Norra Spanien juni 2014

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Norra Spanien 12 19 juni 2014"

Transkript

1 Norra Spanien juni 2014 P-G Bentz, Jan Sandberg & Anders Wirdheim

2 FRANKRIKE Orense Lugo Pamplona Hecho Formigal Jaca Ordesa Vadiello Huesca ANDORRA Soria Zaragoza Sepúlveda AL Segovia Puerto de Navacerrada Guadarrama Madrid Minorca Mallorca Områdena vi besökte under veckan i norra Spanien i juni På bilden nedan finslipas detaljerna Ibizapå Kastrup strax före avresan. Formentera Alicante Huelva Sevilla Cordoba Jaen Granada Murcia Granada Spain National CapitalCityInternational Boundary Cadiz Malaga Almeria Granada Provinces have the same n 100 km Ceuta (Spain) Miles MOROCCO

3 Foto: P-G Bentz, text: Anders Wirdheim 12 juni Lämnade Kastrup med Norwegian mot Madrid. Anlände vid 15-tiden, och noterade ladu svala, brun kärrhök samt svart stare som de tre första fågelarterna. Hämtade ut vår beställda hyrbil och for mot Guadarrama norr om Madrid, där Jans dotter Vickan (Viktoria) bor. Framme vid 16-tiden. Välkomnades på balkongen med en drink med tilltugg och en hel del fågel i luften samt i markerna runt omkring. En rovfågel på avstånd visade sig vara en gammal hökörn. Dessutom noterades dvärgörn, brun glada, grågam och gåsgam en lovande start! For framåt kvällen iväg till Vickans stall vid El Escorial. Medan Jan och Vickan sysslade med hästarna, ägnade P-G och Anders sig åt områdets fåglar. Turturduvor spelade, och plötsligt satt en minervauggla på en stolpe. Ugglan var tydligen en gammal bekant till Jan och Vickan. Middag hos Vickan ganska sent på kvällen. 13 juni Eftersom Jan skulle mocka hos hästarna tidigt på morgonen, följde Anders med till stallet. På vägen dit flög en sommargylling över vägen, men i övrigt var det inte mycket nytt i fågelväg. For framåt förmiddagen upp mot Puerto de Navacerrada, det vill säga passet i bergskedjan Guadarrama. Ägnade ett par timmar åt markerna runt skidanläggningen, där vi till slut lyckades få se några unga citronsiskor. Dessutom bland annat brandkronade kungsfåglar, svartvita flugsnappare med mycket vitt på vingarna och flera rovfåglar i luften. Fortsatte norrut, nedför bergen, mot Segovia. Stadens berömda akvedukt måste ses. Det är ett häftigt byggnadsverk som försåg den gamla stadskärnan med vatten under romartiden. Akvedukten är 825 meter lång, varav 280 meter i två våningar. De drygt 100 bågarna är byggda i sten utan någon form av murbruk. Nästan lika maffigt var det att se de enorma mängder tornseglare som häckar mellan stenblocken i Vickan vid sitt hus i Guadarrama. Till vänster vår hyrbil, en VW Passat som var mycket bekväm men som envisades med att trilskas i vissa startlägen. Varför begrep vi aldrig. Tornseglare vid akvedukten i Segovia.

4 akvedukten. Inne över stadens tak sågs även ett par rödfalkar. På vägen tillbaka mot Guadarrama gjorde vi en avstickare till en supermercado i El Escorial och handlade. Lagade middag bestående av fisk från Medelhavet, räkor och sparris. I fotbolls-vm blev Spanien närmast förnedrat av Holland, som vann med 5 1. Sent på kvällen hörde Jan en dvärguv, men den tystnade snabbt. 14 juni Packade våra prylar och for vid åttatiden norrut via Segovia mot Sepúlveda. Stannade vid en ravin precis innan vi nådde den lilla staden efter som P-G ville ta några bilder. Det visade sig dock vara en mycket bra lokal för bergssångare. Det sjöng sådana snart sagt överallt, och vi fick även se dem mycket bra. En annan Phylloscopus i snåren var tyst men påminde i utseendet om iberisk gransångare (den var lövsångarlik men med mörka ben). Framme på stäppen längs vägen mot det gamla klostret Eremitas San Frutos stannade vi flera gånger och lyssnade efter dupontlärka. Inget napp, men gott om andra lärkor, bland annat lagerlärka, korttålärka och sånglärka. Dess utom herdesångare, iberisk varfågel, fältpiplärka, medelhavsstenskvättor, stensparvar och rödhuvade törnskator. En av de sistnämnda mobbades av en Sylvia-sångare som enligt uteslutningsmetoden bör ha varit en glasögonsångare (avståndet var långt och alternativet törnsångare förekommer knappast i denna miljö). Vandrade ner till klostret och tittade på gåsgamar och smutsgamar från ovan. Klostret ligger på en klippa i en djup ravin (en del av den långa ravin som kallas Hoces del Rio Duratón). Förutom gamarna häckar där även alpkråkor, stensparvar och klippsparvar. Från en dunge hördes sommargylling, och vi såg ett par blå skator och flera rödstrupiga sångare. P-G träffa de några engelska skådare som hade sett dupont lärka tidigare under morgonen. Vi fick tips om exakt var, men det hjälpte inte. Åt lunch i Sepúlveda och fortsatte sedan norr- Vy över den lilla staden Sepúlveda. I sluttningen nedanför oss var det mycket tätt mellan bergsångarreviren.

5 Spaning efter dupontlärka på stäppen väster om Sepúlveda. Vi gick bet men såg istället en herdesångare mycket fint. Vyerna i ravinen Hoces del Rio Duratón är spektakulära. Inte blir det sämre av alla mäktiga gamar! ut mot Pyrenéerna. Körde via Soria och Zaragoza, men stannade inte förrän i närheten av Huesca, där vi tankade. Längs E7 tog vi oss upp i bergen, letade hotell i Sabiñánigo men fortsatte sedan till Jaca. Det var gott om skyltar till olika hotell, men det dröjde ett bra tag innan vi fann ett. Vi bokade in oss för tre nätter på Hotel Oroel, åt en sen middag och stupade i säng. av dalen. Även där skulle finnas en plats där det är möjligt att se murkrypare sommartid (då de normalt håller till mycket högt upp i bergen). Jan och Anders vandrade iväg mot berget medan P-G höll sig runt bilen. Inte heller här blev det någon murkrypare, men vi såg åter lammgam vid några tillfällen och hittade både trädgårdsträdkrypare och vanlig trädkrypare. Den sist- 15 juni Efter frukost på hotellet åkte vi först västerut till Puente La Reina och sedan norrut i Valle de Hecho. Stannade strax före byn Hecho eftersom det flög en smutsgam på nära håll över ett fält. Det visade sig finnas gamar och andra rovfåglar i luften på flera håll, och plötsligt kom en lammgam utglidande över det närmaste berget. Härligt! Den fick strax sällskap av en till och sedan ytterligare en! Det verkade vara ett par och en utmanare. Två av dem gjorde utfall mot och mobbade den tredje. De höll sig i lufthavet över oss en bra stund innan de till slut gled iväg. Firade med en kaffe i Hecho innan vi fortsatte uppåt dalen. Letade förgäves murkrypare vid Boca el Infierno men kunde senare njuta av ytterligare två lammgamar, en kungsörn och en rik växtlighet med gott om orkidéer. Alpkråkor och, på högre höjd, alpkajor tumlade runt längs bergssidorna. Längs vattendraget i botten av dal en fanns både forsärla och strömstare. For tillbaka till Hecho för en sen lunch och ett nära möte med ormörn. Åkte senare till Gabardito några kilometer upp på den västra sidan Redan vid första stoppet strax före byn Hecho kom tre lamm gamar glidande. Klart man måste skriva hem!

6 vid skidorten Formigal. Tre fåglar som flög över vägen visade sig vara snöfinkar, och i området fanns även vattenpiplärkor, (nordliga) stenskvättor, sånglärkor och flera murmeldjur. Långt bort mot en bergssluttning seglade två lammgamar och flera gåsgamar. I byn vid gränsen (El Portalet) gjorde vi som talrika fransmän: handlade billig alkohol. Men vi kollade även in en mycket vacker stentrasthanne och talrika svarta rödstjärtar. På återvägen stannade vi till nedanför Formigal. En gräsklädd kulle visade sig vara rena orkidéparadiset med ett tiotal olika orkidéarter, bland annat en liten art som bör ha varit brunkulla. Vid ett vattendrag sprang en mindre strandpipare, faktiskt den enda vadarfågeln som sågs på hela resan. Strax innan vi nådde Jaca var det stor gladsamling på några nyslagna fält runt vägen. Det var säkert ett femtiotal fåglar, och både röda och bruna glador. Gladorna gick omkring på marken och plockade i sig av småkryp och annat som exponerats. Denna del av Pyrenéerna har en rik växtlighet tack vare att det är gott om kalk i marken. Här orkidén salepsrot. nämnda hade en rent vit undersida och tydligt kortare näbb. Under sena eftermiddagen återvände vi till Jaca. Längs vägen stannade vi till för att titta på några orkidéer i vägkanten. Det visade sig vara salepsrot, en gammal bekanting från Öland och Gotland. Middag på hotellet även denna dag. 16 juni Den välkända nationalparken Ordesa stod på programmet, men väl framme på parkens stora parkeringsplats visade sig området ganska snabbt bli nedlusat av folk. Vi stannade inte länge, men vi hann i alla fall se en lammgam även här liksom kungsörn, pilgrimsfalk och flera alpseglare. Fortsatte istället mot Tenadalen, där en väg leder över bergen in i Frankrike. Omsider når denna väg ovan trädgränsen. Dessutom har omgivningarna rykte om sig att vara mycket rika på orkidéer och annan kalkkrävande växtlighet. Gjorde några korta stopp längs vägen men stannade inte på allvar förrän vi nådde alpin höjd Det var mycket man inte fick göra på alpängarna vid gränsen mellan Spanien och Frankrike. Men fågelskådning var tillåtet och gav bl.a. lammgam, stentrast och snöfink.

7 På kvällen såg vi Tyskland förnedra Portugal i fotboll innan vi gick på restaurang Lilium och en mycket god filé övertäckt med gåslever! 17 juni Lämnade hotellet vid och stannade till för frukost i Sabiñánigo. Fortsatte sedan söderut men tog vid foten av Pyrenéerna av österut mot Salto de Roldan, en maffig klippa med en stor gåsgamkoloni. Sista delen av vägen dit gick genom ett typiskt medelhavslandskap med buskmarker som omväxlade med odlingar, bland annat mandelträd. Provencesångare var mycket talrik, men vi såg även häcksparv, bergsångare, rödhöna och medelhavsstenskvätta. Klippan var magnifik, men vi fick nöja oss med gåsgamar och smutsgamar. En tornfalk var den enda rovfågeln i övrigt. P-G fotograferade provencesångare. Han uppfattade det som att en hanne kom med bomaterial till en hona, men på bilderna visade det sig senare att det var en vandrande pinne han hade i näbben! Förklädnad hjälper tydligen föga om det finns provencesångare i närheten. Bytet i näbben är en vandrande pinne! När vi var på väg att ge upp, hördes plötsligt en dupontlärkas sångstrof, och kort därpå visade den sig helt öppet. Vi fortsatte på småvägar mot Vadiello i de östra delarna av Sierra de Guara, där vi fått tips om lokaler för både murkrypare och lammgam. Ingendera var hemma, men det var gott om gåsgam och smutsgam, och vi fick även närkontakt med en polyglottsångare. Via Huesca och Zaragoza åkte vi tillbaka mot Madrid. En trafikolycka i en tunnel nordost om Soria tvingade oss att mindre vägar i en båge söder om Soria via Almazán. Ett kort stopp för nödvändiga behov gav en sjungande ortolansparv strax efter passagen av Almazán. Vi hade föresatt oss att göra ett nytt besök på stäppen vid Sepúlveda för att ännu en gång leta dupontlärka. Det såg länge dåligt ut, men när vi var på väg att ge upp, sjöng plötsligt en fågel sin korta strof alldeles i närheten. Efter lite letande hittade vi den, smygande i den torra och korta vegetationen. Ännu en dupontlärka sjöng en bit längre bort, och plötsligt satt den första helt öppet på en liten stensamling. Där sjöng den i ett par minuter innan den fann för gott att bli uppslukas av den sparsamma vegetationen på nytt. Innan vi mycket nöjda satte oss i bilen för att

8 återvända till Guadarrama hade P-G också sett en skymt av resans enda ängshök. Framme 22.45, där Vickan väntade med pizza, medan två dvärguvar tutade ihärdigt utanför. 18 juni Jan hjälpte Vickan i stallet och trädgården, så P-G och Anders for själva upp till Puerto de Navacerrada. Vi hade just anlänt och gått upp mot en av skidbackarna när en vacker citronsiskehanne kom och satte sig på ett staket alldeles intill. Flytet fortsatte senare med liknande närkontakt med en klippsparvhanne. Högt i skyn seglade några grågamar och en dvärgörn. Vi fortsatte österut mot Puerto de Cotos och skidanläggningen Valdesquis. Den sistnämnda platsen skulle vara givande enligt guideboken, men hela området visade sig vara avspärrat. Därför gick färden ytterligare en knapp mil österut till utsiktsplatsen Los Robledos intill Peñalara naturpark. Mängder av fjärilar fladdrade över ängarna, och den vanligaste arten var Vi hade inte mer än anlänt till Puerto de Navacerrada innan en fin citronsiskehanne kom och satte sig på en stolpe. Det var mycket gott om fjärilar vid utsiktplatsen Los Robledos, och den talrikaste arten var hagtornsfjäril. hagtornsfjäril. Plötsligt kom en stor ekoxehanne flygande, något komisk i sin nästan vertikala flygposition. De få rovfåglar vi såg höll sig länge mycket långt borta, men en passerande grågam ledde till att Anders hittade en gammal kungs örn. Medan vi spanade på den dök två andra örnar upp. Deras omisskännliga silhuetter med breda, raka vingar och smal, sammanhållen, stjärt avslöjade direkt att det var spanska kejsarörnar, förmodligen ett par eftersom båda var utfärgade! Mycket nöjda återvände vi till Guadarrama. Jan hade tillbringat förmiddagen vid stallet i El Escorial och blivit underhållen av en sommargylling. Senare delen av eftermiddagen höll vi oss mest på Vickans balkong med bland annat gulhämplingar och en begränsad gräsbrand som underhållning. Den spanska brandkåren lämnar tydligen inget åt slumpen eftersom det snabbt anlände en helikopter med stor vattenbehållare. Vattnet hämtades i den lilla ån Rio de Guadarrama, och det krävdes cirka tio vändor med vatten innan branden var helt under kontroll. På kvällen grillning och fotboll (på TV). Spanien gjorde en snöplig sorti ur VM genom att förlora med 0 2 mot Chile.

9 19 juni Steg upp redan för att hinna till flygplatsen. Jan hörde dvärguven ropa, men annars var det mörkt och fågeltomt när vi åkte runt Madrid till Barajas öster om staden, där flygplatsen ligger. Lämnade hyrbilen, checkade in och kom omsider iväg strax efter Landade på Kastrup och var tillbaka i Halmstad respektive Falsterbo ett par timmar senare. Litteratur: Den guidebok vi använde oss av var Crossbill Guides Spanish Pyrenees and Steppes of Huesca Spain. Även boken Where to watch birds in Spain, utgiven av Lynx, ger bra tips. Vi hade också nytta av information och kartor på web-platsen birdinginspain.com. Vi vill också rikta ett tack till Lars Johansson och Björn Malmhagen för tips samt naturligtvis till Viktoria (Vickan) Sandberg för all gästfrihet! Utsikt från Vickans hus i Guadarrama mot bergskedjan med samma namn. Härifrån sågs såväl hökörn som dvärgörn, liksom gåsgam och grågam samt en del kul småfåglar. På natten höll dvärguv hov i tallskogen.

10 Artlista, Spanien juni 2014 I nedanstående förteckning avser namnet Guadarrama endast själva samhället (i huvudsak observationer från Viktoria Sandbergs balkong). Guadarrama är ju också namnet på den bergskedja som löper norr och nordväst om Madrid och där skidorten Puerto de Navacerrada och utsiktsplatsen Los Robledos ligger. Med Vadiello avses inte bara bergsformationen med detta namn utan även de omgivande dalgångarna i den östra delen av Sierra Guara nordost om Huesca. Gräsand Anas platyrhynchos Dagligen i Guadarrama. Ca 10 ex. söder om Formigal Rödhöna Alectoris rufa Enstaka längs färdvägen 14.6 och Vit stork Ciconia ciconia Sedd dagligen utom i Pyrenéerna 15 och Fick intrycket av att arten inte är lika talrik i denna del av landet som i södra Spanien och Portugal. Bivråk Pernis apivorus En hona Hecho 15.6, en hanne Los Robledos Brun glada Milvus migrans Talrik. Sedd dagligen. Stort antal (30 40 ex.) vid nyslaget fält utanför Jaca Röd glada Milvus milvus Tämligen talrik, särskilt i och nära Pyrenéerna, men inte lika vanlig som den bruna släktingen. Ett tjugotal individer vid nyslaget fält utanför Jaca Smutsgam Neophron percnopterus 2 4 ex. vid Hoces del Rio Duratón Ett tiotal i Hecho-dalen Enstaka runt Ordesa och i Tena-dalen Minst 4 vid Salto de Roldán 17.6 och ett tiotal i Vadiello längre österut i Parque Natural de Guara samma dag. Lammgam Gypaetus barbatus I Hecho-dalen 3 ex. strax söder om Hecho 15.6, 2 ex. vid Selva de Oza 15.6 och 1 3 ex. Gabardito ex. Ordesa 16.6 samt 3 ex. nordväst om Formigal längst upp i Tena-dalen Gåsgam Gyps fulvus Enstaka runt Guadarrama och Puerto de Navacerrada samt Talrik i området runt Sepúlveda 14.6 och Talrik i Pyrenéerna Grågam Aegypius monachus Enstaka runt Guadarrama och 18.6 samt upp till ett tiotal ex. i området Puerto de Navacerrada Peñalara 13.6 och Ej sedd längre norrut. Brun glada var talrik och sågs varje dag. Även röd glada var talrik, särskilt i och nära Pyrenéerna.

11 Fyrtal i gamar är inte svenska fågelskådare bortskämda med, och det är inte många områden i Europa som kan erbjuda denna kombination. Ovan smutsgam och lammgam, nedan grågam och gåsgam.

12 Vi skådade inte ormörnen i vitögat men väl i dess gula öga! Ormörn Circaetus gallicus Sedd dagligen på väg till samt i Pyrenéerna men endast med ett fåtal ex. varje dag. Brun kärrhök Circus aeruginosus 1 ex. Madrids flygplats, Barajas, ex. längs vägen mot Pyrenéerna nära Soria Ängshök Circus pygargus Endast en observation: 1 ex. över stäppen väster om Sepúlveda Kungsörn Aquila clanga 1 ad. vid Selva de Oza i Hecho-dalen 15.6, 1 subad. Ordesa 16.6 och 1 ad. nära Los Robledos Hökörn Aquila fasciata 1 ad. över Guadarrama Dvärgörn Aquila pennata Sedd dagligen utom i de högre delarna av Pyrenéerna (dvs. över eller nära trädgränsen). Duvhök Accipiter gentilis 1 ex. Puerto de Navacerrada Sparvhök Accipiter nisus 1 ex. utanför Sepúlveda Ormvråk Buteo buteo Sedd dagligen. Tämligen talrik vid åkermarker i och nära Pyrenéerna. Spansk kejsarörn Aquila adalberti 2 ad. individer tillsammans nära Los Robledos Dvärgörn av ljus morf tillsammans med ormvråk.

13 Segoviaakveduktens koloni med tornseglare var enorm. Rödfalk Falco naumanni Minst 2 ex. nära akvedukten i Segovia Tornfalk Falco tinnunculus Sparsam men sedd med enstaka individer i stort sett dagligen. Lärkfalk Falco subbuteo 3 ex. Puerto de Navacerrada Pilgrimsfalk Falco peregrinus 1 ex. Ordesa Mindre strandpipare Charadrius dubius 1 ex. i flodbädd vid Formigal Enda vadaren som sågs på resan (men så besökte vi inte heller några våtmarker). Medelhavstrut Larus michahellis Enstaka i närheten av Huesca 14.6, 1 ex. vid Puente la Reina i södra delen av Hecho-dalen Klippduva Columba livia Enstaka ex. i naturlig miljö i Vadiello i östra delen av Sierra Guara Skogsduva Columba oenas 1 ex. spelande nära Eremitas san Frutos i Hoces del Rio Duratón Ringduva Columa palumbus Tämligen talrik och sedd dagligen. Turturduva Streptopelia turtur Flera spelande individer vid El Escorial 12 och ex. Guadarrama Turkduva Streptopelia decaocto Talrik, särskilt i och nära samhällen. Gök Cuculus canorus 1 ex. Los Robledos Dvärguv Otus scops 1 ex. spelande i Guadarrama 13.6, 2 ex och 1 ex. på morgonen Minervauggla Athene noctua 1 ex. El Escorial Enstaka individer längs färdvägen 14.6 och Alpseglare Tachymarptis melba Enstaka ex. på hög höjd i Hecho-dalen Ca 10 ex. Ordesa Enstaka ex. i Valdiello i östra delen av Sierra Guara Tornseglare Apus apus Talrik, även på hög höjd i Pyrenéerna. Mycket stor koloni vid akvedukten i Segovia 13.6.

14 Biätare Merops apiaster Enstaka ex. både i Guadarrama samt längs färdvägen 14.6 och Härfågel Upupa epops Enstaka ex. längs färdvägen 14.6 och Minst 5 ex. på stäppen öster om Sepúlveda 17.6 och 1 2 ex. Guadarrama Större hackspett Dendrocopos major Enstaka ex. vid El Escorial 12.6, häckande par vid Puerto de Navacerrada 13.6 samt i skogiga områden i Pyrenéerna Gröngöling Picus viridis 1 ex. vid El Escorial Kalanderlärka Melanocorypha calandra Endast en observation: En spelflygande individ på stäppen väster om Sepúlveda Korttålärka Calandrella brachydactyla Ganska talrik på stäppen väster om Sepúlveda 14.6 och Dupontlärka Chersophilus duponti 2 sjungande på stäppen mellan Sepúlveda och Eremitas San Frutos Tofslärka Galerida cristata Tämligen talrik i odlade marker samt i utkanten av samhällen. Fick ändå intrycket av att arten är betydligt sparsammare i dessa delar av Spanien än längre söderut på Iberiska halvön. Lagerlärka Galerida theklae Tämligen talrik i de torra områdena väster om Sepúlveda 14.6 och 17.6 liksom i området runt Salto de Roldán Trädlärka Lullula arborea 1 sjungande Los Robledos Sånglärka Alauda arvensis Flera sjungande på stäppen mellan Sepúlveda och Eremitas San Frutos 14.6 och 17.6 samt, ganska oväntat, i alpin miljö runt Formigal och El Portalet Klippsvala Ptyonoprogne rupestris Enstaka i Segovia Talrik i Pyrenéerna Ladusvala Hirundo rustica Sparsam men sedd i stort sett dagligen. Rostgumpsvala Cecropis daurica 2 ex. Guadarrama 12.6 och Enstaka individer sedda längs färdvägen 14.6 och Hussvala Delichon urbicum Talrik såväl i samhällen som i Pyrenéerna, även på hög höjd och i den miljön ofta tillsammans med klippsvalor. Forsärla Motacilla cinerea Sedd längs vattendrag i Pyrenéerna Dessutom minst 1 ex. vid Rio Duratón väster om Sepúlveda Sädesärla Motacilla alba Sparsam men sedd i stort sett dagligen. Fältpiplärka Anthus campestris Enstaka på stäppen väster om Sepúlveda 14.6 och ex. strax väster om Salto de Roldán Dupontlärka på stäppen väster om Sepúlveda. Vattenpiplärka Anthus spinoletta Tämligen talrik på alpängar i norra delen av

15 Rödhake Erithacus rubecola Enstaka i skogsmark i Pyrenéerna 15.6 och Sydnäktergal Luscinia megarhynchos Tämligen talrik i lämpliga (lite frodiga) miljöer och hörd i stort sett dagligen, förutom på högre höjd i Pyrenéerna. Svart rödstjärt Phoenicurus ochruros Talrik i bergstrakter, såväl runt bebyggelse som i mera naturliga miljöer (bergsbranter). Sedd dagligen. Svarthakad buskskvätta Saxicola rubicola Tämligen allmän och sedd dagligen, förutom på högre höjd i Pyrenéerna. Stenskvätta Oenanthe oenanthe Tämligen allmän på högre höjd i Tena-dalen De spanska svarta rödstjärthannarna är betydligt svartare än de som finns i Sverige. Tena-dalen sjungande individ vid Puerto de Navacerrada Törnskata Lanius collurio Minst 2 hannar strax norr om Hecho 15.6 samt 1 hanne nära Salto de Roldán Medelhavsstenskvätta Oenanthe hispanica Ett tiotal individer på stäppen väster om Sepúlveda 14.6 och Enstaka i närheten av Salto de Roldán samt i Vadiello Stentrast Monticola saxatilis 1 sjungande hanne i El Portalet längs upp i Tenadalen Iberisk varfågel Lanius meridionalis Uppemot 5 ex. på stäppen väster om Sepúlveda 14.6 och Någon enstaka även längs färdvägen Rödhuvad törnskata Lanius senator Tämligen talrik och sedd i flera olika miljöer, dock sparsam i Pyrenéerna. Strömstare Cinclus cinclus 1 ex. nära Selva de Oza i Hecho-dalen Gärdsmyg Troglodytes troglodytes Minst 1 ex. vid Rio Duratón väster om Sepúlveda 14.6 samt flera sjungande i skogsmark i Pyrenéerna 15 och Järnsparv Prunella modularis Minst 1 ad. och 1 nyligen flygfärdig vid Puerto de Navacerrada Stentrast, en riktig snygging!

16 Blåtrast Monticola solitarius 1 sjungande hanne i Vadiello Koltrast Turdus merula Tämligen talrik och sedd dagligen. Taltrast Turdus philomelos 1 ex. i Ordesa Dubbeltrast Turdus viscivorus Flera individer i talldominerad skog nära Gabardito i Hecho-dalen ex. vid Los Robledos Cettisångare Cettia cetti Hörd på några platser från frodiga miljöer längs vattendrag, bl.a. i Vadiello Polyglottsångare Hippolais polyglotta 1 sjungande i Vadiello Herdesångare Sylvia hortensis 1 ex. på stäppen väster om Sepúlveda Trädgårdssångare Sylvia borin 1 sjungande på nordsluttningen av Sierra Guadarrama längs vägen mellan Puerto de Navacerrada och Segovia Provencesångare var mycket talrik i buskmarkerna nära Salto de Roldán. Svarthätta Sylvia atricapilla Tämligen talrik i frodiga skogsmiljöer och hörd i stort sett dagligen. Sammetshätta Sylvia melanocephala Sparsam men sedd eller hörd nära nog dagligen utom på högre höjd i Pyrenéerna. Rostsångare (Rödstrupig sångare) Sylvia inornata iberiae 1 hanne Guadarrama Minst 3 olika hannar nära Eremitas San Frutos väster om Sepúlveda ungfågel Guadarrama Glasögonsångare Sylvia conspicillata 1 ex. mobbande en rödhuvad törnskata på stäppen väster om Sepúlveda Provencesångare Sylvia undata Mycket talrik i buskmiljöer i Sierra Guara, framför allt i området nära Salto de Roldán Iberisk gransångare Phylloscopus ibericus Troligen 1 ex. i ravinen just utanför Sepúlveda Polyglottsångare, en sjungande hanne vid Vadiello. Gransångare Phylloscopus collybita Enstaka sjungande i skogsmark i Hecho-dalen 15.6 och vid Ordesa 16.6.

17 Det sjöng bergsångare snart sagt överallt i ravinen strax utanför Sepúlveda. Bergsångare Phylloscopus bonelli Talrik i ravinen just utanför Sepúlveda 14.6 (minst ett tiotal individer inom ett begränsat område). Enstaka hörda eller sedda på andra platser, bland annat i buskmarkerna väster om Salto de Roldán Flera sjungande (4 5 ex.) vid Los Robledos Brandkronad kungsfågel Regulus ignicapilla Flera i tallskogen vid Puerto de Navacerrada 13.6 och Noterad på flera platser i Pyrenéerna 15.6 och Svartvit flugsnappare Ficedula hypoleuca Minst 2 sjungande hannar i tallskog vid Puerto de Navacerrada Stjärtmes Aegithalos caudatus Familjegrupper såväl i Hecho-dalen nära Boca del Infierno 15.6 som i Ordesa Entita Poecile palustris Minst 1 ex. nära Selva de Oza i Hecho-dalen Svartmes Periparus ater Tämligen allmän i tallskog i bergsterräng, såväl vid Puerto de Navacerrada som på flera platser i Pyrenéerna. Dessutom dagligen i Guadarrama. Tofsmes Lophophanes cristatus Liksom svartmesen tämligen allmän i tallskog i bergsterräng, såväl vid Puerto de Navacerrada som på flera platser i Pyrenéerna. Dessutom dagligen i Guadarrama. Talgoxe Parus major Sparsam men sedd i stort sett dagligen i skogsmiljöer. Blåmes Cyanistes caeruleus Enstaka individer i Ordesa 16.6 och vid Puerto de Navacerrada Nötväcka Sitta europaea Enstaka individer, bland annat nära El Escorial 12 och 13.6, i Guadarrama 13.6 samt i Ordesa Trädkrypare Certhia familiaris 1 ex. i bokskog på ganska hög höjd vid Gabardito i Hecho-dalen Trädgårdsträdkrypare Certhia brachydactyla Enstaka individer, bland annat nära El Escorial 12 och 13.6 samt vid Gabardito i Hecho-dalen 16.6.

18 Sommargylling Oriolus oriolus 1 ex. Guadarrama 13.6, 1ex. El Escorial 13.6, 1 sj. Hoces del Duratón 14.6, 1 hanne flygande över stäppen(!) väster om Sepúlveda 17.6 och 1 sj. El Escorial Svart stare Sturnus unicolor Talrik, sedd dagligen i många olika miljöer. Nötskrika Garrulus glandarius Tämligen allmän i skogsmiljöer, noterad bl.a. i Hecho-dalen 15.6, Ordesa 16.6 och vid Puerto de Navacerrada Iberisk blåskata Cyanopica (cyanus) cooki Sparsam, enstaka fåglar vid Sepúlveda 14.6, Hoces del Duratón 14.6 och 17.6 samt längs vägen mellan Segovia och Sepúlveda Skata Pica pica Förhållandevis sparsam (inte lika vanlig som exempelvis i Sverige), men sedd i stort sett dagligen nära bebyggelse. Alpkråka Pyrrhocorax pyrrhocorax Flera tiotal runt klostret Eremitas San Frutos i Hoces del Duratón Tämligen talrik i Hecho-dalen 15.6, vid Ordesa 16.6, i Tena-dalen 16.6 samt runt Salto de Roldán 17.6 och i Vadiello Alpkaja Pyrrhocorax graculus Åtminstone ett tiotal på hög höjd ovanför Selva de Oza i Hecho-dalen Kaja Coloeus monedula Sparsam men sedd dagligen. Svartkråka Corvus corone Tämligen vanlig och sedd dagligen. Korp Corvus corax Sparsam men sedd dagligen i bergstrakter, bl.a. runt Puerto de Navacerrada och i Pyrenéerna. Gråsparv Passer domesticus Talrik, sedd dagligen. Pilfink Passer montanus Betydligt sparsammare än gråsparven. Enstaka i Guadarrama och Stensparv Petronia petronia Tämligen talrik på stäppen väster om Sepúlveda samt i Hoces del Duratón 14.6 och Fåglarna på stäppen var sannolikt individer från ravinen som var ute på födosök. Snöfink Montifringilla nivalis 3 ex. flög över vägen i alpin miljö strax väster om Formigal Bofink Fringilla coelebs Tämligen talrik i skogsmiljöer, såväl runt Puerto de Navacerrada i bergskedjan Guadarrama som i Pyrenéerna. Gulhämpling Serinus serinus Talrik i snart sagt alla miljöer och sedd dagligen, även i alpin miljö vid Formigal och El Portalet Gulhämpling var en ständig följeslagare på resan, och på Vickans balkong gavs rika tillfällen till närkontakt. Grönfink Carduelis chloris Sparsam, men enstaka fåglar, framför allt i närheten av bebyggelse, så gott som dagligen.

19 Häcksparv Emberiza cirlus 1 hanne vid ravinen just utanför Sepúlveda 14.6 och 1 hanne i buskmarkerna strax väster om Salto de Roldán Klippsparv Emberiza cia 1 hanne vid Eremitas san Frutos i Hoces del Duratón 14.6, 1 hanne Puerto de Navacerrada Ortolansparv Emberiza hortulana 1 hanne sj. strax väster om Almazán längs färdvägen Gulsparv Emberiza citrinella Minst 1 hanne i alpin miljö väster om Formigal högst upp i Tena-dalen Kornsparv Emberiza calandra Talrik, sedd dagligen i jordbruksbygder samt i buskmarker. Citronsiska. Vid första försöket sågs enbart ungfåglar på håll vid det andra var fåglarna mera tillmötesgående. Citronsiska Carduelis citrinella Ca 5 ungfåglar runt Puerto de Navacerrada 13.6, minst 10 ex., varav ett par hannar, på samma plats Grönsiska Carduelis spinus Hörd vid Selva de Oza i Hecho-dalen Steglits Carduelis carduelis Flera individer vid El Escorial I övrigt enstaka fåglar i stort sett dagligen. Hämpling Carduelis cannabina Sparsam men regelbunden i många olika miljöer, även i alpin miljö runt Formigal och El Portalet högst upp i Tena-dalen Mindre korsnäbb Loxia curvirostra 2 ex. Guadarrama 18.6 och 3 ex. vid Puerto de Navacerrada samma dag. Stenknäck Coccothrautses coccothraustes 1 ex. Guadarrama 13.6 och 1 ex. samma plats Klippsparven var granne med citronsiskorna vid Puerto de Navacerrada.

20 Övrigt från resan i ett axplock. Vissa orkidéer är lätta, andra bjuder på utmaningar: Uppe t.v. en ängsnyckel eller närbesläktad art. T.h. krutbrännare, bekant från bl.a. Öland. Nere t.v. brunkulla som känns igen från Jämtland. Nere t.h. grönkulla, även den bekant från Sverige.

Rapport fågelinventering Dalen

Rapport fågelinventering Dalen 2013 Rapport fågelinventering Dalen På uppdrag av Kungälv energi AB Malin Undin Grouseexpiditions 2013-08-28 Granskad av Martin Rydberg Hedén Innehåll Syfte och sammandrag... 3 Metod och genomförande...

Läs mer

Extremadura, Spanien. 20-27 april 2015

Extremadura, Spanien. 20-27 april 2015 Extremadura, Spanien 20-27 april 2015 Innehållsförteckning Deltagare 3 Reseberättelse 4 Artlistor 11! Scanbird Quality bird guiding Bird & wildlife tours Wildlife photographing 2 av 23 Deltagare Björn

Läs mer

Spanien. Sepulvéda, Sierra de Gredos & Extremadura 4-11 maj 2014

Spanien. Sepulvéda, Sierra de Gredos & Extremadura 4-11 maj 2014 Spanien Sepulvéda, Sierra de Gredos & Extremadura 4-11 maj 2014 Deltagare Innehållsförteckning 3 Reseberättelse 4 Artlistor 8 Dehesa i Extermadura Scanbird Quality bird guiding Bird & wildlife tours Wildlife

Läs mer

EXTREMADURA. 29 april 8 maj Johannes Rydström

EXTREMADURA. 29 april 8 maj Johannes Rydström EXTREMADURA 29 april 8 maj 2017 Johannes Rydström EXTREMADURA 1. Madrids internationella flygplats 2. Herreruela 3. Sierra de San Pedro 4. Los Barruecos 5. Casa Rural Las Canteras 6. Monfragüe nationalpark

Läs mer

Ringmärkningen vid Tåkern 2005

Ringmärkningen vid Tåkern 2005 Vingspegeln 25 (2006) Ringmärkningen vid Tåkern 2005 Lars Gezelius Årets märksiffror blev något över genomsnittet för stationens 41:åriga ringmärkningshistoria. Det blev två ny märkarter, liksom flera

Läs mer

Artlista över fåglar vid Råstasjön sammanställd i februari 2013 av Hasse Ivarsson

Artlista över fåglar vid Råstasjön sammanställd i februari 2013 av Hasse Ivarsson Artlista över fåglar vid Råstasjön sammanställd i februari 2013 av Hasse Ivarsson Råstasjön har karaktär av vild natur vilket skiljer den från exempelvis Lötsjön som är en parkanläggning med inplanterade

Läs mer

Torupa flo, 15 maj. Omslag: Steglits, Thyssells väg, 14 maj

Torupa flo, 15 maj. Omslag: Steglits, Thyssells väg, 14 maj 12 15 maj 2011 2 Fyra dagars skådning på Österlen i mitten av maj det kan inte bli fel. Inte minst som dessa dagar bjöd på utmärkt väder (trots ett och annat mörkt moln på håll). Ja, i vissa stycken var

Läs mer

Navarra & N. Spanien. 23-30 maj 2015

Navarra & N. Spanien. 23-30 maj 2015 Navarra & N. Spanien 23-30 maj 2015 Innehållsförteckning Deltagare 3 Reseberättelse 4 Artlistor 12! Scanbird Quality bird guiding Bird & wildlife tours Wildlife photographing 2 av 30 Deltagare Björn Malmhagen

Läs mer

Kaukasus. Georgien. 12 17 juni 2006. Göran Pettersson

Kaukasus. Georgien. 12 17 juni 2006. Göran Pettersson Kaukasus Georgien 12 17 juni 2006 Göran Pettersson 2 DELTAGARE Lars Alldén, Oslo, Norge Magnus Bolander, Bandhagen Mikael Frost, Sollentuna Jukka Ihanus, Åbo, Finland Olle Nordell, Lund Magne Pettersen,

Läs mer

Centrala Spanien med Guldkant

Centrala Spanien med Guldkant Centrala Spanien med Guldkant 30 april 6 maj 2015 Curt Johnsson Jim Sundberg CENTRALA SPANIEN 1. Puerto de Menga 2. Parador de Gredos Hotel 3. La Plataforma 4. Rio Tormes 5. San Martín del Pimpollar 6.

Läs mer

Var med och utse en svensk nationalfågel

Var med och utse en svensk nationalfågel 2015-01-30 Var med och utse en svensk nationalfågel Koltrasten vann Dagens Nyheters omröstning 1962, knappt före domherren. Då deltog närmare 5000 personer. Nu hoppas vi på en mycket större uppslutning

Läs mer

Öland. 4 8 augusti 2010. Ann Mari Thorner

Öland. 4 8 augusti 2010. Ann Mari Thorner Öland 4 8 augusti 2010 Ann Mari Thorner 2 DELTAGARE Kerstin Ekholm, Nässjö Inga-Maj Filipsson, Jönköping Lena Johansson, Tumba Eva Karlsson, Karlskrona Ingvar Lidén, Karlskoga Lisa Sahl, Varberg Ingrid

Läs mer

Inventeringsområdet omfattar i stort sett. Inventering av Kullabergs häckfåglar 2004. resultat samt populationsförändringar sedan 1974

Inventeringsområdet omfattar i stort sett. Inventering av Kullabergs häckfåglar 2004. resultat samt populationsförändringar sedan 1974 /7 Inventering av Kullabergs häckfåglar 24 resultat samt populationsförändringar sedan 974 The breeding birds at Kullaberg in 24 results and population changes since 974 I Kullabygdens Ornitologiska Förenings

Läs mer

Centrala Spanien. April maj 2014. Magnus Ullman Olle Holst

Centrala Spanien. April maj 2014. Magnus Ullman Olle Holst Centrala Spanien April maj 2014 Magnus Ullman Olle Holst Centrala Spanien 2 DELTAGARE Ewa Montelius, Stockholm Tomas Montelius, Stockholm Ingegerd Bratt, Göteborg Douglas Bratt, Göteborg Rune Espefält,

Läs mer

Inventering och ornitologisk värdering av fågelfaunan i Våneviks naturområde, Oskarshamns kommun juni-juli Oskarshamnsbygdens Fågelklubb

Inventering och ornitologisk värdering av fågelfaunan i Våneviks naturområde, Oskarshamns kommun juni-juli Oskarshamnsbygdens Fågelklubb 1 Inventering och ornitologisk värdering av fågelfaunan i Våneviks naturområde, Oskarshamns kommun juni-juli 2015 Oskarshamnsbygdens Fågelklubb Större Hackspett Dendropcopos major Foto; Jan Brenander 2

Läs mer

Centrala Spanien med Guldkant 5 11 maj 2014

Centrala Spanien med Guldkant 5 11 maj 2014 Centrala Spanien med Guldkant 5 11 maj 2014 Göran Pettersson 2 DELTAGARE Christina Båth, Listerby Margareta Carlemalm, Lyckeby Catarina Carlsson, Degeberga Anna Lönnerbro, Enhörna Roland Lönnerbro, Enhörna

Läs mer

Korsika. 6 13 juni 2015. Richard Ottvall Ulf Ottosson

Korsika. 6 13 juni 2015. Richard Ottvall Ulf Ottosson Korsika 6 13 juni 2015 Richard Ottvall Ulf Ottosson KORSIKA 1. Bastia 2. Calvi 3. L'Ile Rousse 4. Désert des Agriates 5. Col de San Colombano 6. Barage de Codole 7. Vallée du Regino 8. Galéria 9. Bocca

Läs mer

Falsterbo. 3 7 oktober Ann Mari Thorner

Falsterbo. 3 7 oktober Ann Mari Thorner Falsterbo 3 7 oktober 2009 Ann Mari Thorner 2 DELTAGARE Christina Regnell, Johanneshov Håkan Nilsson, Robertsfors Johan Elfström, Linköping Barbara Lilliestråle Du Rietz, Stockholm Eva Karlsson, Karlskrona

Läs mer

Rapport över skyddsvärda fågelförekomster i Möllstorp 2:4 m.fl.

Rapport över skyddsvärda fågelförekomster i Möllstorp 2:4 m.fl. Rapport över skyddsvärda fågelförekomster i Möllstorp 2:4 m.fl. Uppföljning med fältarbete 2015 Richard Ottvall 2015-11-06 Richard Ottvall Frostavallsvägen 325 243 93 Höör Telefon: 0413-55 14 36 Mobil:

Läs mer

Bosporen. September 2006. Magnus Ullman Mattias Ullman

Bosporen. September 2006. Magnus Ullman Mattias Ullman Bosporen September 2006 Magnus Ullman Mattias Ullman BOSPOREN 2 DELTAGARE Mats Westberg, Gävle Ove Ericsson, Örebro Gunilla Lindberg, Ekerö Birgit Danielsson, Värmdö Evy Gunnarsson, Lidingö Thorleif Herrström,

Läs mer

Hornborgasjön. 6 9 April 2006. Ann Mari Thorner

Hornborgasjön. 6 9 April 2006. Ann Mari Thorner Hornborgasjön 6 9 April 2006 Ann Mari Thorner DELTAGARE Bo Hedén, Lund Ann-Charlotte Blomquist Hedén, Lund Lena-Karin Edström, Karlholmsbruk Christina Eriksson, Uppsala Ulf Hultinger, Sandviken Henning

Läs mer

Hornborgasjön. 31 mars 3 april 2011. HG Karlsson

Hornborgasjön. 31 mars 3 april 2011. HG Karlsson Hornborgasjön 31 mars 3 april 2011 HG Karlsson DELTAGARE Margit Anderberg, Lund Ingrid Eriksson, Svalöv Magnus Lindmark, Stockholm Barbara Lilliestråle Du Rietz, Stockholm Reseledare HG Karlsson, Halmstad

Läs mer

Benestads backar, 6 januari. Omslag: Bändelkorsnäbb, hanne, Stockholmsgården, 7 januari

Benestads backar, 6 januari. Omslag: Bändelkorsnäbb, hanne, Stockholmsgården, 7 januari 5 8 januari 2012 2 Efter eländigt väder med ösregn och halv storm under torsdagen kunde vi konstatera att vår första skådardag, fredagen den 6 januari, bjöd på strålande fint skånskt vinterväder: en lite

Läs mer

Falsterboresan 5 8 september 2013

Falsterboresan 5 8 september 2013 Falsterboresan 5 8 september 2013 Deltagare Bertil Malmgren, Björn Bergenholtz, Björn Wallentinus, Brita och Lars Svantesson, Calle Ståhlgren, Eva Petersson, Hannu Koho, Jarl Schuberth, Kerstin Nordenadler,

Läs mer

Norra Jämtland. 28 juni 5 juli 2015. Kent-Ove Hvass Staffan Müller

Norra Jämtland. 28 juni 5 juli 2015. Kent-Ove Hvass Staffan Müller Norra Jämtland 28 juni 5 juli 2015 Kent-Ove Hvass Staffan Müller NORRA JÄMTLAND 1. Jormlien 2. Stekenjokk, Vilhelmina 3. Ankarede 4. Klimpfjäll, Vilhelmina 2 DELTAGARE Birgit Jacobsson, Borås Lars Olofsson,

Läs mer

Mallorca. 26 april 3 maj 2014. Göran Pettersson

Mallorca. 26 april 3 maj 2014. Göran Pettersson Mallorca 26 april 3 maj 2014 Göran Pettersson Mallorca 2 DELTAGARE Ingrid Andersson, Göteborg Karin Granberg, Kinna Leif Lagerstedt, Ekerö Lena Lindholm, Älvsjö Bo Petersson, Höganäs Gunnel Petersson,

Läs mer

Fågelinventering vid Storfinnforsen

Fågelinventering vid Storfinnforsen Fågelinventering vid Storfinnforsen Naturföretaget 2016 Inventering: Arvid Löf Foto: Arvid Löf Rapport: Arvid Löf Kvalitetsgranskning: Niina Sallmén Datum rapport: 2016-08-26 Version: 1 Kontaktperson för

Läs mer

A PPENDIX B URMÅTT, J OURNAL OCH U NGAR, B ON OCH Å RSTIDER

A PPENDIX B URMÅTT, J OURNAL OCH U NGAR, B ON OCH Å RSTIDER A PPENDIX B URMÅTT, J OURNAL OCH U NGAR, B ON OCH Å RSTIDER 1. Burmått 2. Journal 3. Bon, ungar, årstider och vikter Burmått MINIMUM-MÅTT Dessa mått är beräknade per individ, men i olika situationer, bl.a.

Läs mer

Reportage Näsängen september 2016

Reportage Näsängen september 2016 Reportage Näsängen september 2016 Under september har jag gjort fem besökt till Näsängen, fyra gånger på morgonen och en gång mitt på dagen, drygt en timme per gång. Det är lätt att förbise Näsängen som

Läs mer

Inventering av fågelfaunan

Inventering av fågelfaunan Inventering av fågelfaunan vid Malmfjärden, och Olsan i Kalmar våren 2011 Olof Persson Kalmar kommun Inledning Under våren 2011 genomfördes en inventering av fåglar vid Malmfjärden, och den närliggande

Läs mer

Andalusien, april 2011 0

Andalusien, april 2011 0 Andalusien, april 2011 0 Andalusien Sierra de Grazalema, Coto Doñana och Tarifa/Costa de la Luz 14 22 april 2011 Deltagare: Bengt Andersson, Helsingborg, bambosa@telia.com Per Muhr, Ängelholm, per.muhr@telia.com

Läs mer

Översiktig inventering av fåglar i planområde på Koön

Översiktig inventering av fåglar i planområde på Koön Sida 1 av 5 Översiktig inventering av fåglar i planområde på Koön 2012-06-11 Uppdrag Peter Nolbrant, BioDivers Naturvårdskonsult har genom Åsa Röstell, Melica fått uppdrag av Pauline Svensson, Kungälvs

Läs mer

En beskrivning av fågellivet som finns på Haverdals golfbana.

En beskrivning av fågellivet som finns på Haverdals golfbana. En beskrivning av fågellivet som finns på Haverdals golfbana. Innehåll Sida Introduktion. 1 Förutsättningar. 1 Regelbundna gäster. 2 Fåglar på vintern. 38 Fåglar som flyttar vår och höst. 39 Rariteter

Läs mer

Toscana 3 10 maj 2014

Toscana 3 10 maj 2014 Toscana 3 10 maj 2014 Kent-Ove Hvass & Peter Hvass TOSCANA 2 DELTAGARE Göran Lindblad, Ängelholm Alice Blomcrantz, Ängelhom Barbro Heden, Göteborg Paolo Bartoletti, Stockholm Karin Selerud-Wiberg, Kungsbacka

Läs mer

Verksamhetsberättelse för föreningen Landsorts fågelstation 2014

Verksamhetsberättelse för föreningen Landsorts fågelstation 2014 Sammanfattning Verksamhetsberättelse för föreningen Landsorts fågelstation 2014 År 2014, det 27:e verksamhetsåret för Landsorts fågelstation, har gett fantastiska resultat. Detta blev det numerärt bästa

Läs mer

Norra Spanien, april 2004

Norra Spanien, april 2004 Norra Spanien, april 2004 av Lena Johansson slutet av april ordnade StOF en resa till norra Spanien. Vi besökte tre olika naturtyper; det sanka Ebrodeltat, den torra stäppen kring Sastago samt de mer vintriga

Läs mer

StOF:s tjejresa till Öland maj 2011

StOF:s tjejresa till Öland maj 2011 StOF:s tjejresa till Öland 13-16 maj 2011 Ett soligt Öland ännu en gång Deltagare: Gigi Sahlstrand, Eva Stenvång-Lindqvist, Anita Melin, Maria Stenmark, Annika Morberg, Marianne Dannbeck, Stina Yström.

Läs mer

Verksamhetsberättelse för föreningen Landsorts fågelstation 2013

Verksamhetsberättelse för föreningen Landsorts fågelstation 2013 Verksamhetsberättelse för föreningen Landsorts fågelstation 2013 Sammanfattning Det 26:e verksamhetsåret för Landsorts fågelstation är till ända. Höjdpunkter under året har, förutom de intressanta artfynd

Läs mer

Vadehavet. 3-5 oktober 2014

Vadehavet. 3-5 oktober 2014 Vadehavet 3-5 oktober 2014 Innehållsförteckning Deltagare 3 Reseberättelse 4 Artlistor 6 Sort sol vid Aventoft Scanbird Quality bird guiding Bird & wildlife tours Wildlife photographing 2 av 14 Deltagare

Läs mer

Centrala Spanien med Guldkant 8 14 maj 2016

Centrala Spanien med Guldkant 8 14 maj 2016 Centrala Spanien med Guldkant 8 14 maj 2016 Göran Pettersson CENTRALA SPANIEN 1. Navarredonda de Gredos 2. Sierra de Gredos 3. Puerto del Pico 4. Tormes Valley 5. Monfragüe 6. Torrejón el Rubio 7. Trujillo

Läs mer

Fågelinventering Hösten Stora Beddinge ängar 58:3 Trelleborgs kommun Skåne

Fågelinventering Hösten Stora Beddinge ängar 58:3 Trelleborgs kommun Skåne Fågelinventering Hösten 008 Stora Beddinge ängar 58: Trelleborgs kommun Skåne Gråhäger Richard Bergendahl Trelleborgs kommun 008-1-15 Inledning... Inventeringsutförandet... Områdesbeskrivning... Vädret...

Läs mer

Resa med flyt - Skånska vinterfåglar 10-13 januari 2013

Resa med flyt - Skånska vinterfåglar 10-13 januari 2013 Resa med flyt - Skånska vinterfåglar 10-13 januari 2013 Text och foton: Ritva Elg, Karin Hendahl, Torbjörn Winqvist Skåneresan brukar bjuda på intressanta fåglar under vintern, då fågellivet går på lågvarv

Läs mer

Rovfågelssträcket i Falsterbo och andra sevärdheter 1-4 september 2011

Rovfågelssträcket i Falsterbo och andra sevärdheter 1-4 september 2011 Rovfågelssträcket i Falsterbo och andra sevärdheter 1-4 september 2011 Text: Torbjörn Winqvist Foto: Peter Berglin och Torbjörn Om resan Vi for med en minibuss och en personbil från Liljeholmen på torsdagen

Läs mer

FÅGELINVENTERING AV LUSMYREN-LUSBÄCKENLUSBERGET SAMT ÅKERMARK 2009

FÅGELINVENTERING AV LUSMYREN-LUSBÄCKENLUSBERGET SAMT ÅKERMARK 2009 FÅGELINVENTERING AV LUSMYREN-LUSBÄCKENLUSBERGET SAMT ÅKERMARK 2009 Foto Lars-Erik Nilsson Genomfört och sammanställt av Tunabygdens Fågelklubb Inledning och bakgrund Tunabygdens fågelklubb har på uppdrag

Läs mer

Hartsö-Enskär, Södermanland. Stora Fjäderägg, Västerbotten. Koordinater för Karlskrona 56.10N/15.35E

Hartsö-Enskär, Södermanland. Stora Fjäderägg, Västerbotten. Koordinater för Karlskrona 56.10N/15.35E Återfynd Under året inkom 167 återfynd av 48 arter. Kontroller av egna märkningar från 2012 och 2013 inom ett avstånd av 10 km från märklokalen har inte specificerats. Vid beräkningen av det sammanlagda

Läs mer

Fågelbesöksled Nyköping Väst

Fågelbesöksled Nyköping Väst Fågelbesöksled Nyköping Väst Fågelbesöksled Nyköping Väst Fågelbesöksleden sträcker sig från Nyköpings hamn vid Täcka udden västerut, utmed väg 800 i Kiladalen. Den följer ett jordbrukslandskap och flertalet

Läs mer

Fågelfaunan i olika skogsmiljöer -

Fågelfaunan i olika skogsmiljöer - RAPPORT 2 23 Fågelfaunan i olika skogsmiljöer - en studie på beståndsnivå Mats Forslund Skogsstyrelsen mars 23 Författare Mats Forslund, S Fullsta 7, 775 99 By Kyrkby Layout Barbro Fransson Papper brilliant

Läs mer

Standardrutter i Uppsala län 2008

Standardrutter i Uppsala län 2008 Bill Douhan Standardrutter i Uppsala län 2008 Redan på 1970-talet startade Lunds universitet (Ekologiska institutionen) standardiserade häckfågelinventeringar i Sverige. Inledningsvis var det två inventeringsmetoder

Läs mer

Vadehavet 9 12 oktober 2008

Vadehavet 9 12 oktober 2008 0 Vadehavet 9 12 oktober 2008 Deltagare: Bengt Andersson, Helsingborg, bambosa@telia.com Leif Dehlin, Munka Ljungby, leif.dehlin@studieframjandet.se Joel Levin, Malmö, joel_levin@hotmail.com Thomas Wallin,

Läs mer

Andalusien, oktober 2010 0

Andalusien, oktober 2010 0 Andalusien, oktober 2010 0 Andalusien Tarifa/Costa de la Luz och Coto Donana 9 17 oktober 2010 Deltagare: Bengt Andersson, Helsingborg, bambosa@telia.com Karl Göran Nilsson, Höganäs, gubbahyllan@hotmail.com

Läs mer

Inventering av häckande och revirhävdande fåglar vid Lunda flygfält våren 2005

Inventering av häckande och revirhävdande fåglar vid Lunda flygfält våren 2005 Inventering av häckande och revirhävdande fåglar vid Lunda flygfält våren 2005 Upplands Ornitologiska Förening 2005-06-28 Inledning s. 1 Upplands Ornitologiska Förening (UOF) har under våren 2005, på uppdrag

Läs mer

Svenskt namn Lördag 29/6 Söndag 30/6 Måndag 1/7 Tisdag 2/7 Onsdag 3/7 Torsdag 4/7 Fredag 5/7 Lördag 6/7 Sångsvan A E Sädgås

Svenskt namn Lördag 29/6 Söndag 30/6 Måndag 1/7 Tisdag 2/7 Onsdag 3/7 Torsdag 4/7 Fredag 5/7 Lördag 6/7 Sångsvan A E Sädgås esökta lokaler Tåget odens stn med E bisko Ö F bisko turiststation Njakajaure Hamnen biskojåkkas delta och östra E bisko turiststation Njulla jörkliden Vassijaure och Riksgränsen E jörkliden Stordalens

Läs mer

Runt sjön Lago Nahuel Huapi

Runt sjön Lago Nahuel Huapi Runt sjön Lago Nahuel Huapi Villa la Angostura är en liten turistort på Lago Nahuel Huapi s norra strand. På riktig spanska uttalas Villa vijja, men här uttalas det vicha. Vi kom dit på nyårsdagen vid

Läs mer

Centrala Spanien maj med Guldkant. Gigi Sahlstrand

Centrala Spanien maj med Guldkant. Gigi Sahlstrand Centrala Spanien med Guldkant 4 10 maj 2017 Gigi Sahlstrand Centrala Spanien 1. Puerto del Pico 2. Parador de Gredos Hotel 3. La Plataforma 4. Rio Tormes 5. Tormes Valley 6. San Martin del Pimpollar 7.

Läs mer

Sierra De Guara 5-11 april 2016

Sierra De Guara 5-11 april 2016 Sierra De Guara 5-11 april 2016 Murkrypare i Riglos Vårens första Birdwaveresa gick till de nedre Pyrenéerna, Sierra De Guara i Spanien. Vi hade en del målarter och vi lyckades pricka in samtliga. Vilka

Läs mer

Hornborgasjön. 2 6 april Kent-Ove Hvass

Hornborgasjön. 2 6 april Kent-Ove Hvass Hornborgasjön 2 6 april 2014 Kent-Ove Hvass 2 DELTAGARE Per-Olof Persson Annevi Persson Christina Båth Stig Sturesson Margareta Carlemalm RESELEDARE Kent-Ove Hvass, Skövde RESRUTT 2/4 Trandansen 3/4 Trandansen,

Läs mer

Specialbilaga Augusti 2010 - Vellinge kommuns flyttfåglar

Specialbilaga Augusti 2010 - Vellinge kommuns flyttfåglar VELLINGE KOMMUNIKÉ Specialbilaga Augusti 2010 - Vellinge kommuns flyttfåglar Kungsfågeln, Sveriges minsta fågel, väger bara 5 gram. Man skulle kunna skicka fyra stycken med brev och bara behöva frankera

Läs mer

MFK i Spanien 1/5 Med MFK på fågelskådarresa till Spanien 27 april 5 maj 2013

MFK i Spanien 1/5 Med MFK på fågelskådarresa till Spanien 27 april 5 maj 2013 MFK i Spanien 1/5 Med MFK på fågelskådarresa till Spanien 27 april 5 maj 2013 Efter att ha varit med på de två lyckade MFK-resorna till Bulgarien 2010 och Kenya 2011 var förväntningen stor när en ny resa

Läs mer

Skånska specialiteter 28-31 maj 2010

Skånska specialiteter 28-31 maj 2010 Skånska specialiteter 28-31 maj 2010 Om resan Vi reste med minibuss från Mörby centrum på fredagsmorgonen. På vägen mot Skåne stopp för skådning och fika vid Sättunaviken och Hyltena. Väl i Skåne prioriterades

Läs mer

PROJEKT ÖRSERUMSVIKEN FÅGELINVENTERING ÖRSERUMSVIKEN 2000

PROJEKT ÖRSERUMSVIKEN FÅGELINVENTERING ÖRSERUMSVIKEN 2000 PROJEKT ÖRSERUMSVIKEN FÅGELINVENTERING ÖRSERUMSVIKEN 2000 SYFTE : För att få en klar bild av fågelfaunan vid Öresrumsviken innan restaureringsarbetet kommit igång, har en heltäckande inventering utförts

Läs mer

Åldersrekord för svenska fåglar

Åldersrekord för svenska fåglar Åldersrekord för svenska fåglar - 2016-05-27 Lista över åldersrekord av fåglar ringmärkta i Sverige. Namn Ringnummer Kön Ålder Fynddetaljer Smålom SVG D1928 23 år 7 mån Oljeskadad 9700425 15 år 9 mån Fångad

Läs mer

Öland. 6 10 Augusti 2008. Ann Mari Thorner

Öland. 6 10 Augusti 2008. Ann Mari Thorner Öland 6 10 Augusti 2008 Ann Mari Thorner 2 DELTAGARE Ulf Hultinger, Sandviken Carina Mattsson-Nordemyr, Stockholm Ulf Nordemyr, Stockholm Cennarth Grahn, Bålsta Helena Grahn, Bålsta Björn Lindström, Linköping

Läs mer

Reserapport, Norra Bohuslän

Reserapport, Norra Bohuslän Reserapport, Norra Bohuslän Från torsdagen den 28/10 till söndagen den 1/11 genomförde StOF en exkursion till norra Bohuslän med Hasse Nordin och P-G Laren som reseledare. Förhoppningarna var att vi skulle

Läs mer

FÅGLAR. På fågelspaning med. Ulf Nilsson och

FÅGLAR. På fågelspaning med. Ulf Nilsson och Se FÅGLAR På fågelspaning med Ulf Nilsson och Oskar Jonsson Se fåglar Text: Ulf Nilsson 2013 Bild: Oskar Jonsson 2013 En originalproduktion från Bonnier Carlsen Bokförlag, Stockholm Grafisk form: Fredrika

Läs mer

Våren kommer tidigt i Andalusien

Våren kommer tidigt i Andalusien Mandelblomsvandring i Andalusien 1 7 februari 2017 1 Våren kommer tidigt i Andalusien i södra Spanien. Redan i slutet av januari/början av februari blommar mandelträden på bar kvist. Doften från tusentals

Läs mer

Fågelinventering på Ekenäs, Gustavsfors Underlag för detaljplan för Ekenäs 1:168

Fågelinventering på Ekenäs, Gustavsfors Underlag för detaljplan för Ekenäs 1:168 Fågelinventering på Ekenäs, Gustavsfors Underlag för detaljplan för Ekenäs 1:168 Storlom, par. Foto: Olle Kvarnbäck Olle Kvarnbäck 1 Sammanfattning Som underlag för detaljplan genomfördes under våren 2015

Läs mer

Polen maj Gigi Sahlstrand

Polen maj Gigi Sahlstrand Polen 24 30 maj 2015 Gigi Sahlstrand POLEN 1. Bialowieza 2. Palatsparken 3. Nationalparken Bialowieza 4. Östra bron 5. Siemianowka Reservoir 6. Goniadz 7. Bundre 8. Osowiec-Twierdza 9. Bagno Lawki 10.

Läs mer

Öland 4-7 oktober 2012. Reserapport av Magnus Stenmark Stockholms Ornitologiska Förening

Öland 4-7 oktober 2012. Reserapport av Magnus Stenmark Stockholms Ornitologiska Förening Öland 4-7 oktober 2012 Reserapport av Magnus Stenmark Stockholms Ornitologiska Förening Vy över Schäferiängarna. Foto: Magnus Stenmark. Omslag: vitkindade gäss. Foto: Anne-Charlotte Bergenheim Öland, Ottenby,

Läs mer

Malllorca 26 april-3 maj 2008

Malllorca 26 april-3 maj 2008 Malllorca 26 april-3 maj 2008 En reserapport från Birdwave Travels resa till Mallorca Spaning på Toppskarv i Puerto de Pollensa Mallorca-ett eldorado för fåglar Det var med stor entusiasm vi gav oss iväg

Läs mer

UTREDNING AV HÄCKANDE FÅ- GELBESTÅND FÖR VINDKRAFTS- PROJEKTET I GAMMELBY

UTREDNING AV HÄCKANDE FÅ- GELBESTÅND FÖR VINDKRAFTS- PROJEKTET I GAMMELBY Mottagare Suomen Tuulivoima Oy Dokumenttyp Utredning av fågelbestånd Datum 16.5.2016 Referens 1510025862 007 UTREDNING AV HÄCKANDE FÅ- GELBESTÅND FÖR VINDKRAFTS- PROJEKTET I GAMMELBY Datum 16.5.2016 Skriven

Läs mer

Om göken (Cuculus c. canorus L.)

Om göken (Cuculus c. canorus L.) Om göken. 5 Om göken (Cuculus c. canorus L.) Av ERNST WASENIUS. Först må nämnas något om gökens utbredning och liv. Av närmare tvåhundra kända gökarter förekommer i Finland endast en art - Cuculus c. canorus

Läs mer

Ringmärkningsverksamheten vid Hammarö fågelstation 2006

Ringmärkningsverksamheten vid Hammarö fågelstation 2006 Ringmärkningsverksamheten vid Hammarö fågelstation 2006 Björn Ehrenroth Hammarö fågelstation (59.15N/13.31E) var 2006 bemannad med ringmärkare 112 dagar, därav 108 dagar med fångst minst 4 timmar per dag.

Läs mer

Scanbird Quality bird guiding Bird & wildlife tours Wildlife photographing

Scanbird Quality bird guiding Bird & wildlife tours Wildlife photographing Bulgarien 14-21 september 2013 Scanbird Quality bird guiding Bird & wildlife tours Wildlife photographing Innehållsförteckning Deltagare 3 Reseöversikt 3 Kortfattad reseberättelse 4 Artlista 9 2 av 21

Läs mer

Jämtland. 29 juni 6 juli 2014. Kent-Ove & Peter Hvass

Jämtland. 29 juni 6 juli 2014. Kent-Ove & Peter Hvass Jämtland 29 juni 6 juli 2014 Kent-Ove & Peter Hvass Norra Jämtland 2 DELTAGARE Barbro Nordström, Linköping Hans Kvistvall, Piteå, Lennart Hellström, Linköping Irene Hofstedt, Halmstad Torbjörn Johansson,

Läs mer

Fågelbesöksled Nyköping Norr

Fågelbesöksled Nyköping Norr Fågelbesöksled Nyköping Norr Fågelbesöksled Nyköping Norr Fågelbesöksleden sträcker sig från Nyköpings hamn vid Täcka udden norrut, utmed väg 53. Den följer delvis Nyköpingsån i början. Ett stickspår

Läs mer

Fågeltornskampen 2014 en kort resume.

Fågeltornskampen 2014 en kort resume. Fågeltornskampen 2014 en kort resume. Hela 69 fågeltorn anmälde sig till Fågeltornskampen 2014. Alla anmälda torn har inte rapporterat när detta skrivs. Förhoppningsvis får vi in fler rapporter. Dock har

Läs mer

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vi längtade ut till havet Océano Pacífico där vi trodde att vi kunde idka lite beach walking, dvs. vandring på stranden. Har man en gång provat detta vill man alltid tillbaka.

Läs mer

Hur går det för fåglarna i Dalarna?

Hur går det för fåglarna i Dalarna? Rapport: 2016:06 Hur går det för fåglarna i Dalarna? Omslagsbild: Sångsvanar. Foto: Sebastian Kirppu. Rapporten kan laddas ner från Länsstyrelsen Dalarnas webbplats: www.lansstyrelsen.se/dalarna/publikationer.

Läs mer

Sydspanien. 27 september 5 oktober 2008. Stefan Adolfsson

Sydspanien. 27 september 5 oktober 2008. Stefan Adolfsson Sydspanien 27 september 5 oktober 2008 Stefan Adolfsson 2 DELTAGARE Nils-Eric Alexandersson, Falkenberg Hilkka Alexandersson, Falkenberg Fredrik Berthelius, Nykvarn Catarina Berthelius, Nykvarn Susanne

Läs mer

Bilaga 6: Fågelinventering

Bilaga 6: Fågelinventering Bilaga 6: Fågelinventering Calluna AB Miljökonsekvensbeskrivning för Lönnstorp vindbrukspark i Svalövs kommun 6 Juli 2012 Christian Bladh HS Kraft AB Frihamnsallén 8 211 20 Malmö Inventering av fåglar

Läs mer

- 5 - Johan Nilsson Alf-Rune Sandberg

- 5 - Johan Nilsson Alf-Rune Sandberg Estland 2012 Under vintern/våren 2012 hölls en studiecirkel om Estland och i mitten av maj begav sig 18 av föreningens medlemmar dit under en nio dagar lång resa. Redan från bussfönstret på väg mot Stockholm

Läs mer

Standardrutter i Stockholms län. Ett inventeringsverktyg för miljömålsarbetet. Faktablad 2012:1. Samarbete med Stockholms Ornitologiska Förening

Standardrutter i Stockholms län. Ett inventeringsverktyg för miljömålsarbetet. Faktablad 2012:1. Samarbete med Stockholms Ornitologiska Förening Foto: Fotografens namn och ev bildbyra. Fiskgjuse. Foto: Tomas Viktor. Faktablad 2012:1 Standardrutter i Stockholms län Ett inventeringsverktyg för miljömålsarbetet Standardruttsinventeringar är ett viktigt

Läs mer

Camargue maj Richard Ottvall

Camargue maj Richard Ottvall Camargue 8 15 maj 2017 Richard Ottvall Camargue 1. Marseille 2. Arles 3. Coussouls de Crau 4. Les Alpilles-Vallon des Glauges 5. Marais du Vigueirat 6. Les Saintes-Maries-de-la-Mer 7. Marais du Mas d'agon

Läs mer

UNGERN. Maj 2006. Carl-Axel Bauer

UNGERN. Maj 2006. Carl-Axel Bauer UNGERN Maj 2006 Carl-Axel Bauer DELTAGARE Edward Casparsson, Linghem Christian Gräslund, Sollentuna Jan Mogol, Skara Anna Struwe, Eskilstuna Gunilla Wetterling, Linköping Elisabeth Wåhlin-Boll, Lund Reseledare

Läs mer

Inventering av fa glar i tva omra den i Klara lvsdeltat 2014

Inventering av fa glar i tva omra den i Klara lvsdeltat 2014 Inventering av fa glar i tva omra den i Klara lvsdeltat 2014 Version 2014-09-21 Sammanfattning Denna fågelinventering utfördes i Natura 2000-området Klarälvsdeltat där Länsstyrelsen i Värmlands län inom

Läs mer

Runde. 30 juni 4 juli 2013. Gigi Sahlstrand & Göran Forsberg

Runde. 30 juni 4 juli 2013. Gigi Sahlstrand & Göran Forsberg Runde 30 juni 4 juli 2013 Gigi Sahlstrand & Göran Forsberg Runde 2 DELTAGARE Gunnel Brolin, Bromma Ingrid Ehnström, Bergshamra Berit Ek, Spånga Elisabeth Eklöf, Segeltorp Cecilia Håkansson, Sundbyberg

Läs mer

Rügen oktober 2016

Rügen oktober 2016 Rügen 15-18 oktober 2016 Innehållsförteckning Deltagare 3 Reseberättelse 4 Fågelartlista 7 Rastande gäss vid Günzer See Scanbird Quality bird guiding Bird & wildlife tours Wildlife photographing 2 av 15

Läs mer

Bulgarien. 20 27 september 2009. Ann Mari Thorner

Bulgarien. 20 27 september 2009. Ann Mari Thorner Bulgarien 20 27 september 2009 Ann Mari Thorner 2 DELTAGARE Michael Frost, Sollentuna Nils Waldemarsson, Bromölla Ulla Waldemarsson Rosenqvist, Bromölla Gunilla Wetterling, Linköping Kristina Skarin, Stockholm

Läs mer

Estland. 14 19 maj 2015. HG Karlsson

Estland. 14 19 maj 2015. HG Karlsson Estland 14 19 maj 2015 HG Karlsson ESTLAND 1. Padise 2. Haapsalu 3. Matsalu Bay 4. Pögare-Sassi 5. Puise-Nina 6. Hindaste 7. Roosta 8. Põõsaspea 9. Haversvi 10. Silma 11. Võnnu 12. Kasari River 13. Nedrema

Läs mer

Småfåglar i vassen. Fr.v.: Rörsångare, skäggmes och sävsparv. Foto: P-G Bentz (sävsparv) och John Larsen.

Småfåglar i vassen. Fr.v.: Rörsångare, skäggmes och sävsparv. Foto: P-G Bentz (sävsparv) och John Larsen. Småfåglar i vassen. Fr.v.: Rörsångare, skäggmes och sävsparv. Foto: P-G Bentz (sävsparv) och John Larsen. Vassfåglar Bladvass är en speciell biotop, som hyser sina särskilda arter. I inre delen av Foteviken

Läs mer

Exkursionsrapport skånska vinterfåglar

Exkursionsrapport skånska vinterfåglar Exkursionsrapport skånska vinterfåglar Torsdag 10 januari till söndag 13 januari 2008 Ledare: Hasse Nordin och P-G Larén Deltagare: Britta Svensson, Lars Svantesson, Lars Norell, Lena Johansson, Tony Johansson,

Läs mer

Bulgarien. 28 Maj - 4 juni. Scanbird ApS www.scanbird.com. med Björn Malmhagen

Bulgarien. 28 Maj - 4 juni. Scanbird ApS www.scanbird.com. med Björn Malmhagen Bulgarien 28 Maj - 4 juni med Björn Malmhagen Scanbird ApS @Scanbird ApS 2016 1 2 Bulgarien är kanske mest känt för sina badstränder längs Svarta havet dit charterresor arrangerats i många år. Men Bulgarien

Läs mer

Centrala Spanien. Göran Pettersson maj & Gigi Sahlstrand

Centrala Spanien. Göran Pettersson maj & Gigi Sahlstrand Centrala Spanien 5 10 maj 2013 Göran Pettersson & Gigi Sahlstrand Spanien 2 DELTAGARE Kjell Andersson, Varberg Mats Bjersing, Mölndal Christina Bredin, Hallstahammar Bodil Eckert, Lund Harriet Johansson,

Läs mer

C Spanien. med Guldkant 4 10 maj Gigi Sahlstrand Josefine Brantmark

C Spanien. med Guldkant 4 10 maj Gigi Sahlstrand Josefine Brantmark C Spanien med Guldkant 4 10 maj 2015 Gigi Sahlstrand Josefine Brantmark CENTRALA SPANIEN MED GULDKANT 1. Parador de Gredos Hotel 2. La Plataforma 3. Rio Tormes (lunch) 4. Puerto del Pico 5. La Aliseda

Läs mer

Bergfink. barrskog, från Dalarna och norrut. Ses ofta i flyttningstid och om vintern i stora flockar i bokskogarna i södra Sverige.

Bergfink. barrskog, från Dalarna och norrut. Ses ofta i flyttningstid och om vintern i stora flockar i bokskogarna i södra Sverige. Bergfink 5 Ord n i n g tättingar, fa m i l j f i n k a r Utseende: 14 16 centimeter. Hannen (bilden) har svart huvud och rygg, orangefärgat bröst och vit undersida med mörka fläckar på sidorna. Honan är

Läs mer

Ringmärkningen i Sverige har pågått i nästan

Ringmärkningen i Sverige har pågått i nästan Hur gamla kan vilda fåglar bli? Med hjälp av ringmärkning kan vi få svar på många frågor om fåglarnas biologi. En fråga som Ringmärkningscentralen vid Naturhistoriska riksmuseet ofta får besvara är hur

Läs mer

Södra Spanien. 21 februari 4 mars 2013. Stefan Adolfsson

Södra Spanien. 21 februari 4 mars 2013. Stefan Adolfsson Södra Spanien 21 februari 4 mars 2013 Stefan Adolfsson Andalusien, Spanien 2 DELTAGARE Ingrid Andersson, Göteborg Arvid Flygar, Valbo Martin Flygar, Valbo Karin Granberg, Kinna Bo Lidblad, Östhammar Karl

Läs mer

Hartsö-Enskär, Södermanland. Stora Fjäderägg, Västerbotten. Koordinater för Karlskrona 56.10N/15.35E

Hartsö-Enskär, Södermanland. Stora Fjäderägg, Västerbotten. Koordinater för Karlskrona 56.10N/15.35E Återfynd Under året inkom 160 återfynd av 44 arter. Kontroller av egna märkningar från 2009 och 2010 inom ett avstånd av 10 km från märklokalen har inte specificerats. Vid beräkningen av det sammanlagda

Läs mer

Resa till södra Israel 9/3-16/3 2013.

Resa till södra Israel 9/3-16/3 2013. Resa till södra Israel 9/3-16/3 2013. För tredje året i rad genomförde vi en resa till Israel, den gick av stapeln 9/3-16/3 och var därmed den tidigaste resa vi gjort. Artsamansättningen blir då lite annorlunda,

Läs mer

Lacka. En resa till ön Lacka 28 september Vad såg vi på Lacka

Lacka. En resa till ön Lacka 28 september Vad såg vi på Lacka Lacka En resa till ön Lacka 28 september 2013 Vad såg vi på Lacka En resa till Lacka Lördagen den 28 september träffades 7 förväntansfulla resenärer på morgonen vid Källviks brygga. Pierre Stålnäbb som

Läs mer