6 Tidigare

Läs mer

Pensionen en kvinnofälla

Pensionen en kvinnofälla Pensionen en kvinnofälla En rapport om kommunalares pensioner Omslag s 1 2015 Pensionen en kvinnofälla Rapporten har tagits fram i samarbete mellan Kommunal och Svenska Kommunalpensionärernas förbund (SKPF)

Läs mer

Modernisera den svenska modellen

Modernisera den svenska modellen December 2011 Modernisera den svenska modellen Folkpartiets arbetsmarknadspolitiska program Folkpartiet Liberalerna 1 Innehåll Innehåll... 2 Folkpartiets politik i punkter... 4 1. En svensk flexicurity...

Läs mer

Är det här okej? en rapport om villkoren för visstidsoch timanställda.

Är det här okej? en rapport om villkoren för visstidsoch timanställda. Är det här okej? en rapport om villkoren för visstidsoch timanställda. Är det här ok? - en rapport om de visstids- och timanställdas verklighet av Annakarin Wall, Kommunal 2014 Innehållsförteckning Sammanfattning

Läs mer

Akademikerrapport 2005

Akademikerrapport 2005 Akademikerrapport 2005 Förord SACO har ett tydligt mandat från förbunden och medlemmarna att driva samhällsfrågor som är viktiga för medlemmarna. Utgångspunkten är medlemsintresset och samhällsintresset;

Läs mer