SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 2 / Förbundsstyrelsen (9)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 2 / Förbundsstyrelsen (9)"

Transkript

1 Förbundsstyrelsen (9) Tid Plats Beslutande Övriga närvarande Protokolljusterare Klockan Förbundskansliet, Sundbyberg Sven Lindgren, förbundsordförande Leni Björklund, förste vice förbundsordförande Ulla Tällström, andre vice förbundsordförande Kenneth Andersson Robert Erlandsson Agneta Lipkin Rolf Nilsson (t.o.m. 26) Lars Blomqvist, tjänstgörande ersättare Hans C Pettersson, förtroendevald revisor Nils Folke Ericsson, förtroendevald revisorsersättare Anders M. Johansson, generalsekreterare Jan Alsander, utbildningschef Anders J Andersson, kommunikationsansvarig Mona Nygren, ekonomiansvarig Sven Lindgren och Lars Blomqvist 13 Avsägelse Annica Larsson har meddelat att hon tyvärr, av personliga skäl, måste avsäga sig uppdraget som ledamot i förbundsstyrelsen före mandatperiodens utgång. Valberedningen är informerad. 14 Anmälan av protokoll Arbetsutskottets protokoll från den 12 april 2011 anmäls. 15 Ekonomisk uppföljning och åtgärder för att på sikt få balans i Sveriges Civilförsvarsförbunds ekonomi Ekonomiansvarig redogör för budgetutfallet per den 30 april Överensstämmelsen mellan budgeten och verkligheten är god.

2 Förbundsstyrelsen (9) Förbundets tillgångar per den 30 april 2011 redovisas. Tillgångarna har under året hittills ökat, vilket beror på likviditetsportföljens storlek. Det uppmärksammas att förbundet ännu inte har rekvirerat något organisationsbidrag, vilket beror på att det beslut som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har fattat om detta är överklagat till Regeringen, som inte har meddelat sitt beslut. De verkliga tillgångarna är således större än vad som framgår av redovisningen. Generalsekreteraren redogör i en promemoria den 2 maj 2011 för de åtgärder som han vidtagit för att minska kostnadsmassan och påverka opinionen för ett förhållningssätt där den beslutade politiken för det civila samhället tydligt kommer till uttryck hos myndigheterna. att godkänna rapporterna. 16 Verksamhetsuppföljning Utbildningschefen redovisar i en sammanställning den 12 maj 2011 hittills uppnådda resultat i uppdragsverksamheten. Resultaten är mycket tillfredsställande. Det är endast rekryteringen till kurserna i kriskommunikation för Civilförsvarsförbundets medlemmar i FRG som måste uppmärksammas ytterligare. MSB:s beslut att inte medge den utbildningsvolym för grundutbildning till FRG, baserad på av kommunerna uttryckta behov, som Civilförsvarsförbundet redovisade inför år 2011, medför kraftiga inskränkningar av förbundets möjligheter att möta dessa behov. Motsvarande förhållande gäller även FRG-ledare. Det förefaller som att MSB prioriterat statliga avnämare på bekostnad av kommunerna. Detta framstår i sin tur som ett frångående av det underifrånperspektiv som enligt riksdag och regering ska genomsyra samhällets krishanteringssystem. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) bör uppmärksammas på förhållandet. Generalsekreteraren rapporterar om uppnådda resultat inom aktiviteten Hjärta att hjälpa, där Civilförsvarsförbundet medverkat till att hjärtstartare har förmedlats. Målet för har därmed med råge redan uppnåtts. Den fr.o.m. detta år gemensamma aviseringen av medlemsavgifter har nyligen betalningspåminnelse gått ut till den som inte betalt avgiften. Förbundskansliet har uppmärksammat ett behov av att öka medvetenheten i föreningarna om betydelsen av en regelbunden registervård. Av praktiska skäl är det dessutom önskvärt att medlemmarnas personnummer (10 siffror) registreras, eftersom det möjliggör avstämning mot en nationell adressdatabas och dessutom skapar bättre förutsättningar för riktade utskick till medlemmar.

3 Förbundsstyrelsen (9) Faddrarna lämnar därutöver rapporter från sina respektive distrikt. att godkänna rapporterna, att uppdra till generalsekreteraren att utforma en optimal rutin för hanteringen av medlemmar i resursregistret Max, samt att uppdra till generalsekreteraren att öka Civilförsvarsförbundets engagemang på Facebook och eventuellt även andra sociala medier. 17 Årsredovisning 2010 Ett förslag till årsredovisning för första gången en koncernredovisning till följd av det av Civilförsvarsförbundet helägda Civil AB redovisas. att godkänna årsredovisningen i enlighet med arbetsutskottets förslag. 18 Omprövning av placeringspolicyn för värdepappersinnehav Civilförsvarsförbundets placeringspolicy för värdepappersinnehav m.m. ska omprövas och ett reviderat förslag till policy föreslås som ökar avkastningsmöjligheterna mer än risken för förluster i förvaltningen. Detta kan ske genom att fördelningen mellan räntor och aktier (aktiefonder) förändras något, att visst innehav av aktiefonder baserade på Asien möjliggörs med begräsningar samt att utrymme ges för alternativa placeringar. En successiv övergång till etiska fonder föreslås dessutom ske när avkastningen från dessa kan förväntas vara jämförbara med övriga fonder. att anta förslaget till reviderad placeringspolicy för Civilförsvarsförbundets värdepappersinnehav. i enlighet med arbetsutskottets förslag.

4 Förbundsstyrelsen (9) 19 FRG-utveckling, uppdrag 2011 Utbildningschefen redogör för arbetsläget. Uppdraget att utveckla FRG-verksamheten har påbörjats. Arbetsorganisationen har justerats, eftersom intresset från andra frivilliga försvarsorganisationer har visat sig vara otillräckligt för att bemanna de arbetsgrupper som planerades från början. Istället för fyra grupper har två bildats, vilket sker genom sammanslagningar. Det förslag till tidplan som tagits fram finns det varken behov eller förutsättningar att ändra på annat än på detaljnivå, vilket sker som en del av det löpande arbetet. Förbundsstyrelsen får en redogörelse för hittills framkomna synpunkter och lämnar synpunkter inför den fortsatta hanteringen av uppdraget. 22 Kommersiell verksamhet i Civil AB kontra Civilförsvarsförbundet och fördelningen av försäljningsintäkter till Civil AB Civil AB har bildats i syfte att för Civilförsvarsförbundet öka omfattningen av andra intäktskällor än statliga bidrag och ersättningar. Det är ett sätt att värna den idéburna organisationens självständighet. Civil AB är den del av Civilförsvarsförbundet som genomför och fakturerar tjänster på kommersiell grund. Verksamheten i Civil AB marknadsförs alltid i Civilförsvarsförbundets namn, som är det varumärke förbundsstyrelsen vill att omvärlden ska förknippa med all verksamhet inom förbundet. En inventering har gjorts i samtliga distrikt för att kartlägga omfattningen på regionalt bedriven kommersiell verksamhet. Enligt inkomna svar är denna verksamhet liten. Civilförsvarsförbundet i Stockholm län bedriver sedan länge utbildning inom brandområdet i eget bolaget. Civilförsvarsförbundet Kronoberg erbjuder kurser i HLR och D-HLR. Dessutom planerar Civilförsvarsförbundet Östergötland och Civilförsvarsförbundet Västmanland utbildning med inslag av självskyddskonceptet. Civilförsvarsförbundets akutgrupper betraktas inte som kommersiell verksamhet. För att skapa bästa möjliga förutsättningar för Civil AB att bidra till Civilförsvarsförbundets självständighet är det nödvändigt att alla kommersiella utbildningar sköts av Civil AB. Förbundsstyrelsen bör kunna besluta om undantag från huvudregeln om det finns särskilda skäl för detta. Ersättningar ska kunna utgå till den som genererar intäkten till bolaget genom att sälja utbildningen och/eller genomföra den. Ingen kan räkna med ersättning för något som inte har presterats.

5 Förbundsstyrelsen (9) att fastställa riktlinjer och fördelningsgrunder för kommersiell verksamhet i Civilförsvarsförbundet att gälla tills vidare för alla organisatoriska delar av förbundet, samt att medge Civilförsvarsförbundet Stockholm fortsatt möjlighet att på kommersiell grund erbjuda utbildningar i brandskydd, vilket sker sedan 1940-talet och som dessutom Civil AB inte har för avsikt att erbjuda. i enlighet med arbetsutskottets förslag. 23 Fortsatt opinionsbildning för ett större oberoende organisationsbidrag och ökad självständighet Förbundsstyrelsen informeras om vidtagna och pågående åtgärder i syfte att i linje med politiken för det civila samhället främja Civilförsvarsförbundets självständighet och oberoende. Det finns ett behov av att även förbundet i dess helhet kommunicera den situation som MSB försatt Civilförsvarsförbundet i. Det gäller såväl organisationsbidraget som uppdragsverksamheten. att uppdra till förste vice förbundsordförande att ta kontakt med det forskarteam inom FOI, som på regeringens uppdrag arbetar krisberedskapen på regional och lokal nivå. 24 Revidering av Civilförsvarsförbundets grund- och fortbildning av instruktörer i självskydd Andre vice förbundsordförande redovisar förslagen från den arbetsgrupp som på förbundsstyrelsens uppdrag arbetat med att se över Civilförsvarsförbundets grund- och fortbildning av instruktörer i självskydd. Arbetsgruppen har den 27 april 2011 lämnat en dokumentation från sitt arbete. att revidera utbildningsanvisningarna i enlighet med förslaget, att fortsätta revideringen av rekryteringshandledningen, att fortsätta revideringen av handledningen för medarbetarsamtal,

6 Förbundsstyrelsen (9) att hos Linköpings Universitet ansöka om en utökning av antalet högskolepoäng för grundutbildningen av självskyddsinstruktörer till 15 hp, samt att ta fram ett policydokument som beskriver instruktörsrollen och de förutsättningar riktlinjer som gäller för Civilförsvarsförbundets självskyddsinstruktörer. 25 Aktieägartillskott och åtaganden avseende Civil AB Målet för det av Sveriges Civilförsvarsförbund helägda bolaget Civil AB överordnade är att stödja den ideella föreningen Civilförsvarsförbundet. Detta ska ske genom kommersiell verksamhet och på ett sätt som inte innebär väsentliga risker för föreningen. Bolagets eget aktiekapitalet är kronor. Om mer än hälften av detta är förbrukat måste bolagsstyrelsen upprätta kontrollbalansräkning enligt aktiebolagslagen. Detta kan undvikas om föreningen (ägaren) åtar sig att utöka aktiekapitalet eller lämna aktieägartillskott till Civil AB. På så sätt får bolaget ekonomiska möjligheter att göra det satsningar som krävs för att få igång verksamheten och därmed generera intäkter. Detta förfarande har förordats av auktoriserad revisor Anna Landerholm Granberg. KPMG, som revisor för såväl föreningen som bolaget. Resultatet efter bolagets första verksamhetsår ( ) är negativt, ett underskott på kronor. Bolaget bär idag initialt kostnaderna för sådant som både föreningen och bolaget nyttjar. Bolaget fakturerar därefter föreningen för dess kostnadsandel. Värdet för föreningen av detta uppgick under första verksamhetsåret till cirka kronor, en kostnadsmassa som föreningen således avlastas. Målet för Civil AB är att bolagets resultat ska balansera vid utgången av år Därefter ska bolaget börja generera vinst. Behovet av aktietillskott och åtagande från föreningen kvarstår även under år att oåterkalleligt och utan villkor åta sig att utöka aktiekapitalet i eller lämna ytterligare kapitaltillskott till Civil AB om behov uppstår under tiden i den utsträckning som behövs för att styrelsen i bolaget under denna tid inte ska ha någon skyldighet att upprätta kontrollbalansräkning enligt aktiebolagslagen. Räntan fastställs med hänsyn till det allmänna ränteläget om övriga omständigheter till noll procent. i enlighet med förslaget.

7 Förbundsstyrelsen (9) 26 Förbundsstämman 2011 Förbundsstyrelsen diskuterar ärenden som är under beredning för beslut vid förbundsstämman i höst. 27 Civilförsvarsförbundet 75 år Den 30 januari 2012 fyller Sveriges Civilförsvarsförbund, som bildades under namnet Luftskyddsförbundet, 75 år. Det finns anledning att fira detta och samtidigt och nog så viktigt att blicka framåt för att på bästa möjliga sätt möta de framtida behoven av medborgerligt engagemang i samhällets arbete för säkerhet och trygghet. För att möjliggöra deltagande av ett stort antal medlemmar har Civilförsvarsförbundet begärt och fått en offert från Viking Line avseende charter av M/S Viking Cinderella. att chartra M/S Viking Cinderella den 22 januari 2012 enligt offerten, samt att förbundet svarar för kostnaden för chartern och jubileumsmiddagen, medan deltagaren svarar för resekostnaderna till/från färjeterminalen och kostnaden för övriga måltider ombord. 28 Civilförsvarsförbundets medlemskap, m.m. Generalsekreteraren redogör för vilka andra organisationer och nätverk som Sveriges Civilförsvarsförbund ingår i eller bedriver ett nära samarbete med. Utöver dessa finns två överenskommelser med regeringen, andra idéburna organisationer och Sveriges Kommuner och Landsting. Dessa avser det sociala området respektive integrationsområdet. Den 29 april 2011 bildades i Budapest, Ungern, European Cooperation Forum of the Voluntary Civil Protection organisations (ECF). Civilförsvarsförbundet har aktivt deltagit i förberedelserna och förbundets generalsekreterare har också invalts i styrelsen. Det antecknas att ECF ersätter Voluntary Activities towards improved Civil Preparedness in Europe, VACPE, där Civilförsvarsförbundet också var en av initiativtagarna.

8 Förbundsstyrelsen (9) att Sveriges Civilförsvarsförbund ska vara anslutet till ECF. 29 Föreningsstrukturen Vara Civilförsvarsförening vill gå samman med Essunga-Grästorps Civilförsvarsförening under namnet Vara Essunga Grästorps Civilförsvarsförening. Den berörda föreningen och distriktsstyrelsen samtycker till detta. att godkänna sammanslagningen och namnet på den nya föreningen. i enlighet med förslaget. 30 Civilförsvarsförbundets begäran hos MSB om förtydliganden av MSB:s uppdragsbeslut år 2011 Civilförsvarsförbundet har med anledning av MSB:s beslut om uppdrag år 2011 inom krisberedskapens område den 6 april 2011 begärt förtydliganden på ett flertal punkter. MSB har den 27 april besvarat förbundets frågor. att med anledning av svaren begära en förnyad överläggning med ledningen för MSB. 31 Rapporter a) Regeringen har beslutat att verksamhetsledare Malin Dreifaldt, Civilförsvarsförbundet, ska vara expert i utredningen om Sveriges möjligheter att ta emot internationellt stöd vid kriser och allvarliga händelser i fred (kommittédirektiv 2010:49). Ordförande i utredningen, som ska redovisas i början av år 2012, är tidigare generaldirektören Christina Salomonson. b) Civilförsvarsförbundet har till LRF lämnat en offert som omfattar utbildning i första hjälpen och HLR/D-HLR. c) Ledamoten Kenneth Andersson rapporterar från ett möte med regionala FOS i Södermanland.

9 Förbundsstyrelsen (9) 32 Övriga ärenden a) Förbundsstyrelsen utser förbundsordförande Sven Lindgren till stämmoombud vid bolagsstämman med Civil AB. b) Förbundsstyrelsen tolkar med anledning av frågor från Örebro Civilförsvarsförening om jäv stadgarna och konstaterar att det enligt stadgarna inte föreligger jäv, men att det i ett fall föreligger s.k. delikatessjäv samt uppdrar till generalsekreteraren att underrätta föreningen om detta. c) Ledamoten Robert Erlandsson framför ett önskemål från Civilförsvarsförbundet i Stockholms län om ökad dialog med förbundsstyrelsen, något som förbundsstyrelsen enbart ser positivt på. Vid protokollet: Anders M. Johansson Justeras: Sven Lindgren Lars Blomqvist

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 1 / 2010 1 11. Förbundsstyrelsen 2010-02-17 1 (6) Förbundskansliet, Sundbyberg

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 1 / 2010 1 11. Förbundsstyrelsen 2010-02-17 1 (6) Förbundskansliet, Sundbyberg Förbundsstyrelsen 2010-02-17 1 (6) Tid 09.30 13.30 Plats Beslutande Övriga närvarande Protokolljusterare Förbundskansliet, Sundbyberg Sven Lindgren, förbundsordförande Leni Björklund, förste vice förbundsordförande

Läs mer

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 1 / 2011 1 12. Rica Talk Hotel, Stockholm-Älvsjö

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 1 / 2011 1 12. Rica Talk Hotel, Stockholm-Älvsjö Förbundsstyrelsen 2011-02-25 1 (7) Tid Klockan 11.00 17.00 Plats Beslutande Övriga närvarande Protokolljusterare Rica Talk Hotel, Stockholm-Älvsjö Leni Björklund, förste vice förbundsordförande (ordförande)

Läs mer

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 1 /

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 1 / Förbundsstyrelsen 2016-03-14 1 (5) Tid Klockan 10:00 14:05 Plats Beslutande Övriga närvarande Protokolljusterare Stockholm Sven Lindgren, förbundsordförande Anna-Lena Sörenson, förste vice förbundsordförande

Läs mer

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 1 / Förbundsstyrelsen (6) Sensus möte, Stockholm

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 1 / Förbundsstyrelsen (6) Sensus möte, Stockholm Förbundsstyrelsen 2012-02-17 1 (6) Tid Klockan 10:00 15:30 Plats Beslutande Övriga närvarande Protokolljusterare Sensus möte, Stockholm Sven Lindgren, förbundsordförande Leni Björklund, förste vice förbundsordförande

Läs mer

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 3 / Tid 19 september 2014, kl 13:00-16:15. Best Western Plus Sthlm - Bromma

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 3 / Tid 19 september 2014, kl 13:00-16:15. Best Western Plus Sthlm - Bromma Förbundsstyrelsen 2014-09-19 1 (5) Tid 19 september 2014, kl 13:00-16:15 Plats Beslutande Best Western Plus Sthlm - Bromma Sven Lindgren, förbundsordförande Kenneth Andersson, andre vice förbundsordförande

Läs mer

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 4 / 2013 38-50. Best Western Plus, Bromma flygplats

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 4 / 2013 38-50. Best Western Plus, Bromma flygplats 2013-09-05-05 1 (8) Tid Kl 10:30-14:00 Plats Beslutande Övriga närvarande Protokolljusterare Best Western Plus, Bromma flygplats Sven Lindgren, förbundsordförande Leni Björklund, förste vice förbundsordförande

Läs mer

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 2 / 2015 10-22. Förbundsstyrelsen 2015-05-11 1 (5)

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 2 / 2015 10-22. Förbundsstyrelsen 2015-05-11 1 (5) Förbundsstyrelsen 2015-05-11 1 (5) Tid Kl 10:00-14:10 Plats Beslutande Övriga närvarande Protokolljusterare Smidesvägen 10-12, Solna Sven Lindgren, förbundsordförande Leni Björklund, förste vice förbundsordförande

Läs mer

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 2 / Förbundsstyrelsen (7) Park Inn Hotel, Solna

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 2 / Förbundsstyrelsen (7) Park Inn Hotel, Solna Förbundsstyrelsen 2012-04-27 1 (7) Tid Kl 11:30 17:35 Plats Beslutande Övriga närvarande Protokolljusterare Park Inn Hotel, Solna Sven Lindgren, förbundsordförande Leni Björklund, förste vice förbundsordförande

Läs mer

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 3/ 2013 21 37. Förbundsstyrelsen 2013-05-22 1 (7) NBV, Bergsunds strand 43, Stockholm

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 3/ 2013 21 37. Förbundsstyrelsen 2013-05-22 1 (7) NBV, Bergsunds strand 43, Stockholm Förbundsstyrelsen 2013-05-22 1 (7) Tid Klockan 10:30 15:30 Plats Beslutande Övriga närvarande Protokolljusterare NBV, Bergsunds strand 43, Stockholm Sven Lindgren, förbundsordförande Leni Björklund, förste

Läs mer

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 2 / 2010 12--22. Förbundsstyrelsen 2010-05-21 1 (8) Förbundskansliet, Sundbyberg

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 2 / 2010 12--22. Förbundsstyrelsen 2010-05-21 1 (8) Förbundskansliet, Sundbyberg Förbundsstyrelsen 2010-05-21 1 (8) Tid 09.30 14.00 Plats Förbundskansliet, Sundbyberg Beslutande Sven Lindgren, förbundsordförande t.o.m. 17 Leni Björklund, förste vice förbundsordförande Ulla Tällström,

Läs mer

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 4 / 2012 29 45. Förbundsstyrelsen 2012-09-20 1 (9) Förbundskansliet, Solna

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 4 / 2012 29 45. Förbundsstyrelsen 2012-09-20 1 (9) Förbundskansliet, Solna Förbundsstyrelsen 2012-09-20 1 (9) Tid Kl 10:00 15:00 Plats Beslutande Övriga närvarande Protokolljusterare Förbundskansliet, Solna Sven Lindgren, förbundsordförande Leni Björklund, förste vice förbundsordförande

Läs mer

Revidering av Civilförsvarsförbundets grund- och fortbildning av självskyddsinstruktörer

Revidering av Civilförsvarsförbundets grund- och fortbildning av självskyddsinstruktörer 2011-04-27 Revidering av Civilförsvarsförbundets grund- och fortbildning av självskyddsinstruktörer Enligt uppdrag från förbundsstyrelsen avger härmed arbetsgruppen för revidering av grund- och fortbildning

Läs mer

Till samtliga distrikt och föreningar. Tänk igenom vilka som behöver ta del av utskicket december 2012 är förbundskansliet stängt.

Till samtliga distrikt och föreningar. Tänk igenom vilka som behöver ta del av utskicket december 2012 är förbundskansliet stängt. 2012-12-12 Till samtliga distrikt och föreningar kommunikation Tänk igenom vilka som behöver ta del av utskicket. skickas till distrikt förening God Jul och Gott Nytt År! X X Förbundsstämma 12-13 oktober

Läs mer

Materialet i detta nyhetsbrev är skyddat av upphovsrättslagen Copyright Sveriges Civilförsvarsförbund

Materialet i detta nyhetsbrev är skyddat av upphovsrättslagen Copyright Sveriges Civilförsvarsförbund Nytt från Civilförsvarsförbundet Sverige #6 (utgivningsdag fredag 19 november 2014) Kontaktuppgifter: E-post red@civil.se eller Box 2034, 169 02 Solna Materialet i detta nyhetsbrev är skyddat av upphovsrättslagen

Läs mer

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 3 / 2011 33 52. Förbundsstyrelsen 2011-09-09 1 (12)

SVERIGES CIVILFÖRSVARSFÖRBUND PROTOKOLL 3 / 2011 33 52. Förbundsstyrelsen 2011-09-09 1 (12) Förbundsstyrelsen 2011-09-09 1 (12) Tid Klockan 09.30 15.00 Plats Beslutande Övriga närvarande Förbundskansliet, Sundbyberg Sven Lindgren, förbundsordförande Leni Björklund, förste vice förbundsordförande,

Läs mer

4. Till ordförande för förbundsstämman väljs Bo Fränden och till vice ordföranden Agneta Lipkin och Georgios Kontorinis.

4. Till ordförande för förbundsstämman väljs Bo Fränden och till vice ordföranden Agneta Lipkin och Georgios Kontorinis. Tid 10-11 oktober 2015 Plats Quality Hotel Friends, Solna Närvarande 114 ombud enligt bilaga till originalprotokollet, ledamöter och ersättare i förbundsstyrelsen, presidiet, observatörer, inbjudna gäster

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR Umeortens civilförsvarsförening VERKSAMHETSÅRET 2013 01 01 2013 12 31

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR Umeortens civilförsvarsförening VERKSAMHETSÅRET 2013 01 01 2013 12 31 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR Umeortens civilförsvarsförening VERKSAMHETSÅRET 2013 01 01 2013 12 31 1.1 Inledning En stor del av föreningens styrelsearbete har inriktats mot att fortbilda och kompetensutbilda

Läs mer

Vision för år 2015 och inriktningsplan för

Vision för år 2015 och inriktningsplan för Antagen av förbundsstämman den 8 oktober 2011 Vision för år 2015 och inriktningsplan för 2012 2013 Vision År 2015 är Civilförsvarsförbundet en väl känd kompetensutvecklare och samordnare av frivilligt

Läs mer

Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen )

Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen ) Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen 2012-04-21) 1 Ändamål Sveriges Aktiesparares Riksförbund Aktiespararna är en oberoende intresseorganisation för enskilda som sparar eller vill främja sparande

Läs mer

Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen )

Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen ) Förbundets stadgar (Antagna av årskongressen 2016-04-23) 1 Ändamål Sveriges Aktiesparares Riksförbund Aktiespararna är en oberoende intresseorganisation för enskilda som sparar eller vill främja sparande

Läs mer

Järfälla Civilförsvarsförening

Järfälla Civilförsvarsförening Protokoll fört vid JÄRFÄLLA CIVILFÖRSVARSFÖRENINGS FÖRENINGSSTÄMMA 2013-03-19 Före stämmans öppnande gavs en presentation av säkerhetsproblematiken vid utbyggnad av järnvägen mellan Barkarby och Kallhäll

Läs mer

EN BÄTTRE VÄRLD. Stadgar. för Svenska FN-förbundet, distrikt och föreningar

EN BÄTTRE VÄRLD. Stadgar. för Svenska FN-förbundet, distrikt och föreningar EN BÄTTRE VÄRLD Stadgar för Svenska FN-förbundet, distrikt och föreningar Stadgar för Svenska FN-förbundet, distrikt och föreningar Stadgarna antogs 1957 och reviderades senast vid Svenska FN-förbundets

Läs mer

Stadgar för Sveriges Civilförsvarsförbund. Förbund, distrikt och föreningar

Stadgar för Sveriges Civilförsvarsförbund. Förbund, distrikt och föreningar Stadgar för Sveriges Civilförsvarsförbund Förbund, distrikt och föreningar Antagna av förbundsstämman den 26 mars 2010 Reviderade av förbundsstämman den 12-13 oktober 2013 Sidan 1 av 14 Gemensamma stadgar

Läs mer

Stadgar. SV Halland. Beslutade vid avdelningsstämma 2015-03-19

Stadgar. SV Halland. Beslutade vid avdelningsstämma 2015-03-19 Stadgar SV Halland Beslutade vid avdelningsstämma 2015-03-19 1 Avdelning 12 Avdelning SVs basorganisation utgörs av avdelningar. Nya avdelningar samt sammanläggningar eller delning av avdelning ska godkännas

Läs mer

Stadgar. reviderade vid extra årsmöte Lasse-Maja, Järfälla

Stadgar. reviderade vid extra årsmöte Lasse-Maja, Järfälla Stadgar reviderade vid extra årsmöte 2018-11-13 Lasse-Maja, Järfälla 1 Föreningens namn Stadgar för Föreningen Nationella Nätverket för Samordningsförbund (NNS) Föreningens namn är Nationella Nätverket

Läs mer

Ny utbildningsdocka för HLR-utbildningar

Ny utbildningsdocka för HLR-utbildningar Nytt från Civilförsvarsförbundet Sverige #1 (utgivningsdag 29 januari 2014) Kontaktuppgifter: E-post red@civil.se eller Box 2034, 169 02 Solna Första nyhetsbrevet Välkommen till Civilförsvarsförbundets

Läs mer

Stadgar för Kommunförbundet Norrbotten

Stadgar för Kommunförbundet Norrbotten Stadgar för Kommunförbundet Norrbotten Ändamål, medlemskap 1 Kommunförbundet Norrbotten är en intresseorganisation för kommunerna i Norrbottens län. Juridiskt är förbundet en ideell förening. Förbundet

Läs mer

STADGAR FÖR HÄSSELBY STRANDS SJÖSCOUTKÅR

STADGAR FÖR HÄSSELBY STRANDS SJÖSCOUTKÅR STADGAR FÖR HÄSSELBY STRANDS SJÖSCOUTKÅR 1 Scoutkårens uppgift och verksamhetsort Scoutkårens namn är. Verksamhetsort är Hässelby Strand, Stockholm. Scoutkåren ska vara ansluten till Svenska Scoutförbundet.

Läs mer

Stadgar för Kommunförbundet Kalmar län

Stadgar för Kommunförbundet Kalmar län 1 Stadgar för Kommunförbundet Kalmar län Ändamål och medlemskap 1 Kommunförbundet Kalmar län är en intresseorganisation för Kalmar läns primärkommuner med uppgift att tillvarata kommunernas intressen,

Läs mer

Planeringsunderlag år 2013

Planeringsunderlag år 2013 Version 5/2013 2013-07-31 Planeringsunderlag år 2013 Januari 10 Sista dag för ekonomiska anspråk avseende år 2012 13-14 Folk och Försvars Rikskonferens 18 Möte med representanter för ungdomsrådet och verksamhetsledarna

Läs mer

Inledning Värderingar och namn Kommunikationsplanens syfte Strategier Grundbudskap Målgrupper prioriterade målgrupper och kommunikativa mål

Inledning Värderingar och namn Kommunikationsplanens syfte Strategier Grundbudskap Målgrupper prioriterade målgrupper och kommunikativa mål Kommunikationsplan INNEHÅLL Inledning Värderingar och namn Kommunikationsplanens syfte Strategier Grundbudskap Målgrupper prioriterade målgrupper och kommunikativa mål 2015 Civilförsvarsförbundet Adress:

Läs mer

Förslag till förbundsstämman

Förslag till förbundsstämman Förslag till förbundsstämman Punkt 1 Stämman öppnas Punkt 2 Val av ordförande och vice ordförande vid stämman att till ordförande vid stämman utse Hans-Göran Johansson, Värnamo. att till vice ordförande

Läs mer

STADGAR FÖR MÄLARDALSRÅDET

STADGAR FÖR MÄLARDALSRÅDET STADGAR FÖR MÄLARDALSRÅDET Beslutade på rådsmötet den 27 maj 2004 Mälardalsrådet är en frivillig samarbetsorganisation för kommuner och landsting i form av en ideell förening för gemensamma strategiska

Läs mer

Direktiv till stämmoombud vid bolagsstämma i AB Östgötatrafiken

Direktiv till stämmoombud vid bolagsstämma i AB Östgötatrafiken BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben Susan Ols 2016-03-15 RS 2016-148 Regionstyrelsen Direktiv till stämmoombud vid bolagsstämma i AB Östgötatrafiken Årsstämma äger rum den 21 april 2016. Region Östergötland

Läs mer

reviderade vid årsmöte Billingehus, Skövde

reviderade vid årsmöte Billingehus, Skövde Stadgar reviderade vid årsmöte 2013-04-10 Billingehus, Skövde 1 Föreningens namn Stadgar för Föreningen Nationella Nätverket för Samordningsförbund (NNS) Föreningens namn är Nationella Nätverket för Samordningsförbund

Läs mer

FÖRBUNDSSTYRELSENS FÖRSLAG TILL FÖRBUNDSSTÄMMAN

FÖRBUNDSSTYRELSENS FÖRSLAG TILL FÖRBUNDSSTÄMMAN FÖRBUNDSSTYRELSENS FÖRSLAG TILL FÖRBUNDSSTÄMMAN Punkt 1 Stämman öppnas Punkt 2 Val av ordförande och vice ordförande vid stämman till ordförande vid stämman utse Christer Persson, Mossebo till vice ordförande

Läs mer

Stadgar för Afasiförbundet i Sverige

Stadgar för Afasiförbundet i Sverige Stadgar för Afasiförbundet i Sverige 1 Förbundets namn Förbundets namn är Afasiförbundet i Sverige, kallat Afasiförbundet. 2 Förbundets syfte Afasiförbundet är en ideell intresseorganisation som är demokratiskt

Läs mer

ARBETSORDNING Fastställd av förbundsstyrelsen för AUF den 3 april 2016.

ARBETSORDNING Fastställd av förbundsstyrelsen för AUF den 3 april 2016. ARBETSORDNING Fastställd av förbundsstyrelsen för AUF den 3 april 2016. 1. ALLMÄNT Arbetsordningen ska fastställas på nytt varje år, lämpligen vid styrelsens första ordinarie möte efter det konstituerande

Läs mer

Stadgar för Föreningen Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar

Stadgar för Föreningen Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar 1 (5) Stadgar för Föreningen Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar Stiftare, namn, säte, firmateckning och verksamhet 1. Den ideella föreningen Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar

Läs mer

Regel. modell plan policy. program regel. riktlinje rutin strategi taxa. reglemente för valnämnden ... Beslutat av: Kommunfullmäktige

Regel. modell plan policy. program regel. riktlinje rutin strategi taxa. reglemente för valnämnden ... Beslutat av: Kommunfullmäktige modell plan policy Regel reglemente för valnämnden program regel riktlinje rutin strategi taxa............................ Beslutat av: Kommunfullmäktige Beslutandedatum: 2018-12-17 217 Ansvarig: Valansvarig

Läs mer

STADGAR. antagna 8 maj 2011

STADGAR. antagna 8 maj 2011 STADGAR antagna 8 maj 2011 1 2 Stadgar för Njurförbundet Antagna 8 maj 2011 1 Förbundets namn Förbundets namn är Njurförbundet. Förbundet är partipolitiskt och religiöst obundet. 2 Medlemskap Medlemmar

Läs mer

FÖRBUNDSSTYRELSENS FÖRSLAG TILL FÖRBUNDSSTÄMMAN

FÖRBUNDSSTYRELSENS FÖRSLAG TILL FÖRBUNDSSTÄMMAN FÖRBUNDSSTYRELSENS FÖRSLAG TILL FÖRBUNDSSTÄMMAN Punkt 1 Stämman öppnas Punkt 2 Val av ordförande och vice ordförande vid stämman till ordförande vid stämman utse PerÅke Svensson, Vimmerby till vice ordförande

Läs mer

Årsstämma för Sundsvall Logistikpark AB den 16 maj 2014

Årsstämma för Sundsvall Logistikpark AB den 16 maj 2014 2014-05-16 4/2014 1 för Sundsvall Logistikpark AB den 16 maj 2014 36 Stämmans öppnande... 3 37 Val av ordförande för stämman... 3 38 Upprättande och godkännande av röstlängd... 3 39 Val av protokollsjusterare...

Läs mer

Nytt från Civilförsvarsförbundet Sverige #2 (utgivningsdag onsdag 25 mars 2015) Kontaktuppgifter: E-post red@civil.se eller Box 2034, 169 02 Solna

Nytt från Civilförsvarsförbundet Sverige #2 (utgivningsdag onsdag 25 mars 2015) Kontaktuppgifter: E-post red@civil.se eller Box 2034, 169 02 Solna Nytt från Civilförsvarsförbundet Sverige #2 (utgivningsdag onsdag 25 mars 2015) Kontaktuppgifter: E-post red@civil.se eller Box 2034, 169 02 Solna Materialet i detta nyhetsbrev är skyddat av upphovsrättslagen

Läs mer

Centerstudenters stadgar

Centerstudenters stadgar Centerstudenters stadgar 5 10 15 fastställda av förbundsstämman i april 1984 reviderade vid förbundsstämman 1992 reviderade vid förbundsstämman 1997 reviderade vid förbundsstämman 2000 reviderade vid förbundsstämman

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 Södermanland

Verksamhetsplan 2015 Södermanland Datum 150422 Verksamhetsplan 2015 Södermanland MENINGSFULLHET-SÄKERHET-KUNSKAP-HOPP-ANSVAR-MOD-RESPEKT-OMTANKE Innehållsförteckning Din trygghet sid. 2 Frivilliga resursgrupper sid. 2 Medlemsvård, information

Läs mer

Stadga för. Morlanda Scoutkår. Svenska Scoutförbundet

Stadga för. Morlanda Scoutkår. Svenska Scoutförbundet Stadga för Morlanda Scoutkår Av Svenska Scoutförbundet Utarbetad under våren 2005 Kapitel 1 Kårens uppgift och verksamhet Uppgift 1:1 Scoutkåren har till uppgift att bedriva scoutverksamhet i enlighet

Läs mer

STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet

STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet STADGAR för föreningen ULI Geoforum fastställda av extra årsmötet 2012-03-27 1 Namn Föreningens namn är ULI Geoforum. 2 Ändamål ULI Geoforum är en ideell förening med syfte att sprida och effektivisera

Läs mer

Inriktningsplan för åren 2016 2018 (3 år)

Inriktningsplan för åren 2016 2018 (3 år) Inriktningsplan för åren 2016 2018 (3 år) Utgångspunkter Antagen av förbundsstämman den 11 oktober 2015. Medborgarnas och därmed samhällets behov av säkerhet och trygghet är grunden för Civilförsvarsförbundets

Läs mer

Stadgar för Business and Professional Women, BPW Sweden Antagna vid förbundskongressen i Härnösand april 2008

Stadgar för Business and Professional Women, BPW Sweden Antagna vid förbundskongressen i Härnösand april 2008 Stadgar för Business and Professional Women, BPW Sweden Antagna vid förbundskongressen i Härnösand 26-27 april 2008 1 Förbundets namn Förbundets namn är Business and Professional Women Sweden -BPW Sweden.

Läs mer

Stadgar för Systema Uppsala

Stadgar för Systema Uppsala Stadgar för Systema Uppsala Organisations nr: 802508-9049 med hemort i Uppsala Bildad 2016 Systema Uppsalas verksamhetsidé: Föreningens verksamhetsidé är att bedriva självförsvars utbildningar och kurser.

Läs mer

Proposition nr P 3 om stöd för utvecklingen av Civilförsvarsförbundets organisation

Proposition nr P 3 om stöd för utvecklingen av Civilförsvarsförbundets organisation Proposition nr P 3 om stöd för utvecklingen av Civilförsvarsförbundets organisation Civilförsvarsförbundet består av lokalföreningar, distrikt och förbundsstyrelse med förbundskansli. Medlemskapet har

Läs mer

Stadgar Folk och Försvar

Stadgar Folk och Försvar Stadgar Folk och Försvar Fastställda av årsmötet den 18 april 2012 1 FÖRBUNDETS UPPGIFTER Centralförbundet Folk och Försvar (FoF) är en partipolitiskt obunden sammanslutning av demokratiska riksorganisationer,

Läs mer

Stadgar för Njurförbundet antagna 7 maj 2017

Stadgar för Njurförbundet antagna 7 maj 2017 Stadgar för Njurförbundet antagna 7 maj 2017 1 Förbundets namn Förbundets namn är Njurförbundet. Förbundet är partipolitiskt och religiöst obundet. 2 Medlemskap Medlemmar i förbundet är njursjuka, njurdonatorer,

Läs mer

STADGAR ÄNDAMÅL OCH VERKSAMHET MEDLEMSKAP

STADGAR ÄNDAMÅL OCH VERKSAMHET MEDLEMSKAP STADGAR Svenska byggnadsvårdsföreningen bildades, under namnet Svenska föreningen för byggnadsvård, för att fortsätta det arbete som påbörjades under Europeiska byggnadsvårdsåret 1975. De ursprungliga

Läs mer

Stadgar för FOLKBILDNINGSFÖRBUNDET Beslutade av Förbundsmötet 2015-04-15

Stadgar för FOLKBILDNINGSFÖRBUNDET Beslutade av Förbundsmötet 2015-04-15 Stadgar för FOLKBILDNINGSFÖRBUNDET Beslutade av Förbundsmötet 2015-04-15 1 Namn och syfte Förbundets namn är Studieförbunden i samverkan 1, i dagligt tal Studieförbunden (The Swedish Adult Education Association)

Läs mer

Ägaranvisningar för Stockholms universitet Holding AB

Ägaranvisningar för Stockholms universitet Holding AB 1 BESLUT 2015-04-24 Dnr SU 1.2.1-3150-14 Universitetsstyrelsen Agneta Stenborg Universitetsjurist Ledningskansliet Ägaranvisningar för Stockholms universitet Holding AB Dessa anvisningar syftar till att

Läs mer

HKF 9100 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

HKF 9100 HUDDINGE KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (1) Antagen av kommunfullmäktige 2006 12 11, 237, med ändring 2017 12 11, 17 Reglemente för Huddinge kommuns revisorer 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska den verksamhet som bedrivs inom nämnders,

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT!

Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! Stadgar för Hela Sverige ska leva Östergötland antagna vid.. FÖRSLAG TILL ÄNDRING ÄR RÖDMARKERAT! 1 Föreningens namn Föreningens namn är Hela Sverige ska leva Östergötland. 2 Föreningens säte Hela Sverige

Läs mer

STADGAR för Bygdegårdarnas Riksförbund

STADGAR för Bygdegårdarnas Riksförbund STADGAR för Bygdegårdarnas Riksförbund Antagna vid förbundsstämman den 1 juni 1985 samt reviderade vid förbundsstämman den 28 maj 2004, den 2 juni 2007 och den 2 juni 2019. STADGAR för Bygdegårdarnas Riksförbund

Läs mer

STADGAR. Förbundet. Vi Unga

STADGAR. Förbundet. Vi Unga STADGAR Förbundet Vi Unga Vad Är en stadga? Varje förening ska ha stadgar. I stadgarna skall stå vad en förening ska göra, hur den skall arbeta och vilka som kan bli medlemmar. Det skall vara helt klart

Läs mer

Förbundet bildades 1918 och stadgarna omarbetades helt under 2016 och de nya stadgarna godkändes på årsmötena och XY

Förbundet bildades 1918 och stadgarna omarbetades helt under 2016 och de nya stadgarna godkändes på årsmötena och XY STADGAR FÖR SVERIGES HÄRADSALLMÄNNINGSFÖRBUND Förbundet bildades 1918 och stadgarna omarbetades helt under 2016 och de nya stadgarna godkändes på årsmötena 2016-05-20 och 2017-05-XY ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

Läs mer

Stadgar för. Demensförbundet - Riksförbundet för demenssjukas rättigheter.

Stadgar för. Demensförbundet - Riksförbundet för demenssjukas rättigheter. 1 Stadgar för Demensförbundet - Riksförbundet för demenssjukas rättigheter. Antagna vid förbundsmöte 17 april 1988, med ändringar gjorda vid extra förbundsmöte den 27 maj 1989, vid förbundsmöten den 18

Läs mer

Laholms kommuns författningssamling 3.7

Laholms kommuns författningssamling 3.7 Laholms kommuns författningssamling 3.7 Reglemente för revisorerna i Laholms kommun; antaget av kommunfullmäktige den 26 oktober 2006, 135 1, med ändring den 16 december 2014, 201 2. Revisionens roll 1

Läs mer

STADGAR FÖR [namn på föreningen]

STADGAR FÖR [namn på föreningen] STADGAR FÖR [namn på föreningen] Antagna på årsmötet 20[xx-xx-xx]. 1 Föreningens namn 1.1 Föreningens namn är [namn]. 2 Föreningens säte 2.1 Föreningen har sitt säte i [er hemkommun]. 3 Föreningsform 3.1

Läs mer

De frivilliga försvarsorganisationerna. En oumbärlig kraft för samhällets försvar och krishantering

De frivilliga försvarsorganisationerna. En oumbärlig kraft för samhällets försvar och krishantering De frivilliga försvarsorganisationerna En oumbärlig kraft för samhällets försvar och krishantering Frivillighetens samhällsbetydelse Det civila samhällets många ideella organisationer har länge haft en

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Årsstämma. Årsstämma för Sundsvall Oljehamn AB den 16 maj 2014 Sid nr /2014

Sammanträdesprotokoll Årsstämma. Årsstämma för Sundsvall Oljehamn AB den 16 maj 2014 Sid nr /2014 2014-05-16 4/2014 för Sundsvall Oljehamn AB den 16 maj 2014 Sid nr 27 Sammanträdets öppnande och justering... 2 28 Val av ordförande för stämman... 2 29 Upprättande och godkännande av röstlängd... 2 30

Läs mer

Stadgar för Sveriges Guideförbund

Stadgar för Sveriges Guideförbund Stadgar för Sveriges Guideförbund Antagna på SveGuides 31:a förbundsstämma den 29 mars 2014 i Kramfors 1 Förbundets firma och ändamål Sveriges Guideförbund, SveGuide är en organisation för auktoriserade

Läs mer

Stadgar för Svensk Biblioteksförening

Stadgar för Svensk Biblioteksförening Stadgar för Svensk Biblioteksförening Box 70380, 107 24 Stockholm Tel: 08-545 132 30 www.biblioteksforeningen.org 1. Ändamål Svensk Biblioteksförening är en ideell förening med uppgift att: Verka för ett

Läs mer

STADGAR FORUM SYD. Antagna av Forum Syds årsmöte och bekräftat av Medlemsmötet efter revidering av stadgar

STADGAR FORUM SYD. Antagna av Forum Syds årsmöte och bekräftat av Medlemsmötet efter revidering av stadgar STADGAR FORUM SYD Antagna 080517 av Forum Syds årsmöte och bekräftat av Medlemsmötet 081122 efter revidering av stadgar 950204. Senaste revidering 160528 Stadgar för Forum Syd Organisationer i samverkan

Läs mer

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T Nr 2.3 Sid 1 (7) Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 2014/327 2016/282 2015-01-01 2017-01-01 Kf 2014-12-15 141 Kf 2016-11-21 135 REGLEMENTE FÖR BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

Läs mer

Stadgar för Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft Antagna av Förbundsstämman 2008

Stadgar för Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft Antagna av Förbundsstämman 2008 Stadgar för Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft Antagna av Förbundsstämman 2008 1 Namn och karaktär 1.1 Förbundets namn är Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft. 1.2 Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft är en ideell intresseorganisation

Läs mer

STADGAR FÖR NTF Sörmland-Örebro län-östergötland. Av årsmötet antagna stadgar den 22 mars 2016

STADGAR FÖR NTF Sörmland-Örebro län-östergötland. Av årsmötet antagna stadgar den 22 mars 2016 STADGAR FÖR NTF Sörmland-Örebro län-östergötland Av årsmötet antagna stadgar den 22 mars 2016 1 Ändamål NTF (Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande) Sörmland-Örebro län-östergötland är en fri,

Läs mer

Revisions- reglemente

Revisions- reglemente Revisions- reglemente Antagen av kommunfullmäktige 2018-11-21 145 Innehållsförteckning Revisionens roll... 1 Revisionsuppgiften... 1 Formell reglering för revisionsverksamheten... 1 Organisation... 2 Uppdragstid...

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR STOCKHOLM Utgiven av KF/KS kansli 2003:14 Stadgar för Mälardalsrådet Beslutade på Mälardalsrådets möte den 15 maj 2003 (Ersätter Kfs 1993:4) Inledande bestämmelser 1 Föreningens

Läs mer

STADGAR för World Animal Protection Sverige

STADGAR för World Animal Protection Sverige STADGAR för World Animal Protection Sverige FÖRENINGENS FIRMA OCH SÄTE Föreningens firma är World Animal Protection Sverige, med organisationsnummer 802447-4481. Föreningen är en allmännyttig ideell förening

Läs mer

Rev. 25 april Stadgar för Västmanlands Läns Kommuner och Landsting

Rev. 25 april Stadgar för Västmanlands Läns Kommuner och Landsting Rev. 25 april 2008 Stadgar för Västmanlands Läns Kommuner och Landsting Stadgarna togs den 16 september 2005. Innehåll Ändamål 5 Medlemskap 5 Förbundsmöte 5 Val av ombud 6 Förbundsmötets sammanträden 6

Läs mer

Reglemente för revisorerna i Hylte kommun

Reglemente för revisorerna i Hylte kommun Reglemente för revisorerna i Hylte kommun Revisionens roll 1 Revisorerna och lekmannarevisorerna (revisionen) är fullmäktiges och ytterst medborgarnas demokratiska instrument för granskning och kontroll

Läs mer

BRIS Barnens Rätt I Samhället. Org.nr: 80 20 13 3420

BRIS Barnens Rätt I Samhället. Org.nr: 80 20 13 3420 BRIS Barnens Rätt I Samhället Org.nr: 80 20 13 3420 Kodrapport 2009 (gråmarkerade fält avser punkter där inget krav på dokumentation finns eller att dokumentationen ska finnas tillgänglig rnt) 1. Övergripande

Läs mer

Stadgar för den ideella föreningen Rådet för främjande av kommunala analyser

Stadgar för den ideella föreningen Rådet för främjande av kommunala analyser Stadgar för den ideella föreningen Rådet för främjande av kommunala analyser Reviderade 2011-04-26 ÄNDAMÅL 1 Rådet för främjande av kommunala analyser (RKA) är en ideell förening. Föreningen ska tillhandahålla

Läs mer

Stadgar. Antagna vid årsmötet den 26 maj Hela SVerige ska leva

Stadgar. Antagna vid årsmötet den 26 maj Hela SVerige ska leva Stadgar Antagna vid årsmötet den 26 maj 2016. Hela SVerige ska leva 1 Föreningens status Riksorganisationen Hela Sverige ska leva är en riksomfattande ideell förening som är partipolitiskt och religiöst

Läs mer

Reumatikerförbundets vision är ett bra liv för alla reumatiker och lösningen på reumatismens gåta

Reumatikerförbundets vision är ett bra liv för alla reumatiker och lösningen på reumatismens gåta Reumatikerförbundet 2013-04-15 Följer Följer 1.1 Organisationens värdegrund 1.2 Respekt 1.3 Öppenhet 1.4 Kvalitet 1.5 Engagemang Reumatikerförbundets vision är ett bra liv för alla reumatiker och lösningen

Läs mer

för riksorganisationen Ungdom Mot Rasism

för riksorganisationen Ungdom Mot Rasism för riksorganisationen Ungdom Mot Rasism Kongressen i Göteborg 2013-03-16 1 Namn och ändamål 1.1 Namn Organisationen heter Riksorganisationen Ungdom Mot Rasism (hädanefter kallad UMR). 1.2 Ändamål UMR

Läs mer

Försvarets Personaltjänstförbund. Stadgar. Antagna vid stämman 2018

Försvarets Personaltjänstförbund. Stadgar. Antagna vid stämman 2018 1 Försvarets Personaltjänstförbund Stadgar Antagna vid stämman 2018 Stadgar för Försvarets Personaltjänstförbund antagna vid Försvarets Personaltjänstförbunds stämma 2018 2 Ändamål 1 Försvarets personaltjänstförbund

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRENINGEN SPRÅKRÅDGIVNING OCH TEXTVÅRD. 1 Föreningens namn Föreningens namn är Föreningen Språkrådgivning och textvård.

STADGAR FÖR FÖRENINGEN SPRÅKRÅDGIVNING OCH TEXTVÅRD. 1 Föreningens namn Föreningens namn är Föreningen Språkrådgivning och textvård. STADGAR FÖR FÖRENINGEN SPRÅKRÅDGIVNING OCH TEXTVÅRD 1 Föreningens namn Föreningens namn är Föreningen Språkrådgivning och textvård. ÄNDAMÅL 2 Föreningens ändamål Föreningen ska fungera som nätverk för

Läs mer

Reglemente för fastighets- och servicenämnden

Reglemente för fastighets- och servicenämnden Reglemente för fastighets- och servicenämnden Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Reglemente för fastighets- och servicenämnden Reglemente 2014-11-17 181 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Utveckling av FRG-konceptet

Utveckling av FRG-konceptet samhällsskydd och beredskap PM 1 (5) Utveckling av räddningstjänst och krishantering Jassin Nasr 010-240 5321 jassin.nasr@msb.se Utveckling av FRG-konceptet Inledning Konceptet frivilliga resursgrupper

Läs mer

Stadgar för Hela Sverige ska leva

Stadgar för Hela Sverige ska leva Stadgar för Hela Sverige ska leva Antagna vid årsmötet 2011-05-10 1 Föreningens namn Föreningens namn är Hela Sverige ska leva. Föreningen är ideell och partipolitiskt och religiöst obunden. 2 Föreningens

Läs mer

Reglemente för miljö- och tillsynsnämnden

Reglemente för miljö- och tillsynsnämnden Reglemente för miljö- och tillsynsnämnden Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Reglemente för miljö- och tillsynsnämnden Reglemente 2014-11-17 182 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Kap. 1 Om föreningen 1 (5) Stadgar antagna vid konstituerande stämma i Örnsköldsvik den 31 augusti 2013.

Kap. 1 Om föreningen 1 (5) Stadgar antagna vid konstituerande stämma i Örnsköldsvik den 31 augusti 2013. 1 (5) Stadgar antagna vid konstituerande stämma i Örnsköldsvik den 31 augusti 2013. Kap. 1 Om föreningen 1 Föreningens namn är Barnaktiviteter i Örnsköldsvik. Föreningen ska bedriva sin verksamhet i Örnsköldsviks

Läs mer

STADGAR. Riksnätverket Fryshusandan. 1 Föreningens namn Föreningens namn är Riksnätverket Fryshusandan 1.

STADGAR. Riksnätverket Fryshusandan. 1 Föreningens namn Föreningens namn är Riksnätverket Fryshusandan 1. STADGAR Riksnätverket Fryshusandan En ideell förening för utvecklingen av ungdomsverksamheter i Sverige 1 Föreningens namn Föreningens namn är Riksnätverket Fryshusandan 1. 2 Syfte & ändamål Riksnätverket

Läs mer

Eldsberga gymnastikförening STADGAR. (rev. 2013)

Eldsberga gymnastikförening STADGAR. (rev. 2013) Eldsberga gymnastikförening STADGAR (rev. 2013) Eldsberga gymnastikförening Innehåll Eldsberga gymnastikförening... 1 Eldsberga gymnastikförening... 2 Stadgar... 2 1 Eldsberga gymnastikförenings verksamhet...

Läs mer

PROTOKOLL Årsmötet. Sammanträdesdatum 2011-05- 14. 2 Val av ordförande och sekreterare för mötet. 3 Val av protokolljusterare och rösträknare

PROTOKOLL Årsmötet. Sammanträdesdatum 2011-05- 14. 2 Val av ordförande och sekreterare för mötet. 3 Val av protokolljusterare och rösträknare PROTOKOLL Årsmötet Sammanträdesdatum 2011-05- 14 Tid: Plats: 10.00-11.45 Cefalushuset i Riksdagen Närvarande: 15 medlemmar enligt förteckning 1 Öppnande IFFKs ordförande, Ulla Y Gustafsson, hälsade välkommen

Läs mer

Förbundet ska stödja ett aktivt deltagande i samhällslivet på demokratisk grund och främja jämlikhet mellan olika ungdomsgrupper.

Förbundet ska stödja ett aktivt deltagande i samhällslivet på demokratisk grund och främja jämlikhet mellan olika ungdomsgrupper. FÖRENINGEN NORDENS UNGDOMSFÖRBUNDS STADGAR Antagna vid förbundsstämman 1995-11-26, reviderade vid förbundsstämman i april 2003, förbundsstämman i maj 2004, förbundsstämman 14 april 2007 samt vid förbundsstämman

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRENINGEN URKULT 2014 04 27

STADGAR FÖR FÖRENINGEN URKULT 2014 04 27 STADGAR FÖR FÖRENINGEN URKULT 2014 04 27 1 FÖRENINGENS NAMN Föreningens namn är Urkult. 2 FÖRENINGENS SÄTE Föreningen har sitt säte i Sollefteå kommun. 3 FÖRENINGSFORM Föreningen Urkult är en partipolitiskt

Läs mer

Föreningens namn är Riksorganisationen GAPF Glöm Aldrig Pela och Fadime. Föreningen har sitt säte i Stockholm.

Föreningens namn är Riksorganisationen GAPF Glöm Aldrig Pela och Fadime. Föreningen har sitt säte i Stockholm. FÖRENINGSSTADGAR 1. 1 Namn och säte Föreningens namn är Glöm Aldrig Pela och Fadime. Föreningen har sitt säte i Stockholm. 2 Syfte och målsättning Riksorganisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime (GAPF)

Läs mer

Reglemente för Älvsbyns kommuns revisorer

Reglemente för Älvsbyns kommuns revisorer Reglemente för Älvsbyns kommuns revisorer Antaget av kommunfullmäktige, KF 86/06-11-27. 5 reviderad av kommunfullmäktige, KF 15/08-06-16. Revisionens roll 1 Revisorernas uppgift är att varje år granska

Läs mer

Stadgar för Gefle Ölsellskaps

Stadgar för Gefle Ölsellskaps för s En ideell förening med hemort i Gävle kommun. Organisationsnummer: 885002-2024 Styrelsen 2019 Bildad den na fastställs av årsmöte den 6e februari 2019,

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 06:1

TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 06:1 TOMELILLA KOMMUN KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING Nr C 06:1 Kf 19/2006 Dnr Ks 2012/135 Dnr Ks/K 2006.10322 REVISIONSREGLEMENTE Gäller från den 1 januari 2007. Revisorernas roll 1 Revisorernas uppgift är att

Läs mer

Föreningsutskick december 2013

Föreningsutskick december 2013 Föreningsutskick december 2013 Föreningsutskicket i sin helhet har skickats till såväl lokalföreningar som distrikt. Utskicket går till ordförande och postansvarig eller liknande som sedan ansvarar för

Läs mer