Bra villkor för. akademiker i staten. Bli medlem i ett Saco-S-förbund

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bra villkor för. akademiker i staten. Bli medlem i ett Saco-S-förbund"

Transkript

1 Bra villkor för akademiker i staten Bli medlem i ett Saco-S-förbund

2 Bli medlem i ett Saco-S-förbund det tjänar du på Arbetet är en stor del av ditt liv. Du tillbringar den största delen av din vakna tid på arbetet att du ska trivas där och kunna göra ett bra jobb är grund läggande. Men det behövs någon som bevakar att arbetsvillkoren är riktigt bra och arbetar för en utveckling av arbetslivet. Det gör vi. Vårt uppdrag är att skapa bra förutsättningar för dig som är akademiker; att du ska ha bra villkor på jobbet helt enkelt. Mer än medlemmar vet att vi gör det på bästa sätt. Och ju fler vi är ju större genomslagskraft får vi och då blir din vardag mycket bättre. Kollektivavtalen är för din skull Vi förhandlar med din arbetsgivare om vilka villkor som ska gälla för dig, det vi kommer fram till skrivs ned i kollektivavtal. Här regleras hur mycket arbetsgivaren ska betala till din framtida pension, hur stor ersättning du får vid föräldraledighet och sjukdom och hur många semesterdagar du får. Dessutom anger de spelreglerna för lönen, till exempel hur bedömningen av ditt arbete ska göras och hur den årliga löneprocessen ska gå till. Inom ramen för kollektiv avtalet kan du, som Saco-S-medlem, genom enskild överenskommelse påverka dina villkor avseende lön, pensionsavsättning, arbetstid och semesterdagar. Vi har skapat möjlighet för att du ska kunna påverka dina villkor utifrån vad som passar just dig bäst.

3 Därför är ett medlemskap en bra affär Står du inför en förändring? Tala med oss När du vill byta jobb, ska bli förälder eller är på väg att skriva på ett anställnings avtal dyker många frågor upp. Då är det läge att kontakta ditt fackförbund. Vår rådgivning och service anpassas efter dina unika behov. Våra ombudsmän är experter på frågor om semester, övertid och pension, uppsägning, anställningsavtal, arbetstider, övertid och tjänst- och föräldraledighet. Hur ligger du lönemässigt? Kontakta oss Vi har Sveriges största databas för akademikerlöner. När du får ett nytt arbete eller din lön ska revideras, sök i databasen för att se vad du bör ligga lönemässigt. Våra ombudsmän hjälper dig att slipa argumenten som gör dig förberedd inför samtalet. Den kanske billigaste (och bästa) a-kassan AEA, Akademikernas a-kassa är en av de mest förmånliga, det beror på att arbetslösheten bland akademiker är relativt låg. Det håller premien nere. Nytt jobb? Kontakta oss När du funderar på att byta jobb eller inriktning har vi verktygen. Vi hjälper dig att utvärdera din situation och ta ett nytt steg i karriären. Vi arrangerar seminarier, nätverksträffar och erbjuder mentorprogram. Teckna försäkringar? Gör det hos oss När man är många kan man få riktigt bra rabatter. Det har vi sett till och kan därför erbjuda dig som medlem riktigt bra försäkringsvillkor på till exempel hem-, sjuk- och livförsäkring. Pensionsfrågor? Kontakta oss På många av förbunden inom Saco-S finns det särskilda pensionsexperter som kan hjälpa dig genom den djungel av regler som finns. Vi finns på din arbetsplats och känner till de lokala förutsättningarna Det finns ofta en lokal Saco-S-förening på din arbetsplats. Föreningen förhandlar med arbetsgivaren, hjälper dig om du hamnar i konflikt på arbets-

4 platsen, kontrollerar att lönerevisionen följer kollektivavtalet, är en länk mellan dig och arbetsgivaren och kan förmedla information åt båda hållen. Saknar du en Saco-S-förening på din arbetsplats? Tala med oss Skulle du börja på en arbetsplats som saknar Saco-S-förening är du alltid välkommen att kontakta det förbund du väljer att gå med i för support och rådgivning. Vilket Saco-S-förbund passar dig bäst? Förbunden inom Saco-S bygger sin gemenskap på ett yrke eller en examen och varje förbund är expert på sina medlemmars utbildning och arbetsmarknad. Det spelar alltså ingen roll om du byter arbetsgivare eller bransch du kan fortfarande vara kvar i ditt förbund när du rör dig på arbets marknaden. Om du är verksam som universitetslärare, forskare eller doktorand kan du vara dubbelansluten. Vill du veta mer om vilket förbund som passar dig bäst är du välkommen att kontakta Saco-S-föreningen på din arbetsplats eller det Saco-S-förbund du är intresserad av direkt. Våra kontaktuppgifter hittar du på baksidan. Det här är Saco-S Saco-S är en förhandlingsorganisation för statligt anställda akademiker. Vi driver frågor på central nivå med Arbetsgivarverket som motpart. Vi tecknar kollektivavtal om till exempel pensioner, allmänna anställningsvillkor, semester, sjukersättning och föräldraledighet. Ett bra exempel på vad en god förhandlingsstyrka kan innebära är Trygghetsavtalet. Trygghetsavtalet ger utöver ekonomisk kompensation vid arbetslöshet en rad andra förmåner. Saco-S består av 22 Sacoförbund. Tillsammans företräder vi över akademiker. Som medlem i ett Saco-S-förbund omfattas du av Saco-S förhandlingsverksamhet. Saco-S-förening en sammanslutning av alla Saco-S-förbunds medlemmar som finns på arbetsplatsen.

5 Ansökan om medlemskap Fyll i uppgifterna och skicka till oss (portot är redan betalt) så kontaktar vi dig inom kort. n Jag vill bli medlem i ett Sacoförbund (kryssa för vilket): n Akademikerförbundet SSR n Civilekonomerna n DIK n Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter, FSA n Jusek n Kyrkans Akademikerförbund, KyrkA n Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund, LSR n Lärarnas Riksförbund, LR n Naturvetarna n Reservofficerarna n Sacoförbundet Trafik och Järnväg, TJ n SRAT n Sveriges Arkitekter n Sveriges Farmacevtförbund n Sveriges Fartygsbefälsförening, SFBF n Sveriges Ingenjörer n Sveriges Läkarförbund n Sveriges Psykologförbund n Sveriges Skolledarförbund n Sveriges Tandläkarbörbund n Sveriges universitetslärarförbund, SULF n Sveriges Veterinärförbund n Jag vill även bli medlem i Akademikernas a-kassa n Jag är redan medlem i A-kassan, vilken? Namn: Personnr: E-post: Telefon (mobil): Arbetsplats: Underskrift:

6 Tejpa här! Ansök om medlemsskap fyll i talongen och posta Vik här! B B-post Porto betalt Saco-S C/O Jusek Medlemsregistret Svarspost Kundnummer Stockholm Tejpa här!

7 Vårt uppdrag är att skapa bra förutsättningar för dig som är akademiker; att du ska ha bra villkor på jobbet helt enkelt.

8 Sacoförbund inom statlig sektor Akademikerförbundet SSR Organiserar akademiker inom beteendevetenskap, ekonomi, personalvetenskap, samhällsvetenskap och socialt arbete. SRAT Organiserar specialister, kvalificerade tjänstemän och chefer inom hälsa, kommunikation och förvaltning inom alla arbetsmarknadssektorer. Civilekonomerna Organiserar civilekonomer och ekonomer. Sveriges Arkitekter Organiserar arkitekter. DIK Akademikerfacket för kultur och kommunikation. Sveriges Farmacevtförbund Organiserar apotekare och receptarier samt farmacie magistrar och farmacie kandidater. Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter, FSA Organiserar arbetsterapeuter. Sveriges Fartygsbefälsförening, SFBF Organiserar befälhavare och styrmän, radiotelegrafer och intendenturbefäl. Jusek Organiserar jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare. Sveriges Ingenjörer Organiserar civil- och högskoleingenjörer inom alla yrkesinriktningar. Kyrkans Akademikerförbund, KyrkA Organiserar präster, diakoner, församlingspedagoger och alla akademiker som har tjänst inom kyrkan. Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund, LSR Organiserar av Socialstyrelsen legitimerade sjukgymnaster och sjukgymnaststudenter. Lärarnas Riksförbund, LR Organiserar behöriga lärare och studie- och yrkesvägledare. Sveriges Läkarförbund Organiserar läkare. Sveriges Psykologförbund Organiserar leg psykologer, de med psykologexamen och fil doktorsexamen i psykologi eller pedagogik. Sveriges Skolledarförbund Organiserar skolchefer och skolledare. Sveriges Tandläkarförbund Organiserar tandläkare. Saco-förbundet Trafik & Järnväg Naturvetarna Organiserar naturvetare. Agronomer, biologer, biomedicinare, BMA, datavetare, dietister, kemister, fysiker, matematiker, miljövetare och skogsakademiker är några av yrkesgrupperna. Reservofficerarna Organiserar reservofficerare. Sacoförbundet Trafik och Järnväg, TJ Organiserar tjänstemän vid företag inom trafik och transportbranschen; främst de som arbetar med spårtrafik, dess infrastruktur och stödfunktioner samt busstrafik. Sveriges universitetslärarförbund, SULF Universitetslärarnas, forskarnas och doktorandernas fackliga och professionella organisation. Sveriges Veterinärförbund Organiserar veterinärer. Fotoskrift AB ex Billes Tryckeri AB

Att synas och bli flera. En lathund i att marknadsföra Akademikerföreningen och att rekrytera nya medlemmar

Att synas och bli flera. En lathund i att marknadsföra Akademikerföreningen och att rekrytera nya medlemmar Att synas och bli flera En lathund i att marknadsföra Akademikerföreningen och att rekrytera nya medlemmar 1 Att synas och bli flera Det går bra nu. Sacoförbunden växer och får kontinuerligt fler medlemmar.

Läs mer

Syns du finns vi. Att vara ombud i Lärarförbundet

Syns du finns vi. Att vara ombud i Lärarförbundet Syns du finns vi Att vara ombud i Lärarförbundet Välkommen som ombud! Du som är ombud på arbetsplatsen är en viktig person i Lärarförbundet både för medlemmarna på din arbetsplats och för hela förbundet.

Läs mer

FACKLIG HANDBOK. om förtroendevaldas rättigheter och skyldigheter enligt lag och avtal

FACKLIG HANDBOK. om förtroendevaldas rättigheter och skyldigheter enligt lag och avtal FACKLIG HANDBOK om förtroendevaldas rättigheter och skyldigheter enligt lag och avtal Akademikerförbundet SSR, DIK, Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter, Naturvetarna, Sveriges Farmacevtförbund, Sveriges

Läs mer

Därför är det bra med kollektivavtal

Därför är det bra med kollektivavtal Därför är det bra med kollektivavtal ST, 2006. Produktion: STs informationsenhet. Tryck: EO Grafiska, oktober 2007. Upplaga: 10 000 ex. Beställ fler exemplar genom ST Förlag. Tfn: 08-790 52 37. Fax: 08-791

Läs mer

Kollektivavtal vad är grejen?

Kollektivavtal vad är grejen? Kollektivavtal vad är grejen Det är skönt när det finns avtal om lön och andra villkor. Men så är det inte på alla arbetsplatser. Första steget för den som bryr sig och vill ha koll* på sitt jobb är att

Läs mer

Fakta och tips till dig som är förtroendevald. Välkommen som fackombud

Fakta och tips till dig som är förtroendevald. Välkommen som fackombud Fakta och tips till dig som är förtroendevald i Handels Välkommen som fackombud Välkommen som fackombud Att vara fackombud innebär att du är Handels kontaktperson på arbetsplatsen. Du har fått förtroendet

Läs mer

Information om. alternativ ITP (10-taggarlösning) till dig som tjänar över 10 inkomstbasbelopp om året och är född 1978 eller tidigare

Information om. alternativ ITP (10-taggarlösning) till dig som tjänar över 10 inkomstbasbelopp om året och är född 1978 eller tidigare Information om alternativ ITP (10-taggarlösning) till dig som tjänar över 10 inkomstbasbelopp om året och är född 1978 eller tidigare 10 2014 Innehåll Vad är en tiotaggare? 4 Du är försäkrad på flera sätt

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Det handlar om dina förutsättningar, din utveckling och din lön. Du ska ha möjlighet att få en

Läs mer

Innehåll. Det här är Unionen

Innehåll. Det här är Unionen Det här är Unionen Innehåll Det här är Unionen Större och närmare... 3 Unionens hjärtefrågor... 3 Våra medlemmar...4 Unionen på jobbet... 7 Unionens ledning... 7 Unionen landet runt... 8 Unionen tillsammans

Läs mer

Effektivare vägar mellan studier och arbetsliv

Effektivare vägar mellan studier och arbetsliv Statistik Effektivare vägar mellan studier och arbetsliv Undersökning bland nyexaminerade jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare Effektivare vägar mellan studier och arbetsliv

Läs mer

Att arbeta statligt viktiga arbeten och moderna villkor

Att arbeta statligt viktiga arbeten och moderna villkor Att arbeta statligt viktiga arbeten och moderna villkor ÄÅ ÄÄÅÅ I medborgarnas tjänst Utvecklas med arbetet Samverkan för en god arbetsplats Arbetsmiljö och friskvård Lön Arbetstid Semester Ledighet av

Läs mer

EN RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Rätt utbildad fel använd. Att vara ny i läraryrket EN RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND 1

EN RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND. Rätt utbildad fel använd. Att vara ny i läraryrket EN RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND 1 EN RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND Rätt utbildad fel använd Att vara ny i läraryrket EN RAPPORT FRÅN LÄRARNAS RIKSFÖRBUND 1 Rätt utbildad fel använd Att vara ny i läraryrket EN RAPPORT FRÅN LÄRARNAS

Läs mer

Välkommen till Kommunal. Blankett för inträdesansökan i Svenska Kommunalarbetareförbundet och i Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa

Välkommen till Kommunal. Blankett för inträdesansökan i Svenska Kommunalarbetareförbundet och i Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa Välkommen till Kommunal Blankett för inträdesansökan i Svenska Kommunalarbetareförbundet och i Kommunalarbetarnas arbetslöshetskassa Art nr 978 91 7141 980 4. Maj 2011 Inträdesansökan till Svenska Kommunalarbetareförbundet

Läs mer

san t du behover ha koll pa nar du ska jobba JOBBA!

san t du behover ha koll pa nar du ska jobba JOBBA! san t du behover ha koll pa nar du ska jobba JOBBA! UT I ARBETSLIVET!!!! ATT JOBBA OCH TJÄNA PENGAR kan vara kul. Med några enkla kunskaper kan du undvika fallgroparna. Den här broschyren innehåller det

Läs mer

Ersättning vid arbetslöshet

Ersättning vid arbetslöshet PÅ LÄTTLÄST SVENSKA Ersättning vid arbetslöshet INFORMATION OM ARBETSLÖSHETSFÖRSÄKRINGEN 1 2 Det här är arbetslöshetsförsäkringen... 4 Vem gör vad?...... 6 När har du rätt till arbetslöshetsersättning?...

Läs mer

Starta. företag 2015:1. Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta

Starta. företag 2015:1. Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta 2015:1 Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta Jag har bestämt mig för att starta företag. Hur gör jag? Starta företag Information från myndigheterna Lättläst Driva Jag

Läs mer

Allt att vinna. Juseks arbetslivspolitiska program. Akademikerförbundet

Allt att vinna. Juseks arbetslivspolitiska program. Akademikerförbundet Allt att vinna Juseks arbetslivspolitiska program Akademikerförbundet för jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare, kommunikatörer och samhällsvetare När arbetslivet präglas av förändringar är

Läs mer

Ersättning vid arbetslöshet mer än a-kassa

Ersättning vid arbetslöshet mer än a-kassa Ersättning vid arbetslöshet mer än a-kassa Kristian Örnelius Institutet för Privatekonomi November 2009 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Ersättning från den allmänna arbetslöshets-försäkringen...

Läs mer

Vi är Sveriges Ingenjörer

Vi är Sveriges Ingenjörer Vi är Sveriges Ingenjörer Anrikt nätverk Sveriges Ingenjörer har en lång historia. Redan år 1861 bildades föregångaren U.V.S (Utilitatis Veritatisque Societas), senare Svenska Teknologföreningen. Alltsedan

Läs mer

Det flexibla arbetslivets möjligheter

Det flexibla arbetslivets möjligheter Statistik Det flexibla arbetslivets möjligheter Ett arbetsliv med individen i fokus Ett arbetsliv med individen i fokus Förutsättningarna i arbetslivet har förändrats. Med moderna tekniska lösningar kan

Läs mer

Unionens Karriär & utvecklingstjänster. Din väg till ett rikare arbetsliv

Unionens Karriär & utvecklingstjänster. Din väg till ett rikare arbetsliv Unionens Karriär & utvecklingstjänster Din väg till ett rikare arbetsliv 2 Alltför sällan ställer vi oss frågan om vi jobbar med det vi är bra på eller om vi bara jobbar för jobbandets skull. Det är lätt

Läs mer

Chefs- och ledarskapsprogram

Chefs- och ledarskapsprogram Chefs- och ledarskapsprogram Sammanfattning Ingenjörer får många gånger ledande position i arbetslivet och avancerar till chefer på olika nivåer. För Sveriges Ingenjörer är ledarskapsfrågorna därför av

Läs mer

Invandrade akademiker hur tufft är det?

Invandrade akademiker hur tufft är det? Jusek i korthet Jusek är akademikerförbundet för jurister, civilekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare. Jusek är medlem i Saco och är partipolitiskt obundet. Jusek har 80 000 medlemmar

Läs mer

En handbok för nya styrelser. Att komma igång. med lokal facklig verksamhet

En handbok för nya styrelser. Att komma igång. med lokal facklig verksamhet En handbok för nya styrelser Att komma igång med lokal facklig verksamhet 1 2 ST, 2005. Produktion: STs informationsenhet. Tryck: EO Print, september 2005. Upplaga: 3 000 ex. Beställ fler exemplar genom

Läs mer

Att ha anställda i Vi Unga. - en guide till styrelsen

Att ha anställda i Vi Unga. - en guide till styrelsen Att ha anställda i Vi Unga - en guide till styrelsen Fastställd av förbundsstyrelsen den 1 juni 2008 FÖRORD... 3 ARBETSGIVARE ELLER ARBETSLEDARE?... 4 ANSTÄLLNING... 4 ANSTÄLLNINGAVTAL...4 ANSTÄLLNINGSFORMER...5

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

Bättre på jobbet med intresseförhandlingar

Bättre på jobbet med intresseförhandlingar oktober aug 2011 2013 Bättre på jobbet med intresseförhandlingar vision.se/intresseforhandling Påverka med framgång. Ett bra förhandlingsarbete kan leda till nya medlemmar. Och lokala intresseförhandlingar

Läs mer

Du och din lön. Så fixar du lönesamtalet

Du och din lön. Så fixar du lönesamtalet Du och din lön Så fixar du lönesamtalet Du och din lön Så fixar du lönesamtalet Lärares löner sätts individuellt. Om du har koll på hur systemet fungerar blir det lättare att få högre lön. Varje år ska

Läs mer

Fonus en stor del av Sverige

Fonus en stor del av Sverige Fonus en stor del av Sverige Vad är Fonus? Många känner igen Fonus som Sveriges största begravningsbyrå. Men vi är mer än så. Vi lotsar människor genom stora beslut och arbetar för att göra livet enklare

Läs mer