Information om kommunalt VA i Skärholmen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Information om kommunalt VA i Skärholmen"

Transkript

1 Tekniska förvaltningen VA-avdelningen Datum «Namn» «Adress» «Postnummer» «Postort» «Fastighetsnamn» Information om kommunalt VA i Skärholmen Tanums kommun planerar att anlägga vatten- och spillvattenledningar i ert område. Tidigare informationsbrev skickades till alla berörda fastighetsägare och sedan har vi haft kommunikation med flera av er bland annat angående markfrågor. Tidplan Tillstånd från markägare för anläggning av kommunens ledningar är nu klart. Projekteringen av anläggningen håller på att finjusteras. Sedan kommer kommunen att handla upp entreprenaden och markarbeten förväntas kunna påbörjas under våren 2019 och avslutas under hösten 2019, varefter fastigheterna kan anslutas. Entreprenaden har uppehåll under sommarveckorna, vecka Information från fastighetsägare Vi önskar få in information från er angående var de befintliga enskilda anläggningarna för avlopp och dricksvatten för er fastighet är placerade. Se bifogat blad. Vänligen markera enligt instruktioner på bifogad karta och skicka tillbaka till oss senast 9/11. Markera också eventuellt önskemål gällande blivande förbindelsepunkts placering. Det går bra att använda bifogade kuvert eller scanna/fotografera kartan och skicka med e-post till thomas.carlsson@tanum.se. Verksamhetsområde Verksamhetsområde för kommunalt VA är ett geografiskt område inom vilket kommunen beslutat att fastigheterna ska försörjas av den kommunala VA-anläggningen. Kommunen har enligt Lagen om allmänna vattentjänster skyldighet att inrätta verksamhetsområde om det behövs med hänsyn till skyddet för människors hälsa eller miljön, och är ett större sammanhang. Verksamhetsområde (VO) kan bildas för en eller flera vattentjänster. I detta område är det vatten och spillvatten som är aktuella. Kommunens förslag till verksamhetsområde är markerat i kartan nedan. Detta brev skickas till de markerade fastigheternas ägare Tanumshede Besöksadress: Storemyrsvägen 2 (Tedact) Tel Kundcenter Telefax Pg Bg Org.nr E-post: tn.diarium@tanum.se

2 2 Förslag till verksamhetsområde. Fastigheter som är aktuella för kommunalt VA är markerade. Avgiftsskyldighet Fastighet som ligger inom verksamhetsområde för kommunalt VA är avgiftsskyldig, när kommunen anlagt VA och meddelat fastighetsägaren om förbindelsepunkt. Avgiftsskyldigheten gäller även om fastigheten rent praktiskt inte anslutits till den kommunala VA-anläggningen. Även obebyggd fastighet som enligt detaljplan är avsedd för bebyggelse är avgiftsskyldig. Skärholmen är inte detaljplanelagt, så obebyggda fastigheter är inte avgiftsskyldiga.

3 3 Händelser gällande anslutningen Nedan följer en beskrivning av händelser och vem som gör vad. Först finns ett översiktligt schema och sedan en mer detaljerad beskrivning av varje punkt. Punkt 1 vill vi att ni utför så snart som möjligt men de andra händelserna ligger lite längre fram i tiden. Ni kommer senare att få utskickat till er blankett för servisanmälan, gällande VA-taxa samt kommunens allmänna bestämmelser för vatten och avlopp. Händelser Kommunen Fastighetsägaren 1. Skiss över fastighetens nuvarande VA m.m. Bifogar kartblad med detta brev 2. Servisanmälan Skickar ut denna i ett senare utskick. (Finns också på hemsidan 3. Förbindelsepunkt FP Anvisas av VA-avdelningen via post. Separat brev kommer. 4. Anläggningsavgift Faktura sänds när FP anvisats 5. Brukningsavgift Börjar debiteras efter att FP anvisats 6. Anslutning Besiktning utförs av VA-avdelningen 7. VA-installation egna fastigheten Helårsboende (mantalsskriven på fastigheten) eller verksamhet som ansöker om dricksvatten Fyll i och sänd till VA-avdelningen, senast 9/ Fyll i och sänd till VA-avdelningen i god tid före anslutningen Invänta skriftligt meddelande. Kommer när kommunens VA-anläggning är klar och slutbesiktigad. Betala fakturan innan anslutning får ske Avgiften ska betalas även om inte fastigheten faktiskt inkopplas Kontakta VA-avdelningen för besiktning innan ni kopplar ihop er egen ledning med kommunens ledning Arbetet med anläggning av fastighetens egen VA-installation kan förberedas men anslutning till kommunens VA-ledningsnät får inte ske innan punkterna 1 5 är genomförda. Montera vattenmätarkonsol och kontakta kommunen för uppsättning av vattenmätare.

4 4 1. Skiss över fastighetens nuvarande VA-anläggning och önskad anslutningspunkt Se information på sida 1 samt bifogat kartblad. 2. Servisanmälan Innan fastigheten ansluts till kommunens VA-ledningsnät ska fastighetsägaren lämna en servisanmälan till VA-avdelningen. Blanketten skickas till er i en senare försändelse. Den finns också på kommunens hemsida. Det går bra att skicka in den via e-post eller vanlig post. Om servisanmälan inte inkommit innan VA-avdelningen meddelar förbindelsepunkt, så faktureras anslutningsavgift för både vatten och spillvatten (avlopp). För helårsboende och verksamhet som ansluter till dricksvatten så ska dricksvattnet mätas. Fastighetsägaren ansvarar för uppsättning av vattenmätarkonsol och avstängningsventiler, men kommunen sätter upp vattenmätaren. Fastighetsägarens installation ska uppfylla vissa kriterier, se information på kommunens hemsida, OBS! Om ni avser att inte ansluta till vatten trots att ni fått en avsättning för detta, så ska det meddelas på servisanmälan. Dock gäller vissa förutsättningar för att detta ska beviljas, se beskrivning under rubrik Vatten. 3. Förbindelsepunkt FP Med förbindelsepunkt avses den punkt som markerar den rättsliga gränsen mellan kommunens anläggning och fastighetens anläggning. Punkten ligger vanligtvis ca 0,5 m utanför tomtgräns. Förbindelsepunktens läge meddelas i separat brev. 4. Anläggningsavgift Anläggningsavgiften är en engångsavgift för täckande av kostnaden som kommunen har för att ordna den allmänna VA-anläggningen. Fastighetsägaren ska betala anläggningsavgift när läget för förbindelsepunkt är meddelat. Anläggningsavgiften debiteras alltid enligt vid tillfället gällande taxa. Tekniska nämnden har tagit beslut om nya avgifter från och med 1 januari 2019 men beslut ska också tas i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Med största sannolikhet kommer nedanstående avgifter gälla under Exempel på anläggningsavgifter år 2019 inom kommunens VA-verksamhetsområde för en fastighet med en bostadsenhet: Vatten och spillvatten kr inklusive moms Spillvatten kr inklusive moms 5. Brukningsavgift Brukningsavgiften är en periodisk avgift för täckande av drift- och underhållskostnader, kapitalkostnader för investeringar samt eventuella andra kostnader för en kommunal VAanläggning som inte täcks av anläggningsavgiften. Kommunens allmänna VA-anläggning dimensioneras utifrån de fastigheter som ska ingå i VA-verksamhetsområdet anläggningen står till förfogande för dessa fastigheter det är främst för denna tillgänglighet som fastighetsägaren betalar brukningsavgift.

5 5 6. Anslutning När fastighetens egna VA-ledningar ska anslutas till kommunens VA-ledningsnät i kopplingspunkt ska besiktning göras på plats av kommunens VA-avdelning. Besiktning sker på vardagar Kontakta VA-avdelningen i god tid minst tre dagar innan. Ring och fråga efter ledningstekniker. 7. VA-installation på den egna fastigheten Anläggande av VA-installation på den egna fastigheten kan göras klart, men själva kopplingspunkten ska besiktigas av kommunen se punkt 6. För att få tillgång till vattentjänsterna på kommunens VA-ledningsnät ska punkterna 1 6 vara genomförda. Anläggande av VA-ledningar inom den egna fastigheten fram till kopplingspunkt samt anslutning till kommunens VA-ledningsnät står berörd fastighetsägare själv för. Fastigheter med villapump För flera av fastigheterna kommer det vara aktuellt att pumpa spillvattnet. Kommunen har beslutat att kommunen står för att köpa in villapumpstationer för dessa fastigheter. Anläggning inne på tomten samt installation av pumpen ombesörjs av fastighetsägaren. Fastighetsägaren står även för elförsörjningen till pumpen samt tillsyn och lättare underhåll (så som avspolning av pump och liknande). Kommunens VA-avdelning står för den typ av pumpunderhåll som kräver fack-kunskap, samt utbyte av pump vid behov. VATTENTJÄNSTER Vatten Det kommunala dricksvattnet genomgår flera olika reningssteg. Det är ett mjukt vatten, 2,5 dh, med ett ph på ca 8. För att säkerställa kvaliteten på dricksvattnet analyseras vattenprover kontinuerligt enligt Statens Livsmedelsverks föreskrifter. Om fastighet efter inkoppling till det kommunala VA-ledningsnätet även använder vatten från egen brunn så ska det vara med så kallat brutet system bekostas av fastighetsägaren. Det räcker alltså inte med en ventil mycket viktigt hör gärna av er till VA-avdelningen om ni är osäkra. Anledningen är att det måste säkerställas att brunnsvatten inte kommer ut i det kommunala vattensystemet. Fastighetsägare som har ett fullgott dricksvatten och därmed anser att de på ett bättre sätt än kommunen kan lösa fastighetens behov av vatten, kan beviljas avgiftsfrihet. Dock måste följande krav uppfyllas: Vattenprov från egen täkt ska visa tjänligt, utan anmärkning med avseende på mikrobiologiska parametrar Fastighetsägaren ansvarar för att ta vattenprov och bekosta detta samt kontakta och redovisa provresultat för Tanums kommuns VA-avdelning Avlopp spillvatten, dagvatten, dräneringsvatten Avlopp är ett samlingsnamn för spillvatten, dagvatten och dräneringsvatten. Vid anslutning till kommunalt VA är det dock viktigt att skilja på dessa.

6 6 Spillvatten Spillvatten från hushåll bildas när vi som privatpersoner använder toalett, dusch, disk och tvätt. Spillvatten kommer även från industrier och andra verksamheter. Vid anslutning till spillvatten ska sluttömning av befintlig brunn/sluten tank göras. Fastighetsägaren ansvarar för att meddela RAMBO och kommunens miljöavdelning när den enskilda avloppsanläggningen tas ur bruk. Lägsta tillåtna golvnivå är 30 cm över marknivån i förbindelsepunkten. Kan inte kravet uppfyllas ska fastighetsägaren pumpa spillvattnet till förbindelsepunkten. Dagvatten Dagvatten är ytligt avrinnande regnvatten och smältvatten från bland annat tak och hårdgjorda ytor. Dräneringsvatten Dräneringsvatten är grundvatten och nedträngande vatten från regn och snösmältning som leds bort i dräneringsledning eller dike. Dagvatten/dräneringsvatten ska separeras från spillvatten och får inte kopplas till kommunens spillvattenledning. Vid frågor kontakta gärna VA-avdelningen Gällande projektet: Projektledare Thomas Carlsson , thomas.carlsson@tanum.se Gällande avgifter, anslutning, blanketter m.m: Karin Görfelt , karin.gorfelt@tanum.se Gällande besiktning av anslutning: Ring kundcenter, Med vänlig hälsning Tanums kommun VA-avdelningen

Informationsbrev 3 gällande kommunalt VA i Skärholmen

Informationsbrev 3 gällande kommunalt VA i Skärholmen Tekniska förvaltningen VA-avdelningen Datum 2019-05-28 «Namn» «Adress» «Postnummer» «Postort» «Fastighetsnamn» Informationsbrev 3 gällande kommunalt VA i Skärholmen Är det många svåra ord i brevet? Vi

Läs mer

1(8) Tekniska förvaltningen VA-avdelningen. «Namn» «Adress» «Postnummer» «Postort» «Fastighetsnamn»

1(8) Tekniska förvaltningen VA-avdelningen. «Namn» «Adress» «Postnummer» «Postort» «Fastighetsnamn» Tekniska förvaltningen VA-avdelningen Datum 2015-11-18 Vår referens TN 2015/0121-540 1(8) «Namn» «Adress» «Postnummer» «Postort» Till berörda fastighetsägare i Långekärr, Gerlesborg «Fastighetsnamn» Information

Läs mer

Information VA-utbyggnad Bjursnäs-Igelösa (Måsabacken)

Information VA-utbyggnad Bjursnäs-Igelösa (Måsabacken) Datum 2017-04-26 Till fastighetsägare i Bjursnäs och Igelösa (Måsabacken) Information VA-utbyggnad Bjursnäs-Igelösa (Måsabacken) Kalmar Vatten kommer att bygga ut det allmänna ( kommunala ) vatten- och

Läs mer

Information VA-utbyggnad Vadstena

Information VA-utbyggnad Vadstena Datum 2019-05-06 Till fastighetsägare i Vadstena Information VA-utbyggnad Vadstena Kalmar Vatten kommer att bygga ut det allmänna ( kommunala ) vatten- och spillvattennätet till Vadstena, för att förbättra

Läs mer

VÄLKOMNA! Informationsmöte VA-sanering 2011-11-28. Lannekulla

VÄLKOMNA! Informationsmöte VA-sanering 2011-11-28. Lannekulla VÄLKOMNA! Informationsmöte VA-sanering 2011-11-28 Lannekulla Presentation Christer Adlerborn Byggledare Mikael Fellman Projektansvarig Lennart Torgelsson Stadsnät Michael Johansson VA-plan Informationsmöte

Läs mer

SPJÖSVIK. Utbyggnad av allmän VA-anläggning. Informationsmöte

SPJÖSVIK. Utbyggnad av allmän VA-anläggning. Informationsmöte SPJÖSVIK Utbyggnad av allmän VA-anläggning Informationsmöte 2018-10-25 ORDLISTA VA - förkortning för Vatten och Avlopp. Allmän VA-anläggning - VA-anläggning över vilken en kommun har ett rättsligt bestämmande

Läs mer

Vanliga frågor RÖREVIKEN. Allmänna begrepp. Allmänna frågor

Vanliga frågor RÖREVIKEN. Allmänna begrepp. Allmänna frågor SAMHÄLLSBYGGNADS- FÖRVALTNINGEN Tekniska avdelningen 21 juni 2010 Vanliga frågor RÖREVIKEN Vi har sammanställt ett antal frågeställningar som berörd allmänhet tidigare haft vid liknande projekt. Har ni

Läs mer

Avtal ska upprättas utanför verksamhetsområde för VA

Avtal ska upprättas utanför verksamhetsområde för VA 1(5) [Ange datum] 1 Inledning Här är råd och anvisningar som riktar sig till dig som ägare av fastighet som ligger utanför kommunens verksamhetsområde (VO) för vatten och avlopp och som är intresserad

Läs mer

Sörmland Vatten och Avfall AB

Sörmland Vatten och Avfall AB Sörmland Vatten och Avfall AB Service och miljö varje dag Fornbo, Fållökna och Malmsjöberg Pågående Omvandlingsområdena Fornbo, Malmsjöberg och Fållökna I projektet med omvandlingsområdena pågår arbete

Läs mer

Byggnationen av kommunalt VA är avslutad i området

Byggnationen av kommunalt VA är avslutad i området INFORMATIONSBREV 2015-10-19 1 (3) Information till fastighetsägare i Gustavsberg, del av Bergshamra tätort Byggnationen av kommunalt VA är avslutad i området Hej! Nu är det dags för ett nytt informationsbrev

Läs mer

Utbyggnad av kommunalt avlopp i Ytterboda. Information till fastighetsägare

Utbyggnad av kommunalt avlopp i Ytterboda. Information till fastighetsägare Utbyggnad av kommunalt avlopp i Ytterboda Information till fastighetsägare Kommunalt avlopp i Ytterboda Dåliga enskilda avlopp Anslutning till kommunalt avlopp anses vara den bästa lösningen på lång sikt

Läs mer

INFORMATIONSMÖTE 24 januari Överföringsledningen (ÖFL) Ljungby Bollstad. Gång och cykelväg Hovdinge Mjälen Tannåker

INFORMATIONSMÖTE 24 januari Överföringsledningen (ÖFL) Ljungby Bollstad. Gång och cykelväg Hovdinge Mjälen Tannåker INFORMATIONSMÖTE 24 januari 2019 Överföringsledningen (ÖFL) Ljungby Bollstad samt Gång och cykelväg Hovdinge Mjälen Tannåker VA-taxa för Ljungby kommun 2019 Avgifter tas ut för: V : Vattenförsörjning (dricksvatten)

Läs mer

Inkoppling av kommunalt vatten och avlopp i Grisslehamn

Inkoppling av kommunalt vatten och avlopp i Grisslehamn 1 (5) INFORMATIONSBREV 4 2017-09-27 Information till fastighetsägare i norra delen av Grisslehamn Inkoppling av kommunalt vatten och avlopp i Grisslehamn Slutförande av arbetet i området Anläggningsarbetena

Läs mer

Skellefteå Resultat inventering av enskilda avlopp och vattenbrunnar samt inbjudan till informationsmöte

Skellefteå Resultat inventering av enskilda avlopp och vattenbrunnar samt inbjudan till informationsmöte Informationsbrev Vatten- och avfallsavdelningen Skellefteå 2016-07-05 Resultat inventering av enskilda avlopp och vattenbrunnar samt inbjudan till informationsmöte Om det är något begrepp du inte förstår,

Läs mer

VA Aröd E1. Informationsmöte

VA Aröd E1. Informationsmöte VA Aröd E1 Informationsmöte 2017-09-27 DAGORDNING 1. PRESENTATION AV PROJEKTORGANISATIONEN 2. ETAPP 1 3. VARFÖR VA-UTBYGGNAD? 4. VAD INNEFATTAS I PROJEKTERINGEN? 5. LEDNINGSRÄTT 6. LEDNINGSSTRÅK & FÖRBINDELSEPUNKT

Läs mer

Enviksbyn. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Enviksbyn. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Enviksbyn Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDSPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING... 4 UTBYGGNAD...

Läs mer

Anslutning till det kommunala VA-nätet

Anslutning till det kommunala VA-nätet Informationsblad Samhällsbyggnad, Vatten och avfall Skellefteå 2018-10-12 Anslutning till det kommunala VA-nätet Denna information riktar sig till dig i Klutmark vars fastighet under våren, sommaren och

Läs mer

Utbyggnad av kommunala vatten- och spillvattenledningar i Västanvik

Utbyggnad av kommunala vatten- och spillvattenledningar i Västanvik Utbyggnad av kommunala vatten- och spillvattenledningar i Västanvik Informationsmöte 2019-04-22 Vad är projektet? Varför kommunalt VA? Vad är ett Verksamhetsområde? Vad är projektets status? Vad ska du

Läs mer

Hedgårdarna. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Hedgårdarna. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Hedgårdarna Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING... 4 UTBYGGNAD...

Läs mer

VÄLKOMNA. Informationsmöte VA-utbyggnad av Älvsåker-Kyrkotorp. Etapp 4. Mikael Fellman. Projektledare

VÄLKOMNA. Informationsmöte VA-utbyggnad av Älvsåker-Kyrkotorp. Etapp 4. Mikael Fellman. Projektledare VÄLKOMNA Informationsmöte 2019-02-06 VA-utbyggnad av Älvsåker-Kyrkotorp Etapp 4 Mikael Fellman Projektledare Presentation Maria Luciasson, VA-planering, anslutning och taxa Carolina Daniel, VA-planering,

Läs mer

Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp i Lisselbo/Svartskär

Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp i Lisselbo/Svartskär Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp i Lisselbo/Svartskär Kvällens program 1. Kort redogörelse för vad som händer nu och framöver 2. Servisanmälan 3. Ekonomi/fakturering 4. Grävning på egen fastighet

Läs mer

Bergsgården. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Bergsgården. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Bergsgården Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDSPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING... 4 UTBYGGNAD...

Läs mer

VA-utbyggnad Hägnen

VA-utbyggnad Hägnen VA-utbyggnad Hägnen 2018-10-25 Medverkande Skanska Anton Lundström, produktionschef Johannes Gustafsson, projektchef Marks kommun Karin Ahlgren, projektledare Per Mårtensson, byggledare Agenda Inledning

Läs mer

Stora Källviken. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Stora Källviken. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Stora Källviken Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDSPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING...

Läs mer

Vatten och avlopp på landsbygden

Vatten och avlopp på landsbygden Vatten och avlopp på landsbygden Innehåll Kontakta oss 2 Vatten- och avloppspolicy 3 Inledning 4 Om allmänt vatten och avlopp 4 Utbyggnad av allmänt VA på landsbygden 5 Områden som inte omfattas av utbyggnadsplanen

Läs mer

Älvsbyns Energi AB - Information om de allmänna Vatten - och avloppsanläggningarna inom Älvsbyns kommun.

Älvsbyns Energi AB - Information om de allmänna Vatten - och avloppsanläggningarna inom Älvsbyns kommun. Älvsbyns Energi AB - Information om de allmänna Vatten - och avloppsanläggningarna inom Älvsbyns kommun. Del 1. Grundläggande fakta om va- verksamheten. Upprättad februari 2011 Älvsbyns Energi AB Innehåll

Läs mer

Utbyggnad av kommunala vatten- och avloppsledningar i Skebobruk. Informationsmöte

Utbyggnad av kommunala vatten- och avloppsledningar i Skebobruk. Informationsmöte Utbyggnad av kommunala vatten- och avloppsledningar i Skebobruk Informationsmöte 2018-11-27 Vilka är vi? Karoline Neumann, projektledare Jeanette Granholm, VA-handläggare Claes Gewalli, byggledare Hans

Läs mer

Vatten och avlopp i omvandlingsområden Anslutning av befintliga fastigheter till kommunalt VA

Vatten och avlopp i omvandlingsområden Anslutning av befintliga fastigheter till kommunalt VA Vatten och avlopp i omvandlingsområden Anslutning av befintliga fastigheter till kommunalt VA Varför ansluts din fastighet till det kommunala VA-nätet? Mölndals stad arbetar långsiktigt med att bygga ut

Läs mer

Anslutning av vatten och avlopp. Vattenanslutning

Anslutning av vatten och avlopp. Vattenanslutning Anslutning av vatten och avlopp Vattenanslutning Ansluta kommunalt vatten och avlopp I den här broschyren beskriver vi hur det går till att ansluta sig till vatten och avlopp. Alla blanketter finns på

Läs mer

Vanliga frågor för Röreviken m.fl.

Vanliga frågor för Röreviken m.fl. SAMHÄLLSBYGGNADS- FÖRVALTNINGEN TEKNISKA 22 augusti 2011 Vanliga frågor för Röreviken m.fl. Vi har sammanställt ett antal frågeställningar som berörd allmänhet tidigare haft vid liknande projekt. Allmänna

Läs mer

VA-taxa Populärversion

VA-taxa Populärversion VA-taxa 2019 Populärversion Ordlista VA-taxa är hur man tar betalt för VA-tjänsterna, alltså taxekonstruktionen. Fastighet är ett mark- eller vattenområde som är fast egendom med tillhörande fastighetstillbehör

Läs mer

Björklunden. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Björklunden. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Björklunden Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDSPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING... 4 UTBYGGNAD...

Läs mer

Information om VA-utbyggnad på Nötön/Renön

Information om VA-utbyggnad på Nötön/Renön Information om VA-utbyggnad på Nötön/Renön 2017-09-13 Agenda Bakgrund Avgifter Ersättning onyttigblivna anläggningar Preliminär ledningssträckning Projektering Information Tidplan Kontakt Bakgrund Riktlinjer

Läs mer

Information till ägare av fastighet inom verksamhetsområde för dricks- och spillvatten vid Harnäs udde/sjöbo och Harnäs västra

Information till ägare av fastighet inom verksamhetsområde för dricks- och spillvatten vid Harnäs udde/sjöbo och Harnäs västra Information till ägare av fastighet inom verksamhetsområde för dricks- och spillvatten vid Harnäs udde/sjöbo och Harnäs västra Wessman Barken Vatten & Återvinning har fått i uppdrag av huvudmannen Smedjebacken

Läs mer

Svartskär/Lisselbo. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp

Svartskär/Lisselbo. Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Svartskär/Lisselbo Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Innehåll BAKGRUND... 2 TIDIGARE HÄNDELSER... 2 VERKSAMHETSOMRÅDE... 3 PRELIMINÄR TIDSPLAN... 4 PROJEKTERING... 4 LEDNINGSRÄTT... 4 UPPHANDLING...

Läs mer

Information och anvisningar vid utbyggnad av vatten- och avloppsna t i Svansjo sommarby

Information och anvisningar vid utbyggnad av vatten- och avloppsna t i Svansjo sommarby Information och anvisningar vid utbyggnad av vatten- och avloppsna t i Svansjo sommarby Under år 2016 påbörjar kommunen utbyggnaden av vatten- och avloppsledningsnät i Svansjö sommarby. Möjlighet att ansluta

Läs mer

TAXEFÖRESKRIFTER FÖR LINKÖPINGS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING

TAXEFÖRESKRIFTER FÖR LINKÖPINGS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING TAXEFÖRESKRIFTER FÖR LINKÖPINGS KOMMUNS ALLMÄNNA VATTEN- OCH AVLOPPSANLÄGGNING Antagen av Linköpings Kommunfullmäktige 2008-12-09 1 Innehållsförteckning 1. Allmänt om taxeföreskrifter samt taxa/prislista...3

Läs mer

Att ansluta till kommunalt VA. Skövde VA, sektor service

Att ansluta till kommunalt VA. Skövde VA, sektor service Att ansluta till kommunalt VA Skövde VA, sektor service Kommunalt vatten och avlopp Funderar du på vad kommunalt vatten och avlopp är? Varför du måste ansluta din fastighet när du bygger ett nytt hus innanför

Läs mer

Riktlinjer för anslutning utanför kommunalt verksamhetsområde för VA

Riktlinjer för anslutning utanför kommunalt verksamhetsområde för VA Sida 1/12 Riktlinjer för anslutning utanför kommunalt verksamhetsområde för VA Beslutad av: Nämnden för Teknik 2018-02-21 Ansvarig förvaltning: Förvaltningen för Teknik Kontakt: Ulrika Haij 0300-83 42

Läs mer

Länsbodarna. Utbyggnad av allmänt avlopp

Länsbodarna. Utbyggnad av allmänt avlopp Länsbodarna Utbyggnad av allmänt avlopp Bakgrund Länsbodarna är ett område som konstaterats ha behov av verksamhetsområde för avlopp. Stora delar av området har täta jordlager och nära till berg som leder

Läs mer

Välkommen! Varsågod att hämta fika innan du sätter dig!

Välkommen! Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Välkommen! Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Vilka är vi? Varför träffas vi idag? Kommunalt vatten och avlopp kommer att byggas ut i Forsby Informationsmöte 22 september 2015 Kort presentation

Läs mer

Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp i Kniva

Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp i Kniva Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp i Kniva Kvällens program 1. Kort redogörelse för vad som händer nu och framöver 2. Grävning på egen fastighet vad gäller 3. Vattenmätare 4. Arbetsgång egen grävning

Läs mer

Policy och riktlinjer för fastigheter utanför VAverksamhetsområde

Policy och riktlinjer för fastigheter utanför VAverksamhetsområde Dokumenttyp Dokumentansvarig Policy och riktlinjer Kommunkontoret Upprättad 2016-12-28 Antagen Ks 2017-01-30, 3 Senast reviderad Dokumentet gäller för Policy 2008-04-21, Riktlinjer 2011-08-29 Kommunkoncernen

Läs mer

Informationsmöte om VA-utbyggnad till Löderups Strandbad

Informationsmöte om VA-utbyggnad till Löderups Strandbad www.ystad.se 1 Informationsmöte om VA-utbyggnad till Löderups Strandbad 2020-2025 Löderups Strandbad den 12 augusti 2017 Christina Molin, VA-chef, Ystads kommun www.ystad.se Information om: Vattenplan

Läs mer

Vatten, avlopp och avfall. i Varbergs och Falkenbergs kommuner. - En guide för dig som bygger nytt eller bygger om.

Vatten, avlopp och avfall. i Varbergs och Falkenbergs kommuner. - En guide för dig som bygger nytt eller bygger om. Vatten, avlopp och avfall i Varbergs och Falkenbergs kommuner - En guide för dig som bygger nytt eller bygger om. Ska du bygga nytt eller bygga om? För att fastighetens vatten och avlopp ska få anslutas

Läs mer

Brukningstaxa för Uppsala kommuns allmänna vatten och avloppsanläggning

Brukningstaxa för Uppsala kommuns allmänna vatten och avloppsanläggning Brukningstaxa för Uppsala kommuns allmänna vatten och avloppsanläggning Begreppsförklaringar För fullständiga definitioner hänvisas till tekniska nomenklaturcentralens handbok Plan- och byggtermer 1994

Läs mer

Servisanmälan för anslutning till kommunalt vatten och avlopp/byggvatten

Servisanmälan för anslutning till kommunalt vatten och avlopp/byggvatten Servisanmälan för anslutning till kommunalt vatten och avlopp/byggvatten INFORMATION OM PERSONUPPGIFTSBEHANDLING De uppgifter du/ni har lämnat behandlar vi i enighet med gällande lag för behandling av

Läs mer

Byggstart för kommunalt vatten och avlopp

Byggstart för kommunalt vatten och avlopp 1 (6) INFORMATIONSBREV 2014-02-14 Information till fastighetsägare i Bergshamra by Etapp 1 Byggstart för kommunalt vatten och avlopp Hej! Nu påbörjar vi byggnationen av vatten och avlopp i ditt område.

Läs mer

Utbyggnad av Vatten & Avlopp på HORNSLANDET. Till fastighetsägare inom Horn verksamhetsområde för vatten & spillvatten

Utbyggnad av Vatten & Avlopp på HORNSLANDET. Till fastighetsägare inom Horn verksamhetsområde för vatten & spillvatten Utbyggnad av Vatten & Avlopp på HORNSLANDET Till fastighetsägare inom Horn verksamhetsområde för vatten & spillvatten Nu återupptas VA-utbyggnaden Västervik Miljö & Energi bygger ut allmänt vatten och

Läs mer

Informationsmöte. VA-utbyggnad i Djupvik

Informationsmöte. VA-utbyggnad i Djupvik Informationsmöte VA-utbyggnad i Djupvik 2016-04-24 Dagordning * 10:00 Inledning Admir Ibrisevic (VA-chef) Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö * Kommunala beslutet om VA-utbyggnad Christer Axelsson (VA-och

Läs mer

VA-utbyggnad Sjödal

VA-utbyggnad Sjödal VA-utbyggnad Sjödal 2017-10-23 Informationsmöte - Agenda Presentation Övergripande om projektet Tidplan Eget arbete LTA-pumpar Kaffepaus Anslutning till kommunalt VA varför, vem, hur, vad kostar det? Medverkande

Läs mer

LTA-enhet. Din villapumpstation

LTA-enhet. Din villapumpstation LTA-enhet Din villapumpstation 1(7) Ordlista ABVA Allmänna Bestämmelser om Vatten och Avlopp. Varje kommun har en och varje hushåll som har kommunalt vatten och avlopp ska vara bekant med den. Den går

Läs mer

Kristinelund Vatten- och Avloppsutredning En lösning för framtiden

Kristinelund Vatten- och Avloppsutredning En lösning för framtiden Kristinelund Vatten- och Avloppsutredning En lösning för framtiden Vi som är här Vetlanda Energi och Teknik Mattias Ahlbert, Projektledare /VA-ingenjör Marcus Tingvall, Avdelningschef Miljö- och byggförvaltningen,

Läs mer

Kommunalt verksamhetsområde

Kommunalt verksamhetsområde Vänerkustprojektet Kommunalt verksamhetsområde Ett kommunalt verksamhetsområde beslutas av kommunfullmäktige. Alla fastigheter inom ett verksamhetsområde är skyldiga att betala anslutningsavgiften. Från

Läs mer

Informationsmöte. Ledningsarbete i Stämmet

Informationsmöte. Ledningsarbete i Stämmet Informationsmöte Ledningsarbete i Stämmet 2018-12-11 Agenda Bakgrund Trafikomläggningar, framkomlighet och påverkan Tidsplan (preliminär) Anslutning till allmänt VA Information Frågor Bakgrund Etapp A

Läs mer

Kommande VA-utbyggnad i Grundby sand/kullersta sand. Admir Ibrisevic (VA-Chef) Åsa Bengtsson Sjörs (Planeringschef) Daniel Johansson (Projektledare)

Kommande VA-utbyggnad i Grundby sand/kullersta sand. Admir Ibrisevic (VA-Chef) Åsa Bengtsson Sjörs (Planeringschef) Daniel Johansson (Projektledare) Kommande VA-utbyggnad i Grundby sand/kullersta sand Admir Ibrisevic (VA-Chef) Åsa Bengtsson Sjörs (Planeringschef) Daniel Johansson (Projektledare) Innehåll Det som varit Mälarstrandsprojektet Nu- och

Läs mer

Information till dig som skall installera villapump/lta-enhet

Information till dig som skall installera villapump/lta-enhet Information till dig som skall installera villapump/lta-enhet 1 Information om villapumpen 2017-07-10 I denna broschyr finns information om det ansvarsförhållande som gäller mellan Samhällsbyggnad Bergslagen

Läs mer

Taxa för anslutning av vatten och avlopp utanför verksamhetsområde

Taxa för anslutning av vatten och avlopp utanför verksamhetsområde Taxa för anslutning av vatten och avlopp utanför verksamhetsområde Gäller från och med 2015-01-01 Fastställd av kommunfullmäktige 2014-12-15 65/14:2 Avgifter och allmänna principer för anslutning av fastigheter

Läs mer

Vanliga frågor, VA-ledningsarbeten i Utäng

Vanliga frågor, VA-ledningsarbeten i Utäng 1 (6) Kommunkansliet Tekniska avdelningen Vanliga frågor, VA-ledningsarbeten i Utäng Vi har sammanställt ett antal frågeställningar som berörd allmänhet tidigare haft vid liknande projekt. Allmänna begrepp

Läs mer

Införande av ny taxa - Frågor och svar

Införande av ny taxa - Frågor och svar Införande av ny taxa - Frågor och svar 1. Vattentjänstlagen 2. Ny taxa Anläggningsavgiften - Parametrar Anläggningsavgift Höjning Brukningsavgift Höjning 3. Dagvatten Dagvatten från fastighet Df Dagvatten

Läs mer

Projekt Orrvik / Vansvik

Projekt Orrvik / Vansvik Projekt Orrvik / Vansvik Kenneth Marberg Annmarie Erlandsson Projektledare Kundnära tjänster Ulf Mulenbock Projektör Aquacanale Agenda Historia Projektering / Entreprenad / Tidsplan Verksamhetsområde Lag

Läs mer

Alseda Vatten- och Avloppsutredning En lösning för framtiden

Alseda Vatten- och Avloppsutredning En lösning för framtiden Alseda Vatten- och Avloppsutredning En lösning för framtiden Vi som är här Vetlanda Energi och Teknik Mattias Ahlbert, Projektledare Alseda/VA-ingenjör Marcus Tingvall, Avdelningschef Ulf Hördegård, VA-ingenjör

Läs mer

Information om vatten & avlopp i Åmot. 19 december 2013

Information om vatten & avlopp i Åmot. 19 december 2013 Information om vatten & avlopp i Åmot 19 december 2013 Tillbakablick bildandet av Gästrike Vatten och Ockelbo Vatten samt uppdrag Utredning av förutsättningar för utbyggnad av kommunalt avloppsnät och

Läs mer

VA-taxa utanför verksamhetsområde Populärversion

VA-taxa utanför verksamhetsområde Populärversion VA-taxa utanför verksamhetsområde 2019 Populärversion Vilkor och avgifter utanför verksamhetsområde Kommunen ska enligt vattentjänstlagen förse de invånare som bor inom det så kallade verksamhetsområdet

Läs mer

VA-utbyggnad. Orrvik / Vansvik.

VA-utbyggnad. Orrvik / Vansvik. VA-utbyggnad Orrvik / Vansvik Urban Vikingsson Aqvatech Ajka Velic Projekt/byggledare VA-admin, anslutning, taxa Robert Pettersson Platschef, Markbygg 0739 17 17 34 Magnus Blad Arbetsledare, Markbygg 0739

Läs mer

Upprättad februari 2011 Älvsbyns Energi AB

Upprättad februari 2011 Älvsbyns Energi AB Älvsbyns Energi AB Information om den allmänna Vatten- och avloppsanläggningen inom Älvsbyns kommun Del 2. Begäran om anslutning till den allmänna VA-anläggningen Upprättad februari 2011 Älvsbyns Energi

Läs mer

Sjöar och vattendrag

Sjöar och vattendrag Skyldigheter I EU:s ramdirektiv finns mål om att Sverige ska uppnå god vattenkvalitet Kommunen måste ha en VA-planering Vattentjänstlagen säger att kommunen har skyldighet att säkerställa att VA ordnas

Läs mer

Information för nyanslutning

Information för nyanslutning Information för nyanslutning Hej Här får ni information som hjälper er att komma igång med er anslutning till det kommunala vatten- och avloppsnätet. Servisanmälan Servisanmälan, som bifogas informationspaketet,

Läs mer

Information om VA-utbyggnaden i Munga

Information om VA-utbyggnaden i Munga Datum 2017-02-02 Fastighet Information om VA-utbyggnaden i Munga Arbetet med att ordna kommunalt vatten och avlopp i Munga har nu påbörjats. Vi vill med detta brev informera om anläggningens utformning,

Läs mer

Sjöar och vattendrag

Sjöar och vattendrag Skyldigheter I EU:s ramdirektiv finns mål om att Sverige ska uppnå god vattenkvalitet Kommunen måste ha en VA-planering Vattentjänstlagen säger att kommunen har skyldighet att säkerställa att VA ordnas

Läs mer

UTBYGGNAD AV VATTEN- OCH AVLOPP I FRITIDSHUSOMRÅDE

UTBYGGNAD AV VATTEN- OCH AVLOPP I FRITIDSHUSOMRÅDE UTBYGGNAD AV VATTEN- OCH AVLOPP I FRITIDSHUSOMRÅDE Från fritidshus till åretruntbostad 1 INNEHÅLL Inledning... 3 Utbyggnad av vatten och avlopp... 4 Självfall eller lättrycksavlopp (LTA)?... 6 Tips på

Läs mer

Detta brev ger information om hur anslutningen går till samt översiktliga illustrationer som visar hur VA-installationen på din fastighet ska se ut.

Detta brev ger information om hur anslutningen går till samt översiktliga illustrationer som visar hur VA-installationen på din fastighet ska se ut. DATUM: 2018-02-22 Anslutning VA Det här är ett informationsbrev som skickas till dig som är fastighetsägare på Skarpö i VA-etapp 1.2 som ansluts med vanlig LTA-anslutning och Xylem-pump. Detta brev ger

Läs mer

Vanliga frågor och svar

Vanliga frågor och svar Vanliga frågor och svar Här finner ni de vanligaste frågorna och svaren gällande VA Vattentjänstlagen Enligt 6 lagen (2006:412) om allmänna vattentjänster ska kommunen, om det med hänsyn till skyddet för

Läs mer

Rekommendationer för dag- och dränvattenhantering

Rekommendationer för dag- och dränvattenhantering Rekommendationer för dag- och dränvattenhantering Information från Borås Energi och Miljö AB I denna informationsskrift vill vi informera om hur man på ett bra och säkert sätt tar hand om sitt dagoch dräneringsvatten

Läs mer

Avtal med samfällighetsföreningar utanför gällande verksamhetsområden för kommunalt vatten och spillvatten

Avtal med samfällighetsföreningar utanför gällande verksamhetsområden för kommunalt vatten och spillvatten ~ LJUSNARSBERGS ~ KOMMUN KOMMUNSTYRELSEN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2016-03-30 28 (39) Ks 80 Au 47 Dnr KS 461/2014 Avtal med samfällighetsföreningar utanför gällande verksamhetsområden för

Läs mer

Omdränering. Information om VA-lösningar för husgrundsdränering

Omdränering. Information om VA-lösningar för husgrundsdränering Omdränering Information om VA-lösningar för husgrundsdränering Information till fastighetsägare Du gör precis rätt i att kontakta UMEVA när du ska ändra VA-förhållandet på huset! Vi ger råd och anvisningar

Läs mer

Byggnation pågår av ledningsnät på västra sidan av väg 158. Tanken är att området Torred sedan ska kunna anslutas hit.

Byggnation pågår av ledningsnät på västra sidan av väg 158. Tanken är att området Torred sedan ska kunna anslutas hit. Presentation Mikael Lindgren Projektledare VA Michael Johansson Arbetsledare, VA-planering Byggnation pågår av ledningsnät på västra sidan av väg 158. Tanken är att området Torred sedan ska kunna anslutas

Läs mer

Byggarbetsplats Norrlandet

Byggarbetsplats Norrlandet Byggarbetsplats Norrlandet Välkommen Informationsmöte för fastighetsägare i Utvalnäs och Harkskär Ta lite fika innan du sätter dig! Kontaktpersoner Gästrike Vatten Stefan Hedström, Projektledare VA Jessica

Läs mer

Utbyggnad av VA i Ulmekärr Dagsläge

Utbyggnad av VA i Ulmekärr Dagsläge Utbyggnad av VA i Ulmekärr Dagsläge Bakgrund Miljö- och hälsoskyddsnämnden anser att det finns brister i enskilda avloppsanläggningar i området vilket utgör ett miljöproblem. Alla områden i kommunen har

Läs mer

Så går VA-anslutningen till när det allmänna nätet är utbyggt och färdigt att tas i drift.

Så går VA-anslutningen till när det allmänna nätet är utbyggt och färdigt att tas i drift. Så går VA-anslutningen till när det allmänna nätet är utbyggt och färdigt att tas i drift. Information om hur anslutningen går till samt översiktliga illustrationer som visar hur VAinstallationen på din

Läs mer

TAXEFÖRESKRIFTER för Linköpings kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning

TAXEFÖRESKRIFTER för Linköpings kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning TAXEFÖRESKRIFTER för Linköpings kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning Antagen av Linköpings Kommunfullmäktige 2008-12-09. Reviderad 2010-12-14, beslutad att gälla från 2011-01-01. 1 Innehållsförteckning

Läs mer

STATENS VA-NÄMND BESLUT BVa Va 179/13 Stockholm

STATENS VA-NÄMND BESLUT BVa Va 179/13 Stockholm STATENS VA-NÄMND BESLUT BVa 33 2015-04-02 Va 179/13 Stockholm SÖKANDE T H MOTPART Bjuvs kommun Ombud: verkställande direktören U T och va-ingenjören O J NSVA SAKEN Skyldighet att betala brukningsavgifter

Läs mer

Byggstart för kommunalt vatten och avlopp i ditt område

Byggstart för kommunalt vatten och avlopp i ditt område 1 (7) INFORMATIONSBREV 2017-10-10 Information till fastighetsägare i Köpmanholm Byggstart för kommunalt vatten och avlopp i ditt område Nu påbörjar vi byggnationen av vatten och avlopp i ditt område. I

Läs mer

Planering för vatten och avlopp. Förslag till riktlinjer, nya verksamhetsområden och VA-taxa

Planering för vatten och avlopp. Förslag till riktlinjer, nya verksamhetsområden och VA-taxa Planering för vatten och avlopp Förslag till riktlinjer, nya verksamhetsområden och VA-taxa Bakgrund Det finns ca 3 000 enskilda avlopp i Piteå kommun. Somliga väl fungerande, andra med stora behov av

Läs mer

Anslutning till det kommunala VA-nätet

Anslutning till det kommunala VA-nätet Informationsblad Samhällsbyggnad, Vatten och avfall Skellefteå 2018-10-12 Anslutning till det kommunala VA-nätet Denna information riktar sig till dig i Klutmark vars fastighet under våren, sommaren och

Läs mer

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun FAVRAB respektive Varberg Vatten AB är huvudmän för den allmänna vaanläggningen i respektive kommun i egenskap av anläggningens ägare. Kommunfullmäktige fattar

Läs mer

Välkommen! Varsågod att hämta fika innan du sätter dig!

Välkommen! Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Välkommen! Varsågod att hämta fika innan du sätter dig! Varför träffas vi idag? Kommunalt vatten och avlopp kommer att byggas ut i Hamrångefjärden Informationsmöte 9 maj 2015 Kort presentation av Gästrike

Läs mer

Allmänt vatten och avlopp. information till dig som ska ansluta din fastighet. eem.se

Allmänt vatten och avlopp. information till dig som ska ansluta din fastighet. eem.se Allmänt vatten och avlopp information till dig som ska ansluta din fastighet eem.se Din anslutning steg för steg En investering för din fastighet, miljön och hälsan Ekeby reningsverk och våtmark i Eskilstuna.

Läs mer

Lag (2006:412) om allmänna vattentjänster

Lag (2006:412) om allmänna vattentjänster Lag (2006:412) om allmänna vattentjänster /Träder i kraft I:2007-01-01/ Inledande bestämmelser 1 Bestämmelserna i denna lag syftar till att säkerställa att vattenförsörjning och avlopp ordnas i ett större

Läs mer

LJ äger fastigheten Landvetter Östergård 6:290, som är belägen inom verksamhetsområdet för Härryda kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning.

LJ äger fastigheten Landvetter Östergård 6:290, som är belägen inom verksamhetsområdet för Härryda kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. 31 Den omständigheten att endast en del av takvattnet och dränvatten direkt avleddes till kommunens dagvattennät har inte påverkat vaavgiftens storlek. LJ äger fastigheten Landvetter Östergård 6:290, som

Läs mer

Lag (2006:412) om allmänna vattentjänster

Lag (2006:412) om allmänna vattentjänster Lag (2006:412) om allmänna vattentjänster Inledande bestämmelser 1 Bestämmelserna i denna lag syftar till att säkerställa att vattenförsörjning och avlopp ordnas i ett större sammanhang, om det behövs

Läs mer

Separering av dag- och dränvatten, fastighetsserviser

Separering av dag- och dränvatten, fastighetsserviser Separering av dag- och dränvatten, fastighetsserviser Har du tänkt byta dina yttre VA-ledningar, eller göra om trädgården? Läs detta först! I den här foldern vill vi informera dig som är fastighetsägare

Läs mer

Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp. Praktisk information till dig som ska anslutas till det kommunala VA-nätet

Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp. Praktisk information till dig som ska anslutas till det kommunala VA-nätet Utbyggnad av allmänt vatten och avlopp Praktisk information till dig som ska anslutas till det kommunala VA-nätet Innehållsförteckning Allmän information 3 Anslutning till kommunalt vatten och avlopp 4

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL INFORMATIONSMÖTE OM VA-UTBYGGNAD I BJÄRESJÖ HUNNESTAD MED OMNEJD

VÄLKOMMEN TILL INFORMATIONSMÖTE OM VA-UTBYGGNAD I BJÄRESJÖ HUNNESTAD MED OMNEJD 1 www.ystad.se VÄLKOMMEN TILL INFORMATIONSMÖTE OM VA-UTBYGGNAD I BJÄRESJÖ HUNNESTAD MED OMNEJD Lars Mellberg, Projektledare, Ystads kommun Christina Molin, VA-chef,Ystads kommun Johnny Andersson, Byggledare,

Läs mer

Att ansluta till kommunalt vatten och avlopp utanför verksamhetsområde (UVO) i Linköpings kommun

Att ansluta till kommunalt vatten och avlopp utanför verksamhetsområde (UVO) i Linköpings kommun Att ansluta till kommunalt vatten och avlopp utanför verksamhetsområde (UVO) i Linköpings kommun Att ansluta till kommunalt vatten och avlopp utanför verksamhetsområdet (UVO) I den här broschyren beskriver

Läs mer

NYA RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING

NYA RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING NYA RIKTLINJER FÖR DAG- OCH DRÄNVATTENHANTERING INFORMATION TILL FASTIGHETSÄGARE RIKTLINJER FÖR BÄTTRE MILJÖ INNE OCH UTE Nu gäller nya riktlinjer för hur Karlstadsborna ska hantera sitt dagvatten. Riktlinjerna

Läs mer

Informationsträff om VA för Skillingeudd 20/11 2012

Informationsträff om VA för Skillingeudd 20/11 2012 Informationsträff om VA för Skillingeudd 20/11 2012 kl. 18:00 20:00 Allmän information om VA-utbyggnaden Information förbindelsepunkter Frågor Kungsörs Kommunteknik Ab - Projektledare Magnus Ribbing 0227-600140

Läs mer

Information om VA-utbyggnad på Renön/Nötön.

Information om VA-utbyggnad på Renön/Nötön. Information om VA-utbyggnad på Renön/Nötön Agenda Bakgrund För dig som är innanför verksamhetsområdet Avgifter För dig som är utanför verksamhetsområdet Teknik Tidplan Information Kontakt Bakgrund Riktlinjer

Läs mer

VÄLKOMNA! Informationsmöte VA-sanering Lerkil etapp 8 ANLÄGGNINGSARBETE FÖR VA-LEDNINGAR OCH OPTO

VÄLKOMNA! Informationsmöte VA-sanering Lerkil etapp 8 ANLÄGGNINGSARBETE FÖR VA-LEDNINGAR OCH OPTO VÄLKOMNA! Informationsmöte VA-sanering 2018-05-23 ANLÄGGNINGSARBETE FÖR VA-LEDNINGAR OCH OPTO Lerkil etapp 8 Presentation Roland Nyman Byggledning Maria Luciasson Stöd & utveckling Michael Löfgren Byggledning

Läs mer

Anläggningstaxa för vatten och avlopp i Uppsala kommun

Anläggningstaxa för vatten och avlopp i Uppsala kommun Anläggningstaxa för vatten och avlopp i Uppsala kommun Begreppsförklaringar För fullständiga definitioner hänvisas till tekniska nomenklaturcentralens handbok Plan- och byggtermer 1994 (TNC 95). ABVA Allmänna

Läs mer