Bilaga Datum FHS beteckning /2010: 2

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bilaga Datum FHS beteckning /2010: 2"

Transkript

1 Sida 1(5) Nedanstående förslag till ny handläggningsordning för ärenden gällande diskriminering och kränkande särbehandling av studenter har remitterats i organisationen. FoUN är en av remissinstanserna. Camilla Kylin och Ewa Olstedt kommer att svara för FoUN:s räkning. De kommer att presentera sitt förslag till remissvar för nämnden den 6 september. Svaret ska vara inne den 10 sept. Handläggningsordning för ärenden gällande diskriminering och kränkande särbehandling av studenter vid Försvarshögskolan Innehåll 1. Inledning Signal om diskriminering eller kränkande särbehandling Anmälan om diskriminering eller kränkande särbehandling Utredning Generella utgångspunkter Anmälan: utredningsgruppens sammansättning Utredningsgruppens uppgifter Inledande fas av utredningsarbetet Intervjuer/samtal Utredningstext och återkoppling Åtgärder Disciplinpåföljder Övriga åtgärder Inledning Denna handläggningsordning är fastställd av Försvarshögskolans (FHS) rektor XXXXX. Denna handläggningsordning ska följas i de fall som det uppmärksammas att studenter kan vara föremål för diskriminering eller kränkande särbehandling, inom ramen för FHS verksamhet. Med det senare avses FHS samlade utbildningsverksamhet, inklusive den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU). Handläggningsordningen avser samtliga ärenden då FHS studenter kan vara utsatta för diskriminering eller kränkande särbehandling i anslutning till utbildningen, oavsett vem eller vilka som bär ansvaret för de uppmärksammade händelserna. Enligt lag 1 är FHS skyldig att aktivt främja jämställda villkor i sin verksamhet, samt förebygga diskriminering, vilken bland annat kan uppträda i form av trakasserier. 1 Högskolelag (1992:1434), 1 kap., 5 ; diskrimineringslag (2008:567), 3 kap För förteckning över de lagar, förordningar och interna styrdokument som bildar ramverk för denna handläggningsordning, se underbilaga 1.

2 Sida 2(5) En högskolegemensam handläggningsordning för ärenden gällande diskriminering är ett sätt att säkerställa rättssäkerheten. Handläggningsordningen ska också verka preventivt genom att förtydliga vad medarbetare och studenter har att förvänta sig och förhålla sig till vid FHS. Alla medarbetare som är i kontakt med FHS studenter har en viktig uppgift och ett ansvar att kunna förmedla information och hantera frågor och händelser på ett sätt som ligger i linje med lagstiftning och FHS styrdokument. Enligt lag 2 ska anställda och uppdragstagare i utbildningsverksamhet vid FHS likställas med utbildningsanordnaren när de handlar inom ramen för anställningen eller uppdraget. Det innebär att FHS ansvar gentemot studenterna avser såväl FHS anställda som Försvarsmaktens anställda, då dessa handlar inom ramen för FHS verksamhet. 2. Signal om diskriminering eller kränkande särbehandling Kontakt ska tas med kvalificerad handläggare för likabehandling av studenter. 3 Studenten ska informeras om vad som gäller vid FHS (P:\HF\HF avdelningar\fusa\fus\likabehandling). Studenten ska ta ställning till om formell anmälan ska göras. Oavsett om studenten önskar göra en formell anmälan eller ej, ska FHS undersöka omständigheterna kring de påtalade händelserna. 3. Anmälan om diskriminering eller kränkande särbehandling Anmälan ska upprättas skriftligt av studenten och ställas till rektor. Åtalsanmälan är aktuellt om det finns skälig misstanke att en anställd har begått ett brott i sin anställning, och om brottet kan antas leda till annan påföljd än böter. 4 2 Diskrimineringslag (2008:567), 2 kap. 5. Se underbilaga 1. 3 Funktionen finns placerad på sektionen för forsknings- och utbildningsstöd (FUS) på högskoleförvaltningen. Underbilaga 2 innehåller en förteckning över de individer som för närvarande innehåller befattningar som nämns i denna handläggningsordning. 4 Lag (1994:260) om offentlig anställning, 22. Se underbilaga 1.

3 Sida 3(5) 4. Utredning 4.1. Generella utgångspunkter o Om FHS får kännedom om att någon student upplever sig utsatt för trakasserier i någon form i samband med verksamheten, är FHS skyldig att utreda omständigheterna kring de uppgivna trakasserierna. 5 o Utredningsarbetet ska bedrivas skyndsamt. o Utredningsarbete ska ske med största möjliga hänsyn till de berörda individernas personliga integritet. o Särskild hänsyn ska tas till faktumet att studenter står i beroendeställning till anställda som är verksamma i FHS utbildningar. o Även händelser som äger rum under VFU ska handläggas enligt denna handläggningsordning. o Kontakt ska alltid tas med kvalificerad handläggare likabehandling Anmälan: utredningsgruppens sammansättning o Vid anmälan ska huvudansvarig för utredningen samt utredningens handläggare utses genom beslut av rektor i samråd med vicerektor (VR) och chefen för högskoleförvaltningen (C HF). o Allt utredningsarbete ska bedrivas i samråd med kvalificerad handläggare likabehandling. o Om utredningen innefattar intervjuer/samtal med anställda ska samråd ske med HR-specialist med inriktning mot arbetsmiljö och diskrimineringsärenden, vid avdelningen för Human Resources (HRavd). o Förslag på åtgärder tas fram i samråd med högskolejuristen Utredningsgruppens uppgifter o Utredningsgruppen har till uppgift att utreda omständigheterna kring de påtalade händelserna. o Utredningsgruppen ska ta ställning till om utredningen ska 1) vara en ansvarsutredning, där ansvarsfrågan i händelserna utreds, vilket kan komma att innebära att utredningen fokuserar enskilda individers agerande, eller om utredningen ska 2) läggas på en principiell nivå, istället för att rikta in sig på enskilda händelser och namngivna personer. Denna typ av utredning kan initieras av högskoleförvaltningen om strukturella missförhållanden påtalas, som kan innebära att principerna för likabehandling och rättssäkerhet sätts ur spel. Uppmärksammade, enskilda händelser kan i denna typ av 5 Detta omfattar även upplevelser under ansökning och antagningsprocess.

4 Sida 4(5) utredning tjäna som exempel på en övergripande problematik, utan att individer för den skull utreds. o Utredningsgruppen ska redovisa utredningens utgångspunkter, analys, slutsatser och föreslå åtgärder i en rapport som ska ställas till rektor Inledande fas av utredningsarbetet o Utredningsärendet ska diarieföras. Handlingarna ska dock inte laddas upp som elektroniska filer i ärendehanteringssystemet W3D3 med hänsyn till de berörda individernas integritet. Handlingarna ska därför förvaras separat, men organiserade på sådant sätt att de enkelt kan uppvisas vid förfrågan. o Inga beslut om att namnge individer ska fattas utan den berörde studentens medgivande Intervjuer/samtal o Vid intervjuer och samtal ska individerna tillfrågas om de önskar att en representant från FHS Studentkår respektive FHS arbetstagarorganisationer (ATO) närvarar. o Studenten ska under intervjun/samtalet ges information om möjligheten till stöd via Studenthälsan. o Anställda ska under intervjun/samtalet ges information om möjligheten till stöd via företagshälsovården. o Frågor som ställs vid intervju/samtal ska formuleras så öppet som möjligt, för att i största mån undvika att låta en förförståelse av händelserna färga den insamlade informationen eller slutsatserna. o Alla intervjuer/samtal ska dokumenteras skriftligt. o Den intervjuade ska i efterhand få möjlighet att ta del av dokumentationen från intervjun/samtalet, för att säkerställa att handläggaren uppfattat individens berättelse korrekt Utredningstext och återkoppling o Löpande återkoppling om hur ärendehanteringen fortskrider ska göras till den berörde studenten, på handläggarens initiativ. o Utredningsrapporten ska innehålla följande rubriker: Bakgrund Lagrum Informationsunderlag Analys Slutsatser Rekommenderade åtgärder o I rapporten ska framgå vilka som deltagit i utredningsarbetet.

5 Sida 5(5) o Alla utredningar ska avslutas med en återkoppling till den berörde studenten. Vid utredning som föranletts av anmälan ställd till rektor, ska studenten erhålla en skriftlig återkoppling från rektor. 5. Åtgärder Vid ärenden där förekomst av diskriminering eller kränkande särbehandling kunnat konstateras, är FHS skyldig att besluta om åtgärder för att förhindra att liknande situationer kan uppstå i framtiden Disciplinpåföljder o Diskriminering är skäl för att vidta disciplinära åtgärder. För anställda innebär det varning och löneavdrag. 6 För studenter innebär det varning eller avstängning. 7 o Disciplinära åtgärder avseende anställda kan endast beröra de anställda som faller under FHS arbetsgivaransvar. Då arbetstagare anställda av annan arbetsgivare än FHS bär ansvar för diskriminering eller kränkande särbehandling i FHS verksamhet, ska kontakt tas med berörd arbetsgivare, i syfte att informera och föra en dialog kring vilka åtgärder som ska vidtas. Vid behov ska FHS upprätta en anmälan som lämnas till berörd arbetsgivare. o Beslut om disciplinära åtgärder ska, då de berör studenter, fattas av FHS disciplinnämnd Övriga åtgärder o Beslut om övriga åtgärder ska fattas i enlighet med arbetsordningen för FHS ledning, bestämmelserna för delegering och bemyndiganden i FHS ledningsordning, samt bestämmelserna för disciplinärenden och personalansvarsnämnd. 9 o Om händelser/företeelser uppmärksammas som indikerar brister i FHS rutiner och verksamhet kan det vara aktuellt att vidta åtgärder för att förbättra verksamheten ur ett myndighetsövergripande perspektiv, även om förekomst av diskriminering eller kränkande särbehandling inte kunnat styrkas i det enskilda fallet (se 4.3, om utredning på principiell nivå). 6 Lag (1994:260) om offentlig anställning, Se underbilaga 1. 7 Högskoleförordningen (1993:100), kap. 10, 1-2. Se underbilaga 1. 8 Högskoleförodningen (1993:100), kap ; FHS ledningsordning, nivå 2, 5.4. Se underbilaga 1. 9 FHS ledningsordning, nivå 1, 2.2 samt nivå 1, 3.6. Se underbilaga 1.

Handläggningsordning vid diskriminering och kränkande särbehandling

Handläggningsordning vid diskriminering och kränkande särbehandling Handläggningsordning 1 (6) Handläggningsordning vid diskriminering och kränkande särbehandling Innehåll 1. Inledning... 1 1.1. Definitioner... 2 1.2. Rättssäkerhet... 3 1.3. Anställd eller uppdragstagare...

Läs mer

Handläggningsordning vid misstanke om trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling riktad mot studerande

Handläggningsordning vid misstanke om trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling riktad mot studerande Handläggningsordning 1 (8) Handläggningsordning vid misstanke om trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling riktad mot studerande Innehåll 1. Inledning... 1 2. Definitioner... 2 3.

Läs mer

Handläggningsordning vid misstanke om trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling riktad mot anställda

Handläggningsordning vid misstanke om trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling riktad mot anställda Handläggningsordning 1 (8) 2015-02-23 Ö FHS 117/2015 Handläggningsordning vid misstanke om trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling riktad mot anställda Innehåll 1. Inledning...

Läs mer

Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling (anställd)

Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling (anställd) Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling (anställd) Beslut: Rektor 2015-05-04 Revidering: Dnr: DUC 2015/797/10 Gäller fr o m: 2015-05-04 Ersätter: Regler mot kränkande

Läs mer

Riktlinjer för hantering av trakasseriärenden enligt diskrimineringslagen

Riktlinjer för hantering av trakasseriärenden enligt diskrimineringslagen Dnr UFV 2011/724 Riktlinjer för hantering av trakasseriärenden enligt diskrimineringslagen Fastställd av Rektor 2011-05-31 Innehållsförteckning Inledning 3 Om diskrimineringslagen (2008:567) 3 Utredningsskyldighet

Läs mer

Enhet. Ledningsstaben. Handläggningsordning för utredning av diskriminerings- och trakasseriärenden vid Luleå tekniska universitet

Enhet. Ledningsstaben. Handläggningsordning för utredning av diskriminerings- och trakasseriärenden vid Luleå tekniska universitet Regelsamling vid Luleå tekniska universitet Beslutsdatum Dnr Enhet Kommentar 2012-05-22 1172-12 Ledningsstaben Handläggningsordning för utredning av diskriminerings- och trakasseriärenden vid Luleå tekniska

Läs mer

Styrdokument. Trakasserier och kränkande särbehandling. Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle

Styrdokument. Trakasserier och kränkande särbehandling. Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle Styrdokument Trakasserier och kränkande särbehandling Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle Beslutat av rektor 2012-08-21 Dnr HIG 2012/1028 1 Trakasserier och kränkande

Läs mer

Riktlinjer och ärendehantering vid misstanke om kränkande särbehandling vid Röda Korsets Högskola. Fastställd av HR-chef

Riktlinjer och ärendehantering vid misstanke om kränkande särbehandling vid Röda Korsets Högskola. Fastställd av HR-chef Riktlinjer och ärendehantering vid misstanke om kränkande särbehandling vid Röda Korsets Högskola. Fastställd av HR-chef 2018-12-21 Röda Korsets Högskola tar avstånd från alla former av kränkande särbehandling

Läs mer

Arbetsordning för disciplinärenden och avskiljande från studier. Nivå 2: Högskoleövergripande styrdokument samt enheters och organs arbetsordningar

Arbetsordning för disciplinärenden och avskiljande från studier. Nivå 2: Högskoleövergripande styrdokument samt enheters och organs arbetsordningar FHS beteckning 629/2011 1 (6) Arbetsordning för disciplinärenden och avskiljande från studier Nivå 2: Högskoleövergripande styrdokument samt enheters och organs arbetsordningar Innehållsförteckning 5.4

Läs mer

Policy mot diskriminering och trakasserier

Policy mot diskriminering och trakasserier 1/5 Beslutad 2014-04-10 Dnr 393/2.2.7/2014 Innehåll Policy mot diskriminering och trakasserier... 1 Ansvar... 1 Förebyggande åtgärder... 2 Anvisningar vid förekomst av diskriminering och trakasserier vid

Läs mer

Processbeskrivning vid misstänkt diskriminering

Processbeskrivning vid misstänkt diskriminering Dnr: 2016/2294-1.1 Processbeskrivning vid misstänkt diskriminering Beslutat av Universitetsdirektören Gäller från 2016-05-02 Beslutat av: Universitetsdirektören Beslutsdatum: 2016-05-02 Dnr: 2016/2294-1.1

Läs mer

Riktlinjer för disciplinärenden och avskiljande från studier. Nivå 2: Högskoleövergripande styrdokument samt enheters och organs arbetsordningar

Riktlinjer för disciplinärenden och avskiljande från studier. Nivå 2: Högskoleövergripande styrdokument samt enheters och organs arbetsordningar FHS beteckning Ö 408/2016 1 (8) Riktlinjer för disciplinärenden och avskiljande från studier Nivå 2: Högskoleövergripande styrdokument samt enheters och organs arbetsordningar Innehållsförteckning 1. Giltighet

Läs mer

Riktlinjer för främjande av likabehandling och förebyggande av diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Riktlinjer för främjande av likabehandling och förebyggande av diskriminering, trakasserier och kränkande behandling RIKTLINJER, UN 25 1(6) Riktlinjer för främjande av likabehandling och förebyggande av diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2(6) Utbildningsnämndens riktlinjer för främjande av likabehandling

Läs mer

ORDNING FÖR DISCIPLINÄRENDEN OCH AVSKILJANDE

ORDNING FÖR DISCIPLINÄRENDEN OCH AVSKILJANDE ORDNING FÖR DISCIPLINÄRENDEN OCH AVSKILJANDE För Högskolan i Halmstad Fastställd i Högskolestyrelsen 2005-06-10 Reviderad 2006-06-09 Senast reviderad 2010-06-30 Ordning för disciplinärenden och avskiljande

Läs mer

att osynliggöra personer på grund av könstillhörighet på så sätt att deras handlingar och

att osynliggöra personer på grund av könstillhörighet på så sätt att deras handlingar och LITTERATURVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN UPPSALA UNIVERSITET Handlingsplan mot sexuella trakasserier och kränkning på grund av kön Fastställd av institutionsstyrelsen 2011-02-02 Litteraturvetenskapliga institutionen

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ARBETET MOT DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH ÖVRIG KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ARBETET MOT DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH ÖVRIG KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING MITTUNIVERSITETET Styrdokument HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ARBETET MOT DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH ÖVRIG KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING DNR MIUN 2014/2151 Publicerad: 2014-12-09 Beslutsfattare: Handläggare:

Läs mer

Policy och rutiner för hur Upplands Väsby förebygger och hanterar kränkande särbehandling och sexuella trakasserier

Policy och rutiner för hur Upplands Väsby förebygger och hanterar kränkande särbehandling och sexuella trakasserier Styrdokument, policy 2018-09-12 Dnr KS/2018:298 Policy och rutiner för hur Upplands Väsby förebygger och hanterar kränkande särbehandling och sexuella trakasserier Nivå: Kommungemensamt styrdokument Antagen:

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 för den gymnasiala vuxenutbildningen i Falu kommun Arbetsmarknads- integrations- och kompetensförvaltningen, AIK Vuxenutbildningen Bakgrund Vuxenutbildningen

Läs mer

Policy och handläggningsordning vid diskriminering i form av trakasserier, sexuella trakasserier eller kränkande särbehandling riktat mot studenter

Policy och handläggningsordning vid diskriminering i form av trakasserier, sexuella trakasserier eller kränkande särbehandling riktat mot studenter Handläggare Frida Wettmark, Martin Arleskär Policy och handläggningsordning vid diskriminering i form av trakasserier, sexuella trakasserier eller kränkande särbehandling riktat mot studenter Innehållsförteckning

Läs mer

Riktlinjer avseende åtgärder vid kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier

Riktlinjer avseende åtgärder vid kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier Riktlinje Fastställd av rektor 2017-12-20 Dnr 17/321 Personalenheten Karin Åhman Riktlinjer avseende åtgärder vid kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier Inledning KMH ska vara

Läs mer

Riktlinjer för hantering av misstänkta oegentligheter Dnr 1-477/

Riktlinjer för hantering av misstänkta oegentligheter Dnr 1-477/ Riktlinjer för hantering av misstänkta oegentligheter Dnr 1-477/2017 2017-05-15 Riktlinjer för hantering av misstänkta oegentligheter Dnr 1-477/2017 2017-05-15 INNEHÅLL Riktlinjer för hantering av misstänkta

Läs mer

Beslutad den 20 februari 2017 (Ersätter det tidigare dokumentet Hanteringsordning trakasserier)

Beslutad den 20 februari 2017 (Ersätter det tidigare dokumentet Hanteringsordning trakasserier) 1 (9) Rutiner för ärendehantering vid trakasserier,, sexuella trakasserier och kränkande nde särbehandling av personal och studenter vid Ersta Sköndal Bräcke högskola Beslutad den 20 februari 2017 (Ersätter

Läs mer

Policy och handläggningsordning vid diskriminering i form av trakasserier, sexuella trakasserier eller kränkande särbehandling riktat mot anställda

Policy och handläggningsordning vid diskriminering i form av trakasserier, sexuella trakasserier eller kränkande särbehandling riktat mot anställda Handläggare Frida Wettmark, Martin Arleskär Policy och handläggningsordning vid diskriminering i form av trakasserier, sexuella trakasserier eller kränkande särbehandling riktat mot anställda Innehållsförteckning

Läs mer

Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och sexuella trakasserier Konstvetenskapliga institutionen Stockholms universitet

Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och sexuella trakasserier Konstvetenskapliga institutionen Stockholms universitet Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och sexuella trakasserier Konstvetenskapliga institutionen Stockholms universitet Policy vid Konstvetenskapliga institutionen Institutionen arbetar

Läs mer

Processbeskrivning vid misstänkt kränkande särbehandling

Processbeskrivning vid misstänkt kränkande särbehandling Dnr: 2017/5768-1.1 Processbeskrivning vid misstänkt kränkande särbehandling Beslutad av Universitetsdirektören Gäller från 2017-11-01 Innehåll Inledning 3 Universitetets skyldigheter 3 Arbetsmiljölagen

Läs mer

Ärendehantering vid kränkning och diskriminering

Ärendehantering vid kränkning och diskriminering HSPA 49-2014/82 1 (av 6) Styr- och handledningsdokument Dokumenttyp: Beslutsdatum: Beslutande: Giltighetstid: Dokumentansvarig: Diarienummer: Version: Revisionsdatum: Handledning för process 2014-05-01

Läs mer

1 Hantering av individärenden

1 Hantering av individärenden Sida 1 av 5 HÖGSKOLAN I BORÅS BESLUT fattat av rektor 25 maj 2010 Dnr 290-10-92 RUTINER VID DISKRIMINERING, SEXUELLA TRAKASSERIER OCH ANDRA TRAKASSERIER AV ANSTÄLLDA VID HÖGSKOLAN I BORÅS 1 Hantering av

Läs mer

Diskriminering och kränkningar mot anställda

Diskriminering och kränkningar mot anställda Diskriminering och kränkningar mot anställda DISKRIMINERING OCH KRÄNKNINGAR MOT ANSTÄLLDA Diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier eller kränkande särbehandling får inte förekomma på Stockholms

Läs mer

Vägledning för hantering av. Kränkande särbehandling vid Kungl. Musikhögskolan

Vägledning för hantering av. Kränkande särbehandling vid Kungl. Musikhögskolan Vägledning för hantering av Kränkande särbehandling vid Kungl. Musikhögskolan Respekt och jämlikhet KMH ska vara en kreativ och stimulerande miljö där alla har samma rättigheter. Alla ska ha möjligheter

Läs mer

Likabehandlingsplan för Historiska institutionen 2013 Fastställd av Institutionsstyrelsen

Likabehandlingsplan för Historiska institutionen 2013 Fastställd av Institutionsstyrelsen Likabehandlingsplan för Historiska institutionen 2013 Fastställd av Institutionsstyrelsen 2013-02-19 Lika rättigheter och möjligheter - utgångspunkter Jämlikhet och jämställdhet är grundläggande värden

Läs mer

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER VID DISKRIMINERING, TRAKASSERIER, SEXUELLA TRAKASSERIER, REPRISALIER OCH KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING

VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER VID DISKRIMINERING, TRAKASSERIER, SEXUELLA TRAKASSERIER, REPRISALIER OCH KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 5 a 1 (5) VÄGLEDANDE RÅD OCH BESTÄMMELSER VID DISKRIMINERING, TRAKASSERIER, SEXUELLA TRAKASSERIER, REPRISALIER OCH KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING Fastställd av kommunstyrelsen 2018-05-08

Läs mer

Processbeskrivning vid misstänkt diskriminering, trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier

Processbeskrivning vid misstänkt diskriminering, trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier Processbeskrivning vid misstänkt diskriminering, trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier Beslutat av Universitetsdirektören Gäller från 2019-04-12 Beslutsdatum: 2019-09-12 Inledning Processbeskrivning

Läs mer

Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling. Medicinska fakulteten Lunds universitet

Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling. Medicinska fakulteten Lunds universitet Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling Medicinska fakulteten Lunds universitet 2 Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling

Läs mer

Handläggningsordning för anmälan till personalansvarsnämnden. Fastställd av rektor 2007-01- 22

Handläggningsordning för anmälan till personalansvarsnämnden. Fastställd av rektor 2007-01- 22 GÖTEBORGS UNIVERSITET Personalavdelningen HANDLÄGGNINGSORDNING Hilding Sjödén Avd.dir. 2007-01-22 Dnr F1 1444/07 Handläggningsordning för anmälan till personalansvarsnämnden. Fastställd av rektor 2007-01-

Läs mer

Studenternas plan för lika rättigheter och möjligheter vid Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik (MND)

Studenternas plan för lika rättigheter och möjligheter vid Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik (MND) Studenternas plan för lika rättigheter och möjligheter vid Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik (MND) 1 2 Bakgrund Diskrimineringslagen (SFS 2008:567) reglerar universitetets

Läs mer

Riktlinjer vid misstanke om trakasserier av student

Riktlinjer vid misstanke om trakasserier av student STYRANDE DOKUMENT SLU ID: SLU.2018.2.2-3782 Sakområde: Lika villkor / lika behandling Dokumenttyp: Riktlinjer Beslutsfattare: Rektor Avdelning/kansli: Ledningskansliet Handläggare: Lennart Jonsson Beslutsdatum:

Läs mer

Plan för lika rättigheter och möjligheter vid Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik (MND)

Plan för lika rättigheter och möjligheter vid Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik (MND) 1 Plan för lika rättigheter och möjligheter vid Institutionen för matematikämnets och naturvetenskapsämnenas didaktik (MND) 2014 2 Bakgrund Diskrimineringslagen (SFS 2008:567) reglerar universitetets ansvar

Läs mer

2009-06-24 LIKABEHANDLINGSPLAN. Handlingsplan mot diskriminering och trakasserier

2009-06-24 LIKABEHANDLINGSPLAN. Handlingsplan mot diskriminering och trakasserier 2009-06-24 LIKABEHANDLINGSPLAN Handlingsplan mot diskriminering och trakasserier Innehåll: Inledning Duveholmsgymnasiets övergripande mål Definitioner Hur motverkar vi diskriminering och trakasserier Åtgärder

Läs mer

Riktlinjer och handläggningsordningar för hantering av diskriminering och kränkande särbehandling vid Örebro universitet

Riktlinjer och handläggningsordningar för hantering av diskriminering och kränkande särbehandling vid Örebro universitet Dnr: 10-160/2010 Riktlinjer och handläggningsordningar för hantering av diskriminering och kränkande särbehandling vid Örebro universitet Fastställd av rektor Datum: 2010-11-30 1 Inledning Örebro universitet

Läs mer

Riktlinjer vid kränkande särbehandling av anställda vid Högskolan i Borås

Riktlinjer vid kränkande särbehandling av anställda vid Högskolan i Borås HÖGSKOLAN I BORÅS STYRDOKUMENT Sid 1 Riktlinjer vid kränkande särbehandling av anställda vid Högskolan i Borås Detta dokument (dnr 515-16) ersätter tidigare dokument (dnr 602-14 och 692-10). Rektor har

Läs mer

Diskriminering och kränkningar mot studenter

Diskriminering och kränkningar mot studenter Diskriminering och kränkningar mot studenter DISKRIMINERING OCH KRÄNKNINGAR MOT STUDENTER Diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier eller kränkande särbehandling får inte förekomma på Stockholms

Läs mer

Bilaga 1: Styrdokument

Bilaga 1: Styrdokument 1 : 1 Bilaga 1: Styrdokument Läroplan för grundskolan, Lgr11 Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet

Läs mer

Skollagen kap 6. Melleruds Kommun

Skollagen kap 6. Melleruds Kommun Skollagen kap 6 Melleruds Kommun Skollagen kap 6 - Åtgärder mot kränkande behandling Gäller för all personal som är i verksamheten. Huvudmannen ansvarar för personalen fullgör de skyldigheter som anges

Läs mer

Disciplinstadga för studenter vid Chalmers tekniska högskola AB

Disciplinstadga för studenter vid Chalmers tekniska högskola AB Dokumentets metadata: Beslut av: Rektor Datum för beslut: 2019-01-14 Dokumentet gäller från och med: 2019-01-14 Dokumentet gäller till och med: Tillsvidare Typ av styrdokument: Föreskrift Handläggare:

Läs mer

Rutin avseende diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier i arbetslivet.

Rutin avseende diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier i arbetslivet. Rutin avseende diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier i arbetslivet. Österåkers kommun ska vara en inkluderande arbetsplats med gott arbetsklimat, fritt från diskriminering,

Läs mer

Disciplinstadga. för studenter vid Chalmers tekniska högskola AB

Disciplinstadga. för studenter vid Chalmers tekniska högskola AB 1(5) Disciplinstadga för studenter vid Chalmers tekniska högskola AB Fastställd av styrelsen för Chalmers tekniska högskola AB att gälla fr.o.m. 2014-06-18. Inledning Disciplinstadgan syftar till att värna

Läs mer

GU-trak06 A5 8 sid Sida 1. Vägledning vid förekomst av trakasserier och diskriminering av studenter. Reviderad upplaga juni-06

GU-trak06 A5 8 sid Sida 1. Vägledning vid förekomst av trakasserier och diskriminering av studenter. Reviderad upplaga juni-06 GU-trak06 A5 8 sid 06-06-26 11.26 Sida 1 Vägledning vid förekomst av trakasserier och diskriminering av studenter Reviderad upplaga juni-06 GU-trak06 A5 8 sid 06-06-26 11.26 Sida 2 Göteborgs universitet

Läs mer

Vägledning för hantering av. Kränkande behandling vid Linköpings universitet

Vägledning för hantering av. Kränkande behandling vid Linköpings universitet Vägledning för hantering av Kränkande behandling vid Linköpings universitet Linköpings universitet (LiU) har en demokratisk värdegrund som bygger på mänskliga rättigheter och allas lika värde. LiU ska

Läs mer

IQ( cap /4

IQ( cap /4 11111MII UNIVERSITET LIN

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN Kyrkskolan Linnéskolan 7-9 Röinge skola

LIKABEHANDLINGSPLAN Kyrkskolan Linnéskolan 7-9 Röinge skola Upprättad: 100101 Reviderad: 130227 LIKABEHANDLINGSPLAN Kyrkskolan Linnéskolan 7-9 Röinge skola Innehållsförteckning Sida 2 Innehållsförteckning 3 Vår vision Till dig som elev Till dig som vårdnadshavare

Läs mer

Riktlinjer mot trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier

Riktlinjer mot trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier Riktlinjer mot trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier Beslutad av Kommunstyrelsen 10 december 2018, 292. Dnr KS2018.0441-2 Innehåll 1 Riktlinje för Skövde kommun...

Läs mer

Bilagor till lokalt kollektivavtal för samverkan

Bilagor till lokalt kollektivavtal för samverkan 1 (6) Bilagor till lokalt kollektivavtal för samverkan Inledning Försvarshögskolan och de lokala arbetstagarorganisationerna (SACO, OFR/O och OFR/S) har tecknat ett lokalt kollektivavtal för samverkan.

Läs mer

Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och kränkningar

Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och kränkningar HÖGSKOLAN I SKÖVDE Rektor BESLUT 2018-05-07 Dnr HS 2018/193 Handläggningsordning vid diskriminering, trakasserier och kränkningar Härmed fastställs Handläggningsordning vid dislcriminering, trakasserier

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Vuxenutbildningen i Motala

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Vuxenutbildningen i Motala Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 Vuxenutbildningen i Motala Innehåll Inledning... 2 Regelverk... 2 Bakgrund och syfte... 2 Definitioner... 3 Lagar och riktlinjer... 5 Övergripande

Läs mer

Skoljuridik för friskolor

Skoljuridik för friskolor Skoljuridik för friskolor 19 mars 2010 i Göteborg Olle Rimsten rimsten@skoljuridik.se Ny skollag; för lagrådsremiss googla den nya skollagen Allmänt 1 Proposition beräknad till slutet av mars Åtskillig

Läs mer

Trakasserier eller kränkande särbehandling PREFEKTMÖTE LTH

Trakasserier eller kränkande särbehandling PREFEKTMÖTE LTH Trakasserier eller kränkande särbehandling PREFEKTMÖTE LTH 171103 Trakasserier och sexuella trakasserier Diskrimineringslagen Definition: Trakasserier: ett uppträdande som kränker någons värdighet och

Läs mer

Rutin vid kränkande särbehandling, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier

Rutin vid kränkande särbehandling, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier mmunstyrelsen Datum 1 (5) nsult och uppdrag 2016-10-14 Utveckling/HR Anne-Li Gustafsson, 016-7102138 Rutin vid kränkande särbehandling, trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier Att arbeta i

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ANMÄLAN AVSEENDE MISSTANKE OM DISCIPLINÄRA FÖRSEELSER

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ANMÄLAN AVSEENDE MISSTANKE OM DISCIPLINÄRA FÖRSEELSER STYRDOKUMENT Dnr V 2017/670 HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ANMÄLAN AVSEENDE MISSTANKE OM DISCIPLINÄRA FÖRSEELSER Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Forsknings-

Läs mer

Dokumentation vid olika former av trakasserier och kränkningar

Dokumentation vid olika former av trakasserier och kränkningar Dokumentation vid olika former av trakasserier och kränkningar Dokumentation är ett viktigt stöd i arbetet med att följa upp åtgärderna och eventuellt förändra dem eller sätta in nya. Det är även en rättssäkerhetsfråga

Läs mer

Mellan den som utsätts och den som utsätter står du.

Mellan den som utsätts och den som utsätter står du. information till arbetsgivare om sexuella trakasserier 2018 Mellan den som utsätts och den som utsätter står du. Som arbetsgivare är det din skyldighet att förebygga och motverka sexuella trakasserier

Läs mer

Sexuella trakasserier

Sexuella trakasserier Riktlinjer och rutiner Sexuella trakasserier Gäller från: 2016-06-08 Innehåll Sexuella trakasserier... 3 Vad är sexuella trakasserier?... 3 Exempel på sexuella trakasserier:... 3 Förebyggande arbete mot

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ÅTGÄRDER MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH TRAKASSERIER

RIKTLINJER FÖR ÅTGÄRDER MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH TRAKASSERIER Blad 1 RIKTLINJER FÖR ÅTGÄRDER MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING OCH TRAKASSERIER Antagna av kommunfullmäktige 8 mars 2017, 75, ersätter policy och handlingsplan mot trakasserier på arbetsplatsen. Förhållningssätt

Läs mer

RIKTLINJER FÖR ARBETE MED LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING I FÖRSKOLAN, GRUNDSKOLAN OCH GRUNDSÄRSKOLAN

RIKTLINJER FÖR ARBETE MED LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING I FÖRSKOLAN, GRUNDSKOLAN OCH GRUNDSÄRSKOLAN 2011-08-30 RIKTLINJER FÖR ARBETE MED LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING I FÖRSKOLAN, GRUNDSKOLAN OCH GRUNDSÄRSKOLAN BUN 2014/0288 003 Handläggare Mia Wiman-Olsson Sakkunnig, utbildningskontoret

Läs mer

Handlingsplan mot kränkande särbehandling

Handlingsplan mot kränkande särbehandling Handlingsplan mot kränkande särbehandling DOKUMENTNAMN Handlingsplan mot kränkande särbehandling GILTIGHETSPERIOD 20180305--tillsvidare DOKUMENTTYP Handlingsplan BESLUTAT/ANTAGET DOKUMENTÄGARE Pajala kommun

Läs mer

Arbetsordning för Högskolan i Halmstad

Arbetsordning för Högskolan i Halmstad Arbetsordning för Högskolan i Halmstad Beslutad av högskolestyrelsen 2018-04-20, dnr L 2018/42. Ersätter arbetsordning beslutad av högskolestyrelsen 2014-12-05. Arbetsordning för Högskolan i Halmstad Föreliggande

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling CENTRUM FÖR VUXENUTBILDNING Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Centrum för vuxenutbildning 2012 CENTRUM FÖR VUXENUTBILDNING 2 (10) Innehåll Inledning och bakgrund till planen

Läs mer

Lagaholmsskolan Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling

Lagaholmsskolan Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling Datum för upprättande av planen: 2016-04-28 Diarienummer: Lagaholmsskolan Rutiner för att motverka diskriminering och kränkande behandling 1. Uppdrag Kommunen ska bedriva ett målinriktat arbete för att

Läs mer

Lokala rutiner för Lex Sarah Mars 2014

Lokala rutiner för Lex Sarah Mars 2014 Lokala rutiner för Lex Sarah Mars 2014 Beslutade av Älvsjö stadsdelsnämnd xxxxx stockholm.se 2 (11) Innehåll Lokala rutiner för Lex Sarah 3 Inledning 3 Vem är rapporteringsskyldig? 3 Vad ska rapporteras?

Läs mer

Hantering av lex Sarah-ärenden aaa

Hantering av lex Sarah-ärenden aaa aaa Vård- och omsorgsförvaltningen aaa aaaa aaaa Dokumentnamn: Hantering av lex Sarah-ärenden Dnr: VOO 2017/0016 1(6) Skapad: 2013-11-06 Reviderad: 2017-01-10 Dokumenttyp: Rutin Skapad av: Kvalitetsstrateg

Läs mer

Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Barn- och utbildningsnämnden Övergripande plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Postadress: E-post: barn.utbildningsforvaltningen@askersund.se Askersunds kommun Tel.nr.: 0583-810 00

Läs mer

Kränkning eller trakasserier AFS eller dl VILKET ANSVAR HAR LU:S CHEFER OCH MEDARBETARE?

Kränkning eller trakasserier AFS eller dl VILKET ANSVAR HAR LU:S CHEFER OCH MEDARBETARE? Kränkning eller trakasserier AFS eller dl VILKET ANSVAR HAR LU:S CHEFER OCH MEDARBETARE? Introduktion Om oss: Arbetsrättsligt stöd till personalfunktioner vid fakultetskanslierna/motsvarande Fokus på arbetsmiljö

Läs mer

Plan för att motverka sexuellt ofredande i skolan - yttrande

Plan för att motverka sexuellt ofredande i skolan - yttrande 2018-08-15 Dnr 2017/708-109 Barn- och utbildningsnämnden Plan för att motverka sexuellt ofredande i skolan - yttrande Bakgrund och beskrivning av ärendet Kommunfullmäktige beslutade 2018-03-26 att ge barn-

Läs mer

Den 1 juli 2011 trädde nya bestämmelser SOSFS 2011:5 i kraft om hur lex Sarah ska tillämpas i socialtjänsten (2001:453) SoL och lagen (1993:387) om

Den 1 juli 2011 trädde nya bestämmelser SOSFS 2011:5 i kraft om hur lex Sarah ska tillämpas i socialtjänsten (2001:453) SoL och lagen (1993:387) om Den 1 juli 2011 trädde nya bestämmelser SOSFS 2011:5 i kraft om hur lex Sarah ska tillämpas i socialtjänsten (2001:453) SoL och lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. De

Läs mer

Hur vi arbetar med likabehandling på Sophiahemmet Högskola

Hur vi arbetar med likabehandling på Sophiahemmet Högskola Hur vi arbetar med likabehandling på Sophiahemmet Högskola Inledning Denna broschyr är avsedd att öka medvetenheten och kunskapen hos sökande och studenter om Diskrimineringslagen, dess intentioner och

Läs mer

Rutin och handlingsplan mot diskriminering och kränkande särbehandling

Rutin och handlingsplan mot diskriminering och kränkande särbehandling Sida 1 av 5 2017-05-29 KOMMUNSTYRELSEN Rutin och handlingsplan mot diskriminering och kränkande särbehandling Mål Att arbeta i Munkedals kommun ska upplevas som positivt, utvecklande och trivsamt och det

Läs mer

Likabehandlingsplan. VIVA, Vuxenutbildning, integration, vägledning och aktivitetsansvaret i Kungsörs kommun

Likabehandlingsplan. VIVA, Vuxenutbildning, integration, vägledning och aktivitetsansvaret i Kungsörs kommun Likabehandlingsplan VIVA, Vuxenutbildning, integration, vägledning och aktivitetsansvaret i Kungsörs kommun 2017-2018 Likabehandlingsplan Deklaration Kungsörs kommun arbetar för att alla elever ska ha

Läs mer

Policy och handlingsplan mot kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier

Policy och handlingsplan mot kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier Dnr 2018/000143 Id Policy och handlingsplan mot kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier Behandla dina arbetskamrater väl. Antagen av Kommunfullmäktige 2018-03-26 49 1 Mål Vimmerby

Läs mer

Policy för arbetet med jämställdhet och mångfald för anställda vid Högskolan i Borås

Policy för arbetet med jämställdhet och mångfald för anställda vid Högskolan i Borås Policy för arbetet med jämställdhet och mångfald för anställda vid Högskolan i Borås Dnr: 354-09-92 Fastställd av Styrelsen 2009-06-11 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 2 1.1 Ett gemensamt ansvar...

Läs mer

Rutiner och åtgärder vid diskriminering, trakasserier och repressalier för medarbetare

Rutiner och åtgärder vid diskriminering, trakasserier och repressalier för medarbetare Rutiner och åtgärder vid diskriminering, trakasserier och repressalier för medarbetare Inledning Den rättsliga utgångspunkten mot diskriminering finns i regeringsformen, en av Sveriges grundlagar. Diskriminering

Läs mer

Information om diskriminering, trakasserier och kränkningar

Information om diskriminering, trakasserier och kränkningar Information om diskriminering, trakasserier och kränkningar Diskriminering, trakasserier och kränkningar 1. Bakgrund Vid UFL tolereras inte någon form av diskriminering, trakasserier eller kränkningar.

Läs mer

Policy för arbetsmiljö, likabehandling och mångfald

Policy för arbetsmiljö, likabehandling och mångfald 2018-08-27 KS 2017.508 1.3.6.4 P O LICY Policy för arbetsmiljö, likabehandling och mångfald HR-avdelningen Fastställd av kommunfullmäktige 2016-12-12 191, reviderad av kommunfullmäktige 2018-08-27 104

Läs mer

Riktlinje mot kränkande särbehandling i arbetslivet. Definition av kränkande särbehandling

Riktlinje mot kränkande särbehandling i arbetslivet. Definition av kränkande särbehandling RIKTLINJE MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLINGI ARBETSLIVET Riktlinje mot kränkande särbehandling i arbetslivet Eslövs kommun tar avstånd från alla former av kränkande särbehandling och tolererar inte att sådana

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR LIKABEHANDLING 2010 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapteori

HANDLINGSPLAN FÖR LIKABEHANDLING 2010 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapteori HANDLINGSPLAN FÖR LIKABEHANDLING 2010 Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapteori Innehållsförteckning: 1. Allmänt...2 1.1 Lagen...2 1.2 Ansvarsnivåer...2 2. Jämlikhetsarbetet på institutionsnivå...3

Läs mer

Likabehandlingsplan 2016

Likabehandlingsplan 2016 SFI SÖDERORT ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN 1 Likabehandlingsplan 2016 2 Innehållsförteckning 1 Mål... 3 2 Skolans policy... 3 3 Styrdokument... 3 4 Ansvar... 4 5 Åtgärdsplan... 4 6 Åtgärdsrutiner... 5 6.1

Läs mer

Handlingsplan mot sexuella trakasserier och kränkning på grund av kön

Handlingsplan mot sexuella trakasserier och kränkning på grund av kön LITTERATURVETENSKAPLIGA INSTITUTIONEN UPPSALA UNIVERSITET Handlingsplan mot sexuella trakasserier och kränkning på grund av kön Fastställd av institutionsstyrelsen 2015-09-22. Litteraturvetenskapliga institutionen

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET 2004-09-17 LiU 1056/04-37

LINKÖPINGS UNIVERSITET 2004-09-17 LiU 1056/04-37 LINKÖPINGS UNIVERSITET BESLUT 2004-09-17 LiU 1056/04-37 Åtgärdsprogram mot trakasserier på grund av etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning Härmed fastställs Linköpings universitets åtgärdsprogram

Läs mer

Författningssamling. Riktlinje mot trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier på arbetsplatsen

Författningssamling. Riktlinje mot trakasserier, sexuella trakasserier, kränkande särbehandling och repressalier på arbetsplatsen Författningssamling Dokumenttyp Riktlinje Beslutsinstans Utskott 1 Beslutsdatum 2018-10-16 140 Dokumentansvarig HR-chef Gäller för Nässjö kommun Senast reviderad Riktlinje mot trakasserier, sexuella trakasserier,

Läs mer

Riktlinje mot kränkande särbehandling, trakasserier och diskriminering

Riktlinje mot kränkande särbehandling, trakasserier och diskriminering Antagen av styrelsen 23 februari 2018 Riktlinje mot kränkande särbehandling, trakasserier och diskriminering Alla medarbetare är skyldiga att motverka kränkande särbehandling och trakasserier. Om du bevittnar

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014/2015 Rättviks kommuns förskolor och pedagogisk omsorg Vision På förskolan förekommer inga former av diskriminering, trakasserier, eller kränkande behandling.

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling vid Säffle Lärcenter

Likabehandlingsplan. Plan mot diskriminering och kränkande behandling vid Säffle Lärcenter Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling vid Säffle Lärcenter Innehållsförteckning Inledning 1.Förbud mot diskriminering och kränkande behandling. 3 2. Det främjande arbetet

Läs mer

Likabehandlingsplan / Plan mot kränkande behandling Solbackens förskola

Likabehandlingsplan / Plan mot kränkande behandling Solbackens förskola Likabehandlingsplan / Plan mot kränkande behandling 2016-2017 Solbackens förskola Reviderad 2017-02 INNEHÅLL Ledningsdeklaration Styrdokument Upprättande av plan Definitioner Kartläggning Förebyggande

Läs mer

Riktlinjer avseende diskriminering och trakasserier

Riktlinjer avseende diskriminering och trakasserier Riktlinjer avseende diskriminering och trakasserier Beslut av rektor, 2011-03-09 dnr 45-2004-2147. Ersätter tidigare dokument, dnr 45-2004-2147 (daterat 2004-06- 23), ändrad 2006-07-03, 2008-04-01, 2014-05-06.

Läs mer

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1 (8) 2013-08-15 Lärande Lärande Centralt Christian Jerhov Verksamhetsutvecklare 0302 52 12 04 Riktlinjer för arbetet med att främja likabehandling och förebygga och motverka diskriminering, trakasserier

Läs mer

Att anmäla, utreda och vidta åtgärder kring uppgifter om diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Att anmäla, utreda och vidta åtgärder kring uppgifter om diskriminering, trakasserier och kränkande behandling INFORMATION 2017-12-20 Att anmäla, utreda och vidta åtgärder kring uppgifter om diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Så här arbetar du med digitalt strukturstöd inom grundskolans verksamhetsområde

Läs mer

Regelverk för disciplin- och avskiljandeärenden vid Röda Korsets Högskola

Regelverk för disciplin- och avskiljandeärenden vid Röda Korsets Högskola Regelverk för disciplin- och avskiljandeärenden vid Röda Korsets Högskola Dnr: 31/2017 Fastställd av: Rektor 2017-03-31, reviderad 2018-04-26 Innehåll Regelverk för disciplin- och avskiljandeärenden vid

Läs mer

Timmersvansens Förskola. Plan Mot Diskriminering och Kränkande Behandling 2014/2015

Timmersvansens Förskola. Plan Mot Diskriminering och Kränkande Behandling 2014/2015 Timmersvansens Förskola Plan Mot Diskriminering och Kränkande Behandling 2014/2015 INNEHÅLLSFÖRTECKNING LAGSTIFTNING...3 CENTRALA BEGREPP...5 ANSVARSFÖRDELNING...7 MÅL...7 FRÄMJANDE ARBETE...7 FÖREBYGGANDE

Läs mer

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ANMÄLAN AVSEENDE MISSTANKE OM DISCIPLINÄRA FÖRSEELSER

HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ANMÄLAN AVSEENDE MISSTANKE OM DISCIPLINÄRA FÖRSEELSER STYRDOKUMENT Dnr V 2013/631 HANDLÄGGNINGSORDNING FÖR ANMÄLAN AVSEENDE MISSTANKE OM DISCIPLINÄRA FÖRSEELSER Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument Rektor Administrativt

Läs mer

Riktlinjer mot kränkande särbehandling

Riktlinjer mot kränkande särbehandling Riktlinjer mot kränkande särbehandling Fastställd av kommunstyrelsen 2011-09-06 182, reviderad 2017-08-08 164 och 2018-10-09 166 Innehållsförteckning 1. Grundvärdering... 2 2. Mål... 2 3. Definitioner...

Läs mer

Sahlgrenska Universitets sjukhuset policyoch handlingsplan mot sexuella trakasserier

Sahlgrenska Universitets sjukhuset policyoch handlingsplan mot sexuella trakasserier Sahlgrenska Universitets sjukhuset policyoch handlingsplan mot sexuella trakasserier Denna policy och handlingsplan för att förebygga och motverka sexuella trakasserier på arbetsplatsen är ett av flera

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling uniform KUB101 v 1.0, 2005-11-25 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Elof Lindälvs gymnasium, skolenhet 2 Läsåret 2019/2020 Fastställd på APT Kungsbacka kommun Innehåll Diskrimineringslagen

Läs mer