Detta avsnitt föreslås bli 2.7 i dokumentet.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Detta avsnitt föreslås bli 2.7 i dokumentet."

Transkript

1 Detta avsnitt föreslås bli 2.7 i dokumentet. 2.7 Objektburen smitta ej livsmedel Förutom livsmedelsrelaterade utbrott från restauranger, butiker, caféer, offentliga kök m.m. förekommer även objektburna smittutbrott som kan kopplas till hälsoskyddsverksamheter som miljökontoren har tillsynsansvar för. I 38 och 45 i förordningen till miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd är de hälsoskyddsverksamheter som miljökontoren har tillsynsansvar angivna. 38 Det är förbjudet att utan anmälan driva eller arrangera 1. verksamhet där allmänheten yrkesmässigt erbjuds hygienisk behandling som innebär risk för blodsmitta genom användning av skalpeller, akupunkturnålar, piercningsverktyg eller andra liknande skärande eller stickande verktyg, 2. bassängbad som är upplåtna åt allmänheten eller som annars används av många människor, eller 3. förskola, öppen förskola, fritidshem, öppen fritidsverksamhet, förskoleklass, grundskola, grundsärskola, gymnasieskola, gymnasiesärskola, specialskola, sameskola eller internationell skola. 45 Kommunen ska utöver vad som framgår av miljötillsynsförordningen (2011:13) ägna särskild uppmärksamhet åt följande byggnader, lokaler och anläggningar: 1. byggnader som innehåller en eller flera bostäder och tillhörande utrymmen, 2. lokaler för undervisning, vård eller annat omhändertagande, 3. samlingslokaler där många människor brukar samlas, 4. hotell, pensionat och liknande lokaler där allmänheten yrkesmässigt erbjuds tillfällig bostad, 5. idrottsanläggningar, campinganläggningar, badanläggningar, strandbad och andra liknande anläggningar som är upplåtna för allmänheten eller som annars utnyttjas av många människor, 6. lokaler där allmänheten yrkesmässigt erbjuds hygienisk behandling, och 7. lokaler för förvaring av djur. Exempel på händelser med som kan relateras till objektburen smitta på hälsoskyddsobjekt är; - pseudomonas i bassängbad, - legionellafall på äldreboende, - stort utbrott av calicivirus på förskola, - och blodsmitta vid hemmatatuering I bilaga 14 har exempel på smittämnen knutna till objekt listats. På folkhälsomyndighetens hemsida finns också information om sjukdomar. I Socialstyrelsens handbok "hygien smittskydd och miljöbalken - objektburen smitta" finns ytterligare vägledning och information kring objektburen smitta kopplat till miljöbalken. I 9 kap 3 miljöbalken finns definitionen av vad som menas med en hälsorisk, dv.s något som utgör en olägenhet för hälsan. 9 kap 3 Miljöbalken "Med olägenhet för människors hälsa avses störning som enligt medicinsk eller hygienisk bedömning kan påverka hälsan menligt och som inte är ringa eller tillfälligt" För att kunna ingripa med stöd av miljöbalken mot ett objekt som sprider smitta är en förutsättning att det bedöms utgöra en olägenhet enligt ovan angivna definition.

2 Dessa avsnitt vet jag inte var man bäst ska lägga in? Förslag? Patient smittad av legionella Använd nedanstående formulär Bilaga 11 Frågeformulär smittspårning Legionella Ej vanligt förekommande smitta Om utredning ska ske av en sjukdom där kunskapen om smittvägarna är begränsad (t.ex. EHEC) är det bättre att använda ett omfattande frågeformulär från Folkhälsomyndigheten. Detta kan anpassas till det enskilda utbrottet i samråd med folkhälsomyndigheten och/eller smittskyddsenheten. Provtagning på Legionella Eftersom den vanligaste icke livsmedelsburna anmälningspliktiga smittan är legionella så avser detta stycke just legionellaprovtagning. Ta utifrån resultatet av telefonintervjun ställning till vilka objekt som är möjliga smittbärare. Om det är objekt som ligger i den egna kommunen, gå vidare med provtagning och andra åtgärder. Lämna annars över till rätt kommun. Vissa verksamhetsutövare vill sköta smittspårningsprovtagningen på sin egen fastighet/anläggning själv och får då även bekosta den. Läs bilaga 12 innan du tar proverna. Tänk på att provtagningen är brådskande. Kontroll av VVS-utrustning och tillsyn över eventuella egenkontrollrutiner kan vänta något. Det är till och med en fördel att ha analyssvaren innan man hanterar de frågorna. Kommunens fortsatta agerande beroende på analysresultat av vattenprover - Legionella Samråd med sakkunniga på Folkhälsomyndigheten och med smittskyddsenheten för att tolka resultatet. Finns möjlighet att gå vidare med fortsatta analyser i syfte att få en matchning mellan human- och miljöprover, så att man kan fastslå vilket objekt som smittade patienten? Vad blir slutsatsen? Kan man redan nu fastställa säkert, troligt eller sannolikt vilken smittkälla som orsakat sjukdom? Eller är det fortfarande oklart? Behöver vattenprovtagningen utökas? Har man funnit sannolik smittkälla är det extra viktigt att den tillsynsmyndighet som ansvarar i det aktuella fallet genast agerar vidare med undanröjande av smittan. Varje gång som analys av vattenprover visar på höga legionellahalter finns anledning att agera, även om ingen matchning med humanprover var möjlig. I bilaga13 finns en checklista för hur kommunen kan agera vid konstaterat höga halter av legionellabakterier i vatten. Om kommunen inte är tillsynsmyndighet, gör skyndsamt ett tydligt överlämnande av ärendet! Dokumentera!

3 Bilaga 11. Frågeformulär smittspårning Legionella Patienten Personuppgifter Namn Telefonnummer Adress Ålder Datum för intervju Insjuknandedatum Beräknad tidpunkt när smittan skedde, nedan kallad aktuell tidsperiod (Inkb. tid 5-6 d) Har du själv någon idé om vad du exponerats av? - - Tidigast: ja: senast: Har du varit utomlands under aktuell tidsperiod Arbetsplatsen Var arbetar du? ja: Var? När? osv Har du under aktuell tidsperiod utsatts för små vattendroppar eller vattenstänk på arbetsplatsen? Exempel: dusch, nöddusch, golvspolning, kulvert, tandläkare, befuktningsanläggning, kyltorn, trädgårdsanläggning, annan anläggning där vatten sprutar eller stänker Duschar du på arbetet? Om personen brukar duscha, ta reda på fakta kring VVS i din tillsyn. Om ja, beskriv mer! (om, gå vidare till bostaden ) ja: ja När på dygnet? Vilken dusch? Har det skett någon om- eller tillbyggnation? ja, nämligen (vad? när?):

4 Bostaden Bor det flera personer i bostaden? ja Typ av boende flerfamiljshus villa radhus vårdboende Känner du till om det finns flera sjuka där du bor? Om flerfamiljshus: fritidshus annat: Fastighetsägare (namn och tel): Har det varit problem med att få tillräckligt varmt vatten? Om egen fastighet Typ av uppvärmning av tappvatten: Fjärrvärme, panna, värmepump? Inställd ut-temperatur på tappvattnet Finns varmvattenberedare? Försedd med termometer? Tillbyggnation (blindledningar) Bubbelbadkar? Massageduschkabin? Fritid Har du under aktuell tidsperiod utsatts för aerosoler på din fritid? Vad? Var? Exempel: dusch, bubbelpool, golvspolning, kulvert, befuktningsanläggning, kyltorn, trädgårdsanläggning, tandläkare Hälsofrågor om det är läge Är du tidigare frisk, innan insjuknandet i legionella? ja, nämligen Ja Nej: Röker du? ja

5 Bilaga 12. Checklista för legionellaprovtagning 1. Samråd med smittskyddsenheten. Hur har legionella diagnostiserats på patienten? Har själva bakterien isolerats och skickats för typning? Oavsett detta, ska du inom de närmaste dagarna ta en första omgång av miljöprover och skicka i första hand till Folkhälsomyndigheten (orsaken framgår nedan). 2. Utifrån intervju med den drabbade vet du ungefär hur många potentiella smittkällor (antal duschar, bubbelpooler mm) som behöver provtas. När det gäller duschar bör man ta både ospolade och spolade prover. Fundera på om du även behöver ta skrapprover. Beräkna hur många provtagningskärl och transportväskor du totalt behöver och beställ sedan från laboratoriet (tex vattenlaboratoriet@folkhalsomyndigheten.se) ifall du inte redan har i lager. 3. Skriv ut provtagningsanvisningar och följesedlar från laboratoriets hemsida. 4. Boka tid för provtagning. Välj tidpunkt så att det både passar med inlämningstider för företagspaket (kontakta t.ex. kommunens posthantering) och så att proverna är framme på laboratoriet inom 24 timmar. Om du tänker ta prover i en dusch, be personen att ställa in termostaten på 38 grader Celsius kvällen före, spola fram vattnet och sedan inte spola mer i duschen innan provtagningen. 5. Plocka fram en termometer, vattentålig märkpenna, ett extra kärl för temperaturmätning och eventuellt kamera. Lägg eventuellt kylklampar i frysen. 6. Ta både ospolade och spolade prover enligt provtagningsanvisningarna. För att minska risken för att du själv ska exponeras bör du skruva loss duschmunstycket. Häll det vatten som fanns i munstycket i provflaskan för ospolat prov innan du fyller flaskan med det första vatten som kommer ur duschslangen. Om duschmunstycket inte kan skruvas loss, låt vattnet rinna så sakta att så mycket som möjligt hamnar i flaskan. 7. Mät provets temperatur. Obs! Stick inte ned termometern i den sterila provflaskan! Använd istället ett separat kärl. Många blandare är inställda så att det alltid är en viss kallvatteninblandning. Därför kan det vara svårt att ange maxtemperatur på följesedeln. Mät därför maximal temperatur på flera tappställen och notera den högsta temperaturen på följesedeln. 8. Skicka proverna kylda tillsammans med följesedlarna som företagspaket (se så att det är spårbart, till Folkhälsomyndigheten, Vattenlaboratoriet, Solna eller Varumottaganingen, Folkhälsomyndigheten, Tomtebodavägen 12 B, Solna. 9. Ring eller e-posta Folkhälsomyndigheten och berätta att prover är på väg.

6 (9) Bilaga 13. Checklista för kommunens agerande vid konstaterat höga halter av legionella i tappvatten Om de höga halterna finns i en privat bostad som utgörs av egen villa eller fritidshus Ta ställning till följande 1) Kan privatbostadens ledningar fungera som en reservoar och möjlig spridningsväg till andra personers vattenledningar (i t.ex. parhus/radhus)? 2) Vilka utsätts för smittan i hushållet? Är det bara en person? Om det finns personer i beroendeställning i hushållet, t.ex. barn eller dementa, som utsätts för risk bör ärendet bevakas noggrannare. Eventuellt kan myndighetsingripande (t.ex. föreläggande) utöver rådgivning vara motiverat. Exempel på åtgärder/uppföljning 1) Lämna råd i VVS-frågor. Hänvisa till sakkunnig VVS-tekniker. Tekniska frågor såsom att åtgärda risker med det befintliga tappvattensystemet bör klaras av innan sanering och omprov görs, eftersom det är viktigt att även orsaken till tillväxten åtgärdas. Exempel på möjliga tekniska risker: Varmvattenberedare som inte hettas upp tillräckligt. Var särskilt vaksam när det är en anläggning med värmepump. Beredare som inte används ska monteras bort. Det räcker alltså inte att koppla från en beredare med en ventil, eftersom bakterierna kan ta sig genom en ventil. Förekomst av blindledningar. Tappställen som sällan används. Komplext ledningssystem. Kallvattenledningarna är inte isolerade och går genom varma utrymmen eller nära varmvattenledningar. Handdukstorkar är anslutna till tappvattensystemet. Gammal utrustning, t ex avlagringar i behållare, sprickor i gummimembran och packningar, gamla duschslangar. Förslag på skriftlig information: Boverkets broschyr Har du legionellabakterier i dina vattenledningar? Boverkets byggregler BBR 6:22 2) Informera om att man vid behov kan söka hjälp hos olika saneringsföretag som kan hjälpa till med bl.a. saneringsmetoder. Tänk på att det inte är säkert att det räcker med att höja temperaturen i tappvattensystemet när bakterien väl fått fäste. Om termisk desinfektion ska lyckas gäller det att precis hela systemet omfattas av hetvattenspolningen, dvs. alla tappställen och ledningar. Ibland behövs kemisk desinfektion, t.ex. med klordioxid. 3) Uppföljande vattenprover bör tas. Samråd med Folkhälsomyndigheten vilka halter som är acceptabla efter avklarad sanering.

7 (9) Om de höga halterna finns i flerbostadshus, offentlig anläggning som t.ex. badanläggning, gym, hotell eller byggnad där känsliga grupper vistas, som t.ex. vårdhem, äldreboende, sjukhus Ta ställning till följande 1. Behövs ett formellt förbud mot tillträde till objektet, t.ex. stänga en bubbelpool eller en dusch på ett vårdhem så länge smitta kan finnas kvar? - Fatta sådant beslut, som gäller tills omprov visar att smittan är borta. 2. Finns anledning att misstänka att andra tappställen kan bära på smitta, t ex andra lägenheter i samma byggnad? - Utöka utredningen med ytterligare provtagningar. Ta snabbt ställning till detta. Exempel på åtgärder/uppföljning Granska VVS-frågor, t.ex. framledningstemperaturer, temperatur i varmvattenberedare och eventuellt VVC-retur. Hänvisa till sakkunnig inom VVS och sanering. Tekniska frågor såsom att åtgärda risker med det befintliga tappvattensystemet bör klaras av innan sanering och omprov görs, eftersom det är viktigt att även orsaken till tillväxten åtgärdas. Begär att verksamhetsutövaren redogör för trolig anledning till tillväxten. Ställ krav på åtgärder och sanering. Ställ därefter krav på omprov som verksamhetsutövaren får bekosta som en del i dennes egenkontroll. Samråd med Folkhälsomyndigheten vilka halter som är acceptabla efter avklarad sanering. Uppnås dessa inte, ställ ytterligare krav. Kartläggning av tekniskt system (se förslag på tekniska risker på förra sidan) Granska verksamhetsutövarens egenkontrollrutiner, t.ex. journalförda temperaturkontroller. Om det inte finns någon bra egenkontroll, ställ krav! Tänk på följande aspekter inom egenkontrollen: o Organisatorisk ansvarsfördelning o Riskbedömning o Rutiner för kontroll och skötsel

8 (9) Bilaga 14. Exempel på smittämnen knutna till objekt Smittämne Beskrivning Exempel på tänkbart objekt (*=anmälningspliktig) Cerkarier (simmarklåda) Kliande hudutslag Strandbad: bräckt eller sött vatten Cryptosporidium Magsmärtor, diarré, illamående, feber Bad, även bassängbad (tål klor), dricksvatten Kräver värd djur eller människa för att föröka sig. Fotvårtor Handdukar, skor, golv Fotsvamp Fjällande utslag Duschgolv, omklädningsrum Impetigo/svinkoppor Hudinfektion Förskolor, skolidrott Kokoppor Feber och utslag, ögoninflammation Gnagare, katt Legionella-bakterier* Lunginflammationsliknande symptom Vatten grader varmt. Exponering via aerosol, dvs dusch, bubbelpool, spolslang, kyltorn, bioreningsanläggning MRSA* Svårläkta sår, bölder, Husdjur lunginflammation Mögel relaterad till Rinnande näsa, andningsbesvär, Bostad eller annan byggnad. inomhusmiljön hudbesvär, huvudvärk Pseudomonas Diarré, feber, hudrodnad, variga Badvatten aeruginosa utslag, öroninfektioner Ringorm Fjällande fläckar på hud eller i Brottarmattor, husdjur hårbotten Salmonella* Diarré Husdjur framförallt kräldjur, men även katter och hundar Vibrio cholerae Infektion, rodnad i befintliga sår, feber, nedsatt allmäntillstånd Bräckt vatten eller sötvatten, särskilt om ytvatten värmts upp, dvs strandbad och badtunnor

9 (9) Bilaga 15. Information om Badklåda/cerkarier (kan användas som infoskylt om behov finns på badplats) Badklåda Personer som badat här datum har troligen fått badklåda av så kallade cerkarier i vattnet. Cerkarier är en sorts larv som kan förekomma i sjöar där snäckor och sjöfågel finns. Vid ihållande värme simmar larverna omkring i vattnet och kan orsaka klåda och utslag hos människor. Badklåda är inte farligt men kan vara obehagligt, särskilt för känsliga personer. Det är svårt att på förhand avgöra hur länge problemet finns kvar eftersom det brukar hänga ihop med temperaturen. Du som ändå vill bada, kan minska risken något genom att: Undvika strandkanten Minska badtidens längd Duscha efter badet Byta till torra kläder efter badet. För ytterligare information om cerkarier, gå in på eller kontakta oss: kontaktuppgifter till kommunen

Vad säger miljöbalken? Vad krävs av verksamheterna?

Vad säger miljöbalken? Vad krävs av verksamheterna? Vad säger miljöbalken? Vad krävs av verksamheterna? Miljö- och byggförvaltningen Jennifer Lundbäck & Matilda Abrahamsson Miljöinspektörer Tillsyn Miljö- och Byggförvaltningen arbetar på uppdrag av Miljö-

Läs mer

Legionellafall i Landskrona stad år 2002-2008

Legionellafall i Landskrona stad år 2002-2008 1(5) Miljöförvaltningen Legionellafall i Landskrona stad år 2002-2008 Rose-Marie Stigsdotter Miljöinspektör Rapport 2009:11 Miljöförvaltningen 261 80 Landskrona 2(5) Sammanfattning Legionellabakterier

Läs mer

Orust Kommuns Miljötaxa bilaga 1.

Orust Kommuns Miljötaxa bilaga 1. Orust Kommuns Miljötaxa bilaga 1. Miljö- och byggnadsnämndens beslut 2016-09-22, 203. Fastställd av kommunfullmäktige 2016-11-10, 123. 2017 910 GENERELLT Om inte annat följer av denna taxa gäller följande:

Läs mer

Riskgrupper. Immunsuprimerade Underliggande sjukdom Rökare Ålder- övre medelåldern Män 70 % (kvinnor 30 %) Men det kan drabba alla!

Riskgrupper. Immunsuprimerade Underliggande sjukdom Rökare Ålder- övre medelåldern Män 70 % (kvinnor 30 %) Men det kan drabba alla! Legionella Jakten på legionellabakterien hur upptäcker du den? Total sanering eller mission impossible vilka åtgärder är möjliga? Kyltornsutbrottet 2017 en skräckhistoria Legionella Ca 60 olika arter av

Läs mer

Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd MILJÖBALKEN TAXEBILAGA 1 Antagen av Kf i Habo 2012-10-25 86 Kf i Mullsjö 2012-06-19 53 Miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Allmänna verksamheter (avlopp, värmepumpar etc.) Avgift 2014 (kr) av ansökan

Läs mer

Miljöförvaltningen. Egenkontroll. information och råd till hygieniska verksamheter. Checklista. Miljöförvaltningen informerar

Miljöförvaltningen. Egenkontroll. information och råd till hygieniska verksamheter. Checklista. Miljöförvaltningen informerar Miljöförvaltningen Egenkontroll information och råd till hygieniska verksamheter Checklista... Miljöförvaltningen informerar Vem omfattas av lagen om egenkontroll? Du som driver en hygienisk verksamhet

Läs mer

Prövning Prövning av ansökan om dispens från föreskrifter för naturkulturreservat, naturminne och vattenskyddsområde som kommunen beslutat om

Prövning Prövning av ansökan om dispens från föreskrifter för naturkulturreservat, naturminne och vattenskyddsområde som kommunen beslutat om Samhällsbyggnadsförvaltningen 1 (7) Miljö- och hälsoskyddsavdelningen 2007-12-20 Bilaga 1 NATURVÅRD av ansökan om dispens från föreskrifter för naturkulturreservat, naturminne och vattenskyddsområde som

Läs mer

Miljöbalken, vad säger den? Vad krävs av verksamheterna?

Miljöbalken, vad säger den? Vad krävs av verksamheterna? Miljöbalken, vad säger den? Vad krävs av verksamheterna? Miljökontoret Miljökontoret är miljönämndens tjänstemannaorgan. Syftet med verksamheten är ett gott hälsoskydd och en bra miljö för Luleå kommuns

Läs mer

Bilaga 4 B till miljöavdelningens taxa Klassningsbilaga gällande tillsyn inom miljö- och hälsoskydd

Bilaga 4 B till miljöavdelningens taxa Klassningsbilaga gällande tillsyn inom miljö- och hälsoskydd AVGIFT ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN i övrigt över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap. 2-5 ) efterlevs SKYDD AV NATUREN av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av

Läs mer

MILJÖBALKEN SKYDD AV OMRÅDEN 7-8 KAP

MILJÖBALKEN SKYDD AV OMRÅDEN 7-8 KAP Taxebilaga 1 Taxa för Botkyrka kommuns arbete med prövning och tillsyn enligt miljöbalken, strålskyddslagen, alkohollagen, tobakslagen samt lagen om handel med vissa receptfria läkemedel. Avgiften för

Läs mer

Orust Kommuns Miljötaxa bilaga 1. 2015 Timavgift 800

Orust Kommuns Miljötaxa bilaga 1. 2015 Timavgift 800 Orust Kommuns Miljötaxa bilaga 1. Fastställd av kommunfullmäktige 2005-11-17, 87. Indexändrad taxa (KPI), gäller från och med 2015-01-01. 2015 800 Avgiftsunderlag Avgift 2015 (kr) GENERELLT Tillsynsavgifter

Läs mer

2015/ Miljö- och byggnadsförvaltningen. Legionellaprojekt KONTROLL AV VATTENTEMPERATURER OCH EGENKONTROLL

2015/ Miljö- och byggnadsförvaltningen. Legionellaprojekt KONTROLL AV VATTENTEMPERATURER OCH EGENKONTROLL 2015/ 2016 Miljö- och byggnadsförvaltningen Legionellaprojekt KONTROLL AV VATTENTEMPERATURER OCH EGENKONTROLL Projektet utfördes under hösten 2015 och våren 2016 av miljöinspektörerna Helen Johansson,

Läs mer

Legionella - smittspårning

Legionella - smittspårning Legionella - smittspårning 25 26 oktober 2016 Agneta Midendal Smittskyddssjuksköterska Legionella Infektion med legionellabakterier kan orsaka allvarlig lunginflammation som kallas legionärssjuka, eller

Läs mer

Hygieniska verksamheter

Hygieniska verksamheter Miljöförvaltningen Hygieniska verksamheter Stickande eller skärande Miljöförvaltningen informerar Yrkesmässig hygienisk verksamhet stickande eller skärande Du som ska öppna en lokal där allmänheten erbjuds

Läs mer

Egenkontroll. Egenkontroll. Miljöförvaltningen Lunds kommun

Egenkontroll. Egenkontroll. Miljöförvaltningen Lunds kommun Egenkontroll Egenkontroll Miljöförvaltningen Lunds kommun Vem omfattas av lagen om egenkontroll? Du som driver en hygienisk verksamhet som ger till exempel ansiktsbehandling, fotvård, akupunktur, utför

Läs mer

TAXA enligt miljöbalken Taxebilaga 1

TAXA enligt miljöbalken Taxebilaga 1 TAXA enligt miljöbalken Taxebilaga 1 Som framgår i 6 är en 900 kr. För att få fram rätt avgift ska det antal timmar som anges vid respektive punkt multipliceras med 900 kr (denna avgift kan indexregleras

Läs mer

MILJÖBALKEN SKYDD AV OMRÅDEN 7-8 KAP

MILJÖBALKEN SKYDD AV OMRÅDEN 7-8 KAP Taxebilaga 1 Taxa för Botkyrka kommuns arbete med prövning och tillsyn enligt miljöbalken, strålskyddslagen, alkohollagen, tobakslagen samt lagen om handel med vissa receptfria läkemedel. Avgiften för

Läs mer

Hygieniska verksamheter Miljöförvaltningen informerar

Hygieniska verksamheter Miljöförvaltningen informerar Miljöförvaltningen Hygieniska verksamheter Miljöförvaltningen informerar Yrkesmässig hygienisk verksamhet Du som ska öppna en lokal där allmänheten erbjuds yrkesmässig hygienisk behandling, som t.ex. massage,

Läs mer

Taxebilaga 1 TAXA FÖR SÖDERTÖRNS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSFÖRBUNDS ARBETE MED PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN.

Taxebilaga 1 TAXA FÖR SÖDERTÖRNS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSFÖRBUNDS ARBETE MED PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN. Sid 1 (5) TAXA FÖR SÖDERTÖRNS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSFÖRBUNDS ARBETE MED PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN. Avgifter för prövning/anmälan/tillsyn Verksamhetsbeskrivning. SKYDD AV OMRÅDEN Prövning/anmälan

Läs mer

Miljöbalken och smittskydd

Miljöbalken och smittskydd Miljöbalken och smittskydd Linda Molander linda.molander@folkhalsomyndigheten.se Fredrik Haux fredrik.haux@folkhalsomyndigheten.se Sid 2. 2016-11-16 Smittskydd i miljöbalken objektburen smitta Miljöbalken

Läs mer

Legionella - Handläggarstöd

Legionella - Handläggarstöd 1(6) Legionella - Handläggarstöd Allmänt om legionella Legionella är namnet på en familj av bakterier som förekommer naturligt i mark och vatten. Det är genom vattnet som bakterierna kommer in i våra vattensystem.

Läs mer

Taxebilaga 1 Version:

Taxebilaga 1 Version: 1 Taxebilaga 1 Version: 080301-1 SKYDD AV NATUREN Prövning av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna Prövning av ansökan om dispens eller undantag från föreskrifter för natur- och kulturreservat,

Läs mer

Laholms kommuns författningssamling

Laholms kommuns författningssamling Laholms kommuns författningssamling 2.8.1 A Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område, taxebilaga A Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER

Läs mer

Tillsyn av fotvårdsverksamheter

Tillsyn av fotvårdsverksamheter SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE Tillsyn av fotvårdsverksamheter Miljö- och hälsoskyddsavdelningen Tillsyn av fotvårdsverksamheter Ronnie Sjölander Citera gärna ur skriften men ange källa Författaren och Gävle kommun

Läs mer

Grund för uttag av avgift för prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Grund för uttag av avgift för prövning och tillsyn enligt miljöbalken AXEBILAGA 1 1 (5) Grund för uttag av avgift för prövning och tillsyn enligt miljöbalken a = timtaxa (timavgift) = timtaxa x nedlagd tid i ärendet ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER MM. (2 KAP illsyn i övrigt illsyn

Läs mer

Tillsyn av anmälningspliktiga hygienverksamheter i Haninge, Nynäshamn och Tyresö kommuner

Tillsyn av anmälningspliktiga hygienverksamheter i Haninge, Nynäshamn och Tyresö kommuner Tillsyn av anmälningspliktiga hygienverksamheter i Haninge, Nynäshamn och Tyresö kommuner ERIKA DAHLSTRAND 2010 RAPPORT 2010:? SAMMANFATTNING Under 2009 och 2010 har Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund

Läs mer

TAXOR OCH AVGIFTER 2018 (Miljö- och byggnämnden) Datum: Diarienummer: 2017/0742-8

TAXOR OCH AVGIFTER 2018 (Miljö- och byggnämnden) Datum: Diarienummer: 2017/0742-8 TAXOR OCH AVGIFTER 2018 (Miljö- och byggnämnden) Datum: 2017-09-14 Diarienummer: 2017/0742-8 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Taxor inom området Miljö... 4 a. Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken (enligt

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgift eller grund för avgiftsuttag för olika verksamheter

Taxebilaga 1 Avgift eller grund för avgiftsuttag för olika verksamheter Taxebilaga 1 Avgift eller grund för avgiftsuttag för olika verksamheter SKYDD AV NATUREN ENLIGT 7 KAPITLET av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av ansökan om tillstånd till verksamhet

Läs mer

Orust Kommuns Miljötaxa bilaga 1.

Orust Kommuns Miljötaxa bilaga 1. Orust Kommuns Miljötaxa bilaga 1. Fastställd av kommunfullmäktige 2017-12-14, 129. Ändrad (index och bilaga 1) MBN 2018-12-06, 176, 177 2019 960 GENERELLT Om inte annat följer av denna taxa gäller följande:

Läs mer

SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENL. 9 KAP MILJÖBALKEN. Datum Taxebilaga 1 2010-12-20 Sida 1 av 5 AVGIFT

SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENL. 9 KAP MILJÖBALKEN. Datum Taxebilaga 1 2010-12-20 Sida 1 av 5 AVGIFT Sida 1 av 5 SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av ansökan om tillstånd till verksamhet eller åtgärd som inte får utföras utan tillstånd enligt

Läs mer

Anmälan om drift av förskola, fritidshem och skola

Anmälan om drift av förskola, fritidshem och skola Sid 1 (4) Anmälan om drift av förskola, fritidshem och skola 613 81 Oxelösund * = Obligatorisk uppgift 0155-380 00 Drift av förskola, fritidshem och skola enligt 38 förordning (1998:899) om miljöfarlig

Läs mer

Taxa för Sollentuna kommuns arbete med prövning och tillsyn enligt miljöbalken

Taxa för Sollentuna kommuns arbete med prövning och tillsyn enligt miljöbalken Taxebilaga 1 Taxa för Sollentuna kommuns arbete med prövning och tillsyn enligt miljöbalken MILJÖBALKEN Allmänna hänsynsregler mm kap Antal mar över att miljöbalkens hänsynsregler ( kap -5 ) efterlevs

Läs mer

Handläggarstöd Legionella ett kunskaps- och tillsynsprojekt inom Miljösamverkan Västernorrland. Version 2015-04-01

Handläggarstöd Legionella ett kunskaps- och tillsynsprojekt inom Miljösamverkan Västernorrland. Version 2015-04-01 Handläggarstöd Legionella ett kunskaps- och tillsynsprojekt inom Miljösamverkan Västernorrland Version 2015-04-01 Inledning - Legionella Legionella är en bakterie som kan orsaka två typer av sjukdomar,

Läs mer

TAXOR OCH AVGIFTER 2017 (Miljö- och bygglovsavdelningen) Datum: Rev Diarienummer: 2016/

TAXOR OCH AVGIFTER 2017 (Miljö- och bygglovsavdelningen) Datum: Rev Diarienummer: 2016/ TAXOR OCH AVGIFTER 2017 (Miljö- och bygglovsavdelningen) Datum: 2016-10-18. Rev. 2017-01-27 Diarienummer: 2016/1060-11 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Taxor inom området Miljö... 4 a. Taxa för prövning och tillsyn

Läs mer

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn!"""#$%&'()(*++(, $+!""#,) $-.+-/,, / $%&(* ($ $-,-. (.0 ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN i övrigt

Läs mer

Taxebilaga 1. Prövning av ansökan om dispens eller från föreskrifter för natur- och kunturreservat eller vattenskyddsområde Anmälan

Taxebilaga 1. Prövning av ansökan om dispens eller från föreskrifter för natur- och kunturreservat eller vattenskyddsområde Anmälan Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. i övrigt över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap. 2-5 ) efterlevs SKYDD

Läs mer

Nationellt tillsynsprojekt 2009. Hygien i förskolan

Nationellt tillsynsprojekt 2009. Hygien i förskolan Nationellt tillsynsprojekt 2009 Ett projekt om att förebygga och minska smittspridningen i förskolorna genom förbättrad egenkontroll enligt miljöbalken Ingrid Nilsson Bakgrund och Syfte Barn som går på

Läs mer

Madeleine Kais Legionella. Madeleine Kais, Smittskydd Stockholm

Madeleine Kais  Legionella. Madeleine Kais, Smittskydd Stockholm Legionella, Smittskydd Stockholm Legionella pneumophila den som älskar lungor Philadelphia juli 1976 bodde krigsveteraner sk. Legionärer på hotell 221 insjuknade i lunginflammation 34 döda Januari 1977

Läs mer

Taxebilaga A. Taxa för Tjörns kommun för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Dnr KF: / Tjörn Möjligheternas ö

Taxebilaga A. Taxa för Tjörns kommun för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Dnr KF: / Tjörn Möjligheternas ö Taxa för Tjörns kommun för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område Dnr 2016-1734 KF: 227 2016/542-206 Tjörn Möjligheternas ö Innehållsförteckning SKYDD AV OMRÅDEN ENLIGT 7 KAP. MILJÖBALKEN... 3 MILJÖFARLIG

Läs mer

Avgiften för varje timme nedlagd handläggningstid på ärenden markerade med timavgift i taxebilaga 1 är 1134 kronor

Avgiften för varje timme nedlagd handläggningstid på ärenden markerade med timavgift i taxebilaga 1 är 1134 kronor Taxebilaga 1 Avgiften för varje timme nedlagd handläggningstid på ärenden markerade med i taxebilaga 1 är 1134 kronor SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN Antal timmar av ansökan om tillstånd till verksamhet

Läs mer

FÖRSLAG Taxebilaga 1 MBN

FÖRSLAG Taxebilaga 1 MBN Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn och uppdrag ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN i övrigt över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap. 2-5 ) efterlevs

Läs mer

EGENKONTROLL OCH HYGIENRUTINER I FÖRSKOLAN. Ingrid Nilsson ingrid.nilsson@socialstyrelsen.se Hälsoskydd och smittskydd Socialstyrelsen

EGENKONTROLL OCH HYGIENRUTINER I FÖRSKOLAN. Ingrid Nilsson ingrid.nilsson@socialstyrelsen.se Hälsoskydd och smittskydd Socialstyrelsen EGENKONTROLL OCH HYGIENRUTINER I FÖRSKOLAN Ingrid Nilsson ingrid.nilsson@socialstyrelsen.se Hälsoskydd och smittskydd Socialstyrelsen Miljöbalken gäller i förskolan Miljöbalken ska inte bara skydda våran

Läs mer

Nationell lagstiftning relaterad till legionella. Ett kapitel i kunskapssammanställningen Legionella i miljön hantering av smittrisker December 2016

Nationell lagstiftning relaterad till legionella. Ett kapitel i kunskapssammanställningen Legionella i miljön hantering av smittrisker December 2016 Nationell lagstiftning relaterad till legionella Ett kapitel i kunskapssammanställningen Legionella i miljön hantering av smittrisker December 2016 Innehåll Nationell lagstiftning relaterad till legionella...

Läs mer

Anmälan om drift av förskola, fritidshem och skola

Anmälan om drift av förskola, fritidshem och skola Sid 1 (4) Anmälan om drift av förskola, fritidshem och skola Stadshusplatsen 1, 149 81 Nynäshamn * = Obligatorisk uppgift 08-520 680 00 Drift av förskola, fritidshem och skola enligt 38 förordning (1998:899)

Läs mer

Taxebilaga 1 SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENL. 9 KAP MILJÖBALKEN AVGIFT

Taxebilaga 1 SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN MILJÖFARLIG VERKSAMHET ENL. 9 KAP MILJÖBALKEN AVGIFT Taxebilaga 1 SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN AVGIFT av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av ansökan om tillstånd till verksamhet eller åtgärd som inte får utföras utan tillstånd

Läs mer

Meddelandeblad. Legionella. Nr 13/93

Meddelandeblad. Legionella. Nr 13/93 Meddelandeblad Mottagare: Smittskyddsinstitutet, Boverket, Statens livsmedelsverk, Naturvårdsverket, Smittskyddsläkarna, Miljö- och hälsoskyddsnämnderna el motsv, Länsstyrelserna, Svenska kommunförbundet,

Läs mer

Avgifter för prövnings- och anmälningsärenden eller annan handläggning enligt miljöbalken

Avgifter för prövnings- och anmälningsärenden eller annan handläggning enligt miljöbalken TAXEBILAGA Sida (7) Datum 204-09-0 Antagen av KF 204--27, 7 Avgifter för prövnings- och anmälningsärenden eller annan handläggning enligt miljöbalken Med tidsfaktor (TF) avses i nedanstående taxa den tid

Läs mer

SKYDD AV NATUREN. Tillsyn i övrigt som gäller skydd av områden, djur- och växtarter, naturmiljön i övrigt, vilthägn eller allemansrätten

SKYDD AV NATUREN. Tillsyn i övrigt som gäller skydd av områden, djur- och växtarter, naturmiljön i övrigt, vilthägn eller allemansrätten 2013-09-19 1 [6] Taxebilaga 1 SKYDD AV NATUREN av ansökan om tillstånd till verksamhet eller åtgärd som inte får utföras utan tillstånd enligt föreskrifter för natur- och kulturreservat eller vattenskyddsområde

Läs mer

SOSFS 2006:4 (M) Allmänna råd. Yrkesmässig hygienisk verksamhet. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2006:4 (M) Allmänna råd. Yrkesmässig hygienisk verksamhet. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2006:4 (M) Allmänna råd Yrkesmässig hygienisk verksamhet Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets föreskrifter och allmänna råd. Föreskrifter

Läs mer

Taxebilaga A till taxa för tillsyn inom miljöbalkens område, 2018

Taxebilaga A till taxa för tillsyn inom miljöbalkens område, 2018 MILJÖFARLIG VERKSAMHET Prövning FAKTOR AVGIFT Prövning av ansökan om inrättande av avloppsanordning eller anslutning av vattentoalett enligt 13 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Läs mer

Taxebilaga 1 till Vilhelmina kommuns taxa för verksamhet enligt miljöbalken

Taxebilaga 1 till Vilhelmina kommuns taxa för verksamhet enligt miljöbalken Förslag MBN 07-- 9 Antagen av Kommunfullmäktige 08-0-6 5 Taxebilaga till Vilhelmina kommuns taxa för verksamhet enligt miljöbalken Den fasta avgiften räknas fram genom att multiplicera antalet timmar (tidsåtgången)

Läs mer

Handläggning av anmälan för samråd enligt 12 kap. 6

Handläggning av anmälan för samråd enligt 12 kap. 6 Taxebilaga 1 SKYDD AV NATUREN av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av ansökan om tillstånd till verksamhet eller åtgärd som inte får utföras utan tillstånd enligt föreskrifter för natur-

Läs mer

Skydd av naturen enl. 7 kap miljöbalken

Skydd av naturen enl. 7 kap miljöbalken Information om taxa Avgiften (timtaxan) är beslutad i kommunfullmäktige genom beslut 2016-10-13, Kf 92. Denna avgift baseras på ett prisindex som kallas för PKV. Timtaxan kan därmed förändras varje år.

Läs mer

Taxebilaga 1 Ärendetyper

Taxebilaga 1 Ärendetyper Taxebilaga 1 Ärendetyper AVGIFT SKYDD AV NATUREN ENL. 7 KAP MILJÖBALKEN av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av ansökan om tillstånd till verksamhet eller åtgärd som inte får utföras utan

Läs mer

Bilaga till taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens områden i Forshaga och Munkfors Kommuner SKYDD AV NATUREN

Bilaga till taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens områden i Forshaga och Munkfors Kommuner SKYDD AV NATUREN Taxebilaga 1 Bilaga till taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens områden i Forshaga och Munkfors Kommuner SKYDD AV NATUREN av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av ansökan om tillstånd

Läs mer

Avgifter för handläggning av prövningar och åtgärder enligt miljöbalken

Avgifter för handläggning av prövningar och åtgärder enligt miljöbalken Taxebilaga 1 Beslutad i KF datum: 2010-11-15 Reviderad datum: Avgifter för handläggning av prövningar och åtgärder enligt miljöbalken SKYDD AV NATUREN Prövning av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna

Läs mer

Nationellt tillsynsprojekt Hygien i förskolan. Ingrid Nilsson

Nationellt tillsynsprojekt Hygien i förskolan. Ingrid Nilsson Hygien i förskolan Ingrid Nilsson Bakgrund Barn som går på förskola har mer infektioner, framförallt luftvägsinfektioner, än barn som vistas hemma. Förebygga och minska smittspridningen i förskolorna genom

Läs mer

UNDERLAG INFÖR BESLUT PÅ EXTRASTÄMMA I BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN BEDA

UNDERLAG INFÖR BESLUT PÅ EXTRASTÄMMA I BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN BEDA Bilaga 2 2015-11-10 UNDERLAG INFÖR BESLUT PÅ EXTRASTÄMMA I BOSTADSRÄTTSFÖRENINGEN BEDA Förslag till beslut Styrelsen för bostadsrättsföreningen Beda föreslår att stämman beslutar följande: De handdukstorkar

Läs mer

Anmälan avser lokal för undervisning

Anmälan avser lokal för undervisning Anmälan avser lokal för undervisning Ny verksamhet Utökning eller ändring av befintlig verksamhet Startdatum: Förskola/Förskoleklass Öppen förskola Grundskola Gymnasieskola Öppen fritidsverksamhet Fritidshem

Läs mer

ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN Tillsyn i övrigt Tillsyn över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap.

ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN Tillsyn i övrigt Tillsyn över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap. BILAGA Taxebilaga ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. KAP. MILJÖBALKEN i övrigt över att miljöbalkens hänsynsregler ( kap. -5 ) efterlevs Timfaktor i de fall tillsynen inte ingår i den årliga tillsynsavgiften

Läs mer

2. Ändring av avloppsanordning enligt 14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

2. Ändring av avloppsanordning enligt 14 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Taxebilaga 1 Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken i Grums kommun MILJÖFARLIG VERKSAMHET av ansökan om inrättande av avloppsanordning eller anslutning av vattentoalett enligt 13 förordningen

Läs mer

Taxebilaga 1 TAXA FÖR SÖDERTÖRNS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSFÖRBUNDS ARBETE MED PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN.

Taxebilaga 1 TAXA FÖR SÖDERTÖRNS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSFÖRBUNDS ARBETE MED PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN. Sid 1 (6) TAXA FÖR SÖDERTÖRNS MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSFÖRBUNDS ARBETE MED PRÖVNING OCH TILLSYN ENLIGT MILJÖBALKEN. Avgifter för prövning/anmälan/tillsyn 2019 Verksamhetsbeskrivning. SKYDD AV OMRÅDEN Prövning/anmälan

Läs mer

Fasta avgifter och timavgifter för prövning, anmälan och tillsyn för olika ärendetyper inom miljöbalkens och strålskyddslagens område

Fasta avgifter och timavgifter för prövning, anmälan och tillsyn för olika ärendetyper inom miljöbalkens och strålskyddslagens område Bilaga 1A till förslag till ändrad taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens och strålskyddslagens område 1 (7) Fasta avgifter och er för prövning, anmälan och tillsyn för olika ärendetyper inom

Läs mer

Anmälan enligt 38 förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - lokal för undervisning

Anmälan enligt 38 förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - lokal för undervisning MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Sida 1 av 3 Kommunhuset Blankett uppdaterad: 2018-05-22 234 81 LOMMA 040-641 10 00 Lagrum: 38 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan avser Ny

Läs mer

Vattentemperaturen på utgående varmvatten från varmvattenberedaren ska vara minst 60 o C och vattnet vid tappstället ska vara minst 50 o C.

Vattentemperaturen på utgående varmvatten från varmvattenberedaren ska vara minst 60 o C och vattnet vid tappstället ska vara minst 50 o C. Titel: Förvaltning: Alla Verksamhet/division: Alla ID.nr Legionella i vatten inom sjukhus Godkänt av: Landstingsövergripande styrgruppen för smittskydd och vårdhygien i Uppsala län / Dokumenttyp Vårdrutin

Läs mer

Avgifter för prövning och tillsyn

Avgifter för prövning och tillsyn Samhällsbyggnadsförvaltningen Avgifter för prövning och tillsyn Skydd av naturen av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av ansökan om tillstånd till verksamhet eller åtgärd som inte får

Läs mer

Sökande. Anmälan avser lokal för undervisning. Antal barn/elever per del i verksamheten: Namn. Postadress Postnummer Ort. E-post

Sökande. Anmälan avser lokal för undervisning. Antal barn/elever per del i verksamheten: Namn. Postadress Postnummer Ort. E-post Anmälan av skolverksamhet Förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1998:899) 38 Den som avser att driva förskola, öppen förskola, fritidshem, öppen fritidsverksamhet, förskoleklass, grundskola,

Läs mer

Legionella i vatten inom sjukhus Godkänt av:

Legionella i vatten inom sjukhus Godkänt av: Förvaltning: Alla Titel: Verksamhet/division: Alla ID.nr Legionella i vatten inom sjukhus Godkänt av: Landstingsövergripande styrgruppen för smittskydd och vårdhygien i Uppsala län Dokumenttyp Vårdrutin

Läs mer

Taxa 2019 Taxebilaga A till taxa för tillsyn inom miljöbalkens område

Taxa 2019 Taxebilaga A till taxa för tillsyn inom miljöbalkens område Miljö- och hälsoskyddsförvaltning Taxa 2019 Taxebilaga A till taxa för tillsyn inom miljöbalkens område Dokumenttyp: Taxa 2019 Beslutad av: Miljö- och hälsoskyddsnämnden Gäller för: Varbergs kommun MHN

Läs mer

Hälsoskyddstillsyn av lokaler för vård eller annat omhändertagande 2011-2012

Hälsoskyddstillsyn av lokaler för vård eller annat omhändertagande 2011-2012 Miljö- och byggnadskontoret Miljö- och hälsoskyddsenheten Hälsoskyddstillsyn av lokaler för vård eller annat omhändertagande 2011-2012 Besök Postadress Telefon växel Fax reception Internet Turebergshuset

Läs mer

Anmälan enligt 38 förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - lokal för undervisning

Anmälan enligt 38 förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd - lokal för undervisning MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Sida 1 av 3 Kommunhuset Blankett uppdaterad: 2016-03-10 234 81 LOMMA 040-641 10 00 Lagrum: 38 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan avser Ny

Läs mer

AVGIFTER FÖR PRÖVNING AV ANSÖKAN, HANDLÄGGNING AV ANMÄLAN SAMT ÖVRIG TILLSYN. ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN Tillsyn i övrigt

AVGIFTER FÖR PRÖVNING AV ANSÖKAN, HANDLÄGGNING AV ANMÄLAN SAMT ÖVRIG TILLSYN. ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN Tillsyn i övrigt Taxebilaga 1 AVGIFTER FÖR PRÖVNING AV ANSÖKAN, HANDLÄGGNING AV ANMÄLAN SAMT ÖVRIG TILLSYN Avgiften för varje timme nedlagd handläggningstid på ärenden markerade med i taxebilaga 1 och 2 är: 1 240 kronor

Läs mer

Skydd av områden enligt 7,8 och 12 kap miljöbalken Prövning Prövning av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna

Skydd av områden enligt 7,8 och 12 kap miljöbalken Prövning Prövning av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna 1 TAXEBILAGA 1 för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. 2 KAP Allmänna hänsynsregler mm Kap 2 miljöbalken över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap.

Läs mer

TAXEBILAGA 1. Timavgift kronor 723. timmar Prövning Prövning av ansökan om dispens från

TAXEBILAGA 1. Timavgift kronor 723. timmar Prövning Prövning av ansökan om dispens från TAXEBILAGA 1 Sid 1 kronor 723 SKYDD AV NATUREN Tidsfaktor Avgift timmar av ansökan om dispens från 723 strandskyddsbestämmelserna 1 av ansökan om tillstånd till verksamhet eller åtgärd 3 2169 som inte

Läs mer

Misstänkt vattenburen smitta utdrag från handboken Krishantering för dricksvatten 2008

Misstänkt vattenburen smitta utdrag från handboken Krishantering för dricksvatten 2008 Misstänkt vattenburen smitta utdrag från handboken Krishantering för dricksvatten 2008 När ska man misstänka vattenburen smitta? Flera sjuka diarréer, kräkningar, feber eller magknip Grumligt och/eller

Läs mer

Taxebilaga 1 MILJÖFARLIG VERKSAMHET

Taxebilaga 1 MILJÖFARLIG VERKSAMHET Taxebilaga 1 MILJÖFARLIG VERKSAMHET av ansökan om inrättande av avloppsanordning eller anslutning av vattentoalett enligt 13 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd avseende: 1.

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn 1(8) Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN AVGIFT över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap. 2-5

Läs mer

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt tillsyn UNDERSÖKNING OCH PROVTAGNING

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt tillsyn UNDERSÖKNING OCH PROVTAGNING Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Miljökontoret Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN över att miljöbalkens

Läs mer

T ILL DIG SOM Ä R SKOLLEDA RE. Egenkontroll av inomhusmiljön i skolan

T ILL DIG SOM Ä R SKOLLEDA RE. Egenkontroll av inomhusmiljön i skolan T ILL DIG SOM Ä R SKOLLEDA RE Egenkontroll av inomhusmiljön i skolan Egenkontroll ska förebygga ohälsa Den som driver en skola måste enligt miljöbalken bedriva ett löpande, systematiskt arbete, så kallad

Läs mer

Bilaga 1 Fasta avgifter

Bilaga 1 Fasta avgifter Bilaga 1 Fasta avgifter ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. i övrigt AVGIFT över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap. 2-5 ) efterlevs i de fall tillsynen inte ingår i den årliga tillsynsavgiften

Läs mer

Handläggning av anmälan om samråd avseende åtgärder som kan väsentligt ändra naturmiljön enligt 12 kap 6 miljöbalken. Tillsyn inom naturvården

Handläggning av anmälan om samråd avseende åtgärder som kan väsentligt ändra naturmiljön enligt 12 kap 6 miljöbalken. Tillsyn inom naturvården Taxebilaga 1 NATURVÅRD av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna i samband med bygglov eller vid bygglovbefriade byggnader på etablerad

Läs mer

ORSA KOMMUN MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSKONTORET

ORSA KOMMUN MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSKONTORET ORSA KOMMUN MILJÖ- OCH HÄLSOSKYDDSKONORE 1 (6) axebilaga 1 Grund för uttag av avgift för prövning och tillsyn. SKYDD AV NAUREN a = timtaxa = timtaxa x nedlagd tid i ärendet AVGIF av ansökan om tillstånd

Läs mer

Nationellt tillsynsprojekt 2009. Hygien i förskolan

Nationellt tillsynsprojekt 2009. Hygien i förskolan Nationellt tillsynsprojekt 2009 Ett projekt om att förebygga och minska smittspridningen i förskolorna genom förbättrad egenkontroll enligt miljöbalken Ingrid Nilsson Nationellt Tillsynsprojekt 2009 Mål

Läs mer

vattenskyddsområde Handläggning av anmälan för samråd enligt 12 kap. 6 miljöbalken timavgift

vattenskyddsområde Handläggning av anmälan för samråd enligt 12 kap. 6 miljöbalken timavgift Taxebilaga 1 SKYDD AV NATUREN av ansökan om dispens från strandskyddsbestämmelserna Bostadsändamål Annat ändamål av ansökan om tillstånd till verksamhet eller åtgärd som inte får utföras utan tillstånd

Läs mer

Tillsynsvägledning bassängbad

Tillsynsvägledning bassängbad Tillsynsvägledning bassängbad Lite om Folkhälsomyndigheten MB om bassängbad Revision av FoHMFS 2014:12 Fredrik Haux utredare, enheten för miljöhälsa fredrik.haux@folkhalsomyndigheten.se Foto: Calle Bredberg

Läs mer

SKYDD AV NATUREN. Tillsyn Tillsyn i övrigt som gäller skydd av områden, djur- och växtarter, naturmiljön i övrigt, vilthägn eller allemansrätten.

SKYDD AV NATUREN. Tillsyn Tillsyn i övrigt som gäller skydd av områden, djur- och växtarter, naturmiljön i övrigt, vilthägn eller allemansrätten. SIG3000, v4.1, 2015-11-12 Taxebilaga 1 Miljöbalkstaxa Avgifter för prövning och tillsyn SKYDD AV NATUREN av ansökan om tillstånd till verksamhet eller åtgärd som inte får utföras utan tillstånd enligt

Läs mer

Legionella i vattensystem Allmänt

Legionella i vattensystem Allmänt Legionella i vattensystem Allmänt Förebyggande åtgärder och handlingsprogram vid misstänkta eller konstaterade fall Innehåll Allmänt... 3 Bakgrund... 3 Ansvar... 3 Övervakningsansvar för Landstingstigheter...

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsärenden

Miljö- och hälsoskyddsärenden Miljöbalken (SFS 1998:808) 6 kap Miljökonsekvensbeskrivningar och annat beslutsunderlag 6 kap 4 Avge yttrande till länsstyrelsen i fråga om en verksamhet eller åtgärd kan antas medföra betydande miljöpåverkan

Läs mer

IDROTTSLOKALER. Information om inomhusmiljö och hygien - till dig som driver verksamheten

IDROTTSLOKALER. Information om inomhusmiljö och hygien - till dig som driver verksamheten IDROTTSLOKALER Information om inomhusmiljö och hygien - till dig som driver verksamheten Mars 2015 Miljöbalken (1998:808) 26 kapitlet 19 Den som bedriver verksamhet eller vidtar åtgärder som kan befaras

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. i övrigt över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap. 2-5 ) efterlevs AVGIFT

Läs mer

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn

Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN AVGIFT i övrigt över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap.

Läs mer

1. Starta en utredning Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen och smittskyddsenheterna

1. Starta en utredning Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen och smittskyddsenheterna 1. Starta en utredning Stödjande instruktion för livsmedelskontrollen och smittskyddsenheterna I detta avsnitt får du tips inför den första kontakten med anmälaren samt hjälp att avgöra om en utredning

Läs mer

Legionella. Omfattning. Bakgrund. Syfte. Lagar och andra krav. Ansvar och befogenheter. Beskrivning/Genomförande

Legionella. Omfattning. Bakgrund. Syfte. Lagar och andra krav. Ansvar och befogenheter. Beskrivning/Genomförande Legionella Omfattning Förebyggande åtgärder samt åtgärder vid för låg varmvattentemperatur och/eller bristande cirkulation i vattensystemet Dokumentet gäller för personal och studerande inom sjuk-, hälso-

Läs mer

Hälsoskyddstillsyn av Österåkers äldreboenden

Hälsoskyddstillsyn av Österåkers äldreboenden Hälsoskyddstillsyn av Österåkers äldreboenden Miljö- och hälsoskyddsenheten Rapport januari 2013 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Utförande och metod... 4 Följande äldreboenden

Läs mer

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn

Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn Taxebilaga 1 Avgifter för prövning av ansökan, handläggning av anmälan samt övrig tillsyn ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN i övrigt AVGIFT över att miljöbalkens hänsynsregler (2 kap.

Läs mer

Anmälan av verksamhet enligt 38 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan av verksamhet enligt 38 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan av verksamhet enligt 38 förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Blanketten skickas till Miljösamverkan östra Skaraborg, 541 83 Skövde eller info@miljoskaraborg.se Anmäl er

Läs mer

Ska du starta en hygienisk verksamhet? Information och allmänna råd STADSMILJÖ- OCH SERVICEFÖRVALTNINGEN

Ska du starta en hygienisk verksamhet? Information och allmänna råd   STADSMILJÖ- OCH SERVICEFÖRVALTNINGEN Ska du starta en hygienisk verksamhet? Information och allmänna råd WWW.SUNDBYBERG.SE STADSMILJÖ- OCH SERVICEFÖRVALTNINGEN Ska du starta en hygienisk verksamhet? Har du planer på att starta ett företag

Läs mer

Blankett Anmälan om drift av förskola, fritidshem och skola

Blankett Anmälan om drift av förskola, fritidshem och skola 1 (6) Blankett Anmälan om drift av förskola, fritidshem och skola Skickas till Miljö- och hälsoskyddskontoret 195 85 Märsta Drift av förskola, fritidshem och skola enligt 38 förordning (1998:899) om miljöfarlig

Läs mer

TAXEBILAGA 1 AVGIFTER FÖR PRÖVNING AV ANSÖKAN, HANDLÄGGNING AV ANMÄLAN SAMT ÖVRIG TILLSYN ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP.

TAXEBILAGA 1 AVGIFTER FÖR PRÖVNING AV ANSÖKAN, HANDLÄGGNING AV ANMÄLAN SAMT ÖVRIG TILLSYN ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖ- OCH BYGGNADSFÖRVALTNINGEN TAXEBILAGA 1 AVGIFTER FÖR PRÖVNING AV ANSÖKAN, HANDLÄGGNING AV ANMÄLAN SAMT ÖVRIG TILLSYN ALLMÄNNA HÄNSYNSREGLER M.M. ENL. 2 KAP. MILJÖBALKEN i övrigt AVGIFT över att miljöbalkens

Läs mer