Vill ni arbeta med konst i SKAPANDE SKOLA?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vill ni arbeta med konst i SKAPANDE SKOLA?"

Transkript

1 Vill ni arbeta med konst i SKAPANDE SKOLA? Att arbeta med konst i Skapande skola kan se ut på många olika sätt, allt från besök på ett museum till att få en professionell konstnär till ditt klassrum. Det kan ibland vara svårt att veta på vilket sätt man kan få in konst i skolarbetet, vad det finns för möjligheter, hur man får kontakt eller vad det kostar. I den här pdf:en presenteras några konstnärer bosatta i Sörmland som alla är intresserade att på olika sätt i Skapande skola. Ta gärna kontakt med någon av dem för att få veta mer om eller diskutera fram idéer om hur just de skulle kunna arbeta på er skola. Vill du/ni diskutera mer allmänt kring skapande skola och/eller har frågor kring hur man kan arbeta med konst i Skapande skola kontakta gärna länskonstkonsulenten i Sörmland: Maria Hallberg Länskonstkonsulent Eskisltuna konstmuseum Tfn: E-post: Webb: eskilstuna.se/lanskonst

2 Från Skapande skolaprojekt, Stenhammarskolan, Flen, 2010 Foto: Ingela Svensson Ingela Svensson Bildkonstnär, tecknare och grafiker. Tfn: E-post: Webb: Umeå konsthögskola Kvinnor och Konst, Umeå Universitet (25p) Konstpedagogik, Stockholms Universitet (7,5p) Skapande skola 2010: Stenhammarskolan, Flen. Elever i en åttondeklass skissade på egna bilder under temat Hjältar. Bilderna fördes sedan över på väggar och fönster. Resultatet finns kvar i form av en offentlig utsmyckning. Skapande skola 2010: Fröslundaskolan och Stålforskolan, Eskilstuna. Elever ur klasserna 7-9 arbetade med egna bilder utifrån temat Möte. De skissade först och ritade/ målade sedan direkt på utvalda platser. Resultaten finns kvar som offentliga utsmyckningar på väggar i korridorer och trapphus. Praktikplats på Kultur och demokrati, Torshälla och Kultur och fritid, 2010 Praktiken innebar handledning i skilda konstprojekt med barn (7-10 år) och vuxna. Anställning som Konstnär, Kultur och Fritidsförvaltningen Eskilstuna, Projektets mål var att väcka intresse för konst och kultur hos barn och ungdom. Detta genomfördes genom workshops och bildverkstäder (4-16 år) samt utställningar med barnens bilder. I skapande skola är jag öppen för att arbeta med både andra material och ämnen än jag gjort tidigare och samarbetar gärna med andra yrkesgrupper och kulturarbetare.

3 Den Stolta Kamelen av Kerstin Pettersson Ovan: Konstläger för barn, 4-12 år Nedan: Kerstin håller seminarium i Litauen i Kerstin Pettersson Tfn: / E-post: Webb: RMI Berghs Grafisk Form & Illustration sedan livet. Jag har målat och skrivit sen jag var mycket liten. Barnmåleri, punktinsatser i skolan, kursledare, företagsutbildningar, målarshower, livemåleri, utlandsjobb, mässjobb. Om mig: Jag har målat stort, jag har målat smått; jag har målat och undervisat i alla tekniker. Jag har målat med barn, med vuxna, inför massor med folk och ensam. Jag har rest mycket och talar engelska, tyska, ungerska, spanska och lite franska. När jag undervisar vill jag framför allt förmedla att man med konst kan öppna dörrar och dessutom ha roligt. Eftersom jag har hållit på lite med teater och mycket med text, en del med byggande samt älskar matematik, kan jag tänka mig att jobba med projekt som flyter över gränserna.

4 Bläckfiskar Från utsmyckning i Värnamo Carina Marklund Tfn: E-post: Webb: Konstsömnad. Handarbetets vänner Textillärareutbildningen. Umeå Universitet Textil. Nyckelviksskolan Konstnärlig utbildning. Eskilstuna Folkhögskola Arbetar som konstlärare på Eskilstuna folkhögskolas textila utbildning 2006 Arbetar jag som konstnärlig ledare för projektet Botkyrkabonaden. Ett projekt där jag reste runt och träffade olika grupper av människor. Dessa broderade sedan sin bild av Botkyrka. Alla dessa bilder sammanställde jag sedan inför att HV ateljé i Stockholm monterade samman dem till en stor bild. Den hänger sedan dec 06 som en offentlig utsmyckning i Hallunda folkets hus. I Eskilstuna har jag hållit flera föreläsningar och work shops genom åren b.la på högskolan, folkhögskolan, konstmuseet och Stadsmuseet. Hur: När jag arbetar med min egen konst, arbetar jag med objekt, bilder och installation. Det gör jag genom att använda textila material och tekniker, så som broderi, applikation och screentryck som oftast kombineras. Jag arbetar processinriktat och brukar säga att det är som att lägga pussel, verken växer fram. De bär alltid på berättelser och en önskan att kommunicera med betraktaren. När jag arbetar med elever utgår vi från olika teman. Ofta kan jag starta upp med att visa inspirationsbilder eller spela musik. Sedan kan utgångspunkt vara exempelvis en text eller ett ord. Just nu arbetar mina elever med två naturbeskrivningar ur böcker om mumintrollet. Detta blir sedan textila bilder.

5 Grodlur Bättre fly än illa fäkta Madara Vaska Olin Tfn: E-post: Konstnärlig ubildning: Lettlands Konstakademi, konstpedagogik Lettlands Konstakademi, konstnär, magister Har varit lärare i förskola och grundskola Har undervisat i ämnet bild på högstadiet samt på gymnasiet Har arbetat inom Kulturskola i ämnet bild och form I min konst är det djuret som spelar huvudrollen, men det är människan som är gestaltad, det intressanta är den gemensamma nämnaren men också det som skiljer. Föremål har kommit till och på det sättet närmar jag mig ännu mera människan och dess värld utan att bli för tydlig. Tekniker jag använder är bl.a. måleri, teckning, collage som jag varierar med lekfulla linjer och klara färger, som ibland ger en känsla av grafiska verk. Mitt konstnärliga arbetssätt påverkar till viss del även mina undervisningsmetoder men jag är också öppen för nya utmaningar, idéer och uttryckssätt. Jag kan tänka mig att även arbeta med nya material och former för att ge eleverna utmaningar i sitt egen kreativa process. Varje material är inspirerande på sitt eget sätt och därför är materialet i sig en inspirationskälla som man mycket väl kan använda i undervisning med och för barn. Arbetssättet och längden i det pedagogiska skapandet kan variera beroende på skola och elevernas åldrar, men jag föredrar en längre process med samma grupp av elever. Unga människor har en stor potential i sitt skapande som bör stimuleras för att de ska bibehålla sin kreativitet även som vuxna, bildskapandet ger också en möjlighet till ökad kommunikation, förståelse och intresse för andra människor och kulturer. Ämnet bild kan och bör även integreras med andra ämnen så att eleverna kan se bildens resurs i sin helhet, därför ser jag det som positiv att samverka med övriga lärare och ämnen i den skola jag arbetar i. Jag samverkar och samarbetar också gärna med kulturinstitutioner i anslutning till mina kulturpedagogiska projekt.

6 Workshop i digitalt bildskapande, i projektet Digital Crossing - No Borders, ett konstsamarbete för unga i Pozarevac, Serbien, Tirana, Albanien och Eskilstuna, Sverige 2009 Multiple foto- och videoinstallation 2009 Stina Pehrsdotter Tfn: Mobil: E-post: skulptur och objekt, Gerlesborgsskolan 1996 textillärarexamen, Umeå universitet 1992 vävning, Hedemora sömnad, Sandviken 1986 tillskärarakademin, Stockholm Efter textillärarutbildningen har jag haft ett stort antal skiftande uppdrag som lärare i olika utbildningssituationer. Jag har erfarenhet av undervisning i såväl grundskola som gymnasium och vuxenutbildning. Som exempel kan nämnas huvudlärare i textil på Nyköpings folkhögskola, vik. lärare i textil på hantverksprogrammet Gripegymnasiet, Nyköping, samt uppdrag inom SoL-programmet (SkapaochLära) på Fröslundaskolan, Eskilstuna. Jag har även initierat och lett ett antal kortkurser i olika konstnärliga tekniker, och verkat som inspiratör i olika skapande sammanhang. Jag anser att det är av mycket stor vikt att kreativitet och eget skapande finns som en naturlig del i skolvärlden. Jag är flexibel och ser möjligheter i att arbeta med små medel. Jag arbetar i de material och tekniker som processen behöver och utefter vad som finns tillgängligt. Att arbeta gränsöverskridande är en tillgång, och att knyta samman det kreativa skapandet med den ordinarie verksamheten i skolan ger ett stort mervärde. Även om min huvudsakliga utbildning är inom textil, arbetar jag i alla möjliga material och med olika tekniker, och anpassar verksamheten efter de önskningar och behov som efterfrågas. I min egen skapande process utgår jag ofta ifrån den mänskliga kroppen dess behov, önskningar och saknad. I mina verk reflekterar jag kring kopplingarna mellan sinne, kropp och själ, och spänningar mellan kropp och omgivning. De kan ses som utforskande av existens och minnen.

7 Bob Dylan Poster Dan Jonsson Tfn: E-post: Konstfackskolan Periodiskt gästlärare på Konstfack Professor vid Institutionen för Grafisk Design och Illustration Jag har vid vissa tillfällen under 70- och 80-talet varit gästlärare vid Forsberg och RMI Bergh. Förutom uppdrag inom grafisk form och illustration (affischer, bokomslag, illustrationer) har jag arbetat med abstrakta typografiska bilder och collage, ibland med kalligrafisk introduktion. Se t.ex. citatet utfört i bildtypsnittet Poster A1. Med stor tillfredställelse har jag växlat material (scrape-board, tusch, collage, akvarell och kalligrafi). Jag anpassar mig gärna till respektive skolas pågående tema.

8 Tofsfat Vita hunden Ingrid Lidstrand Bruhn Tfn: E--post: Webb: lustbruk-keramik.se Nyckelviksskolan Konstfackskolan, keramikfacket Ribe Folkhöjskole Leksands Folkhögskola Pedagogisk utbildning: Förskoleseminariet Stockholm Som bildlärare i gymnasieklass Arbetat pedagogiskt i många sammanhang med små och stora barn och vuxna både med måleri och keramik. Hållit i olika kortare workshops för barn eller vuxna med olika gruppaktiviteter. Mina tankar om hur jag skulle kunna arbeta i ett klassrum: Med måleri i ett klassrum arbetar jag gärna med gruppaktiviteter där processen är viktigare än slutprodukten. Med keramiken arbetar jag hellre individuellt, där var och en arbetar utifrån sin egen idé men med utgångspunkt från en gemensam tanke. Workshop kring rakubränning. Tidsmässigt kan det spänna från en dag till flera veckor eller månader.

9 Lena frisör- Mariefred 400 år Snäv kjol, 2008 Sloma- Mariefred 400år Åse Marstrander Tecknare, grafiker och bosatt utanför Mariefred Tfn: E-post: aase.marstrander(at)telia.com Webb: 1968/69 Grundskolan för Konstnärlig Utbildning, Stockholm Konstfackskolan; Institutionen för Skulptur Flertal kurser i olika grafiska tekniker (arrangemang: vidareutbildning för konstnärer på Konstnärernas Kollektivverkstad KKV, Stockholm) Konstfack, undervisning halvtid, sedemera deltid i först figurteckning och frihandsteckning och därefter i anatomi med den konstnärliga anatomins historia. Grundkravet för undervisning var att man var yrkesverksam inom sitt område som konstnär, designer eller konsthantverkare. Övrig senare utbildning/merit: Grundläggande psykoterapiutbildning med inriktning på bildterapi (distans/halvtid) på Bildterapi Institutet Niarte. Som konstnär, tecknare och grafiker skildrar jag människor i vår gemensamma vardag. Jag är intresserad av stunden, ögonblicket. Mitt främsta uttrycksmedel är torrnålsgravyren och jag bär kopparplåtarna med mig och graverar direkt på plats för att den atmosfär jag vill fånga skall få verka och påverka mig medan jag arbetar. Jag arbetar med bildsviter på bilder inom det område jag under perioden arbetar med. Se hemsidan ovan. Min konstnärliga process ser så ut att när jag bestämt mig för ett område att skildra, alternativt fått uppdrag att skildra människor inom ett visst område så förbereder jag mig dels genom att läsa in relevanta fakta, historik, besöka platsen, människorna m.m., dels genom att lägga upp ett träningsprogram för teckning. Jag tecknar i regel varje dag, men inför ett kommande projekt intensifierar jag teckningen och tränar proportioner, perspektiv, linjeteckning, volym m.m. eftersom graverandet(tecknandet) i stunden kräver ögonblickets närvaro och då måste ögon, hjärna och hand samarbeta! I skolan skulle jag kunna tänka mig att arbeta med självbilder och porträtt. Sedan tidigare är jag van vid att arbeta såväl individuellt med elever som att föreläsa. Jag skulle även kunna tänka mig att arbeta med lärare. Jag är öppen för förslag och önskningar.

10 Gunnel Anja Rockborn Tfn: E-post: Webb: Edinburgh College of Art, Scotland 1999 Gästelev vid Technicon Natal, Durban Sydafrika Capellagården 90-91, Uppsala Konstskola Estetiska programmet Lärarexamen Grundskola, sär Lärarassistent Som konstnär arbetar jag främst med installationer på varierande platser både på traditionella liksom otraditionella konstarenor, däribland sceninstallationer och scenografi. Mitt arbete med idékonst i modellformat har lett till offentlig utsmyckning exempelvis i rondell. Jag hanterar ett brett spektrum av material och stimuleras av problembaserat tänkande. Jag har flerårig vana att arbeta tillsammans med olika kulturaktörer, pedagoger och elever och arbetar gärna i team med olika aktörer som konstnärlig ledare. Har 2010 utnämnts till Katrineholms Kulturstipendiat för mitt pedagogiska och konstnärliga arbete. Jag är flexibel gällande ett eventuellt projekts storlekoch längd.

11 Stanislaw Lux Skulptör, tecknare Kontakt Tfn: E-post: Webb: Adress: Hästskobacken 10, Eskilstuna Konstnärlig utbildning Konsthögskolan Gdansk Polen Kungliga Konsthögskolan ( Mejan ) Stockholm Två års studerande av afrikansk konst i Egypten och Tanzania Pedagogiska meriter Universitet Dar es Salaam Tanzania, konst föreläsare Folk Development College Mtwara Tanzania, konst föreläsare Skulpture Projekt, Bagamoyo Tanzania, etablera konstutbildning Bagamoyo Sculptural Art School,Tanzania, direktör Folkhögskolan Eskilstuna, lärare I teckning, skulptur, måleri Från teckning till skulptur ABF kurser i Eskilstuna Mina ideèr och tankar Min ide` är att ställa barn och vuxna som likvärdiga samarbetspartner i en konstnärlig process. Jag vill helt enkelt skapa konst på barnets villkor dvs. att dess värld, symboler och koder helt och hållet ska styra skapandet. Min huvuduppgift blir att tolka tillsammans de illusoriska barnteckningar och transformera de till den konkreta tredimensionella skulpturella formen. Perioden i människans liv som omfattar barn ålder kallar jag Den geniala epoken. Som barn man är ytterst kreativ, fri att skapa och saknar kulturella hämningar. Man är på upptäcktsfärd, hittar på egna tolkningar och förklaringar. Verkligheten blandas med fantasi. Man kan förvandla sig själv till en nyckelpiga och prata med änglar. Allt är möjligt, det finns inga gränser och inga logiska motargument som; Det är inte sant! Jag vill utforska den geniala epoken tillsammans med barn i åldern från 6 till 16 år. Jag vill plocka pärlor ur deras skapande och upphöja det till den stora konstens magi. Jag anpassar mig gärna till respektive skolans pågående tema.

Katalogen är tryckt med stöd av Beata Brummers stipendiefond samt Fröberg-Cramérs stipendiefond. Stort tack till Konstfacks rektor Maria Lantz.

Katalogen är tryckt med stöd av Beata Brummers stipendiefond samt Fröberg-Cramérs stipendiefond. Stort tack till Konstfacks rektor Maria Lantz. Katalogen är tryckt med stöd av Beata Brummers stipendiefond samt Fröberg-Cramérs stipendiefond. Stort tack till Konstfacks rektor Maria Lantz. Författarna till varje projekt 2013 Detta verk är skyddat

Läs mer

Att teckna är stort ATT TECKNA ÄR STORT. - om tecknandets möjligheter och kraft -

Att teckna är stort ATT TECKNA ÄR STORT. - om tecknandets möjligheter och kraft - ATT TECKNA ÄR STORT Att teckna är stort - om tecknandets möjligheter och kraft - Projektledning: Pia Wretlind, Lena Eriksson, Anna Berglund, Jesper Norda, Kristian Berglund ATT TECKNA ÄR STORT 1 2 INNEHÅLL

Läs mer

Storyline och entreprenörskap

Storyline och entreprenörskap Storyline och entreprenörskap Av: Ylva Lundin Entreprenöriellt lärande - ett ord som många pedagoger kämpar med både när det gäller att säga och förstå. Ibland tolkas entreprenörskap som att vi i skolan

Läs mer

Ta med skolklassen på teater!

Ta med skolklassen på teater! Ta med skolklassen på teater! Ett handledningsmaterial för högstadiet och gymnasiet Att ta med sina elever på en teaterföreställning behöver inte vara så svårt. Visst kan man vara orolig över hur de ska

Läs mer

Vad kan kreativitet och konst göra för unga personer?

Vad kan kreativitet och konst göra för unga personer? Vad kan kreativitet och konst göra för unga personer? Med utgångspunkt från Moderna Museets utställning Konstplaneten Bild: Moderna Museet, Stockholm 1 Rapport i Konstpedagogik, Stockholms Universitet

Läs mer

Ett medskapande projekt för barn och alla andra

Ett medskapande projekt för barn och alla andra Ett medskapande projekt för barn och alla andra DOKUMENTATION OCH INSPIRATION FÖR NYA SATSNINGAR 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Förord Konst för barn 3 Rivstart 4 Hammarkullen Folkets Hus 6 Hallunda Folkets Hus

Läs mer

Redovisning av projektbidrag för Metamorfos ett läsfrämjande projekt i Partille kommun under hösten 2006 och våren 2007.

Redovisning av projektbidrag för Metamorfos ett läsfrämjande projekt i Partille kommun under hösten 2006 och våren 2007. Redovisning av projektbidrag för Metamorfos ett läsfrämjande projekt i Partille kommun under hösten 2006 och våren 2007. I ett initialt skede handlade detta projekt om att elever i olika åldrar tillsammans

Läs mer

BERÄTTELSEN OM SANDVIKENS LITTERATURHUSPROJEKT. Från idé till invigning

BERÄTTELSEN OM SANDVIKENS LITTERATURHUSPROJEKT. Från idé till invigning BERÄTTELSEN OM SANDVIKENS LITTERATURHUSPROJEKT Från idé till invigning Innehåll Förord 3 Personer som finns med i berättelsen 4 ETT UNIKT PROJEKT 5 Begreppet litteraturhus 5 Berättandet i fokus 5 KORT

Läs mer

SKAPANDE SKOLA FÖR ÅK F-9 I HUDDINGE 2013

SKAPANDE SKOLA FÖR ÅK F-9 I HUDDINGE 2013 SKAPANDE SKOLA FÖR ÅK F-9 I HUDDINGE 2013 Skapande skola i Huddinge 2013 Tema: Plats och identitet Foldern presenterar ett antal förslag på projekt för alla kommunala skolor i Huddinge med år 0-9 har

Läs mer

Ett inspirationshäfte DEN NYA ARBETSPLATS- KONSTFÖRENINGEN

Ett inspirationshäfte DEN NYA ARBETSPLATS- KONSTFÖRENINGEN Ett inspirationshäfte DEN NYA ARBETSPLATS- KONSTFÖRENINGEN Kolofon: Den nya arbetsplatskonstföreningen - ett inspirationshäfte (2015) Utgiven av: SVERIGES KONSTFÖRENINGAR Tegnérgatan 60A, 216 12 Limhamn

Läs mer

LÄRANDE FÖR HÅLLBAR UTVECKLING. en metodhandledning utifrån projektet S-VINDEL på Bergkvara skola. av Christian Johansson

LÄRANDE FÖR HÅLLBAR UTVECKLING. en metodhandledning utifrån projektet S-VINDEL på Bergkvara skola. av Christian Johansson LÄRANDE FÖR HÅLLBAR UTVECKLING en metodhandledning utifrån projektet S-VINDEL på Bergkvara skola av Christian Johansson Kontaktinformation: Christian Johansson E-post: christian.johansson@kalmar.se Charlotte

Läs mer

SUNDSVALLS GYMNASIUM UTBILDNINGSKATALOG 2010

SUNDSVALLS GYMNASIUM UTBILDNINGSKATALOG 2010 SUNDSVALLS GYMNASIUM UTBILDNINGSKATALOG 2010 PROGRAMUTBUD SÅ TYCKER ELEVERNA KOMBINERA IDROTT MED STUDIER ELEVINFLYTANDE BIBLIOTEKEN ÖPPNA ALLA SKOLDAGAR CERTIFIERAD FN-SKOLA STARTA EGET MED UF ETT SÄKERT

Läs mer

Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev det se n?

Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev det se n? Seminarium på Nordiska akvarellmuseet den 20 21 november 2003 Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev det se n? Hur blev

Läs mer

UTBILDNINGAR INOM DESIGN, KONST OCH HANTVERK

UTBILDNINGAR INOM DESIGN, KONST OCH HANTVERK UTBILDNINGAR INOM DESIGN, KONST OCH HANTVERK FORMGE DIN FRAMTID PÅ STENEBY Steneby är en kreativ kultur- och utbildningsmiljö i Dalsland drygt 17 mil norr om Göteborg. Här finns två skolor: Stenebyskolan

Läs mer

Pia Williams & Niklas Pramling

Pia Williams & Niklas Pramling Att bli en berättande person: Samverkan mellan bibliotek och förskola i syfte att främja barns språkutveckling Pia Williams & Niklas Pramling Innehåll Förord... 4 Inledning... 5 Rapportens disposition...

Läs mer

Estetik, kultur och skapande i undervisningen digitala verktyg, lärande och kommunikation. Ett diskussionsunderlag

Estetik, kultur och skapande i undervisningen digitala verktyg, lärande och kommunikation. Ett diskussionsunderlag Estetik, kultur och skapande i undervisningen digitala verktyg, lärande och kommunikation Ett diskussionsunderlag 3 Foto: Sid 7: Susanne Walström / Johnér. Sid: 8 Cultura Creative. Sid 11: Amanda Sveed

Läs mer

KV Konstskolas alla elever, lärare och personal på skolstarten hösten 2011. Omslaget visar en modelluppställning på Tillvalsmåleriet i KG.

KV Konstskolas alla elever, lärare och personal på skolstarten hösten 2011. Omslaget visar en modelluppställning på Tillvalsmåleriet i KG. Ett spännande utvecklande år! KV Konstskola vänder sig till dig som tycker om att jobba med färg och form. Undervisningen är högskoleförberedande och ett bra första steg om du i framtiden vill jobba inom

Läs mer

Jag äger min konstupplevelse! Unga möter klassisk konst

Jag äger min konstupplevelse! Unga möter klassisk konst Jag äger min konstupplevelse! Unga möter klassisk konst Rapport från projektet Postmodern konstpedagogik och premoderna samlingar Jamtli 2011 2012 Innehåll 1. Bakgrund... 3 Inledning... 3 Projektets mål...

Läs mer

Öppnar nya möjligheter! HV SA HA EE EK IM ES NA BF PROGRAMKATALOG 2014. -Måste jag välja?

Öppnar nya möjligheter! HV SA HA EE EK IM ES NA BF PROGRAMKATALOG 2014. -Måste jag välja? -kan jag kombinera plugg med min idrott utan att tappa viktiga poäng? -På vilka program får man starta eget företag? -Hur gör jag om mina betyg inte räcker till? -Måste jag välja? -Jag vill jobba som ljudtekniker,

Läs mer

Nu kanske det blir häxor -en studie om hur pedagoger kan inspirera barn i skapande bildaktiviteter

Nu kanske det blir häxor -en studie om hur pedagoger kan inspirera barn i skapande bildaktiviteter EXAMENSARBETE I LÄRARPROGRAMMET UTBILDNINGSVETENSKAP VID INSTITUTIONEN FÖR PEDAGOGIK 2007:49 Nu kanske det blir häxor -en studie om hur pedagoger kan inspirera barn i skapande bildaktiviteter Linda Nilsson

Läs mer

En värld av verklighet och fantasi

En värld av verklighet och fantasi Malmö högskola Lärarutbildningen Lek Fritid Hälsa Examensarbete 10 poäng En värld av verklighet och fantasi Barns bild- och formskapande i förskolan A world between reality and fiction Children s picture

Läs mer

Elevers medskapande i lärprocessen, 7,5 p EN BRA LEKTION. Några elevers syn på elevaktiv lärandeprocess. Tatjana Trivic Uppsala, 2008.

Elevers medskapande i lärprocessen, 7,5 p EN BRA LEKTION. Några elevers syn på elevaktiv lärandeprocess. Tatjana Trivic Uppsala, 2008. EN BRA LEKTION Några elevers syn på elevaktiv lärandeprocess Tatjana Trivic Uppsala, 2008. 1 INLEDNING Förmåga att lära är förunnat alla människor. Att vara lärare är, bland annat, att hjälpa människor

Läs mer

Vad i den skapande verksamheten kan främja språkutvecklingen hos barn i yngre åldrar?

Vad i den skapande verksamheten kan främja språkutvecklingen hos barn i yngre åldrar? Vad i den skapande verksamheten kan främja språkutvecklingen hos barn i yngre åldrar? På vilket sätt kan barns språkutveckling påverkas av förskolans skapande verksamhet, pedagogens arbetssätt, hjärnans

Läs mer

Slöjden. - ett viktigt ämne. Hans Svensson & Anna Danielsson Examensarbete 10 poäng HT 05

Slöjden. - ett viktigt ämne. Hans Svensson & Anna Danielsson Examensarbete 10 poäng HT 05 Slöjden - ett viktigt ämne Hans Svensson & Anna Danielsson Examensarbete 10 poäng HT 05 Examensarbete på lärarprogrammet, 10 p Institutionen för estetiska ämnen Sammanfattning I Skolverkets Nationella

Läs mer

Filmpedagogik i Haninge. förutsättningar, användning och behov

Filmpedagogik i Haninge. förutsättningar, användning och behov Filmpedagogik i Haninge förutsättningar, användning och behov Cindy Carlsson Januari 2006 Sammanfattning Dagens samhälle är fyllt av bilder och filmen får allt större inflytande. Det är därför av största

Läs mer

Att vara en kreativ trollkarl -Ett måste för den moderna bildläraren?

Att vara en kreativ trollkarl -Ett måste för den moderna bildläraren? Malmö högskola Fakulteten för lärande och samhälle Kultur, Språk, Medier Examensarbete 15 högskolepoäng på avancerad nivå Att vara en kreativ trollkarl -Ett måste för den moderna bildläraren? To be a creative

Läs mer

EXAMENSARBETE. Meningsfullt skapande för barnen

EXAMENSARBETE. Meningsfullt skapande för barnen EXAMENSARBETE 2009:032 Meningsfullt skapande för barnen - i samspel med medforskande pedagoger Ann-Sofi Niva Birgitta Stenberg Luleå tekniska universitet Lärarutbildning Allmänt utbildningsområde C-nivå

Läs mer

Utvecklingsprojekt som fått bidrag till särskilda insatser i skolan (SIS)

Utvecklingsprojekt som fått bidrag till särskilda insatser i skolan (SIS) En likvärdig utbildning i praktiken Fyra exempel som inspirerar Plats för vinjett 2012 Utvecklingsprojekt som fått bidrag till särskilda insatser i skolan (SIS) En likvärdig utbildning i praktiken Specialpedagogiska

Läs mer

påtända osläckbara själar Idéskaparna

påtända osläckbara själar Idéskaparna påtända osläckbara själar Idéskaparna Påtända osläckbara själar Idéskaparna ek. för. 4 Påtända, osläckbara själar 5 Påtända osläckbara själar 2007 idéskaparna ek. för. 1:a upplagan, 1:a tryckningen ISBN:

Läs mer

Lärande och utveckling genom leken.

Lärande och utveckling genom leken. Lärande och utveckling genom leken. En studie om pedagogers syn på lekens betydelse för förskolebarns lärande och utveckling. Ann-Charlotte Augustsson och Cecilia Jacobsson Handledare: Maj Arvidsson Examinator:

Läs mer