Handlingar till Kommunfullmäktiges sammanträde den 11 september 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handlingar till Kommunfullmäktiges sammanträde den 11 september 2013"

Transkript

1 Handlingar till Kommunfullmäktiges sammanträde den 11 september 2013

2

3 Sidan 3 av 94 Ärende 1

4 Sidan 4 av 94

5 Sidan 5 av 94

6 Sidan 6 av 94

7 Sidan 7 av 94 Ärende 2

8 Sidan 8 av 94

9 Sidan 9 av 94

10 Sidan 10 av 94

11 Sidan 11 av 94 Ärende 3

12 Sidan 12 av 94

13 Sidan 13 av 94

14 Sidan 14 av 94

15 Sidan 15 av 94 Ärende 4

16 Sidan 16 av 94

17 Sidan 17 av 94

18 Sidan 18 av 94

19 Sidan 19 av 94 Ärende 4.b

20 Sidan 20 av 94

21 Sidan 21 av 94 2 Bostadsrättsföreningen PROSTEN Medborgarförslag Vi boende i Brf Prosten anser att kommunen bör se över parkeringsbestämmelserna i gamla Bro. Mycket av gångtrafiken till Bro IP samt Bro Station sker längs med Målarvägen samt Byggmästarvägen. De gående måste i dagsläget gå långt ut i vägbanan, speciellt då det oftast står bilar parkerade längs med de aktuella gatorna. Ett p-förbud längs med de aktuella gatorna skulle förbättra säkerheten för de gående. Bifogar bilder på hur det ser ut idag. Målarvägen C:\Users\Brf Prosten\Documents\BRF PROSTEN\Brf\Fredrik\Medborgarförslag.docx Lantmätarvägen Bro BG orgnr brfprosten@gmail.com

22 Sidan 22 av 94 2 Bostadsrättsföreningen PROSTEN Byggmästarvägen Med vänlig hälsning Fredrik Molund Representant för de boende i Brf Prosten C:\Users\Brf Prosten\Documents\BRF PROSTEN\Brf\Fredrik\Medborgarförslag.docx Lantmätarvägen Bro BG orgnr brfprosten@gmail.com

23 Sidan 23 av 94 Ärende 5

24 Sidan 24 av 94

25 Sidan 25 av 94 Tillväxtkontoret Handläggare Datum Vår beteckning Lena Jande Dnr Kommunstyrelsen Medborgarförslag om ny- och omplanteringar på kommunal mark Förslag till beslut Medborgarförslag om ny- och omplanteringar av bärbuskar och fruktträd på kommunal mark avslås med motiveringen att markägaren, Upplands-Bro Kommunfastigheter AB, bedömer att skötselkostnaden skulle öka om dessa nyom omplanteringar genomfördes på ett sätt som bolaget inte klarar med nuvarande ramar. Sammanfattning Jeanethe Karlsson Ekestam inkom den 13 september 2012 med ett medborgarförslag om att alla ny- och omplanteringar på kommunal mark, främst i anslutning till förskolor, grundskolor, gymnasium samt äldreomsorg, till största möjliga del ska utgöras av bärbuskar och fruktträd eller annan nyttoväxt. Medborgarens motivering till förslaget är att det är nyttigt för barn att plocka bär och frukter, såväl under raster som under en del lektionstillfällen inom relevanta ämnen. Vidare menar medborgaren att dennes förslag är samhällsekonomiskt försvarbart då bärbuskar och fruktträd skulle ersätta annan växtlighet såsom taggiga rosenbuskar som ofta bär bladlöss och enligt medborgaren inte är vackra. Den mark som finns i anslutning till förskolor, grundskolor, gymnasier och äldreomsorg ägs i Upplands-Bro kommun av Kommunfastigheter AB, och bolaget ansvarar för skötsel och nyplanteringar på sin mark. Upplands-Bro kommun har haft dialog med Kommunfastigheter kring medborgarförslaget och fått deras bedömning av möjligheten att ny- och omplantera bärbuskar och fruktträd istället för annan växtlighet på denna mark. Bolagets bedömning är, med motiveringen att fruktträd och bärbuskar måste skötas på ett visst sätt för att fortsätta vara fina och ge frukt och bär, att skötselkostnaderna skulle öka och det är inte möjligt med dagens snäva budget utan att det skjuts till medel. Principen idag är att när omplaneringar görs väljs lättskötta växter som inte ökar kostnaderna för hyresgästerna eller skattekollektivet. Beslutsunderlag Medborgarförslag som inkom den 13 september Kommunfullmäktige den 27 september 2012, Kf 89 Medborgarförslag om ny- och omplanteringar på kommunal mark. Tillväxtkontorets tjänsteskrivelse den 1 augusti 2013.

26 Sidan 26 av 94 Barnperspektiv Trots att medborgarförslaget till viss del ser till barns lärande bör hälsoaspekten med barn som äter exempelvis omogna eller maskätna bär och frukter beaktas. TILLVÄXTKONTORET Marianne Hagman Tillväxtschef Ida Mattfolk Teknisk chef Bilagor: Medborgarförslag om ny- och omplanteringar på kommunal mark.

27 Sidan 27 av 94

28 Sidan 28 av 94

29 Sidan 29 av 94 Ärende 6

30 Sidan 30 av 94

31 Tillväxtkontoret Sidan 31 av 94 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Vår beteckning Jonas Rundlöf Dnr Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige Medborgarförslag om plantering av barnens träd i Kungsängen respektive Bro Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår att Kommunfullmäktige beslutar 1. Som yttrande över medborgarförslag om plantering av barnens träd i Kungsängen respektive Bro överlämnas Tillväxtkontorets tjänsteskrivelse den 1 augusti Medborgarförslaget anses vara besvarat genom att plantering av barnens träd i Bro järnvägspark skett samt att det ska finnas med i planeringen för Kungsängens torg Sammanfattning Siv Holm inkom den 21 februari 2013 med ett medborgarförslag om att plantera ett barnens träd i Kungsängen respektive Bro. Förslagsställaren menar att en plantering av dessa träd skulle vara en fin symbol som visar att Upplands-Bro kommun värnar om barn och deras rättigheter i samhället. Tillväxtkontoret bedömer det rimligt att ta med ett barnens träd i utredningen för Kungsängens torg som planeras i samband med det att Kulturhuset byggs. Ett Barnens träd är också redan planterat och ska invigas i Bro Järnvägspark den 27 aug Beslutsunderlag Medborgarförslag som inkom den 21 februari Kommunfullmäktiges beslut den 20 mars 2013, Kf 27. Medborgarförslag om att plantera ett barnens träd i Kungsängen respektive Bro. Tillväxtkontorets tjänsteskrivelse den 1 augusti 2013.

32 2(2) Sidan 32 av 94 Barnperspektiv Förslaget ses som positivt ur ett barnkonsekvensperspektiv då det relaterar till barnens rättigheter och bidrar till en grönare miljö. TILLVÄXTKONTORET Marianne Hagman Ida Mattfolk Jonas Rundlöf Tillväxtschef Teknisk chef Parkingenjör Bilagor: Medborgarförslag om plantering av barnens träd i Kungsängen respektive Bro.

33 Sidan 33 av 94

34 Sidan 34 av 94

35 Sidan 35 av 94 Ärende 7

36 Sidan 36 av 94

37 Tillväxtkontoret Sidan 37 av 94 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Vår beteckning Sandra Lundberg Dnr Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige Medborgarförslag om förbättring av trafiksäkerheten vid Bergaskolan Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår att Kommunfullmäktige beslutar 1. Som yttrande över medborgarförslag om förbättring av trafiksäkerheten vid Bergaskolan överlämnas Tillväxtkontorets tjänsteskrivelse den 1 augusti Medborgarförslag om förbättring av trafiksäkerheten vid Bergaskolan bifalles att åtgärdas med motiveringen att det redan är med som en prioriterad åtgärd i kommunens Tillgänglighetsprogram reviderad version 28 februari 2013; åtgärd nr 12 övergångställe Enköpingsvägen. Sammanfattning Toril Myrtveit inkom den 6 mars 2013 med ett medborgarförslag om att förbättra trafiksäkerheten vid Bergaskolan. Då situationen är den att många föräldrar väljer att lämna sina barn med bil vid Bergaskolan på vardagsmorgnarna blir trafiken intensiv. Detta innebär enligt Myrtveit en risk främst för de barn som kommer från området söder om järnvägen då de korsar Enköpingsvägen vid tunneln under pendeltåget. Myrtveit föreslår att en åtgärd för att förbättra trafiksäkerheten är att förse detta obevakade övergångsställe med trafikljus alternativt ett blinkande gult ljus (liknande det som idag finns vid övergången på Kungsvägen). Detta skulle dels innebära en tryggare skolväg för barnen, dels en tryggare passage för de som bor i området Österhöjden och ska till pendeltåget. Tillväxtkontoret arbetar efter det framtagna Tillgänglighetsprogrammet som beslutades av Samhällsbyggnadsutskottet 6 mars 2013 och som finns på kommunens hemsida. Under hösten 2013 kommer säkerheten att förbättras genom planerad siktröjning samt belysning vid området för övergångsstället på Enköpingsvägen för att förstärka säkerheten för gångtrafikanter.

38 2(2) Sidan 38 av 94 Beslutsunderlag Medborgarförslag som inkom den 6 mars Kommunfullmäktige den 20 mars 2013, Kf 28 Medborgarförslag om förbättring av trafiksäkerheten vid Bergaskolan. Tillväxtkontorets tjänsteskrivelse den 1 augusti Barnperspektiv Tillväxtkontoret anser att medborgarförslaget om förbättrad trafiksäkerhet vid Bergaskolan är viktigt ur ett barnkonsekvensperspektiv då många barn dagligen passerar vid detta övergångsställe. TILLVÄXTKONTORET Marianne Hagman Ida Mattfolk Sandra Lundberg Tillväxtschef Teknisk chef Projektingenjörsassistent Bilagor: Medborgarförslag om förbättring av trafiksäkerheten vid Bergaskolan.

39 Sidan 39 av 94

40 Sidan 40 av 94

41 Sidan 41 av 94 Ärende 8

42 Sidan 42 av 94

43 Sidan 43 av 94 Kommunledningskontoret Handläggare Datum Vår beteckning Karl-Erik Lindholm Dnr Kommunstyrelsen Motion om att införa ett tionde skolår i Upplands-Bro kommun Förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar Utbildningsnämnden får i uppdrag att utreda förutsättningarna för att införa ett tionde frivilligt skolår för elever som saknar behörighet till nationella program i gymnasieskolan. Sammanfattning Anders Eklöf (FP) har i en motion föreslagit att Utbildningsnämnden ska utreda förutsättningarna för att införa ett frivilligt tionde skolår för de elever som saknar behörighet till nationella program i gymnasieskolan. Utbildningsnämnden redovisar i sitt yttrande över motionen hur detta skulle kunna fungera och vilka frågeställningar som måste besvaras innan ett tionde skolår införs. Nämnden tillstyrker att en utredning genomförs. Beslutsunderlag Motion från Naval AL-Ibrahim daterad den 13 mars 2013 Utbildningsnämndens yttrande daterat 4 juni 2013, 46 Kommunledningskontorets skrivelse daterad den 11 augusti Ärendet Anders Eklöf (FP) har i en motion föreslagit att Utbildningsnämnden ska utreda förutsättningarna för att införa ett frivilligt tionde skolår för de elever som saknar behörighet till nationella program i gymnasieskolan. Motionären pekar på att cirka 30 elever per år saknar behörighet till nationella program i gymnasieskolan efter avslutad grundkola. De flesta går därför ett introduktionsprogram i gymnasiet för att sedan gå in på ett nationellt program. Av de som senare hoppar av gymnasieskolan har många gått i introduktionsprogrammet. Motionären pekar på lyckade exempel från andra kommuner som istället erbjuder ett tionde skolår för att med gott stöd lyckats bättre i gymnasieskolan. Utbildningsnämnden redovisar i sitt yttrande över motionen hur detta skulle kunna fungera och vilka frågeställningar som måste besvaras innan ett tionde skolår införs. Nämnden tillstyrker att en utredning genomförs. Eftersom det finns goda exempel och att vi bör undersöka all möjligheter att ge våra ungdomar bra förutsättningar för en fortsatt utbildning efter grundskolan tillstyrker vi att Utbildningsnämnden får utreda förslaget. KOMMUNLEDNINGSKONTORET Karl-Erik Lindholm Kommundirektör

44 Sidan 44 av 94

45 Sidan 45 av 94 Ärende 9

46 Sidan 46 av 94

47 Sidan 47 av 94 Kommunledningskontoret Handläggare Datum Vår beteckning Karl-Erik Lindholm Dnr Kommunstyrelsen Motion om en köttfri dag i skolan Förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar Motionen anses besvarad med hänvisning till Utbildningsnämndens redovisning av hur de arbetar med att öka elevernas medvetande om kostens klimatpåverkan samt andelen vegetariska inslag under hela skoltiden. Sammanfattning Naval Al-Ibrahim (FP) har i en motion föreslagit att en köttfri måndag ska införas i kommunens skolor och förskolor. Anledningen är att uppförningen av slaktdjur står för nästan en femtedel av växthusgasutsläppen i världen och att köttkonsumtionen i Sverige ökar. Utbildningsnämnden, som ansvara för kostverksamheten i kommunen, har redovisat hur de arbetar för att med upplysning och uppmuntran ska få eleverna att välja av de vegetariska alternativ som serveras. Redan idag är onsdagarna köttfria genom att enbart fisk serveras. Beslutsunderlag Motion från Naval AL-Ibrahim daterad den 13 mars 2013 Utbildningsnämndens yttrande daterat 4 juni 2013, 45 Kommunledningskontorets skrivelse daterad den 11 augusti Ärendet Naval Al-Ibrahim (FP) har i en motion föreslagit att en köttfri måndag ska införas i kommunens skolor och förskolor. Anledningen är att uppförningen av slaktdjur står för nästan en femtedel av växthusgasutsläppen i världen och att köttkonsumtionen i Sverige ökar. Av den klimatpåverkan som en köttbit har så står transporterna för en mycket liten andel. Detta gör att det inte räcker med att servera närproducerat kött ur ett globalt perspektiv. Enligt motionären svara ett kilo kött en klimatpåvekan som 25 mils bilkörning. Utbildningsnämnden, som ansvara för kostverksamheten i kommunen, har redovisat hur de arbetar för att med upplysning och uppmuntran ska få eleverna att välja av de vegetariska alternativ som serveras. Till exempel serveras alltid en riklig salladsbuffé innan eleverna får möjlighet att kompletteras portionen med animaliska produkter. Redan idag är onsdagarna köttfria genom att enbart fisk serveras. Kommunfullmäktige antog i oktober 2012 en kostpolicy som bland annat säger följande angående näring: Lunchen i skolan ska bestå av två huvudrätter, varav en vegetarisk. Till lunchen i skolan serveras även grönsaker, bröd, smörgåsfet och mjölk/vatten.

48 Sidan 48 av 94 Samt angående hållbar utveckling: En strävan ska vara att minska klimatpåverkan från maten genom att öka utbudet av vegetariska alternativa rätter samt minimera matsvinnet. Med utgångspunkt från inriktningen i kommunens kostpolicy och utbildningskontorets strävan att få eleverna att göra medvetna val i samband med måltiderna föreslår kommunledningskontoret att motionen anses besvarad med nämnden redovisning. KOMMUNLEDNINGSKONTORET Karl-Erik Lindholm Kommundirektör

49 Sidan 49 av 94

50 Sidan 50 av 94

51 Sidan 51 av 94 Ärende 10

52 Sidan 52 av 94

53 Kommunledningskontoret Sidan 53 av 94 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum Vår beteckning Maria Johansson Dnr Kommunstyrelsen Kommunal borgen för Upplands-Bro Kommunfastigheter AB Förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar 1. Kommunen, att såsom för egen skuld, ingår borgen för Upplands-Bro Kommunfastigheter AB:s låneförpliktelser upp till ett totalt högsta lånebelopp om kronor, jämte därpå löpande ränta och kostnader. Det totala högsta lånebeloppet skall beräknas på skuldebrevens respektive ursprungliga lånebelopp. 2. En årlig borgensavgift på 0,4 % uttas på det utestående kreditbeloppet. Sammanfattning Kommuninvest som är den huvudsakliga långivaren både till kommunen och till kommunens dotterbolag har påtalat behovet av att Kommunfullmäktige fattar ett beslut om borgen (s.k. borgenstak) för Upplands-Bro Kommunfastigheters samtliga lån. Anledningen är att detta förenklar Kommuninvest interna administration av lånen, bl.a. genom att inte behöva härleda lånen till de ursprungliga borgensbesluten då lånen omsätts. Detta är i likhet med det beslut som finns om borgenstak till AB Upplands- Brohus låneförpliktelser med kommunal borgen som säkerhet (kf 91, ). Totalt omfattar beslutet om borgenstak för Upplands-Bro Kommunfastigheter AB:s samtliga låneförpliktelser kronor. Kommunledningskontoret föreslår att i likhet med tidigare beslut utta en borgensavgift på 0,4 % av bolaget för lånen med kommunal borgen som säkerhet. Anledningen till att borgensavgift uttas är att från och med 2013 gäller lag om olagligt statsstöd med avsikt att bland annat tydliggöra tillämpningen av EU:s statsstödsregler i svensk lagstiftning. Beslutsunderlag Kommunfullmäktiges beslut 85 den 25 september 2008 Kommunfullmäktiges beslut 143 den 24 november 2011 Kommunfullmäktiges beslut 8, den 13 februari 2013 Kommunfullmäktiges beslut 9, den 13 februari 2013 Kommunfullmäktiges beslut 52, den 6 maj 2013 Kommunledningskontorets tjänsteskrivelse daterad den 25 juni 2013.

54 2(3) Sidan 54 av 94 Ärendet Kommuninvest som är den huvudsakliga långivaren både till kommunen och till kommunens dotterbolag har påtalat behovet av att Kommunfullmäktige fattar ett beslut om borgen (s.k. borgenstak) för Upplands-Bro Kommunfastigheters samtliga lån och har lämnat förslag till beslutformulering för kommunens beslut om borgen. Anledningen är att detta förenklar Kommuninvest interna administration av lånen, bl.a. genom att inte behöva härleda lånen till de ursprungliga borgensbesluten då lånen omsätts. Detta är i likhet med det beslut som finns om borgenstak till AB Upplands- Brohus låneförpliktelser med kommunal borgen som säkerhet (kf 91, ). Kommunens beslut om borgen är i allmänhet av principiell beskaffenhet och är därför förbehållet Kommunfullmäktige. Fullmäktige kan dock delegera rätten att fatta beslut om borgensåtaganden om fullmäktige angett ramar för borgensåtagandet. Kommunfullmäktige kan besluta om borgen upp till ett totalt högsta lånebelopp. Borgensbeslutet kan då omfatta flera lån utan att ett nytt borgensbeslut behöver fattas. Borgensåtagandet preskriberas efter 10 år. Detta medför att ett borgensbeslut inte får vara äldre än 10 år när lån beviljas. Det åligger kommunen att tillse att borgensbeslutet inte är för gammalt när lånet beviljas. Vid årsskiftet 2013 trädde de nya utvidgade reglerna om begränsad avdragsrätt för räntekostnader på koncerninterna lån, s.k. räntesnurror, ikraft. Med anledning av detta fattade Kommunfullmäktige beslut om att genomföra ett s.k. gäldenärsbyte på lån med oförändrade villkor för de reverser som fanns mellan Upplands-Bro kommun och Upplands-Bro Kommunfastigheter avseende finansiering av bolagets förvärv av fastigheter från kommunen på totalt kr. Som säkerhet för lånen beslutades att ingå borgen såsom för egen skuld för Upplands-Bro Kommunfastigheter AB:s lån upp till lånebelopp om kronor till Kommuninvest (kf 8 den 13 februari 2013). I februari 2013 fattade Kommunfullmäktige beslut om att ingå borgen för Upplands-Bro Kommunfastigheter AB:s lån upp till kronor för uppförande av kulturhus samt förvärv av kommunhuset i Kungsängen (kf 9 den 13 februari 203). I maj 2013 fattade Kommunfullmäktige beslut om att ingå borgen för Upplands-Bro Kommunfastigheter AB:s lån upp till kronor för ombyggnad av Brohuset (kf 52 den 6 maj 2013). Borgensbesluten innebär att en borgensavgift på 0,4 % uttas. För närvarande vidareförmedlar Upplands-Bro kommun lån till Upplands-Bro Kommunfastigheter AB på oförändrade villkor från Kommuninvest på totalt kronor utöver ovanstående borgensbeslut. De avser beslut om utbyggnad av förskolor samt byggnation av nya Härneviskolan (kf 85 den 25 september 2008 samt kf 143 den 24 november 2011). Lånen är uppdelade på 6 olika lån med varierande förfallotidpunkter. I samband med lånens förfallotidpunkter är det lämpligt att även dessa lån övergår till Upplands-Bro Kommunfastigheter AB med kommunal borgen som säkerhet i likhet med de redan nu fattade borgensbesluten. Totalt omfattar beslutet om borgenstak för Upplands-Bro Kommunfastigheter AB:s samtliga låneförpliktelser kronor.

55 Sidan 55 av 94 3(3) Specifikation över nuvarande och tillkommande borgensförpliktelser för Upplands-Bro Kommunfastigheter AB: Beskrivning Beslut Belopp, kronor Borgensbeslut finns Koncernintern lån Kf 8, Ja Uppförande kulturhus Kf 9, Ja Ombyggnad av Brohuset Kf 52, Ja Nybyggnation Härneviskolan Kf 143, Nej Utbyggnad förskolor Kf 85, Nej Kommunledningskontoret föreslår att i likhet med tidigare beslut utta en borgensavgift på 0,4 % av bolaget för lånen med kommunal borgen som säkerhet. Anledningen till att borgensavgift uttas är att från och med 2013 gäller lag om olagligt statsstöd med avsikt att bland annat tydliggöra tillämpningen av EU:s statsstödsregler i svensk lagstiftning. KOMMUNLEDNINGSKONTORET Karl-Erik Lindholm Kommundirektör Maria Johansson Ekonomichef Kopia av beslut till: Upplands-Bro Kommunföretag AB Upplands-Bro Kommunfastigheter AB Kommuninvest AB

56 Sidan 56 av 94

57 Sidan 57 av 94 Ärende 11

58 Sidan 58 av 94

59 Sidan 59 av 94

60 Sidan 60 av 94

61 Sidan 61 av 94 Ärende 12

62 Sidan 62 av 94

63 Sidan 63 av 94 Ärende 13

64 Sidan 64 av 94

65 Sidan 65 av 94 Ärende 14

66 Sidan 66 av 94

67 Sidan 67 av 94 Ärende 15

68 Sidan 68 av 94

69 Sidan 69 av 94 Ärende 16

70 Sidan 70 av 94

71 Sidan 71 av 94 Ärende 17

72 Sidan 72 av 94

73 Sidan 73 av 94 Ärende 18

74 Sidan 74 av 94

75 Sidan 75 av 94 Ärende 19

76 Sidan 76 av 94

77 Sidan 77 av 94 Ärende 20

78 Sidan 78 av 94

79 Sidan 79 av 94 Ärende 21

80 Sidan 80 av 94

81 Sidan 81 av 94 Ärende 22

82 Sidan 82 av 94

83 Sidan 83 av 94 Ärende 23

84 Sidan 84 av 94

85 Sidan 85 av 94 Ärende 24

86 Sidan 86 av 94

87 Sidan 87 av 94 Ärende 25

88 Sidan 88 av 94

89 Sidan 89 av 94 Ärende 26

90 Sidan 90 av 94

91 Sidan 87 av 90 Ärende 27

92 Sidan 88 av 90

93 Sidan 89 av 90 Ärende 28

94 Sidan 90 av 90

Handlingar till Kommunstyrelsens sammanträde den 28 augusti 2013

Handlingar till Kommunstyrelsens sammanträde den 28 augusti 2013 Handlingar till Kommunstyrelsens sammanträde den 28 augusti 2013 Sidan 3 av 102 Ärende 1 Sidan 4 av 102 Tillväxtkontoret Sidan 5 av 102 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum Vår beteckning Marina

Läs mer

Kommunstyrelsen sammanträder onsdagen den 30 januari

Kommunstyrelsen sammanträder onsdagen den 30 januari KALLELSE 1(6) Kommunstyrelsen 2013-01-15 Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige för kännedom Kommunstyrelsen sammanträder onsdagen den 30 januari Kung Birger 1 + 2, Kommunhuset, kl. 14.00 Upprop Val av justerare:

Läs mer

Ramborgen för Munkedals Vatten AB

Ramborgen för Munkedals Vatten AB sida 1 2012-12-04 Dnr: KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Ramborgen för Munkedals Vatten AB Bakgrund Munkedals Vatten AB (MVAB) är ett aktiebolag som till 100 % ägs av Munkedals kommuns och som kommer att

Läs mer

Kommunstyrelsen sammanträder onsdagen den 24 april 2013

Kommunstyrelsen sammanträder onsdagen den 24 april 2013 KALLELSE 1(7) Kommunstyrelsen 2013-04-10 Rev. 2013-04-16, 2013-04-22 Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige för kännedom Kommunstyrelsen sammanträder onsdagen den 24 april 2013 Kung Birger 1+2, Kommunhuset,

Läs mer

3. * Medborgarförslag om att färdigställa gång- och cykelväg mellan Musikvägens busshållplats och Pettersbergsvägen 2015-000051

3. * Medborgarförslag om att färdigställa gång- och cykelväg mellan Musikvägens busshållplats och Pettersbergsvägen 2015-000051 Kommunstyrelsen KALLELSE 2015-08-20 1(5) Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige för kännedom Kommunstyrelsen sammanträder onsdagen den 2 september Gemaket, Kommunhuset, kl. 14.00 Inledning Upprop Val av justerare,

Läs mer

Kommunstyrelsen sammanträder onsdagen den 2 september Gemaket, Kommunhuset, kl. 14.00

Kommunstyrelsen sammanträder onsdagen den 2 september Gemaket, Kommunhuset, kl. 14.00 Kommunstyrelsen KALLELSE 2015-08-20 Rev. 2015-08-28 1(6) Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige för kännedom Kommunstyrelsen sammanträder onsdagen den 2 september Gemaket, Kommunhuset, kl. 14.00 Inledning Upprop

Läs mer

Kommunfullmäktige kallar till sammanträde

Kommunfullmäktige kallar till sammanträde KUNGÖRELSE 1 (8) kallar till sammanträde Tid: onsdagen den 14 juni 2017, kl. 18:30 Plats: Stora scenen Ordförande: Solange Olame Bayibsa Sekreterare: Jennifer Lendeng Ledamot och ersättare som inte kan

Läs mer

Köttfri måndag är en internationell kampanj som syftar till att minska köttkonsumtionen.

Köttfri måndag är en internationell kampanj som syftar till att minska köttkonsumtionen. Kommunstyrelsen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-04-09 Blad 29 Ks 51 Au 54 Dnr 80/2012-101 Svar på motion om köttfri måndag Agneta Lambert-Meuller, MP, inkom till kommunfullmäktiges sammanträde den 29 mars 2012,

Läs mer

Hemställan om höjning av borgenstak för Kommunfastigheter i Knivsta AB KS-2017/518

Hemställan om höjning av borgenstak för Kommunfastigheter i Knivsta AB KS-2017/518 Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2017-08-07 109 Hemställan om höjning av borgenstak för Kommunfastigheter i Knivsta AB KS-2017/518 Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Kommunfullmäktige sammanträder torsdag den 10 juni 2010 Kung Birger, Kommunhuset, kl. 18.30

Kommunfullmäktige sammanträder torsdag den 10 juni 2010 Kung Birger, Kommunhuset, kl. 18.30 Kommunfullmäktige KUNGÖRELSE 2010-05-31 Reviderad: 2010-06-03 1(5) Kommunfullmäktige sammanträder torsdag den 10 juni 2010 Kung Birger, Kommunhuset, kl. 18.30 Sammanträdet inleds med att Sparbanken Enköping

Läs mer

Sammanträdesdatum 2015-02-03. 3 Svar på motion om att lägga skyddsmaterial på parkeringen vid Fryksta stationshus

Sammanträdesdatum 2015-02-03. 3 Svar på motion om att lägga skyddsmaterial på parkeringen vid Fryksta stationshus KOMMUNSTYRELSEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-02-03 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Nedre Fryken, tisdag 3 februari 2015, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1 Information

Läs mer

Kommunala bolagens övertagande av kommunens lån, ingående av borgen för de kommunala bolagen. (AU 26) Dnr KS 2013-41

Kommunala bolagens övertagande av kommunens lån, ingående av borgen för de kommunala bolagen. (AU 26) Dnr KS 2013-41 Utdrag ur protokoll fört vid sammanträde med kommunstyrelsen i Falkenberg 2013-02-05 45 Kommunala bolagens övertagande av kommunens lån, ingående av borgen för de kommunala bolagen. (AU 26) Dnr KS 2013-41

Läs mer

213 Upplåning för Eskilstuna kommun samt utlåning och borgen till kommunala företag (KSKF/2016:513)

213 Upplåning för Eskilstuna kommun samt utlåning och borgen till kommunala företag (KSKF/2016:513) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2016-11-08 Sida 1(2) 213 Upplåning för Eskilstuna kommun samt utlåning och borgen till kommunala företag (KSKF/2016:513) Beslut Förslag till kommunfullmäktige:

Läs mer

272 Extra ärende - Upplåning för Eskilstuna kommun samt utlåning och borgen till kommunala företag (KSKF/2018:435)

272 Extra ärende - Upplåning för Eskilstuna kommun samt utlåning och borgen till kommunala företag (KSKF/2018:435) Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-11-27 Sida 1(2) 272 Extra ärende - Upplåning för Eskilstuna kommun samt utlåning och borgen till kommunala företag (KSKF/2018:435) Beslut Förslag till kommunfullmäktige

Läs mer

Borgen för Salabostäder AB

Borgen för Salabostäder AB AMMANTRÄDEPROTOKOLL KOMMUNTYRELEN sammanträdesdatum Kf?:s 30 (34) 2012-04-12 N7: 22 2012 90 Borgen för alabostäder AB Dnr 2012/53 INLEDNING alabostäder AB har i protokoll daterat 2012-03-05 rekommenderat

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 19 maj 2015 kl. 8:30-9:10 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 37-38 Beslutande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Bertil Dahl (V) Inger Hilmansson

Läs mer

Kommunfullmäktige kallar till sammanträde

Kommunfullmäktige kallar till sammanträde KUNGÖRELSE 1 (7) 2016-11-23 Rev. kallar till sammanträde Tid: onsdagen den 30 november 2016, kl. 13:00 OBS! Tiden. Plats: Stora scenen, Kulturhuset Ordförande: Solange Olame Bayibsa (S) Sekreterare: Anna-Lena

Läs mer

Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Se bifogad närvarolista. Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline Depui, kommunchef

Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Se bifogad närvarolista. Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline Depui, kommunchef Kommunfullmäktige 2015-02-16 1(11 ) Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset, Skoghall, kl 18.30-18:55 Beslutande Se bifogad närvarolista Övriga närvarande Margareta Persson, kommunsekreterare Caroline

Läs mer

Kommunfullmäktige sammanträder onsdag den 11 februari 2015 Kulturhuset, kl

Kommunfullmäktige sammanträder onsdag den 11 februari 2015 Kulturhuset, kl Kommunfullmäktige KUNGÖRELSE 2015-02-04 rev. 2015-02-10 1(5) Kommunfullmäktige sammanträder onsdag den 11 februari 2015 Kulturhuset, kl. 18.30 Kl. 19.00 inleds frågestund för allmänheten. Frågor skall

Läs mer

Handlingar till Kommunfullmäktiges extra sammanträde den 30 maj 2012. Använd fliken bokmärken för att snabbt hitta till respektive ärende

Handlingar till Kommunfullmäktiges extra sammanträde den 30 maj 2012. Använd fliken bokmärken för att snabbt hitta till respektive ärende Handlingar till Kommunfullmäktiges extra sammanträde den 30 maj 2012 Använd fliken bokmärken för att snabbt hitta till respektive ärende Ärende 1 Kommunledningskontoret TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum

Läs mer

Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2010-02-22 1 (12) Folkets Hus, Surahammar Måndag 22 februari, 2010 klockan 18.00 18.40

Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum 2010-02-22 1 (12) Folkets Hus, Surahammar Måndag 22 februari, 2010 klockan 18.00 18.40 2010-02-22 1 (12) Plats och tid Folkets Hus, Surahammar Måndag 22 februari, 2010 klockan 18.00 18.40 Beslutande Christina W Jansson (S) ordförande Anders Tollin (S) Kerstin Nyhlén (S) Anders Rydell (S)

Läs mer

Ärende 8. Breddning av ägande i Karlskoga Biogas AB

Ärende 8. Breddning av ägande i Karlskoga Biogas AB Ärende 8 Breddning av ägande i Karlskoga Biogas AB Tjänsteskrivelse 2013-05-16 KS 2013.0157 Handläggare: Patrik Haasma Breddning av ägandet i Karlskoga Biogas AB Sammanfattning Karlskoga Energi och Miljö

Läs mer

Kommunfullmäktige sammanträder torsdag den 14 juni 2012 Kung Birger, Kommunhuset, kl. 18.30

Kommunfullmäktige sammanträder torsdag den 14 juni 2012 Kung Birger, Kommunhuset, kl. 18.30 Kommunfullmäktige KUNGÖRELSE 2012-06-05 Rev 2012-06-12 Rev 2012-06-13 1(5) Kommunfullmäktige sammanträder torsdag den 14 juni 2012 Kung Birger, Kommunhuset, kl. 18.30 Sammanträdet inleds med att Sparbanken

Läs mer

Kommunstyrelsen kallar till sammanträde den 9 december 2015

Kommunstyrelsen kallar till sammanträde den 9 december 2015 KALLELSE 1 (6) Kommunstyrelsen Datum 2015-12-04 Reviderad 2015-12-02 Kommunstyrelsen kallar till sammanträde den 9 december 2015 Tid: onsdagen den 9 december 2015, kl 14:00 Plats: Stora scenen Ordförande:

Läs mer

Yttrande över medborgarförslag - Låt varje barn i skolan få en frukt per dag

Yttrande över medborgarförslag - Låt varje barn i skolan få en frukt per dag Torshälla stads nämnd 2016-12-12 Torshälla stads förvaltning Ledning och administration TSN/2016:139 1 (4) Torshälla stads nämnd Yttrande över medborgarförslag - Låt varje barn i skolan få en frukt per

Läs mer

Per Almström, kommunchef Stefan Didrik, sekreterare. Kommunkontoret 2013-04-25 ANSLAG/BEVIS

Per Almström, kommunchef Stefan Didrik, sekreterare. Kommunkontoret 2013-04-25 ANSLAG/BEVIS Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdeslokalen Karpen, kl. 18.00 19.15 1 (13) Beslutande Se bilaga 1 Övriga deltagande Per Almström, kommunchef Stefan Didrik, sekreterare Utses justera Justeringens

Läs mer

Handlingar till Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskotts sammanträde den 27 augusti 2014

Handlingar till Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskotts sammanträde den 27 augusti 2014 Handlingar till Kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskotts sammanträde den 27 augusti 2014 Sidan 3 av 28 Ärende 1 Sidan 4 av 28 Tillväxtkontoret Sidan 5 av 28 TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum

Läs mer

Borgen och lån 2013. Ärendebeskrivning. Kommunfullmäktige 2012-12-17 269 648. Kommunstyrelsen 2012-12-03 274 676

Borgen och lån 2013. Ärendebeskrivning. Kommunfullmäktige 2012-12-17 269 648. Kommunstyrelsen 2012-12-03 274 676 Kommunfullmäktige 2012-12-17 269 648 Kommunstyrelsen 2012-12-03 274 676 2012-12-03 270 560 Dnr 12.720-04 deckf21 Borgen och lån 2013 Ärendebeskrivning För att tillmötesgå kommunens kreditgivare behöver

Läs mer

Kommunfullmäktige sammanträder onsdag den 14 oktober 2015 Kulturhuset, kl

Kommunfullmäktige sammanträder onsdag den 14 oktober 2015 Kulturhuset, kl Kommunfullmäktige KUNGÖRELSE 2015-10-07 Rev. 2015-10-08, 2015-10-12 1(5) Kommunfullmäktige sammanträder onsdag den 14 oktober 2015 Kulturhuset, kl. 18.30 Kl. 19.00 inleds frågestund för allmänheten. Frågor

Läs mer

Kommunstyrelsen (15) Robert Rapakko Jens Robertsson

Kommunstyrelsen (15) Robert Rapakko Jens Robertsson Sida 1 (15) Plats och tid Kommunhuset den 29 november 2016 kl. 14.00 15.45 ande Roland Åkesson (C), ordf Jens Robertsson (C) Lennart Karlsson (C) Emma Magnusson (C) Britt-Marie Domeij (M) Lars-Jonny Andersson

Läs mer

Hans-Olof Hake (ersättare Jan Hansson) Malin Sjöberg. Ordförande Irja Gustavsson. Justerare... Hans-Olof Hake

Hans-Olof Hake (ersättare Jan Hansson) Malin Sjöberg. Ordförande Irja Gustavsson. Justerare... Hans-Olof Hake Plats och tid Leja, kommunhuset, Lindesberg, kl. 11.05-11.20 ande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagande Utses att justera Irja Gustavsson (S) ordförande Linda Svahn (S) Margareta Ahlm (S) Hans-Olof

Läs mer

Närvarande 20 ordinarie ledamöter och 5 tjänstgörande ersättare, summa 25 beslutande, enligt bifogad närvarolista. Allmänheten bestod av 9 personer.

Närvarande 20 ordinarie ledamöter och 5 tjänstgörande ersättare, summa 25 beslutande, enligt bifogad närvarolista. Allmänheten bestod av 9 personer. DALS-EDS KOMMUN Kommunfullmäktige 2012-06-13 Plats och tid Bästorps bygdegård, Töftedal onsdagen den 13 juni, 2012 klockan 19.00 20.15 Beslutande Närvarande 20 ordinarie ledamöter och 5 tjänstgörande ersättare,

Läs mer

KF Ärende 8. Medborgarförslag om hundrastgårdar

KF Ärende 8. Medborgarförslag om hundrastgårdar KF Ärende 8 Medborgarförslag om hundrastgårdar Tjänsteskrivelse 1 (1) 2018-03-19 KS 2017.0278 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Sandra Karlsson Svar på medborgarförslag om hundrastgårdar Sammanfattning

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 22 maj 2012 kl. 8:30-9:20 Plats Stadshuset, KS-salen Omfattning 64-66 Beslutande Johan Persson (S) Malin Petersson (M) Anette Lingmerth (S) Anna Thore (MP)

Läs mer

Jan Sahlén Eleonora Asplund Jon Björkman Robert Sandström, tjänstgörande ersättare Gudrun Sjödin, tjänstgörande ersättare

Jan Sahlén Eleonora Asplund Jon Björkman Robert Sandström, tjänstgörande ersättare Gudrun Sjödin, tjänstgörande ersättare 1(10) Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, Tid 13.00 15.00 ande ledamöter Jan Sahlén Eleonora Asplund Jon Björkman Robert Sandström, tjänstgörande ersättare 25 27. Gudrun Sjödin, tjänstgörande

Läs mer

Kommunfullmäktige kallar till sammanträde

Kommunfullmäktige kallar till sammanträde KUNGÖRELSE 1 (7) Rev. kallar till sammanträde Tid: onsdagen den 15 juni 2016, kl 18:30 Plats: Stora scenen, Kulturhuset Ordförande: Solange Olame Bayibsa (S) Sekreterare: Anna-Lena Örvander Ledamot och

Läs mer

Kommunfullmäktige kallar till sammanträde

Kommunfullmäktige kallar till sammanträde KUNGÖRELSE 1 (10) kallar till sammanträde Tid: onsdagen den 6 februari 2019, kl. 18:30 Plats: Stora Scen Ordförande: Anders Åkerlind (M) Sekreterare: Karin Haglund Ledamot och ersättare som inte kan närvara

Läs mer

281 Dnr 2018/ Medborgarförslag - Övergångsställe, farthinder eller fartkamera på väg 136 vid Torslunda skola

281 Dnr 2018/ Medborgarförslag - Övergångsställe, farthinder eller fartkamera på väg 136 vid Torslunda skola /??l Mörbylånga WJ kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 38(52) Kommunstyrelsen 2018-12-04 281 Dnr 2018/000698 512 Medborgarförslag - Övergångsställe, farthinder eller fartkamera på väg 136 vid

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Kommunstyrelsen

TOMELILLA KOMMUN Kommunstyrelsen : Plats och tid Kommunhuset, Tomelilla, den, kl. 14.00-14-15 Beslutande Se sidan 2 Övriga närvarande Kommunchef Göran Clausson, kanslichef Christian Björkqvist, ekonomichef Eva Lundberg Utses att justera

Läs mer

KF 28 28 JAN 2013. Kommunfullmäktige. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta

KF 28 28 JAN 2013. Kommunfullmäktige. Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta KF 28 28 JAN 2013 Nr 28. Ränte- och borgensvillkor för kommunala bolag vid upplåning via internbanksfunktion respektive Kommuninvest i Sverige AB KSN-2012-0995 Kommunfullmäktige Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Sammanträdesdatum 2015-01-13. 2 Information till kommunstyrelsen och kommunstyrelsens utskott 2015

Sammanträdesdatum 2015-01-13. 2 Information till kommunstyrelsen och kommunstyrelsens utskott 2015 KOMMUNSTYRELSEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2015-01-13 PLATS OCH TID Kommunhuset, lokal Nedre Fryken, tisdag 13 januari 2015, kl. 15.00 FÖREDRAGNINGSLISTA ÄRENDE Val av protokolljusterare DNR 1 Information

Läs mer

Arvoden för förtroendevalda

Arvoden för förtroendevalda Kommunledningskontoret TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare, telefon Datum Vår beteckning Karl Öhlander, 08-581 692 14 2014-12-03 Dnr 2014-000477 1 Kommunstyrelsen Arvoden för förtroendevalda Förslag till beslut

Läs mer

Handlingar till Kommunfullmäktiges sammanträde den 9 oktober 2013

Handlingar till Kommunfullmäktiges sammanträde den 9 oktober 2013 Handlingar till Kommunfullmäktiges sammanträde den 9 oktober 2013 Sidan 3 av 42 Ärende 1 Sidan 4 av 42 Sidan 5 av 42 Kommunledningskontoret Handläggare Datum Vår beteckning Maria Johansson 2013-09-10

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens budgetutskott 2013-03-26 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 08.30-10.30. Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Christin Löfstrand (V) Pär Kindlund (C) Tom Martinsson (M) Martina

Läs mer

Jan Sahlén Eleonora Asplund Ida Stafrin Micael Melander, tjänstgörande ersättare Gudrun Sjödin, tjänstgörande ersättare

Jan Sahlén Eleonora Asplund Ida Stafrin Micael Melander, tjänstgörande ersättare Gudrun Sjödin, tjänstgörande ersättare 1(9) Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, kommunhuset tid 13.00 14:40 ande ledamöter Jan Sahlén Eleonora Asplund Ida Stafrin Micael Melander, tjänstgörande ersättare Gudrun Sjödin, tjänstgörande

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2014-04-14

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2014-04-14 STENUNGSUNDS KOMMUN Tid 17:00 - KOMMUNSTYRELSEN Plats Ledamöter Kommunhuset, Skeppet Se närvarolista Övriga Kicki Nordberg kommunchef Anette Oscarsson sektorschef Erica Bjärsved ekonomichef Hans Gillenius

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen för Västerviks Kommuns 1 (10) Förvaltnings AB

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Styrelsen för Västerviks Kommuns 1 (10) Förvaltnings AB Styrelsen för Västerviks Kommuns 1 (10) Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Fabriksgatan 21, Västervik 4 februari 2013 kl. 14.30 15.20 Tomas Kronståhl (S), ordf. Harald Hjalmarsson (M) Mats Hugosson

Läs mer

Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Medborgarförslaget förklaras besvarat.

Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Medborgarförslaget förklaras besvarat. Kommunstyrelsen 2017-11-07 1(3) 271 Svar på medborgarförslag - Inför kameraövervakning på Lagersbergsskolan samt beslut om uppdrag att ta fram en modell för kameraövervakning på skolor (KSKF/2016:623)

Läs mer

Ärende 18. Medborgarförslag om hundpåsar och hundlatriner

Ärende 18. Medborgarförslag om hundpåsar och hundlatriner Ärende 18 Medborgarförslag om hundpåsar och hundlatriner Tjänsteskrivelse 1(2) 2019-01-04 KS. 2017-00277 Kommunstyrelsens ledningskontor Handläggare Sandra Karlsson Svar på medborgarförslag om hundpåsar

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 20 november 2018 kl. 8:30-9:35 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 107-112 ande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza

Läs mer

Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Medborgarförslaget förklaras besvarat.

Beslut Förslag till kommunfullmäktige 1. Medborgarförslaget förklaras besvarat. Kommunstyrelsen 2017-11-07 1(3) 271 Svar på medborgarförslag - Inför kameraövervakning på Lagersbergsskolan samt beslut om uppdrag att ta fram en modell för kameraövervakning på skolor (KSKF/2016:623)

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 17 maj 2016 kl. 8:30-8:55 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 49-51 ande Anders Andersson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita Abaza (S)

Läs mer

Måltidsverksamhet inom Hjo kommun

Måltidsverksamhet inom Hjo kommun Måltidsverksamhet inom Hjo kommun Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad Kommunstyrelsen 2015-10-14, 164 Senast reviderad Kommunstyrelsen 2016-08-24, 107 (2015-278) Detta dokument gäller för Kommunövergripande

Läs mer

Motion till Varbergs kommunfullmäktige angående att utvärdera buffeservering

Motion till Varbergs kommunfullmäktige angående att utvärdera buffeservering 2017-06-19 Motion till fullmäktige angående att utvärdera buffeservering Motivering Buffeservering innebär att det serveras flertalet rätter och att eleverna utifrån dessa rätter själva väljer vad de vill

Läs mer

KF Ärende 13. Löpnummer i Politikerrummet: 26. Medborgarförslag om gratis bussresor på dagtid

KF Ärende 13. Löpnummer i Politikerrummet: 26. Medborgarförslag om gratis bussresor på dagtid KF Ärende 13 Löpnummer i Politikerrummet: 26 Medborgarförslag om gratis bussresor på dagtid Tjänsteskrivelse 2013-08-26 SBN 2012.0131 Handläggare: Kristin Södergren Samhällsbyggnadsnämnden Svar på återremiss

Läs mer

Kommunfullmäktige sammanträder torsdag den 16 juni 2011 Kung Birger, Kommunhuset, kl

Kommunfullmäktige sammanträder torsdag den 16 juni 2011 Kung Birger, Kommunhuset, kl Kommunfullmäktige KUNGÖRELSE 2011-06-07 Rev 2011-06-14 Rev 2011-06-16 1(6) Kommunfullmäktige sammanträder torsdag den 16 juni 2011 Kung Birger, Kommunhuset, kl. 18.30 Sammanträdet inleds med att Sparbanken

Läs mer

2015-05-26. Anders Einarsson, kommunchef Anders Simonsson, sekreterare Susanne Glans, ekonomichef 38. Tisdagen den 2 juni, klockan 8.

2015-05-26. Anders Einarsson, kommunchef Anders Simonsson, sekreterare Susanne Glans, ekonomichef 38. Tisdagen den 2 juni, klockan 8. 1(5) Plats och tid Tisdagen den 26 maj, klockan 8.00-11.00 Ordförande Beslutande Övriga närvarande Tjänstemän Tid och plats för justering Emma Isfeldt (S) Christer Johansson (M) Anders Einarsson, kommunchef

Läs mer

Ansökan om kommunal borgen från Armada Bostäder AB

Ansökan om kommunal borgen från Armada Bostäder AB Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-05-06 Oö AU 5:12 Dnr. KS 20150147 Ansökan om kommunal borgen från Armada Bostäder AB Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen föreslår Kommunfullmäktige

Läs mer

Sammanträdesdatum

Sammanträdesdatum 1(2) Plats och tid Kommunledningskontoret 08:30 10:05 Beslutande Jonny Jones (C), ordf. Annette Riesbeck (C) Ulrica Momqvist (M) Jan Dahlquist (S) Lars-Erik Kalles (S) Ersättare och övriga närvarande Fredrik

Läs mer

Dnr KS/2014: Införande av barnomsorgspeng och låta föräldrarna bestämma om omsorgen för barnen, motion

Dnr KS/2014: Införande av barnomsorgspeng och låta föräldrarna bestämma om omsorgen för barnen, motion SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KF 16:1 KS 235 2014-12-03 26/42 Dnr KS/2014:40 034 Införande av barnomsorgspeng och låta föräldrarna bestämma om omsorgen för barnen, motion Beslut föreslår kommunfullmäktige besluta

Läs mer

20 Svar på medborgarförslag - Inrätta allmänt duschrum i Eskilstuna (KSKF/2017:393)

20 Svar på medborgarförslag - Inrätta allmänt duschrum i Eskilstuna (KSKF/2017:393) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2018-01-30 Sida 1(1) 20 Svar på medborgarförslag - Inrätta allmänt duschrum i Eskilstuna (KSKF/2017:393) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Medborgarförslaget

Läs mer

Angående medborgarförslag om att införa kameraövervakning på Lagersbergsskolan

Angående medborgarförslag om att införa kameraövervakning på Lagersbergsskolan Kommunstyrelsen 2017-10-03 Kommunledningskontoret Ledningsstaben KSKF/2016:623 Lena Lundberg 1 (2) Kommunstyrelsen Angående medborgarförslag om att införa kameraövervakning på Lagersbergsskolan Förslag

Läs mer

Svar på motion nr 2/2015 från Roger Svalhede (S) - Ändra borgensavgiften till de kommunala bolagen

Svar på motion nr 2/2015 från Roger Svalhede (S) - Ändra borgensavgiften till de kommunala bolagen 0 Öste rå I Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-05-06 AU 5:15 Dnr. KS 2015/0071 Arbetsutskottets beslut Ärendet bereds vidare. Svar på motion nr 2/2015 från Roger Svalhede (S)-

Läs mer

Kommunfullmäktige KALLELSE/UNDERRÄTTELSE. sammanträder tisdagen den 11 mars 2014, klockan 18 i Kommunfullmäktigesalen, stadshuset, Kungsbacka.

Kommunfullmäktige KALLELSE/UNDERRÄTTELSE. sammanträder tisdagen den 11 mars 2014, klockan 18 i Kommunfullmäktigesalen, stadshuset, Kungsbacka. KALLELSE/UNDERRÄTTELSE sammanträder tisdagen den 11 mars 2014, klockan 18 i salen, stadshuset, Kungsbacka. Ärende Sid Beslutsförslag 1 Utseende av protokolljusterare samt bestämmande av tid för justering

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsen 2013-06-17 1 Plats och tid Folkets Park, Orrskogen, Malung, kl. 16.00-17.00. Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Bitte Lindberg Ås (S) Johnny Skottheim (S) Carina Albertsson (S) Lilian

Läs mer

Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens

Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens 1(7) Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 15 juni 2015 kl. 10:00 Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand

Läs mer

Jan Sahlén (S) Jon Björkman (V) Ordf. Malin Svanholm (S) Robert Sandström (C), tjänstgörande ersättare Anna Strandh Proos (M)

Jan Sahlén (S) Jon Björkman (V) Ordf. Malin Svanholm (S) Robert Sandström (C), tjänstgörande ersättare Anna Strandh Proos (M) 1(5) Plats och tid Jan Sahléns tjänsterum kommunhuset, våning 4, 13.00-14.00 Beslutande ledamöter Jan Sahlén (S) Jon Björkman (V) Ordf. Malin Svanholm (S) Robert Sandström (C), tjänstgörande ersättare

Läs mer

Svar på medborgarförslag om att varje barn i skolan ska få en frukt per dag och att frukt ska ingå i skolpengen

Svar på medborgarförslag om att varje barn i skolan ska få en frukt per dag och att frukt ska ingå i skolpengen Kommunstyrelsen 2017-01-10 Kommunledningskontoret Demokrati och välfärd KSKF/2016:485 Irène Häll 016-710 31 58 1 (2) Kommunstyrelsen Svar på medborgarförslag om att varje barn i skolan ska få en frukt

Läs mer

Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, 2014-04-09 kl. 19:00

Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, 2014-04-09 kl. 19:00 UTSKRIFTSDATUM KOMMUNFULLMÄKTIGE 2014-03-31 KALLELSE/UNDERRÄTTELSE Plats och tid: Folkets Hus, Nynäshamn, kl. 19:00 Ärenden: Enligt bilagda handlingar 1(15) Kf 49 Kf 49 Upprop och anmälningar om förhinder

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Tid Tisdagen den 24 oktober 2017 kl. 8:00-8:50 Plats KS-salen, stadshuset Omfattning 122-124 Beslutande Ingemar Einarsson (C) Christina Fosnes (M) Johan Persson (S) Dzenita

Läs mer

Ansökan om kommunal borgen från Armada Kanalfastigheter AB

Ansökan om kommunal borgen från Armada Kanalfastigheter AB Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-05-06 AU 5:13 Dnr. KS 2015/0146 Ansökan om kommunal borgen från Armada Kanalfastigheter AB Arbetsutskottets beslut Kommunstyrelsen föreslår

Läs mer

Motion om att utarbeta en långsiktig utdelningspolicy för de kommunägda bolagen. KS

Motion om att utarbeta en långsiktig utdelningspolicy för de kommunägda bolagen. KS kommunstyrelsens arbetsutskott i Falkenberg 2017-05-02 136 Motion om att utarbeta en långsiktig utdelningspolicy för de kommunägda bolagen. KS 2016-533 KS, KF Förslag till beslut Arbetsutskottet föreslår

Läs mer

Olle Ytterberg, S, yrkar bifall till arbetsutskottets förslag till beslut.

Olle Ytterberg, S, yrkar bifall till arbetsutskottets förslag till beslut. er Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2011-01-10 Blad 13 Ks 10 Au 174 Dnr 294/2010-101 Svar på motionen vårdnadsbidraget - en fråga om rättvisa Till kommunfullmäktiges sammanträde den 25 november 2010,

Läs mer

Henrik Karlsson (M) Sven-Inge Eriksson (KD) ledamot Göran Hellström (L) Marie Engström Rosengren (V) ledamot Carl-Gunnar Sand (SD)

Henrik Karlsson (M) Sven-Inge Eriksson (KD) ledamot Göran Hellström (L) Marie Engström Rosengren (V) ledamot Carl-Gunnar Sand (SD) Sida 1 Beslutande organ Plats och tid Sammanträdesrum Torsö, Stadshuset kl. 15.30-16:15 Beslutande Johan Abrahamsson (M) ordförande Anders Karlsson (C) 1:e vice ordförande Janne Jansson (S) 2:e vice ordförande

Läs mer

MILJÖFÖRVALTNINGEN. Handläggare: Charlotta Hedvik Telefon: Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden p. 15

MILJÖFÖRVALTNINGEN. Handläggare: Charlotta Hedvik Telefon: Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden p. 15 MILJÖFÖRVALTNINGEN PLAN- OCH MILJÖAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-03-22 Handläggare: Charlotta Hedvik Telefon: 08 508 28 941 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2013-04-16 p. 15 Motion (2012:75)

Läs mer

Förslag till koncernbildning

Förslag till koncernbildning PROTOKOLLSUTDRAG KS 130 2019-06-18 1/4 Dnr KS/2019:281-001 Förslag till koncernbildning Beslut föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. bilda ett aktiebolag med namnet Strängnäs Kommunföretag AB, 2. bildandet

Läs mer

Motion av Astrid Raidl (MP) och Bengt Cedrenius (MP) om att införa en köttfri dag i Sollentuna

Motion av Astrid Raidl (MP) och Bengt Cedrenius (MP) om att införa en köttfri dag i Sollentuna Tjänsteutlåtande Anna Österman 2011-09-09 Dnr 2011/175 BUN.600 Barn- och ungdomsnämnden Motion av Astrid Raidl (MP) och Bengt Cedrenius (MP) om att införa en köttfri dag i Sollentuna Förslag till beslut

Läs mer

Susanne Karlsson (C) (ersättare Pär-Ove Lindqvist (M)) Kanslienheten, onsdag 14 december. Helena Randefelt. Ordförande Irja Gustavsson

Susanne Karlsson (C) (ersättare Pär-Ove Lindqvist (M)) Kanslienheten, onsdag 14 december. Helena Randefelt. Ordförande Irja Gustavsson Plats och tid Näset, kommunhuset, kl. 9.00-9.30 Beslutande Tjänstgörande ersättare Övriga deltagande Utses att justera Irja Gustavsson (S), ordförande Jonas Kleber (C), vice ordförande Linda Svahn (S)

Läs mer

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG 45 KS/2016:25. Obesvarade motioner och medborgarförslag mars 2016

Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG 45 KS/2016:25. Obesvarade motioner och medborgarförslag mars 2016 Mjölby Kommun PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Arbetsutskott 2016-03-14 1 (1) Sida 45 KS/2016:25 Obesvarade motioner och medborgarförslag mars 2016 Enligt kommunfullmäktiges arbetsordning ska kommunstyrelsens

Läs mer

342 Svar på motion Extern utredning om skolans resultat (KSKF/2017:268)

342 Svar på motion Extern utredning om skolans resultat (KSKF/2017:268) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-11-28 Sida 1(2) 342 Svar på motion Extern utredning om skolans resultat (KSKF/2017:268) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen avslås. Reservation

Läs mer

Protokoll 1 (14) Se nästa sida. Jennie Luthander. Bengt Andersson (S) Hasse Månsson (C) Anslag/bevis

Protokoll 1 (14) Se nästa sida. Jennie Luthander. Bengt Andersson (S) Hasse Månsson (C) Anslag/bevis Protokoll 1 (14) Plats och tid Beslutande Sammanträdesrum Selma, kommunhuset, 2018-10-16, kl. 17.00 18.00 Se nästa sida. Övriga närvarande Justerade paragrafer 69-78 Justeringens plats och tid Kommunhuset,

Läs mer

Ärende 7. Medborgarförslag att piffa upp gång- och cykeltunnel

Ärende 7. Medborgarförslag att piffa upp gång- och cykeltunnel Ärende 7 Medborgarförslag att piffa upp gång- och cykeltunnel Protokollsutdrag Samhällsbyggnadsnämnden Sammanträdesdatum 2012-03-13 SBN 33 SBN 2012.0021 Remiss - Medborgarförslag att piffa upp gång- och

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 2013-02-26 7 Plats och tid s sessionssal kl. 18.30-20.45 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Ulf Fransson, sekreterare i regionbildningskommittén, 19.00-20.10 David Svenn

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 2

BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN. Ärende nr 2 BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Ärende nr 2 Postadress: Barn och ungdomsförvaltningen, 651 84 Karlstad Besöksadress: Drottninggatan 47 karlstad.se Tel: 054-540 00 00 E-post: barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se

Läs mer

Medborgarförslag anbudsskola. (AU 376) KS 2014-409

Medborgarförslag anbudsskola. (AU 376) KS 2014-409 kommunstyrelsen i Falkenberg 2015-01-13 20 Medborgarförslag anbudsskola. (AU 376) KS 2014-409 KF Beslut Kommunstyrelsen beslutar enligt arbetsutskottets förslag. Arbetsutskottets förslag Arbetsutskottet

Läs mer

Kommunstyrelsen kallar till sammanträde. Beredningen sammanträder den 29 november 2017, kl i Gemaket (plan 6)

Kommunstyrelsen kallar till sammanträde. Beredningen sammanträder den 29 november 2017, kl i Gemaket (plan 6) KALLELSE 1 (11) kallar till sammanträde Tid: onsdagen den 6 december 2017, kl. 13.00 Plats: Gemaket Ordförande: Camilla Janson Sekreterare: Jennifer Lendeng Ledamot och ersättare som inte kan närvara vid

Läs mer

- Medborgarförslag om övergångsställe korsningen Åkermansgatan/Kvarnsvedsvägen, 2016/2513. Beslut. Ärendet. Beslutsunderlag.

- Medborgarförslag om övergångsställe korsningen Åkermansgatan/Kvarnsvedsvägen, 2016/2513. Beslut. Ärendet. Beslutsunderlag. Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens serviceutskott 2017-09-25 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 10(14) 87 Svar på medborgarförslag om övergångsställe korsningen Åkermansgatan/Kvarnsvedsvägen, 2016/2513 Beslut Serviceutskottets

Läs mer

24 Svar på medborgarförslag - Låt inte personal på skola och fritidshem snusa under arbetstid (KSKF/2016:514)

24 Svar på medborgarförslag - Låt inte personal på skola och fritidshem snusa under arbetstid (KSKF/2016:514) Kommunstyrelsens personalutskott Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-04-21 Sida 1(1) 24 Svar på medborgarförslag - Låt inte personal på skola och fritidshem snusa under arbetstid (KSKF/2016:514) Förslag

Läs mer

Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens. 3. Ny arena för idrottsverksamhet KIFAB Arena. Kommunstyrelsens förslag till beslut:

Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens. 3. Ny arena för idrottsverksamhet KIFAB Arena. Kommunstyrelsens förslag till beslut: 1(9) Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 20 juni 2016 kl. 10:00 OBS tiden! Plats Stora Konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens Enligt uppdrag Jonas Sverkén Föredragningslista 1. Val av protokollsjusterare

Läs mer

Kommunstyrelsen sammanträder onsdagen den 27 maj 2015 Bussrundtur från busstation, Kungsängen kl. 8.30-12.00 Dävensö, Kulturhuset, kl. 14.

Kommunstyrelsen sammanträder onsdagen den 27 maj 2015 Bussrundtur från busstation, Kungsängen kl. 8.30-12.00 Dävensö, Kulturhuset, kl. 14. Kommunstyrelsen KALLELSE 2015-05-13 Rev. 2015-05-25 1(6) Kommunstyrelsen Kommunfullmäktige för kännedom Kommunstyrelsen sammanträder onsdagen den 27 maj 2015 Bussrundtur från busstation, Kungsängen kl.

Läs mer

Ställ högre djurskyddskrav i upphandlingar! Svar på motion (MP)

Ställ högre djurskyddskrav i upphandlingar! Svar på motion (MP) TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2013-11-20 Utbildningskontoret Dnr BOU 2012-165 Helena Rolandsson Dnr BIN 2012-119 Dnr KS 2012-277 Barn- och ungdomsnämnden Bildningsnämnden Ställ högre djurskyddskrav i upphandlingar!

Läs mer

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2007-11-27

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2007-11-27 Kf 144 Ks 208 Dnr 2007-269 269 Medlemskap i Kommuninvest ekonomisk förening Ärendebeskrivning Åtvidabergs kommuns intresseanmälan om medlemskap i Kommuninvest ekonomisk förening har behandlats av föreningens

Läs mer

Bryt köttnormen - inför vegetariskt som grundalternativmotion väckt av Olof Olsson (MP)

Bryt köttnormen - inför vegetariskt som grundalternativmotion väckt av Olof Olsson (MP) BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2013-10-14 GSN-2013/447.809 1 (3) HANDLÄGGARE Kurki, Margareta 08-535 363 11 Margareta.Kurki@huddinge.se Grundskolenämnden Bryt köttnormen - inför vegetariskt som grundalternativmotion

Läs mer

Plats Stora konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens

Plats Stora konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens 1(7) Kommunfullmäktige Tid Måndagen den 25 november 2013 kl. 10:00 Plats Stora konferenssalen, Brofästet Hotell & Konferens Förhinder att närvara meddelas i första hand till respektive parti, i andra hand

Läs mer

1. Upprop, val av justerare/rösträknare jämte tid och plats för protokollets justering. 4. Information om aktuella verksamheter inom skolan.

1. Upprop, val av justerare/rösträknare jämte tid och plats för protokollets justering. 4. Information om aktuella verksamheter inom skolan. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen i Harmånger. Tid: Måndag 31 mars 2014 kl. 18:00. 1. Upprop, val av justerare/rösträknare

Läs mer

Tyresö gymnasium, Farmarstigen 7, Tyresö, samling utanför expeditionen innanför huvudentrén Torsdagen den 26 april 2012, kl 18.30

Tyresö gymnasium, Farmarstigen 7, Tyresö, samling utanför expeditionen innanför huvudentrén Torsdagen den 26 april 2012, kl 18.30 Tyresö Kommun Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden Plats och tid: Tyresö gymnasium, Farmarstigen 7, Tyresö, samling utanför expeditionen innanför huvudentrén Torsdagen den 26 april 2012, kl 18.30 18 Månadsrapport

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen

Barn- och utbildningsförvaltningen SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (22) Plats och tid Barn- och utbildningsnämnden, Gröna rummet 14:00-16:05 Beslutande Fredrik Axelsson (M), ordf. Jonas Fasth (FP), 1:e vice ordf. Anders Tell (S), 2:e vice ordf.

Läs mer

Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna

Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kalin 2013-04-24 KS 2012/0776 Kommunstyrelsen Medborgarförslag om gratis busskort för årskurserna 6-9 i Smedby Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Lån- och borgensram för kommunen och kommunens bolag år 2015, fastställande

Lån- och borgensram för kommunen och kommunens bolag år 2015, fastställande Tjänsteskrivelse 1 (5) Kommunledningskontoret 2015-01-13 Dnr Ks 2015-89 Marcus Wahlström Kommunstyrelsen Lån- och borgensram för kommunen och kommunens bolag år 2015, fastställande FÖRSLAG TILL KOMMUNSTYRELSEN

Läs mer

Handlingar till Tekniska nämndens sammanträde 21 mars 2016

Handlingar till Tekniska nämndens sammanträde 21 mars 2016 Handlingar till Tekniska nämndens sammanträde 21 mars 2016 Ärende 1 UBK1005, v2.0, 2014-11-03 TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Charlotte Ahlstrand Tillväxtkontoret/TA charlotte.ahlstrand@upplands-bro.se Datum Vår

Läs mer