VA-plan för Norrtälje kommun Version: 2.1 Beslutad av KF

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VA-plan för Norrtälje kommun Version: 2.1 Beslutad av KF"

Transkript

1 VA-plan för Norrtälje kommun 2016 Version: 2.1 Beslutad av KF

2 Innehåll 1 Inledning Syfte Definitioner Bakgrund Organisation Avgränsningar Inte dagvatten Ingen recipientklassning Ingen handlingsplan för områden med enskild VA-försörjning Inga tidsatta utbyggnadsområden efter år Inte definierade exploateringsområden Ingen hänsyn tagen till skillnad mellan reinvestering och investering Planering för allmänna VA-tjänster VA-planeringsprocessen Risker Planeringsförutsättningar Befolkningsprognos Plan för den allmänna VA-anläggningen Planering för säker vattenförsörjning Behov av åtgärder i befintliga vattenanläggningen Skydd av vattentäkter Reservvattenförsörjning Planering för hållbar avloppsvattenhantering Miljöpåverkan Behov av åtgärder i befintliga avloppsvattenanläggningen Avloppsvattenrening för Norrtälje tätort Kapellskärs avloppsreningsverk Krisberedskap för den allmänna VA-försörjningen Beredskapsplan filnamn: VA-plan 2 1 (160620) rev KF beslut Sid: 2(43)

3 5 VA-försörjning utanför nuvarande verksamhetsområde Utbyggnad av den allmänna VA-anläggningen Syfte Prioriteringsmodell Större sammanhang Prioritering och årtal för planerade utbyggnadsprojekt VA-försörjning i avvaktan på kommunal VA-utbyggnad VA-försörjning utanför kommunalt verksamhetsområde Enskild avloppsvattenrening Enskild vattenförsörjning VA-rådgivning Ekonomiskt hållbar utveckling Avgifter för allmänna vattentjänster VA-kollektivets ekonomiska situation - nuläge VA-kollektivets framtida ekonomiska situation- prognos OBS kapitlet ingår ej i KF beslut Prioriterade investeringsprojekt Fortsatt arbete Bilagor Bilaga 1. Åtgärdsbehov i den befintliga allmänna VA-anläggningen Bilaga 2. VA-utbyggnadsplan i befintlig bebyggelse filnamn: VA-plan 2 1 (160620) rev KF beslut Sid: 3(43)

4 1 Inledning 1.1 Syfte Norrtälje kommuns vatten- och avloppsplan (VA-plan) är ett verktyg för hållbar planering av VA-försörjningen i hela kommunen, både inom och utom nuvarande VA-verksamhetsområde. VA-planen skall löpande hållas uppdaterad och ambitionen är att den årligen ska fastställas av kommunfullmäktige. 1.2 Definitioner Begrepp Förklaring VA Vatten- och avlopp (inkluderar vatten, spillvatten och dagvatten) Avloppsvatten Samlingsnamn för dagvatten och spillvatten Spillvatten Vatten från hushållsavlopp, WC samt bad, dusch, disk och tvätt. Dagvatten Vatten som tillfälligt avrinner från markytan eller från annan konstruktion, till exempel regnvatten, smältvatten, spolvatten eller framträngande grundvatten. p.e. Personekvivalent är ett mått på den mängd syre som går åt för att bryta ner det organiska material som en människa producerar på ett dygn. Måttet anges som BOD 7 och beräknas vara 70 gram/person och dygn. VV Vattenverk ARV Avloppsreningsverk Pst Pumpstation VA-verksamhetsområde eller flera vattentjänster har eller ska ordnas genom en allmän Verksamhetsområde är det geografiska område inom vilket en VA-anläggning. Beslut om verksamhetsområde innebär att lag (2006:412) om allmänna vattentjänster (LAV) samt föreskrifter beslutade med stöd av denna lag (VA-taxa, ABVA etc.) blir tillämpliga på förhållandet mellan huvudman för den allmänna VA-anläggningen och fastighetsägare eller annan Allmän VA-anläggning Anläggningsavgift LAV PBL HAV användare inom området. En VA-anläggning över vilken en kommun har ett rättsligt bestämmande inflytande och som har ordnats och används för att uppfylla kommunens skyldigheter enligt denna lag, Engångsavgift som fastighetsägare inom verksamhetsområde är skyldiga att betala när förbindelsepunkt för VA upprättats och meddelats fastighetsägaren. Avgiften syftar till att finansiera fastighetens andel i den allmänna VA-anläggningen. Lag (2006:412) om allmänna vattentjänster Lag (2010:900), Plan- och Bygglagen Havs- och Vattenmyndigheten filnamn: VA-plan 2 1 (160620) rev KF beslut Sid: 4(43)

5 1.3 Bakgrund Det senaste programmet för utveckling av kommunalt vatten och avlopp (utvecklingsprogrammet), antogs av kommunfullmäktige , och var tidigare kommunens planeringsverktyg i arbetet med utbyggnaden av den kommunala VA-anläggningen. Kommunfullmäktige beslutade (KF 45) att upphäva utvecklingsprogrammet, bland annat till följd av de många och stora avvikelser som uppstått under genomförandet sedan antagandet. I samband med upphävandet gavs kommunstyrelsen i uppdrag att revidera, uppdatera och förnya programmet. Uppdraget har genomförts på Kommunstyrelsekontoret inom ramen för projektet Planering för långsiktigt hållbar VA-försörjning och framtagande av en kommunal VA-plan. VA-översikten, som färdigställdes i april 2015, var det första steget i framtagandet av en kommunal VA-plan och syftade till att belysa nuläget, behov, problem och framtida strategiska frågor. VA-översikten har utgjort underlag för det fortsatta arbetet med VA-policy och VA-plan. Norrtälje kommuns VA-policy antogs i kommunfullmäktige , och fastställer strategiska vägval, riktlinjer och ställningstaganden i frågor som rör allmän och enskild VAförsörjning. VA-policyn är ett viktigt styrdokument i VA-planeringsarbetet, och i arbetet med framtagande av en kommunal VA-plan, Figur 1. Figur 1. Planerat arbetssätt för VA-planeringen i Norrtälje kommun filnamn: VA-plan 2 1 (160620) rev KF beslut Sid: 5(43)

6 1.4 Organisation Inom Norrtälje kommun ansvarar Kommunstyrelsen (KS) för utveckling av den tekniska infrastrukturen och Teknik- och Klimatnämnden (TKN) för drift och förvaltning av kommunal vatten- och avloppsförsörjning. VA-avdelningen i kommunstyrelsekontorets samhällsbyggnadsfunktion verkställer huvudmannaskapet för den allmänna VA-anläggningen. I det ingår sammanfattningsvis: planering av VA-verksamheten, VA-utbyggnad och förnyelse av den allmänna anläggningen framtagande av underlag för VA-verksamhetens finansiering verkställande av utbyggnads- och reinvesteringsbeslut drift- och förvaltning av den allmänna VA-anläggningen bland annat genom att agera beställare av drift- och underhållsentreprenaden Gruppen för strategisk planering i kommunstyrelsekontorets samhällsbyggnadsfunktion ansvarar för den fysiska planeringen på översiktlig nivå samt för frågor gällande natur- och vattenvård. Planering- och exploateringsavdelningen i kommunstyrelsekontorets samhällsbyggnadsfunktion ansvarar för planeringen på detaljnivå. Dessa avdelningar medverkar i VA-planeringsarbetet framförallt med kunskap om den översiktliga planeringen och därigenom prognoser för kommunens expansion samt för hantering av recipientfrågor. Bygg- och miljönämnden är enligt miljöbalken tillsynsmyndighet för enskilda vatten- och avloppsanläggningar, gemensamma avloppsanläggningar och allmänna vatten- och avloppsverk upp till 2000 anslutna personer. De är också tillsynsmyndighet för vattenverk och för vattenförsörjningen i allmänna nät enligt Livsmedelslagstiftningen. Bygg- och miljönämnden bidrar i VA-planeringen med kunskap om områden i behov av att lösa vatten- och avloppsfrågan i ett större sammanhang. Drift av Norrtälje kommuns allmänna VA-anläggning sköts sedan 2002 av en privat driftentreprenör. Nuvarande funktionsentreprenad sträcker sig från 2014 till 2023, med möjlighet till fem års förlängning. I uppdraget ingår drift av vatten- och avloppsreningsverk, pumpstationer, vatten- och avloppsledningar och dagvattenreningsanläggningar inom Norrtälje kommuns verksamhetsområden samt administration såsom fakturering av brukningsavgifter och kundtjänst. Strategisk planering, utbyggnad, nyanslutningar samt större underhålls- och investeringsåtgärder ingår inte i entreprenaden. filnamn: VA-plan 2 1 (160620) rev KF beslut Sid: 6(43)

7 1.5 Avgränsningar Enligt HAV:s vägledning är en kommunal VA-plan ett styrdokument som beskriver hur kommunen ska lösa VA-försörjningen i hela kommunen, det vill säga både inom och utanför kommunalt verksamhetsområde. Med VA-försörjning avses vattenförsörjning och omhändertagande av avloppsvatten. Med begreppet avloppsvatten avses vanligtvis spill- och dagvatten. En komplett VAplan bör då innehålla en plan för den befintliga allmänna VA-anläggningen, en dagvattenplan, en plan för kommande VA-utbyggnad samt en handlingsplan för områden med fortsatt enskild VA-försörjning Inte dagvatten VA-plan för Norrtälje kommun 2016 är en första version av den kommunala VA-planen och innehåller inte någon planering för dagvatten. Enheten för strategisk planering vid samhällsbyggnadsfunktionen ansvarar för det kommande framtagandet av en kommunal dagvattenpolicy Ingen recipientklassning Miljökvalitetsnormerna för vatten ska vara styrande för planering, tillståndsgivning och tillsyn av frågor som rör vattenanvändning och utsläpp. I enlighet med kommunens antagna VA-policy (KF , 161) ska VA-åtgärder för att bidra till att uppnå miljökvalitetsnormerna för vatten, prioriteras för de recipienter där dessa ger störst positiv påverkan. För att prioritera bland dessa åtgärder kommer kommunen att ta fram en recipientklassning. Denna behövs som handläggarstöd vid prioritering av åtgärder i frågor gällande t.ex. kommunal VA-utbyggnad, dagvattenhantering eller vid övrig planering för ny och befintlig bebyggelse. Med modellen ska recipienterna klassificeras utifrån känslighet för påverkan. För framtagande av en sådan modell har konsultstöd upphandlats, och arbetet beräknas pågå under våren Recipientklassningen ingår därför inte i underlaget till denna version av VA-planen Ingen handlingsplan för områden med enskild VA-försörjning VA-plan för Norrtälje kommun 2016 innehåller inte heller någon handlingsplan för områden med fortsatt enskild VA-försörjning. Arbetet har påbörjats av bygg- och miljönämnden men färdigställs inte till 2016 års version av den kommunala VA-planen Inga tidsatta utbyggnadsområden efter år 2020 VA-utbyggnadsplanen, bilaga 2, omfattar endast områden med behov av allmänna VA-tjänster i befintlig bebyggelse. Endast de utbyggnadsprojekt som planeras påbörjas under de nästkommande 5 åren är tidsatta i VA-utbyggnadsplanen. Då förutsättningarna för behov av kommunal VA-försörjning i befintlig bebyggelse kontinuerligt förändras, kommer VA-utbyggnadsplanen årligen att behöva uppdateras. filnamn: VA-plan 2 1 (160620) rev KF beslut Sid: 7(43)

8 1.5.5 Inte definierade exploateringsområden VA-planen bygger på tillgängliga befolkningsprognoser och inte på specifika exploateringsprojekt Ingen hänsyn tagen till skillnad mellan reinvestering och investering En reinvestering beslutas på samma sätt som vilken investering som helst. Kommunen har i styrdokument, Planeringsförutsättningar , fastställt finansiella mål för ekonomisk hushållning. Där fastslås att endast infrastruktur för samhällsbyggnad får lånefinansieras. Detta medför att reinvesteringar inte får finansieras via nya lån. Reinvesteringarna ett år får därmed aldrig vara större än avskrivningarna för att klara det ekonomiska målet. I arbetet med VA-planen och vid prioritering av åtgärder har ingen hänsyn tagits till detta. 2 Planering för allmänna VA-tjänster 2.1 VA-planeringsprocessen VA-planen kommer att hållas uppdaterad löpande och ambitionen är att den årligen ska fastställas i kommunfullmäktige i samband med antagande av planeringsförutsättningarna för mål och budget. Den planerade processen för den årliga uppdateringen av VA-planen beskrivs nedan samt illustreras i Figur 2. Behov av allmänna VA-tjänster uppstår kontinuerligt, i befintlig bebyggelse eller vid exploatering av kommande bebyggelse. Behov av åtgärder uppstår även kontinuerligt i den befintliga allmänna VA-anläggningen. Behovet framställs till VA-avdelningen framförallt från bygg- och miljönämnden, från kommunens driftentreprenör, Veolia Sverige AB samt från Planerings- och exploateringsavdelningen. Figur 2. Processbeskrivning för uppdatering av VA-planen. filnamn: VA-plan 2 1 (160620) rev KF beslut Sid: 8(43)

9 En utredning av behovet att lösa VA-frågan i ett större sammanhang i befintlig bebyggelse kommer årligen att genomförs av bygg- och miljönämnden. En uppdaterad behovslista levereras årligen under februari till VA-avdelningen. Hos VA-avdelningen kommer möjligheten att tillgodose behovet av allmänna VAtjänster att analyseras. Behovet kommer att analyseras utifrån tekniska, juridiska och ekonomiska möjligheter. Prioriteringsmodellen för behovsutredningen samt möjlighetsanalysen som tillämpats 2016 beskrivs i avsnitt Årligen den 1 september levererar kommunens driftentreprenör, Veolia Sverige AB behov av underhåll och reinvesteringar i den befintliga allmänna VA-anläggningen. Behoven gås igenom av kommunens anläggningsingenjörer och analyseras tillsammans med behov av andra investeringar för att bedöma eventuella samordningsvinster. För att prioritera mellan nödvändiga åtgärder i befintlig allmän VA-anläggning tas ett risktal fram för de föreslagna behoven. Risktalet baseras på konsekvensen av utebliven åtgärd och sannolikheten att konsekvensen inträffar under perioden till dess att åtgärden utförs. Risktalet erhålls genom att multiplicera faktorerna konsekvens och sannolikhet. Bedömning av konsekvens görs utifrån 5 kriterier: Arbetsmiljö Miljö & Myndighet Driftsäkerhet = typ av konsekvens, kvalitet Ekonomi Påverkan på andra och hälsa (kvantitet, yttre) Prioriteringskriterierna för riskbedömningen redovisas i bilaga 1 liksom riskklassade och prioriterade åtgärder i den befintliga allmänna VA-anläggningen. Utifrån de gjorda analyserna skall behoven kunna prioriteras sinsemellan. Prioriterade behov tas med i den årliga uppdateringen av VA-planen som fastställs i kommunfullmäktige. Behov av allmänna VA-tjänster i kommande bebyggelse är svårare att planera och inkommer kontinuerligt till kommunen genom ansökan om planläggning och/eller exploatering. Om behovet av VA-tjänster i den kommande exploateringen behöver ordnas i ett större sammanhang med hänsyn till skyddet för människors hälsa och eller miljön skall VA-huvudmannen tillgodose behovet genom en allmän VA-anläggning. Problem uppstår när kapaciteten i den befintliga allmänna VA-anläggningen inte räcker till för den tänkta exploateringen. Detta problem är vanligt förekommande och lyfts vidare i avsnitt 2.2. Efter att kommunfullmäktige har fastställt VA-planen utgör den underlag för planeringen av VA-anläggningens utveckling. filnamn: VA-plan 2 1 (160620) rev KF beslut Sid: 9(43)

10 2.2 Risker Ett antal risker knutna till nuvarande VA-planering och VA-verksamhet kan identifieras och förtjänar att poängteras även om de lyfts även på andra håll i VA-planen. Tabell 1. Uppmärksammade risker med nuvarande VA-planering och i nuvarande VA-verksamhet. Nuläge Risk Orsak Förslag till åtgärd 1. Omfattande behov av allmänna VA-tjänster i kommunen Olösta miljö- och hälsoproblem p.g.a. bristfällig VA-hantering Resursbrist (ekonomi, personal) påverkar genomförbarheten. Bygg- och miljönämnden, som har störst kännedom, prioriterar behoven. 2. Exploatering och planläggning inom kommunen sker i hög takt. 3. Den befintliga allmänna VA-anläggningen har begränsad kapacitet och vissa av avloppsreningsverken klarar i dagsläget inte gällande utsläppskrav. Exploatering i berörda områden bromsas p.g.a. att VA-anslutning inte är möjlig Olösta miljö- och hälsoproblem samt inbromsning av exploatering och tillväxt i kommunen. Beslutade utbyggnadsprojekt kan inte tas i drift. 4. Utläckage från vattenledningsnätet Miljöbelastning samt ekonomisk belastning, särskilt för det vatten som vi köper från Norrvatten. Kapaciteten i den befintliga allmänna VA-anläggningen är begränsad. Resursbrist (ekonomi, personal) påverkar genomförbarheten. Planeringen för den befintliga allmänna VA-anläggningen har inte samordnats med utbyggnadstakt i befintlig bebyggelse och kommande exploateringar. Resursbrist (ekonomi, personal) påverkar genomförbarhet. Tidskrävande att få nödvändiga tillstånd för utbyggnad av reningsverk. Otätt vattenledningsnät Prioritera behovsåtgärder för kapacitetshöjningar i den befintliga allmänna VA-anläggningen generellt och specifikt i de områden där stor befolkningsökning prognosticerats. Prioritera åtgärder för kapacitetshöjningar i den befintliga allmänna VAanläggningen i områden där stor befolkningsökning prognosticerats. Prioritera reinvesteringsåtgärder och underhåll på befintliga anläggningar Ett närmare samarbete mellan VA och strategisk och detaljplanering - kommunens möjlighet att nyttja planmonopolet enligt PBL Planera och utför sanering av ledningsnäten.

11 Nuläge Risk Orsak Förslag till åtgärd 5. Stora mängder tillskottsvatten i spillvattennätet Stor belastning på reningsverken, bräddning, påverkan på recipient. Otätt avloppsledningsnät Planera och utför sanering av ledningsnäten. 6. Exploaterings- och detaljplaneprojekt ingår inte i VA-planen 7. Beslutade utbyggnadsprojekt som inte ryms inom befintlig kapacitet 8. Ca 2000 fastigheter i kommunen anslutna via samfälligheter. Avtal saknas och/eller är i många fall inte uppdaterade. 9. Stora dagvattenproblem i kommunen, framförallt vid exploatering. Ansvarsfrågan kring dagvatten liksom hur finansieringen av drift och underhåll fördelas är inte är utredd. Justeringar/omprioriteringar i fastställd VA-plan kan behöva göras. Icke inplanerade infrastrukturåtgärder kan bli nödvändiga för att klara behoven från exploateringsprojekt Inte möjligt att snabbt lösa eventuella VA-behovet i befintlig och blivande bebyggelse. Exploatering bromsas. Beslutade utbyggnadsprojekt kan inte tas i drift. Risk för övertagande av huvudmannaskapet, med risk för tekniska problem och komplicerat administrativt arbete. Oenighet bland samfällighetens medlemmar. Ekonomiskt bortfall. Kostnaderna för dagvattenhantering överstiger generellt intäkterna för detsamma enligt VA-taxan. Exploatering och planläggning i kommunen sker i hög takt och är svåra att förutse. Resursbrist (ekonomi, personal) påverkar genomförbarhet. Lång handläggningstid vid tillståndsgivning. Tidskrävande att få nödvändiga tillstånd för utbyggnad av reningsverk I tidigare VA-planering arbetades aktivt för att ansluta fler VA-samfälligheter till den allmänna VA-anläggningen. Övergripande planering för dagvattnets vägar saknas. Drift och underhållsansvar för befintliga öppna diken och dagvattenanläggningar i kommunen ligger idag ibland på Ta fram översikt över samt prioritera mellan planerade exploaterings- och detaljplaneprojekt i den övergripande planeringen. Uppdatera VA-planen löpande för att kunna anpassa planeringen till ändrade förutsättningar. Revidera tidplan löpande och kommunicera till berörda Utred omfattning av samfälligheter där behov inte längre bör tillgodoses genom enskilt huvudmannaskap. Prioritera framtagande av en dagvattenpolicy och en dagvattentaxa för kommunen. filnamn: VA-plan 2 1 (160620) rev KF beslut Sid: 11(43)

12 Nuläge Risk Orsak Förslag till åtgärd Oklart drift- och underhållsansvar. Diken och dagvattenanläggningar sköts i varierande utsträckning. Översvämningar och vattensjuka områden. 10. Områden med behov av VA-utbyggnad är inte alltid detaljplanelagda. 11. Svårt att få anbud och entreprenörer. 12. Svårt att ersätta ett tidigare mycket ambitiöst VA-program. Försvårar förutsättningarna för väldimensionerade VA-anläggningar. Försvårar framkomlighet (markavtal/servitut) vid VA-utbyggnad. Försvårar fastställande av behovet av kommunalt VA för enskilda fastigheter, och effektiv upprättande av förbindelsepunkter. Högre priser, sämre kvalitet, större arbetsbelastning för kommunen (VA) för att genomföra och följa upp. Besvikelse hos invånarna över att VA-planen inte är lika detaljplanerat långt fram i tiden. Minskat förtroende och/eller goodwill. Eventuell besvikelse hos allmänhet VA-huvudmannen, ibland på väghållaren (kommunens Gata/Parkavdelning, Trafikverket eller privata aktörer). Anläggningsavgifterna för dagvatten idag (10 % av totala kostnaden) är inte anpassad för kostnaderna relaterade till omhändertagande av dagvattnet och det saknas en taxa för brukning av dagvattenanläggningar. Detaljplaneläggning på kommunens initiativ prioriteras inte i kommunen. Konkurrens om entreprenörerna i Stockholms län. VA-planen är inte lika långsiktigt som tidigare VA-program. Fastighetsägarna vill ha bättre och mer långtgående information för att Dagvattenpolicy bör innehålla översiktlig hydraulisk plan samt fastläggande av ansvar. Dagvattentaxan behöver ses över och ett förslag på brukningstaxa tas fram. Detaljplanelägga områden som planeras för kommunal VA-utbyggnad. Planera för VA-utbyggnad och handla upp entreprenader i en jämn takt. Ta fram kommunikationsplan samt informera om varför VA-planen ser ut som den gör. Informera om varför och hur planering går till framöver. filnamn: VA-plan 2 1 (160620) rev KF beslut Sid: 12(43)

13 Nuläge Risk Orsak Förslag till åtgärd kunna ta beslut avseende sin VA-situation. Upprätta informationsmaterial som är lättförståelig och kontinuerligt uppdateras. 13. Bristande kommunikation Bristande internkommunikation. Mycket info, hur hålla koll och fokus på rätt saker. Skapa struktur och system för styrning och uppföljning. 14. Bristfällig arbetsmiljö i flera av kommunens VA-anläggningar. 15. Många behov behöver lösas samtidigt med begränsad personal. Krav i arbetsmiljölagstiftning klaras inte. Resursbrist (ekonomi, personal) påverkar genomförbarhet av nödvändiga arbetsmiljöförbättringar. Veolia Sverige AB utför ett omfattande arbetsmiljöarbete under 2016 som kommer att generera förbättringsförslag Arbetsmiljö ingår som prioriteringskriterium vid riskklassningen av åtgärder i den befintliga allmänna VAanläggningen. Samarbete med Veolia Sverige AB i frågan. Skapa tydliga prioriteringssystem. 16. VA-kollektivet klarar inte ökade kostnader i den omfattning som föreligger. VA-taxan är mycket hög och bör inte höjas i stora steg. Skattefinansiering av viss utbyggnad och upprustning. Kontinuerliga förutsägbara höjningar av VA-taxan. filnamn: VA-plan 2 1 (160620) rev KF beslut Sid: 13(43)

14 3 Planeringsförutsättningar Nuläge och förutsättningar för VA-planeringen beskrivs i VA-översikt v 1.1, daterad (Dnr: KS ). Uppdaterade förutsättningar sedan VA-översikten beskrivs nedan. 3.1 Befolkningsprognos Befolkningsökningen förväntas ligga på en fortsatt hög nivå i hela Norrtälje kommun, men framförallt i anslutning till Norrtälje tätort, Tabell 2. Prognoserna baseras på kända exploateringsprojekt och planerad detaljplaneläggning. Framtagande av en bostadsförsörjningsstrategi för kommunens växande befolkning planeras under Det är nödvändigt att VA-planeringen beaktar de pågående och planerade bostadsprojekten, framför allt i tätortsnära lägen. Behovet av allmänna VA-tjänster i nybyggnadsområden, liksom i områden med befintlig bebyggelse, är beroende av kapacitet i den befintliga allmänna VA-anläggningen. Tabell 2. Befolkning och befolkningsprognoser i Norrtälje kommun, uppdelat på församlingar. Församling Befolkning 2014 Prognos ökning (%) Norrtälje stad Rö 578 4,5 10 Riala Länna (Bergshamra) Närtuna Gottröra Fasterna (Rånäs) Skederid (Finsta) Husby-Sjuhundra Lohärad Malsta Estuna Roslagsbro Vätö Söderbykarl Väddö Häverö Edebo Ununge Edsbro Rimbo landsbygd Prognos ökning (%) 1 Detaljplan för bostäder i Mellingeholm ingår inte på grund av att denna ligger på is.

15 Församling Befolkning 2014 Prognos ökning (%) Rimbo tätort rev Frötuna Rådmansö Björnö Prognos ökning (%) 4 Plan för den allmänna VA-anläggningen I VA-policyn har kommunfullmäktige beslutat om riktlinjer som påverkar planeringen av den allmänna VA-anläggningen: Den allmänna VA-anläggningens kapacitet ska säkerställas för nuvarande behov samt för den utbyggnad och förtätning som kommunen planerar. Systematisk underhållsplanering ska ligga till grund för beslut kring ekonomiskt hållbar förnyelsetakt. I VA-översikten, avsnitt ges en översiktlig beskrivning av den allmänna VA-anläggningens funktion med avseende på vattenförsörjning, spillvattenhantering och dagvattenhantering, och i avsnitt 4.5 i VA-översikten beskrivs det generella förnyelsebehovet i anläggningen. Norrtälje kommuns driftentreprenör ansvarar för att redovisa behov av förnyelse och planerat underhåll i de befintliga anläggningarna. Norrtälje kommun tar beslut om åtgärder och anslår medel för nödvändigt underhåll och förnyelse. Strategisk planering, utbyggnad, nyanslutningar samt större underhålls- och investeringsåtgärder ingår inte i driftentreprenörens ansvar. 2 Ökningen till och med år 2025 beror främst av exploateringen i Bålbro, enligt gällande markansvisningsavtal. 3 Frötuna: Området Björnö är inte inräknat i Frötuna församling. 4 Rådmansö: De senaste åren har befolkningen minskat något på Rådmansö. Men i och med kommunens starka befolkningstillväxt, personer, 2015 ca 1000 personer, så antas att intresset för Rådmansö kommer öka under perioden Björnö: År 2014 var befolkningen inom planområdet och i direkt anslutning 121 personer. Under 2015 antas befolkningen öka med ca 40 personer. Till år 2025 beräknas ca 370 bostäder vara inflyttningsklara. Till år 2035 beräknas ytterligare ca 400 bostäder vara inflyttningsklara. filnamn: VA-plan 2 1 (160620) rev KF beslut Sid: 15(43)

16 Den nuvarande driftentreprenören Veolia Sverige AB arbetar med underhållsplanering 6 genom att kartlägga de allmänna VA-anläggningarnas (verk och pumpstationer) komponenter och konstatera dessas betydelse i anläggningen. Arbetet med underhållsplanering skall ge svar på var, när och på vilket sätt underhållet ska utföras. Åtgärdsbehoven i den allmänna VA-anläggningen beskrivs generellt och redovisas i de delar där behovet i dagsläget är känt i bilaga 1. I bilagan beskrivs även den prioriteringsmodell som använts vid riskklassning av prioriterade reinvesterings- och investeringsprojekt. 4.1 Planering för säker vattenförsörjning I VA-policyn har kommunfullmäktige beslutat om riktlinjer som påverkar planeringen för en säker vattenförsörjning: Vattentillgången ska säkerställas för den allmänna vattenförsörjningen i hela kommunen. De vattenförekomster i kommunen som är viktiga för vattenförsörjningen ska ha vattenskyddsområden. Möjligheten att i framtiden nyttja Erken som resurs för dricksvattenförsörjningen ska bevaras Behov av åtgärder i befintliga vattenanläggningen För att säkerställa kapacitet och kvalitet på vattnet finns behov av åtgärder i följande vattenverk; Blidö, Drottningdal, Grisslehamn, Hallstavik och Herräng. Se bilaga 1 för prioritering av behoven. I Herräng och Blidö behöver råvattentillgången utredas och den framtida driften säkras. En övergripande strategi för vattenförsörjningen i Hallstavik, Skebobruk och Älmsta som omfattar både vattendom, råvatten, behov av reservvattenförsörjning och distribution bedöms vara nödvändig. Vattenförsörjningen i den norra delen av kommunen kräver på sikt omfattande investeringar, som måste föregås av en utredning om systemval. Behov av större åtgärder i vattenledningsnätet finns i ett antal orter i kommunen, vilket statistik över skillnaderna mellan debiterad och distribuerad mängd vatten visar. En kontinuerligt pågående läcksökning bidrar också till kunskap om status på vattenledningsnätet. 6 Asset management filnamn: VA-plan 2 1 (160620) rev KF beslut Sid: 16(43)

17 För att kunna möta kommande tillväxt och utbyggnad behöver huvudsystemet i Norrtälje tätort på sikt kompletteras med ett nytt vattentorn. Ledningsnätets kapacitet behöver utredas i områdena kring Furusund, Köpmanholm och Rimbo för att säkerställa framtida vattenförsörjning Skydd av vattentäkter Syftet med vattenskyddsområden är att ge vattenförekomster, som är eller kan bli viktiga för vattenförsörjningen, ett tillräckligt gott skydd för att säkra råvattentillgångar i ett långsiktigt perspektiv. Svenskt Vatten skriver i sin rapport Skydda dricksvattnet från 2013 att samtliga vattenskyddsområden ska leva upp till moderna skyddsnivåer. Såväl Naturvårdsverket som Svenskt Vatten anser att alla vattentäkter i landet bör vara skyddade med vattenskyddsområden. I dessa rekommendationer särskiljs inte vattentäkter i drift från reservvattentäkter och potentiella framtida vattentäkter. Länsstyrelser och kommuner bör verka för att vattenskyddsområden skapas för åtminstone samtliga allmänna vattentäkter och större enskilda eller gemensamma vattentäkter. Enligt Vattenmyndighetens åtgärdsplan för Norra Östersjöns vattendistrikt behöver kommunerna inrätta vattenskyddsområden med föreskrifter för kommunala vattentäkter som behövs för vattenförsörjning. Detta för att vattentäkterna långsiktigt ska bibehålla en god kemisk och god kvantitativ status Erkens vattenskyddsområde För att trygga Erken kommer kommunen, trots att råvattenuttaget från Erken för närvarande upphört, att under 2016 arbeta vidare med förslaget till nytt vattenskyddsområde med tillhörande vattenskyddsföreskrifter. Länsstyrelsen har uttalat att de tillsammans med Norrtälje Kommun önskar prioritera arbetet med det långsiktiga skyddet för Erken. Enligt det föreslagna vattenskyddsområdet och vattenskyddsföreskrifterna ingår hela Erkens yta, samt ytan inom 50 meter från strandlinjen i primär skyddszon. Denna har en rinntid till Erken på 12 timmar. Sekundär skyddszon föreslås inom ytan från 50 till 100 meter från stranden och utmed bäckar/åar med rinntid på upp till 24 timmar. 7 Ett utökat skydd för Erken förbättrar möjligheten att använda Erken som ett alternativ till ny ytvattentäkt för kommunens norra delar. Förutsättningarna för att sjön ska kunna uppnå god ekologisk status 2021 förbättras också, genom att begränsa föroreningsbelastningen runt sjön. Erken har en lång omsättningstid och Länsstyrelsen bedömer att sjön ligger nära gränsen för den belastning som sjön 7 Rinntiderna är i enlighet med handbok från Naturvårdsverket (2003:6). filnamn: VA-plan 2 1 (160620) rev KF beslut Sid: 17(43)

18 klarar av. Erken har även stora biologiska värden, som bör beaktas i frågan. Ett vattenskyddsområde som omfattar hela Erken ger ett mer långsiktigt skydd, vilket väl överensstämmer med att vattenförekomsterna ska säkerställas ur ett flergenerationsperspektiv Övriga vattenskyddsområden för den allmänna VA-anläggningen De vattentäkter som är i drift idag sammanställs i Tabell 3. Vattentäktens status och huruvida det finns en vattendom för uttaget av råvatten kommenteras tillsammans med i vilken utsträckning arbete med nytt eller reviderat vattenskyddsområde bör utföras; hög, medel eller låg prioritet. Nyare vattenskyddsområden får i de flesta fall en lägre prioritering, eftersom de i större utsträckning än de äldre motsvarar dagens råd för utformning av vattenskyddsområde och vattenskyddsföreskrifter. Tabell 3. Vattentäkter i drift med tillhörande vattenskyddsområden. Vattentäkt Erken Distribution 2015 (m 3 ) Nånö från Norrvatten Kommentar Vattentäktens värde utreds. Distributionsområde Potentiell framtida vattentäkt för norra kommundelen Vattenskyddsområde Fastställt Nytt förslag från 2009 finns inlämnat till Länsstyrelsen. Prioritet VSO Hög Skeboån Hallstavik Häverödal Skebobruk Älmsta Skeboån känslig och utsatt recipient. Vattendom saknas. Edsbro Edsbro Vattendom saknas. Grisslehamn Grisslehamn Kapacitetsbrist. Projekt pågår om förnyelse av råvattenförsörjningen Drottningdal Drottningdal Vattendom saknas Herräng Herräng Komplicerat råvatten Vattendom saknas Norrby Söderbykarl Vattendom Norrby saknas Södersvik Södersvik Vattendom saknas Saknas Fastställt 1982 Fastställt 1969 Saknas Fastställt 2000 Fastställt 2000 Fastställt 1998 Hög Medel Medel Medel Låg Låg Låg filnamn: VA-plan 2 1 (160620) rev KF beslut Sid: 18(43)

19 Blidö Blidö Vattendom saknas Fastställt 1994 Låg Reservvattenförsörjning De mindre vattenverken som presenteras i Tabell 4 är i dagsläget inte i drift och flertalet bedöms inte vara aktuella för upprustning för att fungera som reservvattenverk. Grundvattentäkternas vattenkvalitet är inte tillfredsställande, vilket gör att en alltför omfattande reningsutrustning skulle krävas för att få önskad kvalitet vid uppstart. Vissa av vattenverken byggs istället om för att kunna fungera som distributionsanläggning vid reservvattenförsörjningsändamål om vatten behöver levereras med tankbil från närliggande större vattenverk. För övriga mindre vattenverk bör ett ställningstagande av vattentäkternas betydelse för reservvattenförsörjningen tas. Under sommarmånaderna finns behov av att distribuera vatten med tankbil från Hallstaviks vattenverk till Herrängs vattenverk, främst på grund av det ökade behovet av vatten till följd av Herräng Dance Camp. Tabell 4. Beskrivning av status och föreslagna framtida åtgärder för vattentäkter som idag inte är i drift samt föreslagna åtgärder för respektive vattenskyddsområde. Vattenverk Spillersboda Köpmanholm, Skolan Köpmanholm, Kasberget Nysättra Skebobruk Råvattenkvalitet Färg, järn, mangan Klorid, hårt vatten, förhöjda bakt. halter Klorid, hårt vatten Hög alkalinitet Ligger inom riskområde (Skeboån) Status vattentäkt och framtida föreslagna åtgärder Verket är redan idag ombyggt till mät-/tryckstegringsstation och kan ta emot vatten från tankbil vid behov. Verket bör rustas upp och byggs om till tryckstegringsstation och för att ta emot vatten från tankbil vid behov. Vattenverk och vattentäkt läggs ner. Vattenverk och vattentäkt läggs ner. Verket byggs om till reservvattendistributionsanläggning för att kunna ta emot vatten från tankbil och distribuera till Hallstavik. Utanbro Klorid Vattenverk och vattentäkt läggs ner efter Norrvattens idrifttagande av sina reservvattentäkter. Hästängen Bristande kapacitet Fortsatt utredning gällande behovet av att vattentäkten finns som reserv för södra kommundelen krävs innan avveckling. Finns VSO? / Åtgärdsförslag Ja/Upphävs Ja/Upphävs Ja/Upphävs Ja/Upphävs Ja/Upphävs Ja/Upphävs Ja/Upphävs Höganäs Vattenverket finns inte, råvattnet behandlades i Utanbro. Vattentäkt läggs ner efter Norrvattens idrifttagande av sina reservvattentäkter. Nej filnamn: VA-plan 2 1 (160620) rev KF beslut Sid: 19(43)

20 Vattenverk Råvattenkvalitet Status vattentäkt och framtida föreslagna åtgärder Finns VSO? / Åtgärdsförslag Gräddö Verket är redan idag ombyggt till mät-/tryckstegringsstation Nej och kan ta emot vatten från tankbil vid behov. Vattentäkten föreslås läggas ner. Rånäs, nya Vattenverk och vattentäkt läggs ner Nej Rånäs, gamla Hårt och hög alkalinitet Vattenverk och vattentäkt läggs ner. Nej Svanberga, gamla Svanberga, nya Älmsta, fastlandssidan Älmsta, Väddösidan Känslig för förhöjd kloridhalt Känslig för förhöjd kloridhalt Vattenverk och vattentäkt läggs ner. Vattentäkten behålls och hyrs ut till Utvecklingscentrum för vatten. VSO omfattas av de nya revideringarna för Erken. Älmsta vattenverk är redan ombyggt till tryckstegringsstation. Vattentäkt behålls. Älmsta vattenverk är redan ombyggt till tryckstegringsstation. Vattentäkt behålls. Ja/Ses över i samband med Erken Ja/Ses över i samband med Erken Ja/Behålls Ja/Behålls Vid ett avbrott i vattenförsörjningen inom de områden som försörjs med Mälarvatten från Norrvattenförbundet finns ett antal större grundvattentäkter som har kapacitet att försörja hela distributionsområdet. Dessa beskrivs i Tabell 5. Arbetet med att ansöka om nya vattendomar och vattenskyddsområden för dessa vattentäkter kommer att prioriteras under Säkerställande av tillräcklig kapacitet från vattentäkten i Rimbo-Bergby kommer att genomföras under Tabell 5. Reservvattentäkter för försörjning av Norrvattens distributionsområde i Norrtälje. Vattentäkt Distributionsområde (reserv) Ansvar Finns VSO och vattendom? Kommentar Finsta- Kilen Västra Syninge Vagndalen Malmby Rimbo- Bergby Norrtälje, Nysättra, Svanberga, Spillersboda, Furusund, Köpmanholm, Finsta, Gräddö Norrtälje, Nysättra Svanberga, Spillersboda, Furusund, Köpmanholm, Finsta, Gräddö Norrtälje, Nysättra Svanberga, Spillersboda, Furusund, Köpmanholm, Finsta, Gräddö Vattentäktens användning kommer att avgöras av Norrvatten. Rimbo, Rånäs Norrvatten Norrvatten Norrvatten Norrvatten Norrtälje kommun Ja. Revidering påbörjad Ja. Revidering påbörjad Ja. Revidering påbörjad Ja. Revidering påbörjad Ja. Revidering påbörjad filnamn: VA-plan 2 1 (160620) rev KF beslut Sid: 20(43)

21 4.2 Planering för hållbar avloppsvattenhantering I VA-policyn har kommunfullmäktige beslutat om riktlinjer som påverkar planeringen för en hållbar avloppsvattenhantering: För en god hushållning med naturresurser eftersträvas en ökad återanvändning av avloppets växtnäringsämnen, såväl från allmänna som enskilda avloppsanläggningar. I frågor som rör kommunens VA-försörjning ska behovet av anpassning till ett förändrat klimat beaktas. VA-åtgärder för att bidra till att uppnå miljökvalitetsnormerna för vatten, prioriteras vid de recipienter där dessa ger störst positiv påverkan. Expansionen av Norrtälje tätort medför att kapaciteten i avloppsvattenreningen för staden med omnejd måste säkerställas för framtiden. Efter en eventuell utbyggnad av Lindholmens avloppsreningsverk ska utsläppen av näringsämnen till Norrtäljeviken vara oförändrade eller mindre Miljöpåverkan VA-verksamhetens miljöpåverkan består främst i utsläpp av näringsämnen och föroreningar till vatten och slam, samt en stor energiförbrukning. VA-planeringen är en del i arbetet för att uppnå miljökvalitetsnormerna för vatten. Flera av de åtgärder som prioriterats i den befintliga allmänna VA-anläggningen, bilaga 1, bidrar till att minska bräddning från ledningsnäten och tillskottsvatten till ledningsnäten. Minskat tillskottsvatten minskar utsläppsmängderna från avloppsreningsverken. Upprustning av pumpar och annan mekanisk utrustning minskar energiförbrukningen och bidrar därmed till hushållning med naturresurser. Flera av åtgärderna bidrar också till en bättre arbetsmiljö. Ingen återföring av näringsämnen från avloppsvattnet till jordbruksmark förekommer idag. För att åstadkomma detta krävs ett omfattande uppströmsarbete och en utveckling till mer kretsloppsanpassade system. Producerat slam vid avloppsreningsverken tas för närvarande omhand av Econova. Slammet är inte REVAQ-certifierat, men har i övrigt god kvalitet. Slammet komposteras och används till växtskikt vid sluttäckning av deponier och andra lämpliga grönytor Behov av åtgärder i befintliga avloppsvattenanläggningen Det finns ett stort behov av sanering av de kommunala avloppsledningsnätet, främst i Hallstavik, Herräng, och Älmsta, men också i bl.a. Nysättra, Norrtälje och Rimbo. Saneringsarbetet ska utföras med utgångspunkt från den prioriteringsplan som finns framtagen för den allmänna anläggningen, se bilaga 1. Även i dagvattensystemen behövs omläggning och förnyelse av ledningar samt rensning av diken och dammar, främst i Hallstavik och Norrtälje. filnamn: VA-plan 2 1 (160620) rev KF beslut Sid: 21(43)

22 Några större avloppspumpsstationer behöver upprustas med bland annat nya pumpar. Det finns även ett stort behov av att åtgärda frätskador i pumpstationer på grund av svavelväteangrepp. Med den utbyggnadsteknik som ofta tillämpas idag, där självfalls- och trycksatta system blandas, riskeras ytterligare problem med frätskador på ledningsnätet. Detta för att möjliggöra den kommande befolkningsökningen utöver de behov av allmänna VA-tjänster som finns i befintlig bebyggelse. Dock är även avloppsreningsverken i Älmsta, Nysättra, Herräng, Finsta, Blidö, Edsbro, Köpmanholm, Rimbo, Rånäs, Svanberga och Norrby i behov av förnyelse eller kapacitetshöjningar. Vid flera av anläggningarna behöver även arbetsmiljösituationen åtgärdas, bl.a. genom förbättrad ventilation. För att kunna möta kommande tillväxt och utbyggnad i Norrtälje tätort behöver även huvudavloppssystemet till Lindholmens ARV kompletteras. Hela avloppsanläggningen behöver utöver ovanstående dessutom förses med ett nytt styr- och övervakningssystem. Åtgärdsbehoven i den allmänna VA-anläggningen beskrivs generellt och redovisas i de delar där behovet i dagsläget är känt i bilaga Avloppsvattenrening för Norrtälje tätort Enligt översiktsplanen 2040 som antogs i kommunfullmäktige ska Lindholmens ARV läggas ner och avloppsvattnet överföras till ett utbyggt avloppsreningsverk i Kapellskär. Ur ekonomisk synvinkel och för att inte förlora tid är det bästa alternativet dock att bygga ut Lindholmens ARV. En framtida lokalisering av Norrtälje tätorts avloppsrening förordas fortsatt vara vid Lindholmen. Prognosen för antalet anslutna till Lindholmens avloppsreningsverk visar på en kraftig ökning fram till år Konsekvenserna av målsättningen i kommunens VA-policy gällande utsläppsmängder från ett utbyggt avloppsreningsverk i Lindholmen kommer att innebära ökade investerings- och driftkostnader. Att idag dimensionera en utbyggnad av Lindholmen för att klara förutsättningarna enligt VA-policyn år 2045, får stora konsekvenser då prognosticerat framtida flöde är cirka 65 % högre än år Ett utbyggt Lindholmens avloppsreningsverk bör istället enligt tjänstemannaförslag till politiken dimensioneras i enlighet med de utsläppskrav som länsstyrelsens miljöprövningsenhet fastställer. Att ambitionen i VA-policyn är högre än det formella kravet förväntas bli, är ett incitament för att kontinuerligt förbättra den allmänna VA-anläggningens prestanda, t.ex. genom att minska inkommande vattenmängder och föroreningar. filnamn: VA-plan 2 1 (160620) rev KF beslut Sid: 22(43)

23 4.2.4 Kapellskärs avloppsreningsverk Kapellskärs avloppsreningsverk har idag tillstånd att hantera spillvatten från motsvarande p.e., men trots att dagens inkommande belastning inte motsvarar den tillåtna nivån, har verket svårt att klara gällande utsläppskrav. En ny prognos som visar på en ökning i belastningen från redan anslutna fastigheter och avtalskunder medför att ytterligare belastning är att vänta. I ett pågående projekt genomförs därför nödvändiga åtgärder på verket inom det befintliga tillståndet. Eftersom utbyggnad av verket till p.e. inte har fått nödvändiga tillstånd och tiden för när detta kan uppnås är oviss, gör VA-avdelningen nu bedömningen att det är nödvändigt att avvakta med VA-utbyggnaden inom Kapellskärs avloppsreningsverks upptagningsområde tills kapacitetsökningen i avloppsreningsverket är säkerställd. 4.3 Krisberedskap för den allmänna VA-försörjningen. Ett antal grundprinciper ska vara vägledande vid hanteringen av ett nödläge i den allmänna vatten- och spillvattenförsörjningen. Dessa följer det nationella synsättet, antaget av regeringen: Den som ansvarar för en verksamhet under normala förhållanden gör det också under en krissituation (ansvarsprincipen) Under en kris ska samhällsfunktioner så långt som möjligt fungera på samma sätt som vid normala förhållanden (likhetsprincipen) En kris hanteras där den inträffar, av de närmaste berörda och ansvariga (närhetsprincipen) Beredskapsplan VA-avdelningens beredskapsplan ska utgöra ett stöd i arbetet vid ett nödläge gällande den allmänna vatten- och spillvattenförsörjningen i Norrtälje kommun. Ett nödläge definieras som en oväntad och allvarlig situation, som kan innebära fara för människors hälsa, vatten- och avloppsförsörjningens kontinuitet, skyddet av miljön etc. Arbetet med att utveckla beredskapsarbetet har pågått de senaste åren och prioriteras under 2016, för att skapa ett mer robust arbetssätt. Olika roller med specifika funktioner har tagits fram för en tydligare ansvarsfördelning. Arbetet med att förtydliga och utveckla denna rollfördelning och rollernas uppgifter blir ett viktigt fortsatt arbete för att utveckla organisationen och VA-avdelningens samarbete med såväl övriga förvaltningar som kommunens VA-driftentreprenör, Veolia Sverige AB. I arbetet med beredskapsplanen ingår införandet av ett utvärderings- och analyssteg efter varje händelse i syfte att identifiera och åtgärda grundorsaken. Ett aktivt arbete med beredskapsplanering leder också till en ökad riskinsikt i organisationen. filnamn: VA-plan 2 1 (160620) rev KF beslut Sid: 23(43)

24 5 VA-försörjning utanför nuvarande verksamhetsområde I VA-policyn har kommunfullmäktige beslutat om riktlinjer som påverkar planeringen av VA-försörjningen utanför nuvarande verksamhetsområde: Vid allmän VA-utbyggnad till befintlig bebyggelse med liknande behov, med hänsyn till skyddet för människors hälsa eller miljön 8, prioriteras områden där investeringen möjliggör ekonomisk balans. Utbyggnad av allmän VA-försörjning kan ske genom anslutning till befintlig VA-anläggning eller genom nya lokala lösningar. Vid allmän VA-utbyggnad till blivande bebyggelse ska konsekvenser för VA-kollektivet belysas innan nya detaljplanearbeten startar. Kommunens prioritering och planering för kommande VA-utbyggnad ska vara transparent och tillgänglig för allmänheten. VA-åtgärder för att bidra till att uppnå miljökvalitetsnormerna för vatten, prioriteras vid de recipienter där dessa ger störst positiv påverkan. I frågor som rör kommunens VA-försörjning ska behovet av anpassning till ett förändrat klimat beaktas. Fastighetsägare och samfällighetsföreningar i kommunen ska erbjudas rådgivning om VA-tekniska lösningar. Gemensamma VA-anläggningar ska förordas framför enskilda där detta är lämpligt. 5.1 Utbyggnad av den allmänna VA-anläggningen Syfte Syftet med den planerade VA-utbyggnaden är att uppfylla kommunens skyldigheter enligt lag (2006:412) om allmänna vattentjänster. Vattentjänstlagen anger att kommunen, om det med hänsyn till skyddet för människors hälsa eller miljön behöver ordnas med vattenförsörjning eller avlopp i ett större sammanhang för en viss befintlig eller blivande bebyggelse, skall: 8 Lag (2006:412) om allmänna vattentjänster Kommunens skyldighet att ordna vattentjänster 6 Om det med hänsyn till skyddet för människors hälsa eller miljön behöver ordnas vattenförsörjning eller avlopp i ett större sammanhang för en viss befintlig eller blivande bebyggelse, skall kommunen 1. bestämma det verksamhetsområde inom vilket vattentjänsten eller vattentjänsterna behöver ordnas, och 2. se till att behovet snarast, och så länge behovet finns kvar, tillgodoses i verksamhetsområdet genom en allmän va-anläggning. filnamn: VA-plan 2 1 (160620) rev KF beslut Sid: 24(43)

25 1. bestämma det verksamhetsområde inom vilket vattentjänsten eller vattentjänsterna behöver ordnas, och 2. se till att behovet snarast, och så länge behovet finns kvar, tillgodoses i verksamhetsområdet genom en allmän va-anläggning. 9 Målsättningen är att skapa en hållbar och robust allmän VA-försörjning som levererar vattentjänster med hög kvalitet, bidrar till god ekologisk status i Norrtälje kommuns recipienter samt till en hållbar samhällsutveckling Prioriteringsmodell För att säkerställa att utbyggnad av den allmänna VA-anläggningen prioriteras där behovet till skyddet för människors hälsa och miljön är störst, har en prioriteringsmodell tagits fram, Figur 3. Målet har varit en hanterbar och transparent modell med 6 i LAV som grund. Den framtagna prioriteringsmodellen har även syftat till att behov av vattentjänster och möjligheten att leverera dessa, behandlas var för sig. Bygg- och miljönämnden, med kunskap och erfarenhet av miljö- och hälsoskyddsaspekterna, har prioriterat områden utifrån behov (Steg 1-4). Den slutgiltiga listan från bygg- och miljönämndens behovsprioritering återfinns i Tabell 6. VA-avdelningen, med kunskap om den allmänna anläggningen, har bedömt möjligheterna för ett område att få tillgång till allmänna VA-tjänster (Steg 5). Möjlighetsbedömningen baseras i dagsläget framförallt på kapacitetstillgången i befintlig VA-infrastruktur, hänsyn till andra projekt och den befintliga anläggningens status. Prioriteringsmodellen kan vid behov uppdateras inför kommande revideringar av VA-planen. 9 6 lag (2006:412) om allmänna vattentjänster. filnamn: VA-plan 2 1 (160620) rev KF beslut Sid: 25(43)

26 Steg 1 VA2-projektet Underlag från 2009 Kartering, analys och bedömning områdesvis. Kriterier: recipient, grundvatten, avlopp, jordart, permanentningsgrad samt områdets storlek Steg 2 Villkorsstyrt urval Recipientklassning i VA2 4 poäng Grundvattenpoäng i VA2 3 Antal permanenthushåll 20 Bebyggelsetäthet genom fjärranalys Steg 3 Prioritering Totalpoäng VA2 Vattenskyddsområde = +1 Område i anslutning till befintligt verksamhetsområde = +1 Praktisk kännedom om området Steg 4 Kategorisering Kategorisering i fyra kategorier (1-4) grundat på prioriteringssteget samt praktisk kännedom om området Steg 5 Möjlighetsbedömning Finns kapacitet i befintlig anläggning idag? Vad krävs för att området ska kunna anslutas? När beräknas det vara möjligt? Är två områden lika prioriterade - vilket är mest ekonomiskt hållbart? Figur 3. Schematisk bild av tillämpad prioriteringsmodell En utförligare beskrivning av prioriteringsmodellen återfinns i bilaga 2. filnamn: VA-plan 2 1 (160620) rev KF beslut Sid: 26(43)

27 Tabell 6. Resultat av bygg- och miljönämndens bedömning av områden med störst behov av allmänna VA-tjänster. Prio Område Bygg- och miljönämndens kommentar (VA2 10 ) 1 Skärsta Många undermåliga WC-avlopp. Beslutat verksamhetsområde. Randområde. Inventerat Frihamra, Kilen Vattenskyddsområde. Mycket dålig avloppsstatus, flertal direktutsläpp av WC-vatten. Beläget inom vattenskyddsområde. Norrvatten har pekat ut vattentäkten som en de viktigare reservvattentäkterna. 2 Spillersboda Många dåliga WC-avlopp som i några fall ligger inom vattenskyddsområde. Uppfyller villkor för både recipientpoäng och grundvattenpoäng. Randområde. Inventerat Skebobruk Verksamhetsområde bör utvidgas då flertalet fastigheter är i behov av anslutning. Öster om sjön Närdingen bedöms behovet kunna lösas enskilt. Randområde. Delvis inventerat Nysättra By Behov av samlad VA-lösning. WC-avlopp inom vattenskyddsområde. Randområde. 3 Solö, Storö Uppfyller villkor för både recipientpoäng och grundvattenpoäng. Vattenfrågan kritisk, särskilt i området som omfattar östra Solö och västra Storö. Inventerat Spraggarboda och Gubboda Inventerat % av avloppen bedömdes som icke godkända. Kustområde med relativt många WC-avlopp. 3 Åkerö Uppfyller villkor för både recipientpoäng och grundvattenpoäng Hemställan från bygg- och miljönämnden till kommunfullmäktige om kommunal VA-utbyggnad. 3 Västernäs, Östernäs och Uppnäs Uppfyller villkor för både recipientpoäng och grundvattenpoäng. Delvis inventerat. >50 % av avloppsanläggningarna bedömdes som icke godkända. 4 Harka Uppfyller villkor för både recipientpoäng och grundvattenpoäng. Många undermåliga avlopp, främst BDT via stenkista eller direktutsläpp. Relativt låg VA-standard och permanentningsgrad men stort område med tätortsnära läge och omvandlingstryck. 4 Björknäs Uppfyller villkor för både recipientpoäng och grundvattenpoäng. Bör stickprovsinventeras för bättre kännedom om avloppsstatus i området. Stort område med omvandlingstryck. 4 Finnby, Söderby (Rimbo) Randområde och vattenskyddsområde. Fastigheter inom vattenskyddsområdet har inventerats. 79 % icke godkända avlopp, nästan uteslutande WC-avlopp. Övrig bebyggelse utanför vattenskyddsområde kan behöva inventeras. Behov av att ansluta fastigheterna inom vattenskyddsområdet. 10 Områdenas omfattning i VA2-projektet är endast en geografisk avgränsning som inte baseras på bebyggelsens storlek eller täthet och tar inte någon hänsyn till vilket område som har behov av att lösa VA-frågan i ett större sammanhang. filnamn: VA-plan 2 1 (160620) rev KF beslut Sid: 27(43)

Antagande av VA-plan för Norrtälje kommun 2016

Antagande av VA-plan för Norrtälje kommun 2016 TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Hanna Leife, Telefon: 0176-71715 E-post: hanna.leife@norrtalje.se Dnr: 2016-518 Till Kommunstyrelsen Antagande av VA-plan för Norrtälje kommun 2016 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

VA-plan för Norrtälje kommun Version: 2.0

VA-plan för Norrtälje kommun Version: 2.0 VA-plan för Norrtälje kommun 2017 Version: 2.0 Innehåll 1 Inledning... 5 1.1 Syfte... 5 1.2 Definitioner... 5 1.3 Bakgrund... 6 1.4 Organisation... 7 1.5 Sammanfattning av uppdateringar sedan VA-plan 2016...

Läs mer

Bilaga 2. VA-utbyggnadsplan i befintlig bebyggelse, områdesbeskrivningar

Bilaga 2. VA-utbyggnadsplan i befintlig bebyggelse, områdesbeskrivningar Bilaga 2. VA-utbyggnadsplan i befintlig bebyggelse, områdesbeskrivningar En del av Norrtälje kommuns VA-plan 2018 Version: 1.0 Innehåll Läsanvisning... 3 Definitioner... 4 Prioriteringsmodell för områden

Läs mer

Bilaga 2. VA-utbyggnadsplan i befintlig bebyggelse, områdesbeskrivningar

Bilaga 2. VA-utbyggnadsplan i befintlig bebyggelse, områdesbeskrivningar Bilaga 2. VA-utbyggnadsplan i befintlig bebyggelse, områdesbeskrivningar En del av Norrtälje kommuns VA-plan 2017 Version: 1.0 Innehåll Läsanvisning... 3 Definitioner... 3 Prioriteringsmodell för områden

Läs mer

VA-policy för Bengtsfors kommun

VA-policy för Bengtsfors kommun Kommunledningskontoret Sara Larsson, 0531-526014 sara.larsson@bengtsfors.se POLICY Antagen av Kommunfullmäktige 2011.726 340 155/15 1(6) VA-policy för Bengtsfors kommun s:\va-plan bengtsfors\steg 3, va-policy\va-policy

Läs mer

VA-PLAN. Del 2. VA-policy GRANSKNINGSHANDLING

VA-PLAN. Del 2. VA-policy GRANSKNINGSHANDLING Del 2 VA-policy Arbetsgrupp för VA-plan Arbetsgruppen har bestått av tjänstemän från Grästorps kommun, Lidköpings kommun och Sweco Environment. VA-planen har tagits fram i samverkan mellan kommunen och

Läs mer

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun FAVRAB respektive Varberg Vatten AB är huvudmän för den allmänna vaanläggningen i respektive kommun i egenskap av anläggningens ägare. Kommunfullmäktige fattar

Läs mer

Bilaga 1. Åtgärdsbehov i den befintliga allmänna VA-anläggningen

Bilaga 1. Åtgärdsbehov i den befintliga allmänna VA-anläggningen Bilaga 1. Åtgärdsbehov i den befintliga allmänna VA-anläggningen En del av Norrtälje kommuns VA-plan 2018 Version: v 1.0 Innehåll Läsanvisning... 3 Definitioner... 3 Riskklassning, konsekvens- och sannolikhetsbedömning

Läs mer

VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan)

VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) 6 juli 2017 VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) Antagen av Kommunfullmäktige Antagen av: Kommunfullmäktige 2017-10-30, 187 Dokumentägare: Kommundirektör Dokumentnamn:

Läs mer

VA-policy Fastställd av kommunfullmäktige , 161.

VA-policy Fastställd av kommunfullmäktige , 161. VA-policy Fastställd av kommunfullmäktige 2015-09-28, 161. Norrtälje kommuns VA-policy fastställer strategiska vägval, riktlinjer och ställningstaganden i frågor som rör allmän och enskild VA-försörjning.

Läs mer

Faktorer som styr VA-planeringen

Faktorer som styr VA-planeringen VA- PLANERING 1 Faktorer som styr VA-planeringen Lagkrav i form av Vattentjänstlagen, Anläggningslagen, Plan- och bygglagen, Miljöbalken etc Nationella, regionala och kommunala miljömål Åtgärdsprogram

Läs mer

VA-planering i Ljungby kommun. Antagen av kommunstyrelsen den 21 juni 2011 159

VA-planering i Ljungby kommun. Antagen av kommunstyrelsen den 21 juni 2011 159 VA-planering i Ljungby kommun Antagen av kommunstyrelsen den 21 juni 2011 159 LJUNGBY KOMMUN Tekniska kontoret 31 maj 2011 Detta projekt har medfinansierats genom statsstöd till lokala vattenvårdsprojekt

Läs mer

2011-04-19. Vilka planer ska kommunen ha? planering för vattnet i ett hållbart samhälle VAD MENAS MED EN VA-PLAN? Krister Törneke Tyréns AB

2011-04-19. Vilka planer ska kommunen ha? planering för vattnet i ett hållbart samhälle VAD MENAS MED EN VA-PLAN? Krister Törneke Tyréns AB Vilka planer ska kommunen ha? planering för vattnet i ett hållbart samhälle Krister Törneke Tyréns AB Vatten, avlopp & kretslopp Uppsala, 8 april 2011 VAD MENAS MED EN VA-PLAN? Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram:

Läs mer

VA-plan för Norrtälje kommun Version: 1.1

VA-plan för Norrtälje kommun Version: 1.1 VA-plan för Norrtälje kommun 2018 Version: 1.1 Innehåll 1 Inledning... 5 1.1 Syfte... 5 1.2 Definitioner... 5 1.3 Bakgrund... 6 1.4 Organisation... 8 1.5 Sammanfattning av åtgärder sedan VA-plan 2017...

Läs mer

VA-policy för landsbygden

VA-policy för landsbygden VA-policy för landsbygden Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige 2017-06-13 Status: Antagen Giltighetstid: Gäller tillsvidare Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: KS 2017-252 Dokumentansvarig:

Läs mer

VA-policy. Beslutad av Kommunfullmäktige , 114

VA-policy. Beslutad av Kommunfullmäktige , 114 VA-policy Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-06-22, 114 1 Inledning VA-policy ingår som en del i Hörby kommuns VA-plan och har upprättats utifrån kunskaperna från VA- översikten. Vikten av att jobba aktivt

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 20 ANTAGEN I VA-POLICY 2013 KARLSTADS KOMMUN

KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 20 ANTAGEN I VA-POLICY 2013 KARLSTADS KOMMUN ANTAGEN I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 20 VA-POLICY 2013 1 KARLSTADS KOMMUN ORDLISTA Allmän VA-anläggning är en VA-anläggning som kommunen har rättsligt bestämmande över och som har anordnats för att uppfylla

Läs mer

Va-planeringens roll i samhället

Va-planeringens roll i samhället Va-planeringens roll i samhället Vattendirektivet Miljökvalitetsnormer. Vattentjänstlagen kommunens ansvar enligt 6 Va-plan PBL Översiktsplanering Detaljplaner Miljöbalken Avloppsreningsverk Enskilda avlopp

Läs mer

Va-policy Emmaboda kommun

Va-policy Emmaboda kommun Va-policy Emmaboda kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-16, 76, registernr. 54.4 Va-policy Emmaboda kommun Detta projekt har medfinansierats genom statsstöd till lokala vattenvårdsprojekt förmedlade

Läs mer

Bilaga 1. Åtgärdsbehov i den befintliga allmänna VA-anläggningen

Bilaga 1. Åtgärdsbehov i den befintliga allmänna VA-anläggningen Bilaga 1. Åtgärdsbehov i den befintliga allmänna VA-anläggningen En del av Norrtälje kommuns VA-plan 2017 Version: v 1.0 Innehåll Läsanvisning... 3 Definitioner... 3 Riskklassning, konsekvens- och sannolikhetsbedömning

Läs mer

VA-strategi för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan)

VA-strategi för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) 6 juni 2017 VA-strategi för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) Antagen av kommunstyrelsen Antagen av: Kommunstyrelsen 2017-10-03, 171 Dokumentägare: Kommundirektör Ersätter

Läs mer

VA-planering så funkar det. Mats Johansson, VA-guiden / Ecoloop

VA-planering så funkar det. Mats Johansson, VA-guiden / Ecoloop VA-planering så funkar det Mats Johansson, VA-guiden / Ecoloop VA-plan VA-planering Vattenplan Vattenplanering 2 VA-planen i kommunens planering - Bild från Värmdös VA-plan Åtgärd 37. Kommunerna behöver,

Läs mer

Klimataspekterna i Norrtäljes VA utvecklingsprogram Norrtälje Kommun Amelia Morey Strömberg VA utvecklare

Klimataspekterna i Norrtäljes VA utvecklingsprogram Norrtälje Kommun Amelia Morey Strömberg VA utvecklare Klimataspekterna i Norrtäljes VA utvecklingsprogram 2008-2030 Norrtälje Kommun Amelia Morey Strömberg VA utvecklare 2 Norrtälje 3 4 Nuvarande Va försörjning Kartbilaga B. NORRTÄLJE KOMMUN Vattenv erk och

Läs mer

Åtgärdsdokument Katrineholm

Åtgärdsdokument Katrineholm Åtgärdsdokument Katrineholm Nummer Åtgärd Rubrik i huvuddokumentet Tidplan Ansvar Kommentar 1 Utreda om hur tidplan för detaljplan och verksamhetsområdebeslut samordnas för att få en effektiv genomförandeprocess,

Läs mer

Välkommen till informationsmöte om förslag till vatten- och avloppsplan. Varsågod att hämta fika innan du sätter dig!

Välkommen till informationsmöte om förslag till vatten- och avloppsplan. Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Välkommen till informationsmöte om förslag till vatten- och avloppsplan Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Varför träffas vi idag? Förslag till vatten- och avloppsplan (VAplan) för Sandvikens

Läs mer

policy modell plan program regel riktlinje rutin strategi taxa

policy modell plan program regel riktlinje rutin strategi taxa modell policy Policy vid antagande av nya verksamhetsområden för kommunalt dricks-, spill- samt dagvatten plan program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige

Läs mer

VA-policy. Steg 2 i arbetet med VA-planering i Rättviks kommun. Version

VA-policy. Steg 2 i arbetet med VA-planering i Rättviks kommun. Version VA-policy Steg 2 i arbetet med VA-planering i Rättviks kommun Version 2016-05-24 Sida 2 av 7 Innehåll INLEDNING... 4 Samhällsutveckling... 4 Vision Rättviks kommun... 4 Utveckling... 4 UTMANINGAR... 5

Läs mer

Kommunal VA plan. Mora kommun

Kommunal VA plan. Mora kommun Kommunal VA plan Mora kommun 1 2 Kommunal VA försörjning? Kommunal VA plan Med kommunal VA-plan menas ett styrdokument som beskriver hur kommunen ska lösa VA-försörjningen i hela kommunen, d.v.s. både

Läs mer

Åtgärdsdokument Flen

Åtgärdsdokument Flen Åtgärdsdokument Flen Nummer Åtgärd Rubrik i huvuddokumentet Tidplan Ansvar Kommentar 1 Utreda om hur tidplan för detaljplan och verksamhetsområdebeslut samordnas för att få en effektiv genomförandeprocess,

Läs mer

Vatten- och avloppspolicy. Den andra delen av vatten- och avloppsplanen

Vatten- och avloppspolicy. Den andra delen av vatten- och avloppsplanen Vatten- och avloppspolicy Den andra delen av vatten- och avloppsplanen 2 (6) 1. Inledning Hultsfreds kommun arbetar med sin VA-planering i enlighet med den vägledning för kommunal VA-planering som tagits

Läs mer

Återrapportering från Upplands Väsby kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Upplands Väsby kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2013 1 (5) Återrapportering från Upplands Väsby kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A)

Läs mer

Va-plan för Gnosjö kommun -Tematisk tillägg till översiktsplan

Va-plan för Gnosjö kommun -Tematisk tillägg till översiktsplan Va-plan för Gnosjö kommun -Tematisk tillägg till översiktsplan Upprättad i 2017 Dnr 2017-00175. Fastställd av kommunfullmäktige 2017-09-28, 107 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Syfte och beslutsförslag 2 Riktlinjer

Läs mer

Information om vatten & avlopp i Åmot. 19 december 2013

Information om vatten & avlopp i Åmot. 19 december 2013 Information om vatten & avlopp i Åmot 19 december 2013 Tillbakablick bildandet av Gästrike Vatten och Ockelbo Vatten samt uppdrag Utredning av förutsättningar för utbyggnad av kommunalt avloppsnät och

Läs mer

VA-policy för Växjö kommun

VA-policy för Växjö kommun VA-policy för Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Tekniska nämnden Dokumentnamn VA-policy för Växjö kommun Fastställd/Upprättad Kommunfullmäktige 2015-12-15, 302 Tidigare ändringar

Läs mer

Investering 2019 Tilläggsinvestering fördjupad studie för Lindholmen pe Fördjupad studie avseende om- och tillbyggnad av avloppsreningsverket

Investering 2019 Tilläggsinvestering fördjupad studie för Lindholmen pe Fördjupad studie avseende om- och tillbyggnad av avloppsreningsverket TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum: Diarienummer: KS 2015-344 Handläggare Peter Leonardsson Till kommunstyrelsens arbetsutskott Titel: Projektledare VA E-post: peter.leonardsson2@norrtalje.se Investering 2019 Tilläggsinvestering

Läs mer

Sundbybergs stads vatten- och avloppspolicy

Sundbybergs stads vatten- och avloppspolicy 2016-03-08 1 (5) Stadsmiljö- och tekniska nämnden Sundbybergs stads vatten- och avloppspolicy Beslutsunderlag Förslag till Sundbybergs stads vatten- och avloppspolicy den 29:e april 2016. Stadsmiljö- och

Läs mer

Bilaga 1 Lagstiftning och måldokument styrande för vattenförsörjning och avloppshantering

Bilaga 1 Lagstiftning och måldokument styrande för vattenförsörjning och avloppshantering Bilaga 1 Lagstiftning och måldokument styrande för vattenförsörjning och avloppshantering Miljöbalken Miljöbalken innehåller allmänna hänsynsregler och detaljerade bestämmelser om avloppsvattenrening.

Läs mer

Vatten och avlopp på landsbygden

Vatten och avlopp på landsbygden Vatten och avlopp på landsbygden Innehåll Kontakta oss 2 Vatten- och avloppspolicy 3 Inledning 4 Om allmänt vatten och avlopp 4 Utbyggnad av allmänt VA på landsbygden 5 Områden som inte omfattas av utbyggnadsplanen

Läs mer

Återrapportering från Stockholms stad av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Stockholms stad av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2014 1 (5) Återrapportering från av 2014 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

VA-strategi. Förslaget är nu ute på remiss hos Färgelanda Vatten AB, Dalslands miljökontor och de politiska partierna i Färgelanda kommun.

VA-strategi. Förslaget är nu ute på remiss hos Färgelanda Vatten AB, Dalslands miljökontor och de politiska partierna i Färgelanda kommun. VA-strategi Inledning Detta dokument är en strategi för försörjning av vatten och avlopp i Färgelanda kommun. Dokumentet kallas VA-strategi och här anges hur man i Färgelanda kommun ska agera för att på

Läs mer

Återrapportering från Huddinge kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Huddinge kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2013 1 (5) Återrapportering från Huddinge kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

Detta dokument är ett utdrag ur det tematiska tillägget till översiktsplanen. Planen i sin helhet finns på: VATTEN OCH AVLOPP

Detta dokument är ett utdrag ur det tematiska tillägget till översiktsplanen. Planen i sin helhet finns på:  VATTEN OCH AVLOPP KS 2015/0385 Detta dokument är ett utdrag ur det tematiska tillägget till översiktsplanen. Planen i sin helhet finns på: www.kalmar.se/vaplan VATTEN OCH AVLOPP Tematiskt tillägg till översiktsplanen Antagen

Läs mer

Gränsvärde * Ämne/Egenskap Enhet Antal tagna prover. Resultat Medianvärde

Gränsvärde * Ämne/Egenskap Enhet Antal tagna prover. Resultat Medianvärde Vattenkvalitet vid Hallstavik vattenverk (Försörjer även Häverödal, Skebobruk och Älmsta) Koliforma bakt 35 C cfu/100ml 73

Läs mer

Återrapportering från Vaxholm kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Vaxholm kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Vaxholm kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Detta dokument är en vatten- och avloppsstrategi för Sotenäs kommun.

Detta dokument är en vatten- och avloppsstrategi för Sotenäs kommun. VA-strategi för Kommunfullmäktige 2017-02-16 9 Dnr KA 2016/1089 Sid 1/6 VA-strategi för Inledning Detta dokument är en vatten- och avloppsstrategi för. VA-strategin har tagits fram med utgångspunkt i den

Läs mer

Bakgrund Föreslagna förändringar är beslutade av Eskilstuna Energi och Miljös samt Eskilstuna kommunföretags styrelser under våren 2017.

Bakgrund Föreslagna förändringar är beslutade av Eskilstuna Energi och Miljös samt Eskilstuna kommunföretags styrelser under våren 2017. Kommunstyrelsen 2017-09-07 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF 2017:410 Eva Lehto 016-710 54 51 1 (2) Kommunstyrelsen Förslag till Förändring av verksamhetsområde för allmänna vattentjänster,

Läs mer

Återrapportering från Helsingborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Helsingborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2013 1 (5) Återrapportering från Helsingborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

Vanliga frågor och svar

Vanliga frågor och svar Vanliga frågor och svar Här finner ni de vanligaste frågorna och svaren gällande VA Vattentjänstlagen Enligt 6 lagen (2006:412) om allmänna vattentjänster ska kommunen, om det med hänsyn till skyddet för

Läs mer

Vatten- och avloppsverksamheten

Vatten- och avloppsverksamheten falun.se/ Vatten- och avloppsverksamheten i Falun VA-plan Steg 3 i arbetet med VA-planering i Falu kommun Antagen av kommunfullmäktige Falu kommun 140213ge Falu kommun 1 2 Innehåll Inledning 3 Plan för

Läs mer

Tidsperiod: 01-Jan-2016 till 30 April 2017

Tidsperiod: 01-Jan-2016 till 30 April 2017 De orter/områden som får vatten ifrån Mälaren: Gräddö. Furusund, Köpmanholm, Nysättra, Finsta, Rimbo, Rånäs, Spillersboda, Svanberga, Bergshamra, Rådmansölandet (förutom Södersvik) Tidsperiod: 01-Jan-2016

Läs mer

Strategi för vatten och avlopp på landsbygden i Bjuvs kommun

Strategi för vatten och avlopp på landsbygden i Bjuvs kommun Strategi för vatten och avlopp på landsbygden i Bjuvs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-10-31 INNEHÅLL BAKGRUND... 3 BEGREPPSFÖRKLARINGAR... 3 MÅL... 4 STUDERADE OMRÅDEN... 4 RECIPIENTER... 5 VERKSAMHETSOMRÅDE...

Läs mer

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler. Borås Stads. Riktlinjer för dricksvatten- och avloppsförsörjning

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler. Borås Stads. Riktlinjer för dricksvatten- och avloppsförsörjning Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Borås Stads Riktlinjer för dricksvatten- och avloppsförsörjning Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Va-översikt Upplands-Bro kommun. VA-policy Upplands-Bro kommun. Antagen av Kommunfullmäktige

Va-översikt Upplands-Bro kommun. VA-policy Upplands-Bro kommun.   Antagen av Kommunfullmäktige Va-översikt Upplands-Bro kommun VA-policy Upplands-Bro kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2018-06-13 www.upplands-bro.se/va-plan VA-POLICY UPPLANDS-BRO KOMMUN VA-POLICY I policyn står förkortningen VA

Läs mer

Planering för vatten och avlopp. Förslag till riktlinjer, nya verksamhetsområden och VA-taxa

Planering för vatten och avlopp. Förslag till riktlinjer, nya verksamhetsområden och VA-taxa Planering för vatten och avlopp Förslag till riktlinjer, nya verksamhetsområden och VA-taxa Bakgrund Det finns ca 3 000 enskilda avlopp i Piteå kommun. Somliga väl fungerande, andra med stora behov av

Läs mer

Att möta framtiden Arbetssätt för kommunalt avlopp, enskilda avlopp och VA-rådgivning. Sara Helmersson, Norrtälje kommun

Att möta framtiden Arbetssätt för kommunalt avlopp, enskilda avlopp och VA-rådgivning. Sara Helmersson, Norrtälje kommun Att möta framtiden Arbetssätt för kommunalt avlopp, enskilda avlopp och VA-rådgivning Sara Helmersson, Norrtälje kommun Förutsättningar 2006 Norrtälje kommun : 27.000 fritidsfastigheter i områden (oplanerade

Läs mer

VA-policy. Oskarshamns kommun

VA-policy. Oskarshamns kommun VA-policy VA-policy Antagen av KF 2013-04-08, 59 Upprättad som ett samarbetsprojekt mellan samhällsbyggnadsnämnden och tekniska nämnden. Arbetet med planen utförs med stöd av Länsstyrelsen (LOVA). Postadress

Läs mer

VA-strategi Gävle kommun

VA-strategi Gävle kommun VA-strategi Gävle kommun Innehåll Inledning sida 2 Kommunala styrdokument som berör VA-området sida 3 Målbild sida 4 VA-strategi sida 4 Delstrategier sida 5-8 Hållbar utbyggnad av kommunal VA-försörjning

Läs mer

Nyköpings kommuns VA-policy

Nyköpings kommuns VA-policy POLICY Dnr Nyköpings kommuns VA-policy Antagen av Dnr 2/7 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 3 2 Syfte... 3 3 Utgångspunkter och principer... 3 3.1 Politiska utgångspunkter... 3 3.2

Läs mer

POLICY VATTEN OCH AVLOPP

POLICY VATTEN OCH AVLOPP POLICY VATTEN OCH AVLOPP Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

Va-översikt Upplands-Bro kommun. Förslag till VA-policy Upplands-Bro kommun.

Va-översikt Upplands-Bro kommun. Förslag till VA-policy Upplands-Bro kommun. Va-översikt Upplands-Bro kommun Förslag till VA-policy Upplands-Bro kommun www.upplands-bro.se/va-plan FÖRSLAG TILL VA-POLICY UPPLANDS-BRO KOMMUN VA-POLICY I policyn står förkortningen VA för vatten och

Läs mer

Återrapportering från Falkenbergs kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Falkenbergs kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2013 1 (5) Återrapportering från Falkenbergs kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

Rapport tillsynsprojekt Enskilda avloppsanläggningar Februari 2017 Diarienummer:

Rapport tillsynsprojekt Enskilda avloppsanläggningar Februari 2017 Diarienummer: Rapport tillsynsprojekt Enskilda avloppsanläggningar Februari 2017 Diarienummer: 2016-000604 Skeboåns avrinningsområde, etapp 2 - väster om Skeboån BYGG- OCH MILJÖKONTORET 1 Bakgrund Skeboån har i VISS

Läs mer

VA-strategi. Gävle kommun

VA-strategi. Gävle kommun VA-strategi Gävle kommun Innehåll 1 Inledning 3 2 Kommunala styrdokument som berör VA-området 4 3 Målbild 4 4 VA-strategi 5 5 Delstrategier 6 5.1 Hållbar utbyggnad av kommunal VA-försörjning 6 5.2 Robust

Läs mer

Återrapportering från Helsingborg kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Helsingborg kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 (9) Återrapportering från Helsingborg kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Behåll näringen på land! Finns det annan värdefull samhällsnytta?

Behåll näringen på land! Finns det annan värdefull samhällsnytta? Kretslopp i den kommunala VA-planen - Avlopp och kretslopp i Södertälje kommun - Hur kan kommunen påverka för mer kretslopp? - Vad styr fastighetsägaren? - Reflektioner Behåll näringen på land! Finns det

Läs mer

Detta dokument behandlar förändringarna i VA-taxan för 2014 som är Kommunal författningssamling (KFS) 13:2.

Detta dokument behandlar förändringarna i VA-taxan för 2014 som är Kommunal författningssamling (KFS) 13:2. 2013-09-03 Rev 2013-10-15 Mats Falås VA- och renhållningschef 08 560 39 336 Mats.falas@ekero.se PM VA-taxa 2014 (KFS 13:2) Dnr KS13/228-346 Detta dokument behandlar förändringarna i VA-taxan för 2014 som

Läs mer

Återrapportering från Malmö stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Malmö stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Malmö stad återrapportering 2013 1 (5) Återrapportering från Malmö stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A)

Läs mer

Dagordning för mötet

Dagordning för mötet Dagordning för mötet 1. Inledning 2. Information om ansvar för VA i Nor 3. Svar på inskickade frågor 4. Frågestund 5. Mötet avslutas Samhällsutvecklingsnämnden har beslutat att delegera till samhällsutvecklingsnämndens

Läs mer

Remisskonferens om Dricksvattenutredningen. Välkomna till SKL 24 augusti 2016

Remisskonferens om Dricksvattenutredningen. Välkomna till SKL 24 augusti 2016 Remisskonferens om Dricksvattenutredningen Välkomna till SKL 24 augusti 2016 Dagens program 10.00-10.10 Välkomna hit 10.10-11.00 Dricksvattenutredningens förslag 11.00-11.10 Bensträckare i rummet 11.10-11.45

Läs mer

Vattenplan för Ystads kommun. Del 2: VA-policy. Remissversion Antagen av kommunfullmäktige 2016-XX-XX

Vattenplan för Ystads kommun. Del 2: VA-policy. Remissversion Antagen av kommunfullmäktige 2016-XX-XX Vattenplan för Ystads kommun Del 2: VA-policy Remissversion 2016-02-29 Antagen av kommunfullmäktige 2016-XX-XX VA-policy Inledning VA-policyn avser att vara ett dokument som tydliggör målsättningarna och

Läs mer

LAV, PBL och MB - så påverkar dessa dagvattenhanteringen. Gilbert Nordenswan Svenskt Vatten

LAV, PBL och MB - så påverkar dessa dagvattenhanteringen. Gilbert Nordenswan Svenskt Vatten LAV, PBL och MB - så påverkar dessa dagvattenhanteringen Gilbert Nordenswan Svenskt Vatten Upplägg Tillämpliga lagar Lagarnas förhållande till varandra Miljöbalkens regler kring dagvatten Kommun/huvudmannens

Läs mer

VA-policy VA-översikt. VA-plan. VA-policy

VA-policy VA-översikt. VA-plan. VA-policy Antagen av kommunfullmäktige den 22 oktober 2014, 14KS/0083 VA-policy 2014 VA-översikt VA-policy VA-plan Innehåll Inledning 3 Utgångspunkter för vattenplanering 4 Nationella och lokala mål 5 Övergripande

Läs mer

Dagvattenpolicy. Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Förslag Giltighetstid: Gäller tills vidare

Dagvattenpolicy. Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Förslag Giltighetstid: Gäller tills vidare Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Förslag 2017-05-18 Giltighetstid: Gäller tills vidare Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: KS 2017-493 Dokumentansvarig: Adresserat till:

Läs mer

VA-taxa utanför verksamhetsområde Populärversion

VA-taxa utanför verksamhetsområde Populärversion VA-taxa utanför verksamhetsområde 2019 Populärversion Vilkor och avgifter utanför verksamhetsområde Kommunen ska enligt vattentjänstlagen förse de invånare som bor inom det så kallade verksamhetsområdet

Läs mer

1. VA-översikt 2. VA-policy 3. VA-plan

1. VA-översikt 2. VA-policy 3. VA-plan Samrådsversion 2015-12-18 1. VA-översikt 2. VA-policy 3. VA-plan Kommunfullmäktige 2015-xx-xx Fastställd av Kommunfullmäktige 2016-xx-xx xxx Diarienummer KS 2013/181 och 2015/475M. BAKRUND Vatten- och

Läs mer

Dagvatten. - ur ett juridiskt perspektiv. - Jenny Liøkel, Verksjurist

Dagvatten. - ur ett juridiskt perspektiv. - Jenny Liøkel, Verksjurist Dagvatten - ur ett juridiskt perspektiv - Jenny Liøkel, Verksjurist Havs- och vattenmyndigheten Huvudkontor i Göteborg Fiskerikontroll i Simrishamn, Västra Frölunda, Kungshamn, Karlskrona (+ nya kontor

Läs mer

Avloppsinventering i Haninge kommun 2010 LINA WESTMAN

Avloppsinventering i Haninge kommun 2010 LINA WESTMAN Avloppsinventering i Haninge kommun 2010 LINA WESTMAN Sammanfattning Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund har under sommaren 2010 genomfört en inventering av enskilda avlopp i Haninge kommun. Syftet

Läs mer

Uppdaterad Info om Sjölanda omvandlingsområde

Uppdaterad Info om Sjölanda omvandlingsområde Uppdaterad 20170531 Info om Sjölanda omvandlingsområde Sjölanda omvandlingsområde Vad och varför? Sjölanda är klassat som ett av de högst prioriterade områdena för en VAutbyggnad i Trollhättans kommun.

Läs mer

upprättat en Vatten och avloppsplan för områden med enskild VAförsörjning. Bygg- och miljöförvaltningens förslag till Tekniska nämnden

upprättat en Vatten och avloppsplan för områden med enskild VAförsörjning. Bygg- och miljöförvaltningens förslag till Tekniska nämnden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) 2012-11-05 Tekniska nämnden Dnr Ten 2012/619 Fastställande av Vatten och avloppsplan för områden med enskild VAförsörjning Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens förslag

Läs mer

Utbyggnadsplan 2014-2024. Karlshamns

Utbyggnadsplan 2014-2024. Karlshamns Utbyggnadsplan 2014-2024 Karlshamns Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Underlag... 3 2.1 Lagstiftning... 3 2.2 Politisk viljeriktning i Karlshamns kommun... 3 3 Konsekvensanalys... 4 3.1 Problemställning...

Läs mer

Bakgrund - Interna faktorer Interna faktorer, forts. Interna faktorer. Externa faktorer. Politiska beslut, interna

Bakgrund - Interna faktorer Interna faktorer, forts. Interna faktorer. Externa faktorer. Politiska beslut, interna Bakgrund - Interna faktorer 2006 Norrtälje kommun : 27.000 fritidsfastigheter i områden (oplanerade alt gamla fritidshusområdesplaner från 60-70 talet) samt 10.000 öar. VA-snurran Ett verktyg för strategisk

Läs mer

Norrtälje i siffror. Globala siffror. Program för utveckling av kommunalt vatten och avlopp. Norrtäljemodellen

Norrtälje i siffror. Globala siffror. Program för utveckling av kommunalt vatten och avlopp. Norrtäljemodellen 2 Program för utveckling av kommunalt vatten och avlopp Norrtäljemodellen 3 4 Norrtälje i siffror Globala siffror 56.600 invånare 23.000 pe anslutna till VA 150.000 turister 27.000 fritidsfastigheter 40.000

Läs mer

Vatten Avlopp Kretslopp

Vatten Avlopp Kretslopp Arbetsgång Allmän hantering av VAförsörjning vart föreligger behovet? VA-översikt Riktlinjer för dricksvattenoch Joakim Ekberg VA-strateg Principupplägg s arbetet startar Sep 2013 Juni 2014 Riktlinjer

Läs mer

KOMMUNAL VA-PLAN VATTEN OCH AVLOPPSPOLICY REMISSVERSION 2014-11-24

KOMMUNAL VA-PLAN VATTEN OCH AVLOPPSPOLICY REMISSVERSION 2014-11-24 KOMMUNAL VA-PLAN VATTEN OCH AVLOPPSPOLICY REMISSVERSION 2014-11-24 Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning.

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning vid ändring av detaljplan PL 165 för Hovgården Tavsta Hage, Köpings kommun

Tillägg till planbeskrivning vid ändring av detaljplan PL 165 för Hovgården Tavsta Hage, Köpings kommun Tillägg till planbeskrivning vid ändring av detaljplan PL 165 för Hovgården Tavsta Hage, Köpings kommun Upprättad den 5 februari 2019 1 (6) 1 INLEDNING OCH BAKGRUND 1.1 PLANÄNDRINGENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

Läs mer

Återrapportering från Nyköping kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Nyköping kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 Återrapportering från Nyköping kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

6 Utbyggnadsplan för allmänt vatten och avlopp (utdrag ur Plan, vatten och avlopp)

6 Utbyggnadsplan för allmänt vatten och avlopp (utdrag ur Plan, vatten och avlopp) 6 Utbyggnadsplan för allmänt vatten och avlopp (utdrag ur Plan, vatten och avlopp) En kommun är skyldig enligt Lagen om allmänna vattentjänster (LAV) att ordna vattentjänster om det med hänsyn till skyddet

Läs mer

Fritidshusområde i förändring

Fritidshusområde i förändring Del 1 Planering Fritidshusområde i förändring Från fritidshus till åretruntbostad I Värmdö kommun finns möjligheter till ett attraktivt boende med närhet till storstad, natur och hav. Kommunen har många

Läs mer

Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Miljöbyrån, S3

Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Miljöbyrån, S3 PROTOKOLL Nummer 64 4.12.2015 Sammanträdesdatum Protokoll fört vid enskild föredragning Social- och miljöavdelningen Miljöbyrån, S3 Beslutande Föredragande Justerat Vicelantråd Camilla Gunell Vattenbiolog

Läs mer

Karlskrona kommun /

Karlskrona kommun / Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Karlskrona kommun / karlskrona.kommun@karlskrona.se Påbörjade undersökningar:

Läs mer

Vattenskydd syfte och vårt regelverk

Vattenskydd syfte och vårt regelverk Vattenskydd syfte och vårt regelverk - Vatten är ett livsmedel enligt Livsmedelsverket. - Tillgången på vatten för dricksvattenförsörjning är en av samhällets viktigaste intressen. - Det ställer krav på

Läs mer

Verksamhetsområde Kommunens skyldighet att lösa VA-frågor Projekt Övrabyn-Nystrand Kartor Övrabyn-Nystrand två alternativ Kostnader ex

Verksamhetsområde Kommunens skyldighet att lösa VA-frågor Projekt Övrabyn-Nystrand Kartor Övrabyn-Nystrand två alternativ Kostnader ex 2016-02-15 Verksamhetsområde Kommunens skyldighet att lösa VA-frågor Projekt Övrabyn-Nystrand Kartor Övrabyn-Nystrand två alternativ Kostnader ex Vad är ett verksamhetsområde? En allmän VA-anläggnings

Läs mer

Ett av Europas bästa vatten.

Ett av Europas bästa vatten. Ett av Europas bästa vatten. Dagordning informationsmöten - 2 timmar 1. Bakgrund Sven-Åke + Kaj 2. Rening? Och nya riktlinjer och lagar Micael 3. Utredningsläget Kaj + Micael 4. Frågor Närvarande: Sven-Åke

Läs mer

Yttrande till Vattenmyndigheten Bottenhavet om åtgärdsprogram m.m. för Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021

Yttrande till Vattenmyndigheten Bottenhavet om åtgärdsprogram m.m. för Bottenhavets vattendistrikt 2015-2021 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) Kommunstyrelseförvaltningen Stadsbyggnads- och näringslivskontoret Datum Diarienummer 2015-03-18 KS0150/15 Handläggare Thomas Jågas Telefon 023-828 42 E-post: thomas.jagas@falun.se

Läs mer

Information VA-utbyggnad Vadstena

Information VA-utbyggnad Vadstena Datum 2019-05-06 Till fastighetsägare i Vadstena Information VA-utbyggnad Vadstena Kalmar Vatten kommer att bygga ut det allmänna ( kommunala ) vatten- och spillvattennätet till Vadstena, för att förbättra

Läs mer

Skellefteå Resultat inventering av enskilda avlopp och vattenbrunnar samt inbjudan till informationsmöte

Skellefteå Resultat inventering av enskilda avlopp och vattenbrunnar samt inbjudan till informationsmöte Informationsbrev Vatten- och avfallsavdelningen Skellefteå 2016-07-05 Resultat inventering av enskilda avlopp och vattenbrunnar samt inbjudan till informationsmöte Om det är något begrepp du inte förstår,

Läs mer

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post:

Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner. Skapad av: Vattenmyndigheterna. Publicerad: :38:01. Namn / E-post: Undersökning: Återrapportering 2015 kommuner Skapad av: Vattenmyndigheterna Publicerad: 2015-11-30 13:38:01 Namn / E-post: Kristianstads kommun / info@kristianstad.se Påbörjade undersökningar: 2015-12-10

Läs mer

Återrapportering från Göteborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Göteborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Göteborgs stad återrapportering 2013 1 (5) Återrapportering från Göteborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella

Läs mer

Återrapportering från Stockholms stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Stockholms stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Stockholms stad återrapportering 2013 1 (5) Återrapportering från Stockholms stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella

Läs mer

Planläggning och VA-utredning inom fritidshusområden

Planläggning och VA-utredning inom fritidshusområden Kommunledningsförvaltningen Kalle Alexandersson,0550-88002 kalle.alexandersson@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2015-10-07 Ks/2012:210 011 Planfrågor Sida 1(4) Planläggning och VA-utredning inom

Läs mer