Norra Spanien juni 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Norra Spanien 12 19 juni 2014"

Transkript

1 Norra Spanien juni 2014 P-G Bentz, Jan Sandberg & Anders Wirdheim

2 FRANKRIKE Orense Lugo Pamplona Hecho Formigal Jaca Ordesa Vadiello Huesca ANDORRA Soria Zaragoza Sepúlveda AL Segovia Puerto de Navacerrada Guadarrama Madrid Minorca Mallorca Områdena vi besökte under veckan i norra Spanien i juni På bilden nedan finslipas detaljerna Ibizapå Kastrup strax före avresan. Formentera Alicante Huelva Sevilla Cordoba Jaen Granada Murcia Granada Spain National CapitalCityInternational Boundary Cadiz Malaga Almeria Granada Provinces have the same n 100 km Ceuta (Spain) Miles MOROCCO

3 Foto: P-G Bentz, text: Anders Wirdheim 12 juni Lämnade Kastrup med Norwegian mot Madrid. Anlände vid 15-tiden, och noterade ladu svala, brun kärrhök samt svart stare som de tre första fågelarterna. Hämtade ut vår beställda hyrbil och for mot Guadarrama norr om Madrid, där Jans dotter Vickan (Viktoria) bor. Framme vid 16-tiden. Välkomnades på balkongen med en drink med tilltugg och en hel del fågel i luften samt i markerna runt omkring. En rovfågel på avstånd visade sig vara en gammal hökörn. Dessutom noterades dvärgörn, brun glada, grågam och gåsgam en lovande start! For framåt kvällen iväg till Vickans stall vid El Escorial. Medan Jan och Vickan sysslade med hästarna, ägnade P-G och Anders sig åt områdets fåglar. Turturduvor spelade, och plötsligt satt en minervauggla på en stolpe. Ugglan var tydligen en gammal bekant till Jan och Vickan. Middag hos Vickan ganska sent på kvällen. 13 juni Eftersom Jan skulle mocka hos hästarna tidigt på morgonen, följde Anders med till stallet. På vägen dit flög en sommargylling över vägen, men i övrigt var det inte mycket nytt i fågelväg. For framåt förmiddagen upp mot Puerto de Navacerrada, det vill säga passet i bergskedjan Guadarrama. Ägnade ett par timmar åt markerna runt skidanläggningen, där vi till slut lyckades få se några unga citronsiskor. Dessutom bland annat brandkronade kungsfåglar, svartvita flugsnappare med mycket vitt på vingarna och flera rovfåglar i luften. Fortsatte norrut, nedför bergen, mot Segovia. Stadens berömda akvedukt måste ses. Det är ett häftigt byggnadsverk som försåg den gamla stadskärnan med vatten under romartiden. Akvedukten är 825 meter lång, varav 280 meter i två våningar. De drygt 100 bågarna är byggda i sten utan någon form av murbruk. Nästan lika maffigt var det att se de enorma mängder tornseglare som häckar mellan stenblocken i Vickan vid sitt hus i Guadarrama. Till vänster vår hyrbil, en VW Passat som var mycket bekväm men som envisades med att trilskas i vissa startlägen. Varför begrep vi aldrig. Tornseglare vid akvedukten i Segovia.

4 akvedukten. Inne över stadens tak sågs även ett par rödfalkar. På vägen tillbaka mot Guadarrama gjorde vi en avstickare till en supermercado i El Escorial och handlade. Lagade middag bestående av fisk från Medelhavet, räkor och sparris. I fotbolls-vm blev Spanien närmast förnedrat av Holland, som vann med 5 1. Sent på kvällen hörde Jan en dvärguv, men den tystnade snabbt. 14 juni Packade våra prylar och for vid åttatiden norrut via Segovia mot Sepúlveda. Stannade vid en ravin precis innan vi nådde den lilla staden efter som P-G ville ta några bilder. Det visade sig dock vara en mycket bra lokal för bergssångare. Det sjöng sådana snart sagt överallt, och vi fick även se dem mycket bra. En annan Phylloscopus i snåren var tyst men påminde i utseendet om iberisk gransångare (den var lövsångarlik men med mörka ben). Framme på stäppen längs vägen mot det gamla klostret Eremitas San Frutos stannade vi flera gånger och lyssnade efter dupontlärka. Inget napp, men gott om andra lärkor, bland annat lagerlärka, korttålärka och sånglärka. Dess utom herdesångare, iberisk varfågel, fältpiplärka, medelhavsstenskvättor, stensparvar och rödhuvade törnskator. En av de sistnämnda mobbades av en Sylvia-sångare som enligt uteslutningsmetoden bör ha varit en glasögonsångare (avståndet var långt och alternativet törnsångare förekommer knappast i denna miljö). Vandrade ner till klostret och tittade på gåsgamar och smutsgamar från ovan. Klostret ligger på en klippa i en djup ravin (en del av den långa ravin som kallas Hoces del Rio Duratón). Förutom gamarna häckar där även alpkråkor, stensparvar och klippsparvar. Från en dunge hördes sommargylling, och vi såg ett par blå skator och flera rödstrupiga sångare. P-G träffa de några engelska skådare som hade sett dupont lärka tidigare under morgonen. Vi fick tips om exakt var, men det hjälpte inte. Åt lunch i Sepúlveda och fortsatte sedan norr- Vy över den lilla staden Sepúlveda. I sluttningen nedanför oss var det mycket tätt mellan bergsångarreviren.

5 Spaning efter dupontlärka på stäppen väster om Sepúlveda. Vi gick bet men såg istället en herdesångare mycket fint. Vyerna i ravinen Hoces del Rio Duratón är spektakulära. Inte blir det sämre av alla mäktiga gamar! ut mot Pyrenéerna. Körde via Soria och Zaragoza, men stannade inte förrän i närheten av Huesca, där vi tankade. Längs E7 tog vi oss upp i bergen, letade hotell i Sabiñánigo men fortsatte sedan till Jaca. Det var gott om skyltar till olika hotell, men det dröjde ett bra tag innan vi fann ett. Vi bokade in oss för tre nätter på Hotel Oroel, åt en sen middag och stupade i säng. av dalen. Även där skulle finnas en plats där det är möjligt att se murkrypare sommartid (då de normalt håller till mycket högt upp i bergen). Jan och Anders vandrade iväg mot berget medan P-G höll sig runt bilen. Inte heller här blev det någon murkrypare, men vi såg åter lammgam vid några tillfällen och hittade både trädgårdsträdkrypare och vanlig trädkrypare. Den sist- 15 juni Efter frukost på hotellet åkte vi först västerut till Puente La Reina och sedan norrut i Valle de Hecho. Stannade strax före byn Hecho eftersom det flög en smutsgam på nära håll över ett fält. Det visade sig finnas gamar och andra rovfåglar i luften på flera håll, och plötsligt kom en lammgam utglidande över det närmaste berget. Härligt! Den fick strax sällskap av en till och sedan ytterligare en! Det verkade vara ett par och en utmanare. Två av dem gjorde utfall mot och mobbade den tredje. De höll sig i lufthavet över oss en bra stund innan de till slut gled iväg. Firade med en kaffe i Hecho innan vi fortsatte uppåt dalen. Letade förgäves murkrypare vid Boca el Infierno men kunde senare njuta av ytterligare två lammgamar, en kungsörn och en rik växtlighet med gott om orkidéer. Alpkråkor och, på högre höjd, alpkajor tumlade runt längs bergssidorna. Längs vattendraget i botten av dal en fanns både forsärla och strömstare. For tillbaka till Hecho för en sen lunch och ett nära möte med ormörn. Åkte senare till Gabardito några kilometer upp på den västra sidan Redan vid första stoppet strax före byn Hecho kom tre lamm gamar glidande. Klart man måste skriva hem!

6 vid skidorten Formigal. Tre fåglar som flög över vägen visade sig vara snöfinkar, och i området fanns även vattenpiplärkor, (nordliga) stenskvättor, sånglärkor och flera murmeldjur. Långt bort mot en bergssluttning seglade två lammgamar och flera gåsgamar. I byn vid gränsen (El Portalet) gjorde vi som talrika fransmän: handlade billig alkohol. Men vi kollade även in en mycket vacker stentrasthanne och talrika svarta rödstjärtar. På återvägen stannade vi till nedanför Formigal. En gräsklädd kulle visade sig vara rena orkidéparadiset med ett tiotal olika orkidéarter, bland annat en liten art som bör ha varit brunkulla. Vid ett vattendrag sprang en mindre strandpipare, faktiskt den enda vadarfågeln som sågs på hela resan. Strax innan vi nådde Jaca var det stor gladsamling på några nyslagna fält runt vägen. Det var säkert ett femtiotal fåglar, och både röda och bruna glador. Gladorna gick omkring på marken och plockade i sig av småkryp och annat som exponerats. Denna del av Pyrenéerna har en rik växtlighet tack vare att det är gott om kalk i marken. Här orkidén salepsrot. nämnda hade en rent vit undersida och tydligt kortare näbb. Under sena eftermiddagen återvände vi till Jaca. Längs vägen stannade vi till för att titta på några orkidéer i vägkanten. Det visade sig vara salepsrot, en gammal bekanting från Öland och Gotland. Middag på hotellet även denna dag. 16 juni Den välkända nationalparken Ordesa stod på programmet, men väl framme på parkens stora parkeringsplats visade sig området ganska snabbt bli nedlusat av folk. Vi stannade inte länge, men vi hann i alla fall se en lammgam även här liksom kungsörn, pilgrimsfalk och flera alpseglare. Fortsatte istället mot Tenadalen, där en väg leder över bergen in i Frankrike. Omsider når denna väg ovan trädgränsen. Dessutom har omgivningarna rykte om sig att vara mycket rika på orkidéer och annan kalkkrävande växtlighet. Gjorde några korta stopp längs vägen men stannade inte på allvar förrän vi nådde alpin höjd Det var mycket man inte fick göra på alpängarna vid gränsen mellan Spanien och Frankrike. Men fågelskådning var tillåtet och gav bl.a. lammgam, stentrast och snöfink.

7 På kvällen såg vi Tyskland förnedra Portugal i fotboll innan vi gick på restaurang Lilium och en mycket god filé övertäckt med gåslever! 17 juni Lämnade hotellet vid och stannade till för frukost i Sabiñánigo. Fortsatte sedan söderut men tog vid foten av Pyrenéerna av österut mot Salto de Roldan, en maffig klippa med en stor gåsgamkoloni. Sista delen av vägen dit gick genom ett typiskt medelhavslandskap med buskmarker som omväxlade med odlingar, bland annat mandelträd. Provencesångare var mycket talrik, men vi såg även häcksparv, bergsångare, rödhöna och medelhavsstenskvätta. Klippan var magnifik, men vi fick nöja oss med gåsgamar och smutsgamar. En tornfalk var den enda rovfågeln i övrigt. P-G fotograferade provencesångare. Han uppfattade det som att en hanne kom med bomaterial till en hona, men på bilderna visade det sig senare att det var en vandrande pinne han hade i näbben! Förklädnad hjälper tydligen föga om det finns provencesångare i närheten. Bytet i näbben är en vandrande pinne! När vi var på väg att ge upp, hördes plötsligt en dupontlärkas sångstrof, och kort därpå visade den sig helt öppet. Vi fortsatte på småvägar mot Vadiello i de östra delarna av Sierra de Guara, där vi fått tips om lokaler för både murkrypare och lammgam. Ingendera var hemma, men det var gott om gåsgam och smutsgam, och vi fick även närkontakt med en polyglottsångare. Via Huesca och Zaragoza åkte vi tillbaka mot Madrid. En trafikolycka i en tunnel nordost om Soria tvingade oss att mindre vägar i en båge söder om Soria via Almazán. Ett kort stopp för nödvändiga behov gav en sjungande ortolansparv strax efter passagen av Almazán. Vi hade föresatt oss att göra ett nytt besök på stäppen vid Sepúlveda för att ännu en gång leta dupontlärka. Det såg länge dåligt ut, men när vi var på väg att ge upp, sjöng plötsligt en fågel sin korta strof alldeles i närheten. Efter lite letande hittade vi den, smygande i den torra och korta vegetationen. Ännu en dupontlärka sjöng en bit längre bort, och plötsligt satt den första helt öppet på en liten stensamling. Där sjöng den i ett par minuter innan den fann för gott att bli uppslukas av den sparsamma vegetationen på nytt. Innan vi mycket nöjda satte oss i bilen för att

8 återvända till Guadarrama hade P-G också sett en skymt av resans enda ängshök. Framme 22.45, där Vickan väntade med pizza, medan två dvärguvar tutade ihärdigt utanför. 18 juni Jan hjälpte Vickan i stallet och trädgården, så P-G och Anders for själva upp till Puerto de Navacerrada. Vi hade just anlänt och gått upp mot en av skidbackarna när en vacker citronsiskehanne kom och satte sig på ett staket alldeles intill. Flytet fortsatte senare med liknande närkontakt med en klippsparvhanne. Högt i skyn seglade några grågamar och en dvärgörn. Vi fortsatte österut mot Puerto de Cotos och skidanläggningen Valdesquis. Den sistnämnda platsen skulle vara givande enligt guideboken, men hela området visade sig vara avspärrat. Därför gick färden ytterligare en knapp mil österut till utsiktsplatsen Los Robledos intill Peñalara naturpark. Mängder av fjärilar fladdrade över ängarna, och den vanligaste arten var Vi hade inte mer än anlänt till Puerto de Navacerrada innan en fin citronsiskehanne kom och satte sig på en stolpe. Det var mycket gott om fjärilar vid utsiktplatsen Los Robledos, och den talrikaste arten var hagtornsfjäril. hagtornsfjäril. Plötsligt kom en stor ekoxehanne flygande, något komisk i sin nästan vertikala flygposition. De få rovfåglar vi såg höll sig länge mycket långt borta, men en passerande grågam ledde till att Anders hittade en gammal kungs örn. Medan vi spanade på den dök två andra örnar upp. Deras omisskännliga silhuetter med breda, raka vingar och smal, sammanhållen, stjärt avslöjade direkt att det var spanska kejsarörnar, förmodligen ett par eftersom båda var utfärgade! Mycket nöjda återvände vi till Guadarrama. Jan hade tillbringat förmiddagen vid stallet i El Escorial och blivit underhållen av en sommargylling. Senare delen av eftermiddagen höll vi oss mest på Vickans balkong med bland annat gulhämplingar och en begränsad gräsbrand som underhållning. Den spanska brandkåren lämnar tydligen inget åt slumpen eftersom det snabbt anlände en helikopter med stor vattenbehållare. Vattnet hämtades i den lilla ån Rio de Guadarrama, och det krävdes cirka tio vändor med vatten innan branden var helt under kontroll. På kvällen grillning och fotboll (på TV). Spanien gjorde en snöplig sorti ur VM genom att förlora med 0 2 mot Chile.

9 19 juni Steg upp redan för att hinna till flygplatsen. Jan hörde dvärguven ropa, men annars var det mörkt och fågeltomt när vi åkte runt Madrid till Barajas öster om staden, där flygplatsen ligger. Lämnade hyrbilen, checkade in och kom omsider iväg strax efter Landade på Kastrup och var tillbaka i Halmstad respektive Falsterbo ett par timmar senare. Litteratur: Den guidebok vi använde oss av var Crossbill Guides Spanish Pyrenees and Steppes of Huesca Spain. Även boken Where to watch birds in Spain, utgiven av Lynx, ger bra tips. Vi hade också nytta av information och kartor på web-platsen birdinginspain.com. Vi vill också rikta ett tack till Lars Johansson och Björn Malmhagen för tips samt naturligtvis till Viktoria (Vickan) Sandberg för all gästfrihet! Utsikt från Vickans hus i Guadarrama mot bergskedjan med samma namn. Härifrån sågs såväl hökörn som dvärgörn, liksom gåsgam och grågam samt en del kul småfåglar. På natten höll dvärguv hov i tallskogen.

10 Artlista, Spanien juni 2014 I nedanstående förteckning avser namnet Guadarrama endast själva samhället (i huvudsak observationer från Viktoria Sandbergs balkong). Guadarrama är ju också namnet på den bergskedja som löper norr och nordväst om Madrid och där skidorten Puerto de Navacerrada och utsiktsplatsen Los Robledos ligger. Med Vadiello avses inte bara bergsformationen med detta namn utan även de omgivande dalgångarna i den östra delen av Sierra Guara nordost om Huesca. Gräsand Anas platyrhynchos Dagligen i Guadarrama. Ca 10 ex. söder om Formigal Rödhöna Alectoris rufa Enstaka längs färdvägen 14.6 och Vit stork Ciconia ciconia Sedd dagligen utom i Pyrenéerna 15 och Fick intrycket av att arten inte är lika talrik i denna del av landet som i södra Spanien och Portugal. Bivråk Pernis apivorus En hona Hecho 15.6, en hanne Los Robledos Brun glada Milvus migrans Talrik. Sedd dagligen. Stort antal (30 40 ex.) vid nyslaget fält utanför Jaca Röd glada Milvus milvus Tämligen talrik, särskilt i och nära Pyrenéerna, men inte lika vanlig som den bruna släktingen. Ett tjugotal individer vid nyslaget fält utanför Jaca Smutsgam Neophron percnopterus 2 4 ex. vid Hoces del Rio Duratón Ett tiotal i Hecho-dalen Enstaka runt Ordesa och i Tena-dalen Minst 4 vid Salto de Roldán 17.6 och ett tiotal i Vadiello längre österut i Parque Natural de Guara samma dag. Lammgam Gypaetus barbatus I Hecho-dalen 3 ex. strax söder om Hecho 15.6, 2 ex. vid Selva de Oza 15.6 och 1 3 ex. Gabardito ex. Ordesa 16.6 samt 3 ex. nordväst om Formigal längst upp i Tena-dalen Gåsgam Gyps fulvus Enstaka runt Guadarrama och Puerto de Navacerrada samt Talrik i området runt Sepúlveda 14.6 och Talrik i Pyrenéerna Grågam Aegypius monachus Enstaka runt Guadarrama och 18.6 samt upp till ett tiotal ex. i området Puerto de Navacerrada Peñalara 13.6 och Ej sedd längre norrut. Brun glada var talrik och sågs varje dag. Även röd glada var talrik, särskilt i och nära Pyrenéerna.

11 Fyrtal i gamar är inte svenska fågelskådare bortskämda med, och det är inte många områden i Europa som kan erbjuda denna kombination. Ovan smutsgam och lammgam, nedan grågam och gåsgam.

12 Vi skådade inte ormörnen i vitögat men väl i dess gula öga! Ormörn Circaetus gallicus Sedd dagligen på väg till samt i Pyrenéerna men endast med ett fåtal ex. varje dag. Brun kärrhök Circus aeruginosus 1 ex. Madrids flygplats, Barajas, ex. längs vägen mot Pyrenéerna nära Soria Ängshök Circus pygargus Endast en observation: 1 ex. över stäppen väster om Sepúlveda Kungsörn Aquila clanga 1 ad. vid Selva de Oza i Hecho-dalen 15.6, 1 subad. Ordesa 16.6 och 1 ad. nära Los Robledos Hökörn Aquila fasciata 1 ad. över Guadarrama Dvärgörn Aquila pennata Sedd dagligen utom i de högre delarna av Pyrenéerna (dvs. över eller nära trädgränsen). Duvhök Accipiter gentilis 1 ex. Puerto de Navacerrada Sparvhök Accipiter nisus 1 ex. utanför Sepúlveda Ormvråk Buteo buteo Sedd dagligen. Tämligen talrik vid åkermarker i och nära Pyrenéerna. Spansk kejsarörn Aquila adalberti 2 ad. individer tillsammans nära Los Robledos Dvärgörn av ljus morf tillsammans med ormvråk.

13 Segoviaakveduktens koloni med tornseglare var enorm. Rödfalk Falco naumanni Minst 2 ex. nära akvedukten i Segovia Tornfalk Falco tinnunculus Sparsam men sedd med enstaka individer i stort sett dagligen. Lärkfalk Falco subbuteo 3 ex. Puerto de Navacerrada Pilgrimsfalk Falco peregrinus 1 ex. Ordesa Mindre strandpipare Charadrius dubius 1 ex. i flodbädd vid Formigal Enda vadaren som sågs på resan (men så besökte vi inte heller några våtmarker). Medelhavstrut Larus michahellis Enstaka i närheten av Huesca 14.6, 1 ex. vid Puente la Reina i södra delen av Hecho-dalen Klippduva Columba livia Enstaka ex. i naturlig miljö i Vadiello i östra delen av Sierra Guara Skogsduva Columba oenas 1 ex. spelande nära Eremitas san Frutos i Hoces del Rio Duratón Ringduva Columa palumbus Tämligen talrik och sedd dagligen. Turturduva Streptopelia turtur Flera spelande individer vid El Escorial 12 och ex. Guadarrama Turkduva Streptopelia decaocto Talrik, särskilt i och nära samhällen. Gök Cuculus canorus 1 ex. Los Robledos Dvärguv Otus scops 1 ex. spelande i Guadarrama 13.6, 2 ex och 1 ex. på morgonen Minervauggla Athene noctua 1 ex. El Escorial Enstaka individer längs färdvägen 14.6 och Alpseglare Tachymarptis melba Enstaka ex. på hög höjd i Hecho-dalen Ca 10 ex. Ordesa Enstaka ex. i Valdiello i östra delen av Sierra Guara Tornseglare Apus apus Talrik, även på hög höjd i Pyrenéerna. Mycket stor koloni vid akvedukten i Segovia 13.6.

14 Biätare Merops apiaster Enstaka ex. både i Guadarrama samt längs färdvägen 14.6 och Härfågel Upupa epops Enstaka ex. längs färdvägen 14.6 och Minst 5 ex. på stäppen öster om Sepúlveda 17.6 och 1 2 ex. Guadarrama Större hackspett Dendrocopos major Enstaka ex. vid El Escorial 12.6, häckande par vid Puerto de Navacerrada 13.6 samt i skogiga områden i Pyrenéerna Gröngöling Picus viridis 1 ex. vid El Escorial Kalanderlärka Melanocorypha calandra Endast en observation: En spelflygande individ på stäppen väster om Sepúlveda Korttålärka Calandrella brachydactyla Ganska talrik på stäppen väster om Sepúlveda 14.6 och Dupontlärka Chersophilus duponti 2 sjungande på stäppen mellan Sepúlveda och Eremitas San Frutos Tofslärka Galerida cristata Tämligen talrik i odlade marker samt i utkanten av samhällen. Fick ändå intrycket av att arten är betydligt sparsammare i dessa delar av Spanien än längre söderut på Iberiska halvön. Lagerlärka Galerida theklae Tämligen talrik i de torra områdena väster om Sepúlveda 14.6 och 17.6 liksom i området runt Salto de Roldán Trädlärka Lullula arborea 1 sjungande Los Robledos Sånglärka Alauda arvensis Flera sjungande på stäppen mellan Sepúlveda och Eremitas San Frutos 14.6 och 17.6 samt, ganska oväntat, i alpin miljö runt Formigal och El Portalet Klippsvala Ptyonoprogne rupestris Enstaka i Segovia Talrik i Pyrenéerna Ladusvala Hirundo rustica Sparsam men sedd i stort sett dagligen. Rostgumpsvala Cecropis daurica 2 ex. Guadarrama 12.6 och Enstaka individer sedda längs färdvägen 14.6 och Hussvala Delichon urbicum Talrik såväl i samhällen som i Pyrenéerna, även på hög höjd och i den miljön ofta tillsammans med klippsvalor. Forsärla Motacilla cinerea Sedd längs vattendrag i Pyrenéerna Dessutom minst 1 ex. vid Rio Duratón väster om Sepúlveda Sädesärla Motacilla alba Sparsam men sedd i stort sett dagligen. Fältpiplärka Anthus campestris Enstaka på stäppen väster om Sepúlveda 14.6 och ex. strax väster om Salto de Roldán Dupontlärka på stäppen väster om Sepúlveda. Vattenpiplärka Anthus spinoletta Tämligen talrik på alpängar i norra delen av

15 Rödhake Erithacus rubecola Enstaka i skogsmark i Pyrenéerna 15.6 och Sydnäktergal Luscinia megarhynchos Tämligen talrik i lämpliga (lite frodiga) miljöer och hörd i stort sett dagligen, förutom på högre höjd i Pyrenéerna. Svart rödstjärt Phoenicurus ochruros Talrik i bergstrakter, såväl runt bebyggelse som i mera naturliga miljöer (bergsbranter). Sedd dagligen. Svarthakad buskskvätta Saxicola rubicola Tämligen allmän och sedd dagligen, förutom på högre höjd i Pyrenéerna. Stenskvätta Oenanthe oenanthe Tämligen allmän på högre höjd i Tena-dalen De spanska svarta rödstjärthannarna är betydligt svartare än de som finns i Sverige. Tena-dalen sjungande individ vid Puerto de Navacerrada Törnskata Lanius collurio Minst 2 hannar strax norr om Hecho 15.6 samt 1 hanne nära Salto de Roldán Medelhavsstenskvätta Oenanthe hispanica Ett tiotal individer på stäppen väster om Sepúlveda 14.6 och Enstaka i närheten av Salto de Roldán samt i Vadiello Stentrast Monticola saxatilis 1 sjungande hanne i El Portalet längs upp i Tenadalen Iberisk varfågel Lanius meridionalis Uppemot 5 ex. på stäppen väster om Sepúlveda 14.6 och Någon enstaka även längs färdvägen Rödhuvad törnskata Lanius senator Tämligen talrik och sedd i flera olika miljöer, dock sparsam i Pyrenéerna. Strömstare Cinclus cinclus 1 ex. nära Selva de Oza i Hecho-dalen Gärdsmyg Troglodytes troglodytes Minst 1 ex. vid Rio Duratón väster om Sepúlveda 14.6 samt flera sjungande i skogsmark i Pyrenéerna 15 och Järnsparv Prunella modularis Minst 1 ad. och 1 nyligen flygfärdig vid Puerto de Navacerrada Stentrast, en riktig snygging!

16 Blåtrast Monticola solitarius 1 sjungande hanne i Vadiello Koltrast Turdus merula Tämligen talrik och sedd dagligen. Taltrast Turdus philomelos 1 ex. i Ordesa Dubbeltrast Turdus viscivorus Flera individer i talldominerad skog nära Gabardito i Hecho-dalen ex. vid Los Robledos Cettisångare Cettia cetti Hörd på några platser från frodiga miljöer längs vattendrag, bl.a. i Vadiello Polyglottsångare Hippolais polyglotta 1 sjungande i Vadiello Herdesångare Sylvia hortensis 1 ex. på stäppen väster om Sepúlveda Trädgårdssångare Sylvia borin 1 sjungande på nordsluttningen av Sierra Guadarrama längs vägen mellan Puerto de Navacerrada och Segovia Provencesångare var mycket talrik i buskmarkerna nära Salto de Roldán. Svarthätta Sylvia atricapilla Tämligen talrik i frodiga skogsmiljöer och hörd i stort sett dagligen. Sammetshätta Sylvia melanocephala Sparsam men sedd eller hörd nära nog dagligen utom på högre höjd i Pyrenéerna. Rostsångare (Rödstrupig sångare) Sylvia inornata iberiae 1 hanne Guadarrama Minst 3 olika hannar nära Eremitas San Frutos väster om Sepúlveda ungfågel Guadarrama Glasögonsångare Sylvia conspicillata 1 ex. mobbande en rödhuvad törnskata på stäppen väster om Sepúlveda Provencesångare Sylvia undata Mycket talrik i buskmiljöer i Sierra Guara, framför allt i området nära Salto de Roldán Iberisk gransångare Phylloscopus ibericus Troligen 1 ex. i ravinen just utanför Sepúlveda Polyglottsångare, en sjungande hanne vid Vadiello. Gransångare Phylloscopus collybita Enstaka sjungande i skogsmark i Hecho-dalen 15.6 och vid Ordesa 16.6.

17 Det sjöng bergsångare snart sagt överallt i ravinen strax utanför Sepúlveda. Bergsångare Phylloscopus bonelli Talrik i ravinen just utanför Sepúlveda 14.6 (minst ett tiotal individer inom ett begränsat område). Enstaka hörda eller sedda på andra platser, bland annat i buskmarkerna väster om Salto de Roldán Flera sjungande (4 5 ex.) vid Los Robledos Brandkronad kungsfågel Regulus ignicapilla Flera i tallskogen vid Puerto de Navacerrada 13.6 och Noterad på flera platser i Pyrenéerna 15.6 och Svartvit flugsnappare Ficedula hypoleuca Minst 2 sjungande hannar i tallskog vid Puerto de Navacerrada Stjärtmes Aegithalos caudatus Familjegrupper såväl i Hecho-dalen nära Boca del Infierno 15.6 som i Ordesa Entita Poecile palustris Minst 1 ex. nära Selva de Oza i Hecho-dalen Svartmes Periparus ater Tämligen allmän i tallskog i bergsterräng, såväl vid Puerto de Navacerrada som på flera platser i Pyrenéerna. Dessutom dagligen i Guadarrama. Tofsmes Lophophanes cristatus Liksom svartmesen tämligen allmän i tallskog i bergsterräng, såväl vid Puerto de Navacerrada som på flera platser i Pyrenéerna. Dessutom dagligen i Guadarrama. Talgoxe Parus major Sparsam men sedd i stort sett dagligen i skogsmiljöer. Blåmes Cyanistes caeruleus Enstaka individer i Ordesa 16.6 och vid Puerto de Navacerrada Nötväcka Sitta europaea Enstaka individer, bland annat nära El Escorial 12 och 13.6, i Guadarrama 13.6 samt i Ordesa Trädkrypare Certhia familiaris 1 ex. i bokskog på ganska hög höjd vid Gabardito i Hecho-dalen Trädgårdsträdkrypare Certhia brachydactyla Enstaka individer, bland annat nära El Escorial 12 och 13.6 samt vid Gabardito i Hecho-dalen 16.6.

18 Sommargylling Oriolus oriolus 1 ex. Guadarrama 13.6, 1ex. El Escorial 13.6, 1 sj. Hoces del Duratón 14.6, 1 hanne flygande över stäppen(!) väster om Sepúlveda 17.6 och 1 sj. El Escorial Svart stare Sturnus unicolor Talrik, sedd dagligen i många olika miljöer. Nötskrika Garrulus glandarius Tämligen allmän i skogsmiljöer, noterad bl.a. i Hecho-dalen 15.6, Ordesa 16.6 och vid Puerto de Navacerrada Iberisk blåskata Cyanopica (cyanus) cooki Sparsam, enstaka fåglar vid Sepúlveda 14.6, Hoces del Duratón 14.6 och 17.6 samt längs vägen mellan Segovia och Sepúlveda Skata Pica pica Förhållandevis sparsam (inte lika vanlig som exempelvis i Sverige), men sedd i stort sett dagligen nära bebyggelse. Alpkråka Pyrrhocorax pyrrhocorax Flera tiotal runt klostret Eremitas San Frutos i Hoces del Duratón Tämligen talrik i Hecho-dalen 15.6, vid Ordesa 16.6, i Tena-dalen 16.6 samt runt Salto de Roldán 17.6 och i Vadiello Alpkaja Pyrrhocorax graculus Åtminstone ett tiotal på hög höjd ovanför Selva de Oza i Hecho-dalen Kaja Coloeus monedula Sparsam men sedd dagligen. Svartkråka Corvus corone Tämligen vanlig och sedd dagligen. Korp Corvus corax Sparsam men sedd dagligen i bergstrakter, bl.a. runt Puerto de Navacerrada och i Pyrenéerna. Gråsparv Passer domesticus Talrik, sedd dagligen. Pilfink Passer montanus Betydligt sparsammare än gråsparven. Enstaka i Guadarrama och Stensparv Petronia petronia Tämligen talrik på stäppen väster om Sepúlveda samt i Hoces del Duratón 14.6 och Fåglarna på stäppen var sannolikt individer från ravinen som var ute på födosök. Snöfink Montifringilla nivalis 3 ex. flög över vägen i alpin miljö strax väster om Formigal Bofink Fringilla coelebs Tämligen talrik i skogsmiljöer, såväl runt Puerto de Navacerrada i bergskedjan Guadarrama som i Pyrenéerna. Gulhämpling Serinus serinus Talrik i snart sagt alla miljöer och sedd dagligen, även i alpin miljö vid Formigal och El Portalet Gulhämpling var en ständig följeslagare på resan, och på Vickans balkong gavs rika tillfällen till närkontakt. Grönfink Carduelis chloris Sparsam, men enstaka fåglar, framför allt i närheten av bebyggelse, så gott som dagligen.

19 Häcksparv Emberiza cirlus 1 hanne vid ravinen just utanför Sepúlveda 14.6 och 1 hanne i buskmarkerna strax väster om Salto de Roldán Klippsparv Emberiza cia 1 hanne vid Eremitas san Frutos i Hoces del Duratón 14.6, 1 hanne Puerto de Navacerrada Ortolansparv Emberiza hortulana 1 hanne sj. strax väster om Almazán längs färdvägen Gulsparv Emberiza citrinella Minst 1 hanne i alpin miljö väster om Formigal högst upp i Tena-dalen Kornsparv Emberiza calandra Talrik, sedd dagligen i jordbruksbygder samt i buskmarker. Citronsiska. Vid första försöket sågs enbart ungfåglar på håll vid det andra var fåglarna mera tillmötesgående. Citronsiska Carduelis citrinella Ca 5 ungfåglar runt Puerto de Navacerrada 13.6, minst 10 ex., varav ett par hannar, på samma plats Grönsiska Carduelis spinus Hörd vid Selva de Oza i Hecho-dalen Steglits Carduelis carduelis Flera individer vid El Escorial I övrigt enstaka fåglar i stort sett dagligen. Hämpling Carduelis cannabina Sparsam men regelbunden i många olika miljöer, även i alpin miljö runt Formigal och El Portalet högst upp i Tena-dalen Mindre korsnäbb Loxia curvirostra 2 ex. Guadarrama 18.6 och 3 ex. vid Puerto de Navacerrada samma dag. Stenknäck Coccothrautses coccothraustes 1 ex. Guadarrama 13.6 och 1 ex. samma plats Klippsparven var granne med citronsiskorna vid Puerto de Navacerrada.

20 Övrigt från resan i ett axplock. Vissa orkidéer är lätta, andra bjuder på utmaningar: Uppe t.v. en ängsnyckel eller närbesläktad art. T.h. krutbrännare, bekant från bl.a. Öland. Nere t.v. brunkulla som känns igen från Jämtland. Nere t.h. grönkulla, även den bekant från Sverige.

Stockholms Ornitologiska Förenings Mallorca-resa 20-27 april 2008.

Stockholms Ornitologiska Förenings Mallorca-resa 20-27 april 2008. Stockholms Ornitologiska Förenings Mallorca-resa 20-27 april 2008. Text: Håkan Agvald. Foto: Christian Cederroth utom grupp (okänd) och sydnäktergal profil (HA). Sida 1/12 Åtta deltagare från StOF (Anders,

Läs mer

Armenien 3 11 juni 2013

Armenien 3 11 juni 2013 Armenien 3 11 juni 2013 Samuel Hansson www.heliangelus.se Bondegatan 2 heliangelus@telia.com 573 40 Tranås Tel. 0140-107 44 Deltagare Samuel Hansson, Tranås Mathias Bergström, Nacka Inledning Efter 20

Läs mer

en rapport från andalusien och extremadura 28 maj 8 juni 2014 med fokus på trollsländor

en rapport från andalusien och extremadura 28 maj 8 juni 2014 med fokus på trollsländor en rapport från andalusien och extremadura 28 maj 8 juni 2014 med fokus på trollsländor Magnus Billqvist Ola Elleström Helena Lager Annica Nettrup 1 2 Innehåll Allmänt om resan Deltagare 3 Ungefärlig resrutt

Läs mer

Testpatrullen kollade Bosporen i september 2013 Det är lördag den 14 september och Testpatrullen åkte till Stockholm och tog in på hotell Ibis på

Testpatrullen kollade Bosporen i september 2013 Det är lördag den 14 september och Testpatrullen åkte till Stockholm och tog in på hotell Ibis på Testpatrullen kollade Bosporen i september 2013 Det är lördag den 14 september och Testpatrullen åkte till Stockholm och tog in på hotell Ibis på Arlanda. Flyget till Istanbul skulle gå vid middagstid

Läs mer

Bläcku. Nr 1 2005 årg 31

Bläcku. Nr 1 2005 årg 31 Bläcku Nr 1 2005 årg 31 Bläcku Utgivare: Gotlands Ornitologiska Förening Redaktör: Måns Hjernquist, mans.marlo@telia.com Medlemsärenden & adressändring: Tommy Lindberg Tryck: Snabba Tryck, Visby. April

Läs mer

Medlemsavgift för 2011: Familj 200 kr, enskild medlem 125 kr, under 21 år 50 kr.

Medlemsavgift för 2011: Familj 200 kr, enskild medlem 125 kr, under 21 år 50 kr. Linköpings fågelklubb är en självständig ornitologisk förening för Linköpingstrakten, med uppgift att främja utforskandet och skyddet av fågelfaunan, att hos allmänheten väcka och underhålla intresset

Läs mer

2008 Andalusien På resa i 28 april - 10 maj 2008 Text & Foto: Jola & Thomas Johnsson ext & Foto: Jola & h

2008 Andalusien På resa i 28 april - 10 maj 2008 Text & Foto: Jola & Thomas Johnsson ext & Foto: Jola & h 2008 Andalusien På resa i 28 april - 10 maj 2008 Text & Foto: Jola & Thomas Johnsson Sidan 1 På resa i Andalusien 28 april - 10 maj 2008 Resekonceptet är enkelt; Beställ två flygplansstolar och en hyrbil

Läs mer

Välkommen till. södra Sveriges fågelmarker

Välkommen till. södra Sveriges fågelmarker Välkommen till södra Sveriges fågelmarker 1 Fågelporten välkommen ut i södra Sveriges fågelmarker Oslo Stockholm I denna broschyr samarbetar sju sydsvenska fågelområden som alla har mycket att bjuda besökaren.

Läs mer

Resa till södra Israel 9/3-16/3 2013.

Resa till södra Israel 9/3-16/3 2013. Resa till södra Israel 9/3-16/3 2013. För tredje året i rad genomförde vi en resa till Israel, den gick av stapeln 9/3-16/3 och var därmed den tidigaste resa vi gjort. Artsamansättningen blir då lite annorlunda,

Läs mer

Kretensisk. 10 19 april 2009. Sidan 1

Kretensisk. 10 19 april 2009. Sidan 1 Kretensisk vår 10 19 april 2009 Text, foto & layout: Jola och Thomas Johnsson, Solbrinken 7, 281 41 Hässleholm Sidan 1 Kretensisk vår 10 19 april 2009 Innehållsförteckning Dag 1: Flyg till Chania 4 Dag

Läs mer

Bulgarien. 28 Maj - 4 juni. Scanbird ApS www.scanbird.com. med Björn Malmhagen

Bulgarien. 28 Maj - 4 juni. Scanbird ApS www.scanbird.com. med Björn Malmhagen Bulgarien 28 Maj - 4 juni med Björn Malmhagen Scanbird ApS @Scanbird ApS 2016 1 2 Bulgarien är kanske mest känt för sina badstränder längs Svarta havet dit charterresor arrangerats i många år. Men Bulgarien

Läs mer

Sida 1. Väder: Personal: Obsar: Frölinghaus, Jon J Hessman, Mikael. Hessman, Mikael Hake, Tommy Järås) Järås) Snösparv 50 ex.

Sida 1. Väder: Personal: Obsar: Frölinghaus, Jon J Hessman, Mikael. Hessman, Mikael Hake, Tommy Järås) Järås) Snösparv 50 ex. [NIDINGENS FÅGELSTATION DAGBOK] den 1 mars 2009 Väder: Temperaturen 2-3 grader lugnt och soligt Personal: Mikael Hake, Tommy Järås, J Sone, Johan Frölinghaus, Jon Hessman, Uno Unger Obsar: Toppskarv 15

Läs mer

Expedition Nordsångare

Expedition Nordsångare Bild Gunilla Edvardsson Expedition Nordsångare LadyBirds till Abisko 28 juni 7 jul Sida 1 ( 8) Det är lika bra att säga det med en gång: Vi fick inte se någon nordsångare, inte ens höra någon. Men vi fick

Läs mer

Skånska specialiteter 28-31 maj 2010

Skånska specialiteter 28-31 maj 2010 Skånska specialiteter 28-31 maj 2010 Om resan Vi reste med minibuss från Mörby centrum på fredagsmorgonen. På vägen mot Skåne stopp för skådning och fika vid Sättunaviken och Hyltena. Väl i Skåne prioriterades

Läs mer

Nummer 1, 2014 Medlemstidning för Linköpings fågelklubb

Nummer 1, 2014 Medlemstidning för Linköpings fågelklubb RÖDSPOVEN Nummer 1, 2014 Medlemstidning för Linköpings fågelklubb 1 Linköpings fågelklubb Hemsida: www.linkopingsfagelklubb.se Postadress: Linköpings Fågelklubb c/o Stefan Desai O G Svenssons väg 20 590

Läs mer

FÅGLAR. På fågelspaning med. Ulf Nilsson och

FÅGLAR. På fågelspaning med. Ulf Nilsson och Se FÅGLAR På fågelspaning med Ulf Nilsson och Oskar Jonsson Se fåglar Text: Ulf Nilsson 2013 Bild: Oskar Jonsson 2013 En originalproduktion från Bonnier Carlsen Bokförlag, Stockholm Grafisk form: Fredrika

Läs mer

Dagbok 2013. Haparanda Sandskärs fågelstation

Dagbok 2013. Haparanda Sandskärs fågelstation Dagbok 2013 Haparanda Sandskärs fågelstation Torsdag den 9 maj 2013 Onsdag startade vi ut med svävare från Seskarö. Seskaröborna visste att vi skulle komma så de hjälpte till med både i och urlastning,

Läs mer

RESERAPPORT FRÅN MADEIRA 16-23 JANUARI 2006

RESERAPPORT FRÅN MADEIRA 16-23 JANUARI 2006 RESERAPPORT FRÅN MADEIRA 16-3 JANUARI 006 SAMMANSTÄLLD AV DAN MANGSBO Hur är det att skåda fåglar på Madeira i januari? Azorerna är väl hetare för WP-kryssaren, men Madeira är underskådat vintertid och

Läs mer

Nedslag i. Kistas historia. Patrick Lönnberg

Nedslag i. Kistas historia. Patrick Lönnberg Nedslag i Kistas historia Patrick Lönnberg Innehåll Namnet Kista... 3 Kista gård... 3 Kista och istiden... 4 Bronsåldern... 5 Järnåldern... 5 Igelbäckens dalgång... 6 Igelbäckens historia... 7 Igelbäckens

Läs mer

I en Indigo 3000 i Skottland maj 2000. av Bengt Lidmalm

I en Indigo 3000 i Skottland maj 2000. av Bengt Lidmalm I en Indigo 3000 i Skottland maj 2000 av Bengt Lidmalm Skottland har alltid stått högt på önskelistan för besök. Att jag i tjänst hos Volvo varit i Glasgow och hållit ett föredrag på ett hotell en kväll

Läs mer

Vitryssland 10/10-15/10 2008

Vitryssland 10/10-15/10 2008 Vitryssland 10/10-15/10 2008 Inledning Under våren fick Eva och jag en förfrågan från Studieförbundet Vuxenskolan av Eva Melldahl om att deltaga i ett slöjdprojekt med en etnografisk förening i Vitryssland.

Läs mer

Var hittar jag fåglarna?

Var hittar jag fåglarna? Var hittar jag fåglarna? Fåglarnas när-var-hur i Skellefteå kommun! Sjöfåglar Doppingar Svanar, gäss och tranor Lommar Rovfåglar Ugglor Vadare Nattsångare Övriga arter Skådartips Sjöfåglar Kniporna hör

Läs mer

Kenyas fåglar 3 25 november 2007

Kenyas fåglar 3 25 november 2007 Kenyas fåglar 3 25 november 2007 Samuel Hansson www.heliangelus.se Bondegatan 2 heliangelus@telia.com 573 40 Tranås Tel. 0140-107 44 Deltagare Samuel Hansson, Tranås (reseledare) Roger Börjesson, Hovås

Läs mer

Resebrev december 2009. Vi seglar till Kap Verde & utforskar öar

Resebrev december 2009. Vi seglar till Kap Verde & utforskar öar Resebrev december 2009. Vi seglar till Kap Verde & utforskar öar Ytterligare ett par dagar blev vi kvar på La Gomera. Detta är helt klart inte Elins domäner! Förra året när vi var här försvann vår Elin

Läs mer

Kenyas fåglar 3 25 november 2007

Kenyas fåglar 3 25 november 2007 Kenyas fåglar 3 25 november 2007 Samuel Hansson www.heliangelus.se Bondegatan 2 heliangelus@telia.com 573 40 Tranås Tel. 0140-107 44 Deltagare Samuel Hansson, Tranås (reseledare) Roger Börjesson, Hovås

Läs mer

Ringmärkningen i Sverige har pågått i nästan

Ringmärkningen i Sverige har pågått i nästan Hur gamla kan vilda fåglar bli? Med hjälp av ringmärkning kan vi få svar på många frågor om fåglarnas biologi. En fråga som Ringmärkningscentralen vid Naturhistoriska riksmuseet ofta får besvara är hur

Läs mer

Första delsträckan Natur

Första delsträckan Natur Vår livräddningsflotte anlände och med den en faktura på nästan åttatusen kronor. Vi nekade att ta emot den och hänvisade till en överenskommelse vi hade med firman. Hur detta skulle lösas stod inte ens

Läs mer

ALASKA 29/5-17/6 2011

ALASKA 29/5-17/6 2011 ALASKA 29/5-17/6 2011 STOCKHOLMS ORNITOLOGISKA FÖRENING OMSLAGSBILD Upp: Red Knot (Nome), ner till vänster Western Sandpiper (Nome), ner till höger Bairds Sandpiper (Barrow) DELTAGARE Björn Christensson,

Läs mer

Resan till Topolcianky. Foto: Victoria och Per Solås, Kjell Jormfeldt

Resan till Topolcianky. Foto: Victoria och Per Solås, Kjell Jormfeldt Resan till Topolcianky Text: Victoria Solås Foto: Victoria och Per Solås, Kjell Jormfeldt I juni 2008 reste Per Solås, Åse Skjäret och deras dotter Victoria tillsammans med Kjell Jormfeldt till ISG:s årsmöte

Läs mer

Solen håller på att gå ned i ett allt annat än stilla Stillahavet och jag sitter och beundrar utsikten från vårt lilla hus hängandes högt upp över

Solen håller på att gå ned i ett allt annat än stilla Stillahavet och jag sitter och beundrar utsikten från vårt lilla hus hängandes högt upp över Solen håller på att gå ned i ett allt annat än stilla Stillahavet och jag sitter och beundrar utsikten från vårt lilla hus hängandes högt upp över klipporna. Det här kan inte på något sätt bli mer magiskt

Läs mer