Protokoll. Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Protokoll. Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott"

Transkript

1 Barn- ungdomsnämndens 40-50

2 2 40 Dnr BUN Dnr BUN Dnr BUN Dnr BUN Dnr BUN Dnr BUN Dnr BUN Dnr BUN Dnr BUN Dnr BUN Meddelanden

3 3 Plats tid Barn- ungdomskontoret, Alingsås Den 10 april 2012 kl 14:00 16:00 Paragrafer Beslutande Kerstin Rudfeldt-Tjus (FP) Camilla Pettersson (KD) Anna Hansson (MP) Veronica Molander (S) Christian Jerhov (M), ordförande Övriga deltagare Cecilia Knutsson, förvaltningschef Wenche Pålsson, förvaltningssekreterare Sekreterare Ordförande Wenche Pålsson Christian Jerhov (M) Bevis Organ Barn- ungdomsnämndens Sammanträdesdatum Förvaringsplats för protokollet Barn- ungdomskontoret, Alingsås Underskrift Wenche Pålsson

4 4 Dagordning Dagordningen fastställes. Information Förvaltningschef: Budgetdag 29 augusti på Sjölyckan för hela BUN är inplanerad.

5 5 40 Dnr BUN Flerårsstrategi för Barn- ungdomsnämnden - ramsänkning elev- omsorgspeng Med anledning av att kommunfullmäktige beslutat om ramsänkning till följd av lägre pokostnad i kommunen behöver ny elev- omsorgspeng fastställas. Barn- ungdomskontoret har lämnat följande yttrande i tjänsteskrivelse till et: Barn- ungdomsnämnden har fått en ramsänkning på 1380 tkr p g a att po-pålägg sänkts från 39,63 % till 39,01 %. Samtliga fasta bidrag till personalkostnader samt den rörliga elev- omsorgspengen har justerats med motsvarande procentuella sänkning. Se bilaga 1. Förslag till beslut i Barn- ungdomsnämnden Barn- ungdomsnämnden faställer ny elev- omsorgspeng enligt bilaga 1. Beslutet avser punkt 6.1 Elev-/omsorgspeng i kommunal verksamhet, s 10 punkt 6.2 Elev- /omsorgspeng i fristående verksamhet, s 12 i Flerårsstrategi BUN ersätter tidigare beslut BUN 97.

6 6 41 Dnr BUN Remissyttrande över överenskommelse mellan kommunerna VGR om samverkan för barn med sammansatt problematik En ny remiss från VästKom Västra Götalandsregionen angående revidering av Gemensamma riktlinjer för kommunerna regionen i Västra Götaland om samverkan avseende barn ungdom med sammansatt psykisk/psykiatrisk social problematik, revidering av Västbus riktlinjer för allsidig elevutredning - skolnivå samt Västbus riktlinjer för familjehems placerade barn unga. Barn- ungdomskontoret har lämnat följande yttrande i tjänsteskrivelse till et: Förslagen har tidigare varit ute på remiss 2011 Alingsås kommun har lämnat remissvar behandlat av barn- ungdomsnämnden den , dnr socialnämndens den , dnr Det barn- ungdomsförvaltningen vill peka på att Riktlinjer för allsidig elevutredning skolnivå, vikten av att basnivås ansvar specialistnivå ansvar förtydligats, samt att beskrivningen av ärenden i punktform kan tas bort, då samma text finns i skrivningar kring skollagen. Samsyn råder i övrigt mellan Barn ungdoms-, Social- Utbildningsförvaltningen att inga nya synpunkter har framkommit. Förslag till beslut i Barn- ungdomsnämnden Barn- ungdomsnämnden ställer sig bakom de reviderade riktlinjerna lämnar yttrandet till kommunstyrelsen för fortsatt handläggning.

7 7 42 Dnr BUN Rapport om nuläge inom barnomsorgskön En rapport upprättas månadsvis för kännedom till nämnden. Barn- ungdomskontoret har lämnat följande yttrande i tjänsteskrivelse till et: Månadsrapport per mars månad är upprättad. Se bilaga. Förslag till beslut i Barn- ungdomsnämnden Barn- ungdomsnämnden lägger informationen till handlingarna.

8 8 43 Dnr BUN Budgetuppföljningar 2012 I enlighet med kommunens nya styrmodell skall nämnderna följa upp sin budget göra en prognos för verksamheten för varje månad. Prognos ska vid stora avvikelser översändas till kommunstyrelsen. Barn- ungdomskontoret har lämnat följande yttrande i tjänsteskrivelse till et: Prognos per mars är 6,2 mnkr. Årets tredje prognos följer budget. Fördröjningen av Stadsskogenskolans byggnation medför att förvaltningen måste använda förskolelokaler, samt utöka antalet lokaler i området. Detta medför att kostnaden för lokalhyra finns trots att skolan inte är klar. Budgeterad kostnad för 1-1 används för skolår 8 skolår 9. Vad gäller kostnad för 1-1 för skolår 7 håller förvaltningen på att se över kostnader samt om det finns något ekonomiskt utrymme. Presentation av budgeterade, snitt per januari-mars prognostiserade styrtal bifogas marsprognosen. Ingen avvikelse mot budget prognostiseras. Förslag till beslut i Barn- ungdomsnämnden Barn- ungdomsnämnden godkänner prognos per mars 2012.

9 9 44 Dnr BUN Underlag till övergripande omvärldsanalys i ny styrmodell Kommunstyrelsen har beslutat om en omvärldsanalys som ska vara ett underlag för nämndernas planeringsarbete. Omvärldsanalysen ska vara ett underlag såväl för kommunens långsiktiga inriktningsarbete som för den mer konkreta flerårsstrategin. Barn- ungdomskontoret har lämnat följande yttrande i tjänsteskrivelse till et: Omvärldsanalysens syfte är att utgöra ett kunskapsunderlag vid diskussioner om Alingsås framtida utvecklingsmöjligheter. Rapporten drar därför inga definitiva slutsatser, utan pekar på ett antal punkter som förslag till möjliga utvecklingsinsatser. Rapporten pekar bl a på prognoser att den yngsta befolkningsgruppen i kommunen beräknas öka. Något som är viktigt för barn- ungdomsnämndens långsiktiga arbete. Omvärldsanalysen ligger till grund för det fortsatta arbetet med flerårsstrategi för Förslag till beslut i Barn- ungdomsnämnden Barn- ungdomsnämnden tar del av omvärldsanalysen som ett underlag i det fortsatta arbetet, lägger informationen till handlingarna.

10 10 45 Dnr BUN Strategi för ökad inkludering Barn- ungdomsnämnden har gett förvaltningen i uppdrag att arbeta vidare med att öka elevers närvaro, samt att i enlighet med Skollagens intentioner i 3 kapitlet 7 arbeta vidare med hur särskilt stöd i första hand ska ges inom den elevgrupp som eleven tillhör, dvs inkluderingsuppdraget. Ärendet handlar om en strategi som innehåller flera olika delar, som innebär att utöka elevhälsan genom ansökan om statsbidrag, att omdisponera medel genom att avveckla Klämmaskolan, att på så sätt kunna organisera särskilt stöd på annat sätt. Strategin innehåller även kartläggning av behov, kompetensutveckling, SamTidigt ESF projekt som ska utveckla samverkan med socialtjänsten, samt fortsatt arbete med lokalanpassning på grundskolorna. Barn- ungdomskontoret har lämnat följande yttrande i tjänsteskrivelse till et: Förvaltningen har tagit fram ett förslag till en strategi som visar hur förvaltningen vill arbeta vidare med inkluderingsuppdraget. Genom förstärkning av elevhälsans resurser, då främst psykolog, kurator, specialpedagog, samt anställning av coacher, ökar förvaltningens möjlighet till en mer inkluderande verksamhet/skola, ge ett förbättrat stöd till elever i behov av särskilt stöd. Detta möjliggörs genom att avveckla Klämmaskolan, vilket innebär att medel kan omdisponeras. Klämmaskolan är en resursenhet för elever 7-12 år för ca 7 elever. Personalen kommer att via den ordinarie personalplaneringen få andra tjänster i förvaltningen, samt att lokalerna återgår till Noltorpsskolan. Förvaltningen har tagit fram strategin, har haft dialog med rektorer, elevhälsa Klämmaskolans personal. Att arbeta med förändringsprocesser skapar en oro i organisationen. Det finns en oro hos den personal som främst berörs av avvecklingen av Klämmaskolan, samt även hos en del av elevhälsans personal. Även om det är positivt att på detta sätt kunna utöka elevhälsans resurser. Detta ska förvaltningen arbeta vidare med hantera på ett bra sätt kommer att göras tillsammans med berörda personalorganisationer. För de elever som går på Klämmaskolan idag, ska flera elever börja skolår 7 ska oavsett Klämmaskolans framtid skolas ut från verksamheten. En annan elev återskolas till hemskolan redan idag för resterande elever ska en handlingsplan för återskolning upprättas. Inom förvaltningen finns det stor kompetens om hur en inkluderande verksamhet

11 11 skapas. Något som kommer att göras med elever, föräldrar, personal berörd skola. Några nya elever kommer inte att börja. Strategin är en del i att besluta tydliggöra att all personal ska arbeta vidare med ökad inkludering. Samt är en förutsättning för att kunna göra denna omorganisation på ett bra sätt skapa bra förutsättningar för det fortsatta arbetet med ökad inkludering. Strategin pekar vidare på de delar som förvaltningen ska arbeta vidare med. En förutsättning för att få statsbidraget för ökad elevhälsa är att kommunen står för en egenfinansiering. Vilket innebär att statsbidraget ges för halva kostnaden, samt att huvudmannen ska stå för den andra halvan av kostnaden. Statsbidraget ges under två bidragsår söks av förvaltningen. Därefter ska finansiering ingå i ordinarie budget. Detta förslag medför en finansiering av den utökade elevhälsan under två år. Efter två år måste barn- ungdomsnämnden ta ställning till hur den utökade elevhälsan ska finansieras fullt ut. Värt att beakta är att elevunderlaget börjar öka att detta är en fråga som nämnden måste ta ställning oavsett finansiering via statsbidrag. Yrkande Anna Hansson (MP), Veronica Molander (S), Camilla Pettersson (KD) Kerstin Rudfeldt- Tjus (FP) yrkar på att ärendet återremitteras till förvaltningen. Proposition Ordförande ställer yrkandet under proposition finner det bifallet.

12 12 46 Dnr BUN Strålsäkerhet i skolmiljön - informationskampanj - Anna Hansson (MP) Vid barn- ungdomsnämndens sammanträde väckte Anna Hansson (MP) ärende i enlighet med nämnden rutin för hantering av övriga frågor. Ärendet gäller strålsäkerhet i skolmiljön informationskampanj. Barn- ungdomskontoret har lämnat följande yttrande i tjänsteskrivelse till et: Barn- ungdomsnämnden har fått information om trådlösa nätverk i skolor från Strålskyddsmyndigheten (SSM). Informationen har meddelats barn- ungdomsnämnden. Se bilaga. Förvaltningen har tagit hjälp av IT-enheten för att utreda frågeställning om strålsäkerhet. Strålskyddsmyndighetens rekommendationer ligger till grund för hur IT-enheten förvaltningen tar ställning till frågan. Se bilaga. I två fall manar SSM till försiktighet. Dels vid exponering för magnetfält från kraftledningar dels vid användning av mobiltelefon. När man använder mobil rekommenderar SSM ett avstånd från strålkällan genom handsfree eller högtalaretelefon, samt att hålla telefonen ut från kroppen vid samtal. Här sätter SSM fingret på en viktig punkt - att strålningen avtar snabbt med avståndet från strålkällan. När det gäller bruket av datorer/läsplattor skapar själva användandet ett sådant avstånd. Dock kan ett allmänt råd vid användning av bärbara datorer är att undvika att placera datorn nära buk/mage då enheterna ofta utvecklar hög värme. Förvaltningen kan ta fram information om detta, där målgrupp för informationen är både elever, personal, vårdnadshavare. Informationsmaterialet tas fram med hjälp av kommunikations- informationsenheten på kommunledningskontoret. Vad gäller information om hälsorisker utöver SSM:s information, ser förvaltningen ingen möjlighet att sammanställa forskningsrapporter. Vidare ser förvaltningen det inte som förvaltningens huvudsakliga uppdrag att överpröva SSM:s kompetens uppdrag. Yrkanden Anna Hansson (MP) yrkar på bifall till sitt ursprungliga yrkande, BUN , 23. Christian Jerhov (M) yrkar på bifall till förvaltningens förslag.

13 13 Proposition Ordförande ställer yrkandena mot varandra finner att förvaltningens beslutsförslag vinner bifall. Förslag till beslut i Barn- ungdomsnämnden Barn- ungdomsnämnden beslutar att tillstyrka den del i Anna Hanssons (MP:s) yrkande om att information ska finnas om Strålskyddsmyndighetens rekommendationer vid användning av mobiltelefoner bruk av datorer/läsplattor för både elever, personal vårdnadshavare.

14 14 47 Dnr BUN Barn- ungdomsnämndens miljöbidrag 2012 Inbjudan att söka årets miljöbidrag sändes ut med sista ansökningsdag Vid ansökningstidens utgång hade ansökningar kommit från Montessoriförskolan Kotten, Rubingatans förskola, Nolhaga förskola, Västra Bodarna skola, Magra förskola, fritids skola, Montessoriskolan Globen förskolan Giraffen. En beredningsgrupp bestående av kommunens miljöstrateg Fredrik Bergman, miljöskyddschef Catharina Pettersson samt handläggare Monica Persson har utvärderat ansökningarna. Barn- ungdomskontoret har lämnat följande yttrande i tjänsteskrivelse till et: Av miljöfondens avkastning för 2012 delas kr ut enligt beredningsgruppens förslag. Av de ansökningar som kommit in är beredningsgruppen eniga om att tilldela Magra förskola, fritids skola, Västra Bodarna skola, förskolan Giraffen Montessoriskolan Globen miljöbidrag. Rubingatans förskola påtalar i sin ansökan den olägenhet det är att ha återvinningsstation till granne. Flera års påtryckningar om en avskärmning av stationen har inte gett något resultat vilket har fått till följd att det blåser omkring en hel del skräp runt förskolan. Miljöskyddschef tar med sig frågan till miljöskyddskontoret som har tillsyn på återvinningsstationerna. Miljöskyddskontoret kontaktar FTI (Förpacknings- tidningsinsamlingen) för åtgärder på miljöstationen. Magra förskola, fritids skola kommer att tilldelas hela det önskade bidragsbeloppet på kr. Enheten arbetar med klimat energifrågor, har lämnat en bra ansökan med ett tydligt syfte tydliga delmål i ett högaktuellt ämne. Enheten visar på många goda exempel av aktiviteter för att uppnå målen som också är kopplade till nämndens miljömål. Västra Bodarna skola tilldelas kr. Skolan arbetar på bra med hållbar utveckling energiteknik visar på många bra aktiviteter för att uppnå målen. Barn- ungdomsnämnden ger bidrag till de äldre eleverna att åka på temabesök samt inköp av demonstrationsmodell hur vind-, vatten- solenergi produceras. Förskolan Giraffen tilldelas kr i miljöbidrag. Förskolan har lämnat en utmärkt genomarbetad ansökan som tar ett helhetsgrepp på hela förskolans verksamhet med sitt miljöarbete. Förskolan arbetar med närmiljön. Barn- ungdomsnämnden ger bidrag till

15 15 kompetensutveckling utbildningsinsatser för personal om utomhuspedagogik. Referensmaterial utrustning för utomhusaktiviteter med natur- miljökoppling. Montessoriskolan Globen tilldelas kr. Barn- ungdomsnämnden ger bidrag till skolans nystartade miljöråd att åka till Ekocentrum i Göteborg. Skolan har också tagit nya intressanta grepp kring tankar ideér till en hållbar utveckling för natur miljö. En utvärdering återkoppling från enhetens sida av hur bidraget har använts skall redovisas till nämnden senast Förslag till beslut i Barn- ungdomsnämnden Barn- ungdomsnämnden beslutar att dela ut följande miljöbidrag: - Magra förskola, fritids skola tilldelas kr - Västra Bodarna skola tilldelas kr - Montessoriskolan Globen tilldelas kr - Förskolan Giraffen tilldelas kr

16 16 48 Dnr BUN Anmälan till barn- ungdomsnämnden om kränkande behandling Enligt skollagen 2010:800, 6 kap 10, skall varje enskilt fall av kränkande behandling av barn eller elev anmälas av rektor respektive förskolechef till huvudmannen (barn- ungdomsnämnden). Barn- ungdomskontoret har lämnat följande yttrande i tjänsteskrivelse till et: En anmälan om kränkande behandling på en av nämndens skolor har inkommit. Förvaltningen hanterar ärendet i enlighet med gällande lagstiftning rutiner. Förslag till beslut i Barn- ungdomsnämnden Barn- ungdomsnämnden lägger informationen till handlingarna.

17 17 49 Dnr BUN Reviderad delegationsordning för barn- ungdomsnämnden Skollagen (2010:800) håller fortfarande på att implementeras i förvaltningen. En del i arbetet är att fastställa rutiner för godkännande av fristående verksamhet. En annan del är att skapa rutiner för anmälan till barn- ungdomsnämnden av kränkande behandling/diskriminering av barn/elev. För att de nya rutinerna ska kunna gälla behöver delegationsordningen revideras. Barn- ungdomskontoret har lämnat följande yttrande i tjänsteskrivelse till et: Rektor för utvecklingsenheten föreslås få delegation på beslut om godkännande av förhandsbesked på fristående pedagogisk omsorg. Fördelen med att delegera detta beslut är att ärendehandläggningen skulle bli mer tidseffektiv. (Det slutgiltiga beslutet om godkännande föreslås kvarstå hos barn- ungdomsnämnden.) Enligt skollagen ska rektor/förskolechef anmäla till huvudmannen (d v s barn- ungdomsnämnden) då en anmälan om kränkande behandling eller diskriminering inkommit till dem. I dagens delegationsordning finns en skrivning om att rektor ska fatta ett beslut om vidtagande av utredning samt vidtagande av åtgärd så fort detta gjorts. Denna skrivning har antagits uppfylla skollagens krav om anmälan till huvudmannen. Efter en läsning av Skolverkets allmänna råd Arbetet mot diskriminering kränkande behandling bedömer dock förvaltningen att en mer kontinuerlig mindre byråkratisk rutin torde vara att rektor/förskolechef direkt anmäler ärendet till barn- ungdomsnämnden. Därmed föreslås att de tidigare skrivningarna om vidtagande av utredning respektive vidtagande av åtgärd tas bort från delegationsordningen. Vidare föreslås också ett tillägg om att ge förvaltningschefs/biträdande förvaltningschef beslutanderätt om anställning för lärare/förskollärare som inte har föreskriven utbildning, om anställningen omfattar mer än 6 månader. Slutligen föreslås också ett tillägg skrivas in om att samverkan ska ske av respektive chef, i de fall det erfordras, innan delegationsbeslut fattas. Förslag till beslut i Barn- ungdomsnämnden Rektor för utvecklingsenheten får delegation på godkännande av förhandsbesked för fristående pedagogisk omsorg.

18 18 Rektors delegationsbeslut kränkande behandling - vidtagande av utredning -vidtagande av åtgärd, tas bort från delegationsordningen. Förvaltningschef/biträdande förvaltningschef får delegation på att fatta beslut om anställning som överskrider sex månader för lärare/förskollärare utan adekvat utbildning. Tillägg görs med följande skrivning: Samverkan ska ske av respektive chef, i de fall det erfordras, innan delegationsbeslut fattas.

19 19 50 Meddelanden 1. Fristående verksamhet i Alingsås kommun en informationsskrift om att starta bedriva fristående skola barnomsorg 1-16 år, dnr BUN 2. Synpunkt angående stora barngrupper, dnr BUN 3. Synpunkt angående brist på karta över förskolors placering samt förvaltningens svar, dnr BUN 4. KS 41 Begäran hos kommunstyrelsen om att få använda eget kapital för finansiering av en dator per elev, dnr BUN 5. KS 45 Internkontroll 2012, dnr BUN 6. KS 30 Årsredovisning 2011 för kommunstyrelsen, dnr BUN

Protokoll. Barn- och ungdomsnämnden

Protokoll. Barn- och ungdomsnämnden Barn- ungdomsnämnden 47-55 2 47 Dnr 2011.002 BUN...6 Rapport om nuläge inom barnomsorgskön 2011-2014...6 48 Dnr 2011.430 BUN.8 Budgetuppföljningar 2012...7 49 Dnr 2011.078 BUN...8 Underlag till övergripande

Läs mer

Protokoll. Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Barn- ungdomsnämndens 9-13 2 Årsredovisning 2015 Barn- ungdomsnämnden...6 Fristående verksamhet i Alingsås kommun 2016...7 Patientsäkerhetsberättelse för elevhälsans medicinska insats 2015...8 Val av ledamöter

Läs mer

Protokoll. Barn- och ungdomsnämnden

Protokoll. Barn- och ungdomsnämnden 1 s sammanträde 2010-11-09 1 Val av ordförande, vice ordförande, ledamöter och ersättare till BUN:s arbetsutskott för mandatperioden 2011-2014 Plats och tid Barn- och ungdomskontoret, Alingsås, den 11

Läs mer

Protokoll. Barn- och ungdomsnämnden

Protokoll. Barn- och ungdomsnämnden Barn- ungdomsnämnden 76 2 Flerårsstrategi 2014-2016 Alingsås kommun...7 3 Plats tid Kabomhuset 3.e våning, Kungsgatan, Alingsås, kl 13.00-15.45 Paragrafer 76 Beslutande Leif Hansson (S) Britt-Marie Kuylenstierna

Läs mer

Protokoll. Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 1 2 Plats och tid Bokö Paragrafer 9-15 kl. 14:00-17:00 Justeringens plats och tid Sekreterare... Karin Berg Ordförande Justerande.... Kent Perciwall.... ANSLAG/BEVIS et är justerat. Justeringen har tillkännagivits

Läs mer

Protokoll. Barn- och ungdomsnämnden

Protokoll. Barn- och ungdomsnämnden Barn- ungdomsnämnden 10-15 2 Årsredovisning 2015 Barn- ungdomsnämnden... 6 Fristående verksamhet i Alingsås kommun 2016... 7 Patientsäkerhetsberättelse för elevhälsans medicinska insats 2015... 8 Val av

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-01-30

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-01-30 Barn- och ungdomsnämnden Paragraf Ärendelista Sammanträdesdatum 2014-01-30 1 Barn- och ungdomsnämndens internbudget för 2014 2 Uppföljning av internkontrollplan år 2013 3 Verksamhetschef skolhälsovården

Läs mer

Protokoll. Barn- och ungdomsnämnden

Protokoll. Barn- och ungdomsnämnden Barn- ungdomsnämnden 11-20 2 Budgetuppföljningar 2014... 6 Årsredovisning 2013... 7 Interkommunal ersättning 2014 - kommuner utanför GR... 8 Väsentlighets- riskanalys - internkontroll 2013 åtaganden...

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-08-28

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2014-08-28 Barn- och ungdomsnämnden Paragraf Ärendelista Sammanträdesdatum 2014-08-28 69 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2014 70 Budget skolskjuts 2015 71 Återremiss motion om förskola i Vallberga

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-10-22

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-10-22 Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2015-10-22 Ärendelista 100 Dnr 2015-000115 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2015 101 Dnr 2015-000170 Redovisning av huvudmannens systematiska kvalitetsarbete

Läs mer

Sammanträde med Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott

Sammanträde med Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Kallelse/Underrättelse Sammanträde med Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Tid: Tisdagen den 16 September 2014, kl 14:00-17:00 Plats: Bokö, barn- och ungdomskontoret Information och överläggningar

Läs mer

1 Resultatsammanställning läsåret 2017/ Ekonomisk uppföljning per den 31 juli Skolinspektionens tillsyn av Tyresö kommun 2018

1 Resultatsammanställning läsåret 2017/ Ekonomisk uppföljning per den 31 juli Skolinspektionens tillsyn av Tyresö kommun 2018 KALLELSE / UNDERRÄTTELSE 1 (16) Datum 2018-08-29 Tid 18:00 Plats Bollmora Ordförande Sekreterare Anki Svensson Carl Lidén Högselius Dagordning 1 Resultatsammanställning läsåret 2017/2018 2 Ekonomisk uppföljning

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Plats och tid Hörsalen kl. 13:00-14:00 ande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Maria Hedin (S) (ordförande), Malin Svan (C) (2:e vice ordförande), Åsa Engberg (L), Lennart Ohlsson (C), Göran

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden (10)

Barn- och ungdomsnämnden (10) Barn- och ungdomsnämnden 2014-04-23 1 (10) Plats och tid Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens tid Landeryds skola 13:00 16:15 Tommy Edenholm (KV) ordförande Magnus Rasmusson (S) vice

Läs mer

Protokoll. Barn- och ungdomsnämnden

Protokoll. Barn- och ungdomsnämnden Barn- ungdomsnämnden 56-67 2 Rapport om nuläge inom barnomsorgskön 2011-2014... 6 Personaltäthet för kommunala fristående förskolor, fritids pedagogisk omsorg 20127 SCB-statistik över personaltätheten

Läs mer

Protokoll. Barn- och ungdomsnämnden

Protokoll. Barn- och ungdomsnämnden Barn- ungdomsnämnden 68-82 2 68 Rapport om nuläge inom barnomsorgskön 2011-2014...6 69 Budgetuppföljningar 2012...7 70 Flerårsstrategi 2012-2014 för Barn- ungdomsnämnden...8 71 Resultat av GR:s webbenkät

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2017-06-28 Ärendelista 51 Dnr 2017-000061 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2017 52 Dnr 2017-000126 Skolskjutsplan 2017/2018 53 Dnr 2013-000246 Avbeställning

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden 1 (20) Plats och tid Bällstarummet, Kommunalhuset, Vallentuna, kl 19.00-21.00. Beslutande Ersättare Övriga närvarande Raimo Vuojärvi (M), ordförande, Malin Karlsson (FP), Irene Öman (M), Hans Heneby (M),

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum Barn- och ungdomsnämnden Paragraf Ärendelista Sammanträdesdatum 2015-03-26 32 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2015 33 Remiss visioner och mål för Laholms kommun 34 Barn- och ungdomsnämndens

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (11)

Barn- och utbildningsnämnden (11) Barn- och utbildningsnämnden 2017-04-18 1(11) Plats och tid: Stålvallaskolan, kl 9.00 12.00 Beslutande: Torbjörn Parling (S), ordförande Patrik Fornander (M) Olle Engström (S) Ann-Marie Rosö (S) Sune Frisk

Läs mer

Protokoll. Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Barn- ungdomsnämndens 180-187 2 Rapport om nuläge inom barnomsorg 2015...6 Budgetuppföljningar 2015...7 Interimistisk elev- omsorgspeng år 2016...8 Tillsyn i Alingsås kommun under Vt 2015-Skolinspektionen...9

Läs mer

Utbildningschef Roland Beijer Ekonomiadmin. chef Annika Hellberg Enhetschef kvalitet och utveckling Eva Lod 92-98 Nämndsekreterare Lotta Lann

Utbildningschef Roland Beijer Ekonomiadmin. chef Annika Hellberg Enhetschef kvalitet och utveckling Eva Lod 92-98 Nämndsekreterare Lotta Lann Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2009-08-18 Plats och tid för sammanträdet ande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vargmötet, Barn- och ungdomsförvaltningen,

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2016-09-22 Ärendelista 80 Dnr 2016-000076 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2016 81 Dnr 2016-000163 Remiss av förslag från barn- och ungdomskonferensen

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN. Sammanträdesprotokoll. Barn- och ungdomsnämndens förskoleutskott Plats och tid Åbyrummet kl 08:15-09:00

VALLENTUNA KOMMUN. Sammanträdesprotokoll. Barn- och ungdomsnämndens förskoleutskott Plats och tid Åbyrummet kl 08:15-09:00 1 (1) Plats och tid Åbyrummet kl 08:15-09:00 ande närvarande Johan Skog (M) (ordförande), Gustav Elfström (S) Övriga närvarande Martin From (Nämndsekreterare), Christina Persson (VC förskola), Jeanette

Läs mer

Bildningsnämnden 2015-05-18 1(14)

Bildningsnämnden 2015-05-18 1(14) Bildningsnämnden 2015-05-18 1(14) Plats och tid Kommunhuset, nämndrummet, kl. 13.00 16.15 Beslutande Lillemor Larsson (V) ordförande Birgitta Persson (S) ersätter Per Aspengren (S) Steinar Ruud (S) 73-82,

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2012-03-28 1(13)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2012-03-28 1(13) SAMMANTRÄDES Barn- och utbildningsnämnden 2012-03-28 1(13) Plats och tid Rörö Skola, klockan 16.00 18.30 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Ingvar Svensson

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2018-04-25 Ärendelista 39 Dnr 2018-000005 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning 40 Dnr 2017-000018 Yttrande över förstudie av utbyggnad av Glänningesjö

Läs mer

Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Tisdagen den 31 maj 2011, Vargmötet, barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna, kl

Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Tisdagen den 31 maj 2011, Vargmötet, barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna, kl 1 (18) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Tisdagen den 31 maj 2011, Vargmötet, barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna, kl. 08.30 10.30 Raimo Vuojärvi

Läs mer

Protokoll. Barn- och ungdomsnämnden Omedelbar justering

Protokoll. Barn- och ungdomsnämnden Omedelbar justering Barn- ungdomsnämnden 50 Omedelbar justering 2 50 Tillsyn i Alingsås kommun under Vt 2015-Skolinspektionen...6 3 Plats tid Rådhuset, Rådslaget Kl. 14.00-15.10 Paragrafer 50 Beslutande Leif Hansson (S) Jenny

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (17)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (17) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (17) Plats och tid Vargmötet, Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna, Kl. 09.16 11.40 ande Raimo Vuojärvi (M), ordförande, Roswitha Melzer (FP), Bodil Umegård

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Plats och tid Lilla sammanträdesrummet kl. 13:00-16:30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Maria Hedin (S) (ordförande), Malin Svan (C) (2:e vice ordförande), Åsa Engberg (L), Lennart

Läs mer

Tommy Edenholm (KV) ordf. Magnus Rasmusson (S) vice ordf. Stefan Yngstrand (FP), ,

Tommy Edenholm (KV) ordf. Magnus Rasmusson (S) vice ordf. Stefan Yngstrand (FP), , Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2011-09-14 1 (19) Plats och tid Barn- och ungdomsnämndens sammanträdesrum, kl. 13.00-17.15 Beslutande Tommy Edenholm (KV) ordf. Magnus Rasmusson (S) vice ordf. Stefan

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum Barn- och ungdomsnämnden Paragraf Ärendelista Sammanträdesdatum 2013-04-25 36 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning 2013 37 Genomlysning och omprövning av kommunala verksamheter 38 Remiss av motion

Läs mer

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 14 december 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningen,

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum Barn- och ungdomsnämnden Paragraf Ärendelista Sammanträdesdatum 2012-06-28 54 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2012 55 Handkassor och växelkassor inom barn- och ungdomsnämndens verksamhet

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden (8)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden (8) SAMMANTRÄDES Barn- och utbildningsnämnden 2012-10-24 1(8) Plats och tid Lejonet, Kommunhuset Öckerö, klockan 16.00 17.50 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Justering

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2015-05-21 Ärendelista 50 Budgetuppföljning 1 år 2015 51 Årsredovisning avseende fristående förskolor och fritidshem år 2014 52 Uppföljning av politiskt program

Läs mer

Datum 2012-03-13. Anders Öberg Marie Martinsson Kjell Gunnarsson Jan Arvidsson Gunilla Persson Peter Tillman (v) Ej 20, 22 samt 24 27

Datum 2012-03-13. Anders Öberg Marie Martinsson Kjell Gunnarsson Jan Arvidsson Gunilla Persson Peter Tillman (v) Ej 20, 22 samt 24 27 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Datum 2012-03-13 Sida 1(16) Plats och tid Sammanträdesrummet Utsikten, Hallsberg, kl 13.00 kl 16.30 Beslutande Ledamöter Siw Lunander (s) Ulf Ström (s) Suzana Madzo (s) Joakim Hedelind

Läs mer

Robert Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Eva-Marie Westerlund (s) Lars-Gunnar Andersson (s)

Robert Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Eva-Marie Westerlund (s) Lars-Gunnar Andersson (s) Barn- och utbildningsutskottet 2018-05-14 1 (16) Plats och tid Kommunkontoret Robertsfors 2018-05-14 kl. 13:00-15:30 Beslutande Robert Lindgren (s), ordförande Elisabeth Tängdén (c) Eva-Marie Westerlund

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (2) Utbildningsnämnden BEVIS. Kommunstyrelseförvaltningen 1(12) Paragrafer Sekreterare.

Sammanträdesprotokoll Blad 1 (2) Utbildningsnämnden BEVIS. Kommunstyrelseförvaltningen 1(12) Paragrafer Sekreterare. 1(12) Sammanträdesprotokoll Blad 1 (2) Plats och tid kommunhuset rum 293 kl 08.15 Beslutande Britta Bergström (S) Bror Sterner (S) Solweig Ericsson-Kurg (FP) Linda Hägglund (S) Clas-Göran Borrman (S) Lars

Läs mer

Kommunledningskontoret

Kommunledningskontoret 1(13) Plats och tid Kommunledningskontoret, kl 08.35-11.10 Beslutande Ledamöter Joanna Stridh (C), ordförande Lena Johansson (KD), vice ordförande Peter Jonsson (M) Barbro Aastrup (S) Rickard Möller (S)

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Plats och tid Lilla Sammanträdesrummet kl. 13:00-16:15 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Maria Hedin (S) (ordförande), Malin Svan (C) (2:e vice ordförande) Stigert Pettersson (Barn-

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2017-04-26 Ärendelista 32 Dnr 2017-000061 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2017 33 Dnr 2017-000097 Ekonomisk åtgärdsplan 34 Dnr 2017-000098 Riktlinjer

Läs mer

Sammanträdet inleds med utdelning av Kils kommuns pedagogpris 2015, kaffe och tårta

Sammanträdet inleds med utdelning av Kils kommuns pedagogpris 2015, kaffe och tårta BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-06-10 PLATS OCH TID Kommunkontoret, lokal Nedre Fryken, onsdag 10 juni 2015, kl. 15.00 OBS! Gemensamt möte med socialnämnden kl. 13.00-15.00

Läs mer

Sammanträdesprotokoll (14) Barn- och utbildningsnämnden

Sammanträdesprotokoll (14) Barn- och utbildningsnämnden Barn- och utbildningsnämnden 2015-11-25 1 (14) Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 14.00-16.30 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Svante Hanses (KOSA) ordförande Pelle Källs (KOSA) Anne-Christine

Läs mer

Gruppmöten på andra våningen i två konferensrum och i personalrum. Sekreterare. Ärende Beteckning Förslag

Gruppmöten på andra våningen i två konferensrum och i personalrum. Sekreterare. Ärende Beteckning Förslag Barn- och utbildningsnämnden 2014-10-07 Plats: Stora Dalslundskolans matsal i Åkarp Tid: 2014-10-14 kl. 19:00 Kl. 18:00 Gruppmöten på andra våningen i två konferensrum och i personalrum Vid eventuellt

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (12)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (12) VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 1 (12) Plats och tid Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna, Kl. 19.00-19.53 ande Ersättare Övriga närvarande Raimo Vuojärvi (M) ordförande, Hans Heneby (M), Jenny

Läs mer

Barn- och ungdomskontorets sammanträdesrum Kl. 13:00 15:30 Tommy Edenholm (KV) ordförande Magnus Rasmusson (S) vice ordförande Åsa Carlsson (FP)

Barn- och ungdomskontorets sammanträdesrum Kl. 13:00 15:30 Tommy Edenholm (KV) ordförande Magnus Rasmusson (S) vice ordförande Åsa Carlsson (FP) Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2013-05-15 1 (28) Plats och tid Beslutande Barn- och ungdomskontorets sammanträdesrum Kl. 13:00 15:30 Tommy Edenholm (KV) ordförande Magnus Rasmusson (S) vice ordförande

Läs mer

Fredrik Bergh barn- och utbildningschef, Lars-Erik Lindvall bitr. förvaltningschef, Ann- Katrin Öijwall nämndsekreterare. ...

Fredrik Bergh barn- och utbildningschef, Lars-Erik Lindvall bitr. förvaltningschef, Ann- Katrin Öijwall nämndsekreterare. ... Barn- och utbildningsnämnden 1 (9) Plats och tid Hellqvistsalen, kommunhuset, onsdagen den 15juni 2017, klockan 16.00 17.45. Ajournering 16.50-17.00. ande Monica Lindgren (S), Margareta Johansson (S),

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden (7)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden (7) SAMMANTRÄDES Barn- och utbildningsnämnden 2014-04-23 1(7) Plats och tid Lejonet, kommunhuset Öckerö, klockan 17.00 19.35 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Plats och tid IFO sammanträdesrum kl. 13:00-15:45 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Maria Hedin (S) (ordförande), Malin Svan (C) (2:e vice ordförande), Mikael Andersson (S) Stigert

Läs mer

Protokoll. Barn- och ungdomsnämnden. 18 oktober

Protokoll. Barn- och ungdomsnämnden. 18 oktober Barn- och ungdomsnämnden 18 oktober 2011 80-88 Barn- och ungdomsnämndens sammanträde 80 Budgetuppföljningar 2011 prognos per augusti 81 Budgetuppföljningar 2011 prognos per september 82 Upphävande av arbetsordning

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-04-23

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum 2015-04-23 Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2015-04-23 Ärendelista 40. Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2015 41. Remiss av förbättringsområden och ambitioner i handlingsprogram för skydd mot

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum

Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum Barn- och ungdomsnämnden Paragraf Ärendelista Sammanträdesdatum 2014-04-24 38 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2014 39 Ny ersättare handkassa 40 Förändring av ersättning/bidrag till andra

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2018-08-29 Ärendelista 66 Dnr 2018-000005 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning 67 Dnr 2018-000280 Nämndsplan och budget för år 2019 samt ekonomisk plan

Läs mer

Bengt Åström(s), ordförande Lars-Olle Olsson(s) Sven Sonesson(m) Lars-Anders Espert(sd)

Bengt Åström(s), ordförande Lars-Olle Olsson(s) Sven Sonesson(m) Lars-Anders Espert(sd) Sammanträdesdatum 2013-11-27 Sida 1 (11) Plats och tid Lilla Sess, kl. 8:30 12:15 Beslutande Bengt Åström(s), ordförande Lars-Olle Olsson(s) Sven Sonesson(m) Lars-Anders Espert(sd) Övriga närvarande Anders

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2015-08-27 Ärendelista 78 Dnr 2015-000115 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2015 79 Dnr 2015-000218 Budget skolskjuts 2016 80 Dnr 2015-000201 Plansamråd

Läs mer

Katja Larsson (M) ANSLAG/BEVIS

Katja Larsson (M) ANSLAG/BEVIS Barn- och ungdomsnämnden 2015-10-07 1 (19) Plats och tid Beslutande Övriga deltagare Hörsalen Kl. 13:00-15:30 Maria Hedin (S) ordförande Mensur Dushi (S) 1:e vice ordförande Malin Svan (C) 2:e vice ordförande

Läs mer

PROTOKOLL från 1(6) Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden 2012-03-22

PROTOKOLL från 1(6) Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden 2012-03-22 PROTOKOLL från 1(6) Plats och tid: Beslutande Tjänstgörande ersättare Ersättare: Personalföreträdare: Övriga: Utses att justera Ale Kommun kl 08:00 17:00 Boel Holgersson (C), ordf. Daniel Madsen (M) Ingela

Läs mer

Gunnar Crona, skolchef Per Kjöllerström, sekreterare Sanna Rickardsson, skolekonom Nelly Jansson (KD), 56 Annika Wernborg, 53-58

Gunnar Crona, skolchef Per Kjöllerström, sekreterare Sanna Rickardsson, skolekonom Nelly Jansson (KD), 56 Annika Wernborg, 53-58 1(15) Plats och tid KU-kontorets konferensrum 15.00 Beslutande Kristine Hästmark (M), ordförande Annie Fredriksen (S), 1:vice ordförande Daniel Karlsson (KD), 2:e vice ordförande Lizbeth Johansson (C)

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Plats och tid Lilla sammanträdesrummet kl. 13:00-15:00 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Maria Hedin (S) (ordförande), Ann-Christin Wendpaap (S) (1:e vice ordförande), Malin Svan

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Plats och tid Lilla sammanträdesrummet kl. 13:00-16:00 ande ledamöter Maria Hedin (S) (ordförande), Ann-Christin Wendpaap (S) (1:e vice ordförande), Malin Svan (C) (2:e vice ordförande), Lennart Ohlsson

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum 1 / 28 Plats och tid Lilla sammanträdesrummet kl. 13:00-15:30 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Utses att justera Maria Hedin (S) (ordförande), Malin Svan (C) (2:e vice ordförande), Lennart Ohlsson

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(10)

Sammanträdesprotokoll 1(10) Sammanträdesprotokoll 1(10) Plats och tid Kommunhuset, konferensrum Ferdinand B, klockan 15.00-15.50 ande Övriga närvarande Tove Winqvist (S), ordförande Jimmy Fredriksson (S) Karin Hurtig (V) Ylva Lundkvist

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Barn och utbildningsnämnden Administrativ enhet

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Barn och utbildningsnämnden Administrativ enhet 1 (8) Plats och tid Kommunkontoret, Foxen, 16.00 17.30 Beslutande Övriga närvarande Therése Gustafsson, Ordförande (L) Daniel Markstedt, V Ordförande (S) Benny Moberg (KD) Jörgen Berglund (M) Ulla-Britt

Läs mer

Protokoll. Utbildningsnämnden 2015-12-15 102-107

Protokoll. Utbildningsnämnden 2015-12-15 102-107 Utbildningsnämnden 102-107 2 102 Information och överläggningar......5 103 Remiss från Kommunstyrelsen - Kvalitetsstrategi för Alingsås kommun...6 104 Utbildningsnämndens Flerårsstrategi 2016-2018...8

Läs mer

Protokoll. Barn- och ungdomsnämnden 2013-05-28

Protokoll. Barn- och ungdomsnämnden 2013-05-28 Barn- ungdomsnämnden 53 63 2 Budgetuppföljningar 2013... 6 Uppföljning av tidigare granskningar av det systematiska arbetsmiljöarbetet samt upphandling inköp... 9 Personaltäthet för kommunala fristående

Läs mer

november 2014, Budget 2015, plan BUN 14/58 2 Barnbokslut, utredning BUN 13/130

november 2014, Budget 2015, plan BUN 14/58 2 Barnbokslut, utredning BUN 13/130 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-11-19 PLATS OCH TID Kommunkontoret, lokal Mellanfryken, onsdag 19 FÖREDRAGNINGSLISTA november 2014, 13.00 ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR

Läs mer

Plats och tid Asarumssalen, klockan 13:00 15:30, ajournering kl 14:30 14:55.

Plats och tid Asarumssalen, klockan 13:00 15:30, ajournering kl 14:30 14:55. sid 1 av 15 Plats och tid Asarumssalen, klockan 13:00 15:30, ajournering kl 14:30 14:55. Beslutande: Tobias Folkesson Ordförande (S) Susanne Olsson Vice Ordförande (S) Qristina Ribohn Ledamot (S) Mona

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Plats och tid Lilla sammanträdesrummet kl. 13:00-15:00 ande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Utses att justera Maria Hedin (S) (ordförande), Ann-Christin Wendpapp (S) (1:e vice ordförande),

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott

Socialnämndens arbetsutskott Sida 1 Beslutande organ Plats och tid Hovden Stadshuset, kl 08:30-11:00 Beslutande Jan Hallström (L), ordförande Sebastian Clausson (S), vice ordförande Björn Fagerlund (M), ledamot Leif Johansson (S),

Läs mer

Protokoll. Barn- och ungdomsnämnden 2011-06-14 52-64

Protokoll. Barn- och ungdomsnämnden 2011-06-14 52-64 Barn- och ungdomsnämnden 52-64 Barn- och ungdomsnämndens sammanträde 52 Budgetuppföljningar 2011 prognos per april 53 Budgetuppföljningar 2011 prognos per maj 54 Införande av digitala lärverktyg årskurs

Läs mer

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Karin Dahl-Strandin (s)

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2006-01-10 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Barn- och ungdomsförvaltningen, Tuna torg 2, 1 tr, Vallentuna tisdagen

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum 52 Plats och tid Kvidinge skola kl 1830-2100 Beslutande Per-Arne Håkansson (s), ordförande Ann-Louise Ekberg (c) Ingemar Öberg (m) Gull-Britt Svensson (s) Tore Håkansson (s) Ioana Cimpoeru

Läs mer

Protokoll. = pçåá~äå ãåçéå= = OMNOJMQJMP= = =PQJQO= = =

Protokoll. = pçåá~äå ãåçéå= = OMNOJMQJMP= = =PQJQO= = = pçåá~äå ãåçéå OMNOJMQJMP PQJQO Socialnämndens sammanträde Ansökan om tillfälligt serveringstillstånd MX-musikklubb 3 Ansökan om utökat serveringstillstånd Mei Wei 4 Samverkan om barn och ungdom med sammansatt

Läs mer

Stenbockskolans konferensrum, kl 13.30-14.35

Stenbockskolans konferensrum, kl 13.30-14.35 1(10) Plats och tid Beslutande Stenbockskolans konferensrum, kl 13.30-14.35 Ulf Eriksson (s), Ordförande Annsofi Ramevik (s) Sandra Sjöberg (s) Siv Friedmann Björk (c) Therese Leufvén (c), tjänstgörande

Läs mer

Bildningsnämnden (16)

Bildningsnämnden (16) Bildningsnämnden 2016-10-24 1(16) Plats och tid Kommunhuset, nämndrummet kl. 13.00 Beslutande Lillemor Larsson (V) ordförande Per Aspengren (S) Anders Englund (S) Jan-Olof Hesselstedt (V) Anne-Marie Johansson

Läs mer

Protokoll. Barn- och ungdomsnämnden Omedelbar justering

Protokoll. Barn- och ungdomsnämnden Omedelbar justering Barn- och ungdomsnämnden 26 Omedelbar justering Barn- och ungdomsnämndens sammanträde 26 Plansamråd, förslag till detaljplan för Västra Bodarna, förskola vid Soldatvägen Plats och tid Barn- och ungdomskontoret,

Läs mer

Protokoll. Barn- och ungdomsnämnden

Protokoll. Barn- och ungdomsnämnden Barn- ungdomsnämnden 90-98 2 90 Rapport om nuläge inom barnomsorg 2016... 6 91 Budgetuppföljningar 2016... 7 92 Interimistisk elev- omsorgspeng år 2017... 8 93 Pedagogisk måltid 2017... 9 94 Personaltäthet

Läs mer

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00

Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 1(19) Plats och tid Kommunkontoret onsdagen den 21 november 2018 kl. 08:30-14:00, ajournering för lunch 12:15-13:00 Beslutande Se särskild förteckning sid 2 Övriga Se särskild förteckning sid 2 Justeringens

Läs mer

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott

Protokoll. Miljöskyddsnämndens arbetsutskott 1 2 Plats och tid Gesällen, Sveagatan 12, Alingsås Paragrafer 15-20 kl. 14:00-16:50 Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Lady France Mulumba (KD) (ordförande) Anna Hansson

Läs mer

1 Redovisning av barnomsorgskön BUN 16/39. 2 Aktuell information BUN 16/33. 3 Verksamhetsplan BUN 16/34. 4 Ekonomisk uppföljning BUN 15/69

1 Redovisning av barnomsorgskön BUN 16/39. 2 Aktuell information BUN 16/33. 3 Verksamhetsplan BUN 16/34. 4 Ekonomisk uppföljning BUN 15/69 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2016-04-20 PLATS OCH TID Kommunkontoret, lokal Nedre Fryken, onsdag 20 april 2016, 15.00 18.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare

Läs mer

Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott. stadshuset, lokal Kasen, kl13:30-14:40

Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott. stadshuset, lokal Kasen, kl13:30-14:40 Plats och tid Ledamöter Ersättare Övriga stadshuset, lokal Kasen, kl13:30-14:40 Stefan Skoglund (S), ordförande Lars-Olof Laxrot (V), l :e vice ordförande Elving Andersson (C), 2:e vice ordförande (M)

Läs mer

PROTOKOLL

PROTOKOLL Tid och plats Beslutande Ledamöter Ersättare Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Måndag 4 april 2016 kl. 17.00 19.45, konferensrum Yngern, kommunhuset Peter Ohlsson (m), ordförande Jan Linderhielm (np),

Läs mer

62 Justering och fastställande av föredragningslistan 63 Delårsbokslut augusti 2017 med helårsprognos Yttrande till Mål och budget

62 Justering och fastställande av föredragningslistan 63 Delårsbokslut augusti 2017 med helårsprognos Yttrande till Mål och budget Protokoll 2 av 2 Innehåll 62 Justering och fastställande av föredragningslistan 3 63 Delårsbokslut augusti 2017 med helårsprognos 4 64 Yttrande till Mål och budget 2018-2020 5 65 Förskolan Nalle Puh byter

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(16)

Sammanträdesprotokoll 1(16) Sammanträdesprotokoll 1(16) Plats och tid Kommunhuset, sessionssalen, klockan 15.00 17.00 ande Övriga närvarande Tove Winqvist (S), ordförande Rickard Gillman (S) Karin Hurtig (V) Nancy Ibarra (V) Ylva

Läs mer

Barn- och utbildningskontoret, Heby, måndag 7 september, kl 8.00. Sekreterare Paragrafer 65-76 ANSLAG/BEVIS

Barn- och utbildningskontoret, Heby, måndag 7 september, kl 8.00. Sekreterare Paragrafer 65-76 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Barn- och utbildningskontoret, Heby, kl 08.15 13.00 Beslutande Tomas Bergström (FP), ordförande Rickert Olzon (M) Rose-Marie Isaksson (S) Göran Hillbom (C) Linda

Läs mer

Kerstin Fors-Mattsson, skolchef Carola Hansson, sekreterare Helen Isaksson, rektor, 27. Wivi-Anne Mulk (Sv) ANSLAG / BEVIS

Kerstin Fors-Mattsson, skolchef Carola Hansson, sekreterare Helen Isaksson, rektor, 27. Wivi-Anne Mulk (Sv) ANSLAG / BEVIS Plats och tid: Sammanträdesrum 3, kommunhuset, Jokkmokk, klockan 09.30 11.40 Beslutande ledamöter: Sven Holmqvist (S), ordförande Tord Larsson (S), v ordf Johan Agetoft (S) Anna-Karin Jonsson Kvist (S)

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(16) Plats och tid Alléskolan, kl.13.30-16.30 Beslutande Ledamöter Mira Wedenberg, M, ordförande Sirvan Mostafaey, S, vice ordförande Emmelie Rexhell, S Astrid-Marie Jonsson,

Läs mer

Familjecentralens sammanträdesrum Kl. 13:00-15:50 Maria Hedin (S) ordförande Mensur Dushi (S) Lennart Ohlsson (C) tjänstgörande ersättare

Familjecentralens sammanträdesrum Kl. 13:00-15:50 Maria Hedin (S) ordförande Mensur Dushi (S) Lennart Ohlsson (C) tjänstgörande ersättare Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 2015-09-23 1 (25) Plats och tid Beslutande Övriga deltagare Familjecentralens sammanträdesrum Kl. 13:00-15:50 Maria Hedin (S) ordförande Mensur Dushi (S) Lennart

Läs mer

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Klicka på denna ruta för att komma till barn- och ungdomsnämndens arbetsutskotts kallelser.

MÖTESPROTOKOLL Mötesdatum Klicka på denna ruta för att komma till barn- och ungdomsnämndens arbetsutskotts kallelser. Plats och tid Lilla sammanträdesrummet kl. 13:00-16:00 Beslutande ledamöter Maria Hedin (S) (ordförande), Malin Svan (C) (2:e vice ordförande), Iréne Andersson (S) Övriga närvarande Stigert Pettersson

Läs mer

Protokoll. Kultur- och fritidsnämnden

Protokoll. Kultur- och fritidsnämnden Kultur- fritidsnämnden 1-5 2 1.Information överläggningar... 5 2. Kultur- fritidsnämndens flerårsstrategi 2017-2019... 6 3. Inriktning för Alingsås museum... 8 4. Fyllnadsval av ordförande vice ordförande

Läs mer

Kommunkontoret kl 14.00 16.25

Kommunkontoret kl 14.00 16.25 1(10) Plats och tid Kommunkontoret kl 14.00 16.25 Beslutande Lars Ottosson, (PF) ordförande Lina Löfberg, (M) 1:e vice ordförande Kent Holmer, (S) 2:e vice ordförande Kim Svitzer, (PF) ledamot Marianne

Läs mer

Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott

Protokoll. Socialnämndens arbetsutskott Socialnämndens 30-37 2 30 Tillsynsplaner för serveringstillstånd, försäljning av receptfria läkemedel och försäljning av tobak och folköl...5 31 Ansökan om serveringstillstånd - Åkantens restaurang och

Läs mer

Tina Andersson (m) tjänstgörande Daniel Markstedt (s) tjänstgörande Annika Andersson (s) ej tjänstgörande

Tina Andersson (m) tjänstgörande Daniel Markstedt (s) tjänstgörande Annika Andersson (s) ej tjänstgörande 1(11) Plats och tid Kommunkontoret, Silen, kl. 16.00-18.30 Beslutande Ledamöter Annika Holmstrand (c) ordförande Karl-Erik Andersson (c) Anna Moberg (m) Annika Sahlin (fp) Therese Gustafsson (fp) Birger

Läs mer

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 08. Kultur- och utbildningsnämnden (11) Marianne Sand Wallin (S)

MELLERUDS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Nr 08. Kultur- och utbildningsnämnden (11) Marianne Sand Wallin (S) Nr 08 Kultur- och utbildningsnämnden 2018-09-26 1(11) Tid och plats onsdagen den 26 september 2018, klockan 08.30 12.00, i Dalslandsrummet Beslutande Ledamöter Rune Stenén, ordf. (C) Henrik Sandberg (MP)

Läs mer

Kultur- och utbildningsutskottet

Kultur- och utbildningsutskottet PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(13) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2018-12-18, kl 09.00 17.00 Beslutande Evgeny Krakov (S) Linda Jonsson (V) Veronica Andersson (FS), 74 Övriga närvarande Övriga

Läs mer

Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Datum 2003-04-22 Plats och tid för sammanträdet Barn- och ungdomsförvaltningen, Tuna torg 2, 1 tr, Vallentuna tisdagen den 22 april 2003 kl 17:00-19:00 Jerker Sjögren

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum

Barn- och ungdomsnämnden. Ärendelista. Sammanträdesdatum Barn- och ungdomsnämnden Sammanträdesdatum 2016-06-23 Ärendelista 63 Dnr 2016-000076 Budgetuppföljning och ekonomisk redovisning år 2016 64 Dnr 2015-000287 Plansamråd - ändring av detaljplan för del av

Läs mer

Tomas Bergström (L), ordföranden Rickert Olzon (M) Rose-Marie Isaksson (S) Göran Hillbom (C) Anders Kihl (KD) Britt Nilsson (S) Marie Lindström (S)

Tomas Bergström (L), ordföranden Rickert Olzon (M) Rose-Marie Isaksson (S) Göran Hillbom (C) Anders Kihl (KD) Britt Nilsson (S) Marie Lindström (S) - Plats och tid Fagerudd, Enköping, kl 10:00 12:30 Beslutande Tomas Bergström (L), ordföranden Rickert Olzon (M) Rose-Marie Isaksson (S) Göran Hillbom (C) Anders Kihl (KD) Britt Nilsson (S) Marie Lindström

Läs mer