Sammanfattning Finansdepartementet Bostadsenheten STOCKHOLM

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Sammanfattning Finansdepartementet Bostadsenheten STOCKHOLM"

Transkript

1 Finansdepartementet Bostadsenheten STOCKHOLM Remissyttrande över SOU 2000:44 Byggkostnadsdelegationens betänkande Från byggsekt till byggsektor Finansdepartementet har med remiss inbjudit BYSAM att lämna synpunkter på rubricerade betänkande. Sammanfattning Byggsektorn är en viktig kraft i hela vår ekonomi, inte minst vad avser sysselsättning och exportintäkter. Sektorn är också en förutsättning för att skapa en effektiv infrastruktur och en god uthållig livsmiljö. Frågor rörande bostadsbyggande och boendekostnad är politiskt oerhört centrala varför de självklart förtjänar ett stort intresse. Frågeställningarna är och kommer att vara i fokus i synnerhet som de direkt berör konsumenten samt har en direkt påverkan på den ekonomiska utvecklingen i termer av exempelvis bostadsbrist. Boendekostnaden representerar normalt en tredjedel av den disponibla inkomsten. Den utgör följaktligen en av de viktigare frågorna för konsumenten. Själva byggkostnaden måste sättas in i ett helhetsperspektiv tillsammans med de långsiktiga förvaltnings och driftskostnaderna för att rätt spegla boendekostnaden. Det är viktigt och naturligt att från tid till annan självkritiskt granska sina respektive verksamheter i ljuset av en väl fungerande marknad samt kritiska och krävande konsumenter. Byggkostnadsdelegationen har därvid haft ett vällovligt och ambitiöst syfte att beskriva en komplex och omfattande byggsektor med speciellt fokus på bostadsbyggkostnader och dess drivkrafter. Låt vara att den utmålade delaktigheten förbigicks och den viktiga förankringen således dessvärre uteblev. Betänkandet kan dock bli avstamp för en kreativ och konstruktiv process med sektorns parter med mål att lägga grunden för den framtida byggsektorn baserat på kundnytta, en fri marknad samt kunskap. Postadress Gatuadress Telefon Telefax Box 5501 Industrihuset / S Stockholm Storgatan 19

2 2 BYSAM:s budskap Vi behöver ett ökat bostadsbyggande för att inte hindra tillväxt Ge konsumenten alternativ och valfrihet Låt en sund och konkurrensutsatt marknad få tillgodose kundens behov Öka tempot i harmoniseringen och integrationen inom EU vad avser produktkrav, standardisering, certifiering och ömsesidig handel på lika villkor Stöd nödvändig FoU för att ge grund till kompetensförsörjning samt utveckling BYSAM:s medlemsföretag: Tar ansvar för att öka kunskap och kompetens i sektorn Utvecklar produkter och dess distribution en förutsättning för ett industrialiserat byggande Skapar en effektiv och lönsam byggmaterialindustri till gagn för konsument, företag och samhälle Byggmaterialindustrin, BYSAM BYSAM är ett nätverk för organisationerna inom byggsektorns material- och komponentindustri. Vi koordinerar gemensamma intressen i samhällsdebatten och näringslivsfrågor viktiga för hela denna industrisektor. Vi arbetar i projektform. En referensgrupp med deltagande av ca 15 organisationer och dess medlemsföretag har sedan byggkostnadsdelegationen tillsattes diskuterat och haft dialog med delegationen, dess utredare och kansli. Materialindustrin behöver samverka både inbördes och med andra delar av byggsektorn för att utvecklas och bevaka gemensamma intressen i Sverige och internationellt. En redan inledd önskvärd avreglering, minskad statlig inblandning och den successivt ökade europeiska integrationen gör denna samverkan än mer angelägen. Materialindustrin marknadsför naturligen en mångfald av produkter. Här återfinns som exempel färger, lim, VA och VVSutrustning. Stommaterial baserade på betong, trä, stål, plast, glas, gips och isoleringsmaterial. Färdiga produkter som golv, dörrar, fönster, kök, inredningssnickerier mm. Tillsammans långt över produkter. Byggmaterialindustrin i Sverige utgör ca 2 4 % av BNP och består av ca 6000 företag. Dessa producerar för ca 70 miljarder SEK, importerar för ca 30 miljarder SEK och exporterar för ca 50 miljarder SEK. Flertalet av företagen är små och medelstora lokaliserade på landsorten där viktig sysselsättning skapas.

3 3 Delbranscherna har därför stor betydelse för sysselsättning utanför tillväxtregionerna. Med en utveckling mot allt högre grad av systemtänkande och komponentbaserat byggande resulterar detta i att en större del av arbetsvolymen kan förläggas utanför själva byggplatsen till gagn för byggkostnadsutvecklingen och kvaliteten på byggprojekten. Byggmaterialindustrin har genom att öka sin export kunnat undvika delar av den negativa utveckling i form av minskad marknad som under slutet av 1980-talet och hela huvuddelen av 90-talet drabbade många företag. Byggmaterialindustrin är till vissa delar en kapitalintensiv processindustri, där höga krav ställs på teknisk kompetens, produktutveckling och forskning. Hela byggsektorn utgör en stor och viktig del av landets ekonomi. Årsomsättningen beräknas till ca 400 miljarder SEK avseende investeringar, reparation, underhåll, drift och förvaltning. Direkt och indirekt sysselsatta är ca personer, vilket är 11 % av den samlade arbetskraften i Sverige. Såväl investeringar som antal sysselsatta förväntas öka de närmaste åren på grund av ökat byggande. Byggsektorn har över företag, av vilka de flesta är små. BYSAMS medverkan i delegationens arbete Byggkostnadsdelegationen tillsattes och påbörjade sitt arbete redan I uppdraget angavs bl.a. att delegationen aktivt skulle arbeta för långsiktigt sänkta produktions- och förvaltningskostnader för bostäder i samarbete med byggsektorns aktörer. Under delegationens första två år påkallades materialindustrins medverkan enbart i en diskussion med delegationen och övriga delar av byggsektorn om önskan att skapa ett statistiskt uppföljningssystem vars syfte skulle vara att motverka s k vinstöverflyttningar mellan byggsektorns delsektorer. En, som det förefaller, ganska olämplig och omöjlig uppgift i en öppen marknadsekonomi. Byggmaterialindustrin utsattes för hård kritik. Det var dock kritik baserad på obsolet statistik. Byggmaterialpriserna pekades ut som den stora boven. Av statistiken framgick dock inte de verkliga priserna utan istället bruttopriserna. Flera faktorer gör att den statistik som använts är tämligen ointressant och missvisande. Några experter från materialindustrin inbjöds inte till delegationens arbete.

4 4 Under 1999 förändrades attityden och en konstruktiv dialog inleddes mellan BYSAM och delegationen. För framtiden är det viktigt att man från statsmakten bejakar det faktum att vi har en bred och kompetensstark byggmaterial bransch som kommer att få ta en allt större del av den framtida byggprocessen. En konstruktiv och framåtsyftande dialog med våra branscher kring viktiga frågor och inför avgörande beslut är en god start på en fortsatt positiv utveckling av byggsektorn till gagn för konsument, samhällsekonomi och miljö. Övergripande synpunkter på utredningen Delegationens förslag För tydlighetens skull är en grundläggande reflexion den att delegationens arbete i mångt och mycket nästan helt inriktats på bostadsbyggande. Denna är en viktig del men ur total kostnadsaspekt dock en mindre del, i synnerhet vad avser nybyggande. Eftersom det politiskt kanske är intressantare att belysa just bostadsbyggande kan man förstå den valda inriktningen men det fångar alltså inte hela byggandet. Delegationens ca 70 förslag och rekommendationer till branschens aktörer, kommuner, myndigheter, högskolor, konsumenter och regeringen m.fl. är en uppräkning och försök till att lyfta fram exempel på frågor där behov av förändringar, utveckling eller problem finns inom bygg- och förvaltningssektorn. Många av förslagen går att instämma i. Flertalet av dessa är dock enligt BYSAM sådant, som redan pågår inom många myndigheter och hos andra aktörer i sektorn utifrån bl.a. affärsmässiga eller andra motiv och initiativ. BYSAM instämmer i delegationens uppfattning om att staten har en stor och viktig roll att spela för att ge byggsektorn väl utformade varaktiga och tydliga spelregler. Dessa spelregler bör dock utformas i nära samverkan med andra länder och kunna tillämpas på en så fri och öppen marknad som möjligt utan snedvridande statliga subventioner. Spelreglerna bör också vara enkla, långsiktiga och entydiga. Som framkommit är det en stor och komplex sektor som under de senaste åren dessutom vart inne i extrema konjunktursvängningar beroende på både dramatiska makroekonomiska förändringar som politiskt initierade förändringar av förutsättningarna för bygginvesteringar.

5 5 För närvarande råder dock en positiv utveckling vad avser byggande generellt, låt vara om det är starkt koncentrerat till de fåtal tillväxtregioner som finns inom landet. Men fortfarande byggs det för lite, speciellt vad avser bostäder. Med referens till aktuell statistik från Boverket är situationen i dag så kritisk att detta faktum kan hindra Sveriges tillväxt vilket är mycket allvarligt. Uppdraget och uppföljningen Delegationens uppdrag som det är formulerat i fem huvudpunkter är i hög grad ambitiöst och omfattande: Främja nytänkande Initiera nya planerings och upphandlingsformer Skapa ett statistiskt system för övervakning av vinstöverflyttning Verka för att eliminera tekniska och administrativa hinder för lägre byggkostnader Verka för långsiktigt ökad konkurrens på byggmarknaden Med en ganska bred och vag målformulering är det svårt att avgöra hur väl målen uppfyllts. Säkert är att det är en totalt sett stor och mycket komplex sektor. Utgångspunkterna för uppdraget var dessutom delvis baserade på förlegad och felaktig statistik och med en förutfattad mening om var problemen låg. De extrema svängningar som dessutom byggandet i stort och bostadsbyggandet i synnerhet genomlevt under 90 talet ger inte någon god grund för saklig analys. Många av utredningens initiativ och förslag är dock vällovliga och får ses som en del i en större process. Det är också viktigt att hela sektorn engageras om en förändring skall komma till stånd. Exempel finns från bland annat miljöarbetet inom sektorn där konkreta resultat uppnåtts. Byggkostnader och dess utveckling Generella synpunkter på pris- och kostnadsutvecklingen för byggmaterial Priserna på byggmaterial har inte ökat i den utsträckning som offentlig statistik och BKD påstår. En viss ökning över index har skett, men vid en djupare analys av statistiken har den befunnits innehålla många felkällor. För flera materialslag har enligt producenterna t o m priserna de facto i stort sett legat still och inte ökat mer än andra varor under de åtta år som statistiken avser.

6 6 BYSAM har vid flera seminarier med BKD och i andra sammanhang pekat på felkällorna i statistiken. De viktade faktorprisindex, som i dag fortfarande används och redovisas i Byggindex för flerbostadshus, grundar sig på de byggmetoder som tillämpades i början av 80-talet. Sedan dess har stora förändringar skett vad gäller leverantörernas åtaganden och entreprenörernas val av byggmetoder, vilket förklarar varför vissa byggmaterial till synes ökat mer än andra kostnader. Bl a har det inneburit att fel varor ingår i urvalet. Många experter anser att nuvarande index är föråldrat och måste ses över och förändras. Förädling och åtgärder för ökad prestanda och funktion för produkterna kan till väsentlig del förklaras av att många prestationer som tidigare utfördes på byggarbetsplatsen nu utförs på fabrik eller av maskiner och utrustning som ingår i leverantörernas åtaganden. Förädlingsarbetet har med andra ord flyttats över från byggplatsen till byggmaterialindustrin utan att detta påverkat det viktade kostnadsändringsindexet, d v s faktaprisindexets, innehåll. Genom förändrade byggmetoder ökar produktiviteten i byggprocessen samtidigt som de totala byggkostnaderna sänks. Samtidigt bidrar vi till att förkorta byggtiderna, effektivisera kapitalanvändningen, sänka byggplatsomkostnaderna och byggplatsens lönekostnader. Denna utveckling medför givetvis en högre kostnad, nominellt sett, för byggmaterialen men en lägre totalkostnad när de återstående arbetena på byggplatsen också räknats in. Ur kostnadssynpunkt får dessvärre denna överföring av arbete dessutom en hävstångseffekt genom de skatter och avgifter vi har i Sverige, vilket också negativt påverkar byggmaterialindustrins kostnader i det viktade indexet. Skatter och samhällets pålagor, lönekostnader, arbetsrätten, språket och olika detalj- och plankrav från stat, kommun, myndigheter m fl fördyrar också i slutändan priset på varan. Att Sverige är glest befolkat och har höga transportkostnader p g a t ex långa avstånd, högt bensinpris mm påverkar också. Som tidigare nämnts är BYSAM starkt engagerat i arbetet inom Byggsektorns Kretsloppsråd och det fortsatta arbetet med att skapa förutsättningar för ett i äkta mening uthålligt samhälle. Byggsektorn är oerhört viktig i detta sammanhang eftersom en stor del av samhällets investeringar går över denna sektor. Vi har ett långsiktigt ansvar eftersom byggnation inte bara är fråga om

7 7 kortsiktiga kostnader i samband med själva investeringen utan dessutom resulterar i en lång brukar/förvaltningsfas som ur miljösynpunkt har den allra största betydelsen. Det kan därvid finnas konflikter mellan ett alltför kortsiktigt perspektiv på själva investeringskostnaden och en lågsiktig brukarfas där materialval och byggsätt i högsta grad påverkar förvaltningsfasen ur både miljö som kostnadssynpunkt. Erfarenheterna från arbetet med kretsloppsfrågorna måste därvid beaktas och en helhetssyn anläggas där investeringskostnad och de långsiktiga brukarkostnader samt de över tiden totala miljökonsekvenserna inkluderas. BYSAM stöder utredningens förslag att ge Boverket i uppdrag att förbättra statistiken av bostadsbyggandet. Uppdraget bör dock genomföras i nära samverkan med SCB och sektorns övriga parter. Kommunala kostnader och avgifter BYSAM bifaller utredningens förslag och rekommendationer vad avser åtgärder mot höga och ökade kommunala kostnader och avgifter. Den brist på byggmark som speciellt återfinns i tillväxkommunerna måste åtgärdas för att inte hämma tillväxt. Konkurrensfrågor Utredningen föreslår skärpt konkurrensbevakning av byggsektorn mm. Vår delsektor likt andra verkar under såväl svenska som europeiska och internationella konkurrensregler. Någon extra bevakning utöver detta förefaller överflödig. Enligt vår uppfattning sker redan idag ett aktivt samarbete och ömsesidig diskussion mellan materialindustrin och konkurrensverket avseende bl a tolkning av konkurrenslagstiftningen och dess konsekvenser. Utredningen påpekar även att konkurrens skall råda i samtliga led i byggsektorns värdekedja. Man påtalar bristen på pristransparens och tydliga och mätbara mervärden i värdekedjan. BYSAM vill här framhålla att vi generellt stöder ökad samverkan och en öppen redovisning av rabatter och material-, komponentoch systempriser. Kommunerna har en avgörande roll vad avser byggande. Det är särskilt vikigt att dessa tar det ansvar som därvid följer i egenskap av beställare samt att de kraftfullt politiskt och i praktiken verkar för en öppen och fri marknad.

8 8 Byggmaterial- och komponentindustrin i Sverige deltar på olika nivåer aktivt i den nödvändiga omstrukturering och utveckling av bygg- och förvaltningssektorn som pågår europeiskt, internationellt och i Sverige. Vi lever redan i en global ekonomi och miljö. Sverige är inte den skyddade ankdam som ibland politiskt görs gällande. Importkonkurrensen ökar. På de marknader där olika material påstås ha en monopol- och oligopolsituation är verkligheten ofta den att konkurrens råder gentemot likvärdiga alternativa material och lösningar på den relevanta marknad på vilken företagen konkurrerar. Vi känner därför inte igen delegationens påstående att sektorn f n skulle vara i en situation med statisk konkurrens. Det rimmar dåligt med verkligheten och BYSAM:s uppfattning. Låt svensk och europeisk byggmarknad utvecklas i så fri och öppen konkurrens som möjligt utan inblandning av statliga regleringar eller subventioner. Statliga generella eller selektiva stimulansåtgärder på marknaden riskerar snarare att suboptimera och snedvrida konkurrensen än att få igång ett effektivt och rationellt byggande. Branschen bejakar europeisk och internationell harmonisering. Frivilliga produktkrav överenskomna mellan marknadens alla intressenter inkl näringsidkarna har erfarenhetsmässigt visat sig ha mindre risk att vara handelshinder än när nationella myndigheter eller stater utarbetar och implementerar regler. Det är bl.a. därför EU-kommissionen och medlemsstaterna inom den inre marknaden givit standardiseringen i uppdrag att inom ramen för Byggproduktdirektivet utarbeta gemensamma tekniska specifikationer och provningsmetoder i form av europeiska harmoniserade funktionsstandarder. Det gynnar dessutom innovationer och förhindrar/försvårar att diskriminera import i enlighet med handelns regler om likabehandling och ickediskriminering. De flesta europeiska länder är även på gång med krav på redovisning av t ex byggprodukters miljöegenskaper, s k byggvarudeklarationer eller miljövarudeklarationer för byggvaror. Byggsektorn arbetar gemensamt för och förordar frivillig deklaration av miljöegenskaper hos byggvaror styrt av kundernas och marknadens önskemål och krav. Marknadens förtroende för tillverkaren och vad t ex byggvaran skall användas till får avgöra om egenskaperna deklareras av tillverkaren själv eller av ett mer objektivt oberoende tredjepartsorgan. FoU, utbildning och innovationer Kunskap är ett ledord genom hela utredningen vilket byggmaterialsektorn ställer sig helt bakom. Konkret måste detta

9 9 innebära att byggsektorn måste fortsätta att vara ett prioriterat område vad gäller statens satsningar på forskning och utveckling. De senaste årens tendenser till neddragningar av byggrelaterad forskning står dåligt i klang med det behov av både ny som bättre spridd befintlig kunskap. BYSAM bejakar BKD:s bedömning att samhället nu bör satsa resurser långsiktigt på forskning, utbildning och kompetenshöjande åtgärder. Ökad kunskap och mer FoU hos alla aktörer i byggprocessen behövs, liksom ökat miljömedvetande. Kan Sverige som nation bibehålla och utveckla ett gediget byggkunnande har vi goda möjligheter till export av både kunnande, byggvaror mm. Vi vill här understryka vikten av att främja ett gott innovativt klimat inom byggsektorn vilket tillsammans med aktiva företag ger grunden till nya idéer och produkter. Det faktum att ett stort antal av företagen inom vår delsektor är att betraka som s.k. SME-företag förstärker behovet och vikten av resurser för att på ett systematiskt sätt stödja produktutveckling och kunskapsuppbyggnad inom denna del av sektorn. FoU inom materialindustrins företag och forskningsinstitut har väsentligen ägnats frågor om egenskaper och utveckling av material samt produkt- och processutveckling. De tekniska högskolorna har svarat för grundforskning och grundläggande kunskapsuppbyggnad. Byggsektorn genomgår nu i många avseenden omfattande förändringar. Ett stort antal utredningar ger alla samma bild av krav på ny kunskap. Förändringarna innebär en ny syn på såväl marknader, produkter och processer som aktörernas roller, hjälpmedel och kompetensutveckling. Behoven och kraven gäller bl a ny kunskap och teknik för ökad kvalitet och funktion, miljöanpassning, resurseffektivisering, återvinning/återanvändning, beständighet, hälso- och innemiljöfrågor mm i ett snabbt framväxande kretsloppssamhälle. IT-utvecklingen, internationaliseringen och industrins fortsatta införande och tillämpning av IT-tekniken för styrning av processer, prefab och ytterligare industrialisering av arbetsmetoder mm är andra områden. Dessa förändringar gäller självklart också i stor utsträckning industrin som därtill genomgått omfattande rationaliseringar och internationella sammanslagningar. En stor del av materialindustrin ägs i dag av utländska intressen med huvudkontor och FoU i andra länder. Det innebär också nya förutsättningar och nya krav på sektorns FoU-verksamhet. Behovet av ny FoU av tvärfacklig art med inriktning mot övergripande frågor och krav på ökat FoUengagemang motiverar gemensamma insatser.

10 10 Behovet förstärks av att FoU alltmer är ett viktigt, för att inte säga nödvändigt, konkurrensmedel för att byggmaterial- och komponentindustrin i Sverige skall fortsatt kunna utvecklas och bedriva verksamhet. BYSAM får också i detta sammanhang peka på att bygg- och förvaltningssektorn står i begrepp att bilda BIC, Byggsektorns Innovationscentrum, som en kraftsamling för forskning och förnyelse med internationella ambitioner. Förslaget har tagits fram i en utredning initierad av IRECO och genomförd med stöd från BFR och KK-stiftelsen (se rapporten Byggsektorns InnovationsCentrum för en effektiv och lönsam byggsektor). BIC skall verka för nödvändiga förändringar i riktning mot helhetssyn på bygg- och förvaltningsprocessen och ett innovativt klimat. Genom engagemang hos företagsledningar och aktivt deltagande i projekt kan nya vägar prövas och förtroende byggas upp mellan köpare och säljare i olika led i kedjan byggherre-konsultentreprenör-materialtillverkare. Målet är att åstadkomma en kostnadseffektivare bygg- och fastighetssektor med fokus på funktion, kundnytta och ett uthålligt byggande. Avsikten är att BIC skall bli en katalysator för nödvändiga förändringar i byggprocessen och i företagens sätt att arbeta. En mycket viktig förutsättning för att BIC skall bli framgångsrikt är dock att det vid samverkande högskolor och industriforskningsinstitut finns en tillräcklig kompetensbas med långsiktigt inriktad grundläggande forskning om t ex olika materials egenskaper och funktioner. Byggherrar och även slutliga konsumenter bör ta ökat ansvar och ställa tuffare krav på alla led. BYSAM stöder och välkomnar en sådan utveckling. Byggsektorns aktörer kommer frivilligt tvingas att arbeta mer kundorienterat och därmed bättre tillfredsställa kundens önskemål och krav. BYSAM bejakar och arbetar för en snabb utveckling mot mer industrialisering och förädling av byggvaror i byggprocessen. Byggmaterialindustrin ger förutsättningar och är själva motorn för ett så kallat industriellt byggande. Genom den snabba utveckling mot system och komponentlösningar levererade av materialindustrin realiseras begreppet. För BYSAM Mikael Eliasson Ordf i Referensgruppen till Byggkostnadsdelegationen Hans Ewander

Byggmaterialindustrierna, BYSAM

Byggmaterialindustrierna, BYSAM 1 Finansdepartementet Bostadsenheten 103 33 STOCKHOLM Remissyttrande över SOU 2002:115 Byggkommissionens betänkande Skärpning gubbar Finansdepartementet har med remiss 2003-01-21 inbjudit BYSAM att lämna

Läs mer

Utdrag från kapitel 1

Utdrag från kapitel 1 Utdrag från kapitel 1 1.1 Varför en bok om produktionsutveckling? Finns det inte böcker om produktion så att det räcker och blir över redan? Svaret på den frågan är både ja och nej! Det finns många bra

Läs mer

Byggmaterialindustrierna. - en viktig näring för Sverige -

Byggmaterialindustrierna. - en viktig näring för Sverige - Byggmaterialindustrierna - en viktig näring för Sverige - Ett samhälle blir aldrig färdigbyggt Nya vägar, skolor och bostäder har i alla tider setts som tecken på välstånd och framsteg. Byggnader och infrastruktur

Läs mer

Pressmeddelande från Formas och BIC

Pressmeddelande från Formas och BIC Pressmeddelande från Formas och BIC 2002-12-12 Nytt samarbete mellan Formas och BIC Formas och BIC har idag undertecknat ett samarbetsavtal. De kommer att arbeta för att svensk byggforskning ska få en

Läs mer

September 2003. Frågor och svar om Byggmaterialindustrierna. Allmänt:

September 2003. Frågor och svar om Byggmaterialindustrierna. Allmänt: Frågor och svar om Byggmaterialindustrierna Allmänt: Vad är byggmaterialindustrierna? Byggmaterialindustrierna består av 3300 företag i femtontalet olika branscher som levererar allt från betong, trä och

Läs mer

Boverkets rapport Klimatdeklaration av byggnader (2018:23)

Boverkets rapport Klimatdeklaration av byggnader (2018:23) 2018-12-14 Dnr 494/2018 1 (6) Näringsdepartementet n.remissvar@regeringskansliet.se Boverkets rapport Klimatdeklaration av byggnader (2018:23) N2018/04684/BB Sammanfattning Konkurrensverket är positivt

Läs mer

Ökat bostadsbyggande och samordnade miljökrav genom enhetliga och förutsägbara byggregler (SOU 2012:86)

Ökat bostadsbyggande och samordnade miljökrav genom enhetliga och förutsägbara byggregler (SOU 2012:86) Till: Socialdepartementet 103 33 Stockholm YTTRANDE Ökat bostadsbyggande och samordnade miljökrav genom enhetliga och förutsägbara byggregler (SOU 2012:86) SABOs synpunkter SABO instämmer i regeringens

Läs mer

Remissvar Utrikesdepartementet Enheten för främjande och EU:s inre marknad Stockholm

Remissvar Utrikesdepartementet Enheten för främjande och EU:s inre marknad Stockholm Datum 2016-01- 134 Vår referens UD201509859/FIM Utrikesdepartementet Enheten för främjande och EU:s inre marknad 103 39 Stockholm Remissvar Almega AB har beretts tillfälle att lämna remissvar över Meddelande

Läs mer

Yttrande över slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén SOU 2017:1

Yttrande över slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén SOU 2017:1 Regeringskansliet Näringsdepartementet Yttrande över slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén SOU 2017:1 För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd

Läs mer

Stärkta handelsmöjligheter med ackreditering och standarder

Stärkta handelsmöjligheter med ackreditering och standarder SWEDAC INFO 18:3 Stärkta handelsmöjligheter med ackreditering och standarder Swedac har på regeringens uppdrag tagit fram rapporten Starkare Sverige med öppna system. Rapporten är ett bidrag till regeringens

Läs mer

Svensk export och internationalisering Utveckling, utmaningar, företagsklimat och främjande (SOU 2008:90) Remiss från Utrikesdepartementet

Svensk export och internationalisering Utveckling, utmaningar, företagsklimat och främjande (SOU 2008:90) Remiss från Utrikesdepartementet PM 2008: RI (Dnr 305-2465/2008) Svensk export och internationalisering Utveckling, utmaningar, företagsklimat och främjande (SOU 2008:90) Remiss från Utrikesdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artiklarna 121.2 och 148.4,

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artiklarna 121.2 och 148.4, 29.7.2014 SV Europeiska unionens officiella tidning C 247/127 RÅDETS REKOMMENDATION av den 8 juli 2014 om Finlands nationella reformprogram 2014, med avgivande av rådets yttrande om Finlands stabilitetsprogram

Läs mer

Verksamhetsplan för Sveriges Hamnar 2014

Verksamhetsplan för Sveriges Hamnar 2014 Verksamhetsplan för Sveriges Hamnar 2014 Innehållsförteckning Inledning... 1 Sveriges Hamnars vision... 1 Verksamhetsidé... 2 Omvärldsförutsättningar... 2 Sveriges Hamnars förutsättningar... 2 Kortsiktiga

Läs mer

Verksamhetsplan 2018

Verksamhetsplan 2018 Verksamhetsplan 2018 Föreningen Sveriges Järnvägsentreprenörer Vi bidrar till samhällsnyttan! En samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning för medborgarna och näringslivet

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2976 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft

Motion till riksdagen: 2014/15:2976 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft Kommittémotion Motion till riksdagen: 2014/15:2976 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft Sammanfattning Hela Sveriges utvecklingskraft, tillväxtpotential och sysselsättningsmöjligheter

Läs mer

Verksamhetsplan SWEDTRAIN 2018

Verksamhetsplan SWEDTRAIN 2018 Verksamhetsplan SWEDTRAIN 2018 Syfte med verksamheten SWEDTRAIN är branschorganisationen för företag som är verksamma inom Sveriges järnvägsindustrier. SWEDTRAIN arbetar för att stärka järnvägsindustrins

Läs mer

Yttrande över Finansdepartementets remiss av betänkande digitalförvaltning.nu, SOU 2017:23

Yttrande över Finansdepartementets remiss av betänkande digitalförvaltning.nu, SOU 2017:23 Yttrande 1(4) Kommunledningskontoret Handläggare IT-chef Britt-Inger Berntsson Telefon 0522-69 70 77 britt-inger.berntsson@uddevalla.se Yttrande över Finansdepartementets remiss av betänkande digitalförvaltning.nu,

Läs mer

Vad vill Moderaterna med EU

Vad vill Moderaterna med EU Vad vill Moderaterna med EU Förstärka Miljö och Fredsfrågan Underlätta för handel Bekämpa internationell brottslighet Varför skall jag som Eksjöbo intressera mig för EU och rösta i EU valet Våra exporterande

Läs mer

3 förslag för en världsledande hälso- och sjukvård och en stark Life Science-sektor i Sverige

3 förslag för en världsledande hälso- och sjukvård och en stark Life Science-sektor i Sverige 3 förslag för en världsledande hälso- och sjukvård och en stark Life Science-sektor i Sverige 3 förslag för en världsledande hälso- och sjukvård och en stark Life Science-sektor i Sverige Förbättra patienternas

Läs mer

Konsekvensutredning 2010-08-30

Konsekvensutredning 2010-08-30 Konsekvensutredning 2010-08-30 Diarienummer 2010-4106 Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om aerosolbehållare 1 Problembeskrivning I vissa av EU:s medlemsstater har det

Läs mer

Energimyndighetens föreskrifter om energikartläggning i stora företag

Energimyndighetens föreskrifter om energikartläggning i stora företag Till: Energimyndigheten Box 310 631 04 Eskilstuna REMISSYTTRANDE Energimyndighetens föreskrifter om energikartläggning i stora företag SABOs synpunkter Allmänt SABOs medlemsföretag de allmännyttiga kommunala

Läs mer

Byggherrens roll för innovationer i byggsektorn. Construction Management

Byggherrens roll för innovationer i byggsektorn. Construction Management Byggherrens roll för innovationer i byggsektorn Innovationsbegreppet Innovationsprocess Idé/uppfinning + Utveckling + Implementering = Innovation Innovationer Brett spann på vad innovationer är Radikala

Läs mer

Kommittédirektiv. Utredning om tredjepartstillträde till fjärrvärmenäten. Dir. 2009:5. Beslut vid regeringssammanträde den 22 januari 2009

Kommittédirektiv. Utredning om tredjepartstillträde till fjärrvärmenäten. Dir. 2009:5. Beslut vid regeringssammanträde den 22 januari 2009 Kommittédirektiv Utredning om tredjepartstillträde till fjärrvärmenäten Dir. 2009:5 Beslut vid regeringssammanträde den 22 januari 2009 Sammanfattning av uppdraget En utredare ska närmare analysera förutsättningarna

Läs mer

Ekonomi Sveriges ekonomi

Ekonomi Sveriges ekonomi Ekonomi Sveriges ekonomi Ekonomi = Att hushålla med det vi har på bästa sätt Utdrag ur kursplanen för grundskolan Mål som eleverna ska ha uppnått i slutet av det nionde skolåret. Eleven skall Ha kännedom

Läs mer

Beställarrollen i ett industriellt byggande i trä

Beställarrollen i ett industriellt byggande i trä Stockholm 22-23 oktober 2009 Susanne Engström susanne.engstrom@ltu.se Projektledare: Lars Stehn Industripartners: AB Fristad Bygg Flexator AB Fristadbostäder AB HSB Göteborg Projektet Beställarrollen Varför

Läs mer

Mikroplaster i kosmetiska produkter och andra kemiska produkter ett regeringsuppdrag.

Mikroplaster i kosmetiska produkter och andra kemiska produkter ett regeringsuppdrag. 2018-08-15 1(6) Miljö- och Energidepartementet Att: Jerker Forssell 103 33 Stockholm E-post: m.registrator@regeringskansliet.se, jerker.forssell@regeringskansliet.se Remissyttrande Mikroplaster i kosmetiska

Läs mer

Vision och övergripande mål 2010-2015

Vision och övergripande mål 2010-2015 Vision och övergripande mål 2010-2015 Beslut: Högskolestyrelsen, 2009-12-17 Revidering: - Dnr: DUC 2009/1139/10 Gäller fr o m: 2010-01-01 Ersätter: Dalauniversitetet akademi och yrkesliv i partnerskap.

Läs mer

Ditt och mitt Indexator

Ditt och mitt Indexator Indexators filosofi 2 Ditt och mitt Indexator INDEXATOR har alltid jobbat med visioner och strategier. Dessa finns nedskrivna och ska verka som ett stöd i verksamhetens beslutsfattande på alla nivåer.

Läs mer

Innovativa små och medelstora företag - Sveriges framtid

Innovativa små och medelstora företag - Sveriges framtid Innovativa små och medelstora företag - Sveriges framtid Varför behövs en strategi för småföretag? Sverige behöver fler nya och växande företag Stort behov av att satsa på innovationer En kraftsamling

Läs mer

Tjänsteföretagen och den inre marknaden

Tjänsteföretagen och den inre marknaden November 2005 Tjänsteföretagen och den inre marknaden Denna rapport bygger på en SCB-undersökning av företagens kunskaper om och attityder till den inre marknaden som gjorts på uppdrag av Kommerskollegium

Läs mer

Vad innebär EMU för handeln och dess företag?

Vad innebär EMU för handeln och dess företag? Vad innebär EMU för handeln och dess företag? Thomas Eulau, EMU-ansvarig Svensk Handel Dataföreningens EMU-seminarium Näringslivets Hus, Stockholm 28 april 2003 Svensk Handel är en medlemsorganisation

Läs mer

SOU 2017:1 För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd

SOU 2017:1 För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar tillväxt och välfärd 2017-04-04 1(6) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se n.remisser.hl@regeringskansliet.se Remissyttrande SOU 2017:1 För Sveriges landsbygder en sammanhållen politik för arbete, hållbar

Läs mer

ENKÄT OM INTERNATIONALISERING OCH HANDELSHINDER

ENKÄT OM INTERNATIONALISERING OCH HANDELSHINDER ENKÄT OM INTERNATIONALISERING OCH HANDELSHINDER Svarsanvisningar: Vi ber er först fylla i allmän information om ert företag. Därefter har enkäten delats i två delar. I den första delen ber vi er besvara

Läs mer

Svensk trämekanisk industris position och utveckling

Svensk trämekanisk industris position och utveckling Svensk trämekanisk industris position och utveckling Mikael Eliasson IVA/KSLA seminarium Trämekanisk industri i en globaliserad värld Stockholm, 9 april 2019 Kanske snarare bränslet till den verkliga motorn!

Läs mer

Näringslivsprogram

Näringslivsprogram Sid 1 (6) Näringslivsprogram 2018 2020 Med Gävle menas Gävle Kommun Näringslivsprogrammet baseras på att Gävle Kommun i grunden tror på den enskilde entreprenörens förmåga och näringslivets kraft att främja

Läs mer

Byggkravsutredningen - tre delar

Byggkravsutredningen - tre delar Byggkravsutredningen - tre delar Kommunala särkrav på bostäders tekniska egenskaper dvs sinsemellan olika kommunala krav som går utöver nationella föreskrifter Delat byggansvar Byggfelsförsäkringen Särkraven

Läs mer

ÄNDRINGSFÖRSLAG

ÄNDRINGSFÖRSLAG EUROPAPARLAMENTET 2014-2019 Utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd 9.12.2014 2014/0000(INI) ÄNDRINGSFÖRSLAG 162-181 Förslag till betänkande Ildikó Gáll-Pelcz (PE541.454v01-00) Styrning av

Läs mer

Dokumenttyp Dokumentnummer Sida UTKAST D-LFV 2007-1(5) Upprättad av Godkänd Datum Ver.rev Referens Henrik Littorin, 011-19 23 63 2007-04-23 00.

Dokumenttyp Dokumentnummer Sida UTKAST D-LFV 2007-1(5) Upprättad av Godkänd Datum Ver.rev Referens Henrik Littorin, 011-19 23 63 2007-04-23 00. UTKAST D-LFV 27-1(5) Utkast till Luftfartsstyrelsens bidrag till regeringens Uppdrag att utarbeta inriktningsunderlag inför den långsiktiga infrastrukturplaneringen för perioden 219 FLYGETS UTVECKLING

Läs mer

Sundbybergs stads näringslivspolicy 1

Sundbybergs stads näringslivspolicy 1 KOMMUNKONTORET 2013-04-05 1 (5) Sundbybergs stads näringslivspolicy 1 Övergripande mål Grunden för välfärd för Sundbybergs stads invånare är en hållbar och långsiktig ekonomisk tillväxt. Företagandet är

Läs mer

Yttrande över Trafikverkets förslag till plan för införandet av ERTMS i Sverige 2015-2025

Yttrande över Trafikverkets förslag till plan för införandet av ERTMS i Sverige 2015-2025 2015-09-14 Er ref: trafikverket@trafikverket.se, ertms@trafikverket.se Karolina Boholm Diarienr: TRV 2015/63202 Remissvar ERTMS 2015-2025 karolina.boholm@skogsindustrierna.org Trafikverket 08-762 72 30

Läs mer

Konkurrensen i den svenska livsmedelsbranschen. Sammanfattning

Konkurrensen i den svenska livsmedelsbranschen. Sammanfattning Konkurrensen i den svenska livsmedelsbranschen Sammanfattning KF granskar den svenska marknaden för kött En välfungerande marknad är en förutsättning för att konsumenten ska kunna påverka utbudets kvalitet

Läs mer

Ta steget in i SIS värld

Ta steget in i SIS värld Ta steget in i SIS värld Innehåll Vår värld är din värld 5 Vad är en standard och standardisering? 7 Det här är SIS 9 Nyttan med standarder 11 Internationell standardisering 13 Standardiseringsarbete

Läs mer

Bostadsmarknaden i ett historiskt perspektiv BRITT-MARIE JOHANSSON, SOCIOLOGISKA INSTITUTIONEN

Bostadsmarknaden i ett historiskt perspektiv BRITT-MARIE JOHANSSON, SOCIOLOGISKA INSTITUTIONEN Bostadsmarknaden i ett historiskt perspektiv BRITT-MARIE JOHANSSON, SOCIOLOGISKA INSTITUTIONEN Bostadsmarknaden Olika tidsperioder olika drivkrafter som styrt bostadsmarknaden Sociala situationen Politik

Läs mer

REMISSVAR NYBYGGARKOMMISSIONENS RAPPORT EN BOSTADSPOLITISK AGENDA FÖR SVERIGE

REMISSVAR NYBYGGARKOMMISSIONENS RAPPORT EN BOSTADSPOLITISK AGENDA FÖR SVERIGE 1 (5) Agneta Dreber Göran Persson Olle Wästberg REMISSVAR NYBYGGARKOMMISSIONENS RAPPORT EN BOSTADSPOLITISK AGENDA FÖR SVERIGE Föreliggande rapport har inte sänts på remiss men HSB Riksförbund anser att

Läs mer

Åtgärder för en enklare byggprocess

Åtgärder för en enklare byggprocess Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:2413 av Markus Wiechel (SD) Åtgärder för en enklare byggprocess Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

Samhällets ekonomi Familjens ekonomi Ekonomi = hushållning Budget = uppställning över inkomster och utgifter Bruttoinkomst = lön innan skatt Nettoinkomst = lön efterskatt Disponibel inkomst = nettoinkomst

Läs mer

Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland

Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland 2008 undertecknades en nationell överenskommelse mellan regeringen, Sveriges kommuner och Landsting och organisationer från den idéburna

Läs mer

Kommittédirektiv. Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag. Dir. 2010:55. Beslut vid regeringssammanträde den 12 maj 2010

Kommittédirektiv. Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag. Dir. 2010:55. Beslut vid regeringssammanträde den 12 maj 2010 Kommittédirektiv Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag Dir. 2010:55 Beslut vid regeringssammanträde den 12 maj 2010 Sammanfattning En särskild utredare ska underlätta införandet av en ny planoch

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens villkor och verklighet 2014 1 Kort om undersökningen En av Europas största enkätundersökningar till företag Ger svar på hur företag upplever sin verklighet inom en rad områden som tillväxt,

Läs mer

Byggbranschen behöver stabilitet och vill bekämpa svartjobben - förläng ROT-avdraget!

Byggbranschen behöver stabilitet och vill bekämpa svartjobben - förläng ROT-avdraget! Byggbranschen behöver stabilitet och vill bekämpa svartjobben - förläng ROT-avdraget! Byggbranschen har sedan början av nittiotalet haft en turbulent tid. Från 1991 till 1998 krympte branschen med ca 30

Läs mer

Näringslivsprogram 2014-2015

Näringslivsprogram 2014-2015 Näringslivsprogram 2014-2015 Programmet har sin utgångspunkt i Måldokument med handlingsplaner 2014, fastställt av fullmäktige. I dokumentet anges bland annat inriktningsmål för att förbättra förutsättningarna

Läs mer

Yttrande över betänkandet Gestaltad livsmiljö

Yttrande över betänkandet Gestaltad livsmiljö YTTRANDE Datum 2016-02-29 Diarienummer 430-3676-15 1(5) Johan Gråberg Enheten för samhälle och kulturmiljö 010-2239227 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Gestaltad livsmiljö

Läs mer

Ett naturligt steg för Sverige. Dags för euron

Ett naturligt steg för Sverige. Dags för euron Ett naturligt steg för Sverige 2002 Dags för euron Produktion: Herlin Widerberg Tryck: Tryckmedia Stockholm Tolv länder i Europa har infört den gemensamma valutan euro. 300 miljoner människor har därmed

Läs mer

FÖRSLAG TILL RESOLUTION

FÖRSLAG TILL RESOLUTION EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Plenarhandling 15.5.2012 B7- /2012 FÖRSLAG TILL RESOLUTION till följd av frågan för muntligt besvarande B7- /2012 i enlighet med artikel 115.5 i arbetsordningen om sysselsättningsaspekter

Läs mer

Datum Yttrande över betänkandet Likvärdiga förutsättningar - Översyn av den kommunala utjämningen, (SOU 2011:39)

Datum Yttrande över betänkandet Likvärdiga förutsättningar - Översyn av den kommunala utjämningen, (SOU 2011:39) KS 8 2011-09-07 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Malmberg Jan Datum 2011-08-30 Diarienummer KSN-2011-0354 Kommunstyrelsen Yttrande över betänkandet Likvärdiga förutsättningar - Översyn av den kommunala

Läs mer

Yttrande över Innovationsupphandling (SOU 2010:56) (Ert Dnr: N2010/6152/FIN

Yttrande över Innovationsupphandling (SOU 2010:56) (Ert Dnr: N2010/6152/FIN Näringsdepartementet 103 33 Stockholm 2010-12-22 Maria Sandqvist maria.sandqvist@teknikforetagen.se 08-782 09 30 Yttrande över Innovationsupphandling (SOU 2010:56) (Ert Dnr: N2010/6152/FIN Sammanfattning

Läs mer

Företagsklimatet i Oskarshamn

Företagsklimatet i Oskarshamn Oskarshamn den 25 oktober 2006 Företagsklimatet i Oskarshamn Vi har på olika sätt tagit del av Svenskt Näringslivs kartläggning av företagsklimatet i Oskarshamn. Och enligt vår uppfattning är det inte

Läs mer

Byggmaterialindustrin som motor i utvecklingen av svenskt byggande

Byggmaterialindustrin som motor i utvecklingen av svenskt byggande Byggmaterialindustrin som motor i utvecklingen av svenskt byggande april 2005 Foto Thomas Henrikson s. 4, Staffan Trägårdh s. 6, Patrik Berglund s. 13, Mona Ekelöf s. 14 Layout Fantasiskafferiet Tryck

Läs mer

Byggkostnader i ett internationellt perspektiv

Byggkostnader i ett internationellt perspektiv Byggkostnader i ett internationellt perspektiv Den låga nybyggnadsnivån, och den därmed växande bostadsbristen, har tillsammans med diskussionen om höga byggkostnader, medfört att debatten om bygg- och

Läs mer

#4av5jobb. Skapas i små företag. FYRBODAL

#4av5jobb. Skapas i små företag. FYRBODAL #4av5jobb Skapas i små företag. FYRBODAL Rapport Juli 2014 Innehållsförteckning Småföretagarna håller krisorterna under armarna........ 3 Jobben kan bli fler om politikerna vill..3 Sverige totalt.....

Läs mer

NÄRINGSLIVSSTRATEGI STRÖMSUNDS KOMMUN

NÄRINGSLIVSSTRATEGI STRÖMSUNDS KOMMUN SAMMANFATTNING Strömsunds Kommun skall präglas av framtidstro och goda förutsättningar för ett rikt och mångfacetterat näringsliv. NÄRINGSLIVSSTRATEGI Strömsunds kommun 2016 STRÖMSUNDS KOMMUN Innehåll

Läs mer

Stärkt immaterialrätt för fler jobb och växande företag

Stärkt immaterialrätt för fler jobb och växande företag Kommittémotion Motion till riksdagen 2016/17:3151 av Lars Hjälmered m.fl. (M) Stärkt immaterialrätt för fler jobb och växande företag Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som

Läs mer

#4av5jobb. Skapas i små företag. VÄSTERBOTTEN

#4av5jobb. Skapas i små företag. VÄSTERBOTTEN #4av5jobb Skapas i små företag. VÄSTERBOTTEN Rapport Juli 2014 Innehållsförteckning arna håller krisorterna under armarna........ 3 Jobben kan bli fler om politikerna vill..3 Sverige totalt..... 4 Om undersökningen

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om ökad kommunal planläggning för bostadsbyggande och ökat utbud av markanvisningar (S 2014:07)

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om ökad kommunal planläggning för bostadsbyggande och ökat utbud av markanvisningar (S 2014:07) Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen om ökad kommunal planläggning för bostadsbyggande och ökat utbud av markanvisningar (S 2014:07) Dir. 2014:130 Beslut vid regeringssammanträde den 4 september

Läs mer

Remissvar: Goda affärer en strategi för hållbar offentlig upphandling (SOU 2013:12)

Remissvar: Goda affärer en strategi för hållbar offentlig upphandling (SOU 2013:12) Upphandlingscentrum Helen Widin 2013-05-24 LiÖ 2013-369 1 (4) Socialdepartementet Remissvar: Goda affärer en strategi för hållbar offentlig upphandling (SOU 2013:12) Landstinget i Östergötland (LiÖ) har

Läs mer

Principer för kommunala insatser på bredbandsområdet

Principer för kommunala insatser på bredbandsområdet Principer för kommunala insatser på bredbandsområdet En sund konkurrens leder till att varor och tjänster utvecklas gynnsamt för konsumenterna. Detta gäller även bredbandsmarknaden. Dan Sjöblom, generaldirektör

Läs mer

Vem betalar inte i tid?

Vem betalar inte i tid? RAPPORT Vem betalar inte i tid? EN UNDERSÖKNING OM BETALNINGSTIDERNAS UTVECKLING BETALNINGSTIDER Innehåll Inledning... 1 Bakgrund... 2 Svenska Teknik&Designföretagen tycker... 3 Resultatredovisning och

Läs mer

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18)

Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för brukaren (SOU 2008:18) YTTRANDE Vårt dnr 08/2336 Styrelsen 2008-09-26 Ert dnr S2008/2789/ST Avd för vård och omsorg Gigi Isacsson Socialdepartementet 103 33 STOCKHOLM Evidensbaserad praktik inom socialtjänsten till nytta för

Läs mer

Bo Rydén, Håkan Sköldberg, Kjerstin Ludvig

Bo Rydén, Håkan Sköldberg, Kjerstin Ludvig Fyra (prel.) aktörsscenarier Fyra olika sätt för värmemarknadens aktörer att hantera de sammansatta och komplexa problem som en hållbar utveckling innebär. Bo Rydén, Håkan Sköldberg, Kjerstin Ludvig 2016-04-05

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens villkor och verklighet 2014 Transport & magasinering 1 Kort om undersökningen En av Europas största enkätundersökningar till företag Ger svar på hur företag upplever sin verklighet inom en rad

Läs mer

Kommittédirektiv. Delegation om villkor för idéburna organisationer inom den offentliga hälsooch sjukvården och äldreomsorgen. Dir.

Kommittédirektiv. Delegation om villkor för idéburna organisationer inom den offentliga hälsooch sjukvården och äldreomsorgen. Dir. Kommittédirektiv Delegation om villkor för idéburna organisationer inom den offentliga hälsooch sjukvården och äldreomsorgen Dir. 2006:42 Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2006. Sammanfattning

Läs mer

2012-06-01 1(9) Rapport 28/5 29/5. Workshop för att formulera de övergripande målen för svenskt vattenbruk. Processledare: Lisa Renander, GoEnterprise

2012-06-01 1(9) Rapport 28/5 29/5. Workshop för att formulera de övergripande målen för svenskt vattenbruk. Processledare: Lisa Renander, GoEnterprise 2012-06-01 1(9) Rapport 28/5 29/5 Workshop för att formulera de övergripande målen för svenskt vattenbruk 2012-06-01 2(9) Vattenbruket i Sverige är en liten näring trots att potentialen är betydande och

Läs mer

Remiss: Nya regler om upphandling SOU 2014:51 och Ds 2014:25

Remiss: Nya regler om upphandling SOU 2014:51 och Ds 2014:25 Datum Er referens S2014/5303/RU Vår referens 2014-09-30 Stefan Holm Socialdepartementet Enheten för upphandlingsrätt 103 33 Stockholm Remiss: Nya regler om upphandling SOU 2014:51 och Ds 2014:25 Almega

Läs mer

#4av5jobb. Skapas i små företag. VÄRMLAND

#4av5jobb. Skapas i små företag. VÄRMLAND #4av5jobb Skapas i små företag. VÄRMLAND Rapport Juli 2014 Innehållsförteckning Småföretagen ryggraden i ekonomin.......... 3 Jobben kan bli fler om politikerna vill..3 Sverige totalt..... 4 Om undersökningen

Läs mer

Vad är SIS och standardisering? SIS tre produktområden. Vad? Hur? SIS Förlag. Oktober 2005

Vad är SIS och standardisering? SIS tre produktområden. Vad? Hur? SIS Förlag. Oktober 2005 Vad? Hur? SIS Förlag Vad är SIS och standardisering? Oktober 2005 SIS tre produktområden SIS, Swedish Standards Institute En kund till SIS kan: påverka standarders inriktning och innehåll få tillgång till

Läs mer

LÖNSAMMARE BYGGPROCESS

LÖNSAMMARE BYGGPROCESS Stockholm i juni 2008 Fyra röster om vägen mot en LÖNSAMMARE BYGGPROCESS Den 11 juni arrangerade Svensk Byggtjänst och BQR, Rådet för byggkvalitet, en branschträff på temat Mot en lönsammare byggprocess.

Läs mer

Remissvar: Slutrapport om receptbelagda läkemedel utanför förmånen Dnr: S2014/3698/FS)

Remissvar: Slutrapport om receptbelagda läkemedel utanför förmånen Dnr: S2014/3698/FS) Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se Stockholm 1 september 2015 Remissvar: Slutrapport om receptbelagda läkemedel utanför förmånen Dnr: S2014/3698/FS) Socialdepartementet

Läs mer

Samhällsekonomi. Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla. Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder

Samhällsekonomi. Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla. Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder Samhällsekonomi Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla Nationalekonomi Hushåll Företag Land Globalt, mellan länder Samhällsekonomi Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushålla

Läs mer

Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Martin Forsell (VägV) m fl. om att minska byggkostnader

Yttrande till kommunstyrelsen över motion av Martin Forsell (VägV) m fl. om att minska byggkostnader Tjänsteutlåtande Till fastighetsnämnden 2017-09-25 Diarienummer 4146/17 Analys och utredning Stephan Cedergren Telefon: 368 12 14 E-post: stephan.cedergren@fastighet.goteborg.se Yttrande till kommunstyrelsen

Läs mer

Strategiskt innovationsområde inom BIM och GIS

Strategiskt innovationsområde inom BIM och GIS Strategiskt innovationsområde inom BIM och GIS Olle Samuelson IQ Samhällsbyggnad/OpenBIM Pontus Bengtson WSP/OpenBIM IQ Samhällsbyggnads roll och verksamhet Neutral nod och katalysator för sektorsövergripande

Läs mer

AER Sverige 15 april 2011. Fredrik Åstedt

AER Sverige 15 april 2011. Fredrik Åstedt AER Sverige 15 april 2011 Linnéa Lundström Fredrik Åstedt Prioriterade EU-frågor för SKL 2011 - Reformen av EU:s budget och sammanhållningspolitik - Europa 2020-strategins genomförande - Nylanseringen

Läs mer

Yttrande över betänkandet Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet

Yttrande över betänkandet Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet Yttrande Dnr 16-0096 12 januari 2017 TCO Yttrande över betänkandet Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet har fått möjlighet att yttra sig till TCO angående slutbetänkandet från Entreprenörskapsutredningen

Läs mer

MODERNT TRÄBYGGANDE - UTVECKLING OCH DRIVKRAFTER FALUN 150616 SUSANNE RUDENSTAM

MODERNT TRÄBYGGANDE - UTVECKLING OCH DRIVKRAFTER FALUN 150616 SUSANNE RUDENSTAM MODERNT TRÄBYGGANDE - UTVECKLING OCH DRIVKRAFTER FALUN 150616 SUSANNE RUDENSTAM DET MODERNA TRÄBYGGANDET Ett klimatpositivt, förnybart och resurseffektivt byggande med optimerad förtillverkning och logistik.

Läs mer

Logistikk og tilretteleggning. Effektiviserar byggandet - ett helhetsgrepp. Trondheim

Logistikk og tilretteleggning. Effektiviserar byggandet - ett helhetsgrepp. Trondheim 1 Logistikk og tilretteleggning Fredrik Friblick, Prolog Bygglogistik AB Trondheim 100105 Prolog utvecklar och implementerar nyskapande metoder och verktyg för lönsamt samhällsbyggande Fredrik Friblick

Läs mer

2013-05-03. Storgatan 19 Box 5501 114 85 Stockholm telefon 08-783 84 21 info@byggmaterialindustrierna.se

2013-05-03. Storgatan 19 Box 5501 114 85 Stockholm telefon 08-783 84 21 info@byggmaterialindustrierna.se Remissvar avseende Energimyndighetens rapport Implementering av artikel 7 i energieffektiviseringsdirektivet, Energimyndighetens beräkningar och förslag med kompletteringar och Finansdepartementets promemoria

Läs mer

Företagens villkor och verklighet 2014

Företagens villkor och verklighet 2014 Företagens villkor och verklighet 2014 Kultur, nöje & fritid 1 Kort om undersökningen En av Europas största enkätundersökningar till företag Ger svar på hur företag upplever sin verklighet inom en rad

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2603 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft

Motion till riksdagen 2015/16:2603 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2603 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa

Läs mer

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige

Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Smart industri - En nyindustrialiseringsstrategi för Sverige Christina Nordin Avdelningschef Näringsliv och villkor Industrins betydelse för tillväxt, samhällsutveckling och välstånd i förnyat fokus Industrin

Läs mer

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Bilaga 1 till regeringsbeslut 2 2018-02-01 Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Det civila samhället är en omistlig del

Läs mer

Överenskommelse. om grunderna för samarbete mellan Örebro läns landsting och de idéburna organisationerna i Örebro län ÖREBRO LÄNS LANDSTING

Överenskommelse. om grunderna för samarbete mellan Örebro läns landsting och de idéburna organisationerna i Örebro län ÖREBRO LÄNS LANDSTING ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ledningskansliet Överenskommelse om grunderna för samarbete mellan Örebro läns landsting och de idéburna organisationerna i Örebro län 1 2 Innehåll Varför en överenskommelse 4 Hur

Läs mer

Samhällets ekonomi Familjens ekonomi Ekonomi = hushållning Budget = uppställning över inkomster och utgifter Bruttoinkomst = lön innan skatt Nettoinkomst = lön efterskatt Disponibel inkomst = nettoinkomst

Läs mer

Riktlinje kring hantering av statligt stöd

Riktlinje kring hantering av statligt stöd Beslut Datum Diarienr 2018-11-20 2018/00216 1(6) GD-nummer 2018/00003-85 Riktlinje kring hantering av statligt stöd Syfte med riktlinjen Denna riktlinje beskriver översiktligt reglerna om statligt stöd

Läs mer

CMB:s FORSKNINGSSATSNING

CMB:s FORSKNINGSSATSNING CMB:s FORSKNINGSSATSNING TILL PER ERIK JOSEPHSONS MINNE 5 miljoner per år i 5 år till forskning och innovation NU BYGGER VI VIDARE Sedan 2011 har CMB genomfört en framgångsrik uppväxling av verksamheten

Läs mer

INTERNATIONELL RESURSFÖRDELNING

INTERNATIONELL RESURSFÖRDELNING INTERNATIONELL RESURSFÖRDELNING Varför handlar länder med varandra? Vad bestämmer handelsstrukturen? Vilka effekter får handel på produktion och priser i ett land? Vilka effekter får handel på välfärden

Läs mer

Yttrande över delbetänkande, På jakt efter den goda affären SOU 2011:73

Yttrande över delbetänkande, På jakt efter den goda affären SOU 2011:73 Ert datum Er beteckning, referens Registrator Socialdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över delbetänkande, På jakt efter den goda affären SOU 2011:73 ALLMÄNNA SYNPUNKTER Famna har av regeringen inbjudits

Läs mer

SLU Alnarp- Partnerskap Alnarp

SLU Alnarp- Partnerskap Alnarp 1 SLU Alnarp- Partnerskap Alnarp Omvärldsspaning 2020 Workshop Dokumentation 2010-04-19 Detta vill vi skapa idag 2 finna vägar få Partnerskap hitta kritisk massa för tillämpad forskning hur gå från forskning

Läs mer

FöreningsSparbanken Analys Nr 26 8 september 2005

FöreningsSparbanken Analys Nr 26 8 september 2005 FöreningsSparbanken Analys Nr 26 8 september 2005 Endast hälften av småföretagen förbereder sig för morgondagen Vartannat svensk småföretag med färre än 50 anställda förbereder sig för nästa generation

Läs mer

Remiss Miljömålsrådets fördjupade utvärdering av Sveriges miljömål 2008 Nu är det bråttom!

Remiss Miljömålsrådets fördjupade utvärdering av Sveriges miljömål 2008 Nu är det bråttom! Remiss 2008-07-23 Diarienummer 013-2008-2666 Ert Diarienummer M2008/1443/Mk Miljödepartementet 103 33 Stockholm registrator@environment.ministry.se Remiss Miljömålsrådets fördjupade utvärdering av Sveriges

Läs mer

Rapport februari 2009 Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen

Rapport februari 2009 Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen 100 fastighetsföretag om regeringens ROT-satsning Rapport februari 09 Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen 100 fastighetsföretag om regeringens ROT-satsning Från och med den 8 december 08 utvidgade

Läs mer

Remissvar N/2013/6347TE Förslag från Europeiska kommissionen om det 4:e Järnvägspaketet

Remissvar N/2013/6347TE Förslag från Europeiska kommissionen om det 4:e Järnvägspaketet Hans Brändström/Ulf Andersson Näringsdepartementet SWEDTRAINs styrelse genom Magnus Davidsson Remissvar N/2013/6347TE Förslag från Europeiska kommissionen om det 4:e Järnvägspaketet SWEDTRAIN är branschföreningen

Läs mer