Handledning. Sinnenas äventyr. Lektion 2. Vår mat och dryck

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handledning. Sinnenas äventyr. Lektion 2. Vår mat och dryck"

Transkript

1 Handledning Lektion 2 Vår mat och dryck

2 Vad vi äter och dricker Vad vi äter och dricker I samtal om mat och matupplevelser är det viktigt att utgå från elevens verklighet och föreställningar kring hur mat och dryck har anknytning till hälsa. Det här behöver du till lektionen: Upplevelseschema, bilaga 2 Undersökning, bilaga 4 Intervjumall, bilaga 5 Övningar, bilagor och allt övrigt material finns på: Det är först när eleven blir utmanad i sin föreställning som en lärande process sätter igång och kunskapsutveckling kan ske. Använd bilderna i presentationspärmen för att låta eleverna själva tänka på vad de associerar till varje bild. Bilderna är till för att få igång samtal, väcka inspiration och eftertanke. Genom bilderna ställs frågor, mer än att de förmedlar det rätta svaret. Övning: Undersökning Bilaga 4 En övning att börja lektionen med är Undersökning. Det är en enkät där eleverna får fram en bild av människors matvanor. Först bestämmer ni i klassen vilka och hur många ni ska fråga, t.ex. 50 elever på skolan eller 25 elever och 25 vuxna. Dela därefter upp klassen i grupper om ca två elever. Varje elevpar får sedan i uppgift att samla in x antal svar och sammanställa dem. Tillsammans i klassen sammanställer ni sedan alla svaren och genomför en gemensam diskussion utifrån de resultat ni får. I denna övning får eleverna dels öva sig i att genomföra en enkät och att kvantitativt sammanställa resultat och dels ger resultatet i sig upphov till många möjligheter av diskussion och analys. Övningen syftar till att ge en inblick i hur olika matvanor kan se ut. Övning: Hur smakade lunchen idag? Bilaga 5 I övningen vill vi sätta fokus på att en och samma måltid kan upplevas olika av olika personer. För att ta reda på detta görs inte kunskapsinhämtningen kvantitativt som i den andra övningen genom en enkät, utan genom att fråga och intervjua på ett mer kvalitativt sätt. Precis som tidigare bestämmer du först tillsammans med klassen vilka som ska tillfrågas, hur ni organiserar arbetet i klassen samt vilken metod ni ska använda.

3 Eleverna redovisar sina resultat muntligt för klassen, med stöd av ett eget framtaget presentationsmaterial. Vad åt de tillfrågade till lunch? Hur beskrev man smaken? Jämför gärna med ordlistan sedan tidigare. Vilka tre ord använder man för att beskriva sin lunch? Är det något eller några ord som kommer igen som beskrivning från olika personer? Hur kan det komma sig i så fall? En uppföljning till denna övning kan vara att man nu ber den person man ska fråga att vara uppmärksam på sin lunch dagen efter. Upplever man lunchen annorlunda när man visste att man skulle beskriva smaken och beskriva lunchen med tre ord? Är det så att vi måste vara koncentrerade för att uppleva saker och ting? Påverkar reklam och media vad du äter och inte? Är det skillnad på mat till vardags och mat till fest? Vilken i så fall? På vilket sätt påverkar traditioner vad vi äter? Vilken sorts mat får dig att må bra? Varför tycker olika människor så olika om mat och matvanor?

4 Vad äter och dricker du helst Vad äter och dricker du helst? Denna bild i presentationspärmen ska stimulera till att låta alla elever berätta om sina favoriträtter och favoritråvaror. Börja med en helt öppen frågeställning och fortsätt sedan med till exempel Vilken är favoritlunchen i skolan? Favoritfrukt? Vilken måltid tycker man är bäst och varför? o.s.v. Skapa ett positivt samtal och tala om favoriträtter och favoritsmaker. Jämför och utforska. Vilka ord från ordlistan tidigare kan användas i beskrivningen av favoritmaträtten? Låt eleverna välja ut någon av alla sina favoriter och återge den i bild och text. Ställ gärna frågan om favoritmaträtt då eleven också kan bifoga sitt recept. Vilka mängder av alla ingredienser skulle behövas om man skulle tillaga och bjuda hela klassen? Gör ett väggkollage eller varför inte sammanställa klassens egen favoritkokbok. Vad äter du helst? Varför? Vad dricker du helst? Varför? Vad är det som gör att du fastnat för just denna mat/dryck? Är det smaken? Är det färgen? Är det för att du kommer att tänka på något roligt tillfälle då du åt/drack det? Vilken tid på dygnet brukar du känna den största hungern? Favoritmåltid på dygnet? Är det frukost, lunch eller middag? Varför?

5 Varför behöver vi äta och dricka? Varför behöver vi äta och dricka? 1x3=? Kring denna bild i presentationspärmen gäller det att få eleverna att ge uttryck för sina tankar och föreställningar när det gäller varför vi behöver mat och dryck och tydliggöra föreställningar utan att för den sakens skull värdera det som eleverna säger. Skriv ner vad eleverna säger på tavlan och dokumentera det på ett papper eller genom att ta ett fotografi på tavlan. Lägg dokumentationen i ett kuvert och förslut det. När ni har arbetat mer kring matens innehåll och betydelse, be än en gång eleverna svara på frågan varför man behöver äta och dricka. Måla upp den nya bilden av svar, öppna kuvertet och jämför med vad man trodde och sade innan. Någon skillnad? Denna diskussionsövning syftar till att få eleverna att tänka kring sitt eget energi- och näringsintag kopplat till sin hälsa men också att föra in diskussionen på den sociala samvaron kring en måltid. Varför behöver vi äta och dricka? På vilket sätt hjälper mat till att skapa trivsel? Vad och när ska man äta och dricka? Hur mycket ska man äta och dricka?

6 Vart tar maten vägen? Vart tar maten vägen? Recept på kålpudding! Vegetarisk kålpudding med sojafärs, kokt potatis, skysås, pressgurka och rårörda lingon. Recept 4 personer Ingredienser 800 g vit eller rödkål i strimlor 2 st lökar, finhackade 2 dl blandsvamp, finhackad 0,5 dl okokt ris 3 dl vatten 1 st grönsaksbuljong tärning 2 msk soja 2 msk sirap 1 tsk curry 0,5 tsk mald ingefära 1 krm vitpeppar 1 msk olja till stekning I denna övning ges ett stöd för att diskutera näringslära med eleverna. I föregående bild gällde det mer att tydliggöra föreställningar utan att för den sakens skull värdera det som eleverna säger. För att tala om näringslära på ett okomplicerat och inte ett skuldbeläggande sätt föreslår vi att du utgår från ett recept och reflekterar lite kring var de olika beståndsdelarna tar vägen i kroppen och vad de är bra för. Syftet är att få eleven att känna att dagens måltider är viktiga och att det är viktigt att få i sig olika saker för att må bra. En bra måltid att utgå ifrån, som täcker in de flesta huvudgrupperna, är t.ex. köttbullar som serveras med potatis, gräddsås, lingonsylt och kokta, gröna ärtor. Övning: Att prata frukost Vad åt du till frukost idag? Låt eleverna berätta vad de tycker en bra frukost ska innehålla. Vilka näringsämnen innehåller frukosten. Vart tar ingredienserna vägen? Vilka olika organ i kroppen är inblandade i matspjälkningen? Varför är det viktigt att få i sig olika saker under en dag? Vad påverkar hur mycket mat och dryck man bör få i sig under en dag? Får du i dig det du behöver? Vilken nytta gör de olika näringsämnena i kroppen? Som ett samtalsstöd får du här en kort genomgång av vad de olika ämnena gör i kroppen. Kolhydrater % Kolhydrater är kroppens främsta energikälla och uppbyggda av olika långa kedjor av sockerarter. Stärkelse och fibrer är två exempel på kolhydrater. Stärkelse ger mättnad och finns gott om i till exempel potatis, pasta och ris. Fibrer ger också mättnad, håller igång magen och finns i till exempel frukt, grönsaker och fullkornsprodukter. Kolhydrater kan delas in i snabba, medel och långsamma grupper. Snabba kolhydrater, till exempel vitt bröd och socker är enkelt för kroppen att bryta ner och ta upp och höjer därför blodsockernivån snabbt. Långsamma kolhydrater som bröd med hela korn, bönor och ärtor, tar lång tid för kroppen att bryta ner och därmed höjs blodsockernivån

7 långsammare, vilket gör att vi kan känna oss mätta längre. Medelsnabba kolhydrater finns i till exempel pasta och knäckebröd. Näst efter vatten är kolhydrater den vanligaste ämnesgruppen. Trots det innehåller kroppen förhållandevis lite kolhydrater. Det beror på att kolhydraterna omsätts snabbt till bränsle i cellerna. Ett eventuellt överskott av kolhydrater omvandlas till fett, vilket är ett sätt för kroppen att lagra energi. Fett - 16% Fett är en viktig energikälla som även ger värmeisolering och skydd till kroppens inre organ. Det finns tre olika sorters fett; mättat, enkelomättat och fleromättat fett. Vi behöver lika mycket av alla tre sorterna. Alla fetter som finns i livsmedel är en blandning av dessa tre sorter, där olika livsmedel innehåller olika mängd av de tre sorternas fett. Mättat fett finns till exempel mer i charkvaror, feta mjölkprodukter, kex, kakor och chips. Enkelomättat fett hittar du mest i nötter, mandlar, avokado, rapsolja och fet fisk. Fleromättat fett finns i till exempel solrosolja och fisk. 16% är ett ungefärligt värde mellan kvinnans och mannens värden. Kvinnor ska ha något större andel fett. 17% är ett minimum för att menstruationen ska fungera normalt och bland annat därför får inte bantning gå till överdrift. Protein - 15% Protein är kroppens byggstenar, som bygger upp våra celler. Det behövs också för att tillverka kroppens hormoner och enzymer. Kött, fisk, ägg, fågel, mjölkprodukter, linser, kikärtor och sojabönor är exempel på proteinrik mat. Män har ofta en något högre andel protein och kvinnor en något lägre andel än 15%. En stor del av proteinerna ingår i musklerna. Vatten - 65% Det mesta i människokroppen är vatten. Varje cell innehåller huvudsakligen vatten. Mineralämnen och vitaminer - 4% Vitaminer och mineraler ger ingen energi, men är ändå livsviktiga för många funktioner i kroppen. Till exempel behövs olika vitaminer när mat omsätts till energi och för att vårt immunförsvar ska fungera så att vi kan stå emot sjukdomar. Vitaminer delas in i två grupper, vattenlösliga och fettlösliga. De vattenlösliga är vitamin C och olika sorter av vitamin B. De fettlösliga delas in i vitamin A, D, E och K. Vitamin C finns bland annat i kiwi, citrusfrukter, paprika, potatis och vitkål. Vitamin B finns det olika sorter av. B1, B2 och B6 finns i spannmålsprodukter, kött och mjölkprodukter. En stor källa till B12 är mjölk. Folat (Folsyra) är också ett B-vitamin som finns i till exempel fullkornsbröd, müsli, mjölkprodukter och grönsaker. Vitamin A finns det gott om i mjölkprodukter, fet fisk och äggula. Dessutom kan kroppen omvandla betakaroten, från till exempel morötter och mörkgröna bladgrönsaker, till vitamin A. Vitamin D finns främst i feta fiskar, äggula, matfett och mini-, lätt- och mellanmjölk. Kroppen kan också bilda vitamin D i huden av solljus. Vitamin E finns i vegetabiliska oljor och matfett, men även i vetegroddar, nötter, mandel, bönor, ägg och persika. Den mängd vitamin K du behöver produceras till stor del av tarmbakterier, resten får du via maten, till exempel från spenat, broccoli och lever. Kalcium, fosfor och vitamin D är viktiga mineraler som behövs för uppbyggnad av skelett och tänder och för att musklerna och nervsystemet ska kunna fungera. Järn, zink, jod och selen kallas spårämnen, det är mineraler som behövs i mindre mängd men som ändå är livsviktiga för oss. Järn transporterar syre i blodet medan zink är viktigt för vårt immunförsvar. Jod behövs för att vi ska kunna tillverka sköldkörtelhormon och selen behövs för cellernas syreförsörjning. Kalcium finns i riklig mängd i mjölk och mjölkprodukter. Som exempel kan nämnas att en

8 halv liter mjölk/mjölkprodukter ger ca 75% av dagsbehovet av kalcium. Fosfor hittar du i mjölk, kött, fisk och ägg. Kalium finns i frukt, grönsaker och mjölk. Speciellt bananer är kaliumrika. Järn finns det gott om i kött, blodpudding och lever och i viss mån i grönsaker, gryn och bröd. Jod finns i jodberikat salt och i viss mån i alger (som används i till exempel sushi och misosoppa) fisk och skaldjur. Zink finns i skaldjur, potatis, vetekli, vetegroddar, frön (till exempel pumpafrön och solrosfrön), mjölk och ägg. Selen hittar du i fullkornsprodukter, nötter och ägg. Många mineralämnen och vitaminer samverkar. Därför är det bra att äta dem tillsammans.

9 Tallriksmodellen Tallriksmodellen grönsaker rotfrukter frukt = vitaminer, mineraler, kolhydrater, fiber bröd, ris potatis, pasta couscous, bulgur = stora kolhydratskällor kolhydrater, fiber, mineraler, vitaminer kött, fisk, fågel, ägg, baljväxter = protein och mineralkällor Tallriksmodellen är en bra och illustrativ modell som hjälper till att fördela de olika delarna i en måltid. Tallriksmodellen beskriver en god fördelning av proteiner, kolhydrater, fett och grönsaker. Det här behöver du till lektionen: Min tallrik, bilaga 6 Eventuellt tidningar med matbilder Övningar, bilagor och allt övrigt material finns på: Kopplat till denna presentationsbild får du hjälp med att förklara och diskutera vad tallriksmodellen är och hur den kan hjälpa till så att de ungefärliga mängderna av de olika ingående delarna i en måltid ska bli rätt. Öva på att låta eleverna lägga upp skollunchen enligt tallriksmodellen. Övning: Min tallrik Bilaga 6 Övningen syftar till att uppmärksamma eleven på hur maten på tallriken kan läggas upp ur ett närings- och energiperspektiv, men också ur ett smak- och estetiskt perspektiv. Eleverna uppmanas att fotografera eller rita sin lunchtallrik. Kanske illustrera sin drömtallrik eller att man äter lika mycket med ögonen som med munnen. Låt eleverna bli sina egna matfotografer. Titta och diskutera bilder av mat i tidningar och i recept. Hur presenteras maten och varför på detta sätt? Av alla bilder kan ni sedan göra någon form av utställning i anslutning till skolmatsalen. Tallriksmodellen i korthet: Vad är då lagom när det gäller mat? Det beror lite på vilken sorts mat vi väljer och vem som äter den. Det är svårt att ge ett svar som passar alla men det finns många knep som funkar för de flesta. Tallriksmodellen är ett jättesmart verktyg för att äta lagom mängder av all sorts mat. Hur maten läggs upp på tallriken har betydelse om du vill tänka på att äta bra. Då gäller det att se till vilka proportioner de olika delarna av potatis/ris/pasta/bröd + kött/fisk, ägg, mjölkprodukter + grönsaker/rotfrukter/frukt får, och hur stor plats de olika delarna tar. För att det ska bli lagom kan du tänka dig att maten på tallriken delas in som ett upp och nedvänt Y. På den minsta delen lägger du proteinrik mat som kött, kyckling, fisk, ägg eller vegetariskt protein (sojabönor, kikärtor och liknande). Här ryms också lite sås. På en av de två större delarna lägger du pasta, ris, potatis, bulgur eller

10 cous cous. På den andra stora delen lägger du grönsaker, helst inte bara isbergssallad, tomat och gurka som innehåller mycket vatten utan satsa på fiberrika grönsaker som gröna ärtor, majs, broccoli, morötter eller liknande. Då får du i dig mer vitaminer och mineraler. Tillsammans med maten på tallriken ingår även måltidsdryck, ett glas vatten eller mjölk, i tallriksmodellen. Vad och hur mycket som är lagom att äta för just dig beror på din ämnesomsättning, hur snabbt din kropp kan bryta ner och tillgodogöra sig maten. Det beror också på hur gammal du är, om du fortfarande växer, hur mycket du rör på dig och hur mycket muskler du har i förhållande till fett. Hur upplevde ni att äta efter tallriksmodellen? Vilket knep använder du för att komma ihåg tallriksmodellen? Vad är egentligen lagom? Som måltidsdryck ingår vatten eller mjölk i tallriksmodellen. Vad brukar du dricka? Hur skulle vi som klass kunna hjälpa till att sprida tallriksmodellen vidare till alla på skolan?

11 Favoriter Favoriter Denna övning ska väcka intresset för och stimulera eleven till att finna lusten i att provsmaka och att laga mat och baka samt att dela med sig av sina smakupplevelser till andra. Övning: Mitt/vårt bakverk eller maträtt Bästa receptet - favoriten, bilaga 7 Övningar, bilagor och allt övrigt material finns på: Låt eleverna laga en rätt eller baka något gott. Varför inte som en del i fritidshemsverksamheten, om det finns möjlighet till det, eller som en del i hem- och konsumentkunskapen. Låt sedan eleven ta ett fotografi av sitt mästerverk. Innan eleven bestämmer sig för just sitt recept, ge möjlighet att låta eleven ge sig ut på inspirationsjakt genom att utnyttja bibliotek, fråga skolmåltidspersonalen, söka på nätet, kolla i kokböcker eller tidningar. Fler recept finns även att låta sig inspireras av på: Eleven dokumenterar just sitt recept och sin bild på medföljande uppgiftsblad i bilaga 7. Men låt inte den formen begränsa om eleven istället vill göra en affisch eller att klassen tillsammans sätter upp sina favoritrecept som en väggtidning i anslutning till skolmatsalen. Som pedagog kan du lägga upp övningen på många olika sätt, så det passar just dig och din elevgrupp: Kan ni tillaga receptet/baka på en hem- och konsumentkunskapslektion? Kan ni låta eleverna jobba med det i mindre grupper på fritidshemmet? Är det lämpligt att göra som en hemuppgift? Ska klassen gemensamt bestämma sig för ett fåtal recept och att ni gör ert eget matlagningsprogram som ni spelar in? Kan ni bjuda in någon från skolmåltidspersonalen, från en lokal restaurang/bageri eller från den kommunala restaurangutbildningen som kan bidra med inspiration? Låt övningen inspirera dina elever och involvera flera ämnen. Vad är det som påverkar ett recept till att bli favoritreceptet? Kan vi kora klassens eller skolans favoritrecept? Kan vi anordna en liten lokal smaktävling? Hur skulle klassen beskriva smakerna i favoriträtterna?

Lärarhandledning - Åk 5. Lektion 5 - Bra för mig bra för miljön

Lärarhandledning - Åk 5. Lektion 5 - Bra för mig bra för miljön Lärarhandledning - Åk 5 Lektion 5 - Bra för mig bra för miljön Övergripande syfte: Att utveckla kunskaper och insikter om en hälsosam livsstil. Här speglas vikten av en hälsosam livsstil för att må bra

Läs mer

KOST och KROPP. Vilka ämnen ger oss våran energi? Namn

KOST och KROPP. Vilka ämnen ger oss våran energi? Namn KOST och KROPP Namn För att en bil skall kunna köra behöver den energi. Denna energi får bilen från bensinen. Skulle bensinen ta slut så stannar bilen till dess att man tankar igen. Likadant är det med

Läs mer

Äta, röra sig och må bra. handledning för personal i gruppbostad & daglig verksamhet

Äta, röra sig och må bra. handledning för personal i gruppbostad & daglig verksamhet Äta, röra sig och må bra handledning för personal i gruppbostad & daglig verksamhet Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin tillhör Stockholms läns landsting, och har ett nära samarbete med Karolinska

Läs mer

DET HÄR FAKTABLADET ÄR FRAMTAGEN TILL ÖVNINGARNA HEJ SKOLMAT. HELA MATERIALET FINNS FÖR NEDLADDNING PÅ WWW.LIVSMEDELSVERKET.SE

DET HÄR FAKTABLADET ÄR FRAMTAGEN TILL ÖVNINGARNA HEJ SKOLMAT. HELA MATERIALET FINNS FÖR NEDLADDNING PÅ WWW.LIVSMEDELSVERKET.SE TEMA: HÄLSA MAT OCH HÄLSA DET HÄR FAKTABLADET ÄR FRAMTAGEN TILL ÖVNINGARNA HEJ SKOLMAT. HELA MATERIALET FINNS FÖR NEDLADDNING PÅ WWW.LIVSMEDELSVERKET.SE Mat och måltider spelar en viktig roll i våra liv.

Läs mer

LaRARHANDLEDNING. Instruktioner & bakgrundsmaterial. LaRARHANDLEDNING. Instruktioner & bakgrundsmaterial. Vetenskap & Allmänhet. Vetenskap & Allmänhet

LaRARHANDLEDNING. Instruktioner & bakgrundsmaterial. LaRARHANDLEDNING. Instruktioner & bakgrundsmaterial. Vetenskap & Allmänhet. Vetenskap & Allmänhet .. LaRARHANDLEDNING Instruktioner & bakgrundsmaterial.. LaRARHANDLEDNING Instruktioner & bakgrundsmaterial Vetenskap & Allmänhet Vetenskap & Allmänhet GRÖNSAKSFÖRSÖKET Vad roligt att du och din klass vill

Läs mer

Sunda matvanor för skolbarn

Sunda matvanor för skolbarn Sunda matvanor för skolbarn kunskap och sunda tips På www.coop.se finns massor av bra recept och andra tips som gör vardagen lite enklare. INNEHÅLL Behöver skolbarn annan mat än vuxna? 4 5 Måltidspusslet

Läs mer

Det första du skall tänka på när du planerar dina måltider är att varje måltid skall innehålla något ifrån alla delar utav kostcirkeln.

Det första du skall tänka på när du planerar dina måltider är att varje måltid skall innehålla något ifrån alla delar utav kostcirkeln. Hej! Jag heter Linda och är 35 år gammal. Jag har ganska stor övervikt efter att ha fött tre barn. Jag har kommit bort från att motionera. Jag har helt enkelt inte haft tid med tre små barn. Dessutom är

Läs mer

Hitta ditt sätt. Att äta grönare, lagom mycket och röra på dig

Hitta ditt sätt. Att äta grönare, lagom mycket och röra på dig Hitta ditt sätt Att äta grönare, lagom mycket och röra på dig Livsmedelsverket april 2015 www.livsmedelsverket.se Grafisk form: Kärnhuset Foto: Karlberg media AB, Johnér, Scandinav, Folio. Tryck: Lenanders

Läs mer

Inspiration till. matglädje och hälsa. Jag har tre mål i livet frukost, mellanmål och middag. - Birgit Granbo - www.orebro.se

Inspiration till. matglädje och hälsa. Jag har tre mål i livet frukost, mellanmål och middag. - Birgit Granbo - www.orebro.se Inspiration till matglädje och hälsa Jag har tre mål i livet frukost, mellanmål och middag. - Birgit Granbo - www.orebro.se Mat är inte bara en påfyllnad av energi utan också ett sätt att njuta, koppla

Läs mer

Handledning. Sinnenas äventyr. Lektion 1. Våra sinnen

Handledning. Sinnenas äventyr. Lektion 1. Våra sinnen Handledning Sinnenas Lektion 1 Våra sinnen Sinnenas Överraska dina elever med att ta fram väskan Sinnenas. Dramatisera gärna och låt eleverna gissa vad som finns i väskan och låt deras tankar om vad Sinnenas

Läs mer

Ett återkommande tips är att kolla efter symbolen med Nyckelhålet. Det är en märkning som bara får användas på mat som är nyttigare.

Ett återkommande tips är att kolla efter symbolen med Nyckelhålet. Det är en märkning som bara får användas på mat som är nyttigare. Remissversion av konsumenttexter Dessa texter är ett grundmaterial tänkt att passa för en bred målgrupp. Framöver kommer Livsmedelsverket att arbeta vidare med att anpassa och rikta materialet till olika

Läs mer

Bra mat i skolan LIVSMEDELS VERKET. Råd för förskoleklass, grundskola, gymnasieskola och fritidshem

Bra mat i skolan LIVSMEDELS VERKET. Råd för förskoleklass, grundskola, gymnasieskola och fritidshem Bra mat i skolan LIVSMEDELS VERKET Råd för förskoleklass, grundskola, gymnasieskola och fritidshem Innehåll Förord...3 Inledning...4 Goda skolmåltider...7 Integrerade skolmåltider...9 Trivsamma skolmåltider...

Läs mer

Elitidrott & Kost. Örkelljunga Orienteringsgymnasium

Elitidrott & Kost. Örkelljunga Orienteringsgymnasium Elitidrott & Kost Örkelljunga Orienteringsgymnasium Elitidrott & Kost Tillbakablick från föreläsning av näringsexpert Tallriksmodellen Näringsämnen Enkla tips på bra hygien Måltidsordning Köksekonomi När

Läs mer

Kostvanor. Vid. Nattarbete

Kostvanor. Vid. Nattarbete Polisutbildningen vid Umeå universitet Vårterminen, 2005 Moment 4:3 Fördjupningsarbete Rapport nr. 191 Kostvanor Vid Nattarbete Författare: Sam Frank Markus Olsson Daniel Gabrielsson Sammanfattning Vi

Läs mer

Må bra hela livet. Kortfattad hjälpreda om kost, motion och meningsfull sysselsättning

Må bra hela livet. Kortfattad hjälpreda om kost, motion och meningsfull sysselsättning Må bra hela livet Kortfattad hjälpreda om kost, motion och meningsfull sysselsättning Lars Engstrand Tryckår 2010 2 Vi har ett rikt liv framför oss! Under den yrkesverksamma delen av våra liv skaffar vi

Läs mer

VAD ÄTA FÖRE OCH EFTER TRÄNING?

VAD ÄTA FÖRE OCH EFTER TRÄNING? MAT&TRÄNING Ju mer du tränar, ju mer mat behöver du. När du tränar gör du dig av med energi. Äter du bra mat får du tillbaka den energin och bygger dessutom upp din kropp så att den blir starkare och tåligare

Läs mer

HÄLSOSAMMA MATVANOR. Leg Dietist Ebba Carlsson

HÄLSOSAMMA MATVANOR. Leg Dietist Ebba Carlsson HÄLSOSAMMA MATVANOR Leg Dietist Ebba Carlsson 2013 Beskrivning av samtalskorten Dessa kort är framtagna för att fungera som ett verktyg vid ett motiverande samtal om hälsosamma matvanor. Inom MI-metodiken

Läs mer

Kosten för de HIV-positiva barnen i Voi-projektet. Hanna Eriksson Nv3

Kosten för de HIV-positiva barnen i Voi-projektet. Hanna Eriksson Nv3 Kosten för de HIV-positiva barnen i Voi-projektet Hanna Eriksson Nv3 Projektarbete VT-2011 Handledare: Karin Jungstedt Tingsholmsgymnasiet Projektarbete 523 86 ULRICEHAMN VT-2011 SAMMANFATTNING Hanna Eriksson

Läs mer

Det dolda sockret Lärarhandledning

Det dolda sockret Lärarhandledning Det dolda sockret Vision: Ambitionen med Medix filmer är att fler elever ska uppfylla en större del av målen för årskursen. Alla elever har olika inlärningsstilar. Genom att tillhandahålla olika sorters

Läs mer

Vi hoppas att du och diabetespatienterna på din mottagning ska få nytta av materialet och vi önskar dig lycka till när du startar din första grupp.

Vi hoppas att du och diabetespatienterna på din mottagning ska få nytta av materialet och vi önskar dig lycka till när du startar din första grupp. Författare: Lillemor Fernström, Åsa Jönsson, Gillian Johansson och Ann Lindström, LUC-D, Centrum för allmänmedicin, Stockholms läns landsting. Första upplagan utgavs 2003, uppdaterad 2006, 2008, 2010 och

Läs mer

VAD SKA DU ÄTA FÖRE, UNDER OCH EFTER TRÄNING? Nacka GFs rekommendationer

VAD SKA DU ÄTA FÖRE, UNDER OCH EFTER TRÄNING? Nacka GFs rekommendationer VAD SKA DU ÄTA FÖRE, UNDER OCH EFTER TRÄNING? Nacka GFs rekommendationer VAD BÖR DU ÄTA FÖRE, UNDER OCH EFTER TRÄNING Det här materialet har kommit till efter diskussioner i styrelsen om barns behov av

Läs mer

Maten. Livsstilsförändring. av Maria Magnusson, Anna Winkvist och Karin Kjellgren

Maten. Livsstilsförändring. av Maria Magnusson, Anna Winkvist och Karin Kjellgren SE.RIM.08.01.01 Skire Project Thomas Möller & Co Livsstilsförändring Maten av Maria Magnusson, Anna Winkvist och Karin Kjellgren sanofi-aventis AB, Box 14142, 167 14 Bromma Tel 08-634 50 00, www.sanofi-aventis.se

Läs mer

LCHF FÖR KVINNOR MENYER & RECEPT. Förord 4. LCHF Nytt namn på gammal kunskap 8. Tallriksmodellen enligt LCHF 12. Lyssna på din kropp 14

LCHF FÖR KVINNOR MENYER & RECEPT. Förord 4. LCHF Nytt namn på gammal kunskap 8. Tallriksmodellen enligt LCHF 12. Lyssna på din kropp 14 Förord 4 LCHF FÖR KVINNOR LCHF Nytt namn på gammal kunskap 8 Tallriksmodellen enligt LCHF 12 Lyssna på din kropp 14 Gå ner i vikt med LCHF 19 Gladare och plattare mage med LCHF 27 Minska din värk med LCHF

Läs mer

Brödfakta. En uppslagsbroschyr för dig som är nyfiken på bröd

Brödfakta. En uppslagsbroschyr för dig som är nyfiken på bröd Brödfakta En uppslagsbroschyr för dig som är nyfiken på bröd Brödfakta Välkommen till vår uppslagsbroschyr om bröd. Vi på Brödinstitutet älskar bröd. Vi älskar allt bröd, det mörka, ljusa, hårda och mjuka.

Läs mer

Bra mat för spädbarn. under ett år

Bra mat för spädbarn. under ett år Bra mat för spädbarn under ett år 1 341 279 Livsmedelsverket 2011 Första upplagan, andra tryckningen, februari 2012 Box 622, 751 26 Uppsala Telefon: 018-17 55 00 E-post: livsmedelsverket@slv.se Grafisk

Läs mer

SHAPE YOUR BODY NYCKELN TILL EN SUND VIKTMINSKNING

SHAPE YOUR BODY NYCKELN TILL EN SUND VIKTMINSKNING SHAPE YOUR BODY NYCKELN TILL EN SUND VIKTMINSKNING Det är ingen hemlighet att en framgångsrik och bestående viktminskning kräver en förändring av livsstilen där sund kost och motion är helt avgörande.

Läs mer

SUNDA BARN. Hälsosamma barn och vuxna bra mat för kropp och knopp. Lisa Ernstsson Stephan Rössner

SUNDA BARN. Hälsosamma barn och vuxna bra mat för kropp och knopp. Lisa Ernstsson Stephan Rössner SUNDA BARN Hälsosamma barn och vuxna bra mat för kropp och knopp Lisa Ernstsson Stephan Rössner 1 2 Förord Att få barn innebär en stor förändring i livet. Det kan också väcka tankar om ens livsstil och

Läs mer

Mat på en kvart med familjemetoden

Mat på en kvart med familjemetoden Mat på en kvart med familjemetoden Fitnessförlaget Jacob Wismar Fitnessförlaget Box 70321, 107 23 Stockholm www.fitnessforlaget.se Copyright Jacob Wismar 2008 Form Streamcreek Foto Frida Wismar Textbearbetning

Läs mer

Hemligheterna med att laga nyttig mat

Hemligheterna med att laga nyttig mat Hemligheterna med att laga nyttig mat Presenteras av: www.101kalorier.com/home.html Alla recept under 101 Kalorier! www.101kalorier.com Alla recept under 101 Kalorier! 1 Innehållsförteckning 1. Nyttig

Läs mer

här har du din mat lärarhandledning

här har du din mat lärarhandledning här har du din mat lärarhandledning Inledning: Tv-serien Här har du din mat ger undervisande lärare i ämnet hem- och konsumentkunskap goda möjligheter att använda serien i sin undervisning. Ämnet hem-

Läs mer