VA-plan för Norrtälje kommun Version: 1.1

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VA-plan för Norrtälje kommun Version: 1.1"

Transkript

1 VA-plan för Norrtälje kommun 2018 Version: 1.1

2 Innehåll 1 Inledning Syfte Definitioner Bakgrund Organisation Sammanfattning av åtgärder sedan VA-plan Påbörjad recipientklassificering Dagvattenstrategi Åtgärder i den allmänna VA-anläggningen (Bilaga 1) VA-utbyggnad i befintlig bebyggelse (Bilaga 2) Planerings- och dokumentationsverktyg Fortsatt översyn av VA-taxans konstruktion Avgränsningar Inga tidsatta utbyggnadsområden efter år Planering för allmänna VA-tjänster VA-planeringsprocessen Risker Planeringsförutsättningar Mål Befolkningsprognos Pågående detaljplaner och exploateringar Plan för den allmänna VA-anläggningen Utveckling av planering- och dokumentationsverktyg Hydrauliska modeller VA-banken Drift och övervakningssystem Planering för säker och långsiktig dricksvattenförsörjning Regional vattenförsörjningsplan Vattenskyddsområden för den allmänna VA-anläggningen Reservvattenförsörjning Behov för att säkerställa dricksvattentillgång Planering för en hållbar dricksvattenhantering filnamn: VA-plan 2018 v 1.1 Sid: 2(65)

3 4.3.1 Behov i den befintliga dricksvattenanläggningen Planering för hållbar spillvattenhantering Behov i den befintliga spillvattenanläggningen Lindholmens avloppsreningsverk Kapellskärs avloppsreningsverk Planering för hållbar dagvattenhantering Klimatanpassad och långsiktigt hållbar dagvattenhantering Fördjupad dagvattenpolicy och dagvattenstrategi Behov i den befintliga dagvattenanläggningen Planering för säker arbetsmiljö i den allmänna VA-anläggningen Krisberedskap för den allmänna VA-försörjningen Beredskapsplan Hållbarhetsindex VA-försörjning utanför nuvarande verksamhetsområde Utbyggnad av den allmänna VA-anläggningen Syfte Prioriteringsmodell Större sammanhang Prioritering och årtal för planerade utbyggnadsprojekt VA-försörjning i avvaktan på kommunal VA-utbyggnad VA-försörjning utanför kommunalt verksamhetsområde Enskild avloppsvattenrening Enskild vattenförsörjning Tillsyn av enskilda avloppsanläggningar VA-rådgivning Ekonomiskt hållbar utveckling Avgifter för allmänna vattentjänster VA-kollektivets ekonomiska situation VA-taxan Status på förslag till ändrade rutiner i finansieringsrapporten VA-kollektivets framtida ekonomiska situation Utmaningar Fortsatt arbete filnamn: VA-plan 2018 v 1.1 Sid: 3(65)

4 Bilagor Bilaga 1. Åtgärdsbehov i den befintliga allmänna VA-anläggningen Bilaga 2. VA-utbyggnadsplan i befintlig bebyggelse filnamn: VA-plan 2018 v 1.1 Sid: 4(65)

5 1 Inledning 1.1 Syfte Norrtälje kommuns vatten- och avloppsplan (VA-plan) är ett verktyg för hållbar planering av VA-försörjningen i hela kommunen, både inom och utom nuvarande VA-verksamhetsområde. VA-planen uppdateras och kompletteras löpande med ambitionen att bli ett heltäckande styrdokument för VA-planering i enlighet med Havs- och vattenmyndighetens vägledning för kommunal VA-planering. Ambitionen är att VA-planen årligen ska fastställas av kommunfullmäktige i samband med planeringsförutsättningarna. VA-planen består av 3 dokument, ett huvuddokument samt 2 bilagor. I Bilaga 1 beskrivs åtgärdsbehov i den befintliga allmänna VA-anläggningen. I Bilaga 2 beskrivs VA-utbyggnadsplanen i befintlig bebyggelse. Bilagorna bör läsas som en del av VA-planen för att förstå sammanhanget mellan den planerade VA-utbyggnaden och de underhåll och reinvesterings behov som föreligger i den allmänna VA-anläggningen. 1.2 Definitioner Begrepp ARV HAV LAV PBL p.e. Pst VA VV Allmän VA-anläggning Anläggningsavgift Avloppsvatten Förklaring Avloppsreningsverk Havs- och Vattenmyndigheten Lag (2006:412) om allmänna vattentjänster Lag (2010:900), Plan- och Bygglagen Personekvivalent är ett mått på den mängd syre som går åt för att bryta ner det organiska material som en människa producerar på ett dygn. Måttet anges som BOD7 och beräknas vara 70 gram/person och dygn. Pumpstation Vatten- och avlopp (inkluderar vatten, spillvatten och dagvatten) Vattenverk En VA-anläggning över vilken en kommun har ett rättsligt bestämmande inflytande och som har ordnats och används för att uppfylla kommunens skyldigheter enligt LAV. Engångsavgift som fastighetsägare inom verksamhetsområde är skyldiga att betala när förbindelsepunkt för VA upprättats och meddelats fastighetsägaren. Avgiften syftar till att finansiera fastighetens andel i den allmänna VA-anläggningen. Samlingsnamn för dagvatten och spillvatten filnamn: VA-plan 2018 v 1.1 Sid: 5(65)

6 Dagvatten Spillvatten Kombinerat ledningsnät Tillskottsvatten Förnyelseplanering Bräddning Verksamhetsområde Vatten som tillfälligt avrinner från markytan eller från annan konstruktion, till exempel regnvatten, smältvatten, spolvatten eller framträngande grundvatten. Vatten från hushållsavlopp, WC samt bad, dusch, disk och tvätt. När spill- och dagvatten samlas i samma ledning och inte delas upp i de olika kategorierna spillvatten och dagvatten. Är drän- och grundvatten som läcker in i otäta ledningar, dagvatten som leds in genom felaktigt anslutna rännstensbrunnar, stuprör eller spygatter eller överläckage från trasiga dagvattenledningar. Strategisk planering för hur VA-ledningsförnyelsen ska se ut. Innebär att avloppsvatten (till stora delar bestående av dagvatten) släpps ut obehandlat till recipienten (se nedan) vid sådana förhållanden då avloppsledningsnätets eller avloppsreningsverkets kapacitet överskrids, till exempel vid extrema skyfall. Verksamhetsområde är det geografiska område inom vilket en eller flera vattentjänster har eller ska ordnas genom en allmän VA-anläggning. Beslut om verksamhetsområde innebär att lag (2006:412) om allmänna vattentjänster (LAV) samt föreskrifter beslutade med stöd av denna lag (VA-taxa, ABVA etc.) blir tillämpliga på förhållandet mellan huvudman för den allmänna VA-anläggningen och fastighetsägare eller annan användare inom området. 1.3 Bakgrund Program för utveckling av kommunalt vatten och avlopp (VA-programmet), antogs av kommunfullmäktige , och var tidigare kommunens planeringsverktyg i arbetet med utbyggnaden av den kommunala VA-anläggningen. Kommunfullmäktige beslutade , att upphäva utvecklingsprogrammet, bland annat till följd av de många och stora avvikelser som uppstått under genomförandet sedan antagandet. I samband med upphävandet gavs kommunstyrelsen i uppdrag att revidera, uppdatera och förnya programmet. Uppdraget genomfördes i projektet Planering för långsiktigt hållbar VA-försörjning och framtagande av en kommunal VA-plan under filnamn: VA-plan 2018 v 1.1 Sid: 6(65)

7 VA-översikten, som färdigställdes i april 2015, var det första steget i framtagandet av en kommunal VA-plan och syftade till att belysa nuläget, behov, problem och framtida strategiska frågor. VA-översikten har utgjort underlag för det fortsatta arbetet med VA-policy och VA-plan. VA-översikten bör ses över under varje mandatperiod. Norrtälje kommuns VA-policy antogs i kommunfullmäktige , och fastställer strategiska vägval, riktlinjer och ställningstaganden i frågor som rör allmän och enskild VA-försörjning. VA-policyn är ett viktigt styrdokument i VA-planeringsarbetet, och i arbetet med framtagande av en kommunal VA-plan, Figur 1. Norrtälje kommuns VA-plan 2017 antogs i kommunfullmäktige VA-planen 2017 innehöll planering för den allmänna VA-anläggningen samt en VA-utbyggnadsplan fram t.o.m En uppdaterad version av VAplanen kommer årligen att lyftas för beslut i kommunfullmäktige i samband med beslut om övriga planeringsförutsättningar för kommande 3-årsperiod. Figur 1. Arbetssätt för VA-planeringen i Norrtälje kommun filnamn: VA-plan 2018 v 1.1 Sid: 7(65)

8 1.4 Organisation Inom Norrtälje kommun ansvarar Kommunstyrelsen (KS) för utveckling av den tekniska infrastrukturen och Teknik- och Klimatnämnden (TKN) för drift och förvaltning av kommunal vatten- och avloppsförsörjning. VA-avdelningen inom samhällsbyggnadsavdelningen under kommunstyrelsekontoret verkställer huvudmannaskapet för den allmänna VA-anläggningen. I det ingår sammanfattningsvis: planering av VA-verksamheten, VA-utbyggnad och förnyelse av den allmänna anläggningen framtagande av underlag för VA-verksamhetens finansiering verkställande av utbyggnads- och reinvesteringsbeslut drift och underhåll av den allmänna VA-anläggningen, bland annat genom att agera beställare mot drift- och underhållsentreprenad Planavdelningen och Mark- och Exploateringsavdelningen vid Kommunstyrelsekontorets Samhällsbyggnadsavdelning ansvarar för den fysiska planeringen på översiktlig nivå likväl som detaljnivå samt för frågor gällande natur- och vattenvård. Dessa avdelningar medverkar i VA-planeringsarbetet framförallt med kunskap om den översiktliga planeringen, med prognoser för kommunens expansion, pågående detaljplanearbete samt för hantering av recipientfrågor. Bygg- och miljönämnden är enligt miljöbalken tillsynsmyndighet för enskilda vatten- och avloppsanläggningar, gemensamma avloppsanläggningar och allmänna vatten- och avloppsverk med upp till 2000 anslutna personer. De är också tillsynsmyndighet för vattenverk och för vattenförsörjningen i allmänna nät enligt Livsmedelslagstiftningen. Bygg- och miljönämnden bidrar i VA-planeringen med kunskap om områden i behov av att lösa vatten- och avloppsfrågan i ett större sammanhang samt i arbetet med att ta fram handlingsplan för områden med enskild VA-försörjning. Drift av Norrtälje kommuns allmänna VA-anläggning sköts sedan 2002 av en privat driftentreprenör, Veolia Sweden AB. Nuvarande funktionsentreprenad sträcker sig från 2014 till 2023, med möjlighet till fem års förlängning. I uppdraget ingår ansvar för driften av den allmänna VA-anläggningen och för att redovisa behov av underhåll- och förnyelseåtgärder samt att delge VA-avdelningen sin syn på prioritering av åtgärderna. De ansvarar även för att ta fram underlag för miljörapportering, fakturering av brukningsavgifter och kundservice. filnamn: VA-plan 2018 v 1.1 Sid: 8(65)

9 1.5 Sammanfattning av åtgärder sedan VA-plan Påbörjad recipientklassificering Arbetet med att ta fram en recipientklassificering som påbörjades under 2016 och var tänkt att färdigställas under 2017, är avbrutet. Det arbete som hittills tagits fram av WSP, är i dagsläget inte möjligt att använda som det handläggarstöd det var tänkt på grund av en dom i EU-domstolen (mål C-461/13), även kallad Weserdomen. Domen innebär att en verksamhet eller åtgärd inte får tillåtas om den kan orsaka en försämring av ytvattenförekomstens status, oavsett vilken status recipienten har. Mycket arbete återstår därför innan recipientklassificeringen kan ha praktisk användning i VA-planeringen Dagvattenstrategi En projektgrupp från samhällsbyggnadsavdelningen har under 2017 tagit fram en dagvattenstrategi för Norrtälje kommun. Dagvattenstrategins riktlinjer utgör den praktiska tillämpningen av kommunens dagvattenpolicy och antogs av kommunfullmäktige Åtgärder i den allmänna VA-anläggningen (Bilaga 1) Investerings- eller reinvesteringsåtgärder i den allmänna VA-anläggningen som genomförts sedan VA-plan 2017: Kapellskärs ARV har byggts om för att säkerställa driften för 1900 p.e. med bland annat ett nytt styr och övervakningssystem. En 785 meter lång utloppsledning från Kapellskärs ARV har färdigställts som ett steg i att möjliggöra utbyggnaden av avloppsreningsverkets kapacitet för att möjliggöra ökad anslutning. Grisslehamns ARV förnyelse och kapacitetsökning pågår. Grisslehamns vattenförsörjning förnyelse och kapacitetshöjande åtgärder pågår. Lindholmens avloppsreningsverk skall byggas ut för p.e. Dessa arbeten planeras vara klara år För att säkerställa driften fram till 2024, då anläggningen skall vara utbyggd till p.e., har behovet av att vidta ett antal akuta åtgärder vid anläggningen identifierats. Det har beslutats att de akuta och långsiktiga entreprenadarbetena i Lindholmens avloppsreningsverk ska ske i strategisk samverkan. Arbetssättet strategisk samverkan har valts för det komplexa och varierade förutsättningar som det innebär att bygga om- och ut ett reningsverk under pågående drift och där många discipliner behöver samarbeta. Mätarbrunnar har monterats i Rånäs, Älmsta, Skebobruk samt på vissa ställen i Norrtälje stad för att få ett bättre analysunderlag så att åtgärder för att minska läckage i dricksvattenledningsnätet underlättas samt att driftsäkerheten säkerställs. filnamn: VA-plan 2018 v 1.1 Sid: 9(65)

10 Pumpstation P3 i Norrtälje tätort har byggts om för att klara den ökade belastningen från bland annat ombyggnaden av Norrtälje hamn. Rimbo ARV, som renar spillvatten från Rimbo tätort är i behov av upprustning bland annat med avseende på slamhanteringen. Föreläggande från Länsstyrelsen rörande nyttjande av bildad rötgas samt beslut från Räddningstjänsten att rötkammaren inte får drivas i nuvarande skick ligger till grund. Rötkammaren är avstängd och tömd för inspektion och väntar på upprustning, gasanläggningen behöver förnyas. Rimbo ARV är i behov av utbyggnad av ett kvävereningssteg för att gällande tillståndskrav avseende kväve och biologiskt syreförbrukande ämnen ska kunna efterlevas. Länsstyrelsen har med stöd av Miljöbalken förelagt kommunen att vidta åtgärder för uppfyllnad av ställda krav. Utredning har genomförts och åtgärder planeras till Utbyte av styrutrustning VA-verk pågår löpande. Under 2017 har Kapellskär ARV fått nytt övervakningssystem. Utbyte av styr och övervakning påbörjat på Lindholmens ARV. Hallstavik ARV har fått nytt styr och övervakningssystem. I Älmsta har vi ett föreläggande från Länsstyrelsen om åtgärder för att minska mängden tillskottsvatten i spillvattennätet. Under året har en inventering av spillvattennätet genomförts med rök- och färgspårning för att lokalisera fler källor till den stora mängden tillskottsvatten. Flödesmätning och TV-inspektion av spillvattenledningsnätet har tidigare utförts. Information från utredningar har sammanställts i en åtgärdsplan som skickats in som svar till Länsstyrelsen. Komplettering av arbetet pågår. I Trafikverkets projekt E18, Kapellskärsvägen mötesfri 2+1-väg har en omläggning av VA-ledningar krävts på tre ställen VA-utbyggnad i befintlig bebyggelse (Bilaga 2) VA-utbyggnad i befintlig bebyggelse som genomförts sedan VA-plan 2017: Grisslehamn - utbyggnad av VA-ledningsnätet till fastigheter i norra delarna av Grisslehamn har pågått under 2017 och beräknas vara klart i slutet på året. Köpmanholm - VA-utbyggnad till fastigheter sydväst om färjeläget i Köpmanholm pågår och entreprenaden beräknas preliminärt vara klart under våren Bergshamra by - projektet för VA-utbyggnad till fastigheter i Bergshamra by har påbörjats och byggstart planeras under Ett informationsmöte för berörda fastighetsägare hölls i juni Bergshamra tätort - projektet för VA-utbyggnad till fastigheter i Bergshamra tätort har påbörjats. Entreprenör har utsetts och planerat byggstart beräknas under Ett informationsmöte för berörda fastighetsägare hölls den 22 november filnamn: VA-plan 2018 v 1.1 Sid: 10(65)

11 Skärsta (Hallstavik) - projekteringen av VA-utbyggnaden till fastigheter i Skärsta påbörjades under oktober. Informationsmöte och byggstart planeras till första halvår Skebobruk - en projektledare har utsetts och projektering av VA-utbyggnad till fastigheter i Skebobruk beräknas starta under Planerings- och dokumentationsverktyg Hydrauliska modeller i dagsläget finns en spillvattenmodell för Norrtälje stad och en dricksvattenmodell över området som försörjs av Norrvatten. Båda modellerna har uppdaterats under VA-banken - är det kart- och dokumentationssystem som Norrtälje kommuns VA-avdelning i huvudsak använder för att dokumentera sin anläggning. Ett arbete med att ta fram en plan för utveckling och förvaltning av geodata för kommunens VA-avdelning har påbörjats under Drift- och övervakningssystem - under 2016 beställdes en utredning som hade till uppgift att inventera nuläget, staka ut en väg framåt samt genomföra en jämförelse mellan förekommande system för drift och övervakning som finns på marknaden. Utredningen blev klar 2017 och VA-avdelningen arbetar nu utifrån utredningens rekommendation att arbeta med respektive delar var för sig, det vill säga centralt övervakningssystem, kommunikationslösningar, rapporter och elskåp inklusive styrutrustning. I denna fråga samarbetar VA-avdelningen med kommunens IT-avdelning som redan idag har tagit över en del av ansvaret för kommunikation via fiber och mobilnät Fortsatt översyn av VA-taxans konstruktion Lag (2006:412) om allmänna vattentjänster trädde i kraft 1 januari Lagen avser fyra vattentjänster; vatten, spillvatten, dagvatten (fastighet) och dagvatten (gata). Enligt punkt 4 i övergångsbestämmelser i lagen ska en VA-taxa vara upprättad i enlighet med lagen senast 1 januari Norrtälje kommuns VAtaxa uppfyller fortfarande inte lagkraven fullt ut. Norrtälje kommuns taxekonstruktion följer inte heller Svenskt Vattens basförslag eller något av deras alternativförslag. Ett arbete har påbörjats med syftet att omarbeta den nuvarande VA-taxans konstruktion och se över avgiftsnivån avseende både anläggnings- och brukningsavgifter samt skapa en modell för framtida taxeberäkning. Konstruktionen ska innebära att VA-taxan blir skälig och rättvis samtidigt som nödvändiga taxeintäkter säkras. VA-taxans konstruktion ska följa gällande lagkrav och bli mer anpassad efter principerna i Svenskt Vattens basförslag. Ambitionen var att den nya taxekonstruktionen skulle införas i VA-taxan 2018 men arbetet har tagit mer tid än beräknat och kommer kunna implementeras i VA-taxan först filnamn: VA-plan 2018 v 1.1 Sid: 11(65)

12 1.6 Avgränsningar Enligt HAV:s vägledning är en kommunal VA-plan ett styrdokument som beskriver hur kommunen ska lösa VA-försörjningen i hela kommunen, det vill säga både inom och utanför kommunalt verksamhetsområde. Med VA-försörjning avses vattenförsörjning och omhändertagande av avloppsvatten. Med begreppet avloppsvatten avses vanligtvis spill- och dagvatten. En komplett VAplan bör innehålla en plan för den befintliga allmänna VA-anläggningen, en dagvattenplan, en plan för kommande VA-utbyggnad samt en handlingsplan för områden med fortsatt enskild VA-försörjning, Figur Inga tidsatta utbyggnadsområden efter år 2022 VA-utbyggnadsplanen, Bilaga 2, omfattar endast områden med behov av allmänna VA-tjänster i befintlig bebyggelse. Endast de utbyggnadsprojekt som planeras påbörjas under de nästkommande 5 åren är tidsatta i VA-utbyggnadsplanen. Då förutsättningarna för behov av kommunal VA-försörjning i befintlig bebyggelse kontinuerligt förändras, kommer VA-utbyggnadsplanen årligen att behöva uppdateras. filnamn: VA-plan 2018 v 1.1 Sid: 12(65)

13 2 Planering för allmänna VA-tjänster 2.1 VA-planeringsprocessen VA-planen uppdateras löpande och ambitionen är att den årligen ska fastställas i kommunfullmäktige i samband med antagande av planeringsförutsättningarna för mål och budget. Den planerade processen för den årliga uppdateringen av VA-planen beskrivs nedan samt illustreras i Figur 2. Behov av allmänna VA-tjänster kan uppstå i befintlig bebyggelse eller vid exploatering. Behov av åtgärder uppstår även kontinuerligt i den befintliga allmänna VA-anläggningen. Behovet framförs till VA-avdelningen från Byggoch miljönämnden, från kommunens driftentreprenör Veolia Sweden AB samt från Planavdelningen och Mark- och Exploateringsavdelningen. Figur 2. Processbeskrivning för uppdatering av VA-planen. Behovet av att lösa VA-försörjningen i ett större sammanhang i befintlig bebyggelse utreds av bygg- och miljönämnden. En behovslista levereras årligen till VA-avdelningen. Hos VA-avdelningen analyseras möjligheten att tillgodose behovet av allmänna VA-tjänster. Behovet analyseras utifrån tekniska, juridiska och ekonomiska möjligheter. Prioriteringsmodellen för behovsutredningen samt möjlighetsanalysen som tillämpats sedan 2016 beskrivs i avsnitt Veolia Sweden AB samlar kontinuerligt in behov av underhåll och förnyelse i den befintliga allmänna VA-anläggningen. Behoven gås igenom tillsammans med kommunens anläggningsingenjörer och analyseras av kommunen tillsammans med behov av andra investeringar för prioritering och bedömning av eventuella samordningsvinster. För att prioritera mellan nödvändiga åtgärder i befintlig allmän VA-anläggning tas ett risktal fram för de olika behoven. Risktalet baseras på konsekvensen av utebliven åtgärd och sannolikheten att denna inträffar under perioden till dess att åtgärden utförs. Risktalet erhålls genom att multiplicera faktorerna konsekvens och sannolikhet. Bedömning av konsekvens görs utifrån 5 kriterier: filnamn: VA-plan 2018 v 1.1 Sid: 13(65)

14 Arbetsmiljö Miljö & Myndighet Driftsäkerhet = typ av konsekvens (kvalitet) Ekonomi Påverkan på andra, miljö eller hälsa (kvantitet) Prioriteringskriterierna för riskbedömningen redovisas i Bilaga 1 liksom riskklassade och prioriterade åtgärder i den befintliga allmänna VA-anläggningen. Utifrån de gjorda analyserna skall behoven kunna prioriteras sinsemellan. Behoven lyfts i den årliga uppdateringen av VA-planen som fastställs i kommunfullmäktige. Behov av allmänna VA-tjänster i kommande bebyggelse är svårare att planera och inkommer kontinuerligt till kommunen genom ansökan om planläggning och/eller exploatering. Om behovet av VA-tjänster behöver ordnas i ett större sammanhang med hänsyn till skyddet för människors hälsa och eller miljön i den kommande exploateringen skall VA-huvudmannen tillgodose behovet genom en allmän VA-anläggning. Problem uppstår när kapaciteten i den befintliga allmänna VA-anläggningen inte räcker till för den tänkta exploateringen. Detta problem är vanligt förekommande och lyfts vidare i avsnitt 2.2. Efter att kommunfullmäktige har fastställt VA-planen utgör den underlag för planeringen av VA-anläggningens utveckling. filnamn: VA-plan 2018 v 1.1 Sid: 14(65)

15 2.2 Risker Ett antal risker knutna till nuvarande VA-planering och VA-verksamhet kan identifieras och förtjänar att poängteras även om de lyfts även på andra håll i VA-planen. Tabell 1. Uppmärksammade risker med nuvarande VA-planering och i nuvarande VA-verksamhet. Nuläge Risk Orsak Förslag till åtgärd 1. Omfattande behov av allmänna Olösta miljö- och hälsoproblem Resursbrist (ekonomi, personal) Bygg- och miljönämnden, som VA-tjänster i kommunen p.g.a. bristfällig VA-hantering. påverkar genomförbarheten. har störst kännedom, prioriterar 2. Exploatering och planläggning inom kommunen sker i hög takt. 3. Den befintliga allmänna VAanläggningen har begränsad kapacitet och vissa av avloppsreningsverken klarar i dagsläget inte gällande utsläppskrav. Exploatering i berörda områden bromsas p.g.a. att VA-anslutning inte är möjlig. Olösta miljö- och hälsoproblem samt inbromsning av exploatering och tillväxt i kommunen. Beslutade utbyggnadsprojekt kan inte tas i drift. Kapaciteten i den befintliga allmänna VA-anläggningen är begränsad. Resursbrist (ekonomi, personal) påverkar genomförbarheten. Planeringen för den befintliga allmänna VA-anläggningen har inte samordnats med utbyggnadstakt i befintlig bebyggelse och kommande exploateringar. Resursbrist (ekonomi, personal) påverkar genomförbarhet. Tidskrävande att få nödvändiga tillstånd för utbyggnad av reningsverk. behoven i befintlig bebyggelse. Prioritera behov av kapacitetshöjningar i den befintliga allmänna VA-anläggningen generellt och specifikt i de områden där stor befolkningsökning prognosticerats. Prioritera åtgärder för kapacitetshöjningar i den befintliga allmänna VA-anläggningen i områden där stor befolkningsökning prognosticerats. Prioritera förnyelseåtgärder och underhåll på befintliga anläggningar. Ett nära samarbete mellan VA-, Plan-, samt Mark- och Exploateringsavdelningen.

16 Nuläge Risk Orsak Förslag till åtgärd 4. Utläckage från vattenledningsnätet Miljöbelastning samt ekonomisk Otätt vattenledningsnät. belastning, särskilt gäller det vatten som vi köper från Norrvatten. vattenledningsnätet. 5. Stora mängder tillskottsvatten och dagvatten från kombinerade ledningar i spillvattennätet Miljöbelastning. Stor belastning på reningsverken, bräddning, påverkan på recipient. Otätt avloppsledningsnät och delar av kommunen har i dagsläget kombinerade ledningar. Utreda risker, förnyelseplanera och utreda behov av förnyelse i Utreda risker, förnyelseplanera och utreda behov av förnyelse i spillvattenledningsnätet. 6. Exploaterings- och detaljplaneprojekt ingår som planeringsunderlag i VA-planen, men målen för antagande av detaljplaner är högre satta än vad VA-huvudmannen ser sig kunna tillgodose med kommunal VA-försörjning. 7. Beslutade utbyggnadsprojekt som inte ryms inom befintlig kapacitet. Justeringar/omprioriteringar i fastställd VA-plan kan behöva göras. Icke inplanerade infrastrukturåtgärder kan bli nödvändiga för att klara behoven från exploateringsprojekt. Inte möjligt att snabbt lösa eventuella VA-behov i befintlig och blivande bebyggelse. Exploatering bromsas. Beslutade utbyggnadsprojekt kan inte tas i drift. Exploatering och planläggning i kommunen sker i enlighet med politiskt antagna mål i hög takt och är svåra att förutse. Resursbrist (ekonomi, personal) påverkar genomförbarhet. Lång handläggningstid vid tillståndsgivning. Tidskrävande att få nödvändiga tillstånd för utbyggnad av reningsverk. Prioritera mellan planerade exploaterings- och detaljplaneprojekt i den övergripande planeringen. Uppdatera VA-planen löpande för att kunna anpassa planeringen till ändrade förutsättningar. Revidera tidplan löpande och kommunicera till berörda. filnamn: VA-plan 2018 v 1.1 Sid: 16(65)

17 Nuläge Risk Orsak Förslag till åtgärd 8. Ca 2000 fastigheter i kommunen anslutna via samfälligheter. Avtal saknas och/eller är i många fall inte uppdaterade. 9. Många behov behöver tillgodoses samtidigt med begränsad personal. 10. Dagvattenproblem i kommunen, både i befintlig anläggning och vid nyexploatering. Ansvarsfrågan kring dagvatten liksom hur finansieringen av drift och underhåll fördelas är inte utredd. Risk för övertagande av huvudmannaskapet, med risk för tekniska problem och komplicerat administrativt arbete. Ekonomiskt betungande. Ingen kontroll på skick på de privata anläggningarna. Ohälsosam arbetsmiljö Kostnaderna för dagvattenhantering överstiger eventuellt intäkterna för detsamma enligt VAtaxan. Oklart drift- och underhållsansvar. Diken och dagvattenanläggningar sköts i varierande utsträckning. Översvämningar och vattensjuka områden. I tidigare VA-planering arbetades aktivt för att ansluta fler VA-samfälligheter till den allmänna VAanläggningen. Oenighet bland samfällighetens medlemmar. Övergripande planering för dagvattnets avrinningsvägar saknas. Drift och underhållsansvar för befintliga öppna diken och dagvattenanläggningar i kommunen ligger på VA-huvudmannen eller på väghållaren (kommunens Gata/Parkavdelning, Trafikverket eller privata aktörer). Anläggningsavgifterna för dagvatten är inte anpassad till kostnaderna för anläggandet. Det saknas en taxa för brukningsavgift för dagvatten. Utred omfattning av samfälligheter där behov inte längre bör tillgodoses genom enskilt huvudmannaskap. Restriktivt förhållningssätt vid frågor gällande anslutning av nya samfälligheter. Skapa tydliga prioriteringssystem. Prioritera framtagande av riktlinjer för dagvattenhantering samt en dagvattentaxa för kommunen. Riktlinjer för dagvattenhantering bör innehålla översiktlig hydraulisk plan samt fastläggande av ansvar. VA-taxan ska ses över och ett förslag på brukningstaxa för dagvatten tas fram. filnamn: VA-plan 2018 v 1.1 Sid: 17(65)

18 Nuläge Risk Orsak Förslag till åtgärd 11. Områden med behov av VAutbyggnad är inte alltid detaljplanelagda. Detaljplaneläggning på kommunens initiativ prioriteras inte i kommunen. 12. Bristfällig arbetsmiljö i flera av kommunens VA-anläggningar. 13. VA-kollektivet klarar inte ökade kostnader i den omfattning som föreligger. 14. Planerad ny taxekonstruktion 2019 Försvårar förutsättningarna för väldimensionerade VA-anläggningar. Försvårar framkomlighet (markavtal/servitut) vid VA-utbyggnad. Försvårar fastställande av behovet av kommunalt VA för enskilda fastigheter, och effektivt upprättande av förbindelsepunkter. Krav i arbetsmiljölagstiftning klaras inte. Att VA-taxan blir för hög. Avtal med samfälligheter och enskilda behöver skrivas om. Resursbrist (ekonomi, personal) påverkar genomförbarhet av nödvändiga arbetsmiljöförbättringar. Gammal VA-anläggning med stort reinvesteringsbehov. Behov av utbyggnad p.g.a. befolkningsökning och lagkrav. Hänvisningar till taxeskrivningar i avtal kan bli inaktuella. Detaljplanelägga områden som planeras för kommunal VA-utbyggnad. Arbetsmiljö ingår som prioriteringskriterium vid riskklassningen av åtgärder i den befintliga allmänna VA-anläggningen. Samarbete med Veolia Sweden AB i frågan. Skattefinansiering av viss utbyggnad och upprustning. Kontinuerliga och förutsägbara höjningar av VA-taxan. Strukturerad planering för effektiva och prioriterade åtgärder. Gå igenom befintliga avtal. filnamn: VA-plan 2018 v 1.1 Sid: 18(65)

19 Nuläge Risk Orsak Förslag till åtgärd 15. Exploatering av antagna detaljplaner initieras med väldigt kort varsel och detaljplanernas och exploateringsavtalens innehåll är inte alltid kända hos VAhuvudmannen. Resurser för genomförande saknas. Arbetsmiljörisk. Inbromsning av exploatering och tillväxt i kommunen. Okunskap om vad tidigare antagna detaljplaner och exploateringsavtal och vad dessa har för påverkan på VA-anläggningen. Strukturera upp alla antagna detaljplaner och gällande exploateringsavtal och dokumentera vad dessa har för påverkan på VA-anläggningen i VA-planen. filnamn: VA-plan 2018 v 1.1 Sid: 19(65)

20 3 Planeringsförutsättningar Nuläge och förutsättningar för VA-planeringen beskrivs i VA-översikt v 1.1, daterad (Dnr: KS ). Uppdaterade förutsättningar sedan VA-översikten beskrivs nedan. 3.1 Mål Kommunfullmäktige antog ( 224) Mål och Budget , med övergripande mål för kommunen. Kommunfullmäktiges mål är: Hållbar tillväxt och utveckling Barn och ungas framtid En välfärd i framkant Inom ramen för kommunfullmäktiges mål har nämnderna beslutat om mål inom sina respektive verksamheter, varav ett par av målen har en direkt påverkan på VA-planeringen. Under målet Hållbar tillväxt och utveckling, är Teknik- och klimatnämndens mål bl.a. att leverera klimatsmart infrastruktur till invånarna medan ett av Kommunstyrelsens mål är att Norrtälje kommun skall växa. Under målet En välfärd i framkant är ett av Teknik- och klimatnämndens mål att Norrtälje kommuns invånare ska ha en trygg och säker infrastruktur. 3.2 Befolkningsprognos Befolkningsökningen förväntas ligga på en fortsatt hög nivå i hela Norrtälje kommun, med de största ökningarna i Norrtälje och Norrtälje södra randzon. En stor procentuell ökning beräknas även uppstå i Drottningdal, Tabell 2. Befolkning och befolkningsprognoser i Norrtälje kommun, uppdelat på VA-distrikt. Siffrorna är hämtade från Befolkningsprognos för Norrtälje kommun daterad och framtagen av Norrtälje kommun och WSP. Befolkningsprognosen för de nästkommande 10 åren visar en förväntat större befolkningsökning än prognosen året innan, med en ökning på 29 %, till drygt invånare, redan till år Prognoserna baseras på en uppföljning av tidigare års utfall, demografi och kommunens befintliga bostadsbestånd samt kända exploateringsprojekt och planerad detaljplaneläggning. Kommunfullmäktige antog ( 165) Bostadsförsörjningsstrategi för Norrtälje kommun. Detta är en inledning på ett fördjupat arbete med kommunens uppdrag och ansvar att skapa förutsättningar för alla i kommunen att leva i goda bostäder och att främja att ändamålsenliga åtgärder för bostadsförsörjningen förbereds och genomförs. Efter antagen plan påbörjas arbetet med att ta fram en åtgärdsplan till bostadsförsörjningsstrategin, i vilken ansvarsområden,

21 tidsplaner, nyckeltal och uppföljning för de i Bostadsförsörjningsstrategin nämnda åtgärder preciseras. Det är nödvändigt att VA-planeringen beaktar de pågående och planerade bostadsprojekten, framför allt i tätortsnära lägen då möjligheten att tillgodose behovet av allmänna VA-tjänster i nybyggnadsområden, liksom i områden med befintlig bebyggelse, ofta är beroende av kapacitet i den befintliga allmänna VA-anläggningen. Tabell 2. Befolkning och befolkningsprognoser i Norrtälje kommun, uppdelat på VA-distrikt. (Endast permanentboende) VA-distrikt Prognos Förändring (antal) Förändring (%) Bergshamra Bergshamra fritidsområde Blidö gård Drottningdal Edsbro Finsta Furusund Grisslehamn Gräddö Hallstavik Västra Hallstavik Östra Herräng Köpmanholm Malsta Norrby Norrtälje Norrtälje södra randzon Nysättra Rimbo Rånäs Norra Rånäs Södra Skebobruk Spillersboda Svanberga Södersvik Älmsta Ej VA-distrikt Totalt filnamn: VA-plan 2018 v 1.1 Sid: 21(65)

22 3.3 Pågående detaljplaner och exploateringar Kommunstyrelsens mål gällande bostadsbyggande under perioden är att antalet bostadsenheter i antagna detaljplaner skall uppgå till 1000 stycken/ år (KS ). De detaljplaneprojekt som för närvarande pågår i kommunen och där exploateringen kommer att ha behov av en kommunal VAförsörjning framgår av Tabell 3. Utöver pågående detaljplaneprojekt finns ett antal redan antagna detaljplaner, där behovet av kommunal VA-försörjning kommer att uppstå vid en eventuell exploatering, dessa framgår av Tabell 4. Tillkommande bebyggelse inom, eller i anslutning till, kommunalt VA-verksamhetsområde ställer inte bara krav på kapacitet i aktuellt vatten- och avloppsreningsverk, utan också på ledningsnätets kapacitet och status. Därför är det av största vikt att investeringar och reinvesteringar i den allmänna VA-anläggningen prioriteras i hela kommunen, och specifikt i de områden där exploatering förväntas.

23 Tabell 3. Pågående detaljplaner (exkl. vilande), som innebär exploatering, i Norrtälje kommun med mål för antagande under åren och där behov av kommunal VA-försörjning kommer att uppstå. Detaljplanearbeten som endast innebär förändring av verksamhet eller planvillkor är inte uppräknade. Detaljplan för fastighet Syfte Antal lgh (ca) PE 1 Aktuellt ARV Kommentar Mål för antagande (år) Norrtälje hamn Färsna 1:2, Södra Nånö 4:6 m.fl Gräddö 2:41 2: Bostäder, skola Aktuell vattenförsörjning Bostäder Norrvatten Lindholmen 3 Inom nuvarande kommunalt VA-verksamhetsområde. Förnyelse av anslutande ledningsnät är konstaterat nödvändig Norrvatten Lindholmen Aktuellt med utökning av VA-verksamhetsområdet. Begränsad kännedom om anslutande ledningsnät, behöver utredas. Osäkert Bostäder Norrvatten Kapellskär 4 På sikt aktuellt med utökning av VA-verksamhetsområdet. Dagvattenfrågan högaktuell, dagvattenanläggning nödvändig. Eventuella förstärkningar/uppdimensionering av befintligt ledningsnät nödvändiga. Gustavslund Bostäder Norrvatten Lindholmen Inom nuvarande kommunalt VA-verksamhetsområde. Begränsad kännedom om anslutande ledningsnät, behöver utredas. 1 Den genomsnittliga belastningen per bostadsenhet har antagits vara 2,5 personekvivalenter (PE) oberoende av storleken på bostaden. 2 Brännäset 15 (kv Åkeriet), Brännäset 16 (kv Ångsågen), Tälje 3:1 m.fl (kv Fartyget). 3 Fördjupad förstudie för utbyggnad av avloppsreningsverket till p.e. påbörjad i syfte att inte begränsa samhällets tillväxt eller överskrida gällande gränsvärden för utsläpp till Norrtäljeviken. Även stora behov av att förnya verket ur drift- och arbetsmiljösynpunkt. 4 En kapacitetshöjning av Kapellskärs avloppsreningsverk till motsvarande p.e. behöver genomföras innan kommunal spillvattenanslutning till planområdet kan möjliggöras.

24 Detaljplan för fastighet Mål för antagande (år) Syfte Antal lgh (ca) PE 1 Aktuell vattenförsörjning Aktuellt ARV Kommentar Görla 1:7 m.fl Verksamheter Oklart Norrvatten Lindholmen Delvis utanför nuvarande kommunalt VA-verksamhetsområde, eventuell utökning aktuell. Begränsad kännedom om anslutande ledningsnät, behöver utredas. Hårnacka 1: Bostäder Norrvatten Lindholmen Utanför nuvarande kommunalt VA-verksamhetsom- Karljohansvampen 1 Marknadshagen råde, utökning aktuell Bostäder Norrvatten Lindholmen Eventuellt byte till högre servisdimension Bostäder Norrvatten Rimbo Inom nuvarande kommunalt VA-verksamhetsområde. Begränsad kännedom om anslutande ledningsnät, behöver utredas Verksamheteråde, Norrvatten Lindholmen Utanför nuvarande kommunalt VA-verksamhetsom- utökning aktuell. Norrvatten Lindholmen Eventuellt anläggning av servis. Mellingeholm aktivitetspark Mora 3: Skola, förskola Motormannen Bostäder, kontor, handel Norrvatten Lindholmen Inom nuvarande kommunalt VA-verksamhetsområde. Begränsad kännedom om anslutande ledningsnät, behöver utredas. Måsholmen Humlö 1: Bostäder 3 8 Kapellskär Samfällt när Spillersboda och Kapellskär är utbyggda. Niord Bostäder Norrvatten Lindholmen Troligen ny servis. Orren 1 och Bostäder Norrvatten Lindholmen Ny servis och förlängning av ledningsnätet. filnamn: VA-plan 2018 v 1.1 Sid: 24(65)

25 Detaljplan för fastighet Rimbo-Tomta 7:1, Bålbroskogen Mål för antagande (år) Syfte Antal lgh (ca) PE 1 Aktuell vattenförsörjning Aktuellt ARV Kommentar 2018 Bostäder Norrvatten Rimbo Utanför nuvarande kommunalt VA-verksamhetsområde, utökning aktuell. Begränsad kännedom om anslutande ledningsnät, behöver utredas. Sandvik 1: Bostäder Norrvatten Vattensamfällighet. Kommunalt spillvattennät finns ej i närheten. Skridskon Bostäder Norrvatten Lindholmen Utanför nuvarande kommunalt VA-verksamhetsområde, utökning aktuell. Begränsad kännedom om anslutande ledningsnät, behöver utredas. Skärsta 1:138, 1:201 m.fl. Osäkert Verksamheter Spillersboda 1: Bostäder Norrvatten Spillersboda Servis finns färdig. Tälje 2:103, Tallhöjden Tälje 2:195, Montessoritomten Hallstavik Hallstavik Inom nuvarande kommunalt VA-verksamhetsområde. Behöver ledningsnät utbyggt. Osäkert Bostäder Norrvatten Lindholmen Utanför nuvarande kommunalt VA-verksamhetsområde, utökning aktuell. Begränsad kännedom om anslutande ledningsnät, behöver utredas Bostäder Norrvatten Lindholmen Inom nuvarande kommunalt VA-verksamhetsområde. Begränsad kännedom om anslutande ledningsnät, behöver utredas. Tälje 2:153 m.fl. Osäkert Verksamheter Tälje 3:1, Tulpansvampen Tälje 3:327, Solbacka Norr Oklart Norrvatten Lindholmen Utanför nuvarande kommunalt VA-verksamhetsområde, utökning aktuell. Begränsad kännedom om anslutande ledningsnät, behöver utredas Bostäder Norrvatten Lindholmen Troligen enbart servis Bostäder Norrvatten Lindholmen Utanför nuvarande kommunalt VA-verksamhetsområde, utökning aktuell. filnamn: VA-plan 2018 v 1.1 Sid: 25(65)

26 Detaljplan för fastighet Tälje 4:62, Lommarstranden Älmsta 1:95, 2:58 och 4:9 Övre Bryggårdsgärdet 5 Östhamra 1:54 m.fl. Östhamra 1:15, Björnö etapp 2 och 3 Mål för antagande (år) Syfte 2018 Bostäder, skola Antal lgh (ca) PE 1 Aktuell vattenförsörjning Aktuellt ARV Kommentar Norrvatten Lindholmen Utanför nuvarande kommunalt VA-verksamhetsområde, utökning aktuell. Ny överföringsledning för spillvatten till Lindholmen nödvändig. Osäkert Industri Oklart Hallstavik Älmsta Delvis inom nuvarande VA-verksamhetsområde, eventuell utökning aktuell Bostäder, Norrvatten Lindholmen Inom nuvarande kommunalt VA-verksamhetsområde. skola Begränsad kännedom om anslutande ledningsnät, behöver utredas Bostäder Norrvatten Lindholmen Inom nuvarande kommunalt VA-verksamhetsområde. Eventuellt ytterligare serviser Bostäder, skola Norrvatten Lindholmen Utanför nuvarande kommunalt VA-verksamhetsområde, utökning aktuell. Överföringsledning för spillvatten från området till Lindholmens ARV är nödvändig. 5 Handelsmannen 1 och Nordkap 4. filnamn: VA-plan 2018 v 1.1 Sid: 26(65)

27 Tabell 4. Antagna detaljplaner i Norrtälje kommun där exploatering inte påbörjats och där utbyggd kommunal VA-försörjning kommer att behöva genomföras vid en framtida exploatering. Detaljplan för fastighet Antagen år Syfte Antal lgh (ca) PE 6 Aktuell vattenförsörjning Aktuellt ARV Kommentar Oxhalsö 2:185, 2:190 m.fl Bostäder/ Verksamhet 45 Norrvatten Köpmanholm I anslutning till befintlig VA-samfällighet Blidö 1: Bostäder Blidö Blidö Utanför nuvarande kommunalt VA-verksamhetsområde. Behöver utredas. Hårnacka 2:7 och 3: Bostäder 8 (kvarstående) 20 Norrvatten Lindholmen Delvis utanför nuvarande kommunalt VA-verksamhetsområde, utökning aktuell. Östhamra 1:15, Björnö - etapp Bostäder Norrvatten Lindholmen Delvis utanför nuvarande kommunalt VA-verksamhetsområde, utökning aktuell. Tälje 4:60, kv Siktet 2010 Ungdoms- Bostäder Norrvatten Lindholmen Oklart Nysättra 11: Bostäder Oklart Nysättra Planbeskrivningen anger anslutning till det kommunala VA-nätet. Dock långt från nuvarande VA-verksamhetsområde. Rånäs 4: Bostäder 4 10 Norrvatten Rånäs Byggplanen anger kommunalt vatten och avlopp. Fastigheten är i angränsande område till verksamhetsområde. 6 Den genomsnittliga belastningen per bostadsenhet har antagits vara 2,5 personekvivalenter (PE) oberoende av storleken på bostaden. filnamn: VA-plan 2018 v 1.1 Sid: 27(65)

28 Detaljplan för fastighet Antagen år Syfte Antal lgh (ca) PE 6 Aktuell vattenförsörjning Aktuellt ARV Kommentar Toftinge 1: Bostäder Hallstavik Älmsta Görla 1: Bostäder 2 5 Norrvatten Lindholmen Baldersgatans södra del, Balder Bostäder Norrvatten Lindholmen Älmsta 1:31, Kanalstaden 2011 Bostäder Hallstavik Älmsta Tälje 2:66 (Gammelgården 1-3) 2012 Bostäder 4 10 Norrvatten Lindholmen Sparven Bostäder Norrvatten Lindholmen Järnlodet 13 och Bostäder Norrvatten Lindholmen Norra Sund 28: Bostäder 6 15 Hallstavik Älmsta Delvis utanför nuvarande kommunalt VA-verksamhetsområde, utökning aktuell. (8 tomter avstyckade, 2 i dagsläget bebyggda) Inom nuvarande kommunalt VA-verksamhetsområde. Ledningsnät finns, inga upprättade serviser. Inom nuvarande kommunalt VA-verksamhetsområde. Ledningsnät och upprättade serviser finns. Inom nuvarande kommunalt VA-verksamhetsområde. Kapacitet i befintlig VA-anläggning inklusive ledningsnät behöver utredas och eventuellt utökas. Inom nuvarande kommunalt VA-verksamhetsområde. Ledningsnät och upprättad servis finns. Inom nuvarande kommunalt VA-verksamhetsområde. Ledningsnät finns, inga upprättade serviser. Inom nuvarande kommunalt VA-verksamhetsområde. Ledningsnät finns, delvis upprättade serviser. (bygglov för 38 servicelgh) Inom nuvarande kommunalt VA-verksamhetsområde. Inget ledningsnät eller upprättade serviser. filnamn: VA-plan 2018 v 1.1 Sid: 28(65)

29 Detaljplan för fastighet Antagen år Syfte Antal lgh (ca) PE 6 Aktuell vattenförsörjning Aktuellt ARV Kommentar Solö 1:54, etapp Bostäder 6 15 Norrvatten Kapellskär 7 Tälje 3:51, Varvet 2014 Bostäder Norrvatten Lindholmen 20 Älmsta 3: Bostäder 3-8 Tälje 3:186, Solbacka trädgård 2014 Bostäder Hallstavik Norrvatten Älmsta Lindholmen Tälje 3:187 och Tälje s: Bostäder Norrvatten Lindholmen Övre Bryggårdsgärdet Bostäder Norrvatten Lindholmen På sikt aktuellt med utökning av VA-verksamhetsområdet. Delvis inom nuvarande kommunalt VA-verksamhetsområde, aktuellt med utökning. Ledningsnät och upprättade serviser finns. Utanför nuvarande kommunalt VA-verksamhetsområde, eventuell utökning aktuell. (3 villatomter eller 8 kedjehustomter) Inom nuvarande kommunalt VA-verksamhetsområde. Ledningsnät och upprättade serviser finns. (30 radhus eller 11 villatomter) Utanför nuvarande VA-verksamhetsområde, aktuellt med utökning. Ledningsnätsutbyggnad samt upprättande av serviser pågår. (10 villatomter, 30 lgh) 7 En kapacitetshöjning av Kapellskärs avloppsreningsverk till motsvarande p.e. behöver genomföras innan kommunal spillvattenanslutning till planområdet kan möjliggöras. 8 Förrådet 2. filnamn: VA-plan 2018 v 1.1 Sid: 29(65)

30 Detaljplan för fastighet Antagen år Syfte Antal lgh (ca) PE 6 Aktuell vattenförsörjning Aktuellt ARV Kommentar Åkerö 1:13 och 4: Bostäder Norrvatten Kapellskär 7 Hensvik 2: Bostäder 7 17,5 Herräng Herräng Brandstation Görla 8:1, Tälje 4:45 och 4: Verksamheter etc. Norrvatten Lindholmen Norrtälje hamn Bostäder Norrvatten Lindholmen Utanför nuvarande verksamhetsområde. För möjlig avloppsanslutning måste en kapacitetshöjning av Kapellskärs avloppsreningsverk ske. Ledningsnät finns i närheten. Utanför nuvarande VA-verksamhetsområde. Ledning passerar planområdet men inga upprättade serviser finns. Utanför nuvarande VA-verksamhetsområde, utökning aktuell. Norrvattenledningen passerar planområdet. Inom nuvarande kommunalt VA-verksamhetsområde. Förnyelse av anslutande ledningsnät är konstaterat nödvändig. 9 Brännäset 4 (kv Brännäset), Brännäset 6 (kv Brännäset). filnamn: VA-plan 2018 v 1.1 Sid: 30(65)

31 4 Plan för den allmänna VA-anläggningen I VA-policyn har kommunfullmäktige beslutat om riktlinjer som påverkar planeringen av den allmänna VA-anläggningen: Den allmänna VA-anläggningens kapacitet ska säkerställas för nuvarande behov samt för den utbyggnad och förtätning som kommunen planerar. Systematisk underhållsplanering ska ligga till grund för beslut kring ekonomiskt hållbar förnyelsetakt. VA-åtgärder för att bidra till att uppnå miljökvalitetsnormerna för vatten, prioriteras vid de recipienter där dessa ger störst positiv påverkan. I frågor som rör kommunens VA-försörjning ska behovet av anpassning till ett förändrat klimat beaktas. I VA-översikten (Dnr: KS ) avsnitt ges en översiktlig beskrivning av den allmänna VA-anläggningens funktion med avseende på vattenförsörjning, spillvattenhantering och dagvattenhantering, och i avsnitt 4.5 i VA-översikten beskrivs det generella förnyelsebehovet i anläggningen. Planerade och prioriterade investeringsbehov i den allmänna VA-anläggningen beskrivs i Bilaga 1. I Bilagan beskrivs även den prioriteringsmodell som använts vid riskklassning av prioriterade reinvesterings- och nyinvesteringsprojekt. För att uppnå en framtida hållbar VA-anläggning behöver åtgärder för att nå miljökvalitetsnormerna för vatten prioriteras. Det kräver ett strategisk och långsiktigt arbetssätt där man utreder och bedömer vilka miljörisker som finns i den befintliga anläggningen. Bedömda miljörisker kan sedan användas som en del av underlaget för att ta fram förnyelseplaner för den befintliga VA-anläggningen. Utredningar har påbörjats på spillvattenledningsnäten som på sikt ska ligga till grund för förnyelseplanering (se avsnitt 4.4.1).

32 4.1 Utveckling av planering- och dokumentationsverktyg Hydrauliska modeller För att uppnå målet att säkerställa kapaciteten i den allmänna VA-anläggningen både för nuvarande behov samt för den utbyggnad och förtätning som kommunen planerar behöver framtagande av hydrauliska MIKE-modeller prioriteras. I dagsläget finns en spillvattenmodell för driftområdet som hör till Lindholmen ARV och en dricksvattenmodell över området som försörjs av Norrvatten. Båda modellerna har uppdaterats under Behovet av modeller gäller dagvatten, spillvatten och dricksvatten. En ramavtalsupphandling av konsult, för att arbeta med modellering, har påbörjats och kommer att slutföras under våren Det som kommer att inkluderas i upphandlingen är nybyggnad/utbyggnad/uppdatering av befintliga och nya modeller inklusive kalibrering och flödesmätning samt simulering/utredning exempelvis för dimensionering av nya ledningar och framtidsscenario, kapacitetsutredningar på befintliga ledningar och kontrollberäkning vid källaröversvämning. I samband med upphandlingen kommer en plan för hur nybyggnaden av modellerna ska prioriteras att tas fram VA-banken Det kart- och dokumentationssystem som Norrtälje kommuns VA-avdelning i huvudsak använder för att dokumentera sin anläggning (framförallt ledningsnätet) är VA-banken som levererats av VA-utveckling. Den information som idag finns tillgänglig i VA-banken är inte komplett vilket försvårar bedömningen av behov vid drift och underhållsarbete och planering av nybyggnad och förnyelse. Ett arbete med att ta fram en plan för utveckling och förvaltning av geodata för kommunens VA-avdelning har påbörjades under Arbetet kommer att pågå till sommaren 2018 och målsättningen är att identifiera organisationens behov när det gäller utveckling och förvaltning av geodata samt att identifiera åtgärder för att tillgodose behovet Drift och övervakningssystem Att driften av styrsystemen i VA-anläggningen fungerar är en förutsättning för att anläggningarna skall fungera och övervakas. De problem som bland annat kan uppstå om drift- och styrutrustningarna inte fungerar är att otillräcklig renat dricksvatten distribueras och att förorenat spillvatten släpps ut i recipienterna. Vidare kan avbrott i distributionen av vatten uppstå och okontrollerade bräddningar kan ske. För att säkra den framtida driften av Norrtälje kommuns VAanläggning behövs en förnyelse av drift- och övervakningssystemen. Under 2016 beställdes en utredning för att inventera nuläget och jämföra de system för drift och övervakning som finns på marknaden. Utredningen blev klar 2017 och VA-avdelningen arbetar nu utifrån resultaten. Det vidare arbetet innefattar, centralt övervakningssystem, kommunikationslösningar, rapportering och elskåp inklusive styrutrustning. I denna fråga samarbetar VA-avdelningen med kommunens IT-avdelning som redan idag har tagit över en del av ansvaret för kommunikation via fiber och mobilnät. filnamn: VA-plan 2018 v 1.1 Sid: 32(65)

VA-plan för Norrtälje kommun Version: 2.0

VA-plan för Norrtälje kommun Version: 2.0 VA-plan för Norrtälje kommun 2017 Version: 2.0 Innehåll 1 Inledning... 5 1.1 Syfte... 5 1.2 Definitioner... 5 1.3 Bakgrund... 6 1.4 Organisation... 7 1.5 Sammanfattning av uppdateringar sedan VA-plan 2016...

Läs mer

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun FAVRAB respektive Varberg Vatten AB är huvudmän för den allmänna vaanläggningen i respektive kommun i egenskap av anläggningens ägare. Kommunfullmäktige fattar

Läs mer

Antagande av VA-plan för Norrtälje kommun 2016

Antagande av VA-plan för Norrtälje kommun 2016 TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Hanna Leife, Telefon: 0176-71715 E-post: hanna.leife@norrtalje.se Dnr: 2016-518 Till Kommunstyrelsen Antagande av VA-plan för Norrtälje kommun 2016 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Bilaga 1. Åtgärdsbehov i den befintliga allmänna VA-anläggningen

Bilaga 1. Åtgärdsbehov i den befintliga allmänna VA-anläggningen Bilaga 1. Åtgärdsbehov i den befintliga allmänna VA-anläggningen En del av Norrtälje kommuns VA-plan 2018 Version: v 1.0 Innehåll Läsanvisning... 3 Definitioner... 3 Riskklassning, konsekvens- och sannolikhetsbedömning

Läs mer

VA-policy för Bengtsfors kommun

VA-policy för Bengtsfors kommun Kommunledningskontoret Sara Larsson, 0531-526014 sara.larsson@bengtsfors.se POLICY Antagen av Kommunfullmäktige 2011.726 340 155/15 1(6) VA-policy för Bengtsfors kommun s:\va-plan bengtsfors\steg 3, va-policy\va-policy

Läs mer

VA-PLAN. Del 2. VA-policy GRANSKNINGSHANDLING

VA-PLAN. Del 2. VA-policy GRANSKNINGSHANDLING Del 2 VA-policy Arbetsgrupp för VA-plan Arbetsgruppen har bestått av tjänstemän från Grästorps kommun, Lidköpings kommun och Sweco Environment. VA-planen har tagits fram i samverkan mellan kommunen och

Läs mer

Välkommen till informationsmöte om förslag till vatten- och avloppsplan. Varsågod att hämta fika innan du sätter dig!

Välkommen till informationsmöte om förslag till vatten- och avloppsplan. Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Välkommen till informationsmöte om förslag till vatten- och avloppsplan Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Varför träffas vi idag? Förslag till vatten- och avloppsplan (VAplan) för Sandvikens

Läs mer

Sundbybergs stads vatten- och avloppspolicy

Sundbybergs stads vatten- och avloppspolicy 2016-03-08 1 (5) Stadsmiljö- och tekniska nämnden Sundbybergs stads vatten- och avloppspolicy Beslutsunderlag Förslag till Sundbybergs stads vatten- och avloppspolicy den 29:e april 2016. Stadsmiljö- och

Läs mer

VA-policy för landsbygden

VA-policy för landsbygden VA-policy för landsbygden Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige 2017-06-13 Status: Antagen Giltighetstid: Gäller tillsvidare Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: KS 2017-252 Dokumentansvarig:

Läs mer

VA-policy. Beslutad av Kommunfullmäktige , 114

VA-policy. Beslutad av Kommunfullmäktige , 114 VA-policy Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-06-22, 114 1 Inledning VA-policy ingår som en del i Hörby kommuns VA-plan och har upprättats utifrån kunskaperna från VA- översikten. Vikten av att jobba aktivt

Läs mer

Faktorer som styr VA-planeringen

Faktorer som styr VA-planeringen VA- PLANERING 1 Faktorer som styr VA-planeringen Lagkrav i form av Vattentjänstlagen, Anläggningslagen, Plan- och bygglagen, Miljöbalken etc Nationella, regionala och kommunala miljömål Åtgärdsprogram

Läs mer

VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan)

VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) 6 juli 2017 VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) Antagen av Kommunfullmäktige Antagen av: Kommunfullmäktige 2017-10-30, 187 Dokumentägare: Kommundirektör Dokumentnamn:

Läs mer

Bilaga 1. Åtgärdsbehov i den befintliga allmänna VA-anläggningen

Bilaga 1. Åtgärdsbehov i den befintliga allmänna VA-anläggningen Bilaga 1. Åtgärdsbehov i den befintliga allmänna VA-anläggningen En del av Norrtälje kommuns VA-plan 2017 Version: v 1.0 Innehåll Läsanvisning... 3 Definitioner... 3 Riskklassning, konsekvens- och sannolikhetsbedömning

Läs mer

Investering 2019 Tilläggsinvestering fördjupad studie för Lindholmen pe Fördjupad studie avseende om- och tillbyggnad av avloppsreningsverket

Investering 2019 Tilläggsinvestering fördjupad studie för Lindholmen pe Fördjupad studie avseende om- och tillbyggnad av avloppsreningsverket TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum: Diarienummer: KS 2015-344 Handläggare Peter Leonardsson Till kommunstyrelsens arbetsutskott Titel: Projektledare VA E-post: peter.leonardsson2@norrtalje.se Investering 2019 Tilläggsinvestering

Läs mer

VA-strategi för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan)

VA-strategi för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) 6 juni 2017 VA-strategi för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) Antagen av kommunstyrelsen Antagen av: Kommunstyrelsen 2017-10-03, 171 Dokumentägare: Kommundirektör Ersätter

Läs mer

Bilaga 2. VA-utbyggnadsplan i befintlig bebyggelse, områdesbeskrivningar

Bilaga 2. VA-utbyggnadsplan i befintlig bebyggelse, områdesbeskrivningar Bilaga 2. VA-utbyggnadsplan i befintlig bebyggelse, områdesbeskrivningar En del av Norrtälje kommuns VA-plan 2017 Version: 1.0 Innehåll Läsanvisning... 3 Definitioner... 3 Prioriteringsmodell för områden

Läs mer

Bilaga 2. VA-utbyggnadsplan i befintlig bebyggelse, områdesbeskrivningar

Bilaga 2. VA-utbyggnadsplan i befintlig bebyggelse, områdesbeskrivningar Bilaga 2. VA-utbyggnadsplan i befintlig bebyggelse, områdesbeskrivningar En del av Norrtälje kommuns VA-plan 2018 Version: 1.0 Innehåll Läsanvisning... 3 Definitioner... 4 Prioriteringsmodell för områden

Läs mer

VA-planering så funkar det. Mats Johansson, VA-guiden / Ecoloop

VA-planering så funkar det. Mats Johansson, VA-guiden / Ecoloop VA-planering så funkar det Mats Johansson, VA-guiden / Ecoloop VA-plan VA-planering Vattenplan Vattenplanering 2 VA-planen i kommunens planering - Bild från Värmdös VA-plan Åtgärd 37. Kommunerna behöver,

Läs mer

Va-planeringens roll i samhället

Va-planeringens roll i samhället Va-planeringens roll i samhället Vattendirektivet Miljökvalitetsnormer. Vattentjänstlagen kommunens ansvar enligt 6 Va-plan PBL Översiktsplanering Detaljplaner Miljöbalken Avloppsreningsverk Enskilda avlopp

Läs mer

Va-plan för Gnosjö kommun -Tematisk tillägg till översiktsplan

Va-plan för Gnosjö kommun -Tematisk tillägg till översiktsplan Va-plan för Gnosjö kommun -Tematisk tillägg till översiktsplan Upprättad i 2017 Dnr 2017-00175. Fastställd av kommunfullmäktige 2017-09-28, 107 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Syfte och beslutsförslag 2 Riktlinjer

Läs mer

Förnyelseplanering för vattenledningsnätet i Umeå kommun. Petter Walan, Vatten och Avfallskompetens i Norr

Förnyelseplanering för vattenledningsnätet i Umeå kommun. Petter Walan, Vatten och Avfallskompetens i Norr Förnyelseplanering för vattenledningsnätet i Umeå kommun Petter Walan, Vatten och Avfallskompetens i Norr Hållbarhetsindex Anknytning till strategiska dokument VA-planen: De senaste åren har förnyelsetakten

Läs mer

Vatten och avlopp på landsbygden

Vatten och avlopp på landsbygden Vatten och avlopp på landsbygden Innehåll Kontakta oss 2 Vatten- och avloppspolicy 3 Inledning 4 Om allmänt vatten och avlopp 4 Utbyggnad av allmänt VA på landsbygden 5 Områden som inte omfattas av utbyggnadsplanen

Läs mer

Utbyggnad av kommunala vatten- och spillvattenledningar i Västanvik

Utbyggnad av kommunala vatten- och spillvattenledningar i Västanvik Utbyggnad av kommunala vatten- och spillvattenledningar i Västanvik Informationsmöte 2019-04-22 Vad är projektet? Varför kommunalt VA? Vad är ett Verksamhetsområde? Vad är projektets status? Vad ska du

Läs mer

policy modell plan program regel riktlinje rutin strategi taxa

policy modell plan program regel riktlinje rutin strategi taxa modell policy Policy vid antagande av nya verksamhetsområden för kommunalt dricks-, spill- samt dagvatten plan program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige

Läs mer

Åtgärdsdokument Katrineholm

Åtgärdsdokument Katrineholm Åtgärdsdokument Katrineholm Nummer Åtgärd Rubrik i huvuddokumentet Tidplan Ansvar Kommentar 1 Utreda om hur tidplan för detaljplan och verksamhetsområdebeslut samordnas för att få en effektiv genomförandeprocess,

Läs mer

Uppdaterad Info om Sjölanda omvandlingsområde

Uppdaterad Info om Sjölanda omvandlingsområde Uppdaterad 20170531 Info om Sjölanda omvandlingsområde Sjölanda omvandlingsområde Vad och varför? Sjölanda är klassat som ett av de högst prioriterade områdena för en VAutbyggnad i Trollhättans kommun.

Läs mer

Bakgrund Föreslagna förändringar är beslutade av Eskilstuna Energi och Miljös samt Eskilstuna kommunföretags styrelser under våren 2017.

Bakgrund Föreslagna förändringar är beslutade av Eskilstuna Energi och Miljös samt Eskilstuna kommunföretags styrelser under våren 2017. Kommunstyrelsen 2017-09-07 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF 2017:410 Eva Lehto 016-710 54 51 1 (2) Kommunstyrelsen Förslag till Förändring av verksamhetsområde för allmänna vattentjänster,

Läs mer

Välkomna. Informationsmöte om VA utbyggnad i Djupvik & Lofta

Välkomna. Informationsmöte om VA utbyggnad i Djupvik & Lofta Välkomna Informationsmöte om VA utbyggnad i Djupvik & Lofta 2013 07 04 Agenda Välkomna Presentation Samhällsbyggnadsförvaltningen informerar Borgholm Energi informerar Frågestund Kaffe och bulle / Mingel

Läs mer

Klimataspekterna i Norrtäljes VA utvecklingsprogram Norrtälje Kommun Amelia Morey Strömberg VA utvecklare

Klimataspekterna i Norrtäljes VA utvecklingsprogram Norrtälje Kommun Amelia Morey Strömberg VA utvecklare Klimataspekterna i Norrtäljes VA utvecklingsprogram 2008-2030 Norrtälje Kommun Amelia Morey Strömberg VA utvecklare 2 Norrtälje 3 4 Nuvarande Va försörjning Kartbilaga B. NORRTÄLJE KOMMUN Vattenv erk och

Läs mer

Information VA-utbyggnad Vadstena

Information VA-utbyggnad Vadstena Datum 2019-05-06 Till fastighetsägare i Vadstena Information VA-utbyggnad Vadstena Kalmar Vatten kommer att bygga ut det allmänna ( kommunala ) vatten- och spillvattennätet till Vadstena, för att förbättra

Läs mer

Bilaga 1 Lagstiftning och måldokument styrande för vattenförsörjning och avloppshantering

Bilaga 1 Lagstiftning och måldokument styrande för vattenförsörjning och avloppshantering Bilaga 1 Lagstiftning och måldokument styrande för vattenförsörjning och avloppshantering Miljöbalken Miljöbalken innehåller allmänna hänsynsregler och detaljerade bestämmelser om avloppsvattenrening.

Läs mer

VA Aröd E1. Informationsmöte

VA Aröd E1. Informationsmöte VA Aröd E1 Informationsmöte 2017-09-27 DAGORDNING 1. PRESENTATION AV PROJEKTORGANISATIONEN 2. ETAPP 1 3. VARFÖR VA-UTBYGGNAD? 4. VAD INNEFATTAS I PROJEKTERINGEN? 5. LEDNINGSRÄTT 6. LEDNINGSSTRÅK & FÖRBINDELSEPUNKT

Läs mer

VA-taxa Populärversion

VA-taxa Populärversion VA-taxa 2019 Populärversion Ordlista VA-taxa är hur man tar betalt för VA-tjänsterna, alltså taxekonstruktionen. Fastighet är ett mark- eller vattenområde som är fast egendom med tillhörande fastighetstillbehör

Läs mer

VA-planering i Ljungby kommun. Antagen av kommunstyrelsen den 21 juni 2011 159

VA-planering i Ljungby kommun. Antagen av kommunstyrelsen den 21 juni 2011 159 VA-planering i Ljungby kommun Antagen av kommunstyrelsen den 21 juni 2011 159 LJUNGBY KOMMUN Tekniska kontoret 31 maj 2011 Detta projekt har medfinansierats genom statsstöd till lokala vattenvårdsprojekt

Läs mer

Information VA-utbyggnad Bjursnäs-Igelösa (Måsabacken)

Information VA-utbyggnad Bjursnäs-Igelösa (Måsabacken) Datum 2017-04-26 Till fastighetsägare i Bjursnäs och Igelösa (Måsabacken) Information VA-utbyggnad Bjursnäs-Igelösa (Måsabacken) Kalmar Vatten kommer att bygga ut det allmänna ( kommunala ) vatten- och

Läs mer

Åtgärdsdokument Flen

Åtgärdsdokument Flen Åtgärdsdokument Flen Nummer Åtgärd Rubrik i huvuddokumentet Tidplan Ansvar Kommentar 1 Utreda om hur tidplan för detaljplan och verksamhetsområdebeslut samordnas för att få en effektiv genomförandeprocess,

Läs mer

Information om vatten & avlopp i Åmot. 19 december 2013

Information om vatten & avlopp i Åmot. 19 december 2013 Information om vatten & avlopp i Åmot 19 december 2013 Tillbakablick bildandet av Gästrike Vatten och Ockelbo Vatten samt uppdrag Utredning av förutsättningar för utbyggnad av kommunalt avloppsnät och

Läs mer

Vatten- och avloppspolicy. Den andra delen av vatten- och avloppsplanen

Vatten- och avloppspolicy. Den andra delen av vatten- och avloppsplanen Vatten- och avloppspolicy Den andra delen av vatten- och avloppsplanen 2 (6) 1. Inledning Hultsfreds kommun arbetar med sin VA-planering i enlighet med den vägledning för kommunal VA-planering som tagits

Läs mer

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler. Borås Stads. Riktlinjer för dricksvatten- och avloppsförsörjning

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler. Borås Stads. Riktlinjer för dricksvatten- och avloppsförsörjning Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Borås Stads Riktlinjer för dricksvatten- och avloppsförsörjning Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

2011-04-19. Vilka planer ska kommunen ha? planering för vattnet i ett hållbart samhälle VAD MENAS MED EN VA-PLAN? Krister Törneke Tyréns AB

2011-04-19. Vilka planer ska kommunen ha? planering för vattnet i ett hållbart samhälle VAD MENAS MED EN VA-PLAN? Krister Törneke Tyréns AB Vilka planer ska kommunen ha? planering för vattnet i ett hållbart samhälle Krister Törneke Tyréns AB Vatten, avlopp & kretslopp Uppsala, 8 april 2011 VAD MENAS MED EN VA-PLAN? Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram:

Läs mer

Planering för vatten och avlopp. Förslag till riktlinjer, nya verksamhetsområden och VA-taxa

Planering för vatten och avlopp. Förslag till riktlinjer, nya verksamhetsområden och VA-taxa Planering för vatten och avlopp Förslag till riktlinjer, nya verksamhetsområden och VA-taxa Bakgrund Det finns ca 3 000 enskilda avlopp i Piteå kommun. Somliga väl fungerande, andra med stora behov av

Läs mer

Nyköpings kommuns VA-policy

Nyköpings kommuns VA-policy POLICY Dnr Nyköpings kommuns VA-policy Antagen av Dnr 2/7 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 3 2 Syfte... 3 3 Utgångspunkter och principer... 3 3.1 Politiska utgångspunkter... 3 3.2

Läs mer

Varmt välkomna öppet hus!

Varmt välkomna öppet hus! Varmt välkomna öppet hus! Nu är förslaget till Orsas vatten- och avloppsplan färdigt! Information Möjlighet att ställa frågor! Varför Kommunal VA plan Kommunen har ett ansvar för att planera och arbeta

Läs mer

VA-taxa utanför verksamhetsområde Populärversion

VA-taxa utanför verksamhetsområde Populärversion VA-taxa utanför verksamhetsområde 2019 Populärversion Vilkor och avgifter utanför verksamhetsområde Kommunen ska enligt vattentjänstlagen förse de invånare som bor inom det så kallade verksamhetsområdet

Läs mer

Kristianstads kommun

Kristianstads kommun PM Uppföljning: Vatten- och avloppsledningsnätets kvalitet och förnyelse Kristianstads kommun Mattias Haraldsson December2012 Sammanfattande bedömning På uppdrag av de förtroendevalda revisorerna har genomfört

Läs mer

Vatten- och avloppsverksamheten

Vatten- och avloppsverksamheten falun.se/ Vatten- och avloppsverksamheten i Falun VA-plan Steg 3 i arbetet med VA-planering i Falu kommun Antagen av kommunfullmäktige Falu kommun 140213ge Falu kommun 1 2 Innehåll Inledning 3 Plan för

Läs mer

Förslag om fullständig VA-plan Höörs kommun

Förslag om fullständig VA-plan Höörs kommun TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Sida 2016-03-01 VA-GIS 2015/466 1 (2) VA-GIS nämnden Förslag om fullständig VA-plan Höörs kommun Förslag till beslut Att föreslå för kommunstyrelsen i Höörs kommun att

Läs mer

POLICY VATTEN OCH AVLOPP

POLICY VATTEN OCH AVLOPP POLICY VATTEN OCH AVLOPP Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

Vem gör vad och när? - Översiktsplan

Vem gör vad och när? - Översiktsplan Vem gör vad och när? - Översiktsplan Enligt Plan- och bygglagen ska översiktsplanen () ge vägledning för beslut om användning av mark- och vattenområden samt om hur den byggda miljön ska utvecklas och

Läs mer

Plats och tid Häverösalen tisdagen den 18 juni 2019 kl. 15:00-16:45

Plats och tid Häverösalen tisdagen den 18 juni 2019 kl. 15:00-16:45 Plats och tid Häverösalen tisdagen den 18 juni 2019 kl. 15:00-16:45 Beslutande Ledamöter Tommy Lundqvist (C) (ordförande) Roine Wallin (L) ersätter Per Hansson (L) Henrik Hedensiö (M) (vice ordförande)

Läs mer

Dagvattenpolicy. Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Förslag Giltighetstid: Gäller tills vidare

Dagvattenpolicy. Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Förslag Giltighetstid: Gäller tills vidare Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige Status: Förslag 2017-05-18 Giltighetstid: Gäller tills vidare Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: KS 2017-493 Dokumentansvarig: Adresserat till:

Läs mer

Återrapportering från Upplands Väsby kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Upplands Väsby kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram återrapportering 2013 1 (5) Återrapportering från Upplands Väsby kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A)

Läs mer

Avtal ska upprättas utanför verksamhetsområde för VA

Avtal ska upprättas utanför verksamhetsområde för VA 1(5) [Ange datum] 1 Inledning Här är råd och anvisningar som riktar sig till dig som ägare av fastighet som ligger utanför kommunens verksamhetsområde (VO) för vatten och avlopp och som är intresserad

Läs mer

Periodens händelser. Följande händelser har varit betydande och har påverkat ekonomi och verksamhet under året:

Periodens händelser. Följande händelser har varit betydande och har påverkat ekonomi och verksamhet under året: Januari april 2018 Periodens händelser Följande händelser har varit betydande och har påverkat ekonomi och verksamhet under året: Från 1 januari 2018 är organisationen inom Mittskåne Vatten förändrad.

Läs mer

6 Utbyggnadsplan för allmänt vatten och avlopp (utdrag ur Plan, vatten och avlopp)

6 Utbyggnadsplan för allmänt vatten och avlopp (utdrag ur Plan, vatten och avlopp) 6 Utbyggnadsplan för allmänt vatten och avlopp (utdrag ur Plan, vatten och avlopp) En kommun är skyldig enligt Lagen om allmänna vattentjänster (LAV) att ordna vattentjänster om det med hänsyn till skyddet

Läs mer

TAXEFÖRESKRIFTER FÖR LINKÖPINGS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING

TAXEFÖRESKRIFTER FÖR LINKÖPINGS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING TAXEFÖRESKRIFTER FÖR LINKÖPINGS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING Antagen av Linköpings Kommunfullmäktige 2008-12-09 1 Innehållsförteckning 1. Allmänt om taxeföreskrifter samt taxa/prislista...3

Läs mer

Va-policy Emmaboda kommun

Va-policy Emmaboda kommun Va-policy Emmaboda kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-09-16, 76, registernr. 54.4 Va-policy Emmaboda kommun Detta projekt har medfinansierats genom statsstöd till lokala vattenvårdsprojekt förmedlade

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 20 ANTAGEN I VA-POLICY 2013 KARLSTADS KOMMUN

KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 20 ANTAGEN I VA-POLICY 2013 KARLSTADS KOMMUN ANTAGEN I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 20 VA-POLICY 2013 1 KARLSTADS KOMMUN ORDLISTA Allmän VA-anläggning är en VA-anläggning som kommunen har rättsligt bestämmande över och som har anordnats för att uppfylla

Läs mer

VÄGLEDNING FÖR KOMMUNAL VA-PLANERING HUR MÅNGA MANUALER OCH VÄGLEDNINGAR BEHÖVER VI? HANDBOK OM VA I OMVANDLINGSOMRÅDEN

VÄGLEDNING FÖR KOMMUNAL VA-PLANERING HUR MÅNGA MANUALER OCH VÄGLEDNINGAR BEHÖVER VI? HANDBOK OM VA I OMVANDLINGSOMRÅDEN VÄGLEDNING FÖR KOMMUNAL VA-PLANERING HUR MÅNGA MANUALER OCH VÄGLEDNINGAR BEHÖVER VI? Det myckna bokskrivandet tar aldrig slut Predikaren 12:12 Krister Törneke, Tyréns AB Vatten och avlopp viktiga delar

Läs mer

VA-plan för Norrtälje kommun Version: 2.1 Beslutad av KF

VA-plan för Norrtälje kommun Version: 2.1 Beslutad av KF VA-plan för Norrtälje kommun 2016 Version: 2.1 Beslutad av KF 2016-06-20 149 Innehåll 1 Inledning... 4 1.1 Syfte... 4 1.2 Definitioner... 4 1.3 Bakgrund... 5 1.4 Organisation... 6 1.5 Avgränsningar...

Läs mer

Policy för dagvattenhanteringen i Lidingö stad

Policy för dagvattenhanteringen i Lidingö stad 2013-03-12 Policy för dagvattenhanteringen i Lidingö stad Policy för dagvattenhanteringen i Lidingö stad består av två delar, Dagvattenpolicy och Ansvarsfördelning för dagvattenhanteringen. Kommunfullmäktige

Läs mer

ANLÄGGNINGSREGISTER - Norrtälje VA-SCADA

ANLÄGGNINGSREGISTER - Norrtälje VA-SCADA 2017 08 30 1(5) ANLÄGGNINGSREGISTER - Norrtälje VA-SCADA Prio Kostnad Driftområde Populärnamn Ortnamn Ort Teknist kod namn Typ av objekt Norrtälje Pst Anders Bergshamra BH AP01 Avlopps pst? Norrtälje Brandstation

Läs mer

VA-policy för Växjö kommun

VA-policy för Växjö kommun VA-policy för Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Tekniska nämnden Dokumentnamn VA-policy för Växjö kommun Fastställd/Upprättad Kommunfullmäktige 2015-12-15, 302 Tidigare ändringar

Läs mer

Policy och riktlinjer för fastigheter utanför VAverksamhetsområde

Policy och riktlinjer för fastigheter utanför VAverksamhetsområde Dokumenttyp Dokumentansvarig Policy och riktlinjer Kommunkontoret Upprättad 2016-12-28 Antagen Ks 2017-01-30, 3 Senast reviderad Dokumentet gäller för Policy 2008-04-21, Riktlinjer 2011-08-29 Kommunkoncernen

Läs mer

Benchmarking VA-verksamhet 2007

Benchmarking VA-verksamhet 2007 Benchmarking VA-verksamhet 7 Lysekil Munkedal Sotenäs Strömstad Tanum 8-- Inledning Riksdagen har antagit en ny lag om allmänna vattentjänster som gäller från januari 7. Lagstiftningen ställer bland annat

Läs mer

Kommunal VA plan. Mora kommun

Kommunal VA plan. Mora kommun Kommunal VA plan Mora kommun 1 2 Kommunal VA försörjning? Kommunal VA plan Med kommunal VA-plan menas ett styrdokument som beskriver hur kommunen ska lösa VA-försörjningen i hela kommunen, d.v.s. både

Läs mer

Planläggning och VA-utredning inom fritidshusområden

Planläggning och VA-utredning inom fritidshusområden Kommunledningsförvaltningen Kalle Alexandersson,0550-88002 kalle.alexandersson@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2015-10-07 Ks/2012:210 011 Planfrågor Sida 1(4) Planläggning och VA-utredning inom

Läs mer

Va-översikt Upplands-Bro kommun. VA-policy Upplands-Bro kommun. Antagen av Kommunfullmäktige

Va-översikt Upplands-Bro kommun. VA-policy Upplands-Bro kommun.   Antagen av Kommunfullmäktige Va-översikt Upplands-Bro kommun VA-policy Upplands-Bro kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2018-06-13 www.upplands-bro.se/va-plan VA-POLICY UPPLANDS-BRO KOMMUN VA-POLICY I policyn står förkortningen VA

Läs mer

Detta dokument är en vatten- och avloppsstrategi för Sotenäs kommun.

Detta dokument är en vatten- och avloppsstrategi för Sotenäs kommun. VA-strategi för Kommunfullmäktige 2017-02-16 9 Dnr KA 2016/1089 Sid 1/6 VA-strategi för Inledning Detta dokument är en vatten- och avloppsstrategi för. VA-strategin har tagits fram med utgångspunkt i den

Läs mer

Va-översikt Upplands-Bro kommun. Förslag till VA-policy Upplands-Bro kommun.

Va-översikt Upplands-Bro kommun. Förslag till VA-policy Upplands-Bro kommun. Va-översikt Upplands-Bro kommun Förslag till VA-policy Upplands-Bro kommun www.upplands-bro.se/va-plan FÖRSLAG TILL VA-POLICY UPPLANDS-BRO KOMMUN VA-POLICY I policyn står förkortningen VA för vatten och

Läs mer

Informationsmöte. VA-utbyggnad i Djupvik

Informationsmöte. VA-utbyggnad i Djupvik Informationsmöte VA-utbyggnad i Djupvik 2016-04-24 Dagordning * 10:00 Inledning Admir Ibrisevic (VA-chef) Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö * Kommunala beslutet om VA-utbyggnad Christer Axelsson (VA-och

Läs mer

Återrapportering från Helsingborg kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Helsingborg kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 1 (9) Återrapportering från Helsingborg kommun av 2012 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Åtgärd 32 32. Kommunerna behöver, inom sin tillsyn av verksamheter

Läs mer

Taxa för anslutning av vatten och avlopp utanför verksamhetsområde

Taxa för anslutning av vatten och avlopp utanför verksamhetsområde Taxa för anslutning av vatten och avlopp utanför verksamhetsområde Gäller från och med 2015-01-01 Fastställd av kommunfullmäktige 2014-12-15 65/14:2 Avgifter och allmänna principer för anslutning av fastigheter

Läs mer

Dagordning för mötet

Dagordning för mötet Dagordning för mötet 1. Inledning 2. Information om ansvar för VA i Nor 3. Svar på inskickade frågor 4. Frågestund 5. Mötet avslutas Samhällsutvecklingsnämnden har beslutat att delegera till samhällsutvecklingsnämndens

Läs mer

Vanliga frågor RÖREVIKEN. Allmänna begrepp. Allmänna frågor

Vanliga frågor RÖREVIKEN. Allmänna begrepp. Allmänna frågor SAMHÄLLSBYGGNADS- FÖRVALTNINGEN Tekniska avdelningen 21 juni 2010 Vanliga frågor RÖREVIKEN Vi har sammanställt ett antal frågeställningar som berörd allmänhet tidigare haft vid liknande projekt. Har ni

Läs mer

Kommunens VA-översikt. Inom verksamhetsområde (Prio) Utanför verksamhetsområde. Dispositionsanvisning VA-utvecklingsplan

Kommunens VA-översikt. Inom verksamhetsområde (Prio) Utanför verksamhetsområde. Dispositionsanvisning VA-utvecklingsplan Dispositionsanvisning VA-utvecklingsplan - Läs denna första sida om uppläggsförslag innan ni börjar med besvarande av mallen. Kommunens VA-översikt En översikt av kommunens VA beskrivs i första hand med

Läs mer

VÄLKOMNA. Informationsmöte VA-utbyggnad av Älvsåker-Kyrkotorp. Etapp 4. Mikael Fellman. Projektledare

VÄLKOMNA. Informationsmöte VA-utbyggnad av Älvsåker-Kyrkotorp. Etapp 4. Mikael Fellman. Projektledare VÄLKOMNA Informationsmöte 2019-02-06 VA-utbyggnad av Älvsåker-Kyrkotorp Etapp 4 Mikael Fellman Projektledare Presentation Maria Luciasson, VA-planering, anslutning och taxa Carolina Daniel, VA-planering,

Läs mer

Bilaga 3 - Justering av VA-taxan, brukningsavgift år 2017 och 2018 Ockelbo Vatten AB

Bilaga 3 - Justering av VA-taxan, brukningsavgift år 2017 och 2018 Ockelbo Vatten AB Sida 1 (7) Bilaga 3 - Justering av VA-taxan, brukningsavgift år 2017 och 2018 Ockelbo Vatten AB Förutsättningar inför 2017 Årsprognosen för år 2016 visar på ett underskott för VA-verksamheten om 2,7 mnkr,

Läs mer

Vatten- och avloppsverksamheten

Vatten- och avloppsverksamheten falun.se/ Vatten- och avloppsverksamheten i Falun VA-strategi Steg 2 i arbetet med VA-planering i Falu kommun Antagen av kommunfullmäktige Falu kommun 120614 1 2 Innehåll Inledning 4 Falu kommuns VA-strategier

Läs mer

Återrapportering från Helsingborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Helsingborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2013 1 (5) Återrapportering från Helsingborgs stad av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

VA-policy. Steg 2 i arbetet med VA-planering i Rättviks kommun. Version

VA-policy. Steg 2 i arbetet med VA-planering i Rättviks kommun. Version VA-policy Steg 2 i arbetet med VA-planering i Rättviks kommun Version 2016-05-24 Sida 2 av 7 Innehåll INLEDNING... 4 Samhällsutveckling... 4 Vision Rättviks kommun... 4 Utveckling... 4 UTMANINGAR... 5

Läs mer

Informationsmöte om VA-utbyggnad till Löderups Strandbad

Informationsmöte om VA-utbyggnad till Löderups Strandbad www.ystad.se 1 Informationsmöte om VA-utbyggnad till Löderups Strandbad 2020-2025 Löderups Strandbad den 12 augusti 2017 Christina Molin, VA-chef, Ystads kommun www.ystad.se Information om: Vattenplan

Läs mer

VA-PLAN FÖR LJUSDALS KOMMUN PROJEKTDIREKTIV

VA-PLAN FÖR LJUSDALS KOMMUN PROJEKTDIREKTIV Utfärdare Fastställd av KsSu Upprättad Identifikation Sida 1 av 9 VA-PLAN FÖR LJUSDALS KOMMUN PROJEKTDIREKTIV Utfärdare Fastställd av KsSu Upprättad Identifikation Sida 2 av 9 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sida

Läs mer

VÄLKOMNA! Informationsmöte VA-sanering 2011-11-28. Lannekulla

VÄLKOMNA! Informationsmöte VA-sanering 2011-11-28. Lannekulla VÄLKOMNA! Informationsmöte VA-sanering 2011-11-28 Lannekulla Presentation Christer Adlerborn Byggledare Mikael Fellman Projektansvarig Lennart Torgelsson Stadsnät Michael Johansson VA-plan Informationsmöte

Läs mer

Norrtälje i siffror. Globala siffror. Program för utveckling av kommunalt vatten och avlopp. Norrtäljemodellen

Norrtälje i siffror. Globala siffror. Program för utveckling av kommunalt vatten och avlopp. Norrtäljemodellen 2 Program för utveckling av kommunalt vatten och avlopp Norrtäljemodellen 3 4 Norrtälje i siffror Globala siffror 56.600 invånare 23.000 pe anslutna till VA 150.000 turister 27.000 fritidsfastigheter 40.000

Läs mer

P R O J E K T P L A N NR 3-årsbokslut 2018

P R O J E K T P L A N NR 3-årsbokslut 2018 1(7) FASTIGHETSavd BARN- OCH SKOLNÄMND 77164 Omb/förändr. Barn-o skolnämn KS 38-16 116 269 60 218 137 183 751 14 170 651 222 259 3 050 0 3 050 3 000 12-2018 2018-2% 15042 Rivning av Bålbroskolan KS 36-14

Läs mer

Dagvatten. - ur ett juridiskt perspektiv. - Jenny Liøkel, Verksjurist

Dagvatten. - ur ett juridiskt perspektiv. - Jenny Liøkel, Verksjurist Dagvatten - ur ett juridiskt perspektiv - Jenny Liøkel, Verksjurist Havs- och vattenmyndigheten Huvudkontor i Göteborg Fiskerikontroll i Simrishamn, Västra Frölunda, Kungshamn, Karlskrona (+ nya kontor

Läs mer

Varmt välkomna! Presentation av första utkast VA plan Dialog utifrån dina synpunkter och frågor rörande planen. Fika!

Varmt välkomna! Presentation av första utkast VA plan Dialog utifrån dina synpunkter och frågor rörande planen. Fika! Varmt välkomna! 18.00 18.45 Presentation av första utkast VA plan 18.45 20.00 Dialog utifrån dina synpunkter och frågor rörande planen. Fika! Syfte med mötet Dialog kring tjänstemannagruppens diskussionsunderlag

Läs mer

INFORMATIONSMÖTE 24 januari Överföringsledningen (ÖFL) Ljungby Bollstad. Gång och cykelväg Hovdinge Mjälen Tannåker

INFORMATIONSMÖTE 24 januari Överföringsledningen (ÖFL) Ljungby Bollstad. Gång och cykelväg Hovdinge Mjälen Tannåker INFORMATIONSMÖTE 24 januari 2019 Överföringsledningen (ÖFL) Ljungby Bollstad samt Gång och cykelväg Hovdinge Mjälen Tannåker VA-taxa för Ljungby kommun 2019 Avgifter tas ut för: V : Vattenförsörjning (dricksvatten)

Läs mer

VA-POLICY RIKTLINJER FÖR VA ANTAGEN KF

VA-POLICY RIKTLINJER FÖR VA ANTAGEN KF VA-POLICY RIKTLINJER FÖR VA ANTAGEN KF 103 2015-08-27 Va-policyn är framtagen genom en styrgrupp med politiker och en arbetsgrupp med tjänstemän. Styrgrupp: Marie Johansson (S), ordförande kommunstyrelsen

Läs mer

VA-strategi. Förslaget är nu ute på remiss hos Färgelanda Vatten AB, Dalslands miljökontor och de politiska partierna i Färgelanda kommun.

VA-strategi. Förslaget är nu ute på remiss hos Färgelanda Vatten AB, Dalslands miljökontor och de politiska partierna i Färgelanda kommun. VA-strategi Inledning Detta dokument är en strategi för försörjning av vatten och avlopp i Färgelanda kommun. Dokumentet kallas VA-strategi och här anges hur man i Färgelanda kommun ska agera för att på

Läs mer

Tidsperiod: 01-Jan-2016 till 30 April 2017

Tidsperiod: 01-Jan-2016 till 30 April 2017 De orter/områden som får vatten ifrån Mälaren: Gräddö. Furusund, Köpmanholm, Nysättra, Finsta, Rimbo, Rånäs, Spillersboda, Svanberga, Bergshamra, Rådmansölandet (förutom Södersvik) Tidsperiod: 01-Jan-2016

Läs mer

Detta dokument är ett utdrag ur det tematiska tillägget till översiktsplanen. Planen i sin helhet finns på: VATTEN OCH AVLOPP

Detta dokument är ett utdrag ur det tematiska tillägget till översiktsplanen. Planen i sin helhet finns på:  VATTEN OCH AVLOPP KS 2015/0385 Detta dokument är ett utdrag ur det tematiska tillägget till översiktsplanen. Planen i sin helhet finns på: www.kalmar.se/vaplan VATTEN OCH AVLOPP Tematiskt tillägg till översiktsplanen Antagen

Läs mer

Information om utbyggnaden

Information om utbyggnaden 2019-04-10 Information om utbyggnaden av Vidja Det här brevet får du som äger en fastighet i Vidja. Huddinge kommun och Stockholm Vatten och Avfall förbereder och planerar för utbyggnaden av gator och

Läs mer

P R O J E K T P L A N NR 2 Delår Bilaga 4

P R O J E K T P L A N NR 2 Delår Bilaga 4 FASTIGHETSavd BARN- OCH SKOLNÄMND 77164 Omb/förändr. Barn-o skolnämn KS 38-16 4 80 51 0 0 146 14 359 100 500 700 400 2 354 0 2 354 3 000 12-2017 2017 22% 1(7) 13018 Frötuna Förskola KF 104-13 38 506 0

Läs mer

Tillsyn av dagvatten

Tillsyn av dagvatten Tillsyn av dagvatten Det finns inte någon samlad dagvattenlag utan bestämmelserna som reglerar dagvattenfrågorna är spridda på en mängd ställen i rättssystemet och det saknas samordning av reglerna. Reglerna

Läs mer

Återrapportering från Huddinge kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram

Återrapportering från Huddinge kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram 2013 1 (5) Återrapportering från Huddinge kommun av 2013 års genomförande av vattenmyndigheternas åtgärdsprogram Kommunens svar syns i turkos färg. Avsnitt 1 - Generella frågor A) Vilket vattendistrikt

Läs mer

Att ansluta till kommunalt VA. Skövde VA, sektor service

Att ansluta till kommunalt VA. Skövde VA, sektor service Att ansluta till kommunalt VA Skövde VA, sektor service Kommunalt vatten och avlopp Funderar du på vad kommunalt vatten och avlopp är? Varför du måste ansluta din fastighet när du bygger ett nytt hus innanför

Läs mer

Förslag till planläggning av Dalarö

Förslag till planläggning av Dalarö Förslag till planläggning av Dalarö Uppdrag: Föreslå hur ett planläggningsarbete bör initieras och prioriteras för fler bostäder, infrastruktur, service mm i syfte att skapa ett långsiktigt hållbart Dalarö

Läs mer

Vanliga frågor för Röreviken m.fl.

Vanliga frågor för Röreviken m.fl. SAMHÄLLSBYGGNADS- FÖRVALTNINGEN TEKNISKA 22 augusti 2011 Vanliga frågor för Röreviken m.fl. Vi har sammanställt ett antal frågeställningar som berörd allmänhet tidigare haft vid liknande projekt. Allmänna

Läs mer