Bra villkor på jobbet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bra villkor på jobbet"

Transkript

1 Bra villkor på jobbet Bli medlem i ett Sacoförbund det tjänar du på

2 Bli medlem i ett Sacoförbund det tjänar du på Arbetet är en stor del av livet. Du tillbringar den största delen av din vakna tid på arbetet att du ska trivas där och kunna göra ett bra jobb är grundläggande. Men det behövs någon som bevakar att arbetsvillkoren är bra. Det gör vi. Vårt uppdrag är att skapa bra förutsättningar för dig som är akademiker; att du ska ha schyssta villkor på jobbet helt enkelt. Mer än medlemmar vet att vi gör det på bästa sätt. Kollektivavtalen är för din skull Vi förhandlar med din arbets givare om vilka villkor som ska gälla för dig och det vi kommer fram till skrivs ned i kollektiv avtal. Avtalen reglerar hur mycket arbetsgivaren ska betala till din framtida pension, hur stor ersättning du får vid föräldraledighet och sjukdom och hur många semester dagar du får. Dessutom anger de spel reglerna för löneförhandlingarna, till exempel att du ska ha årliga löne samtal och vilka kriterier som ska gälla vid lönesättningen. Ju fler vi är desto mer lyssnar arbetsgivaren på oss och då får vi förutsättningar att göra dina anställningsvillkor bättre.

3 Därför är ett medlemskap en bra affär När du står inför en förändring tala med oss När du vill byta jobb, ska bli förälder eller är på väg att skriva på ett anställningsavtal dyker många frågor upp. Då är det läge att kontakta ditt fackförbund. Vår rådgivning och service anpassas efter dina unika behov. Våra ombudsmän är experter på frågor om semester, övertid och pension, upp sägning, anställningsavtal, arbetstider, övertid och tjänst- och föräldraledighet. När du ska ha en ny lön tala med oss Vi har Sveriges största databas för akademikerlöner. När du får en ny tjänst eller ska ha ditt årliga lönesamtal, sök i databasen för att se vad du bör ligga lönemässigt. Våra ombudsmän hjälper dig att slipa argumenten som gör dig förberedd inför samtalet. Om du blir av med jobbet vi har inkomstförsäkringen Om du under en tid skulle bli arbetslös har vi en inkomstförsäkring som ingår i medlemskapet. Ersättningen från a-kassan är kronor i månaden före skatt (juni 2013). De flesta akademiker har högre lön än så. Vi har därför tagit fram en inkomstförsäkring som ingår i medlemskapet. Den kompletterar ersättningen från arbets löshetskassan så att den totala ersättningen motsvarar 80 procent av den tidigare lönen. Ett vanligt tak för försäkringen är en månadslön på kr. Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet i de flesta akademiker förbund men förbunden kan ha olika försäkringsvillkor. och den kanske billigaste a-kassan Vårt uppdrag är att skapa bra förutsättningar för dig som är akademiker; att du ska ha schyssta villkor på jobbet helt enkelt. Akademikernas a-kassa är en av de mest förmånliga beroende på att arbetslösheten bland akademiker är relativt låg. Det håller premien nere.

4 När du funderar på nytt jobb tala med oss När du funderar på att byta jobb eller inriktning har vi verktygen. Vi hjälper dig att utvärdera din situation och ta ett nytt steg i karriären. Vi arrangerar seminarier, nätverksträffar och erbjuder mentorprogram. När du ska bli chef då ger vi den bästa tryggheten Många akademiker blir chefer. Det är vanligt att chefer inte fullt ut omfattas av lagen om anställningsskydd och är då en mer utsatt grupp än övriga. Ett medlemskap i ett Sacoförbund innebär att du kan få hjälp både då ditt avtal ska skrivas under och om din anställning ska upphöra. En trygghet som kan vara guld värd. Många förbund har också särskilda nätverk och kurser för sina chefsmedlemmar. När du ska teckna försäkringar gör det hos oss När man är många kan man få riktigt bra rabatter. Det har vi sett till och kan därför erbjuda dig som medlem riktigt bra försäkringsvillkor på till exempel hem-, sjuk- och livförsäkring. När du behöver råd om pensioner tala med oss På många av Sacoförbunden finns det särskilda pensionsexperter som kan hjälpa dig genom den djungel av regler som finns. Vi finns ofta på din arbetsplats och känner till de lokala förutsättningarna. Det finns ofta en lokal Akademikerförening på din arbetsplats. Föreningen förhandlar med arbetsgivaren, hjälper dig om du hamnar i konflikt på arbetsplatsen, kontrollerar att lönerevisionen följer kollektiv avtalet, är en länk mellan dig och arbetsgivaren och kan förmedla information åt båda hållen.

5 Saknar du en Akademikerförening på din arbetsplats tala med oss Skulle du börja på en arbetsplats som saknar Akademikerförening är du alltid välkommen att kontakta det förbund du väljer att gå med i för support och rådgivning. Vilket Sacoförbund passar dig bäst? Sacoförbunden bygger sin gemenskap på ett yrke eller en examen och varje förbund är expert på sina medlemmars utbildningsbakgrund och arbetsmarknad. Det spelar alltså ingen roll om du byter arbetsgivare eller bransch du kan fortfarande vara kvar i ditt förbund. Vill du veta mer om vilket förbund som passar dig bäst är du välkommen att kontakta Akademikerföreningen på din arbetsplats eller det Sacoförbund du är intresserad av direkt. Våra kontaktuppgifter hittar du på baksidan av denna broschyr. Detta är Saco Saco Sveriges akademikers centralorganisation, består av 22 fack förbund och yrkes förbund med sammanlagt över akademiker. Förbunden organiserar medlemmar utifrån den utbildning de har. Sacoförbunden en sammanfattande benämning på de förbund som finns inom Saco. Akademikerföreningen en sammanslutning av alla Sacoförbunds medlemmar som är anställda av arbetsgivaren inom den privata sektorn.

6 Ansökan om medlemskap Fyll i uppgifterna och skicka till oss (portot är redan betalt) så kontaktar vi dig inom kort. n Jag vill bli medlem i ett Sacoförbund (kryssa för vilket): n Akademikerförbundet SSR n Civilekonomerna n DIK n Fysioterapeuterna n Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter, FSA n Jusek n Kyrkans Akademikerförbund, KyrkA n Lärarnas Riksförbund, LR n Naturvetarna n Officersförbundet n Reservofficerarna n Sacoförbundet Trafik och Järnväg, TJ n SRAT n Sveriges Arkitekter n Sveriges Farmaceuter n Sveriges Ingenjörer n Sveriges Läkarförbund n Sveriges Psykologförbund n Sveriges Skolledarförbund n Sveriges Tandläkarförbund n Sveriges universitetslärarförbund, SULF n Sveriges Veterinärförbund n Jag vill även bli medlem i Akademikernas a-kassa n Jag är redan medlem i en A-kassa. Ange vilken: Namn: Personnr: E-post: Telefon (mobil): Arbetsplats: Underskrift:

7 Tejpa här! Ansök om medlemsskap fyll i talongen och posta Vik här! B B-post Porto betalt Sveriges Ingenjörer Medlemsregistret Svarspost Kundnummer Stockholm Tejpa här!

8 Sacoförbunden Akademikerförbundet SSR Organiserar akademiker inom beteendevetenskap, ekonomi, personalvetenskap, samhällsvetenskap och socialt arbete. Civilekonomerna Organiserar civilekonomer och ekonomer. DIK Akademikerfacket för kultur och kommunikation. Fysioterapeuterna Organiserar fysioterapeuter/sjukgymnaster. Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter, FSA Organiserar arbetsterapeuter. Jusek Organiserar jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare. Kyrkans Akademikerförbund, KyrkA Organiserar präster, diakoner, församlings pedagoger och alla akademiker som har tjänst inom kyrkan. Lärarnas Riksförbund, LR Organiserar behöriga lärare och studie- och yrkesvägledare. Saco-förbundet Trafik & Järnväg Sacoförbundet Trafik och Järnväg, TJ Organiserar tjänstemän vid företag inom trafik och transportbranschen; främst de som arbetar med spårtrafik, dess infrastruktur och stödfunktioner samt busstrafik. SRAT Organiserar akademiker inom hälsa, kommunikation och förvaltning. Sveriges Arkitekter Organiserar arkitekter. Sveriges Farmaceuter Organiserar apotekare och receptarier samt farmacie magistrar och farmacie kandidater. Sveriges Ingenjörer Organiserar civil- och högskoleingenjörer inom alla yrkesinriktningar. Sveriges Läkarförbund Organiserar läkare. Sveriges Psykologförbund Organiserar leg psykologer, de med psykologexamen och fil doktorsexamen i psykologi eller pedagogik. Sveriges Skolledarförbund Organiserar skolchefer och skolledare. Naturvetarna Organiserar naturvetare. Agronomer, biologer, biomedicinare, BMA, data vetare, dietister, kemister, fysiker, matematiker, miljövetare och skogsakademiker är några av yrkesgrupperna. Officersförbundet Organiserar militär personal med en anställning i Försvarsmakten. Reservofficerarna Organiserar reservofficerare. Sveriges Tandläkarförbund Organiserar tandläkare. Sveriges universitetslärarförbund, SULF Universitetslärarnas, forskarnas och doktorandernas fackliga och professionella organisation. Sveriges Veterinärförbund Organiserar veterinärer. Fotoskrift AB ex Tryck: Billes Tryckeri

Bra villkor för. akademiker i staten. Bli medlem i ett Saco-S-förbund

Bra villkor för. akademiker i staten. Bli medlem i ett Saco-S-förbund Bra villkor för akademiker i staten Bli medlem i ett Saco-S-förbund Bli medlem i ett Saco-S-förbund det tjänar du på Arbetet är en stor del av ditt liv. Du tillbringar den största delen av din vakna tid

Läs mer

Att synas och bli flera. En lathund i att marknadsföra Akademikerföreningen och att rekrytera nya medlemmar

Att synas och bli flera. En lathund i att marknadsföra Akademikerföreningen och att rekrytera nya medlemmar Att synas och bli flera En lathund i att marknadsföra Akademikerföreningen och att rekrytera nya medlemmar 1 Att synas och bli flera Det går bra nu. Sacoförbunden växer och får kontinuerligt fler medlemmar.

Läs mer

Vi samlar Sveriges framtida. akademiker!

Vi samlar Sveriges framtida. akademiker! Vi samlar Sveriges framtida akademiker! 2 Vi samlar Sveriges framtida akademiker 3 Detta är Saco Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, består av 22 självständiga fackförbund och yrkesförbund.

Läs mer

Jusek. Box 5167, 102 44 Stockholm Tel 08-665 29 00. E-post jusek@jusek.se www.jusek.se. Fotoskrift AB T0035 0901 2 000 ex Lenanders

Jusek. Box 5167, 102 44 Stockholm Tel 08-665 29 00. E-post jusek@jusek.se www.jusek.se. Fotoskrift AB T0035 0901 2 000 ex Lenanders Jusek i korthet Jusek är akademikerförbundet för jurister, civilekonomer, systemvetare, personal vetare och samhällsvetare. Jusek är medlem i Saco och partipolitiskt obundet. Jusek har cirka 78 000 medlemmar

Läs mer

Strukturförändringar. inom staten

Strukturförändringar. inom staten Strukturförändringar inom staten Detta gäller vid strukturförändringar inom staten Strukturförändringar inom staten kan röra sig om allt från mindre omorganisationer till nedläggning av hela verksamheter.

Läs mer

Verksam samverkan Sacoförbunden om samverkan med arbetsförmedlingen

Verksam samverkan Sacoförbunden om samverkan med arbetsförmedlingen 2009 Ossian Wennström Verksam samverkan Sacoförbunden om samverkan med arbetsförmedlingen Verksam samverkan. Sacoförbunden om samverkan med Arbetsförmedlingen Ossian Wennström Citera gärna ur skriften,

Läs mer

Akademikerförbundens löneprocess

Akademikerförbundens löneprocess Akademikerförbundens löneprocess Akademikerförbunden består av Akademikerförbundet SSR, Civilekonomerna, DIK, Fysioterapeuterna, Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter, Jusek, Naturvetarna, Sveriges Farmaceuter,

Läs mer

Är du MELLAN JOBB. eller riskerar du att bli arbetslös?

Är du MELLAN JOBB. eller riskerar du att bli arbetslös? Är du MELLAN JOBB eller riskerar du att bli arbetslös? 1 Innehåll Ekonomin mellan jobb 4 A-kassa 5 Inkomstförsäkring 6 Avgångsersättning (AGE) 7 Från TRR 8 Från TRS 9 Råd och stöd från TRR 10 Råd och stöd

Läs mer

Fackligt arbete. så funkar det. Introduktion för dig som är förtroendevald inom privat sektor.

Fackligt arbete. så funkar det. Introduktion för dig som är förtroendevald inom privat sektor. Fackligt arbete så funkar det Introduktion för dig som är förtroendevald inom privat sektor. Den här broschyren riktar sig till dig som nyligen har fått ett fackligt för troendeuppdrag vid din arbetsplats.

Läs mer

EXPERTER PÅ LÄKEMEDEL

EXPERTER PÅ LÄKEMEDEL EXPERTER PÅ LÄKEMEDEL Sveriges Farmaceuter 2013 Grafisk form: Erika Jonés Foto: Ola Hedin Tryck: Vitt Grafiska OMVÄRLDEN FÖRÄNDRAS OCH VI MED DEN. Det innebär nya roller, nya uppgifter och nya utmaningar

Läs mer

Gå på avslut gå med i Säljarnas!

Gå på avslut gå med i Säljarnas! Gå på avslut gå med i Säljarnas! Yrkesförbundet för dig som jobbar med försäljning. Att vara säljare är världens bästa jobb. I alla fall om du frågar oss. Friheten, utmaningen och den individuella prestationen

Läs mer

Gladare måndagar. Innehåller medlemsanmälan. Just nu kan du prova oss utan kostnad i tre månader.* Sms:a Vision till 72672

Gladare måndagar. Innehåller medlemsanmälan. Just nu kan du prova oss utan kostnad i tre månader.* Sms:a Vision till 72672 Gladare måndagar. Innehåller medlemsanmälan Just nu kan du prova oss utan kostnad i tre månader.* Sms:a Vision till 72672 *Om du är under 30 betalar du endast 100 kr för hela första året Vi är fackförbundet

Läs mer

Kollektivavtalet försäkrar!

Kollektivavtalet försäkrar! Kollektivavtalet försäkrar! 2014 1 Kollektivavtalet försäkrar Den här broschyren vänder sig till dig som är privatanställd tjänsteman inom PTKs områden och anställd på ett företag som har kollektivavtal

Läs mer

Varsel, arbetsbrist, uppsägning

Varsel, arbetsbrist, uppsägning Varsel, arbetsbrist, uppsägning verksamhetsförändringar i privat sektor Akademikerförbundet för jurister, civilekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare. Varsel, arbetsbrist, uppsägning

Läs mer

Din lön. Lönestatistik. Dags för lönesamtal? Använd statistiken

Din lön. Lönestatistik. Dags för lönesamtal? Använd statistiken Din lön Lönestatistik Dags för lönesamtal? Använd statistiken Innehåll Om statistiken 3 Samtal om lön 4 Lönesamtalet steg för steg 7 Använd Saco Lönesök 8 Hela arbetsmarknaden 10 Lön och löneutveckling

Läs mer

Till dig som har tjänstepensionen ITP 1

Till dig som har tjänstepensionen ITP 1 Till dig som har tjänstepensionen ITP 1 1 Innehåll Vi har ordnat en riktigt bra pension åt dig 3 Varifrån kommer pensionen? 4 ITP 1 när du går i pension 6 ITP-valet är ditt 8 ITP till din familj 10 ITP

Läs mer

Välkommen till Lärarnas Riksförbund. Fackförbundet för behöriga lärare och studie- och yrkesvägledare

Välkommen till Lärarnas Riksförbund. Fackförbundet för behöriga lärare och studie- och yrkesvägledare Välkommen till Lärarnas Riksförbund Fackförbundet för behöriga lärare och studie- och yrkesvägledare Lärarnas Riksförbund är förbundet för dig som är eller studerar till lärare eller studie- och yrkesvägledare.

Läs mer

2011 Eva Löfbom. Akademiker som företagare. Rapport från en enkätundersökning bland Sacoförbundens medlemmar

2011 Eva Löfbom. Akademiker som företagare. Rapport från en enkätundersökning bland Sacoförbundens medlemmar 2011 Eva Löfbom Akademiker som företagare Rapport från en enkätundersökning bland Sacoförbundens medlemmar Akademiker som företagare Rapport från en enkätundersökning bland Sacoförbundens medlemmar Eva

Läs mer

Praktikplats Jusek söker praktikant till sin kommunikationsavdelning i Stockholm.

Praktikplats Jusek söker praktikant till sin kommunikationsavdelning i Stockholm. 28 oktober 2013 Praktikplats Jusek söker praktikant till sin kommunikationsavdelning i Stockholm. Jusek är ett akademikerförbund med runt 90 medarbetare på kontoret i Stockholm. På kommunikationsavdelningen

Läs mer

Kollektivavtalet försäkrar! 2012

Kollektivavtalet försäkrar! 2012 Kollektivavtalet försäkrar! 2012 INNEHÅLL Kollektivavtalet gör skillnad 3 Om du blir sjuk 4 Om du skadar dig i jobbet 6 Planera pension 8 För dig som har familj 10 Om jobbet försvinner 12 När du blir förälder

Läs mer

Framtidsutsikter. Arbetsmarknaden för ett urval av akademikeryrken år 2013

Framtidsutsikter. Arbetsmarknaden för ett urval av akademikeryrken år 2013 Framtidsutsikter Arbetsmarknaden för ett urval av akademikeryrken år 2013 November 2008 Omslag: Marina Kalafatidis är legitimerad sjukgymnast och arbetar inom Västerås stad med att behandla och hjälpa

Läs mer

Stöd vid. arbetslöshet

Stöd vid. arbetslöshet Stöd vid arbetslöshet Innehåll Om du blir arbetslös 1 Stöd vid arbetslöshet 2 Ersättning från arbetslöshetskassan 3 Särskilda avtal ger extra skydd 7 Omställningsavtalet, TRR 8 Omställningsavtalet, TRS

Läs mer

Framtidsutsikter. Arbetsmarknaden för ett urval av akademikeryrken år 2013

Framtidsutsikter. Arbetsmarknaden för ett urval av akademikeryrken år 2013 Framtidsutsikter Arbetsmarknaden för ett urval av akademikeryrken år 2013 November 2008 Omslag: Marina Kalafatidis är legitimerad sjukgymnast och arbetar inom Västerås stad med att behandla och hjälpa

Läs mer

Välkommen till SEKO! Gemenskap ger styrka

Välkommen till SEKO! Gemenskap ger styrka Välkommen till SEKO! Gemenskap ger styrka På omslaget: Camilla Jansson, vagnvärd Harjit Kaur, spärrexpeditör Stefan Färnström, behandlingsassistent Välkommen till SEKO! Gemenskap ger styrka Varmt välkommen

Läs mer

Saco SalusAnsvar Försäkrings AB. Tilläggsförsäkring Saco Inkomstförsäkring

Saco SalusAnsvar Försäkrings AB. Tilläggsförsäkring Saco Inkomstförsäkring Saco SalusAnsvar Försäkrings AB Gemensam inkomstförsäkring Tilläggsförsäkring Saco Inkomstförsäkring Agenda Företaget bakom försäkringen Allmän a-kassa Gemensam Inkomstförsäkring Tilläggsförsäkring Saco

Läs mer

Kommunal avtalspension KAP-KL

Kommunal avtalspension KAP-KL Kommunal avtalspension KAP-KL tjänstepensionen för dig som arbetar i kommun, landsting, region, kommunalt företag eller inom svenska kyrkan i samarbete med I den här broschyren kan du läsa om din tjänstepension.

Läs mer

Din pension enligt KTP-avtalet. För dig som är född 1980 eller tidigare och arbetar på ett företag som är medlem i KFO.

Din pension enligt KTP-avtalet. För dig som är född 1980 eller tidigare och arbetar på ett företag som är medlem i KFO. Din pension enligt KTP-avtalet För dig som är född 1980 eller tidigare och arbetar på ett företag som är medlem i KFO. 2012 OM PTK PTK är en samarbetspartner för 26 medlemsförbund med cirka 700 000 medlemmar

Läs mer

Fackförbundet ST det största facket inom statlig verksamhet

Fackförbundet ST det största facket inom statlig verksamhet Fackförbundet ST det största facket inom statlig verksamhet ST driver frågor som jag tycker är viktiga, som möjlighet att påverka sin egen utveckling och jämställdhet. Lisa Wedin, Controller på Arbetsförmedlingens

Läs mer

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från New Market Media ANNONS. Fotograf: Rolf Sar. viktor Åkerblom om solidaritet

ANNONS Hela denna bilaga är en annons från New Market Media ANNONS. Fotograf: Rolf Sar. viktor Åkerblom om solidaritet ANNONS Hela denna bilaga är en annons från New Market Media ANNONS Fotograf: Rolf Sar viktor Åkerblom om solidaritet ANNONS Hela denna bilaga är en annons från New Market Media ANNONS Målet var att få

Läs mer

Din guide till. PTK Rådgivningstjänst

Din guide till. PTK Rådgivningstjänst 1 Din guide till PTK Rådgivningstjänst Innehåll Inledning 3 Det här innehåller PTK Rådgivningstjänst 4 Kom igång med PTK Rådgivningstjänst 5 Din ersättning vid sjukdom 6 Fakta om ersättningar vid sjukdom

Läs mer