Att mäta är att veta! Det vi mäter kan vi påverka!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att mäta är att veta! Det vi mäter kan vi påverka!"

Transkript

1 Att mäta är att veta! Det vi mäter kan vi påverka! Allt fler inser vikten av att mäta sin energianvändning och att man inte kan använda energileverantörens enda energimätare för att göra en analys av sin förbrukning. En del naturliga följdfrågor dyker då upp: Vilka parametrar behöver jag mäta, med andra ord, vilken eller vilka typer av mätare behöver jag? Hur kan jag skapa en infrastruktur för min mätvärdesinsamling som håller över tiden? Hur säkerställer jag att min investering inte är värdelös inom några år, när mina behov har förändrats? Nedan reder vi ut dessa och andra viktiga begrepp. Vi lever i en föränderlig värld! Det var inte alls många år sedan som vi inte hade en tanke på att installera fler energimätare än den som energileverantören använder för att debitera oss! Idag måste vi energideklarera alla byggnader, och vem vet vad vi behöver göra imorgon Utvecklingen går nu rasande fort i hela världen, pådriven av flera samverkande faktorer: Ett överhängande klimathot, som enligt expertisen kan tillskrivas våra utsläpp av växthusgaser. Ständigt ökande kostnader för alla former av energi. Nya lagar och förordningar, strängare krav från Boverket, internationella överenskommelser om reduktion av CO 2 utsläpp och energianvändning mm. Morötter i form av skattelättnader och bidrag för den som genomför energieffektiviseringsåtgärder. Dessutom ser många en kommersiell vinning i att profilera sitt företag som grönt och miljövänligt. Många gör officiella utfästelser om att t.ex. reducera energianvändningen med ett antal procent över en viss tid. I denna föränderliga tid är det naturligtvis av största vikt att tänka till en gång extra inför en investering i ett energimätsystem! Vilka mät- och analysbehov kan jag tänkas ha om ett par år? Många är de som gör en investering i ett stort antal traditionella kwhmätare för att kort därefter inse att de för en relativt liten merkostnad hade kunnat installera kombinationsinstrument och fått statistik över ström och spänning, effekt och energi, aktivt, reaktivt och skenbart, i varje fas för sig. Denna information hade kunnat hjälpa till att finna framtida problemområden (enskilda högt belastade grupper, snedfördelning mellan faser, överbelastade transformatorer eller överuttag gentemot tariffgränsen etc.). Om insamlingssystemet hade medgett det kunde man även ha fått visning av alla elektriska värden på en skärmbild i realtid! Som så ofta gäller devisen tänk efter före! 1 av (6)

2 Energieffektivisering En grundläggande anledning att installera ett mätsystem är för att möjliggöra analys av energianvändningen och sedan vidta energieffektiviseringsåtgärder. För att kunna identifiera besparingsmöjligheter behöver man oftast mäta olika typer av förbrukare var för sig, t.ex. elvärme, ventilation, belysning, kyla o.s.v. Det är också nödvändigt att logga mätvärden oftare än bara månadsvis. Åtminstone timvis mätning behövs, gärna ännu noggrannare. Med hjälp av en sådan historik kan man enkelt identifiera betydande besparingsmöjligheter, som ofta grundar sig i att befintliga system inte fungerar eller är felaktigt injusterade. Detta framgår tydligt när man kan se hur mycket energi som faktiskt används till belysning över helgen, till ventilation på nätterna eller till kyla och värme samtidigt o.s.v. Dessutom, om vi inte mäter varje typ av förbrukare för sig blir det mycket svårt att kontrollera att de energibesparingsåtgärder vi vidtagit faktiskt fått den effekt vi hade räknat med (eller som entreprenören hade utlovat). Vad behöver jag mäta? Konsten att välja rätt mätare När vi pratar om att mäta vår energianvändning tänker nog de flesta på vanliga traditionella kwh-mätare. Här är det verkligen på sin plats att tänka ett steg till Vilka mät- och analysbehov har jag om några år? Vilka ytterligare krav och pålagor kan komma från myndigheter? Eller varför inte framtida möjligheter till skattelättnader eller bidrag för de som kan påvisa sina besparingar på ett vederhäftigt sätt? Dessutom måste vi komma ihåg att vi installerar allt mer elektronik i våra byggnader och anläggningar. Elektronik som ofta genererar störningar i form av t.ex. övertoner och som själva kan störas av en allt för smutsig spänning! I många anläggningar kan också elförsörjningen klassas som kritisk operationssalar och intensivvårdsavdelningar, datacenter, industri med kontinuerliga processer o.s.v. Här blir det ännu viktigare att övervaka elkvaliteten! Idag är det möjligt att för en ringa merkostnad välja betydligt mer kapabla mätare, som inte bara mäter kwh, vilket är en väldigt god idé. Rena elkvalitetsmätare, som analyserar enskilda övertoner i både ström och spänning samt mäter störningar som t.ex. flimmer, spänningshöjningar och sänkningar, transienter mm, behöver naturligtvis inte installeras i varje mätpunkt, utan lämpligen vid den inkommande matningen samt eventuellt vissa kritiska drifter. En av de stora fördelarna med dessa mätare är att de kan ha möjlighet att tala om riktningen på en störning. Var det något som kom utifrån eller något vi själva orsakat? 2 av (6)

3 Lite om mätnoggrannhet och standarder Det pratas mycket om debiteringsgodkända mätare, trots att vi bara har en typ av aktör i branschen som har laglig rätt att debitera energi våra energibolag. Här förekommer stor begreppsförvirring! Historiskt sett har energibolag i olika länder haft egna lokala (och ibland också regionala) regler och krav på sina debiteringsmätare. Detta är något som EU kommer att rätta till, eftersom det anses vara ett hinder för fri konkurrens och rörlighet av varor och tjänster inom unionen. Nu har man skapat ett gemensamt direktiv för så kallade debiteringsmätare, MID, (Metering Instrument Directive). Detta är ett direktiv som omfattar många typer av mätare förutom just energimätare (värme-, vatten-, ånga-, gasmätare o.s.v.). Här definieras noggrannhetskrav i olika klasser samt kriterier för design, konstruktion och tillverkning i olika nivåer. Det som är viktigt att komma ihåg är dock att MID har ett begränsat tillämpningsområde: energibolagens debiteringsmätare. Det som vi andra sysslar med är egentligen undermätning, statistikmätning, egen energiuppföljning, kostnadsfördelning per avdelning eller producerad enhet o.dyl. Även en fastighetsägare som står för elabonnemanget, och som vill debitera sina hyresgäster för deras faktiska förbrukning debiterar inte energi i egentlig mening. Han har bara laglig rätt att fördela kostnaderna så rättvist som möjligt. För alla dessa applikationer är MID alltså inte direkt applicerbart, de faller utanför MID s tänkta användningsområde! Vad har vi då att förhålla oss till? Vad gäller egen intern statistik och uppföljning är det naturligtvis helt och hållet upp till var och en att sätta ribban för en rimlig mätnoggrannhet. I de flesta fall är ± 1 % onoggrannhet (Klass 1 enligt IEC ) fullt acceptabelt, medan elkvalitetsmätare ofta behöver ± 0,5 % eller ± 0,2 % (Klass 0,5S eller Klass 0,2S enligt IEC ). För kostnadsfördelning till hyresgäster gäller att dessa måste acceptera mätnoggrannheten för en korrekt kostnadsfördelning. I regel är ± 1 % onoggrannhet (Klass 1 enligt IEC ) fullt acceptabelt även här, lite beroende på energibehovet för hyresgästerna. Skulle en hyresgäst vara storförbrukare kanske han kräver en noggrannare mätning då avvikelsen kan innebära betydande belopp. Märk väl att noggrannhetsklasserna enligt IEC serien endast refererar till mätning av aktiv energi. För elkvalitetsmätare kan man behöva specificera noggrannhetskrav för andra elektriska storheter. IEC kan då vara en lämplig standard att referera till. Denna standard innefattar s.k. PMD (Performance Measuring and monitoring Devices), dvs. kombinationsinstrument. Den definierar då inte bara energimätning utan alla uppmätta storheter. 3 av (6)

4 Mätvärdesinsamling Olika anläggningar och installationer har väldigt skiftande behov men alla har en sak gemensamt: ingen vill springa runt och läsa av alla dessa mätare manuellt! I vissa byggnader kan man nöja sig med att koppla alla mätarna till en gateway, t.ex. PowerLogic EGX300, som helt automatiskt skapar hemsidor på det lokala intranätet. Här kan sedan all information läsas från vilken dator som helst (lösenordsskyddat förstås). I andra anläggningar vill man kanske länka in informationen i ett befintligt överordnat system, som t.ex. ett SCADA-system som Vijeo Citect eller ett fastighetsautomatiseringssystem som TAC Vista. Har man behov av djupare analyser satsar man förstås på ett renodlat energiövervakningssystem som PowerLogic ION Enterprise. Vilken infrastruktur ska man då satsa på? Det finns ju massor av olika kommunikationsprotokoll! Även här är behoven skiftande. Det kan finnas anledning att tänka framåt innan man bestämmer sig. Vi redogör här för för- och nackdelar med några vanliga lösningar för kommunikation av mätvärden. Pulsutgångar är kanske det enklaste/simplaste sättet att läsa av energianvändning. Här finns dock stora begränsningar. Man kan endast läsa av ständigt ökande storheter som aktiv, reaktiv och skenbar energi. Inga andra mätvärden kan förmedlas via en pulsutgång, varför man riskerar att finna sig låst installationen kan vara värdelös den dagen behoven ökar. En lösning med pulsräknare kan vara användbart då man endast vill hämta in dessa grundläggande värden till ett överordnat PLC-baserat system. M-bus är ett kommunikationsprotokoll specifikt utvecklat för avläsning av olika typer av mätare (vatten, el, värme o.s.v.). M-bus protokollet har en hel del fördelar just för att det är avsett för mätaravläsning men har tyvärr även en del svagheter. Protokollet som sådant har t.ex. stöd för höga kommunikationshastigheter men hämmas så gott som alltid av de mätare som idag finns att tillgå med M-busgränssnitt. Dessa mätare är i regel konstruerade för att mäta och sedan kommunicera sina värden någon gång ibland man har således inte prioriterat hög kommunikationshastighet. Eftersom hastigheten i nätet styrs av den långsammaste enheten blir en M-businstallation oftast olämplig för att kommunicera stora datamängder eller mätvärden i realtid. M-bus kan vara lämpligt i applikationer där man inte förväntar sig ett förändrat energistyrnings- eller övervakningsbehov, som flerfamiljsbostäder eller liknande. Noteras bör att det finns ett flertal gränssnitt på marknaden som omvandlar M-bus till t.ex. Modbus, vilket kan användas då behoven av styrning och övervakning ökar mer än man ursprungligen tänkt sig, eller då det visar sig nödvändigt att kunna koppla in annan utrustning. Modbus är en mycket välkänd och spridd fältbuss, tillika ett enkelt och öppet protokoll. Denna typ av gränssnitt återfinns i regel på alla kombinationsinstrument och elkvalitetsinstrument. Här kan man på ett enklare sätt ansluta till olika typer av apparater, såsom mätare, frekvensomvandlare, skyddsenheter i lågspänningsapparater, reläskydd för hög- och mellanspänning, UPSer, intelligenta startapparater, PLCer m.m. Man har också alla möjligheter att hämta in mätvärden från olika värmemätare, gasmätare, bränslenivåmätare i en dieseltank eller vad som helst genom de analoga och digitala in- och utgångar som finns i många kombinationsinstrument! Här finns så gott som alltid stöd för 4 av (6)

5 höga hastigheter och dubbelriktad kommunikation för att utföra kommandon som att centralt skicka tänd- och släcksignaler, styra laster eller reservkraftapplikationer. Om man i framtiden vill ha möjlighet att ansluta andra enheter än bara traditionella, enkla mätare eller använda systemet för styrning av olika funktioner är en fältbuss av traditionell typ att föredra. Ethernet TCP/IP är egentligen inte ett protokoll i samma mening som M-bus eller Modbus. Det är en standard som anger elektrisk signalnivå samt paketformatet som "transporteras". Det säger inget om vilket protokoll som kommuniceras. Nästan alla protokoll kan nyttja Ethernet som media, dvs. att meddelandet kapslas in i TCP- eller UDP-paket (dock kan kanske inte hårdvaran hantera det, men begränsningen ligger alltså inte i mediat). Det finns således möjligheter att skicka t.ex. Modbus över ett TCP/IPnät, som fastighetens befintliga intranät, via en enkel gateway. Detta kan vara mycket användbart då det minimerar investeringarna i infrastruktur och kabeldragning datanätet finns ju redan där! Dessutom har Ethernet TCP/IP inga egentliga begränsningar i avstånd/räckvidd och är det absolut mest spridda och välanvända gränssnittet som finns idag. 5 av (6)

6 Sammanfattning I t.ex. flerfamiljsbostäder kan en infrastrukturlösning med M-bus ofta vara lämplig. Här är man bara intresserad av att fördela kilowattimmarna, och den tillhörande kostnaden, mellan hyresgästerna. Någon djupare energianalys finns det inte behov av idag. Skulle ett sådant behov utvecklas i framtiden finns redan nu olika gränssnitt som översätter M-bus till t.ex. Modbus, så att mer avancerade instrument kan kopplas in. Kom bara ihåg att M-bus installationen som sådan inte blir snabbare än den långsammaste mätaren. I större kontorsfastigheter, köpcentra, kommersiella byggnader o.s.v. måste man tänka sig för och göra en framtidssäker installation. Här måste hänsyn tas till ökande energikostnader, kommande skärpta krav från myndigheter, ökat behov av energiövervakning och laststyrning. Här gör man bäst i att satsa på kombinationsinstrument med Modbuskommunikation, anslutna till en Ethernet TCP/IP gateway. En sådan arkitektur är fullständigt öppen för att anslutas till alla typer av överordnade system fastighetsautomatisering, SCADA-system eller energiövervakningssystem. Detta även om man från början bara gör en minimal investering med en gateway som automatiskt genererar hemsidor på intranätet för energiövervakning. Ingen del av infrastrukturen blir omodern utan kan utnyttjas vidare även med framtidens ökande behov. För industrianläggningar, sjukhus och datacenter är det redan idag högintressant att övervaka mer än bara kilowattimmar. Elkvalitet och tillgänglighet är av högsta prioritet. För industriella applikationer installeras ofta en avancerad elkvalitetsmätare, t.ex. en PowerLogic ION 7550 eller ION 7650, vid inkommande matning från energileverantören samt kanske flera för utvalda kritiska drifter. Dessa kan då också agera som Modbus-master för flera underliggande kombinationsinstrument och gränssnitt mot överordnade TCP/IPbaserade system. Energibolag använder sedan länge samma typ av avancerade elkvalitetsinstrument. De sitter i alla överlämningspunkter samt för att med debiteringsnoggrannhet mäta levererad energi från t.ex. vindkraftparker. Här är det också väsentligt att kontrollera elkvaliteten på den energi som levereras! Mätare som PowerLogic ION 7650 kan på ett mycket enkelt och överskådligt sätt kontrollera överensstämmelse med elkvalitetsnormer som EN För energibolag är det ofta av intresse att mätaren kan kommunicera på flera olika protokoll inklusive uppringt modem. Kontakta Schneider Electric idag för att få veta mer! info@se.schneider-electric.com 6 av (6)

Energieffektivisering med målet att minska energiförbrukning med 20%

Energieffektivisering med målet att minska energiförbrukning med 20% Energieffektivisering med målet att minska energiförbrukning med 20% Flavio Santos Director Services and Projects Georg Lannge Sales Manager Industry Phone: +46(0)155 26 54 07 Mobile: +46(0) 70 612 6804

Läs mer

Produkter & system MANAGE YOUR ENERGY

Produkter & system MANAGE YOUR ENERGY Produkter & system MC-Web.se Nu kan du se var, när och hur energin förbrukas Det talas idag mycket om att vi måste hushålla med våra energiresurser. Hur skall vi kunna göra det om vi inte på ett rimligt

Läs mer

Smart mätning med Hager energimätare

Smart mätning med Hager energimätare Energimätare Smart mätning med Hager energimätare De 12 nya energimätarna sätter en ny standard när det gäller mätning. Särskilt intressant är det stora utbudet av produkter för direktmätning av 63A och

Läs mer

GURUSOFT EOS ENERGIOPTIMERING INDUSTRI, INFRASTRUKTUR, FASTIGHET

GURUSOFT EOS ENERGIOPTIMERING INDUSTRI, INFRASTRUKTUR, FASTIGHET GURUSOFT EOS ENERGIOPTIMERING INDUSTRI, INFRASTRUKTUR, FASTIGHET PRODUKTÖVERSIKT Produkt EOS Scada2Report Varningssystem Geodata Funktionsområde Energiuppföljningssystem - Innehåller all grundläggande

Läs mer

SÄNKER din elförbrukning på belysning med upp till 35% SÄNKER din elförbrukning på blandade laster med 9-15%

SÄNKER din elförbrukning på belysning med upp till 35% SÄNKER din elförbrukning på blandade laster med 9-15% SÄNKER din elförbrukning på belysning med upp till 35% SÄNKER din elförbrukning på blandade laster med 9-15% SÄNKER dina CO 2 utsläpp med ett ½ kg per sparad kwh SÄNKER dina underhåll/servicekostnader

Läs mer

Beskrivning av PowerSoft

Beskrivning av PowerSoft BESKRIVNING AV POWERSOFT... 1 PRINCIPSKISS... 1 ANVÄNDARDEL... 2 Visningssidor... 2 Visning och hantering... 4 Diagram och tabeller... 5 KONFIGURATION... 7 Kommunikation och anslutningar... 7 Instrument...

Läs mer

Schneider Electric är involverade i 72% av slutanvändarnas energiförbrukning. Vi kan hjälpa er att spara!

Schneider Electric är involverade i 72% av slutanvändarnas energiförbrukning. Vi kan hjälpa er att spara! Energieffektivitet Schneider Electric är involverade i 72% av slutanvändarnas energiförbrukning Vi kan hjälpa er att spara! Schneider Electric - Segment Industri & Automation - Augusti 2009 2 Byggnader

Läs mer

Hur mår din eldistribution och dina kondensatorer? Mätning, analys och underhåll för bättre elkvalitet

Hur mår din eldistribution och dina kondensatorer? Mätning, analys och underhåll för bättre elkvalitet Hur mår din eldistribution och dina kondensatorer? Mätning, analys och underhåll för bättre elkvalitet Provad utrustning och analyserat nät ger säker och tillförlitlig elkvalitet En allt kraftfullare satsning

Läs mer

ECOFIT. Lågspänningsdistribution Modernisering av ställverk. Make the most of your energy

ECOFIT. Lågspänningsdistribution Modernisering av ställverk. Make the most of your energy PE90458 Lågspänningsdistribution Modernisering av ställverk ECOFIT TM Uppgradera din installation från Masterpact M till Masterpact NW och öppna dörren till energieffektivisering Make the most of your

Läs mer

Energimätare digital, 3-fas med eller utan N

Energimätare digital, 3-fas med eller utan N El-skåp Energimätare och multiinstrument Energimätare Energimätare digital, 3-fas med eller utan N Anslutning med strömtransformatorer Hög mätnoggrannhet Snabb och enkel navigering Expanderbar True RMS

Läs mer

Energimätning som det borde vara

Energimätning som det borde vara Energimätning som det borde vara Frukostseminarium 2014-03-19 Varför vill vi ha tillgång till mätdata? Alternativ Korrekt faktura och månadsvis debitering Möjlighet att belasta rätt brukare med sin kostnad

Läs mer

Smart Heat Grid. Hur funkar det? Noda Intelligent Systems Noda Smart Heat Grid

Smart Heat Grid. Hur funkar det? Noda Intelligent Systems Noda Smart Heat Grid Smart Heat Grid Hur funkar det? 1 Vad är Noda Intelligent Systems? Noda Intelligent Systems grundades 2005 och utvecklar intelligenta system för energieffektivisering och systemövergripande energioptimering

Läs mer

Framtidens energieffektiva elinstallationer

Framtidens energieffektiva elinstallationer Framtidens energieffektiva elinstallationer Det vi inte mäter kan vi inte förbättra Per Carlberg, Schneider Electric Energieffektivitet idag och imorgon Björn Norberg, ABB Mätvärdesinsamling Det vi inte

Läs mer

!!! Solcellsanläggning! Miljövänligt, självförsörjande och kostnadsbesparande!

!!! Solcellsanläggning! Miljövänligt, självförsörjande och kostnadsbesparande! Solcellsanläggning Miljövänligt, självförsörjande och kostnadsbesparande Det finns många anledningar att utnyttja energin från solen, men hur går man tillväga? Vad krävs för att skapa sin egen solcellsanläggning?

Läs mer

Fastighetsautomation med KNX - den energieffektiva lösningen

Fastighetsautomation med KNX - den energieffektiva lösningen Fastighetsautomation med KNX - den energieffektiva lösningen Marie Holmberg, Schneider Electric Mats Karlberg, ABB Arrangeras av Voltimum.se portalen för elproffs Energiutmaningen Byggnader och industri

Läs mer

NODA Smart Heat Grid. Hur funkar det?

NODA Smart Heat Grid. Hur funkar det? NODA Smart Heat Grid Hur funkar det? Om NODA NODA grundades 2005 baserat på forskning på Blekinge Tekniska Högskola Bygger på en stark vetenskaplig grund inom datavetenskap, artificiell intelligens and

Läs mer

EPC. Erfarenheter från Sverige

EPC. Erfarenheter från Sverige EPC Erfarenheter från Sverige Innehåll 1. Schneider-Electric 2. EPC - bakgrund 3. EPC - medlet att nå målen 2 Energiutmaningen Fakta Behov vs Dubblering av globala energibehovet fram till 2050 och av 2

Läs mer

ELMÄTAREN. Så fungerar den

ELMÄTAREN. Så fungerar den ELMÄTAREN Så fungerar den Vi installerar snart en ny elmätare med ny modern teknik hos dig. Alla LEVA i Lysekils elmätare är fjärravlästa, vilket innebär att värden skickas automatiskt till vår databas

Läs mer

Framtidens Energilösningar

Framtidens Energilösningar Framtidens Energilösningar Marie Holmberg Schneider Electric Arrangeras av Voltimum.se portalen för elproffs Faktum Energidilemmat Behov Efterfrågan År 2050 Elförbrukning år 2030 Källa: IEA 2007 vs CO

Läs mer

Erfarenheter av IMD i bostadshus. Stefan Källman Energi & Miljöchef Hyresbostäder i Norrköping AB

Erfarenheter av IMD i bostadshus. Stefan Källman Energi & Miljöchef Hyresbostäder i Norrköping AB Erfarenheter av IMD i bostadshus Stefan Källman Energi & Miljöchef Hyresbostäder i Norrköping AB Hyresbostäder I korthet 100% ägt av Norrköpings kommun Omsätter 813 Mkr 181 fastigheter 9 475 lägenheter

Läs mer

Kombi-instrument CVM.C2

Kombi-instrument CVM.C2 Kombi-instrument CVM.C2 V A kw kva kvarc kvarl cos Hz kwh kvarlh kvarch CVM.C2 Mäter... 44 parametrar inkl. strömmen i nollan Övertoner THD tom 15:e ordningen Visar... Momentanvärden per fas alt. genomsnittsvärde

Läs mer

VÅRA KUNDER HAR MÅL & KRAV PÅ SINA FASTIGHETER.

VÅRA KUNDER HAR MÅL & KRAV PÅ SINA FASTIGHETER. VÅRA KUNDER HAR MÅL & KRAV PÅ SINA FASTIGHETER. Vi hjälper våra kunder att säkerställa rätt inomhusklimat & energiprestanda i människors hem och arbetsplatser VÅR AFFÄR IDAG FRAMTIDEN: GÅ FRÅN PRODUKT

Läs mer

Malmö Stad Stadsfastigheter

Malmö Stad Stadsfastigheter Stadsfastigheter Överordnat SCADA system BILAGA 5 Mediamätning FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG Version 2013 : Antal sidor: 19 Utfärdat av (ÖS) 2 (19) INNEHÅLLSFÖRTECKNING ALLMÄNT FÖRUTSÄTTNINGAR SIDA 3 3 DEFINITION

Läs mer

förnybar energi För kommersiella fastigheter www.newsec.se

förnybar energi För kommersiella fastigheter www.newsec.se förnybar energi För kommersiella fastigheter www.newsec.se newsec Newsec Energy är ett kunskapsföretag inom geoenergi med fokus på stora och medelstora fastigheter. Med rätt kunskap och tekniklösning kan

Läs mer

Flygt APP 700 Utrustning för övervakning och styrning

Flygt APP 700 Utrustning för övervakning och styrning Running head Flygt APP 700 Utrustning för övervakning och styrning Avancerad styrning av pumpstationer Varför nöja sig med en kompromiss? Det finns ett otal olika system för pumpstyrning på marknaden.

Läs mer

Energisparprojekt för bättre livsmiljö Gavlefastigheter AB 2008-2011

Energisparprojekt för bättre livsmiljö Gavlefastigheter AB 2008-2011 Energisparprojekt för bättre livsmiljö Gavlefastigheter AB 2008-2011 Gävle Stadshus AB AB Gavlegårdarna Gävle Energi AB Gavlefastigheter Gävle kommun AB Gävle/Sandviken Flygfält AB Lagerhus AB Gävle Hamn

Läs mer

ezecontrol en webtjänst för dataloggning, styrning och larm Version 2013-09-01_up

ezecontrol en webtjänst för dataloggning, styrning och larm Version 2013-09-01_up ezecontrol en webtjänst för dataloggning, styrning och larm Version 2013-09-01_up ezecontrol En webtjänst för övervakning och loggning av mätardata Åtkomst till momentan och historisk data från vilken

Läs mer

Fastighetsautomation ur ett ekonomiskt perspektiv

Fastighetsautomation ur ett ekonomiskt perspektiv Fastighetsautomation ur ett ekonomiskt perspektiv Nils Brolin, ABB Marie Holmberg, Schneider Electric Innehåll Varför fastighetsautomation Krav på energieffektivisering Lagar och föreskrifter EN 15232

Läs mer

Klarar ditt företag ett elpris på 2-3 kr/kwh? (d v s 2-3 gånger dagens elpris)

Klarar ditt företag ett elpris på 2-3 kr/kwh? (d v s 2-3 gånger dagens elpris) Klarar ditt företag ett elpris på 2-3 kr/kwh? (d v s 2-3 gånger dagens elpris) Priset räknas inte längre i ören De låga svenska energipriserna är ett minne blott. På en allt mer integrerad nordisk och

Läs mer

metrum SPQ/SPQx Portabla energi & elkvalitetsmätinstrument (klassa)

metrum SPQ/SPQx Portabla energi & elkvalitetsmätinstrument (klassa) metrum SPQ/SPQx Portabla energi & elkvalitetsmätinstrument (klassa) Användarvänliga för mätning i t.ex. leveranspunkter, fasadmätarskåp och industrimiljöer Metrums portabla mätinstrument De portabla Metrum

Läs mer

Styrsystem Unik brandspällsstyrning

Styrsystem Unik brandspällsstyrning Styrsystem Unik brandspällsstyrning AURASAFE AURASAFE Systemkomponenter Unik lösning med AuraSafe AuraSafe är marknadens mest flexibla styrsystem för övervakning av brand- och brandgasspjäll. Systemet

Läs mer

Styrsystem Unik brandspällsstyrning

Styrsystem Unik brandspällsstyrning Styrsystem Unik brandspällsstyrning AURASAFE AURASAFE Unik lösning med AuraSafe AuraSafe är marknadens mest flexibla styrsystem för övervakning av brand- och brandgasspjäll. Systemet kan övervaka upp till

Läs mer

Elmätaren. Så fungerar den

Elmätaren. Så fungerar den Elmätaren Så fungerar den Våra elmätare Turtle För att kunna mäta din elanvändning och se till att du får korrekta fakturor har vi installerat en elmätare hos dig. Alla våra elmätare är fjärravlästa, vilket

Läs mer

SwingControl. för TurboSwing filter. Ver. 2.0 2014-03

SwingControl. för TurboSwing filter. Ver. 2.0 2014-03 SwingControl för TurboSwing filter 2014-03 Ver. 2.0 Innehåll Produktbeskrivning sid 3 Funktion sid 3 Konstruktion sid 4 Dimensioner sid 5 Riktlinjer vid VVS konstruktion sid 5 Riktlinjer vid El konstruktion

Läs mer

IMD Individuell Mätning och Debitering

IMD Individuell Mätning och Debitering IMD Individuell Mätning och Debitering Rekommendation träffat mellan SABO, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen Anders Johansson SABO IMD-rekommendationen Generell rekommendation för hela IMD-området

Läs mer

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter (STAFS 2006:7) om mätare för aktiv elenergi

Konsoliderad version av. Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter (STAFS 2006:7) om mätare för aktiv elenergi Konsoliderad version av Styrelsens för ackreditering och teknisk kontroll (Swedac) föreskrifter (STAFS 2006:7) om mätare för aktiv elenergi (Rubriken har denna lydelse genom STAFS 2015:1.) Ändring införd:

Läs mer

Häng med på tåget - KNX enklare att projektera än du tror

Häng med på tåget - KNX enklare att projektera än du tror Häng med på tåget - KNX enklare att projektera än du tror Marie Holmberg, Schneider Electric Fredrik Persson, ABB Innehåll Ökad efterfrågan på fastighetsautomation KNX Konsulthandbok Belysningsstyrning

Läs mer

krävs för att kunna utföra arbete. Den finns i många former men kan inte förstöras, bara omvandlas från en form till en annan.

krävs för att kunna utföra arbete. Den finns i många former men kan inte förstöras, bara omvandlas från en form till en annan. energi krävs för att kunna utföra arbete. Den finns i många former men kan inte förstöras, bara omvandlas från en form till en annan. elektricitet är när negativa och positiva laddningar dras till varandra.

Läs mer

Larmet går i bröstfickan

Larmet går i bröstfickan ÖVERFÖRING VIA SMS Larmet går i bröstfickan Med den här lösningen går det snabbt och lätt att skicka information till antingen ett överordnat automationssystem, eller direkt till din mobiltelefon som ett

Läs mer

Välkomna INDVIDUELL MÄTNING OCH DEBITERING AV VARMVATTEN OCH VÄRME. Informationsmöte Brf Staren 1 2012-09-24

Välkomna INDVIDUELL MÄTNING OCH DEBITERING AV VARMVATTEN OCH VÄRME. Informationsmöte Brf Staren 1 2012-09-24 Välkomna INDVIDUELL MÄTNING OCH DEBITERING AV VARMVATTEN OCH VÄRME Informationsmöte Brf Staren 1 2012-09-24 AGENDA Bakgrund Vår energiförbrukning och kostnad Hur mäter vi Mätnings- och debiteringsprinciper

Läs mer

Funktionskrav elmätare Erfarenheter från Vattenfall Eldistribution. EI seminarium, 16 December 2014 Lars Garpetun

Funktionskrav elmätare Erfarenheter från Vattenfall Eldistribution. EI seminarium, 16 December 2014 Lars Garpetun Funktionskrav elmätare Erfarenheter från Vattenfall Eldistribution EI seminarium, 16 December 2014 Lars Garpetun Presentation Bakgrund Behov och möjligheter Erfarenheter Framtida utveckling Bakgrund Krav

Läs mer

2013-04-22. Fjärrvärmedagarna Borlänge. Mätning, rapportering och debitering. Företagskategorier och antal företag. 17 april 2013

2013-04-22. Fjärrvärmedagarna Borlänge. Mätning, rapportering och debitering. Företagskategorier och antal företag. 17 april 2013 Fjärrvärmedagarna Borlänge 17 april 2013 EI R2010:02 Fakturering efter faktisk förbrukning och reglering av mätperiodens längd avseende fjärrvärme. Lagen gäller från 1 januari 2015 Mätning månadsvis Rapportering

Läs mer

Smart energimätning i din ICA-butik MANAGE YOUR ENERGY

Smart energimätning i din ICA-butik MANAGE YOUR ENERGY Smart energimätning i din ICA-butik MANAGE YOUR ENERGY Om Megacon Megacon AB startades 1984 med försäljning av mätinstrument och elsäkerhetsprodukter. Sedan 1997 säljer Megacon egenutvecklade produkter

Läs mer

Individuell värme- och varmvattenmätning. Dennis Westin 2010-03-24

Individuell värme- och varmvattenmätning. Dennis Westin 2010-03-24 Individuell värme- och varmvattenmätning Dennis Westin 2010-03-24 I enlighet med informationen på förra årets Stämma kommer vi vid årets Stämma att informera om Individuell värmemätning. Vi kommer dock

Läs mer

PowerLogic TM Kombinationsinstrument PM1 000-serien. Datablad

PowerLogic TM Kombinationsinstrument PM1 000-serien. Datablad PowerLogic TM Datablad 201 1 Funktioner och tekniska data PowerLogic PM1000-seriens kombinationsinstrument är lättanvända, kostnadseffektiva instrument tillhandahåller de grundläggande mätfunktionerna

Läs mer

STYRSYSTEM. Styrning, reglering och övervakning för alla typer av torkningsarbeten, såväl vattenskadesaneringar som fasta installationer.

STYRSYSTEM. Styrning, reglering och övervakning för alla typer av torkningsarbeten, såväl vattenskadesaneringar som fasta installationer. styrsystem CORROVENTA STYRSYSTEM Styrning, reglering och övervakning för alla typer av torkningsarbeten, såväl vattenskadesaneringar som fasta installationer. 80 www.corroventa.se styrsystem www.corroventa.se

Läs mer

Affärsverket svenska kraftnäts författningssamling

Affärsverket svenska kraftnäts författningssamling Affärsverket svenska kraftnäts författningssamling Utgivare: chefsjurist Bertil Persson, Svenska Kraftnät, Box 526, 162 15 Vällingby ISSN 1402-9049 Kraftnät Affärsverket svenska kraftnäts föreskrifter

Läs mer

MM8000 ökad säkerhet och kontroll med intelligent övervakning

MM8000 ökad säkerhet och kontroll med intelligent övervakning MM8000 ökad säkerhet och kontroll med intelligent övervakning Skalbart och flexibelt övervakningssystem för alla användningsområden Answers for infrastructure. Övervakningsstation MM8000 Brand Inbrott

Läs mer

Anbud - Individuell mätning och debitering. Rörskärets samfällighetsförening. Innehållsförteckning:

Anbud - Individuell mätning och debitering. Rörskärets samfällighetsförening. Innehållsförteckning: Namn: Rörskärets samfällighetsförening Att: Jan Villaume Datum: 2013-08-13 Gata: Storholmsvägen 382 Objekt: Rörskärets samf. Postadress: 132 52 Saltsjö-boo Offert-nr: 657 Anbud - Individuell mätning och

Läs mer

El, Automation & Process

El, Automation & Process El, Automation & Process El, Automation & Process Genom åren har vi byggt upp en mycket bra erfarenhet där vi idag åtar oss uppdrag inom projektering, dimensionering, konstruktion, dokumentation och programmering

Läs mer

IMSE WebMaster. med inbäddad webbserverteknik

IMSE WebMaster. med inbäddad webbserverteknik IMSE WebMaster med inbäddad webbserverteknik IMSE WebMaster är ett unikt TCP/IP baserat system för övervakning, mätning och styrning. Det unika med IMSE WebMaster är att den har inbäddade hemsidor för

Läs mer

F A S T I G H E T S A U T O M A T I O N Styrsystem, dyrt och krångligt, eller?? Välkomna!

F A S T I G H E T S A U T O M A T I O N Styrsystem, dyrt och krångligt, eller?? Välkomna! Välkomna! Mats Nydélius Gunnar Wennerberg Martin Cederström Lars-Johan Rönn ABB Hager Tehalit Schneider Electric ELKO Dagens tema! Fyra myter om fastighetsautomation 1. Dyrt, kostar alldeles för mycket!

Läs mer

Styrdirigenten skapar harmoni bland energiförbrukarna! Energibesparing med snabb lönsamhet

Styrdirigenten skapar harmoni bland energiförbrukarna! Energibesparing med snabb lönsamhet Styrdirigenten skapar harmoni bland energiförbrukarna! Energibesparing med snabb lönsamhet Vi är Lorentzons styr Företaget grundades 1998 av Anne-Marie Heder & Arne Lorentzon Styr- och övervakningsteknik

Läs mer

Joel Torkelsson VP Sales & Marketing, Emelie Roth, Sales Representative

Joel Torkelsson VP Sales & Marketing, Emelie Roth, Sales Representative 2016-10-18 Joel Torkelsson VP Sales & Marketing, Emelie Roth, Sales Representative Agenda Bakgrund till Metry Vanliga problem med insamling Hur Metry samlar energidata Nya användningsområden för energidata

Läs mer

Marina 2009. Design Kvalité Miljö Säkerhet

Marina 2009. Design Kvalité Miljö Säkerhet Produktkatalog Marina 2009 Design Kvalité Miljö Säkerhet Marina 2009 Design Kvalité Miljö Säkerhet Om företaget Vi vill vara marknadsledande när det gäller design, kvalité, miljö och säkerhet. Vi ser framåt

Läs mer

10 års erfarenhet av IMD. Stefan Källman

10 års erfarenhet av IMD. Stefan Källman 10 års erfarenhet av IMD Stefan Källman Stefan.kallman@hyresbostader.se 011-21 15 85 Det var en gång Ringdansen byggdes 1968-71 Arkitekt Erik Ahlin Två stora ringpar, Guldringen och Silverringen Totalt

Läs mer

Innovation by experience

Innovation by experience Samarbete för lägre energikostnad Innovation by experience Det finns mycket som tyder på att energipriserna kommer att öka i framtiden. Oljeutvinningen närmar sig sitt kapacitetstak och konflikter i vår

Läs mer

wallox Utanpåliggande Flödesmätare DMTFB Ultraljud Clamp-On

wallox Utanpåliggande Flödesmätare DMTFB Ultraljud Clamp-On Utanpåliggande, ingen påverkan på flödet. Kompakt format Robust konstruktion. Skyddsklass IP 68 Flödeshastighet -12 till 12 m/s Utvecklad för att tåla mycket tuffa mijöer Temperaturområde -40 till 250

Läs mer

5 frågor som hjälper dig i valet av redundant lösning

5 frågor som hjälper dig i valet av redundant lösning GUIDE 5 frågor som hjälper dig i valet av redundant lösning När vår uppkoppling blir allt mer affärskritisk ökar också kraven på att den ska vara robust och säker. En butik som inte kan ta betalt och ett

Läs mer

Allt handlar om att kommunikationen måste fungera, utan avbrott.

Allt handlar om att kommunikationen måste fungera, utan avbrott. Datakommunikation för företag med höga krav. Allt handlar om att kommunikationen måste fungera, utan avbrott. Företag i dag är beroende av att kommunikationen fungerar. Att olika typer av devices kan prata

Läs mer

Lågspänningsprodukter Produkter för solcellsystem

Lågspänningsprodukter Produkter för solcellsystem Lågspänningsprodukter Produkter för solcellsystem 2 Produkter för solcellsystem Lågspänningsprodukter Solen är en gåva Solceller är en investering inför framtiden Energi är en av de största globala utmaningarna

Läs mer

Vad är en energi- kartläggning och hur går den till? Nenets rekommendation, april 2009

Vad är en energi- kartläggning och hur går den till? Nenets rekommendation, april 2009 Vad är en energikartläggning och hur går den till? Nenets rekommendation, april 2009 Innehåll Energikartläggning................................ sid 3 Varför göra en energikartläggning?............ sid

Läs mer

Fastighetsautomation. Automatisera driften av dina fastigheter och spara energi

Fastighetsautomation. Automatisera driften av dina fastigheter och spara energi Fastighetsautomation Automatisera driften av dina fastigheter och spara energi optimera inneklimatet och minimera energianvändningen med ett öppet, integrerat system Automatisera dina fastigheter Det finns

Läs mer

UltraE Ultrasonisk Energimätare

UltraE Ultrasonisk Energimätare UltraE Ultrasonisk Energimätare För värme och kyla Manual REV 1.0/2016 Vi reserverar oss felskrivningar samt förbehåller oss rätten att utan särskilt medgivande ändra produkten. Innehåll 1. Introduktion...

Läs mer

Flödesmätare LRF-2000SW

Flödesmätare LRF-2000SW Bild visar TM-1 Utanpåliggande sensorer, ingen påverkan på flödet Kompakt format Kapsling IP65 Temperaturområde 0-160 C För rör DN15mm till DN6000mm Noggrannhet ±1% av uppmätt värde Energiflödesmätning

Läs mer

Fastighetsnätets uppbyggnad

Fastighetsnätets uppbyggnad Fastighetsnätets uppbyggnad Vi skall försöka förklara hur fibernätet ansluts till huset och ge exempel på hur man kan bygga sitt eget nät inomhus. OBSERVERA ATT BILDERNA GER EXEMPEL HUR DE OLIKA KOMPONENTERNA

Läs mer

Så går VA-anslutningen till när det allmänna nätet är utbyggt och färdigt att tas i drift.

Så går VA-anslutningen till när det allmänna nätet är utbyggt och färdigt att tas i drift. Så går VA-anslutningen till när det allmänna nätet är utbyggt och färdigt att tas i drift. Information om hur anslutningen går till samt översiktliga illustrationer som visar hur VAinstallationen på din

Läs mer

Fråga: Vilken typ av anläggning för elproduktion ska man välja?

Fråga: Vilken typ av anläggning för elproduktion ska man välja? FAQ Mikroproduktion FAQ som Svensk Energi har tagit fram. Teknik Fråga: Vilken typ av anläggning för elproduktion ska man välja? Svar: Det beror på vilka förutsättningar man har där man bor samt vilket

Läs mer

eflex Energistyrningssystemet som ger dig optimalt inomhusklimat och bättre ekonomi.

eflex Energistyrningssystemet som ger dig optimalt inomhusklimat och bättre ekonomi. eflex Energistyrningssystemet som ger dig optimalt inomhusklimat och bättre ekonomi. eflex sänker din elkostnad helt utan kompromiss i komfort. eflex är kompatibelt via en enkel kalendersynkroniseras av

Läs mer

EN VÄRLDSNYHET VÄRLDEN VERKLIGEN BEHÖVER

EN VÄRLDSNYHET VÄRLDEN VERKLIGEN BEHÖVER Pressinformation EN VÄRLDSNYHET VÄRLDEN VERKLIGEN BEHÖVER För bildmaterial och ytterligare information besök http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/el-bjoern Så funkar e3 e3 är en teknologi för att kontrollera

Läs mer

LANDSTINGSSERVICE I UPPSALA LÄN STYR- OCH ÖVERVAKNINGSSYSTEM. 5 Scadasystem.doc. Dokument Scadasystem. Sidnr 1(9)

LANDSTINGSSERVICE I UPPSALA LÄN STYR- OCH ÖVERVAKNINGSSYSTEM. 5 Scadasystem.doc. Dokument Scadasystem. Sidnr 1(9) 1(9) Sidantal 99 LANDSTINGSSERVICE I UPPSALA LÄN STYR- OCH ÖVERVAKNINGSSYSTEM 5.doc Landstingsservice i Uppsala Län 751 85 UPPSALA Tel. 018-611 00 00 Fax 018-69 58 18 2(9) Innehållsförteckning Allmänt......

Läs mer

Bruksanvisning EM24 DIN Energimätare

Bruksanvisning EM24 DIN Energimätare Bruksanvisning EM24 DIN Energimätare 09-11-10 1. Allmänt... 1 2. Handhavande... 1 2.1 Joystickens funktion... 1 2.2 Vredets funktion... 1 2.3 Display och symbolbeskrivning... 2 2.4 Informationssidor...

Läs mer

Innovation för system integration

Innovation för system integration Innovation för system integration PERFORMANCE MADE SMARTER PR-bakplan En användarvänlig och tillförlitlig montagelösning mellan DCS/PLC/SIS systemet och isolatorer/i.s. gränssnitten TEMPERATUR EX GRÄNSSNITT

Läs mer

Energismarta affärer. 7 november 2013 Karlskrona. Peter Karlsson

Energismarta affärer. 7 november 2013 Karlskrona. Peter Karlsson Energismarta affärer 7 november 2013 Karlskrona Peter Karlsson Hinder för energieffektivisering Ogynnsamma avtal mellan fastighetsägare och hyresgäst Ventilation belysning m.m. ingår i hyran Samfällighet

Läs mer

ONLINEMÄTNINGAR I BUTIKER

ONLINEMÄTNINGAR I BUTIKER ONLINEMÄTNINGAR I BUTIKER Författare: Anna-Lena Lane Projektnummer: BF01 År: 2012 Onlinemätningar i butiker Rapport förstudie Anna-Lena Lane SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Projektnummer: BF01

Läs mer

Företag Datum Dokumentid Utgåva E.ON Elnät Sverige AB 2009-11-23 NUT-091123-022 1. Organisation Ersätter tidigare dokument Giltighetstid Anläggning

Företag Datum Dokumentid Utgåva E.ON Elnät Sverige AB 2009-11-23 NUT-091123-022 1. Organisation Ersätter tidigare dokument Giltighetstid Anläggning Dokumentslag Sida TB Elkvalitetsmätning Företag Datum Dokumentid Utgåva E.ON Elnät Sverige AB 2009-11-23 NUT-091123-022 1 Organisation Ersätter tidigare dokument Giltighetstid Anläggning Skapat av Sekretessklass

Läs mer

Kan man med hjälp av olika IT-lösningar minska belastningen på miljön?

Kan man med hjälp av olika IT-lösningar minska belastningen på miljön? Kan man med hjälp av olika IT-lösningar minska belastningen på miljön? Först och främst, varför? -Det är, mer eller mindre, ett faktum att vi står inför klimatförändringar, global uppvärmning samt en lågkonjunktur.

Läs mer

Gate Energy - Energitjänster

Gate Energy - Energitjänster 2017 Gate Energy - Energitjänster Gate Intelligent Building Support AB Gate Energy Energiutredningar för fastigheter De största kostnadsposterna inom fastighetsförvaltning idag är el och uppvärmning. Dessa

Läs mer

Principer för energi- och volymmätning

Principer för energi- och volymmätning Tekniska krav och anvisningar Energi Principer för energi- och volymmätning Dokumentet gäller för följande verksamheter: Bostad med särskild service, Förskola, Grundskola, Gymnasieskola, Kontor, Äldreboende

Läs mer

EL-Online. Telemetri / Individuell mätning

EL-Online. Telemetri / Individuell mätning EL-Online Telemetri / Individuell mätning Vad är Telemetri? Telemetri (Tele + metri) betyder fjärrmätning. Telemetri är överföring av mätdata från ett eller flera mätobjekt (t.ex. givare) till en central

Läs mer

CLOUDair. Det enklaste sättet att få kontroll över dina installationer

CLOUDair. Det enklaste sättet att få kontroll över dina installationer Fläktar Luftbehandlingsaggregat Brandsäkerhet Luftdistribution Luftkonditionering Värmeprodukter CLOUDair Det enklaste sättet att få kontroll över dina installationer 2 CLOUDair CLOUDair Det enklaste sättet

Läs mer

Det bästa har blivit ännu bättre. Kräv NYA ALPHA2

Det bästa har blivit ännu bättre. Kräv NYA ALPHA2 Det bästa har blivit ännu bättre Kräv NYA ALPHA2 KONTINUERLIG INNOVATION. DET LIGGER I VÅRA GENER. Med över 3 miljoner sålda enheter världen över har Grundfos ALPHA2 visat sig vara världens bäst säljande

Läs mer

E.ON Elnät. Personlig service när ditt företag behöver kraft

E.ON Elnät. Personlig service när ditt företag behöver kraft E.ON Elnät Personlig service när ditt företag behöver kraft Thomas Thorkelsson, chef för avdelningen för stora kunder på E.ON Elnät. Hos E.ON Elnät får du en egen kontaktperson som du kan ringa om du får

Läs mer

Styr- och övervakningssystem

Styr- och övervakningssystem Handläggare Robert Hansson Sida 1 av 9 Styr- och övervakningssystem 5 Scadasystem.docx Handläggare Robert Hansson Sida 2 av 9 INNEHÅLLSFÖRTECKNING ALLMÄNT... 3 REVISIONSHISTORIK... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR...

Läs mer

ENVA. Instruktioner för genomförandet av ENERGIANALYS

ENVA. Instruktioner för genomförandet av ENERGIANALYS ENVA Instruktioner för genomförandet av ENERGIANALYS Augusti 2012 1. Inledning Den här instruktionen har tagits fram av Hållbar utveckling Väst inom projektet ENVA energieffektivisering i kommunala vattenpumpsystem.

Läs mer

TRYGGHET OCH EFFEKT I DINA PROJEKT.

TRYGGHET OCH EFFEKT I DINA PROJEKT. TRYGGHET OCH EFFEKT I DINA PROJEKT. DIN VERKSAMHET. DIN TID. DIN EKONOMI. Söker du en ventilationspartner som tänker lika mycket ekonomi och miljö som funktion? Fastighetsbolag, entreprenörer och offentliga

Läs mer

LANDSTINGSSERVICE I UPPSALA LÄN STYR- OCH ÖVERVAKNINGSSYSTEM. 5 Scadasystem.doc. Dokument Scadasystem. Sidnr 1(9)

LANDSTINGSSERVICE I UPPSALA LÄN STYR- OCH ÖVERVAKNINGSSYSTEM. 5 Scadasystem.doc. Dokument Scadasystem. Sidnr 1(9) 1(9) Sidantal 9 LANDSTINGSSERVICE I UPPSALA LÄN STYR- OCH ÖVERVAKNINGSSYSTEM 5.doc Landstingsservice i Uppsala Län 751 85 UPPSALA Tel. 018-611 00 00 Fax 018-69 58 18 2(9) Innehållsförteckning Allmänt......3

Läs mer

Uppkoppling, Super WISE

Uppkoppling, Super WISE Uppkoppling, Principlösningar för uppkoppling av mot överordnat system. swegon.com Uppkoppling, Hjälp? Har du frågor eller vill ha hjälp? Kontakta närmaste Swegonkontor. Kontaktuppgifter finns på vår

Läs mer

Energitjänster. Effektivare energianvändning för bostadsrättsföreningar

Energitjänster. Effektivare energianvändning för bostadsrättsföreningar Energitjänster Effektivare energianvändning för bostadsrättsföreningar Lägre kostnader, enklare vardag och mindre miljö påverkan för bostadsrättsföreningar. GE0411_Energitja nster_brf_8_sid.indd 1 09-08-12

Läs mer

Energitjänster. Effektivare energianvändning för bostäder. Minskad miljöpåverkan och förbättrad ekonomi för bostäder.

Energitjänster. Effektivare energianvändning för bostäder. Minskad miljöpåverkan och förbättrad ekonomi för bostäder. Energitjänster Effektivare energianvändning för bostäder Minskad miljöpåverkan och förbättrad ekonomi för bostäder. GE0411_Energitja nster_bostader_8_sid.indd 1 09-08-12 11.16.05 En bred palett energitjänster.

Läs mer

E N V Ä R L D S N Y H E T V Ä R L D E N V E R K L I G E N B E H Ö V E R. Sorry Vattenfall, Eon och Fortum, nu sänker vi byggbolagens

E N V Ä R L D S N Y H E T V Ä R L D E N V E R K L I G E N B E H Ö V E R. Sorry Vattenfall, Eon och Fortum, nu sänker vi byggbolagens E N V Ä R L D S N Y H E T V Ä R L D E N V E R K L I G E N B E H Ö V E R Sorry Vattenfall, Eon och Fortum, nu sänker vi byggbolagens elräkningar. Innehåll Vem styr elförbrukningen?...4-5 Ta kontrollen...6-7

Läs mer

INSTALLATIONSTEKNIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

INSTALLATIONSTEKNIK. Ämnets syfte. Kurser i ämnet INSTALLATIONSTEKNIK Ämnet installationsteknik handlar om hur man bygger nya elinstallationer samt hur man bygger om och utökar befintliga elanläggningar. Ämnet behandlar också felsökning och hur man avhjälper

Läs mer

Iniris AB (publ) Rapport för första kvartalet 2007

Iniris AB (publ) Rapport för första kvartalet 2007 Iniris AB (publ) Rapport för första kvartalet 2007 Omsättningen för perioden uppgick till 214 Tkr (125) Resultat efter finansiella poster uppgick till -1 733 Tkr (-1 759) Resultatet per aktie uppgick till

Läs mer

Gröna hyresavtal skapar incitament för energieffektivisering för små- och medelstora företag

Gröna hyresavtal skapar incitament för energieffektivisering för små- och medelstora företag Gröna hyresavtal skapar incitament för energieffektivisering för små- och medelstora företag Mats Strid, Harry Sjögren AB och Karin Wilson, Swerea IVF AB Fastighetsinformation Fastigheten är byggd 1987

Läs mer

UV-SwingControl Övervakningssystem för UV-TurboSwing filter

UV-SwingControl Övervakningssystem för UV-TurboSwing filter UV-SwingControl Övervakningssystem för UV-TurboSwing filter UV-SwingControl övervakar funktionen på UV-TurboSwing filter. Status på UV-ljus och TurboSwing filter övervakas kontinuerligt och visas med indikering

Läs mer

EPBD Artikel 14 och 15

EPBD Artikel 14 och 15 EPBD 2018 Artikel 14 och 15 Per-Erik Nilsson, CIT Energy Management (pe.nilsson@cit.chalmers.se) Åsa Wahlström, CIT Energy Management (asa.wahlstrom@cit.chalmers.se Juni 2018: direktivet (EU) 2018/844

Läs mer

Projekteringsanvisning 1 (8) Elinstallation. el_proj2_13

Projekteringsanvisning 1 (8) Elinstallation. el_proj2_13 Projekteringsanvisning 1 (8) Elinstallation 2 (8) 1. PROJEKTERING - INLEDNING... 3 2. ALLMÄNT OM KABLAGE OCH SPÄNNINGSMATNING... 4 3. ANSLUTNINGSPRINCIP... 4 4. DIMENSIONERING... 6 5. JORDNING AV SLINGAN...

Läs mer

Behovsreglerad Högre verkningsgrad Ingen frysrisk vid elavbrott Tar värme från uteluften ner till -25 C Ger stor mängd 65 C varmt tappvatten

Behovsreglerad Högre verkningsgrad Ingen frysrisk vid elavbrott Tar värme från uteluften ner till -25 C Ger stor mängd 65 C varmt tappvatten Behovsreglerad Högre verkningsgrad Ingen frysrisk vid elavbrott Tar värme från uteluften ner till -25 C Ger stor mängd 65 C varmt tappvatten Möjlighet att styras och övervakas över Internet Ett teknologiskt

Läs mer

5 STEG TILL ENERGI- SNÅLARE BOENDE. Individuell mätning & debitering

5 STEG TILL ENERGI- SNÅLARE BOENDE. Individuell mätning & debitering GUIDE 5 STEG TILL ENERGI- SNÅLARE BOENDE Individuell mätning & debitering 1 5 Hur minskar man energiförbrukningen? Hur fördelar man kostnaderna rättvist? Minol ger dig 5 steg till ett energisnålare och

Läs mer

Energieffektivisering Praktiska erfarenheter hinder och möjligheter. Jonas Kristiansson 2014-05-20

Energieffektivisering Praktiska erfarenheter hinder och möjligheter. Jonas Kristiansson 2014-05-20 Energieffektivisering Praktiska erfarenheter hinder och möjligheter Jonas Kristiansson 2014-05-20 Nuläge energieffektivisering Energianvändningen inom fastighetsbranschen är den mest betydande miljöaspekten

Läs mer