Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg mars 2009

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg mars 2009"

Transkript

1 Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg mars 2009 Preliminära resultat från SOM-undersökningen 2008 Samhälle Opinion Massmedia (SOM) är en frågeundersökning som sedan 1986 genomförs varje höst av olika forskningsprojekt vid Statsvetenskapliga institutionen, CEFO:s och Institutionen för journalistik och masskommunikation vid Göteborgs universitet. Undersökningen med frågor om energi och kärnkraft år 2008 omfattade slumpmässigt utvalda personer från hela Sverige. Mätningarna har finansierats av Energimyndigheten.

2 Tabell 1 Åsikter om kärnkraftens långsiktiga användning i Sverige () fråga: Vad är din åsikt om kärnkraftens långsiktiga användning som energikälla i Sverige? åsikt avveckla kärnkraften snarast avveckla kärnkraften, men använd de kärnkraftsreaktorer vi har tills de har tjänat ut använd kärnkraften och förnya efterhand kärnkraftsreaktorerna, men bygg inga fler använd kärnkraften och satsa på fler kärnkraftsreaktorer i framtiden ingen bestämd åsikt/ej svar antal personer andel avveckla andel använda övervikt avveckla ± Kommentar: Frågeformuleringen år skiljer sig något åt från formuleringen åren Svarsalternativet avveckla kärnkraften senast till år 2010 ändrades 2005 till avveckla kärnkraften snarast. Figur 1 Avveckla eller använda kärnkraften på lång sikt? Opinionsutvecklingen () 90 avveckla använda ingen åsikt avveckla använda ingen åsikt Kommentar: Se tabell 1 för enkätfrågans utformning år Svarsalternativ 1-2 har definierats som avveckla medan svarsalternativ 3-4 klassificerats som använda. Åren respektive användes delvis annorlunda enkätfrågor. I figur 1 används den äldre femdelade enkätfrågan för åren och den nya fyrdelade därefter.

3 Tabell 2 Avveckla eller använda kärnkraften långsiktigt efter olika social och politiska variabler () avveckla snarast avveckla, men använd rektorerna tills de tjänat ut använd och förnya, bygg ej fler använd och satsa på fler reaktorer ingen åsikt/ ej svar antal personer övervikt avveckla kön man kvinna ålder utbildning grundnivå mellannivå universitet/högskola hushållsinkomst mycket låg ±0 ganska låg medel ganska hög mycket hög bostadsort landsbygd tätort stad Stockholm/Göteborg/Malmö vänster-höger dimension klart till vänster något till vänster varken vänster eller höger något till höger klart till höger grön-grå dimension klart åt det gröna hållet något åt det gröna hållet varken grön eller grå något åt det gråa hållet klart åt det gråa hållet partisympati V S MP C FP KD M SD övrigt parti ±0 inget parti klimatförändring som hot mot miljön inte särskilt stort hot ganska stort hot mycket stort hot kärnavfallshantering som hot mot miljön inte särskilt stort hot ganska stort hot mycket stort hot samtliga Kommentar: Intervjufrågan om kärnkraften redovisas i tabell 1. Resultaten gäller för år Hushåll med inkomster mellan kr har kategoriserats som mycket låg, mellan och kr som ganska låg, mellan kr som medel, mellan kr som ganska hög och mer än kr som mycket hög. Måttet på den gröna dimensionen bygger på en fråga om ett miljövänligt samhälle. Frågan är formulerad som ett förslag där svarspersonerna ombeds bedöma om förslaget är mycket bra, ganska bra, varken bra eller dåligt, ganska dåligt eller mycket dåligt. Frågeformulering var: Satsa på ett miljövänligt samhälle även om det innebär låg eller ingen tillväxt. Skalan från mycket bra förslag till mycket dåligt förslag har i tabellen omtolkats till ytterpunkter på en grön-grå dimension där mycket bra förslag motsvarar klart åt det gröna hållet och mycket dåligt förslag motsvarar klart åt det gråa hållet. Människors vänster-högerideologi har mätts med en självklassificeringsfråga. Frågan om klimatförändringarnas hot mot miljön löd: Hur stort hot mot miljön anser Du klimatförändringar är. Svarsalternativet utgjorde av en skala från 1 10 där 1 står för mycket litet hot och 10 för mycket stort hot. I tabellen har svar från 1 till 7 slagits samman till inte särskilt stort hot, 8 9 till ganska stort hot och 10 till mycket stort hot. Frågan om kärnavfallshantering som hot mot miljön löd: Hur stort hot mot miljön anser Du hanteringen av kärnkraftens högaktiva avfall är?. Svarsalternativet utgjordes av en skala från 1 10 där 1 står för mycket litet hot och 10 för mycket stort hot. I tabellen har svar från 1 till 5 slagits samman till inte särskilt stort hot, 6 9 till ganska stort hot och 10 till mycket stort hot.

4 Tabell 3 Avveckla kärnkraften på lång sikt () påstående: Sverige bör på lång sikt avveckla kärnkraften? mycket bra förslag ganska bra förslag varken bra eller dåligt förslag ganska dåligt förslag mycket dåligt förslag ej svar antal personer andel bra förslag andel dåligt förslag övervikt bra förslag Tabell 4 Riskbedömningar i kärnkraftsfrågan (medeltal) fråga: Vad anser Du om följande risker som har diskuterats i samband med kärnkraften? Hur stor är risken för Hur stor är risken för: att kärnkraften leder till att allt fler länder skaffar sig atomvapen? 6,2 6,8 6,5 5,8 5,7 5,5 5,9 5,7 5,9 5,8 5,6 5,9 5,2 5,2 5,5 5,0 5,0 5,2 5,4 5,4 5,5 5,3 5,7 5,5 att vi i Sverige inte kan hantera och slutförvara kärnkraftens avfall på ett säkert sätt? --- 6,1 6,1 5,8 5,7 5,2 5,4 5,3 5,1 5,3 4,8 5,2 4,5 5,0 4,6 4,8 4,6 4,5 4,7 4,5 4,4 4,4 4,9 4,8 en större olycka med radioaktivt utsläpp i ett kärnkraftverk i Sverige? 4,8 4,8 4,4 3,9 3,9 3,5 3,7 3,7 4,0 3,9 3,6 3,9 3,7 3,6 3,6 3,5 3,6 3,4 4,0 3,6 3,5 3,6 4,1 4,0 att länderna i Östeuropa inte kan hantera sina kärnkraftverk och sitt kärnavfall på ett säkert sätt? ,8 8,7 8,9 8,4 8,5 8,5 8,5 8,2 8,1 8,2 8,0 7, sabotage/terroraktivitet mot ett kärnkraftverk i Sverige , sabotage/terroraktivitet vid transporter eller förvaring av kärnavfallet i Sverige ,6 5,1 5,1 5, , Kommentar: Medeltalen kan variera mellan 1,0 (mycket lite risk) och 10,0 (mycket stor risk). Siffrorna för 1980 är hämtade från Kampen om kärnkraften av Sören Holmberg och Kent Asp (1984: 476). Ett markerar att frågan ej ställts.

5 Tabell 5 Åsikt om ett definitivt eller åtkomligt slutförvar () fråga: Vilken är Din åsikt om hur vi skall slutförvara det högaktiva avfallet från kärnkraften, dvs. det mest farliga avfallet? slutförvaringsåsikt en gång för alla slutförvara det högaktiva avfallet så att det inte går att komma åt i framtiden slutförvara det högaktiva avfallet så att framtidens människor kan övervaka och komma åt det ingen bestämd åsikt i frågan/ej svar antal personer bland personer med en åsikt: andel definitiv slutförvaring andel åtkomlig förvaring Kommentar: I undersökningarna mellan 1987 och 2001 var frågeformuleringen: Det finns olika åsikter om hur vi i Sverige skall slutförvar det högaktiva avfallet från kärnkraften, d v s det mest farliga avfallet. En del anser att det högaktiva avfallet en gång för alla skall slutförvaras så att det inte går att komma åt i framtiden, medan andra tycker att det skall slutförvaras så att framtidens människor kan övervaka och komma åt det. Vad anser Du? Figur 2: Åtkomlig eller definitiv slutförvaring av kärnkraftens högaktiva avfall bland personer med en åsikt () definitiv slutförvaring åtkomlig slutförvaring åtkomlig slutförvaring andel ingen åsikt Kommentar: Underlaget för resultaten i figuren redovisas i tabell definitiv slutförvaring

6 Tabell 6 Åsikt om definitivt eller åtkomligt slutförvar efter olika sociala och politiska variabler () förvara kärnavfallet så att det inte går att komma åt i framtiden förvara kärnavfallet så att det går att komma åt i framtiden ingen bestämd åsikt/ej svar antal personer övervikt definitivt slutförvar kön man kvinna ålder utbildning grundnivå mellannivå universitet/högskola hushållsinkomst mycket låg ganska låg medel ganska hög mycket hög bostadsort landsbygd tätort stad Stockholm/Göteborg/Malmö vänster-höger dimension klart till vänster något till vänster varken vänster eller höger något till höger klart till höger grön-grå dimension klart åt det gröna hållet ±0 något åt det gröna hållet varken grön eller grå något åt det gråa hållet klart åt det gråa hållet partisympati V S MP C FP KD M SD övrigt parti inget parti klimatförändring som hot mot miljön inte särskilt stort hot ganska stort hot mycket stort hot kärnavfallshantering som hot mot miljön inte särskilt stort hot ganska stort hot mycket stort hot inställning till ett slutförvar i den egna kommunen positiv varken positiv eller negativ negativ samtliga Kommentar: Intervjufrågan om slutförvaring redovisas i tabell 5. Resultaten gäller för år Hushåll med inkomster mellan kr har kategoriserats som mycket låg, mellan och kr som ganska låg, mellan kr som medel, mellan kr som ganska hög och mer än kr som mycket hög. Måttet på den gröna dimensionen bygger på en fråga om ett miljövänligt samhälle. Frågan är formulerad som ett förslag där svarspersonerna ombeds bedöma om förslaget är mycket bra, ganska bra, varken bra eller dåligt, ganska dåligt eller mycket dåligt. Frågeformulering var: Satsa på ett miljövänligt samhälle även om det innebär låg eller ingen tillväxt. Skalan från mycket bra förslag till mycket dåligt förslag har i tabellen omtolkats till ytterpunkter på en grön-grå dimension där mycket bra förslag motsvarar klart åt det gröna hållet och mycket dåligt förslag motsvarar klart åt det gråa hållet. Människors vänster-högerideologi har mätts med en självklassificeringsfråga. Frågan om klimatförändringarnas hot mot miljön löd: Hur stort hot mot miljön anser Du klimatförändringar är. Svarsalternativet utgjorde av en skala från 1 10 där 1 står för mycket litet hot och 10 för mycket stort hot. I tabellen har svar från 1 till 7 slagits samman till inte särskilt stort hot, 8 9 till ganska stort hot och 10 till mycket stort hot. Frågan om kärnavfallshantering som hot mot miljön löd: Hur stort hot mot miljön anser Du hanteringen av kärnkraftens högaktiva avfall är?. Svarsalternativet utgjordes av en skala från 1 10 där 1 står för mycket litet hot och 10 för mycket stort hot. I tabellen har svar från 1 till 5 slagits samman till inte särskilt stort hot, 6 9 till ganska stort hot och 10 till mycket stort hot.

7 Tabell 7 Andel motståndare till etablering av energirelaterad verksamhet i den egna kommunen () fråga: Hur ställer Du Dig till en etablering av följande verksamheter i den kommun där Du bor? etablering av: vindkraft oljeraffinaderi kärnkraftverk anläggning för miljöfarligt avfall slutförvar för kärnkraftens högaktiva avfall gasnät för fossil- och naturgas Kommentar: Svarsalternativen var: mycket positiv, ganska positiv varken positiv eller negativ, ganska negativ och mycket negativ. Här redovisas andelen ganska negativa och mycket negativa. Personer som ej besvarat frågan (varierar mellan 5-7 i 2008 års undersökning) ingår inte i basen. Ett markerar att frågan ej ställts. Tabell 8 Andel negativa till ett slutförvar av högaktivt kärnavfall i den egna kommunen efter social grupptillhörighet, partisympati och åsikt i kärnkraftsfrågan () kön man kvinna ålder bostadsort ren landsbygd mindre tätort stad, större tätort de tre storstäderna utbildning grundnivå mellannivå universitet/högskola partisympati v s mp c fp kd m sd kärnkraftsåsikt använd kärnkraften avveckla kärnkraften samtliga Kommentar: Enkätfrågan om ett slutförvar för högaktivt kärnavfall i den egna kommunen redovisas i tabell 7. Personer som inte besvarat frågan ingår ej i basen. Frågeformulering om kärnkraftsåsikt återfinns i tabell 1.

8 Tabell 9 Vilka energikällor bör Sverige satsa på? () fråga: Hur mycket bör vi i Sverige satsa på nedanstående energikällor under de närmaste 5-10 åren? energikällor och undersökningsår satsa mer satsa ungefär som idag satsa mindre än idag helt avstå från energikällan ingen åsikt vattenkraft vindkraft solenergi kärnkraft biobränslen fossil-/naturgas fortsättning nästa sida

9 Tabell 9 (forts) energikällor och undersökningsår satsa mer satsa ungefär som idag satsa mindre än idag helt avstå från energikällan ingen åsikt kol olja vågkraft Kommentar: Resultaten omfattar enbart svarspersoner som kryssat för något svarsalternativ. Andelen personer som hoppar över de olika delfrågorna varierar mellan 4-9 genom åren. Tabell 10 Andel positiva till att satsa mer på vindkraften efter social grupptillhörighet och partisympati () kön man kvinna ålder bostadsort ren landsbygd mindre tätort stad, större tätort de tre storstäderna utbildning grundnivå/obligatorisk mellannivå universitet/högskola partisympati V S MP C FP KD M SD övrigt parti inget parti samtliga Kommentar: Personer som inte besvarat frågan ingår ej i basen. Frågeformulering redovisas i tabell 9.

10 Tabell 11 Förtroende för olika aktörer i energi- och kärnkraftsfrågan. Andel svarspersoner som anger ett mycket stort eller ganska stort () fråga: Hur stort har Du för följande grupper när det gäller information om energi och kärnkraft? miljöorganisationer kärnkraftsindustrin regeringen forskare journalister statliga myndigheter elbolagen Kommentar: Frågan innehöll också svarsalternativen ganska litet respektive mycket litet. Personer som ej besvarat frågorna (mellan 4-10 genom åren) är inte medtagna i basen. Ett markerar att frågan ej ställts. Tabell 12 Förtroende för offentliga myndigheter när det gäller information om energi () fråga: Hur stort har Du för följande offentliga myndigheter när det gäller information om energi mycket stort ganska stort ganska litet mycket litet ingen uppfattning antal personer balans andel känner till Naturvårdsverket Energimyndigheten Kärnkraftsinspektionen (SKI) Kommunens energirådgivare Energimarknadsinspektionen Kommentar: Svarsalternativen är mycket stort, ganska stort, ganska litet, mycket litet samt känner inte till myndigheten. Förtroendebalansen är beräknad som andelen mycket eller ganska stort minus andelen mycket eller ganska litet. I 2005 års undersökning återfinns inte svarsalternativet ingen uppfattning. I basen som anger andel ingår personer som besvarat frågan och känner till myndigheten. Andelen personer som ej besvarat de olika frågorna varierade mellan , och och Andelen som känner till myndigheten är beräknad bland samtliga personer som besvarat frågan.

11 Tabell 13 Förtroende för Energimyndigheten när det gäller information om energi () mycket stort ganska stort ganska litet mycket litet ingen uppfattning antal personer balans andel känner till myndigh. kön man kvinna ålder bostadsort ren landsbygd mindre tätort stad, större tätort de tre storstäderna utbildning grundnivå mellannivå universitet/högskola hushållsinkomst mycket låg ganska låg medel ganska hög mycket hög familjeklass arbetarhem jordbrukarhem tjänstemannahem högre tj.mannahem företagarhem anställningssektor statlig kommunal landstingskommunal privat partisympati V S MP C FP KD M SD övriga partier inget parti vänster-höger dimension klart till vänster något till vänster varken eller något till höger klart till höger grön-grå dimension klart åt det gröna hållet något åt det gröna hållet varken grön eller grå något åt det gråa hållet klart åt det gråa hållet politiskt intresse mycket intresserad ganska intresserad inte särskilt intresserad inte alls intresserad för politiker mycket stort ganska stort ganska litet mycket litet fortsättning nästa sida

12 Tabell 13 (forts) mycket stort ganska stort ganska litet mycket litet ingen uppfattning antal personer balans andel känner till myndigh. kärnkraftsåsikt avveckla kärnkraften använd kärnkraften läser morgonpress mer sällan/aldrig dagar per vecka minst 6 dagar per vecka läser kvällspress mer sällan/aldrig dagar per vecka minst 6 dagar per vecka ser Aktuellt/Rapport mer sällan/aldrig dagar per vecka minst 5 dagar per vecka samtliga Kommentar: Svarsalternativen är mycket stort, ganska stort, ganska litet, mycket litet, känner inte till myndigheten samt ingen uppfattning. I basen som anger andel ingår personer som svarat på frågan och känner till Energimyndigheten. Andelen personer som ej besvarat de frågan var 4. Andelen som känner till myndigheten är beräknad bland samtliga personer som besvarat frågan. Frågeformulering redovisas i tabell 12. Förtroendebalansen är beräknad som andelen mycket eller ganska stort minus andelen mycket eller ganska litet. Anställningssektor avser endast förvärvsarbetande personer. Hushåll med inkomster mellan kr har kategoriserats som mycket låg, mellan och kr som ganska låg, mellan kr som medel, mellan kr som ganska hög och mer än kr som mycket hög. Måttet på den gröna dimensionen bygger på en fråga om ett miljövänligt samhälle. Frågan är formulerad som ett förslag där svarspersonerna ombeds bedöma om förslaget är mycket bra, ganska bra, varken bra eller dåligt, ganska dåligt eller mycket dåligt. Frågeformulering var: Satsa på ett miljövänligt samhälle även om det innebär låg eller ingen tillväxt. Skalan från mycket bra förslag till mycket dåligt förslag har i tabellen omtolkats till ytterpunkter på en grön-grå dimension där mycket bra förslag motsvarar klart åt det gröna hållet och mycket dåligt förslag motsvarar klart åt det gråa hållet. Placeringen på vänster-högerdimensionen bygger på en självklassificeringsfråga. Läsning av morgon- och kvällspress avser både papperstidningar och tidningarnas nätupplagor.

Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg mars 2008

Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg mars 2008 Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg mars 2008 Preliminära resultat från SOM-undersökningen 2007 Samhälle Opinion Massmedia (SOM) är

Läs mer

Åsikter om energi och kärnkraft

Åsikter om energi och kärnkraft Åsikter om energi och kärnkraft Resultat från SOM-undersökningen 2010 Forskningsprojektet Energiopinionen i Sverige Per Hedberg och Sören Holmberg [ SOM-rapport nr 2011:2 ] Tabell 1 Åsikter om kärnkraftens

Läs mer

Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg April 2014

Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg April 2014 Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg April 2014 Preliminära resultat från SOM-undersökn 2013 Samhälle Opinion Massmedia (SOM) är en frågeundersökning

Läs mer

Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg Mars 2015

Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg Mars 2015 Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg Mars 2015 Preliminära resultat från SOM-undersökningen 2014 Samhälle Opinion Massmedia (SOM) är

Läs mer

Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg Mars 2016

Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg Mars 2016 Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg Mars 2016 Preliminära resultat från SOM-undersökningen 2015 Samhälle Opinion Massmedia (SOM) är

Läs mer

Åsikter om energi och kärnkraft. Per Hedberg och Sören Holmberg [ SOM-rapport nr 2013:4]

Åsikter om energi och kärnkraft. Per Hedberg och Sören Holmberg [ SOM-rapport nr 2013:4] Åsikter om energi och kärnkraft Per Hedberg och Sören Holmberg [ SOM-rapport nr 2013:4] Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg mars 2013

Läs mer

Svenska folkets åsikter om olika energikällor 1999-2013 Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg Juni 2014

Svenska folkets åsikter om olika energikällor 1999-2013 Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg Juni 2014 Svenska folkets åsikter om olika energikällor 1999-2013 Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg Juni 2014 Samhälle Opinion Massmedia (SOM) är en frågeundersökning som sedan

Läs mer

Åsikter om energi och kärnkraft

Åsikter om energi och kärnkraft Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet Energiopinionen i Sverige Per Hedberg och Sören Holmberg [SOM-rapport nr 2012:2] Samhälle Opinion Medier (SOM) är en frågeundersökning som sedan 1986

Läs mer

ENERGIOPINIONEN I SVERIGE

ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Svenska folkets åsikter om en slutgiltig förvaring av det använda kärnbränslet 1986-2007 Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg maj 2008 Samhälle Opinion Massmedia (SOM)

Läs mer

ENERGIOPINIONEN I SVERIGE

ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Svenska folkets åsikter om en slutgiltig förvaring av det använda kärnbränslet 1986-2008 Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg juni 2009 Samhälle Opinion Massmedia (SOM)

Läs mer

ENERGIOPINIONEN I SVERIGE

ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Svenska folkets bedömning av risken för en större reaktorolycka i Sverige 1986-2007 Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg maj 2008 Samhälle Opinion Massmedia (SOM) är

Läs mer

ENERGIOPINIONEN I SVERIGE

ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Svenska folkets bedömning av risken för en större reaktorolycka i Sverige 1986-2008 Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg april 2009 Samhälle Opinion Massmedia (SOM)

Läs mer

Per Hedberg. Svenska folkets val av energikällor

Per Hedberg. Svenska folkets val av energikällor Svenska folkets val av energikällor Svenska folkets val av energikällor Per Hedberg I propositionen En sammanhållen klimat- och energipolitik redovisar regeringen sin syn på hur den svenska energiförsörjningen

Läs mer

En majoritet av svenska folket vill fortfarande på lång sikt avveckla kärnkraften.

En majoritet av svenska folket vill fortfarande på lång sikt avveckla kärnkraften. Kärnkraften en stridsfråga även under 2000-talet? KÄRNKRAFTEN EN STRIDSFRÅGA ÄVEN UNDER 2000-TALET? SÖREN HOLMBERG En majoritet av svenska folket vill fortfarande på lång sikt avveckla kärnkraften. Majoriteten

Läs mer

Vindkraft på frammarsch

Vindkraft på frammarsch Vindkraft på frammarsch Vindkraft på frammarsch Per Hedberg Runt om i världen sker omfattande satsningar för att minska utsläppen av växthusgaser i syfte att förhindra dramatiska klimatförändringar. Exempelvis

Läs mer

MAJORITET FÖR MER VINDKRAFT KRYMPER

MAJORITET FÖR MER VINDKRAFT KRYMPER MAJORITET FÖR MER VINDKRAFT KRYMPER PER HEDBERG T illgång på energi är en viktig komponent för länders utveckling, ekonomi och välfärd. Frågan som aktualiserats under de senaste årtionden är, inte minst

Läs mer

ISverige byggs vindkraften ut. I Vindkraftsutredningen slås fast att vindkraften

ISverige byggs vindkraften ut. I Vindkraftsutredningen slås fast att vindkraften Vindkraft i medvind VINDKRAFT I MEDVIND PER HEDBERG ISverige byggs vindkraften ut. I Vindkraftsutredningen slås fast att vindkraften utgör en viktig energikälla i en utveckling mot ett mer hållbart samhälle.

Läs mer

Åsikter om energi och kärnkraft

Åsikter om energi och kärnkraft Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet Energiopinionen i Sverige Per Hedberg och Sören Holmqvist [ SOM-rapport nr 10:02 ] Preliminära resultat från SOM-undersökningen 09 Tabell 1 Åsikter om

Läs mer

Rekordstort stöd för att använda

Rekordstort stöd för att använda Rekordstort stöd för att använda kärnkraften Rekordstort stöd för att använda kärnkraften Sören Holmberg K ärnkraften är inte en fråga som hamnar högt på svenska folkets dagordning över viktiga samhällsfrågor

Läs mer

Åsikter om vindkraft och andra energikällor i Västra Götaland Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE

Åsikter om vindkraft och andra energikällor i Västra Götaland Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Åsikter om vindkraft och andra energikällor i Västra Götaland Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg December 2014 Resultat från SOM-undersökningen 2013 Samhälle Opinion

Läs mer

HÖGRADIOAKTIVT ÄMNE. Per Hedberg

HÖGRADIOAKTIVT ÄMNE. Per Hedberg Högradioaktivt ämne HÖGRADIOAKTIVT ÄMNE Per Hedberg K ärnkraftsfrågan politiserades i Sverige i början av 1970-talet. Tidigare var de politiska partierna helt eniga om att Sverige skulle satsa på kärnenergiteknologi.

Läs mer

VIKANDE STÖD FÖR VINDKRAFTEN

VIKANDE STÖD FÖR VINDKRAFTEN Vikande stöd för vindkraften VIKANDE STÖD FÖR VINDKRAFTEN PER HEDBERG D e energikällor svenska folket vill satsa på den närmaste framtiden är sol- och vindkraft. I SOM-undersökningarna 1999 2003 har det

Läs mer

Sol, vind och vågor. Per Hedberg

Sol, vind och vågor. Per Hedberg Sol, vind och vågor Sol, vind och vågor Per Hedberg K ol, olja och naturgas står för huvuddelen av världens totala elproduktion. 1 För att komma bort från beroendet av fossila energikällor i energisystemen

Läs mer

ENERGISPARANDE PER HEDBERG OCH SÖREN HOLMBERG

ENERGISPARANDE PER HEDBERG OCH SÖREN HOLMBERG Energisparande ENERGISPARANDE PER HEDBERG OCH SÖREN HOLMBERG E tablerade politiker säger det, myndigheter säger det, och inte minst miljörörelsen säger det vi måste minska energianvändandet. Skälen kan

Läs mer

Sveriges el-försörjning ombesörjes av i huvudsak två energikällor, vattenkraft och

Sveriges el-försörjning ombesörjes av i huvudsak två energikällor, vattenkraft och Fortsatt stöd för mer vindkraft Fortsatt stöd för mer vindkraft Per Hedberg Sveriges el-försörjning ombesörjes av i huvudsak två energikällor, vattenkraft och kärnkraft. I det här sammanhanget spelar fortfarande

Läs mer

KÄRNKRAFTSANHÄNGARNA BEHÅLLER LEDNINGEN

KÄRNKRAFTSANHÄNGARNA BEHÅLLER LEDNINGEN Kärnkraftsanhängarna behåller ledningen KÄRNKRAFTSANHÄNGARNA BEHÅLLER LEDNINGEN SÖREN HOLMBERG D et som hände 2003 var inte en tillfällighet. Kärnkraftsanhängarna blev då för första gången fler än kärnkraftsmotståndarna

Läs mer

Vindkraften byggs ut snabbt i Sverige. Antalet vindkraftverk blir allt fler och

Vindkraften byggs ut snabbt i Sverige. Antalet vindkraftverk blir allt fler och Stödet för mer vindkraft försvagas Stödet för mer vindkraft försvagas Per Hedberg Vindkraften byggs ut snabbt i Sverige. Antalet vindkraftverk blir allt fler och vindkraftens andel av elproduktionen ökar.

Läs mer

Den japanska jordbävningen i mitten av mars 2011 följd av en tsunami och

Den japanska jordbävningen i mitten av mars 2011 följd av en tsunami och Kärnkraftsopinionen pre-fukushima Kärnkraftsopinionen pre-fukushima Sören Holmberg Den japanska jordbävningen i mitten av mars 2011 följd av en tsunami och kärnkraftsolyckan i Fukushima fick en omedelbar

Läs mer

Minskat förtroende för kärnkraftsindustrin

Minskat förtroende för kärnkraftsindustrin Minskat förtroende för kärnkraftsindustrin Minskat förtroende för kärnkraftsindustrin Sören Holmberg S OM-mätningen hösten 2007 visar på ett mycket lågt förtroende för kärnkraftsindustrin det lägsta på

Läs mer

Svenska folkets åsikter om olika energikällor 1999-2008 Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg april 2009

Svenska folkets åsikter om olika energikällor 1999-2008 Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg april 2009 Svenska folkets åsikter om olika energikällor 1999-2008 Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg april 2009 Samhälle Opinion Massmedia (SOM) är en frågeundersökning som

Läs mer

Ökad ledning för kärnkraftsförespråkarna

Ökad ledning för kärnkraftsförespråkarna Ökad ledning för kärnkraftsförespråkarna Ökad ledning för kärnkraftsförespråkarna Sören Holmberg E nergi- och kärnkraftsfrågor toppar inte svenska folkets lista över viktiga problem. Frågorna ligger inte

Läs mer

KÄRNKRAFTSANHÄNGARNA VINNER TERRÄNG

KÄRNKRAFTSANHÄNGARNA VINNER TERRÄNG Kärnkraftsanhängarna vinner terräng KÄRNKRAFTSANHÄNGARNA VINNER TERRÄNG SÖREN HOLMBERG Ä nda sedan kärnkraftsfrågan politiserades i Sverige på 1970-talet har det bland allmänheten funnits en opinionsövervikt

Läs mer

SOM-rapport nr 2008:11 SOM. Energiopinionen. Sören Holmberg

SOM-rapport nr 2008:11 SOM. Energiopinionen. Sören Holmberg SOM-rapport nr 08:11 SOM Energiopinionen Sören Holmberg s a m h ä l l e o p i n i o n m a s s m e d i a Information om Riks-SOM SOM-institutet vid Göteborgs universitet genomför varje höst sedan 1986

Läs mer

SOM. Energiopinionen. Juni Sören Holmberg

SOM. Energiopinionen. Juni Sören Holmberg SOM Energiopinionen Juni 06 Sören Holmberg s a m h ä l l e o p i n i o n m a s s m e d i a Energiopinionen - andel som vill satsa mer/som idag på olika energislag - (procent) 88 87 85 55 46 43 91 89 88

Läs mer

ALLT JÄMNARE PÅ KÄRNKRAFTSFRONTEN

ALLT JÄMNARE PÅ KÄRNKRAFTSFRONTEN Allt jämnare på kärnkraftsfronten ALLT JÄMNARE PÅ KÄRNKRAFTSFRONTEN SÖREN HOLMBERG K ärnkraftsfrågan politiserades i mitten av 1970-talet. Det opinionsmönster som etablerades då gäller alltjämt. Kärnkraftsmotståndarna

Läs mer

Hur ofta dricker svenska folket alkohol? Sören Holmberg och Lennart Weibull

Hur ofta dricker svenska folket alkohol? Sören Holmberg och Lennart Weibull Hur ofta dricker svenska folket alkohol? Sören Holmberg och Lennart Weibull 7 Hur ofta dricker svenska folket alkohol (sprit/vin/starköl)? 6 58 57 54 55 55 55 53 51 49 46 45 48 47 44 45 44 46 45 46 44

Läs mer

Sören Holmberg. Stiltje på kärnkraftsfronten

Sören Holmberg. Stiltje på kärnkraftsfronten Stiltje på kärnkraftsfronten Stiltje på kärnkraftsfronten Sören Holmberg E n majoritet av svenska folket vill långsiktigt använda kärnkraften, inte avveckla den. I SOM-institutets mätningar under de senaste

Läs mer

AVVECKLA KÄRNKRAFTEN

AVVECKLA KÄRNKRAFTEN Avveckla kärnkraften AVVECKLA KÄRNKRAFTEN SÖREN HOLMBERG E fter folkomröstningen 1980 bestämde riksdagen att kärnkraften i Sverige skulle vara avvecklad till 2010. Så blev det inte. Tvärtom bestämde riksdagen

Läs mer

Tillgång till energi är viktig för länders utveckling, ekonomi och välfärd. En

Tillgång till energi är viktig för länders utveckling, ekonomi och välfärd. En Ett år av stiltje i vindkraftsopinionen ETT ÅR AV STILTJE I VINDKRAFTSOPINIONEN PER HEDBERG Sammanfattning I Sverige har en massiv utbyggnad av vindkraften skett under senare år. Och utbyggnaden fortsätter.

Läs mer

Världens el-produktion från vindkraft domineras av ett fåtal länder. Förra året

Världens el-produktion från vindkraft domineras av ett fåtal länder. Förra året Svenska folkets åsikter om vindkraft Svenska folkets åsikter om vindkraft Per Hedberg Världens el-produktion från vindkraft domineras av ett fåtal länder. Förra året stod tio länder för 86 procent av samtliga

Läs mer

KÄRNAVFALL OCH VINDKRAFT I DEN EGNA KOMMUNEN

KÄRNAVFALL OCH VINDKRAFT I DEN EGNA KOMMUNEN KÄRNAVFALL OCH VINDKRAFT I DEN EGNA KOMMUNEN PER HEDBERG H ur vi i Sverige skall ta hand om det högaktiva kärnavfallet har diskuterats lika länge som frågan om kärnkraftens vara eller icke vara. Dagens

Läs mer

SVENSKA FOLKET TYCKER OM SOL OCH VIND

SVENSKA FOLKET TYCKER OM SOL OCH VIND Svenska folket tycker om sol och vind SVENSKA FOLKET TYCKER OM SOL OCH VIND PER HEDBERG E nergifrågor ligger i botten på listan över vilka frågor människor i Sverige anser vara viktiga. Listan toppas av

Läs mer

Förtroendet för Arbetsförmedlingen

Förtroendet för Arbetsförmedlingen Förtroendet för Arbetsförmedlingen 1997 2009 Johan Martinsson & Åsa Nilsson [ SOM-rapport nr 20:05 ] Information om den nationella SOM-undersökningen SOM-institutet vid Göteborgs universitet genomför

Läs mer

SOM Förtroendet för Arbetsförmedlingen

SOM Förtroendet för Arbetsförmedlingen SOM-rapport nr 2009:9 SOM Förtroendet för Arbetsförmedlingen 1997 2008 Johan Martinsson Åsa Nilsson s a m h ä l l e o p i n i o n m a s s m e d i a Information om den nationella SOMundersökningen SOM-institutet

Läs mer

Sören Holmberg. Fukushimaeffekten

Sören Holmberg. Fukushimaeffekten Fukushimaeffekten Fukushimaeffekten Sören Holmberg H ärdsmältan i Fukushima i mars 2011 fick effekter på kärnkraftsopinionen över hela världen. De omedelbara reaktionerna innebar ett försvagat stöd för

Läs mer

SOM. Förtroende för facket 1986-2006. Sören Holmberg

SOM. Förtroende för facket 1986-2006. Sören Holmberg SOM Förtroende för facket - 26 Sören Holmberg s a m h ä l l e o p i n i o n m a s s m e d i a Information om Riks-SOM SOM-institutet vid Göteborgs universitet genomför varje höst sedan en nationell frågeundersökning

Läs mer

Vindkraften byggs ut snabbt i Sverige. Antalet vindkraftverk blir allt fler och

Vindkraften byggs ut snabbt i Sverige. Antalet vindkraftverk blir allt fler och Vindkraftsopinionen i Västra Götaland Vindkraftsopinionen i Västra Götaland Per Hedberg Vindkraften byggs ut snabbt i Sverige. Antalet vindkraftverk blir allt fler och vindkraftens andel av elproduktionen

Läs mer

Den svenska miljöopinionen. - utveckling och läget idag. Johan Martinsson Statsvetenskapliga institutionen, Göteborg universitet

Den svenska miljöopinionen. - utveckling och läget idag. Johan Martinsson Statsvetenskapliga institutionen, Göteborg universitet Den svenska miljöopinionen - utveckling och läget idag Johan Martinsson Statsvetenskapliga institutionen, Göteborg universitet Varför studera miljöopinionen? Stöd för miljöpolitik viktig del för framgångsrik

Läs mer

Svensk scenkonst 2009

Svensk scenkonst 2009 Svensk scenkonst 2009 Åsa Nilsson & Daniel Swedin [ SOM-rapport nr 2010:07 ] Innehåll Information om den nationella SOM-undersökningen s. 3 5 Tabeller s.7 28 Tabell 1 Tabell 2 Tabell 3a Tabell 3b Tabell

Läs mer

SOM Ungdomars uppfattningar om och förtroende för forskning. Sanna Johansson

SOM Ungdomars uppfattningar om och förtroende för forskning. Sanna Johansson SOM Ungdomars uppfattningar om och förtroende för forskning 2007 Sanna Johansson s a m h ä l l e o p i n i o n m a s s m e d i a Information om Riks-SOM 2006 SOM-institutet vid Göteborgs universitet genomför

Läs mer

Så svarade. Medborgarpanelen. LORE Laboratory of Opinion Research

Så svarade. Medborgarpanelen. LORE Laboratory of Opinion Research Så svarade Medborgarpanelen LORE Laboratory of Opinion Research 2 april 1 Tack för alla era svar! I denna rapport presenteras resultat från Medborgarpanelen där våra panelmedlemmar har varit med och bidragit

Läs mer

Inställningen till olika energikällor i Sveriges län

Inställningen till olika energikällor i Sveriges län Inställningen till olika energikällor i Sveriges län 1999 2004 respektive 2005 2010 Per Hedberg [SOM-rapport nr 2011:25] Information om den nationella SOM-undersökningen SOM-institutet vid Göteborgs universitet

Läs mer

Folkets, riksdagens och journalisters inställning till monarkin och förtroendet för kungahuset LENNART NILSSON

Folkets, riksdagens och journalisters inställning till monarkin och förtroendet för kungahuset LENNART NILSSON Folkets, riksdagens och journalisters inställning till monarkin och förtroendet för kungahuset LENNART NILSSON Den Svenska Monarkins Legitimitet, Journalisterna och Riksdagsledamöterna Lennart Nilsson

Läs mer

Förtroendet för Arbetsförmedlingen. Nora Oleskog Tryggvason, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [ SOM-rapport nr 2014:18 ]

Förtroendet för Arbetsförmedlingen. Nora Oleskog Tryggvason, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [ SOM-rapport nr 2014:18 ] Förtroendet för Arbetsförmedlingen Nora Oleskog Tryggvason, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [ SOM-rapport nr 2014:18 ] Innehållsförteckning Information om den nationella SOM-undersökningen... 2 Tabell

Läs mer

VÄSTSVENSKA TRENDER Annika Bergström & Jonas Ohlsson (red.)

VÄSTSVENSKA TRENDER Annika Bergström & Jonas Ohlsson (red.) VÄSTSVENSKA TRENDER 1998 215 Annika Bergström & Jonas Ohlsson (red.) Västsvenska trender 1998 215 SOM-institutet SOM-institutet vid Göteborgs universitet grundades år 1986 med syftet att genomföra frågeundersökningar

Läs mer

Förtroendet för Finansinspektionen. Nora Oleskog Tryggvason, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [ SOM-rapport nr 2014:14 ]

Förtroendet för Finansinspektionen. Nora Oleskog Tryggvason, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [ SOM-rapport nr 2014:14 ] Förtroendet för Finansinspektionen Nora Oleskog Tryggvason, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [ SOM-rapport nr 2014:14 ] Innehållsförteckning Information om den nationella SOM-undersökningen... 2 Undersökningens

Läs mer

KÄRNKRAFTSOPINIONEN PÅ TRÖSKELN TILL 2000-TALET

KÄRNKRAFTSOPINIONEN PÅ TRÖSKELN TILL 2000-TALET KÄRNKRAFTSOPINIONEN PÅ TRÖSKELN TILL 2000-TALET SÖREN HOLMBERG Kärnkraften var en stor fråga på medborgarnas politiska dagordningen under slutet av 1970-talet och under några år efter Tjernobylolyckan

Läs mer

SOM-rapport nr 2008:2 SOM. Ett urval av resultat från SOM-undersökningen 2006: Stockholms län. Åsa Nilsson Malin Forsberg

SOM-rapport nr 2008:2 SOM. Ett urval av resultat från SOM-undersökningen 2006: Stockholms län. Åsa Nilsson Malin Forsberg SOM-rapport nr 2008:2 SOM Ett urval av resultat från SOM-undersökningen 2006: Stockholms län Åsa Nilsson Malin Forsberg s a m h ä l l e o p i n i o n m a s s m e d i a Analyserna i föreliggande tabellrapport

Läs mer

FÖRTROENDE- BAROMETER 2002

FÖRTROENDE- BAROMETER 2002 FÖRTROENDE- BAROMETER 2 MEDIEAKADEMIN FÖRTROENDE FÖR SAMHÄLLS- INSTITUTIONER, MASSMEDIER OCH FÖRETAG Resultat presenterade vid MedieAkademins seminarium den 19 november 2. För undersökningen ansvarar professorerna

Läs mer

Svensk opinion blir allt mindre negativ till invandrade svenskar och till närvaron

Svensk opinion blir allt mindre negativ till invandrade svenskar och till närvaron Svenskarna långsiktigt alltmer positiva till invandrare Svenskarna långsiktigt alltmer positiva till invandrare Marie Demker Svensk opinion blir allt mindre negativ till invandrade svenskar och till närvaron

Läs mer

Euro-opinion. Åsikter om att införa euron som valuta i Sverige. Frida Vernersdotter och Sören Holmberg. [SOM-rapport nr 2013:15]

Euro-opinion. Åsikter om att införa euron som valuta i Sverige. Frida Vernersdotter och Sören Holmberg. [SOM-rapport nr 2013:15] Euro-opinion Åsikter om att införa euron som valuta i Sverige Frida Vernersdotter och Sören Holmberg [SOM-rapport nr 2013:15] Tabellförteckning Tabell 1. Åsikt om et att införa euron som valuta i Sverige

Läs mer

Allmänheten om kärnkraft

Allmänheten om kärnkraft Novus Opinion Allmänheten om kärnkraft Mars 2010 Arne Modig Viktor Wemminger 2010-03-22 1 Allmänheten om kärnkraft Undersökningen har genomförts av Novus Opinion på uppdrag av Analysgruppen vid KSU, Kärnkraftsäkerhet

Läs mer

Sören Holmberg. Kärnkraft på väg ned

Sören Holmberg. Kärnkraft på väg ned Kärnkraft på väg ned Kärnkraft på väg ned Sören Holmberg K ärnkraftsproduktionen i världen toppade för cirka tjugo år sedan. Sedan dess har andelen el producerad av kärnkraft minskat. Och kan man tro på

Läs mer

Vems ekonomiska kris? Sören Holmberg

Vems ekonomiska kris? Sören Holmberg Vems ekonomiska kris? Sören Holmberg Bedömning av Sveriges ekonomi procent 9 1 93 1 Sveriges ekonomi jämfört med hur den var för tolv månader sedan 7 71 6 5 4 3 31 32 21 12 16 16 2 3 1 2 4 5 47 47 44 35

Läs mer

Förtroendet för Arbetsförmedlingen. Sofia Arkhede, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [SOM-rapport nr 2015:2]

Förtroendet för Arbetsförmedlingen. Sofia Arkhede, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [SOM-rapport nr 2015:2] Förtroendet för Arbetsförmedlingen Sofia Arkhede, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [SOM-rapport nr 2015:2] Innehållsförteckning Information om den nationella SOM-undersökningen... 2 Tabell 1 Förtroende

Läs mer

VINSTER I VÄLFÄRDEN LENNART NILSSON

VINSTER I VÄLFÄRDEN LENNART NILSSON VINSTER I VÄLFÄRDEN LENNART NILSSON Medborgarroller och offentlig sektor Väljare Brukare Offentlig sektor Skattebetalare Anställd Svenska folkets inställning till den offentliga sektorn 1986 13 (procent)

Läs mer

Valdeltagande i Sverige

Valdeltagande i Sverige Valdeltagande i Sverige Analyser av sociala och politiska faktorers betydelse för valdeltagandet i riksdagsvalen 1976-2006 Tabellsammanställning Arbetsversion Per Hedberg Statsvetenskapliga institutionen

Läs mer

SKÅNSKA TRENDER Annika Bergström & Jonas Ohlsson (red.)

SKÅNSKA TRENDER Annika Bergström & Jonas Ohlsson (red.) SKÅNSKA TRENDER 21-211 Annika Bergström & Jonas Ohlsson (red.) SOM institutet SOM institutet vid Göteborgs universitet grundades år 1986 med syftet att genomföra frågeundersökningar och arrangera seminarier

Läs mer

AlliansSverige. Politik Media Kultur Livsstil. Tidsserier och resultat från den senaste SOM-undersökningen 2006

AlliansSverige. Politik Media Kultur Livsstil. Tidsserier och resultat från den senaste SOM-undersökningen 2006 AlliansSverige Politik Media Kultur Livsstil Tidsserier och resultat från den senaste SOM-undersökningen 2006 Ny bok från SOM-institutet kommer i juni Det nya Sverige Beställ den redan nu på order@som.gu.se

Läs mer

Välfärdspolitik och välfärdsopinion Sverige 2015

Välfärdspolitik och välfärdsopinion Sverige 2015 Välfärdspolitik och välfärdsopinion Sverige 15 16-06-10 Lennart Nilsson SOM-institutet Förslaget att Vinstutdelning ska inte tillåtas inom skattefinansierad vård, skola och omsorg, Sverige 12-15 (procent)

Läs mer

Opinionsundersökning om slutförvaring av använt kärnbränsle

Opinionsundersökning om slutförvaring av använt kärnbränsle Opinionsundersökning om slutförvaring av använt kärnbränsle Telefonintervjuer i Uppsala län, Gävle kommun och Norrtälje kommun under december 8 januari 9 av SKOP Lucie Riad, Regionförbundet Uppsala län,

Läs mer

Kännedom om och förtroende för Statistiska centralbyrån. Linn Annerstedt, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [SOM-rapport nr 2017:26]

Kännedom om och förtroende för Statistiska centralbyrån. Linn Annerstedt, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [SOM-rapport nr 2017:26] Kännedom om och för Statistiska centralbyrån Linn Annerstedt, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [SOM-rapport nr 2017:26] Innehållsförteckning Introduktion... 1 Tabell 2 Förtroende för samhällsinstitutioner,

Läs mer

NGO for the Safe Final Storage of Radioactive Waste. Kenneth Gunnarsson Höstträffen, Skellefteå 30 Sept 2012

NGO for the Safe Final Storage of Radioactive Waste. Kenneth Gunnarsson Höstträffen, Skellefteå 30 Sept 2012 NGO for the Safe Final Storage of Radioactive Waste Kenneth Gunnarsson Ett livsfarligt avfall Ett livsfarligt avfall Lagstiftning Kärntekniklagen - slutförvaring, allt ansvar på kärnkraftindustrin Ett

Läs mer

RAPPORT ALLMÄNHETEN OM KÄRNKRAFT OKTOBER 2012

RAPPORT ALLMÄNHETEN OM KÄRNKRAFT OKTOBER 2012 RAPPORT ALLMÄNHETEN OM KÄRNKRAFT OKTOBER 2012 Kund: KSU Kärnkraftssäkerhet och utbildning AB Kontakt: Hans Ehdwall Datum: 9 november, 2012 Viktor Wemminger Tel: 0739 40 39 18 viktor.wemminger@novus.se

Läs mer

Monarkins ställning i Sverige och förtroendet för kungahuset 1976,

Monarkins ställning i Sverige och förtroendet för kungahuset 1976, Monarkins ställning i Sverige och förtroendet för kungahuset 1976, 1995-12 Lennart Nilsson SOM-institutet Inställning till förslaget att införa republik i Sverige 1976 (Valundersökningen), 3, 5, -12 (SOM-undersökningarna)

Läs mer

Allmänheten om kärnkraft

Allmänheten om kärnkraft Novus Opinion Allmänheten om kärnkraft Oktober 2008 Arne Modig 2008-10-30 Allmänheten om kärnkraft Undersökningen har genomförts av Novus Opinion på uppdrag av Analysgruppen vid KSU, Kärnkraftsäkerhet

Läs mer

SVT:s vallokalundersökning EUP-valet 2014

SVT:s vallokalundersökning EUP-valet 2014 SVT:s vallokalundersökning EUP-valet Sveriges Televisions vallokalsundersökning bygger på enkätsvar från väljare vid vallokaler och förtida röstningslokaler. Resultaten är ovägda. Valu är SVT:s återkommande

Läs mer

Välfärdspolitik och välfärdsopinion Sverige 2014

Välfärdspolitik och välfärdsopinion Sverige 2014 Välfärdspolitik och välfärdsopinion Sverige 14 15-05-24 Lennart Nilsson SOM-institutet Förslaget att Vinstutdelning ska inte tillåtas inom skattefinansierad vård, skola och omsorg, Sverige 12-14 (procent)

Läs mer

SVENSKA DEMOKRATITRENDER. Sofia Arkhede & Henrik Ekengren Oscarsson (red.)

SVENSKA DEMOKRATITRENDER. Sofia Arkhede & Henrik Ekengren Oscarsson (red.) SVENSKA DEMOKRATITRENDER Sofia Arkhede & Henrik Ekengren Oscarsson (red.) Svenska demokratitrender 1986 2015 SOM-institutet SOM-institutet är en universitetsbaserad undersökningsorganisation som varje

Läs mer

Kulturvanor i Sverige 1987 2010. Åsa Nilsson [SOM-rapport nr 2011:23]

Kulturvanor i Sverige 1987 2010. Åsa Nilsson [SOM-rapport nr 2011:23] Kulturvanor i Sverige 1987 2010 Åsa Nilsson [SOM-rapport nr 2011:23] Innehåll Information om den nationella SOM-undersökningen... s. 5 7 Tabeller..... s.9 51; s. 56 57 Tabell 1 Kulturvanor och livsstil

Läs mer

Vetenskapen i Samhället (ViS) Sören Holmberg och Lennart Weibull [ SOM-rapport nr 2010:18]

Vetenskapen i Samhället (ViS) Sören Holmberg och Lennart Weibull [ SOM-rapport nr 2010:18] Vetenskapen i Samhället (ViS) 2010 Sören Holmberg och Lennart Weibull [ SOM-rapport nr 2010:18] Information om den nationella SOM-undersökningen SOM-institutet vid Göteborgs universitet genomför varje

Läs mer

Allmänheten om kärnkraft

Allmänheten om kärnkraft Novus Opinion Allmänheten om kärnkraft Maj 2009 Arne Modig 2009-05-15 Allmänheten om kärnkraft Undersökningen har genomförts av Novus Opinion på uppdrag av Analysgruppen vid KSU, Kärnkraftsäkerhet och

Läs mer

Slöjd och hantverk. Vanor och värderingar Linn Annerstedt, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [SOM-rapport nr 2016:10]

Slöjd och hantverk. Vanor och värderingar Linn Annerstedt, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [SOM-rapport nr 2016:10] Slöjd och hantverk Vanor och värderingar 2012 2015 Linn Annerstedt, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [SOM-rapport nr 2016:10] Innehållsförteckning Information om den nationella SOM-undersökningen...

Läs mer

Hej mitt namn är... och jag ringer från SIFO. Jag skulle vilja ställa några korta frågor till dig. Går det bra nu? Intervjun tar cirka 5-10 minuter.

Hej mitt namn är... och jag ringer från SIFO. Jag skulle vilja ställa några korta frågor till dig. Går det bra nu? Intervjun tar cirka 5-10 minuter. PROJEKTNAMN: Inställning till vindkraftpark i Falkenberg PROJEKTNUMMER: 1524610 ANSVARIG: Johan Orbe/Caroline Theorell DATUM: mars-april 2012 Hej mitt namn är... och jag ringer från SIFO. Jag skulle vilja

Läs mer

Svensk alkolholopinion

Svensk alkolholopinion Svensk alkolholopinion Analyser på grundval av den årliga SOM-undersökningen Maj 14 Lennart Weibul Göteborgs universitetl Två huvudindikatorer på alkoholopinion Åsikt om alkoholskatten Sänka skatten på

Läs mer

Oro för ekonomin och klimatet ger ökat stöd för kärnkraften

Oro för ekonomin och klimatet ger ökat stöd för kärnkraften Pressmeddelande 2009-04-08 Oro för ekonomin och klimatet ger ökat stöd för kärnkraften Svenska folket anser att den ekonomiska krisen (37 procent) och klimathotet (18 procent) är de allvarligaste samhällsproblemen

Läs mer

Slöjd och hantverk. Vanor och värderingar Klara Bové, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [ SOM-rapport nr 2014:8 ]

Slöjd och hantverk. Vanor och värderingar Klara Bové, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [ SOM-rapport nr 2014:8 ] Slöjd och hantverk Vanor och värderingar 2012 2013 Klara Bové, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [ SOM-rapport nr 2014:8 ] Innehållsförteckning Information om den nationella SOM-undersökningen... 2 Tabell

Läs mer

Svenskarnas värderingar av radio och tv. Klara Bové, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [SOM-rapport nr 2015:16]

Svenskarnas värderingar av radio och tv. Klara Bové, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [SOM-rapport nr 2015:16] Svenskarnas värderingar av radio och tv Klara Bové, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [SOM-rapport nr 2015:16] Innehållsförteckning Information om den nationella SOM-undersökningen... 1 Tabell 1 Tabell

Läs mer

FÖRTROENDE- BAROMETER 2007

FÖRTROENDE- BAROMETER 2007 FÖRTROENDE BAROMETER 07 FÖRTROENDE FÖR SAMHÄLLSINSTITUTIONER, PARTIER, MASSMEDIER OCH FÖRETAG Resultat presenterade vi MedieAkademins seminarium den 21 november 07. För undersökningen ansvarar professorerna

Läs mer

Filmvanor och -attityder 2013. Nora Oleskog Tryggvason, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [ SOM-rapport nr 2014:19 ]

Filmvanor och -attityder 2013. Nora Oleskog Tryggvason, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [ SOM-rapport nr 2014:19 ] Filmvanor och -attityder 2013 Nora Oleskog Tryggvason, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [ SOM-rapport nr 2014:19 ] Innehållsförteckning Information om den nationella SOM-undersökningen... 2 Undersökningens

Läs mer

Riksdagen: förtroende och kontakt. Klara Bové, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [ SOM-rapport nr 2014:13 ]

Riksdagen: förtroende och kontakt. Klara Bové, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [ SOM-rapport nr 2014:13 ] Riksdagen: och kontakt Klara Bové, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [ SOM-rapport nr 2014:13 ] Innehållsförteckning Information om den nationella SOM-undersökningen... 2 Undersökningens uppläggning...

Läs mer

Nyhetslyssnande i Sveriges Radio Hannes Jacobsson och Åsa Nilsson [ SOM-rapport nr 2010:01 ]

Nyhetslyssnande i Sveriges Radio Hannes Jacobsson och Åsa Nilsson [ SOM-rapport nr 2010:01 ] Nyhetslyssnande i Sveriges Radio 1986-2008 Hannes Jacobsson och Åsa Nilsson [ SOM-rapport nr 2010:01 ] Information om den nationella SOMundersökningen SOM-institutet vid Göteborgs universitet genomför

Läs mer

krig i Kaukasus? Ulf Bjereld

krig i Kaukasus? Ulf Bjereld Ökat stöd för Nato efter Rysslands krig i Kaukasus? Ökat stöd för NATO efter Rysslands krig i Kaukasus? Ulf Bjereld N atten till den 8 augusti 2008 omringade georgiska soldater utbrytarrepubliken Sydossetiens

Läs mer

Rapport. Attityder till kärnkraftverk. Ringhals 2014-12-18

Rapport. Attityder till kärnkraftverk. Ringhals 2014-12-18 Rapport Attityder till kärnkraftverk Ringhals 2014-12-18 Bakgrund och syfte På uppdrag av Ringhals har Demoskop genomfört en undersökning för att mäta allmänhetens förtroende för Ringhals kärnkraftverk.

Läs mer

VÄSTSVENSKA TRENDER Annika Bergström & Jonas Ohlsson (red.)

VÄSTSVENSKA TRENDER Annika Bergström & Jonas Ohlsson (red.) VÄSTSVENSKA TRENDER 1998-212 Annika Bergström & Jonas Ohlsson (red.) VÄSTSVENSKA TRENDER 1998 212 SOM-institutet Undersökningar Innehållsförteckning SOM-institutet är en oberoende undersökningsorganisation

Läs mer

Utvecklingen av partisympatier : Centerpartiet

Utvecklingen av partisympatier : Centerpartiet 21 21-7-6 Utvecklingen av partisympatier 21-21: Centerpartiet Per Oleskog Tryggvason Henrik Oscarsson Rapport 21:11 Valforskningsprogrammet Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs Universitet 2 Utvecklingen

Läs mer

Koll på alkoholopinionen - och på alkoholvanorna

Koll på alkoholopinionen - och på alkoholvanorna Koll på alkoholopinionen - och på alkoholvanorna Några resultat från de årliga SOMundersökningarna Vetenskapsfestivalen 13 Lennart Weibull Alkoholpolitik 00-12 Målet är att hålla nere alkoholförbrukningen

Läs mer

FORTSATT OPINIONSSTÖD FÖR ATT AVVECKLA KÄRNKRAFTEN

FORTSATT OPINIONSSTÖD FÖR ATT AVVECKLA KÄRNKRAFTEN Fortsatt opinionsstöd för att avveckla kärnkraften FORTSATT OPINIONSSTÖD FÖR ATT AVVECKLA KÄRNKRAFTEN SÖREN HOLMBERG Sammanfattning Kärnkraften på väljarnas dagordning är en mycket mindre het än den var

Läs mer

Kulturvanor i Sverige Sofia Arkhede, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [SOM-rapport nr 2015:7]

Kulturvanor i Sverige Sofia Arkhede, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [SOM-rapport nr 2015:7] Kulturvanor i Sverige 1987 Sofia Arkhede, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [SOM-rapport nr 2015:7] Innehållsförteckning Information om den nationella SOM-undersökningen... 1 Tabell 1 Kulturvanor och

Läs mer

Vill inte välja 5% 5% 4% 5% 4% 3% 6% 2% 4% 5% Vet ej 4% 2% 6%s 6% 4% 4% 5% 5% 6%s 3%

Vill inte välja 5% 5% 4% 5% 4% 3% 6% 2% 4% 5% Vet ej 4% 2% 6%s 6% 4% 4% 5% 5% 6%s 3% Om du måste välja mellan ett femte jobbskatteavdrag på ca 250 kr i sänkt inkomstskatt per månad eller att motsvarande pengar istället används till att satsa på Kön Ålder Utbildning Totalt Man Kvinna 18-29

Läs mer