SOM. Energiopinionen. Juni Sören Holmberg

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SOM. Energiopinionen. Juni Sören Holmberg"

Transkript

1 SOM Energiopinionen Juni 06 Sören Holmberg s a m h ä l l e o p i n i o n m a s s m e d i a

2

3 Energiopinionen - andel som vill satsa mer/som idag på olika energislag - (procent) Solenergi Vindkraft Vattenkraft Biobränsle Fossil-/naturgas Kärnkraft Olja Kol Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om de olika energislagens användning som energikälla i Sverige. Diagrammet visar andelen som vill satsa mer eller som idag på respektive energislag. 1

4 Energiopinionen - vattenkraft - (procent) satsa mer/ som idag Satsa mindre/ avstå Ingen åsikt Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om vattenkraftens användning som energikälla i Sverige. 2

5 Andel som vill satsa mer/som idag på vattenkraft bland kvinnor och män - (procent) Män 82 Kvinnor 75 Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om vattenkraftens användning som energikälla i Sverige. 3

6 Andel som vill satsa mer/som idag på vattenkraft i olika åldrar - (procent) år -49 år -64 år år Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om vattenkraftens användning som energikälla i Sverige. 4

7 Andel som vill satsa mer/som idag på vattenkraft beroende på utbildning - (procent) 95 Låg Medellåg Medelhög 75 Hög Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om vattenkraftens användning som energikälla i Sverige. 5

8 Andel som vill satsa mer/som idag på vattenkraft bland medlemmar i olika fackförbund - (procent) SACO TCO LO Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om vattenkraftens användning som energikälla i Sverige. 6

9 Andel som vill satsa mer/som idag på vattenkraft beroende på placering på vänster- högerskalan - (procent) 95 Höger Mitten Vänster Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om vattenkraftens användning som energikälla i Sverige. 7

10 Andel som vill satsa mer/som idag på vattenkraft beroende på partisympati - (procent) v s mp c 82 fp kd 75 m Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om vattenkraftens användning som energikälla i Sverige. 8

11 Energiopinionen - vindkraft - (procent) satsa mer/ som idag Satsa mindre/ avstå Ingen åsikt Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om vindkraftens användning som energikälla i Sverige. 9

12 Andel som vill satsa mer/som idag på vindkraft bland kvinnor och män - (procent) Män 75 Kvinnor Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om vindkraftens användning som energikälla i Sverige.

13 Andel som vill satsa mer/som idag på vindkraft i olika åldrar - (procent) år -49 år -64 år år Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om vindkraftens användning som energikälla i Sverige. 11

14 Andel som vill satsa mer/som idag på vindkraft beroende på utbildning - (procent) Låg Medellåg Medelhög 75 Hög Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om vindkraftens användning som energikälla i Sverige. 12

15 Andel som vill satsa mer/som idag på vindkraft bland medlemmar i olika fackförbund - (procent) TCO SACO 75 LO Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om vindkraftens användning som energikälla i Sverige. 13

16 Andel som vill satsa mer/som idag på vindkraft beroende på placering på vänster- högerskalan - (procent) Vänster Mitten 75 Höger Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om vindkraftens användning som energikälla i Sverige. 14

17 Andel som vill satsa mer/som idag på vindkraft beroende på partisympati - (procent) v s mp c fp kd m Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om vindkraftens användning som energikälla i Sverige. 15

18 Energiopinionen - solenergi - (procent) satsa mer/ som idag Satsa mindre/ avstå Ingen åsikt Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om solenergins användning som energikälla i Sverige. 16

19 Andel som vill satsa mer/som idag på solenergi bland kvinnor och män - (procent) Män Kvinnor Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om solenergins användning som energikälla i Sverige. 17

20 Andel som vill satsa mer/som idag på solenergi i olika åldrar - (procent) år år -64 år år 82 Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om solenergins användning som energikälla i Sverige. 18

21 Andel som vill satsa mer/som idag på solenergi beroende på utbildning - (procent) Låg Medellåg Medelhög 84 Hög 82 Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om solenergins användning som energikälla i Sverige. 19

22 Andel som vill satsa mer/som idag på solenergi bland medlemmar i olika fackförbund - (procent) SACO TCO LO 82 Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om solenergins användning som energikälla i Sverige.

23 Andel som vill satsa mer/som idag på solenergi beroende på placering på vänster- högerskalan - (procent) Vänster Mitten Höger 82 Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om solenergins användning som energikälla i Sverige. 21

24 Andel som vill satsa mer/som idag på solenergi beroende på partisympati - (procent) mp v c m s fp kd Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om solenergins användning som energikälla i Sverige. 22

25 Energiopinionen - kärnkraft - (procent) Ingen satsa mer/ som idag Satsa mindre/ avstå åsikt Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om kärnkraftens användning som energikälla i Sverige. 23

26 Andel som vill satsa mer/som idag på kärnkraft bland kvinnor och män - (procent) 66 Män Kvinnor Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om kärnkraftens användning som energikälla i Sverige. 24

27 Andel som vill satsa mer/som idag på kärnkraft i olika åldrar - (procent) år -49 år år år Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om kärnkraftens användning som energikälla i Sverige. 25

28 Andel som vill satsa mer/som idag på kärnkraft beroende på utbildning - (procent) Låg Medellåg Medelhög Hög Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om kärnkraftens användning som energikälla i Sverige. 26

29 Andel som vill satsa mer/som idag på kärnkraft bland medlemmar i olika fackförbund - (procent) TCO SACO LO Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om kärnkraftens användning som energikälla i Sverige. 27

30 Andel som vill satsa mer/som idag på kärnkraft beroende på placering på vänster- högerskalan - (procent) 71 Höger Mitten Vänster Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om kärnkraftens användning som energikälla i Sverige. 28

31 Andel som vill satsa mer/som idag på kärnkraft beroende på partisympati - (procent) m fp kd s c v mp Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om kärnkraftens användning som energikälla i Sverige. 29

32 Energiopinionen - biobränsle - (procent) 79 satsa mer/ som idag 55 Satsa mindre/ avstå Ingen åsikt Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om biobränslets användning som energikälla i Sverige.

33 Andel som vill satsa mer/som idag på biobränsle bland kvinnor och män - (procent) 86 Män Kvinnor Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om biobränslets användning som energikälla i Sverige. 31

34 Andel som vill satsa mer/som idag på biobränsle i olika åldrar - (procent) år -49 år år år Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om biobränslets användning som energikälla i Sverige. 32

35 Andel som vill satsa mer/som idag på biobränsle beroende på utbildning - (procent) Låg Medellåg Medelhög Hög Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om biobränslets användning som energikälla i Sverige. 33

36 Andel som vill satsa mer/som idag på biobränsle bland medlemmar i olika fackförbund - (procent) SACO TCO 55 LO Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om biobränslets användning som energikälla i Sverige. 34

37 Andel som vill satsa mer/som idag på biobränsle beroende på placering på vänster- högerskalan - (procent) Vänster Mitten Höger Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om biobränslets användning som energikälla i Sverige. 35

38 Andel som vill satsa mer/som idag på biobränsle beroende på partisympati - (procent) 92 c v mp m s fp kd Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om biobränslets användning som energikälla i Sverige. 36

39 Energiopinionen fossil-/naturgas - (procent) 63 satsa mer/ som idag Satsa mindre/ avstå 0 Ingen åsikt Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om fossil-/naturgasens användning som energikälla i Sverige. 37

40 Andel som vill satsa mer/som idag på fossil-/naturgas bland kvinnor och män - (procent) Kvinnor Män 35 Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om fossil-/naturgasens användning som energikälla i Sverige. 38

41 Andel som vill satsa mer/som idag på fossil-/naturgas i olika åldrar - (procent) år år år år Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om fossil-/naturgasens användning som energikälla i Sverige. 39

42 Andel som vill satsa mer/som idag på fossil-/naturgas beroende på utbildning - (procent) Låg Medellåg Medelhög Hög 35 Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om fossil-/naturgasens användning som energikälla i Sverige.

43 Andel som vill satsa mer/som idag på fossil-/naturgas bland medlemmar i olika fackförbund - (procent) TCO LO SACO 35 Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om fossil-/naturgasens användning som energikälla i Sverige. 41

44 Andel som vill satsa mer/som idag på fossil-/naturgas beroende på placering på vänster- högerskalan - (procent) Höger Mitten Vänster 35 Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om fossil-/naturgasens användning som energikälla i Sverige. 42

45 Andel som vill satsa mer/som idag på fossil-/naturgas beroende på partisympati - (procent) 75 kd m c s fp v mp Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om fossil-/naturgasens användning som energikälla i Sverige. 43

46 Energiopinionen kol - (procent) Satsa mindre/ avstå satsa mer/ som idag 12 0 Ingen åsikt Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om kolets användning som energikälla i Sverige. 44

47 Andel som vill satsa mer/som idag på kol bland kvinnor och män - (procent) 25 Kvinnor Män 5 0 Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om kolets användning som energikälla i Sverige. 45

48 Andel som vill satsa mer/som idag på kol i olika åldrar - (procent) år år -64 år år 0 Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om kolets användning som energikälla i Sverige. 46

49 Andel som vill satsa mer/som idag på kol beroende på utbildning - (procent) 25 Låg Medellåg Medelhög Hög 0 Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om kolets användning som energikälla i Sverige. 47

50 Andel som vill satsa mer/som idag på kol bland medlemmar i olika fackförbund - (procent) 25 LO TCO SACO 0 Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om kolets användning som energikälla i Sverige. 48

51 Andel som vill satsa mer/som idag på kol beroende på placering på vänster- högerskalan - (procent) 25 Vänster Mitten Höger 0 Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om kolets användning som energikälla i Sverige. 49

52 Andel som vill satsa mer/som idag på kol beroende på partisympati - (procent) s v mp m c fp kd Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om kolets användning som energikälla i Sverige.

53 Energiopinionen olja - (procent) Satsa mindre/ avstå satsa mer/ som idag Ingen åsikt Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om oljans användning som energikälla i Sverige. 51

54 Andel som vill satsa mer/som idag på olja bland kvinnor och män - (procent) Kvinnor Män 5 0 Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om oljans användning som energikälla i Sverige. 52

55 Andel som vill satsa mer/som idag på olja i olika åldrar - (procent) år -49 år -64 år år 0 Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om oljans användning som energikälla i Sverige. 53

56 Andel som vill satsa mer/som idag på olja beroende på utbildning - (procent) Låg Medellåg Medelhög 5 Hög 0 Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om oljans användning som energikälla i Sverige. 54

57 Andel som vill satsa mer/som idag på olja bland medlemmar i olika fackförbund - (procent) LO TCO SACO 0 Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om oljans användning som energikälla i Sverige. 55

58 Andel som vill satsa mer/som idag på olja beroende på placering på vänster- högerskalan - (procent) Höger Mitten 5 Vänster 0 Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om oljans användning som energikälla i Sverige. 56

59 Andel som vill satsa mer/som idag på olja beroende på partisympati - (procent) s m fp kd c v mp Kommentar: I procentbasen ingår samtliga som besvarat frågan om oljans användning som energikälla i Sverige. 57

SOM-rapport nr 2008:11 SOM. Energiopinionen. Sören Holmberg

SOM-rapport nr 2008:11 SOM. Energiopinionen. Sören Holmberg SOM-rapport nr 08:11 SOM Energiopinionen Sören Holmberg s a m h ä l l e o p i n i o n m a s s m e d i a Information om Riks-SOM SOM-institutet vid Göteborgs universitet genomför varje höst sedan 1986

Läs mer

Svenska folkets åsikter om olika energikällor 1999-2013 Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg Juni 2014

Svenska folkets åsikter om olika energikällor 1999-2013 Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg Juni 2014 Svenska folkets åsikter om olika energikällor 1999-2013 Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg Juni 2014 Samhälle Opinion Massmedia (SOM) är en frågeundersökning som sedan

Läs mer

Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg April 2014

Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg April 2014 Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg April 2014 Preliminära resultat från SOM-undersökn 2013 Samhälle Opinion Massmedia (SOM) är en frågeundersökning

Läs mer

Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg Mars 2015

Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg Mars 2015 Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg Mars 2015 Preliminära resultat från SOM-undersökningen 2014 Samhälle Opinion Massmedia (SOM) är

Läs mer

Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg Mars 2016

Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg Mars 2016 Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg Mars 2016 Preliminära resultat från SOM-undersökningen 2015 Samhälle Opinion Massmedia (SOM) är

Läs mer

En majoritet av svenska folket vill fortfarande på lång sikt avveckla kärnkraften.

En majoritet av svenska folket vill fortfarande på lång sikt avveckla kärnkraften. Kärnkraften en stridsfråga även under 2000-talet? KÄRNKRAFTEN EN STRIDSFRÅGA ÄVEN UNDER 2000-TALET? SÖREN HOLMBERG En majoritet av svenska folket vill fortfarande på lång sikt avveckla kärnkraften. Majoriteten

Läs mer

Åsikter om vindkraft och andra energikällor i Västra Götaland Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE

Åsikter om vindkraft och andra energikällor i Västra Götaland Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Åsikter om vindkraft och andra energikällor i Västra Götaland Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg December 2014 Resultat från SOM-undersökningen 2013 Samhälle Opinion

Läs mer

Åsikter om energi och kärnkraft

Åsikter om energi och kärnkraft Åsikter om energi och kärnkraft Resultat från SOM-undersökningen 2010 Forskningsprojektet Energiopinionen i Sverige Per Hedberg och Sören Holmberg [ SOM-rapport nr 2011:2 ] Tabell 1 Åsikter om kärnkraftens

Läs mer

Åsikter om energi och kärnkraft. Per Hedberg och Sören Holmberg [ SOM-rapport nr 2013:4]

Åsikter om energi och kärnkraft. Per Hedberg och Sören Holmberg [ SOM-rapport nr 2013:4] Åsikter om energi och kärnkraft Per Hedberg och Sören Holmberg [ SOM-rapport nr 2013:4] Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg mars 2013

Läs mer

SVENSKA FOLKET TYCKER OM SOL OCH VIND

SVENSKA FOLKET TYCKER OM SOL OCH VIND Svenska folket tycker om sol och vind SVENSKA FOLKET TYCKER OM SOL OCH VIND PER HEDBERG E nergifrågor ligger i botten på listan över vilka frågor människor i Sverige anser vara viktiga. Listan toppas av

Läs mer

Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg mars 2009

Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg mars 2009 Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg mars 2009 Preliminära resultat från SOM-undersökningen 2008 Samhälle Opinion Massmedia (SOM) är

Läs mer

Sveriges el-försörjning ombesörjes av i huvudsak två energikällor, vattenkraft och

Sveriges el-försörjning ombesörjes av i huvudsak två energikällor, vattenkraft och Fortsatt stöd för mer vindkraft Fortsatt stöd för mer vindkraft Per Hedberg Sveriges el-försörjning ombesörjes av i huvudsak två energikällor, vattenkraft och kärnkraft. I det här sammanhanget spelar fortfarande

Läs mer

Per Hedberg. Svenska folkets val av energikällor

Per Hedberg. Svenska folkets val av energikällor Svenska folkets val av energikällor Svenska folkets val av energikällor Per Hedberg I propositionen En sammanhållen klimat- och energipolitik redovisar regeringen sin syn på hur den svenska energiförsörjningen

Läs mer

Världens el-produktion från vindkraft domineras av ett fåtal länder. Förra året

Världens el-produktion från vindkraft domineras av ett fåtal länder. Förra året Svenska folkets åsikter om vindkraft Svenska folkets åsikter om vindkraft Per Hedberg Världens el-produktion från vindkraft domineras av ett fåtal länder. Förra året stod tio länder för 86 procent av samtliga

Läs mer

Åsikter om energi och kärnkraft

Åsikter om energi och kärnkraft Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet Energiopinionen i Sverige Per Hedberg och Sören Holmberg [SOM-rapport nr 2012:2] Samhälle Opinion Medier (SOM) är en frågeundersökning som sedan 1986

Läs mer

Svenska folkets åsikter om olika energikällor 1999-2008 Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg april 2009

Svenska folkets åsikter om olika energikällor 1999-2008 Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg april 2009 Svenska folkets åsikter om olika energikällor 1999-2008 Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg april 2009 Samhälle Opinion Massmedia (SOM) är en frågeundersökning som

Läs mer

MAJORITET FÖR MER VINDKRAFT KRYMPER

MAJORITET FÖR MER VINDKRAFT KRYMPER MAJORITET FÖR MER VINDKRAFT KRYMPER PER HEDBERG T illgång på energi är en viktig komponent för länders utveckling, ekonomi och välfärd. Frågan som aktualiserats under de senaste årtionden är, inte minst

Läs mer

Sol, vind och vågor. Per Hedberg

Sol, vind och vågor. Per Hedberg Sol, vind och vågor Sol, vind och vågor Per Hedberg K ol, olja och naturgas står för huvuddelen av världens totala elproduktion. 1 För att komma bort från beroendet av fossila energikällor i energisystemen

Läs mer

ENERGIOPINIONEN I SVERIGE

ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Svenska folkets åsikter om en slutgiltig förvaring av det använda kärnbränslet 1986-2007 Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg maj 2008 Samhälle Opinion Massmedia (SOM)

Läs mer

ENERGIOPINIONEN I SVERIGE

ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Svenska folkets åsikter om en slutgiltig förvaring av det använda kärnbränslet 1986-2008 Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg juni 2009 Samhälle Opinion Massmedia (SOM)

Läs mer

VIKANDE STÖD FÖR VINDKRAFTEN

VIKANDE STÖD FÖR VINDKRAFTEN Vikande stöd för vindkraften VIKANDE STÖD FÖR VINDKRAFTEN PER HEDBERG D e energikällor svenska folket vill satsa på den närmaste framtiden är sol- och vindkraft. I SOM-undersökningarna 1999 2003 har det

Läs mer

Sifos Telefonbuss 2002

Sifos Telefonbuss 2002 Sid 1 Alla Kön Ålder Man-ålder Kvinna-ålder ------- --------------- ------------------------------- ------------------------------- ------------------------------- Man Kvinna 65-65- 65- ------- -------

Läs mer

Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg mars 2008

Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg mars 2008 Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg mars 2008 Preliminära resultat från SOM-undersökningen 2007 Samhälle Opinion Massmedia (SOM) är

Läs mer

Hej mitt namn är... och jag ringer från SIFO. Jag skulle vilja ställa några korta frågor till dig. Går det bra nu? Intervjun tar cirka 5-10 minuter.

Hej mitt namn är... och jag ringer från SIFO. Jag skulle vilja ställa några korta frågor till dig. Går det bra nu? Intervjun tar cirka 5-10 minuter. PROJEKTNAMN: Inställning till vindkraftpark i Falkenberg PROJEKTNUMMER: 1524610 ANSVARIG: Johan Orbe/Caroline Theorell DATUM: mars-april 2012 Hej mitt namn är... och jag ringer från SIFO. Jag skulle vilja

Läs mer

Vindkraft på frammarsch

Vindkraft på frammarsch Vindkraft på frammarsch Vindkraft på frammarsch Per Hedberg Runt om i världen sker omfattande satsningar för att minska utsläppen av växthusgaser i syfte att förhindra dramatiska klimatförändringar. Exempelvis

Läs mer

Vindkraften byggs ut snabbt i Sverige. Antalet vindkraftverk blir allt fler och

Vindkraften byggs ut snabbt i Sverige. Antalet vindkraftverk blir allt fler och Stödet för mer vindkraft försvagas Stödet för mer vindkraft försvagas Per Hedberg Vindkraften byggs ut snabbt i Sverige. Antalet vindkraftverk blir allt fler och vindkraftens andel av elproduktionen ökar.

Läs mer

ENERGIOPINIONEN I SVERIGE

ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Svenska folkets bedömning av risken för en större reaktorolycka i Sverige 1986-2008 Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg april 2009 Samhälle Opinion Massmedia (SOM)

Läs mer

ENERGIOPINIONEN I SVERIGE

ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Svenska folkets bedömning av risken för en större reaktorolycka i Sverige 1986-2007 Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg maj 2008 Samhälle Opinion Massmedia (SOM) är

Läs mer

ISverige byggs vindkraften ut. I Vindkraftsutredningen slås fast att vindkraften

ISverige byggs vindkraften ut. I Vindkraftsutredningen slås fast att vindkraften Vindkraft i medvind VINDKRAFT I MEDVIND PER HEDBERG ISverige byggs vindkraften ut. I Vindkraftsutredningen slås fast att vindkraften utgör en viktig energikälla i en utveckling mot ett mer hållbart samhälle.

Läs mer

Allmänheten om SAAB, 1000 intervjuer. Alla Kön Ålder Utbildning. Gymna- Man Kvinna 16-29 år 30-44 år 45-59 år 60- år

Allmänheten om SAAB, 1000 intervjuer. Alla Kön Ålder Utbildning. Gymna- Man Kvinna 16-29 år 30-44 år 45-59 år 60- år Sida 1 Alla Kön Ålder _ Utbildning _ Grundskola Gymna- Man Kvinna 16-29 år 30-44 år 45-59 år 60- år sium Högskola % % % % % % % % % % Antal intervjuer --------------------- 1000 506 492 228 250 238 278

Läs mer

Sifos Telefonbuss 2002

Sifos Telefonbuss 2002 Sid 1 Alla Kön Ålder Man-ålder Kvinna-ålder ------- --------------- ------------------------------- ------------------------------- ------------------------------- Man Kvinna 65-65- 65- Fråga 1 Tycker

Läs mer

TCO Höstbudget, 1000 intervjuer. Alla Kön Ålder Utbildning. Gymna- Man Kvinna år år år 60- år. sium Högskola % % % % % % % % % %

TCO Höstbudget, 1000 intervjuer. Alla Kön Ålder Utbildning. Gymna- Man Kvinna år år år 60- år. sium Högskola % % % % % % % % % % Sida 1 Alla Kön Ålder _ Utbildning _ Grundskola Gymna- Man Kvinna 18-29 år 30-44 år 45-59 år 60- år sium Högskola % % % % % % % % % % Viktat antal intervjuer ------------- 1000 511 483 237 253 243 258

Läs mer

Inställningen till olika energikällor i Sveriges län

Inställningen till olika energikällor i Sveriges län Inställningen till olika energikällor i Sveriges län 1999 2004 respektive 2005 2010 Per Hedberg [SOM-rapport nr 2011:25] Information om den nationella SOM-undersökningen SOM-institutet vid Göteborgs universitet

Läs mer

KÄRNKRAFTSOPINIONEN 22529 PARTIVIKT 1. Vertikal procent. 14 dec 2001

KÄRNKRAFTSOPINIONEN 22529 PARTIVIKT 1. Vertikal procent. 14 dec 2001 22529 14 dec 2001 KÄRNKRAFTSOPINIONEN Kön Ålder Män ålder Kvinnor ålder Åsikt om kärn- ---------- ---------------------- ---------------------- ---------------------- kraftens användning -------------------

Läs mer

Vindkraften byggs ut snabbt i Sverige. Antalet vindkraftverk blir allt fler och

Vindkraften byggs ut snabbt i Sverige. Antalet vindkraftverk blir allt fler och Vindkraftsopinionen i Västra Götaland Vindkraftsopinionen i Västra Götaland Per Hedberg Vindkraften byggs ut snabbt i Sverige. Antalet vindkraftverk blir allt fler och vindkraftens andel av elproduktionen

Läs mer

Den svenska miljöopinionen. - utveckling och läget idag. Johan Martinsson Statsvetenskapliga institutionen, Göteborg universitet

Den svenska miljöopinionen. - utveckling och läget idag. Johan Martinsson Statsvetenskapliga institutionen, Göteborg universitet Den svenska miljöopinionen - utveckling och läget idag Johan Martinsson Statsvetenskapliga institutionen, Göteborg universitet Varför studera miljöopinionen? Stöd för miljöpolitik viktig del för framgångsrik

Läs mer

Allmänheten om kärnkraft

Allmänheten om kärnkraft Novus Opinion Allmänheten om kärnkraft Oktober 2008 Arne Modig 2008-10-30 Allmänheten om kärnkraft Undersökningen har genomförts av Novus Opinion på uppdrag av Analysgruppen vid KSU, Kärnkraftsäkerhet

Läs mer

Tillgång till energi är viktig för länders utveckling, ekonomi och välfärd. En

Tillgång till energi är viktig för länders utveckling, ekonomi och välfärd. En Ett år av stiltje i vindkraftsopinionen ETT ÅR AV STILTJE I VINDKRAFTSOPINIONEN PER HEDBERG Sammanfattning I Sverige har en massiv utbyggnad av vindkraften skett under senare år. Och utbyggnaden fortsätter.

Läs mer

Allmänheten om vad man stör sig på hos sin partner, 671 intervjuer. Alla Kön Ålder Utbildning. Gymna- Man Kvinna 18-29 år 30-44 år 45-59 år 60- år

Allmänheten om vad man stör sig på hos sin partner, 671 intervjuer. Alla Kön Ålder Utbildning. Gymna- Man Kvinna 18-29 år 30-44 år 45-59 år 60- år Sida 1 Alla Kön Ålder _ Utbildning _ Grundskola Gymna- Man Kvinna 18-29 år 30-44 år 45-59 år 60- år sium Högskola % % % % % % % % % % a) Att min partner snarkar Antal intervjuer --------------------- 671

Läs mer

Svenska folkets syn klimatfrågan och företagsansvar

Svenska folkets syn klimatfrågan och företagsansvar Svenska folkets syn klimatfrågan och företagsansvar Sifo undersökning, beställd av BLICC, om svenska folkets värderingar kring klimat och företag (april 2010) Bakgrund BLICC, Business Leaders Initiative

Läs mer

T-112183 Kärnkraftsopinionen - November 2005. T-112183 Kärnkraftsopinionen - November 2005

T-112183 Kärnkraftsopinionen - November 2005. T-112183 Kärnkraftsopinionen - November 2005 Kön Ålder Män ålder Kvinnor ålder ---------- ---------------------- ---------------------- ---------------------- To Kvi 16-30- 45-16- 30-45- 16-30- 45- tal Man nna 29 44 59 60+ 29 44 59 60+ 29 44 59 60+

Läs mer

Valdeltagande i Sverige

Valdeltagande i Sverige Valdeltagande i Sverige Analyser av sociala och politiska faktorers betydelse för valdeltagandet i riksdagsvalen 1976-2006 Tabellsammanställning Arbetsversion Per Hedberg Statsvetenskapliga institutionen

Läs mer

Förnybara energikällor:

Förnybara energikällor: Förnybara energikällor: Vattenkraft Vattenkraft är egentligen solenergi. Solens värme får vatten från sjöar, älvar och hav att dunsta och bilda moln, som sedan ger regn eller snö. Nederbörden kan samlas

Läs mer

Inställning till vindkraftpark i Falkenberg. Maj Johan Orbe Caroline Theorell

Inställning till vindkraftpark i Falkenberg. Maj Johan Orbe Caroline Theorell Inställning till vindkraftpark i Falkenberg Maj Johan Orbe Caroline Theorell Om undersökningen Ämne: Inställning till havsbaserad vindkraftpark i Falkenberg Tid för fältarbete: 20 mars 3 april 202 Intervjupersoner:

Läs mer

Sifos Telefonbuss 2003

Sifos Telefonbuss 2003 Sid 1 Förvärvsarbetande, 18 eller äldre Alla Kön Ålder Man-ålder Kvinna-ålder ------ -------------- ------------------------------ ------------------------------ ------------------------------ Man Kvinna

Läs mer

Allmänheten om energiuppgörelsen och energipolitiken 2009-02-06

Allmänheten om energiuppgörelsen och energipolitiken 2009-02-06 Allmänheten om energiuppgörelsen och energipolitiken 2009-02-06 INLEDNING METOD & UTFÖRANDE Novus Group Frågekonstruktion Novus Group International AB (publ) genomför marknadsundersökningar, opinionsundersökningar,

Läs mer

Fysik: Energikällor och kraftverk

Fysik: Energikällor och kraftverk Fysik: Energikällor och kraftverk Under en tid framöver kommer vi att arbeta med fysik och då området Energi. Jag kommer inleda med en presentation och sedan kommer ni att få arbeta i grupper med olika

Läs mer

114127 Kärnkraftsopinionen maj 2007 (2-10/5 2007) Bortfallsvikt. Vertikal procent 10 maj 2007

114127 Kärnkraftsopinionen maj 2007 (2-10/5 2007) Bortfallsvikt. Vertikal procent 10 maj 2007 Kön Ålder Utbildning Ort Hushållsinkomst ---------- ---------------------- ---------------- ---------------- ---------------------- Sth/ To Kvi 16-30- 45- Gr Gymn Hö Gbg/ Stä Gles - 150'- 250'- > tal Man

Läs mer

Ökar koldioxidmängden i luften Ökar koldioxidmängden i luften Ökar koldioxidmängden i luften Ökar koldioxidmängden i luften Ökar koldioxidmängden i

Ökar koldioxidmängden i luften Ökar koldioxidmängden i luften Ökar koldioxidmängden i luften Ökar koldioxidmängden i luften Ökar koldioxidmängden i Kärnkraft: Ej växthusgaser men problemavfall Kärnkraft: Ej växthusgaser men problemavfall Kärnkraft: Ej växthusgaser men problemavfall Kärnkraft: Ej växthusgaser men problemavfall Kärnkraft: Ej växthusgaser

Läs mer

Välfärdspolitik och välfärdsopinion Sverige 2014

Välfärdspolitik och välfärdsopinion Sverige 2014 Välfärdspolitik och välfärdsopinion Sverige 14 15-05-24 Lennart Nilsson SOM-institutet Förslaget att Vinstutdelning ska inte tillåtas inom skattefinansierad vård, skola och omsorg, Sverige 12-14 (procent)

Läs mer

Allmänheten om ROT-avdraget, 1000 intervjuer. Alla Kön Ålder Utbildning. Man Kvinna 16-29 år 30-44 år 45-59 år 60- år % % % % % % % % % %

Allmänheten om ROT-avdraget, 1000 intervjuer. Alla Kön Ålder Utbildning. Man Kvinna 16-29 år 30-44 år 45-59 år 60- år % % % % % % % % % % Sida 1 Tror du att ROT-avdraget gör att fler svenskar under det närmaste året kommer att reparera eller bygga om sina bostäder? _ Alla Kön Ålder Utbildning _ Man _ Kvinna _ 16-29 år _ 30-44 år _ 45-59

Läs mer

Sifos Telefonbuss 2005

Sifos Telefonbuss 2005 Sid 1 Alla Kön Ålder Man-ålder Kvinna-ålder ------- --------------- ------------------------------- ------------------------------- ------------------------------- Man Kvinna 65-65- 65- ------- -------

Läs mer

VINSTER I VÄLFÄRDEN LENNART NILSSON

VINSTER I VÄLFÄRDEN LENNART NILSSON VINSTER I VÄLFÄRDEN LENNART NILSSON Medborgarroller och offentlig sektor Väljare Brukare Offentlig sektor Skattebetalare Anställd Svenska folkets inställning till den offentliga sektorn 1986 13 (procent)

Läs mer

Energi VT-13. 1 av 6. Syfte: Kopplingar till läroplan. Lerum. Energi kan varken förstöras eller nyskapas, utan bara omvandlas mellan olika former.

Energi VT-13. 1 av 6. Syfte: Kopplingar till läroplan. Lerum. Energi kan varken förstöras eller nyskapas, utan bara omvandlas mellan olika former. Energi VT-13 Syfte: Energi kan varken förstöras eller nyskapas, utan bara omvandlas mellan olika former. Världens energibehov tillgodoses idag till stor del genom kol och olja, de så kallade fossila energikällorna.de

Läs mer

Sifos Telefonbuss 2005

Sifos Telefonbuss 2005 Sid 1 Alla Kön Ålder Man-ålder Kvinna-ålder ------- --------------- ------------------------------- ------------------------------- ------------------------------- Man Kvinna 65-65- 65- ------- -------

Läs mer

Vattenkraft, vågkraft och tidvattenkraft

Vattenkraft, vågkraft och tidvattenkraft Grupp 1 Vattenkraft, vågkraft och tidvattenkraft Vid vattenkraftverken har man byggt jättelika vattenmagasin. Varför? Grupp 2 Kärnkraft (fusion och fission) Fusionsprocessen pågår ständigt på solen och

Läs mer

Allmänheten om kärnkraft

Allmänheten om kärnkraft Novus Opinion Allmänheten om kärnkraft Mars 2010 Arne Modig Viktor Wemminger 2010-03-22 1 Allmänheten om kärnkraft Undersökningen har genomförts av Novus Opinion på uppdrag av Analysgruppen vid KSU, Kärnkraftsäkerhet

Läs mer

Vems ekonomiska kris? Sören Holmberg

Vems ekonomiska kris? Sören Holmberg Vems ekonomiska kris? Sören Holmberg Bedömning av Sveriges ekonomi procent 9 1 93 1 Sveriges ekonomi jämfört med hur den var för tolv månader sedan 7 71 6 5 4 3 31 32 21 12 16 16 2 3 1 2 4 5 47 47 44 35

Läs mer

Välfärdspolitik och välfärdsopinion Sverige 2015

Välfärdspolitik och välfärdsopinion Sverige 2015 Välfärdspolitik och välfärdsopinion Sverige 15 16-06-10 Lennart Nilsson SOM-institutet Förslaget att Vinstutdelning ska inte tillåtas inom skattefinansierad vård, skola och omsorg, Sverige 12-15 (procent)

Läs mer

AVVECKLA KÄRNKRAFTEN

AVVECKLA KÄRNKRAFTEN Avveckla kärnkraften AVVECKLA KÄRNKRAFTEN SÖREN HOLMBERG E fter folkomröstningen 1980 bestämde riksdagen att kärnkraften i Sverige skulle vara avvecklad till 2010. Så blev det inte. Tvärtom bestämde riksdagen

Läs mer

MEDBORGARNAS ATTITYDER TILL VÄLFÄRD OCH VINSTLÄCKAGE UR VÄLFÄRDEN. Novus Opinion

MEDBORGARNAS ATTITYDER TILL VÄLFÄRD OCH VINSTLÄCKAGE UR VÄLFÄRDEN. Novus Opinion MEDBORGARNAS ATTITYDER TILL VÄLFÄRD OCH VINSTLÄCKAGE UR VÄLFÄRDEN Novus Opinion Katalys har gett Novus opinion i uppdrag att undersöka hur väljaropinionen ser ut i några centrala välfärdsfrågor och vilket

Läs mer

SOM. Förtroende för facket 1986-2006. Sören Holmberg

SOM. Förtroende för facket 1986-2006. Sören Holmberg SOM Förtroende för facket - 26 Sören Holmberg s a m h ä l l e o p i n i o n m a s s m e d i a Information om Riks-SOM SOM-institutet vid Göteborgs universitet genomför varje höst sedan en nationell frågeundersökning

Läs mer

Fossila bränslen. Fossil är förstenade rester av växter eller djur som levt för miljoner år sedan. Fossila bränslen är också rester av döda

Fossila bränslen. Fossil är förstenade rester av växter eller djur som levt för miljoner år sedan. Fossila bränslen är också rester av döda Vårt behov av energi Det moderna samhället använder enorma mängder energi. Vi behöver energikällor som producerar elektrisk ström och som ger oss värme. Bilar, båtar och flygplan slukar massor av bränslen.

Läs mer

Allmänheten om kärnkraft

Allmänheten om kärnkraft Novus Opinion Allmänheten om kärnkraft Maj 2009 Arne Modig 2009-05-15 Allmänheten om kärnkraft Undersökningen har genomförts av Novus Opinion på uppdrag av Analysgruppen vid KSU, Kärnkraftsäkerhet och

Läs mer

Hur ofta dricker svenska folket alkohol? Sören Holmberg och Lennart Weibull

Hur ofta dricker svenska folket alkohol? Sören Holmberg och Lennart Weibull Hur ofta dricker svenska folket alkohol? Sören Holmberg och Lennart Weibull 7 Hur ofta dricker svenska folket alkohol (sprit/vin/starköl)? 6 58 57 54 55 55 55 53 51 49 46 45 48 47 44 45 44 46 45 46 44

Läs mer

Förtroendet för Arbetsförmedlingen

Förtroendet för Arbetsförmedlingen Förtroendet för Arbetsförmedlingen 1997 2009 Johan Martinsson & Åsa Nilsson [ SOM-rapport nr 20:05 ] Information om den nationella SOM-undersökningen SOM-institutet vid Göteborgs universitet genomför

Läs mer

Åsikter om energi och kärnkraft

Åsikter om energi och kärnkraft Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet Energiopinionen i Sverige Per Hedberg och Sören Holmqvist [ SOM-rapport nr 10:02 ] Preliminära resultat från SOM-undersökningen 09 Tabell 1 Åsikter om

Läs mer

SOM Förtroendet för Arbetsförmedlingen

SOM Förtroendet för Arbetsförmedlingen SOM-rapport nr 2009:9 SOM Förtroendet för Arbetsförmedlingen 1997 2008 Johan Martinsson Åsa Nilsson s a m h ä l l e o p i n i o n m a s s m e d i a Information om den nationella SOMundersökningen SOM-institutet

Läs mer

SKOP-research. Rapport till KAK om framkomlighet juli 2016

SKOP-research. Rapport till KAK om framkomlighet juli 2016 SKOP-research Rapport till KAK om framkomlighet juli 2016 SKOP gör regelbundna undersökningar bland personer bosatta i hela Sverige (tele-skop Riks). Mellan den 10 juni och den 5 juli 2016 intervjuades

Läs mer

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 Energiplanen beskriver vad vi ska göra och den ska verka för ett hållbart samhälle. Viktiga områden är tillförsel och användning av energi i bostäder

Läs mer

SVT:s vallokalsundersökning Riksdagsvalet 2014

SVT:s vallokalsundersökning Riksdagsvalet 2014 SVT:s vallokalsundersökning Riksdagsvalet Sveriges Televisions vallokalsundersökning bygger på enkätsvar från väljare vid vallokaler och förtida röstningslokaler. Resultaten är ovägda. Valu är SVT:s återkommande

Läs mer

Vecka 49. Förklara vad energi är. Några olika energiformer. Hur energi kan omvandlas. Veta vad energiprincipen innebär

Vecka 49. Förklara vad energi är. Några olika energiformer. Hur energi kan omvandlas. Veta vad energiprincipen innebär Vecka 49 Denna veckan ska vi arbeta med olika begrepp inom avsnittet energi. Var med på genomgång och läs s. 253-272 i fysikboken. Se till att du kan följande till nästa vecka. Du kan göra Minns du? och

Läs mer

ALLT JÄMNARE PÅ KÄRNKRAFTSFRONTEN

ALLT JÄMNARE PÅ KÄRNKRAFTSFRONTEN Allt jämnare på kärnkraftsfronten ALLT JÄMNARE PÅ KÄRNKRAFTSFRONTEN SÖREN HOLMBERG K ärnkraftsfrågan politiserades i mitten av 1970-talet. Det opinionsmönster som etablerades då gäller alltjämt. Kärnkraftsmotståndarna

Läs mer

Kärnkraftsopinionen juni 2006

Kärnkraftsopinionen juni 2006 Kärnkraftsopinionen juni 2006 T-112607 Analysgruppen vid KSU: Hans Ehdwall Synovate Temo: Arne Modig, John Almering Datum: 2006-06-19 Sammanfattning Kärnkraftsopinionen juni 2006 I juni 2006 svarar 85

Läs mer

Energikällor Underlag till debatt

Energikällor Underlag till debatt Energikällor Underlag till debatt Vindkraft Vindkraft är den förnybara energikälla som ökar mest i världen. År 2014 producerade vindkraften i Sverige 11,5 TWh el vilket är cirka 8 procent av vår elanvändning.

Läs mer

SIFOs Telefonbuss år 65- år år

SIFOs Telefonbuss år 65- år år Sid 1 Alla Kön Ålder Man-ålder Kvinna-ålder ------- --------------- ------------------------------- ------------------------------- ------------------------------- Man Kvinna 65-65- 65- ------- -------

Läs mer

Sid 1 Procent vertikalt. Sifos Telefonbuss 2001

Sid 1 Procent vertikalt. Sifos Telefonbuss 2001 Sid 1 Alla Kön Ålder Man-ålder Kvinna-ålder ------- ------------------ ------------------ ------------------ ------------------ 18-29 30-40 18-29 30-40 18-29 30-40 Man Kvinna år år år år år år -------

Läs mer

Hållbar utveckling Vad betyder detta?

Hållbar utveckling Vad betyder detta? Hållbar utveckling Vad betyder detta? FN definition en ytveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generations möjlighet att tillfredsställa sina behov Mål Kunna olika typer

Läs mer

RAPPORT ALLMÄNHETEN OM KÄRNKRAFT OKTOBER 2012

RAPPORT ALLMÄNHETEN OM KÄRNKRAFT OKTOBER 2012 RAPPORT ALLMÄNHETEN OM KÄRNKRAFT OKTOBER 2012 Kund: KSU Kärnkraftssäkerhet och utbildning AB Kontakt: Hans Ehdwall Datum: 9 november, 2012 Viktor Wemminger Tel: 0739 40 39 18 viktor.wemminger@novus.se

Läs mer

Medborgarna och den offentliga sektorn

Medborgarna och den offentliga sektorn Medborgarna och den offentliga sektorn Lennart Nilsson Lennart.Nilsson@cefos.gu.se Svenska folkets åsikter om den offentliga sektorn i SOM-undersökningarna 1986 27 (procent) 7 6 5 4 37 39 Andel som motsätter

Läs mer

SKOP. Rapport till Frivärld oktober 2015

SKOP. Rapport till Frivärld oktober 2015 SKOP gör regelbundna undersökningar bland ungdomar personer mellan 16 och 25 år som är bosatta i hela Sverige. I september/ intervjuades 1.000 personer. En fråga ställdes på uppdrag av Frivärld och redovisas

Läs mer

Vertikal procent 1 feb 2007

Vertikal procent 1 feb 2007 Kön Ålder Utbildning Ort Hushållsinkomst ---------- ---------------------- ---------------- ---------------- ---------------------- Sth/ To Kvi 16-30- 45- Gr Gymn Hö Gbg/ Stä Gles - 150'- 250'- > tal Man

Läs mer

El från förnybara källor. Den nya torktumlaren

El från förnybara källor. Den nya torktumlaren El från förnybara källor Den nya torktumlaren Många stora förändringar Ved (förnybart) Kol och olja Kol och olja Kol, olja och vattenkraft (förnybart) Kol, olja och vattenkraft Vattenkraft och kärnkraft

Läs mer

Vem vill rösta på ett företagarparti?

Vem vill rösta på ett företagarparti? Juni 2010 Vem vill rösta på ett företagarparti? Innehåll Sammanfattning... 3 Den svenska allmänhetens beredskap att rösta på ett företagarparti... 4 LO-medlemmar positiva till ett företagarparti... 5 Företagarna

Läs mer

SOM. Scenkonstens publik. Juli Rudolf Antoni

SOM. Scenkonstens publik. Juli Rudolf Antoni SOM Scenkonstens publik Juli 6 Rudolf Antoni s a m h ä l l e o p i n i o n m a s s m e d i a FÖRORD Rapporten Scenkonstens publik har framtagits på uppdrag av Kulturrådet i samarbete med Svensk teaterunion,

Läs mer

Procent. Totalt

Procent. Totalt Sid 1 Alla Kön Ålder Man-ålder Kvinna-ålder ------- --------------- ------------------------------- ------------------------------- ------------------------------- 15-29 30-49 50-64 15-29 30-49 50-64 15-29

Läs mer

SIFOs Telefonbuss 2014. 50-64 år 65- år. 30-49 år

SIFOs Telefonbuss 2014. 50-64 år 65- år. 30-49 år Sid 1 Alla Kön Ålder Man-ålder Kvinna-ålder ------- --------------- ------------------------------- ------------------------------- ------------------------------- Man Kvinna 65-65- 65- ------- -------

Läs mer

Allmänheten om reformer 7 Telefonintervjuer med allmänheten 21-2 maj 1997/7157 Copyright (c) 1997 Demoskop AB

Allmänheten om reformer 7 Telefonintervjuer med allmänheten 21-2 maj 1997/7157 Copyright (c) 1997 Demoskop AB Allmänheten om reformer 7 F1. Tycker du att politiker och myndigheter har ett förstahandsansvar för att den enskilde får en rimlig försörjning eller tycker du att detta i första hand är ett ansvar för

Läs mer

Rapport till Visita. Resultat från undersökning allmänheten. Resultat från undersökning allmänheten Proj (SoCe) TNS 1

Rapport till Visita. Resultat från undersökning allmänheten. Resultat från undersökning allmänheten Proj (SoCe) TNS 1 Rapport till Visita 2014-05-22 Proj 1529999 (SoCe) 1 Om undersökningen Fältperiod 22-24 april 2014 Undersökning bland 1 000 respondenter via TNS Sifo:s telefonbuss Alla Kön Ålder Man-ålder Kvinna-ålder

Läs mer

Kärnkraftsäkerhet och utbildning AB (KSU) Svenskarnas inställning till kärnkraftens användning i Sverige

Kärnkraftsäkerhet och utbildning AB (KSU) Svenskarnas inställning till kärnkraftens användning i Sverige Kärnkraftsäkerhet och utbildning AB (KSU) Svenskarnas inställning till kärnkraftens användning i Sverige 2003-11-13 T- 24932 Kontaktpersoner: Kundföretaget AB: TEMO: Kontaktperson: Arne Modig TEMO AB,

Läs mer

Energisituation idag. Produktion och användning

Energisituation idag. Produktion och användning Energisituation idag Produktion och användning Svensk energiproduktion 1942 Energislag Procent Allmänna kraftföretag, vattenkraft 57,6 % Elverk 6,9 % Industriella kraftanläggningar (ved mm) 35,5 % Kärnkraft

Läs mer

S Kvinnor om företagande (5-29/ )

S Kvinnor om företagande (5-29/ ) Ålder Utbildning Ort Hushållsinkomst ---------------------- ---------------- ---------------- ---------------------- Sth/ To 16-30- 45- Gr Gymn Hö Gbg/ Stä Gles - 150'- 250'- > tal 29 44 59 60+ und asiu

Läs mer

Startskott inför valet 2018

Startskott inför valet 2018 Startskott inför valet 2018 Sören Holmberg & Toivo Sjörén 4 juli 2017 Wisby Strand Hemskhetsindex en jämförelse mellan 2017, 2014 och 20 Andel hemskt 2017 2014 20 73 79 64 64 51 39 45 29 18 49 49 28 28

Läs mer

Rapport från SKOP om Betyg på regering och opposition, 18 november kommentar av SKOP:s Birgitta Hultåker

Rapport från SKOP om Betyg på regering och opposition, 18 november kommentar av SKOP:s Birgitta Hultåker Rapport från SKOP om, 18 ember - kommentar av SKOP:s Birgitta Hultåker - Minskat missnöje men fortsatt lågt betyg för regeringen - Lägsta förtroendebalansen sedan maj 2005-44 procent anser att regeringen

Läs mer

Rapport. Allmänheten om vindkraft i Ovanåker. Bergvik skog 2012-09-12

Rapport. Allmänheten om vindkraft i Ovanåker. Bergvik skog 2012-09-12 Rapport Allmänheten om vindkraft i Ovanåker Bergvik skog 12-9-12 Om undersökningen Antal intervjuer Metod Målgrupp Vägning 62 intervjuer Telefonintervjuer baserat på ett slumpmässigt urval Allmänheten

Läs mer

SIFOs Telefonbuss år 65- år år

SIFOs Telefonbuss år 65- år år Sid 1 Alla Kön Ålder Man-ålder Kvinna-ålder ------- --------------- ------------------------------- ------------------------------- ------------------------------- Man Kvinna 65-65- 65- ------- -------

Läs mer

Rapport från SKOP om Betyg på regering och opposition, 30 juni 2014 - kommentar av SKOP:s Birgitta Hultåker

Rapport från SKOP om Betyg på regering och opposition, 30 juni 2014 - kommentar av SKOP:s Birgitta Hultåker Rapport från SKOP om, 30 i - kommentar av SKOP:s Birgitta Hultåker - Återhämtning för regeringens förtroendebalans - Men förtroendet kvar på låg nivå 46 procent anser att regeringen gör ett bra jobb -

Läs mer

Tycker du att Sverige utvecklas åt rätt eller fel håll? Apr 2014 Jun 2014 Nov 2014 Feb mar 2015. Rätt håll Fel håll Nettotal

Tycker du att Sverige utvecklas åt rätt eller fel håll? Apr 2014 Jun 2014 Nov 2014 Feb mar 2015. Rätt håll Fel håll Nettotal Ekonomi-SKOP? - kommentar av SKOP:s Birgitta Hultåker - En majoritet (64 procent) anser att Sverige utvecklas åt fel håll - Starkaste pessimismen sedan riksdagsvalet - Minskad framtidstro bland rödgröna

Läs mer

Sifos Telefonbuss 2005

Sifos Telefonbuss 2005 Sid 1 Alla Kön Ålder Man-ålder Kvinna-ålder ------- --------------- ------------------------------- ------------------------------- ------------------------------- Man Kvinna 65-65- 65- ------- -------

Läs mer

DN/Ipsos specialmätning om Decemberöverenskommelsen 27 maj 2015

DN/Ipsos specialmätning om Decemberöverenskommelsen 27 maj 2015 DN/Ipsos specialmätning om Decemberöverenskommelsen 27 maj 15 Kontakt: david.ahlin@ipsos.com 15 Ipsos. All rights reserved Väljarna om Decemberöverenskommelsen Endast hälften av väljarna känner till vad

Läs mer