Miljökonsekvensbeskrivning av regional infrastrukturplan för Sörmland

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Miljökonsekvensbeskrivning av regional infrastrukturplan för Sörmland"

Transkript

1 Miljökonsekvensbeskrivning av regional infrastrukturplan för Sörmland Uppdragsnummer Länstrafikens Image Bank Remissversion Regionförbundet Sörmland 1 (40) S w e co Gjörwellsgatan 22 Box SE Stockholm, Sverige Telefon +46 (0) Fax +46 (0) S we c o En vi r on me n t A B Org.nr Styrelsens säte: Stockholm L o va An dré Ni l s so n Miljökonsult / Projektledare Miljöutredning och Tillstånd Telefon direkt +46 (0) Mobil +46 (0) lova.andre.nilsson@sweco.se

2 Sammanfattning Alla län fick i december 2012 i uppdrag av regeringen att ta fram förslag på åtgärder som gäller satsningar på de olika transportslagen för perioden Länstransportplanen ska fungera som komplement till den nationella planen för transportinfrastruktur. Den kan även fungera som ett viktigt strategiskt dokument i arbetet mot en hållbar utveckling av länet. Länsplaner bedöms alltid innebära betydande miljöpåverkan och kräver därför en miljöbedömning med tillhörande miljökonsekvensbeskrivning. Därmed har denna miljöbedömning utförts enligt Miljöbalkens 6:e kapitel om Miljökonsekvensbeskrivningar. Denna miljöbedömning har gjorts utifrån vissa av de nationella miljömålen som ansetts relevanta samt det transportpolitiska målet. Miljöbedömningen fokuserar på aspekterna klimat, hälsa och landskap där det bedöms om planens åtgärder strävar mot en förbättrad utveckling av dessa aspekter. Planen har fått en ändrad inriktning jämfört med tidigare plan med nya strategier och betydande förändringar i fördelningen av medel. Omfördelningen av medel har gjorts för att gynna åtgärder för kollektivtrafik samt gång- och cykelåtgärder, och har medverkat till att det nya planförslaget i större utsträckning bidrar till att minska miljöpåverkan inom undersökta aspekter. Hela-resan-perspektivet har även funnits i fokus med målet att det ska vara enklare att resa kollektivt och med cykel, samt att göra lätta byten mellan olika transportslag. Sammantaget bedöms den nya inriktningen medföra en inriktning på länets transportinfrastruktur som innebär en minskad miljöpåverkan. Men det bedöms även att de åtgärder som möjliggör ett ökat kollektivt resande inom länet samt gynnade förutsättningar för gång och cykel, även behövs kompletteras med begränsande åtgärder för biltrafiken. Om det samtidigt blir svårare att åka bil och lättare med alternativa transportmedel bedöms planens nya inriktning mot kollektiva- samt gång och cykelåtgärder få större genomslag. 2 (40)

3 Innehållsförteckning 1 Inledning Om transporter och miljöpåverkan Bakgrund och syfte med miljöbedömningen Regler och riktlinjer för miljöbedömningen Nuläge och prognos 7 2 Länsplanen och dess sammanhang Strategisk prioritering för planen Alternativa inriktningar av planen och strategiska val Nollalternativ 10 3 Process och samråd om miljöbedömningen Metod och struktur för miljöbedömningsprocessen 11 4 Bedömningsgrunder och avgränsningar Relevanta mål för miljöbedömningen De transportpolitiska målen Nationella miljömål Nationellt klimatmål Regionala mål Beslutade avgränsningar 14 5 Planens miljökonsekvenser Funktionella stråk Vägåtgärder Resecentrum Hållbart transportsystem Starka cykelstråk enligt cykelstrategin Gång, cykel och TS åtgärder, kommunala nätet Kollektivtrafik på regionala nätet Kollektivtrafik på kommunala nätet Trafiksäkerhet och effektivitet på regionala vägnätet Enskilda vägar Långsiktiga och strategiska planeringsunderlag Sammanfattning av planens miljökonsekvenser 28 6 Samlad bedömning Samlad bedömning av planen Indirekta eller kumulativa effekter 33 3 (40)

4 7 Uppföljning av planens miljöpåverkan 33 Källor 36 Bilaga 2A. Transportpolitiska mål 38 Bilaga 2B. Fyrstegsprincipen 40 4 (40)

5 1 Inledning 1.1 Om transporter och miljöpåverkan Transportsektorns miljöpåverkan berör till exempel områden som luftföroreningar, klimatpåverkan, buller, barriärer och förändrad landskapsbild. Under senaste åren har den generella trenden i landet varit att antalet transporter liksom körsträckornas längs ökat. Detta stigande behov av transporter har medfört växande utmaningar i ett samhälle som strävar efter att minska sin totala miljöpåverkan. Därav är det centralt att ta hänsyn till miljöaspekter vid utformandet av transportstrategier och planer, för att i största möjliga mån begränsa dess miljöpåverkan. Vid planering av transportåtgärder är det ur miljösynpunkt huvudsakligen relevant att se på lösningar för effektivare användning av energi och optimering av transporter för att minska utsläppen, samt hushållning med mark och vatten för att skapa en god bebyggd miljö. Folkhälsopolitikens mål om god hälsa på lika villkor handlar om arbete, ekonomisk och social trygghet, medinflytande, trygg uppväxt för barn, bra miljö att leva i och sunda levnadsvanor. Landskapets natur, kultur och möjligheter till rekreation är viktig för hälsa och välbefinnande. Många av dessa mål har direkta eller indirekta kopplingar till utformningen och funktionen av transportsektorn. Trygghet och tillgänglighet i trafiken är av stor vikt här. Hälsorisker är i första hand relaterade till föroreningar och buller. Föroreningar av särskild vikt att ta hänsyn till ur hälsosynpunkt är koldioxid, kväveoxider, svaveldioxid, kolväten och partiklar. Åtgärdsplaneringen kan bidra till att reducera störningarna (ofta vid källan) även om det också finns utsläppskällor som åtgärderna inte råder över. Transporter spelar även en viktig roll i strävan efter att minska vårt samhälles klimatpåverkan, då denna sektor idag till stor del drivs av fossila bränslen. God åtgärdsplanering kan bidra till att skapa energieffektiva strukturer och klokt samspel med övrig fysisk planering. Beroende på hur transporterna planeras kan deras effekter på samhälle och miljö både få positiva och negativa effekter. För information om situationen i Södermanlands län se avsnitt 1.5 Nuläge och prognos. 1.2 Bakgrund och syfte med miljöbedömningen Miljöbedömning är en process som görs som en del av arbetet med att utarbeta en länstransportplan. I sin helhet ska miljöbedömningen bidra med underlag om viktiga miljöaspekter, så att dessa kan integreras i planen. Ur ett större perspektiv kan miljöbedömningen bidra till att ekologiska hållbarhetsaspekter lyfts i planen. Samråd under arbetet med miljöbedömningen genomförs för att ge berörda myndigheter och allmänheten möjlighet till insyn och påverkan i arbetet med länstransportplanen. Resultatet av miljöbedömningen redovisas i denna miljökonsekvensbeskrivning (MKB), som utgör en bilaga till Länstransportplanen. Kapitel 7 i den nya Länstransportplanen utgörs av en kortare sammanfattning av resultaten i denna MKB. 5 (40)

6 MKB:n ska bland annat redovisa planens betydande miljöpåverkan och tydliggöra ställningstaganden under arbetet och motiv till vägval i processen. I miljöbalkens 6 kap finns krav på att en miljöbedömning ska upprättas för planer som kan antas medföra betydande miljöpåverkan. I förordning (1998:905) om miljökonsekvensbeskrivningar finns angivet vilka planer som omfattas av kraven på miljöbedömning. En länsplan för regional infrastruktur antas enligt förordningen alltid medföra betydande miljöpåverkan och ska därför alltid miljöbedömas. MKB:n syftar till att: Beskriva planens betydande miljöpåverkan och hur denna ska hanteras i planarbetet Möjliggöra en samlad bedömning av planens miljöpåverkan Beskriva hur miljömålen har beaktats vid utarbetandet av planförslaget Där så är möjligt redovisa förslag på åtgärder så att eventuella negativa effekter av planens betydande miljöpåverkan minskar eller helt kan undvikas Utgöra ett beslutsunderlag i länstransportplanen 1.3 Regler och riktlinjer för miljöbedömningen Miljöbedömningen utgår från ett antal styrdokument från olika nivåer. De viktigaste dokumenten redovisas här och en detaljerad lista finns i avsnittet Referenser. I miljöbalkens 6 kap 12, samt i Förordning (1998:905) om miljökonsekvensbeskrivningar finns lagregler för miljöbedömningar. Regeringsuppdraget att upprätta förslag till trafikslagsövergripande länsplaner för regional transportinfrastruktur kom 20 december Varje läns ekonomiska ram kommer att vara oförändrad fram till och med För de tillkommande 4 åren tillförs preliminära ramar på motsvarande nivå, för Sörmland ca 80 miljoner kronor per år. Regeringen förväntar sig att följande förbättringar ska åstadkommas för åren : Transportsystemet bidrar till tillväxt och till att fler människor kommer i arbete i fler och växande företag i hela landet. Arbetsmarknadsregionerna för kvinnor och män vidgas. Akuta flaskhalsar i transportsystemet försvinner. Tillgängligheten inom storstadsregionerna förbättras. Infrastrukturen vårdas med ökade satsningar på underhåll. Det blir säkrare att färdas på våra vägar. Hela transportkedjan blir bättre samordnad och anpassad till användarnas behov. Klimateffektiva transporter underlättas vilket bidrar till att uppnå de klimatpolitiska målen. Samhällsnyttan av satsningar i infrastrukturen ökar. 6 (40)

7 Nationella myndigheter har gett ut flera relevanta publikationer som använts i arbetet, t.ex. Metod för miljöbedömning av planer och program inom transportsystemet och Målbild för ett transportsystem som uppfyller klimatmål och vägen dit, som utgivits av Trafikverket samt Naturvårdsverkets Handbok med allmänna råd om miljöbedömning av planer och program. Trafikverkets fyrstegsprincip handlar i stora drag om transportlösningar i större utsträckning ska fokusera kring effektivt utnyttjande av befintlig väginfrastruktur. Fyrstegsprincipen har blivit allmänt accepterad och appliceras i regel vid utförande av planer och strategier med koppling till transporter. Hänsyn till denna princip har tagits vid utformandet av planen och i denna miljöbedömning. För mer information om fyrstegsprincipen, se Bilaga 2B. Under avsnitt 4.1 presenteras de nationella och regionala mål som är av relevans för denna miljöbedömning. 1.4 Nuläge och prognos I dagsläget utgörs Södermanlands läns befolkning av knappt personer, och enligt prognoser väntas befolkningen öka med mellan och invånare fram till år Trafikprognoserna visar att länet står inför stora utmaningar vad gäller trafikens utveckling. Samtidigt som en stadig tillväxt förväntas i de kommuner som angränsar till Stockholms län, pågår en långsam avfolkning i mindre kommuner i andra delar av länet. En av utmaningarna blir därmed att å ena sidan hitta transportlösningar som kan tillfredsställa det ökade transportbehovet i städerna, och å andra sidan garantera tillgänglighet till de småorter där antalet resande minskar. Andra utmaningar består i att det på många håll i länet finns stora åtgärdsbehov inom riksvägnätet. På vissa platser är standarden riktigt låg med smala vägfält, dåliga siktförhållanden och låg framkomlighet. Man kan även urskilja vägstråk som är överrepresenterade vad gäller inträffade trafikolyckor och där trafiksäkerhetsåtgärder är särskilt viktiga. Byggande av gång- och cykelvägar pågår, men bedöms vara otillräckligt. Det saknas fortfarande gång och cykelstråk längs flera viktiga vägar. Nuläge i förhållande till de regionala miljömålen Enligt nuvarande prognos kommer inte något av de regionala miljökvalitetsmålen att nås i Södermanland till år Miljömålet Bara naturlig försurning är nära att nås och där följer miljötillståndet en positiv trend. Elva mål nås inte i länet utan ytterligare styrmedel och åtgärder. Tre av miljökvalitetsmålen (Begränsad klimatpåverkan, Skyddande ozonskikt och Säker strålmiljö) bedöms inte på regional nivå. I dagsläget är trenden för de flesta målen neutral, dvs. och inga större förändringar i miljötillstånder har skett under se senaste åren. Tillståndet med hänsyn till målet och Ett rikt växt- och djurliv har en negativ trend. 7 (40)

8 Miljöpåverkan från transporter i Sörmland Utsläppen av växthusgaser från transportsektorn i länet har minskat med ca fem procent mellan Utsläppen ökade fram till 2007, därefter har en liten minskning skett. Från lätta lastbilar har utsläppen nästan fördubblats , dock har denna ökning inte bidragit så mycket till de totala utsläppen eftersom denna fordonstyp endast står för åtta procent av utsläppen från transportsektorn. Någon närmare bedömning av miljömålet begränsad klimatpåverkan görs inte på regional nivå (Miljömålsportalen, 2012). Det är väl känt att motordrivna fordon släpper ut hälsofarliga gaser. I Södermanlands län indiktar mätningar generellt sett en relativt god luftkvalitet. Riktvärden överskrids dock för partiklar och marknära ozon. Mätningar som gjordes under 2012 visade att det rekommenderade årsmedelvärdet (15 μg/m3 luft) överskreds vid ett eller flera gatuavsnitt i sex av länets nio kommuner (Miljömålsportalen, 2012). Som mest överskreds riktvärdena på vägar i Nyköping, Eskilstuna och Katrineholm. I Trafikverkets rapport om Trafikbuller och nybyggda lägenheter (2011) framgår att 11 % av de undersökta lägenheterna i länet utsätts för trafikbuller med bullernivåer över riktvärdet 55 dba.1 2 Länsplanen och dess sammanhang Enligt planeringsdirektivet från regeringen (se ovan) ska länsplaneupprättarna redovisa förslag till trafikslagsövergripande länsplaner för regional transportinfrastruktur till Regeringskansliet senast den 16 december Förslagen ska då vara remitterade och sammanställda. Regeringen kommer därefter att fatta beslut om vilka definitiva ramar som tilldelas respektive länsplan. Detta görs samtidigt som den nationella planen fastställs. Respektive länsplaneupprättare ska fastställa länsplanen senast två månader efter att regeringen beslutat om definitiva ramar. Sörmlands länsplan ska beslutas i regionstyrelsen den 5 december Trafikverket ska remittera förslaget till nationell plan den 13 juni Remissyttranden ska lämnas till Näringsdepartementet senast den 1 oktober Region Sörmlands yttrande kommer att samordnas inom En bättre sits -samarbetet. Under samma period upprättar Trafikverket en ny nationell plan för Sveriges transportsystem. Ett förslag till åtgärdsplan ska presenteras den 13 juni Åtgärder och strategier på länsnivå hänger nära samman med både nationella och lokala satsningar i transportsystemet och det är viktigt att insatser på olika nivåer utformas så att de samverkar och så att den kumulativa, totala effekten blir den önskade. Eftersom planen utgår ifrån en större kontext, där nationella och storregionala mål och strategier tas hänsyn till, kan det vara svårt att göra skarpa avgränsningar av miljöpåverkan som 1 Lägenheterna som undersöktes i denna studie omfattar byggda bostäder under perioden (40)

9 länstransportplanen kan medföra. Denna MKB har avgränsats till att endast att miljöbedöma konsekvenserna av den regionala planen och håller sig, i den mån detta är möjligt, inom denna ram. 2.1 Strategisk prioritering för planen Föreliggande planförslag tar sin grund i den befintliga transportplanen, som förlängs och omarbetas. En övergripande förändring som planförslaget medför är att investeringarna omfördelas från ett fokus på större vägåtgärder till att i större utsträckning fokusera på mer hållbara transportslag och trafikslagsövergripande transportsystem. Alla prioriteringar har gjorts utifrån ett regionalt helhetsperspektiv och fördelningen av medel har i största möjliga utsträckning skett med hjälp av den så kallade fyrstegsprincipen. De övergripande strategierna för prioriteringen av länets satsningar i den regionala planen definierats som följer: Utveckla Sörmlands starka funktionella stråk (persontrafikstråk och godsstråk) inom länet och över länsgränserna. Med strävan efter att planen ska ha ett positivt utfall för alla kommuner. Fortsätta bygga ett långsiktigt hållbart transportsystem som utgår ifrån att främja jämställdhet, god miljö och hälsa genom satsningar på kollektivtrafik, steg 1 och 2 åtgärder enligt fyrstegsprincipen, samt verka för ökad gång- och cykeltrafik. Skapa förutsättningar för att Sörmlands länsplan tillsammans med länets aktörer bidrar till hög måluppfyllelse. Genom att avsätta medel till framtagande av långsiktiga och strategiska planeringsunderlag främjas länets utveckling. Dessa övergripande prioriteringsområden har påverkat hela planprocessen. Mer information om vilka typer av åtgärder dessa tre inriktningar omfattar, samt miljöbedömning av dem finns under avsnitt 5.1 Funktionella stråk, 5.2 Hållbara transportsystem och 5.3 Strategiska underlag. 2.2 Alternativa inriktningar av planen och strategiska val Utifrån de tre ovan nämnda strategierna, har fördelningen av medel mellan åtgärdskategorierna funktionella stråk, ett hållbart transportsystem och strategiska planeringsunderlag varit öppen för diskussion. Beroende på prioriteringen av dessa kategorier har planens utformning och miljöpåverkan kunnat skilja relativt mycket. Under framtagandet av länstransportplanen har därför ett antal olika förslag om resursfördelning diskuterats i samråd med berörda parter, så som kommuner och angränsande länsstyrelser. Detta arbete resulterade i det förslag till resursfördelning som finns presenterat i planen, och som miljöbedömningen i denna MKB är uppbyggt efter, se vidare kapitel 5 i denna MKB. 9 (40)

10 2.3 Nollalternativ Nollalternativet för planens strategiska miljöbedömning definieras som att inriktningen i den föreliggande planen för perioden behålls och att även framtida investeringar skulle ha samma inriktning, där huvudfokus ligger på större vägåtgärder som främst gynnar för biltrafik. Diagrammet nedan ger en bild av skillnaderna i fördelningen av medel mellan nollalternativet och det nya planförslaget. Summorna innefattar medfinansiering, vilket i båda planernas fall resulterar i större andelar inom gång- och cykel- samt kollektivtrafikåtgärder. Eftersom åtgärdskategorierna skiljer sig mellan den gamla planen och det nya planförslaget, har en enklare indelning av olika åtgärdstyper gjorts i denna jämförelse. I kategorin Marknadsanpassning och Utvecklingsåtgärder ingår de medel som avsatts för olika typer av trafikutredningar, i det nya planförslaget motsvaras detta av kategorin Åtgärdsvalsstudier. Figur 1: Fördelningen av medel i den gamla planen (nollalternativ) och det nya planförslaget, uppdelade i 7 åtgärdsgrupper. Eftersom åtgärderna för år 7-12 i den nya planen inte är bestämda, jämförs nollalternativet med de två första etapperna av planförslaget (år 1-6). En tydlig skillnad i det nya planförslaget jämfört med nollalternativet är att en mindre andel av medlen har avsatts för större vägåtgärder till förmån för kollektivtrafik samt gång- och cykelåtgärder. I nollalternativet finns ingen direkt motsvarighet till resecentrumsatsningen, även om kategorin utvecklingsåtgärder kan innefatta olika typer av satsningar inom transportinfrastrukturen. 10 (40)

11 3 Process och samråd om miljöbedömningen Ambitionen har varit att integrera miljöbedömningen i planarbetet tidigt och på ett tydligt och praktiskt sätt. Arbetet har omfattat både enskilda åtgärdsförslag och planens sammantagna strategiska inriktning. MKB:n har utarbetats parallellt med färdigställandet av den nya planen. För att integrera planen väl med MKB:n har dialog och möten hållits med planupprättarna. En politisk beredningsgrupp har utsetts av regionförbundet, som har fått mandat att ta fram ett planförslag för den nya länstransportplanen. Gruppen består av nio medlemmar från olika partier i länet (S, M, FP, C och MP) och har deltagit i beslutandet om den nya planens avgränsningar, omfattning etc. Vidare finns två tjänstemannaberedningar: en regional transportgrupp och ett nätverk för planeringschefer, vilka varit inblandade i framtagandet av den nya planen. Regionförbundet Sörmland skickade ut en skriftlig inbjudan att lämna synpunkter på avgränsning för miljöbedömningen av kommande länsplan den 22 mars Förfrågan skickades till Södermanlands län och angränsande län, länets kommuner samt berörda myndigheter. Fyra skriftliga svar inkom. Länsstyrelsen i Södermanland hade några invändningar mot förslaget. Gnesta och Katrineholm kommun svarade att de avstod från att yttra sig. Naturvårdsverket lämnade flera synpunkter i sitt yttrande om förslaget till avgränsning och betonade att syftet med miljöbedömningen är att integrera miljöaspekter i planen så att en hållbar utveckling främjas. Målkonflikter behöver synliggöras och rimliga alternativ utvecklas och belysas. Den geografiska omfattningen bör vara större än länet för exv. Klimataspekter och det kan finnas behov av att uppmärksamma indirekta och kumulativa effekter i ett länsöverskridande perspektiv. Vidare understryker Naturvårdsverket vikten av att redovisa motiven vid val av miljöaspekter som planen bedöms utifrån. 3.1 Metod och struktur för miljöbedömningsprocessen För att ge ett tydligt sammanhang mellan miljöbedömningen och åtgärderna i det nya planförslaget är bedömningen uppdelad i avsnitt enligt samma struktur. Planens sammantagna miljökonsekvenser bedöms också på en översiktlig nivå (se vidare kapitlen 5 och 6 i denna MKB). Som underlag för att beskriva miljöförhållandena och miljökonsekvenserna på den länsövergripande nivå som är aktuell för länsplanen har huvudsakligen den nationella/ regionala miljömålsuppföljningen använts. Även andra underlag har använts för att komplettera underlaget, exempelvis årliga rapporter från olika myndigheter. Miljömålsuppföljningen görs länsvis och beskriver utvecklingen av miljötillståndet i länet. Vilka nationella miljömål som bedömts vara relevanta för Sörmlands länstransportplan och vilka miljömål som hänger samman med vilka miljöaspekter framgår av Tabell 1 på sidan (40)

12 Miljömålen har i miljöbedömningen inte bara använts som ett underlag för att beskriva miljötillståndet idag utan också som grund för att bedöma huruvida de miljökonsekvenser som uppstår är positiva eller negativa. Arbetet har följt följande steg: Avgränsning Utredning och granskning av förslag (en iterativ process) Beslut Uppföljning I bedömningen antas att vägtrafikens (personbil, buss, lastbil) miljöpåverkan fortsätter på samma sätt som idag avseende t.ex. utsläpp av klimatgaser och utsläpp till vatten. Hänsyn har inte tagits till möjliga effekter av en radikalt förändrad fordonsflotta eller drivmedelsförsörjning. 4 Bedömningsgrunder och avgränsningar 4.1 Relevanta mål för miljöbedömningen Det finns ett stort antal mål på nationell, internationell, regional och lokal nivå som är relevanta för miljöbedömningen. För att göra arbetet greppbart har överlappande eller nära liggande mål sammanförts i övergripande grupper. De mål och måldokument som har ingått som underlag i miljöbedömningen beskrivs nedan De transportpolitiska målen Det övergripande målet för transportpolitiken är att säkerställa en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning för medborgarna och näringslivet i hela landet. Det övergripande målet delas upp i två områden, funktion och hänsyn, vars grundprinciper beskrivs kortfattat nedan, och mer ingående i Bilaga 2A. Transportsystemets utformning, funktion och användning ska medverka till att ge alla en grundläggande tillgänglighet med god kvalitet och användbarhet samt bidra till utvecklingskraft i hela landet. Transportsystemet ska vara jämställt, det vill säga likvärdigt svara mot kvinnors respektive mäns transportbehov. Transportsystemets utformning, funktion och användning ska anpassas så att ingen ska dödas eller skadas allvarligt samt bidra till att miljökvalitetsmålen uppnås och till ökad hälsa Nationella miljömål Enligt miljöbalkens 6 kap (12 ) ska miljökonsekvensbeskrivningen innehålla en beskrivning av hur relevanta miljökvalitetsmål och andra miljöhänsyn har beaktats i planen. De miljökvalitetsmål som har tydligast bäring på Sörmlands länstransportplan redovisas i avsnitt 4.2 Beslutade avgränsningar. 12 (40)

13 4.1.3 Nationellt klimatmål I regeringens proposition En sammanhållen svensk klimat- och energipolitik Klimat (prop. 2008/09:162) presenteras den långsiktiga prioriteringen att Sverige 2030 bör ha en fordonsflotta som är oberoende av fossila bränslen samt visionen att Sverige 2050 ska ha en hållbar och resurseffektiv energiförsörjning utan nettoutsläpp av växthusgaser i atmosfären. Prioriteringen om en fossiloberoende fordonsflotta ska ses som ett steg på vägen mot visionen för Regionala mål Sörmlandsstrategin Sörmlandsstrategin uppdaterades Två mål kan tydligt kopplas till miljö och transporter: Mål 2 - Sörmland har starka samband med omvärlden (indikatorer, ex: pendling, besökare), vilket omfattar strategierna: - Utveckla starka stråk - Utveckla resecentra och bytespunkter - Utveckla ett hållbart transportsystem - Ökad internationell tillgänglighet och transporter inom näringslivet Mål 4 - Sörmland har hållbara och attraktiva livsmiljöer (indikatorer, ex: ohälsotal, växthusgaser), vilket omfattar strategierna: - prioritera en hållbar och attraktiv boendemiljö - skapa förutsättningar för en god och jämlik hälsa hos sörmlänningarna - skapa förutsättningar för en rik fritid En bättre sits En bättre sits är ett samarbetsprojekt mellan politiker från riksdagspartier i sju län i Östra Mellansverige (däribland Sörmland) som arbetar för internationell tillgänglighet, rimlig pendling mellan regionala noder, klimatsmarta och effektiva godstransporter samt framkomliga och trafiksäkra vägar. Inom ramen för En bättre sits-arbetet har man enats om fyra övergripande mål för regionen. Målet är att skapa ett transportsystem där regionens och nationens internationella konkurrenskraft utvecklas och bidrar till attraktivitet för de samverkande länen i Östra Mellansverige. utvecklingen är långsiktigt hållbar ekonomiskt, socialt och ekologiskt samverkan, helhetssyn och utnyttjande av alla fyra trafikslagen leder till effektivitet flerkärnighet och en försonad arbetsmarknad främjar regional utveckling. Målkonflikter Infrastrukturinvesteringar bidrar till ökad mobilitet och tillgänglighet, vilket skapar förutsättningar för snabbare och effektivare resor och transporter. Den största andelen resor och transporter sker på väg och Trafikverkets trafikprognoser visar fortsatt 13 (40)

14 trafiktillväxt. Resenärer och godstransportörer drar nytta av tillkommande infrastruktur, vilket kan generera samhällsekonomisk nytta i form av bland annat kortare restider och minskad risk för olyckor. Den minskade restiden som investeringarna ska leda till är viktig bland aspekter som gör det samhällsekonomiskt lönsamt att investera i ny infrastruktur. När befolkningen och ekonomin växer ökar även efterfrågan på resor och transporter. För att möta en ökad efterfrågan byggs bland annat ny väginfrastruktur, vilket i sig kan generera mer vägtrafik och ökade utsläpp (Riksrevisionen, 2012). När trafiken ökar så ökar även utsläppen av koldioxid, vilket motverkar riksdagens klimatmål. Här finns tydliga målkonflikter mellan miljömål och mål för tillgänglighet, ökad framkomlighet och kapacitetsutbyggnad. Vidare genererar högre tillåtna hastigheter på vägarna också ökade utsläpp av växthusgaser. Dessa målsättningar kan också innebära svårigheter att tillämpa fyrstegsprincipen, vars första steg innebär att man ska "överväga åtgärder som kan påverka behovet av transporter och resor samt valet av transportsätt". En annan målkonflikt är regionförstoring och ökad arbetspendling, som medför ökade persontransporter och därmed ökad miljöbelastning. Även ökad utrikeshandel kan innebära ökade godstransporter och därmed ökad miljöbelastning. Det handlar inte bara om utsläpp av växthusgaser utan också om andra luftföroreningar, buller, biologisk mångfald, landskapsfrågor m.m. Riksdagens trafikutskott har konstaterat att tydliga prioriteringar behöver göras när infrastrukturen byggs ut de närmaste åren. Beslut som vi fattar idag kommer att påverka transportmöjligheterna och därmed även exempelvis lokalisering av bostäder och arbetsplatser för en lång tid framöver. Utskottet slår fast att investeringar i ny infrastruktur sammantaget behöver bidra till att minska koldioxidutsläppen och att det krävs prioriteringar som bidrar till en sådan utveckling. 4.2 Beslutade avgränsningar Miljökonsekvensbeskrivningen ska innehålla en beskrivning av hur relevanta miljökvalitetsmål och andra miljöhänsyn har beaktats i planen (6 kap 12 miljöbalken 1998:808). Efter genomfört avgränsningssamråd beslutades att miljöbedömningen ska avgränsas enligt följande: - Geografisk avgränsning: huvudfokus är miljöpåverkan inom Södermanlands län. Utsläpp av växthusgaser har vidare påverkansområde, och i detta fall kommer ett globalt perspektiv användas. Specifika geografiska förhållanden i olika delar av länet har inte tagits hänsyn till i bedömningen. - Tidsmässig avgränsning: miljöbedömningen ska huvudsakligen omfatta miljöpåverkan under perioden Ett längre perspektiv, till år 2050, används för klimatrelaterade konsekvenser. - Miljömässig avgränsning: miljöbedömningen har avgränsats till tre fokusområdena Klimat, Hälsa och Landskap. Valet av fokusområden grundar sig på de bedömningsgrunder som Trafikverket utvecklat för miljöbedömningar av transportplaner. De miljöaspekter som kommer omfattas av bedömningen syns i Figur 2 nedan. 14 (40)

15 Figur 2: Miljöbedömningens fokusområden och miljöaspekter 2 Miljöbedömningen baseras i grunden på de nationella miljömålen. Sju av de sexton nationella miljömålen bedömdes vara av särskild relevans för planen: - Begränsad klimatpåverkan (CO2 ekvivalenter) - Frisk luft (NOx, partiklar, sot) - Bara naturlig försurning (SO2, i mindre utsträckning relevant) - Ingen övergödning (relativt liten relevans) - Levande sjöar och vattendrag (PAH, tungmetaller, olja) - God bebyggd miljö - Ett rikt växt- och djurliv Tabellen nedan visar i grova drag på vilket sätt valda fokusområden och miljöaspekter hänger samman med ovan nämnda miljömål. 2 Källa: Trafikverket Rapport 2011:134. Publicerad med tillstånd från Michel Gabrielsson, Trafikverket. 15 (40)

16 Tabell 1: Fokusområden, Miljöaspekter och Miljömål i ett sammanhang. Fokusområden Miljöaspekter Miljömål KLIMAT Klimatfaktorer Begränsad klimatpåverkan Människors hälsa Befolkning God bebyggd miljö God bebyggd miljö HÄLSA Luft Vatten Mark Frisk luft Levande sjöar och vattendrag, Ingen övergödning, Grundvatten av god kvalitet Bara naturlig försurning, Ingen övergödning Materiella tillgångar Kan beröra ett flertal miljömål LANDSKAP Landskap Biologisk mångfald, växtliv och djurliv Bebyggelse Forn- o. kultur-lämningar, annat kulturarv God bebyggd miljö, Ett rikt växt- och djurliv Ett rikt växt- och djurliv God bebyggd miljö God bebyggd miljö Ambitionen att ta in miljöaspekter i planeringsprocessen redan på ett tidigt stadium innebär att bedömningen måste göras på en åtgärdsbeskrivning som ofta är mycket kortfattad och innehåller ett stort mått av osäkerhet. Den samlade miljöbedömningen har därför gjorts på en övergripande och strategisk nivå. I genomförandefasen för planens åtgärder kommer miljökonsekvensbeskrivningar att tas fram för samtliga åtgärder som anses medföra betydande miljöpåverkan, i enlighet med gällande lagstiftning. 5 Planens miljökonsekvenser I detta kapitel beskrivs den miljöpåverkan som länstransportplanens föreslagna tilldelade penningsummor och prioriterade objekt bedöms ge upphov till. Kapitlets struktur är uppdelad efter de 3 strategiska inriktningar som planförslagets åtgärder följer. Därefter följer en redogörelse för indirekta och kumulativa effekter. Kapitlet avslutas med en sammanfattning av miljökonsekvensbedömningen. Varje åtgärdskategori klassificeras även översiktligt enligt Trafikverkets fyrstegsprincip. Fyrstegsprincipen förklaras i närmare i Bilaga 2B. För de olika objektstyperna har en bedömning gjorts om åtgärden väntas ge positiv eller negativ påverkan och hur stor påverkan väntas bli. Skalan redovisas i tabellen nedan. 16 (40)

17 Tabell 2: Symboler och skala i redovisningen av miljökonsekvensbedömning Bedömningssymboler Betydelse +, + + Åtgärden bedöms i ökande grad ge positiv miljöpåverkan -, - - Åtgärden bedöms i ökande grad ge negativ miljöpåverkan + / - Åtgärden bedöms ge obetydlig miljöpåverkan? Åtgärdens konsekvenser är oklara Bedömningen om åtgärden ger positiva eller negativa miljökonsekvenser är väl underbyggd. Bedömningen av hur stora miljökonsekvenserna kan bli (antalet plus- eller minustecken) bör däremot ses som mer ungefärlig. Den bygger på en värdering av riskkällor och uppskattningar av möjliga konsekvenser samt sannolikheten för dessa. Uppskattningen är ofta en sammanvägning av flera olika faktorer och parametrar som är relevanta för målområdet. I bedömningen antas att vägtrafikens (personbil, buss, lastbil) miljöpåverkan fortsätter på samma sätt som idag avseende t.ex. utsläpp av klimatgaser och utsläpp till vatten. Hänsyn har inte tagits till möjliga effekter av en radikalt förändrad fordonsflotta eller typ av drivmedel. 5.1 Funktionella stråk Länets funktionella stråk utgörs av större transportleder som är de huvudsakliga lederna för längre transporter med högre hastigheter och med kopplingar till det regionala transportnätet (gods- samt persontransporter och genomfartstrafik på riksvägar och järnväg). Riksväg 55 är högt prioriterad där åtgärder omfattar utbyggnad av vägen i hela sin sträckning upp till Strängnäs med syftet att uppnå en standard som ger riktigt hög tillgänglighet för person- och godstrafik i stråket. Sörmlands övriga starka funktionella stråk består av riksvägarna 52, 53, 56 och 57 samt järnvägarna Södra och Västra stambanan, Svealandsbanan samt Ostlänken. Region Sörmland prioriterar utöver riksväg 55 åtgärder på riksvägarna 52, 63 och 57 samt resecentrum i ovan nämnda järnvägsstråk Vägåtgärder En övervägande andel av de planerade åtgärderna, och däribland de namngivna åtgärderna, utgör ut- och ombyggnad av större vägar. Här omfattas bland annat åtgärder på Riksvägarna 52, 53, 55 och 57. Åtgärderna syftar ofta till att höja standarden på befintliga vägar och kan inkludera exempelvis ombyggnad till mötesfri väg, breddning, rätning samt ombyggnad av korsningar till cirkulationsplatser. I en något mindre utsträckning omfattas även utbyggnad av nya vägar. Denna typ av åtgärder faller inom steg 3 och steg 4 enligt Trafikverkets fyrstegsprincip. Åtgärderna utmynnar främst i förbättrad framkomlighet, tillgänglighet och trafiksäkerhet samt att restider förkortas genom att skyltad hastighet höjs. Flertalet av de åtgärder som finns i åtanke handlar om att kunna hålla jämn och hög hastighet för motorfordon (bil, lastbil, även buss). 17 (40)

18 Effekten av förändrade hastigheter kan delas upp i: - Direkta effekter, som kommer av att varje fordon sänker/höjer farten, - Indirekta effekter genom förändrad restid; och - Indirekta effekter genom förändrad närmiljö På kort sikt har de direkta effekterna störst inverkan. Indirekta effekter kan vara svårare att mäta, men har sannolikt större effekt på sikt. Direkta effekter är tydligast i farter över 70 km/h. Här finns en tydlig koppling mellan hastighet, bränsleförbrukning och energianvändning. Utsläppen och bränsleförbrukningen ökar inte linjärt, utan snabbare vid högre hastigheter. Förklaringen är att luftmotståndet får allt större betydelse. Vid lägre hastigheter är effekten på utsläpp inte lika tydlig. Detta beror på att dagens motorer har låg verkningsgrad vid låga hastigheter. I takt med ökad elektrifiering, hybrider, laddhybrider och elbilar kommer även sänkta hastigheter vid låga hastigheter ge minskade utsläpp och energianvändning. Indirekta effekter från högre hastigheter i stadsmiljö är en otrygg miljö för oskyddade trafikanter. Man får en negativ spiral där allt fler väljer att ta bilen istället för att gå eller cykla. En högre hastighet innebär också att det behövs ett större gaturum för bilarna eftersom säkerhetsmarginalen måste öka. Vid 60 km/h krävs mer än dubbelt så stor yta för biltrafiken som vid 20 km/h. Indirekta effekter kan också vara förändrat beteende som exempelvis ökad pendling. Den sammanvägda bedömningen syns i tabellen nedan. Åtgärdsområde - Vägåtgärder Fokusområde Miljöpåverkan Kommentar Klimat - - Ökad vägtrafik väntas ge ökade utsläpp Hälsa +/- Ökad trafiksäkerhet och tillgänglighet (för bilburna), ökade luftföroreningar, ökat buller Landskap - Barriäreffekter, markanspråk, landskapsbild Klimat Som framgår tydligt i texten ovan, innebär denna typ av åtgärder generellt sett ökade utsläpp av växthusgaser. Både genom att hastigheterna på vägar med över 70 km/h höjs och genom underlätta för fler trafikanter att välja vägtransporter. Vissa åtgärder som medför ökad framkomlighet, exempelvis genom utbyggnad av förbifarter för att undvika genomfartstrafik i tätorter, kan kortsiktigt sett minska klimatpåverkan från transporterna. Färre stop och hinder i stadsmiljö medför mindre utsläpp, men samtidigt kan även dessa åtgärder långsiktigt sett medföra ökad bilanvändning. 18 (40)

19 Hälsa För bilburna trafiktanter innebär flertalet av åtgärderna inom denna kategori en ökad trafiksäkerhet. Genom bättre vägnät ökar även tillgängligheten och framkomligheten för dessa trafikanter. På vägsträckor där hastigheter höjs, kan däremot trafiksäkerheten sänkas för gående och cyklister, såvida inte separat gång- och cykelbana byggs. Ökad trafik och höjda hastigheter medför även ökade luftutsläpp med negativ påverkan på hälsa (partiklar, organiska kolväten, bensen etc.). Landskap Flertalet åtgärder inom denna kategori innebär att ny mark tas i anspråk vis om- och nybyggnation av vägar. I samband med ombyggnad till mötesfri väg sätts oftast vägräcken upp, som utgör en barriär för kringliggande miljön. Mark som tas i anspråk blir obrukbar för andra syften på obestämd tid, och landskapsbilden bedöms oftast påverkas negativt Resecentrum Resecentrum utgör viktiga transportnoder, där olika färdsätt ska kunna kombineras och fungera i samklang. Därmed är det viktigt att kollektivtrafik med buss och tåg kan bli tillgängligt och fungera som anknytande transporter för resenärer som går, cyklar eller kör bil. Dessutom ska långväga transportmedel kunna kopplas samman med stadstrafiken. Förutom utbyggnad av cykel- och bilparkeringar i närheten av resecentrum kan åtgärder som belysning och utformning av hållplatser stimulera ökad användning av spårtrafik. Vidare är informations- och kommunikationsåtgärder, som underlättar navigering och förståelse av hur man tar sig till önskat resmål gör kollektivtrafiken mer tillgänglig, centrala. Kommunikationsåtgärder inom och mellan de olika enheterna för kollektivtrafik möjliggör smidigare och effektivare resor. Åtgärderna innebär i första hand anpassning och ombyggnad av redan bebyggda områden. Åtgärder som omstrukturering av system för kommunikation för att öka effektiviteten innebär inga fysiska ingrepp. Vidare bidrar åtgärder inom denna kategori till att underlätta transporter med kollektivtrafik, och bedöms kunna öka andelen kollektiva transporter inom länet. Denna typ av insatser faller främst in under steg 1-, 2- och 3 enligt Trafikverkets fyrstegsprincip. Nya Resecentrum föreslås i följande orter som utgör viktiga noder i Sörmlands kollektivtrafiknät; Nyköping, Strängnäs, Vagnhärad och Eskilstuna. Kostnaden för planerade åtgärder beräknas schablonmässigt till 250 Mkr, varav medfinansiering söks för 50 % av kostnaden. Vidare har åtgärdsbehovet inom utvecklingen av länets järnvägsstationer uppskattats till en kostnadsschablon av 20 Mkr, varav medfinansiering söks för 50 % av kostnaden. 19 (40)

20 Åtgärdsområde - Resecentrum Fokusområde Miljöpåverkan Kommentar Klimat + Hälsa + Landskap +/- Ökad andel resande med kollektivtrafik, men också ökade antal resor totalt. Ökad andel resor med kollektivtrafik medför lägre utsläpp av hälsoskadliga ämnen. Ökad tillgänglighet för gång/cykel bidrar till vardagsmotion. Medför ingen större påverkan på landskapet. Mindre negativ miljöpåverkan vid ökade kollektivtransporter. Klimat Genom att åtgärderna stimulerar till och möjliggör en överflyttning från bil till kollektivtrafiken, kan de bidra till att minska transportsektorns koldioxidutsläpp i Södermanlandsregionen. Endast möjliggörande för användning av kollektivtrafiken medför dock inte garanterat till en minskad bilanvändning. För en effektiv överflyttning mellan dessa transportslag krävs även begränsande åtgärder för biltrafiken. Å andra sidan kan åtgärderna även medföra att antalet resor/transporter totalt sett ökar, vilket kan få negativa klimateffekter. De positiva effekterna av ökad kollektivtrafik har bedömts överväga en eventuell ökning av transporter. Hälsa Kollektivtrafik medför generellt lägre utsläpp av hälsopåverkande utsläpp per personkilometer jämfört med bil/lastbil. Genom att göra resecentrum mer tillgängligt för gång/cykel möjliggör åtgärderna för ökad vardagsmotion och därmed långsiktigt bättre hälsa. Även dessa positiva effekter skulle förstärkas genom införande av restriktioner för biltrafiken. Landskap De fysiska åtgärderna utförs främst i stadsmiljöer och påverkar därmed inte naturmiljön i någon större utsträckning. Därmed bedöms åtgärdsgruppen inte få några betydande konsekvenser för landskapet. I förlängningen kan dock ett ökat användande av tågtransporter och medföljande utbyggnad av järnvägsinfrastruktur påverka landskapet, exempelvis genom att mark tas i anspråk och att barriärer i landskapet uppstår. 20 (40)

21 5.2 Hållbart transportsystem Den här strategiska prioriteringen ska bidra till uppfyllelse av det nationella tillgänglighetsoch hänsynsmålet samt de regionala målen i såväl Mälardalsregionen som i Sörmland. För att bidra till uppfyllelse av dessa olika mål krävs olika former av åtgärder. Region Sörmland har i Sörmlandsstrategin 2020 tydligt uttryckt målet att utveckla kollektivtrafiken vilket är en viktig del i att skapa ett långsiktigt hållbart transportsystem. Andra prioriterade delar är att bygga ut cykelnätet i Sörmland i enlighet med den nyligen upprättade cykelstrategin och att förbättra tillgänglighet och trafiksäkerhet på de vägar som inte ingår i starka funktionella stråk Starka cykelstråk enligt cykelstrategin I Södermanlands läns regionala cykelstrategi presenteras hur cykelvägsinfrastruktur och turistcykelleder i länet bäst kan utvecklas för att på sikt uppnå ett regionalt sammanhängande cykelvägnät. Genomförende av åtgärder som utvecklar cykelstråken möjliggör för längre cykelresor. Överlag har åtgärder för att främja cykeltrafik mycket positiv inverkan. Det är en av få infrastruktursatsningar i steg 3 och 4 (ombyggnad och nyinvestering) som nästan alltid är samhällsekonomiskt lönsamma, inte bidrar till ökade koldioxidutsläpp eller partiklar, och inte påverkar landskapet negativt. Vad gäller säkerhet så krävs att särskild hänsyn tas vid val av utformning och dimensionering för att en positiv effekt ska uppnås. Därmed kan utoch ombyggnad av cykelstråken samt sammansnytning av befintliga tråk medför även ökad säkerhet för cyklister. Genom att möjliggöra för regelbunden cykling inversterar man också i en bättre hälsa. En satsning på åtgärder för förbättrad standard för cyklister kan också bidra till en jämnare resursfördelning och tillgänglighet för dem som har och dem som inte har bil. För bästa positiva effekt på hälsa och miljö ska åtgärderna medföra att cykel ersätter bilresor. I cykelstrategin har 13 starka cykelstråk utpekats. Stråken utgör sammanlagt knappt 13 km cykelväg. Sammanlagt uppskattas kostnaden för åtgärden till 171,4 miljoner kr. I detta planförslag har ca 96 miljoner kr avsatts, under planens sex första år, för åtgärder inom cykeltråk, vilket utgör drygt 55 % av de totala kostnaderna för starka cykelstråk som uppskattats i cykelstrategin. Vidare har 10 kompletterande stråk av lägre prioritering utpekats. Dessa utgör ytterligare 85,5 km (till största delen obyggda) uppskattad kostnad om drygt 151 Mkr. Åtgärderna inom denna kategori syftar till upprustning och nyetablering av utpekade starka cykelstråk. De faller därmed främst under steg 3 och 4 enligt Trafikverkets fyrstegsprincip. 21 (40)

22 Åtgärdsområde Starka cykelstråk Fokusområde Miljöpåverkan Kommentar Klimat + Utsläppsminskningar beror av i vilken utsträckning trafikanter avstår från bil. Hälsa ++ Cykling som vardagsmotion, minskat buller, staden upplevs som mer attraktiv, ökad tillgänglighet Landskap +/- Begränsad påverkan, följer befintliga vägar Klimat Enbart satsningar på cykeltrafiken leder endast till en mindre överflyttning från biltrafik till cykeltrafik och därmed begränsad klimatnytta (upp till ca 2% utsläppsminskning från biltrafiken 3 ). Men ett stärkt och konkurrenskraftigt cykelvägnät kan tillsammans med insatser för att minska biltrafiken ge mer betydande utsläppsminskningar. Det är därför viktigt att satsning görs både för att förbättra för cykel och för att styra bort oönskad biltrafik. Hälsa Satsningar på cykelinfrastruktur genererar ökad cykeltrafik. Ökad motion ger mycket positiv effekt på folkhälsan och cykeltrafiken kommer därför med satsningar att bidra till denna ökade hälsa. Den stora hälsovinsten bidrar starkt till att satsning inom cykelinfrastruktur är mycket samhällsekonomiskt lönsamma. Förbättrad infrastruktur för cykel har även visat sig vara mycket uppskattad hos befintliga cyklister och bidrar till miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö. Landskap De fysiska ingreppen bedöms bli relativt små i jämförelse med övrig infrastruktur. Med god utformning bedöms därför inte landskapet påverkas betydande Gång-, cykel- och TS-åtgärder, kommunala nätet Åtgärder inom denna kategori sammanfaller till stor del med föregående avsnitt om cykelstråk. I Länstransportplanen reserveras en pott till åtgärder inom det kommunala gång- och cykelvägnätet. Här omfattas till större delen mindre åtgärder inom tätorter. Åtgärderna inom denna kategori faller främst under steg 3 och 4 enligt Trafikverkets fyrstegsprincip. 22 (40) 3 Trafikverket. (2012). Målbild för ett transportsystem som uppfyller klimatmål och vägen dit. Rapport 2012:105.

23 Liksom i föregående avsnitt, medför även utbyggnad av gång och cykelvägar inom det kommunala vägnätet positiva effekter för klimat och hälsa, samt ingen särskild påverkan på landskapet. Att även gångvägar ingår i denna kategori medför ingen betydande skillnad för miljöpåverkan. Åtgärdsområde Gång, cykel och TS, kommunala nätet Fokusområde Miljöpåverkan Kommentar Klimat + Utsläppsminskningar beror av i vilken utsträckning trafikanter avstår från bil. Hälsa ++ Cykling och gång som vardagsmotion, minskat buller, staden upplevs som mer attraktiv, ökad tillgänglighet Landskap +/- Begränsad påverkan, följer befintliga vägar För motiveringar till bedömningen inom kategorierna klimat, hälsa och landskap se avsnitt ovan om cykelstråk Kollektivtrafik på regionala nätet Över 80 % av planerade medel i denna kategori utgörs av mjuka åtgärder (steg 1- och 2- åtgärder enligt trafikverkets definition 4 ) och omfattar investeringar i kommunikationsradio, nytt betalsystem, automatisk trafikanträkning, samt investeringar i modern och användarvänlig teknik (realtidssystem/bussprioritering, internet ombord). Därmed fokuserar bedömningen av denna åtgärdsgrupp på denna typ av åtgärder. Drygt 15 % av medlen inom denna kategori planeras för fysiska åtgärder som förbättringar och nybyggnad av busshållsplatser. Miljöbedömningen av denna typ av åtgärder sammanfaller med miljöbedömningen i avsnitt om kollektivtrafikåtgärder inom det kommunala/statliga nätet. Planerade åtgärder inom denna grupp syftar till åtgärder som omfattar åtgärder som fokuserar på att Tänka om (steg 1) och Optimera (steg 2). Genom att tänka om, överväger man åtgärder som kan påverka behovet av transporter och resor samt valet av transportsätt. Vid optimering av transportsystem genomför man åtgärder som medför ett mer effektivt utnyttjande av den befintliga infrastrukturen. Både steg 1 och steg 2 syftar på åtgärder som inte medför någon om- eller nybyggnation. Trafikverket har specificerat ett huvudområde för trafikåtgärder som transportsnålt samhälle. Ett sådant samhälle bygger på minskat oljeberoende och ökade transporter med kollektivtrafik, samt gång och cykel. 4 För mer information om Trafikverkets fyrstegsprincip se Bilaga 3B. 23 (40)

24 Några av fördelarna som kan nämnas i samband med ett transportsnålt samhälle är bland annat: mindre utsläpp av luftföroreningar och mindre bulleremissioner förbättrad närmiljö ökad fysisk aktivitet och förbättrad hälsa förbättrad tillgänglighet ökad social integration högre trafiksäkerhet Trafikverket har uppskattat att tillväxten av bilanvändningen kan minska med ca 19 % genom satsningar på åtgärder som förbättrad kollektivtrafik och ökad turtäthet, bilpooler, möjligheter till resfria möten och e-handel och regionala ekonomiska styrmedel (dvs. inte bränsleskatt). 5 Insatser för att optimera systemet och underlätta resande med kollektivtrafik kan alltså långsiktigt medföra en överflyttning av transporter från bil till buss. För att underlätta och förstärka denna överflyttning och minska andelen biltransporter bör kollektivtrafikåtgärderna kombineras med åtgärder som begränsar fördelarna med bilanvändning. Åtgärdsområde - Kollektivtrafik på regionala nätet Fokusområde Miljöpåverkan Kommentar Klimat + + Kan långsiktigt medföra betydande minskningar i bilanvändning. Hälsa Landskap + + Lånsiktigt positiv påverkan genom minskade luftföroreningar och buller, samt ökad funktionalitet och tillgänglighet. Långsiktigt minskat behov av ianspråktagande av mark för transportinfrastruktur. Klimat Åtgärderna syftar till att underlätta och optimera kollektivtrafiksystemet. Långsiktigt kan det bidra till en ökad i användning av kollektivtrafiken. Beroende på i vilken utsträckning ökat resande med kollektivtrafik ersätter bilresor, kan åtgärderna medföra en betydande minskning av klimatpåverkande utsläpp. Hälsa Ett minskat bilberoende medför både mindre utsläpp av luftföroreningar och mindre bulleremissioner. Vidare gör åtgärderna kollektivtrafiken mer funktionell och ökar tillgängligheten. 24 (40) 5 Trafikverket, Samlat planeringsunderlag för Energieffektivisering och Begränsad klimatpåverkan. ISBN:

Avgränsning av miljöbedömning för länstransportplan för Norrbottens län

Avgränsning av miljöbedömning för länstransportplan för Norrbottens län Avgränsning av miljöbedömning för länstransportplan för Norrbottens län 2018-2029 Region Norrbottens uppdrag Region Norrbotten har fått regeringens uppdrag att ta fram en länstransportplan för perioden

Läs mer

Yttrande om förslag till avgränsning av miljökonsekvensbeskrivning i samband med miljöbedömning av länstransportplan för perioden 2014-2025

Yttrande om förslag till avgränsning av miljökonsekvensbeskrivning i samband med miljöbedömning av länstransportplan för perioden 2014-2025 1 (7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY VERKET Elin Forsberg Tel: 010-698 11 10 elin.forsberg @naturvardsverket.se YTTRANDE 2013-04-11 Ärendenr NV-02981-13 Regionförbundet Sörmland Via mail: info@region.sormland.se

Läs mer

PM: Alternativ användning av investeringar i regional plan

PM: Alternativ användning av investeringar i regional plan PM: Alternativ användning av investeringar i regional plan Hur kan planen bidra till uppfyllnad av klimatmålen år 2030 Trivector PM 2013:18 Rasmus Sundberg Katarina Evanth 2013-04-30 Alternativ användning

Läs mer

Förslag på yttrande över remissversionerna av länsplan för regional transportinfrastruktur i Västmanlands län och Södermanlands län

Förslag på yttrande över remissversionerna av länsplan för regional transportinfrastruktur i Västmanlands län och Södermanlands län 1(4) Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE Trafiknämnden 2017-11-21, punkt 9 Ärende Infosäkerhetsklass Förslag på yttrande över remissversionerna av länsplan för regional transportinfrastruktur

Läs mer

Klimatanpassat transportsystem. Lena Erixon

Klimatanpassat transportsystem. Lena Erixon Klimatanpassat transportsystem Lena Erixon Kapacitetsutredning och Färdplan 2050 Två regeringsuppdrag ett arbete Naturvårdsverkets uppdrag från regeringen om att ta fram underlag till en svensk färdplan

Läs mer

Yttrande om förslag till avgränsning av miljökonsekvensbeskrivning i samband med miljöbedömning av länstransportplan för perioden 2014-2025

Yttrande om förslag till avgränsning av miljökonsekvensbeskrivning i samband med miljöbedömning av länstransportplan för perioden 2014-2025 1 (6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY VERKET' Elin Forsberg Tel: 010-698 11 10 elin.forsberg @naturvardsverket.se YTTRANDE 2013-03-28 Ärendenr NV-00526-13 Länsstyrelsen i Stockholms län Enheten

Läs mer

Effektbeskrivning av länstransportplan

Effektbeskrivning av länstransportplan Effektbeskrivning av länstransportplan 2018-2029 Detta kapitel innehåller en beskrivning av effekterna av planens inriktning och åtgärder samt en samlad effektbedömning. Effektbeskrivningen syftar till

Läs mer

Yttrande om forslag till avgränsning av miljökonsekvensbeskrivning i samband med miljöbedömning av länstransportplan för perioden 2014-2025

Yttrande om forslag till avgränsning av miljökonsekvensbeskrivning i samband med miljöbedömning av länstransportplan för perioden 2014-2025 1 (7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Elin Forsberg Tel: 010-698 11 10 elin.forsberg @naturvardsverket.se YTTRANDE 2013-03-28 Ärendenr NV-01861-13 Länsstyrelsen i Västmanlands län Via mail: vastmanland@lansstyrelsen.se

Läs mer

Utvärdering av infrastrukturplanerna 2010 2021 ur miljömålsperspektiv

Utvärdering av infrastrukturplanerna 2010 2021 ur miljömålsperspektiv Utvärdering av infrastrukturplanerna 2010 2021 ur miljömålsperspektiv Joanna Dickinson, Trivector Traffic Uppdrag Utvärdering åt Miljömålsrådet Utvärdering åt länsstyrelsen i Västra Götaland Hur har miljömålen

Läs mer

Förslag till energiplan

Förslag till energiplan Förslag till energiplan Bilaga 2: Miljöbedömning 2014-05-20 Remissversion BI L A G A 2 : M I L J Ö BE D Ö M N I N G Förslag till energiplan Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850

Läs mer

Transportsektorns utmaningar - fossiloberoende fordonsflotta? Håkan Johansson hakan.johansson@trafikverket.se

Transportsektorns utmaningar - fossiloberoende fordonsflotta? Håkan Johansson hakan.johansson@trafikverket.se Transportsektorns utmaningar - fossiloberoende fordonsflotta? Håkan Johansson hakan.johansson@trafikverket.se Nuläge transportsektorns klimatpåverkan Positivt Utsläppen av växthusgaser från inrikes transporter

Läs mer

Trafikplanering, miljöbedömning och klimat

Trafikplanering, miljöbedömning och klimat Trafikplanering, miljöbedömning och klimat Mikael Johannesson, PhD Miljömålsdagarna den 27 april Klimatmål Från 1990 till 2020 ska utsläppen från icke-handlande sektorn i Sverige minska med 40 %, en tredjedel

Läs mer

Kristianstadsregionens Klimatallians 20 november 2012 Vad kan vi göra tillsammans?

Kristianstadsregionens Klimatallians 20 november 2012 Vad kan vi göra tillsammans? Klimatarbete-Miljömål-Transporter Kristianstadsregionens Klimatallians 20 november 2012 Vad kan vi göra tillsammans? Klimatvision Sverige ska ha en hållbar och resurseffektiv energiförsörjning och inga

Läs mer

Nytt planeringsunderlag för begränsad klimatpåverkan. Håkan Johansson Nationell samordnare begränsad klimatpåverkan

Nytt planeringsunderlag för begränsad klimatpåverkan. Håkan Johansson Nationell samordnare begränsad klimatpåverkan Nytt planeringsunderlag för begränsad klimatpåverkan Håkan Johansson Nationell samordnare begränsad klimatpåverkan Klimatmål för transportsektorn Fossiloberoende fordonsflotta till 2030. Av Trafikverket

Läs mer

Yttrande om förslag till avgränsning av miljökonsekvensbeskrivning i samband med miljöbedömning av länstransportplan för Skåne perioden 2014-2025

Yttrande om förslag till avgränsning av miljökonsekvensbeskrivning i samband med miljöbedömning av länstransportplan för Skåne perioden 2014-2025 1 (7) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Elin Forsberg Tel: 010-698 11 10 elin.forsberg @naturvardsverket.se YTTRANDE 2013-05-20 Ärendenr NV-03889-13 Region Skåne Att: Kristoffer Levin Via mail: kristoffer.levin@skane.se

Läs mer

Vilka är transporternas viktigaste hållbarhetsutmaningar? Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor

Vilka är transporternas viktigaste hållbarhetsutmaningar? Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor Vilka är transporternas viktigaste hållbarhetsutmaningar? Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor hakan.johansson@trafikverket.se Vad vet vi om framtiden? Personbilstransporter på väg i olika

Läs mer

YTTRANDE Ärendenr: NV Region Skåne

YTTRANDE Ärendenr: NV Region Skåne 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Dickinson, Joanna Tel: 010-698 10 94 joanna.dickinson@naturvardsverket.se YTTRANDE 2017-10-15 Ärendenr: NV-06931-17 Region Skåne region@skane.se Remissyttrande

Läs mer

Ny årlig planeringsprocess för genomförande av länsplanen i Värmland. Bilaga 1. Grums Kommun

Ny årlig planeringsprocess för genomförande av länsplanen i Värmland. Bilaga 1. Grums Kommun Grums Kommun Plan för investeringar i infrastruktur och kollektivtrafikåtgärder 1 Innehåll 1 Kommunens förutsättningar för planering och investeringar i transportinfrastruktur... 3 1.1 Kommunala mål och

Läs mer

Dialogmöte 2. Regeringens infrastrukturproposition Förankring av syfte och mål från dialogmöte 1 Förslag till innehåll tillståndsbilder

Dialogmöte 2. Regeringens infrastrukturproposition Förankring av syfte och mål från dialogmöte 1 Förslag till innehåll tillståndsbilder Dialogmöte 2 Regeringens infrastrukturproposition Förankring av syfte och mål från dialogmöte 1 Förslag till innehåll tillståndsbilder Workshop om inriktning och övergripande prioriteringar Den fortsatta

Läs mer

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning Tema-PM inom Strukturbild Blekinge April 2019 Hur hänger det ihop? Samhällsplanering och samhällsutveckling är idag komplexa frågor med många olika aktörer

Läs mer

Miljöaspekt Befolkning

Miljöaspekt Befolkning Miljöaspekt Befolkning - Reviderat förslag av miljöbedömningsgrund för Nationell plan 20170116 Definition Miljöaspekten Befolkning kan vara mycket bred. I denna miljöbedömningsgrund är aspekten reducerad

Läs mer

BILAGA 3-8 TILLHÖRANDE REGIONAL TRANSPORTPLAN FÖR VÄRMLANDS LÄN

BILAGA 3-8 TILLHÖRANDE REGIONAL TRANSPORTPLAN FÖR VÄRMLANDS LÄN BILAGA 3-8 TILLHÖRANDE REGIONAL TRANSPORTPLAN FÖR VÄRMLANDS LÄN 2018-2029 Remissversion juni 2017 Bilaga 3. Inriktning för cykelåtgärder Nedan följer de prioriterings-, fördelnings- och finansieringsprinciper

Läs mer

Fossilfrihet på väg vad säger utredningen? Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor hakan.johansson@trafikverket.se

Fossilfrihet på väg vad säger utredningen? Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor hakan.johansson@trafikverket.se Fossilfrihet på väg vad säger utredningen? Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor hakan.johansson@trafikverket.se Begränsad klimatpåverkan Vi kan inte förhindra att klimatet förändras Däremot

Läs mer

Länsplan för regional transportinfrastruktur 2014-2025. Västmanlands län. Remissversion juni 2013 2013:8

Länsplan för regional transportinfrastruktur 2014-2025. Västmanlands län. Remissversion juni 2013 2013:8 Länsplan för regional transportinfrastruktur 2014-2025 Västmanlands län Remissversion juni 2013 2013:8 Titel: Länsplan för regional transportinfrastruktur 2014-2025 Kommunikationer Samhällsbyggnadsenheten

Läs mer

Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor (Tidigare huvudsekreterare i utredningen om fossilfri fordonstrafik)

Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor (Tidigare huvudsekreterare i utredningen om fossilfri fordonstrafik) Fossilfri fordonstrafik erfarenheter och utmaningar (erfaringer og utfordringer) Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor (Tidigare huvudsekreterare i utredningen om fossilfri fordonstrafik) hakan.johansson@trafikverket.se

Läs mer

Miljökonsekvensbeskrivning av Länstransportplanen för Örebro län

Miljökonsekvensbeskrivning av Länstransportplanen för Örebro län RAPPORT MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Regionförbundet Örebro Miljökonsekvensbeskrivning av Länstransportplanen för Örebro län Uppdragsnummer 3580703006 Örebro Pontus Halldin 1 (46) repo02.docx 2012-03-29

Läs mer

Inkomna remissynpunkter Landstinget och länets kommuner

Inkomna remissynpunkter Landstinget och länets kommuner Inkomna remissynpunkter och länets kommuner Som helhet har den regionala infrastrukturplanen för Västmanlands län tagits emot väl av länets kommuner och avseende struktur, upplägg och innehåll. Inkomna

Läs mer

Trafikverkets framtidsbild kring det svenska transportsystemet

Trafikverkets framtidsbild kring det svenska transportsystemet Trafikverkets framtidsbild kring det svenska transportsystemet Håkan Johansson Nationell samordnare - klimatfrågor hakan.johansson@trafikverket.se 1 2011-09-16 Klimatmål för transportsektorn Hänsynsmålets

Läs mer

Årligt beslut om genomförande av regional plan för transportinfrastruktur

Årligt beslut om genomförande av regional plan för transportinfrastruktur Datum Dnr 2015-11-24 15-027 Regionstyrelsen Årligt beslut om genomförande av regional plan för transportinfrastruktur Bakgrund En gemensam tjänstemannaberedning av budget och VP har genomförts med Regionförbundet

Läs mer

Resor och transporter i ett fossilfritt samhälle Vilka krav ställer det på infrastrukturplaneringen?

Resor och transporter i ett fossilfritt samhälle Vilka krav ställer det på infrastrukturplaneringen? Resor och transporter i ett fossilfritt samhälle Vilka krav ställer det på infrastrukturplaneringen? Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor hakan.johansson@trafikverket.se Transport-, tillväxt-,

Läs mer

Framtidens transporter. Skellefteå 9 okt. Ingela Jarlbring

Framtidens transporter. Skellefteå 9 okt. Ingela Jarlbring Framtidens transporter Skellefteå 9 okt Ingela Jarlbring Nationella och internationella transportmål - Målsättningar och utmaningar 2 2012-10-09 Fakta om Trafikverket Generaldirektör Gunnar Malm Huvudkontoret

Läs mer

Regional cykelplan för Uppsala län

Regional cykelplan för Uppsala län 2010-10-14 Dnr: RFUL 2010/66 Regional cykelplan för Uppsala län Besöksadress Kungsgatan 41 Telefon 018-18 21 00 E-post info@regionuppsala.se Org. nr 222 000-1511 Postadress Box 1843, 751 48 Uppsala Fax

Läs mer

Stråk 2 Workshop 1. Funktion, potential och brister

Stråk 2 Workshop 1. Funktion, potential och brister Stråk 2 Workshop 1 Funktion, potential och brister 1 Transportpolitiskt mål Det övergripande målet för svensk transportpolitik är att säkerställa en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar

Läs mer

Länsplan för regional transportinfrastruktur 2014-2025. Västmanlands län. Maj 2014 2013:8

Länsplan för regional transportinfrastruktur 2014-2025. Västmanlands län. Maj 2014 2013:8 Länsplan för regional transportinfrastruktur 2014-2025 Västmanlands län Maj 2014 2013:8 Titel: Länsplan för regional transportinfrastruktur 2014-2025 Kommunikationer Samhällsbyggnadsenheten Länsstyrelsen

Läs mer

Åtgärdsplanering Trafikverkens avrapportering. Redovisning Näringsdepartementet

Åtgärdsplanering Trafikverkens avrapportering. Redovisning Näringsdepartementet Åtgärdsplanering 2010-2020 Trafikverkens avrapportering Redovisning Näringsdepartementet 2008-10-10 Trafikverkens uppdrag Metod för Regional systemanalys Metod för Strategisk miljöbedömning Modeller och

Läs mer

Cykel i nationella och regionala planer samt allmänt om turistcykelleder 2014-11-04. Peter von Heidenstam

Cykel i nationella och regionala planer samt allmänt om turistcykelleder 2014-11-04. Peter von Heidenstam Cykel i nationella och regionala planer samt allmänt om turistcykelleder 2014-11-04 Peter von Heidenstam 2 2014-11-05 Förslaget omfattar åren 2014 2025 och är gemensamt för alla trafikslag, vägtrafik,

Läs mer

Remissvar avseende inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för

Remissvar avseende inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för N2015/4305/TIF 2016-02-24 1 (5) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar avseende inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för 2018-2029 Länsplaneupprättare och kollektivtrafikmyndigheter

Läs mer

4 Mälarstäder

4 Mälarstäder 4 Mälarstäders yttrande gällande Nationell transportplan 2018-2029 Som fjärde största storstadsregion har 4 Mälarstäder idag en befolkning på fler än 320 000 invånare och växer mer än riket i genomsnitt.

Läs mer

Remiss om länsplan för regional transportinfrastruktur för Uppsala län

Remiss om länsplan för regional transportinfrastruktur för Uppsala län KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Anderson Tomas Malmgren Tobias (SBF) Datum 2017-09-07 Diarienummer KSN-2017-2709 Kommunstyrelsen Remiss om länsplan för regional transportinfrastruktur för Uppsala län

Läs mer

Länstransportplan för Gävleborgs län

Länstransportplan för Gävleborgs län 1(5) Version 2017-04-10 Beslutsunderlag Hållbarhetsnämnden 2017-04-20 Länstransportplan för Gävleborgs län 2014-2025 Verksamhetsplan 2018 med utblick mot 2021 Sammanfattning Föreliggande förslag till verksamhetsplan

Läs mer

YTTRANDE 2013-04-16 Ärendenr NV-03113-13. Regionförbundet Uppsala län Via mail:

YTTRANDE 2013-04-16 Ärendenr NV-03113-13. Regionförbundet Uppsala län Via mail: 1 (7) SWE D I S H E NV I R O NME N T A L P R OTE C T I O N A GEN C Y Elin Forsberg Tel: 010-698 11 10 elin.forsberg @naturvardsverket.se YTTRANDE 2013-04-16 Ärendenr NV-03113-13 Regionförbundet Uppsala

Läs mer

MILJÖASPEKT KLIMATFAKTORER

MILJÖASPEKT KLIMATFAKTORER MILJÖASPEKT KLIMATFAKTORER Förslag till miljöbedömningsgrunder för miljöbedömning av planer och program inom transportområdet. Definition Begreppet klimatfaktorer definieras som begränsad klimatpåverkan

Läs mer

SAMLAD EFFEKTBEDÖMNING

SAMLAD EFFEKTBEDÖMNING SAMLAD EFFEKTBEDÖMNING EFFEKTBEDÖMNING OCH MÅLUPPFYLLELSE Effektbedömningen är utförd på planförslaget för både namngivna objekt och åtgärdsområden, under hela planperioden 2018-2029. Den samlade bedömningen

Läs mer

POLICY. Miljöpolicy för Solna stad

POLICY. Miljöpolicy för Solna stad POLICY Miljöpolicy för Solna stad POLICY antas av kommunfullmäktige En policy uttrycker politikens värdegrund och förhållningssätt. Denna typ av dokument fastställs av kommunfullmäktige då de är av principiell

Läs mer

Ställningstagande om utveckling av infrastrukturplaneringen

Ställningstagande om utveckling av infrastrukturplaneringen STÄLLNINGSTAGANDE 2019-03-15 Vårt ärendenr: 1 (5) Sektionen för infrastruktur och fastigheter Emma Ström Ställningstagande om utveckling av infrastrukturplaneringen Sammanfattning SKL anser att anslagen

Läs mer

SAMLAD EFFEKTBEDÖMNING Vägplan, samrådshandling Väg 919, Vadstena Motala Gång- och cykelväg Ärendenummer: TRV 2016/104544

SAMLAD EFFEKTBEDÖMNING Vägplan, samrådshandling Väg 919, Vadstena Motala Gång- och cykelväg Ärendenummer: TRV 2016/104544 -14 Vägplan, samrådshandling Väg 919, Vadstena Motala Gång- och cykelväg Ärendenummer: TRV 2016/104544 Upprättad av: Martina Olgemar, Sweco Kontaktperson: Malin Skyman, Trafikverket Effektbedömning Väg

Läs mer

Stråk 6 Workshop 1. Funktion, potential och brister

Stråk 6 Workshop 1. Funktion, potential och brister Stråk 6 Workshop 1 Funktion, potential och brister 1 Transportpolitiskt mål Det övergripande målet för svensk transportpolitik är att säkerställa en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar

Läs mer

Vad gör Trafikverket i trafiksäkerhetsarbetet. TMALL 0141 Presentation v 1.0. Ylva Berg, Gdks

Vad gör Trafikverket i trafiksäkerhetsarbetet. TMALL 0141 Presentation v 1.0. Ylva Berg, Gdks Vad gör Trafikverket i trafiksäkerhetsarbetet Väg? TMALL 0141 Presentation v 1.0 Ylva Berg, Gdks 2 GD beslut 2016: Stärkt säkerhetsorganisation Stärkt säkerhetskultur Stärkt säkerhetsarbete 3 Vad gör Trafikverket

Läs mer

Utredningen för fossilfri fordonstrafik

Utredningen för fossilfri fordonstrafik Utredningen för fossilfri fordonstrafik Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor Tidigare huvudsekreterare i utredningen om fossilfri fordonstrafik hakan.johansson@trafikverket.se Fossilfrihet

Läs mer

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft

Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Bilaga 5. Miljökonsekvensbeskrivning Översiktsplan för vindkraft Tillägg till Översiktsplan för Kungsbacka kommun, ÖP06. Antagen av kommunfullmäktige 2012-04-10, 89 Sammanfattning Översiktsplan för vindkraft

Läs mer

Nytt program för energi och klimat i Örebro län

Nytt program för energi och klimat i Örebro län Nytt program för energi och klimat i Örebro län Arbetsgruppen Transporter Anna Åhlgren, Energikontoret Regionförbundet Örebro Nanny Andersson Sahlin, Länsstyrelsen i Örebro Dagordning Allmänt om mål Mål

Läs mer

Länsstyrelsen i Hallands yttrande över nationell plan för transportsystemet

Länsstyrelsen i Hallands yttrande över nationell plan för transportsystemet YTTRANDE 1(6) 2017-11-24 Dnr 341-5860-17 Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se n.nationellplan@regeringskansliet.se Länsstyrelsen i Hallands yttrande över nationell plan för transportsystemet

Läs mer

MIIT Genomförande grupp. Underlag Cykel 2013.04.12. Underlag Cykel. Pernilla Sott Stråkkoordinator

MIIT Genomförande grupp. Underlag Cykel 2013.04.12. Underlag Cykel. Pernilla Sott Stråkkoordinator 2013.04.12 Pernilla Sott Stråkkoordinator Innehåll Typer av vägar... 3 Kostnad... 3 Typer av finansiering... 3 Ekonomisk bakgrund... 5 Nationella planen (nationella vägar)... 5 Regionala planen/länsplanen

Läs mer

Yttrande över remiss Förslag till nationell plan för transportsystemet

Yttrande över remiss Förslag till nationell plan för transportsystemet Rasmus L Persson, 0322-600 658 rasmus.persson@vargarda.se YTTRANDE 1(5) Er referens N2017/05430/TIF Regeringskansliet Näringsdepartementet 105 33 Stockholm n.regestrator@regeringskansliet.se n.nationellplan@regeringskansliet.se

Läs mer

Samrådsförslag Regional Cykelstrategi för Uppsala län

Samrådsförslag Regional Cykelstrategi för Uppsala län 1 (3) Handläggare: Björn Sax Kaijser Tillväxt- och regionplanenämnden Samrådsförslag Regional Cykelstrategi för Uppsala län Ärendebeskrivning Stockholms läns landsting har beretts möjlighet att yttra sig

Läs mer

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Inriktningsunderlag för

TMALL 0141 Presentation v 1.0. Inriktningsunderlag för TMALL 0141 Presentation v 1.0 Inriktningsunderlag för 2018-2029 Inriktningsunderlaget ska omfatta analyser av tre inriktningar - hur inriktningen för transportinfrastrukturen bör se ut om trafiken utvecklas

Läs mer

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad REMISSYTTRANDE 1 Datum 2014 02 26 Vår beteckning LTV 131122 Västerås stad Yttrande över remiss Trafikplan 2026 strategidel Västerås stad har överlämnat remissen Trafikplan 2026 strategidel till Landstinget

Läs mer

Om kapacitetsutredningen Sven Hunhammar,

Om kapacitetsutredningen Sven Hunhammar, Om kapacitetsutredningen Sven Hunhammar, 2012-03-09 Regeringens mål Transportsektorn bidrar till att miljökvalitetsmålet Begränsad klimatpåverkan nås genom en stegvis ökad energieffektivitet i transportsystemet

Läs mer

MÅLKONFLIKTER ÄR DET STATENS FEL ATT KOMMUNERNA INTE KAN SKAPA ETT HÅLLBART TRANSPORTSYSTEM? Christer Ljungberg, Trivector.

MÅLKONFLIKTER ÄR DET STATENS FEL ATT KOMMUNERNA INTE KAN SKAPA ETT HÅLLBART TRANSPORTSYSTEM? Christer Ljungberg, Trivector. MÅLKONFLIKTER ÄR DET STATENS FEL ATT KOMMUNERNA INTE KAN SKAPA ETT HÅLLBART TRANSPORTSYSTEM? Christer Ljungberg, Trivector MÅLKONFLIKTER MELLAN PROGNOSSTYRD PLANERING PÅ NATIONELL/REGIONAL NIVÅ OCH KOMMUNERNAS

Läs mer

Remissmöte om inriktningen för transportinfrastrukturplaneringen. fokus på hållbara transporter. Lena Erixon, GD

Remissmöte om inriktningen för transportinfrastrukturplaneringen. fokus på hållbara transporter. Lena Erixon, GD TMALL 0141 Presentation v 1.0 Remissmöte om inriktningen för transportinfrastrukturplaneringen med fokus på hållbara transporter Lena Erixon, GD 2016-09-09 Tillgänglighet i det hållbara samhället Tillgänglighet

Läs mer

Energieffektivisering av transporter

Energieffektivisering av transporter Energieffektivisering av transporter För att undvika de värsta konsekvenserna, bör ökningen av den globala årsmedeltemperaturen inte överstiga 2 C Sverige skall bidra till att ökningen inte blir större

Läs mer

Åtgärdsvalsstudie. - Västra infarten Nyköping. - Bilaga 2 Nationella, regionala och kommunala transportpolitiska mål. Ärendenummer: TRV 2018/22953

Åtgärdsvalsstudie. - Västra infarten Nyköping. - Bilaga 2 Nationella, regionala och kommunala transportpolitiska mål. Ärendenummer: TRV 2018/22953 Åtgärdsvalsstudie - Västra infarten Nyköping - Bilaga 2 Nationella, regionala och kommunala transportpolitiska mål Ärendenummer: TRV 2018/22953 2 (8) 1 Nationella, regionala och kommunala transportpolitiska

Läs mer

Utredningen om översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv. Arbetsnamn: Cyklingsutredningen Antaget den 20 januari 2011

Utredningen om översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv. Arbetsnamn: Cyklingsutredningen Antaget den 20 januari 2011 Utredningen om översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv Arbetsnamn: Cyklingsutredningen Antaget den 20 januari 2011 Utredningen Särskilde utredaren: Europaparlamentarikern Kent Johansson Sekretariatet:

Läs mer

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag

6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag [Denna lydelse var gällande fram till 2018-01-01.] 6 kap. Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag När det krävs en miljökonsekvensbeskrivning 6 kap. 1 En miljökonsekvensbeskrivning ska ingå

Läs mer

PM EFFEKTER AV HÖGHASTIGHETSJÄRNVÄG I TRAFIKVERKETS KLIMATSCENARIO 3

PM EFFEKTER AV HÖGHASTIGHETSJÄRNVÄG I TRAFIKVERKETS KLIMATSCENARIO 3 UPPDRAGSNAMN PM EFFEKTER AV HÖGHASTIGHETSJÄRNVÄG I TRAFIKVERKETS KLIMATSCENARIO 3 Bakgrund Trafikverket har givit WSP i uppdrag att analysera klimatpåverkan från den planerade höghastighetsjärnvägen mellan

Läs mer

Allmänna utgångspunkter för bedömningsgrunderna

Allmänna utgångspunkter för bedömningsgrunderna Allmänna utgångspunkter för bedömningsgrunderna Bedömningsgrunderna gör miljöbedömningen av systemanalyser och långsiktiga planer mer förebyggande och strategisk Trafikverket har arbetat med att utveckla

Läs mer

Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne

Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne Koppling mellan nationella miljömål och regionala mål Tommy Persson Länsstyrelsen Skåne Generationsmålet för Sveriges miljöpolitik Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation

Läs mer

Investeringar för ett starkt och hållbart transportsystem Prop. 2012/13:25

Investeringar för ett starkt och hållbart transportsystem Prop. 2012/13:25 Investeringar för ett starkt och hållbart transportsystem Prop. 2012/13:25 Syftet med propositionen Investeringar för ett starkt och hållbart transportsystem är att skapa förutsättningar för ett kapacitetsstarkt,

Läs mer

YTTRANDE Ärendenr: NV Länsstyrelsen i Stockholms län

YTTRANDE Ärendenr: NV Länsstyrelsen i Stockholms län 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Wisén, Åsa Tel: 010-698 11 09 asa. wisen@naturvards verket, se YTTRANDE 2016-12-09 Ärendenr: NV-06486-16 Länsstyrelsen i Stockholms län stöckholm@lansstyreisen.se

Läs mer

Vad är hållbar produktion? Varför hållbar produktion. Aava-Olsson

Vad är hållbar produktion? Varför hållbar produktion. Aava-Olsson Vad är hållbar produktion? Varför hållbar produktion Birgitta Aava-Olsson Hållbar utveckling Social Ekologisk Hållbar Ekonomisk Brundtlandrapporten, Our Common Future, rapport utarbetad av FN:s Världskommission

Läs mer

DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser. Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014

DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser. Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014 DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET Bedömningar och prognoser Ann Wahlström Naturvårdsverket 13 nov 2014 Skiss miljömålen Generationsmål GENERATIONSMÅL Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till

Läs mer

Trafikverket skapar nya vägar.. Krister Wall Samhälle Region Syd

Trafikverket skapar nya vägar.. Krister Wall Samhälle Region Syd Trafikverket skapar nya vägar.. Krister Wall Samhälle Region Syd ...för att minska transportsektorns energianvändning och klimatpåverkan Vad är Trafikverket? I huvudsak en sammanslagning av Vägverket och

Läs mer

Fossilfri Lastbilsflotta Hur går det? Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor

Fossilfri Lastbilsflotta Hur går det? Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor Fossilfri Lastbilsflotta Hur går det? Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor hakan.johansson@trafikverket.se Energianvändning (TWh) Minskande utsläpp från lastbilstrafiken Positivt Utsläppen

Läs mer

Etappmål efter år 2020 och sänkt bashastighet i tätort Maria Melkersson, Trafikanalys

Etappmål efter år 2020 och sänkt bashastighet i tätort Maria Melkersson, Trafikanalys 1 Etappmål efter år 2020 och sänkt bashastighet i tätort Maria Melkersson, Trafikanalys Tre regeringsuppdrag 1. Utreda förutsättningarna för och konsekvenserna av sänkt bashastighet i tätort (20 oktober)

Läs mer

Miljöaspekt människors hälsa

Miljöaspekt människors hälsa Miljöaspekt människors hälsa - Reviderat förslag 20170217 Definition Hälsa definieras av WHO som ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande och ej enbart frånvaro av sjukdom

Läs mer

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Nationell rapport

Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard. Nationell rapport Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till vägarnas trafiksäkerhetsstandard Nationell rapport 2016-03-01 Dokumenttitel: Åtgärder för systematisk anpassning av hastighetsgränserna till

Läs mer

YTTRANDE Ärendenr: NV Länsstyrelsen i Stockholms län

YTTRANDE Ärendenr: NV Länsstyrelsen i Stockholms län 1(6) SWE DI S H E NVIR O NM E NTA L P RO TE CTI O N A GE N CY Dickinson, Joanna Tel: 010-698 1094 Joanna.dickinson @naturvardsverket.se YTTRANDE 2017-11-30 Ärendenr: NV-05985-17 Länsstyrelsen i Stockholms

Läs mer

SYSTEMANALYS Stockholm-Mälarregionen och Gotland

SYSTEMANALYS Stockholm-Mälarregionen och Gotland SYSTEMANALYS Stockholm-Mälarregionen och Gotland Ett samarbete Regionförbundet Uppsala län Regionförbundet Sörmland Regionförbundet Örebro Länsstyrelsen i Stockholms län Länsstyrelsen i Västmanlands län

Läs mer

Avgränsning för miljöbedömning av Länstransportplan

Avgränsning för miljöbedömning av Länstransportplan Avgränsning för miljöbedömning av Länstransportplan 2014-2025 Samrådshandling Mikael Sonesson Innehåll 1. Bakgrund... 3 2. Osäkerhetsfaktorer kring föreslagen avgränsning... 4 3. Målbilder för ett miljömässigt

Läs mer

Regional infrastruktur Skånes Tekniska chefer, 6 oktober 2017

Regional infrastruktur Skånes Tekniska chefer, 6 oktober 2017 Regional infrastruktur Skånes Tekniska chefer, 6 oktober 2017 Kerstin Åklundh, Infrastrukturstrateg, Region Skåne Region Skånes RTI-plan 2018-2029 Regional medfinansiering av infrastruktur 4,3 mdr. Budget

Läs mer

ITS Arlanda 2011-03-29. Catherine Kotake

ITS Arlanda 2011-03-29. Catherine Kotake ITS Arlanda 2011-03-29 Catherine Kotake Vision Alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt 2 2011-03-30 Smidigt för alla Välinformerande trafikanter och transportörer Samordnad information mellan trafikslagen

Läs mer

Underlag till. Förslaget om nya hastigheter

Underlag till. Förslaget om nya hastigheter Underlag till Förslaget om nya hastigheter Nya hastigheter Bakgrund Hastighetsgränser infördes i Sverige första gången 1907, då var högsta tillåtna hastighet 15 km/tim under dagtid och 10 km/tim efter

Läs mer

Remissvar på förslag till nationell plan för transportsystemet

Remissvar på förslag till nationell plan för transportsystemet YTTRANDE Datum Dnr 2013-09-06 13-070 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar på förslag till nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Regionförbundet Sörmland ingår tillsammans med Sörmlands

Läs mer

Godsstrategi - från mål till åtgärder

Godsstrategi - från mål till åtgärder Godsstrategi - från mål till åtgärder 1 Roadmap to a single European transport area Mål 2050 Ökad rörlighet med minskade utsläpp Inga fossildrivna fordon i städer 40% hållbara drivmedel för flyget 40%

Läs mer

Handledning. Förhållningssätt till funktionellt prioriterat vägnät

Handledning. Förhållningssätt till funktionellt prioriterat vägnät Handledning Förhållningssätt till funktionellt prioriterat vägnät Trafikverket Postadress: 781 89 Borlänge E-post: trafikverket@trafikverket.se Telefon: 0771-921 921 TMALL 0004 Rapport generell v 2.0 Dokumenttitel:

Läs mer

Region Östergötlands modell för beräkning av kollektivtrafikens samhällsnytta

Region Östergötlands modell för beräkning av kollektivtrafikens samhällsnytta Region Östergötlands modell för beräkning av kollektivtrafikens samhällsnytta Handläggare: Eva Skagerström Verksamhet: Ledningsstaben Datum: Beslutad 2017-09-21 Diarienummer: TSN 2017-170 www.regionostergotland.se

Läs mer

MILJÖKONSEKVENSBEDÖMNING

MILJÖKONSEKVENSBEDÖMNING MILJÖKONSEKVENSBEDÖMNING Bakgrunden och processen bakom arbetet med miljökonsekvensbedömningen sammanfattas på kommande sida. Den togs fram parallellt med framtagandet av remissversionen av länsplanen.

Läs mer

Räta Linjen-gruppen. Projektstöd, WSP Sverige

Räta Linjen-gruppen. Projektstöd, WSP Sverige Räta Linjen-gruppen Räta Linjen-gruppen består av följande intressenter: Länsstyrelsen i Västmanlands län Länsstyrelsen i Gävleborgs län Regionförbundet Sörmland Regionförbundet Uppsala län Region Gävleborg

Läs mer

Presentation av förstudien - Fåröförbindelsen. Välkomna!

Presentation av förstudien - Fåröförbindelsen. Välkomna! Presentation av förstudien - Fåröförbindelsen Välkomna! 2 2013-05-21 Förstudie Varför en förstudie? Samhälle 3 2013-05-21 Vad är en Förstudie? Nuläge Analys Förslag på åtgärder 4 2013-05-21 5 2013-05-21

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i miljöbalken; SFS 2004:606 Utkom från trycket den 22 juni 2004 utfärdad den 10 juni 2004. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om miljöbalken dels

Läs mer

Återblick länstransportplanerna Analys och uppföljning inför ny länstransportplan Infrastrukturberedningen Malmköping

Återblick länstransportplanerna Analys och uppföljning inför ny länstransportplan Infrastrukturberedningen Malmköping Återblick länstransportplanerna 2010-2016 Analys och uppföljning inför ny länstransportplan 2018-2029. Infrastrukturberedningen Malmköping 20160419. Fredrik Högberg, strateg, regionförbundet Sörmland Analys

Läs mer

Regeringens proposition 2012/13:25

Regeringens proposition 2012/13:25 CYKEL Vad säger propen och vad gör Trafikverket? Anna Wildt-Persson Trafikverket Region Syd Regeringens proposition 2012/13:25 Regeringens bedömning: Åtgärder för ökad och säker cykeltrafik har potential

Läs mer

Resor och transporter i ett fossilfritt samhälle. Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor

Resor och transporter i ett fossilfritt samhälle. Håkan Johansson Nationell samordnare klimatfrågor Resor och transporter i ett fossilfritt samhälle Vilka krav ställer det på infrastrukturplaneringen och samhällsbyggandet? Om Trafikverkets klimatscenario med fokus på möjligheter i samspelet mellan kommuner,

Läs mer

SnABbT, snyggt och hållbart

SnABbT, snyggt och hållbart Snabbt, snyggt och hållbart 2017-05-27 1 SnABbT, snyggt och hållbart KuLtUR -och DemOKratiMiniStER AliCE BaH KuHnKE, bostads- och digitaliseringsminister PetER ErIKsSON och miljöminister KaroliNA SkOG,

Läs mer

Yttrande över Förslag till nationell plan för transportsystemet

Yttrande över Förslag till nationell plan för transportsystemet Boverket Myndigheten för samhällsplanering, byggande och boende Yttrande Datum 2017-11-21 3.1.2 Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Diarienummer 4171/2017 Ert diarienummer N20 17105430/TIF

Läs mer

Flerregional systemanalys för Ostlänken. Mars 2009

Flerregional systemanalys för Ostlänken. Mars 2009 Flerregional systemanalys för Ostlänken Mars 2009 1 Nyköping- Östgötalänken AB, ägare och adjungerade 2008 Ägare Kommunerna Mjölby, Linköping, Norrköping, Nyköping, Oxelösund, Trosa, Botkyrka + Regionförbundet

Läs mer

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025 2013-07-02 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/371-311 Kommunstyrelsen Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025 Yttrande Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar föreslaget

Läs mer

Nationell strategi för ökad och säker cykling. Näringsdepartementet

Nationell strategi för ökad och säker cykling. Näringsdepartementet Nationell strategi för ökad och säker cykling Nationell strategi Regeringen avser att arbeta för en ökad och säker cykling. Ett led i detta arbete är att i dialog med berörda aktörer ta fram en nationell

Läs mer

Klimat och transporter

Klimat och transporter 2010-03-19 Klimat och transporter Jannica Schelin Processledare för Hållbart Resande i Norrköpings kommun Hållbart Resande Hållbart Resande och Mobility Management Arbetet med Hållbart Resande handlar

Läs mer

En nationell cykelstrategi för ökad och säker cykling

En nationell cykelstrategi för ökad och säker cykling En nationell cykelstrategi för ökad och säker cykling som bidrar till ett hållbart samhälle med hög livskvalitet i hela landet Lena Kling Sofia Wieselfors Näringsdepartementet 1 En nationell cykelstrategi

Läs mer