Med vänlig hälsning din förbundsstyrelse.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Med vänlig hälsning din förbundsstyrelse."

Transkript

1 Till dig som deltar på Journalistförbundets framtidskonferens. Det här vill vi att du ska läsa. Med vänlig hälsning din förbundsstyrelse.

2 Den prisbelönte reportern Nick Davies, som med klassisk undersökande journalistik har avslöjat rötan kring News of the World, besökte i somras Sverige för en välbesökt föreläsning. I sin bok Flat Earth News för Da- än News of the Worlds hamnat fel med publicistik som transformerats till något långt från journalistikens grundläggande ideal. Men frågorna från publiken handlade inte om journalistikens moras, trots att det är Davies huvudämne. Nej, de kretsade i princip kring en enda fråga: Vad hade Nick Davies för spådom Den professionella journalistiken står inför större utmaningar än någonsin tidigare. om framtidens affärsmodeller? Vad var hans lösning på journalistikens intäktskris? Inte helt oväntat blev även Nick Davies svaret skyldig. Det är en mycket talande bild av vår situation. Det råder panik och frågan är fri. Kanske har någon svaret, om vi bara fortsätter fråga, tycks en del resonera. Men svaren våra egna huvuden? Den professionella journalistiken står inför större utmaningar än någonsin tidigare. Världen över försöker gör det möjligt att upprätthålla redaktionell kapacitet. Förhoppningarna på en ny fungerande intäktskälla i de digitala inte mycket som talar för att de ska infrias fullt ut. Är journalistiken därmed dödsdömd inom kommersiella medier? Är det bara indirekt politiska beslut, som i framtiden ska upprätthålla journalistiken? Vad innebär det i så fall för demokratin? Finns det fortfarande hopp för mångfald inom journalistiken? När journalistiken står inför ödestider gäller detta naturligtvis även oss journalister och vårt förbund. Vilka krav kommer att ställas på oss för överlevnad? Vilka krav måste vi ställa för att värna yrkesrollerna? Journalistförbundet har till uppgift att tillvarata sina medlemmars fackliga, ekonomiska, sociala och ideella intressen samt verka för en god yrkesetik. Detta är förbundets ändamål, enligt de stadgar som styr verksamheten. Men vad betyder det om man ser framåt? Vilka beslut är de viktigaste att fatta för att tillvarata våra intressen inte bara nu, eller inom tolv månader, utan om 10 år? Kan man ens fatta sådana beslut? Har vi råd att låta bli? Det är för att diskutera vår framtid ur detta perspektiv som vi samlar 150 företrädare under två dagar. Vi journalister behöver ta ett samlat grepp om framtiden. Annars kommer någon annan, som kanske inte älskar oss, att göra det åt oss. Det som följer på kommande sidor är skrivet för att få dig att fundera över vår framtid. Den konferens som DU inom kort deltar i behöver din analys av vår framtid. Tillsammans med kolleger från hela branschen så kommer du att diskutera vidare utifrån följande frågeställningar:

3 1. Hur vill du att medielandskapet ser ut om 10 år? 2. Hur kan nuvarande medier överleva? 3. Hur ska nya medier och plattformar få möjlighet att utvecklas? jobb? 5. Vilka krav ställer det på framtidens journalister? 6. Vilka kan vara med i Journalistförbundet? 7. Vilka krav kan vi ställa på arbetsgivarna/uppdragsgivarna för att det ska bli det medielandskap du vill se? 8. Vilka krav kan vi ställa på politikerna för att det ska bli det medielandskap du vill se? 9a). Vad krävs av Journalistförbundet för att vi ska kunna påverka utvecklingen av medielandskapet? 9b). Hur ska detta märkas i vår verksamhet fram till nästa kongress? Vad vill vi? Förbundet har i stort sett lika många medlemmar i dag som för fem år sedan. Men medlemsstrukturen har förändrats. Vi har blivit bättre på att organisera studenter, och antalet seniormedlemmar har också ökat. Och även om antalet fasta tjänster på redaktion minskar or- branschen. Andelen egenföretagare ökar också. I dag är frilansare cirka 15 procent av förbundets yrkesaktiva medlemmar. Samtidigt är fortfarande en stor majoritet av Sveriges journalister tillsvidareanställda på redaktion. Men trenden går mot mer osäkra förhållanden. Vad innebär det för oss som yrkeskår? Allmänhetens bild av journalistiken är minst sagt tudelad. Å ena sidan är förtroendet högt för en stor del av landets massmedier, med Public Service i topp. Å andra sidan hamnar vi som yrkeskår ofta långt ner på listor, åtminstone när förtroendet för vår kompetens ska mätas. Detta är naturligtvis en komplex situation när en vara som journalistiken ska marknadsföras. Helt klart är i alla fall att det journalistiska arbetssättet, den redaktionella bearbetningen och källkritiken, kan marknadsföras tydligare. Vår trovärdighet är avgörande för hur vi kan överleva i framtiden. Och det är en trovärdighet som ofta hänger på en skör tråd. Det krävs inte många källkritiska haverier, och alltför publiceringsivriga ska överge oss. Men hur många medieägare väger in dessa faktorer i de pågående nedmonteringarna av redaktioner landet runt? Journalistiken och nyhetsorganisationerna har kommit till en avgörande punkt i sin tillvaro. De som väljer förändring och ökat värde för sina intressenter kommer att ha en framtid. De som fortsätter som förut kommer att försvagas. Vi förtjänar alla ett bättre slut än så.

4 Det konstaterade den amerikanske massmedieforskaren Robert G. Picard redan 2006 i en rapport om framtidens utmaningar. Fem år senare kommenterade han sina egna ord, och tydliggjorde vilken väg vi måste undvika: Många tror att deras arbete är så värdefullt att de borde betalas för att utföra det även om bara få personer använder deras tjänster och det aldrig får något synligt resultat. Det är ett katastrofrecept. Picards recept på ett bättre slut för oss handlar istället om utöka det värdeskapande ledarskapet. Genom att vi själva tar ett större ansvar för de strategiska frågorna: Journalisterna behöver bli mer aktiva i själva ledningsprocessen inom sina nyhetsorganisationer för att denna förändring ska ske. De genom den digitala utvecklingen med begränsad ledning. Osäkerheten gällande den tekniska och marknadsmässiga utvecklingen har inte resulterat i tydliga strategier inom fortsätter att kämpa för att hitta en inriktning. Framtiden för de etablerade företagen förblir oviss om inte journalisterna, och inte enbart cheferna, tar ett steg fram för att hjälpa till att göra om nyhetsorganisationerna. I grunden kan inte journalistiken överleva utan oss. Distributionsformer kan förändras, liksom publiceringsplattformar. Men journalistiken består. Det borde vara en trygghet för oss. Men ändå känner ingen sig trygg. Varför är det så? Och hur gör vi? Inte sällan uppstår kulturkrockar när ekonomiskt skolade beslutsfattare ska diskutera grunderna för affärsmodeller med oss journalister. Det känns inte alltid som om vi talar samma språk. Och för att vi ska nå fram gäller det att vi gör just det. Det globala revisionsföretaget Ernst & Young gjorde 2009 en intressant undersökning. Frågeställningen handlade om hur lågkonjunkturer påverkat företag världen över och hur de som överlevde hanterade situationen. Tusentals entreprenörer bidrog med sina erfarenheter och över 400 unika slutsatser kunde sammanfattas i följande åtta huvudteser: vändning De medieföretag som tar dessa slutsatser till sig lär ha större förutsättningar att överleva. Många av slutsatserna ovan tagsekonomiskt tänkande. Men de kan likaväl fyllas med den unika erfarenhet som vi journalister har. De kan vara ett sätt att tala samma språk som de som äger besluten. Men gör vi det i dag? Och hur skulle egentligen en analys av vårt läge se ut om vi använde dessa åtta slut-

5 satser? Låt oss göra ett försök: Ifrågasätt affärsmodellen Medieföretagens affärsmodeller spretar naturligtvis, inte minst eftersom Public Service-bolagen bygger på helt andra principer än de kommersiella aktörerna. Men i grunden lever alla de publicistiska företagen utifrån grundmodellen att journalistik inte kan generera tillräckliga intäkter för att stå på egna ben. Kommersiella medier är beroende av andra intäkter än via prenumerationer och lösnummer, Public Service är i sin tur beroende av politiska Det som förenar är att allmänintresset för journalistiken ska generera intäkterna direkt eller indirekt. Men framför allt; det är den redaktionella integriteten som är vår affärsidé och som i slutändan genererar en fungerande affärsmodell. Men har alla medieägare gjort den analysen? Och har den gjorts i samråd med oss journalister? Vi ska inte rädas en diskussion om affärsmodellen, så länge den förs med oss. Gör vi rätt saker? Det är knappast troligt att det går att få en affärsmodell att bygga på TT-relaterade nyheter, eller ens nyheter av allmän karaktär. Det är de unika nyheterna, de specialiserade nyheterna, de lokala nyheterna som lär bygga framtidens affär inom journalistiken. Men är det den verksamheten som dagens mediehus egentligen bygger förutsättningar för? Men affärsmodellen kan också ifrågasättas utifrån vår egen roll på marknaden. Har vi som yrkesgrupp en fungerande affärsmodell? Fungerar vår roll som utbudskartell? Satsa på rätt marknader Historien visar att publicister genom åren skaffat olika intäktskällor för att annan reklam är det vanligaste sättet, Poängen har varit att det alltid behövts ra journalistiken. Och så länge detta förenas med tydliga regler för att säkerställa redaktionernas integritet är det inget anmärkningsvärt. Men om man förr tjänade pengar för att kunna bedriva journalistik är det i dag ofta tvärtom. Journalistiken i sig ska generera vinsten. Att driva en professionell journalistisk produkt med förlust, genom kapitalstarka ägare med djupare drivkrafter än rent ekonomiska, är i dag något suspekt. Notera till exempel hur affärsmodellen för en kvalitetstidning som Fokus ifrågasätts år efter år, eftersom tidningen i sig visar röda siffror. också en mycket talande bild av svårigheterna i att satsa på rätt marknad. När tidningen köpte denna köp- och säljsajt var det en satsning som generade intäk- Aftonbladet, och eftersom verksamhet som kan renodlas alltid ska renodlas enligt grundläggande ekonomiska principer Det är den redaktionella integriteten som är vår affärsidé och som i slutändan genererar en fungerande affärsmodell.

6 inom Schibsteds koncern. En publicist som satsar på en marknad för att uppnå alternativa intäkter spelar ner sig i en större koncern. Rätt marknad är alltså den som ger intäkter, men som också samtidigt är i direkt symbios med den redaktionella produkten. En medieägare med självförtroende erbjuder reklamsäljare utrymme utifrån en given målgrupp, grundad på publicistisk övertygelse. Att ha järnkoll på sina mottagare är inte samma sak som att anpassa sig efter annonsörers krav. Vad innebär det för vår roll på redaktionerna? Flexibel operativitet Under det senaste decenniet har vi sett hur medieägandet blir alltmer koncentrat till stora koncerner, inte sällan med korsägande. Ägarkoncentrationen har stora faror ur ett pluralistiskt perspektiv, eftersom mångfalden blir alltmer urholkad. Men anledningen till koncernbildningarna har i första hand inte varit försök att strypa det fria ordet, utan att uppnå stordriftsfördelar i en bransch som blir alltmer ansatt av ekonomiska svårigheter. Så vart leder detta? Sanningen är att ingen tycks veta, och alla agerar därför därefter. Om inte framtidens intäkter är tydliga måste man i stället fokusera på de fasta kostnaderna. Produktion och distribution hamnar i blickfånget, men ur fel perspektiv. Att skära i fasta kostnader kan verka sunt rent företagsekonomiskt, men bara för ett företag med en fungerande affärsidé. Annars blir det bara ett sätt att slänga ut ballasten i ett sjun- botten. Arbetsgivarna pratar om behov av går mot allt mer otrygga förhållanden på arbetsmarknaden. Samtidigt gör överetableringen av journalister det möjligt för arbetsgivarna att erbjuda sämre villkor för såväl anställda som frilansare. Men inte vara synonymt med en sådan utveckling. Det handlar i grunden endast om att snabbt kunna ställa om verksamheten utifrån nya behov. Vägen till en fruktbar framtid ligger troligtvis mer i hur branschen löser distributionen än i även om det senare är lättare att fastna på för den som vill få snabba effekter i balansräkningen. tjänar verksamheten, och få trygghet i gengäld? Och vilka samarbeten ska företagen i framtiden sikta på för att till fullo få utväxling på stordriftsfördelarna? Skärpt riskhantering En diskussion utifrån marknadsrisker för en publicistisk produkt blir riktigt spännande. Många medieägare försöker nu styra om sin produktion från print till webbaserade plattformar. Det är dock oklart vilken analys sådana beslut vilar på. Om de intäkter som svenska dagstidningar i dag generar via sina webblös- blev det inte mycket journalistik kvar. Varningssignalerna blinkar allt fortare. Nu reagerar till och med mediebyråer på nyhetsredaktionernas spariver. Reklamköparna oroas över den redaktionella kvaliteten! Men är det någon i ansvarig ställning som lyssnar? På många svenska medieföretag bedrivs i dag inget som

7 helst utvecklingsarbete när det gäller framtidens affärsmodeller. Och där sådant nödvändigt utvecklingsarbete faktiskt sker är journalisterna väldigt sällan inblandade. Trots att den redaktionella styrkan kanske mer än några andra har de kunskaper som krävs för att göra de viktigaste analyserna om framtiden. få exempel på analyser av hur journalistiken i framtiden ska kunna generera intäkter. Och genom att montera ned redaktionerna steg för steg lär inte varan bli lättare att sälja. Oavsett vilken medieplattform som journalistiken verkar på kommer nämligen grundidén vara densamma. Den journalistik som i framtiden går att ta betalt för måste fortfarande bygga på trovärdighet och relevans. Journalister har redan i dag ett oroväckande lågt förtroende hos allmänheten. att experimentera med journalistisk kvalitet. Det är trots allt denna allmänhet som ska betala för journalistiken även i framtiden. De medieägare som vill urholka kvaliteten ytterligare för att uppnå korta vinsteffekter kommer snart att märka att marknaden är borta. Men hur för vi den diskussionen? Hur visar vi på att ett källkritiskt haveri är en rejäl marknadsrisk som måste elimineras genom skärpt riskhantering? stora pengar i den digitala sfären. Elektronikföretag och bredbandsleverantörer erbjuder varor och tjänster som efterfrågas på grund av digitalt utbud, ett utbud som bland annat består av redaktionellt arbete. Är det rimligt att dessa vinster inte på något sätt också når producenterna av utbudet? Hur förs en sådan diskussion? Och med vem? Optimerad likviditet och kapitalanvändning Det som kännetecknar en framgångsrik entreprenör i ett utsatt ekonomiskt läge är det maximala utnyttjandet av sina tillgångar. Det vill säga ett innovativt sätt att använda rörelsekapitalet, det kapital de verksamheten. Vad innebär det för vår bransch? Vi vet att de ägare som är beroende av presstöd också utvecklar alltmer innovativa lösningar för att kombinera stordriftsfördelar utan att förlora stödet för mångfald inom journalistiken. Men det är knappast en önskvärd utveckling när Presstödsnämnden närmast agerar inredningsarkitekter på redaktioner. Ändå är det en situation som aktualiserats på vissa håll det senaste året. För Public Service får intäktsfrågan av naturliga skäl en annan dimension. Hur tillförs bolagen ekonomiska resurser för att utföra sina uppdrag, och hur regleras samtidigt den redaktionella integriteten? Hur medieägare organiserar sin kapi- fråga av största vikt för oss journalister. I slutändan handlar det om företagets trovärdighet och överlevnad. Vilka al- ägarna? Och vilka diskuterar man inte? Begåvade ledare Ett framgångsrikt företag måste ha goda ledare. Någon som verkligen tror på verksamheten och som kan slå mynt av den. Men hur ser det ut i dag i vår värld? Inom de redaktionella ledningar som för den journalistiska utvecklingen framåt på många sätt. Men samtidigt har

8 vi företagsledningar som genomför nedmonteringar av redaktioner och bantar organisationer i ett högt tempo. På vissa håll tidigareläggs till och med planerade besparingar på ett sätt som närmast signalerar panik. På en del håll ser ledningen till och med den lokala journalistklubben som en motståndare. Det är naturligtvis viktigt att ha ledare som inte blundar för verkligheten och som inte låtsas att inget har hänt. Men är alternativet ledningar som inte längre tror på den egna produkten? Om du inte längre tror på varan du säljer, inte har några tankar om hur den ska utvecklas och i stället försöker rädda affären med regelbundna besparingspaket, bör du då inte lämna ditt uppdrag? Det är fortfarande vissa medieägare som inte inser att en generation konsumenter är på god väg att förloras. Ungdomen har aldrig köpt tidningen, försöker vissa tidningsdirektörer alltjämt hävda. Men då blundar de rejält för fakta. Enligt NORDICOMs mätningar har dagstidningsläsandet i åldersgruppen år minskat från 82 procent 1991 till 57 procent Detta är nyckelgruppen för den som vill vinna framtida marknader. Men hur går det till? Och vilket ledarskap behövs för det, inom såväl företagsledningar som journalistklubbar? Snabba beslut och genomföranden När mediekoncernen Promedia verkställde sitt senaste besparingskrav tillsattes två arbetsgrupper: en med fokus på effektiviseringar och en med fokus på intäkter. Journalistklubbarna inbjöds dock bara till den första arbetsgruppen. Hur blev det så? Utveckling och effektivisering av företaget är jämte tryggad sysselsättning frågor av gemensamt intresse för företag och anställda. Det slår det utvecklingsavtal som gäller hur mycket har vi egentligen deltagit i utvecklingsarbetet? Avtalet ger oss möjlighet att formalisera detta genom medbestämmandeavtal om så behövs, men då krävs först och främst att Få, om ens någon, arbetsgivare har bjudit journalistklubbar för att gemensamt diskutera framtidens utmaningar. vi vet vad vi önskar oss. Att diskutera affärsmodeller har inte stått överst på Journalistförbundets prioriteringslista, varken lokalt eller centralt. Och då ska vi kanske inte bli så förvånade att vi ställs utanför arbetsgrupper som handlar om framtidens intäkter. Utvecklingsavtalet möjliggör samarbete om framtidsfrågor och är sorgligt eftersatt i användande. Få, om ens någon, arbetsgivare har bjudit in journalistklubbar för att gemensamt diskutera framtidens utmaningar utifrån ett gemensamt ansvar. Och det är genom ett sådant ansvar som snabba beslut och nödvändiga genomföranden blir verklighet. En annan central överenskommelse mellan oss och arbetsgivarna, som också är underutnyttjad i detta sammanhang, är kompetensutvecklingsråden. Dessa råd ska enligt avtalet se till att såväl arbetstagare som arbetsgivare får sitt behov av journalistisk kompetens tillgo-

9 dosett. Det innebär att arbetsgivarna i detta råd måste klargöra sina behov av vår framtida kompetens. En strålande möjlighet att gemensamt diskutera framtiden. Men trots att denna möjlighet har funnits i några av våra avtal i över två år har väldigt få journalistklubbar utnyttjat den. Överenskommelsen om kompetens- avtalet och gäller därmed på så gott som alla redaktioner. Nu är det upp till oss att använda detta, frågan är bara hur? Värna förtroendet Vi har en berättelse att förmedla när det gäller vår roll i samhället, och som vi måste inse att allt färre har hört. Det som har lett till den fria pressens ställning i Sverige är till stor del historia. Många har glömt att det vi numera tar för givet har krävt uppoffringar, och fortfarande kräver sitt försvar. Men i korta drag berättar vi alltså: Det demokratiska samhället ger dig rätten att bilda en egen uppfattning. Och det är samtidigt den enda skyldighet du har gentemot demokratin. Utan en egen åsikt är din röst inte vatten värd i ett demokratiskt perspektiv. Men ingen kan skaffa en åsikt i varje enskild samhällsfråga, än mindre samla in den information som i så fall krävs. Det är därför journalistiken spelar en avgörande roll i en fungerande demokrati. Att utöva sina demokratiska rättigheter är om möjligt ännu svårare i dag än någonsin tidigare. Den fria, ansvarstagande, journalistiken har nya utmaningar. Där ingen yttrandefrihet. Detta är självklarheter, men inget av naturen givet. En fri press kommer inte av sig själv. Ett nödvändigt behov ger inte med automatik en självklar tillgång. Fri journalistik tillhandahålls så länge vi är beredda att värdesätta den. Den källkritiska, allsidigt rapporterande, nyhetsjournalistiken är just garanten för att demokratins medborgare kan bilda sig en egen uppfattning. I den digitala världens oöverskådliga utbud av information är med andra ord den professionella journalistiken viktigare än någonsin. Den goda journalistiken har bara en uppdragsgivare: demokratin. Den verkar i allmänhetens tjänst, för alla, och väjer inte för något. Det brus av information som når oss via digitala plattformar och sociala medier kräver en fast och vederhäftig hållpunkt. Yttrandefriheten leder till en tillvaro där allsköns information och uttalanden blandas friskt. I en yttrandefri- åsikter som är såväl upprörande plats för åsikter som kan vara både falska och omoraliska. En mångfald bestående av även sådana åsikter kräver därför någon med trovärdighet som tar ansvar för sanning och rätt. Varje medlem i Journalistförbundet ska följa yrkesreglerna. Och allmänheten kan anmäla såväl utgivare som enskild medlem i Journalistförbundet, genom Allmänhe-

10 tens pressombudsman, Pressens opinionsnämnd och Yrkesetiska nämnden. Dessa tre instanser står alla fria från lagar och förordningar, eftersom en fri press måste stå fri från påverkan av utomstående. Alla fungerande samhällen måste vila på en trygghet. En vetskap om sig mot. Regeringar kommer och går. Journalistiken består. Den fria pressen ger den trygghet som varje demokratisk medborgare måste känna. Men det är en skör trygghet, som måste värnas. Om du inser den fria pressens funktion först när den upphört; ja, då är det för sent. Detta är vår berättelse, den som vi vill värna förtroendet med. Men fungerar den hos allmänheten även i framtiden? Nu är det upp till dig att ta diskussionen vidare, förhoppningsvis med inspiration från frågeställningarna som vi nu har väckt. Framtiden börjar nu. Förbundsstyrelsen Oktober 2012

11

Journalistikens förutsättningar i en digital värld

Journalistikens förutsättningar i en digital värld Journalistikens förutsättningar i en digital värld Det senaste året har många medieföretag varslat anställda och skurit ned i sina verksamheter. Samtidigt konsumerar allt fler journalistik på en mängd

Läs mer

JP7. q2 Browser Meta Info Browser (1) Version (2) Operating System (3) Screen Resolution (4) Flash Version (5) Java Support (6) User Agent (7)

JP7. q2 Browser Meta Info Browser (1) Version (2) Operating System (3) Screen Resolution (4) Flash Version (5) Java Support (6) User Agent (7) JP7 q1 VÄLKOMMEN TILL JOURNALISTPANELENDu har nu kommit till enkätens första del som handlar om hur du ser på olika aktörer som på ett eller annat sätt har betydelse för upprätthållandet av god journalistik

Läs mer

Journalistförbundet är både ett yrkesförbund och ett fackförbund.

Journalistförbundet är både ett yrkesförbund och ett fackförbund. Förslag Idéprogram Meningen med föreningen Journalistförbundet är både ett yrkesförbund och ett fackförbund. Journalistförbundet ska som fackförbund ta tillvara sina medlemmars fackliga, ekonomiska och

Läs mer

Därför finns vi Journalistförbundet är både ett yrkesförbund och ett fackförbund.

Därför finns vi Journalistförbundet är både ett yrkesförbund och ett fackförbund. Idéprogram Därför finns vi Journalistförbundet är både ett yrkesförbund och ett fackförbund. Journalistförbundet ska som fackförbund ta tillvara sina medlemmars fackliga, ekonomiska och sociala intressen

Läs mer

Medier i Sverige. En faktasamling

Medier i Sverige. En faktasamling Medier i Sverige En faktasamling Medier som tar ansvar TU Medier i Sverige är sedan 1898 de fria mediehusens branschorganisation. I dag representerar vi huvuddelen av landets mediehus, som ger ut nyheter

Läs mer

Handledning för presskommunikation

Handledning för presskommunikation Handledning för presskommunikation INLEDNING Du har säkert hört den gamla klyschan syns du inte så finns du inte. Det är givetvis ett lite tillspetsat budskap, men faktum är att det ligger ganska mycket

Läs mer

ALLMÄNINTRESSE OCH SÄRINTRESSE I VÄLFÄRDSPOLITIKEN

ALLMÄNINTRESSE OCH SÄRINTRESSE I VÄLFÄRDSPOLITIKEN OM ALLA I FÖRSTA HAND TÄNKER PÅ SIG VEM SKA DÅ SE TILL HELHETEN? ALLMÄNINTRESSE OCH SÄRINTRESSE I VÄLFÄRDSPOLITIKEN UR ETT STATSVETENSKAPLIGT PERSPEKTIV HELENA STENSÖTA, DOCENT PHD STATSVETENSKAP GÖTEBORGS

Läs mer

Alla är media Ny Strategisk Marknadsföring.

Alla är media Ny Strategisk Marknadsföring. Alla är media Ny Strategisk Marknadsföring. Bakgrund 1. Macro Under hela 1900-talet har vår ekonomi byggt på att nå massorna. Massproduktion > massdistribution > massmedia > mass..a köpare! (Mass)mediaföretagens

Läs mer

Ledarnas Chefsbarometer 2008, delrapport 1. Chefers ledarskap påverkar resultatet

Ledarnas Chefsbarometer 2008, delrapport 1. Chefers ledarskap påverkar resultatet Ledarnas Chefsbarometer 2008, delrapport 1 Chefers ledarskap påverkar resultatet Chefsbarometer 2008 Delrapport 1: Chefers ledarskap påverkar resultatet Det finns ett starkt samband mellan ledarskap och

Läs mer

Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet

Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet Kommunikationsstrategi för Vårdförbundet 2014-2018 Beslutad av förbundsstyrelsen i november 2014. Kommunikationsstrategin gäller förtroendevalda och medarbetare i Vårdförbundet. Kommunikationsstrategin

Läs mer

Mentorprogram Real diversity mentorskap Att ge adepten stöd och vägledning Adeptens personliga mål Att hantera utanförskap

Mentorprogram Real diversity mentorskap Att ge adepten stöd och vägledning Adeptens personliga mål Att hantera utanförskap Mentorprogram Real diversity mentorskap Real diversity är ett projekt som fokuserar på ungdomar i föreningsliv och arbetsliv ur ett mångfaldsperspektiv. Syftet med Real diversity är att utveckla nya metoder

Läs mer

Kommunikationspolicy. Antagen av Kf 56/2015

Kommunikationspolicy. Antagen av Kf 56/2015 Kommunikationspolicy Antagen av Kf 56/2015 Innehåll Innehåll... 1 1. Kommunikation hjälper oss att utföra våra uppdrag... 2 2. Kommunikationsansvar... 2 3. Planerad kommunikation... 2 Checklista för att

Läs mer

SAMMANFATTNING... 3 SVERIGES RADIO ETT NYTT MEDIELANDSKAP KRÄVER NYA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖRÄNDRINGAR SOM BÖR GENOMFÖRAS NU

SAMMANFATTNING... 3 SVERIGES RADIO ETT NYTT MEDIELANDSKAP KRÄVER NYA FÖRUTSÄTTNINGAR FÖRÄNDRINGAR SOM BÖR GENOMFÖRAS NU SAMMANFATTNING... 3 SVERIGES RADIO ETT NYTT MEDIELANDSKAP KRÄVER NYA FÖRUTSÄTTNINGAR... 4 1. FÖRÄNDRINGAR SOM BÖR GENOMFÖRAS NU... 4 1.1 Beakta utbudet på webben... 4 1.2 Berwaldhallen... 6 1.3 Beslut

Läs mer

DIK:S STADGA. Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK

DIK:S STADGA. Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK DIK:S STADGA Antagen av DIK:s kongress 25 november 2012 DIK DIK organiserar akademiker utbildade inom dokumentation, information, kommunikation och kultur. Verksamheten utgår från DIK:s professioner. DIK

Läs mer

q2 Markera hur viktiga du anser att följande saker är för dig i ditt arbete som journalist. Ganska viktigt (3)

q2 Markera hur viktiga du anser att följande saker är för dig i ditt arbete som journalist. Ganska viktigt (3) JP3 K1 Du har nu kommit till enkätens första del som handlar om journalistiska ideal. Vi ber dig tänka på att studien är internationell, vilket gör att några frågor kan framstå som lite märkliga ur ett

Läs mer

VÄLKOMMEN. Hej och välkommen till Journalistpanelen!

VÄLKOMMEN. Hej och välkommen till Journalistpanelen! VÄLKOMMEN Hej och välkommen till Journalistpanelen! "Vem granskar granskarna?" är en fråga som med jämna mellanrum ställs i mediedebatten. Med anledning av detta vill vi ställa några frågor kring etiska

Läs mer

12671/17 hg/abr/ab 1 DGD 2C

12671/17 hg/abr/ab 1 DGD 2C Europeiska unionens råd Bryssel den 29 september 2017 (OR. en) 12671/17 NOT från: till: Ordförandeskapet Föreg. dok. nr: 12112/17 Ärende: FREMP 99 JAI 847 COHOM 103 POLGEN 125 AUDIO 103 DIGIT 196 Ständiga

Läs mer

2. Den andra sanningen är att trovärdighet är grunden för ledarskap.

2. Den andra sanningen är att trovärdighet är grunden för ledarskap. LEDARSKAPETS SANNINGAR (Liber, 2011) James Kouzes är Barry Posner är båda professorer i ledarskap och i boken sammanfattar de det viktigaste de lärt sig efter att ha studerat framgångsrikt ledarskap i

Läs mer

OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT

OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT Nyhetsbrev nr 5, 2014 OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT - När jag tänker på hur enkelt det är att bara vara till, lyssna på kunderna, att höra vad de säger och att hjälpa dem med det som de behöver

Läs mer

Rör inte min lön! Unga ratar dagens lönemodell. En rapport om lönebildning från Almega och Ledarna. Rör inte min lön 2009, Almega och Ledarna

Rör inte min lön! Unga ratar dagens lönemodell. En rapport om lönebildning från Almega och Ledarna. Rör inte min lön 2009, Almega och Ledarna Rör inte min lön! Unga ratar dagens lönemodell En rapport om lönebildning från Almega och Ledarna Rör inte min lön 2009, Almega och Ledarna 1 Innehåll Om undersökningen 4 Sammanfattning 5 Få unga är nöjda

Läs mer

Butiken är scenen Du är viktig Vi vågar Vi har koll Vi är starka tillsammans

Butiken är scenen Du är viktig Vi vågar Vi har koll Vi är starka tillsammans 9 Butiken är scenen Du är viktig Vi vågar Vi har koll Vi är starka tillsammans 8 11 Varje dag är en ny föreställning. Vi lyssnar aktivt på våra kunder, för att bli bättre. Vi tar personligt ansvar för

Läs mer

Varför ska du vara med i facket?

Varför ska du vara med i facket? Varför ska du vara med i facket? www.gåmedifacket.nu 020-56 00 56 Vill du förhandla på egen hand? Det gör inte din chef. Visst kan du förhandla om din egen lön, och visst kan du själv diskutera dina villkor

Läs mer

Fackliga utbildningen är bra, men mera behövs Glöm Stockholmspressen!

Fackliga utbildningen är bra, men mera behövs Glöm Stockholmspressen! Medlemsenkäten hösten 2005 Fackliga utbildningen är bra, men mera behövs Glöm Stockholmspressen! Drygt var tionde medlem har ett fackligt uppdrag. Två tredjedelar har fått en utbildning för uppdraget.

Läs mer

Introduktion. Ingår som en del i Handbok i kriskommunikation

Introduktion. Ingår som en del i Handbok i kriskommunikation Introduktion Ingår som en del i Handbok i kriskommunikation Handbok i Kriskommunikation Introduktion Innehåll Förord Vad är en kris? Vad innebär kriskommunikation? Sanningen finns hos mottagaren Medierna

Läs mer

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser

Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser Fastställd av förbundsstyrelsen 12 november 2015 2 [11] Innehållsförteckning Förtroendevald i avdelningsstyrelser och på arbetsplatser... 3 I Lärarförbundets

Läs mer

Värdegrund för HRF. Vårt ändamål. Vår vision. Vår syn på människan och samhället. Våra kärnvärden

Värdegrund för HRF. Vårt ändamål. Vår vision. Vår syn på människan och samhället. Våra kärnvärden Värdegrund för HRF Vårt ändamål Hörselskadades Riksförbund (HRF) är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden organisation, vars ändamål är att tillvarata hörselskadades intressen samt värna våra

Läs mer

Du och ditt personliga varumärke LJK loredana jelmini kommunikation Malmö 7 oktober 2013. www.ljk.se

Du och ditt personliga varumärke LJK loredana jelmini kommunikation Malmö 7 oktober 2013. www.ljk.se Du och ditt personliga varumärke LJK loredana jelmini kommunikation Malmö 7 oktober 2013 Loredana Jelmini loredana@ljk.se Utbildning Strategi Coachning Vad är ett varumärke? http://www.youtube.com/watch?v=ki6blg567i4

Läs mer

Informationspolicy för Salems kommun Antagen av kommunfullmäktige 2000-10-26

Informationspolicy för Salems kommun Antagen av kommunfullmäktige 2000-10-26 Informationspolicy för Salems kommun Antagen av kommunfullmäktige 2000-10-26 Förvaltningarnas arbete skall utvecklas och ge resultat i en högre effektivitet och bättre kommunikation med Salemsborna. Den

Läs mer

Vem är frilans? Vem gör vad? Frilansstrategin

Vem är frilans? Vem gör vad? Frilansstrategin Arbetsmarknaden för journalister har under flera år gått mot fler osäkra anställningar, fler tillfälligt anställda eller inhyrda och fler uppdragstagare samtidigt som antalet arbetstillfällen minskat.

Läs mer

MEDBORGARDIALOG. - en liten guide

MEDBORGARDIALOG. - en liten guide MEDBORGARDIALOG - en liten guide Medborgardialoger i Orsa kommun - en liten guide Infoavdelningen, Janne Bäckman, december 2010 Vad är en medborgardialog? Det är helt enkelt ett sätt att prata med människor

Läs mer

Alternativ finansiering av journalistiken

Alternativ finansiering av journalistiken Alternativ finansiering av journalistiken För Journalistförbundet är det självklart att professionell journalistik nästan alltid kräver en alternativ finansiering i någon form. Annonser är bara ett exempel

Läs mer

En bransch att må bra i

En bransch att må bra i En sammanfattning av slutsatser och åtgärder 2012 2013 Lotta Linderson 2013-10-18 1 Bakgrund och syfte I december 2011 gjordes en medlemsundersökning med fokus på stress. Nära hälften av medlemmarna, 6019

Läs mer

Politisk kommunikation

Politisk kommunikation Politisk kommunikation Journalistikens politiska villkor och uttryck Föreläsning 2 VT 2011 Gary Bergqvist Medierna förmedlar oftast allmänhetens bild av verkligheten Vem har makten över mediernas innehåll?

Läs mer

Offentliga Sektorns Managementprogram

Offentliga Sektorns Managementprogram Offentliga Sektorns Managementprogram OFFENTLIGA SEKTORNS MANAGEMENTPROGRAM Utveckling för dig som är högre chef inom offentlig sektor Som högre chef i den offentliga sektorn lever du i en spännande och

Läs mer

Ordbok. SVT Fri television /Om alla, för alla

Ordbok. SVT Fri television /Om alla, för alla Ordbok 1 SVT Fri television /Om alla, för alla Välkommen att vara med och utveckla SVT! Vi har många utmaningar framför oss. En av de största är att göra viktiga frågor i samhället intressanta och engagerande

Läs mer

Kundens förväntningar på dig

Kundens förväntningar på dig Kundens förväntningar på dig I slutändan handlar skillnaden på att vinna eller förlora om kunderna. Kunderna har en rad förväntningar på dig som effektiv partner. De företag som kan motsvara kundens förväntningar

Läs mer

sid 1/8 mervärt normkritiskt ledarskap NORMKRITISKT LEDARSKAP Normkritiskt perspektiv på att leda och fördela arbete

sid 1/8 mervärt normkritiskt ledarskap NORMKRITISKT LEDARSKAP Normkritiskt perspektiv på att leda och fördela arbete sid 1/8 mervärt normkritiskt ledarskap NORMKRITISKT LEDARSKAP Normkritiskt perspektiv på att leda och fördela arbete Främjandet av mångfald och likabehandling inom en organisation förutsätter att ledarskapet

Läs mer

Lärarmaterial SPRING, AMINA! Vad handlar boken om? Centralt innehåll och förmågor enligt Lgr 11: Förmågor: Författare: Annelie Drewsen

Lärarmaterial SPRING, AMINA! Vad handlar boken om? Centralt innehåll och förmågor enligt Lgr 11: Förmågor: Författare: Annelie Drewsen SIDAN 1 Författare: Annelie Drewsen Vad handlar boken om? Boken handlar om Amina, som bor i ett boende för flyktingar. Hennes bror dog av ett skott, när de bodde i Somalia. Hennes mamma flydde till Kenya,

Läs mer

Bisnode LÖSNINGAR OCH INSIKTER FÖR SMARTA BESLUT

Bisnode LÖSNINGAR OCH INSIKTER FÖR SMARTA BESLUT Bisnode LÖSNINGAR OCH INSIKTER FÖR SMARTA BESLUT Utan frågor & svar stannar världen OM BISNODE Det finns små och stora frågor inom alla företag, organisationer och verksamheter. Frågor som kräver uppmärksamhet

Läs mer

Målmedveten satsning på aktionsforskning i Varberg

Målmedveten satsning på aktionsforskning i Varberg Målmedveten satsning på aktionsforskning i Varberg 1 Målmedveten satsning på aktionsforskning i Varberg I Varberg finns sedan länge en ambition att sprida aktionsforskning som en metod för kvalitetsarbete

Läs mer

MEDMÄNSKLIGHET I SVERIGE

MEDMÄNSKLIGHET I SVERIGE MEDMÄNSKLIGHET I SVERIGE Svenska folkets attityder till medmänsklighet 218 BAKGRUND Att känna en medkänsla med andra människor är den mest grundläggande förutsättningen för ett solidariskt samhälle. Ändå

Läs mer

Sammanfattande rapport av chefsenkät 2014

Sammanfattande rapport av chefsenkät 2014 Innehåll 1. Bakgrund... 2 Syfte... 2 Sammanfattning... 2 2. Om enkäten... 2 Svarsfrekvens... 3 3. Om de svarande... 4 Verksamhetsområden... 4 4. Hur nöjd är du med ditt medlemskap idag?... 5 5. Tycker

Läs mer

Journalistik. Mediernas mekanismer Ht 2010

Journalistik. Mediernas mekanismer Ht 2010 Journalistik Mediernas mekanismer Ht 2010 Journalistik? Vad är det för dig? Vad skiljer journalistik från andra skrivna och berättade former? Def. enl. NE: journalistik, benämning på såväl insamling, urval,

Läs mer

a White Paper by Idea2Innovation Framtidens arbetssätt.

a White Paper by Idea2Innovation Framtidens arbetssätt. a White Paper by Idea2Innovation Framtidens arbetssätt. Det är tveklöst så att arbetslivet så som vi känner till det genomgår en snabb förändring. Även om det sker olika snabbt i olika branscher, så genomsyrar

Läs mer

Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1

Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1 Kommunikationspolicy KOMMUNIKATIONSPOLICY 1 AVFALL SVERIGES KOMMUNIKATION SYFTAR TILL ATT öka kännedomen om svensk avfallshantering bland Avfall Sveriges målgrupper visa att branschen är framåtriktad och

Läs mer

Medias inflytande. Hur påverkas samhället av media, och hur påverkar media samhället?

Medias inflytande. Hur påverkas samhället av media, och hur påverkar media samhället? Samhällskunskap årskurs 8 Arbetsområde: Media År: XT 201X Medias inflytande Hur påverkas samhället av media, och hur påverkar media samhället? Förmågor i fokus Reflektera över hur individer och samhällen

Läs mer

2004 Mäklarsamfundets rekommendation om prissättning för att motverka lockpriser.

2004 Mäklarsamfundets rekommendation om prissättning för att motverka lockpriser. ett år senare! 2004 Mäklarsamfundets rekommendation om prissättning för att motverka lockpriser. 2011 "Av säljaren accepterat pris - en frivillig överenskommelse mellan fastighetsmäklarna i Stockholms

Läs mer

Riktlinjer för att förebygga hot mot journalister

Riktlinjer för att förebygga hot mot journalister Riktlinjer för att förebygga hot mot journalister Journalister är en utsatt yrkesgrupp. Kränkningar, trakasserier, hot och våld mot journalister har tyvärr blivit en allt vanligare del av yrket. Det är

Läs mer

tighet s a em i F ams, medl Ad y k Ric

tighet s a em i F ams, medl Ad y k Ric Nu drar vi igång! Så kan löntagarna vinna valet 2006 Nu har LO-förbundens medlemmar sagt vad de tycker! Maria Lindberg, medlem i Handels. I undersökningen Valet är ditt har 30 032 medlemmar deltagit och

Läs mer

Som man uppfattar medarbetaren så uppfattar man också företaget.

Som man uppfattar medarbetaren så uppfattar man också företaget. Boksammanfattning Ditt professionella rykte - Upptäck DIN främsta tillgång. av Per Frykman & Karin Sandin Företag över hela världen lägger ner enorma summor på att vårda och stärka sitt varumärke, rykte

Läs mer

KOPPLING TILL KURS- OCH ÄMNESPLANER

KOPPLING TILL KURS- OCH ÄMNESPLANER TIDNINGSVECKAN 2019 ALLA ÅRSKURSER KOPPLING TILL KURS- OCH ÄMNESPLANER ÅRSKURS 1 3 analys Informativa bilder, till exempel läroboksbilder och hur de är utformade och fungerar. Historiska och samtida bilder

Läs mer

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg.

Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Inlämningsuppgift Allmän kommentar: Hej Emilie! Det var en fröjd att läsa din inlämningsuppgift! Jag har nu godkänt den med A i betyg. Hoppas att du har anmält dig till steg 2 och 3, om inte så är det

Läs mer

Three Monkeys Trading. Tänk Just nu

Three Monkeys Trading. Tänk Just nu Three Monkeys Trading Tänk Just nu Idag ska vi ta upp ett koncept som är otroligt användbart för en trader i syfte att undvika fällan av fasta eller absoluta uppfattningar. Det är mycket vanligt att en

Läs mer

www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice

www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice Del 1 Service börjar med relationer Förstklassig kundservice börjar med goda relationer. Här är nio sätt att stärka kundrelationer

Läs mer

Du Kvinna, köp ett företag!

Du Kvinna, köp ett företag! Du Kvinna, köp ett företag! Kvinnor, kvinnor, kvinnor Vad skulle männen vara utan kvinnor? Få min Herre, mycket få! Mark Twain Men det fanns också män i det förgångna som hade andra uppfattningar: Kvinnor

Läs mer

INSTITUTIONEN FÖR JOURNALISTIK, MEDIER OCH KOMMUNIKATION

INSTITUTIONEN FÖR JOURNALISTIK, MEDIER OCH KOMMUNIKATION INSTITUTIONEN FÖR JOURNALISTIK, MEDIER OCH KOMMUNIKATION JU1402 Redaktion, 30 högskolepoäng Newsroom, 30 higher education credits Fastställande Kursplanen är fastställd av Institutionen för journalistik,

Läs mer

Etik i samhälle, företagande och ledarskap

Etik i samhälle, företagande och ledarskap Curt Nicolin Etik i samhälle, företagande och ledarskap UPPFINNARKOLLEGIET Curt Nicolin Etik i samhälle, företagande och ledarskap Förord Sjunkande etisk standard förebådar kulturers och nationers förfall.

Läs mer

Family 1 Family Business Survey Värdegrunden. Nyckeln för familjeföretag att lyckas med tillväxt och digital omställning

Family 1 Family Business Survey Värdegrunden. Nyckeln för familjeföretag att lyckas med tillväxt och digital omställning Family 1 2018 Värdegrunden Nyckeln för familjeföretag att lyckas med tillväxt och digital omställning 2 Den globala studien bygger på 2 953 svar från ledande befattningshavare i familjeföretag i 53 länder,

Läs mer

Vart vänder vi oss om vi upplever diskriminering?

Vart vänder vi oss om vi upplever diskriminering? 38 Träff6. Vart vänder vi oss om vi upplever diskriminering? Mål för den sjätte träffen är att få kunskap om vart jag vänder mig om mina rättigheter kränkts få kunskap om hur jag kan anmäla diskriminering

Läs mer

VILL DU LYCKAS? VÅGA MISSLYCKAS! { ledarskap }

VILL DU LYCKAS? VÅGA MISSLYCKAS! { ledarskap } { ledarskap } VAD HAR PERSONER SOM WALT DISNEY, OPRAH WINFREY, STEVE JOBS OCH ELVIS PRESLEY GEMENSAMT? JO, DE HAR ALLA MISSLYCKATS. VILL DU LYCKAS? VÅGA MISSLYCKAS! V isste du att de flesta framgångsrika

Läs mer

Skyddsombudet en arbetskamrat och facklig kompis

Skyddsombudet en arbetskamrat och facklig kompis Ditt skyddsombud Skyddsombudet en arbetskamrat och facklig kompis Ligger du vaken om nätterna och grubblar över hur skyddsombudet har det? Inte det? Byggnads vet i alla fall att många skyddsombud funderar

Läs mer

Tips och råd vid lönesamtal

Tips och råd vid lönesamtal Tips och råd vid lönesamtal Lönesamtalets sju steg Hur bedöms egentligen din lön? Förhandlar du själv direkt med din chef eller förhandlas din lön i en annan ordning? Formerna för lönesättning kan variera

Läs mer

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte?

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte? 20 vanliga avslutstekniker att använda för att öka din försäljning Du kanske blir förvirrad när du läser det här, men det är alldeles för många säljare som tror och hoppas, att bara för att de kan allt

Läs mer

Demokratiskt ledarskap kontra låt-gå-ledarskap

Demokratiskt ledarskap kontra låt-gå-ledarskap www.byggledarskap.se Ledarskapsmodeller 1(5) Ledarskapsmodeller Kravet på ledarskapet varierar mellan olika organisationer. Kraven kan också variera över tid inom ett och samma företag. Ledarskapet i en

Läs mer

tidningsveckan 2011 Samlade kopieringsunderlag

tidningsveckan 2011 Samlade kopieringsunderlag Samlade kopieringsunderlag tidningsveckan 2011 Här finner du de samlade kopieringsunderlagen till Lärarmaterial Tidningsveckan 2011 Tema nyheter. Alla kopieringsunderlag är fria att kopiera och sprida

Läs mer

Det handlar om dig. Björn Täljsten vd, Sto Scandinavia AB

Det handlar om dig. Björn Täljsten vd, Sto Scandinavia AB Att jobba på Sto Det handlar om dig Björn Täljsten vd, Sto Scandinavia AB Som medarbetare på Sto är det i grunden dig och dina kollegor det handlar om. Utan att förringa vår fina produktportfölj, är det

Läs mer

Frilansande journalister (SJF) - arbetsvillkor, förändringar och framtidsutsikter. 24 september 2015 Sonja von Lochow & Martin Ahlqvist

Frilansande journalister (SJF) - arbetsvillkor, förändringar och framtidsutsikter. 24 september 2015 Sonja von Lochow & Martin Ahlqvist - arbetsvillkor, förändringar och framtidsutsikter 24 september 2015 Sonja von Lochow & Martin Ahlqvist Om undersökningen Fältperiod: 10 augusti 16 september 2015 Omfattning och urval: Totalundersökning

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Värdegrund och policy

Värdegrund och policy Värdegrund och policy för, ATSUB/GBG ATSUB/Göteborg har en värdegrund baserad på demokrati, människors lika värde, mänskliga fri- och rättigheter och öppen diskussion. Jämställdhet mellan kvinnor och män

Läs mer

MEDIATIDEN HANDLEDNING PEDAGOG: DAVID ÖRBRING

MEDIATIDEN HANDLEDNING PEDAGOG: DAVID ÖRBRING MEDIATIDEN HANDLEDNING PEDAGOG: DAVID ÖRBRING 1 MEDIATIDEN INLEDNING I dagens samhälle finns en mängd olika media som ger oss massor av information. Programserien Mediatiden handlar om vår samtid med fokus

Läs mer

Chefsprofilen Sammanställning av resultat

Chefsprofilen Sammanställning av resultat Chefsprofilen Sammanställning av resultat Namn: Allan Allansson Läsanvisning Om Chefsprofilen Chefsprofilen används som ett stöd för utveckling av det egna ledarskapet. Profilen mäter beteenden som i ledarskapsforskning

Läs mer

Samspela med politiken en långsiktigt hållbar agenda. Inga Lundén, Kompobib 2020, Eskilstuna 16.1.2012

Samspela med politiken en långsiktigt hållbar agenda. Inga Lundén, Kompobib 2020, Eskilstuna 16.1.2012 Samspela med politiken en långsiktigt hållbar agenda Inga Lundén, Kompobib 2020, Eskilstuna 16.1.2012 Försök till Taxonomi för samspel med politiken 1.Politiken lägger mål utifrån sin traditionella uppfattning

Läs mer

K om m u n i k a ti on s- och p å ve r k a n sp ol i cy

K om m u n i k a ti on s- och p å ve r k a n sp ol i cy Beslutad av: Regionfullmäktige, 2019-01-29 Diarienummer: RS 2017 04450 Giltighet: från 2019-03-01 till 2023-12-31 K om m u n i k a ti on s- och p å ve r k a n sp ol i cy 2 01 9 2 02 3 Policyn gäller för:

Läs mer

KOMMUNIKATION OCH SOCIAL MEDIA (KSM)

KOMMUNIKATION OCH SOCIAL MEDIA (KSM) KOMMUNIKATION OCH SOCIAL MEDIA (KSM) Motionerna KSM 1 KSM 7 MOTION KSM 1 Byggnads Väst Lägg ut små adds (Reklam) på ungdomshemsidor, vi i Byggnads vill ha mer medlemar och de är väldig brist på unga medlemmar,

Läs mer

Journalistförbundet avvisar utredningens förslag i sin helhet. Vi motiverar vårt ställningstagande i det följande.

Journalistförbundet avvisar utredningens förslag i sin helhet. Vi motiverar vårt ställningstagande i det följande. Datum: 2011-04-19 Vår ref: Pär Trehörning Dnr: 12/2011 810 Justitiedepartementet 114 94 Stockholm Att Monika Bergström Remissyttrande Olovlig fotografering (Ds 2011:1) Journalistförbundet avvisar utredningens

Läs mer

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv

Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Kommunal och Vision tillsammans för ett bättre arbetsliv Annelie Nordström, förbundsordförande Kommunal: Tanken med det här samarbetsavtalet är att vi tillsammans kan nå bättre resultat för våra medlemmar

Läs mer

ATT SKAPA INFLYTANDE. Från medierelationer till influencer-relationer. Mynewsdesk PR Academy. Studieguide 2 av 5

ATT SKAPA INFLYTANDE. Från medierelationer till influencer-relationer. Mynewsdesk PR Academy. Studieguide 2 av 5 ATT SKAPA INFLYTANDE Från medierelationer till influencer-relationer Mynewsdesk PR Academy Studieguide 2 av 5 VEM ÄR EN INFLUENCER? INFLUENCERS FINNS INOM VARJE UPPTÄNKLIG BRANSCH VAD GÖR DEM SÅ ANVÄNDBARA?

Läs mer

Konkurrera på rätt sätt! Så fungerar konkurrenslagen INFORMATION FRÅN KONKURRENSVERKET

Konkurrera på rätt sätt! Så fungerar konkurrenslagen INFORMATION FRÅN KONKURRENSVERKET Konkurrera på rätt sätt! Så fungerar konkurrenslagen INFORMATION FRÅN KONKURRENSVERKET 1 Kom ihåg!» Samarbeta INTE om priser.» Dela INTE upp marknaden.» Utbyt INTE strategiskt viktig information. 2 Du

Läs mer

Vilja. Våga. Växa. Tillsammans med Inkubatorn i Borås. www.ink-boras.se

Vilja. Våga. Växa. Tillsammans med Inkubatorn i Borås. www.ink-boras.se Vilja. Våga. Växa. Tillsammans med Inkubatorn i Borås. www.ink-boras.se Ibland är det avgörande med rätt partner. Vi heter det vi är: Inkubatorn i Borås. En partner för dig som vill utveckla idéer och

Läs mer

Datum Upprättad av Susanne Daregård Pressansvarig har ansvar för uppdateringar av informationen i denna skrift.

Datum Upprättad av Susanne Daregård Pressansvarig har ansvar för uppdateringar av informationen i denna skrift. Datum 2016 10 31 Upprättad av Susanne Daregård Pressansvarig har ansvar för uppdateringar av informationen i denna skrift. Mediestrategi Förord Tillväxtverket arbetar för att stärka företagens konkurrenskraft.

Läs mer

Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426.

Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426. Joh. 10:1-10 3:e sönd. efter påsk. 090426. Ovanför våran säng där hemma så hänger det en gammal tavla. Den föreställer den gode herden som i en kuslig och farlig terräng sträcker sig efter det förlorade

Läs mer

EXPERTER PÅ LÄKEMEDEL

EXPERTER PÅ LÄKEMEDEL EXPERTER PÅ LÄKEMEDEL Sveriges Farmaceuter 2013 Grafisk form: Erika Jonés Foto: Ola Hedin Tryck: Vitt Grafiska OMVÄRLDEN FÖRÄNDRAS OCH VI MED DEN. Det innebär nya roller, nya uppgifter och nya utmaningar

Läs mer

Välkommen till Seko!

Välkommen till Seko! Välkommen till Seko! Gemenskap ger styrka Varmt välkommen till Seko! Som medlem hos oss står du starkare på din arbetsplats. Starkare tack vare att vi är många. Det är det som gör att vi kan ställa krav

Läs mer

På www.tänkom.nu får du fakta och tips om tonåringar och alkohol!

På www.tänkom.nu får du fakta och tips om tonåringar och alkohol! På www.tänkom.nu får du fakta och tips om tonåringar och alkohol! Tänk om fler föräldrar hjälptes åt att sätta gemensamma gränser kring alkohol. Att vara förälder till en tonåring är ofta underbart. Men

Läs mer

Karriärplanering Övning 08: Professionellt nätverkande

Karriärplanering Övning 08: Professionellt nätverkande Karriärplanering Övning 08: Professionellt nätverkande 1. Lär dig från dem som varit i samma situation Ett av de bästa sätten att få värdefulla kontakter är att nätverka med din högskolas alumner. De har

Läs mer

Internet och sociala medier. Anne-Marie Eklund Löwinder Kvalitets- och säkerhetschef,.se amel@iis.se

Internet och sociala medier. Anne-Marie Eklund Löwinder Kvalitets- och säkerhetschef,.se amel@iis.se Internet och sociala medier Anne-Marie Eklund Löwinder Kvalitets- och säkerhetschef,.se amel@iis.se Min agenda Lite om.se Sociala medier vad är det vi pratar om? Vad är nyttan? Vilka är riskerna? Några

Läs mer

Market Insider: Varför är det så viktigt att ha ett urval potentiella köpare?

Market Insider: Varför är det så viktigt att ha ett urval potentiella köpare? Market Insider: Varför är det så viktigt att ha ett urval potentiella köpare? 040-54 41 10 kontakt@bcms.se www.bcms.se BCMS Scandinavia, Annebergsgatan 15 B, 214 66 Malmö 1 Sammanfattning Varför är det

Läs mer

Fem steg för bästa utvecklingssamtalet

Fem steg för bästa utvecklingssamtalet Fem steg för bästa utvecklingssamtalet Hitta drivkraften, styrkan och nå målet! Gita Bolt 2013 Copyright: airyox AB Mångfaldigande av denna skrift, helt eller delvis, är enligt lagen om upphovsrättsskydd

Läs mer

Denna bok tillhör: Namn:

Denna bok tillhör: Namn: Vägen framåt! 2 Denna bok tillhör: Namn: 3 Innehåll Introduktion sid 4 Vår affärsidé sid 5 Vår vision sid 6 Syftet med vår verksamhet sid 7 Lärande organisation sid 8 Våra värderingar sid 9 Våra 8 principer

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

HUR MÅR CHEFEN? UNDERSÖKNING AV CHEFERNAS ARBETSSITUATION I GÖTEBORGS STAD

HUR MÅR CHEFEN? UNDERSÖKNING AV CHEFERNAS ARBETSSITUATION I GÖTEBORGS STAD HUR MÅR CHEFEN? UNDERSÖKNING AV CHEFERNAS ARBETSSITUATION I GÖTEBORGS STAD INLEDNING Vi vill alla ha och behöver en chef som ser oss, som är tydlig med sina förväntningar och som inspirerar oss till att

Läs mer

Hänger Du med i den Digitala Affärsutvecklingen?

Hänger Du med i den Digitala Affärsutvecklingen? Hänger Du med i den Digitala Affärsutvecklingen? Undersökning presenterad på Radar i2i FREDRIK RUNNQUIST R.Rev. 1.0 Sida 2 av 13 Hänger Du med i den Digitala Affärsutvecklingen? Vad händer? Alla verksamheter

Läs mer

7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN?

7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN? 7. HUR FUNGERAR DEMOKRATIN? MEDLEM Allt startar med medlemmen i föreningen. FÖRENING Medlemmen påverkar föreningen på årsmötet i februari. DISTRIKT Medlemmen tillsammans med föreningen påverkar distriktet

Läs mer

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION

SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION SOCIALDEMOKRATISKT LEDARSKAP ATT LEDA EN IDÉBÄRANDE ORGANISATION Studiehandledning Ledaren och gruppen Sverige har stora möjligheter. Där arbetslöshet och hopplöshet biter sig fast, kan vi istället skapa

Läs mer

Underlag vision. Kongressombuden November 2008

Underlag vision. Kongressombuden November 2008 Till Kongressombuden November 2008 Underlag vision Underlag till Extra kongressen 2009 På kongressen 2008 behandlas visionen i gruppsittningen och yrkanden har bearbetats av redaktionsutskotten. Ett nytt

Läs mer

Med publiken i blickfånget

Med publiken i blickfånget Med publiken i blickfånget Tidningsredaktioners arbete med publikundersökningar under 1930-1980-tal Ulrika Andersson 1 Författare: Ulrika Andersson Författaren Foto: JMG, Göteborgs universitet Tryck: Vulkan

Läs mer

Styrelsen beslutar att uppdra till kansliet att ändra utgivningsplan för Scouternas medlemstidningar från 1 januari 2013 enligt förslag.

Styrelsen beslutar att uppdra till kansliet att ändra utgivningsplan för Scouternas medlemstidningar från 1 januari 2013 enligt förslag. Beslutsunderlag Dagordning, punkt nr: XX Rubrik: Tidningsutredning kansliberedning Författare: Anna Wickman Datum: 11 maj 2012 Förslag Förslag 1: Inom ramen för Scouternas centrala medlemskommunikation

Läs mer

Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat

Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat Säljare av olika skäl Hur ser du på din egen säljarroll? Jag möter människor som arbetar med försäljning av olika skäl och som ser helt olika på sina uppdrag

Läs mer

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång

Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Ditt professionella rykte är din främsta tillgång Namn: Erik Fors-Andrée Ditt professionella rykte Erik är en driven visionär, inspirerande ledare och genomförare som med sitt brinnande engagemang får

Läs mer