Vill ni arbeta med konst i SKAPANDE SKOLA?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vill ni arbeta med konst i SKAPANDE SKOLA?"

Transkript

1 Vill ni arbeta med konst i SKAPANDE SKOLA? Att arbeta med konst i Skapande skola kan se ut på många olika sätt, allt från besök på ett museum till att få en professionell konstnär till ditt klassrum. Det kan ibland vara svårt att veta på vilket sätt man kan få in konst i skolarbetet, vad det finns för möjligheter, hur man får kontakt eller vad det kostar. I den här pdf:en presenteras några konstnärer bosatta i Sörmland som alla är intresserade att på olika sätt i Skapande skola. Ta gärna kontakt med någon av dem för att få veta mer om eller diskutera fram idéer om hur just de skulle kunna arbeta på er skola. Vill du/ni diskutera mer allmänt kring skapande skola och/eller har frågor kring hur man kan arbeta med konst i Skapande skola kontakta gärna länskonstkonsulenten i Sörmland: Maria Hallberg Länskonstkonsulent Eskisltuna konstmuseum Tfn: E-post: maria.hallberg@eskilstuna.se Webb: eskilstuna.se/lanskonst

2 Från Skapande skolaprojekt, Stenhammarskolan, Flen, 2010 Foto: Ingela Svensson Ingela Svensson Bildkonstnär, tecknare och grafiker. Tfn: E-post: Webb: Umeå konsthögskola Kvinnor och Konst, Umeå Universitet (25p) Konstpedagogik, Stockholms Universitet (7,5p) Skapande skola 2010: Stenhammarskolan, Flen. Elever i en åttondeklass skissade på egna bilder under temat Hjältar. Bilderna fördes sedan över på väggar och fönster. Resultatet finns kvar i form av en offentlig utsmyckning. Skapande skola 2010: Fröslundaskolan och Stålforskolan, Eskilstuna. Elever ur klasserna 7-9 arbetade med egna bilder utifrån temat Möte. De skissade först och ritade/ målade sedan direkt på utvalda platser. Resultaten finns kvar som offentliga utsmyckningar på väggar i korridorer och trapphus. Praktikplats på Kultur och demokrati, Torshälla och Kultur och fritid, 2010 Praktiken innebar handledning i skilda konstprojekt med barn (7-10 år) och vuxna. Anställning som Konstnär, Kultur och Fritidsförvaltningen Eskilstuna, Projektets mål var att väcka intresse för konst och kultur hos barn och ungdom. Detta genomfördes genom workshops och bildverkstäder (4-16 år) samt utställningar med barnens bilder. I skapande skola är jag öppen för att arbeta med både andra material och ämnen än jag gjort tidigare och samarbetar gärna med andra yrkesgrupper och kulturarbetare.

3 Den Stolta Kamelen av Kerstin Pettersson Ovan: Konstläger för barn, 4-12 år Nedan: Kerstin håller seminarium i Litauen i Kerstin Pettersson Tfn: / E-post: aliger-lo@glocalnet.net Webb: RMI Berghs Grafisk Form & Illustration sedan livet. Jag har målat och skrivit sen jag var mycket liten. Barnmåleri, punktinsatser i skolan, kursledare, företagsutbildningar, målarshower, livemåleri, utlandsjobb, mässjobb. Om mig: Jag har målat stort, jag har målat smått; jag har målat och undervisat i alla tekniker. Jag har målat med barn, med vuxna, inför massor med folk och ensam. Jag har rest mycket och talar engelska, tyska, ungerska, spanska och lite franska. När jag undervisar vill jag framför allt förmedla att man med konst kan öppna dörrar och dessutom ha roligt. Eftersom jag har hållit på lite med teater och mycket med text, en del med byggande samt älskar matematik, kan jag tänka mig att jobba med projekt som flyter över gränserna.

4 Bläckfiskar Från utsmyckning i Värnamo Carina Marklund Tfn: E-post: carmar27@telia.com Webb: Konstsömnad. Handarbetets vänner Textillärareutbildningen. Umeå Universitet Textil. Nyckelviksskolan Konstnärlig utbildning. Eskilstuna Folkhögskola Arbetar som konstlärare på Eskilstuna folkhögskolas textila utbildning 2006 Arbetar jag som konstnärlig ledare för projektet Botkyrkabonaden. Ett projekt där jag reste runt och träffade olika grupper av människor. Dessa broderade sedan sin bild av Botkyrka. Alla dessa bilder sammanställde jag sedan inför att HV ateljé i Stockholm monterade samman dem till en stor bild. Den hänger sedan dec 06 som en offentlig utsmyckning i Hallunda folkets hus. I Eskilstuna har jag hållit flera föreläsningar och work shops genom åren b.la på högskolan, folkhögskolan, konstmuseet och Stadsmuseet. Hur: När jag arbetar med min egen konst, arbetar jag med objekt, bilder och installation. Det gör jag genom att använda textila material och tekniker, så som broderi, applikation och screentryck som oftast kombineras. Jag arbetar processinriktat och brukar säga att det är som att lägga pussel, verken växer fram. De bär alltid på berättelser och en önskan att kommunicera med betraktaren. När jag arbetar med elever utgår vi från olika teman. Ofta kan jag starta upp med att visa inspirationsbilder eller spela musik. Sedan kan utgångspunkt vara exempelvis en text eller ett ord. Just nu arbetar mina elever med två naturbeskrivningar ur böcker om mumintrollet. Detta blir sedan textila bilder.

5 Grodlur Bättre fly än illa fäkta Madara Vaska Olin Tfn: E-post: Konstnärlig ubildning: Lettlands Konstakademi, konstpedagogik Lettlands Konstakademi, konstnär, magister Har varit lärare i förskola och grundskola Har undervisat i ämnet bild på högstadiet samt på gymnasiet Har arbetat inom Kulturskola i ämnet bild och form I min konst är det djuret som spelar huvudrollen, men det är människan som är gestaltad, det intressanta är den gemensamma nämnaren men också det som skiljer. Föremål har kommit till och på det sättet närmar jag mig ännu mera människan och dess värld utan att bli för tydlig. Tekniker jag använder är bl.a. måleri, teckning, collage som jag varierar med lekfulla linjer och klara färger, som ibland ger en känsla av grafiska verk. Mitt konstnärliga arbetssätt påverkar till viss del även mina undervisningsmetoder men jag är också öppen för nya utmaningar, idéer och uttryckssätt. Jag kan tänka mig att även arbeta med nya material och former för att ge eleverna utmaningar i sitt egen kreativa process. Varje material är inspirerande på sitt eget sätt och därför är materialet i sig en inspirationskälla som man mycket väl kan använda i undervisning med och för barn. Arbetssättet och längden i det pedagogiska skapandet kan variera beroende på skola och elevernas åldrar, men jag föredrar en längre process med samma grupp av elever. Unga människor har en stor potential i sitt skapande som bör stimuleras för att de ska bibehålla sin kreativitet även som vuxna, bildskapandet ger också en möjlighet till ökad kommunikation, förståelse och intresse för andra människor och kulturer. Ämnet bild kan och bör även integreras med andra ämnen så att eleverna kan se bildens resurs i sin helhet, därför ser jag det som positiv att samverka med övriga lärare och ämnen i den skola jag arbetar i. Jag samverkar och samarbetar också gärna med kulturinstitutioner i anslutning till mina kulturpedagogiska projekt.

6 Workshop i digitalt bildskapande, i projektet Digital Crossing - No Borders, ett konstsamarbete för unga i Pozarevac, Serbien, Tirana, Albanien och Eskilstuna, Sverige 2009 Multiple foto- och videoinstallation 2009 Stina Pehrsdotter Tfn: Mobil: E-post: stina@pehrsdotter.se skulptur och objekt, Gerlesborgsskolan 1996 textillärarexamen, Umeå universitet 1992 vävning, Hedemora sömnad, Sandviken 1986 tillskärarakademin, Stockholm Efter textillärarutbildningen har jag haft ett stort antal skiftande uppdrag som lärare i olika utbildningssituationer. Jag har erfarenhet av undervisning i såväl grundskola som gymnasium och vuxenutbildning. Som exempel kan nämnas huvudlärare i textil på Nyköpings folkhögskola, vik. lärare i textil på hantverksprogrammet Gripegymnasiet, Nyköping, samt uppdrag inom SoL-programmet (SkapaochLära) på Fröslundaskolan, Eskilstuna. Jag har även initierat och lett ett antal kortkurser i olika konstnärliga tekniker, och verkat som inspiratör i olika skapande sammanhang. Jag anser att det är av mycket stor vikt att kreativitet och eget skapande finns som en naturlig del i skolvärlden. Jag är flexibel och ser möjligheter i att arbeta med små medel. Jag arbetar i de material och tekniker som processen behöver och utefter vad som finns tillgängligt. Att arbeta gränsöverskridande är en tillgång, och att knyta samman det kreativa skapandet med den ordinarie verksamheten i skolan ger ett stort mervärde. Även om min huvudsakliga utbildning är inom textil, arbetar jag i alla möjliga material och med olika tekniker, och anpassar verksamheten efter de önskningar och behov som efterfrågas. I min egen skapande process utgår jag ofta ifrån den mänskliga kroppen dess behov, önskningar och saknad. I mina verk reflekterar jag kring kopplingarna mellan sinne, kropp och själ, och spänningar mellan kropp och omgivning. De kan ses som utforskande av existens och minnen.

7 Bob Dylan Poster Dan Jonsson Tfn: E-post: Konstfackskolan Periodiskt gästlärare på Konstfack Professor vid Institutionen för Grafisk Design och Illustration Jag har vid vissa tillfällen under 70- och 80-talet varit gästlärare vid Forsberg och RMI Bergh. Förutom uppdrag inom grafisk form och illustration (affischer, bokomslag, illustrationer) har jag arbetat med abstrakta typografiska bilder och collage, ibland med kalligrafisk introduktion. Se t.ex. citatet utfört i bildtypsnittet Poster A1. Med stor tillfredställelse har jag växlat material (scrape-board, tusch, collage, akvarell och kalligrafi). Jag anpassar mig gärna till respektive skolas pågående tema.

8 Tofsfat Vita hunden Ingrid Lidstrand Bruhn Tfn: E--post: Webb: lustbruk-keramik.se Nyckelviksskolan Konstfackskolan, keramikfacket Ribe Folkhöjskole Leksands Folkhögskola Pedagogisk utbildning: Förskoleseminariet Stockholm Som bildlärare i gymnasieklass Arbetat pedagogiskt i många sammanhang med små och stora barn och vuxna både med måleri och keramik. Hållit i olika kortare workshops för barn eller vuxna med olika gruppaktiviteter. Mina tankar om hur jag skulle kunna arbeta i ett klassrum: Med måleri i ett klassrum arbetar jag gärna med gruppaktiviteter där processen är viktigare än slutprodukten. Med keramiken arbetar jag hellre individuellt, där var och en arbetar utifrån sin egen idé men med utgångspunkt från en gemensam tanke. Workshop kring rakubränning. Tidsmässigt kan det spänna från en dag till flera veckor eller månader.

9 Lena frisör- Mariefred 400 år Snäv kjol, 2008 Sloma- Mariefred 400år Åse Marstrander Tecknare, grafiker och bosatt utanför Mariefred Tfn: E-post: aase.marstrander(at)telia.com Webb: /69 Grundskolan för Konstnärlig Utbildning, Stockholm Konstfackskolan; Institutionen för Skulptur Flertal kurser i olika grafiska tekniker (arrangemang: vidareutbildning för konstnärer på Konstnärernas Kollektivverkstad KKV, Stockholm) Konstfack, undervisning halvtid, sedemera deltid i först figurteckning och frihandsteckning och därefter i anatomi med den konstnärliga anatomins historia. Grundkravet för undervisning var att man var yrkesverksam inom sitt område som konstnär, designer eller konsthantverkare. Övrig senare utbildning/merit: Grundläggande psykoterapiutbildning med inriktning på bildterapi (distans/halvtid) på Bildterapi Institutet Niarte. Som konstnär, tecknare och grafiker skildrar jag människor i vår gemensamma vardag. Jag är intresserad av stunden, ögonblicket. Mitt främsta uttrycksmedel är torrnålsgravyren och jag bär kopparplåtarna med mig och graverar direkt på plats för att den atmosfär jag vill fånga skall få verka och påverka mig medan jag arbetar. Jag arbetar med bildsviter på bilder inom det område jag under perioden arbetar med. Se hemsidan ovan. Min konstnärliga process ser så ut att när jag bestämt mig för ett område att skildra, alternativt fått uppdrag att skildra människor inom ett visst område så förbereder jag mig dels genom att läsa in relevanta fakta, historik, besöka platsen, människorna m.m., dels genom att lägga upp ett träningsprogram för teckning. Jag tecknar i regel varje dag, men inför ett kommande projekt intensifierar jag teckningen och tränar proportioner, perspektiv, linjeteckning, volym m.m. eftersom graverandet(tecknandet) i stunden kräver ögonblickets närvaro och då måste ögon, hjärna och hand samarbeta! I skolan skulle jag kunna tänka mig att arbeta med självbilder och porträtt. Sedan tidigare är jag van vid att arbeta såväl individuellt med elever som att föreläsa. Jag skulle även kunna tänka mig att arbeta med lärare. Jag är öppen för förslag och önskningar.

10 Gunnel Anja Rockborn Tfn: E-post: Webb: Edinburgh College of Art, Scotland 1999 Gästelev vid Technicon Natal, Durban Sydafrika Capellagården 90-91, Uppsala Konstskola Estetiska programmet Lärarexamen Grundskola, sär Lärarassistent Som konstnär arbetar jag främst med installationer på varierande platser både på traditionella liksom otraditionella konstarenor, däribland sceninstallationer och scenografi. Mitt arbete med idékonst i modellformat har lett till offentlig utsmyckning exempelvis i rondell. Jag hanterar ett brett spektrum av material och stimuleras av problembaserat tänkande. Jag har flerårig vana att arbeta tillsammans med olika kulturaktörer, pedagoger och elever och arbetar gärna i team med olika aktörer som konstnärlig ledare. Har 2010 utnämnts till Katrineholms Kulturstipendiat för mitt pedagogiska och konstnärliga arbete. Jag är flexibel gällande ett eventuellt projekts storlekoch längd.

11 Stanislaw Lux Skulptör, tecknare Kontakt Tfn: E-post: Webb: Adress: Hästskobacken 10, Eskilstuna Konstnärlig utbildning Konsthögskolan Gdansk Polen Kungliga Konsthögskolan ( Mejan ) Stockholm Två års studerande av afrikansk konst i Egypten och Tanzania Pedagogiska meriter Universitet Dar es Salaam Tanzania, konst föreläsare Folk Development College Mtwara Tanzania, konst föreläsare Skulpture Projekt, Bagamoyo Tanzania, etablera konstutbildning Bagamoyo Sculptural Art School,Tanzania, direktör Folkhögskolan Eskilstuna, lärare I teckning, skulptur, måleri Från teckning till skulptur ABF kurser i Eskilstuna Mina ideèr och tankar Min ide` är att ställa barn och vuxna som likvärdiga samarbetspartner i en konstnärlig process. Jag vill helt enkelt skapa konst på barnets villkor dvs. att dess värld, symboler och koder helt och hållet ska styra skapandet. Min huvuduppgift blir att tolka tillsammans de illusoriska barnteckningar och transformera de till den konkreta tredimensionella skulpturella formen. Perioden i människans liv som omfattar barn ålder kallar jag Den geniala epoken. Som barn man är ytterst kreativ, fri att skapa och saknar kulturella hämningar. Man är på upptäcktsfärd, hittar på egna tolkningar och förklaringar. Verkligheten blandas med fantasi. Man kan förvandla sig själv till en nyckelpiga och prata med änglar. Allt är möjligt, det finns inga gränser och inga logiska motargument som; Det är inte sant! Jag vill utforska den geniala epoken tillsammans med barn i åldern från 6 till 16 år. Jag vill plocka pärlor ur deras skapande och upphöja det till den stora konstens magi. Jag anpassar mig gärna till respektive skolans pågående tema.

FRI KONST INRIKTNING PROFILER

FRI KONST INRIKTNING PROFILER På Bryggeriets gymnasium läser du estetiska programmet med inriktning mot bild och formgivning samt estetik och media. Du får dessutom profilera din utbildning mot foto och film, bild och form, serieteckning

Läs mer

Vill du vara med? Kontakt & frågor

Vill du vara med? Kontakt & frågor Vill du vara med? Är du yrkesverksam konstnär/konsthantverkare och vill vara med på webbplatsen Konst i Örebro län är du välkommen att skicka in dina uppgifter genom att fylla i formulären Examen/meriter

Läs mer

2-årig grundutbildning. Västerås Konstskola

2-årig grundutbildning. Västerås Konstskola KONSTSKOLAN UTBILDNING Grundutbildning, konstlinje och kurser startade som en kvällskola 1963 och formades om till en dagskola 1967. Västerås Konstskola har under 50-års tid utbildat personer till konstnärliga-

Läs mer

Anvisningar för din ansökan Följande handlingar ska alltid bifogas din ansökan. Personbevis från Skattemyndigheten Betyg Arbestprover

Anvisningar för din ansökan Följande handlingar ska alltid bifogas din ansökan. Personbevis från Skattemyndigheten Betyg Arbestprover nya media KONST & DESIGn FRIA FÖRBEREDANDE KONSTLINJEN Du söker med 5-10 verk digitalt. Det är valfritt att söka med måleri, skulptur, teckning, video, foto, ljud, objekt osv. Digitala arbetsprover kan

Läs mer

Estetisk verksamhet. Dans Foto Skulptur Bild Slöjd Musik Teater/Drama Utställning Film med mera...

Estetisk verksamhet. Dans Foto Skulptur Bild Slöjd Musik Teater/Drama Utställning Film med mera... Estetisk verksamhet Dans Foto Skulptur Bild Slöjd Musik Teater/Drama Utställning Film med mera... Ämnets syfte och karaktär Utbildningen i ämnet estetisk verksamhet syftar till att utveckla och stimulera

Läs mer

Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST

Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST Täby Kulturskola MUSIK UNG TEATER KONST 1 MUSIK UNG TEATER KONST - Är glädje, gemenskap och kreativitet! Alla Täbys barn och ungdomar från år 1 i grundskolan till och med gymnasiet får hos oss möjlighet

Läs mer

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet Konstpedagogiska Program 2012 Hogstadiet & Gymnasiet Upplev, skapa och kommunicera Bror Hjorths Hus erbjuder visningar på olika teman utifrån konstnären Bror Hjorths konst eller med utgångspunkt i de tillfälliga

Läs mer

bror hjorths hus konstpedagogiskt program 2013 bror hjorths hus konstpedagogiska program 2013

bror hjorths hus konstpedagogiskt program 2013 bror hjorths hus konstpedagogiska program 2013 konstpedagogiska konstpedagogiskt bror program program hjorths 2013 2013 hus bror hjorths hus bror hjorths hus Upplev, skapa och kommunicera Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper

Läs mer

ANPASSAD UTBILDNING FÖR DIN SKULL

ANPASSAD UTBILDNING FÖR DIN SKULL ANPASSAD UTBILDNING FÖR DIN SKULL UTBILDNINGSPROGRAM 2016 KUNSKAP TRYGGHET RESPEKT GEMENSKAP TOLERANS Här på Snitz Gymnasium har vi utvecklat ett arbetssätt för att kunna möta elever i behov av särskilt

Läs mer

f o t o o c h f i l m s e R i e t e c K N i N G s K a t e B o a R d Foto: DD, åk 3 a t e l j É f o t o - o c h f i l m s t u d i o s K a t e Pa R K

f o t o o c h f i l m s e R i e t e c K N i N G s K a t e B o a R d Foto: DD, åk 3 a t e l j É f o t o - o c h f i l m s t u d i o s K a t e Pa R K f o t o o c h f i l m S E R I E T E C K N I N G S K AT E B O A R D Foto: DD, åk 3 at e l j É f o t o - o c h f i l m s t u d i o S K AT E PA R K På Bryggeriets gymnasium läser du Estetiska programmet med

Läs mer

Kursplan Blandtekniker

Kursplan Blandtekniker Kursplan Blandtekniker Övningar i att: - utveckla det personliga bildspråket. - begrunda och analysera bilder gemensamt - finna skilda tekniker och skilda material får att nå olika uttryck - förstå bildkomposition

Läs mer

Mönster Estetisk kommunikation vt 2012

Mönster Estetisk kommunikation vt 2012 Mönster Estetisk kommunikation vt 2012 Mål och Syfte Eleven ska: ha erfarenhet av eget bildskapande och formexperimenterande i olika material och tekniker ha grundläggande kunskaper i skissteknik, komposition

Läs mer

INFORMATION FÖR KONSTNÄRER

INFORMATION FÖR KONSTNÄRER INFORMATION FÖR KONSTNÄRER Vill du vara med? Om du är konstnär och vill vara med på hemsidan Konst i Västmanland, eller ändra dina befintliga uppgifter, är du välkommen att skicka in dina uppgifter genom

Läs mer

Estetiska programmet PER BRAHEGYMNASIET. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater. Inriktningar

Estetiska programmet PER BRAHEGYMNASIET. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater. Inriktningar Estetiska programmet Inriktningar Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater PER BRAHEGYMNASIET Jag har kompisar som gått på skolan. Här är man i ett sammanhang, det finns en gemenskap som

Läs mer

Bild och grafisk form

Bild och grafisk form Bild och grafisk form Kursen syftar till att ge de studerande grundläggande kunskaper i grafiska metoder och förståelse att tillämpa metoderna på olika material. et är att de studerande upplever och använder

Läs mer

Bild och grafisk form

Bild och grafisk form Bild och grafisk form Kursen syftar till att ge de studerande grundläggande kunskaper i grafiska metoder och förståelse att tillämpa metoderna på olika material. et är att de studerande upplever och använder

Läs mer

Undervisningsmål Bild Årskurs 1-9

Undervisningsmål Bild Årskurs 1-9 Undervisningsmål Bild Årskurs 1-9 Årskurs 1 - grundfärgerna samt blanda och experimentera med färger - namn på grundfärgerna samt svart och vit - framställa bilder med hjälp av tekniker, redskap och material

Läs mer

SOUL HÅRDROCK JAZZ KLASSISKT MUSIKAL SÅNG PIANO DANS STEP TEATER KÖR MÅLERI GRAFIK FORM KERAMIK SCENOGRAFI MATTE B ENGELSKA B HISTORIA A SPRÅK

SOUL HÅRDROCK JAZZ KLASSISKT MUSIKAL SÅNG PIANO DANS STEP TEATER KÖR MÅLERI GRAFIK FORM KERAMIK SCENOGRAFI MATTE B ENGELSKA B HISTORIA A SPRÅK ES SOUL HÅRDROCK JAZZ KLASSISKT MUSIKAL SÅNG PIANO DANS STEP TEATER KÖR MÅLERI GRAFIK FORM KERAMIK SCENOGRAFI MATTE B ENGELSKA B HISTORIA A SPRÅK MUSIK MUSIKAL BILD OCH FORM STUDIEFÖRBEREDANDE Estetiska

Läs mer

Kursplan för konstskolan 2 år

Kursplan för konstskolan 2 år Kursplan för konstskolan 2 år Konstskolan ger en allsidig grundutbildning och ger goda färdigheter inom det konstnärliga området, vad gäller två- och tredimensionell gestaltning. Är högskoleförberedande.

Läs mer

Välkommen till Fredrikshovs gymnasium

Välkommen till Fredrikshovs gymnasium Välkommen till Fredrikshovs gymnasium I grönskan på Kungliga Djurgården finner eleverna studiero och inspiration, med stadens puls och internationella influenser på promenadavstånd. Vår metod bygger på

Läs mer

SKAPANDE SKOLA 2015-16

SKAPANDE SKOLA 2015-16 2015-16 Nu finns möjlighet att under läsåret 15-16 göra Skapande skola-projekt på Din skola. Falkenbergs kommun har av Kulturrådet beviljats medel för att genomföra konstnärliga projekt för årskurs F-9

Läs mer

du vet att du har svaret nära nu ERIKA BENGTSDOTTER SILVIJA BOIJSEN SINKA MATS WALTRÉ PY WERNSTEDT

du vet att du har svaret nära nu ERIKA BENGTSDOTTER SILVIJA BOIJSEN SINKA MATS WALTRÉ PY WERNSTEDT du vet att du har svaret nära nu ERIKA BENGTSDOTTER SILVIJA BOIJSEN SINKA MATS WALTRÉ PY WERNSTEDT Konstnär som arbetar med måleri och flerdimensionella arbeten och installationer. Konstnär inspirerad

Läs mer

PEDAGOGMATERIAL till föreställningen Peka Trumma Dansa Urpremiär december 2014

PEDAGOGMATERIAL till föreställningen Peka Trumma Dansa Urpremiär december 2014 PEDAGOGMATERIAL till föreställningen Peka Trumma Dansa Urpremiär december 2014 www.teatertre.se / 08-669 00 60 Peka Trumma Dansa är en rytmisk, rörlig och rolig föreställning för de yngsta, fritt efter

Läs mer

Estetiska programmet (ES)

Estetiska programmet (ES) Estetiska programmet (ES) Estetiska programmet (ES) ska utveckla elevernas kunskaper i och om de estetiska uttrycksformerna och om människan i samtiden, i historien och i världen utifrån konstnärliga,

Läs mer

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga

UPPLEVELSEN ÄR DIN. Om att se dans tillsammans med barn och unga UPPLEVELSEN ÄR DIN Om att se dans tillsammans med barn och unga Den här foldern vänder sig till dig som vill uppleva dansföreställningar tillsammans med barn och unga. Du kanske är lärare, leder en studiecirkel

Läs mer

KONSTpedagOgiSKT program 2012 BROR HJORTHS HUS

KONSTpedagOgiSKT program 2012 BROR HJORTHS HUS KONStpedagogiskt program 2012 BROR HJORTHS HUS LÄR, UPPLEV OCH UTVECKLAS bror hjorths hus Konstpedagogiken i Bror Hjorths Hus vänder sig till grupper i olika åldrar och med olika förutsättningar. Vi arbetar

Läs mer

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor?

Varför kultur i Falkenbergs förskolor och skolor? Tjänsteskrivelse Datum 2015-04-07 Barn- och utbildningsförvaltningen BUN-kansliet Handlingsplan för mer och bättre kultur för barn och elever i barn- och utbildningsnämndens verksamheter Handlingsplanen

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM

VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM VÄLKOMMEN TILL ESKILSTUNA KONSTMUSEUM Denna handledning är framtagen med förhoppning att ge pedagogiska ingångar till våra tillfälliga utställningar. Handledningen finns tillgänglig på eskilstuna.se/konstmuseet

Läs mer

Vietnamesisk konst - teknik

Vietnamesisk konst - teknik Vietnamesisk konst - teknik ett förstudium till lektions upplägg PM, Examensarbete i Konst 20p Yen Le Hoang, BI4 VT, Konstfack 2009 Innehållsförteckning 1.1 Bakgrund och Syfte s. 3-4 1.2 Frågeställning

Läs mer

Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik

Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Estetiska programmet Inriktningar Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater Jag har kompisar som gått på skolan. Här är man i ett sammanhang, det finns en gemenskap som byggts upp under

Läs mer

Fånga dagen. - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9. Leicy O L S B O R N Björby. Bakgrund

Fånga dagen. - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9. Leicy O L S B O R N Björby. Bakgrund Fånga dagen - ett projekt om konsten att skriva för årskurs 7-9 Bakgrund Svenska elevers kunskaper i läsförståelse blir allt sämre, visar internationella undersökningar. Vad beror det på? Vilka faktorer

Läs mer

VÅGA VARA KREATIV! 1

VÅGA VARA KREATIV! 1 VÅGA VARA KREATIV! 1 VÅGA VARA KREATIV! Ta steget och våga använda fantasin! Prova olika uttryckssätt i en workshop som berör såväl kropp som själ! Genom konst och kultur kan ni gemensamt utveckla en öppnare

Läs mer

Estetiska. programmet HALMSTAD GYMNASIESKOLA

Estetiska. programmet HALMSTAD GYMNASIESKOLA Estetiska programmet HALMSTAD GYMNASIESKOLA estetiska programmet your way to express Estetiska programmet är för dig som tänker dig en framtid där vidare studier, inom såväl estetiska som andra verksamhetsområden

Läs mer

Förskoleklass en trygg skolvärld. Förskoleklassens arbetssätt. Språk

Förskoleklass en trygg skolvärld. Förskoleklassens arbetssätt. Språk Förskoleklass en trygg skolvärld Det år ditt barn fyller sex är det dags att välja plats i förskoleklass. De flesta föräldrar låter sitt barn gå i förskoleklass eftersom det ger en mjuk och trygg övergång

Läs mer

projektkatalog KULTURSKOLAN

projektkatalog KULTURSKOLAN KULTURSKOLAN projektkatalog 2015 Korta och långa projekt eller enstaka tillfällen Samtliga projekt är kopplade till ett eller flera mål i Lgr 11 Erfarna pedagoger inom respektive konstart Skräddarsydd

Läs mer

Illustration: Mathias Larsson. Foto: Nils Svensson. Estetiska programmet

Illustration: Mathias Larsson. Foto: Nils Svensson. Estetiska programmet Illustration: Mathias Larsson Foto: Nils Svensson Estetiska programmet På Bryggeriets gymnasium läser du estetiska programmet med inriktning mot bild och form eller estetik och media. Du får dessutom profilera

Läs mer

Konstnärlig fördjupning KOF Utbildningsnummer vid Myh KK086 Utbildningsledare Eva Lindblad

Konstnärlig fördjupning KOF Utbildningsnummer vid Myh KK086 Utbildningsledare Eva Lindblad Konstnärlig fördjupning KOF Utbildningsnummer vid Myh KK086 Utbildningsledare Eva Lindblad Utbildningens innehåll: Utbildningen ger en fördjupning inom ett stort antal konstnärliga områden. Exempel på

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen. Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun

Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen. Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun Barn- och utbildningsförvaltningen Kultur- och fritidsförvaltningen Undervisning i drama, Frödinge skola, 2013. Kulturgarantin Vimmerby kommun 2014-2015 Kulturgarantin för Vimmerby kommun I Vimmerby kommun

Läs mer

Individuellt val. Läsår 2015/2016

Individuellt val. Läsår 2015/2016 Individuellt val Läsår 2015/2016 Information inför ditt individuella val Individuellt val ingår i samtliga gymnasieprogram. Du ska läsa 200 poäng individuellt val i åk 2 och åk 3. De flesta kurserna är

Läs mer

Kulturpedagogiska projekt

Kulturpedagogiska projekt Kulturpedagogiska projekt VEM HÅLLER I KULTURPROJEKTEN? Susanna Vildehav är skådespelare hos Teater Eksem och håller i de kulturpedagogiska projekten. Susanna har flera års erfarenhet av att leda kurser

Läs mer

Kosmosklubben i samarbete med Enskedeskolan erbjuder dig/ditt barn VT 2015; Schack. Piano. Björkstugan (Handelsvägen 20), fredagar, från 13.

Kosmosklubben i samarbete med Enskedeskolan erbjuder dig/ditt barn VT 2015; Schack. Piano. Björkstugan (Handelsvägen 20), fredagar, från 13. Kosmosklubben i samarbete med Enskedeskolan erbjuder dig/ditt barn VT 2015; Schack Syfte: Att träna logiskt tänkande, koncentrationsförmåga och social kompetens. Upprepade undersökningar visar att barn

Läs mer

Lika olika! ISBN: 978-91-980128-0-4

Lika olika! ISBN: 978-91-980128-0-4 Lika olika! Manus, text, musik, sång, kör, formgivning, produktion: Maud Mamma Måd Cederlöw, www.mammamåd.se Arrangemang, musik m.m.: Andreas Hedlund (för övrig CD-info se konvolut) Urval av och omarbetning

Läs mer

Sammanställning av svaren

Sammanställning av svaren Sammanställning av svaren Utvärderingsfrågor Barnboksveckorna 2009 1. Hur tycker ni att det länsövergripande samarbetet kring Barnboksveckorna har fungerat? Vad var bra? Vad var dåligt? Tanken på ett länsövergripande

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

Bild och rumsgestaltning BRUM Utbildningsnummer vid Myh KK087 Utbildningsledare Eva Lindblad

Bild och rumsgestaltning BRUM Utbildningsnummer vid Myh KK087 Utbildningsledare Eva Lindblad Bild och rumsgestaltning BRUM Utbildningsnummer vid Myh KK087 Utbildningsledare Eva Lindblad Utbildningens innehåll: Utbildningen ger en fördjupning inom ett stort antal konstnärliga, design och rumsliga

Läs mer

Skapande skola- projekt 2014-2015

Skapande skola- projekt 2014-2015 Skapande skola- projekt 2014-2015 Allt är möjligt på teatern VEM HÅLLER I SKAPANDE SKOLA- PROJEKTET? Susanna Vildehav är skådespelare hos Teater Eksem och håller i Teater Eksems skapande skola- projekt.

Läs mer

Storyline och entreprenörskap

Storyline och entreprenörskap Storyline och entreprenörskap Av: Ylva Lundin Entreprenöriellt lärande - ett ord som många pedagoger kämpar med både när det gäller att säga och förstå. Ibland tolkas entreprenörskap som att vi i skolan

Läs mer

Ett samarbete mellan Skolverket och Kulturrådet

Ett samarbete mellan Skolverket och Kulturrådet Ett samarbete mellan Skolverket och Kulturrådet Skolan ansvarar för att varje elev efter genomgången grundskola har utvecklat sin förmåga till kreativt skapande och fått ett ökat intresse för att ta del

Läs mer

Odenplans förskolor. Förskolebarns framtidstro vår utmaning

Odenplans förskolor. Förskolebarns framtidstro vår utmaning K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (6) Odenplans förskolor Förskolebarns framtidstro vår utmaning Vi ser det som vår utmaning att vara med och forma barnens framtidstro, där den moderna barndomen i

Läs mer

skola för alla barn i Söderhamns kommun

skola för alla barn i Söderhamns kommun En skola för alla barn i Söderhamns kommun Vi vill: Lyfta fram kulturens möjligheter i skolan Stärka och utveckla musik, rytmik, dans, drama, slöjd, bild och form som vi redan har i skolan Bredda utbudet

Läs mer

Konstnärlig grundläggande utbildning KG Utbildningsnummer vid Myh KK088 Utbildningsledare Eva Lindblad

Konstnärlig grundläggande utbildning KG Utbildningsnummer vid Myh KK088 Utbildningsledare Eva Lindblad Konstnärlig grundläggande utbildning KG Utbildningsnummer vid Myh KK088 Utbildningsledare Eva Lindblad Utbildningens innehåll: Utbildningen innehåller följande ämnen: Formlära, Konsthistoria, Krokiteckning,

Läs mer

Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun

Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun 1 (8) Program för barn och ungdomskultur i Vetlanda kommun Dokumenttyp: Program Beslutad av: Kultur och fritidsnämnden (2013 09 24 66 ) och barn och utbildningsnämnden (2013 12 11 108) Gäller för: Alla

Läs mer

skolbio Pedagogisk resurs på Utvecklingsavdelningen, BUF. www.skola.gotland.se/lustfyllt

skolbio Pedagogisk resurs på Utvecklingsavdelningen, BUF. www.skola.gotland.se/lustfyllt skolbio Pedagogisk resurs på Utvecklingsavdelningen, BUF. www.skola.gotland.se/lustfyllt Språkutveckling Språket och den språkliga medvetenheten utgör ett prioriterat utvecklingsområde inom förskoleverksamheten

Läs mer

Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet

Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet Studera till lärare! Umeå School of Education Umeå universitet www.use.umu.se 1 Grundlärarprogrammet fritidshem, 180 hp...6 Grundlärarprogrammet förskoleklass och åk 1-3, 240 hp... 8 Grundlärarprogrammet

Läs mer

KULTURSKOLAN VT 2016. Glädje & gemenskap. Kunskap & kreativitet. Upplevelse & livslångt lärande. www.atvidaberg.se BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

KULTURSKOLAN VT 2016. Glädje & gemenskap. Kunskap & kreativitet. Upplevelse & livslångt lärande. www.atvidaberg.se BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Glädje & gemenskap Kunskap & kreativitet Upplevelse & livslångt lärande KULTURSKOLAN VT 2016 www.atvidaberg.se BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Välkommen till en mötesplats för musik och skapande i gemenskap

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 1 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter

Läs mer

ESTETISKA LÄROPROCESSER & SKAPANDE SKOLA 2015 KULTURSKOLAN

ESTETISKA LÄROPROCESSER & SKAPANDE SKOLA 2015 KULTURSKOLAN ESTETISKA LÄROPROCESSER & SKAPANDE SKOLA 2015 KULTURSKOLAN DANDERYDS KULTURSKOLA Noragårdsvägen 27, 182 34 DANDERYD 08-568 910 96 kulturskolan@danderyd.se www.danderyd.se/kulturskolan 1 Äntligen! Musik

Läs mer

Utbildning för hållbar utveckling

Utbildning för hållbar utveckling Utbildning för hållbar utveckling Hur ser du på världen? Globala gymnasiet är till för dig som fått upp ögonen för orättvisor i världen och som vill påverka, förstå och lära dig mer om globala frågor.

Läs mer

identiet Konstpedagogiskt arbete i Västra Götaland sedan 2002 BILDER OCH RÖSTER OM IDENTITET OCH EGET SKAPANDE VEM ÄR JAG?

identiet Konstpedagogiskt arbete i Västra Götaland sedan 2002 BILDER OCH RÖSTER OM IDENTITET OCH EGET SKAPANDE VEM ÄR JAG? identiet VEM ÄR JAG? BILD & FORM SERIE ANNA-KARIN LIEDBERG ELLA KALOGRITSA Elever färglägger lerskulpturer med akvarellteknik. Kronbergsskolan, Lysekil BILDER OCH RÖSTER OM IDENTITET OCH EGET SKAPANDE

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

Program. Bellevuegårdsbiblioteket

Program. Bellevuegårdsbiblioteket Program Bellevuegårds Hösten 2014 Vi gör mer än lånar ut böcker! Biblioteken är viktiga för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning. Det slår

Läs mer

Skapande skola- projekt 2014-2015. Allt är möjligt på teatern

Skapande skola- projekt 2014-2015. Allt är möjligt på teatern Skapande skola- projekt 2014-2015 Allt är möjligt på teatern VEM HÅLLER I SKAPANDE SKOLA- PROJEKTEN? Susanna Vildehav är skådespelare hos Teater Eksem och håller i skapande skola- projekten. Susanna har

Läs mer

Inlärning. perception. produktion

Inlärning. perception. produktion 2009 UW Inlärning perception produktion Lärande perception produktion reflektion Pedagogik förmågan att inte ingripa inre yttre Estetik gestaltad erfarenhet Exempel på process 5. Nytt utgångsläge 2. Känning

Läs mer

Högskoleförberedande. Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater

Högskoleförberedande. Estetiska programmet. Inriktningar. Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater Högskoleförberedande Estetiska programmet Inriktningar Bild och formgivning Dans Estetik och media Musik Teater På PB får du vara dig själv. Du får vara som du vill vara och ingen kommer döma dig för det.

Läs mer

Introduktion av Trailer/Uppsamling

Introduktion av Trailer/Uppsamling Dokument till lare: Introduktion av Trailer/Uppsamling Introduktion av uppsamling: Trailer och klappövning Lektionsupplägg för 75 min. Underlag till ca 24 elever Gymnasium: kursen Estetisk kommunikation

Läs mer

KONSTEN SOM KUNSKAPSVÄG

KONSTEN SOM KUNSKAPSVÄG KONSTEN SOM KUNSKAPSVÄG Studier av konstnärligt seende (Saks) Dokumentation och vetenskapligt seminarium SE OCH LÄRA, ELLER LÄRA ATT SE I en tid av stark målfokusering inom förskola och skola och med samhällets

Läs mer

Med blicken i spegeln. Mija Renström

Med blicken i spegeln. Mija Renström Med blicken i spegeln Mija Renström WORKSHOP 2011: HANINGE KONSTHALL BLÄCKSTRÅLEUTSKRIFT 110 x 200 cm Mija Renström utforskar i det här projektet relationen mellan bild och självbild. I tre nya verk undersöker

Läs mer

Den vackra konsten. Gåvor

Den vackra konsten. Gåvor Den vackra konsten Grafisk konst (i alla former) är ett exklusivt jobb. Det har jag lärt mig genom åren. Det är ett riktigt hantverk; man kan inte ta hjälp av elektroniken, utan man måste sköta allt med

Läs mer

KOPPLING TILL SKOLANS STYRDOKUMENT

KOPPLING TILL SKOLANS STYRDOKUMENT SIDA 1/5 FÖR LÄRARE UPPDRAG: DEMOKRATI vänder sig till lärare som undervisar om demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter i åk nio och i gymnasieskolan. Här finns stöd och inspiration i form av ett

Läs mer

SIKTA IKT Viveka Gulda Annika Möl er Larsson Lisa Stenström

SIKTA IKT Viveka Gulda Annika Möl er Larsson Lisa Stenström Genom SIKTAs (Skolans IKT-Arbete i Lund) IKT-fortbildning erbjuds kommunens alla pedagoger och skolledare det senaste inom IKT! Grundtanken med SIKTA är att "pedagoger lär pedagoger - att lära av varandra".

Läs mer

Konstpedagogik i Bror Hjorths Hus

Konstpedagogik i Bror Hjorths Hus Konstpedagogik i Bror Hjorths Hus Visningar och verkstäder i Bror Hjorths Hus är gratis för förskolor och skolor. Alla elever är välkomna, vi anpassar programmen efter din grupps förutsättningar. Vi ser

Läs mer

Broskolans röda tråd i Bild

Broskolans röda tråd i Bild Broskolans röda tråd i Bild Regering och riksdag har faställt vilka mål som svenska skolor ska arbeta mot. Dessa mål uttrycks i Läroplanen Lpo 94 och i kursplaner och betygskriterier från Skolverket. Detta

Läs mer

52 kort för ett levande värdegrundsarbete. Helena Hammerström. 1 Helena Hammerström, www.alltomart.se

52 kort för ett levande värdegrundsarbete. Helena Hammerström. 1 Helena Hammerström, www.alltomart.se 52 kort för ett levande värdegrundsarbete. Helena Hammerström 1 Helena Hammerström, www.alltomart.se Värdegrunden 52 kort för ett levande värdegrundarbete. Text: Helena Hammerström Design: Ewa Milunska

Läs mer

Utvärdering av Att skriva sig till läsning läsåret 2012-13

Utvärdering av Att skriva sig till läsning läsåret 2012-13 Utvärdering av Att skriva sig till läsning läsåret 2012-13 Vilka förändringar har utvecklingsarbetet medfört gällande undervisning och/eller klassrumsorganisation? Jag tycker att eleverna har kommit igång

Läs mer

LPP för Fritidshem BILDCIRKELN

LPP för Fritidshem BILDCIRKELN LPP för Fritidshem BILDCIRKELN Yvonne Engberg Innehållsförteckning Elevgrupp... 1 Syfte... 1 Långsiktigt mål... 1-2 Konkreta mål... 2 Arbetssätt.2-3 Bedömning... 3 Dokumentation....3 Analys av bedömning

Läs mer

Nyhetsbrev Campus Manilla Nr 2 Maj 2013

Nyhetsbrev Campus Manilla Nr 2 Maj 2013 Nyhetsbrev Campus Manilla Nr 2 Maj 2013 Hej alla barn och föräldrar, Hoppas att ni alla har haft en trevlig Valborg. Vi jobbar på i full fart för att välkomna er till en spännande skolstart i höst. Maija

Läs mer

LaM. Utsmyckning. Konstnärscentrum-Mitt. kansli@kc-mitt.se www.kc-mitt.se 0152 10654. Dalarna-Värmland-Närke-Västmanland-Sörmland-Östergötland

LaM. Utsmyckning. Konstnärscentrum-Mitt. kansli@kc-mitt.se www.kc-mitt.se 0152 10654. Dalarna-Värmland-Närke-Västmanland-Sörmland-Östergötland LaM Utsmyckning Konstnärscentrum-Mitt kansli@kc-mitt.se www.kc-mitt.se 0152 10654 Dalarna-Värmland-Närke-Västmanland-Sörmland-Östergötland Arbetar skulpturalt i offentlig miljö, med erfarenhet från konceptutveckling,

Läs mer

Visa vägen genom bedömning

Visa vägen genom bedömning Visa vägen genom bedömning För att du alltid ska veta var du befinner dig i din utveckling, har vi tagit fram Sveaskolans mål i olika ämnen och olika skolår. Dessa mål när du och läraren samtalar om vad

Läs mer

FORMGIVNING. Ämnets syfte

FORMGIVNING. Ämnets syfte FORMGIVNING Ämnet formgivning behandlar estetiska aspekter på konsthantverk, slöjd och design. Det behandlar också tekniker, material, metoder och processer inom formgivningsområdet. Dessutom behandlar

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen. Kulturgarantin Vimmerby kommun

Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen. Kulturgarantin Vimmerby kommun Barn- och utbildningsförvaltningen Kommunstyrelseförvaltningen Kulturgarantin Vimmerby kommun 2018-2019 Kulturgarantin för Vimmerby kommun 2018-2019 I Vimmerby kommun har vi ett arv att förvalta. Astrid

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

FRÅttwtKrsTlLL MATTEFILMER. - omikt i skolan. ';j, :d- r..'11*{s"n"-' :Jr. i ri:sslr:,iriitlr

FRÅttwtKrsTlLL MATTEFILMER. - omikt i skolan. ';j, :d- r..'11*{sn-' :Jr. i ri:sslr:,iriitlr FRÅttwtKrsTlLL MATTEFILMER - omikt i skolan :Jr r..'11*{s"n"-' :d- ';j, i ri:sslr:,iriitlr ffiffihxxnffi ffi*# ffiasfrfrgä Smxsrfrillem Konkret, Lekfullt. Roligt. Det är några omdömen om Rutiga familjen,

Läs mer

LaM. Utsmyckning. Konstnärscentrum-Mitt. kansli@kc-mitt.se www.kc-mitt.se 0152 10654. Dalarna-Värmland-Närke-Västmanland-Sörmland-Östergötland

LaM. Utsmyckning. Konstnärscentrum-Mitt. kansli@kc-mitt.se www.kc-mitt.se 0152 10654. Dalarna-Värmland-Närke-Västmanland-Sörmland-Östergötland LaM Utsmyckning Konstnärscentrum-Mitt kansli@kc-mitt.se www.kc-mitt.se 0152 10654 Dalarna-Värmland-Närke-Västmanland-Sörmland-Östergötland Jag bor i Bergslagen. Omgivningen består av skog, sjöar, korpen

Läs mer

Barn och unga hörs och syns i Simrishamn

Barn och unga hörs och syns i Simrishamn MOTTAGARE AV Barn och unga hörs och syns i Simrishamn BARN OCH UNGA HÖRS OCH SYNS I SIMRISHAMN Inom barn- och utbildningsförvaltningen arbetar vi med barns och ungas lärande varenda dag. Verksamheten vilar

Läs mer

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK

5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 5 STEG TILL DITT UNIKA KONSTVERK 1 Bygga din berättelse och bildens koncept 2 Förberedelser 3 Fotografering 4 Avancerat digitalt hantverk 5 Visning och leverans För att skapa ett unikt konstverk berättandes

Läs mer

FORMGIVNING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet

FORMGIVNING. Ämnets syfte. Kurser i ämnet FORMGIVNING Ämnet formgivning behandlar estetiska aspekter på konsthantverk, slöjd och design. Det behandlar också tekniker, material, metoder och processer inom formgivningsområdet. Dessutom behandlar

Läs mer

Minnesanteckningar från nätverksträffen för pedagogisk dokumentation

Minnesanteckningar från nätverksträffen för pedagogisk dokumentation Minnesanteckningar från nätverksträffen för pedagogisk dokumentation 160429 Vi välkomnas till skattkistan på ett härligt sätt där material fanns estetiskt uppdukat till oss Eva har konstruerat en vävram

Läs mer

ESTETISKA PROGRAMMET SKATEBOARD FOTO & FILM SERIETECKNING FRI KONST

ESTETISKA PROGRAMMET SKATEBOARD FOTO & FILM SERIETECKNING FRI KONST ESTETISKA PROGRAMMET SKATEBOARD FOTO & FILM SERIETECKNING FRI KONST Lina Benatti B2A ESTETISKA PROGRAMMET GY-GEMENSAMMA ÄMNEN Svenska 1 Svenska 2 Svenska 3 Matematik 1b Engelska 5 Engelska 6 Samhällskunskap

Läs mer

Metodöversikt och utvärdering

Metodöversikt och utvärdering Metodöversikt och utvärdering Workshop under ledning av kulturpedagoger med socionom och barnbibliotekarier som observatörer Ålder: år 3-6 Produkter: barnteckningar, film, sammanfattande bilder på grundval

Läs mer

KONSTHANT VERK NYA KURSER PÅ WIK 2014/2015

KONSTHANT VERK NYA KURSER PÅ WIK 2014/2015 KONSTHANT VERK NYA KURSER PÅ WIK 2014/2015 SHIBORI FRIT T BRODERI TOVNING SNILJE VÄVNING Anmälan (avbokning) kurs/boende Anmälan via e-post skall vara skolan tillhanda senast fem veckor före kursstart.

Läs mer

Kulturgaranti. för barn och unga

Kulturgaranti. för barn och unga Kulturgaranti för barn och unga Kulturplan för barn och unga I Varbergs kommun samarbetar skolor, förskolor och kulturverksamheter för att göra kultur till en del av barnens vardag. Vi ser kultur som en

Läs mer

Pedagogisk dokumentation kring Matematikverkstaden på Bandhagens skola.

Pedagogisk dokumentation kring Matematikverkstaden på Bandhagens skola. Pedagogisk dokumentation kring Matematikverkstaden på Bandhagens skola. Åh, nu förstår jag verkligen sa en flicka på 10 år efter att ha arbetat med bråk i matematikverkstaden. Vår femåriga erfarenhet av

Läs mer

TEMAVISNING MED VERKSTAD

TEMAVISNING MED VERKSTAD KONST/FOLKTRO NÄCKENS POLSKA [1 besök. Visningar och skulpturverkstad] Ett av Bror Hjorths mest kända konstverk är Näckens Polska, som står framför tågstationen i Uppsala. Skulpturen kom på plats 1967,

Läs mer

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Lärarhandledning. Ett studiematerial från Länsmuseet Halmstad

Läs bilden. Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet. Lärarhandledning. Ett studiematerial från Länsmuseet Halmstad Läs bilden Bildkonst och litteratur för högstadiet och gymnasiet Lärarhandledning Ett studiematerial från Länsmuseet Halmstad Välkommen till Läs bilden Detta är en beskrivning av hur man kan arbeta med

Läs mer

Välkommen till Ale kulturskola!

Välkommen till Ale kulturskola! ALE KULTURSKOLA KULTURSKOLA ALE 2015-2016 Välkommen till Ale kulturskola! Ale kulturskola erbjuder undervisning i estetiska ämnen och undervisar nybörjareelever såväl som elever som vill fortsätta att

Läs mer

Idunskolans lokala pedagogiska planering för gymnasiesärskolan. Läsåret 2015/2016 och 2016/2017

Idunskolans lokala pedagogiska planering för gymnasiesärskolan. Läsåret 2015/2016 och 2016/2017 Idunskolans lokala pedagogiska planering för gymnasiesärskolan Läsåret 2015/2016 och 2016/2017 Språk och kommunikation en i ämnesområdet språk och kommunikation ska syfta till att eleverna utvecklar förmåga

Läs mer

Naturvetenskapsprogrammet

Naturvetenskapsprogrammet sprogrammet Inriktningar och musik och samhälle Nyhet! PER BRAHEGYMNASIET Det är en cool miljö på PB med en trevlig stämning. Jag var på öppet hus och hade också hört mycket bra om skolan. Det var också

Läs mer

Vilsen längtan hem. Melissa Delir

Vilsen längtan hem. Melissa Delir Vilsen längtan hem Melissa Delir MELISSA DELIR IDROTT OCH HÄLSA LÄRARE 3 BÖCKER & METODMATERIAL Vilsen längtan hem, Tack för att du finns, Du är född till att göra skillnad. Melissa Delir O O O JAG LYCKADES!

Läs mer