DIALOGER OM KOMPLETTERINGAR I TILLVÄXTSTRATEGI FÖR HALLAND Sammanfattande rapport

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "DIALOGER OM KOMPLETTERINGAR I TILLVÄXTSTRATEGI FÖR HALLAND Sammanfattande rapport"

Transkript

1 1(9) DIALOGER OM KOMPLETTERINGAR I TILLVÄXTSTRATEGI FÖR HALLAND Sammanfattande rapport Inledning Region Hallands lokala nämnder har under sensommaren och hösten genomfört ett omfattande dialogarbete på uppdrag av Regionstyrelsen. Det främsta syftet med denna process har varit att diskutera de kompletteringar som har gjorts i Tillväxtstrategin för att tydliggöra det sociala hållbarhetsperspektivets betydelse som tillväxtfaktor. Dialogerna har också syftat till att lyfta fram strategin i sin helhet och att göra den till ett verktyg för alla som på lokal och regional nivå verkar för ett långsiktigt hållbart Halland. Generellt kan sägas att dialogerna har mottagits positivt och det har funnits en omfattande vilja att diskutera det sociala hållbarhetsbegreppet i sig, aktuella sakfrågor och samverkansmöjligheter. Bakgrund 2014 antogs Tillväxtstrategi för Halland av Regionfullmäktige. Samtidigt beslutades att strategin ska följas upp och kompletteras årligen. I samband med Regionstyrelsens internat februari 2015 konstaterades att Tillväxtstrategin har luckor inom områdena social hållbarhet och hälsa och att strategin bör kompletteras. Specifika områden som lyftes fram som vita fält i Tillväxtstrategin var integration samt kopplingen mellan tillväxt och hälsa. Regionstyrelsen gav i maj 2015 de lokala nämnderna uppdraget att genomföra ett brett lokalt dialogarbete med aktörer som återspeglar alla delar av samhället. Det mål som formulerades för dialogerna var att få fler att känna ägarskap och ansvar för hur Tillväxtstrategin för Halland ska omsättas i handling, genom att: Förankra arbetet med komplettering av tillväxstrategin Skapa förståelse och bygga kunskap om sociala hållbarhetsfrågor och betydelsen av social hållbarhet för regional utveckling och tillväxt Bidra till fördjupad kunskap både hos samverkanspartners och hos oss själva, som kan ligga till grund för kompletteringen av tillväxtstrategin med dimensionen social hållbarhet.

2 2(9) För de två fokusområden som har pekats ut som särskilt angelägna att lyfta i dialogarbetet arbetsmarknadsintegration och jämlikhet i hälsa har särskilda kunskapsunderlag tagits fram. Dels Arbetsmarknadsintegration i Halland befolkning, skola och utbildning, deltagande, utveckling och inkomster, dels Folkhälsan i Halland. Som en förberedelse inför dialogarbetet genomfördes en tvådagars utbildning för de lokala nämndernas presidier och delaktiga tjänstemän i augusti. Under professionell ledning fick deltagarna kunskap om och praktik i olika dialogmetoder. En uppföljande utbildningsdag har genomförts i oktober. Handboken Medskapande ledarskap intern arbetsbok, har utarbetats som ytterligare stöd i dialogarbetet. Dialogerna - förutsättningar Ett sjuttiotal regionala och lokala dialoger har genomförts under perioden augusti till oktober. Målgrupperna för de lokala dialogerna har varit myndigheter på lokal nivå, kommunala nämnder, bolag och verksamheter, näringsliv, intresseorganisationer, studieförbund, vårdenheter och lokala samverkansgrupper. Genom den regionövergripande aktiviteten Morgondagens Halland har även allmänheten i samtliga kommuner fått möjlighet att bidra med åsikter och delta i samtalet om social hållbarhet. Förutsättningarna för dialogerna har varierat vilket har gett erfarenheter som är värdefulla att ta till vara inför framtida dialogarbete. Tid, antal deltagare, deltagarnas förkunskaper och typ av verksamhet som deltagande aktörer representerar är faktorer som har påverkat såväl upplägg som resultat. Om det har varit den lokala nämnden som har bjudit in till dialog eller om nämnden har inbjudits till ett sammanhang där dialogen har utgjort en del, har också haft betydelse för möjligheterna att styra aktiviteten. Det bildmaterial som har använts har varit utformat så att det har kunnat anpassas till rådande omständigheter. Beträffande tiden som har stått till förfogande har spannet i grova drag varit från mindre än en halv timme till ett par timmar. I det förstnämnda fallet har dialogen ofta utgjort en punkt på en i övrigt diger dagordning. Här har det blivit nödvändigt att komprimera eller välja bort vissa delar för att kunna lämna utrymme för diskussion. I de fall där tiden har varit mer generöst tilltagen har dialogen antingen varit en fristående aktivitet eller i anslutning till ett möte/sammanträde.

3 3(9) Antalet deltagare har varierat från en eller ett par, förutom nämndens representanter, till ett trettiotal, vilket av naturliga skäl har påverkat formen för dialogen. I de större grupperna har olika dialogmetoder kunnat praktiseras. Med en eller ett fåtal deltagare har dialogen i regel genomförts mer som ett öppet samtal. Gruppens förkunskaper, sammansättning och typ av verksamhet som man representerar har också påverkat utformning och resultat. I mer initierade grupper, där social hållbarhet är ett välkänt begrepp och en del av det dagliga arbetet, har dialogen i större utsträckning handlat om hur man går vidare och hur man kan samverka. I andra sammanhang, där begreppet inte är lika bekant, har diskussionen mer handlat om vad social hållbarhet är och hur den egna verksamheten berörs. För att använda dialogspråket kan man säga att det i vissa sammanhang har handlat om att så frön och i andra mer om att skörda. Dialogerna Fokusfrågor i dialogerna har, som nämnts ovan, varit jämlik hälsa och integration. Andra angelägna frågor har också aktualiserats men även dessa har i de flesta fall på något sätt varit relaterade till huvudfrågorna och kopplade till social hållbarhet. De två huvudfrågorna är också nära relaterade till varandra vilket har lett till att de i dialogen ibland har flutit samman. Som exempel kan nämnas att skillnader i hälsa kan vara, och ofta är, en fråga om skillnader mellan den svenska och delar av den utrikes födda befolkningen. Social hållbarhet som begrepp har diskuterats utifrån vad dialogdeltagarna lägger in i detta och hur de definierar ett socialt hållbart samhälle. Värdeord i dessa diskussioner har bl a varit helhetssyn, långsiktighet, jämlikhet, kultur, framtidstro, trygghet, tillit och delaktighet. Som kännetecken på ett socialt hållbart samhälle har framhållits att det skapar förutsättningar för individen, att det har långsiktigt hållbara välfärdssystem, jämlik hälsa, bra start i livet med bra förskola och skola. Andra kännetecken som lyfts har handlat om fysisk miljö som boendemiljö, mötesplatser, infrastruktur och kollektivtrafik. I vissa grupperingar har man noterat att man arbetar med social hållbarhet men att man inte har använt sig av det begreppet. Tillväxtstrategin i sig har också avhandlats i ett flertal dialoger. I vissa fall har man mycket väl känt till strategin och framhållit att man använder den i sin verksamhet. Andra har uppgivit att man känner till den men inte mer än så och för ytterligare några är strategin ett okänt dokument.

4 4(9) Synpunkter som har framförts om och med anknytning till Tillväxtstrategin är: att en strategi enbart är det första steget och det viktiga är vad som sker i handling att Tillväxtstrategin inte konkurrerar med övriga styrande dokument i regionen. Dessa kan kopplas till Tillväxtstrategin och sammantaget staka ut en gemensam väg. att Tillväxtstrategin kompletterad med social hållbarhet ger oss bra förutsättningar när vi ska argumentera för det som vi arbetar med att det är viktigt att hälsan inte bara beskrivs som en tillväxtfaktor i strategin utan också som ett egenvärde att sociala hållbarhetsfrågor borde vara grundfokus i strategin att det bör förtydligas vad kultur har för betydelse för ett socialt hållbart samhälle Jämlik hälsa En tydlig signal från ett flertal dialoger, bl a med Försäkringskassan och med vårdenheter, är att sjukskrivningarna ökar dramatiskt och att ökningen framför allt handlar om kvinnor med psykisk ohälsa men man ser också en generell ökning i gruppen unga vuxna. Här framhålls att arbetsgivarna har en viktig roll i arbetet med att bryta utvecklingen. Ytterligare en grupp som lyfts fram i fråga om ökad ohälsa är människor med olika former av funktionsnedsättning, som också har en särskild problematik när det gäller möjligheter att komma in på arbetsmarknaden. Det finns en påfallande enighet i att tidiga insatser är avgörande för att förebygga ohälsa och skillnader i hälsa längre fram i livet. Skolan, förskolan, BVC och MVC lyfts fram som viktiga aktörer i arbetet med att minska hälsoklyftorna. Resurser för tidiga insatser anses nödvändiga och att man ställer dessa kostnader i relation till kostnaderna för utanförskap längre fram i livet. Vikten av samverkan framhålls men det finns skillnader i förutsättningarna mellan kommunerna. En liten kommun har inte samma personella resurser att delta i alla nätverk som en större kommun. Att bygga fungerande system för samverkan är angeläget. Kopplingen mellan arbete och hälsa framhålls i ett flertal dialoger och då med tyngdpunkt på ungas möjligheter att ta sig in på arbetsmarknaden. Unga med någon form av funktionshinder anses ha det särskilt svårt vilket motiverar riktade insatser till denna grupp. Att så kallade lågtröskeljobb har försvunnit framhålls som ett problem. Konkreta idéer och förslag som framkommit i dialogerna är bl a utökade satsningar

5 5(9) på sociala företag, samarbete mellan skola och arbetsliv, prao och praktikplatser. Även vuxna kan ha bristande erfarenhet av arbetslivet och vara i behov av praktik. Skolan måste fokusera på resultat och förbereda för arbetslivet men samtidigt inte glömma bort att det är individer man arbetar med. Studieförbundens och civilsamhällets roll i arbetet med social hållbarhet i allmänhet och för att minska klyftor och utanförskap i synnerhet har lyfts i ett antal dialoger. Studieförbunden är öppna för samverkan och har stora möjligheter att nå olika grupper och att inventera mötesplatser. Ett konkret samarbetsområde som nämnts är Kultur och hälsa. Integration Vid sammanfattning av genomförda dialoger framgår det med stor tydlighet att frågorna om integration och omhändertagande av nyanlända har dominerat och att dialogerna har påverkats av den kraftiga ökningen av flyktingar under samma period. Det finns ett påfallande engagemang i alla delar av samhället kring dessa frågor och viljan att hitta lösningar är omfattande. Det anses viktigt att prata om integration och de svårigheter som är förknippade med integration för att kunna göra något åt de hinder som finns. Dialogerna har emellertid inte bara fokuserat på hinder och svårigheter utan också i hög grad på invandringens positiva sidor, särskilt med tanke på demografin i den svenska befolkningen och behoven på arbetsmarknaden. Enigheten är stor beträffande vikten av att nyanlända snabbt kommer in i det svenska samhället och på arbetsmarknaden. Det är angeläget att få kontakt med nyanlända i ett tidigt skede och det är också viktigt att tidigt kartlägga den kompetens som finns. Snabb validering och språkundervisning med mer inriktning på facktermer har föreslagits som åtgärder för vägen in i sitt yrke ska gå smidigare. Särskilda mötesplatser för nyanlända med hög utbildning har också nämnts. Det poängteras att arbetslivet måste bli mer inkluderande och att attityder måste förändras. Det handlar inte bara om att individen ska bli anställningsbar, utan också om att arbetsmarknaden ska bli mer anställningsbenägen. I vissa arbeten kanske inte språket måste komma först utan språkinlärningen kan ske parallellt. Att det skapas möjligheter att praktisera och att lära sig om den svenska arbetsmarknaden anses viktigt. I ett antal dialoger aktualiseras kvinnornas situation och den isolering som många invandrade kvinnor hamnar i. Att skapa mötesplatser för dessa kvinnor är angeläget och att man försöker få kvinnor att komma till olika aktiviteter, t ex studiecirklar, språkcafé, utflykter och tjejkvällar för de yngre kvinnorna. Vikten av

6 6(9) informationsinsatser betonas också och att samma information når båda könen, bl a när det gäller rätten att komma ut i arbetslivet. Andra förslag som lyfts fram är SFI på öppna förskolor och barnomsorg i nära anslutning till SFI. Tidiga insatser betonas också när det gäller utrikes födda barn och ungdomar. Att barnen snabbt integreras i skolan och i samhället. Vid sidan av förskola och skola anses föreningslivet och idrottsrörelsen ha en viktig roll i integrationen av barn och unga. Mer övergripande och strategiska frågor har diskuterats och man har lyft vikten av en socialt hållbar samhällsplanering som minskar segregation och utanförskap. Attraktiva boendemiljöer och mer blandade bostadsområden är ett par synpunkter som har förts fram samt naturliga mötesplatser för svenskar och utrikes födda. I ett flertal dialoger har man betonat att den sociala integrationen är minst lika viktig som integrationen på arbetsmarknaden. Övriga frågor Förutom arbetsmarknadsintegration och jämlik hälsa har, som nämns inledningsvis, andra frågor aktualiserats i dialogerna men även dessa har kopplingar till social hållbarhet. Förhållandet mellan stad och glesbygd, mellan kust och inland och skillnaderna i tillväxt i regionen har lyfts och begreppet Öster om E6 har nämnts som en sammanfattning av denna problematik. Bland de synpunkter som har framförts kan nämnas att Tillväxtstrategin inte i tillräcklig utsträckning synliggör dessa frågor, att en regional samverkan beträffande inlandsfrågorna behövs och att man mer bör se till hur stad och land kan samverka, bl a när det gäller bostäder där glesbygd och inland kanske kan erbjuda unga det som det är brist på i städerna. Infrastruktur och kollektivtrafik är också områden som anses eftersatta i inlandet och tillgången till viss sjukvård har också lyfts. Röster från nämnderna Det utökade uppdrag gällande komplettering av Tillväxtstrategi som vi fick i lokala nämnder har varit både lärorikt och en start på något nytt. Vi har öppnat upp nya kontakter via våra träffar både med offentliga och privata. Inför framtiden är detta väldigt positivt, och vi måste bygga vidare på dessa nya relationer och bygga upp ett förtroende för varandra så vi lyckas tillsammans bidra till ett mer Socialt hållbart samhälle.

7 7(9) Det ställer även krav på oss inför fortsättningen, men jag är övertygad om att vi i Falkenbergsnämnden klarar detta, då jag under denna tid sett ett engagemang, kunnande och ett samarbetsklimat tillsammans med tjänstemän som varit positivt. Niclas Erlandsson Ordförande Falkenbergsnämnden Efter en intensiv period med många givande dialoger reflekterar jag över den bredd och det engagemang som finns i samhället. Det skulle vara bra om det blev mer synliggjort. Under alla omständigheter behöver vi återkomma till alla vi pratat med för att visa bredden och ge varandra energi att jobba vidare. Vi befinner ju oss i en situation när den sociala hållbarheten också ställs på hårda prov. Men det är inte bara nyanlända som behöver samhällets stöd för att inkluderas. Det var påtagligt för mig i dialogerna att många människor hamnar i utanförskap och svårigheter p g a svag självkänsla. Tilltron till den egna förmågan verkar vara en starkt begränsande faktor och det blev också för mig tydligt att många av dessa människor lever med neuropsykiatriska funktionshinder. Utan att på ett tillräckligt bra sätt få stöd av samhällets aktörer. Kopplingen till psykisk ohälsa är också tydlig. Bristande självkänsla-utanförskappsykisk ohälsa och kanske kriminalitet. Vårt koncept "Välmående ger resultat" känns här som ännu mer angeläget att saluföra än tidigare. Kanske borde det även presenteras för andra aktörer än skolan. Stefan Edlund Ordförande Varbergsnämnden Dialogerna om social hållbarhet som kompletteringen av tillväxtavtalet genomfördes samtidigt som den stora flyktingvågen började rulla in till Sverige, det har verkligen gett många nyttiga synvändor och nya infallsvinklar. Att dialogerna gjordes hösten 2015 tydliggjorde verkligen behovet av vi måste bli mycket bättre och effektivare i arbetet med social hållbarhet, dialogerna blev mycket konkreta och verkliga. Vi har nu mött många engagerade människor och fått mycket användbara reflektioner, kunskaper, erfarenheter och förslag om konkreta åtgärder för hur vi ska minska utanförskap och ojämlikheterna i hälsa, inte minst den psykiska ohälsan. Vi vet att de har förväntningar på oss som arbetar politiskt. Vi ska nu göra allt vi kan för att materialet verkligen ska leda till handling.

8 8(9) Stort tack för er medverkan! Hans Leghammar Ordförande i Halmstadnämnden Uppdraget att föra dialoger med lokala aktörer om sociala hållbarhetsfrågor inom ramen för Tillväxtstrategin har varit både lärorikt, inspirerande och intensivt. Jag tycker att dialogerna har bidragit till att skapa ett stort engagemang i Laholm i frågor som berör hälsa och integration. För att skapa engagemang och samverkan i sociala hållbarhetsfrågor har dialoger som verktyg varit ett bra sätt att arbeta, dels för att knyta kontakter, men också bidragit till en ökad rörelse för dessa viktiga frågor. Vi har lärt oss att det finns många aktörer i Laholm som har stort engagemang i frågor som berör hälsa och integration, både i den offentliga och ideella sektorn. Det har gett oss nya relationer som vi nu ska vårda för framtida samverkan. Vi har haft många spännande möten med samtal som spelar roll för den framtida utvecklingen. Jag tänker att det här uppdraget har gett oss ytterligare kraft i att fortsätta vårt utvecklingsarbete med att stärka hälsan i befolkningen genom exempelvis Välmående ger resultat och Föräldrar Emellan. Margareta Bengtsson Ordförande Laholmsnämnden Många kloka människor arbetar och verkar i Hylte kommun och mycket gott arbete utförs. Gällande integrationsfrågor, specifikt arbetsmarknadsintegration, har projektet Integration Hylte samordnat näringslivet, idella och ideburna organisationer och ansvariga myndigheter. Det märks i dialogerna att Integrationsfrågan diskuteras och samordnas på ett konstruktivt sätt. Svenska kyrkan gör ett stort integrationsarbete i Hylte kommun och har fått möjlighet att projektanställa en person för att kunna samordna och utveckla arbetet med integrationsfrågor. Social hållbarhet är ett, för många, nytt ord som samanfattar mycket av arbete och engagemang som finns. Dialogerna i Hylte lyfter fram behovet av att samordna insatser kring människor med psykisk ohälsa och psykiska funktionshinder på ett tydligare och effektivare sätt. Vikten av tidiga, samordnade, samtidiga och sammansatta insatser belystes. Runt målgruppen finns många olika huvudmän och enheter och målgruppen själv driver inte sina frågor med stark röst. Det finns ett stort behov av att stärka vårdkejdan kring barn, unga och vuxna med psykisk ohälsa för att Hylte kommun ska bli mer socialt hållbart.

9 9(9) Kommunen ska revidera översiktsplanen och då kommer socialhållbarhet vara en av faktorerna som ska ingå. Kollektivtrafiken är en viktig tillväxtfråga. I dialogerna framkommer synpunkter på att Tillväxtstrategin behöver belysa landsbygden som en resurs och komplement till städerna, det är viktigt hur och att inlandet benämns och att alla orter i Halland ses som resurser för att Halland ska fortsätta vara den bästa livsplatsen! Anna Roos Ordförande Hyltenämnden I Kungsbacka finns det en väl etablerad struktur för samarbete mellan olika myndigheter som till exempel BRÅ och En ny dörr in. Det kändes därför naturligt att i första hand bygga dialogarbetet på den befintliga strukturen. Social hållbarhet är en del av det dagliga arbetet för deltagarna i grupperna vilket gett goda förutsättningar för dialogerna. Nämnden har även genomfört ytterligare dialoger. På dialogen med Regionhandikapprådet blev det tydligt att man uppskattade att huvudfokus var på just funktionsnedsattas behov kopplat till jämlik hälsa och integration på arbetsmarknaden. Särskilt lyckad blev presentationen av befolkningsenkäten Folkhälsan i Halland i kombination med dialogen om kompletteringen av Tillväxtstrategin. När de viktigaste resultaten från Kungsbacka visades av FOUU väckte det ett stort engagemang och mycket bra diskussioner. Sammantaget känns det lovande inför framtiden. Det finns definitivt ett engagemang och intresse i Kungsbacka att bygga vidare på i arbetet med social hållbarhet. Christian Johansson Ordförande Kungsbackanämnden

Dialogprocessen hösten 2015 Social Hållbarhet

Dialogprocessen hösten 2015 Social Hållbarhet Dialogprocessen hösten 2015 Social Hållbarhet Bakgrund Hösten 2014 beslutades om en Tillväxtstrategi för Halland 2014-2020. Strategin fungerar idag som ett ramverk vilken anger riktningen i det gemensamma

Läs mer

Ärende 4 - bilaga. Verksamhetsplan Lokal nämnd i Kungsbacka

Ärende 4 - bilaga. Verksamhetsplan Lokal nämnd i Kungsbacka Ärende 4 - bilaga Verksamhetsplan 2017 Lokal nämnd i Kungsbacka Innehållsförteckning Verksamhetsplan 2017 1 Inledning 3 Social hållbarhet 4 Invånarnarnas hälsa och behov 5 Kunskap om invånarna 5 Dialog

Läs mer

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Falkenberg

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Falkenberg Verksamhetsplan 2017 Lokal nämnd i Falkenberg Innehållsförteckning Verksamhetsplan 2017 1 Inledning 3 Social hållbarhet 4 Invånarnas hälsa och behov 5 Kunskap om invånarna 5 Dialog med invånare 5 Lokal

Läs mer

Mål och inriktning - Nämndplan Lokal nämnd i Halmstad

Mål och inriktning - Nämndplan Lokal nämnd i Halmstad Mål och inriktning - Nämndplan 2016 Lokal nämnd i Halmstad Innehållsförteckning Mål och inriktning - Nämndplan 2016 1 Inledning 3 Nämndens uppdrag 3 Mål och inriktning - Nämndplan 2016 4 Invånarna och

Läs mer

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Hylte

Verksamhetsplan Lokal nämnd i Hylte Verksamhetsplan 2017 Lokal nämnd i Hylte Innehållsförteckning Inledning 3 Social hållbarhet 4 Invånarnas hälsa och behov 5 Kunskap om invånarna 5 Dialog med invånare 6 Lokal och regional samverkan 6 Utvecklingsarbete

Läs mer

Mål och inriktning - Nämndplan 2015. Lokal nämnd i Falkenberg

Mål och inriktning - Nämndplan 2015. Lokal nämnd i Falkenberg 01054 Mål och inriktning - Nämndplan 2015 Lokal nämnd i Falkenberg Innehållsförteckning Mål och inriktning - Nämndplan 2015 1 Inledning 3 Nämndens uppdrag 3 Mål och inriktning - Nämndplan 2015 4 Invånarna

Läs mer

Verksamhetsinriktning

Verksamhetsinriktning 0(7) Datum Diarienummer 2017-05-10 LN HYL170015 HYLTENÄMNDEN Verksamhetsinriktning 2018 Adress: Region Halland, Box 517, 301 80 Halmstad. Besöksadress: Södra vägen 9. Tfn: 035-13 48 00. Fax: 035-13 54

Läs mer

Ärende 5 - Sammanfattning av genomförda dialoger. Rapport från dialogerna Hälso och sjukvårdsstrategin

Ärende 5 - Sammanfattning av genomförda dialoger. Rapport från dialogerna Hälso och sjukvårdsstrategin Ärende 5 - Sammanfattning av genomförda dialoger Rapport från dialogerna Hälso och sjukvårdsstrategin Uppdrag från regionstyrelsen till lokala nämnder De lokala nämnderna ska under mars och/eller april

Läs mer

1(9) Nämndsplan 2013 Laholmsnämnden

1(9) Nämndsplan 2013 Laholmsnämnden 1(9) Nämndsplan 2013 Laholmsnämnden 2(9) Innehållsförteckning Nämndsplan 2013... 1 Inledning... 3 Laholmsnämndens uppdrag... 4 Nämndsplan 2013... 5 Delaktighet och dialog... 5 Kunskap om invånarna och

Läs mer

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla

dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla dnr KS/2015/0173 Integrationsstrategi Öppna Söderhamn en kommun för alla Antagen av kommunfullmäktige 2016-09-26 Tänk stort! I Söderhamn tänker vi större och alla bidrar. Vi är en öppen och attraktiv skärgårdsstad

Läs mer

Program för ett integrerat samhälle

Program för ett integrerat samhälle Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för ett integrerat samhälle Integrerat samhälle 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för

Läs mer

Hyltenämnden Bokslut 2015

Hyltenämnden Bokslut 2015 Hyltenämnden Bokslut 2015 Bokslut 2015 Hyltenämnden Nämndsledamöter: Anna Roos (C), ordförande Kristina Johansson (S), vice ordförande Thom Ericsson (M) Ingegerd Torhall (L) Hans Moberg (KD) Göran Johansson

Läs mer

Genomförda och planerade aktiviteter 2017 Laholmsnämnden

Genomförda och planerade aktiviteter 2017 Laholmsnämnden Genomförda och planerade aktiviteter 2017 Dag Aktivitet Syfte Plats Deltagare Intern-kontroll 17 jan Är du redo-dagen Är du redo-dagen, Välmående ger resultat Laxbutiken Falkenberg 18 jan Länspresidiet

Läs mer

Fastställd av kommunstyrelsen , 188. Integrationsstrategi för Västerviks kommun

Fastställd av kommunstyrelsen , 188. Integrationsstrategi för Västerviks kommun Integrationsstrategi för Västerviks kommun 2015 2017 1 Integrationsstrategi för Västerviks kommun Vision Västerviks kommuns vision avseende integration är att gemensamt skapa förutsättningar för kommunen

Läs mer

Plan för Överenskommelsen i Borås

Plan för Överenskommelsen i Borås Plan för Överenskommelsen i Borås Den lokala Överenskommelsen i Borås handlar om hur Borås Stad och de idéburna organisationerna ska utveckla och fördjupa sitt samarbete för att gemensamt upprätthålla

Läs mer

Laholmsnämnden Bokslut 2015

Laholmsnämnden Bokslut 2015 Laholmsnämnden Bokslut 2015 Bokslut 2015 Laholmsnämnden Nämndsledamöter: Margareta Bengtsson (M) ordförande Lars Fritzon (S) vice ordförande Angela Magnusson (M) Annalena Emilsson (C) Monica Yngvesson

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

Hur går det för Halland? Marie Karlsson, Region Halland

Hur går det för Halland? Marie Karlsson, Region Halland Hur går det för Halland? Marie Karlsson, Region Halland 2015-09-04 Resan mot bästa livsplatsen - en mer attraktiv, inkluderande och konkurrenskraftig region år 2020 än 2014 ATTRAKTIVITET Befolkning Boende

Läs mer

Vision för Alvesta kommun

Vision för Alvesta kommun Sida 1 av 5 Vision för Alvesta kommun 1 Bakgrund och utgångspunkter Under våren 2014 har Alvesta kommun genomfört ett visionsarbete som omfattat flera olika aktiviteter med möjlighet för invånare, föreningar,

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-11-30. Vi träffas kl 11:30 på Vandrarhemmet och äter jultallrik innan sammanträdet

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-11-30. Vi träffas kl 11:30 på Vandrarhemmet och äter jultallrik innan sammanträdet Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-11-30 Laholmsnämnden Tid: Måndag 30 november 2015, kl 13:00 Plats: Laholms vandrarhem.. Vi träffas kl 11:30 på Vandrarhemmet och äter jultallrik innan sammanträdet..

Läs mer

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015

Integrationspolicy Bräcke kommun. Antagen av Kf 24/2015 Integrationspolicy Bräcke kommun Antagen av Kf 24/2015 Innehåll Övergripande utgångspunkt... 4 Syfte... 4 Prioriterade områden... 4 Arbete och utbildning viktigt för självförsörjning och delaktighet i

Läs mer

Strategi fö r fölkha lsöarbetet i Nörrta lje kömmun

Strategi fö r fölkha lsöarbetet i Nörrta lje kömmun 171102 Strategi fö r fölkha lsöarbetet i Nörrta lje kömmun 1. Bakgrund Folkhälsan i Sverige utvecklas överlag positivt. Medellivslängden fortsätter att öka och skillnaden mellan könen minskar. Hälsan och

Läs mer

Aktivitets- och internkontrollplan 2016 Laholmsnämnden

Aktivitets- och internkontrollplan 2016 Laholmsnämnden Aktivitets- och internkontrollplan 2016 Dag Aktivitet Syfte Plats Deltagare Internkontroll 18 jan Presidiet 19 jan Styrgrupp barn och unga Presidiet träffar presidierna i KS, KUN, BUN, Soc och räddningstjänsten

Läs mer

Politiska inriktningsmål för integration

Politiska inriktningsmål för integration Dnr 2016KS524 078 Politiska inriktningsmål för integration Förord Kommunen har enligt lag det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver. I detta ansvar ryms att förhålla

Läs mer

Handlingsplan för ett integrerat samhälle

Handlingsplan för ett integrerat samhälle 25 maj 2016 Innehåll 1 Inledning 5 1.1 Mål och syfte med handlingsplanen... 5 1.2 Avgränsning... 5 2 För ett integrerat samhälle Centrala områden 6 2.1 Värderingar och attityder... 6 2.2 Utbildning, språk

Läs mer

Genomförda och planerade aktiviteter 2017 Reviderad

Genomförda och planerade aktiviteter 2017 Reviderad Dag Aktivitet Syfte Plats Deltagare 17 jan Är du redo-dagen Är du redo-dagen, Välmående ger resultat 18 jan Länspresidiet Lokala nämnders presidier träffas Dagordning Fortsatt diskussion om det gemensamma

Läs mer

Östgötakommissionen. Margareta Kristenson Professor/Överläkare Linköpings universitet /Region Östergötland Ordförande i Östgötakomissionen

Östgötakommissionen. Margareta Kristenson Professor/Överläkare Linköpings universitet /Region Östergötland Ordförande i Östgötakomissionen Östgötakommissionen Margareta Kristenson Professor/Överläkare Linköpings universitet /Region Östergötland Ordförande i Östgötakomissionen 1 Varför initierades kommissionen Folkhälsopolitiskt program från

Läs mer

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!...

Inledning Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... INNEHÅLL Inledning... 2 Kommunfullmäktiges strategiska målområden och prioriterade mål... 2 På väg mot västkustens kreativa mittpunkt!... 2 Ett hållbart Varberg... 2 Socialnämndens mål- och inriktning...

Läs mer

Svar motion 2/ Kommunal Integrationsstrategi samt handlingsplan

Svar motion 2/ Kommunal Integrationsstrategi samt handlingsplan Dnr 9016/96.109 Svar motion 2/2016 - Kommunal Integrationsstrategi samt handlingsplan Robertsfors kommun ska kännetecknas av att vi erbjuder alla människor goda möjligheter till en aktiv fritid, att demokratin

Läs mer

Remiss av färdplan för ett Stockholm för alla - en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm, Dnr KS 2018/911

Remiss av färdplan för ett Stockholm för alla - en rapport från kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm, Dnr KS 2018/911 Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Strategi och internservice Dnr 1.5.1-738-2018 Sida 1 (6) 2018-10-22 Handläggare Sofia Kántor Telefon: 08-508 042 45 Till Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd 2018-11-15

Läs mer

Framtagande av en hälso- och sjukvårdsstrategi. Bilaga Återkoppling till Lokala nämnder fördjupande bilder om invånardialogerna 10 oktober 2016

Framtagande av en hälso- och sjukvårdsstrategi. Bilaga Återkoppling till Lokala nämnder fördjupande bilder om invånardialogerna 10 oktober 2016 Framtagande av en hälso- och sjukvårdsstrategi Bilaga Återkoppling till Lokala nämnder fördjupande bilder om invånardialogerna 10 oktober 2016 Lokala nämnders uppdrag från Regionstyrelsen Lokala nämnder

Läs mer

VISION VÄSTRA GÖTALAND - DET GODA LIVET

VISION VÄSTRA GÖTALAND - DET GODA LIVET - DET GODA LIVET Gemensam inriktning för att stärka Västra Götaland som en attraktiv region. Har tagits fram tillsammans med kommunförbunden och i samarbete med organisationer, högskolor/universitet, statliga

Läs mer

Remiss Regional folkhälsomodell

Remiss Regional folkhälsomodell sida 1 2014-02-19 Dnr: 2014-83 KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Remiss Regional folkhälsomodell Bakgrund Västra Götalandsregionen (VGR) har ett väl förankrat folkhälsoarbete sedan många år. Synen på folkhälsoarbete

Läs mer

Aktivitets- och internkontrollplan 2016 Laholmsnämnden

Aktivitets- och internkontrollplan 2016 Laholmsnämnden Aktivitets- och internkontrollplan 2016 Lokala nämndens uppdrag De lokala nämnderna verkar på uppdrag av regionfullmäktige och regionstyrelsen. I uppdraget ingår bland annat att bidra till utveckling av

Läs mer

Integrationsplan för Ale kommun

Integrationsplan för Ale kommun Ärendenr: KS 2017.407 Integrationsplan för Ale kommun 2018 2021 Integration för hela livet Förord Integration av nyanlända och utrikesfödda Alebor i Ale kommun ska genomsyra hela kommunen och alla verksamheter.

Läs mer

LÄNSGEMENSAM FOLKHÄLSOPOLICY JÄMTLANDS LÄN

LÄNSGEMENSAM FOLKHÄLSOPOLICY JÄMTLANDS LÄN Sida 1 av 6 LÄNSGEMENSAM FOLKHÄLSOPOLICY JÄMTLANDS LÄN 2011 2015 Förslag till Folkhälsopolicy av Beredningen för Folkhälsa, livsmiljö och kultur, Jämtlands läns landsting Antagen av Regionförbundets styrelse

Läs mer

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE Innehåll Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne

Läs mer

Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg 2015-2020 FOLKHÄLSOPROGRAM

Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg 2015-2020 FOLKHÄLSOPROGRAM Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg 2015-2020 FOLKHÄLSOPROGRAM 1 Innehåll Förord 4 Ett folkhälsoprogram för Gävleborg 6 Målet är god och jämlik hälsa 7 Folkhälsoprogrammet i ett sammanhang

Läs mer

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne Koncernkontoret Regional utveckling Område samhällsplanering Ann-Christine Lundqvist Strateg 044-309 32 38 ann-christine.lundkvist@skane.se Datum 2015-11-02 1 (5) Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop

Läs mer

Tidiga och samordnade insatser för barn och unga, TSI

Tidiga och samordnade insatser för barn och unga, TSI Tidiga och samordnade insatser för barn och unga, TSI Regeringsuppdraget Regeringsuppdrag till Skolverket och Socialstyrelsen 2017-2020 Syftet är att förbättra samverkan mellan elevhälsan, hälso- och sjukvården

Läs mer

Social hållbarhet i ledning och styrning

Social hållbarhet i ledning och styrning Social hållbarhet i ledning och styrning PLATS FÖR BUDSKAP Elisabeth Bengtsson Folkhälsochef elisabeth.m.bengtsson@skane.se Det motsägelsefulla Skåne. Stark befolkningstillväxt men ojämnt fördelat Stark

Läs mer

Första frågan: Hur kan vi, genom en överenskommelse, gemensamt vara till nytta och glädje för kommuninvånare?

Första frågan: Hur kan vi, genom en överenskommelse, gemensamt vara till nytta och glädje för kommuninvånare? Utskrift från workshop den 29 september 2017 kring frågan Hur kan vi, genom en överenskommelse, gemensamt vara till nytta och glädje för kommuninvånare? Första frågan: Vilka samverkansområden som är till

Läs mer

För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017

För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017 PM 2017:93 RVI (Dnr 110-408/2017) För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Remiss från Socialdepartementet Remisstid den 23 maj 2017 Borgarrådsberedningen

Läs mer

Idéburna sektorn i Skåne spelar roll!

Idéburna sektorn i Skåne spelar roll! Idéburna sektorn i Skåne spelar roll! 21 000 idéburna organisationer - varav 14 000 ideella föreningar 5 000 har anställda Lönesumma 4,1 miljarder kr/år = 10 000 heltidsårsarbeten 90 miljoner ideella timmar

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

April FALKENBERGSNÄMNDEN Uppföljningsrapport 1 Januari- mars 2014

April FALKENBERGSNÄMNDEN Uppföljningsrapport 1 Januari- mars 2014 April 2014 FALKENBERGSNÄMNDEN Uppföljningsrapport 1 Januari- mars 2014 Uppföljningsrapport 1 2014 Falkenbergsnämnden Nämndsledamöter Jan Berge (MP), ordf. Catharina Berghorn (S), vice ordf Eva Agbrant

Läs mer

Strategisk plan för Sotenäs kommuns folkhälsoarbete

Strategisk plan för Sotenäs kommuns folkhälsoarbete Strategisk plan för s folkhälsoarbete 2016-2019 SOTENÄS KOMMUN Strategisk plan för s folkhälsoarbete 2016-2019 1. Inledning Folkhälsoarbete är ett långsiktigt arbete för att stärka och utveckla livsvillkor

Läs mer

Riktlinjer för mottagande av nyanlända

Riktlinjer för mottagande av nyanlända Riktlinjer för mottagande av nyanlända Riktlinje Diarienummer: KS 2016/1392 Dokumentansvarig: Chef Flykting Beredande politiskt organ: Kommunstyrelsen Beslutad av: Kommunstyrelsen Datum för beslut: 2016-09-28

Läs mer

Handlingsplan för integration

Handlingsplan för integration Handlingsplan för integration Dokumenttyp Handlingsplan Gäller för Tierps kommuns samtliga verksamheter Fastställd av Kommunstyrelsen 72.2017 Dokumentansvarig Kommunchef Diarienummer KS 2017.411 Fastställd

Läs mer

Uppföljning Tillväxtstrategi Halland

Uppföljning Tillväxtstrategi Halland Uppföljning Tillväxtstrategi Halland Del 4. Fler i arbete En rapport från regionkontoret 2015 Inledning Region Halland har ansvar för att leda det regionala utvecklingsarbetet. För att säkerställa att

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN. Integrationsstrategi för Tomelilla kommun. Kf 169/2017 Dnr KS 2016/379

TOMELILLA KOMMUN. Integrationsstrategi för Tomelilla kommun. Kf 169/2017 Dnr KS 2016/379 TOMELILLA KOMMUN Kf 169/2017 Dnr KS 2016/379 Integrationsstrategi för Tomelilla kommun Antagen av kommunfullmäktige den 11 december 2017, Kf 169. Gäller från den 19 december 2017. Dokumentansvarig politisk

Läs mer

Europeiska socialfonden

Europeiska socialfonden Europeiska socialfonden 2014-2020 Men först vad kan vi lära av socialfonden 2007-2013! Resultat Erfarenheter Bokslut i siffror 2007-2013 25 % av deltagarna i arbete 65 000 arbets platser Hälften av kommunerna

Läs mer

till sammans utvecklar vi SLUS Vimmerby kommun SOCIAL LOKAL UTVECKLINGSSTRATEGI

till sammans utvecklar vi SLUS Vimmerby kommun SOCIAL LOKAL UTVECKLINGSSTRATEGI till Vimmerby SLUS kommun SOCIAL LOKAL UTVECKLINGSSTRATEGI med sikte på hållbar framtid och stärkt lokal attraktionskraft För oss som bor och/eller verkar i Vimmerby kommun sammans utvecklar vi Vimmerby

Läs mer

Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa AFA Försäkring, 21 juni 2017

Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa AFA Försäkring, 21 juni 2017 Nästa steg på vägen mot en mer jämlik hälsa AFA Försäkring, 21 juni 2017 Professor Olle Lundberg, ordförande Kommissionens uppdrag - två delar 1. Att lämna förslag på åtgärder som kan bidra till att hälsoklyftorna

Läs mer

Strategi för integration i Härnösands kommun

Strategi för integration i Härnösands kommun INTEGRATIONSPROGRAM Strategi för integration i Härnösands kommun Innehållsförteckning sidan... 3 1.1 Utgångspunkter 1.2 Det mångkulturella Härnösand... 3... 3... 4 4.1 Kommunstyrelseförvaltning. 4.2 Nämnder

Läs mer

Aktivitets- och internkontrollplan 2015 - Varbergsnämnden

Aktivitets- och internkontrollplan 2015 - Varbergsnämnden Aktivitets- och internkontrollplan 2015 - snämnden Ärende 8 - bilaga Aktivitets- och internkontrollplan är ett komplement och bilaga till beslutad nämndsplan. I nämndsplanen framgår de inriktningar och

Läs mer

Integrationsprogram för Västerås stad

Integrationsprogram för Västerås stad för Västerås stad Antaget av kommunstyrelsen 2008-10-10 program policy handlingsplan riktlinje program policy uttrycker värdegrunder och förhållningssätt för arbetet med utvecklingen av Västerås som ort

Läs mer

Mötesplats Arbetsmarknad. Bildminnen från nätverksträffen 18 april 2013

Mötesplats Arbetsmarknad. Bildminnen från nätverksträffen 18 april 2013 Mötesplats Arbetsmarknad Bildminnen från nätverksträffen 18 april 2013 Lärorika samarbeten och regional samverkan Här erbjuds du en arena för erfarenhetsutbyte och inspiration. Erfarna projektledare presenterar

Läs mer

Integrationsplan. Stenungsunds kommun

Integrationsplan. Stenungsunds kommun Integrationsplan Stenungsunds kommun Typ av dokument Plan Dokumentägare Sektorchef Stödfunktioner Beslutat av Kommunfullmäktige Giltighetstid Tillsvidare Beslutsdatum 2016-11-14< Framtagen av Beredning

Läs mer

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020

REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 REGIONAL STRATEGI FÖR ÖKAD INFLYTTNING OCH FÖRBÄTTRAD INTEGRATION 2015-2020 Integration handlar om att olika delar går samman till en helhet. Integration är en förutsättning för utveckling och tillväxt

Läs mer

Projektplan Integrationsstrategi

Projektplan Integrationsstrategi Projektplan Integrationsstrategi Bakgrund Kommunfullmäktige tog i samband med målarbetet 2011 ett beslut om under 2012 arbeta fram en strategi för integration. Uppdraget riktades till kommunstyrelsen,

Läs mer

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Bilaga 1 till regeringsbeslut 2 2018-02-01 Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Det civila samhället är en omistlig del

Läs mer

Deklaration om folkhälsa i Östergötland

Deklaration om folkhälsa i Östergötland Deklaration om folkhälsa i Östergötland Avsiktsförklaring mellan Östergötlands kommuner och Region Östergötland boende, närmiljö / fritid, kultur, föreningsliv / skola, utbildning / arbete, försörjning

Läs mer

Välkommen till studiecirkeln om sociala innovationer och integration

Välkommen till studiecirkeln om sociala innovationer och integration Välkommen till studiecirkeln om sociala innovationer och integration I det här dokumentet finner du en introduktion till den forskarledda studiecirkeln om sociala innovationer och integration som du är

Läs mer

Att sluta hälsoklyftorna i Sverige

Att sluta hälsoklyftorna i Sverige Att sluta hälsoklyftorna i Sverige Hur tar vi nästa steg? Olle Lundberg Professor och ordförande Delbetänkandets upplägg 1. Varför jämlik hälsa? 1.1. Ojämlikhet i hälsa som samhällsproblem 1.2. Sociala

Läs mer

Deklaration om folkhälsa i Östergötland - Avsiktsförklaring mellan Östergötlands kommuner och Region Östergötland

Deklaration om folkhälsa i Östergötland - Avsiktsförklaring mellan Östergötlands kommuner och Region Östergötland BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Annika Larsson 2017-03-28 Dnr: RS 2017-206 Regionstyrelsen Deklaration om folkhälsa i Östergötland - Avsiktsförklaring mellan Östergötlands kommuner och Region Östergötland

Läs mer

Styrande dokument för integrationsarbetet I Härjedalens Kommun

Styrande dokument för integrationsarbetet I Härjedalens Kommun FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 137/14 2014-10-08 Kf 39 1 Styrande dokument för integrationsarbetet I Härjedalens Kommun Riktlinjer för introduktion av nya medborgare INNEHÅLLSFÖRETCKNING

Läs mer

Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun

Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 12 1 (5) Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun Fastställd av kommunstyrelsen 2015-05-26, 129 Denna policy anger Timrå kommuns förhållningssätt

Läs mer

Sammanfattning tankesmedjor Kultur gör skillnad!

Sammanfattning tankesmedjor Kultur gör skillnad! Sammanfattning tankesmedjor Kultur gör skillnad! 10-11 september 2015 Ung kreativitet på landsbygden Vilka möjligheter finns det för unga att verka på landsbygden? Skapa tidig framtidstro genom nätverk/relationer

Läs mer

Aktivitets- och internkontrollplan Falkenbergsnämnden Uppdaterad

Aktivitets- och internkontrollplan Falkenbergsnämnden Uppdaterad Aktivitets- och internplan 2016 - Falkenbergsnämnden Uppdaterad 2016-04-13 Aktivitets- och internplan är ett komplement och bilaga till beslutad nämndplan. I nämndplanen framgår de inriktningar och målsättningar

Läs mer

Klimat att växa i. Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län

Klimat att växa i. Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län Klimat att växa i Regional utvecklingsstrategi för Kalmar län Klimat att växa i Kalmar läns regionala utvecklingsstrategi Regionförbundet har statens uppdrag att samordna och besluta om länets regionala

Läs mer

Prioriterade insatsområden för Folkhälsoarbetet

Prioriterade insatsområden för Folkhälsoarbetet Prioriterade insatsområden för Folkhälsoarbetet 2017 Vad är folkhälsa? Folkhälsa handlar om människors hälsa i en vid bemärkelse. Folkhälsa innefattar individens egna val, livsstil och sociala förhållanden

Läs mer

Samarbetsplan - idéburen sektor och Malmö stad

Samarbetsplan - idéburen sektor och Malmö stad Överenskommelse Malmöandan Samarbetsplan - idéburen sektor och Malmö stad 2018 2022 Överenskommelse Malmöandan - handlar om samverkan mellan hela den idéburna sektorn i Malmö och Malmö stad. Antogs den

Läs mer

Lokal nämnd Hylte. Uppföljningsrapport 1, 2015

Lokal nämnd Hylte. Uppföljningsrapport 1, 2015 Lokal nämnd Hylte Uppföljningsrapport 1, 2015 Uppföljningsrapport 1 2015, tre månader Hyltenämnden Hyltenämnden Ledamöter Anna Roos (C) Ordförande Kristina Johansson (S) Vice ordförande Thom Ericsson (M)

Läs mer

Hälsoplan för Årjängs kommun

Hälsoplan för Årjängs kommun Kommunfullmäktige Birgitta Evensson, 0573-141 32 birgitta.evensson@arjang.se PLAN Antagen av KF 2018-06-18 211.10 Paragraf 94 1(8) Hälsoplan för Årjängs kommun 2(8) Inledning Befolkningens hälsa är en

Läs mer

Framtidstro och orosmoln

Framtidstro och orosmoln Majoritetens förslag till: Övergripande planering med budget 2009 och plan 2010-11 för Katrineholms kommun Framtidstro och orosmoln Övergripande planering med budget 2009 och plan 2010-2011 innehåller

Läs mer

Folkhälsoplan för Strängnäs kommun

Folkhälsoplan för Strängnäs kommun 1/5 Beslutad: Kommunfullmäktige 2014-06-16 73 Gäller fr o m: 2015-01-01 Myndighet: Diarienummer: Nämnden för hållbart samhälle KS/2013:43-0092 Ersätter: Folkhälsoplan beslutad av kommunfullmäktige 2010-02-22

Läs mer

Remissvar: För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4)

Remissvar: För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Sundbyberg 2017-05-23 Dnr.nr: S2017/00671/FS Vår referens: Sofia Karlsson Socialdepartementet Remissvar: För en god och jämlik hälsa En utveckling av det folkhälsopolitiska ramverket (SOU 2017:4) Funktionsrätt

Läs mer

Medborgardialog. Vad är viktigast för att förbättra integrationen i Gislaveds kommun? STRATEGI FÖR INTEGRATION. Kommunstyrelseförvaltningen 2014-01-27

Medborgardialog. Vad är viktigast för att förbättra integrationen i Gislaveds kommun? STRATEGI FÖR INTEGRATION. Kommunstyrelseförvaltningen 2014-01-27 Medborgardialog STRATEGI FÖR INTEGRATION Vad är viktigast för att förbättra integrationen i Gislaveds kommun? Kommunstyrelseförvaltningen 2014-01-27 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 3 FOKUSGRUPPER...

Läs mer

Det handlar om jämlik hälsa

Det handlar om jämlik hälsa Det handlar om jämlik hälsa Konferensen Folkhälsa för tillväxt och utveckling i Norrbotten, Luleå 31 augusti 2016 Petra Mårselius Utredningssekreterare Kommissionen tillsattes av regeringen sommaren 2015

Läs mer

Linköpings kommuns riktlinjer för arbetsmarknad och integration

Linköpings kommuns riktlinjer för arbetsmarknad och integration Arbetsmarknad och integration Linköpings kommuns riktlinjer för arbetsmarknad och integration Dokumenttyp: Riktlinjer Antaget av: Kommunstyrelsen 2018-11-13 414, bildningsnämnd Status: 2018-08-28 Giltighetstid:

Läs mer

SV Gotland Verksamhetsplan 2018

SV Gotland Verksamhetsplan 2018 SV Gotland Verksamhetsplan SV ger människor möjlighet att utvecklas genom att erbjuda kreativa mötesplatser Studieförbundet Vuxenskolans, SVs, uppdrag är att ge människor redskap att upptäcka sina egna

Läs mer

Medlemsdirektiv till UVP:s styrelse, utgåva 2012-03-23. Medlemsdirektiv. Upplands Väsby Promotion. Utgåva 2012-03-23

Medlemsdirektiv till UVP:s styrelse, utgåva 2012-03-23. Medlemsdirektiv. Upplands Väsby Promotion. Utgåva 2012-03-23 Medlemsdirektiv Upplands Väsby Promotion Utgåva 2012-03-23 Detta är ett Medlemsdirektiv till UVP:s styrelse. Det ska ses som ett komplement till stadgarna Den finns i en sammanfattande del och en mera

Läs mer

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3)

Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Verksamhet som ska bedrivas i samverkan (bilaga 3) Samverkan mellan Älmhults kommun och Arbetsförmedlingen i Älmhult Målgruppen unga i åldern 16-24 år som står utanför arbetsmarknaden är varierad med en

Läs mer

Karlsborgs kommun. Ledarskapspolicy. Bilaga 35 KF Diarienummer: Antagen:

Karlsborgs kommun. Ledarskapspolicy. Bilaga 35 KF Diarienummer: Antagen: Bilaga KF 7 201-0 - 0 Karlsborgs kommun Ledarskapspolicy Dokumenttyp: Policy Diarienummer: 66.201 Beslutande: Kommunfullmäktige Antagen: 201-0-0 Giltighetstid: Tillsvidare Dokumentet gäller för: Samtliga

Läs mer

Yttrande över "Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället" (SOU 2018:57)

Yttrande över Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället (SOU 2018:57) Box 27215, 102 53 Stockholm Besök: Borgvägen 1 5 Tel: 08 519 264 00 kulturradet@kulturradet.se www.kulturradet.se Sid 1 (6) Yttrande över "Barns och ungas läsning ett ansvar för hela samhället" (SOU 2018:57)

Läs mer

Budgetförslag 2020 för ett starkare och friskare Värmland

Budgetförslag 2020 för ett starkare och friskare Värmland Budgetförslag 2020 för ett starkare och friskare Värmland Inledning Socialdemokratin utgår från människors lika värde oavsett vem man är och vilken bakgrund man har. Vi vill ha ett samhälle där vi ställer

Läs mer

Diarienummer KS2016/55. Datum » POLICY. Sandvikens Kommuns. Strategi för Medborgardialog

Diarienummer KS2016/55. Datum » POLICY. Sandvikens Kommuns. Strategi för Medborgardialog KS2016/55» POLICY Sandvikens Kommuns Strategi för Medborgardialog Styrdokumentets data Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum och paragraf: 2017-06-12 113 : Giltighetstid: Dokumentansvarig: För revidering

Läs mer

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin

Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län Övergripande synpunkter avseende strategin 1(5) Datum Diarienummer Region Västerbotten 2013-09-13 Vårt dnr 1.6.2-2013-2621 Box 443 Ert dnr 12RV0136-16 Dokumenttyp 901 09 UMEÅ REMISSVAR Regional utvecklingsstrategi för Västerbottens län 2014-2020

Läs mer

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län

Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Tillväxt och hållbar utveckling i Örebro län Regional utvecklingsstrategi 2018 2030 Kortversion Örebroregionen Sveriges hjärta En attraktiv och pulserande region för alla Området som idag kallas Örebroregionen

Läs mer

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 lägger grunden för den fortsatta fysiska planeringen på kort och lång sikt. Planen sätter ramarna för mer

Läs mer

Integrationsstrategi för Kalmar län

Integrationsstrategi för Kalmar län TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Kerstin Björklund 2013-05-22 KS 2012/0768 Kommunstyrelsen Integrationsstrategi för Kalmar län Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar Länsstyrelsen

Läs mer

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun.

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. Beslutsförslag Kommunstyrelseförvaltningen Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. KS 2015-156 Förslag till beslut

Läs mer

Överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor. Antagen av kommunfullmäktige 31 januari

Överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor. Antagen av kommunfullmäktige 31 januari Överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor Antagen av kommunfullmäktige 31 januari 2019 16 1(5) Överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor Överenskommelsens parter Parterna är

Läs mer

SKL:s kongressmål och prioritering

SKL:s kongressmål och prioritering SKL:s kongressmål och prioritering SKL ska stödja medlemmarna i deras hälsofrämjande och förebyggande arbete för att utjämna hälsoskillnader och långsiktigt säkerställa en effektiv resursanvändning i den

Läs mer

Strategi för inrättande av minst en familjecentral eller familjecentralsliknande verksamhet per kommun Vem är jag och vad gör jag?

Strategi för inrättande av minst en familjecentral eller familjecentralsliknande verksamhet per kommun Vem är jag och vad gör jag? Strategi för inrättande av minst en familjecentral eller familjecentralsliknande verksamhet per kommun Vem är jag och vad gör jag? 1 Vad är en familjecentral En familjecentral innehåller mödrahälsovård,

Läs mer

Kommunalt och idéburet medskapande Dokumentation från konferensen i Eslöv 2014-03-11

Kommunalt och idéburet medskapande Dokumentation från konferensen i Eslöv 2014-03-11 Kommunalt och idéburet medskapande Dokumentation från konferensen i Eslöv 2014-03-11 Den 11 mars möttes nära 130 personer i Eslövs medborgarhus för att under en dag fokusera på hur samverkan kan vara ett

Läs mer

Nätverket Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa 6 november 2015 Jonas Frykman, SKL

Nätverket Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa 6 november 2015 Jonas Frykman, SKL Nätverket Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa 6 november 2015 Jonas Frykman, SKL Upplägg Vad är mötesplats social hållbarhet? Bakgrund: Samling för social hållbarhet Olika perspektiv på (social) hållbarhet!

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt

Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt 2020-2023ff Ett hållbart Varberg Socialt - Ekonomiskt - Ekologiskt Mål och inriktning 2020-2023 Antaget av kommunfullmäktige 2019-04-23 Förord Tillsammans gör vi Varberg ännu bättre Vi har i kommunen under

Läs mer