Den svenska miljöopinionen. - utveckling och läget idag. Johan Martinsson Statsvetenskapliga institutionen, Göteborg universitet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Den svenska miljöopinionen. - utveckling och läget idag. Johan Martinsson Statsvetenskapliga institutionen, Göteborg universitet"

Transkript

1 Den svenska miljöopinionen - utveckling och läget idag Johan Martinsson Statsvetenskapliga institutionen, Göteborg universitet

2 Varför studera miljöopinionen? Stöd för miljöpolitik viktig del för framgångsrik implementering Kunskap om individers drivkrafter Kunskap om individers drivkrafter hjälper utforma effektiv politik

3 Varför studera miljöopinionen? Ej bara beskriva opinionen Forskningen vill förstå, förklara och förutsäga opinionen och attityderna Jämför opinionen ang trängselskatterna i Stockholm och koldioxidskatten

4 Innehåll Miljöopinionens utveckling över tid -media, viktighet, offervilja, oro Miljöopinionen idag -verklighetsuppfattning, ansvar, åtgärder

5 Datakällor Den ekologiske medborgaren Enkät varje höst sedan 1986, numera drygt svarande per år Enkät april-juni 2009 Drygt svarande Sverker Jagers & Johan Martinsson

6 Miljöopinionens utveckling

7 1. Miljön i media

8 Antal artiklar i dagstidningar per år

9 Antal artiklar i dagstidningar per år Miljö

10 Antal artiklar i dagstidningar per år Miljö Klimat

11 Klimatfrågor i dagstidningar

12 Klimatfrågor i dagstidningar

13 Klimatfrågor i dagstidningar

14 Klimatfrågor i dagstidningar

15 2. Miljöopinionen över tid

16 21 21 Andel som nämner miljön som ett viktigt samhällsproblem (procent)

17 21 21 Andel som nämner miljön som ett viktigt samhällsproblem (procent)

18 21 21 Andel som nämner miljön som ett viktigt samhällsproblem (procent)

19 21 21 Andel som nämner miljön som ett viktigt samhällsproblem (procent)

20 21 21 Andel som nämner miljön som ett viktigt samhällsproblem (procent)

21 21 21 Andel som nämner miljön som ett viktigt samhällsproblem (procent)

22 Miljöfrågans placering på allmänhetens agenda,

23 Beredskap att avstå för miljön?

24 Satsa på ett miljövänligt samhälle även om det innebär låg eller ingen ekonomisk tillväxt? Andel mycket bra förslag

25 Satsa på ett miljövänligt samhälle även om det innebär låg eller ingen ekonomisk tillväxt? Andel mycket bra förslag

26 Satsa på ett miljövänligt samhälle även om det innebär låg eller ingen ekonomisk tillväxt? Andel mycket bra förslag

27 Svenskarnas oro för miljö- och klimatrelaterade problem: Om du ser till läget i dag, vad upplever du själv som mest oroande inför framtiden?

28 Andel mycket oroande inför framtiden 80 Miljöförstöring

29 Andel mycket oroande inför framtiden 80 Miljöförstöring

30 Andel mycket oroande inför framtiden 80 Miljöförstöring

31 Andel mycket oroande inför framtiden 80 Förändringar i jordens klimat

32 Andel mycket oroande inför framtiden 80 Förändringar i jordens klimat

33 Andel mycket oroande inför framtiden 80 Förändringar i jordens klimat

34 3. Förklaringar till utvecklingen???

35 Viktiga faktorer Mediabevakning Ekonomisk konjunktur Andra frågor på agenda

36 Korttidsstudier

37 Miljöopinionen hösten före och efter Stern-rapporten Före Efter % miljö viktigt samhällsproblem % mycket intresserade av miljöfrågor % mycket oroade för klimatförändringar

38 Miljöopinionen hösten före och efter Stern-rapporten Före Efter % miljö viktigt 11 % samhällsproblem % mycket intresserade av miljöfrågor % mycket oroade för klimatförändringar 16 % 36 %

39 Miljöopinionen hösten före och efter Stern-rapporten Före Efter % miljö viktigt 11 % 17 % samhällsproblem % mycket intresserade av miljöfrågor % mycket oroade för klimatförändringar 16 % 36 % 20 % 44%

40 Långtidsstudier

41 % Viktig fråga Mediabevakning

42 Medborgarnas viktiga frågor ekonomi och miljö ekonomi och sysselsättning miljö

43 Både ekonomi och media påverkar Kommande studie visar att båda har en självständig effekt Ca 40% av fluktuationerna i agendan kan förklaras av dessa båda faktorer

44 Miljöopinionen idag

45 Vem tycker miljö- och klimatfrågor är viktiga?

46 Viktiga samhällsproblem miljö (procent) Utbildning låg 12 medellåg 20 medelhög 25 hög 29 Ålder Partisympati vänsterpartiet 17 socialdemokraterna 19 centerpartiet 31 folkpartiet 26 moderaterna 19 kristdemokraterna 19 miljöpartiet 46 sverigedemokraterna 10

47 Viktiga samhällsproblem miljö (procent) Familjeklass arbetarhem 17 jordbrukarhem 26 tjänstemannahem 27 högre tjänstemanna- /akademikerhem 27 företagarhem 19 Kön kvinnor 21 män 21 Politiskt intresse mycket 23 ganska 26 inte särskilt 19 inte alls 9

48 Vem tycker miljö- och klimatfrågor är viktiga? Grupper där störst andel tycker miljöfrågor är viktiga: Sammanfattningsvis högutbildade yngre (mp), (c) och (fp) politiskt intresserade

49 4. Verklighetsuppfattningar

50 Hur oroande är miljöförstöring och klimatförändringar?

51 Hur oroande är miljöförstöring och klimatförändringar? Om du ser till läget i dag, vad upplever du själv som mest oroande inför framtiden? Mycket oroande Ganska oroande Inte särskilt oroande Inte alls oroande

52 Hur oroande är miljöförstöring och klimatförändringar? Få personer saknar oro för miljö- och klimatfrågor 5-10% inte oroade för miljöförstöring 10-20% inte oroade för klimatförändringar

53 Vad är mest oroande 2008? Rang Område % Mycket oroande 1 Klimatförändringar 52 2 Miljöförstöring 51 3 Försämrad havsmiljö 44 4 Fattigdomen i tredje världen 41 5 Stor arbetslöshet 39 6 Terrorism 34 7 Ökat antal flyktingar 26 8 Religiösa motsättningar 26 9 Ekonomisk kris Stigande matpriser Situationen i Ryssland 14

54 Är påverkan på miljön allvarlig?

55 Är påverkan på miljön allvarlig? Här följer en rad påståenden som handlar om läget för miljön i världen idag och vilka konsekvenser detta kan få. I vilken utsträckning instämmer du i följande påståenden? Instämmer inte alls Instämmer helt och hållet

56 Är påverkan på miljön allvarlig? Allvarlig påverkan De skador som naturen har fått kanske aldrig kan repareras Jordens klimat är på väg att kraftigt förändras Föroreningar som släpps ut i ett land skadar människor över hela världen

57 Är påverkan på miljön allvarlig? Allvarlig påverkan De skador som naturen har fått kanske aldrig kan repareras Jordens klimat är på väg att kraftigt förändras Föroreningar som släpps ut i ett land skadar människor över hela världen Osäker påverkan De flesta miljöproblem kommer att lösa sig själva med tiden Påståenden som att dagens nivå av miljöföroreningar förändrar jordens klimat är överdrivna Det är inte säkert att dagens miljöförstöring kommer påverka livet för framtida generationer

58 Är påverkan på miljön allvarlig? Mycket tydliga resultat Stor övervikt för synsättet att dagens Stor övervikt för synsättet att dagens miljöpåverkan är allvarlig

59 Är påverkan på miljön allvarlig? Osäker Allvarlig

60 Miljöns framtid Hur ser människor på framtiden för jordens miljö? Optimism/pessimism? Frågor på kort (2-3 år) och medellång (10-20 år) sikt

61 Miljöns framtid Förändring de närmaste 2-3 åren? Förändring de kommande åren? % bättre - % sämre % bättre - % sämre

62 Miljöns framtid Förändring de närmaste 2-3 åren? Förändring de kommande åren? % bättre - % sämre % bättre - % sämre Tillståndet för jordens miljö -42 Tillståndet för jordens miljö -18

63 Miljöns framtid Förändring de närmaste 2-3 åren? Förändring de kommande åren? % bättre - % sämre % bättre - % sämre Tillståndet för jordens miljö -42 Tillståndet för jordens miljö -18 Den svenska ekonomin +2 Den svenska ekonomin +36 Den globala ekonomin +1 Den globala ekonomin +33 Den svenska arbetsmarknaden -5 Den svenska arbetsmarknaden +33

64 Miljöns framtid Övervägande negativa framtidsbedömningar Mer optimism på lång än kort sikt

65 Miljöns framtid Starkt samband mellan kort- och långsiktiga bedömningar Få som är pessimister på kort sikt men optimister på lång sikt (7%) Största gruppen pessimister på både kort och lång sikt (38%)

66 Riskuppfattning Hur stor bedömer allmänheten risken för att en större miljökatastrof inträffar i Sverige de närmaste åren? Svar: inte särskilt stor

67 Riskuppfattning

68 Riskuppfattning Större risk än att personligen bli arbetslös Miljökatastrof lika stor risk som ett större terroristattentat i Sverige Klar mindre risk än att någon i familjen blir långvarigt sjukskriven

69 5. Ansvar

70 Ansvar Skillnad mellan orsaksansvar och lösningsansvar

71 Orsaksansvar I vilken utsträckning instämmer du i följande påståenden om vad som orsakar miljöproblem? Det är främst industrin och storförtagen som har orsakat miljöproblemen, inte vanliga medborgare Min egen livsstil har bidragit till att orsaka dagens miljöproblem Instämmer inte alls Instämmer helt och hållet

72 Orsaksansvar Industri Min livsstil Procent Främst industrin och storförtagen 20 Procent Min egen livsstil

73 Orsaksansvar Industri +44 Min livsstil +8 (% instämmer - % instämmer inte) Det finns dessutom ett negativt samband mellan dessa två orsaksbedömningar

74 Lösningsansvar Här följer några blandade påståenden. I vilken utsträckning instämmer du i följande påståenden? Det är främst myndigheter och beslutsfattare som ska ta ansvar för att hindra miljöförstöring, inte vanliga människor Jag är medansvarig för att skydda jordens miljö Vanliga medborgare måste ta ett stort ansvar för miljön, inte bara myndigheter och beslutsfattare Instämmer inte alls Instämmer helt och hållet

75 Lösningsansvar Myndigheter & beslutsfattare Vanliga medborgare Procent Främst myndigheter och beslutsfattare Procent Vanliga medborgare

76 Lösningsansvar Här följer några blandade påståenden. I vilken utsträckning instämmer du i följande påståenden? Det är främst myndigheter och beslutsfattare som ska ta ansvar för att hindra miljöförstöring, inte vanliga människor Jag är medansvarig för att skydda jordens miljö Vanliga medborgare måste ta ett stort ansvar för miljön, inte bara myndigheter och beslutsfattare Instämmer inte alls Instämmer helt och hållet Det finns ett tydligt negativt samband mellan lösningsansvar hos beslutsfattare och medborgare

77 6. Åtgärder

78 Vilka utsläppskällor ska minskas? Hur viktigt är det att begränsa omfattningen av följande utsläppskällor? Lastbilstransporterna Flygtrafiken Industrins energianvändning Privatbilismen Hushållens energianvändning Köttproduktionen

79 Vilka utsläppskällor ska minskas? Utsläppskälla 2007 Mycket viktigt 2008 Mycket viktigt Lastbilstransporterna Flygtrafiken Industrins energianvändning Privatbilismen Hushållens energianvändning Köttproduktionen 13 14

80 Vilka utsläppskällor ska minskas? Utsläppskälla 2007 Ingen uppfattning 2008 Ingen uppfattning Lastbilstransporterna 5 5 Flygtrafiken 6 5 Industrins energianvändning 7 4 Privatbilismen 5 6 Hushållens energianvändning 6 4 Köttproduktionen 17 13

81 Vilka energislag ska vi använda? Hur mycket bör vi i Sverige satsa på nedanstående energikällor under de närmaste 5-10 åren? Vattenkraft Vindkraft Kärnkraft Biobränslen Olja Vågkraft

82 Vilka energislag ska vi använda? Hur mycket bör vi i Sverige satsa på nedanstående energikällor under de närmaste 5-10 åren? Fem svarsalternativ: satsa mer som idag satsa mindre avstå helt ingen uppfattning

83 Vilka energislag ska vi använda? Hur mycket bör vi i Sverige satsa på nedanstående energikällor under de närmaste 5-10 åren? Fem svarsalternativ: satsa mer som idag satsa mindre avstå helt ingen uppfattning

84 Vilka energikällor ska användas? 2007 Energikälla satsa mer mindre/ avstå ingen åsikt Vindkraft Biobränslen Vågkraft Vattenkraft Kärnkraft Olja

85 Vilka energikällor ska användas? 2007 Energikälla satsa mer mindre/ avstå ingen åsikt Vindkraft Biobränslen Vågkraft Vattenkraft Kärnkraft Olja

86 Stöd för miljöpolicy Tre grundtyper av styrmedel: Ekonomiska styrmedel Legala styrmedel Information

87 Stöd för miljöpolicy Ekonomiska styrmedel Balans %bra - %dåligt höjd skatt på hushållsel -59 införa en särskild köttskatt för att minska -42 vår matkonsumtions klimatpåverkan höja koldioxidskatten på bensin -12 införa vägtullar/trängselavgifter i storstadsområdena +29

88 Stöd för miljöpolicy Ekonomiska styrmedel Balans %bra - %dåligt höjd skatt på hushållsel -59 införa en särskild köttskatt för att minska -42 vår matkonsumtions klimatpåverkan höja koldioxidskatten på bensin -12 införa vägtullar/trängselavgifter i storstadsområdena +29 höja skatten på bilar med stora motorer +56 sänka skatten på bränslen som inte påverkar jordens klimat +80

89 Stöd för miljöpolicy Ekonomiska styrmedel Balans %bra - %dåligt höjd skatt på hushållsel -59 införa en särskild köttskatt för att minska -42 vår matkonsumtions klimatpåverkan höja koldioxidskatten på bensin -12 införa vägtullar/trängselavgifter i storstadsområdena +29 höja skatten på bilar med stora motorer +56 sänka skatten på bränslen som inte påverkar jordens klimat +80 sänka skatten på livsmedel med liten miljöpåverkan +80 bygga ut kollektivtrafiken +86

90 Stöd för miljöpolicy Balans %bra - %dåligt Information satsa mer på information om olika livsmedels klimatpåverkan +71 Ökad information om trafikens effekter på klimatet +72 satsa mer på miljömärkning av varor +78

91 Stöd för miljöpolicy Balans %bra - %dåligt Förbud/reglering förbud mot att sälja vitvaror som inte är energieffektiva +66 skärpa kraven på att industrin ska använda miljövänligt +75 producerad el arbeta mer aktivt med att förbjuda miljöfarliga varor +87

92 Stöd för miljöpolicy Åtgärder som är till synes gratis mer populära Generellt stort stöd för miljöpolicy Dock stor variation mellan individer

93 Stöd för miljöpolicy

94 Stöd för miljöpolicy Klara samband finns med bla verklighetsuppfattningar Ju allvarligare miljöpåverkan upplevs, Ju allvarligare miljöpåverkan upplevs, desto större stöd för miljöpolicy

95 Stöd för miljöpolicy Stöd för miljöpolicy Grad av allvar i miljöpåverkan Grad av osäkerhet i miljöpåverkan

96 Villighet att förändra eget beteende

97 Villighet att förändra eget beteende Balans %villig - %ovillig Minska din köttkonsumtion -17 Avstå viss mat, om miljöalternativ saknas -7 Avstå från flygsemester -6

98 Villighet att förändra eget beteende Balans %villig - %ovillig Minska din köttkonsumtion -17 Avstå viss mat, om miljöalternativ saknas -7 Avstå från flygsemester -6 Minska din bilanvändning +29 Byta ut fler bilresor +33 Köpa mer ekologiska livsmedel +45

99 Villighet att förändra eget beteende Även här kan vi se klara samband med bla syn på miljösituationen

100 Villighet att förändra eget beteende Grad av allvar i miljöpåverkan Grad av osäkerhet i miljöpåverkan Villighet att förändra beteende

101 7. Sammanfattning

102 Sammanfattning Mediauppmärksamheten större än någonsin förr Mediabevakningen påverkar opinionen Miljöfrågor är viktiga för människor De flesta ser allvarligt på miljöproblemen

103 Sammanfattning Stor oro finns Övervägande negativa framtidsbedömningar Mer optimism på lång än kort sikt

104 Sammanfattning De flesta har svårt att tillskriva sig själva ansvar för att ha orsakat miljöproblem Men lägger ändå stort ansvar för Men lägger ändå stort ansvar för lösningar hos vanliga medborgare och sig själv

105 Sammanfattning Stort stöd för miljöpolitiska åtgärder och styrmedel Hellre minska utsläpp hos andra än sig själv Motstånd mot generella skatter som är svåra att välja bort

106 Sammanfattning Motstånd mot att minska köttkonsumtion Stöd för minska biltransporter Hellre konsumera mer av miljövänliga varor än mindre av miljöskadliga varor

107 Sammanfattning Verklighetsuppfattning/hotbild bidrar till stöd för politik (samt handling) Andra studier har även pekat ut tex Andra studier har även pekat ut tex rättvisa och politiskt förtroende som viktiga för opinionsmässigt policy-stöd

108 Den svenska miljöopinionen Johan Martinsson

Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg April 2014

Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg April 2014 Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg April 2014 Preliminära resultat från SOM-undersökn 2013 Samhälle Opinion Massmedia (SOM) är en frågeundersökning

Läs mer

Åsikter om energi och kärnkraft

Åsikter om energi och kärnkraft Åsikter om energi och kärnkraft Resultat från SOM-undersökningen 2010 Forskningsprojektet Energiopinionen i Sverige Per Hedberg och Sören Holmberg [ SOM-rapport nr 2011:2 ] Tabell 1 Åsikter om kärnkraftens

Läs mer

Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg Mars 2015

Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg Mars 2015 Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg Mars 2015 Preliminära resultat från SOM-undersökningen 2014 Samhälle Opinion Massmedia (SOM) är

Läs mer

Svenska folkets åsikter om olika energikällor 1999-2013 Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg Juni 2014

Svenska folkets åsikter om olika energikällor 1999-2013 Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg Juni 2014 Svenska folkets åsikter om olika energikällor 1999-2013 Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg Juni 2014 Samhälle Opinion Massmedia (SOM) är en frågeundersökning som sedan

Läs mer

Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg Mars 2016

Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg Mars 2016 Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg Mars 2016 Preliminära resultat från SOM-undersökningen 2015 Samhälle Opinion Massmedia (SOM) är

Läs mer

MAJORITET FÖR MER VINDKRAFT KRYMPER

MAJORITET FÖR MER VINDKRAFT KRYMPER MAJORITET FÖR MER VINDKRAFT KRYMPER PER HEDBERG T illgång på energi är en viktig komponent för länders utveckling, ekonomi och välfärd. Frågan som aktualiserats under de senaste årtionden är, inte minst

Läs mer

Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg mars 2009

Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg mars 2009 Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg mars 2009 Preliminära resultat från SOM-undersökningen 2008 Samhälle Opinion Massmedia (SOM) är

Läs mer

Oro för ekonomin och klimatet ger ökat stöd för kärnkraften

Oro för ekonomin och klimatet ger ökat stöd för kärnkraften Pressmeddelande 2009-04-08 Oro för ekonomin och klimatet ger ökat stöd för kärnkraften Svenska folket anser att den ekonomiska krisen (37 procent) och klimathotet (18 procent) är de allvarligaste samhällsproblemen

Läs mer

Per Hedberg. Svenska folkets val av energikällor

Per Hedberg. Svenska folkets val av energikällor Svenska folkets val av energikällor Svenska folkets val av energikällor Per Hedberg I propositionen En sammanhållen klimat- och energipolitik redovisar regeringen sin syn på hur den svenska energiförsörjningen

Läs mer

SOM. Energiopinionen. Juni Sören Holmberg

SOM. Energiopinionen. Juni Sören Holmberg SOM Energiopinionen Juni 06 Sören Holmberg s a m h ä l l e o p i n i o n m a s s m e d i a Energiopinionen - andel som vill satsa mer/som idag på olika energislag - (procent) 88 87 85 55 46 43 91 89 88

Läs mer

Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg mars 2008

Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg mars 2008 Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg mars 2008 Preliminära resultat från SOM-undersökningen 2007 Samhälle Opinion Massmedia (SOM) är

Läs mer

Eftervalsundersökning Attityder till Stockholms läns landsting och dess verksamheter

Eftervalsundersökning Attityder till Stockholms läns landsting och dess verksamheter Eftervalsundersökning 2010 Attityder till Stockholms läns landsting och dess verksamheter Valet till landstingsfullmäktige i Stockholms län 2010 Procent 40 35,7 36,7 30 27,4 25,6 2006 2010 20 10 4,0 3,8

Läs mer

VÄLJ MAX TVÅ ALTERNATIV (ROTERAS)

VÄLJ MAX TVÅ ALTERNATIV (ROTERAS) Webb-bussfrågor, 30-4 juni 2012 21 Vägt antal (1023) (251) (59) (47) (55) (256) (61) (47) (48) (43) (411) (364) Fråga1. Vilka av de nedanstående globala problem anser du är mest oroande? VÄLJ MAX TVÅ ALTERNATIV

Läs mer

Vetenskap & Värderingar Frågorna

Vetenskap & Värderingar Frågorna 2010-06-23 Vetenskap & Värderingar Frågorna VA har publicerat två resultatrapporter inom studien Vetenskap & Värderingar: VA-rapport 2009:3 Vetenskap att tro på? November 2009 VA-rapport 2010:2 Kunskap

Läs mer

Öka andelen förnybar energi

Öka andelen förnybar energi RÅDSLAG VÅRT KLIMAT K L I M A T F R Å G A N Ä R VÅ R T I D S Ö D E S F R Å G A att hindra den globala upp värmningen är avgörande för framtidens livsvillkor. Om temperaturen fortsätter att stiga i samma

Läs mer

Kate Holt / WWF-UK. WWFs Klimatbarometer Sifo-undersökning 20 mars 2017

Kate Holt / WWF-UK. WWFs Klimatbarometer Sifo-undersökning 20 mars 2017 Kate Holt / WWF-UK WWFs Klimatbarometer Sifo-undersökning 20 mars 2017 Årets tema: Mat och livsstil för en globalt hållbar utveckling. Bilen Biffen Bostaden Börsen Butiken (Nytt B!) Budskapen Halvera -

Läs mer

Allmänhetens åsikter om yttrandefrihet

Allmänhetens åsikter om yttrandefrihet Allmänhetens åsikter om yttrandefrihet Bakgrundstabeller till Demokratirådets rapport 2007 Huvudresultaten återges i figur 3.1 på sidan 19 i: Olof Petersson, Anker Brink Lund, Eivind Smith och Lennart

Läs mer

Novus Opinion. Vilka är Sverigedemokraternas sympatisörer?

Novus Opinion. Vilka är Sverigedemokraternas sympatisörer? Novus Opinion Vilka är Sverigedemokraternas sympatisörer? 1 Undersökningen Målgrupp Väljare, dvs svenska medborgare 18 år eller äldre Metod Telefonintervjuer inom ramen för Novus telefonomnibus 4.000 intervjuer

Läs mer

Åsikter om energi och kärnkraft. Per Hedberg och Sören Holmberg [ SOM-rapport nr 2013:4]

Åsikter om energi och kärnkraft. Per Hedberg och Sören Holmberg [ SOM-rapport nr 2013:4] Åsikter om energi och kärnkraft Per Hedberg och Sören Holmberg [ SOM-rapport nr 2013:4] Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg mars 2013

Läs mer

Rapport. Attityd till bil och framkomlighet i Göteborgsregionen. Bil Sweden 2013-05-04

Rapport. Attityd till bil och framkomlighet i Göteborgsregionen. Bil Sweden 2013-05-04 Rapport Attityd till bil och framkomlighet i Göteborgsregionen Bil Sweden 213--4 Förord BilSweden bedriver ett aktivt opinionsarbete. I frågor som rör attityd och behov av bil, parkering och framkomlighet

Läs mer

Så går det i riksdagsvalet!

Så går det i riksdagsvalet! Så går det i riksdagsvalet! 25 mars 2010 Arne Modig David Ahlin Hur har väljaropinionen utvecklats sedan valet 2006? Sida 3 Hur ser styrkeförhållandet ut mellan Moderaterna och Socialdemokraterna? Sida

Läs mer

Koll på alkoholopinionen - och på alkoholvanorna

Koll på alkoholopinionen - och på alkoholvanorna Koll på alkoholopinionen - och på alkoholvanorna Några resultat från de årliga SOMundersökningarna Vetenskapsfestivalen 13 Lennart Weibull Alkoholpolitik 00-12 Målet är att hålla nere alkoholförbrukningen

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

SOM-rapport nr 2008:11 SOM. Energiopinionen. Sören Holmberg

SOM-rapport nr 2008:11 SOM. Energiopinionen. Sören Holmberg SOM-rapport nr 08:11 SOM Energiopinionen Sören Holmberg s a m h ä l l e o p i n i o n m a s s m e d i a Information om Riks-SOM SOM-institutet vid Göteborgs universitet genomför varje höst sedan 1986

Läs mer

SOM-rapport nr 2008:2 SOM. Ett urval av resultat från SOM-undersökningen 2006: Stockholms län. Åsa Nilsson Malin Forsberg

SOM-rapport nr 2008:2 SOM. Ett urval av resultat från SOM-undersökningen 2006: Stockholms län. Åsa Nilsson Malin Forsberg SOM-rapport nr 2008:2 SOM Ett urval av resultat från SOM-undersökningen 2006: Stockholms län Åsa Nilsson Malin Forsberg s a m h ä l l e o p i n i o n m a s s m e d i a Analyserna i föreliggande tabellrapport

Läs mer

Så svarade. Medborgarpanelen. LORE Laboratory of Opinion Research

Så svarade. Medborgarpanelen. LORE Laboratory of Opinion Research Så svarade Medborgarpanelen LORE Laboratory of Opinion Research 2 april 1 Tack för alla era svar! I denna rapport presenteras resultat från Medborgarpanelen där våra panelmedlemmar har varit med och bidragit

Läs mer

Euro-opinion. Åsikter om att införa euron som valuta i Sverige. Frida Vernersdotter och Sören Holmberg. [SOM-rapport nr 2013:15]

Euro-opinion. Åsikter om att införa euron som valuta i Sverige. Frida Vernersdotter och Sören Holmberg. [SOM-rapport nr 2013:15] Euro-opinion Åsikter om att införa euron som valuta i Sverige Frida Vernersdotter och Sören Holmberg [SOM-rapport nr 2013:15] Tabellförteckning Tabell 1. Åsikt om et att införa euron som valuta i Sverige

Läs mer

För en bred energipolitik

För en bred energipolitik 2008-07-09 För en bred energipolitik 1 Socialdemokraterna ENERGISAMTAL Det behövs en bred energiuppgörelse Det är nu två år sedan centerpartiet ensidigt bröt den breda och mångåriga blocköverskridande

Läs mer

Ipsos Sakfrågeägarskap i politiken

Ipsos Sakfrågeägarskap i politiken Ipsos Sakfrågeägarskap i politiken Augusti 04 Ipsos: Johanna Laurin Gulled, Henrik Karlsson 04 Ipsos. All rights reserved Syfte och metod Undersökningens syfte: Att undersöka vilket parti väljarna tycker

Läs mer

Svensk opinion blir allt mindre negativ till invandrade svenskar och till närvaron

Svensk opinion blir allt mindre negativ till invandrade svenskar och till närvaron Svenskarna långsiktigt alltmer positiva till invandrare Svenskarna långsiktigt alltmer positiva till invandrare Marie Demker Svensk opinion blir allt mindre negativ till invandrade svenskar och till närvaron

Läs mer

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015

7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 7 konkreta effektmål i Västerås stads energiplan 2007-2015 Energiplanen beskriver vad vi ska göra och den ska verka för ett hållbart samhälle. Viktiga områden är tillförsel och användning av energi i bostäder

Läs mer

Proposition om klimathotet

Proposition om klimathotet Proposition om klimathotet Gemenskapspartiet Jordens klimat har de senaste 100 åren långsamt blivit allt varmare. Klimatforskare anser att det är vi människor som orsakar uppvärmningen av jorden. Vi bidrar

Läs mer

Vetenskap att tro på? Frågorna

Vetenskap att tro på? Frågorna 2009-11-12 Vetenskap att tro på? Frågorna Här redovisas de frågor som använts i VA-rapport 2009:3 Vetenskap att tro på? Det är den första rapporten inom projektet Vetenskap och värderingar. Studien bygger

Läs mer

Sol, vind och vågor. Per Hedberg

Sol, vind och vågor. Per Hedberg Sol, vind och vågor Sol, vind och vågor Per Hedberg K ol, olja och naturgas står för huvuddelen av världens totala elproduktion. 1 För att komma bort från beroendet av fossila energikällor i energisystemen

Läs mer

Förutsättningarna, agendan och mobiliseringen

Förutsättningarna, agendan och mobiliseringen På väg mot valrörelse Förutsättningarna, agendan och mobiliseringen 7 juli 2010 Arne Modig David Ahlin Ny situation med två regeringsalternativ 1. Utgångsläget och förutsättningarna 2. Kampen om den politiska

Läs mer

Sveriges el-försörjning ombesörjes av i huvudsak två energikällor, vattenkraft och

Sveriges el-försörjning ombesörjes av i huvudsak två energikällor, vattenkraft och Fortsatt stöd för mer vindkraft Fortsatt stöd för mer vindkraft Per Hedberg Sveriges el-försörjning ombesörjes av i huvudsak två energikällor, vattenkraft och kärnkraft. I det här sammanhanget spelar fortfarande

Läs mer

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi.

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Pub nr 2008:44 Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Vi hushållar med energin och använder den effektivt.

Läs mer

Fler vill nu minska flyktinginvandringringen. Sedan 1992, då 65 procent förespråkade

Fler vill nu minska flyktinginvandringringen. Sedan 1992, då 65 procent förespråkade Trendbrott i fl yktingfrågan och polariseringen har ökat TRENDBROTT I FLYKTINGFRÅGAN OCH POLARISERINGEN HAR ÖKAT MARIE DEMKER Fler vill nu minska flyktinginvandringringen. Sedan 1992, då 65 procent förespråkade

Läs mer

Program.

Program. #somgu Program Välkomna! HENRIK EKENGREN OSCARSSON Ett oberoende undersökningsinstitut i forskningens tjänst (S)amhälle (O)pinion (M)edier SOM-institutet är en universitetsbaserad organisation som är en

Läs mer

ISverige byggs vindkraften ut. I Vindkraftsutredningen slås fast att vindkraften

ISverige byggs vindkraften ut. I Vindkraftsutredningen slås fast att vindkraften Vindkraft i medvind VINDKRAFT I MEDVIND PER HEDBERG ISverige byggs vindkraften ut. I Vindkraftsutredningen slås fast att vindkraften utgör en viktig energikälla i en utveckling mot ett mer hållbart samhälle.

Läs mer

Allmänheten om klimatförändringar

Allmänheten om klimatförändringar Allmänheten om klimatförändringar Projektnummer 3806400 2000-11-11 Sifo Research & Consulting AB Linnégatan 87 Tel: +46 (0)8-507 420 00 Fax: +46 (0)8-507 420 01 SE-114 78 Stockholm E-mail: info@sifo.se

Läs mer

Svenskarnas syn på politiska frågor

Svenskarnas syn på politiska frågor Svenskarnas syn på politiska frågor I februari är väljarnas viktigaste politiska frågor Sysselsättning och jobb (3), Utbildning och skola (3) och Flyktingar & Invandring (2). Väljarna anser att moderaterna

Läs mer

En majoritet av svenska folket vill fortfarande på lång sikt avveckla kärnkraften.

En majoritet av svenska folket vill fortfarande på lång sikt avveckla kärnkraften. Kärnkraften en stridsfråga även under 2000-talet? KÄRNKRAFTEN EN STRIDSFRÅGA ÄVEN UNDER 2000-TALET? SÖREN HOLMBERG En majoritet av svenska folket vill fortfarande på lång sikt avveckla kärnkraften. Majoriteten

Läs mer

Förtroendet för Finansinspektionen. Nora Oleskog Tryggvason, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [ SOM-rapport nr 2014:14 ]

Förtroendet för Finansinspektionen. Nora Oleskog Tryggvason, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [ SOM-rapport nr 2014:14 ] Förtroendet för Finansinspektionen Nora Oleskog Tryggvason, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [ SOM-rapport nr 2014:14 ] Innehållsförteckning Information om den nationella SOM-undersökningen... 2 Undersökningens

Läs mer

Framtiden. är här. valmanifest på lättläst svenska

Framtiden. är här. valmanifest på lättläst svenska Framtiden är här valmanifest på lättläst svenska De val vi gör i dag är viktiga för våra liv i framtiden. Miljöpartiet vill skydda djuren, naturen, miljön, världen och människorna. Vi vill ha ett miljövänligare

Läs mer

Riksdagen: förtroende och kontakt. Klara Bové, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [ SOM-rapport nr 2014:13 ]

Riksdagen: förtroende och kontakt. Klara Bové, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [ SOM-rapport nr 2014:13 ] Riksdagen: och kontakt Klara Bové, Annika Bergström och Jonas Ohlsson [ SOM-rapport nr 2014:13 ] Innehållsförteckning Information om den nationella SOM-undersökningen... 2 Undersökningens uppläggning...

Läs mer

Medborgarpanelen. Valpanelens åsikter över tid. Titel: Valpanelens åsikter över tid. University of Gothenburg Sweden Box 100, S Gothenburg

Medborgarpanelen. Valpanelens åsikter över tid. Titel: Valpanelens åsikter över tid. University of Gothenburg Sweden Box 100, S Gothenburg Medborgarpanelen Valpanelens åsikter över tid Titel: Valpanelens åsikter över tid University of Gothenburg Sweden Box 100, S-405 30 Gothenburg Redovisning av resultat Under tidsperioden mars 13 till oktober

Läs mer

Åsikter om energi och kärnkraft

Åsikter om energi och kärnkraft Åsikter om energi och kärnkraft Forskningsprojektet Energiopinionen i Sverige Per Hedberg och Sören Holmberg [SOM-rapport nr 2012:2] Samhälle Opinion Medier (SOM) är en frågeundersökning som sedan 1986

Läs mer

Energisystemen måste förändras på ett genomgripande sätt. Björn Wahlström Mariehamn, 27.8.2010

Energisystemen måste förändras på ett genomgripande sätt. Björn Wahlström Mariehamn, 27.8.2010 Energisystemen måste förändras på ett genomgripande sätt Björn Wahlström Mariehamn, 27.8.2010 En bakgrund STVs och IVAs energiprojekt energi får ett modernt samhälle att fungera våra energisystem belastar

Läs mer

ENERGIOPINIONEN I SVERIGE

ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Svenska folkets bedömning av risken för en större reaktorolycka i Sverige 1986-2008 Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg april 2009 Samhälle Opinion Massmedia (SOM)

Läs mer

ENERGIOPINIONEN I SVERIGE

ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Svenska folkets bedömning av risken för en större reaktorolycka i Sverige 1986-2007 Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg maj 2008 Samhälle Opinion Massmedia (SOM) är

Läs mer

Riksdagsvalet 2014 på karta

Riksdagsvalet 2014 på karta Riksdagsvalet 2014 på karta Valdeltagande i procent av röstberättigade 88,0-92,9 86,3-88,0 84,7-86,3 82,2-84,7 70,3-82,2 Nu följer bilder över valresultatet för samtliga riksdagspartier och FI redovisade

Läs mer

Stort stöd för rätten att välja skola

Stort stöd för rätten att välja skola Stort stöd för rätten att välja skola Anser du att det är rätt eller fel att man kan välja vilken grund- eller gymnasieskola barnen ska gå i? Samtliga 8 Man 8 Kvinna 8- år - år 8 - år 8 - år 8 - tkr/år

Läs mer

Tror Du att den ekonomiska situationen i Sverige kommer att bli bättre, sämre eller vara oförändrad under det kommande året? Sep 12.

Tror Du att den ekonomiska situationen i Sverige kommer att bli bättre, sämre eller vara oförändrad under det kommande året? Sep 12. Ekonomi-SKOP 2 s 2 - kommentar av SKOP:s Ör Hultåker - Fortsatt pessimism om Sveriges ekonomiska situation - Borgerliga sympatisörer betydligt mer pessimistiska än rödgröna - Öka optimism om den egna hushållsekonomin

Läs mer

Därför är din insats för miljön viktig

Därför är din insats för miljön viktig Därför är din insats för miljön viktig Professorn: "Åtgärderna ger större effekt än vad folk tror" Stora klimatförändringar hotar vår planet. Även små förändringar i ens livsstil är ett steg i rätt riktning.

Läs mer

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar.

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. En regering måste kunna ge svar Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. 2014-08-25 Fler miljöbilar för ett modernt och hållbart Sverige Sverige är ett föregångsland på klimatområdet.

Läs mer

*PRIO Geografi 9 Lärarstöd kommer under hösten att läggas upp och kunna nås via hemsidan tillsammans med de övriga lärarstöden som nu finns där.

*PRIO Geografi 9 Lärarstöd kommer under hösten att läggas upp och kunna nås via hemsidan tillsammans med de övriga lärarstöden som nu finns där. PRIO-lektion november Nu börjar nedräkningen inför FN:s klimatmöte i Paris, som ska pågå mellan den 30 november och 11 december. Världens länder ska då enas om ett nytt globalt klimatavtal som ska gälla

Läs mer

Tror Du att den ekonomiska situationen i Sverige kommer att bli bättre, sämre eller vara oförändrad under det kommande året? Feb mar 12.

Tror Du att den ekonomiska situationen i Sverige kommer att bli bättre, sämre eller vara oförändrad under det kommande året? Feb mar 12. Ekonomi-SKOP 21 s 16 - kommentar av SKOP:s Örjan Hultåker - stärks - Ny uppåtriktad trend etablerad men från en låg nivå - Bland Sverigedemokraternas sympatisörer dominerar pessimismen - Men även många

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro December 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro December 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro December 2011 Moderat dominans I skuggan av S-krisen så dominerar Moderaterna decembermätningen med 34,3 procent. Socialdemokraterna sjunker något till 24,1 procent,

Läs mer

TEMA: EKONOMI, FINANS OCH SKATTER indirekt beskattning. (http://www.ekonomifakta.se/sv/fakta/skatter/skattetryck/skatteintakter-perskatt/)

TEMA: EKONOMI, FINANS OCH SKATTER indirekt beskattning. (http://www.ekonomifakta.se/sv/fakta/skatter/skattetryck/skatteintakter-perskatt/) Lektion 33 SCIC 13/06/2014 TEMA: EKONOMI, FINANS OCH SKATTER indirekt beskattning A. Olika skatter (http://www.ekonomifakta.se/sv/fakta/skatter/skattetryck/skatteintakter-perskatt/) Före: Uttala de markerade

Läs mer

ENERGIOPINIONEN I SVERIGE

ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Svenska folkets åsikter om en slutgiltig förvaring av det använda kärnbränslet 1986-2007 Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg maj 2008 Samhälle Opinion Massmedia (SOM)

Läs mer

Hur kan vi förstå den svenska miljöopinionen? Visserligen framstår svenskar

Hur kan vi förstå den svenska miljöopinionen? Visserligen framstår svenskar VÄNSTER OCH HÖGER I DEN SVENSKA MILJÖ- OCH KLIMATOPINIONEN NIKLAS HARRING OCH JACOB SOHLBERG Hur kan vi förstå den svenska miljöopinionen? Visserligen framstår svenskar som oroade av miljöförstöring, med

Läs mer

Vindkraft på frammarsch

Vindkraft på frammarsch Vindkraft på frammarsch Vindkraft på frammarsch Per Hedberg Runt om i världen sker omfattande satsningar för att minska utsläppen av växthusgaser i syfte att förhindra dramatiska klimatförändringar. Exempelvis

Läs mer

Den japanska jordbävningen i mitten av mars 2011 följd av en tsunami och

Den japanska jordbävningen i mitten av mars 2011 följd av en tsunami och Kärnkraftsopinionen pre-fukushima Kärnkraftsopinionen pre-fukushima Sören Holmberg Den japanska jordbävningen i mitten av mars 2011 följd av en tsunami och kärnkraftsolyckan i Fukushima fick en omedelbar

Läs mer

Bilaga till prospekt. Ekoenhets klimatpåverkan

Bilaga till prospekt. Ekoenhets klimatpåverkan Utkast 2 Bilaga till prospekt Ekoenhets klimatpåverkan Denna skrift syftar till att förklara hur en ekoenhets etablering bidrar till minskning av klimatpåverkan som helhet. Eftersom varje enhet etableras

Läs mer

VIKANDE STÖD FÖR VINDKRAFTEN

VIKANDE STÖD FÖR VINDKRAFTEN Vikande stöd för vindkraften VIKANDE STÖD FÖR VINDKRAFTEN PER HEDBERG D e energikällor svenska folket vill satsa på den närmaste framtiden är sol- och vindkraft. I SOM-undersökningarna 1999 2003 har det

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro November 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro November 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro November 2011 Socialdemokraternas tullar på trogna Det är den lägsta noteringen någonsin för Socialdemokraterna. De har tappat var sjätte väljare på en månad maken till

Läs mer

Vägval Energi vilka egentliga vägval rymmer framtiden?

Vägval Energi vilka egentliga vägval rymmer framtiden? Vägval Energi vilka egentliga vägval rymmer framtiden? Staffan Eriksson, IVA Huvudprojektledare Vägval energi 15 oktober 2009 IVAs uppdrag IVA ska till nytta för samhället främja tekniska och ekonomiska

Läs mer

Kommunens ansvar för klimatet

Kommunens ansvar för klimatet Kommunens ansvar för klimatet En rapport från Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund www.ssu.se Förord Fram till den 18 december är världens ledare samlade i vårt grannland för att förhandla fram ett

Läs mer

Karin Nelsson. Svenskarnas missnöje med olika samhällsproblem

Karin Nelsson. Svenskarnas missnöje med olika samhällsproblem 2014-05-23 Karin Nelsson Svenskarnas missnöje med olika samhällsproblem Mätning om politiskt missnöje Sverige Tycker har genomfört en undersökning om svenska folkets missnöje med olika samhällsproblem.

Läs mer

Biobränsle. Biogas. Cirkulär ekonomi. Corporate Social Responsibility (CSR) Cradle to cradle (C2C)

Biobränsle. Biogas. Cirkulär ekonomi. Corporate Social Responsibility (CSR) Cradle to cradle (C2C) Biobränsle X är bränslen som har organiskt ursprung, biomassa, och kommer från de växter som lever på vår jord just nu. Exempel på X är ved, rapsolja, biogas och vissa typer av avfall. Biogas Gas som består

Läs mer

Variabelförteckning Open Opinion Uppdaterad 120531

Variabelförteckning Open Opinion Uppdaterad 120531 1( 6) Variabelförteckning Open Opinion Uppdaterad 120531 Datum Datum Bakgrundsvariabel Syssels Vilken är din huvudsakliga sysselsättning? 1 Pensionär 2 Arbetslös 3 Förvärvsarbetande 4 Studerande 5 Hemarbetande

Läs mer

MINSKAT FLYKTINGMOTSTÅND SVÅR MARKNAD FÖR FRÄMLINGSFIENTLIG POLITIK

MINSKAT FLYKTINGMOTSTÅND SVÅR MARKNAD FÖR FRÄMLINGSFIENTLIG POLITIK Minskat flyktingmotstånd svår marknad för främlingsfientlig politik MINSKAT FLYKTINGMOTSTÅND SVÅR MARKNAD FÖR FRÄMLINGSFIENTLIG POLITIK MARIE DEMKER F lyktingmotståndet fortsätter att minska i Sverige.

Läs mer

[KORT 1] Hur mycket tid ägnar du totalt åt att titta på TV en vanlig vardag? Titta på svarsalternativen på det här kortet (KORT 1). 0.

[KORT 1] Hur mycket tid ägnar du totalt åt att titta på TV en vanlig vardag? Titta på svarsalternativen på det här kortet (KORT 1). 0. A1 [KORT 1] Hur mycket tid ägnar du totalt åt att titta på TV en vanlig vardag? Titta på svarsalternativen på det här kortet (KORT 1). 0. Ingen tid alls 1. Mindre än 1/2 timme 2. 1/2 timme, till 1 timme

Läs mer

Rapport till KAK om infrastruktursatsningar juni 2015

Rapport till KAK om infrastruktursatsningar juni 2015 -research SKOP har på uppdag av KAK intervjuat ett slumpmässigt urval av svenskar om deras attityd till hur resurser bör fördelas i samband med infrastruktursatsningar. Resultaten redovisas i denna rapport.

Läs mer

31 dagar till valet 31 frågor till Stefan Löfven. Ekonomin och jobben 1. Ska arbetstiden förkortas? Skolan

31 dagar till valet 31 frågor till Stefan Löfven. Ekonomin och jobben 1. Ska arbetstiden förkortas? Skolan 31 dagar till valet 31 frågor till Stefan Löfven Idag är det exakt en månad till riksdagsvalet den 14 september. Samarbete är en nödvändighet i den svenska politiken. Inget parti kan ensamt göra anspråk

Läs mer

Hur väl instämmer du i följande påståenden? Kön Ålder Utbildning

Hur väl instämmer du i följande påståenden? Kön Ålder Utbildning Hur väl instämmer du i följande påståenden? Kön Ålder Utbildning Totalt Man Kvinna 18-29 år 30-49 år 50-64 år 65-79 år Grundskola Gymnasium Universitet Antal intervjuer 1000 503 497 190 353 257 201 107

Läs mer

Postkodlotteriet Nollmätning mångfald & tolerans. För en bättre värld

Postkodlotteriet Nollmätning mångfald & tolerans. För en bättre värld Postkodlotteriet Nollmätning mångfald & tolerans Innehåll Om undersökningen Om respondenterna Resultat i sammandrag Resultat från undersökningen Synen på mångfald och diskriminering Jobb och företagande

Läs mer

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt.

Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. Klimatstrategi för Västra Götaland. hur vi tillsammans skapar hållbar tillväxt. VILKEN OMVÄLVANDE TID OCH VILKEN FANTASTISK VÄRLD! Filmer, böcker och rapporter om klimatförändringarna är våra ständiga

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro Maj 2011

Väljaropinion i samarbete med Metro Maj 2011 Väljaropinion i samarbete med Metro Maj 2011 Arbetslösheten Moderaternas rysare För första gången har Socialdemokraterna högre förtroende än Moderaterna i den för folket viktigaste frågan nämligen arbetslösheten.

Läs mer

Klimat- och miljöundersökning. En undersökning bland allmänheten för Världsnaturfonden WWF

Klimat- och miljöundersökning. En undersökning bland allmänheten för Världsnaturfonden WWF Klimat- och miljöundersökning En undersökning bland allmänheten för Världsnaturfonden WWF Sammanfattning av resultaten (1/) Det man mest oroar sig för inför framtiden är arbetslöshet (17) följt av ekonomi/skatter/välfärd

Läs mer

Under det senaste året har debatten om invandring intensifierats. Efter valrörelsen

Under det senaste året har debatten om invandring intensifierats. Efter valrörelsen Vänster och höger i fl yktingopinionen VÄNSTER OCH HÖGER I FLYKTINGOPINIONEN MARIE DEMKER Under det senaste året har debatten om invandring intensifierats. Efter valrörelsen 2002 har frågor kring arbetskraftsinvandring,

Läs mer

Vad handlar miljö om? Miljökunskap

Vad handlar miljö om? Miljökunskap Vad handlar miljö om? Ekosystemtjänster Överkonsumtion Källsortering Miljöförstöring Miljöbil Miljökunskap Jorden Utfiskning Naturreservat Våra matvanor Ekologiska fotavtryck Miljöpåverkan Avfall Trängselavgift

Läs mer

Fyra framtider Energisystemet efter 2020

Fyra framtider Energisystemet efter 2020 Fyra framtider Energisystemet efter 2020 Klimatsynk 17 november 2016 Christine Riber Marklund Energimyndigheten Energimyndigheten.se/fyraframtider #fyraframtider Vad kan hända? Vägval och utmaningar för

Läs mer

SKOP-research. Rapport till KAK om framkomlighet juli 2016

SKOP-research. Rapport till KAK om framkomlighet juli 2016 SKOP-research Rapport till KAK om framkomlighet juli 2016 SKOP gör regelbundna undersökningar bland personer bosatta i hela Sverige (tele-skop Riks). Mellan den 10 juni och den 5 juli 2016 intervjuades

Läs mer

Människan, resurserna och miljön

Människan, resurserna och miljön Människan, resurserna och miljön Hålbar utveckling "En hållbar utveckling tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov." http://www.youtube.com/watch?v=b5nitn0chj0&feature=related

Läs mer

ENERGIOPINIONEN I SVERIGE

ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Svenska folkets åsikter om en slutgiltig förvaring av det använda kärnbränslet 1986-2008 Forskningsprojektet ENERGIOPINIONEN I SVERIGE Per Hedberg Sören Holmberg juni 2009 Samhälle Opinion Massmedia (SOM)

Läs mer

DN/Ipsos Sakfrågeägarskap i politiken

DN/Ipsos Sakfrågeägarskap i politiken DN/Ipsos Sakfrågeägarskap i politiken uari Ipsos: David Ahlin, Gustav Gidenstam Ipsos. Ipsos. All rights All rights reserved. Moderaterna har förlorat sakfrågeägarskapet i försvarsfrågan DN/Ipsos återkommande

Läs mer

VÄSTSVENSKA TRENDER Annika Bergström & Jonas Ohlsson (red.)

VÄSTSVENSKA TRENDER Annika Bergström & Jonas Ohlsson (red.) VÄSTSVENSKA TRENDER 1998 215 Annika Bergström & Jonas Ohlsson (red.) Västsvenska trender 1998 215 SOM-institutet SOM-institutet vid Göteborgs universitet grundades år 1986 med syftet att genomföra frågeundersökningar

Läs mer

Förtroendet för Arbetsförmedlingen

Förtroendet för Arbetsförmedlingen Förtroendet för Arbetsförmedlingen 1997 2009 Johan Martinsson & Åsa Nilsson [ SOM-rapport nr 20:05 ] Information om den nationella SOM-undersökningen SOM-institutet vid Göteborgs universitet genomför

Läs mer

Allmänhetens uppfattning om invandringen. Den Nya Välfärden

Allmänhetens uppfattning om invandringen. Den Nya Välfärden Allmänhetens uppfattning om invandringen Den Nya Välfärden 16-03-25 Om undersökningen 4 Målgrupp: Allmänheten, 18 89 år. 4 Metod: Kombination av webb- och postal enkät i slumpmässigt telefonrekryterad

Läs mer

Frågor rörande flyktingar, invandring, mångkulturalism och integration har spelat

Frågor rörande flyktingar, invandring, mångkulturalism och integration har spelat Skånska attityder till flyktingar och mångkulturalism Skånska attityder till flyktingar och mångkulturalism Anders Sannerstedt Frågor rörande flyktingar, invandring, mångkulturalism och integration har

Läs mer

Väljaropinion i samarbete med Metro. Augusti 2015

Väljaropinion i samarbete med Metro. Augusti 2015 Väljaropinion i samarbete med Metro Augusti Innehållsförteckning 1. Sammanfattning 2. Om undersökningen o Metod o Bakgrundsvariabler 3. Resultat 4. Slutsatser och rekommendationer 5. Att läsa rapporten

Läs mer

SOM Förtroendet för Arbetsförmedlingen

SOM Förtroendet för Arbetsförmedlingen SOM-rapport nr 2009:9 SOM Förtroendet för Arbetsförmedlingen 1997 2008 Johan Martinsson Åsa Nilsson s a m h ä l l e o p i n i o n m a s s m e d i a Information om den nationella SOMundersökningen SOM-institutet

Läs mer

SVENSKA FOLKET TYCKER OM SOL OCH VIND

SVENSKA FOLKET TYCKER OM SOL OCH VIND Svenska folket tycker om sol och vind SVENSKA FOLKET TYCKER OM SOL OCH VIND PER HEDBERG E nergifrågor ligger i botten på listan över vilka frågor människor i Sverige anser vara viktiga. Listan toppas av

Läs mer

Rapport till Företagarombudsmannen vid Den Nya Välfärden om allmänhetens attityder 21 november 2014

Rapport till Företagarombudsmannen vid Den Nya Välfärden om allmänhetens attityder 21 november 2014 Rapport till Företagarombudsmannen vid Den Nya Välfärden om allmänhetens attityder SKOP gör regelbundna undersökningar bland personer bosatta i hela Sverige (tele-skop Riks). Mellan den 4 och den intervjuades

Läs mer

Klimatpolicy Laxå kommun

Klimatpolicy Laxå kommun Laxå kommun 1 (5) Klimatstrategi Policy Klimatpolicy Laxå kommun Genom utsläpp av växthusgaser bidrar Laxå kommun till den globala klimatpåverkan. Det största tillskottet av växthusgaser sker genom koldioxidutsläpp

Läs mer

krig i Kaukasus? Ulf Bjereld

krig i Kaukasus? Ulf Bjereld Ökat stöd för Nato efter Rysslands krig i Kaukasus? Ökat stöd för NATO efter Rysslands krig i Kaukasus? Ulf Bjereld N atten till den 8 augusti 2008 omringade georgiska soldater utbrytarrepubliken Sydossetiens

Läs mer

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram

GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING. En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram En kort sammanfattning av Miljöpartiet de grönas partiprogram BY: George Ruiz www.flickr.com/koadmunkee/6955111365 GRÖN IDEOLOGI SOLIDARITET I HANDLING Partiprogrammet i sin helhet kan du läsa på www.mp.se/

Läs mer

Biobränsle. Effekt. Elektricitet. Energi. Energianvändning

Biobränsle. Effekt. Elektricitet. Energi. Energianvändning Biobränsle X är bränslen som har organiskt ursprung, biomassa, och kommer från de växter som lever på vår jord just nu. Exempel på X är ved, rapsolja, biogas och vissa typer av avfall. Effekt Beskriver

Läs mer