Journalistikens förutsättningar i en digital värld

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Journalistikens förutsättningar i en digital värld"

Transkript

1 Journalistikens förutsättningar i en digital värld

2 Det senaste året har många medieföretag varslat anställda och skurit ned i sina verksamheter. Samtidigt konsumerar allt fler journalistik på en mängd olika plattformar. Det är inte journalistiken som är i kris: det är affärsmodellernas kris. På en allt mer digitaliserad marknad fungerar inte de gamla affärsmodellerna som bygger på annonser och prenumerationer. Den professionella journalistiken står inför större utmaningar än någonsin tidigare. Världen över försöker medieägare att finna affärsmodeller som gör det möjligt att upprätthålla redaktionell kapacitet. Förhoppningarna på en ny fungerande intäktskälla i de digitala plattformarna är stora, men det finns inte mycket som talar för att de ska infrias fullt ut. Inte sällan uppstår kulturkrockar när ekonomiskt skolade beslutsfattare ska diskutera grunderna för affärsmodeller med oss journalister. Det känns inte alltid som om vi talar samma språk. Och för att vi ska nå fram gäller det att vi gör just det. Det globala revisionsföretaget Ernst & Young gjorde 2009 en intressant undersökning. Frågeställningen handlade om hur lågkonjunkturer påverkat företag världen över och hur de som överlevde hanterade situationen. Tusentals entreprenörer bidrog med sina erfarenheter och över 400 unika slutsatser kunde sammanfattas i följande åtta huvudteser: De medieföretag som tar dessa slutsatser till sig lär ha större förutsättningar att överleva. Många av slutsatserna ovan kan lätt avfärdas som floskler inom företagsekonomiskt tänkande. Men de kan likaväl fyllas med den unika erfarenhet som vi journalister har. Om inte annat kan det vara ett sätt att tala samma språk som de som äger besluten.

3 Journalistförbundet har till uppgift att tillvarata sina medlemmars fackliga, ekonomiska, sociala och ideella intressen samt verka för en god yrkesetik. Detta är förbundets ändamål, enligt de stadgar som styr verksamheten. Men vad betyder det om man ser framåt? Hur kan befintliga medier överleva? Hur kan nya medier få möjlighet att utvecklas? Vilka krav ställer det på framtidens journalister? Med dessa perspektiv i ryggen samlade Journalistförbundet 170 företrädare för en framtidskonferens i Nynäshamn den november Syftet var att släppa fram den innovationskraft som finns i förbundets klubbar, sektioner och distrikt och tillsammans diskutera framtidens utmaningar för journalistiken. Förbundsföreträdare från hela landet deltog i workshops där en mängd idéer och uppslag diskuterades. Vi har sammanfattat de tydligaste inriktningarna från diskussionerna. Inte oväntat leder en del spår till ytterligare frågor som blir grund för vårt fortsatta arbete med hur vi tillsammans möter framtidens utmaningar. Men vi börjar med Journalistförbundets bild av hur journalister och medieägare kan förhålla sig till journalistikens förutsättningar i en digital värld. Journalistförbundets styrelse februari 2013

4 Konsumenten är #1 Mediebranschen måste bli bättre på att sätta konsumentens behov i fokus. Traditionellt sett har mediebranschen själv satt normen för vad mediekonsumenter behöver. Det görs ett journalistiskt urval på redaktionerna som sedan blir artiklar i en tidning, inslag i radio, program i tv. Eftersom tillräckligt många prenumererade på tidningen var det i en annan tid också en bra affärsidé. lyssnare och tittare bryr sig inte om tablåer. Mediekonsumenter skräddarsyr i olika hög grad sina flöden utifrån egna specifika intressen. De gör i högre utsträckning ett eget urval av vad de vill läsa, lyssna till och titta på. Här finns stora möjligheter för mediebranschen, förutsatt att den erbjuder produkter som möter konsumenternas behov och som konsumenterna är beredda att betala för. Det låter som ett enkelt recept. Samtidigt kommer branschen som helhet inte framåt och nya intäkter lyser med sin frånvaro. Varför? Vi tror att allt för många medieföretag inte ser konsumenten bakom gamla, dysfunktionella affärsmodeller. Identifiera behoven En ökad interaktivitet och kommunikation mellan journalister och läsare, tittare, lyssnare är nödvändig. Att erbjuda delaktighet för publiken kan vara en viktig byggsten i att bygga upp förtroende och förståelse för journalistiken. Framför allt skulle en utökad dialog med mediekonsumenter kunna hjälpa till att identifiera deras behov vad gäller medier och journalistik. Ett sätt att identifiera behov är att tänka bortom produkt och konsument. Tänk istället på vilket jobb som behöver göras. 1 Teorin går ut på att en mediekonsument har ett antal aktiviteter som hen vill eller måste genomföra under en dag. På bussen till jobbet finns det 20 minuter över till mediekonsumtion via den smarta telefonen. Vad väljer konsumenten? Facebook eller Svenska Dagbladet? Twitter eller SVT? 1. The Nieman Foundation for Journalism lanserade i höstas teorin jobs-to-be-done. Nieman Reports: Be the disruptor, Fall 2012, vol. 66, no. 3.

5 Valet beror naturligtvis till stor del på konsumentens egna preferenser. Men det går inte att komma ifrån att många mediekonsumenter väljer sociala medier snarare än traditionella medier. Knappt 4,9 miljoner svenskar använder Facebook och de spenderar i genomsnitt 75 minuter per dag på Facebook. 2 Uppenbarligen gillar många att uppdatera sig om vad som händer i omvärlden och att kunna diskutera det med andra. Dagens journalister och mediehus har sällan vare sig tid eller resurser att diskutera journalistik med sina läsare, tittare och lyssnare. Vi tror att medieägarna måste prioritera om och ta chansen att utöka dialogen med den publik vi vill sälja vår journalistik till. Då kan vi lättare identifiera behoven. Journalistik och demokrati Journalistisk bevakning av alla som utövar någon typ av makt i samhället är nödvändig i en demokrati. För att den granskande funktionen i journalistiken ska vara trovärdig är pressfrihet och yttrandefrihet självklara grundförutsättningar. På senare år har misstroendet mot journalister till synes ökat markant i kommentarsfält och internetforum. Det är naturligtvis är nödvändigt att ifrågasätta och kritisera enskild journalistik det är en del av ett öppet samhälle. Men när journalistikens grundläggande funktion allt oftare ifrågasätts bör varje demokratiskt sinnad medborgare vara på sin vakt. Det är inte mindre journalistik samhället behöver just nu, tvärtom. Ett förändrat presstöd Det nuvarande presstödet har kritiserats och röster höjs för att finna ett bättre fram finns bland annat ett omställningsstöd för att tidningar bättre ska klara av omställningen till digital produktion. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth har dock gjort klart att hon är tveksam till en sådan konstruktion. Den nuvarande presstödskommitténs förslag presenteras senast 31 augusti Sweden s largest Facebook study, Gothenburg Research Institute rapport 2012:3.

6 Att ersätta dagens presstöd med ett brett demokratistöd, med mål och medel för att stärka redaktionellt arbete, kan vara något för presstödskommittén att ta fasta på. Ett demokratistöd som ger medieföretag möjligheter att satsa resurser på granskande journalistik skulle troligtvis också ha större chans att nå acceptans hos allmänheten. klamskatten och tidningsmomsen. Det är enkla insatser från politiskt håll, med redan demokratiskt fattade beslut, som skulle tydliggöra att även regering och riksdag värnar journalistikens framtid. Ökat samarbete För att hitta nya vägar till lönsamma affärsmodeller är ett ökat samarbete en nödvändighet. Det måste ske på flera olika plan och konstellationer. Till att börja med bör samarbetet internt inom olika medieföretag förbättras. Många journalistklubbar vittnar om att de sällan är delaktiga när nya tjänster och produkter ska utvecklas. Ett tydligare samarbete mellan företagsledning och journalistklubben kring utvecklingsprojekt skulle ge en tydlig förankring och förståelse för vad företaget vill. Det skulle skapa en lagkänsla och delaktighet som båda parter skulle tjäna på. Journalistklubbar kan också öka sitt befintliga utbyte av erfarenheter om nya arbetssätt, spännande projekt och innovativa produkter. - samman för att erbjuda en tjänst där pendlare via mobilen kan anmäla förseningar. 3 Andra resenärer kan sedan enkelt se var i närområdet det råder förseningar i kollektivtrafiken. Men samarbete kan naturligtvis också ske med företag som inte är en del av mediebranschen. Vilka innovationer finns det i andra branscher som medieföretag skulle kunna dra nytta av? 3 Väntekartan är ett samarbete mellan Svenska Dagbladet, Upsala Nya Tidning, Norrköpings Tidningar, Östgöta-Correspondenten och Helsingborgs Dagblad.

7 Kompetensutveckling Under en strukturomvandling är kompetensutveckling av befintlig personal kanske viktigare än någonsin. Utbildning i nya tekniklösningar och digital strategi känns som ett måste för de flesta som arbetar i dagens mediebransch. Tyvärr är de journalistklubbar som rapporterar om någon organiserad kompetensutveckling på dessa områden lätträknade. Här måste medieföretagen erbjuda sina anställda journalister en kompetensutveckling värd namnet. Det behövs också en kontinuerlig kompetensutveckling kring olika delar i den journalistiken från andra typer av informationsspridning. Att medieföretagen följer de etiska publicitets- och yrkesreglerna är viktigare än någonsin för att journalistiken ska kunna vinna förtroende hos mediekonsumenterna. et på att samarbeta i frågan om kompetensutveckling. Ett sätt att få igång diskussionerna lokalt på företagen är att starta gemensamma kompetensutvecklingsråd. Kvalitetscertifiering Kvaliteten i det journalistiska urvalet, i de arbetsmetoder som används och det etiska ramverket är alla viktiga värdegrunder i den journalistiska processen. Att vara transparent gentemot publiken i dessa delar skulle kunna öka förståelsen för vad journalistik är och vilket värde den har i form av fördjupning och kritisk granskning. Inom mediebranschen tas det ofta för givet att alla medborgare skriver under på värdet av journalistik. Det är ett farligt antagande. Är antagandet fel rycks hela grunden bort för att journalistik går att sälja. I en tid där journalister tyvärr fått vänja sig vid hot och misskrediteringar är det dags att mediebranschen tydligare står upp för det journalistiska uppdraget. Ett samarbete inom mediebranschen för en gemensam kvalitetscertifiering av medieföretag och deras produkter skulle kunna fungera som en garant för pålitlighet och trovärdighet. Det skulle skapa en plattform för att förklara det journalistiska uppdraget och öppna för en ökad förståelse av journalistikens värde i ett demokratiskt samhälle.

8 Hur tar vi betalt? Affärsmodellerna krisar och mediebranschen har inte lyckats hitta fram till hållbara digitala intäktsvägar. Många medieföretag lever på att generera klick och besök för att enligt pappersaffärsmodell kunna visa upp stora räckviddstal för betalande annonsörer. Det är en återvändsgränd. ske är den mest kända. Men de flesta medieföretag avvaktar och försöker analysera hur det egentligen kommer att gå för svenska och internationella konkurrenters och kollegors betallösningar. Tyvärr verkar de flesta medieföretag fortfarande ha pappersaffärsmodellens räckviddstänk i bakhuvudet när de gör analysen. Effekten blir att många väljer att rata betallösningen eftersom det leder till färre besökare, vilket enligt samma logik skulle innebära lägre annonsintäkter. Det är förvånande är att inte fler medieföretag åtminstone testar att ta betalt för sitt digitala innehåll. Det behöver inte handla om en betallösning för hela webbeditionen. Varför inte testa med avgränsade delar av innehållet? Varför inte bryta ut resurser från den befintliga affären och ge dem möjligheter att testa en ny affär? En möjlig väg, åtminstone för avgränsade projekt, skulle kunna vara crowdfunding: Så här tänker vi oss att göra journalistik betala en liten summa så stödjer du den satsningen. Våga satsa! Flera av förbundets journalistklubbar rapporterar att många försök till nya satsningar som genomförs på många medieföretag ges allt för lite tid och resurser. Det verkar som att tilliten till nya projekt redan från början är låg, vilket i praktiken dödförklarar satsningen i samma ögonblick som den sjösätts. Här måste medieägare visa en större uthållighet och ge nya satsningar en ärlig chans. Det är förståeligt att många medieföretag känner sig stressade av den övergripande strukturomvandlingen i mediebranschen. Men utan satsningar på kompetensutveckling, produkter och tjänster kommer nya intäkter och affärsmodeller bli svåra, för att inte säga omöjliga, att hitta. De stora mediekoncer-

9 nerna redovisade vinster för 100-tals miljoner kronor så sent som Under 2013 är det upp till bevis. Nu är det dags för de stora mediekoncernerna att våga satsa på journalistiken och visa vägen för resten av mediebranschen!

Medier i Sverige. En faktasamling

Medier i Sverige. En faktasamling Medier i Sverige En faktasamling Medier som tar ansvar TU Medier i Sverige är sedan 1898 de fria mediehusens branschorganisation. I dag representerar vi huvuddelen av landets mediehus, som ger ut nyheter

Läs mer

Därför finns vi Journalistförbundet är både ett yrkesförbund och ett fackförbund.

Därför finns vi Journalistförbundet är både ett yrkesförbund och ett fackförbund. Idéprogram Därför finns vi Journalistförbundet är både ett yrkesförbund och ett fackförbund. Journalistförbundet ska som fackförbund ta tillvara sina medlemmars fackliga, ekonomiska och sociala intressen

Läs mer

Med vänlig hälsning din förbundsstyrelse.

Med vänlig hälsning din förbundsstyrelse. Till dig som deltar på Journalistförbundets framtidskonferens. Det här vill vi att du ska läsa. Med vänlig hälsning din förbundsstyrelse. Den prisbelönte reportern Nick Davies, som med klassisk undersökande

Läs mer

Journalistförbundet är både ett yrkesförbund och ett fackförbund.

Journalistförbundet är både ett yrkesförbund och ett fackförbund. Förslag Idéprogram Meningen med föreningen Journalistförbundet är både ett yrkesförbund och ett fackförbund. Journalistförbundet ska som fackförbund ta tillvara sina medlemmars fackliga, ekonomiska och

Läs mer

Yttrande angående SOU 2016:80 En gränsöverskridande mediepolitik För upplysning, engagemang och ansvar

Yttrande angående SOU 2016:80 En gränsöverskridande mediepolitik För upplysning, engagemang och ansvar 2017-02-08 Ku 2016:80 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande angående SOU 2016:80 En gränsöverskridande mediepolitik För upplysning, engagemang och ansvar Vi är inte utpekade som remissinstans men

Läs mer

Del 1. Hur ser ni på den svenska mediemarknaden och public service-bolagens påverkan?

Del 1. Hur ser ni på den svenska mediemarknaden och public service-bolagens påverkan? Sida 1 av 7 Del 1. Hur ser ni på den svenska mediemarknaden och public service-bolagens påverkan? Hur beskriva mediemarknaden? För att kunna analysera public service-bolagens påverkan på mediemarknaden

Läs mer

SAMMANFATTNING... 3 SVERIGES RADIO ETT NYTT MEDIELANDSKAP KRÄVER NYA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖRÄNDRINGAR SOM BÖR GENOMFÖRAS NU

SAMMANFATTNING... 3 SVERIGES RADIO ETT NYTT MEDIELANDSKAP KRÄVER NYA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖRÄNDRINGAR SOM BÖR GENOMFÖRAS NU SAMMANFATTNING... 3 SVERIGES RADIO ETT NYTT MEDIELANDSKAP KRÄVER NYA FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 1. FÖRÄNDRINGAR SOM BÖR GENOMFÖRAS NU... 4 1.1 Beakta utbudet på webben... 4 1.2 Berwaldhallen... 6 1.3 Beslut

Läs mer

12671/17 hg/abr/ab 1 DGD 2C

12671/17 hg/abr/ab 1 DGD 2C Europeiska unionens råd Bryssel den 29 september 2017 (OR. en) 12671/17 NOT från: till: Ordförandeskapet Föreg. dok. nr: 12112/17 Ärende: FREMP 99 JAI 847 COHOM 103 POLGEN 125 AUDIO 103 DIGIT 196 Ständiga

Läs mer

Yttrande om Presstödsnämndens förslag avseende utvecklingsstöd till tryckta allmänna nyhetstidningar

Yttrande om Presstödsnämndens förslag avseende utvecklingsstöd till tryckta allmänna nyhetstidningar Linnéuniversitetets dnr: 2015/161-1.4 Ert dnr: Ku2015/1558/MF Sida 1 (8) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Växjö/Kalmar 2015-06-25 Yttrande om Presstödsnämndens förslag avseende utvecklingsstöd till

Läs mer

3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om sociala medier och hälsa

3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om sociala medier och hälsa Kommittémotion SD350 Motion till riksdagen 2018/19:1643 av Angelika Bengtsson m.fl. (SD) Mediefrågor Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att staten inte

Läs mer

Politisk kommunikation

Politisk kommunikation Politisk kommunikation Journalistikens politiska villkor och uttryck Föreläsning 2 VT 2011 Gary Bergqvist Medierna förmedlar oftast allmänhetens bild av verkligheten Vem har makten över mediernas innehåll?

Läs mer

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Fastställd av förbundsstyrelsen 12 november 2015 2 [11] Innehållsförteckning Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser... 3 I Lärarförbundets

Läs mer

Alternativ finansiering av journalistiken

Alternativ finansiering av journalistiken Alternativ finansiering av journalistiken För Journalistförbundet är det självklart att professionell journalistik nästan alltid kräver en alternativ finansiering i någon form. Annonser är bara ett exempel

Läs mer

Vi hjälper dig att hoppa över lågkonjunkturen!

Vi hjälper dig att hoppa över lågkonjunkturen! Vi hjälper dig att hoppa över lågkonjunkturen! Hur gör dem som lyckas stärka sina positioner under lågkonjunkturen? Vad och hur gör de för att ta marknadsandelar, stärka varumärket, öka försäljningen?

Läs mer

Affärsplan. Grupp 13. Simplex

Affärsplan. Grupp 13. Simplex Grupp 3 Affärsplan Simplex Simplex gör det möjligt för alla med ett hushåll att låna samt hyra ut prylar som inte används kontinuerligt i hemmet. Via en hemsida sparar kunden pengar och utrymme samtidigt

Läs mer

Kursplan Journalistik! - radio, webb och reportage

Kursplan Journalistik! - radio, webb och reportage 2019-2020 Kursplan Journalistik! - radio, webb och reportage Därför finns vi Några av folkbildningens mål är att skapa möjligheter för människor att påverka sin livssituation, skapa engagemang för samhällsutveckling

Läs mer

Dialogmöten. Innehåll METODER FÖR TIDIG DIALOG

Dialogmöten. Innehåll METODER FÖR TIDIG DIALOG METODER FÖR TIDIG DIALOG Dialogmöten I dialogmöten träffar en upphandlande myndighet potentiella leverantörer, branschorganisationer och andra relevanta aktörer. Syftet är att utbyta information och dialogmöten

Läs mer

En digital idésluss skapar nya möjligheter för offentlig sektor

En digital idésluss skapar nya möjligheter för offentlig sektor En digital idésluss skapar nya möjligheter för offentlig sektor Oavsett bransch och verksamhet så är alla organisationer i behov av utveckling och förändring. Vi vill att våra kunder inom offentlig sektor

Läs mer

a White Paper by Wide Ideas En digital idésluss skapar nya möjligheter för offentlig sektor fem insikter

a White Paper by Wide Ideas En digital idésluss skapar nya möjligheter för offentlig sektor fem insikter a White Paper by Wide Ideas En digital idésluss skapar nya möjligheter för offentlig sektor fem insikter Oavsett bransch och verksamhet så är alla organisationer i behov av utveckling och förändring. Vi

Läs mer

juni 2014 Förbundsmöte 2014 Visions värdegrund

juni 2014 Förbundsmöte 2014 Visions värdegrund juni 2014 Förbundsmöte 2014 Visions värdegrund Inledning och bakgrund Förbundsmötet i Norrköping 2012 beslutade att se över värdegrunden och presentera förslag till värdegrund för Vision på förbundsmötet

Läs mer

JP7. q2 Browser Meta Info Browser (1) Version (2) Operating System (3) Screen Resolution (4) Flash Version (5) Java Support (6) User Agent (7)

JP7. q2 Browser Meta Info Browser (1) Version (2) Operating System (3) Screen Resolution (4) Flash Version (5) Java Support (6) User Agent (7) JP7 q1 VÄLKOMMEN TILL JOURNALISTPANELENDu har nu kommit till enkätens första del som handlar om hur du ser på olika aktörer som på ett eller annat sätt har betydelse för upprätthållandet av god journalistik

Läs mer

Discovery Education Espresso

Discovery Education Espresso Discovery Education Espresso LEKTIONSTIPS: Inflytande på skolan och i Sverige Lärarinfo Varje månad skickar vi ett lektionstips med underlag från den digitala resursbanken Discovery Education Espresso.

Läs mer

Enfald blir mångfald när medier blir sociala. Fredrik Welander

Enfald blir mångfald när medier blir sociala. Fredrik Welander Enfald blir mångfald när medier blir sociala. Fredrik Welander Världen förändras Fredrik 1987: Staffan, Mathias, Andreas och Tobias NA, ÖK, DN, SvD, Aftonbladet, Expressen, Sveriges Radio och Sveriges

Läs mer

Effektivt påverkansarbete

Effektivt påverkansarbete Hela världen i Uppsala stift Foto: Kristina Strand Larsson Effektivt påverkansarbete Vår utgångspunkt är att allt påverkansarbete vill en förändring, politisk förändring eller en förändring i attityd eller

Läs mer

Automatiserat beslutsfattande blir no 1

Automatiserat beslutsfattande blir no 1 Omvärldsspaning i geodatabranschen Automatiserat beslutsfattande blir no 1 SamGIS Skåne Vårkonferens Malmö Susanne Nellemann Ek, Geoforum Sverige Det här gör vi Vi för branschens talan och får politiker,

Läs mer

Samverkan i Laxå kommun

Samverkan i Laxå kommun Överenskommelse om Samverkan i Laxå kommun MELLAN FÖRENINGSLIVET OCH KOMMUNEN Laxå kommun och föreningarna presenterar i denna broschyr, som grund för sin samverkan, en överenskommelse om värdegrund, principer

Läs mer

INRIKTNING Underbilaga 1.1. HÖGKVARTERET Datum Beteckning 2015-06-26 FM2015-1597:2 Sida 1 (6)

INRIKTNING Underbilaga 1.1. HÖGKVARTERET Datum Beteckning 2015-06-26 FM2015-1597:2 Sida 1 (6) 2015-06-26 FM2015-1597:2 Sida 1 (6) Försvarsmaktens Värdegrund Vår värdegrund Syfte Förvarsmaktens värdegrund är en viljeförklaring. Den beskriver hur vi vill vara och hur vi vill leva, som individ, grupp

Läs mer

Program för medborgardialog Mandatperioden Fastställt av kommunfullmäktige

Program för medborgardialog Mandatperioden Fastställt av kommunfullmäktige Program för medborgardialog Mandatperioden 2014 2018 Fastställt av kommunfullmäktige 2016-01-28 Tyresö kommun / 2015-12-14 2 (14) Tyresö kommun / 2015-08-12 3 (14) Innehållsförteckning 1 Medborgarnas delaktighet

Läs mer

Hej studerandemedlem i FUF

Hej studerandemedlem i FUF 1 Hej studerandemedlem i FUF Nu är det dags att söka till höstens arbetsgrupper i världens bästa förening! FUF-bladet Seminariegruppen Biståndsdebatten.se Projektgruppen FUF-nätverket Vem kan söka till

Läs mer

Kursplan för Journalistik! - radio, webb och reportage

Kursplan för Journalistik! - radio, webb och reportage 2018-2019 Kursplan för Journalistik! - radio, webb och reportage Därför finns vi! Några av folkbildningens mål är att skapa möjligheter för människor att påverka sin livssituation, skapa engagemang för

Läs mer

Mediebranschen hot, risker och sårbarheter. Studiedag Kultur i väst, 16 maj - Erik Ryd

Mediebranschen hot, risker och sårbarheter. Studiedag Kultur i väst, 16 maj - Erik Ryd Mediebranschen 2016 - hot, risker och sårbarheter Studiedag Kultur i väst, 16 maj - Erik Ryd Vad gör MSB på området? Kontinuerlig analys av hot, risker och sårbarheter mot mediebranschen Mediernas beredskapsråd

Läs mer

Starta företag. tillsammans. i Mälardalen! Be Coompanion om råd när ni ska starta, det gjorde vi! - Örebro TV

Starta företag. tillsammans. i Mälardalen! Be Coompanion om råd när ni ska starta, det gjorde vi! - Örebro TV Starta företag tillsammans i Mälardalen! Be Coompanion om råd när ni ska starta, det gjorde vi! - Örebro TV Förverkliga din dröm om att starta företag, tillsammans! Går du i företagstankar? Att starta

Läs mer

Datum Upprättad av Susanne Daregård Pressansvarig har ansvar för uppdateringar av informationen i denna skrift.

Datum Upprättad av Susanne Daregård Pressansvarig har ansvar för uppdateringar av informationen i denna skrift. Datum 2016 10 31 Upprättad av Susanne Daregård Pressansvarig har ansvar för uppdateringar av informationen i denna skrift. Mediestrategi Förord Tillväxtverket arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft.

Läs mer

Kommittédirektiv. Nationell satsning på medie- och informationskunnighet och det demokratiska samtalet. Dir. 2018:88

Kommittédirektiv. Nationell satsning på medie- och informationskunnighet och det demokratiska samtalet. Dir. 2018:88 Kommittédirektiv Nationell satsning på medie- och informationskunnighet och det demokratiska samtalet Dir. 2018:88 Beslut vid regeringssammanträde den 23 augusti 2018 Sammanfattning En särskild utredare

Läs mer

Alla är media Ny Strategisk Marknadsföring.

Alla är media Ny Strategisk Marknadsföring. Alla är media Ny Strategisk Marknadsföring. Bakgrund 1. Macro Under hela 1900-talet har vår ekonomi byggt på att nå massorna. Massproduktion > massdistribution > massmedia > mass..a köpare! (Mass)mediaföretagens

Läs mer

Svenska Teknik&Designföretagens VÄRDEGRUND

Svenska Teknik&Designföretagens VÄRDEGRUND Svenska Teknik&Designföretagens VÄRDEGRUND UTVECKLANDE av det hållbara samhället VÄRDESKAPANDE genom kunskapsprocessen AFFÄRSETISKA genom hela affären ATTRAKTIVA för kreativa medarbetare Vår värdegrund

Läs mer

Utmaningar för den journalistiska rollen

Utmaningar för den journalistiska rollen Ojdå! Medlemsinformation för Riksdistriktet Offentliganställda Journalister nr 3/2012 Innehåll Sid 2 Årsmötet i Göteborg Sid 3 Tidningen Regionmagasinet läggs ner Utmaningar för den journalistiska rollen

Läs mer

Automatiserat beslutsfattande blir no 1

Automatiserat beslutsfattande blir no 1 Omvärldsspaning i geodatabranschen Automatiserat beslutsfattande blir no 1 Kartdagarna 2018 i Linköping Susanne Nellemann Ek, Geoforum Sverige Det här gör vi Vi för branschens talan och får politiker,

Läs mer

Framtidens kollektivtrafik. Kommunikation och media

Framtidens kollektivtrafik. Kommunikation och media Framtidens kollektivtrafik Kommunikation och media Detta är en delrapport inom det förvaltningsövergripande projektet Framtidens kollektivtrafik i Malmö. Detta pm är sammanställt av: Linda Herrström, Gatukontoret

Läs mer

Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1

Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1 Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1 AVFALL SVERIGES KOMMUNIKATION SYFTAR TILL ATT öka kännedomen om svensk avfallshantering bland Avfall Sveriges målgrupper visa att branschen är framåtriktad och

Läs mer

Kommunikationsstrategi

Kommunikationsstrategi PROMEMORIA Kommunikationsstrategi MARS 2015 mars 2015 Dnr 15-1722 INNEHÅLL Varför en kommunikationsstrategi? 3 Vårt uppdrag och vilka är vi till för 4 Vilka vi är och hur vi ska vi arbeta 5 Vårt löfte

Läs mer

Plan för Överenskommelsen i Borås

Plan för Överenskommelsen i Borås Plan för Överenskommelsen i Borås Den lokala Överenskommelsen i Borås handlar om hur Borås Stad och de idéburna organisationerna ska utveckla och fördjupa sitt samarbete för att gemensamt upprätthålla

Läs mer

Medias inflytande. Hur påverkas samhället av media, och hur påverkar media samhället?

Medias inflytande. Hur påverkas samhället av media, och hur påverkar media samhället? Samhällskunskap årskurs 8 Arbetsområde: Media År: XT 201X Medias inflytande Hur påverkas samhället av media, och hur påverkar media samhället? Förmågor i fokus Reflektera över hur individer och samhällen

Läs mer

2013-05-07 Sida 1 av 6. Förbundsstyrelsens förslag till strategisk målbild Jakten i framtiden

2013-05-07 Sida 1 av 6. Förbundsstyrelsens förslag till strategisk målbild Jakten i framtiden 2013-05-07 Sida 1 av 6 Förbundsstyrelsens förslag till strategisk målbild Jakten i framtiden 2013-05-07 Sida 2 av 6 Inledning Jakten på framtiden har under 2012 och 2013 inneburit ett omfattande arbete,

Läs mer

Fakulteten för konst och humaniora. Journalistik och medieproduktion, 180 högskolepoäng Journalism and Media Production Programme, 180 credits

Fakulteten för konst och humaniora. Journalistik och medieproduktion, 180 högskolepoäng Journalism and Media Production Programme, 180 credits Dnr: 2010/1475 Utbildningsplan Fakulteten för konst och humaniora Journalistik och medieproduktion, 180 högskolepoäng Journalism and Media Production Programme, 180 credits Nivå Grundnivå Fastställande

Läs mer

Indiska kvinnor revolutionerar journalistiken och kvinnors ställning

Indiska kvinnor revolutionerar journalistiken och kvinnors ställning Indiska kvinnor revolutionerar journalistiken och kvinnors ställning - med mobiltelefoner, mod och stark vilja. Jag reste till delstaten Uttar Pradesh i Indien för att studera hur kvinnorna på tidningen

Läs mer

Unga i media Vi pratar om dem men sällan med dem

Unga i media Vi pratar om dem men sällan med dem 1 Unga i media Vi pratar om dem men sällan med dem Unga får sällan komma till tals i mediernas dagliga rapportering. Och ofta talar vuxna om unga, men de får sällan själva uttala sig. Det visar en ny undersökning

Läs mer

Riktlinjer för att förebygga hot mot journalister

Riktlinjer för att förebygga hot mot journalister Riktlinjer för att förebygga hot mot journalister Journalister är en utsatt yrkesgrupp. Kränkningar, trakasserier, hot och våld mot journalister har tyvärr blivit en allt vanligare del av yrket. Det är

Läs mer

Dialog bygger relationer

Dialog bygger relationer Tema Social Media Newsroom: Som många säkert har sett, lanserade MyNewsdesk för några veckor sedan en ny design på social media newsroom. Men vad innebär det för dig och ditt företag, vilka fördelar ger

Läs mer

Strategi för särskilda insatser för demokratisering och yttrandefrihet 2012-2014

Strategi för särskilda insatser för demokratisering och yttrandefrihet 2012-2014 Regeringsbeslut III:5 2012-03-29 UF2012/21825/UD/UP Utrikesdepartementet Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete (Sida) 105 25 STOCKHOLM Strategi för särskilda insatser för demokratisering och

Läs mer

TL BYGG SÅ BYGGER VI STOLTHET TL BYGG - FÖRETAGET SOM BYGGER STOLTHET

TL BYGG SÅ BYGGER VI STOLTHET TL BYGG - FÖRETAGET SOM BYGGER STOLTHET TL BYGG SÅ BYGGER VI STOLTHET 2 HEJSAN! I denna lilla bok kan du läsa om oss på TL Bygg. Vilka vi är, vad vi gör och varför vi går upp varje morgon och gör det vi gör - och det alltid med ett stort engagemang.

Läs mer

Grafiska Företagens syn på mediemarknadens utmaningar Framtiden analog, digital och social där tryckta medier har en central roll

Grafiska Företagens syn på mediemarknadens utmaningar Framtiden analog, digital och social där tryckta medier har en central roll Göran Blomberg Medieutredningen Ku 2015:01 Karlavägen 100 A 103 33 Stockholm Stockholm 2015-10-02 s syn på mediemarknadens utmaningar Framtiden analog, digital och social där tryckta medier har en central

Läs mer

Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun

Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Informations- och kommunikationspolicy för Piteå kommun Policy 2009-09-14, 120 Kommunfullmäktige

Läs mer

Inga-Lill Pettersson Utredningstjänsten Tel E-post

Inga-Lill Pettersson Utredningstjänsten Tel E-post 2017-04-28 Dnr 2017:382 Rapport från utredningstjänsten PRESSTÖD OCH UPPLAGEUTVECKLING Gefle Dagblad, Arbetarbladet, Söderhamnskuriren, Ljusnan, Ljusdals-Posten och Hudiksvalls tidning ingår alla i Mittmedia

Läs mer

HRFs policy för. företagssamarbeten. Antagen av HRFs förbundsstyrelse den 14 februari Gäller tills vidare.

HRFs policy för. företagssamarbeten. Antagen av HRFs förbundsstyrelse den 14 februari Gäller tills vidare. HRFs policy för företagssamarbeten Förord Det har blivit allt vanligare att företag kommer med förfrågningar om att inleda samarbete med Hörselskadades Riksförbund (HRF). Det är positivt. Samarbeten med

Läs mer

Informationspolicy för Salems kommun Antagen av kommunfullmäktige 2000-10-26

Informationspolicy för Salems kommun Antagen av kommunfullmäktige 2000-10-26 Informationspolicy för Salems kommun Antagen av kommunfullmäktige 2000-10-26 Förvaltningarnas arbete skall utvecklas och ge resultat i en högre effektivitet och bättre kommunikation med Salemsborna. Den

Läs mer

Riktlinjer och principer för medborgardialog

Riktlinjer och principer för medborgardialog riktlinjer Riktlinjer och principer för medborgardialog Fastställd av kommunfullmäktige den 10 juni 2014 67 Tierps kommun 815 80 TIERP i Telefon: 0293-21 80 00 i www.tierp.se 1 Riktlinjer och principer

Läs mer

Strategidokument för Ålands handikappförbund

Strategidokument för Ålands handikappförbund Strategidokument för Ålands handikappförbund 2019 2021 1. VISION Ålands handikappförbunds (förbundets) vision är ett samhälle där varje människa har rätt till självbestämmande och full delaktighet i samhällslivets

Läs mer

Nu anlägger vi framtiden! 10 punkter om varför du och vi är så bra och om hur vi anlägger framtiden

Nu anlägger vi framtiden! 10 punkter om varför du och vi är så bra och om hur vi anlägger framtiden Nu anlägger vi framtiden! 10 punkter om varför du och vi är så bra och om hur vi anlägger framtiden PMS 286 Den här lilla skriften handlar om hur vi alla tillsammans ska vara med och göra SVEAB till det

Läs mer

Del 1. Hur ser ni på den svenska mediemarknaden och public service-bolagens påverkan?

Del 1. Hur ser ni på den svenska mediemarknaden och public service-bolagens påverkan? Sida 1 av 6 Del 1. Hur ser ni på den svenska mediemarknaden och public service-bolagens påverkan? Hur beskriva mediemarknaden? För att kunna analysera public service-bolagens påverkan på mediemarknaden

Läs mer

Anförande av styrelsens ordförande Marcus Wallenberg vid Saabs bolagsstämma 2015

Anförande av styrelsens ordförande Marcus Wallenberg vid Saabs bolagsstämma 2015 Anförande av styrelsens ordförande Marcus Wallenberg vid Saabs bolagsstämma 2015 DET TALADE ORDET GÄLLER! Kära aktieägare, I egenskap av ordförande i styrelsen för Saab AB hälsar jag er alla varmt välkomna

Läs mer

Hässleholms kommuns riktlinjer för kontakter med massmedia

Hässleholms kommuns riktlinjer för kontakter med massmedia G 16 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR HÄSSLEHOLMS KOMMUN Hässleholms kommuns riktlinjer för kontakter med massmedia Fastställda av kommunstyrelsen 2003-01-08, 1 Dnr 2002.568 105 Innehåll Sida 1. Inledning

Läs mer

DET INTERNATIONELLA SPELET. Hasse Skarplöth, 4 april

DET INTERNATIONELLA SPELET. Hasse Skarplöth, 4 april DET INTERNATIONELLA SPELET Hasse Skarplöth, 4 april AGENDA Varför internationellt spel? Nuläge, internationella avtal Framtid, internationella avtal INFORMATION Alltid inbjudande Äkta och trovärdiga Vi

Läs mer

KOMMUNIKATIONSPOLICY

KOMMUNIKATIONSPOLICY KOMMUNIKATIONSPOLICY 2019 Antaget av kommunfullmäktige 190225 25 Gäller från: 20190301 Ansvarig: Kommunikatören Revideras: vid behov Beslutsinstans: Kommunfullmäktige 1 Inledning I Markaryds kommuns kommunikationspolicy

Läs mer

Så blev arkitekturen ett kitt mellan IT och den övriga verksamheten

Så blev arkitekturen ett kitt mellan IT och den övriga verksamheten Så blev arkitekturen ett kitt mellan IT och den övriga verksamheten EA symposium KTH 28 november 2014 kari.finnskog@vasttrafik.se Twitter: kari_e_f Agenda Så blev arkitekturen ett kitt mellan IT och den

Läs mer

Tjänster och Service Tertial 3 2013

Tjänster och Service Tertial 3 2013 HÖG STRATEGISK PÅVERKAN / EJ BRÅDSKANDE HÖG STRATEGISK PÅVERKAN / BRÅDSKANDE S T R A T E G I S K P Å V E R K A N Städ och serviceentreprenadbranschens utveckling år 2013 Risken för ohälsan tenderar att

Läs mer

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer

Nyhetsbrev EU/Internationella relationer Nyhetsbrev 2 2019 EU/Internationella relationer "Syftet med internationalisering handlar om att öka utbyte, förståelse och samverkan mellan människor, kulturer och nationer samt utveckla kommunens verksamheter

Läs mer

Förbundsstyrelsens förslag till dagordning

Förbundsstyrelsens förslag till dagordning Förslag Dagordning Förbundsstyrelsens förslag till dagordning 1. Kongressen öppnas 2. Fråga om kongressen kallats i stadgeenlig ordning 3. Upprop och fastställande av röstlängd 4. Val av tre ordförande

Läs mer

ORGANISATORISKT HANDLINGSPROGRAM DISTRIKTSKONGRESS

ORGANISATORISKT HANDLINGSPROGRAM DISTRIKTSKONGRESS ORGANISATORISKT HANDLINGSPROGRAM DISTRIKTSKONGRESS ÅRE 21-22/4 2018 1 5 10 Ett omfattande arbete med att förnya socialdemokraterna sattes igång i och med framtidspartiet. Framtidspartiet handlar om att

Läs mer

Bakgrund. Frågeställning

Bakgrund. Frågeställning Bakgrund Svenska kyrkan har under en längre tid förlorat fler och fler av sina medlemmar. Bara under förra året så gick 54 483 personer ur Svenska kyrkan. Samtidigt som antalet som aktivt väljer att gå

Läs mer

a White Paper by Idea2Innovation Framtidens arbetssätt.

a White Paper by Idea2Innovation Framtidens arbetssätt. a White Paper by Idea2Innovation Framtidens arbetssätt. Det är tveklöst så att arbetslivet så som vi känner till det genomgår en snabb förändring. Även om det sker olika snabbt i olika branscher, så genomsyrar

Läs mer

Förhållningssätt, konfliktsyn och stadens läroprocess - Dialoger kring betalstationerna i Backa 2013-2014. Bernard Le Roux, S2020 Göteborgs Stad

Förhållningssätt, konfliktsyn och stadens läroprocess - Dialoger kring betalstationerna i Backa 2013-2014. Bernard Le Roux, S2020 Göteborgs Stad Förhållningssätt, konfliktsyn och stadens läroprocess - Dialoger kring betalstationerna i Backa 2013-2014 Bernard Le Roux, S2020 Göteborgs Stad Förhållningssätt Förhållningsättet i en dialog är värdegrunden

Läs mer

Program. Skolans digitalisering - styrdokumentsförändringar. Skolans digitalisering ett förändringsprojekt

Program. Skolans digitalisering - styrdokumentsförändringar. Skolans digitalisering ett förändringsprojekt Program Skolans digitalisering - styrdokumentsförändringar Skolans digitalisering ett förändringsprojekt Nationella prov - förändringar kring de nationella proven och kommande digitalisering På gång från

Läs mer

Kommunikationspolicy. Antagen av Kf 56/2015

Kommunikationspolicy. Antagen av Kf 56/2015 Kommunikationspolicy Antagen av Kf 56/2015 Innehåll Innehåll... 1 1. Kommunikation hjälper oss att utföra våra uppdrag... 2 2. Kommunikationsansvar... 2 3. Planerad kommunikation... 2 Checklista för att

Läs mer

Värmland. Workshop Utkast Överenskommelsen

Värmland. Workshop Utkast Överenskommelsen Värmland Workshop Utkast Överenskommelsen Agenda 14.00 Inledning och presentation Kort paus 14.30 Camilla Olsson och Jan Linde- samverkan före och efter Överenskommelsen! Kort paus 15.30 Kaffe och film

Läs mer

Remissvar Finansiering av public service för ökad stabilitet,

Remissvar Finansiering av public service för ökad stabilitet, Ku2017/02136/MF Till: Kulturdepartementet 103 33 STOCKHOLM BAUER MEDIA AB SVERIGE T +46 8 450 33 00 Gjörwellsgatan 30, Box 34108 SE-100 26 Stockholm www.bauermedia.se 2018-01-10 Remissvar Finansiering

Läs mer

Verksamhetsplan 2018 utkast Beslutas på årsmöte maj 2018

Verksamhetsplan 2018 utkast Beslutas på årsmöte maj 2018 Verksamhetsplan 2018 utkast 20180320 Beslutas på årsmöte maj 2018 Verksamhetsidé Geoforum Sverige är branschorganisationen för geodataområdet Våra medlemmar samlar in, analyserar, berikar och visualiserar

Läs mer

Behind bars : Passar för: Gymnasiet, samhällskunskap, mediekunskap

Behind bars : Passar för: Gymnasiet, samhällskunskap, mediekunskap Behind bars : Det är bara 17% av världens befolkning som lever i länder där det råder pressfrihet. I övriga länder styrs och kontrolleras journalister på olika sätt och i många länder riskerar journalister

Läs mer

Riktlinjer. Information och kommunikation. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2005-04-25

Riktlinjer. Information och kommunikation. Mariestad. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2005-04-25 Riktlinjer Information och kommunikation Mariestad Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2005-04-25 Datum: 2012-02-02 Dnr: Sida: 2 (8) Riktlinjer för information och kommunikation Kommunfullmäktiges beslut

Läs mer

Mirjamsdotter Media. Internet What s in it for you?

Mirjamsdotter Media. Internet What s in it for you? Internet What s in it for you? Sofia Mirjamsdotter Journalist med erfarenhet från radio, teve, tidning och webb Bloggare sedan 2005 Mamma till tre tonåringar Internetnörd Teknikrädd Jag bloggar Mirjamsdotter

Läs mer

Roll, Mål & Sammanhang

Roll, Mål & Sammanhang Roll, Mål & Sammanhang Roll: Fastighetschef på Örebroporten www.orebroporten.se Huvuduppdrag: Bidra till Örebros och Örebroportens framtida utveckling. - Du leder fastighetsavdelningens medarbetare och

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun Som ledare i Lunds kommun har du en avgörande betydelse för verksamhetens kvalitet. Du har stort inflytande på hur medarbetare presterar och trivs samt hur

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Barns inflytande Ingela Nyberg, Barn och Utbildning, BU Chef/Adm

Läs mer

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun

Kompetenskriterier för ledare i Lunds kommun LUNDS KOMMUN Box 41, 221 00 Lund kommunkontoret@lund.se www.lund.se Stortorget 7 Telefon (vx) 046-35 50 00 Produktion Personalavdelningen, Kommunkontoret Design www.mariannaprieto.com Foto Wirtén PR &

Läs mer

NYHETSKONSUMTION OCH REDAKTIONELL NÄRVARO HUR VIKTIGT ÄR DET? 250 möjligheter, Jönköping, 12 september 2017 ORSA KEKEZI & ULRIKA ANDERSSON

NYHETSKONSUMTION OCH REDAKTIONELL NÄRVARO HUR VIKTIGT ÄR DET? 250 möjligheter, Jönköping, 12 september 2017 ORSA KEKEZI & ULRIKA ANDERSSON NYHETSKONSUMTION OCH REDAKTIONELL NÄRVARO HUR VIKTIGT ÄR DET? 250 möjligheter, Jönköping, 12 september 2017 ORSA KEKEZI & ULRIKA ANDERSSON Forskare Orsa Kekezi Doktorand i nationalekonomi, Jönköping University

Läs mer

Styrelsen beslutar att uppdra till kansliet att ändra utgivningsplan för Scouternas medlemstidningar från 1 januari 2013 enligt förslag.

Styrelsen beslutar att uppdra till kansliet att ändra utgivningsplan för Scouternas medlemstidningar från 1 januari 2013 enligt förslag. Beslutsunderlag Dagordning, punkt nr: XX Rubrik: Tidningsutredning kansliberedning Författare: Anna Wickman Datum: 11 maj 2012 Förslag Förslag 1: Inom ramen för Scouternas centrala medlemskommunikation

Läs mer

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling

Så här gör du. om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Så här gör du om du vill genomföra en framgångsrik innovationstävling Det här materialet hjälper er att planera och sätta förutsättningarna för att driva kampanjer, antingen en eller regelbundet. Ibland

Läs mer

Den parlamentariska public service-kommitténs slutbetänkande Ett oberoende public service för alla nya möjligheter och ökat ansvar (SOU 2018:50)

Den parlamentariska public service-kommitténs slutbetänkande Ett oberoende public service för alla nya möjligheter och ökat ansvar (SOU 2018:50) Till Kulturdepartementet Ku2018/01387/MF Datum Vår referens/våra referenser 20180913 Fredrik Ostrozanszky Den parlamentariska public service-kommitténs slutbetänkande Ett oberoende public service för alla

Läs mer

Hej studerandemedlem i FUF

Hej studerandemedlem i FUF 1 Hej studerandemedlem i FUF Nu är det dags att söka till vårens arbetsgrupper - i världens bästa förening! Våren 2011 Filmgruppen FUF-bladet Biståndsdebatten Seminariegruppen Projektgruppen Vem kan söka

Läs mer

Medborgardialog - bakgrund, trender och framgångsfaktorer. Lena Lang

Medborgardialog - bakgrund, trender och framgångsfaktorer. Lena Lang Medborgardialog - bakgrund, trender och framgångsfaktorer Lena Lang Varför medborgardialog just nu? SKL:s Kongress november 2015 SKL ska stödja medlemmarnas utveckling av medborgardialog och medskapande

Läs mer

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN Samhällsutveckling börjar med den enskilda människans engagemang. Den idéburna sektorn bidrar till ett aktivt medborgarskap som utvecklar

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan - 2016-1 Inledning Hela Sverige ska leva Sjuhärad är kanske viktigare än någonsin. I och med en ny omvärld, nya utmaningar och nya möjligheter har vår organisation en mycket viktigt roll

Läs mer

Kommunikationspolicy

Kommunikationspolicy SID 1(6) Kommunikationspolicy PROGRAM PLAN RIKTLINJER Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se helsingborg.se SID 2(6) Helsingborgs stads styrdokument

Läs mer

Det digitala Malmö Malmö stads program för digitalisering Stadskontoret

Det digitala Malmö Malmö stads program för digitalisering Stadskontoret Det digitala Malmö Malmö stads program för digitalisering Stadskontoret Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2016-05-24 1.0 Stadskontoret Stadskontoret Innehållsförteckning Det digitala

Läs mer

Profilera dig på LinkedIn. 10 steg till en lyckad profil

Profilera dig på LinkedIn. 10 steg till en lyckad profil Profilera dig på LinkedIn 10 steg till en lyckad profil Profilera dig på LinkedIn Med över 300 miljoner användare är LinkedIn världens största professionella nätverk och två miljoner svenskar är medlemmar.

Läs mer

Ledamot i avdelningsstyrelse

Ledamot i avdelningsstyrelse Ledamot i avdelningsstyrelse Inledning Du som är avdelningsstyrelseledamot är en idéburen ledare och demokratiskt vald av medlemmar vid ett årsmöte. Tillsammans med de andra i styrelsen leder, samordnar

Läs mer

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Bilaga 1 till regeringsbeslut 2 2018-02-01 Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Det civila samhället är en omistlig del

Läs mer

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka 1(6) Överenskommelsen Botkyrka Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka Gemensam deklaration Vår gemensamma deklaration om samverkan

Läs mer

Kommunikationspolicy. policy. Diarie-/dokumentnummer: KS2018/0269

Kommunikationspolicy. policy. Diarie-/dokumentnummer: KS2018/0269 Kommunikationspolicy policy Diarie-/dokumentnummer: KS2018/0269 Beslut: Datum- Instans /År Beredande politiskt organ: Kommunstyrelsen Ersätter tidigare beslut 2015-12-10 KF 318 Giltighetstid: 2019-12-31

Läs mer

Nothing but the truth

Nothing but the truth Nothing but the truth I avsnittet Nothing but the truth visas hur nyheter väljs ut och vinklas. Många vill föra fram sina budskap, paketerade som nyheter. Hur mycket av det media återger är färgat av journalisternas

Läs mer