KS/2012: Kommunstyrelsen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KS/2012: Kommunstyrelsen"

Transkript

1 1/16 Beslutad: , KF 162 Gäller fr o m: Diarienummer: Myndighet: KS/2012: Kommunstyrelsen Ersätter: antagen av kommunfullmäktige , 133 Handelspolicy Handeln är viktig för kommunens utveckling och attraktivitet. Den ger kommunens invånare ett bra och tillfredsställande utbud av varor och tjänster och förstärker kommunen som livsmiljö samt ger möjligheter till nya arbetstillfällen. Det är till våra stadskärnor de flesta besökare kommer oavsett om man kommer som turist, i affärer eller för att man överväger att flytta till Strängnäs kommun. Livfulla stadskärnor med aktiv handel och ett balanserat utbud lockar och fyller också en social funktion som mötesplats och vårt gemensamma vardagsrum och är viktiga att värna om. Målet för kommunens detaljhandel är att alla invånare ska ha en god tillgänglighet till dagligvaruhandel med ett minimum av belastning på miljön och tillgång till sällanköpshandel inom ett rimligt avstånd. Dagligvaruhandeln ska i första hand lokaliseras till bostadsnära lägen med god tillgänglighet och externa handelscentra ska koncentreras, och ta hänsyn till befintlig handel i stadskärnorna. Vid nya större handelsetableringar ska en konsekvensbeskrivning göras i avseende på följande; trafik, transporter, miljö, sociala aspekter samt dess inverkan på den befintliga stadsstrukturen. En handelspolicy uttrycker de principer kommunen behöver för att säkra en stark handel med hänsyn till krav på social, ekologisk, kulturell och ekonomisk hållbarhet. Planeringen ska bygga på dialog mellan berörda parter och ge enkla, klara och uthålliga regler för nya handelsetableringar. Vad är en handelspolicy? Kommunen har huvudansvar för handelsstrukturen och ska väga in såväl ekonomiska som sociala, kulturella och miljömässiga aspekter vid bedömning av handelslägen. Den snabba utvecklingen i handeln innebär också att det alltid måste finnas en beredskap för nya förutsättningar. Det är kommunens uppgift att ha en helhetssyn och se vilka transport-, miljö-, ekonomiska, regionala, sociala och stadsmiljömässiga konsekvenser de olika aktörerna ger för kommunen.

2 2/16 En handelspolicy uttrycker de principer som kommunen behöver hävda för att säkra en stark handel med hänsyn till översiktsplanens krav på social, ekologisk, kulturell och ekonomisk hållbarhet. Planeringen ska bygga på en dialog mellan berörda parter och ge enkla, klara och uthålliga principer för nya handelsetableringar. Handelspolicyn syftar till att lyfta fram principer som är viktiga att ta hänsyn till och som sedan är underlag för beslutsfattare i varje enskilt fall. Det avgörande i det långsiktiga arbetet är dock den färdriktning som handelspolicyn anvisar. Definitioner Nedan definieras begrepp vilka används genomgående i handelspolicyn. Stadskärna Tätort Landsbygd Stadskärna, centrum eller city är ett område i en tätort med detaljhandel, varuhus, gallerior, restauranger, kulturinrättningar, offentlig service och andra tjänsteinrättningar. Ett centrum kan även innehålla kontor och lägenheter. ett tättbebyggt område med minst 200 invånare. område med lantlig bebyggelse. Gårdsgator/blandgator Gågator Sällanköpsvaror Dagligvaruhandel där oskyddade trafikanter har företräde och bilar får framföras på de gåendes villkor. helt bilfritt område, ej heller andra motorfordon får framföras, cykel får framföras i gångfart, endast vissa transporter samt räddningsfordon får framföras. SV - Skrymmande varor, volymhandel. DV - framför allt livsmedel, blommor, kemisktekniska, system- och apoteksvaror. Med dagligvaror avses här sådana varor som säljs i en ordinär dagligvaruhall. Av dagligvaror är normalt cirka 70 % av försäljningen och 80 % av butiksytan livsmedel, det vill säga sådant man äter och dricker. Dagligvaror säljs förutom i dagligvaruhallar till exempel i stormarknader, små närbutiker, tobakister, kiosker, konditorier och blomsterbutiker. Med skrymmande handel avses här handel med sådana sällanköpsvaror som av utrymmes- eller hanteringsskäl svårligen kan ligga i stadskärnan. Omvänt ska icke skrymmande handel i första hand ligga i stadskärnan. Detta motiveras av att

3 kommunens nu pågående framtidsinriktade planering för stadskärnan lägger stark tonvikt på mångfald och miljö. En väl varierad detaljhandel är då den kanske viktigaste grundstenen. Det är därför viktigt att denna process inte störs de närmaste åren av konkurrerande stadskärnehandel i externa lägen. Indelning och definitioner för handel enligt detaljplaner Handel med skrymmande varor Sällanköpsvaror 3/16 Handel med icke skrymmande varor Handel med livsmedel/icke livsmedel Kort sikt Lång sikt Dagligvaruhandel Dagligvaruhandel här avses ett 5 15 års perspektiv här avses ett års perspektiv Observera att de angivna årsperspektiven inte är definitiva utan beroende av hur snabbt den planerade tillväxten av Strängnäs kommun kommer att vara.

4 4/16 Utgångsläge för handelsutveckling Strängnäs kommun ska arbeta aktivt för dagligvaruetableringar (shopping) i stadskärnorna. Kommunen ska arbeta aktivt för att handelscentra koncentreras till utvalda platser. Kommunen ska arbeta aktivt för att externa handelscentra tar hänsyn till handeln i stadskärnorna. Strängnäs kommun ska vara restriktiv till handelslägen som medför att längre bilresor och en total ökning av bilresandet kan förväntas. Samordnad service där så många funktioner som möjligt kan koncentreras till ett ställe på landsbygden bör uppmuntras. Kommunen ska verka för att trivsamma offentliga miljöer skapas i anslutning till handelsytor. Handeln i Strängnäs kommun skall utvecklas så att den kan tillgodose den service som efterfrågas av kommunens invånare utan att skada/utkonkurrera stadskärnorna. En väl fungerande handel med ett tillfredsställande utbud i stadskärnorna är viktig även ur tillgänglighetsoch miljöaspekter, framför allt för boende i stadskärnorna. Strängnäs kommun skall arbeta aktivt för att fler kommuninvånare och inresande skall handla i kommunen. Stadskärnorna är viktiga delsymboler för kommunens varumärke.

5 5/16 Kommunens möjligheter Marknadsföring av Strängnäs kommun som en god etableringsort och livsmiljö för såväl företag som individer samt deltagande i och skapande av nätverk och kontakter ger kommunen en möjlighet att påverka bilden av Strängnäs kommun och ger goda förutsättningar för en dialog för en hållbar handelsstruktur. Kommunen erbjuder näringslivsservice och en etableringsservice som eftersträvar samverkan och goda lösningar och, i de fall som är nödvändiga, kompromisser. Rekommendationerna i handelspolicyn är att påbörja ett arbete med förnyelse och utveckling av stadskärnorna med både fysisk och organisatorisk förnyelse genom ett samarbete mellan kommunen, fastighetsägare och handlare för att nå bästa förutsättningar för kommande etableringar. Det kommunala planmonopolet innebär att det är kommunen själv som bestämmer hur mark och vatten ska användas inom kommunen och som avgör om, när och för vilket eller vilka ändamål en detaljplan ska upprättas. Planläggningen ska främja ändamålsenlig struktur och en estetisk tilltalande utformning av bebyggelse, grönområden, kommunikationsleder och andra anläggningar. Även en från social synpunkt god livsmiljö och goda miljöförhållanden ska främjas. Bestämmelsen om att kommunen ska sträva efter goda sociala förhållanden anses till exempel innebära en skyldighet att skapa goda förhållanden för konsumenterna när det avser tillgänglighet, utbud och prisbild. I plan- och bygglagen ställs krav på att det i eller i närheten av områden med bebyggelse ska finnas möjlighet att anordna en rimlig grad av samhälls- och kommersiell service. Kommunen kan alltså genom plan- och bygglangen planlägga mark för olika typer av handel men inte styra handelsservicen i sig. Vägledning via översiktplan och handelpolicy är ett sätt för kommunen att tydliggöra principerna. Det är ett medel för kommunen att positivt påverka den befintliga handeln i önskvärd riktning och att erbjuda möjligheter som lockar till de etableringar man önskar.

6 6/16 Trafik, transporter och miljö Biltrafik och transporter är en av våra mest allvarliga miljöfaror. Den orsakar luftföroreningar och buller och därför har Strängnäs kommun ambitionen att den ska minskas. Det måste ske genom en minska antalet bilresor, mer miljö- och energieffektiva fordon och en hållbar infrastruktur kring transporter.6 Tillgången till bil skiljer sig markant mellan olika grupper. Exempelvis saknar 55 % av alla ensamstående kvinnor mellan år tillgång till bil. I åldern år har 27 % inte tillgång till bil7. Transporteffektiviteten för distributionstrafiken påverkas av handelsstrukturen. En hög effektivitet i varuleveranserna, det vill säga en hög fyllnadsgrad och korta körsträckor, eftersträvas. Handeln påverkar trafiksäkerheten genom sin utformning, därför är lägen och utformning som ger god trafiksäkerhet för såväl gående och cyklister som kollektivtrafikresenärer och bilister betydelsefulla. Tillgänglighet handlar om öppettider och även om tillgänglighet till fots, allmänna kommunikationer och med bil. Enligt gravitationsprincipen ökar attraktionen och dragningskraften till handelsområden med utbudets storlek och koncentration. Ju mer det finns att välja på inom en begränsad yta desto längre är man beredd att åka för att handla. Dragningskraften är störst i närområdet och avtar sedan med avståndet. Omvänt gäller att attraktionen och dragningskraften minskar om handeln är utglesad och spridd på olika områden. Gravitationsprincipen innebär i sin utvecklade form i princip att alla typer av handel tjänar på att vara omgivna av goda grannar, det vill säga andra butiker, även butiker inom den egna branschen. Dagligvaruhandeln, främst livsmedel, är något vi besöker mer eller mindre varje dag och den har en stor kundtillströmning och är därför särkskilt viktig som god granne och dragare till övriga butiker såväl i ett externt handelscentra som i en stadskärna. Parkeringsmöjligheter När det gäller handelsplatsers dragningskraft är tillgängligheten avgörande för möjligheter till en bärkraftig handel. Olika typer av handel ställer olika krav på tillgängligheten. I externa handelscentra, med en övervägande hantering av stora mängder skrymmande varor, är butiksnära kundparkering en förutsättning för verksamheten. När det gäller handel av shoppingkaraktär i stadskärnor kan i stället framkomligheten för gående och cyklister samt trivselfaktorn vara avgörande för en bärkraftig handel. I sådana stråk kan därför kundparkeringarna placeras i angränsande gatuområden eller på samordnade parkeringsplatser i anslutning till stråket.

7 I våra stadskärnor finns idag en blandning av verksamheter som är beroende av kundnära parkeringsplatser och sådana verksamheter där avståndet till parkeringsplatser inte är avgörande, där i stället gående och cyklister skulle kunna prioriteras i handelsstråket. Utredningar gällande handelns påverkan vid förändrade parkeringslösningar vad gäller placeringar och gators utformning bör finnas med som beslutsunderlag när beslut tas avseende förändringar i våra centrala stadskärnor. För att belysa frågeställningarna och effekterna på olika eventuella åtgärder på Trädgårdsgatans nordvästra stråk har en utredning tagits fram med scenarier för olika parkerings- och gatulösningar. 7/16 Inriktning trafik, transporter och miljö Strängnäs kommun ska arbeta aktivt för att skapa etableringslägen med god tillgänglighet för gående, cyklister och kollektivtrafik. Miljövänliga transporter, bland annat genom samordnade leveranser, hög fyllnadsgrad och så få leveranser som möjligt ska uppmuntras av kommunen. Kommunen ska vara restriktiv till handelslägen som medför att längre bilresor och ett totalt ökande av bilresandet kan förväntas. Se utpekade handelsområden på kartan. Planering för handelns trafiklösningar måste ses även ur ett gång- och cykelperspektiv. I planeringen ska gågator/gårdsgator prioriteras i anslutning till de primära handelsstråken. Effektiva trafikflöden till våra stadskärnor skall eftersträvas, där cykeltrafik och kollektivtrafik skall prioriteras.

8 8/16 Handels sociala roll Handelsutvecklingen är beroende av befolkningsstrukturen eftersom varupreferenserna är olika beroende på social, kulturell och etnisk bakgrund. Om en kommun ska vara attraktiv att bo i måste villkoren vara sådana att alla dessa grupper kan organisera sitt vardagsliv effektivt och tryggt samt tillgodose sina respektive behov av inköp. Dagligvaruhandeln har en särställning då dess kunder är beroende av den för sin dagliga tillvaro. Förutsättningarna för att kunna handla vår mat och det som behövs kontinuerligt i ett hushåll ser olika ut. En del konsumentgrupper har hög rörlighet och hög köpkraft, medan det finns andra som har låg rörlighet och/eller sämre köpkraft. Våra behov ser olika ut. De flesta människor som bor i tätort behöver ha möjlighet att handla dagligvaror inom gång- eller cykelavstånd från bostaden. Det är viktigt att människor med funktionsnedsättning inte bara har god tillgänglighet till affären utan också i densamma och att de bemöts utifrån sina förutsättningar och behov. I vissa delar av staden kan det dock vara svårt att i varje läge anpassa butiker till alla funktionsnedsättningar med hänsyn till exempel kulturella och estetiska värden. Inriktning handelns sociala roll Planeringen ska bygga på att alla grupper ska ha tillgång till dagligvarubutiker, sällanköpshandel och externa handelscentrum. Krav på tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning ska finnas till och i alla butiker så långt det är möjligt.

9 9/16 Ekonomi Handeln i Strängnäs kommun har kraftig konkurrens från närliggande starka handelscentra, bland annat Tuna Park i Eskilstuna, Erikslund i Västerås och Moraberg i Södertälje. Trots detta har en ökning skett inom handeln under de senaste åren enligt Handelns utredningsinstitut, HUI. Handeln ökar i hela landet år från år och det gäller även för både dagligvaror och sällanköpsvaror de senaste åren. Handeln bidrar självklart också till sysselsättningen för invånarna i Strängnäs kommun och antal anställda inom handeln i kommunen var under 2010 totalt 617 personer vilket är en ökning från 2009 då antalet var 587 personer. Turismen kan också ses som en möjlighet till förstärkning av handeln. Av totalt 198 mkr spenderade turistkronor hamnade hela 65 mkr, vilket motsvarar 33 % av turistkronan, inom handel i Strängnäs kommun; vilket avser shopping och också livsmedel. Det totala behovet/efterfrågan av volymhandelsvaror för Strängnäs kommun är omkring 500 mkr och inom kommunen omsätts idag 300 mkr. Resterande 200 mkr går till enheter utanför kommunen. För att kunna hämta in den idag utflödande handeln bör en satsning ske på de i dag aktuella och fungerande centra vi har, det vill säga Strängnäs stadskärna för shopping och Solberga för volymhandel. Inriktning ekonomi Kommunen ska uppmuntra handel genom att verka för att antalet aktörer ökar. Kommunen ska verka för etableringar som bidrar till ökad variation och utgör komplement till befintlig handel. Kommunen ska uppmuntra till att de etableringar som sker är sådana att de skapar ökat antal arbetstillfällen. Kommunen ska ställa sig positiv till åtgärder som främjar besöksnäringen.

10 10/16 Dynamiska stadskärnor Handeln är en viktig del av stadskärnorna och ska ges goda möjligheter att utvecklas. Öppna gator som går igenom handelsområden skapar effektiva kundflöden. Ett levande centrum med goda förutsättningar för dagligvaruhandel/cityshopping skapar rörelse och attraktion. Etableringen av Solberga handelscentrum har också påverkat centrumhandeln i Strängnäs stadskärna negativt. Mariefreds stadskärna lever till stor del på turismen under sommarmånaderna. Det är viktigt att handelsstrukturen är balanserad och av sådan utformning och karaktär att handeln i stadskärnorna ej utarmas. Med ett rikt utbud av mindre butiker skapas levande och skiftande miljöer. Genom så kallad BVG- berikande gatuplansverksamhet- skapas sådana miljöer med verksamheter som gör ett stadskvarter intressant och levande. I första hand besöksintensiva verksamheter som butiker, serveringar och i andra hand publika eller halvpublika verksamheter som museer, konstgallerior, friskvård och öppet exponerade kontor. Arbetet i stadskärnorna och framförallt stadskärnan i Strängnäs måste starta omgående. Man bör öka sina ytor, höja kvalitén hos befintliga ytor samt stärka någon form av samarbetsorganisation/organisationer mellan till exempel fastighetsägare, köpmän samt kommunens berörda kontor. Inriktning dynamiska stadskärnor Strängnäs kommun ska uppmuntra dagligvaruetableringar/cityshopping i stadskärnor. Kommunen ska arbeta aktivt med att skapa attraktiva handelslägen i centrum, även för större enheter. Handelsstrukturen ska vara sådan att stadskärnan inte utarmas. En etablerad samverkan mellan fastighetsägare och kommunen bör utvecklas. Kommunen ska eftersträva en balans av handelsplatser och motverka splittring. Till handelspolicyn finns en karta över stadskärnan i Strängnäs, karta 1, samt ytterligare en karta över stadskärnan i Mariefred, karta 2. Kartorna visar primära och sekundära handelsstråk i respektive stadskärna.

11 11/16 Karta 1, Strängnäs

12 12/16 Karta 2, Mariefred

13 13/16 Handelscentra Handelspolicyn inkluderar all slags handel och då även handel i handelscentra. I Strängnäs kommun idag finns ett handelscentra, Solberga, och för att främja den sortens handel utgår alla resonemang och åtgärdsförslag från nu framtagna analyser och beräkningar. När det gäller externhandeln rekommenderas att Solberga tillåts utvecklas och bli så starkt som möjligt på volymhandelssidan istället för att skapa två konkurrerande externhandelsområden. I dagsläget finns inget behov av mer dagligvaror (se definitioner) i Strängnäs kommun, dagligvaruförsörjningen är god. Med anledning av det bör stora nyetableringar inom dagligvaruhandeln dröja upp emot 5 och helst 10 år. Solberga som handelscentrum kommer inte att behöva fler än två stora dagligvarubutiker. Något behov av att Solberga växer utöver vad som finns planerat finns inte i dagsläget. Det utrymme i handelsvolym som skapas genom tillväxt och befolkningsökning bör av sociala -, miljö- och tillgänglighetsskäl och liknande i möjligaste mån placeras i Norra staden för att säkerställa att service för den växande stadsdelen tillgodoses. Samtidigt ger man då trafikföringen från de nya planerade områdena på Tosterön en ny målpunkt som på det sättet avlastar stadskärnan från genomfartstrafik. Detta gäller alltså även innan Norra staden är färdigbyggd. Om det ändå uppstår behov där Solberga behöver utöka det i anspråkstagna markområdet så bör detaljplanen utökas mot E20. Solberga handelsområde kommer på sikt att ingå i ett större verksamhetsområde längs E20 som sträcker sig fram till den planerade infarten i Söderledens förlängning. Strängnäs kommun avser ta fram ett program som översiktligt visar markanvändningen i området runt Larslunda, Södra kyrkogården, golfbanan samt området från Solberga norrut mot den planerade infarten. Programmet tas fram för att klarlägga förutsättningarna för den tänkta markanvändningen och fördelningen mellan mark för rekreationsområden och verksamhetsområden. Området längs E20 bedöms som strategiskt ur etablerings- och verksamhetssynpunkt. Trots att Solbergaområdet i denna upplaga av handelspolicyn är klart avgränsad, kan det inte uteslutas att det framöver uppkommer situationer där handelsetableringar kan komma att aktualiseras inom de nya områdena som kommer att utpekas i programmet. Varje sådant beslut om ny detaljplan för handelsändamål eller beslut om markförsäljning skall dock föregås av en konsekvensbeskrivning.

14 Här återfinns karta över Solberga handelsområde, karta 3, och dess utbredning, samt en översiktskarta över Strängnäs kommun med ett antal handelsområden utsatta, karta 4. 14/16 Karta 3, Solberga utbredning

15 15/16 Karta 4, Handelsområden De gröna prickarna, nummer 1 och 2, avser stadskärnorna i Strängnäs samt Mariefred. Nummer 3 avser Solberga och de orangefärgade prickarna, nummer 4 och 5, avser potentiella handelsområden på lång sikt. Läggesta kommer att successivt växa och är om cirka 40 år (observera att alla årsangivelser är att betrakta som preliminära) lika stort som Mariefred idag. Först då skulle en dagligvaruhandel på 4000 m 2 i Läggesta vara lönsam. I dagsläget kan en eventuell utbyggnad på högst 500 m 2 kunna bli lönsam och inte utgöra något större konkurrensmässigt hot för övrig handel i kommunen.

16 16/16 Handel på mindre orter och landsbygden Handeln i de mindre orterna samt på landsbygden fyller en viktig funktion, bland annat som lokal mötesplats och serviceinrättning. En god basservice är en viktig förutsättning för att de mindre orterna och landsbygden ska ha kvar sin attraktivitet som bostadsort. Arbetet med fördjupningarna av översiktsplanen för Åkers styckebruk Länna och Stallarholmen pågår liksom arbetet med den kommunövergripande översiktsplanen. När dessa planer är antagna skall handelspolicyn kompletteras med planeringsinriktningen för centrum gällande dessa orter. Inriktning handel på mindre orter och landsbygden Kommunen ska uppmuntra till samordnad service där så många funktioner som möjligt kan koncentreras till ett utbudsställe. I Strängnäs kommuns tätorter på landsbygden ska kommunen vara positiva till all typ av handel utom externa handelscentrum. Kommunen ska uppmuntra projekt som syftar till att stärka utvecklingen på landsbygden.

Handelspolicy för dagligvaruhandeln i Örebro kommun

Handelspolicy för dagligvaruhandeln i Örebro kommun Handelspolicy för dagligvaruhandeln i Örebro kommun Antagen av kommunfullmäktige den 12 maj 2004 INNEHÅLL SAMMANFATTNING... 3 GRUNDLÄGGANDE PRINCIPER FÖR HANDELSLÄGEN... 3 FÖRORD... 4 DEFINITIONER... 5

Läs mer

Ge förutsättningar för ökad handel och långsiktigt hållbar tillväxt

Ge förutsättningar för ökad handel och långsiktigt hållbar tillväxt Handelspolicy 2016 Om handelspolicyn Handel är en viktig näring och tillväxtfaktor för Östersund. Kommunen har ett stort upptagningsområde som sträcker sig till länets övriga kommuner liksom till Norge.

Läs mer

Handelspolicy för Eslövs kommun

Handelspolicy för Eslövs kommun Handelspolicy för Eslövs kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2009-09-28 Innehållsförteckning Handelspolicy för Eslövs kommun 3 Inriktningsmål Policy för handel Syfte 5 Bakgrund 5 Kommunens utveckling Handelns

Läs mer

Handelspolicy för Falkenbergs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-06-25

Handelspolicy för Falkenbergs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-06-25 Handelspolicy för Falkenbergs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2013-06-25 HANDELSPOLICY FALKENBERGS KOMMUN 1 1. ÖVERGRIPANDE MÅL & UTGÅNGSPUNKTER Handelns lokalisering har betydelse för såväl markåtgång

Läs mer

Strategi för detaljhandelns utveckling i Falköpings Kommun

Strategi för detaljhandelns utveckling i Falköpings Kommun Strategi för detaljhandelns utveckling i Falköpings Kommun Inledning Föreliggande dokument är ett förslag till en strategi för kommunens syn på detaljhandels utveckling i Falköpings kommun på kort och

Läs mer

HANDELSPOLICY. - för Katrineholms kommun. Övergripande inriktningsdokument. Kommunstyrelsens handling nr 32/2015

HANDELSPOLICY. - för Katrineholms kommun. Övergripande inriktningsdokument. Kommunstyrelsens handling nr 32/2015 Kommunstyrelsens handling nr 32/2015 HANDELSPOLICY - för Katrineholms kommun Övergripande inriktningsdokument Foto: Hanna Maxstad Godkänd av kommunfullmäktige 2015-08-17, 181 Foto: Hanna Maxstad Beslutshistorik

Läs mer

Datum 2014-06-25. Handelspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige/2014. Dokumentnamn: Handelspolicy Örnsköldsvik. Dokumentansvarig: Näringslivschef

Datum 2014-06-25. Handelspolicy. Antagen av Kommunfullmäktige/2014. Dokumentnamn: Handelspolicy Örnsköldsvik. Dokumentansvarig: Näringslivschef Datum Handelspolicy Antagen av Kommunfullmäktige/2014 Antagen av: Kommunfullmäktige 2014-06-16, 112 Dokumentägare: Chef Tillväxtavdelning/klf Dokumentnamn: Handelspolicy Örnsköldsvik Dokumentansvarig:

Läs mer

Handelsstrategi för detaljhandeln i Jönköpings kommun

Handelsstrategi för detaljhandeln i Jönköpings kommun Handelsstrategi för detaljhandeln i Jönköpings kommun Ks 2010:414 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Handelsstrategi för detaljhandeln i Jönköpings kommun Fastställt av kommunfullmäktige

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

F Ö R S L A G 11 V I S I O N O C H Ö V E R G R I P A N D E S T R A T E G I E R Järna 2025 - En kreativ småstad i en ekologisk landsbygd År 2025 är Järna en ort med karaktär av småstad där närheten till

Läs mer

Handelspolicy för Motala kommun remissförslag 15 januari 2019

Handelspolicy för Motala kommun remissförslag 15 januari 2019 Handelspolicy för Motala kommun remissförslag 15 januari 2019 Relaterade visionsdokument Handelspolicyn utgår från den av kommunfullmäktige vid varje mandatperiod beslutade visionen i det lokala utvecklingsprogrammet

Läs mer

Parkeringsstrategi 1(5)

Parkeringsstrategi 1(5) 1(5) Parkeringsstrategi Diarienummer Fastställt av Datum för fastställande KS 2018/345 Kommunfullmäktige 2018-08-28 Dokumenttyp Dokumentet gäller för Giltighetstid Strategi Tillsvidare Revideringsansvarig

Läs mer

Regional, översiktlig och strategisk planering

Regional, översiktlig och strategisk planering Regional, översiktlig och strategisk planering Fokus på social och ekologisk hållbarhet. Frågeställningen syftar till att på en övergripande strategisk nivå besvara frågor som berör markanvändningen och

Läs mer

Handelsutredning Nybro kommun. 2015-02-02 Anna Mocsáry Rickard Johansson

Handelsutredning Nybro kommun. 2015-02-02 Anna Mocsáry Rickard Johansson Handelsutredning Nybro kommun 2015-02-02 Anna Mocsáry Rickard Johansson Om HUI Research Handel Turism Samhällsekonomi Konsult Forskning Fristående dotterbolag till 2 Agenda 1. Bakgrund 2. Syfte och mål

Läs mer

Handelsstrategins utgångspunkt utifrån redan antagna mål och strategier:

Handelsstrategins utgångspunkt utifrån redan antagna mål och strategier: Nuvarande handelsstrategi antogs av kommunfullmäktige 2010 och är starkt kopplad till stadsmiljöprogrammet som fullmäktige antog 2009. Tillsammans med den fördjupade översiktsplanen för Nybro stad (2013),

Läs mer

Konsekvensanalys Storvreta en förenklad analys av förutsättningar för och konsekvenserna av utökad handel i Fullerö

Konsekvensanalys Storvreta en förenklad analys av förutsättningar för och konsekvenserna av utökad handel i Fullerö Konsekvensanalys Storvreta en förenklad analys av förutsättningar för och konsekvenserna av utökad handel i Fullerö Syfte Steg 1 Steg 2 Steg 3 Att undersöka om marknadsförutsättningarna för detaljhandeln

Läs mer

Linköping är ett regionalt. handelscentrum där alla. invånare har god tillgång. till en handel som sker i fri. konkurrens och på ett sätt

Linköping är ett regionalt. handelscentrum där alla. invånare har god tillgång. till en handel som sker i fri. konkurrens och på ett sätt FÖR LINKÖPINGS KOMMUN - Antagen av kommunfullmäktige 2007 Linköping är ett regionalt handelscentrum där alla invånare har god tillgång till en handel som sker i fri konkurrens och på ett sätt som är långsiktigt

Läs mer

Handelsutredning. 2 december 2014 Söderköping Henrik Vestin Rickard Johansson

Handelsutredning. 2 december 2014 Söderköping Henrik Vestin Rickard Johansson Handelsutredning 2 december 2014 Söderköping Henrik Vestin Rickard Johansson Om HUI Research Konsult- och forskningsverksamhet Handel, besöksnäring och samhällsekonomi Dotterbolag till Svensk Handel Om

Läs mer

Detaljhandelsstrategi för Kalmar kommun

Detaljhandelsstrategi för Kalmar kommun Antagen av kommunfullmäktige 2007-03-26, 81 Detaljhandelsstrategi för Kalmar kommun - med utblickar mot Kalmarsundsregionen Inledning Ett utvecklingsarbete med inriktning på att lyfta fram handeln som

Läs mer

Analys av utvecklingen i Skövde

Analys av utvecklingen i Skövde 1 Handeln 2009 Analys av utvecklingen i Skövde 2 Analys av handelns utveckling i Skövde 2009 Skövde toppar nationella handelssiffror - överträffar högt ställda förväntningar Skövdes totala handelsindex

Läs mer

DETALJHANDELN I ESKILSTUNA 2013

DETALJHANDELN I ESKILSTUNA 2013 DETALJHANDELN I ESKILSTUNA 2013 HUI Research Sep-Okt 2014 Anna Mocsáry Henrik Vestin 2010 David Naylor FÖRORD HUI Research har på uppdrag av Eskilstuna Innerstad AB genomfört en kartläggning och analys

Läs mer

2014-01-17. Program PM

2014-01-17. Program PM 2014-01-17 Program PM Denna PM har upprättats för att förtydliga sambandet mellan olika utvecklingssatsningar inom Ulricehamns kommun och ingå som en del i underlaget till detaljplaner. Ulricehamn ligger

Läs mer

STADSLIV. Utgångspunkter för stadsliv

STADSLIV. Utgångspunkter för stadsliv Utgångspunkter för stadsliv Utveckla centrala staden med attraktiva och flexibla mötesplatser för alla Prioritera centrala staden för gående och vistelse Sammankoppla stadens centrala delar i ett mer finmaskigt

Läs mer

Lerums Handelsstrategi. för levande centrum

Lerums Handelsstrategi. för levande centrum råbo loda rum Lerums Handelsstrategi för levande centrum Levande centrum i Floda, Gråbo och Lerum! Sedan flera år arbetar kommunen för att utveckla och stärka Lerums, Gråbo och Floda centrum så att de

Läs mer

Handel i Varberg Policy och strategi för. Varbergs kommun

Handel i Varberg Policy och strategi för. Varbergs kommun Handel i Varberg Policy och strategi för Varbergs kommun Dokumenttyp: Policy och strategi Beslutad av: Kommunstyrelsen och kommunfullmäktige Gäller för: Varbergs kommun Dokumentnamn: Handel i Varberg Beslutsdatum:

Läs mer

Översiktsplan 2014 Populärversion

Översiktsplan 2014 Populärversion Översiktsplan 2014 Populärversion 2 / Översiktsplan för Strängnäs kommun 2014 - Populärversion Översiktsplan 2014 Populärversion Vi har en ny översiktsplan! Detta är en populärversion av Översiktsplan

Läs mer

Handelsstrategi för Kalmar kommun beslut om remiss

Handelsstrategi för Kalmar kommun beslut om remiss TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Thomas Davidsson 2017-02-17 KS 2017/0050 0480-450 061 Kommunstyrelsens arbetsutskott Handelsstrategi för Kalmar kommun beslut om remiss Förslag till

Läs mer

HANDELSPOLICY SVEDALA TÄTORT. Antagen av kommunfullmäktige 2014-10-13, 127

HANDELSPOLICY SVEDALA TÄTORT. Antagen av kommunfullmäktige 2014-10-13, 127 HANDELSPOLICY SVEDALA TÄTORT Antagen av kommunfullmäktige 2014-10-13, 127 1 2 Handelspolicy för Svedala tätort Svedala är kommunen där man lever ett gott liv. Vi har ett bra läge i Öresundsregionen med

Läs mer

Analys av utvecklingen i Skövde

Analys av utvecklingen i Skövde 1 Handeln 2010 Analys av utvecklingen i Skövde 2 Analys av handelns utveckling i Skövde 2010 Handelsstaden Skövde fortsätter växa stabilt - fina resultat av långsiktigt arbete Skövdes totala handelsindex

Läs mer

Planering av varuförsörjning och kommersiell service i Umeå kommun

Planering av varuförsörjning och kommersiell service i Umeå kommun Bilaga till Program för hållbar landsbygdsutveckling i Umeå kommun, remissversion november 2017 Dokumentansvarig: Annika Myrén, Övergripande planering Godkänd av: Malin Lagervall, Övergripande planering

Läs mer

Svalövs kommun. 7 april 2017 SVALÖV. HANDELSUTREDNING

Svalövs kommun. 7 april 2017 SVALÖV. HANDELSUTREDNING Svalövs kommun 7 april 2017 SVALÖV. HANDELSUTREDNING PROJEKT Svalövs kommun Utarbetat av TH Granskat av AH NIRAS Sweden AB Besöksadress: Fleminggatan 14 Boxadress: Box 70375 107 24 Stockholm, Sverige Org

Läs mer

Svensk Handel. en investering för ditt företag

Svensk Handel. en investering för ditt företag Svensk Handel en investering för ditt företag Svensk Handel är en intresseorganisation för detaljister, partihandlare och importörer Svensk Handel stärker handelns företag och skapar bättre förutsättningar

Läs mer

Ny översiktsplan för Göteborg Samrådsförslag

Ny översiktsplan för Göteborg Samrådsförslag Ny översiktsplan för Göteborg Samrådsförslag Vad är en översiktsplan? En långsiktig och hållbar målbild för användning av mark, vatten och bebyggd miljö En samlad framtidsdiskussion med medborgarna och

Läs mer

HANDELSUTREDNING ÖREBRO

HANDELSUTREDNING ÖREBRO HANDELSUTREDNING ÖREBRO Trafikanalys av fyra etableringslägen i Örebro Februari 2008 INLEDNING Bakgrund och syfte Ett nytt handelsområde planeras i Örebro. Kommunen har fått flera förfrågningar för etablering

Läs mer

Handelsutredning Söderköpings kommun. 2015-01-21 Henrik Vestin Rickard Johansson

Handelsutredning Söderköpings kommun. 2015-01-21 Henrik Vestin Rickard Johansson Handelsutredning Söderköpings kommun 2015-01-21 Henrik Vestin Rickard Johansson Om HUI Research Handel Turism Samhällsekonomi Konsult Forskning Fristående dotterbolag till 2 Agenda 1. Bakgrund 2. Syfte

Läs mer

HANDEL OCH PRIVAT SERVICE

HANDEL OCH PRIVAT SERVICE HANDEL OCH PRIVAT SERVICE HANDEL OCH PRIVAT SERVICE Handel och kommersiell service innefattar butiker, biografer, restauranger, caféer och liknande verksamheter där olika privata aktörer svarar för utbudet

Läs mer

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge

Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning. Tema-PM inom Strukturbild Blekinge Bostadsplanering och kollektivtrafikförsörjning Tema-PM inom Strukturbild Blekinge April 2019 Hur hänger det ihop? Samhällsplanering och samhällsutveckling är idag komplexa frågor med många olika aktörer

Läs mer

STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN. Parkeringsnorm. Antaget av Kommunfullmäktige 2011-02-17, 93

STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN. Parkeringsnorm. Antaget av Kommunfullmäktige 2011-02-17, 93 STRÖMSTADS KOMMUN KOMMUNLEDNINGSFÖRVALTNINGEN Parkeringsnorm Antaget av Kommunfullmäktige 2011-02-17, 93 Parkeringsnorm vid bygglovsprövning i Strömstads kommun Godkänd av kommunstyrelsen 2011-02-02 Antagen

Läs mer

Mölnlycke. 20 november 2018

Mölnlycke. 20 november 2018 Mölnlycke 20 november 2018 Kommundelsdialog 19:00-19:10 Per Vorberg hälsar välkomna 19:10-19:30 Vad är en översiktsplan? Fika 19:30 20:40 Workshop - Orten med ord: Övning 1: Vad karaktäriserar din ort?

Läs mer

Är cyklisten konkurrenskraftig? Stadsbyggnadsdagarna i Västerås 4-5 februari 2014 Maria Sundell Isling - Teknisk chef Växjö

Är cyklisten konkurrenskraftig? Stadsbyggnadsdagarna i Västerås 4-5 februari 2014 Maria Sundell Isling - Teknisk chef Växjö Är cyklisten konkurrenskraftig? Stadsbyggnadsdagarna i Västerås 4-5 februari 2014 Maria Sundell Isling - Teknisk chef Växjö Platsen vid sjöarna där vägarna möts Växjös ursprungliga betydelse. Där vägar

Läs mer

Dagligvaruutredning- Umeå. Ersboda UMEÅ KOMMUN

Dagligvaruutredning- Umeå. Ersboda UMEÅ KOMMUN Dagligvaruutredning- Umeå Ersboda UMEÅ KOMMUN 24 MAJ 2019 Innehåll 1 Uppdrag 3 2 Umeås befolkningsutveckling 4 3 Dagligvaruhandelns utveckling 7 4 Dagligvaruhandeln i Umeå 8 4.1 Dagligvaruhandeln i närområdet

Läs mer

Näringslivspolitiskt program

Näringslivspolitiskt program Sida 1/5 Näringslivspolitiskt program 2016 2018 Sammanfattning Näringslivsprogrammet för Kungsbacka kommun ska fastställa en långsiktig strategi för kommunens insatser för att främja utveckling och tillväxt

Läs mer

PRESENTATION PRESENTATION. Handelsanalys: HUI HUI Research. 12 april Per Andersson Gustav Blomqvist Karin Olsson 2016 HUI RESEARCH

PRESENTATION PRESENTATION. Handelsanalys: HUI HUI Research. 12 april Per Andersson Gustav Blomqvist Karin Olsson 2016 HUI RESEARCH PRESENTATION PRESENTATION Handelsanalys: Framtidens Handelsanalys stadskärna Tibroi HUI HUI Research på uppdrag av på Tibro uppdrag kommun av Gällivare 14 december kommun 2016 12 april 2016 Per Andersson

Läs mer

Samhällsbyggnadsförvaltningen

Samhällsbyggnadsförvaltningen Resultat dialogen Naturen är en förutsättning för att kunna erbjuda bra boendemiljöer och locka till sig nya invånare, men även besökare vilket ökar turismen. Detta är något som efterfrågas bland både

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

Handeln i Kristianstad nuläge, framtid, strategier 1(8) Handeln i Kristianstad Nuläge Framtid Strategier. Stadsarkitektkontoret 2006-08-01

Handeln i Kristianstad nuläge, framtid, strategier 1(8) Handeln i Kristianstad Nuläge Framtid Strategier. Stadsarkitektkontoret 2006-08-01 1(8) Handeln i Kristianstad Nuläge Framtid Strategier Stadsarkitektkontoret 2006-08-01 2(8) Bakgrund Kommunstyrelsen gav 2005-05-25 97 stadsarkitekt- och mark- och exploateringskontoren i uppdrag att ta

Läs mer

datum PLANBESKRIVNING Ändring genom tillägg till del av DP 4136 för södra delen av Toftanäs industriområde i Husie i Malmö

datum PLANBESKRIVNING Ändring genom tillägg till del av DP 4136 för södra delen av Toftanäs industriområde i Husie i Malmö datum 2016-04-08 diarienummer 2013-00346 ÄDp 5375 SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING Ändring genom tillägg till del av DP 4136 för södra delen av Toftanäs industriområde i Husie i Malmö INLEDNING Då planförslaget

Läs mer

Handeln i Skövde år 2020 och år 2025. Mötesplats för regionen 2014-06-02

Handeln i Skövde år 2020 och år 2025. Mötesplats för regionen 2014-06-02 Handeln i Skövde år 2020 och år 2025 Mötesplats för regionen 2014-06-02 INNEHÅLL 1. SAMMANFATTANDE SLUTSATSER... 6 1.1.1. Marknadsområde för handel mm... 6 1.2. Efterfrågeutveckling år 2012-2020... 7

Läs mer

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun.

Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. Beslutsförslag Kommunstyrelseförvaltningen Vision, politisk inriktning, övergripande utvecklingsmål, övergripande kvalitetsområden och styrmodell för Falkenbergs kommun. KS 2015-156 Förslag till beslut

Läs mer

Skövde. Handelsutredning. Fördjupning - slutkoncept SKÖVDE KOMMUN

Skövde. Handelsutredning. Fördjupning - slutkoncept SKÖVDE KOMMUN Skövde Handelsutredning Fördjupning - slutkoncept SKÖVDE KOMMUN 22 MARS 2018 Innehåll 1 Uppdrag 3 2 Sammanfattning 4 2.1 Jämförelse av läge III och IV för en storbutik 4 2.2 Jämförelse av lägena idag för

Läs mer

PARKERINGS POLICY F Ö R H Ö G A N Ä S K O M M U N ANTAGET I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 HÖGANÄS KOMMUN FÖRVALTNING 2013-05-14 0 (5)

PARKERINGS POLICY F Ö R H Ö G A N Ä S K O M M U N ANTAGET I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 HÖGANÄS KOMMUN FÖRVALTNING 2013-05-14 0 (5) 2013-05-14 0 (5) PARKERINGS POLICY F Ö R H Ö G A N Ä S K O M M U N ANTAGET I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-09-19 FÖRVALTNING 1 (5) INLEDNING Höganäs kommun växer och utvecklas, både i yta och befolkningsmässigt.

Läs mer

Program för bostadsförsörjningen Mål och indikatorer

Program för bostadsförsörjningen Mål och indikatorer Diarienr 2017/00043 Program för bostadsförsörjningen 2018-2021 Mål och indikatorer Antaget av kommunfullmäktige datum XX 2017 Reviderad XXXX Remisshandling 2017-04-19 program policy handlingsplan riktlinje

Läs mer

Konsekvensanalys. Konsekvenser av utökad dagligvaruhandel i stadsdel Norr och Lillänge AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT (HUI)

Konsekvensanalys. Konsekvenser av utökad dagligvaruhandel i stadsdel Norr och Lillänge AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT (HUI) Konsekvensanalys Konsekvenser av utökad dagligvaruhandel i stadsdel Norr och Lillänge AB HANDELNS UTREDNINGSINSTITUT (HUI) Förord AB Handelns utredningsinstitut (HUI) har på uppdrag av Östersunds kommun,

Läs mer

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 lägger grunden för den fortsatta fysiska planeringen på kort och lång sikt. Planen sätter ramarna för mer

Läs mer

Planbesked för Rönnbäret 1 och 2

Planbesked för Rönnbäret 1 och 2 1 (3) Ärende 8 TJÄNSTESKRIVELSE Datum 2017-07-11 Stadsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadskontoret Planbesked för Rönnbäret 1 och 2 Diarienummer: SBN-2016-02814 Fastighet: Rönnbäret 1 Sammanfattning av ärendet

Läs mer

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050

Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 Västerås Översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 En sammanfattning Västerås översiktsplan 2026 med utblick mot 2050 lägger grunden för den fortsatta planeringen. Den har tagits fram i samarbete mellan

Läs mer

Uppdatering av handelsutredning, Ursvik 2012-08-08

Uppdatering av handelsutredning, Ursvik 2012-08-08 Uppdatering av handelsutredning, Ursvik 2012-08-08 Förutsättningar Vi utreder ett huvudscenario: Nästan all handel restauranger och service koncentreras till Ursviks Torg. En eller ett par serveringar

Läs mer

Svar på motion 2012:08 om fler företag och arbetstillfällen i Knivsta

Svar på motion 2012:08 om fler företag och arbetstillfällen i Knivsta Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2012/777 2013-08-13 Kommunstyrelsen Svar på motion 2012:08 om fler företag och arbetstillfällen i Knivsta Förslag till

Läs mer

LEKSAND DAGLIGVARUFLYTT

LEKSAND DAGLIGVARUFLYTT LEKSAND DAGLIGVARUFLYTT EN UPPGRADERING AV LEKSAND HANDELSUTREDNING, DAT OKTOBER 2008 2012-06-13 INNEHÅLL 1. Bakgrund 2. Leksands handel idag 3. Leksands handel i framtiden 4. Regionens handel i framtiden,

Läs mer

Fastställt av kommunstyrelsen 31 augusti 2016, 118 HANDLINGSPLAN CENTRALA LAXÅ

Fastställt av kommunstyrelsen 31 augusti 2016, 118 HANDLINGSPLAN CENTRALA LAXÅ Fastställt av kommunstyrelsen 31 augusti 2016, 118 HANDLINGSPLAN CENTRALA LAXÅ 1 Handlingsplan För att följa upp utvecklingsplanen för Centrala Laxå, har vi utvecklat en handlingsplan. Syftet med handlingsplanen

Läs mer

Datum Motion av Robert Damberg (MP) om en innerstad för gående och cyklister

Datum Motion av Robert Damberg (MP) om en innerstad för gående och cyklister KS 19 19 JUNI 2013 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Kihlberg Jenny Datum 2013-05-13 Diarienummer KSN-2012-1215 Kommunstyrelsen Motion av Robert Damberg (MP) om en innerstad för gående och cyklister Förslag

Läs mer

Samverkan Klicka Uthållighet här för att ändra format Passion Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden

Samverkan Klicka Uthållighet här för att ändra format Passion Klicka här för att ändra format på underrubrik i bakgrunden Nyckelord för framgångsrik utveckling Samverkan Klicka Uthållighet här för att ändra format Passion Siffror Klicka Vad här för lära? att ändra format Korrelation Klicka Motverkande? här för att ändra format

Läs mer

KUNGENS KURVA. Diagonalen 1

KUNGENS KURVA. Diagonalen 1 KUNGENS KURVA Diagonalen 1 Kungens Kurva Kungens Kurva är inte bara ett av Sveriges snabbast växande handelsområden, det är även den största handelsplatsen i hela Skandinavien. I området finns totalt 230

Läs mer

Antagen av KF PARKERINGSNORM FÖR VÅRGÅRDA KOMMUN

Antagen av KF PARKERINGSNORM FÖR VÅRGÅRDA KOMMUN Antagen av KF 2010-09-22 93 PARKERINGSNORM FÖR VÅRGÅRDA KOMMUN FÖRORD Arbetet med att ta fram Parkeringsnorm för Vårgårda kommun har gjorts i samarbete av Sabina Talavanic, stadsarkitekt, Charlotte Lundberg,

Läs mer

Bostadsförsörjningsplan

Bostadsförsörjningsplan Bostadsförsörjningsplan Piteå kommun 2016-2030 Huvuddokument Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Bostadsförsörjningsplan Plan Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version

Läs mer

Sundsvalls kommun. Sundsvalls. kommun. En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas.

Sundsvalls kommun. Sundsvalls. kommun. En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas. Information till närboende Katrinehill En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas Ett projekt inom Sundsvalls Sundsvalls kommun kommun Vad är det som är på gång i skogen

Läs mer

Handelsstrategi för Göteborgsregionen

Handelsstrategi för Göteborgsregionen Handelsstrategi för Göteborgsregionen Göteborgsregionens kommunalförbund januari 2010 Handelsstrategi för Göteborgsregionen Den regionala handelsstrategin är en överenskommelse om att vi gemensamt tar

Läs mer

Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun

Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun Beslutad av kommunfullmäktige 2017-05-29, dnr KS-2016-00911-2 Namn: Parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun Giltighetstid: Tills vidare Ansvarig funktion: Stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Motion om ny eller reviderad fördjupning av översiktsplanen för Mariefred-Läggesta

Motion om ny eller reviderad fördjupning av översiktsplanen för Mariefred-Läggesta 1/4 SBN 134 Dnr SBN/2018:778-032 Motion om ny eller reviderad fördjupning av översiktsplanen för Mariefred-Läggesta Beslut föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. avslå motionen med hänvisning till att

Läs mer

Jönköpings kommun. PM Skeppsbron. Malmö

Jönköpings kommun. PM Skeppsbron. Malmö Jönköpings kommun Malmö 2016-01-08 Datum 2016-01-08 Uppdragsnummer 1320006609-001 Utgåva/Status 1 Johan Svensson Anna Persson Johan Jönsson Uppdragsledare Handläggare Granskare Ramböll Sverige AB Skeppsvägen

Läs mer

Förslag till program för detaljplan Strömstad 4:31 Handel för ICA. 2008-09-09 rev 2009-02-03

Förslag till program för detaljplan Strömstad 4:31 Handel för ICA. 2008-09-09 rev 2009-02-03 Förslag till program för detaljplan Strömstad 4:31 Handel för ICA 2 (10) FÖRORD INLEDNING Frykvalla Förvaltning AB har tagit fram detta förslag till program för en ny detaljplan. Avsikten är att visa på

Läs mer

Plan för rätt fart i Piteå

Plan för rätt fart i Piteå Plan för rätt fart i Piteå Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Plan för rätt fart i Piteå Plan 2012-10-15, 163 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare Version Senast reviderad

Läs mer

Presentation av alternativen i enkäten

Presentation av alternativen i enkäten Vasa centrumstrategi Enkät till stadsborna om alternativ för strukturmodeller 2. 27.5.2012 Presentation av alternativen i enkäten 2.5.2012 Tre olika alternativ för centrumstrategins strukturmodeller för

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Bostadsbyggnadsprogram Bostadsbyggnadsprogram 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program

Läs mer

Intresseanmälan skapa en resort i Kungens kurva

Intresseanmälan skapa en resort i Kungens kurva Intresseanmälan skapa en resort i Kungens kurva Kungens kurva Delta i utvecklingen av Kungens kurva som destination välkommen med din intresseanmälan att skapa Skandinaviens modernaste resort Varje år

Läs mer

Parkeringspolicy. för Vara kommun. Gäller fr.o.m XX-XX. Antagen av kommunfullmäktige 2016-XX-XX X

Parkeringspolicy. för Vara kommun. Gäller fr.o.m XX-XX. Antagen av kommunfullmäktige 2016-XX-XX X Parkeringspolicy för Vara kommun Gäller fr.o.m. 2016-XX-XX Antagen av kommunfullmäktige 2016-XX-XX X Sammanfattning Syftet med en parkeringspolicy är att ge en gemensam inriktning för hur parkeringsfrågor

Läs mer

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb Näringslivsprogram 2017 Tillsammans mot 70 000 nya jobb Näringslivsprogram 2017 Inledning Näringslivsprogrammet beskriver Uppsala kommuns långsiktiga näringslivsarbete och är ett kommunövergripande styrdokument.

Läs mer

Handeln i Skövde år 2020 och år Mötesplats för regionen

Handeln i Skövde år 2020 och år Mötesplats för regionen Handeln i Skövde år 2020 och år 2025 Mötesplats för regionen 2014-04-17 INNEHÅLL 1. SAMMANFATTANDE SLUTSATSER... 6 2. UPPDRAG OCH DEFINITIONER... 7 3. UPPTAGNINGSOMRÅDE ÅR 2014, 2020 OCH 2025... 8 3.1.

Läs mer

AB Handelns Utredningsinstitut September 2010. Konsumentundersökning -Cyklisternas betydelse för handeln i Växjö centrum

AB Handelns Utredningsinstitut September 2010. Konsumentundersökning -Cyklisternas betydelse för handeln i Växjö centrum AB Handelns Utredningsinstitut September 2010 Konsumentundersökning -Cyklisternas betydelse för handeln i Växjö centrum Förord AB Handelns Utredningsinstitut, HUI, har på uppdrag av Växjö kommun Tekniska

Läs mer

Detaljhandeln i Eskilstuna 14 oktober, 2015. Anna Mocsáry Rickard Johansson

Detaljhandeln i Eskilstuna 14 oktober, 2015. Anna Mocsáry Rickard Johansson Detaljhandeln i Eskilstuna 14 oktober, 2015 Anna Mocsáry Rickard Johansson 1 Om HUI Research Oberoende konsult- och forskningsverksamhet sedan 1968. Handel Turism Samhällsekonomi Forskning Fristående doperbolag

Läs mer

2.8 TRAFIK. Smörhagen. Kornhagen. Kornhagen. Fjällbackavägen. Centrum. Fjällbackavägen. Kommande infart till norra samhället via Kornhagen-Smörhagen

2.8 TRAFIK. Smörhagen. Kornhagen. Kornhagen. Fjällbackavägen. Centrum. Fjällbackavägen. Kommande infart till norra samhället via Kornhagen-Smörhagen 32 (68) Fördjupad översiktsplan, Hamburgsund & Hamburgö 2.8 TRAFIK Vägar Huvudvägnätet i området består av Vägverkets väg 900 som är en genomfart söder ut, väg 905 från färjan mot Hökebacken samt vägarna

Läs mer

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat.

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat. Bakgrund och syfte Näringslivsstrategin avser perioden 2019-2022 men tar sikte på de långsiktiga målen för Täby. Aktiviteter som ansluter till strategin sammanställs i handlingsplan för näringslivsutveckling.

Läs mer

Förord 1 2 3

Förord 1 2 3 Förord 1 2 3 Sammanfattning Innehållsförteckning 1 Inledning... 7 1.1 Bakgrund... 7 1.2 Syfte... 7 1.3 Mål... 8 1.4 Definition av begrepp... 9 1.5 Läge... 10 1.6 Definition av områden... 11 1.7 Antaganden...

Läs mer

PM Trafik och parkering i Butängen Av: Martin Berlin och Per-Erik Hahn

PM Trafik och parkering i Butängen Av: Martin Berlin och Per-Erik Hahn PM Trafik och parkering i Butängen 2019-04-26 Av: Martin Berlin och Per-Erik Hahn Bakgrund En av de viktigaste trafikfrågorna i området som berörs av programmet bedöms vara parkeringsfrågan. Parkering

Läs mer

KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott

KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott KUNGSBACKA KOMMUN Kommunstyrelsens arbetsutskott PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2018-06-05 231 Planbesked för fastigheten Ysby 1:5 KS/2017:599 7.1 Beslut förslag till kommunstyrelsen Kommunstyrelsen lämnar negativt

Läs mer

Parkeringspolicy för Örnsköldsviks centrum och tätort

Parkeringspolicy för Örnsköldsviks centrum och tätort Parkeringspolicy för Örnsköldsviks centrum och tätort Antagen av kommunfullmäktige, 20 Antagen av: Kommunfullmäktige, 20 Dokumentägare: Kommundirektören Dokumentnamn: Parkeringspolicy för Örnsköldsviks

Läs mer

STRATEGI HANDLINGSPLAN

STRATEGI HANDLINGSPLAN Bakgrund Processen Projektet startade under hösten 2014 och har genomförts genom workshops, informationsmöten, medborgardialoger, enkäter, sammanställningar och avstämningar med representanter från kommunen,

Läs mer

Nydala Karlslund Norresand Centrum Maxi Söder Centrum Målaregården Brogård Handelsområden utbredning 1 Handelsverksamhet i centrum. Källa: Centrumplanen 2013 Restaurang 16 3 040 60 Nyckeltal över antal

Läs mer

Hammarshus. Konsekvensbedömning 2012-04-10. Precisering ang. Ikano i Älmhult 2012 08-29

Hammarshus. Konsekvensbedömning 2012-04-10. Precisering ang. Ikano i Älmhult 2012 08-29 Hammarshus Konsekvensbedömning 2012-04-10. Precisering ang. Ikano i Älmhult 2012 08-29 INNEHÅLL 1. SAMMANFATTANDE BEDÖMNING... 5 1.1. Hammarshus köpcentrum... 5 1.2. Påverkan - dagligvaruhandel... 5 1.2.1.

Läs mer

Parkering i Skellefteå kommun Riktlinjer för parkering

Parkering i Skellefteå kommun Riktlinjer för parkering dl an eh nd ga ta An g in Parkering i Skellefteå kommun Riktlinjer för parkering Innehållsförteckning Inledning 3 Bakgrund 3 Nuläge 3 Syfte med riktlinjer 4 Mål och styrdokument 4 Riktlinjer 5 Öka det

Läs mer

PROGRAM TILL ÖVERSIKTSPLAN 2030 2013-04-11

PROGRAM TILL ÖVERSIKTSPLAN 2030 2013-04-11 Ska vi förändra eller konservera Tanum? PROGRAM TILL ÖVERSIKTSPLAN 2030 2013-04-11 Ska vi cykla, gå, åka kollektivt eller ta bilen till jobbet? Hur skapar vi bra förutsättningar för det lokala näringslivet?

Läs mer

ANALYS B20 B21 B22. vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Norra Munksjön, Jönköping. Lynch, K.,

ANALYS B20 B21 B22. vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Norra Munksjön, Jönköping. Lynch, K., vatten vs stad - ett bebyggelseförslag till Norra Munksjön, Jönköping I d e n t i t e t - H e l h e t - R ö r e l s e ANALYS B20 B21 B22 För att få en förståelse av Norra Munksjö-området och dess karaktär

Läs mer

Cityklimatet i Västervik 2018

Cityklimatet i Västervik 2018 Cityklimatet i Västervik 2018 Varför bryr sig Fastighetsägarna om stadskärnan? Foto: Kalmar kommun Konstnär: Martin Bower Svar: Fastigheter är inte flyttbara (än)! 3 4 Stadens utveckling är avgörande för

Läs mer

Tuna Park. Utbyggnad av gallerian Uppdatering av trafikeffekter. PM 16 januari 2014, uppdaterat 14 augusti 2014

Tuna Park. Utbyggnad av gallerian Uppdatering av trafikeffekter. PM 16 januari 2014, uppdaterat 14 augusti 2014 Tuna Park Utbyggnad av gallerian Uppdatering av trafikeffekter PM 16 januari 2014, uppdaterat 14 augusti 2014 1 Sammanfattning 1 1.1 Bilplatsbehov 1 1.2 Nyalstrad biltrafik, totalt 1 1.3 Fördelning på

Läs mer

5. Befolkning, bostäder och näringsliv

5. Befolkning, bostäder och näringsliv 5. Nationella mål Det här kapitlet berör det andra folkhälsomålet Ekonomiska och sociala förutsättningar. Ekonomisk och social trygghet är en av de mest grundläggande förutsättningarna för folkhälsan.

Läs mer

Besöksnäringsstrategi

Besöksnäringsstrategi Besöksnäringsstrategi 2019-2030 Tillväxt, Bergs kommun Ketty Engrund 2019-05-31 Strategi för en hållbar besöksnäring i Bergs kommun till år 2030 Inledning Besöksnäringen har fått en allt större ekonomisk

Läs mer

Ett nytt sätt att shoppa i kristianstad

Ett nytt sätt att shoppa i kristianstad Ett nytt sätt att shoppa i kristianstad ett spännande tillskott till handeln i Kristianstad KRISTIANSTAD HAR ALLTID VARIT KÄNT FÖR BRA OCH SPÄNNANDE SHOPPING. Historiskt sett har vi attra- herat många

Läs mer

Inspirationsseminarium Eslövs stadskärna. Olle Anderberg Katarina Majer Tyrèns AB

Inspirationsseminarium Eslövs stadskärna. Olle Anderberg Katarina Majer Tyrèns AB Inspirationsseminarium Eslövs stadskärna Olle Anderberg Katarina Majer Tyrèns AB Välkomna till inspirationsseminarium och workshop för Eslövs stadskärna Inspirationsseminarium och Workshop för Eslövs stadskärna

Läs mer

idéskiss Trafik och parkering

idéskiss Trafik och parkering 17 Inledning Utvecklingen inom det studerade området från lantlig småstadsidyll till ett modernt centrum har skapat en komplex och varierad stadsbebyggelse. Den framtida staden bör utgå från vad som är

Läs mer

Sam 37/2008. Trafikprogram för Örebro kommun

Sam 37/2008. Trafikprogram för Örebro kommun Sam 37/2008 Trafikprogram för Örebro kommun Innehållsförteckning Bakgrund...3 Trafikprogrammets olika delar...3 Uppföljning och revidering...3 Målsättningar...3 Utgångspunkter för trafiken i staden...4

Läs mer