LÄSFÖRSTÅELSE 8 PENGAR. Tre stycken romerska aureus. Jonas Storm, Hökensåsskolan, Tidaholm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LÄSFÖRSTÅELSE 8 PENGAR. Tre stycken romerska aureus. Jonas Storm, Hökensåsskolan, Tidaholm www.lektion.se"

Transkript

1 LÄSFÖRSTÅELSE 8 Tre stycken romerska aureus. PENGAR

2 Innehållsförteckning 1. Förord 2. Numismatik 3. Prägling 4. Hur mynten kom till 5. Antika mynt 6. Svenska mynt 7. Valuta 8. Ekonomi 9. Bank och historia 10. Banken idag 11. Skapa pengar 12. Powerpoint 13. Efterord Källförteckning

3 1. Förord I den här läsförståelsen kommer du att få lära dig mer om saker du träffar på mer eller mindre varje dag, i någon form. Antingen så läser du kanske om det i tidningar, du kanske hör om det på radion eller så kanske du hör olika människor prata om det på tv. Kanske är det så att du själv funderar över detta. Dina föräldrar gör det garanterat. Du har säkerligen redan läst igenom innehållsförteckningen så min presentation känns något överflödig. Jag hoppas att du kommer finna läsningen intressant och att du lär dig något nytt. Jonas Storm

4 2. Numismatik Vänster: svenskt åtta dalers mynt i koppar från år Dessa mynt kunde bli väldigt stora och väldigt tunga. Ett 10 dalersmynt i koppar kunde väga 20 kg. Höger: åtsida och frånsida av norsk dukat från år Guld? Den som samlar på mynt kallas för numismatiker. Om man vill lära sig mer om mynt kallas det att man lär sig numismatik. Ordet mynt kommer från det latinska ordet moneta som är ett av namnen på den romerska gudinnan Juno. Till Sverige kommer ordet mynt från det gamla tyska ordet munita. Någon gång mellan år 550 e.kr och 800 e.kr så försvann i och a ordet munita. Munt, blev mint och till sist mynt. Intressant är att det engelska ordet mint är ordet för myntverk. Det vill säga där man tillverkar mynt. Mer om hur mynt tillverkas i nästa kapitel. I Sverige kallas myntens olika sidor för åtsida och frånsida eller advers/avers och revers. Förr kallade man myntens sidor för krona och klave. Klave kallades den sida som visade myntets valör. Krona kallades den sida som visade bilden på kungen. Många trodde att det var tvärtom för att frånsidan ofta har en kungakrona och myntets värde men så är det alltså inte. Det finns även föremål som liknar mynt men som inte är mynt Polett: används för att betala med i vissa automater eller vid olika spel. Medalj: går ej att betala med, man får dem som belöning.

5 Frågor till Numismatik 1. Vad kallar man en person som samlar på mynt? 2. Hur säger man att tillverka mynt på ett annat sätt? 3. Vilken sida av myntet kallades förr för klave? 4. Vad är skillnaden mellan en medalj och ett mynt?

6 3. Prägling Vänster: lydiska mynt. Höger: myntpress från 1800 talet. När man tillverkar mynt kallas det att man präglar mynt. Mynt präglas i myntverk De första svenska mynten präglades i Sigtuna åren 995 och Innan detta använde vikingarna utländska silvermynt för att betala med här hemma. Den vänstra bilden visar ett av världen första mynt. De första mynten präglades av lyderna som bodde i mindre Asien vid 700 talet före Kristus. Lydien låg i den västra delen av det land som idag heter Turkiet. Lydernas mynt gjordes av elektrum som var en blandning av metallerna guld och silver. Dessa mynt präglades med en bild eller ett mönster på ena sidan och ett sigill på andra sidan. De svenska mynten präglades fram till år 2007 av AB Myntverket. Från och med år 2008 präglas de svenska mynten i grannlandet Finland. Moderna mynt präglas inte med krona och klave. Dagens svenska mynt finns i valörerna: 1 krona, 5 krona, 10 krona. År 2004 präglade AB Myntverket mynt. 10 krona stycken 5 krona stycken 1 krona stycken 50 öre stycken Ibland händer det att det blir fel när man präglar mynt. Detta kallas för felprägling. Ett felpräglat mynt är mycket uppskattat bland myntsamlare/numismatiker. Sådana mynt blir sedan värda mycket mer än värdet som står på myntet.

7 Frågor till Prägling 5. Vad hette företaget som präglade mynt i Sverige? 6. När började man prägla mynt i Sverige? 7. Vilket folk präglade det första myntet? 8. Hur många 5 kronor präglades i Sverige år 2010? 9. I vilket land ligger Lydien idag?

8 4. Hur mynten kom till Silvermynt präglat under Olof Skötkonnungs tid. Innan man började prägla mynt så använde man andra former av bytesmedel såsom: tackor (stycken av ädla metaller), stenar, ringar och så vidare. Om man ville köpa något så bestämde säljaren att varans pris var vikten av en speciell metallsort eller stensort. Detta var ett jobbigt sätt att bestämma priset på en vara. Hej! Jag skulle vilja köpa den där 60 tums platt TV:n. Hur mycket kostar den? Den kostar 500 kg koppar. Oj, så mycket har jag nog inte på mig Så man kom på att metallstycken där vikten fanns markerad med siffror var mycket enklare att använda vid betalning. Men man var ändå tvungen att kontrollväga så att köparen inte försökte lura säljaren. Ännu lite senare började ländernas myndigheter att införa egna mynt som gällde i just det landet. Detta för att alla som bodde i landet skulle använda samma mynt. Mynt som garanterat hade rätt vikt. Att man använder en sorts pengar i ett land kallas för att man har en valuta.

9 Frågor till Hur mynten kom till 10. Vad betalade man med innan myntet fanns? 11. Hur bestämde man värdet på en vara? 12. Vad betydde siffrorna på de första mynten? kg koppar kostar 30 kronor. Vad kostar tv:n i dialogen? 14. Vad tror du bestämmer värdet på en svensk 5 krona idag?

10 5. Antika mynt Bilden visar åtsida och frånsida av ett solidus från år 327. Mannen på åtsidan av myntet är Konstantin den store. Grekiska mynt Från första början ror man att templen präglade mynten eftersom det fanns mycet ädla metaller där. De flesta mynten präglades i silver, guld, elekton och koppar, Ibland präglades mynten i järn. Men det var väldigt sällan. I Grekland hade varje stad sina egna mynt. Så om man ville kpa ngot i en annan stad så fick man växla till sig nya mynt varje gång man kom till en ny stad. I Grekland fanns det två sorters mynt stater (guldmynt) och drachme (silvermynt). Romerska mynt De romerska mynten präglades oftast i koppar som var den främsta myntmetallen i det Romerska riket. De äldsta romerska mynten var rektangulära och hade inga märken alls. Lite senare fick mynten en bestämd vikt och den markerades det med punkter och sträck. Senare använde man bilder på till exempel djur. Guldmyntet kallades i början aureus som betyder ungefär gyllene. Senare kom det att kallas för solidus som betyder hel. Det vanligaste silvermyntet kallades för denarius. Österländska mynt Kungarna i Persien började runt år 500 före Kristus att prägla mynt av guld och silver, dariker och sigler. Prägeln var samma på de båda mynten. På den ena sidan en bild på kungen skjutande med båge. Därför kallades mynten i Grekland för bågskyttar. Västerländska mynt Exempel på västerländska mynt är iberiska mynt, galliska mynt, brittaniska mynt och keltiska mynt. Där Tyskland ligger idag bodde förr i tiden ett folk som hette kelter. Deras guldmynt var tjocka och skålformiga. Kelterna kallade dessa mynt för regenbogenschüsselchen efter de trodde at mynten hittades vid regnbågens slut.

11 Frågor till Antika mynt 15. Av vilka fem metaller kunde grekerna prägla sina mynt? 16. Vad betyder aureus? 17. Vad kallade grekerna persiska mynt? 18. Hur såg keltiska mynt ut? 19. Vad tror du att Konstantin den store var för en person?

12 6. Svenska historiska mynt Vänster: tio öres provmynt i guld från Höger: tvåkronor, präglades mellan åren 1952 till Mellan åren 1844 och 1859 präglades det 25 olika myntsorter i Sverige. Mynten präglades i guld, silver och brons. Guld och silver är metaller som kallas grundämnen. Brons är en legering. Legering betyder ungefär binda ihop. Brons är en blandning av koppar och tenn. 1. Det dyraste bronsmyntet hette 4 skilling banco och vägde 25.2 gram. 2. Det dyraste silvermyntet hette 1 riksdaler specie och vägde 34 gram. 3. Det dyraste guldmyntet hette 4 dukater och vägde gram. Mellan åren 1860 och 1872 kallades mynten för ören, riksdaler, riksmynt, caroliner och dukater. Man präglade fortfarande mynten i brons, silver och guld. Det fanns 12 stycken olika myntsorter. Som du säkert förstår måste det varit väldigt krångligt för människor i Sverige att hålla reda på alla dessa mynt. På svenska mynt och sedlar kan du hitta små symboler och bokstäver. Dessa talar om: 1. var myntet är präglat eller sedeln tillverkad. 2. vem som var chef för Riksbanken i Sverige. 3. namnet på konstnären som designat myntet eller sedeln.

13 Frågor till Svenska historiska mynt 20. Vad är en legering? 21. Hur mycket vägde en 4 skilling banco? 22. Är det sant att det fanns ett mynt som hette svenning mellan åren 1860 till 1872? 23. Vad kan till exempel de små symbolerna och bokstäverna på mynt och sedlar betyda? 24. Hur många olika myntsorter fanns det mellan åren 1860 till 1872?

14 7.Dagensvalutor Vänster:amerikansksedelmedvalörenendollar. Höger:500bulgariskalev. Valutaärnamnetpådepengarmanbetalarmediettland.ISverigehetervalutankronor,i LitauenLitas,iKinaYuanochsåvidare.Ordetvalutakommerfrånspråketlatin.Valuta betydergällaellervaravärd.förritidenhadeallaländersinegenvaluta.nuförtidenhar vissaländersammavaluta.härnedanfinnsnamnetpånågravalutor. Menbaraförattmanharsammanamnpåvalutanbetyderdetinteattdetgårattbetala meddenvalutaniannatlanddärmanharsammanamnpåvalutan.svenskakronorgårinte atthandlamedidanmarkochengelskapundfungerarinteattbetalamedpåcypern. Däremotkandubetalamedeuroideländersomhareurosomvaluta.Låterdettakrångligt? Namnetpåvalutan Landetellerländernasomanvändervalutan Euro Frankrike,Tyskland,Finland,Italien,Spanienoch mångaflereuropeiskaländer. Dollar$ USA,Kanada,Australien,SingaporeochHongKong Kronor Sverige,Danmark,Norge,EstlandochIsland Pund England,Skottland,Irland,WalesochCypern Rubel Ryssland Franc Schweiz Yen Japan Rupie Indien Yuan Kina Litas Litauen Lats Lettland Zloty Polen Real Brasilien Baht Thailand

15 Frågor till Dagens valutor 20. Hur skulle du förklara ordet valuta? 21. Från vilket språk kommer ordet valuta och vad betyder det? 22. Kan man betala med engelska pund på Cypern, de har ju samma valuta? 23. Vilken valuta har man Litauen? 24. Vilken valuta har man i Brasilien? 25. I vilka länder kan du betala med?

16 8. Ekonomi vad kan det vara? En ekonomisk karta som visar hur stor BNP världens länder har. BNP är ett sätt att mäta hur rikt ett land är. Ordet ekonomi kommer från två stycken grekiska ord. Oikos som betyder hus och nomos som betyder lag. Du har säkert hört att vissa personer är ekonomiska eller så kanske du känner någon jobbar som ekonom. Ekonomi betyder att kunna vara sparsam med de resurser man har. Dessa resurser kan till exempel vara pengar, mat eller elektricitet. Ett typiskt ordspråk som har med ekonomi att göra är den som spar han/hon har. Ordet ekonomi har du säkert hört och läst massor av gånger. Politiker pratar om landets ekonomi. Du har kanske läst om att många kommuner måste göra besparingar, då handlar det om ekonomi. Du kanske har sett på nyheterna att stora företag måste göra nedskärningar, då handlar det om ekonomi. I dessa fall handlar det om pengar och ekonomi. Du har kanske också hört om människor som pratar om att vi måste hushålla med resurser som vatten, olja och elektricitet. Det handlar också om ekonomi. I det här fallet handlar det om att vi människor i den rika världen förbrukar mycket mer vatten, olja och elektricitet än de människor som bor i fattiga länder. Vi i den rika världen är alltså inte särskilt ekonomiska när det gäller att vara sparsam med våra naturresurser. Den som vill jobba med ekonomi kan välja mellan en mängd olika områden inom ekonomi, till exempel hur länders ekonomier fungerar, vad människor vill köpa, hur ett företags ekonomi fungerar, hur ekonomi fungerade förr i tiden, hur ekonomi fungerar för vanliga människor och så vidare. Alla människor är ekonomer på olika sätt. Du är ekonom när du funderar över hur lång tid det kommer ta att spara till den där grejen du vill köpa. Du är också ekonom när du funderar över hur du ska hinna göra läxor, träna volleyboll, umgås med kompisar, gå på bio, hälsa på kusinen, äta mat, sova Ekonomi kan vara så många olika saker. I de flesta fallen tänker vi dock nog på pengar när vi hör ordet ekonomi.

17 Frågor till Ekonomi vad kan det vara? 26. Från vilka två grekiska ord kommer ordet ekonomi? 27. När behöver du vara ekonomisk? 28. När behöver dina föräldrar vara ekonomiska? 29. Skriv om någon aktuell nyhet som handlar om ekonomi? 30. När tycker du att det är viktigt att vara ekonomisk?

18 9. Bank och historia Vänster: bild på the Bank of England. Höger: en gammal bild inifrån the Bank of England. Ordet bank kommer från det italienska ordet banca som betyder bänk. Världens äldsta bank är Monte dei Paschi di Siena som ligger i staden Siena i landet Italien. Den banken har funnits sedan år Den banken sysslar med att låna ut pengar till privata personer och företag. Sveriges äldsta bank är Sveriges Riksbank. Riksbanken skapades när banken Stockholm Banco blev bankrutt, de vill säga banken kunde inte betala för sig. Detta hände år Stockholm Banco var den första banken i Europa som gav ut sedlar och det var just sedlarna som gjorde att banken blev bankrutt. Konkurs är ett annat namn för bankrutt. Hur kom banker till och vad sysslade de med från första början? Jo de sysslade precis med samma sak som de gör idag, inlåning och utlåning. Skillnaden är dock att de första bankerna som kom till innan det ens fanns pengar att sätta in på bankerna. Det som lånades in och lånades ut var sädeskorn. Det var köpmän och präster som var de första bankirerna. Bönder som hade fått en dålig skörd kunde låna en tunna med ett struket mått sädeskorn. Vilket betyder att tunnan var fylld upp till kanten. I vissa fall var bönderna sedan tvungna att betala tillbaka lånet med råge. Att betala tillbaka med råge innebar att tunnan fylldes upp till kanten och sedan fortsatte man att fylla på tills det rann över. Till slut fick man bestämma hur mycket det var tillåtet att råga tunnan när det skulle betalas tillbaka. Man skulle kunna säga att betala tillbaka med råge hade samma betydelse som ränta har när man lånar pengar från banken idag. Vänster tunna är struken. Höger tunna är rågad. Inom kristendom, islam och judendom fanns det regler för om den som lånade ut pengar fick kräva ränta eller inte. Till exempel kunde det vara så att en jude inte fick kräva ränta på ett pengalån av en annan jude. Men det gick bra att kräva ränta av någon som inte var jude. Liknande regler kan man hitta inom kristendom och islam. De första säkra byggnaderna som människor förvarade sina pengar i var palats eller tempel eftersom de var väldigt väl bevakade med vakter. I det gamla riket Mesopotamien fanns det lagar hur banker skulle fungera redan för mer än 3700 år sedan. Man kan säga som så att så länge det funnits pengar så har det funnits människor som velat låna pengar och människor som velat låna ut pengar.

19 Frågor till Bank och historia 31. Vad är det italienska ordet för bänk? 32. Ungefär hur gammal är världens äldsta bank? 33. Vad är skillnaden mellan struket mått och rågat mått? 34. Vad lånade de första bankirerna ut? 35. Var var det säkrast att sätta in sina pengar för väldigt länge sedan?

20 10. Banken idag Dörren till detta kassavalv väger 22500kg. Kassavalvet finns i Winona Savings bank i staden Winona i delstaten Minnesota, USA. Olika sorters banker Det finns flera olika sorters banker i dagens samhälle. Vissa banker sysslar med att låna ut pengar till privatpersoner så att de kan köpa bilar, hus eller andra saker. Dessa banker sysslar oftast också med att låna ut pengar till företag dessa kallas för affärsbanker. Det finns banker som sysslar med att sköta om och styra valutor i länder. En sådan bank kallas för centralbank. Sveriges centralbank heter Sveriges Riksbank. Man säger att Sverige Riksbank är en myndighet som har som uppgift att se till att det inte är för dyrt eller för billigt att köpa och sälja varor i Sverige. Sverige Riksbank är världens äldsta riksbank. Det finns banker som bara sysslar med att sköta om människors sparade pengar. Sådana banker kallas helt enkelt för sparbanker. Pantbank är en bank där du kan låna pengar mot att du lämnar in något värdefullt föremål. Det sägs då att du lämnar en pant. Olika banker har alltså olika uppgifter. Gemensamt är att alla sysslar med pengar i någon form. Förr skedde all betalning med sedlar eller mynt. Idag betalar många människor med sitt kontokort eller betalkort. Andra sätt är att betala med hjälp av sin internetbank. Man säger att det börjar bli ovanligt att människor har kontanter på sig. Kontanter är ett annat ord för pengar. Många affärer och banker vill hellre att vi betalar med kontokort eller betalkort än med kontanter. Vad tjänar då banker pengar på? Banker kan tjäna pengar på många olika sätt. Det vanligaste sättet är ränta. Ordet ränta känner du kanske igen från förra kapitlet. Ränta är en avgift som den som lånat pengar av banken får betala på sitt lån under tiden man betalar tillbaks lånet. Till exempel: KG har lånat kronor av HT Bank. KG får betala 10% ränta på sitt lån. KG ska betala av sitt lån på 12 månader. KG betalar 1000 kronor i månaden plus räntan. 10% ränta på kronor är 1200 kronor. Sammanlagt betalar alltså KG 1100 kronor varje månad till HT Bank. När lånet är återbetalat har HT Bank tjänat 1200 kronor på att låna ut pengar till KG.

21 Frågor till Banken idag 36. Vad heter Sveriges centralbank? 37. Vad sysslar en affärsbank med? 38. Vad är det för skillnad mellan att låna pengar på en affärsbank än en att låna pengar på en pantbank? 39. Skriv ett annat ord för pengar? 40. Hur skulle du förklara ordet ränta?

22 11. Skapa pengar Vänster: en aktie från år 1288 i det som skulle bli Falu koppargruva. Höger: en av aktier i ett industri företag i Bombay. Aktie En aktie är ett bevis för att man äger en liten del i ett företag som är ett aktiebolag. Aktien ger dig rätt att rösta när bolaget har möten för alla aktieägare. Aktien ger dig också rätt till att få pengar om företaget tjänar pengar vilket kallas att företaget ger vinst. Det kallas aktieutdelning när man får ta del av företagets vinst. Hur mycket pengar man får beror på hur många aktier man äger i det företaget och hur mycket pengar som betalas ut för varje aktie. Ränta Ränta har du redan läst om i ett annat kapitel. Ränta är ett av bankernas sätt att tjäna pengar när de lånar ut pengar till personer. Denna ränta kallas utlåningsränta. Men du och jag kan också tjäna pengar på ränta. Det gör vi genom att sätta in pengar på ett sparkonto hos en bank. Då betalar banken ränta till oss som tack för att banken får använda sig av våra pengar. Denna ränta kallas inlåningsränta. Obligation Ett annat namn för obligation är skuldebrev. Man säger att man köper obligationer. Obligationen fungerar ungefär som ett tidsbestämt lån. Det finns obligationer som säljs av stater det vill säga länder såsom Sverige, det finns obligationer som säljs av kommuner och det finns obligationer som säljs av företag. Den som köper en obligation får tillbaka de pengar som obligationen kostade plus lite extra pengar som tack för lånet. Hur mycket extra pengar man får tillbaka beror på vilken typ av obligation man köpt. Det engelska ordet för obligation är bond. Det engelska ordet obligation har flera betydelser på svenska två av dem är skyldighet eller tacksamhetsskuld. Lotteri Lotteri är ett spel där man inte vet om man kommer vinna eller förlora. Man säger att slumpen bestämmer vem som vinner eller förlorar. Det finns många olika sorters lotterier såsom lyckohjul, bingospel, skraplotter, enarmade banditer, lottringar, tombola och många andra. Det är vanligt att träffa på lotterier eller lyckohjul på nöjesparker, i stora affärer eller på marknader. Lotter kan också säljas av till exempel idrottsföreningar. Det finns alltid fler lotter än vinster. En lott utan vinst kallas nitlott.

23 Frågor till Skapa pengar 41. Vad kan du ha en aktie till? 42. Vad bestämmer hur mycket pengar du får i aktieutdelning? 43. Vad är skillnaden mellan inlåningsränta och utlåningsränta? 44. Vad betyder det engelska ordet obligation på svenska? 45. Vad är en nitlott? 46. Har du någon gång vunnit på ett lotteri?

24 Powerpoint Du har nu läst om mynt, pengar, ekonomi och annat. Du ska nu göra en powerpoint som handlar om något av det du läst om. 1. Din powerpoint ska innehålla: - framsida - innehållsförteckning - minst 5 faktasidor. - bilder. - avslutningssida där du berättar hur du gjort och vad du tyckte om uppgiften. - en sida som heter referenser, där du talar om var du hittade din fakta och dina bilder. 2. Du ska sedan maila din powerpoint till din lärare och valfritt antal klasskamrater. 3. Bearbeta din text! Tänk på att vara noga med stavning, stor bokstav och punkt. MÅNGA KOMMER ATT LÄSA DIN POWERPOINT! 4. Strunta i den här punkten Den här också Räck upp handen och fråga om du behöver hjälp. 7. Lycka till!

25 Efterord Min förhoppning är att du som elev har fått öva din läsförståelse på ett roligt sätt. Förhoppningsvis har du också lärt dig en massa nya saker om pengar, mynt, prägling, ekonomi, aktie, ränta, obligation, valuta, banker, lotteri, numismatik Kanske har du blivit intresserad av att lära dig mer om något av det du läst om. Kanske blir du en numismatiker som samlar på gamla mynt. Ta chansen och fråga runt bland släktingar om de har några gamla mynt liggandes. Har du även gjort en egen powerpoint och mailat den till andra elever och lärare så har du fått öva ännu fler färdigheter. Tänk på att vara kritisk i din läsning, det kan finnas fel i alla texter som du läser. Även i de texter du precis läst, fel kan smyga sig in i alla texter! Det som är rätt och riktigt idag, behöver inte vara det imorgon. Kunskap är färskvara. Om du har synpunkter på någonting i detta läsförståelsehäfte eller något av mina andra läsförståelsehäften kan du maila dessa till mig. Mailadressen står under mitt namn. Jonas Storm intresserad och öppen JONAS.STORM@EDU.TIDAHOLM.SE Hökensåsskolan Tidaholm

26

27 Källförteckning Om inget annat anges under bilderna så är alla bilder tagna från wikipedia/wikimedia med rättigheter att kopiera och använda enligt wikimedias creative commons licensavtal, GNU Free Documentation License eller så är bilderna så gamla att de är i allmänhetens ägo. Fakta kommer från wikipedia och mitt eget huvud. Besök gärna: sv.wikipedia.org svensk version en.wikipedia.org engelsk version: mer fakta finns att hitta och du får träna dina engelska språkfärdigheter. det kan ju vara så att du är intresserad av att ta reda på hur många gram guld det var i en två dukater mellan åren 1850 till men tänk på att alltid läsa texter kritiskt!

Spelregler. 2-6 deltagare från 10 år. En svensk spelklassiker

Spelregler. 2-6 deltagare från 10 år. En svensk spelklassiker En svensk spelklassiker Spelregler 2-6 deltagare från 10 år Innehåll: 1 spelplan, korthållare, 2 tärningar, 6 spelpjäser, 21 aktier, 20 lagfartsbevis, 12 obligationer, 21 finanstidningar, 40 börstips,

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Läsförståelse 26. Magnetism. Jonas Storm, Kungsbroskolan, Tidaholm www.lektion.se. Bild från wikipedia. Pyramid av dankar och stavmagneter.

Läsförståelse 26. Magnetism. Jonas Storm, Kungsbroskolan, Tidaholm www.lektion.se. Bild från wikipedia. Pyramid av dankar och stavmagneter. Läsförståelse 26 Bild från wikipedia. Pyramid av dankar och stavmagneter. Magnetism Innehåll Permanentmagneter och naturliga magneter Kompassen och jordens magnetfält Elektromagneten Från magnetism till

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Pengar, tid och ett gott liv 2015

Pengar, tid och ett gott liv 2015 Pengar, tid och ett gott liv 2015 I Sparbankens enkät Pengar, tid och ett gott liv tog vi reda på vad finländarna skulle ändra på i sitt liv om de inte behövde tänka på pengar. Enkäten gjordes sommaren

Läs mer

2. Mitt namn är... och jag ringer för att vi har fått in en intresseanmälan av dig om att arbeta hemifrån, stämmer det?

2. Mitt namn är... och jag ringer för att vi har fått in en intresseanmälan av dig om att arbeta hemifrån, stämmer det? Manus för inbjudan till affärspresentation: 1. Hejsan (förnamn). 2. Mitt namn är... och jag ringer för att vi har fått in en intresseanmälan av dig om att arbeta hemifrån, stämmer det? 3. Vad bra. Jag

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012

Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Välkommen till YFUs värdfamiljrekrytering 2012 Sverige är ett populärt land! 2012 kommer YFU Sverige att ta emot totalt 76 utbytesstudenter varav 4 är sommarstudenter, 5 är halvårsstudenter och 67 är helårsstudenter.

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Kära förälder, kära värdfamilj

Kära förälder, kära värdfamilj Kära förälder, kära värdfamilj YFU tror att ett av de bästa sätten att lära känna en kultur, ett språk och ett annat land är genom att bo ett år hos en värdfamilj och att gå i landets skola. Under ett

Läs mer

Döda bergen Lärarmaterial

Döda bergen Lärarmaterial Lärarmaterial sidan 1 Författare: Cecilie Eken Vilka handlar böckerna om? Berättarjaget i böckerna om den svarta safiren är pojken Aram och äventyret utspelar sig när han är 13 år. Aram bor i staden Rani

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

SÄLEN, GRISEN OCH GLASPÄRLORNA

SÄLEN, GRISEN OCH GLASPÄRLORNA SÄLEN, GRISEN OCH GLASPÄRLORNA NORRKÖPINGSTRAKTENS FÖRHISTORIA Stadshistorisk basutställning LÄRARHANDLEDNING Februari 2011 SÄLEN, GRISEN OCH GLASPÄRLORNA NORRKÖPINGSTRAKTENS FÖRHISTORIA UTSTÄLLNINGEN

Läs mer

Skriva berättande texter

Skriva berättande texter Skriva berättande texter Skriva berättande texter stavning, stor bokstav och punkter styckeindelning och struktur utvecklade svar textbindning och ett varierat språk grammatik Stavning, stor bokstav och

Läs mer

Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre

Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre Jobs and Society NyföretagarCentrum och SEB har låtit 3 000 personer svara på frågor om hur de ser på det svenska företagsklimatet.

Läs mer

Hur har ni informerat om stödet från Leader Bergslagen? Bifoga affisch eller liknande!

Hur har ni informerat om stödet från Leader Bergslagen? Bifoga affisch eller liknande! SLUTRAPPORT HAGGE SOMMARCAFE Projektets namn Genomförare Mitt sommarprojekt/ Hagge sommarcafé Selma Hedberg Hur fick du idén till Hagge sommarcafé? Jag fick idén till caféet tack vare att jag bor i Hagge,

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr sidan 1 Författare: Morten Dürr Vad handlar boken om? Boken handlar om Amir som är 9 år och går i andra klass. Amir vill göra saker på sitt eget sätt. I skolan ska de skriva om sitt sommarlov och Amir

Läs mer

Denna lektion är hämtad ur Svenska Direkt 7 av Cecilia Peña, Lisa Eriksson och Laila Guvå

Denna lektion är hämtad ur Svenska Direkt 7 av Cecilia Peña, Lisa Eriksson och Laila Guvå Denna lektion är hämtad ur Svenska Direkt 7 av Cecilia Peña, Lisa Eriksson och Laila Guvå Svenska Direkt består av en grundbok och två studieböcker. I studieböckerna ges möjlighet till såväl extra träning

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej jag heter Lisa och går på Hästskolan. Min bästa vän heter Wilma. Jag tycker att vår rektor är lite läskig. Hon heter Svea och hon

Kapitel 1 - Hej Hej jag heter Lisa och går på Hästskolan. Min bästa vän heter Wilma. Jag tycker att vår rektor är lite läskig. Hon heter Svea och hon Av Eliza Kapitel 1 - Hej Hej jag heter Lisa och går på Hästskolan. Min bästa vän heter Wilma. Jag tycker att vår rektor är lite läskig. Hon heter Svea och hon är sträng. En gång när jag gick ner i källaren

Läs mer

Musen Martina vinner en baktävling

Musen Martina vinner en baktävling Musen Martina vinner en baktävling Douae Kapitel1 Det var en gång en mus som hette Martina. Hon har mellanstora ögon, brun och svart svans och brun och svart päls. Hon är bestämd och vill vara snabb på

Läs mer

Kapitel 1 Hej jag heter James och jag går det fjärde året på Sliteskolan. Min bästa kompis Adam tycker att jag är snäll, rolig och omtänksam. Jag är lite rädd för en lärare på högstadiet läraren heter

Läs mer

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin!

Så, med nytt (inget) hår satte jag mig på planet till Irland och Dublin! Hallojs! En reseberättelse om Irland Jag heter Fabian, går tredje året på Datateknik ute i Kista och tänkte berätta om min förra höst, då jag var i Irland och lekte runt! Varför Irland kanske man frågar

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2015 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2015. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 UPPLEVELSE AV PRAO 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO-

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

kapitel 4 en annan värld

kapitel 4 en annan värld Hej! kapitel 1-hej Jag heter Amy. Jag är 10 år gammal. Jag har brunt hår och gröna ögon. Jag har bott här i Sverige i snart 1 månad. Innan jag flyttade hit var mitt liv som vanligt. Just nu är min mamma

Läs mer

När Jim går i polisskolan

När Jim går i polisskolan kapitel 1 När Jim går i polisskolan Hej jag heter Jim. Jag vill bli en polis. Jag är 18 år.jag måste gå på poliskola för att bli polis. Jag bor i Stockholm på ett hotell vid T centralen. Hotellet är fint.

Läs mer

E K E T O R P S S K A T T E N. en silverskatt från vikingatiden

E K E T O R P S S K A T T E N. en silverskatt från vikingatiden E K E T O R P S S K A T T E N en silverskatt från vikingatiden Skatten hittas År 1950 plöjde en bonde sin åker vid Eketorp utanför Fjugesta väster om Örebro. Något fastnade i hans plog. Det var två flätade

Läs mer

Fakta om Malala Yousafzai

Fakta om Malala Yousafzai SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Malala, den yngsta någonsin som har fått Nobels fredspris. I boken får vi veta hur Malala vuxit

Läs mer

Bonusmaterial Hej Kompis!

Bonusmaterial Hej Kompis! Bonusmaterial Hej Kompis! Innehåll Min bok om vänskap framsida i färg 2 Hur man kan bli sams igen skylt i färg 3 Den gyllene regeln skylt i färg 4 Vi är alla olika boktips och uppgifter 5 7 Att känna sig

Läs mer

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas

Att skriva Hur utformar man en Social berättelse? Lathund för hur en Social berättelse kan skrivas 52 56 57 57 59 59 61 61 63 64 64 65 67 67 76 77 77 79 80 83 86 87 89 91 93 95 Seriesamtalets andra möjligheter Sammanfattning Seriesamtal Sociala berättelser Vad är en Social berättelse? För vilka personer

Läs mer

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19

När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 Predikan, Korskyrkan Borås den 15 oktober 2006, av Micael Nilsson När hon trodde att allt var för sent Predikotext: Apg 9:1-19 SARA Den är veckan har jag stämt möte med Sara. Det har inte varit så enkelt

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6

Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM. En lärarhandledning. Rekommenderad från åk. 3-6 Sanning eller konsekvens LÄS EN FILM En lärarhandledning Rekommenderad från åk. 3-6 1 TILL DIG SOM LÄRARE En historia kan berättas på många sätt. Ja, ibland berättas samma historia på flera olika vis.

Läs mer

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp!

Den magiska dörren. Kapitel 1 Hej. Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Den magiska dörren Kapitel 1 Hej Jag vaknar av att mamma skriker: - Benny dags att gå upp! Jag sträcker på mig och går upp. Det är kallt i huset. Vi kom precis hem från en resa från Turkiet. Min kompis

Läs mer

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv

7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv 7 steg från lagom till världsklass - 7 tips som berikar Ditt liv Lagom är bäst, eller? Om vi säger något tillräckligt ofta tenderar det ju att bli sant, eller hur? Jag gissar att Du, mer eller mindre medvetet,

Läs mer

Del 1. Ett exempel: Hur rädd är du för att gå till tandläkaren? 0 1 2 3 4 5 6

Del 1. Ett exempel: Hur rädd är du för att gå till tandläkaren? 0 1 2 3 4 5 6 Multidimensional Pain Inventory Med hjälp av frågorna, som ställs i följande tre delar, vill vi försöka kartlägga värkproblemen ur din egen synvinkel. Detta är viktigt, eftersom du naturligtvis är den

Läs mer

FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID

FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID www.yrittajat.fi futureimagebank.com futureimagebank.com futureimagebank.com FÖRETAGSAMHET LÖNAR SIG ALLTID anvisningar för föreläsaren futureimagebank.com futureimagebank.com

Läs mer

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation?

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation? 1. Hur tycker du att det har varit att gå i sjuan som helhet? Gör ett omdöme som handlar om rolighetsgraden (hur kul det har varit) och ett omdöme som handlar om hur du upplever ditt lärande (hur mycket

Läs mer

VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN:

VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN: VIKINGATIDEN 800-1050 NAMN: VIKINGATIDEN 800-1050 RESOR OCH VAROR En del av järnåldern kallas för vikingatiden. Man tror att ordet viking betyder från viken, alltså någon som levde vid eller brukade uppehålla

Läs mer

Inför föreställningen

Inför föreställningen LÄRARHANDLEDNING Tage Granit 2008 Inför föreställningen Förberedelser Innan man går med sina elever på teater är det alltid bra att prata igenom om hur det är att gå på teater och hur man uppför sig. Orka

Läs mer

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet!

www.viljaforlag.se Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN SOM Svara på frågorna/diskutera med dina klasskamrater när du har läst kapitlet! Kapitel 1 1. Jim och Amir studerar på en folkhögskola. Vet du vad en folkhögskola är? Vad är

Läs mer

Låt eleverna öva på att dra slutsatser om textens handling genom att leta ledtrådar i texten.

Låt eleverna öva på att dra slutsatser om textens handling genom att leta ledtrådar i texten. Till läraren om kopieringsunderlag: Ledtrådar och bevis Låt eleverna öva på att dra slutsatser om textens handling genom att leta ledtrådar i texten. 1. De börjar med att titta på rubriker och bilder.

Läs mer

Fråga, lyssna, var intresserad

Fråga, lyssna, var intresserad Fråga, lyssna, var intresserad Så här tänker personer som bor på LSS-boenden kring hur personalen bemöter dem när det handlar om sexualitet, kärlek och relationer. Sammanfattning på lättläst Författare:

Läs mer

Bedömningsstöd. Historia 7-9. Elevhäfte

Bedömningsstöd. Historia 7-9. Elevhäfte Bedömningsstöd Historia 7-9 Elevhäfte BEDÖMNINGSSTÖD I HISTORIA ÅRSKURS 7-9 Elevuppgift Livet före och efter Berlinmurens fall Bakgrund till uppgiften Kalla kriget är en historisk epok som sträcker sig

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

Vilket program och årskurs läser du? Respondenter: 5. Översikt alla Frågor - Verksamhetsstyrning FÖ5007 FÖ5009 FÖ6007 FÖ6010 20082

Vilket program och årskurs läser du? Respondenter: 5. Översikt alla Frågor - Verksamhetsstyrning FÖ5007 FÖ5009 FÖ6007 FÖ6010 20082 Översikt alla Frågor - Verksamhetsstyrning FÖ5007 FÖ5009 FÖ6007 FÖ6010 20082 Vilket program och årskurs läser du? Valfritt ekonomprogram år 3 Valfritt ekonomiskt programårslurs 3 valfritt ekonomiskt program

Läs mer

Klass 6B Guldhedsskolan

Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B i Guldhedsskolan har gjort ett temaarbete i NO, svenska och bild. Vi gör alla avtryck i miljön. Hur mycket jag tar av naturens resurser och belastar miljön brukar kallas

Läs mer

Pedagogiskt material till föreställningen

Pedagogiskt material till föreställningen Pedagogiskt material till föreställningen Pucko vs Milan Detta är ett material vars huvudsyfte är att fånga upp de teman och situationer som är en del av föreställningen. Målet är att skapa reflektion

Läs mer

Innehåll. Smakprov från boken ORKA! utgiven på www.egetforlag.se

Innehåll. Smakprov från boken ORKA! utgiven på www.egetforlag.se FRIDA SÖDERMARK Innehåll Jag lever min dröm 5 1. Orka 9 2. Hitta din grej 11 3. Hitta tiden 17 4. Utgå från dig själv 27 5. Att sätta upp mål 30 6. Motivation 36 7. Motgångar 43 8. Jämvikt och fokus 50

Läs mer

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd.

med mig lite grejer som jag kunde använda till att bygga en hydda med. Jag hittade löv några stockar och träd. Kapitel 1 Resan Jag har väntat länge på att göra denna resan. Jag heter Hanna och är 23 år. Jag ska åka båt till en Ön Madagaskar. Jag kommer ha med mig en hel besättning. Vi tog med oss väldigt mycket

Läs mer

Likabehandling och trygghet 2015

Likabehandling och trygghet 2015 Likabehandling och trygghet 2015 1 Jag är Man 58 48,3 Kvinna 58 48,3 Jag avstår från att definiera 4 3,3 mig Total 120 100 100% (120/120) 2 Det känns bra att gå i skolan Alltid 46 38,3 Oftast 55 45,8 Ibland

Läs mer

Ägget som ruvas av Anden Tjänstegåvorna, del 1 Av: Johannes Djerf

Ägget som ruvas av Anden Tjänstegåvorna, del 1 Av: Johannes Djerf Ägget som ruvas av Anden Tjänstegåvorna, del 1 Av: Johannes Djerf Jag har den stora förmånen att under vissa morgnar under dagens första timmar få titta på barnkanalen på tv med min äldsta dotter. Det

Läs mer

Spöket i Sala Silvergruva

Spöket i Sala Silvergruva Spöket i Sala Silvergruva Hej! Jag har hört att du jobbar som smådeckare och jag skulle behöva hjälp av dig. Det är bäst att du får höra vad jag behöver hjälp med. I Sala finns Sala Silvergruva, den har

Läs mer

Varför guld? [first published at mises.se, Oct 2, 2010]

Varför guld? [first published at mises.se, Oct 2, 2010] Varför guld? [first published at mises.se, Oct 2, 2010] De senaste åren har vi sett ett tilltagande intresse för guld. Hur kommer det sig? Vad finns det för bra förklaringar till det? Är inte guld en barbarisk

Läs mer

Lika olika, SVT2, 2011-12-21, program med inslag om handikappersättning för döva; fråga om opartiskhet och saklighet

Lika olika, SVT2, 2011-12-21, program med inslag om handikappersättning för döva; fråga om opartiskhet och saklighet 1/6 BESLUT 2012-09-03 Dnr: 11/03869 SAKEN Lika olika, SVT2, 2011-12-21, program med inslag om handikappersättning för döva; fråga om opartiskhet och saklighet BESLUT Programmet kritiseras men frias. Granskningsnämnden

Läs mer

Så väljer svenska studenter utbildning och så påverkas studenter i hela Norden av den ekonomiska krisen

Så väljer svenska studenter utbildning och så påverkas studenter i hela Norden av den ekonomiska krisen Så väljer svenska studenter utbildning och så påverkas studenter i hela Norden av den ekonomiska krisen En undersökning av Studentum om val till högskola och Kvalificerad Yrkesutbildning Studentum AB Torstenssonsgatan

Läs mer

Kulturell vistelse i BERLIN 17-22.4.2016 Presentation och utvärdering

Kulturell vistelse i BERLIN 17-22.4.2016 Presentation och utvärdering Kulturell vistelse i BERLIN 17-22.4.2016 Presentation och utvärdering - Film >> - Presentationer - Utvärdering - Kommentarer 18 frågor 11 frågor 5.3.2013 A. RESAN a. utveckla min kommunikationsförmåga

Läs mer

Verksamhetsplan för Dingtuna skola i Äventyrspedagogik

Verksamhetsplan för Dingtuna skola i Äventyrspedagogik Verksamhetsplan för Dingtuna skola i Äventyrspedagogik Innehållsförteckning En kort presentation av mig som gjort denna verksamhetsplan.. 3 Varför arbeta med äventyrspedagogik?... 3 Koppling till styrdokument

Läs mer

Vad handlar boken om? Vem passar boken för? Mål från Lgr 11: ring mig Lärarmaterial. Författare: Thomas Halling

Vad handlar boken om? Vem passar boken för? Mål från Lgr 11: ring mig Lärarmaterial. Författare: Thomas Halling sidan 1 Författare: Thomas Halling Vad handlar boken om? Boken handlar om Dennis Strid. Han är en kille som bor ensam i en lägenhet tillsammans med sin pitbull, Blixt. Dennis är arbetslös och fyller sina

Läs mer

Utvärdering av 5B1117 Matematik 3

Utvärdering av 5B1117 Matematik 3 5B1117 Matematik 3 KTH Sidan 1 av 11 Utvärdering av 5B1117 Matematik 3 Saad Hashim Me hashim@it.kth.se George Hannouch Me hannouch@it.kth.se 5B1117 Matematik 3 KTH Sidan av 11 Svar till frågorna: 1 1.

Läs mer

SkövdeNät Nöjd Kund Analys

SkövdeNät Nöjd Kund Analys SkövdeNät Nöjd Kund Analys Kvartal 1-2015 med jämförande index 2006, 2008, 2010, 2012 Välkommen till en spännande värld av marknadsutveckling! Mätningens uppbyggnad Bas: Antal intervjuer: 303 N=Mätningens

Läs mer

Agent Angus. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Agent Angus. Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Angus, som gillar Ella. För att imponera på Ella, säger Angus att han är bra på att läsa av ansikten. Han säger att han vill bli mentalist (vilket

Läs mer

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf

Helande. En lärjungens identitet. Av: Johannes Djerf Helande En lärjungens identitet Av: Johannes Djerf På en temasamling under årets tonårsläger så får ett 100-tal människor, under väldigt enkla omständigheter och under väldigt enkla och tydliga böner riktade

Läs mer

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 4: Bibeltelefonen Söndagsskolmaterial Innehåll Termin 4 Bibeltelefonen Förord Beskrivning Lektion 1 Lektion 2 Lektion 3 Lektion 4 Lektion 5 Lektion

Läs mer

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman En ungdomsgrupp i Österbotten Deltagare: 3 ungdomar, ålder: 15, 17 och 18 år. En ungdom var gruppansvarig och samlade ihop gruppen. Deltagarna fick

Läs mer

Olika lärostilar... Länder... (Vi har tyvärr bara fått med tre länder då vi inte har haft så många som forskat varje gång)

Olika lärostilar... Länder... (Vi har tyvärr bara fått med tre länder då vi inte har haft så många som forskat varje gång) Olika lärostilar... Som många vet så finns det många olika sätt att lära sig på dem vanligaste är att man lär sig genom att lyssna och tala, läsa och titta på bilder. De flesta lär sig även genom att få

Läs mer

Entren och front desk på mikorbiologen med Hanna och

Entren och front desk på mikorbiologen med Hanna och Reserapport Jag heter Kristina Florentin och läser tredje året som Biomedicinsk analytiker på Göteborgs Universitet, Sahlgrenska akademin. Jag gjorde min specialiserade praktik på 8 veckor i Melbourne

Läs mer

-Ja, tack. -Är du rädd för något? -Nej! -Känns det bättre nu? -Ja. -Hejdå!

-Ja, tack. -Är du rädd för något? -Nej! -Känns det bättre nu? -Ja. -Hejdå! Författare Alfred Sundgren 2014 Kapitel 1 Ljuden Adam gick in i kemisalen med sin bästa kompis Max. -Hörde du ljudet Max? -Nä, vadå för ljud? svarade Max. -Det lätt så här, bo bo bo. sa Adam. De ser en

Läs mer

Grunden till kristendomen. Kristendomen. Vad Jesus ville förmedla. Vad Jesus ville förmedla

Grunden till kristendomen. Kristendomen. Vad Jesus ville förmedla. Vad Jesus ville förmedla Kristendomen Grunden till kristendomen Fyra evangelier (budskap, goda nyheter ) som berättar Jesu liv och lära. Traditionellt säger man att tre av författarna (Markus, Matteus och Johannes) kände Jesus

Läs mer

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Källkritik s. 11. Fördelar och nackdelar s. 4. Samarbete s. 10. Slutsatser s. 9. Konsekvenser s.

ELEVHJÄLP. Diskussion s. 2 Åsikter s. 3. Källkritik s. 11. Fördelar och nackdelar s. 4. Samarbete s. 10. Slutsatser s. 9. Konsekvenser s. Källkritik s. 11 Diskussion s. 2 Åsikter s. 3 Samarbete s. 10 Slutsatser s. 9 ELEVHJÄLP Fördelar och nackdelar s. 4 Konsekvenser s. 5 Lösningar s. 8 Perspektiv s. 7 Likheter och skillnader s. 6 1 Resonera/diskutera/samtala

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Nu är lägret officiellt öppnat. Öppningen gick traditionsenligt till med flagghissning och välkomsttal. Sidan 2

Nu är lägret officiellt öppnat. Öppningen gick traditionsenligt till med flagghissning och välkomsttal. Sidan 2 Nordens Nyheter Nummer 2 Söndagen den 1.7.2012 Lägeröppningen! Nu är lägret officiellt öppnat. Öppningen gick traditionsenligt till med flagghissning och välkomsttal. Sidan 2 Isopomo har planerat Vi har

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

SVENSKA Inplaceringstest B

SVENSKA Inplaceringstest B SVENSKA Inplaceringstest Vilket av de fyra alternativen är rätt? Exempel: Svar: Har du tidningen idag? A läsa läst läser läste är rätt 1. et är viktigt att läser texten noga. A en er honom man 2. - Jag

Läs mer

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack

KAPITEL 6. Verb: preteritum. *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te. Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex: gå-gick, drick-drack KAPITEL 6 Verb: preteritum Imperativ Tala +de Ring +de Läs* +te Må +dde preteritum talade ringde läste mådde *imperativ som slutar på p, k, s, t eller x +te Special (it-verb och oregelbundna verb) T ex:

Läs mer

Informationsbrev februari 2016

Informationsbrev februari 2016 Informationsbrev februari 2016 Hej föräldrar! Alla lärare på Svenska Skolan kommer att resa till Stockholm för studiebesök och föreläsningar den 18 20 maj. Vad det innebär för respektive kompletteringsgrupp

Läs mer

Barns och ungdomars informationskanaler kring hälsofrågor

Barns och ungdomars informationskanaler kring hälsofrågor 2013-02-06 Barns och ungdomars informationskanaler kring hälsofrågor Önskas mer information om hur Landstinget Kronoberg arbetar med kontaktklasser eller om innehållet i denna rapport, kontakta: Susann

Läs mer

Innehåll. Islam. Sportarenan. Jerusalem. Judendom. Etik. Gallerian och Stormarknaden. Kristendom. Register

Innehåll. Islam. Sportarenan. Jerusalem. Judendom. Etik. Gallerian och Stormarknaden. Kristendom. Register Sportarenan Arenor som lockar med mål Jerusalem Jerusalems komplicerade historia Judendom Judendomen erbjuder Bar mitzva Att få syn på hotfulla situationer Så blev de ett folk Mose Stenhårda bud Hur man

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

Barn På Flykt. Av: Mojeb Hakimy. Tema: Kärlekstema Namn: Mojeb Hakimy Klass: 8m3 Lärarens Namn: Lena Torshall

Barn På Flykt. Av: Mojeb Hakimy. Tema: Kärlekstema Namn: Mojeb Hakimy Klass: 8m3 Lärarens Namn: Lena Torshall Barn På Flykt Av: Mojeb Hakimy Tema: Kärlekstema Namn: Mojeb Hakimy Klass: 8m3 Lärarens Namn: Lena Torshall Varför flyr man? När flydde flest barn/ungodmar och varför? Hur kommer de fram till t.ex Sverige?

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

En presentation av de moment vi kommer att arbeta med under år 3. Analysförmåga kunna beskriva orsaker och konsekvenser, föreslå

En presentation av de moment vi kommer att arbeta med under år 3. Analysförmåga kunna beskriva orsaker och konsekvenser, föreslå LPP SO (Historia, religion, geografi och samhällskunskap) år 3 En presentation av de moment vi kommer att arbeta med under år 3. Förmågor som ska tränas: Analysförmåga kunna beskriva orsaker och konsekvenser,

Läs mer

ZA5943 Flash Eurobarometer 397 (Consumer Attitudes Towards Cross-border Trade and Consumer Protection, wave 4)

ZA5943 Flash Eurobarometer 397 (Consumer Attitudes Towards Cross-border Trade and Consumer Protection, wave 4) ZA9 Flash Eurobarometer 97 (Consumer Attitudes Towards Cross-border Trade and Consumer Protection, wave ) Country Questionnaire Finland (Swedish) FL 97 - Consumers - FIS D Hur gammal är ni? (SKRIV NER

Läs mer

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2 8 Mycket bra Bra Dåligt Mycket dåligt EAS 1. Hur var ditt första intryck av denna kurs? Mycket bra 6 21 Bra 21 75 Dåligt - - Mycket dåligt 1 4 EAS - - Antal EAS:. Antal svarande: 28. Mv: (Skala 1) = 78,57

Läs mer

ANONYMA TENTAMINA (FÖRDELAR) ÅSIKTSTORG:

ANONYMA TENTAMINA (FÖRDELAR) ÅSIKTSTORG: ANONYMA TENTAMINA (FÖRDELAR) ÅSIKTSTORG: SVAR: 1. En bra lärare kan inte favorisera 2. Kan vara bra för att förminska diskriminering 3. Att man inte kan bli orättvist bedömd 4. Alla blir lika behandlade

Läs mer

Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11

Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11 Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11 - En undersökning av barnrättspraktikanter inom Landstinget Kronoberg Lina Ax och Elin Andén Barn- och fritidsprogrammet åk 3 Teknikum

Läs mer

Invandrarföretagare i Sverige och Europa. Farbod Rezania, Ahmet Önal Oktober 2009

Invandrarföretagare i Sverige och Europa. Farbod Rezania, Ahmet Önal Oktober 2009 Invandrarföretagare i Sverige och Europa Farbod Rezania, Ahmet Önal Oktober 2009 Sammanfattning 1 Sammanfattning I denna rapport har möjligheter och hinder för företagandet i Sverige jämförts med motsvarande

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (5)

Tjänsteskrivelse 1 (5) Tjänsteskrivelse 1 (5) 2010-09-08 FRN 2009/82 Fritidnämnden Redovisning av fritidsvanor bland barn och unga från vissa av Nackas särskolor Förslag till beslut Fritidsnämnden noterar informationen till

Läs mer

Studio Ett den 12 december: Svensk film med svensk textning

Studio Ett den 12 december: Svensk film med svensk textning Studio Ett den 12 december: Svensk film med svensk textning Jan-Peter Strömgren, förbundsordförande på Hörselskadades Riksförbund (HRF) och Kay Pollak, filmregissör, känd för bland annat "Så som i himmelen",

Läs mer

Storyline Familjen Bilgren

Storyline Familjen Bilgren Storyline Familjen Bilgren Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs 4 6 Eleverna får till en början möta familjen Bilgren som bor i Ringstorp. Familjen

Läs mer

Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Saltsjöbadens Golfklubb

Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Saltsjöbadens Golfklubb Förslag till Frågor och svar vid byte av finansieringssystem i Saltsjöbadens Golfklubb Varför föreslår styrelsen att Saltsjöbadens GK ska byta dagens finansieringssystem? I den utveckling som golfen genomgår

Läs mer

INTERVENIA Skatt och pensionskonsulter för egenföretagare

INTERVENIA Skatt och pensionskonsulter för egenföretagare 1 INTERVENIA Skatt och pensionskonsulter för egenföretagare Nästan alla ägare av aktiebolag betalar privat mera skatter och avgifter än vad de egentligen är skyldiga att göra. Pensionsförsäkring är det

Läs mer

Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016.

Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016. 2016-05-22 Sammanställning över enkätsvar från föräldrar till förskolebarn i Nynäshamns kommun, 2016. Enkäten avser Språksatsningens bokpåsar. 101 föräldrar har svarat på enkäten. 1. Har du och ditt barn

Läs mer

Jag tror därför att det är viktigt att ivrigt studera Skriften för att se vad Gud har att säga om olika saker.

Jag tror därför att det är viktigt att ivrigt studera Skriften för att se vad Gud har att säga om olika saker. Dopet i vatten Inledning Det är viktigt att läsa Bibeln och lära sig vad Gud vill säga till sitt folk. Jag tror på att noggrant studera Skriften så att man vet exakt vad Gud har för oss. Han säger att

Läs mer

Bele Barkarby DJ Utvecklingssamtal 2015

Bele Barkarby DJ Utvecklingssamtal 2015 Bele Barkarby DJ Utvecklingssamtal 2015 Markera endast 1 svar på varje fråga om inte annat anges Personlig målsättning 1. Vilka matcher vill du helst spela? a) DJ 1 b) DJ 2 c) JAS (Juniorallsvenskan) d)

Läs mer

Kalla kriget. Karta över Europa. VEU: VästEuropeiska Unionen. Källa: http://commons.wikimedia.org/wiki/file:cold_war_europe_military_map_sv.

Kalla kriget. Karta över Europa. VEU: VästEuropeiska Unionen. Källa: http://commons.wikimedia.org/wiki/file:cold_war_europe_military_map_sv. Kalla kriget Kalla kriget var en konflikt mellan USA och Sovjetunionen som utspelade sig från år 1945 till år 1989. USA och Sovjetunionen var två supermakter som bildades efter det Andra världskriget då

Läs mer

Våga Visa kultur- och musikskolor

Våga Visa kultur- och musikskolor Våga Visa kultur- och musikskolor Kundundersökning 04 Värmdö kommun Genomförd av CMA Research AB April 04 Kön Är du 37 6 34 65 39 60 3 69 0% 0% 40% 60% 0% 0% Kille Tjej Ej svar Våga Visa kultur- och musikskolor,

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer