Återrapportering av åtagande från de idéburna organisationerna inom det sociala området

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Återrapportering av åtagande från de idéburna organisationerna inom det sociala området"

Transkript

1 Återrapportering av åtagande från de idéburna organisationerna inom det sociala området Inledning En dag på jobbet (i rörelsens tjänst) Kring millennieskiftet var spelreglerna för arbetet mellan idéburna organisationer och offentligheten under återkommande diskussion. Vår sektors roll i samhället var inte synlig nog, samtidigt som intresset för oss som resurs i samhället ökade. Vi organisationer tog därför i början av 2000-talet initiativet till den process som 2008 ledde till Överenskommelsen på det sociala området. För oss, de idéburna organisationerna, är överenskommelsen inte nya frågor eller ny verksamhet, utan ett nytt sätt att arbeta med de frågor som berör oss i vardagen. Därför är det självklart för oss att ta ansvar för och vara med i utvecklingen kring överenskommelsen. I tusentals möten, på konferenser, i seminarier, under evenemang, samtalar och informerar vi om Överenskommelsen på lokal, regional, nationell och internationell nivå. Detta sker i sammanhang som vi arrangerar själva eller i samverkan med andra. Den idéburna sektorn är mångfacetterad och det är en styrka. Överenskommelsen handlar inte om att ta bort dessa skillnader utan tvärtom att utgå från dem men också det som är gemensamt. Rapportering av åtgärder inom den idéburna sektorn som kopplar till våra åtaganden - Leda, stödja och utbilda kring regionala och lokala processer - Opinionsbilda i olika gemensamma frågor - Ökat entreprenörskap, idéburet/socialt företagande via projekt, processer, seminarier, konferenser, med partier, kommuner, statliga myndigheter - Deltagande i en stor mängd referensgrupper i tex strukturfondsarbetet, nationella utredningar - Dialog med och inom politiken på alla nivåer, för att integrera dessa civilsamhällesperspektiv i många sakfrågeområden - Nätverk och projekt i samverkan mellan olika organisationer av olika slag växer fram mellan organisationer som gör nya saker - Kompetensutvecklingsprojekt och metoder för att visa ekonomisk, social och miljömässig samhällsnytta och kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling - Koden för samverkan i politiska beslutsprocesser (Europarådet)

2 Om Samordningsgruppen Ett 45-tal organisationer har i dagsläget ställt sig bakom beslutet om samverkan. Det vill säga det beslut som reglerar hur vi som idéburna organisationer som skrivit under överenskommelsen på det sociala området ska samordna oss i genomförandet av våra åtgärder och åtaganden. Vid det årliga mötet 16 februari 2012 valdes en ny samordningsgrupp. Samordningsgruppen har under 2012 bestått av: Claes Becklin, (ordf) Folkbildningsförbundet Lotta Johansson, Hela Sverige ska leva Ludvig Sandberg, Forum för Frivilligt Socialt Arbete (sedan maj 2012 Idéburna org med social inriktning) Kerstin Eriksson, Famna Örjan Brinkman, Sveriges Konsumenter Ingrid Burman, HSO Vidar Aronsson, Sveriges ungdomsorganisationer Samordningsgruppen har varit representerad på samtliga möten som hållits i den gemensamma arbetsgruppen. Samordningsgruppen har haft 11 möten under året, samt deltagit i den årliga uppföljningskonferensen i Kristianstad 18 november Då presenterades också Kommunspegeln, en undersökning bland landets samtliga kommuner för att få ett underlag för det fortsatta arbetet. Sammanfattning Kommunspegeln: Undersökningen visar att endast 32 procent av de kommuner som svarat på enkäten arbetar med Överenskommelsen lokalt, medan 68 procent av kommunerna inte gör det. Det vanligaste sättet att arbeta med Överenskommelsen lokalt är genom att ha regelbundna möten med de lokala idéburna organisationerna. Minst vanlig metod för att arbeta med Överenskommelsen lokal är genom att låta politikerna sprida kunskap kring uppgörelsen. Sex av tio kommuner uppger att informationsmaterial skulle underlätta för dem att inleda eller fortsätta arbetet med en lokal Överenskommelse. Nära hälften av de svarande kommunerna uppger att de efterfrågar utbildning. Tre av tio kommuner uppger att mer politisk vilja skulle underlätta/fortsätta arbetet med en lokal överenskommelse. Undersökningen bekostades av KFO, Famna, Forum för frivilligt socialt arbete, Hela Sverige ska leva, Folkbildningsförbundet och Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund. Kommunspegeln presenterades också på det årliga mötet och lade grunden till det uppdrag Samordningsgruppen fick av mötet: Att informera kring Överenskommelsen och dess betydelse som ett verktyg för synliggörande och förändring lokalt och regionalt. Vidare ska samordningsgruppen söka samarbete med SKL i den åtgärden samt att försöka omfördela de av regeringen avsatta resurserna för att sektorn ska kunna arbete med frågan.

3 För att genomföra den åtgärden lyftes frågan på möte med den Gemensamma arbetsgruppen under våren och en arbetsgrupp bestående av en rep från vardera SKL och regeringskansliet samt två från sektorn utarbetade ett förslag i juni. Kontentan av förslaget var att under hösten omfördela resurser på ca :- för informations/utbildningsinsatser för regionala/lokala processer och att pengarna skulle användas för sektorns representanter då deras arbete tillsvidare är ofinansierat. Pengarna skulle kunna frigöras genom att under hösten inte återbesätta tjänsten som kanslichef efter att Hanna Broberg slutade 1 augusti Vi har inte kunnat gå vidare med förslaget då det först skulle utredas med kvarvarande personal på ÖK-kansliet och sedan beroende på att de ekonomiska resurserna är oklara. Ytterligare uppdrag från årliga mötet; Gemensamma arbetsgruppen måste ha en politisk representation för att kunna ge mandat, idag är det sektorns representanter som har ett direkt mandat, inte tjänstemän från de andra parterna. Arbeta med frågor som inte fungerar enligt principerna, dvs påverka och förändra arbetsordningen för GAG. I det fallet har vi inte lyckats. Fortsätta att driva beslutade projekt Gemensamma projekt Läget för de projekt som beslutats om på tidigare årliga möten är följande; Näringslivspolitiskt program projekt för att svensk näringslivspolitik även ska omfatta idéburnas företagande, ansökan lämnades in till näringsdepartementet hösten 2010 och avslogs av departementet i november Efter avslaget uppmanades vi av regeringskansliet att söka medel från Tillväxtverket, denna ansökan avslogs också. Ett möte med Tillväxtverket i frågan skedde i september Tillväxtverket har inte fått uppdrag eller resurser från Regeringen att bevilja medel för detta projekt och hänskjuter frågan tillbaka till regeringskansliet. Att mäta kvalitet har utarbetat underlag för ansökan om medel men valt att först avvakta besked om hur regeringskansliet ställer sig till den näringspolitiska ansökan. Och har följaktligen inte gått vidare i frågan. Det offentlignära frivilligarbetet ett arbete med forskare, Statistiska centralbyrån, samt representanter för organisationer som är anslutna till beslutet om samverkan, där vi skrivit en ansökan om stöd för ett projekt som med statistik och fallstudier kan kasta ljus över det offentlignära frivilligarbetet. Ansökan har varit klar sedan sommaren 2012 men vi har inte skickat den till någon myndighet eftersom vi gjort bedömningen att det inte finns varken uppdrag eller avsatta medel som kan ligga till grund för ett positivt beslut.

4 Dessutom ska vi arbeta för att det i en ny period, ÖK ska utvärderas och ev revideras efter fem år, finns medel för organisationernas arbete, inte bara för det gemensamma arbetet. Avslutande noteringar Det finns inte avsatt några gemensamma resurser för arbetet med samordningsgruppen. Varje organisation bekostar sitt eget arbete. De olika projekten drivs enligt lead agency principen dvs att en organisation tar huvudansvaret för projektet och att de organisationer som medverkar i projektet också är med och delar på eventuella kostnader. Vidare har representanter för Ideburna deltagit på ett möte med näringsminister Annie Lööf i april 2012 för att påpeka betydelsen av att ÖK får den verkliga betydelse den ska ha samt vikten av ett näringspolitiskt program som omfattar sektorns företagande i samklang med EU-kommissionens yttrande att detta är ett prioriterat utvecklingsområde i EU-strategin Samordningsgruppen har också skrivit till statssekreterare Ragnwi Marcelind, Socialdepartementet, och i november genomfört ett möte med henne och statssekreterare Maria Arnholm (Utbildningsdepartementet) kring frågan hur ÖK och des principer informeras, tränger ned och tydliggörs hos myndigheterna. Vi vill få till stånd någon form av informationsmöte med GD på respektive myndigheter, i första hand Arbetsförmedling, Tillväxtverket och Ungdomsstyrelsen. Vi kan också konstatera att en rad lokala/regionala dialogprocesser har slutförts, pågår och är i ett initialt skede runt om i landet. Sålunda undertecknade landets två största kommuner, Stockholm och Göteborg, ÖK med sektorn 4 september. I Uppsala pågår en process, ett första steg till en ÖK med Stockholms Läns Landsting har tagits liksom i region Öst; Linköping-Norrköping. Bredden i dialogprocesserna i Stockholm och Göteborg är stora. I vardera kommun har ett hundratal organisationer varit med och processerna har varit grundliga, demokratiska och med stor delaktighet när det gäller sektorn. I båda fallen har processerna pågått i flera år. De tre parterna till överenskommelsen försöker nu beskriva var det pågår regionala och lokala processer. Detta kan följas via de relevanta hemsidorna från parterna.

5 Bilaga: organisationer som undertecknat beslutet om samverkan. Anhörigas riksförbund Civilförsvarsförbundet Coompanion Sverige Demensförbundet Ersta Diakoni Famna Folkbildningsförbundet Forum Idéburna organisationer med social inriktning Fryshuset Frälsningsarmén Göteborgs föreningscenter Göteborgsregionens sociala ekonomi Handikappförbunden Hela människan Hela Sverige ska leva HSO Malmö IOGT-NTO Judiska församlingen KFO Landsrådet för alkohol- och narkotikafrågor Landsrådet sveriges ungdomsorganisationer LP-verksamheten PRO Psoriasisförbundet Reumatikerförbundet RFHL RFSU Riksförbundet Barnens rätt i samhället Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare Skyddsvärnet i Stockholm Skärgårdarnas riksförbund Stiftelsen Cesam Stiftelsen Credo Stockholms stadsmission Svensk förening för folkhälsoarbete Svenska kyrkan Svenska röda korset Sveriges Föreningar Sveriges kristna råd Sveriges Kvinno och Tjejjourers Riksförbund, SKR Sveriges muslimska råd Sverigefinska riksförbundet Uppsala föreningsråd Vidarkliniken Ör sund Hälsa, Kost & Motion Överviktigas riksförbund

Etablering och utveckling av idéburet företagande på det sociala området.

Etablering och utveckling av idéburet företagande på det sociala området. 2010-11-22 Näringsdepartementet Att. 103 33 Stockholm Etablering och utveckling av idéburet företagande på det sociala området. 1. Ansökan. På uppdrag av Samordningsgruppen för idéburna organisationer

Läs mer

Program ikväll Välkomna Bakgrund Grupp Expo Initiativ, fortsättning Slut

Program ikväll Välkomna Bakgrund Grupp Expo Initiativ, fortsättning Slut Välkommna! Program ikväll 19.00 Välkomna 19.10 Bakgrund 19.30 Grupp Expo 21.45 Initiativ, fortsättning 22.00 Slut Regionens beslut Det viktigaste målet att stärka de idéburna nas självständiga och oberoende

Läs mer

I DIALOGENS NAMN MAIRON JOHANSSON. Linnaeus University Dissertations. UMJVEBSJTÄTSBIBUOTHEK KIEL gsfflralbbuothek - Nr 73/2011

I DIALOGENS NAMN MAIRON JOHANSSON. Linnaeus University Dissertations. UMJVEBSJTÄTSBIBUOTHEK KIEL gsfflralbbuothek - Nr 73/2011 Linnaeus University Dissertations Nr 73/2011 I DIALOGENS NAMN - IDÉN OM EN ÖVERENSKOMMELSE MELLAN REGERINGEN OCH IDEELLA ORGANISATIONER MAIRON JOHANSSON LINNAEUS UNIVERSITY PRESS UMJVEBSJTÄTSBIBUOTHEK

Läs mer

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE Innehåll Förslag till Reviderad överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne

Läs mer

Gemensam handlingsplan, civilsamhället i Sala och Sala kommun

Gemensam handlingsplan, civilsamhället i Sala och Sala kommun KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING 1 (5) 2017-12-05 UPPDATERAT SKRIVELSE JANE ALLANSSON DIREKT: 0224-74 70 13 Gemensam handlingsplan, civilsamhället i Sala och Sala kommun Sala kommun och föreningar i Sala presenterar

Läs mer

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Bilaga 1 till regeringsbeslut 2 2018-02-01 Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Det civila samhället är en omistlig del

Läs mer

Systematiskt förbättringsarbete och innovationer - en viktig del i ehälsa. Idéburna aktörer i det nationella ehälsoarbetet

Systematiskt förbättringsarbete och innovationer - en viktig del i ehälsa. Idéburna aktörer i det nationella ehälsoarbetet Systematiskt förbättringsarbete och innovationer - en viktig del i ehälsa Idéburna aktörer i det nationella ehälsoarbetet Viktoria Loo Skyman, Famna Marita Fernström, BOSSE Råd, Stöd & Kunskapscenter Beatrix

Läs mer

Välfärdsutveckling genom stödstrukturer för frivilligt arbete

Välfärdsutveckling genom stödstrukturer för frivilligt arbete Ansökan om medel till en förstudie Välfärdsutveckling genom stödstrukturer för frivilligt arbete - För framgångsrik samverkan mellan ideella organisationer och kommuner/landsting/regioner och Sveriges

Läs mer

Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn

Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn 2 Överenskommelse mellan Stockholms stad och den idéburna sektorn Bakgrund På hösten 2007 beslutade regeringen att föra en dialog om relationen

Läs mer

Inrättande av råd för samverkan inom området social ekonomi

Inrättande av råd för samverkan inom området social ekonomi Tjänsteutlåtande Utfärdat 2009-12-30 Diarienummer 0390/09 Verksamhetsområde Social ekonomi Marie Larsson Telefon 031-367 90 16, Fax 031-367 90 12 E-post: marie.larsson@socialresurs.goteborg.se Inrättande

Läs mer

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Dialog med samråd ålder 14 september 2016 Bakgrund samt fakta vad gäller social ekonomi Var är vi idag i arbetet med Överenskommelsen?

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne

Överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne OMSLAGSBILD: GUSTAF EMANUELSSON/FOLIO Överenskommelse om samverkan mellan Region Skåne och Idéburen sektor i Skåne 1 ÖVERENSKOMMELSEN SKÅNE ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN Som första region i Sverige undertecknade

Läs mer

Villkor för ideella föreningar och trossamfund. Civila samhällets villkor 2014

Villkor för ideella föreningar och trossamfund. Civila samhällets villkor 2014 Villkor för ideella föreningar och trossamfund Civila samhällets villkor 2014 Uppföljning av det civila samhällets villkor Instruktion för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor Myndigheten

Läs mer

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin

Överenskommelsen. mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Nationella Överenskommelsen Definition social ekonomi Verksamheter inom den sociala ekonomin har allmännytta eller medlemsnytta,

Läs mer

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka 1(6) Överenskommelsen Botkyrka Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka Gemensam deklaration Vår gemensamma deklaration om samverkan

Läs mer

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Projekt "En väl fungerande primärvård för personer med kroniska sjukdomar"

HANDIKAPP FÖRBUNDEN. Projekt En väl fungerande primärvård för personer med kroniska sjukdomar HANDIKAPP FÖRBUNDEN 2014-01-17 Vår kontaktperson: Maryanne Rönnersten Roger Molin Enheten för folkhälsa och sjukvård Socialdepartementet Projekt "En väl fungerande primärvård för personer med kroniska

Läs mer

TRELLEBORG. Föreningsliv och kommun i samverkan för ett levande Trelleborg

TRELLEBORG. Föreningsliv och kommun i samverkan för ett levande Trelleborg TRELLEBORG Tillsammans Föreningsliv och kommun i samverkan för ett levande Trelleborg Tillsammans Trelleborg Tillsammans är en lokal överenskommelse om samverkan mellan Trelleborgs kommun, föreningar

Läs mer

Överenskommelse. om grunderna för samarbete mellan Örebro läns landsting och de idéburna organisationerna i Örebro län ÖREBRO LÄNS LANDSTING

Överenskommelse. om grunderna för samarbete mellan Örebro läns landsting och de idéburna organisationerna i Örebro län ÖREBRO LÄNS LANDSTING ÖREBRO LÄNS LANDSTING Ledningskansliet Överenskommelse om grunderna för samarbete mellan Örebro läns landsting och de idéburna organisationerna i Örebro län 1 2 Innehåll Varför en överenskommelse 4 Hur

Läs mer

Överenskommelsen Värmland

Överenskommelsen Värmland Överenskommelsen Värmland för samverkan inom det sociala området mellan Region Värmland och den idéburna sektorn i Värmland 1 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Vision... 4 Syfte och Mål... 4 Värdegrund...

Läs mer

De två punkterna lyder såhär:

De två punkterna lyder såhär: 2/9 Detta förslag om utveckling av arbetet inom ramen för överenskommelsen mellan regeringen, Sveriges kommuner och landsting och socialt inriktade organisationer, läggs av Forums styrelse till årliga

Läs mer

Vissa ändringar i regleringen om tillstånd att ta emot offentlig finansiering

Vissa ändringar i regleringen om tillstånd att ta emot offentlig finansiering Remiss 2018-01-19 Fi2018/00130/K Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning, Kommunenheten Jonathan Larkeus 08-405 31 92 Vissa ändringar i regleringen om tillstånd att ta emot offentlig

Läs mer

Samråd. Röster om möjligheter, hinder och utmaningar. »legitimerar vad idéburna. »Hitta innovativa lösningar« Maria Larsson / Regeringen

Samråd. Röster om möjligheter, hinder och utmaningar. »legitimerar vad idéburna. »Hitta innovativa lösningar« Maria Larsson / Regeringen »Hitta innovativa lösningar«anders Knape / SKL»legitimerar vad idéburna alltid gjort«maria Larsson / Regeringen»resurser för förverkligande behövs«claes Becklin / Idéburna Samråd en skrift om Överenskommelsen

Läs mer

Välfärdsutredningens delbetänkande Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78)

Välfärdsutredningens delbetänkande Ordning och reda i välfärden (SOU 2016:78) Remiss 2016-11-24 Fi2016/04014/K Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning, Kommunenheten Sara Westerlund 08-4054023 072-7012593 Välfärdsutredningens delbetänkande Ordning och reda i välfärden

Läs mer

SAMVERKAN MELLAN DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN. Värdegrund för samverkan mellan DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN

SAMVERKAN MELLAN DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN. Värdegrund för samverkan mellan DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN SAMVERKAN MELLAN DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN 1 Värdegrund för samverkan mellan DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN 2 SAMVERKAN MELLAN DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN

Läs mer

Idéburen sektor och Region Skåne i samverkan

Idéburen sektor och Region Skåne i samverkan Idéburen sektor och Region Skåne i samverkan Akademi Näringsliv En förändrad omvärld med flera aktörer Offentlig sektor Engagerade medborgare Idéburen sektor Den idéburna sektorn omfattar organiserade

Läs mer

Överenskommelsen mellan regeringen, idéburna organisationer inom integrationsområdet och Sveriges Kommuner och Landsting. Parternas återrapportering

Överenskommelsen mellan regeringen, idéburna organisationer inom integrationsområdet och Sveriges Kommuner och Landsting. Parternas återrapportering 1 Överenskommelsen mellan regeringen, idéburna organisationer inom integrationsområdet och Sveriges Kommuner och Landsting Parternas återrapportering Verksamhetsåret 2016 2 Parternas återrapportering verksamhetsåret

Läs mer

Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri

Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri Handlingsplan Regional utvecklingsgrupp/vuxenpsykiatri 2018 Implementering Mål Åtgärd Målgrupp för åtgärd Hur När Ansvar 1) Samverkan och samordning ska leda till upplevd god psykisk och fysisk hälsa samt

Läs mer

Folkesundhed og partnerskaber Sundhet genom partnerskap

Folkesundhed og partnerskaber Sundhet genom partnerskap Folkesundhed og partnerskaber Sundhet genom partnerskap Sara Kollberg, Folkhälsomyndigheten, Sverige Elisabeth Skoog Garås, Sveriges Kommuner och Landsting Hur kom den till av vilka Vad är Mötesplatsen

Läs mer

Arbetsordning för Partsgemensamt forum 2018

Arbetsordning för Partsgemensamt forum 2018 1 (8) FÖRSLAG Datum 2018-01-10 Arbetsordning för Partsgemensamt forum 2018 Partsgemensamt forums uppdrag I propositionen (2009/10:55) om en politik för det civila samhället finns följande direktiv om Partsgemensamt

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och civilsamhällets organisationer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och civilsamhällets organisationer Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och Arbetet med överenskommelsen Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och i Göteborg Överenskommelsen om samverkan mellan Göteborgs Stad

Läs mer

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN Samhällsutveckling börjar med den enskilda människans engagemang. Den idéburna sektorn bidrar till ett aktivt medborgarskap som utvecklar

Läs mer

samverkan i örebro mellan Det civila samhället och kommunen

samverkan i örebro mellan Det civila samhället och kommunen ÖVERENSKOMMELSE OM samverkan i örebro mellan Det civila samhället och kommunen örebro kommun och det civila samhället presenterar i denna broschyr, som grund för sin samverkan, en överenskommelse om värdegrund,

Läs mer

VÄLKOMMEN! ÖK Idé Dialogmöte

VÄLKOMMEN! ÖK Idé Dialogmöte VÄLKOMMEN! ÖK Idé Dialogmöte 1 2015-11-24 Det kom ett brev som blev ett uppdrag Kommunstyrelsen beslutar att uppdra åt kommunledningskontoret att samordna en process med syfte att i samverkan mellan kommunens

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg Värdegrund för samverkan Den sociala ekonomins organisationer bidrar till samhörighet mellan människor,

Läs mer

Uppdrag angående nationellt centrum för kunskap om våld och andra övergrepp mot barn

Uppdrag angående nationellt centrum för kunskap om våld och andra övergrepp mot barn Regeringsbeslut II:3 2014-08-21 S2012/275/FST (delvis) Socialdepartementet Socialstyrelsen 106 30 Stockholm Uppdrag angående nationellt centrum för kunskap om våld och andra övergrepp mot barn Regeringens

Läs mer

Mer än bara en idé. En lokal överenskommelse om gemensamt ansvar och samverkan mellan Sollentuna kommun och idéburna organisationer.

Mer än bara en idé. En lokal överenskommelse om gemensamt ansvar och samverkan mellan Sollentuna kommun och idéburna organisationer. Mer än bara en idé En lokal överenskommelse om gemensamt ansvar och samverkan mellan Sollentuna kommun och idéburna organisationer. 1 Mer än bara en idé är en lokal överenskommelse om samverkan mellan

Läs mer

Inspirations- och dialogmöte 28 april 2015 Lokal Överenskommelse mellan Gotlands föreningsliv och Region Gotland

Inspirations- och dialogmöte 28 april 2015 Lokal Överenskommelse mellan Gotlands föreningsliv och Region Gotland Inspirations- och dialogmöte 28 april 2015 Lokal Överenskommelse mellan Gotlands föreningsliv och Region Gotland Föreningar som var representerade: Gotlands Föreningsråd Studieförbundet Vuxenskolan Demokrati

Läs mer

Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin

Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin 2015-12-18 Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Överenskommelsen Överenskommelsen är en skriftlig gemensam avsiktsförklaring mellan offentlig sektor och idéburen sektor/civilsamhället.

Läs mer

& SA LA KOMMUN MISSIV SALA KOM. Kommunstyrelsens förvaltning. ink ?)n, ] Akllii'laga

& SA LA KOMMUN MISSIV SALA KOM. Kommunstyrelsens förvaltning. ink ?)n, ] Akllii'laga Bilaga KS 2018/126/1 & SA LA 2018-05 21 MISSIV 1(1) STYRELSENS FÖRVALTNING jane Allansson SALA KOM ink. 2013-05 25 22?)n, ] Akllii'laga MISSIV Lokal överenskommelse om handlingsplan för samverkan mellan

Läs mer

Överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor. Antagen av kommunfullmäktige 31 januari

Överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor. Antagen av kommunfullmäktige 31 januari Överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor Antagen av kommunfullmäktige 31 januari 2019 16 1(5) Överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor Överenskommelsens parter Parterna är

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2018

Verksamhetsberättelse 2018 Verksamhetsberättelse 2018 Styrelsen för SENS - Sociala ekonomins nätverk Skaraborg avger härmed följande verksamhetsberättelse för år 2018. Styrelse Ordförande Vice ordförande Sekreterare Kassör Ledamot

Läs mer

Verksamhet. 1 Samverkansaktiviteter

Verksamhet. 1 Samverkansaktiviteter Verksamhet HSO Blekinge är en partipolitisk och religiöst obunden samverkansorganisation för länsövergripande medlemsföreningar, som i sin verksamhet organiserar personer med funktionshinder och/eller

Läs mer

Förslag till överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor

Förslag till överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor 1(5) Förslag till överenskommelse mellan Lunds kommun och idéburen sektor Överenskommelsens parter Parterna är Lunds kommun och organisationer/föreningar i Lund som tillhör den idéburna sektorn. Idéburen

Läs mer

Kommunikationsplan familjestödsprojektet

Kommunikationsplan familjestödsprojektet Kommunikationsplan familjestödsprojektet Tjänsteskrivelse 2011-03-28 Handläggare: Ida Broman FKN 2006.0023 Folkhälsonämnden Kommunikationsplan familjestödsprojektet Sammanfattning I samband med beviljandet

Läs mer

SEÖN 11 december 2015

SEÖN 11 december 2015 SEÖN 11 december 2015 1 SAMHÄLLSUTVECKLING Ett samhälle utvecklas bäst när alla aktörer som finns på orten samverkar! (Har en roll lokalt Gör något lokalt Samverkar) Samhället är större än staten och marknaden

Läs mer

Överenskommelse om att stärka arbetet med mänskliga rättigheter

Överenskommelse om att stärka arbetet med mänskliga rättigheter MEDDELANDE FRÅN STYRELSEN NR 12/2017 Vårt ärendenr: 17/00003 2017-06-09 Kommunstyrelserna Landstingsstyrelserna/regionstyrelserna Överenskommelse om att stärka arbetet med mänskliga rättigheter Ärendenr:

Läs mer

Arbetsordning för Övervakningskommittén

Arbetsordning för Övervakningskommittén Beslutad av ök: Diarienr: 12-11 2014/00387 Arbetsordning för Övervakningskommittén 2020 Upprättande och sammansättning 1.1 Upprättande Socialfondens övervakningskommitté (framöver kommittén) är upprättad

Läs mer

Värmland. Workshop Utkast Överenskommelsen

Värmland. Workshop Utkast Överenskommelsen Värmland Workshop Utkast Överenskommelsen Agenda 14.00 Inledning och presentation Kort paus 14.30 Camilla Olsson och Jan Linde- samverkan före och efter Överenskommelsen! Kort paus 15.30 Kaffe och film

Läs mer

Nationella minoriteter

Nationella minoriteter Kommunikationsavdelningen/Produktionsavdelningen PM59100 PM59008 2.1 Innehåll Sammanfattning... 3 Uppdraget... 3 Metod för att utveckla former för dialog och inflytande... 3 Metoder för dialog... 3 Myndighetssamarbete...

Läs mer

Folkbildningsförbundets. verksamhetsplan 2013

Folkbildningsförbundets. verksamhetsplan 2013 Folkbildningsförbundets verksamhetsplan 2013 1. Inledning Tio studieförbund med 374 medlems- eller samverkansorganisationer, ca. 280 000 studiecirklar och drygt 330 000 kulturprogram per år, samlas i

Läs mer

Inbjudan till Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin

Inbjudan till Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Inbjudan till Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Vill du vara med och skapa historia? Sedan juni 2012 pågår ett arbete som ska ge invånarna i Västra Götalandsregionen

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017

Verksamhetsberättelse 2017 Verksamhetsberättelse 2017 Styrelsen för SENS - Sociala ekonomins nätverk Skaraborg avger härmed följande verksamhetsberättelse för år 2017. Styrelse Ordförande Vice ordförande Sekreterare Kassör Ledamot

Läs mer

Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun

Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 12 1 (5) Policy för den sociala ekonomin och socialt företagande i Timrå kommun Fastställd av kommunstyrelsen 2015-05-26, 129 Denna policy anger Timrå kommuns förhållningssätt

Läs mer

Politiker och tjänstemän i medborgarnas tjänst

Politiker och tjänstemän i medborgarnas tjänst Statistik Politiker och tjänstemän i medborgarnas tjänst Dags att förtydliga tjänstemannens roll i kommunallagen Kommundirektörsföreningen i Sverige Skapa stabila spelregler mellan politik och förvaltning

Läs mer

Social ekonomins implementering av överenskommelsen om samverkan mellan sektorn social ekonomi och Göteborgs Stad

Social ekonomins implementering av överenskommelsen om samverkan mellan sektorn social ekonomi och Göteborgs Stad Social ekonomi 2015-09-24 oj Social ekonomins implementering av överenskommelsen om samverkan mellan sektorn social ekonomi och Göteborgs Stad Genomförandeperiod 2014-2016 Social ekonomi med stöd från

Läs mer

Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin 2015-11-10

Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin 2015-11-10 Överenskommelsen mellan Västra Götalandsregionen och den sociala ekonomin Nationell politik för social ekonomi 2010 beslutade regeringen om nya mål och en ny inriktning för politiken för det civila samhället:

Läs mer

För ökat och utvecklat idéburet företagande

För ökat och utvecklat idéburet företagande PROGRAM För ökat och utvecklat idéburet företagande Detta utgör ett gemensamt program för idéburet företagande innehållande förslag på politiska förändringar som skulle kunna bidra till idéburet företagandes

Läs mer

Regional överenskommelse

Regional överenskommelse Regional överenskommelse om samverkan mellan Region Östergötland och idéburen sektor i Östergötland Avsiktsförklaring Det offentliga och civilsamhället/sociala ekonomin/idéburen sektor* har olika roller

Läs mer

Protokoll 111:6 vid regeringssammanträde S2008/3957/ST (delvis) REGERINGEN

Protokoll 111:6 vid regeringssammanträde S2008/3957/ST (delvis) REGERINGEN REGERINGEN Protokoll 111:6 vid regeringssammanträde 2008-04-24 S2008/3957/ST (delvis) Socialdepartementet Bemyndigande att underteckna en överenskommelse 1 bilaga Regeringens beslut Regeringen bemyndigar

Läs mer

Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning världens möjlighet SOU 2019:13

Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning världens möjlighet SOU 2019:13 1(5) Miljödepartementet m.remissvar@regeringskansliet.se Gunilla.Blomquist@regeringskansliet.se Agenda 2030 och Sverige: Världens utmaning världens möjlighet SOU 2019:13 (Er beteckning: M2019/00661/S)

Läs mer

Samverkan med social ekonomi HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 1

Samverkan med social ekonomi HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 1 Samverkan med social ekonomi HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 1 Vad är social ekonomi? Med social ekonomi avses organiserade verksamheter som primärt har samhälleliga ändamål, bygger på demokratiska värderingar

Läs mer

Samverkan Malmö stad och Idéburna sektorn - Principer och avsiktsförklaring

Samverkan Malmö stad och Idéburna sektorn - Principer och avsiktsförklaring Hej! Detta dokument är ute på en snabb remiss runda. Synpunkter mm lämnas senast torsdagen den 4 juni kl 13.00. Synpunkter mejlas till remiss@ideburnamalmo.se Ambitionen är att alla som varit delaktiga

Läs mer

Överenskommelse mellan den idéburna sektorn och Linköpings kommun

Överenskommelse mellan den idéburna sektorn och Linköpings kommun Överenskommelse mellan den idéburna sektorn och Linköpings kommun Godkänd av kommunfullmäktige 2012-06-12 Värdegrund Ett samhälle där människors ideella och idéburna engagemang och samverkan tillvaratas

Läs mer

Samverkan i Laxå kommun

Samverkan i Laxå kommun Överenskommelse om Samverkan i Laxå kommun MELLAN FÖRENINGSLIVET OCH KOMMUNEN Laxå kommun och föreningarna presenterar i denna broschyr, som grund för sin samverkan, en överenskommelse om värdegrund, principer

Läs mer

Lokal överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun

Lokal överenskommelse. mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun Lokal överenskommelse mellan Uppsalas föreningsliv och Uppsala kommun 2018 2023 Överenskommelse Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden för vår gemensamma samhällsutveckling. Överenskommelsens

Läs mer

Göteborgs stad. Social ekonomi = sant

Göteborgs stad. Social ekonomi = sant Göteborgs stad Social ekonomi = sant Anneli Assmundson och Ingela Andersson Stöd till social ekonomi, Social resursförvaltning Oktober 2013 Social ekonomi kort definition Organiserade verksamheter som

Läs mer

En ny mötesplats blir till.

En ny mötesplats blir till. En ny mötesplats blir till. Välkommen till en ny mötesplats! Forum folkhälsa Samling för social hållbarhet minska skillnader i hälsa Beslut om att skapa en ny mötesplats (vår 2013) Samarbete mellan SKL

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi Arbetet med överenskommelsen I dialog mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi har en överenskommelse om samverkan

Läs mer

Sammanställning av anteckningar Open Space-diskussioner oktober 2015 Dialogprocess överenskommelse Värmland

Sammanställning av anteckningar Open Space-diskussioner oktober 2015 Dialogprocess överenskommelse Värmland Digital mötesplats Sammanställning av anteckningar Open Space-diskussioner oktober 2015 Dialogprocess överenskommelse Värmland Förankring så fler är med Folkhälsa Exemplifiering av näringslivsinvolvering

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi Arbetet med överenskommelsen I dialog mellan Göteborgs Stad och sektorn social ekonomi har en överenskommelse om samverkan

Läs mer

Betänkande av utredningen för ett stärkt civilsamhälle - Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:3) Ku2016/00504/D

Betänkande av utredningen för ett stärkt civilsamhälle - Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016:3) Ku2016/00504/D Box 47073, 100 74 Stockholm Tel 08-68 42 3000 stadsmissionen.se Kulturdepartementet, 103 33 Stockholm ku.remissvar@regeringskansliet.se Betänkande av utredningen för ett stärkt civilsamhälle - Palett för

Läs mer

Göteborgs stads samverkan med social ekonomi

Göteborgs stads samverkan med social ekonomi Göteborgs stads samverkan med social ekonomi Anneli Assmundson och Ingela Andersson Stöd till social ekonomi, Social resursförvaltning Oktober 2013 Social ekonomi kort definition Organiserade verksamheter

Läs mer

Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland

Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland Överenskommelse mellan idéburna sektorn i Halland och Region Halland 2008 undertecknades en nationell överenskommelse mellan regeringen, Sveriges kommuner och Landsting och organisationer från den idéburna

Läs mer

Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken

Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken Jämställdhetsperspektivet i den Regionala tillväxtpolitiken Anna Olofsson, Enhetschef Regional Tillväxt, Politikens inriktning Jämställdhetsperspektivet Aktörer och regeringens styrning Ansvaret för regionalt

Läs mer

PRIO - analys och handlingsplan

PRIO - analys och handlingsplan Protokoll Sammanträdesdatum 2015-09-03 Sida 13(25) Socialnämndens arbetsutskott Sn/2015:240 SNau 102 PRIO - analys och handlingsplan Arbetsutskottets förslag till beslut Socialnämnden tackar för informationen

Läs mer

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun

Överenskommelse. mellan föreningslivet och Uppsala kommun Överenskommelse mellan föreningslivet och Uppsala kommun Det här är en lokal överenskommelse om principer och åtaganden mellan Uppsala kommun och Uppsalas föreningsliv för vår gemensamma samhällsutveckling.

Läs mer

PROGRAM FÖR ÖKAT O CH UT VECK L AT IDÉBUR E T FÖRE TAGANDE

PROGRAM FÖR ÖKAT O CH UT VECK L AT IDÉBUR E T FÖRE TAGANDE fungera.se FEB2012 PROGRAM FÖR ÖKAT O CH UT VECK L AT IDÉBUR E T FÖRE TAGANDE Program med förslag på politiska insatser som bidrar till att idéburet företagande växer och utvecklas. PROGRAM För ökat och

Läs mer

PRESSMAPP Samarbete för socialt företagande

PRESSMAPP Samarbete för socialt företagande PRESSMAPP Samarbete för socialt företagande Arrangör: SKOOPI - Sociala arbetskooperativens intresseorganisation - och Tillväxtverket i samarbete med företagsrådgivaren Coompanion och Allmänna Arvsfonden

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan idéburen sektor i Malmö och Malmö stad

Överenskommelse om samverkan mellan idéburen sektor i Malmö och Malmö stad Överenskommelse om samverkan mellan idéburen sektor i Malmö och Malmö stad För demokrati, delaktighet och ökad inkludering i Malmö 2017-2020 Vision Malmö stad och idéburen sektor skapar i samverkan en

Läs mer

PM Bakgrunden till satsningen på SIP för äldre var att användningen inte motsvarade behoven

PM Bakgrunden till satsningen på SIP för äldre var att användningen inte motsvarade behoven PM 2019-03-20 Vårt dnr: 1 (6) Vård och Omsorg Åsa Furén-Thulin Återrapportering till Socialdepartementet avseende medel för Samordnad individuell plan (SIP) och förebyggande insatser (regeringsbeslut 2018-07-19

Läs mer

kommunalt och ideellt medskapande

kommunalt och ideellt medskapande Vad händer idag? 10.00-11.00 Vad är KIM och vad kan vi göra? 11.00-12.00 Workshop 1 12.00-13.00 Avbrott för lunch 13.00-13.30 Webbsändning 13.30-13.45 Paus 13.45-15.30 Workshop 2 15.30-16.00 Avslutning

Läs mer

Beviljade statsbidrag för att motverka och minska segregation

Beviljade statsbidrag för att motverka och minska segregation DATUM DNR 2018-10-22 2018.3.4.1-189/72 2018.3.4.1-189/75 2018.3.4.1-189/79 2018.3.4.1-189/161 2018.3.4.1-189/164 2018.3.4.1-190/39 2018.3.4.1-190/79 2018.3.4.1-190/82 Sammanställning Beviljade statsbidrag

Läs mer

Förstudie Arbetsintegrerade Sociala Företag. Johanna Fredriksson Social innovation i Halland

Förstudie Arbetsintegrerade Sociala Företag. Johanna Fredriksson Social innovation i Halland Förstudie Arbetsintegrerade Sociala Företag Johanna Fredriksson Social innovation i Halland 2016-11-18 Bakgrund Tillväxtverket utlyste förstudiemedel Fler jobb genom arbetsintegrerade sociala företag till

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan offentlig och idéburen sektor e8 verktyg för utveckling av arbetsintegrerande sociala företag!

Överenskommelse om samverkan mellan offentlig och idéburen sektor e8 verktyg för utveckling av arbetsintegrerande sociala företag! Överenskommelse om samverkan mellan offentlig och idéburen sektor e8 verktyg för utveckling av arbetsintegrerande sociala företag! 22 februari 2012 Christoph Lukkerz, regional koordinator Nätverk Social

Läs mer

Vad ELC är? En överenskommelse mellan länder En vision för landskap En checklista för varje land En åtagande för stat och kommun

Vad ELC är? En överenskommelse mellan länder En vision för landskap En checklista för varje land En åtagande för stat och kommun Europeiska landskapskonventionen Leif Gren, handläggare, Riksantikvarieämbetet i t t Vad ELC är? En överenskommelse mellan länder En vision för landskap En checklista för varje land En åtagande för stat

Läs mer

SAMVERKAN MELLAN DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN. Värdegrund för samverkan mellan DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN

SAMVERKAN MELLAN DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN. Värdegrund för samverkan mellan DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN SAMVERKAN MELLAN DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN 1 Värdegrund för samverkan mellan DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN 2 SAMVERKAN MELLAN DET CIVILA SAMHÄLLET OCH NORRKÖPINGS KOMMUN

Läs mer

Överenskommelsen inom integrationsområdet. Sammanfattande rapport från fyra konferenser om Överenskommelsen inom integrationsområdet

Överenskommelsen inom integrationsområdet. Sammanfattande rapport från fyra konferenser om Överenskommelsen inom integrationsområdet Överenskommelsen inom integrationsområdet Sammanfattande rapport från fyra konferenser om Överenskommelsen inom integrationsområdet Hösten 2011 Överenskommelsen inom integrationsområdet 1 Sammanfattande

Läs mer

Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna

Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna Stö d fö r lökalt inflytande i PRIO-pröcesserna I 2014 års PRIO-överenskommelse vill Regeringen och SKL att patienters, brukares och anhörigas delaktighet ökar individuellt och på organisationsnivå. Det

Läs mer

5 år med Överenskommelsen inom det sociala området. En uppföljning

5 år med Överenskommelsen inom det sociala området. En uppföljning 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 2 år med Överenskommelsen inom det sociala

Läs mer

Ku2018/ Kulturdepartementet

Ku2018/ Kulturdepartementet 2018-03-22 Ku2018/00421 Kulturdepartementet Sammanfattande rapport från sakråd med forskare och civilsamhällesorganisationer den 22 februari 2018 om regeringens strategi för att minska och motverka segregation

Läs mer

Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2010-06-17

Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2010-06-17 Bilaga till protokoll vid regeringssammanträde 2010-06-17 Socialdepartementet Enheten för sociala tjänster Ämnesråd Gert Knutsson Telefon 08-405 33 27 Mobil 070-660 56 50 E-post gert.knutsson@social.ministry.se

Läs mer

Styrgruppsmöte Överenskommelsen

Styrgruppsmöte Överenskommelsen Styrgruppsmöte Överenskommelsen Minnesanteckningar 1 (7) Styrgruppsmöte Överenskommelsen Plats och tid Knutsalen, Rådhuset, Lund, klockan 10:00 12.00 Ledamöter Övriga Elin Gustafsson (S) ordf. Philip Sandberg

Läs mer

Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande.

Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande. Inledning Denna policy anger Tidaholms kommuns förhållningssätt till den sociala ekonomin och socialt företagande. Policy utgår från grundsynen att vårt samhälle ekonomiskt organiseras i tre sektorer:

Läs mer

Protokoll Nr 5/2014. 53 Föregående mötesprotokoll Föregående protokoll gicks igenom och godkändes.

Protokoll Nr 5/2014. 53 Föregående mötesprotokoll Föregående protokoll gicks igenom och godkändes. Protokoll Nr 5/2014 Styrelsemöte med Skånes Föreningar den 22 oktober 2014 Plats: Coompanion, Malmö Närvarande: Olle Möller Ingmar Holm Sonny Spurr Anmält förhinder Pernilla Röjner Maria Andersson 51 Mötet

Läs mer

Fritidnämndens deltagande på utbildning och konferens

Fritidnämndens deltagande på utbildning och konferens Malmö stad Fritidsförvaltningen 1 (1) Datum 2013-05-03 Vår referens Malin Midler Norén Planeringssekreterare Malin.Midler-Noren@malmo.se Tjänsteskrivelse Fritidnämndens deltagande på utbildning och konferens

Läs mer

IDEELL ARENA ON TOUR. 2015 April May

IDEELL ARENA ON TOUR. 2015 April May IDEELL ARENA ON TOUR 2015 April May UNITED SWEDEN KINGDOM Föds en till ledare eller går det att bli ledare? Har civilsamhället de ledare som det förtjänar? Skiljer sig pratet om ledarskap från ledarskap

Läs mer

Arbetsordning för. Kommunala pensionärsrådet, Kommunala handikapprådet, Samverkansgruppen för nationella minoritetsspråk. samt

Arbetsordning för. Kommunala pensionärsrådet, Kommunala handikapprådet, Samverkansgruppen för nationella minoritetsspråk. samt Arbetsordning för Kommunala pensionärsrådet, Kommunala handikapprådet, Samverkansgruppen för nationella minoritetsspråk samt Samverkansrådet för landsbygdsfrågor Arbetsordningen ersätter tidigare reglementen

Läs mer

Göteborgs stad. Social ekonomi = sant

Göteborgs stad. Social ekonomi = sant Göteborgs stad Social ekonomi = sant Lotta Lidén Lundgren, Anneli Assmundson, Ulrika Lantz Westman Stöd till social ekonomi, Social resursförvaltning, Social resursförvaltnings uppdrag Social resursförvaltning

Läs mer

8 steg till ett lokalt ANDT-arbete

8 steg till ett lokalt ANDT-arbete 8 steg till ett lokalt ANDT-arbete Förebyggande arbete mot alkohol, narkotika, dopning och tobak Foldern är framtagen av länsstyrelserna i Värmland och Örebro län samt kommuner. Länsstyrelsen en samlande

Läs mer

Betänkandet Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016: 13)

Betänkandet Palett för ett stärkt civilsamhälle (SOU 2016: 13) , Q r1r71f1\)) _ REGER IN GSKA N SL I ET Ku lturdepartementet Enheten för demokrati och det civila samhället Maria Ni/son Telefon 08-405 18 52 Remissmissiv 2016-04-14 Ku2016/00504/D ~~-= ~ ~::=-. -~ ""-;;,.-

Läs mer