Slutrapport Mobilt NPÖ

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Slutrapport Mobilt NPÖ"

Transkript

1 1.00 Utgåva (1)15 Dokumenttyp: Projektdokument Dokumentbeskrivning: Projekt: Projektnummer (enligt esamordnare) Slutrapport e-hälsaprojekt Mobilt NPÖ i Åmåls kommun Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: Annika Brodén 15 jan 2015 Styrgrupp ehälsa i Åmåls kommun 15/1-15 Slutrapport Mobilt NPÖ

2 1.00 Utkast/Utgåva (2)15 Sammanfattning av resultat Mobil Patientöversikt (MPÖ) är en app som gör det möjligt för vårdpersonal att på en mobiltelefon eller surfplatta se journalanteckningar för patienter som har gett sitt samtycke till detta. Förutsättningen är att det finns en vårdrelation. MPÖ hämtar sin patientinformation via Nationell Patientöversikt (NPÖ). I projektet Mobilt NPÖ har Åmåls kommun haft två delprojekt. Båda delprojekten handlar om att personal inom vård- och omsorg ska kunna arbeta mobilt. I delprojekt 1 har kommunen nått målsättningen att kunna logga in i vårt verksamhetssystem Procapita utanför den fasta arbetsplatsen. Två sjuksköterskor har sedan hösten 2014 nu som rutin att dokumentera direkt i Procapita. De behöver inte som tidigare först anteckna för hand och sedan skriva in i Procapita efter att ha kommit in på kontoret. För sjuksköterskorna som har börjat arbeta mobilt upplevs förändringen enbart som positivt och kommenterar det så här: Vi har sett stor nytta att kunna ta med datorerna hem till patienter och ibland dokumentera i hemmet eller emellan två besök. Dokumentationsarbetet är därför mindre på eftermiddagen när man kommer in till lokalen då detta har kunnat utföras på plats hos patienten. Är bra att ha tillgång till Procapita för att snabbt få upp information angående patienter man kanske får åka akut till. Även kontaktuppgifter till anhöriga är bra att ha tillgång till när man är ute och kör. I delprojekt 2 har kommunen nått målet att prova appen MPÖ. Åmåls kommun har sedan tidigare NPÖ och slutsatsen är att designen på MPÖ gör att informationen framstår tydligare i MPÖ än den information som NPÖ ger på en dator. Appen MPÖ är lätt att hantera för användaren. Framgångsfaktorer för projektet är en väl sammansatt styrgrupp och god kommunikation med IT-avdelningen.

3 1.00 Utkast/Utgåva (3)15 Innehållsförteckning SAMMANFATTNING AV RESULTAT UTFALL Måluppfyllelse Aktiviteter Ekonomisk redovisning SPRIDNING AV RESULTAT OCH INFORMATIONSAKTIVITETER Lokal information, delaktighet och förankring Regional information, delaktighet och förankring Leverans AVSLUT Erfarenheter från projektet Överlämning/Förvaltning Förslag till fortsatt arbete/utveckling av resultat... 12

4 1.00 Utkast/Utgåva (4)15 1 Utfall 1.1 Måluppfyllelse Hur väl uppfyller arbetet och de aktiviteter som genomförts uppsatt mål i direktivet? Delprojekt 1 Mål: Att ha provat och infört rutiner för att kunna logga in i Procapita utanför den fasta arbetsplatsen. Vårt verksamhetssystem Procapita testades trådlöst den 22 oktober Procapita fungerar bra på dator, trådlöst uppkopplat via mobiltelefon. Sedan detta datum har två sjuksköterskor i hemsjukvården haft som rutin att dokumentera direkt i Procapita ute på fält, istället för att som tidigare föra anteckningar för hand och sedan skriva in i Procapita efter att ha kommit in på kontoret. Sjuksköterskorna har också kunnat ta del av övrig journaltext för att skaffa sig information ute hos patienten. Detta innebär ökad patientsäkerhet. Delprojekt 2 - Att ha provat appen MPÖ. Den 12 januari 2015 lyckades MAS i Åmåls kommun koppla upp sig mot MPÖ. Hon kunde då se samma saker som vårdpersonalen kan se i NPÖ. I rapporten säger hon att designen gör att informationen framstår tydligare i en smartphone via MPÖ än den infrormation som NPÖ ger på en dator. 1.2 Aktiviteter Hela projektet: Ansökan av projektmedel. Regelbunda möten med den interna styrgruppen. Förstärkt styrgruppen med en systemförvaltare/support. Skapat en tydlig rollfördelning för ansvarsområde support NPÖ/MPÖ, utvecklingsfrågor, kontakt med leverantör efter projektet när projektledare inte längre finns med, handledare för användare och ansvarig för loggning. Omvärldsbevakning. Kommunikation med Inera och Tieto. Regelbunden uppföljning av NPÖ, hur mycket det används och hinder för att använda NPÖ. Kontakt med projektansvarig för NPÖ inom Västkom.

5 1.00 Utkast/Utgåva (5)15 Delprojekt 1 - logga in i Procapita utanför den fasta arbetsplatsen. Genomförda aktiviteter: 1. Systemförvaltare och IT-personal provar att koppla upp sig trådlöst. 2. Utse två referenssjuksköterskor för pilotprojektet. 3. Förse dessa två sjuksköterskor med smartphones och bärbara datorer. 4. Utbildning på plats i samband med att vi testar utrustningen. Utbildningen innebar att IT-personal visar praktisk användning för att kunna koppla upp sig och att projektledare gav information om vilken feed-back som behövdes för projektet. 5. Uppföljning 6. Uppföljning av nyttan 7. Intern och extern information. Delprojekt 2 - Att ha provat appen MPÖ: Genomförda aktiviteter: Anslutningsavtal samt rutiner och riktlinjer kring sammanhållen journalföring gjordes i samband med start av NPÖ och behövdes inte göras igen. Beställning av MPÖ hos Tieto. Licensavtal och betalning, engångskostnad plus månadskostnad. Registrering av varje användare i MPÖ:s bakomliggande identifieringstjänst. Inköp av smartphones Inköp av Tactivo mini for Android (kortläsare). Installation av två appar (MPÖ och Tactivo Manager). Test Uppföljning Uppföljning av nyttan Intern och extern information.

6 1.00 Utkast/Utgåva (6) Ekonomisk redovisning Har budget kunnat hållas? Den enskilda budgeten för MPÖ har överskridits. Om inte varför? Kommunen har varit generös med att ta med mycket personal till Trollhättan på Samverkande sjukvård i samband med att Åmål var med och informerade om projekten NPÖ och MPÖ. En annan orsak är att vi i inte kände till hur stor licenskostnaden för MPÖ var när budgeten gjordes. Mer personal har försetts med den nya tekniken än vad vi från början hade beräknat.

7 1.00 Utkast/Utgåva (7)15 2 Spridning av resultat och informationsaktiviteter 2.1 Lokal information, delaktighet och förankring Information har gets i föreläsningsform. Mindre arbetsgrupper. Deltagande på möte, intresseföreningar. Informationspunkt på politiska sammanträden. Fokus/diskussionsgrupp tjänstemän, anhöriga och politiker. Hur har enskilda utförare givits möjlighet till delaktighet Arbetsgruppen och personal Projektet har organiserats av förvaltningens verksamhetsutvecklare som har haft rollen som projektledare. En styrgrupp bestående av projektledare, förvaltningschef, MAS, enhetschef för kommunens hemsjukvård, systemansvarig sjuksköterska och en systemförvaltare, har haft regelbundna möten en gång per månad. Styrgruppens sammansättning av roller har varit viktig för att kunna förankra beslut, kunna driva projektet framåt och följa upp. Systemansvarig sjuksköterska, MAS och enhetschef har varit en naturlig länk till kommunens sjuksköterskor och rehabpersonal. Den personal som har visat intresse för utveckling av mobilitet har utsetts till pilotprojektet och har fått testa den nya tekniken. Information till övrig personal har skett på ordinarie personalmöten. Alla sjuksköterskor och all rehabpersonal har sedan tidigare tillgång till NPÖ. Åtta sjuksköterskor, tre chefer, MAS och förvaltningschef deltog i konfersen Samverkande sjukvårds inspirationsdag i Trollhättan den 16 maj där verksamhetsutvecklare och systemansvarig sjuksköterska höll föreläsning och berättade om arbetet med NPÖ och MPÖ. I november fick 10 sjuksköterskor ytterligare 30 minuters utbildning i att gå in i nationell patientöversikt. Den mobila versionen införs för närvarande stegvis med en handfull personal åt gången. MAS visar hur hon loggar in och hur informationen syns i smågrupper. Systemförvaltaren installerar några telefoner i taget tillsammans med IT-tekniker och berörd personal får tillgång till MPÖ. Information om MPÖ har delats med andra tjänstemän på ledningsgruppsmöten för vård- och omsorgsförvaltningen och på ledningsgruppsmöten för kommunstyrelsenförvaltningen.

8 1.00 Utkast/Utgåva (8)15 Bild 1 Medicinskt ansvarig sjuksköterska i Åmål visar hur MPÖ fungerar i en liten arbetsgrupp. På bilden från vänster Marika Jansson, Anna-Karin Lindblom, Yvonne Arén. Foto: Annika Brodén Politiker och kommuninvånare Politiker informeras på ordinarie möten för vård- och omsorgsnämnden. Även politiker deltog i konferensen Samverkande sjukvårds inspirationsdag i Trollhättan den 16 maj. Kommunens kommunikatör kommer att skriva om MPÖ i kommunens tidning Åmålsmagasinet och på hemsidan.

9 1.00 Utkast/Utgåva (9) Regional information, delaktighet och förankring 2.3 Leverans Fortlöpande inlämnande av statusrapporter till projektledare för ehemtjänst. Deltagande i styrgruppsmöte. Hur har enskilda utförare givits möjlighet till delaktighet Styrgruppens möten har i tid legat straxt före det att varje statusrapport ska ha lämnats in. Styrgruppsmötet har därför legat till grund för varje statusrapport. Två sjuksköterskor som visat särskilt intresse har fått prova tekniken och rapporterat nytta och fungerat som referens. Ytterligare tre sjuksköterskor har bjudits in till styrgruppen för ökad delaktighet. Hur ska övriga kommuner inom Västra Götaland få största möjliga nytta av ert arbete, vad levererar ni i form av t.ex: Checklistor/vägledning Förslag på avtal/kravspecifikation/upphandlingsunderlag Projektredovisning o Lämplig tids- och aktivitetslista Rutiner Utbildningsunderlag, utbildningsförslag Nödvändiga förutsättningar och beslut Ange typ av dokumentation och stöd, underlag ska bifogas. NPÖ är grunden för MPÖ. Det innebär att det är lämpligt att följa Västkoms vägledning för införande av NPÖ både vid införande av NPÖ och MPÖ. Om en kommun tidigare har haft NPÖ behöver arbetet som gjordes inför införandet av NPÖ inte göras om vid införande av MPÖ. Se stycke 1.2 Aktiviteter. Länkar: Vägledning vid införande av NPÖ för kommuner i Västra Götaland /V%C3%A4gledning+vid+inf%C3%B6rande+av+NP%C3%96.pdf Tietos information om MPÖ -

10 1.00 Utkast/Utgåva (10)15 Bilagor: Bilaga 1 MPÖ (Information från Tieto)

11 1.00 Utkast/Utgåva (11)15 3 Avslut 3.1 Erfarenheter från projektet Synpunkter och observationer Reflexioner från våra sjuksköterskor som numera har som rutin att koppla upp sin bärbara dator via mobiltelefonen och arbetar mobilt med att dokumentera i Procapita: Vi har sett stor nytta att kunna ta med datorerna hem till patienter och ibland dokumentera i hemmet eller emellan två besök. Dokumentationsarbetet är därför mindre på eftermiddagen när man kommer in till lokalen då detta har kunnat utföras på plats hos patienten. Är bra att ha tillgång till Procapita för att snabbt få upp information angående patienter man kanske får åka akut till. Även kontaktuppgifter till anhöriga är bra att ha tillgång till när man är ute och kör. Exempel om nyttan angående NPÖ: Sjuksköterskan blev uppringd av sjukvårdsupplysningen. Hon blev ombedd att åka och sätta en urinkateter på en för kommunens hemsjukvård okänd patient. Sjuksköterskan gick in i NPÖ för att kontrollera uppdraget och skaffa sig mer information. Genom att läsa journalanteckningarna från Närhälsan såg hon att patienten varit på vårdcentralen tidigare under dagen och att man hade försökt sätta urinkateter men misslyckats. Denna information gjorde att sjuksköterskan kunde ta ställning till hur hon skulle hantera uppdraget. Vad har fungerat bra alternativt mindre bra? Av okänd anledning kan har vi inte åtkomst till information ifrån NUsjukvården. Däremot går det att se anteckningar från Närhälsan och sjukvårdsrådgivning och även anteckningar från Akutmedicinska, NÄL samt specialistmottagningen i Säffle Landstinget i Värmland. Vad kunde ha gjorts bättre eller på annat sätt? Samarbetet mellan Västkom och NU-sjukvården har inte fungerat tillfredsställande då vi inte kan ta del av all text trots att de är producenter. Vilka framgångsfaktorer såg ni? Framgångsfaktorer för projektet är en väl sammansatt styrgrupp och god kommunikation med IT-avdelningen. Av vikt är även regelbunden uppföljning för att fånga upp problem och räta upp processen efter hand.

12 1.00 Utkast/Utgåva (12) Överlämning/Förvaltning Förslag/Vägledning på hur resultat ska kunna tas emot av/stödja införande i ordinarie verksamhet Nästa steg är att mer personal ska kunna arbeta mobilt i vårt verksamhetssystem samt med appen MPÖ. Till att börja med har Åmåls kommun köpt in MPÖ-appen, mobiltelefoner och SITHS-kortsläsare. Implementeringen görs succesivt. Vi börjar med de personer som har störst nytta av tekniken och är positiv. På så vis kan de sedan vara ett stöd för de som kommer efter. Vi ser möjlighet för fler personalgrupper att arbeta mobilt. Biståndshandläggare och familjehemsenheten är exempel på sådana. 3.3 Förslag till fortsatt arbete/utveckling av resultat Återstår något? Att NU-sjukvården gör det möjligt för konsumenter av NPÖ och MPÖ att ta del av deras information. Ser ni delar som kan behöva arbetas vidare med/utvecklas i nytt projekt eller verksamhet? Sjuksköterskorna vill även kunna koppla upp sig mobilt mot Pascal. Vi kommer att se över den möjligheten.

13 1.00 Utkast/Utgåva (13)15 Bilaga 1-1 MPÖ (Information från Tieto) Mobil Patientöversikt (MPÖ) är en applikation som hanterar Sammanhållen journalföring. MPÖ hämtar sin patientinformation via Nationell Patientöversikt, som i sin tur hämtar patientinformationen från de källsystem som är anslutna mot Nationell Patientöversikt. Den information som visas i MPÖ är åtkomstkontrollerad, vilket innebär att du endast kan ta del av information som du är behörig till. Åtkomstkontrollen tar hänsyn till behörigheten i det uppdrag du valt samt eventuella spärrar som finns för aktuell patient. MPÖ är certifierad av Inera och därmed en godkänd applikation för Sammanhållen journalföring.

14 1.00 Utkast/Utgåva (14)15 2 Administration 2.1 Mobil enhet MPÖ fungerar på mobila enheter (telefon och surfplatta) som: Kör Android (från version 4.0 och senare). Har micro USB-port. Har USB-stödet On-The-Go (OTG) Installation MPÖ levereras som en app (apk-fil) som installeras av användarens lokala support. Apk-filen tillhandahålls av Tieto. För att apk-filen ska kunna installeras måste Okända källor tillåtas på respektive mobil enhet detta beror på att appen inte laddas ned från Google Play. Det räcker att Okända källor är tillåtet under själva installationen det behöver inte vara tillåtet för att kunna använda MPÖ. För att MPÖ ska kunna använda kortläsaren (för att läsa av SITHS-kortet) måste appen Tactivo Manager vara installerad. Apk-filen för Tactivo Manager installeras av den lokala supporten och tillhandahålls av Tieto Kortläsare MPÖ används med kortläsaren Tactivo mini for Android från Precise Biometrics. Kortläsaren kan inhandlas via Tieto eller direkt från Precise Biometrics. 2.2 Användare De användare som ska använda MPÖ måste ha ett eget SITHS-kort. Kopplat till SITHS-kortet måste respektive användare ha ett så kallat medarbetaruppdrag i Ineras HSA-katalog med syftet Vård och behandling. Det är sedan respektive medarbetaruppdrag som avgör vilken information som är möjlig för visning. Varje MPÖ-användare måste vara registrerad i MPÖ:s bakomliggande identifieringstjänst, vilket görs genom att fylla i ett Excelark som Tieto tillhandahåller. 2.3 Logguppföljning MPÖ loggar enligt de krav som ställs i Patientdatalagen. De loggar som MPÖ genererar lagras i Ineras Nationella loggtjänst (samma som NPÖ använder). Det åligger användarnas verksamhet att göra uppföljning av dessa loggar enligt föreskrifterna i Patientdatalagen.

15 1.00 Utkast/Utgåva (15) Checklista Nedan finns en checklista för den administration som behövs för att komma igång med och köra MPÖ. Aktivitet JA/NEJ Mobila enheter Android 4.0 eller senare Har micro USB-port Har USB-stödet On-The-Go (OTG) Appen MPÖ installerad Appen Tactivo Manager installerad Kompatibel kortläsare finns Enheten har tillgång till Internet. Användare Har SITHS-kort Har medarbetaruppdrag i Ineras HSA-katalogen med syfte Vård och behandling Finns registrerade i Tietos identifieringstjänst (Excelark) Har tillräcklig kunskap om sammanhållen journalföring och Patientdatalagen Tieto Sweden Healthcare & Welfare AB Hjalmar Jacobson IT Architect

Slutrapport Mobil dokumentation med säker inloggning Götene och Lidköping

Slutrapport Mobil dokumentation med säker inloggning Götene och Lidköping 0.00 Utgåva (1)9 Dokumenttyp: Projektdokument Dokumentbeskrivning: Projekt: Projektnummer (enligt esamordnare) Slutrapport Mobil dokumentation med säker inloggning Götene och Lidköping Utfärdat av: Utf

Läs mer

Slutrapport Mobil hälso-och sjukvårdsdokumentation i Dals-Eds Kommun

Slutrapport Mobil hälso-och sjukvårdsdokumentation i Dals-Eds Kommun 0.00 Utgåva (1)7 Dokumenttyp: Projektdokument Dokumentbeskrivning: Projekt: Projektnummer (enligt esamordnare) Mobil hälso-och sjukvårdsdokumentation i Dals-Eds kommun Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1 Dokument nr: Version: Status: Sida: 1.00 Utkast/Utgåva (1)8 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektdokument Mobilt NPÖ Nummer för projekt Dokumentbeskrivning: Mobilt NPÖ - att använda Procapita mobilt

Läs mer

Slutrapport. Införande NPÖ för kommunerna i Västra Götaland. 1.00 Utgåva (1)8. Projektdokument 1405 Dokumentbeskrivning: Slutrapport Insatsområde NPÖ

Slutrapport. Införande NPÖ för kommunerna i Västra Götaland. 1.00 Utgåva (1)8. Projektdokument 1405 Dokumentbeskrivning: Slutrapport Insatsområde NPÖ 1.00 Utgåva (1)8 Dokumenttyp: Projekt: Projektdokument 1405 Dokumentbeskrivning: Slutrapport Insatsområde NPÖ Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: Carina Arvidsson, Karl Fors Slutrapport Införande

Läs mer

Slutrapport Synkronisering av uppgifter till HSA

Slutrapport Synkronisering av uppgifter till HSA 1.00 Slutlig (1)9 Dokumenttyp: Projekt: Projektdokument 1402-01-2 Dokumentbeskrivning: Slutrapport Säker roll och behörighet Synkronisering av uppgifter till HSA i Tidaholms kommun Utfärdat av: Utf datum:

Läs mer

Slutrapport Teknikprojekt mobilitet

Slutrapport Teknikprojekt mobilitet 0.00 Utgåva (1)8 Dokumenttyp: Projektdokument Dokumentbeskrivning: Projekt: Projektnummer (enligt esamordnare) Slutrapport Mobilitet Teknikprojekt i Strömstad och Tanum kommun Utfärdat av: Utf datum: Godkänt

Läs mer

Slutrapport Åtkomst mobil dokumentation

Slutrapport Åtkomst mobil dokumentation 1.10 Utgåva (1)6 Dokumenttyp: Projektdokument Dokumentbeskrivning: Projekt: Projektnummer (enligt esamordnare) Slutrapport Säker roll och behörighetsidentifikation Åtkomst mobil dokumentation Utfärdat

Läs mer

Slutrapport AD-inloggning med SITHS-kort

Slutrapport AD-inloggning med SITHS-kort 1.10 Utgåva (1)6 Dokumenttyp: Projektdokument Dokumentbeskrivning: Projekt: Projektnummer (enligt esamordnare) Slutrapport Säker roll och behörighetsidentifikation AD-inloggning med SITHS-kort Utfärdat

Läs mer

Slutrapport SSBTEK bättre beslutsunderlag för ekonomiskt bistånd

Slutrapport SSBTEK bättre beslutsunderlag för ekonomiskt bistånd 0.00 Utgåva (1)7 Dokumenttyp: Projektdokument Dokumentbeskrivning: Projekt: Projektnummer (enligt esamordnare) Slutrapport Insatsområde SSBTEK i Svenljunga kommun Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk

Läs mer

Nätverksträff. maj 2014 NPÖ, NATIONELL PATIENTÖVERSIKT

Nätverksträff. maj 2014 NPÖ, NATIONELL PATIENTÖVERSIKT Nätverksträff maj 2014 NPÖ, NATIONELL PATIENTÖVERSIKT Stimulansbidrag kommuner 5 målområden ehälsa E-tjänster för medborgarna Säker roll- och behörighetsidentifikation Övergång till digitala trygghetslarm

Läs mer

Nationell patientöversikt en lösning som ökar patientsäkerheten

Nationell patientöversikt en lösning som ökar patientsäkerheten NPÖ-guiden NPÖ Nationell Patientöversikt Nationell patientöversikt en lösning som ökar patientsäkerheten Den här guiden riktar sig till vårdgivare landsting, kommuner och privata vårdgivare som ska eller

Läs mer

Delprojektbeskrivning

Delprojektbeskrivning Dokument nr: Version: Status: Sida: 2.00 Utgåva (1)6 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektdokument etjänstekort Nummer för projekt Dokumentbeskrivning: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk

Läs mer

Slutrapport Säker lösning för mobil informationshantering

Slutrapport Säker lösning för mobil informationshantering 0.00 Utgåva (1)7 Dokumenttyp: Projektdokument Dokumentbeskrivning: Projekt: Projektnummer (enligt esamordnare) Slutrapport Mobilitet Säker lösning för mobil informationshantering i Alingsås kommun Utfärdat

Läs mer

Slutrapport Analys organistion och planering införande i Grästorps kommun

Slutrapport Analys organistion och planering införande i Grästorps kommun 0.00 Utgåva (1)6 Dokumenttyp: Projektdokument Dokumentbeskrivning: Projekt: Projektnummer (enligt esamordnare) Slutrapport Digitala trygghetslarm Grästorp Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum:

Läs mer

Information om NPÖ till vårdgivare och införandeansvariga

Information om NPÖ till vårdgivare och införandeansvariga Information om NPÖ till vårdgivare och införandeansvariga Innehåll Inledning Nationell patientöversikt Värdet av NPÖ Informationsmängder Gränssnitt Läsa och visa information Aktiviteter och anslutning

Läs mer

Delprojektbeskrivning

Delprojektbeskrivning Dokument nr: Version: Status: Sida: 1.00 (1)6 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektdokument etjänstekort 1402-01-4 Dokumentbeskrivning: Åtkomst mobil dokumentation Utfärdat av: Utf datum: Godkänt

Läs mer

Slutrapport Mobilitet Mobila tjänster

Slutrapport Mobilitet Mobila tjänster 1.00 Utgåva (1)9 Dokumenttyp: Projektdokument Dokumentbeskrivning: Projekt: Projektnummer (enligt esamordnare) Slutrapport Mobilitet Mobila tjänster i Göteborgs stad Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av

Läs mer

Vårdgivares anslutning till NPÖ Introduktion för Verksamhetschefer och Införandeansvariga 2015-12-15

Vårdgivares anslutning till NPÖ Introduktion för Verksamhetschefer och Införandeansvariga 2015-12-15 Vårdgivares anslutning till NPÖ Introduktion för Verksamhetschefer och Införandeansvariga 2015-12-15 Innehåll Inledning Introduktion till NPÖ Vad ser jag i NPÖ? Vad krävs för att använda NPÖ? Hur startar

Läs mer

Behovs- och riskanalys behörigheter i Procapita HSL

Behovs- och riskanalys behörigheter i Procapita HSL 190211 Behovs- och riskanalys behörigheter i Procapita HSL Verksamhetschef hälsooch sjukvård (HoS) Åtkomst vid kvalitetsarbete och klagomålshantering i syfte att säkerställa kvalité och patientsäkerhet

Läs mer

Mobil dokumentation i Dals Eds kommun ehälsa 2014: 1

Mobil dokumentation i Dals Eds kommun ehälsa 2014: 1 Dokument nr: Version: Status: Sida: (1)7 Mobil dokumentation i Dals Eds kommun ehälsa 2014: 1 Införa Mobil journal via Tietos koncept Lifecare Procapita Kristina Lignell, Carina Johansson, Kennet Sundström

Läs mer

NPÖ konsument över Internet/Kunskapsöversikt NPÖ. Lars Törnblom/ Marita OlssonNarving Sveriges kommuner och landsting

NPÖ konsument över Internet/Kunskapsöversikt NPÖ. Lars Törnblom/ Marita OlssonNarving Sveriges kommuner och landsting NPÖ konsument över Internet/Kunskapsöversikt NPÖ Lars Törnblom/ Marita OlssonNarving Sveriges kommuner och landsting Unika användare av NPÖ september 2012 (>10) Källa:Inera AB Örebro kommun Västra Götalandsregionen

Läs mer

Riktlinje för sammanhållen journalföring, nationell patientöversikt, NPÖ

Riktlinje för sammanhållen journalföring, nationell patientöversikt, NPÖ Diarienummer NHO-2014-0109.37 ALN-2014-0148. 37 Riktlinje för sammanhållen journalföring, nationell patientöversikt, NPÖ Dokumentnamn Riktlinje för sammanhållen journalföring, nationell patientöversikt,

Läs mer

Samtycke vid direktåtkomst till sammanhållen journalföring

Samtycke vid direktåtkomst till sammanhållen journalföring Instruktion Samtycke vid direktåtkomst till sammanhållen journalföring Version 4 2018-09-11 Riktlinjerna är upprättade av medicinskt ansvariga sjuksköterskor och medicinskt ansvariga för rehabilitering

Läs mer

Slutrapport Trygg Hemma med digital teknik går det att samordna?

Slutrapport Trygg Hemma med digital teknik går det att samordna? 0.03 Utgåva (1)7 Dokumenttyp: Projekt: Slutrapport 1401-13 Dokumentbeskrivning: Slutrapport etjänster Trygg Hemma med digital teknik -går det att samordna? Skaraborgskommuner Utfärdat av: Utf datum: Godkänt

Läs mer

Insatsområde Säker roll- och behörighetsidentifikation. ehälsa 2014 Västra Götaland

Insatsområde Säker roll- och behörighetsidentifikation. ehälsa 2014 Västra Götaland Insatsområde Säker roll- och behörighetsidentifikation ehälsa 2014 Västra Götaland Insatsområde Säker roll- och behörighetsidentifikation Agenda Mötet öppnas Presentation Föregående mötesanteckningar Information

Läs mer

Vårdgivares anslutning till NPÖ Introduktion för Verksamhetschefer och Införandeansvariga 2014-04-16

Vårdgivares anslutning till NPÖ Introduktion för Verksamhetschefer och Införandeansvariga 2014-04-16 Vårdgivares anslutning till NPÖ Introduktion för Verksamhetschefer och Införandeansvariga 2014-04-16 Innehåll Inledning Introduktion till NPÖ Vad ser jag i NPÖ? Vad krävs för att använda NPÖ? Hur startar

Läs mer

Slutrapport ORS SRS, återkoppling via läsplatta

Slutrapport ORS SRS, återkoppling via läsplatta 0.00 Utgåva (1)15 Dokumenttyp: Projektdokument Dokumentbeskrivning: Projekt: Projektnummer (enligt esamordnare) Slutrapport Insatsområde Projektnamn i värdkommun Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk

Läs mer

Nulägesanalys för <kommun> kring grundläggande förutsättningar verksamhet, brukare och personal.

Nulägesanalys för <kommun> kring grundläggande förutsättningar verksamhet, brukare och personal. Datum: 20XX-XX-XX Ärendetyp: Rapport Nulägesanalys för kring grundläggande förutsättningar verksamhet, brukare och personal. GRUNDLÄGGANDE TEKNIK Kommunikation Ansvarar kommunen för andra boende

Läs mer

Överenskommelse Kommunal ehälsa Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 Dnr: RFUL 2013/59

Överenskommelse Kommunal ehälsa Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 Dnr: RFUL 2013/59 Övergripande aktivitet Organisation för styrning och ledning Insats (vad)? Hur? När? Ansvar (vem)? Kostnad ehälsofrågorna ska förankras i strukturerna för styrning, ledning och samverkan som finns i länet;

Läs mer

Slutrapport Arbeta fram kravspecifikation för integrerat system för digital signering

Slutrapport Arbeta fram kravspecifikation för integrerat system för digital signering 1.00 Utgåva (1)9 Dokumentbeskrivning: Slutrapport Upprätta kravspecifikation Digital signering Godkänt för leverans av: Anmält till och datum Arbetsgruppen via mail juni 2016 SSVIT 2016-09-07 Slutrapport

Läs mer

Checklista. Konsumentinförande via Agent, Nationell Patientöversikt (NPÖ)

Checklista. Konsumentinförande via Agent, Nationell Patientöversikt (NPÖ) Checklista Konsumentinförande via gent, Nationell Patientöversikt (NPÖ) enast ändrad Innehåll 1. Inledning... 3 1.1 Målgrupp... 3 1.2 nsvarsfördelning... 3 2. Införande för agent... 4 2.1 Checklista: Förberedelser

Läs mer

Nationell Patientöversikt. - Beskrivning och tjänstespecifika villkor

Nationell Patientöversikt. - Beskrivning och tjänstespecifika villkor Nationell Patientöversikt - Beskrivning och tjänstespecifika Innehåll 1. Inledning... 2 2. Bakgrund... 2 3. Tjänstebeskrivning... 2 3.1 Tjänstens syfte och ändamål... 2 3.2 Anslutning till Nationella tjänsteplformen...

Läs mer

Sammanhållen journalföring

Sammanhållen journalföring SOCIALFÖRVALTNINGEN RIKTLINJE Annika Nilsson, annika.nilsson@kil.se 2016-06-28 Beslutad av SN 84 2016-08-31 Sammanhållen journalföring Via nationella e-tjänster, t.ex. NPÖ, Pascal eller Svevac Gäller för

Läs mer

Informationssäkerhet med logghantering och åtkomstkontroll av hälso- och sjukvårdsjournaler i Vodok och nationell patientöversikt (NPÖ)

Informationssäkerhet med logghantering och åtkomstkontroll av hälso- och sjukvårdsjournaler i Vodok och nationell patientöversikt (NPÖ) Riktlinjer för hälso- och sjukvård inom Stockholms stads särskilda boenden, dagverksamhet och daglig verksamhet Sida 0 (8) Vers. 2.0 Rev. 2018 Informationssäkerhet med logghantering och åtkomstkontroll

Läs mer

Rutin för loggkontroll och tilldelning av behörigheter i nationell patientöversikt (NPÖ) Rutinen gäller från fram till

Rutin för loggkontroll och tilldelning av behörigheter i nationell patientöversikt (NPÖ) Rutinen gäller från fram till 1(5) Socialförvaltningen Förvaltningens stab/kansli Iréne Eklöf, Medicinskt ansvarig sjuksköterska 0171-528 87 irene.eklof@habo.se Rutin för loggkontroll och tilldelning av behörigheter i nationell patientöversikt

Läs mer

Samtycke vid direktåtkomst till sammanhållen journalföring

Samtycke vid direktåtkomst till sammanhållen journalföring Riktlinjer Samtycke vid direktåtkomst till sammanhållen journalföring Version 3 2014-12-23 Riktlinjerna är upprättade av medicinskt ansvariga sjuksköterskor och medicinskt ansvariga för rehabilitering

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: PROJEKTBESKRIVNING... 1 Dokument nr: Version: Status: Sida: 1.00 Prel Utgåva (1)9 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektbeskrivning Dokumentbeskrivning: Underlag för beslut om stimulansmedel Mobilitet Mobila tjänster Utfärdat

Läs mer

Rutiner för granskning av loggar från verksamhetssystem och Nationell Patientöversikt (NPÖ)

Rutiner för granskning av loggar från verksamhetssystem och Nationell Patientöversikt (NPÖ) 1 Riktlinjer för hälso- och sjukvården Ansvarar för att riktlinjen blir känd: Respektive enhetschef Dokumentets namn: Granskning av loggar från verksamhetssystem och Nationell Patientöversikt Utfärdad

Läs mer

NPÖ Nationell patientöversikt

NPÖ Nationell patientöversikt NPÖ Nationell patientöversikt Rutinen gäller för legitimerad personal inom Individoch familjeomsorgen, Vård- och äldreförvaltningen, Sociala omsorgsförvaltningen i Borås Stad Rutin NPÖ 1 Ur Borås Stads

Läs mer

Slutrapport Digitala signeringslistor

Slutrapport Digitala signeringslistor 0.00 Utgåva (1)8 Dokumenttyp: Projektdokument Dokumentbeskrivning: Projekt: Projektnummer (enligt esamordnare) Slutrapport Mobilitet Digitala signeringslistor Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk

Läs mer

PDL medarbetaruppdrag vårdgivare vårdenhet Organisation verksamhetschef. NetID drivrutiner kortläsare operativ browser

PDL medarbetaruppdrag vårdgivare vårdenhet Organisation verksamhetschef. NetID drivrutiner kortläsare operativ browser NetID drivrutiner kortläsare operativ browser webinar Checklista dokument wiki avreglering Apotek e-dos PDL medarbetaruppdrag vårdgivare vårdenhet Organisation verksamhetschef HSA SITHS attribut autentisering

Läs mer

Nationell Patientöversikt (NPÖ) för en effektiv och säker vård inom vård- och omsorgsboende i Solna kommun

Nationell Patientöversikt (NPÖ) för en effektiv och säker vård inom vård- och omsorgsboende i Solna kommun SID 1 (10) Ansvarig för riktlinje Medicinskt ansvarig sjuksköterska NPÖ ansvarig Gäller från, rev 2015-08-14 Cecilia.linde cecilia.linde@solna.se Paulina Terävä paulina.terävä@solna.se Riktlinjer som gäller

Läs mer

Möjligheter med NPÖ. En beskrivning av det kommungemensamma arbetet med Nationell PatientÖversikt

Möjligheter med NPÖ. En beskrivning av det kommungemensamma arbetet med Nationell PatientÖversikt Möjligheter med NPÖ En beskrivning av det kommungemensamma arbetet med Nationell PatientÖversikt Karl Fors Länssamordnare VästKom Västsvenska kommunalförbundens samorganisation Agenda Presentation samordningsorganisation

Läs mer

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: Linn Wallér Odette Escobar

Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: Linn Wallér Odette Escobar Dokument nr: Version: Status: Sida: 1.00 Utkast/Utgåva (1)5 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektdokument Dokumentbeskrivning: Säker informationshantering ur ett verksamhetsperspektiv 110301 Utfärdat

Läs mer

Dokumenttyp. Namn på uppdraget

Dokumenttyp. Namn på uppdraget Uppdragsidé 1 (6) Uppdragsidé ehälsa 2013 Syftet med är att samla in idéer på uppdrag/projekt som stimulansbidraget för E-hälsa 2013 kan användas till. På så vis identifierar och definierar vi kommunernas

Läs mer

E-hälsa 6/5 9/5 2014 Nätverksträff Mora Falun Ssk hemsjukvård. Mona-Lisa Lundqvist Regional samordnare E-hälsa

E-hälsa 6/5 9/5 2014 Nätverksträff Mora Falun Ssk hemsjukvård. Mona-Lisa Lundqvist Regional samordnare E-hälsa E-hälsa 6/5 9/5 2014 Nätverksträff Mora Falun Ssk hemsjukvård Mona-Lisa Lundqvist Regional samordnare E-hälsa Vem är jag? 60 år, gift, 4 barn Bor i Gopshus utanför Mora där jag på fritiden driver ett vandrarhem

Läs mer

Projektdirektiv e-hälsa NPÖ

Projektdirektiv e-hälsa NPÖ 2.1 Utkast/Utgåva (1)15 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Pr oj ektdir ektiv eh älsa NPÖ 1405 Styr ande dok ument Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk datum: K ar l F or s, L änssamor dnar e, V

Läs mer

Inför 2015. Verksamhetsutveckling med stöd av IT

Inför 2015. Verksamhetsutveckling med stöd av IT Spridningskonferens Inför 2015 Verksamhetsutveckling med stöd av IT Kategorier - mål Gemensamma funktioner och tjänster E-hälsa E-skola/utbildning Möjlighet till stöd vid projektarbete Dialog om digitaliseringens

Läs mer

Projektdokument Namn på projekt Nummer för projekt Dokumentbeskrivning:

Projektdokument Namn på projekt Nummer för projekt Dokumentbeskrivning: Dokument nr: Version: Status: Sida: 1 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer:. 0 0 Utkast/Utgåva (1)10 Projektdokument Namn på projekt Nummer för projekt Dokumentbeskrivning: Tydligare beskrivning av dokumentets

Läs mer

1(10) Samordnad vårdplanering. Styrdokument

1(10) Samordnad vårdplanering. Styrdokument 1(10) Styrdokument 2(10) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-06-02 112 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad Upprättad 2012-11-27 Reviderad 2013-12-16,

Läs mer

Riktlinjer för dokumentation och informationshantering inom hälsooch sjukvårdens område i Nyköpings kommun

Riktlinjer för dokumentation och informationshantering inom hälsooch sjukvårdens område i Nyköpings kommun Riktlinjer utarbetade för: Vård och Omsorgsnämnden Kvalitetsområde: Hälso- och sjukvård Framtagen av ansvarig tjänsteman: Annika Jansson, Anna- Karin Tholerus Medicinskt ansvariga sjuksköterskor Giltig

Läs mer

Det föreslagna beslutet medför inga kända ekonomiska konsekvenser för kommunen.

Det föreslagna beslutet medför inga kända ekonomiska konsekvenser för kommunen. Tjänsteutlåtande Dnr SN/2017:502-700 2017-09-19 1/2 Handläggare Christina Aura 0152-29612 Elisabeth Karlsson 0152-29685 Loggkontroll 2018 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att: 1. Godkänna den

Läs mer

Slutrapport ORS SRS, återkoppling via läsplatta

Slutrapport ORS SRS, återkoppling via läsplatta 0.00 Utgåva (1)12 Dokumenttyp: Projektdokument Dokumentbeskrivning: Projekt: Projektnummer (enligt esamordnare) Slutrapport Insatsområde Projektnamn i värdkommun Utfärdat av: Utf datum: Godkänt av : Godk

Läs mer

Logghantering för hälso- och sjukvårdsjournaler

Logghantering för hälso- och sjukvårdsjournaler Sida 1 (7) 2013-09-19 Logghantering för hälso- och sjukvårdsjournaler Övergripande riktlinjer för kontroll av åtkomst av hälso- och sjukvårdsjournaler i Stockholms stads verksamhetssystem. Dessa riktlinjer

Läs mer

Arbeta fram kravspecifikation för integrerat system för digital signering.

Arbeta fram kravspecifikation för integrerat system för digital signering. Dokument nr : Version: Status: Sida: Beslutad av gruppen 2015-12-17 1.00 Utgåva (1)5 Dokumentbeskrivning: Uppdragsbeskrivning Digitala signeringslistor att upprätta en kravspecifikation Uppdragsbeskrivning

Läs mer

Lyckade införanden av patientöversikter - och effekterna när man inte lyckas

Lyckade införanden av patientöversikter - och effekterna när man inte lyckas Lyckade införanden av patientöversikter - och effekterna när man inte lyckas Marie-Louise Forsberg Fransson Biträdande kommundirektör och socialchef Ljusnarsberg Torbjörn Bergvall Verksamhetsutvecklare

Läs mer

RIKTLINJE NATIONELLA PATIENT ÖVERSIKTEN (NPÖ)

RIKTLINJE NATIONELLA PATIENT ÖVERSIKTEN (NPÖ) STYRDOKUMENT RIKTLINJE NATIONELLA PATIENT ÖVERSIKTEN (NPÖ) 2017-2018 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Riktlinje Riktlinje Nationella Patient 2017-01-23 KS 17 KS

Läs mer

Juridiska frågor och svar om försäkringsmedicinska utredningar rörande personuppgiftsbehandling och dokumentation

Juridiska frågor och svar om försäkringsmedicinska utredningar rörande personuppgiftsbehandling och dokumentation Jonas Dahl Manolis Nymark Pål Resare Anna Östbom Juridiska frågor och svar om försäkringsmedicinska utredningar rörande personuppgiftsbehandling och dokumentation Denna promemoria innehåller frågor och

Läs mer

SAMTYCKE TILL INFORMATIONSÖVERFÖRING

SAMTYCKE TILL INFORMATIONSÖVERFÖRING SAMTYCKE TILL INFORMATIONSÖVERFÖRING RIKTLINJE GÄLLANDE SAMTYCKE TILL INFORMATIONSÖVERFÖRING, SAMMANHÅLLEN JOURNALFÖRING (NPÖ) SAMT MEDVERKAN I NATIONELLA KVALITETSREGISTER KARLSTADS KOMMUN Beslutad i:

Läs mer

Hur får vi fart på informationsutbytet i vård och omsorg?

Hur får vi fart på informationsutbytet i vård och omsorg? Hur får vi fart på informationsutbytet i vård och omsorg? 2017-10-03 Huvudmoderatorer: Sofie Zetterström, vice vd Inera Patrik Sundström, programansvarig e-hälsa SKL Agenda förmiddagen Inledning Sofie

Läs mer

KommITS Stockholm 5-7 November

KommITS Stockholm 5-7 November Public KommITS Stockholm 5-7 November Sebastian Lewenhaupt Tieto Corporation Sales Manager Tieto, Healthcare & Welfare Scandinavia sebastian.lewenhaupt@tieto.com Public 2 Tieto Corporation 2013-10-14 Public

Läs mer

Förslag Regionalt program ehälsa 2014-2018. Margareta Hansson, Regionförbundet Örebro Ulrika Landström, Örebro läns landsting

Förslag Regionalt program ehälsa 2014-2018. Margareta Hansson, Regionförbundet Örebro Ulrika Landström, Örebro läns landsting Förslag Regionalt program ehälsa 2014-2018 Margareta Hansson, Regionförbundet Örebro Ulrika Landström, Örebro läns landsting 1 Bakgrund Regionalt program för ehälsa 2010 Baserade sig på: Den nationella

Läs mer

Rutin för kontroll av loggar

Rutin för kontroll av loggar 1(6) SOCIALFÖRVALTNINGEN Beslutsdatum: 140630 Gäller från och med: 150301 Beslutad av (namn och titel): Framtagen av (namn och titel): Reviderad av (namn och titel): Reviderad den: Amelie Gustavsson, Maria

Läs mer

Checklista. För åtkomst till Svevac

Checklista. För åtkomst till Svevac Checklista För åtkomst till Svevac Innehållsförteckning 1 Inledning 2 2 Inloggning/autentisering i Svevac 2 3 Målet sammanhållen vaccinationsinformation 3 4 Säkerhetstjänsten 3 5 Detta är HSA 3 6 Detta

Läs mer

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Beslut Diarienr 2014-05-07 586-2013 Omsorgsnämnden Trollhättans stad 461 83 Trollhättan Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Datainspektionens beslut

Läs mer

Intraservice. Mobil arbetsplats. För legitimerade medarbetare i hemsjukvården

Intraservice. Mobil arbetsplats. För legitimerade medarbetare i hemsjukvården Intraservice Mobil arbetsplats För legitimerade medarbetare i hemsjukvården Mobil arbetsplats hemsjukvården Paketet mobil arbetsplats för hemsjukvården är en första leverans från projektet Mobila Arbetssätt

Läs mer

Tillvägagångssätt. RUTIN Dokumentnamn Rutin för inhämtande av samtycke i sammanhållen journalföring samt användning av NPÖ RIKTLINJE

Tillvägagångssätt. RUTIN Dokumentnamn Rutin för inhämtande av samtycke i sammanhållen journalföring samt användning av NPÖ RIKTLINJE RIKTLINJE RUTIN Dokumentnamn Rutin för inhämtande av samtycke i sammanhållen journalföring samt användning av NPÖ HEMVÅRDS- Framtagen av: Thomas Wollentz och Eva- Karin Stenberg Godkänd av: Gäller from:

Läs mer

Olika former av metodstöd

Olika former av metodstöd 5 Kapitel Olika former av metodstöd Processkartläggning är en viktig del av arbetet med verksamhetsutveckling för att bland annat definiera nuläget i den arbetsprocess som är tänkt att förändras. Samstämmighet

Läs mer

Riktlinje för informationshantering och journalföring

Riktlinje för informationshantering och journalföring RIKTLINJER HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Sid 1 (5) Riktlinje för informationshantering och journalföring Nedanstående lagar, förordningar föreskrifter och allmänna råd ligger till grund för omvårdnadsdokumentationen.

Läs mer

Informationssäkerhet i patientjournalen

Informationssäkerhet i patientjournalen RIKTLINJER FÖR Informationssäkerhet i patientjournalen Antaget av Vård- och omsorgsnämnden Antaget 2019-04-02 Giltighetstid 2023-04-02 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Håbo kommuns styrdokumentshierarki

Läs mer

Vägledning för implementering av AD-inloggning med SITHS-kort

Vägledning för implementering av AD-inloggning med SITHS-kort Vägledning för implementering av AD-inloggning med SITHS-kort Projektledare: Jonas Zabel, e-post: jonas.zabel@skovde.se Version 1.1 Inledning Skövde kommun har varit värdkommun för projektet; AD-inloggning

Läs mer

Tre alternativa patientöversikter för ökad valfrihet. Inera berättar tillsammans med Tieto och Cambio.

Tre alternativa patientöversikter för ökad valfrihet. Inera berättar tillsammans med Tieto och Cambio. Tre alternativa patientöversikter för ökad valfrihet. Inera berättar tillsammans med Tieto och Cambio. Andreas Mårtensson - Inera Jon Durefelt - Tieto Viktor Jernelöv - Cambio Du kan nu välja väg till

Läs mer

Intressent- och behovskarta

Intressent- och behovskarta Dokument nr: Version: Status: Sida: 1 Utgåva (0)6 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Leveransrapport ehälsa/mobilitet 1403 Dokumentbeskrivning: Intressent- och behovskarta Utfärdat av: Utf datum: Godkänt

Läs mer

Samlat mobilt IT-stöd inom vård och omsorg

Samlat mobilt IT-stöd inom vård och omsorg Dokument nr: Version: Status: Sida: 1.0 Utkast/Utgåva (1)13 Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektdokument Samlat mobilt IT-stöd Nummer för projekt Dokumentbeskrivning: Projektbeskrivning Samlat

Läs mer

Riktlinjer för informationshantering och journalföring i hälsooch sjukvården i särskilt boende i Järfälla kommun.

Riktlinjer för informationshantering och journalföring i hälsooch sjukvården i särskilt boende i Järfälla kommun. 2008-08-15 1 (6) Reviderad 2010-04-21 Riktlinjer för informationshantering och journalföring i hälsooch sjukvården i särskilt boende i Järfälla kommun. Nedanstående lagar, förordningar allmänna råd ligger

Läs mer

Projektplan. Ersätta fax av epikriser med NPÖ. Projektplanen godkänns: Namnförtydligande Koncernkontoret. Namnförtydligande Fyrbodals Kommunalförbund

Projektplan. Ersätta fax av epikriser med NPÖ. Projektplanen godkänns: Namnförtydligande Koncernkontoret. Namnförtydligande Fyrbodals Kommunalförbund Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen 0.4 Utkast 1 (11) Projektplan Utfärdat av: Utf. datum: Godkänt av: Godk. datum: S Torstensson/G Augustsson 2016-12-16

Läs mer

Rutiner för granskning av loggar från verksamhetssystem och Nationell Patientöversikt (NPÖ)

Rutiner för granskning av loggar från verksamhetssystem och Nationell Patientöversikt (NPÖ) Rutiner för granskning av loggar från verksamhetssystem och Nationell Patientöversikt (NPÖ) Rutiner för granskning av loggar från verksamhetssystem och Nationell Patientöversikt (NPÖ) Ansvar för informationssäkerhet

Läs mer

Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 ( )

Genomförandeplan för regional utveckling i samverkan inom ehälsa 2013 ( ) Övergripande aktivitet Organisation för styrning och ledning Insats (vad)? Hur? När? Ansvar (vem)? Kostnad Att förankra frågorna i strukturen för styrning, ledning och samverkan som finns i länet. Se bifogad

Läs mer

Rutin för loggning av HSL-journaler samt NPÖ

Rutin för loggning av HSL-journaler samt NPÖ Rutin för loggning av HSL-journaler samt NPÖ Enligt patientdatalagen 4 kap 3,skall vårdgivare göra systematiska och återkommande kontroller av om någon obehörigen kommer åt sådana uppgifter om patienter

Läs mer

Kommunal e-hälsa inom Socialtjänsten

Kommunal e-hälsa inom Socialtjänsten SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Styrelsen 2013-03-14 Sida 11 (19) 6 Kommunal e-hälsa inom Socialtjänsten Sveriges kommuner och landsting har ingått ett antal överenskommelser med regeringen, vilka

Läs mer

Slutrapport Distansmöte IFO

Slutrapport Distansmöte IFO 1.00 Utgåva (1)5 Dokumentbeskrivning: Slutrapport Distansmöte IFO Godkänt för leverans av: Godkänt av och datum Ann-Charlotte Klarén SSVIT 2016-09-07 Slutrapport Distansmöte IFO 1.00 Utgåva (2)5 Innehållsförteckning

Läs mer

Nationell Patientöversikt NPÖ. Anders Namn, arbetsplats, Jacobsson, datum IT-arkitekt, IT-centrum, 2012-02-02

Nationell Patientöversikt NPÖ. Anders Namn, arbetsplats, Jacobsson, datum IT-arkitekt, IT-centrum, 2012-02-02 NPÖ NPÖ ur ett användningsperspektiv Sammanhållen journalföring enligt Patientdatalagen Informationsåtkomst över vårdgivargränser Patientens samtycke krävs vid åtkomst Nationell, regional och lokal patientöversikt

Läs mer

Projektplan. Förstärkt läkartillgång i ordinärt boende Verksamhetsår: 2008-2009. Upprättad

Projektplan. Förstärkt läkartillgång i ordinärt boende Verksamhetsår: 2008-2009. Upprättad Projektplan Förstärkt läkartillgång i ordinärt boende 071128 förstärkt läkartillgång i ordinärt boende.doc Upprättad Ansvarig: Projektledare Bertil Siöström Förvaltning: Malmö stad, Kirsebergs stadsdelsförvaltning

Läs mer

Analys av processen för kommunalisering av hälso- och sjukvård i ordinärt boende

Analys av processen för kommunalisering av hälso- och sjukvård i ordinärt boende 2014-06-27 Analys av processen för kommunalisering av hälso- och sjukvård i ordinärt boende Vid möte med politiska styrgruppen den 10 december 2012 gavs projektledarna i uppdrag att i en kort rapport beskriva

Läs mer

Läkarsekreterarforum 2012

Läkarsekreterarforum 2012 Patientdatalagen, journaler på nätet, sociala medier lagar och regler Läkarsekreterarforum 2012 Jens Larsson, 0706-110179 Jens Larsson, Chefsjurist Tryckfrihetsförordningen 1766 Jens Larsson, Chefsjurist

Läs mer

Hemsjukvård i Hjo kommun

Hemsjukvård i Hjo kommun Hemsjukvård i Hjo kommun Kommunal hälso- och sjukvård Kommunal hälso- och sjukvård/hemsjukvård är till för dig som bor i en särskild boendeform eller i bostad med särskild service vistas på en biståndsbedömd

Läs mer

Delprojektplan. Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar

Delprojektplan. Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar P R O J E K T N A M N U T G Å V A D A T U M D I A R I E N R Delprojektplan Vårdplanering med hjälp av tekniska lösningar Syfte: Skapa möjligheten att använda tekniska lösningar som ett komplement vid vårdplaneringar

Läs mer

Landstingets ledningskontor. Verksamhetsnytta med Nationell patientöversikt - NPÖ Britt Ehrs, projektledare, Landstinget i Uppsala län

Landstingets ledningskontor. Verksamhetsnytta med Nationell patientöversikt - NPÖ Britt Ehrs, projektledare, Landstinget i Uppsala län Verksamhetsnytta med Nationell patientöversikt - NPÖ Britt Ehrs, projektledare, Landstinget i Uppsala län Bakgrund Agenda Sammanhållen journalföring Vad är NPÖ Vilka är anslutna? Vad krävs för att få/kunna

Läs mer

Uppdragsidé ehälsa 2013

Uppdragsidé ehälsa 2013 Uppdragsidé 1 (6) Uppdragsidé ehälsa 2013 Syftet med är att samla in idéer på uppdrag/projekt som stimulansbidraget för E-hälsa 2013 kan användas till. På så vis identifierar och definierar vi kommunernas

Läs mer

MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård

MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård Örkelljunga kommun Socialförvaltningen MAS Kvalitets HANDBOK för god och säker vård Anvisning Loggkontroll Dokumentansvarig (MAS) Styrdokument Lag/föreskrift/råd: Lag (1993:387) om stöd och service till

Läs mer

INFORMATION OM LÄMNAT SAMTYCKE

INFORMATION OM LÄMNAT SAMTYCKE INFORMATION OM LÄMNAT SAMTYCKE Reglering Informationshantering och journalföring inom vård och omsorg regleras i Patientdatalagen, Offentlighets- och sekretesslagen, Patientsäkerhetslagen, Hälso- och sjukvårdslagen,

Läs mer

Informationshantering och journalföring. nya krav på informationssäkerhet i vården

Informationshantering och journalföring. nya krav på informationssäkerhet i vården Informationshantering och journalföring nya krav på informationssäkerhet i vården Sammanhållen journalföring! Förklaring av symbolerna Patient Verksamhetschef Hälso- och sjukvårdspersonal samt övriga befattningshavare

Läs mer

Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen

Gemensam IT samordningsfunktion 49 kommuner i Västra Götaland och Västra Götalandsregionen Välkommen till informations- och erfarenhetsträff om att ersätta fax av epikriser/slutanteckning med NPÖ Hållpunkter GITS 1. Inledning bakgrund till projektet 2. Effekt direkt i NU-sjukvården 3. Erfarenheter

Läs mer

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Beslut Diarienr 2014-05-07 572-2013 Socialnämnden Emmaboda kommun Socialförvaltningen Box 54 361 21 Emmaboda Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård

Läs mer

Dokumenttyp. Namn på uppdraget. Det mobila kontoret åtkomst till dokumentation inom kommunens vård och omsorg

Dokumenttyp. Namn på uppdraget. Det mobila kontoret åtkomst till dokumentation inom kommunens vård och omsorg Uppdragsidé 1 (5) dokumentation inom ens vård och Innehåll 1. Mål...2 1.1 Bakgrund och uppdragsidé...2 1.2 Avgränsningar...4 2. Kompetensbehov...4 3. Intressenter...4 4. Risker...4 Uppdragsidé 2 (5) dokumentation

Läs mer

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård

Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso- och sjukvård Beslut Diarienr 2014-05-07 580-2013 Vård- och omsorgsnämnden Lunds kommun Vård- och omsorgsförvaltningen Box 41 221 00 Lund Beslut efter tillsyn behörighetsstyrning och loggkontroll inom kommunal hälso-

Läs mer

Riktlinjer för logghantering, kontroll och åtkomst enligt Patientdatalagen (PDL) och SOSFS 2008:14 (Vodok och NPÖ)

Riktlinjer för logghantering, kontroll och åtkomst enligt Patientdatalagen (PDL) och SOSFS 2008:14 (Vodok och NPÖ) Äldreförvaltningen Uppföljning och inspektion Riktlinjer Sida 1 (8) 2016-05-19 kontroll och åtkomst enligt Stadsgemensamma riktlinjer för logghantering och kontroll av åtkomst av hälso- och sjukvårdsjournaler

Läs mer

RIKTLINJE FÖR JOURNALSYSTEM LOGGKONTROLLER I PROCAPITA

RIKTLINJE FÖR JOURNALSYSTEM LOGGKONTROLLER I PROCAPITA 2014-03-14 1 (7) RIKTLINJE FÖR JOURNALSYSTEM LOGGKONTROLLER I PROCAPITA Riktlinjen är ett komplement till den policy som finns kring it-säkerhet i Höganäs kommun. Riktlinjen beskriver hur ansvarsfördelningen

Läs mer

Projektbeskrivning Implementation av IT-stöd för Samordnad vårdplanering

Projektbeskrivning Implementation av IT-stöd för Samordnad vårdplanering Dokument nr: Version: Status: S i d a : 1,0 Utgåva Dokumenttyp: Projekt: Projektnummer: Projektdokument IT-stöd för samordnad vårdplanering Implementation i ReKo Sjuhärad av IT-stöd för samordnad vårdplanering

Läs mer