Läsförståelse 26. Magnetism. Jonas Storm, Kungsbroskolan, Tidaholm Bild från wikipedia. Pyramid av dankar och stavmagneter.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Läsförståelse 26. Magnetism. Jonas Storm, Kungsbroskolan, Tidaholm www.lektion.se. Bild från wikipedia. Pyramid av dankar och stavmagneter."

Transkript

1 Läsförståelse 26 Bild från wikipedia. Pyramid av dankar och stavmagneter. Magnetism

2 Innehåll Permanentmagneter och naturliga magneter Kompassen och jordens magnetfält Elektromagneten Från magnetism till elektricitet Powerpoint Efterord

3 Permanentmagneter och naturliga magneter Bilder från wikipedia. Vänster: stavmagnet med inritade fältlinjer Höger: en bit magnetit eller svartmalm Det var i landet Magnesia man hittade de första magneterna när det grävdes i marken. Ordet magnet kommer från Magnesia. De första magneterna var av ämnet magnetit som idag också kallas för svartmalm. Det finns även någonting som heter segelstenar eller magnetstenar. Det är stenar som blivit magnetiserade efter att blixten slagigt ner i dem. Permanentmagneter har alltid en nordpol och en sydpol. Fältlinjerna omger permanentmagneten hela tiden. Fältlinjerna bilder magnetens magnetfält. Magnetfältet går från norr till söder. Det finns bara tre grundämnen som fastnar på en magnet. Dessa är nickel, järn och kobolt. Anledningen till detta är att många elektroner i metallen spinner åt samma håll. När elektronerna spinner åt samma håll fastnar metallen på magneten. Magneter kan skadas och bli mindre magnetiska om man tappar dem i golvet eller om man inte sätter ankare på dem när de inte används. Polerna på stavmagneter kan kastas om. Det kan hända om man lägger dem sydpol mot sydpol eller nordpol mot nordpol. Om du delar en stavmagnet i två delar så kommer de delarna att ha en sydpol och en nordpol. Man kan inte dela en magnet i två delar och få en del med bara nordpol och en del med bara sydpol.

4 Frågor till permanentmagneter och naturliga magneter 1. Av vilket material var de första magneterna? 2. Vad kallas de linjer som omger en magnet? 3. Går magnetfältet från norr till söder eller från söder till norr? 4. Skriv namnet på de tre metaller som fastnar på en magnet? 5. Vad kan hända om du tappar en permanentmagnet i golvet? 6. Vad händer om du delar på en stavmagnet?

5 Kompassen och jordens magnetfält Bild från wikipedia. Bilden visar jordens magnetfält och fältlinjernas riktning. Om du håller en kompass i handen så kommer kompassnålen alltid att vilja dra sig mot norr. Det är den röda halvan som pekar mot norr, den vita halvan pekar mot söder. På 1600-talet kom den engelske vetenskapsmannen William Gilbert på att att jorden är en enda stor magnet med en nordpol och en sydpol. Det var Gilbert som kom på ordet elektricitet, han lånade det grekiska ordet för bärnsten som är elektron. Den kinesiske vetenskapsmannen Shen Kuo var först i världshistorien att beskriva hur en kompass fungerade. Shen Kuo levde mellan åren 1031 till När Christoffer Columbus hittade Amerika hade han en bit magnetit till hjälp för att veta åt vilket håll norr var. Jordens magnetfält har kastats om flera gånger, det betyder att de magnetiska polerna har bytt plats med varandra.vilket alltså innebär att den röda pilen då skulle ha pekat mot söder istället för mot norr. Två magneter som drar sig till varandra kallas för attraktion. Två magneter som stöter ifrån varandra kallas för repulsion. Nord och syd attraherar. Nord och nord repellerar, syd och syd repellerar.

6 Frågor till kompassen och jordens magnetfält 7. Är det den röda delen eller den vita delen av en magnet som pekar mot söder? 8. Vem var det som kom på att jordklotet är en enda stor magnet? 9. Från vilket land var Shen Kuo? 10. Av vilket material var Columbus kompass? 11. Vad innebär attraktion? 12. Vad innebär repulsion?

7 Elektromagneten Bild från wikipedia. En liten elektromagnet. Det var kompassen som ledde den danske vetenskapsmannen Örsted till en av vetenskapens viktigaste upptäckter, att magnetism och elektricitet är nära besläktade. Örsted kom på detta när han höll en kompass nål intill en ledning med elektrisk ström. Han såg att kompassnålen drog sig mot den strömförande ledningen. Detta kom han på år Samma år insåg Andre Marie Ampere att två ledningar med ström i kunde bete sig precis som magneter, det vill säga att det bildades ett magnetfält och ledningarna drog sig till varandra precis som magneter. Ampere kom på att man kan förstärka magnetfältet genom att vira en strömförande kabel runt någonting. Detta kallas för att tillverka en spole. Ampere hade därmed uppfunnit elektromagneten. En elektromagnet är mycket starkare än en permanentmagnet. Anledningen är att elektriciteten riktar alla elektroner åt samma håll och magnetfältet blir då väldigt starkt. För att göra elektromagneten exktra stark virar du extra mycket strömkabel runt en järnkärna, exempelvis en spik. Elektromagneter används i nästan alla elektriska apparater, såsom TV, dator, mobiltelefoner och så vidare. Vissa tycker att elektriska apparater egentligen borde heta elektromagnetiska apparater.

8 Frågor till elektromagnetism 13. Vad hette vetenskapsmannen som kom på att magnetism och elektricitet är nära släkt? 14. Vem är elektromagnetens fader? 15. Vad består en elektromagnet av? 16. Vilken är starkast, permanentmagneten eller elektromagneten? 17. Vad borde elektriska apparater egentligen heta?

9 Från magnetism till elektricitet Bilder från wikipedia. Vänster: bild på Faradays generator. Höger: hur ett vattenkraftverk fungerar.. Den engelske vetenskapsmannen Michael Faraday var övetygad om att om elektricitet kan ge magnetism måste magnetism kunna ge elektricitet. År 1821 lyckades Faraday skapa ström genom att föra ner en magnet innutill en spole av järntråd. När magneten rördes skapades elektrisk ström och därmed var generatorn född. Efter detta kom Faraday på att man kunde göra tvärtom. Han kopplade ström till en generator och vips så hade han tillverkat den första elmotorn. Elmotorn visade han för drottningen av England. - Vad ska man med den till, undrade drottningen. - Ja, vad är nyttan med ett nyfött barn, lär Faraday ha svarat. Generatorer använder vi idag för att skapa ström i vattenkraftverk. Elektricitet skapas när forsande vatten får en turbin att snurra. Turbinen är kopplad till en stor generator. På det här sättet skapas alltså elektricitet med hjälp av magnetism. På samma sätt används generatorer i vindkraftverk men där skapas elektricitet med vindens hjälp. Det finns fler sätt att skapa elektricitet på och det får lära dig om när du läser om elektricitet.

10 Frågor till magnetism till elektricitet 18. Vem var det som byggde den första elmotorn? 19. Vem var det som byggde den första generatorn? 20. Vad gör magnetism för nytta i ett vattenkraftverk? 21. Vad gör magnetism för nytta i ett vindkraftverk?

11 PowerPoint Du har nu läst om magnetism Du ska nu göra en powerpoint som handlar om magnetism. 1. Din powerpoint ska innehålla: - framsida - innehållsförteckning - minst 3 faktasidor. - bilder. - avslutningssida där du berättar hur du gjort och vad du tyckte om uppgiften. 2. Du ska sedan maila din powerpoint till din lärare och valfritt antal klasskamrater. 3. Tänk på att vara noga med stavning, stor bokstav och punkt. MÅNGA KOMMER ATT LÄSA DIN POWERPOINT! 4. Strunta i den här punkten Den här också Räck upp handen och fråga om du behöver hjälp. 7. Lycka till!

12 Efterord Min förhoppning är att du som elev har fått öva din läsförståelse på ett roligt sätt. Förhoppningsvis har du också lärt dig något om magnetism. Har du även gjort en egen powerpoint och mailat den till andra elever och lärare så har du fått öva ännu fler färdigheter. Tänk på att vara kritisk i din läsning, det kan finnas fel i alla texter som du läser. Även i texterna om magnetism, fel kan smyga sig in i alla texter! Om du har synpunkter på häftet om magnetism eller något av mina andra läsförståelsehäften kan du maila dessa till mig. Mailadressen står under mitt namn. Besök gärna sv.wikipedia.org svensk version en.wikipedia.org engelsk version: mer fakta finns att hitta i de få fall wikipedia ej räcker till Bilder och fakta är till största del inhämtad från den fantastiska sidan sv.wikipedia.org. Jonas Storm forskare Kungsbroskolan Tidaholm

Läsförståelse 29. TEKNIK och MEKANIK. Jonas Storm, Hökensåsskolan, Tidaholm www.lektion.se. Enkla maskiner ur Chambers encycplopedia, år 1728.

Läsförståelse 29. TEKNIK och MEKANIK. Jonas Storm, Hökensåsskolan, Tidaholm www.lektion.se. Enkla maskiner ur Chambers encycplopedia, år 1728. Läsförståelse 29 Enkla maskiner ur Chambers encycplopedia, år 1728. TEKNIK och MEKANIK Innehåll 1. Förord 2. Vad är teknik 3. Vad är mekanik 4. De enkla maskinerna 5. Blocket 6. Hjulet 7. Hävstången 8.

Läs mer

Till och från en inblick i ledande kretsar

Till och från en inblick i ledande kretsar Till och från en inblick i ledande kretsar Du använder el varje dag, ofta utan att du tänker på det. Det är inte svårt att räkna upp tio saker hemma som går på el. Pröva! Den slutna kretsen Strömmen måste

Läs mer

13 Elektriska maskiner

13 Elektriska maskiner 13 Elektriska maskiner Inledning ilderna i kapitelinledningen på sid 256-257 i grundboken och sid 138 i lightboken visar hur elektriska maskiner både kan vara jättestora och pyttesmå. Låt gärna eleverna

Läs mer

Vikingarna. Frågeställning: Ämne: Historia, vikingarna.

Vikingarna. Frågeställning: Ämne: Historia, vikingarna. Frågeställning: Ämne: Historia, vikingarna. Jag vill fördjupa mig i vikingatiden. Vad de åt, hur de levde, o.s.v. Jag tänkte dessutom jämföra med hur vi lever idag. Detta ska jag ta reda på: Vad var städerna

Läs mer

Elektricitet. De första grunderna om elektricitet. LK6816_sv. www.matrixmultimedia.com. Distributör. www.terco.se

Elektricitet. De första grunderna om elektricitet. LK6816_sv. www.matrixmultimedia.com. Distributör. www.terco.se Elektricitet De första grunderna om elektricitet LK6816_sv www.matrixmultimedia.com Copyright 2009 Matrix Multimedia Limited FÖR LÄRAREN De första grunderna om elektricitet Locktronics Grunderna i elektricitet

Läs mer

Energi och elektricitet

Energi och elektricitet Energi och elektricitet 1 Elektricitet...3 Repetera sluten strömkrets...3 Värme med elektricitet...3 Ljus med elektricitet...4 Elektromagnet...5 Rörelse med elektricitet...5 Skruvmotor...6 Magnetfält...7

Läs mer

Talsystem Teori. Vad är talsystem? Av Johan Johansson

Talsystem Teori. Vad är talsystem? Av Johan Johansson Talsystem Teori Av Johan Johansson Vad är talsystem? Talsystem är det sätt som vi använder oss av när vi läser, räknar och skriver ner tal. Exempelvis hade romarna ett talsystem som var baserat på de romerska

Läs mer

Hur man gör en laboration

Hur man gör en laboration Hur man gör en laboration Förberedelser Börja med att läsa igenom alla instruktioner noggrant först. Kontrollera så att ni verkligen har förstått vad det är ni ska göra. Plocka ihop det material som behövs

Läs mer

BILENS ELFÖRSÖRJNING. DEL 2: GENERATORN

BILENS ELFÖRSÖRJNING. DEL 2: GENERATORN BILENS ELFÖRSÖRJNING. DEL 2: GENERATORN Att elförsörjningen fungerar är viktigt för att bilen ska fungera bra. Förra avsnittet handlade om batteriet, och nu ska vi fortsätta med generatorn. Precis som

Läs mer

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida?

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vi går igenom allt du bör tänka på innan köp. Råd som du tjänar på längre fram. sförteckning et i denna bok ser du till höger. Vill du gå direkt till något

Läs mer

"Content is king" - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag

Content is king - Vacker Webbdesign & Effektiv Sökmotorsoptimering för företag "Content is king" Skapad den jul 20, Publicerad av Anders Sällstedt Kategori Webbutveckling Jag funderade ett tag på vad jag skulle kalla detta blogginlägg. Problemet som sådant är att många undrar varför

Läs mer

Energi och elektricitet

Energi och elektricitet Energi och elektricitet 1 Elektricitet...3 Repetera sluten strömkrets...3 Värme med elektricitet...3 Ljus med elektricitet...4 Elektromagnet...5 Rörelse med elektricitet...6 Skruvmotor...6 Magnetfält...7

Läs mer

Här nedan försöker jag sammanfatta hur jag utifrån filmerna förstår vårt monetära system:

Här nedan försöker jag sammanfatta hur jag utifrån filmerna förstår vårt monetära system: Klimat 4AQ: Pengar och Konsumtion (Grupp X) Den här uppgiften handlar om något som är väldigt viktigt men som jag är väldigt osäker på. Därför skickar jag först det här mailet där jag beskriver problemet

Läs mer

Om att bli mer lik Gud och sig själv.

Om att bli mer lik Gud och sig själv. Om att bli mer lik Gud och sig själv. 2 Helgjuten Om att bli lik Gud och sig själv 3 Jonas Lundkvist equmenia 2012 Grafisk form & Illustration: Rebecca Miana Olsson Första utgåvan equmenia Box 14038, 167

Läs mer

Utdrag ur Solhjärtats hemlighet en lärarhandledning

Utdrag ur Solhjärtats hemlighet en lärarhandledning Pär Sahlin Utdrag ur Solhjärtats hemlighet en lärarhandledning Före läsning modellering Här nedan följer ett par uppgifter som fungerar att göra före eleverna börjar läsa. Övningarna hjälper eleverna att

Läs mer

getsmart Grå Regler för:

getsmart Grå Regler för: (x²) 1 2 Regler för: getsmart Grå Algebra 8 _ (x²) 1 2 Algebra 4 (2 2³) 1 4 _ xy (2 2³) 1 4 _ xy (x²) 1 2 _ (2 2³) 1 4 _ xy (x²) 1 2 _ (2 2³) 1 4 _ xy 4 Algebra Algebra _ 8 Det rekommenderas att man börjar

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com

Retorik - våra reflektioner. kring. Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens handbok samt www.retorik.com Berättare blir man genom att göra två saker så ofta som möjligt: 1. Lyssna. 2. Berätta. I den ordningen. Och omvänt. Om och om igen. Retorik - våra reflektioner kring Rätt sagt på rätt sätt, Berättarens

Läs mer

Diskussionsfrågor Lärarhandledning

Diskussionsfrågor Lärarhandledning Diskussionsfrågor Lärarhandledning Skolpolicy vill uppmuntra diskussioner kring Internet, dataspel och spelberoende. Vi tror att det ökar medvetenheten om nätets faror och fallgropar. Diskussionerna kan

Läs mer

Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag

Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag Talarmanus för Surfa Lugnts föreläsning 40 minuter om ungas nätvardag Du kan välja att följa det ordagrant, eller använda det som stöd och/eller som inspiration. Manuset är uppdelat per bild i presentationen.

Läs mer

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako LYSTRING FÖRETAGARE som vill ha fler referenser, högre intäkter och fler kunder, klienter eller patienter som jagar dig istället för tvärtom Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Läs mer

1. En scout söker sin tro och respekterar andras

1. En scout söker sin tro och respekterar andras 1. En scout söker sin tro och respekterar andras Ett frågetecken - Vad är skillnaden på att tro och att veta? Ta en sekund till att fundera på skillnaden mellan tro och vetande. Rita upp en linje på marken.

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Inledning Innehållsförteckning Inledning 1 DEL I ETT DTK 9 TVÅ NOG 53 TRE KVA 124 FYRA XYZ 138 DEL II 1 FEM LÄS 148 SEX MEK 151 SJU ORD 152 ÅTTA ELF 155 NIO Tidsplan 156 TIO Efter provet 158 Om författaren

Läs mer

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen

Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Läsnyckel När Fatima blev fågel författare: Morten Dürr illustratör: Peter Bay Alexandersen Hegas arbetsmaterial heter nu Läsnycklar med lite mer fokus på samtal och bearbetning. Vi vill att böckerna ska

Läs mer

IT policy för elever vid

IT policy för elever vid IT policy för elever vid 2008/2009 Anvisningar för att få använda datorerna på skolan 1. Det är tillåtet att surfa på Internet när jag besöker sidor som har anknytning till skolarbetet. Förklaring: Att

Läs mer

Hur du tar hem en APP i din ipad/iphone

Hur du tar hem en APP i din ipad/iphone Hur du tar hem en APP i din ipad/iphone För att kunna hämta hem appar till din ipad måste man skapa ett Apple-ID. Ett Apple-ID är som ett slags ID-kort på din ipad för att försäkra att du är du! För att

Läs mer

Vägen till ett framgångsrikare liv. Framgång föder framgång

Vägen till ett framgångsrikare liv. Framgång föder framgång Framgång föder framgång I din strävan till ett framgångsrikare liv, finns det en fundamental ingrediens som de flesta människor missar. Nämligen att se till det de redan har, och göra detta med en tacksamhet.

Läs mer

Bibelsamlingar på. Barnläger

Bibelsamlingar på. Barnläger Bibelsamlingar på Barnläger Tema: Gud vill använda oss och vi behöver varandra! Av Sofia Svensson och Ingela Forslund EFS och Salt Västerbotten, 2008 Rev: 2015 för Salt riks Det här bibelstudiematerialet

Läs mer

Upptäck Robbans 7 trick för att få 160 000 besökare till sin hemsida varje månad som du enkelt kan kopiera

Upptäck Robbans 7 trick för att få 160 000 besökare till sin hemsida varje månad som du enkelt kan kopiera LYSTRING FÖRETAGARE: När du upptäcker de här hemligheterna kan du få fler kunder på en månad än vad du nu får på ett helt år! Upptäck Robbans 7 trick för att få 160 000 besökare till sin hemsida varje

Läs mer

Beroende av Gud. Nehemja kap.5-6. Av: Johannes Djerf

Beroende av Gud. Nehemja kap.5-6. Av: Johannes Djerf Beroende av Gud Nehemja kap.5-6 Av: Johannes Djerf I onsdags så började min dag med en olidlig huvudverk. Jag brukar ha det då och då av någon anledning. Jag kanske snarkar för hårt jag vet inte, Det är

Läs mer