Bilaga 2. VA-utbyggnadsplan i befintlig bebyggelse, områdesbeskrivningar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bilaga 2. VA-utbyggnadsplan i befintlig bebyggelse, områdesbeskrivningar"

Transkript

1 Bilaga 2. VA-utbyggnadsplan i befintlig bebyggelse, områdesbeskrivningar En del av Norrtälje kommuns VA-plan 2018 Version: 1.0

2 Innehåll Läsanvisning... 3 Definitioner... 4 Prioriteringsmodell för områden med behov i befintlig bebyggelse... 5 Köpmanholm... 9 Bergshamra by och tätort Skärsta Västanvik Skebobruk Frihamra, Kilen Nysättra Spillersboda Spraggarboda och Gubboda Åkerö Västernäs, Östernäs och Uppnäs Solö och Storö Finnby, Söderby (Rimbo) Harka Björknäs Riala-Sättra (delområde A och B) Sid: 2(40)

3 Läsanvisning Bilaga 2. VA-utbyggnadsplan i befintlig bebyggelse utgör en del av Norrtälje kommuns VA-plan Bilaga 2 bör läsas som en del av VA-planen för att förstå sammanhanget mellan den planerade VA-utbyggnaden och de underhålloch reinvesteringsbehov som föreligger i den allmänna VA-anläggningen. De årtal som anges i anslutning till respektive utbyggnadsområde anger i de flesta fall tidigast möjliga projektstart för området. Av de planerade utbyggnadsområdena är majoriteten beroende av att åtgärder i den befintliga allmänna VA-anläggningen genomförs. Detta leder till att ett projekts möjlighet till genomförande kan bero av flera andra projekts genomförande. Beroende på utbyggnadsområdets komplexitet tar det upp till något år från projektstart till möjlig byggstart (entreprenad) och upp till ett par, tre år från projektstart till entreprenadavslut. Detta innebär att det från det angivna årtalet till dess att de allmänna VA-tjänsterna kan nyttjas kan ta flera år. Sid: 3(40)

4 Definitioner Begrepp ARV LAV p.e. Pst VA VA-verksamhetsområde VV Allmän VA-anläggning Avloppsvatten Dagvatten Spillvatten Förklaring Avloppsreningsverk Lag (2006:412) om allmänna vattentjänster Personekvivalent är ett mått på den mängd syre som går åt för att bryta ner det organiska material som en människa producerar på ett dygn. Måttet anges som BOD 7 och beräknas vara 70 gram/person och dygn. Pumpstation Vatten- och avlopp (inkluderar vatten, spillvatten och dagvatten) Verksamhetsområde är det geografiska område inom vilket en eller flera vattentjänster har eller ska ordnas genom en allmän VA-anläggning. Beslut om verksamhetsområde innebär att lag (2006:412) om allmänna vattentjänster (LAV) samt föreskrifter beslutade med stöd av denna lag (VA-taxa, ABVA etc.) blir tillämpliga i förhållandet mellan huvudman för den allmänna VA-anläggningen och fastighetsägare eller annan användare inom området. Vattenverk En VA-anläggning över vilken en kommun har ett rättsligt bestämmande inflytande och som har ordnats och används för att uppfylla kommunens skyldigheter enligt denna lag, Samlingsnamn för dagvatten och spillvatten Vatten som tillfälligt avrinner från markytan eller från annan konstruktion, till exempel regnvatten, smältvatten, spolvatten eller framträngande grundvatten. Vatten från hushållsavlopp, WC samt bad, dusch, disk och tvätt. Sid: 4(40)

5 Prioriteringsmodell för områden med behov i befintlig bebyggelse Steg 1: VA2-bedömning Bygg- och miljönämnden har bedrivit en omfattande kartering samt områdesvis analys och bedömning över de delar av kommunen som i dagsläget inte omfattas av verksamhetsområde för kommunalt VA. Projektet benämnt VA2 inleddes under Områden utanför nuvarande VA-verksamhetsområde bedömdes enligt kriterierna recipient, grundvatten, avlopp, jordart, permanentningsgrad och områdets storlek. VA2-bedömningen används som indata i prioriteringsmodellen. Steg 2: Villkorsstyrt urval. Bygg- och miljönämnden har gjort ett villkorsstyrt urval för att sålla ut områden med störst behov av samlad vatten- och avloppsförsörjning. Vid det villkorsstyrda urvalet selekteras områden med minst 4 recipientpoäng (av 5 möjliga) eller minst 3 grundvattenpoäng (av 5 möjliga) samt minst 20 permanenthushåll, vilka anses ha störst behov av att lösa vatten- och avloppsförsörjningen i ett större sammanhang. Recipientklassningen utgår från den klassning av ytvatten som länsstyrelserna bedriver enligt EU:s vattendirektiv och som finns samlat i databasen VISS (VattenInformationsSystem Sverige). Recipientpoäng i VA2 4 innebär att recipienternas statusklassning är måttlig, otillfredsställande eller dålig. Statusen är ett mått på miljötillståndet och konsekvenserna av tidigare och nuvarande miljöbelastning. Ju sämre status, desto högre recipientpoäng. Grundvattenpoängen beror på tillgången på grundvatten av god kvantitet och kvalitet i området och relateras till skyddet för människors hälsa. Ju sämre kvantitet och kvalitet, desto högre poäng. Antalet permanenthushåll är kopplat till den påverkan bebyggelsen i ett område har på människors hälsa och miljön. Ju fler människor som behöver vatten- och avloppstjänster dagligen, desto större potentiell påverkan på miljön och människors hälsa. Områden där utbyggnad av kommunala vatten- och avloppsledningar är pågående, eller där investeringen för utbyggnaden är beslutad i kommunfullmäktige, se Tabell 10 i VA-plan, är högst prioriterade och behandlas inte i vidare 1 RAPPORT: Norrtälje kommuns VA-utveckling, delprojekt 2. Process- och beslutsstöd för VA-försörjning utanför kommunalt verksamhetsområde. Beskrivning och dokumentation Sid: 5(40)

6 analys. Bygg- och miljönämnden har därefter granskat kvarvarande områden och genom fjärranalys kunnat exkludera glesbebyggda områden och reducera urvalet ytterligare, då behovet av vatten och avlopp ansetts kunna lösas genom enskilda VA-anläggningar. Steg 3: Prioritering Efter det villkorsstyrda urvalet har områdena rangordnats. Rangordningen har skett utifrån den totalpoäng de fått i VA2, med eventuella extrapoäng. Ett extrapoäng har påförts om området är helt eller delvis inom vattenskyddsområde och ett extrapoäng om området ligger intill eller delvis ingår i ett befintligt VAverksamhetsområde (ett s.k. randområde). Dessa extrapoäng har utdelats då bygg- och miljönämnden ansett att områden som uppfyller dessa kriterier bör prioriteras i den kommunala VA-utbyggnaden. Steg 4: Kategorisering Bygg- och miljönämnden har vidare kategoriserat urvalet utifrån sin praktiska kännedom, för att tydliggöra nämndens syn på hur områdena bör prioriteras. Den färdiga listan innehåller 12 områden som indelats i fyra kategorier (1-4), där kategori 1 är områden med störst behov av allmänna VA-tjänster, Tabell 1. Steg 5: Möjlighetsbedömning Efter behovsprioriteringen som gjorts av bygg- och miljönämnden, har VA-avdelningen utrett möjligheterna att förse prioriterade områden med allmänna vattentjänster. Möjlighetsbedömningen är starkt kopplad till status och kapacitet i befintlig huvudinfrastruktur. I möjlighetsbedömningen har nedanstående parametrar utretts: Finns kapacitet i den befintliga allmänna VA-anläggningen (avloppsreningsverk och/eller vattenverk) idag? (aktuellt i de fall där behovsområdet ligger i nära anslutning till den befintliga allmänna VA-anläggningen) Finns ledningsnät med tillräcklig kapacitet? Vilka åtgärder krävs för att området ska kunna anslutas till befintlig allmän VA-anläggning? Går det att tillgodose behovet av allmänna vattentjänster med hjälp av en lokal VA-lösning? När, med hänsyn till ovanstående, beräknas en anslutning tidigast vara möjlig? Sid: 6(40)

7 Vid områden i samma behovskategori blir de ekonomiska konsekvenserna vägledande för prioriteringen, i enlighet med beslutad VA-policy. Områden som prioriterats för utbyggnad eller där utbyggnad redan är beslutad samt projektens nuvarande status framgår av Tabell 1. Tabell 1. Sammanfattning områden med behov av VA-tjänster i befintlig bebyggelse där utbyggnad kommer att genomföras samt projektens status 2017 respektive Status/ Område Status 2017 Status 2018 Kommentar s. Prioritet Pågår Grisslehamn Entreprenad Klart påbörjad Pågår Köpmanholm Projekt Pågående Sydväst om färjeläget. Beslut om 9 påbörjat utbyggnad av verksamhetsområde. Pågår Bergshamra Beslutat Pågående Beslut om utbyggnad av verksamhetsområde. 11 by och tätort Påbörjat Skärsta Beslutat Projekt En förstudie för VA-utbyggnaden i 13 påbörjat området har genomförts under 2017 och projektet är påbörjat. Beslutat Västanvik Beslutat Beslutat Inte Beslut om utbyggnad av verksamhetsområde Skebobruk Inte 1 Frihamra, Kilen Inte 1 Nysättra By Inte 2 Spillersboda Inte 2 Spraggarboda och Gubboda Inte 2 Åkerö Inte 2 Västernäs Östernäs och Uppnäs Inte Projekt påbörjat Inte Inte Inte Inte Inte Inte En förstudie för VA-utbyggnaden i området har genomförts under Upprioriterat av BMN sedan Upprioriterat av BMN sedan Utbyggnad av VA-nätet är beroende av kapacitetsökningen i Kapellskärs ARV samt överföring av avloppsvatten från Spillersboda till kapellskärsledningen. Utbyggnad av VA-nätet är beroende av kapacitetsökningen i Kapellskärs ARV samt överföring av avloppsvatten från Spillersboda till kapellskärsledningen. Upprioriterat av BMN sedan Utbyggnad av VA-nätet är beroende av kapacitetsökningen i Kapellskärs ARV. Upprioriterat av BMN sedan Utbyggnad av VA-nätet är beroende av kapacitetsökningen i Kapellskärs ARV. Upprioriterat av BMN sedan Sid: 7(40)

8 3 Solö och Storö Inte 3 Finnby, Söderby (Rimbo) Inte Inte Inte 4 Harka Inte Inte 4 Björknäs Inte Inte 4 Riala-Sättra A - Inte 4 Riala-Sättra B - Inte Utbyggnad av VA-nätet är beroende av kapacitetsökningen i Kapellskärs ARV samt överföring av avloppsvatten från Spillersboda till kapellskärsledningen. Aktuellt först efter 2021 och är därmed inte närmare tidsatt. Upprioriterat av BMN sedan Aktuellt först efter 2021 och är därmed inte närmare tidsatt. Aktuellt först efter 2021 och är därmed inte närmare tidsatt. Nyprioriterat område från BMN Nyprioriterat område från BMN Sid: 8(40)

9 Köpmanholm Beslut om investering i utbyggnad av kommunalt verksamhetsområde för vatten och spillvattenavlopp i kommunstyrelsen (KS 162). Beslut om utökat verksamhetsområde i kommunfullmäktige (KF 125) samt beslut om ytterligare utökat verksamhetsområde i kommunfullmäktige (KF 8). Projektet är pågående och entreprenaden planeras pågå under Bakgrund Köpmanholm har i tidigare planering (Program för utveckling av kommunalt vatten och avlopp ) angivits som ett område med möjlighet till samfälld anslutning till kommunalt vatten och avlopp Trots detta beslutades om investering i utbyggnad av kommunalt verksamhetsområde i aktuellt område, då inventeringar utförda av bygg- och miljönämnden under 2011 påvisat områdets akuta behov av att lösa VA-försörjningen i ett större sammanhang, med hänvisning till skyddet för människors hälsa och miljön. Gränserna för utbyggnadsområdet justerades vid beslut i kommunfullmäktige (KF 125) samt återigen (KF 8). Detta då det beslut som fattades i kommunfullmäktige under 2014 inte omfattar bebyggelsen i sin helhet och därmed utelämnar fastigheter som anses omfattas av VA-huvudmannens ansvar. Aktuellt område framgår av Figur 1. Beroenden Den beslutade utökningen av verksamhetsområdet i Köpmanholm är möjlig inom Köpmanholms avloppsreningsverks nuvarande kapacitet. På sikt kommer dock vattenledningen från Norrtälje till Köpmanholm att behöva förstärkas. Förstärkningen är planerad i ett kommande projekt där överföringsledningar för vatten och spillvatten planeras från Spillersboda ARV till Kapellskärsledningarna. Sid: 9(40)

10 Figur 1. Köpmanholm. Fastigheter som berörs av pågående utbyggnad markerade med orange. Befintligt verksamhetsområde inom svart markering. VA-samfällighet i området markerad med lila och beige. Sid: 10(40)

11 Bergshamra by och tätort Beslut om investering i utbyggnad av kommunalt verksamhetsområde för vatten och spillvattenavlopp (KF 101). Projektet är pågående och entreprenaden planeras pågå under 2018 och Bakgrund Investeringsbeslutet i kommunfullmäktige (KF 101) omfattade utbyggnad av kommunalt vatten och spillvattenavlopp i Enviken, Bergshamra by, Bergshamra tätort samt VA-infrastruktur för att möjliggöra områdesutbyggnaden. VA-nätet i Enviken fritidshusområde byggdes ut under perioden Förbindelsepunkter för vatten och spillvattenavlopp har även upprättats för ett antal fastigheter i Bergshamra by i samband med byggandet av överföringsledningar för vatten och spillvatten till Norrtälje. I Bergshamra by och i delar av Bergshamra tätort, totalt ca 150 fastigheter, återstår att bygga ut VA-nätet. Projektet är nu pågående. Aktuellt område framgår av Figur 2. Beroenden Vattenförsörjningen till området är säkerställd i och med övergången till försörjning via Norrvatten. Spillvatten från området pumpas till Lindholmens ARV i Norrtälje. Sid: 11(40)

12 Figur 2. Bergshamra. I projektet berörda fastigheter markerade med orange. Befintligt verksamhetsområde inom svart markering. Utbyggnadsprojektets omfattning utreds i samband med projektstart. Sid: 12(40)

13 Skärsta Beslut om utvidgning av kommunalt verksamhetsområde för vatten och avlopp (KF 180). Behovet av att lösa VA-frågan i ett större sammanhang i området är mycket högt prioriterat (prioritetsgrupp 1). Projektet är påbörjat för delområde Granlund, se Figur 3. Ett informationsmöte med berörda fastighetsägare kommer att hållas i februari 2018 och entreprenaden beräknas pågå under Området Vattrudan ingår inte i pågående utbyggnadsprojekt då detaljplanen för området i dagsläget inte är fastställd. Bakgrund Skärsta (Granlundsvägen och del av Kustvägen) samt området Vattrudan ingick i ett beslut om utvidgning av verksamhetsområde för kommunalt vatten och avlopp i kommunfullmäktige (KF 180). Inventeringar av de enskilda avloppen i området genomfördes av bygg- och miljönämnden under februari Inventeringen visade att de enskilda avloppen var i mycket dåligt skick och att fastigheter som redan omfattades av det kommunala verksamhetsområdet, men där VA-utbyggnad ännu inte skett, var i behov av kommunala VA-tjänster. Det område som är beslutat verksamhetsområde, men där utbyggnad av VA-nätet ännu inte skett framgår av Figur 3. Beroenden Inga direkta beroenden finns. De åtgärder som är planerade för den befintliga anläggningen i området är inte direkt kopplade till planerad utbyggnad av ledningsnätet. Sid: 13(40)

14 Figur 3. Skärsta och Vattrudan. Beslutat men ännu ej utbyggt verksamhetsområde markerat med orange. Befintligt verksamhetsområde inom svart markering. Endast norra delen på kartan, Granlund, ingår i nuvarande VA-utbyggnadsprojekt. Sid: 14(40)

15 Västanvik Beslut om investering i utbyggnad av kommunalt verksamhetsområde för vatten och spillvattenavlopp (KF 126). Utbyggnaden av vatten- och spillvattenavloppsnätet i Västanvik kommer inte att påbörjas förrän entreprenaden för att bygga ut Kapellskärs avloppsreningsverk till en kapacitet motsvarande p.e. är påbörjad. Anslutningen av området Västanvik till den allmänna VA-anläggningen är beroende av att avloppsreningsverket är utbyggt och i drifttaget. Detta leder till att tidigast möjliga projektstart preliminärt blir under 2018, och tidigast möjliga anslutning under Bakgrund Verksamhetsområdet i Västanvik fastställdes i samband med ett investeringsbeslut i kommunfullmäktige ( 126). I den sydligaste delen av området upprättades förbindelsepunkter till 26 fastigheter i samband med byggnationen av en överföringsledning för vatten och spillvatten till Åkerö. VA-utbyggnad i resterande delen av Västanvik kvarstår dock. Enligt investeringsbeslutet omfattar området totalt ca 510 fastigheter. Kommunens ambition har varit att utbyggnadsprojektet i Västanvik skulle återupptas under 2016, då man trodde att belastningen från Västanvik skulle inrymmas i Kapellskärs avloppsreningsverks befintliga kapacitet. Tyvärr står det nu klart att möjligheten att ansluta Västanvik till det kommunala VA-nätet är beroende av att kapaciteten i Kapellskärs ARV ökas till p.e., vilket skjuter upp en möjlig projektstart för utbyggnad i Västanvik till ca Beroenden Kapellskärs ARV har ett tillstånd som begränsar anslutningen till p.e. Trots att dagens belastning inte motsvarar dimensioneringen har verket haft svårt att klara gällande utsläppskrav. En prognos visar dessutom på en ökning av belastningen från redan anslutna fastigheter och avtalskunder. Under 2016 har nödvändiga åtgärder inom befintligt tillstånd därför genomförts på verket. Eftersom utbyggnad av verket till p.e. inte har fått nödvändiga tillstånd och tiden för när detta kan erhållas är oviss, gör VA-avdelningen bedömningen att det är nödvändigt att avvakta med VA-utbyggnaden i Västanvik, även om investeringsmedel är beviljade. En genomgång har påvisat att verksamhetsområdet, enligt det beslut som fattades i kommunfullmäktige under 2012, inte omfattar bebyggelsen i Västanvik i sin helhet. Därmed har vissa fastigheter som kan omfattas av VA-huvudmannens ansvar utelämnats. Verksamhetsområdets omfattning kommer därför att ses över i samband med projektstart. Området Västanviks omfattning framgår av Figur 4. Sid: 15(40)

16 Figur 4. Västanvik. 26 fastigheter i Områdets södra del har fått förbindelsepunkt för vatten och spillvatten upprättat. Utbyggnadsprojektets omfattning kommer att utredas i samband med projektstart. Sid: 16(40)

17 Skebobruk Behovet av att lösa VA-frågan i ett större sammanhang i området är högt prioriterat (prioritetsgrupp 1). En förstudie över området har genomförts under Projektet pågår fortsatt under Datum för planerad entreprenadstart är fortfarande ovisst. Berörda fastighetsägare kommer att informeras. Bakgrund Skebobruk samhälle omfattas till stora delar av verksamhetsområde för kommunalt vatten och spillvatten och i vissa delar även dagvatten. I en skrivelse från bygg- och miljönämnden, daterad , påtalas behovet av att utöka verksamhetsområdet. Verksamhetsområdets framtida omfattning behöver utredas utifrån vilka fastigheter som kan anses ha ett behov av att VA-försörjningen löses i ett större sammanhang. Det är därmed inte säkert att alla fastigheter inom området i Figur 5 kommer att beröras av VA-utbyggnaden. VA-avdelningen kommer att se över VA-utbyggnadsområdet i samverkan med miljö- och hälsoskyddsenheten. Beroenden Inga direkta beroenden finns. Skebobruks VA-ledningssystem är anslutet till den befintliga allmänna VA-anläggningen i Hallstavik. De åtgärder som är planerade för den befintliga anläggningen i Hallstavik är inte direkt kopplade till den planerade utbyggnaden av ledningsnätet i Skebobruk. Sid: 17(40)

18 Figur 5. Skebobruk. Befintligt verksamhetsområde inom svart markering. VA-samfälligheter i området markerade med turkos respektive brunt. Utbyggnadsprojektets omfattning kommer att utredas i samband med projektstart. Sid: 18(40)

19 Frihamra, Kilen Behovet av att lösa VA-frågan i ett större sammanhang i området är mycket högt prioriterat (prioritetsgrupp 1). Tidigast möjliga projektstart för utbyggnad av VA-nätet i Frihamra, Kilen är Verksamhetsområdets omfattning behöver utredas utifrån vilka fastigheter som kan anses ha ett behov av att VA-försörjningen löses i ett större sammanhang. Det är därmed inte säkert att alla fastigheter inom området i Figur 6 kommer att beröras av VA-utbyggnaden. Bakgrund Området var enligt det upphävda Program för utveckling av kommunalt vatten och avlopp planerat som kommunalt verksamhetsområde för vatten och avlopp Bygg- och miljönämnden har (BMN 79) hemställt i kommunfullmäktige om utbyggnad av kommunalt vatten och avlopp i Finsta-Kilen. Bygg- och miljönämnden har med resultatet från genomförda inventeringar i området, ansett att det bör fastställas ett verksamhetsområde, då de enskilda avloppen i området utgör en olägenhet för människors hälsa och miljön. Området som inventerats av bygg- och miljönämnden omfattar ca 70 fastigheter, Figur 6. Omfattningen av ett framtida verksamhetsområde för kommunalt vatten och avlopp är inte utredd utifrån 6 Lag (2006:412) om allmänna vattentjänster. Området ligger delvis inom vattenskyddsområde för Lohäradsåsen. Norrvatten har pekat ut vattentäkten i området som en av de viktigare reservvattentäkterna. Vattentäkten pekas även ut som en reservvattentäkt av högsta prioritet i förslaget till regional vattenförsörjningsplan. Nyttjanderätten övertas av Norrvatten efter upprustning av Finsta vattenverk. Beroenden Det kommunala vattennätet är till viss del redan utbyggt i området. Området ligger delvis inom vattenskyddsområde och en lokal allmän avloppslösning anses därför inte lämplig. Utbyggnaden av verksamhetsområde i Frihamra, Kilen är därför beroende av förnyelse och upprustning av avloppsreningsverket i Finsta. Sid: 19(40)

20 Figur 6. Frihamra, Kilen. Befintligt och utbyggt verksamhetsområde för vatten inom svart markering. Yttre och inre vattenskyddsområde markerat med blått respektive lila. Utbyggnadsprojektets omfattning kommer att utredas i samband med projektstart. Sid: 20(40)

21 Nysättra Behovet av att lösa VA-frågan i ett större sammanhang i området är högt prioriterat (prioritetsgrupp 1). Tidigast möjliga projektstart för utbyggnad av VA-nätet till fastigheter inom området planeras till Verksamhetsområdets framtida omfattning behöver utredas utifrån vilka fastigheter som kan anses ha ett behov av att VA-försörjningen löses i ett större sammanhang. Det är därmed inte säkert att alla fastigheter inom området i Figur 7 kommer att beröras av VA-utbyggnaden. Bakgrund Nysättra samhälle ligger delvis inom befintligt verksamhetsområde. Fastigheter har inventerats av bygg- och miljönämnden som i skrivelser daterade respektive påtalat behovet av kommunalt vatten och spillvatten för fastigheter inom fastställt vattenskyddsområde samt delvis inom kommunalt verksamhetsområde för vatten, Figur 7. Bygg- och miljönämndens bedömning är att det finns ett behov av att inrätta verksamhetsområde för kommunalt vatten och avlopp i området. Beroenden En utbyggnad av ledningsnätet i Nysättra är beroende av kapacitetsökning och åtgärder i Nysättra ARV. Detta ARV når redan idag sitt kapacitetstak flödesmässigt varför en uppgradering av avloppsreningsverket måste verkställas. En förnyelse av befintligt ledningsnät är beslutad för att minska tillskottsvatten till verket och därmed minska det inkommande flödet. Nysättra försörjs med vatten från Norrvatten via en överföringsledning från Norrtälje. För den aktuella utbyggnaden bedöms befintlig kapacitet vara tillräcklig. När utbyggnadsprojektet påbörjas kommer verksamhetsområdets omfattning att utredas. Sid: 21(40)

22 Figur 7. Nysättra. Befintligt verksamhetsområde inom svart markering. Utbyggnadsprojektets omfattning kommer att utredas i samband med projektstart. Sid: 22(40)

23 Spillersboda Behovet av att lösa VA-frågan i ett större sammanhang i området är högt prioriterat (prioritetsgrupp 2). Tidigast möjliga projektstart för utbyggnad av VA-nätet i Spillersboda är efter Verksamhetsområdets framtida omfattning behöver utredas utifrån vilka fastigheter som kan anses ha ett behov av att VA-försörjningen löses i ett större sammanhang. Det är därmed inte säkert att alla fastigheter inom området i Figur 8 kommer att beröras av VA-utbyggnaden. Bakgrund Spillersboda samhälle omfattas till stor del redan idag av kommunalt verksamhetsområde för vatten och avlopp. I samhället finns även sex gemensamhetsanläggningar anslutna till det allmänna VA-ledningsnätet. Det finns emellertid ett relativt stort antal fastigheter i samhället som är hänvisade till enskilda VA-lösningar. I behovsprioriteringen anses området ha behov av kommunala vattentjänster, både med avseende på status i närliggande recipient och med avseende på tillgången till grundvatten av god kapacitet och kvalitet. Avloppsreningsverket i Spillersboda är idag högt belastat och att ansluta fler abonnenter till befintligt verk är inte möjligt. Beroenden Spillersboda ARV har idag tillstånd som begränsar anslutningen till 500 p.e. Avloppsreningsverket har nått sitt kapacitetstak gällande antalet anslutna abonnenter och har svårt att klara gällande utsläppskrav. En avveckling av avloppsreningsverket, med påföljande ombyggnad av avloppsreningsverket till pumpstation för anslutning till avloppsledningen mot Kapellskärs ARV, planeras. Ombyggnaden till pumpstation är dock inte möjlig förrän Kapellskärs ARV är utökat, d.v.s. tidigast efter år Utbyggnaden av VA-nätet i Spillersboda är m.a.o. dels beroende av en kapacitetsökning i Kapellskärs ARV, dels av byggandet av en överföringsledning från nuvarande Spillersboda ARV till Kapellskärsledningen. I samband med överföringsledningen för spillvatten ska även en överföringsledning för vatten byggas för att förstärka kapaciteten från Norrtälje till Köpmanholm. Sid: 23(40)

24 Figur 8. Spillersboda. Befintligt verksamhetsområde inom svart markering. VA-samfälligheter i området markerade med färg (11 stycken). Utbyggnadsprojektets omfattning kommer att utredas i samband med projektstart. Sid: 24(40)

25 Spraggarboda och Gubboda Beslut om investering och utbyggnad av överföringsledning för vatten och spillvatten till området (KF 100). Behovet av att lösa VA-frågan i ett större sammanhang i området är prioriterat (prioritetsgrupp 2). Tidigast möjliga projektstart för utbyggnad av internt distributionsnät för VA i Spraggarboda och Gubboda är efter Verksamhetsområdets framtida omfattning behöver utredas utifrån vilka fastigheter som kan anses ha ett behov av att VA-försörjningen löses i ett större sammanhang. Det är därmed inte säkert att alla fastigheter inom området i Figur 9 kommer att beröras av VA-utbyggnaden. Bakgrund Efter beslut i kommunfullmäktige (KF 100) gällande investering i utbyggnad av en överföringsledning för vatten och spillvatten till rubricerat område verkställdes byggnationen av överföringsledningen under åren för att möjliggöra framtida VA-anslutning. Fastigheter i Spraggarboda och Gubboda har inventerats av bygg- och miljönämnden under 2012 varefter man bedömt att det finns ett prioriterat behov att lösa VA-frågan i området. Någon vidare analys gällande om det finns fastigheter som inte faller inom 6 LAV har i dagsläget inte gjorts. Bebyggelsedensiteten varierar dock mycket i området och verksamhetsområdets omfattning behöver utredas utifrån vilka fastigheter i Figur 9 som kan anses ha ett behov av att VA-försörjningen löses i ett större sammanhang samt vilka eventuella fastigheter som ska hänvisas till enskilda lösningar. Beroenden Befintlig överföringsledning för spillvatten ansluter idag till Spillersboda ARV. Spillersboda ARV har idag tillstånd som begränsar anslutningen till 500 p.e. Avloppsreningsverket har nått sitt kapacitetstak gällande antalet anslutna abonnenter och har svårt att klara gällande utsläppskrav. En avveckling av avloppsreningsverket, med påföljande ombyggnad av avloppsreningsverket till pumpstation för anslutning till avloppsledningen mot Kapellskärs ARV, planeras. Ombyggnaden till pumpstation är dock inte möjlig förrän Kapellskärs ARV är utökat, d.v.s. tidigast efter år Utbyggnaden av VA-nätet i Spraggarboda och Gubboda är m.a.o. dels beroende av en kapacitetsökning i Kapellskärs ARV, dels av byggandet av en överföringsledning från nuvarande Spillersboda ARV till Kapellskärsledningen. I Sid: 25(40)

26 samband med överföringsledningen för spillvatten kommer även en överföringsledning för vatten att byggas för att förstärka kapaciteten från Norrtälje till Köpmanholm. När utbyggnadsprojektet påbörjas kommer verksamhetsområdets omfattning att utredas. Figur 9. Spraggarboda och Gubboda. Utbyggnadsprojektets omfattning kommer att utredas i samband med projektstart. Sid: 26(40)

27 Åkerö Beslut om investering och utbyggnad av överföringsledning för vatten och spillvatten till området (KF 181). Behovet av att lösa VA-frågan i ett större sammanhang i området är prioriterat (prioritetsgrupp 2). Tidigast möjliga projektstart för utbyggnad av internt distributionsnät för VA i Åkerö är Verksamhetsområdets framtida omfattning behöver utredas utifrån vilka fastigheter som kan anses ha ett behov av att VA-försörjningen löses i ett större sammanhang. Det är därmed inte säkert att alla fastigheter inom området i Figur 10 kommer att beröras av VA-utbyggnaden. Bakgrund Efter beslut i kommunfullmäktige (KF 181) gällande investering i utbyggnad av överföringsledningar för vatten och spillvatten till rubricerat område har samfälld VA-anslutning möjliggjorts i enlighet med planeringen i kommunens tidigare Program för utveckling av kommunalt vatten och avlopp Byggnationen av överföringsledningen verkställdes under åren , och förbindelsepunkt för möjliggörande av samfälld VA-anslutning har upprättats inom området Figur 10. Den bildade VA-samfälligheten har dock beslutat sig för att inte gå vidare med anslutningen till det kommunala VA-nätet. Bygg- och miljönämnden har uppmärksammat att det finns ett behov av kommunala vattentjänster efter genomförda inventeringar av de enskilda avloppen i området. Behovet föreligger både med avseende på status i närliggande recipient och tillgången till grundvatten av god kapacitet och kvalitet. Bygg- och miljönämnden har den (BMN 62) hemställt i kommunfullmäktige om utbyggnad av kommunalt vatten och avlopp 2 i Åkerö. Området omfattar ca 140 fastigheter, Figur 10. Bebyggelsetätheten varierar dock mycket i området och verksamhetsområdets omfattning behöver utredas utifrån vilka fastigheter som kan anses ha ett behov av att VA-försörjningen löses i ett större sammanhang. Beroenden Kapellskärs ARV har ett tillstånd som begränsar anslutningen till p.e. Trots att dagens belastning inte motsvarar dimensioneringen har verket haft 2 I hemställan från bygg- och miljönämnden föreläggs om vatten och avloppsutbyggnad. Överföringsledningarna som verkställts till området är dock för vatten och spillvatten. Sid: 27(40)

28 svårt att klara gällande utsläppskrav. En prognos visar dessutom på en ökning av belastningen från redan anslutna fastigheter och avtalskunder. Under 2016 har nödvändiga åtgärder inom befintligt tillstånd därför genomförts på verket. Eftersom utbyggnad av verket till p.e. inte har fått nödvändiga tillstånd och tiden för när detta kan erhållas är oviss, gör VA-avdelningen bedömningen att det är nödvändigt att avvakta med VA-utbyggnaden i Åkerö tills kapaciteten i avloppsreningsverket är säkerställd. När utbyggnadsprojektet påbörjas kommer även verksamhetsområdets omfattning att behöva ses över. Området Åkerö framgår av Figur 10. Figur 10. Åkerö. Inom detta område återfinns de fastigheter bygg- och miljönämnden inventerat. Utbyggnadsprojektets omfattning kommer att utredas i samband med projektstart. Befintligt och utbyggt verksamhetsområde längs den rödmarkerade överföringsledningen längs Åkerövägen markerat med svart. Utbyggnadsprojektets omfattning kommer att utredas i samband med projektstart. Sid: 28(40)

29 Västernäs, Östernäs och Uppnäs Beslut om investering och utbyggnad av överföringsledning för vatten och spillvatten till området (KF 66). Behovet av att lösa VA-frågan i ett större sammanhang i området är prioriterat (prioritetsgrupp 2). Tidigast möjliga projektstart för utbyggnad av internt distributionsnät för VA i Västernäs, Östernäs och Uppnäs är Verksamhetsområdets framtida omfattning behöver utredas utifrån vilka fastigheter som kan anses ha ett behov av att VA-försörjningen löses i ett större sammanhang. Det är därmed inte säkert att alla fastigheter inom området i Figur 11 kommer att beröras av VA-utbyggnaden. Bakgrund Bygg- och miljönämnden har uppmärksammat att det finns ett behov av kommunala vattentjänster efter genomförda inventeringar av de enskilda avloppen i området. Behovet föreligger både med avseende på status i närliggande recipient och tillgången till grundvatten av god kapacitet och kvalitet. Området omfattar ca 200 fastigheter. Området har skiftande karaktär och VA-standarden skiljer sig delvis åt. De strandnära områdena är mest tätbebyggda och där är även markförutsättningarna överlag svårare. Genom beslut i kommunfullmäktige (KF 66) gällande investering i utbyggnad av överföringsledningar för vatten och spillvatten till rubricerat område har samfälld VA-anslutning möjliggjorts i enlighet med planeringen i kommunens tidigare Program för utveckling av kommunalt vatten och avlopp Byggnationen av överföringsledningen verkställdes under åren , Figur 11, och tre förbindelsepunkter för möjliggörande av samfälld VA-anslutning har upprättats inom området. Sedan VA-plan 2016 har området Västernäs, Östernäs och Uppnäs bedömts ha behov av allmänna VA-tjänster enligt 6 LAV och kommer i och med utbyggnad att ingå i det kommunala VAverksamhetsområdet. Beroenden Kapellskärs ARV har ett tillstånd som begränsar anslutningen till p.e. Trots att dagens belastning inte motsvarar dimensioneringen har verket haft svårt att klara gällande utsläppskrav. En prognos visar dessutom på en ökning av belastningen från redan anslutna fastigheter och avtalskunder. Under 2016 har nödvändiga åtgärder inom befintligt tillstånd därför genomförts på verket. Eftersom utbyggnad av verket till p.e. inte har fått nödvändiga tillstånd Sid: 29(40)

30 och tiden för när detta kan erhållas är oviss, gör VA-avdelningen bedömningen att det är nödvändigt att avvakta med VA-utbyggnaden i Västernäs, Östernäs och Uppnäs tills kapaciteten i avloppsreningsverket är säkerställd. Figur 11. Västernäs, Östernäs och Uppnäs. Befintliga överföringsledningar markerade med rött. Utbyggnadsprojektets omfattning kommer att utredas i samband med projektstart. Utbyggnadsprojektets omfattning kommer att utredas i samband med projektstart. Sid: 30(40)

31 Solö och Storö Beslut om investering och utbyggnad av överföringsledning för vatten och spillvatten till Solö (KF 100). Behovet av att lösa VA-frågan i ett större sammanhang i området är prioriterat (prioritetsgrupp 3). Tidigast möjliga projektstart för utbyggnad av internt distributionsnät för VA i Solö och Storö är Verksamhetsområdets framtida omfattning behöver utredas utifrån vilka fastigheter som kan anses ha ett behov av att VA-försörjningen löses i ett större sammanhang. Det är därmed inte säkert att alla fastigheter inom området i Figur 12 kommer att beröras av VA-utbyggnaden. Bakgrund Efter beslut i kommunfullmäktige (KF 100) gällande investering i utbyggnad av en överföringsledning för vatten och spillvatten till rubricerat område verkställdes byggnationen av överföringsledningen under åren för att möjliggöra framtida VA-anslutning. Fastigheter på Solö och Storö har inventerats av bygg- och miljönämnden under 2014 varefter man bedömt att det finns ett prioriterat behov, både med avseende på status i närliggande recipient och med avseende på tillgången till grundvatten av god kapacitet och kvalitet, att lösa vattentjänstfrågan i ett större sammanhang. Området som prioriteras av bygg- och miljönämnden är framförallt Solö och västra Storö. Någon vidare analys gällande om det finns fastigheter som inte faller inom 6 LAV har i dagsläget inte gjorts. Bebyggelsedensiteten varierar dock mycket i området och verksamhetsområdets omfattning behöver utredas utifrån vilka fastigheter i Figur 12 som kan anses ha ett behov av att VAförsörjningen löses i ett större sammanhang och vilka eventuella fastigheter som ska hänvisas till enskilda lösningar. Beroenden Befintlig överföringsledning för spillvatten från Solö ansluter idag till Spillersboda ARV. Spillersboda ARV har idag tillstånd som begränsar anslutningen till 500 p.e. Avloppsreningsverket har nått sitt kapacitetstak gällande antalet anslutna abonnenter och har svårt att klara gällande utsläppskrav. En avveckling av avloppsreningsverket, med påföljande ombyggnad av avloppsreningsverket till pumpstation för anslutning till avloppsledningen mot Kapellskärs ARV, planeras. Ombyggnaden till pumpstation är dock inte möjlig förrän Kapellskärs ARV är utökat, d.v.s. tidigast efter år Sid: 31(40)

32 Utbyggnaden av VA-nätet i Solö och Storö är m.a.o. dels beroende av en kapacitetsökning i Kapellskärs ARV, dels av byggandet av en överföringsledning från nuvarande Spillersboda ARV till Kapellskärsledningen. I samband med överföringsledningen för spillvatten ska även en överföringsledning för vatten byggas för att förstärka kapaciteten från Norrtälje till Köpmanholm. När utbyggnadsprojektet påbörjas kommer verksamhetsområdets omfattning att utredas. Figur 12. Solö och Storö. Utbyggnadsprojektets omfattning kommer att utredas i samband med projektstart. Sid: 32(40)

33 Finnby, Söderby (Rimbo) Behovet av att lösa VA-frågan i ett större sammanhang i området är prioriterat (prioritetsgrupp 3). Kunskapen om behovet av att lösa VA-frågan utanför vattenskyddsområdet behöver förbättras. Tidigast möjliga projektstart för utbyggnad av VA-nätet i Finnby, Söderby (Rimbo) planeras till efter 2022 och är därmed inte närmare tidsatt. Verksamhetsområdets framtida omfattning behöver utredas utifrån vilka fastigheter som kan anses ha ett behov av att VA-försörjningen löses i ett större sammanhang. Det är därmed inte säkert att alla fastigheter inom området i Figur 13 kommer att beröras av VA-utbyggnaden. Bakgrund Bygg- och miljönämnden har med resultatet från genomförda inventeringar inom vattenskyddsområdet 2013, ansett att det finns ett behov av kommunala vattentjänster för fastigheterna inom vattenskyddsområdet. Området som inventerats av bygg- och miljönämnden omfattade 19 fastigheter inom vattenskyddsområdet. Bebyggelsedensiteten varierar mycket stort i det utpekade området (Figur 13), och ett eventuellt framtida verksamhetsområdes omfattning behöver utredas utifrån vilka fastigheter som kan anses ha ett behov av att VA-försörjningen löses i ett större sammanhang samt vilka eventuella fastigheter som ska hänvisas till enskilda lösningar. Bygg- och miljönämnden pekar också på behovet att genomföra inventering av de enskilda avloppsanläggningarna utanför vattenskyddsområdet för att få en bättre kännedom om områdets avloppsstatus och eventuellt behov av att lösa VA-frågan i ett större sammanhang. Norrvatten pekar ut området som prioriterad vattentäkt. Beroenden Området ligger delvis inom vattenskyddsområde och en lokal allmän avloppslösning anses därför inte lämplig. Utbyggnaden av verksamhetsområde i Sid: 33(40)

34 Finnby, Söderby är därför beroende av förnyelse och upprustning av avloppsreningsverket i Rimbo, bl.a. gällande kvävereningen. Dessutom kräver utbyggnaden överföringsledningar till området för och vatten och spillvatten. Figur 13. Finnby, Söderby (Rimbo). Yttre och inre vattenskyddsområde markerat. Utbyggnadsprojektets omfattning kommer att utredas i samband med projektstart. Sid: 34(40)

35 Harka Behovet av att lösa VA-frågan i ett större sammanhang i området är prioriterat (prioritetsgrupp 4). Tidigast möjliga projektstart för utbyggnad av VA-nätet till fastigheter inom området planeras till efter 2022 och är därmed inte närmare tidsatt. Verksamhetsområdets framtida omfattning behöver utredas utifrån vilka fastigheter som kan anses ha ett behov av att VA-försörjningen löses i ett större sammanhang. Det är därmed inte säkert att alla fastigheter inom området i Figur 14 kommer att beröras av VA-utbyggnaden. Bakgrund Bygg- och miljönämnden har med resultatet från genomförda inventeringar i området under 2014, ansett att det finns ett behov av kommunala vattentjänster, både med avseende på status i närliggande recipient och med avseende på tillgången till grundvatten av god kapacitet och kvalitet. Inventeringen initierades av inkomna klagomål på enskilda avloppsutsläpp i området. Området omfattar ca 250 fastigheter med idag relativt låg permanentningsgrad och VA-standard, främst BDT till stenkista eller direktutsläpp. Hela området har dock karaktär av samlad bebyggelse. Läget nära Norrtälje gör att permanentningsgraden kan antas öka framöver. Beroenden Lämplig lösning för VA-försörjning av området måste utredas vidare, men ett alternativ är överföringsledning för spillvatten över viken till Lindholmens ARV. Utbyggnaden bör samordnas med exploatering av Björnöområdet som ligger strax väster om Harka. Sid: 35(40)

36 Figur 14. Harka. Utbyggnadsprojektets omfattning kommer att utredas i samband med projektstart. Sid: 36(40)

37 Björknäs Behovet av att lösa VA-frågan i ett större sammanhang i området prioriterat (prioritetsgrupp 4). Kunskapen om områdets behov av att lösa VA-frågan i ett större sammanhang måste förbättras. Tidigast möjliga projektstart för VA-utbyggnad i Björknäs planeras till efter 2022 och är därmed inte närmare tidsatt. Verksamhetsområdets framtida omfattning behöver utredas utifrån vilka fastigheter som kan anses ha ett behov av att VA-försörjningen löses i ett större sammanhang. Det är därmed inte säkert att alla fastigheter inom området i Figur 15 kommer att beröras av VA-utbyggnaden. Bakgrund Bygg- och miljönämnden har ansett att det finns ett behov av kommunala vattentjänster i området, både med avseende på status i närliggande recipient och med avseende på tillgången till grundvatten av god kapacitet och kvalitet Bebyggelsedensiteten varierar i området, se Figur 15 och ett eventuellt framtida verksamhetsområdes omfattning behöver utredas utifrån vilka fastigheter som kan anses ha ett behov av att VA-försörjningen löses i ett större sammanhang samt vilka eventuella fastigheter som ska hänvisas till enskilda lösningar. Beroenden Området ligger idag inte i anslutning till den befintliga allmänna VAanläggningen. Olika alternativ för att lösa VA-frågan i ett större sammanhang behöver utredas vidare. Sid: 37(40)

38 Figur 15. Björknäs (omfattande områdena: Hattudden, Björnsund, Mellingeholm, Snäcktorp, Gummarön, Frötuna-Björknäs, Högtorp, Backa Gård, Hala och Backa). Utbyggnadsprojektets omfattning kommer att utredas i samband med projektstart. Sid: 38(40)

39 Riala-Sättra (delområde A och B) Behovet av att lösa VA-frågan i ett större sammanhang i området prioriterat (prioritetsgrupp 4). Kunskapen om områdets behov av att lösa VA-frågan i ett större sammanhang måste förbättras. Tidigast möjliga projektstart för VA-utbyggnad i Björknäs planeras till efter 2022 och är därmed inte närmare tidsatt. Bakgrund Verksamhetsområdets framtida omfattning behöver utredas utifrån vilka fastigheter som kan anses ha ett behov av att VA-försörjningen löses i ett större sammanhang. Det är därmed inte säkert att alla fastigheter inom området i Figur 16 kommer att beröras av VA-utbyggnaden. Bakgrund Bygg- och miljönämnden har ansett att det finns ett behov av kommunala vattentjänster i området. Bebyggelsedensiteten varierar i området, se Figur 16Figur 15 och ett eventuellt framtida verksamhetsområdes omfattning behöver utredas utifrån vilka fastigheter som kan anses ha ett behov av att VA-försörjningen löses i ett större sammanhang samt vilka eventuella fastigheter som ska hänvisas till enskilda lösningar. Beroenden Området ligger idag inte i anslutning till den befintliga allmänna VAanläggningen. Olika alternativ för att lösa VA-frågan i ett större sammanhang behöver utredas vidare. Sid: 39(40)

40 Delområde A Delområde B Figur 16. Området Riala-Sättra Sid: 40(40)

Bilaga 2. VA-utbyggnadsplan i befintlig bebyggelse, områdesbeskrivningar

Bilaga 2. VA-utbyggnadsplan i befintlig bebyggelse, områdesbeskrivningar Bilaga 2. VA-utbyggnadsplan i befintlig bebyggelse, områdesbeskrivningar En del av Norrtälje kommuns VA-plan 2017 Version: 1.0 Innehåll Läsanvisning... 3 Definitioner... 3 Prioriteringsmodell för områden

Läs mer

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun FAVRAB respektive Varberg Vatten AB är huvudmän för den allmänna vaanläggningen i respektive kommun i egenskap av anläggningens ägare. Kommunfullmäktige fattar

Läs mer

Bilaga 1. Åtgärdsbehov i den befintliga allmänna VA-anläggningen

Bilaga 1. Åtgärdsbehov i den befintliga allmänna VA-anläggningen Bilaga 1. Åtgärdsbehov i den befintliga allmänna VA-anläggningen En del av Norrtälje kommuns VA-plan 2018 Version: v 1.0 Innehåll Läsanvisning... 3 Definitioner... 3 Riskklassning, konsekvens- och sannolikhetsbedömning

Läs mer

Bilaga 1. Åtgärdsbehov i den befintliga allmänna VA-anläggningen

Bilaga 1. Åtgärdsbehov i den befintliga allmänna VA-anläggningen Bilaga 1. Åtgärdsbehov i den befintliga allmänna VA-anläggningen En del av Norrtälje kommuns VA-plan 2017 Version: v 1.0 Innehåll Läsanvisning... 3 Definitioner... 3 Riskklassning, konsekvens- och sannolikhetsbedömning

Läs mer

Policy och riktlinjer för fastigheter utanför VAverksamhetsområde

Policy och riktlinjer för fastigheter utanför VAverksamhetsområde Dokumenttyp Dokumentansvarig Policy och riktlinjer Kommunkontoret Upprättad 2016-12-28 Antagen Ks 2017-01-30, 3 Senast reviderad Dokumentet gäller för Policy 2008-04-21, Riktlinjer 2011-08-29 Kommunkoncernen

Läs mer

Välkommen till informationsmöte om förslag till vatten- och avloppsplan. Varsågod att hämta fika innan du sätter dig!

Välkommen till informationsmöte om förslag till vatten- och avloppsplan. Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Välkommen till informationsmöte om förslag till vatten- och avloppsplan Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Varför träffas vi idag? Förslag till vatten- och avloppsplan (VAplan) för Sandvikens

Läs mer

Vatten- och avloppsverksamheten

Vatten- och avloppsverksamheten falun.se/ Vatten- och avloppsverksamheten i Falun VA-plan Steg 3 i arbetet med VA-planering i Falu kommun Antagen av kommunfullmäktige Falu kommun 140213ge Falu kommun 1 2 Innehåll Inledning 3 Plan för

Läs mer

policy modell plan program regel riktlinje rutin strategi taxa

policy modell plan program regel riktlinje rutin strategi taxa modell policy Policy vid antagande av nya verksamhetsområden för kommunalt dricks-, spill- samt dagvatten plan program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige

Läs mer

VA-PLAN. Del 2. VA-policy GRANSKNINGSHANDLING

VA-PLAN. Del 2. VA-policy GRANSKNINGSHANDLING Del 2 VA-policy Arbetsgrupp för VA-plan Arbetsgruppen har bestått av tjänstemän från Grästorps kommun, Lidköpings kommun och Sweco Environment. VA-planen har tagits fram i samverkan mellan kommunen och

Läs mer

Vatten- och avloppsverksamheten

Vatten- och avloppsverksamheten falun.se/ Vatten- och avloppsverksamheten i Falun VA-plan Steg 3 i arbetet med VA-planering i Falu kommun Antagen av kommunfullmäktige Falu kommun 140213ge Falu kommun 1 2 Innehåll Inledning 3 Plan för

Läs mer

Rapport tillsynsprojekt Enskilda avloppsanläggningar Februari 2017 Diarienummer:

Rapport tillsynsprojekt Enskilda avloppsanläggningar Februari 2017 Diarienummer: Rapport tillsynsprojekt Enskilda avloppsanläggningar Februari 2017 Diarienummer: 2016-000604 Skeboåns avrinningsområde, etapp 2 - väster om Skeboån BYGG- OCH MILJÖKONTORET 1 Bakgrund Skeboån har i VISS

Läs mer

VA-policy för landsbygden

VA-policy för landsbygden VA-policy för landsbygden Dokumenttyp: Policy Antaget av: Kommunfullmäktige 2017-06-13 Status: Antagen Giltighetstid: Gäller tillsvidare Linköpings kommun linkoping.se Diarienummer: KS 2017-252 Dokumentansvarig:

Läs mer

Vatten och avlopp på landsbygden

Vatten och avlopp på landsbygden Vatten och avlopp på landsbygden Innehåll Kontakta oss 2 Vatten- och avloppspolicy 3 Inledning 4 Om allmänt vatten och avlopp 4 Utbyggnad av allmänt VA på landsbygden 5 Områden som inte omfattas av utbyggnadsplanen

Läs mer

Välkomna. Informationsmöte om VA utbyggnad i Djupvik & Lofta

Välkomna. Informationsmöte om VA utbyggnad i Djupvik & Lofta Välkomna Informationsmöte om VA utbyggnad i Djupvik & Lofta 2013 07 04 Agenda Välkomna Presentation Samhällsbyggnadsförvaltningen informerar Borgholm Energi informerar Frågestund Kaffe och bulle / Mingel

Läs mer

Va-plan för Gnosjö kommun -Tematisk tillägg till översiktsplan

Va-plan för Gnosjö kommun -Tematisk tillägg till översiktsplan Va-plan för Gnosjö kommun -Tematisk tillägg till översiktsplan Upprättad i 2017 Dnr 2017-00175. Fastställd av kommunfullmäktige 2017-09-28, 107 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Syfte och beslutsförslag 2 Riktlinjer

Läs mer

3.4 Bilagor Bilaga 1 Områden som kommer att få tillgång till kommunalt vatten och avlopp 27 (170)

3.4 Bilagor Bilaga 1 Områden som kommer att få tillgång till kommunalt vatten och avlopp 27 (170) 3.4 Bilagor 3.4.1 Bilaga 1 Områden som kommer att få tillgång till kommunalt vatten och avlopp 27 (170) Introduktion Från början analyserades 122 områden enligt principerna i dokumentet, dvs. expansionstrycker,

Läs mer

Strategi för vatten och avlopp på landsbygden i Bjuvs kommun

Strategi för vatten och avlopp på landsbygden i Bjuvs kommun Strategi för vatten och avlopp på landsbygden i Bjuvs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-10-31 INNEHÅLL BAKGRUND... 3 BEGREPPSFÖRKLARINGAR... 3 MÅL... 4 STUDERADE OMRÅDEN... 4 RECIPIENTER... 5 VERKSAMHETSOMRÅDE...

Läs mer

Information VA-utbyggnad Bjursnäs-Igelösa (Måsabacken)

Information VA-utbyggnad Bjursnäs-Igelösa (Måsabacken) Datum 2017-04-26 Till fastighetsägare i Bjursnäs och Igelösa (Måsabacken) Information VA-utbyggnad Bjursnäs-Igelösa (Måsabacken) Kalmar Vatten kommer att bygga ut det allmänna ( kommunala ) vatten- och

Läs mer

VA-policy. Beslutad av Kommunfullmäktige , 114

VA-policy. Beslutad av Kommunfullmäktige , 114 VA-policy Beslutad av Kommunfullmäktige 2015-06-22, 114 1 Inledning VA-policy ingår som en del i Hörby kommuns VA-plan och har upprättats utifrån kunskaperna från VA- översikten. Vikten av att jobba aktivt

Läs mer

Planläggning och VA-utredning inom fritidshusområden

Planläggning och VA-utredning inom fritidshusområden Kommunledningsförvaltningen Kalle Alexandersson,0550-88002 kalle.alexandersson@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2015-10-07 Ks/2012:210 011 Planfrågor Sida 1(4) Planläggning och VA-utredning inom

Läs mer

Information om vatten & avlopp i Åmot. 19 december 2013

Information om vatten & avlopp i Åmot. 19 december 2013 Information om vatten & avlopp i Åmot 19 december 2013 Tillbakablick bildandet av Gästrike Vatten och Ockelbo Vatten samt uppdrag Utredning av förutsättningar för utbyggnad av kommunalt avloppsnät och

Läs mer

Planering för vatten och avlopp. Förslag till riktlinjer, nya verksamhetsområden och VA-taxa

Planering för vatten och avlopp. Förslag till riktlinjer, nya verksamhetsområden och VA-taxa Planering för vatten och avlopp Förslag till riktlinjer, nya verksamhetsområden och VA-taxa Bakgrund Det finns ca 3 000 enskilda avlopp i Piteå kommun. Somliga väl fungerande, andra med stora behov av

Läs mer

Investering 2019 Tilläggsinvestering fördjupad studie för Lindholmen pe Fördjupad studie avseende om- och tillbyggnad av avloppsreningsverket

Investering 2019 Tilläggsinvestering fördjupad studie för Lindholmen pe Fördjupad studie avseende om- och tillbyggnad av avloppsreningsverket TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum: Diarienummer: KS 2015-344 Handläggare Peter Leonardsson Till kommunstyrelsens arbetsutskott Titel: Projektledare VA E-post: peter.leonardsson2@norrtalje.se Investering 2019 Tilläggsinvestering

Läs mer

Information VA-utbyggnad Vadstena

Information VA-utbyggnad Vadstena Datum 2019-05-06 Till fastighetsägare i Vadstena Information VA-utbyggnad Vadstena Kalmar Vatten kommer att bygga ut det allmänna ( kommunala ) vatten- och spillvattennätet till Vadstena, för att förbättra

Läs mer

Uppdaterad Info om Sjölanda omvandlingsområde

Uppdaterad Info om Sjölanda omvandlingsområde Uppdaterad 20170531 Info om Sjölanda omvandlingsområde Sjölanda omvandlingsområde Vad och varför? Sjölanda är klassat som ett av de högst prioriterade områdena för en VAutbyggnad i Trollhättans kommun.

Läs mer

Utbyggnad av kommunala vatten- och spillvattenledningar i Västanvik

Utbyggnad av kommunala vatten- och spillvattenledningar i Västanvik Utbyggnad av kommunala vatten- och spillvattenledningar i Västanvik Informationsmöte 2019-04-22 Vad är projektet? Varför kommunalt VA? Vad är ett Verksamhetsområde? Vad är projektets status? Vad ska du

Läs mer

Amelia Morey Strömberg

Amelia Morey Strömberg Amelia Morey Strömberg För tio år sedan i Norrtälje 33000 enskilda vatten- och avlopps-anläggningar En tredjedel av Stockholms län(7-8 mil N-S, Ö-V) Skärgårdsliv 27000 sommarstugor Landsbygd Generationsskyfte

Läs mer

Informationsmöte om VA-utbyggnad till Löderups Strandbad

Informationsmöte om VA-utbyggnad till Löderups Strandbad www.ystad.se 1 Informationsmöte om VA-utbyggnad till Löderups Strandbad 2020-2025 Löderups Strandbad den 12 augusti 2017 Christina Molin, VA-chef, Ystads kommun www.ystad.se Information om: Vattenplan

Läs mer

Antagande av VA-plan för Norrtälje kommun 2016

Antagande av VA-plan för Norrtälje kommun 2016 TJÄNSTEUTLÅTANDE Handläggare: Hanna Leife, Telefon: 0176-71715 E-post: hanna.leife@norrtalje.se Dnr: 2016-518 Till Kommunstyrelsen Antagande av VA-plan för Norrtälje kommun 2016 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Dagordning för mötet

Dagordning för mötet Dagordning för mötet 1. Inledning 2. Information om ansvar för VA i Nor 3. Svar på inskickade frågor 4. Frågestund 5. Mötet avslutas Samhällsutvecklingsnämnden har beslutat att delegera till samhällsutvecklingsnämndens

Läs mer

6 Utbyggnadsplan för allmänt vatten och avlopp (utdrag ur Plan, vatten och avlopp)

6 Utbyggnadsplan för allmänt vatten och avlopp (utdrag ur Plan, vatten och avlopp) 6 Utbyggnadsplan för allmänt vatten och avlopp (utdrag ur Plan, vatten och avlopp) En kommun är skyldig enligt Lagen om allmänna vattentjänster (LAV) att ordna vattentjänster om det med hänsyn till skyddet

Läs mer

Hur ska kommunen avgöra om det är ett större sammanhang enligt 6

Hur ska kommunen avgöra om det är ett större sammanhang enligt 6 Hur ska kommunen avgöra om det är ett större sammanhang enligt 6 Exempel från Örebro - VA-planering - Avloppsinventering - Tillsyn enligt LAV Stefan Sjögren Tekniska förvaltningen Maja Englund Miljökontoret

Läs mer

Åtgärdsdokument Katrineholm

Åtgärdsdokument Katrineholm Åtgärdsdokument Katrineholm Nummer Åtgärd Rubrik i huvuddokumentet Tidplan Ansvar Kommentar 1 Utreda om hur tidplan för detaljplan och verksamhetsområdebeslut samordnas för att få en effektiv genomförandeprocess,

Läs mer

Bakgrund Föreslagna förändringar är beslutade av Eskilstuna Energi och Miljös samt Eskilstuna kommunföretags styrelser under våren 2017.

Bakgrund Föreslagna förändringar är beslutade av Eskilstuna Energi och Miljös samt Eskilstuna kommunföretags styrelser under våren 2017. Kommunstyrelsen 2017-09-07 Kommunledningskontoret Miljö och samhällsbyggnad KSKF 2017:410 Eva Lehto 016-710 54 51 1 (2) Kommunstyrelsen Förslag till Förändring av verksamhetsområde för allmänna vattentjänster,

Läs mer

Faktorer som styr VA-planeringen

Faktorer som styr VA-planeringen VA- PLANERING 1 Faktorer som styr VA-planeringen Lagkrav i form av Vattentjänstlagen, Anläggningslagen, Plan- och bygglagen, Miljöbalken etc Nationella, regionala och kommunala miljömål Åtgärdsprogram

Läs mer

Aktuella frågor om VA-juridik

Aktuella frågor om VA-juridik Aktuella frågor om VA-juridik Vattenstämman 2014 Jönköping Gilbert Nordenswan Svenskt Vatten Vanliga frågor Kommunens skyldighet att ordna vattentjänster Förutsättningar för särtaxa Ansvar för LTA-pumpar

Läs mer

Norrtälje i siffror. Globala siffror. Program för utveckling av kommunalt vatten och avlopp. Norrtäljemodellen

Norrtälje i siffror. Globala siffror. Program för utveckling av kommunalt vatten och avlopp. Norrtäljemodellen 2 Program för utveckling av kommunalt vatten och avlopp Norrtäljemodellen 3 4 Norrtälje i siffror Globala siffror 56.600 invånare 23.000 pe anslutna till VA 150.000 turister 27.000 fritidsfastigheter 40.000

Läs mer

Ett av Europas bästa vatten.

Ett av Europas bästa vatten. Ett av Europas bästa vatten. Dagordning informationsmöten - 2 timmar 1. Bakgrund Sven-Åke + Kaj 2. Rening? Och nya riktlinjer och lagar Micael 3. Utredningsläget Kaj + Micael 4. Frågor Närvarande: Sven-Åke

Läs mer

Åtgärdsdokument Flen

Åtgärdsdokument Flen Åtgärdsdokument Flen Nummer Åtgärd Rubrik i huvuddokumentet Tidplan Ansvar Kommentar 1 Utreda om hur tidplan för detaljplan och verksamhetsområdebeslut samordnas för att få en effektiv genomförandeprocess,

Läs mer

VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan)

VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) 6 juli 2017 VA-policy för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) Antagen av Kommunfullmäktige Antagen av: Kommunfullmäktige 2017-10-30, 187 Dokumentägare: Kommundirektör Dokumentnamn:

Läs mer

Utbyggnads- och anslutningsplan för kommunalt- VA i omvandlingsområden

Utbyggnads- och anslutningsplan för kommunalt- VA i omvandlingsområden Upprättad: 2014-05-28 Beslutad av: Kommunstyrelsen Version 2: reviderad 2015-11-20 Sid 1 (5) Dnr 15SBN417 Förslag till: Samhällsbyggnadsutskottet Utbyggnads- och anslutningsplan för kommunalt- VA i omvandlingsområden

Läs mer

Utökat verksamhetsområde för kommunalt VA, Åkers styckebruk, återremitterat ärende

Utökat verksamhetsområde för kommunalt VA, Åkers styckebruk, återremitterat ärende PROTOKOLLSUTDRAG Teknik- och servicenämnden Sammanträdesdatum 2018-01-30 1/2 TSN 5 Dnr TSN/2017:394-303 Utökat verksamhetsområde för kommunalt VA, Åkers styckebruk, återremitterat ärende Beslut Teknik-

Läs mer

Bilaga 1 Lagstiftning och måldokument styrande för vattenförsörjning och avloppshantering

Bilaga 1 Lagstiftning och måldokument styrande för vattenförsörjning och avloppshantering Bilaga 1 Lagstiftning och måldokument styrande för vattenförsörjning och avloppshantering Miljöbalken Miljöbalken innehåller allmänna hänsynsregler och detaljerade bestämmelser om avloppsvattenrening.

Läs mer

Att möta framtiden Arbetssätt för kommunalt avlopp, enskilda avlopp och VA-rådgivning. Sara Helmersson, Norrtälje kommun

Att möta framtiden Arbetssätt för kommunalt avlopp, enskilda avlopp och VA-rådgivning. Sara Helmersson, Norrtälje kommun Att möta framtiden Arbetssätt för kommunalt avlopp, enskilda avlopp och VA-rådgivning Sara Helmersson, Norrtälje kommun Förutsättningar 2006 Norrtälje kommun : 27.000 fritidsfastigheter i områden (oplanerade

Läs mer

Långsiktig planering och strategier för utökning av verksamhetsområdet och hantering av omvandlingsområden

Långsiktig planering och strategier för utökning av verksamhetsområdet och hantering av omvandlingsområden Långsiktig planering och strategier för utökning av verksamhetsområdet och hantering av omvandlingsområden Birger Wallsten, Mälarenergi AB, Västerås Svante Larsson, Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen,

Läs mer

VA-strategi. Förslaget är nu ute på remiss hos Färgelanda Vatten AB, Dalslands miljökontor och de politiska partierna i Färgelanda kommun.

VA-strategi. Förslaget är nu ute på remiss hos Färgelanda Vatten AB, Dalslands miljökontor och de politiska partierna i Färgelanda kommun. VA-strategi Inledning Detta dokument är en strategi för försörjning av vatten och avlopp i Färgelanda kommun. Dokumentet kallas VA-strategi och här anges hur man i Färgelanda kommun ska agera för att på

Läs mer

VA-strategi för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan)

VA-strategi för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) 6 juni 2017 VA-strategi för Örnsköldsviks kommun (utgör del av Örnsköldsviks kommuns VA-plan) Antagen av kommunstyrelsen Antagen av: Kommunstyrelsen 2017-10-03, 171 Dokumentägare: Kommundirektör Ersätter

Läs mer

Vanliga frågor och svar

Vanliga frågor och svar Vanliga frågor och svar Här finner ni de vanligaste frågorna och svaren gällande VA Vattentjänstlagen Enligt 6 lagen (2006:412) om allmänna vattentjänster ska kommunen, om det med hänsyn till skyddet för

Läs mer

Välkommen! Varsågod att hämta fika innan du sätter dig!

Välkommen! Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Välkommen! Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Varför träffas vi idag? Kommunalt vatten och avlopp kommer att byggas ut i Hamrångefjärden Informationsmöte 9 maj 2015 Kort presentation av Gästrike

Läs mer

Utbyggnad av kommunala vatten- och avloppsledningar i Skebobruk. Informationsmöte

Utbyggnad av kommunala vatten- och avloppsledningar i Skebobruk. Informationsmöte Utbyggnad av kommunala vatten- och avloppsledningar i Skebobruk Informationsmöte 2018-11-27 Vilka är vi? Karoline Neumann, projektledare Jeanette Granholm, VA-handläggare Claes Gewalli, byggledare Hans

Läs mer

Tillsynsplan enskilda avlopp

Tillsynsplan enskilda avlopp Tillsynsplan enskilda avlopp 2014-2016 Tillsynsplanen avser tillsyn som myndighetsverksamheten bedriver till följd av resultaten från inventering av enskilda ar. Utvecklingsbehov och behov av åtgärder

Läs mer

Detta dokument är en vatten- och avloppsstrategi för Sotenäs kommun.

Detta dokument är en vatten- och avloppsstrategi för Sotenäs kommun. VA-strategi för Kommunfullmäktige 2017-02-16 9 Dnr KA 2016/1089 Sid 1/6 VA-strategi för Inledning Detta dokument är en vatten- och avloppsstrategi för. VA-strategin har tagits fram med utgångspunkt i den

Läs mer

Varmt välkomna! Presentation av första utkast VA plan Dialog utifrån dina synpunkter och frågor rörande planen. Fika!

Varmt välkomna! Presentation av första utkast VA plan Dialog utifrån dina synpunkter och frågor rörande planen. Fika! Varmt välkomna! 18.00 18.45 Presentation av första utkast VA plan 18.45 20.00 Dialog utifrån dina synpunkter och frågor rörande planen. Fika! Syfte med mötet Dialog kring tjänstemannagruppens diskussionsunderlag

Läs mer

Avtal ska upprättas utanför verksamhetsområde för VA

Avtal ska upprättas utanför verksamhetsområde för VA 1(5) [Ange datum] 1 Inledning Här är råd och anvisningar som riktar sig till dig som ägare av fastighet som ligger utanför kommunens verksamhetsområde (VO) för vatten och avlopp och som är intresserad

Läs mer

Klimataspekterna i Norrtäljes VA utvecklingsprogram Norrtälje Kommun Amelia Morey Strömberg VA utvecklare

Klimataspekterna i Norrtäljes VA utvecklingsprogram Norrtälje Kommun Amelia Morey Strömberg VA utvecklare Klimataspekterna i Norrtäljes VA utvecklingsprogram 2008-2030 Norrtälje Kommun Amelia Morey Strömberg VA utvecklare 2 Norrtälje 3 4 Nuvarande Va försörjning Kartbilaga B. NORRTÄLJE KOMMUN Vattenv erk och

Läs mer

Bilaga 4. Utbyggnadsplan. -del av vatten- och avloppsplanen. Hörby kommun , 8

Bilaga 4. Utbyggnadsplan. -del av vatten- och avloppsplanen. Hörby kommun , 8 Bilaga 4 Utbyggnadsplan -del av vatten- och avloppsplanen Hörby kommun 2017-01-30, 8 Innehållsförteckning 1 INLEDNING 1 2 BAKGRUND 1 3 UNDERLAG FÖR BEDÖMNING OCH AVGRÄNSNING 1 4 TIDPLAN 3 5 UPPDATERINGAR

Läs mer

Utkast 2016 Utbyggnads- och sambyggnadsplan VA

Utkast 2016 Utbyggnads- och sambyggnadsplan VA 2016-05-18 Utkast 2016 Utbyggnads- och sambyggnadsplan VA Innehållsförteckning Utkast 2016... 1 Utbyggnads- och sambyggnadsplan VA... 1 1. Bakgrund... 3 2. Ljusnarsberg... 3 2.1 Silverhöjden... 3 2.2 Finnhyttan...

Läs mer

VA-policy för Bengtsfors kommun

VA-policy för Bengtsfors kommun Kommunledningskontoret Sara Larsson, 0531-526014 sara.larsson@bengtsfors.se POLICY Antagen av Kommunfullmäktige 2011.726 340 155/15 1(6) VA-policy för Bengtsfors kommun s:\va-plan bengtsfors\steg 3, va-policy\va-policy

Läs mer

VA-planering så funkar det. Mats Johansson, VA-guiden / Ecoloop

VA-planering så funkar det. Mats Johansson, VA-guiden / Ecoloop VA-planering så funkar det Mats Johansson, VA-guiden / Ecoloop VA-plan VA-planering Vattenplan Vattenplanering 2 VA-planen i kommunens planering - Bild från Värmdös VA-plan Åtgärd 37. Kommunerna behöver,

Läs mer

Policy för ersättningar för enskilda VA-anläggningar

Policy för ersättningar för enskilda VA-anläggningar Policy för ersättningar för enskilda VA-anläggningar Policy Diarienummer: KS2017/0003 Dokumentansvarig: Enhetschef VA Beredande politiskt organ: Samhällsbyggnadsutskottet Beslutad av: Kommunfullmäktige

Läs mer

Utbyggnad av allmänt VA i Kornhall och Gunnesby by

Utbyggnad av allmänt VA i Kornhall och Gunnesby by Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-04-13 Diarienummer 0433/13 Utveckling och projektavdelningen Christian Gustavsson Telefon 031-368 27 04 E-post: christian.gustavsson@kretsloppochvatten.goteborg.se Utbyggnad

Läs mer

KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 20 ANTAGEN I VA-POLICY 2013 KARLSTADS KOMMUN

KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 20 ANTAGEN I VA-POLICY 2013 KARLSTADS KOMMUN ANTAGEN I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 20 VA-POLICY 2013 1 KARLSTADS KOMMUN ORDLISTA Allmän VA-anläggning är en VA-anläggning som kommunen har rättsligt bestämmande över och som har anordnats för att uppfylla

Läs mer

Information om kommunalt VA i Skärholmen

Information om kommunalt VA i Skärholmen Tekniska förvaltningen VA-avdelningen Datum 2018-10-23 «Namn» «Adress» «Postnummer» «Postort» «Fastighetsnamn» Information om kommunalt VA i Skärholmen Tanums kommun planerar att anlägga vatten- och spillvattenledningar

Läs mer

VA-taxa utanför verksamhetsområde Populärversion

VA-taxa utanför verksamhetsområde Populärversion VA-taxa utanför verksamhetsområde 2019 Populärversion Vilkor och avgifter utanför verksamhetsområde Kommunen ska enligt vattentjänstlagen förse de invånare som bor inom det så kallade verksamhetsområdet

Läs mer

Försörjning av vatten och avlopp i Smedjebackens kommun. VA- åtgärdsplan 2013-2025

Försörjning av vatten och avlopp i Smedjebackens kommun. VA- åtgärdsplan 2013-2025 h SMEDJEBACKENS KOMMUN Försörjning av vatten och avlopp i Smedjebackens kommun VA- åtgärdsplan 2013-2025 1 Innehållsförteckning Prioriteringsordning 3 Sammanfattande områdeslista 4 Översiktskartor 5 Pågående

Läs mer

Dagvatten. Dagens DagvattenDagordning Miljöbalken. Reglering genom 9 kap. MB Miljöfarlig verksamhet DAGVATTENREGLERING UTANFÖR PBL

Dagvatten. Dagens DagvattenDagordning Miljöbalken. Reglering genom 9 kap. MB Miljöfarlig verksamhet DAGVATTENREGLERING UTANFÖR PBL Juris dr. Jonas Christensen Jonas@ekolagen.se 0730 59 09 29 DAGVATTENREGLERING UTANFÖR PBL 1 2 Dagens DagvattenDagordning Miljöbalken Miljöfarlig verksamhet Markavvattning Lag om allmänna vattentjänster

Läs mer

154 Förslag till förändring av verksamhetsområde för allmänna vattentjänster, Eskilstuna kommun (KSKF/2016:320)

154 Förslag till förändring av verksamhetsområde för allmänna vattentjänster, Eskilstuna kommun (KSKF/2016:320) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2016-09-06 Sida 1(2) 154 Förslag till förändring av verksamhetsområde för allmänna vattentjänster, Eskilstuna kommun (KSKF/2016:320) Beslut Förslag till

Läs mer

Va Programmet i Norrtälje. Amelia Morey Strömberg

Va Programmet i Norrtälje. Amelia Morey Strömberg Va Programmet i Norrtälje Amelia Morey Strömberg 2 Bakgrund En viktig faktor för tillväxt i Norrtälje kommun är möjligheten att bosätta sig i tidigare fritidshusområden.. Människors behov av komfortabla

Läs mer

INFORMATIONSMÖTE 24 januari Överföringsledningen (ÖFL) Ljungby Bollstad. Gång och cykelväg Hovdinge Mjälen Tannåker

INFORMATIONSMÖTE 24 januari Överföringsledningen (ÖFL) Ljungby Bollstad. Gång och cykelväg Hovdinge Mjälen Tannåker INFORMATIONSMÖTE 24 januari 2019 Överföringsledningen (ÖFL) Ljungby Bollstad samt Gång och cykelväg Hovdinge Mjälen Tannåker VA-taxa för Ljungby kommun 2019 Avgifter tas ut för: V : Vattenförsörjning (dricksvatten)

Läs mer

Nyköpings kommuns VA-policy

Nyköpings kommuns VA-policy POLICY Dnr Nyköpings kommuns VA-policy Antagen av Dnr 2/7 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Inledning... 3 2 Syfte... 3 3 Utgångspunkter och principer... 3 3.1 Politiska utgångspunkter... 3 3.2

Läs mer

6 LAV. Tolkning av lagtexten. Rättsfall. Kommunexempel. Förarbetet till LAV. Vattentjänstlagen en handbok Jörgen Qviström. Knivsta Norrköping En till?

6 LAV. Tolkning av lagtexten. Rättsfall. Kommunexempel. Förarbetet till LAV. Vattentjänstlagen en handbok Jörgen Qviström. Knivsta Norrköping En till? Tolkning av lagtexten Förarbetet till LAV 6 LAV Vattentjänstlagen en handbok Jörgen Qviström Rättsfall Kommunexempel Knivsta Norrköping En till? 6 LAV Kommunens skyldighet att ordna vattentjänster Om det

Läs mer

Riktlinjer för anslutning utanför kommunalt verksamhetsområde för VA

Riktlinjer för anslutning utanför kommunalt verksamhetsområde för VA Sida 1/12 Riktlinjer för anslutning utanför kommunalt verksamhetsområde för VA Beslutad av: Nämnden för Teknik 2018-02-21 Ansvarig förvaltning: Förvaltningen för Teknik Kontakt: Ulrika Haij 0300-83 42

Läs mer

Bilaga 2. VA-policy. Karlskrona kommun WSP Environmental

Bilaga 2. VA-policy. Karlskrona kommun WSP Environmental Bilaga 2 VA-policy Karlskrona kommun 2014-01-20 WSP Environmental Konsulter inom samhällsutveckling WSP Sverige AB är ett av världens ledande analys- och teknikkonsultföretag. Vi erbjuder tjänster för

Läs mer

Bergsgården. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Bergsgården. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Bergsgården Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDSPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING... 4 UTBYGGNAD...

Läs mer

Förändrat verksamhetsområde för kommunalt VA

Förändrat verksamhetsområde för kommunalt VA PROTOKOLLSUTDRAG Kommunstyrelsen KS 97 Dnr KS/2019:300-303 2019-05-29 1/2 Förändrat verksamhetsområde för kommunalt VA Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. det kommunala verksamhetsområdet

Läs mer

Älvsbyns Energi AB - Information om de allmänna Vatten - och avloppsanläggningarna inom Älvsbyns kommun.

Älvsbyns Energi AB - Information om de allmänna Vatten - och avloppsanläggningarna inom Älvsbyns kommun. Älvsbyns Energi AB - Information om de allmänna Vatten - och avloppsanläggningarna inom Älvsbyns kommun. Del 1. Grundläggande fakta om va- verksamheten. Upprättad februari 2011 Älvsbyns Energi AB Innehåll

Läs mer

2011-04-19. Vilka planer ska kommunen ha? planering för vattnet i ett hållbart samhälle VAD MENAS MED EN VA-PLAN? Krister Törneke Tyréns AB

2011-04-19. Vilka planer ska kommunen ha? planering för vattnet i ett hållbart samhälle VAD MENAS MED EN VA-PLAN? Krister Törneke Tyréns AB Vilka planer ska kommunen ha? planering för vattnet i ett hållbart samhälle Krister Törneke Tyréns AB Vatten, avlopp & kretslopp Uppsala, 8 april 2011 VAD MENAS MED EN VA-PLAN? Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram:

Läs mer

Va-översikt Upplands-Bro kommun. Förslag till VA-policy Upplands-Bro kommun.

Va-översikt Upplands-Bro kommun. Förslag till VA-policy Upplands-Bro kommun. Va-översikt Upplands-Bro kommun Förslag till VA-policy Upplands-Bro kommun www.upplands-bro.se/va-plan FÖRSLAG TILL VA-POLICY UPPLANDS-BRO KOMMUN VA-POLICY I policyn står förkortningen VA för vatten och

Läs mer

Områdesbeskrivningar BILAGA 4

Områdesbeskrivningar BILAGA 4 Områdesbeskrivningar Hemlunda... 2 Vitsand Östra... 3 Vitsand avloppsförening... 4 Risnäset Perudden... 5 Durrudden Ön... 6 Näsudden Berget (Långnäs)... 7 Långskatan (bef)... 8 Sör-Fårön... 9 Nörd-Fårön...

Läs mer

Informationsbrev 3 gällande kommunalt VA i Skärholmen

Informationsbrev 3 gällande kommunalt VA i Skärholmen Tekniska förvaltningen VA-avdelningen Datum 2019-05-28 «Namn» «Adress» «Postnummer» «Postort» «Fastighetsnamn» Informationsbrev 3 gällande kommunalt VA i Skärholmen Är det många svåra ord i brevet? Vi

Läs mer

Brukningstaxa för Uppsala kommuns allmänna vatten och avloppsanläggning

Brukningstaxa för Uppsala kommuns allmänna vatten och avloppsanläggning Brukningstaxa för Uppsala kommuns allmänna vatten och avloppsanläggning Begreppsförklaringar För fullständiga definitioner hänvisas till tekniska nomenklaturcentralens handbok Plan- och byggtermer 1994

Läs mer

VA-plan för Norrtälje kommun Version: 2.1 Beslutad av KF

VA-plan för Norrtälje kommun Version: 2.1 Beslutad av KF VA-plan för Norrtälje kommun 2016 Version: 2.1 Beslutad av KF 2016-06-20 149 Innehåll 1 Inledning... 4 1.1 Syfte... 4 1.2 Definitioner... 4 1.3 Bakgrund... 5 1.4 Organisation... 6 1.5 Avgränsningar...

Läs mer

Detta dokument är ett utdrag ur det tematiska tillägget till översiktsplanen. Planen i sin helhet finns på: VATTEN OCH AVLOPP

Detta dokument är ett utdrag ur det tematiska tillägget till översiktsplanen. Planen i sin helhet finns på:  VATTEN OCH AVLOPP KS 2015/0385 Detta dokument är ett utdrag ur det tematiska tillägget till översiktsplanen. Planen i sin helhet finns på: www.kalmar.se/vaplan VATTEN OCH AVLOPP Tematiskt tillägg till översiktsplanen Antagen

Läs mer

Välkommen! Varsågod att hämta fika innan du sätter dig!

Välkommen! Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Välkommen! Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Varför träffas vi idag? Vi berättar om status i projektet, den tekniska vattenutredningen och varför utbyggnad av vatten och avlopp blir förskjuten

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Bygg- och miljönämndens arbetsutskott 2011-02-24 1 (12) Plats och tid Kommunhuset, Norrtälje-salen 2011-02-24 kl 15.30-15.40 Beslutande Mats Hultin (m) ordf 51-53 Ingmar Wallén (m) 51-53 Eva Olander (c),

Läs mer

Vatten- och avloppsverksamheten

Vatten- och avloppsverksamheten falun.se/ Vatten- och avloppsverksamheten i Falun VA-strategi Steg 2 i arbetet med VA-planering i Falu kommun Antagen av kommunfullmäktige Falu kommun 120614 1 2 Innehåll Inledning 4 Falu kommuns VA-strategier

Läs mer

Kommunens VA-översikt. Inom verksamhetsområde (Prio) Utanför verksamhetsområde. Dispositionsanvisning VA-utvecklingsplan

Kommunens VA-översikt. Inom verksamhetsområde (Prio) Utanför verksamhetsområde. Dispositionsanvisning VA-utvecklingsplan Dispositionsanvisning VA-utvecklingsplan - Läs denna första sida om uppläggsförslag innan ni börjar med besvarande av mallen. Kommunens VA-översikt En översikt av kommunens VA beskrivs i första hand med

Läs mer

Vatten Avlopp Kretslopp

Vatten Avlopp Kretslopp Arbetsgång Allmän hantering av VAförsörjning vart föreligger behovet? VA-översikt Riktlinjer för dricksvattenoch Joakim Ekberg VA-strateg Principupplägg s arbetet startar Sep 2013 Juni 2014 Riktlinjer

Läs mer

Länsstyrelsen Utredning: Va-nämnden yttrade:

Länsstyrelsen Utredning: Va-nämnden yttrade: En kommun kan inte undgå ansvar att ordna vattentjänster om det föreligger behov därtill genom att hänvisa till att en majoritet av fastighetsägarna vill prova att själva bygga ut en gemensamhetsanläggning.

Läs mer

Skellefteå Resultat inventering av enskilda avlopp och vattenbrunnar samt inbjudan till informationsmöte

Skellefteå Resultat inventering av enskilda avlopp och vattenbrunnar samt inbjudan till informationsmöte Informationsbrev Vatten- och avfallsavdelningen Skellefteå 2016-07-05 Resultat inventering av enskilda avlopp och vattenbrunnar samt inbjudan till informationsmöte Om det är något begrepp du inte förstår,

Läs mer

Va-planeringens roll i samhället

Va-planeringens roll i samhället Va-planeringens roll i samhället Vattendirektivet Miljökvalitetsnormer. Vattentjänstlagen kommunens ansvar enligt 6 Va-plan PBL Översiktsplanering Detaljplaner Miljöbalken Avloppsreningsverk Enskilda avlopp

Läs mer

VA-utbyggnadsplan. för Uddevalla kommun. Antagen av Kommunstyrelsen

VA-utbyggnadsplan. för Uddevalla kommun. Antagen av Kommunstyrelsen VA-utbyggnadsplan för Uddevalla kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2019-02-27 2 (12) Innehåll... 1... 1 Innehåll... 2 Ordlista... 3 Vad är en VA-utbyggnadsplan... 5 Planens syfte och avgränsningar... 5

Läs mer

Att ansluta till kommunalt VA. Skövde VA, sektor service

Att ansluta till kommunalt VA. Skövde VA, sektor service Att ansluta till kommunalt VA Skövde VA, sektor service Kommunalt vatten och avlopp Funderar du på vad kommunalt vatten och avlopp är? Varför du måste ansluta din fastighet när du bygger ett nytt hus innanför

Läs mer

Förslag till planläggning av Dalarö

Förslag till planläggning av Dalarö Förslag till planläggning av Dalarö Uppdrag: Föreslå hur ett planläggningsarbete bör initieras och prioriteras för fler bostäder, infrastruktur, service mm i syfte att skapa ett långsiktigt hållbart Dalarö

Läs mer

Bortföring av dag- och dräneringsvatten inom Långasandsområdet.

Bortföring av dag- och dräneringsvatten inom Långasandsområdet. Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2012-05-15 131 Bortföring av dag- och dräneringsvatten inom Långasandsområdet. Dnr KS 2011-415 KS Beslut Arbetsutskottet

Läs mer

P R O J E K T P L A N NR 3-årsbokslut 2018

P R O J E K T P L A N NR 3-årsbokslut 2018 1(7) FASTIGHETSavd BARN- OCH SKOLNÄMND 77164 Omb/förändr. Barn-o skolnämn KS 38-16 116 269 60 218 137 183 751 14 170 651 222 259 3 050 0 3 050 3 000 12-2018 2018-2% 15042 Rivning av Bålbroskolan KS 36-14

Läs mer

Plats och tid Häverösalen tisdagen den 18 juni 2019 kl. 15:00-16:45

Plats och tid Häverösalen tisdagen den 18 juni 2019 kl. 15:00-16:45 Plats och tid Häverösalen tisdagen den 18 juni 2019 kl. 15:00-16:45 Beslutande Ledamöter Tommy Lundqvist (C) (ordförande) Roine Wallin (L) ersätter Per Hansson (L) Henrik Hedensiö (M) (vice ordförande)

Läs mer

Vatten- och avloppsstrategi for Uddevalla kommun

Vatten- och avloppsstrategi for Uddevalla kommun 1 (14) Vatten- och avloppsstrategi for Uddevalla kommun Antagen av kommunfullmäktige 2015-12-09 307 2 (14) 3 (14) Innehåll Inledning... 4 Bakgrund och motiv... 4 Ställningstaganden för en långsiktigt hållbar

Läs mer

Tillståndet för kommunala vatten- och avloppstjänster i Sverige. Vattenstämman i Sundsvall 20 maj 2015 Svenskt Vatten

Tillståndet för kommunala vatten- och avloppstjänster i Sverige. Vattenstämman i Sundsvall 20 maj 2015 Svenskt Vatten Tillståndet för kommunala vatten- och avloppstjänster i Sverige Vattenstämman i Sundsvall 20 maj 2015 Svenskt Vatten Vi tittar på Kan vi leverera hälsomässigt säkert vatten idag och i framtiden? Status,

Läs mer

Enviksbyn. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Enviksbyn. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Enviksbyn Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDSPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING... 4 UTBYGGNAD...

Läs mer