GRANSKNINGSRAPPORT ÅR 2014 FÖR NÄMNDEN FÖR KULTUR, UTBILDNING OCH FRILUFTSVERKSAMHET

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GRANSKNINGSRAPPORT ÅR 2014 FÖR NÄMNDEN FÖR KULTUR, UTBILDNING OCH FRILUFTSVERKSAMHET"

Transkript

1

2 GRANSKNINGSRAPPORT ÅR 2014 FÖR NÄMNDEN FÖR KULTUR, UTBILDNING OCH FRILUFTSVERKSAMHET Sammanfattning Med avseende på verksamhetsberättelsen som upprättas vid årets slut har revisionens granskning inte visat på några väsentliga felaktigheter. Bedömningen är att årets bokslut i stort är upprättat i enlighet med gällande bokslutsinstruktioner och den kommunala redovisningslagen samt att god redovisningssed har tillämpats. Verksamhetsberättelsen för nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet ger i allt väsentligt en rättvisande bild av resultat och ställning. Verksamheten har bedrivits utifrån fullmäktiges mål och beslut. Rapportering av det interna kontrollarbetet saknas i verksamhetsberättelsen då alla kontroller inte var genomförda vid avlämnandet. Den interna kontrollen bedöms trots det sammantaget som tillräcklig. Tidigare har granskningsanteckningar överlämnats till förvaltningschef och ekonomi- och stabschef för avstämning och kontroll. Synpunkter på anteckningarna har beaktats i denna rapport. Bakgrund Landstingets revisionskontor har på uppdrag av landstingets revisorer granskat verksamheten inom nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet. Detta som del av underlaget för revisorernas uttalande i revisionsberättelsen med tillhörande redogörelse. Revisorernas samlade bedömning delges då landstingsfullmäktige inför deras beslut i ansvarsfrågan i samband med att landstingets samlade årsredovisning behandlas. Granskningen har under året skett enligt den revisionsplan som upprättats av revisorerna i samråd med landstingsfullmäktiges presidium. Granskning har utförts enligt kommunallagen, god revisionssed och landstingets revisionsreglemente och omfattat dels ändamålsenlighet, det vill säga om verksamheten bedrivits utifrån fullmäktiges mål och beslut, lagar, avtal och föreskrifter och dels om verksamheten bedrivits på ett sätt som är ekonomisk tillfredsställande, om räkenskaperna är rättvisande samt om den interna kontroll som nämnden ansvarar för är tillräcklig. Revisionsdialog Revisorerna införde under 2013 ett nytt forum för träffar med nämnderna och förvaltningsledningarna som benämns Revisionsdialog Nyköping besök Repslagaregatan 19 tel hemsida: ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2014\kuf\re04 k&u.doc Utskriftsdatum: :38 SID 1(15)

3 Revisionsdialogen är en träff utöver den genomgång av bokslutsgranskningen som genomförs i mars-april varje år. Från revisionen deltar en granskningsgrupp bestående av den revisor som är utsedd läsare av protokoll för nämnden, ordförande eller vice ordförande i revisionen och en tjänsteman från vårt revisionskontor. Från nämnden deltar presidiet och förvaltningschef. Vid dialogen tas eventuella synpunkter eller kritik upp från revisorerna i föregående års revisionsberättelse och eventuella synpunkter från den löpande granskningen under året. I dialogen behandlas även frågor för att kartlägga den interna styrningen och kontrollen i nämnden. Frågor skickas i förväg till nämndens presidium och förvaltningschef. Syftet med revisionsdialogen är att nämndens presidium och förvaltningschef på ett tidigt stadium ska få del av revisorernas synpunkter för att säkerställa riktigheten i underlagen för revisorernas bedömning och därmed också ge revisorerna en mer solid grund för ansvarsprövningen. Dessutom ges nämnden tillfälle att, utifrån revisionsdialogen, agera mot bakgrund av de synpunkter som lämnats av revisorerna. Revisionsdialogerna har fortsatt under 2014 och presidiet för nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet och revisorerna träffades den 10 november 2014 för dialog. Revisionens granskningar 2014 Nedan görs en kort sammanfattning av de granskningar som revisorerna genomfört och avrapporterat under året, och som berör nämndens verksamhet. Rapporterna finns tillgängliga på vår hemsida. Granskning Rapporten omfattar - Revisionens iakttagelser Granskningsrapport 2013 Revisorernas bedömning av delårsrapport 2014 Granskning av årsbokslut och verksamhetsberättelse Granskning av delårsrapport 2 avseende mål för god ekonomisk hushållning Kommentarer i svaret Ej aktuellt Ej aktuellt ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2014\kuf\re04 k&u.doc Utskriftsdatum: :38 SID 2(15)

4 IK granskning löpande Rutiner för hantering av landstingets stiftelser Verifikationsgranskning för nämndens verksamheter i syfte att bedöma den interna kontrollen i redovisningen. Vi bedömer att rutinen att ange syfte och deltagare samt att kontraattestera fungerar tillfredsställande men är möjlig att förbättra. För formalia för leverantörsfakturor fungerar rutinerna inte helt tillfredsställande på grund av skattehantering vid uppdragstagare. Avseende avtalstrohet vid inköp av resor bedöms den interna kontollen vara god. Syftet är att bedöma om landstinget har rutiner som säkerställer att utdelning från stiftelserna sker enligt respektive stiftelses ändamålsbestämmelse och med god intern kontroll. Vår bedömning är att förvaltningen säkerställer att utdelning beslutas enligt ändamålsbestämmelser och beslut om utdelningarna regleras tydligt i nämndens delegationsordning. För två stiftelser behöver lösningar till för att kunna säkerställa aktiv utdelning. Rutiner bör återfinnas i ledningssystemet och information om ansökningsbara medel till medborgare bör utvecklas. Rapporten behandlad på ledningsgruppsmöte. Specifika åtgärder och informationsinsatser har genomförts. Information på landstingets intranät kompletteras fortlöpande. Dialog med Samlad redovisning. Förslag lämnat till landstingsstyrelsen om att flytta ansvar och beslut kring de stiftelser där aktiv utdelning eftersträvas. Rutiner finns i ledningssystemet och landstingets hemsida har uppdaterats med information om ansökningsbara medel. ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2014\kuf\re04 k&u.doc Utskriftsdatum: :38 SID 3(15)

5 Rutiner för hantering av organisationsbidrag Syftet är att bedöma om hantering sker enligt fattade beslut och med god intern kontroll. Bedömningen är att det i stort finns ändamålsenliga regelverk. Manuell hantering av utbetalningsorder bör undvikas. Utbetalningar grundar sig på nämndens beslut och hänvisning till beslut bör framgå av underlagen. Vi rekommenderar att uppföljningar från organisationerna säkerställs. Utvecklingsarbete pågår av bidragshanteringen i stort. Förutsättningar för digitala ansökningar och redovisningar undersöks. Styrande dokument på externa webben har uppdaterats. Utreda vilket arbetssätt som är mest effektivt innan ändrade rutiner beslutas kring utbetalning. Rutinen ska kompletteras med att tydligare ange vad som ska lämnas in för uppföljning. Under 2014 inledde Revisionen en granskning av säkerhetsarbetet inom nämnden med inriktning mot hot och våld (personsäkerhet) inom nämndens skolverksamheter. Granskningen har inte kunnat avslutas som planerat då 2 av 3 skolor ännu inte lämnat svar på de frågeställningar som ställts. Enligt förvaltningschefen beror detta bland annat på personalförändringar och frågorna kommer att tas upp gemensamt. Revisionens uppföljning av tidigare granskningar Revisionen genomför sedan några år tillbaka en mer strukturerad uppföljning av tidigare genomförda granskningar. Någon uppföljning som berör nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet har inte genomförts under året. Verksamhetsberättelse Efter årets slut ska nämnd lämna en verksamhetsberättelse som utvärderar årets verksamhet samt hur fastställda åtaganden, indikatorer, aktiviteter och eventuella uppdrag har uppfyllts. Verksamhetsberättelsen är nämndens återrapportering till landstingsstyrelsen. Måluppfyllelsen analyseras utifrån resultatet av de åtaganden som nämnden gjort inom respektive perspektiv. I den sammanfattande analysen ska, om möjligt, balansen mellan perspektiven bedömas. Verksamhetsberättelsen ska även innehålla ekonomiskt utfall för året och relevanta nyckeltal. Resultatet av den interna kontrollen enligt av nämnden fastställd internkontrollplan redovisas också. ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2014\kuf\re04 k&u.doc Utskriftsdatum: :38 SID 4(15)

6 Nämndens verksamhetsberättelse ska innehålla en rapport över respektive enhet. Måluppfyllelsen av de strategiska målen kommer sedan att bedömas i landstingets årsredovisning som avges från landstingsstyrelsen till landstingsfullmäktige. I anvisningen från landstingets ekonomistab anges också hur verksamhetsberättelsen ska disponeras samt vilka obligatoriska delar som skall ingå. Nämndens verksamhetsberättelse innehåller ingen rapportering av resultatet av genomförd kontroll enligt av nämnden fastställd internkontrollplan. Vi saknar också en rapport över respektive enhets ekonomiska utfall. Utifrån vår granskning vill vi lyfta fram nedanstående iakttagelser och kommentarer kring några av indikatorerna; Medborgarperspektiv Inom perspektivet finns ett åtagande för folkhögskolorna och Öknaskolan Verksamheterna ska erbjuda elever och deltagare möjlighet att utveckla kunskaper och färdigheter utifrån sina förutsättningar, intressen och behov. Målvärdet nås inte för de 3 indikatorer som kopplats till åtagandet vad gäller Öknaskolan. Nedanstående tabell är hämtad ur nämndens verksamhetsberättelse; Indikator Utfall Målvärde Kommentar Andel elever inom gymnasieskolan med yrkesexamensbevis (t o m 2013 slutbetyg) Andel elever inom gymnasieskolan som uppnått högskolebehörighet Utfall av kvalitetsutvärdering, Öknaskolans gymnasium, skala % 90 % Utfall %, ,1 %, %. Målvärdet är inte helt uppnått % 50 % Målvärdet har sänkts till 2014 med anledning av nya kraven att läsa utökad studiegång för att få högskolebehörighet. Trots det är måluppfyllelsen låg. 2,9 3,0 En försämring jämfört med 2013 (3,26). Utfallet är strax under målvärdet. Den interna kommunikationen inom skolan ska förbättras. Åtgärder framgår av verksamhetsberättelsen och elevhälsans roll lyfts fram. Den samlade bedömning som förvaltningen själva gör är att stödbehovet är kraftigt ökande då fler elever kommer in med mycket bristfälliga förkunskaper samt neuropsykologisk- eller social problematik. ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2014\kuf\re04 k&u.doc Utskriftsdatum: :38 SID 5(15)

7 Personalperspektiv Under personalperspektivet nås inte målvärdet för någon av de 6 indikatorer som beslutats. För både index för Hållbart Medarbetarengagemang (HME) och andelen medarbetare som upplever att de deltar aktivt i utvecklingen av verksamheten redovisas försämrade utfall mot tidigare mätningar. Sjukfrånvaron fortsätter att öka. Indikatorn Sjukfrånvarotid i relation till ordinarie arbetstid visar ett utfall på 4,5 %, målvärde max 3,6 %. För 2013 var utfallet 3,7 %, och för år %. Av verksamhetsberättelsen framgår flera vidtagna åtgärder inom personalområdet. Bland annat anges arbete med värdegrund, fokus på det systematiska arbetsmiljöarbetet, handlingsplaner utifrån genomförda medarbetarenkäter samt utbildningsinsatser i rutiner för rehabilitering och landstingets nya systemstöd för detta. Process- och förnyelseperspektiv Några beslutade indikatorer finns inte inom perspektivet för tillfället. Av verksamhetsberättelsen framgår att ett utvecklingsarbete har genomförts rörande åtaganden i nämndens/förvaltningens verksamhetsplan Antalet åtaganden har minskat, koncentrerats och har haft utgångspunkt i landstingets Kulturplan samt folkhögskolornas och gymnasieskolans nationella uppdrag. Miljöperspektiv För den landstingsövergripande indikatorn Köptrohet mot upprättade ramavtal har målvärdet satts till 65 %, utfallet är 14 %. Statistiken blir, enligt verksamhetsberättelsen, missvisande då merparten av förvaltningens inköp sker inom ramen för förvaltningens egen upphandling och upprättade avtal. En annan landstingsövergripande indikator är Andel av tillsvidareanställd personal som har gått landstingets gemensamma miljöutbildning. Där är utfallet 74 % mot målvärdet 100 %. Där framgår att verksamheter inom nämnden som har god tillgång till landstingets intranät genomför den centrala miljöutbildningen. Skolorna, som har sämre tillgång till intranätet, har inte genomfört utbildningen i lika stor utsträckning. Av verksamhetsberättelsen framgår att den bristfälliga tillgången till intranätet försvårar för förvaltningen i arbetet med att implementera och vidareutveckla Vårt arbetssätt. Det vill säga förvaltningens ledningssystem. ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2014\kuf\re04 k&u.doc Utskriftsdatum: :38 SID 6(15)

8 Ekonomiperspektiv Åtagandet inom ekonomiperspektivet är att förvaltningen arbetar för att behålla en stabil och långsiktig ekonomisk utveckling. Det ekonomiska utfallet för 2014 är tkr. Budgeten för 2014 ändrades från tkr till tkr av landstingsfullmäktige, 79/14, i samband med att delårsrapporten 1, per mars, antogs. Resultatmålet uppnås. Enligt landstingets reglemente för planering och uppföljning 1 ska nämndens verksamhet innefatta en rapport över respektive enhets ekonomiska utfall. Vi kan inte finna någon ekonomisk avrapportering för nämndens olika verksamheter. Detta kommer enligt förvaltningschefen att kompletteras i 2015 års verksamhetsberättelse. Granskning av räkenskaper 2014 Granskningen syftar till att pröva om nämndens verksamhetsberättelse ger en rättvisande bild av ställning och resultat. Rättvisande innebär att balansoch resultaträkningens poster är; materiellt rätt (alla poster i resultat- och balansräkningen är fullständigt redovisade och tillhör förvaltningen) formellt rätt (den kommunala redovisningslagen, KRL, samt landstingets regler och anvisningar har tillämpats) rätt periodiserade (alla poster avser redovisningsåret) Nämndernas verksamhetsberättelser innehåller ingen balansräkning. Landstingets samlade balansräkning redovisas i landstingets årsredovisning. För respektive förvaltning har en saldolista med balanskonton som fortfarande går att följa på verksamhetsnivå varit underlag för vår granskning av ställningen vid årsskiftet. Dessa kommenteras nedan under rubriken saldobalans. Resultaträkning Vi har stämt av att resultaträkningen enligt redovisningen överensstämmer med resultaträkningen i verksamhetsberättelsen. I nämndens verksamhetsberättelse, som bilaga 1, finns också en mer specificerad resultaträkning. Den är mer anpassad till förvaltningens verksamhet. Vid vår granskning har vi tagit del av båda dessa resultaträkningar. Personalkostnaderna som redovisas i verksamhetsberättelsen och bilaga 1 är 50 tkr lägre än enligt resultaträkningen i landstingets ekonomisystem och övriga kostnader motsvarande belopp högre. 1 LS-LED Reglemente för planering och uppföljning i Landstinget Sörmland ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2014\kuf\re04 k&u.doc Utskriftsdatum: :38 SID 7(15)

9 I resultatanalysen under ekonomiperspektivet rapporteras utfallet för de olika intäkts- och kostnadsslagen. Kommentarerna avser i stor utsträckning förändringen mot föregående år och mindre utsträckning i jämförelse mot budget. Väsentliga poster i resultaträkningen kommenteras nedan. Föregående års värden redovisas inom parentes. Prognoser Budget - 4,0 mnkr Prognos mars - 4,0 mnkr augusti - 2,5 mnkr Utfall december - 2,5 mnkr Det övergripande prognosarbetet bedöms ha fungerat tillfredsställande under året. Verksamhetens intäkter Uppdragsersättning/Landstingsbidrag tkr ( tkr) Erhållen ersättning är tkr högre än budget som var tkr. Av detta avser tkr ersättning för elevveckor som blivit fler än budgeterat. Ersättningen är i stora delar extern men administreras via landstingets centralt. 416 tkr avser ersättning för sommarpraktikanter, 182 tkr kompletterande verksamhetsbidrag för 2 föreningar och 128 tkr avser erhållen ersättning för kostnader för friskvårdsbidraget. Kostnader friskvård uppgår till 192 tkr. Andra avgifter tkr (3 608 tkr) Intäkterna ligger i nivå med föregående år och budget. Övriga intäkter tkr ( tkr) Här redovisas huvuddelen av intäkterna för förvaltningens del och bedöms som rimliga vid jämförelse på den mer detaljerade resultaträkningen. De ligger tkr över budget och är tkr högre än föregående år. Intäkter för elevavgifter Öknaskolan är tkr högre än budget. Intaget av elever var mycket mer positivt än beräknat. Eskilstuna folkhögskola har fått både studiemotiverande folkhögskolekurs (SMF) och etableringskurs (SOL). De har en ökning med 2,7 mkr jämfört med vad som var känt i samband med budget. Scenkonst Sörmland har fått projektbidrag från Kulturrådet under året. Även Åsa folkhögskola har fått utökningar för studiemotiverande folkhögskolekurs samt utökat antal platser på allmän kurs. Länsbiblioteket har inte budgeterat intäkterna för e-böcker då det är nettobudgeterat för Se även kommentarer vid övriga kostnader. ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2014\kuf\re04 k&u.doc Utskriftsdatum: :38 SID 8(15)

10 Verksamhetens kostnader Personalkostnader tkr ( tkr) Borde ha redovisat till tkr enligt resultaträkningen i IFS. Kostnaderna för personal har under året ökat med drygt tkr, 4,3 %. Årets budget överskrids med mnkr. Störst budgetavvikelse, tkr, finns för kostnad för timlöner som uppgår till tkr mot budget tkr. Antal arbetade timmar har också ökat jämfört med föregående år med timmar, 44 %. Den största ökningen av timanställda finns inom Sörmlands Naturbruk jämfört med budget. Restaurangen inom Nynäs är en förklaring då den är en ny verksamhet som inte var budgeterad vid årsskiftet. Några tillsvidareanställda har slutat och har tillfälligt ersatts med timanställda. Köksrenoveringen som pågått 2014 samt utökningen av antalet platser på internatet under hösten har också krävt utökning genom timanställd personal. Köpt verksamhet tkr (5 846 tkr) Kostnaden har minskat 227 tkr jämfört med föregående år men är 657 tkr högre än budget. Förändringen mot föregående år redovisas i verksamhetsberättelsen. Avvikelsen mot budget består i huvudsak av ökad kostnad för interkommunala ersättningar, 385 tkr, och ökad kostnad för inköp av övriga verksamhetsanknutna tjänster, 492 tkr. Lokalkostnader tkr ( tkr) Kostnaderna är i nivå med budget. Övriga kostnader tkr ( tkr) Borde ha redovisats till enligt resultaträkningen i IFS. Kostnadsslaget uppvisar en minskning med 1,8 % men överstiger budget med ca tkr. Den enskilt största budgetavvikelsen avser kostnaden för fjärrlån, 941 tkr, vilket är lika med utfallet för Budgeterade kostnader saknas för fjärrlån då budgeten för 2014 gjordes netto för denna del. Under 2015 kommer bruttobudgetering att göras. Avskrivningar tkr (4 319 tkr) Kostnaden för avskrivningar understiger budget med drygt 200 tkr. Av nämndens ram för investeringar, tkr, har enbart tkr varit utlagda i verksamheten på grund av att investering i nya lokaler för Sörmlands museum skjutits fram i tiden. Årets genomförda investeringar uppgår till tkr. Finansiella intäkter/kostnader 51 tkr (75 tkr) Underlaget för att beräkna intern ränta förändrades under 2012 i och med avvecklingen av balansräkningarna. Likvida medel på koncernkonto redovisas inte längre per verksamhet utan ingående eget kapital ligger till ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2014\kuf\re04 k&u.doc Utskriftsdatum: :38 SID 9(15)

11 grund för ränteberäkningen för eventuell intäktsränta. Underlaget för att beräkna intern räntekostnad är numer anläggningstillgångarnas bokförda värde vid årets ingång. Enligt finanschefen har samma beräkningsgrunder använts i landstinget under 2014 och ränteprocentsatsen 2,50 %. Avstämt utan anmärkning. Dröjsmålsräntor till leverantörer ingår i årets kostnad med 17 tkr (16 tkr). Förvaltningen befarar att kostnaden för dröjsmålsräntor kan komma att öka. Detta då landstinget infört ett nytt it-stöd för elektronisk hantering av fakturor under hösten. Det nya it-stödet har medfört att genomströmningen av fakturor går långsammare för de fakturor som är gemensamma för flera ansvar och kostnadsställen. Saldobalans Nedan kommenteras större belopp i de saldobalanslistor som ersatt de fullständiga balansräkningarna sedan Saldobalanslistan innehåller de balanskonton som fortfarande går att följa på verksamhetsnivå. Föregående års värden redovisas nedan inom parantes. BYGGNADER tkr ( tkr) Anläggningstillgångarna är avstämda mot inventarieredovisningen på övergripande landstingsnivå. Byggnaderna vid Nynäs är de byggnader som redovisas hos nämnden. Anskaffningsvärde byggnader tkr ( tkr) Ack avskrivningar byggnader tkr ( tkr) Inga anskaffningar under året redovisas. Avskrivningarna i saldorapport stämmer med resultaträkningens. MARK tkr (4 918 tkr) Anläggningstillgångarna är avstämda mot inventarieredovisningen på övergripande landstingsnivå. Anskaffningsvärde mark tkr (4 918 tkr) Markvärdet avser marken vid Nynäs. MARKANLÄGGNINGAR tkr (1 332 tkr) Anläggningstillgångarna är avstämda mot inventarieredovisningen på övergripande landstingsnivå. Anskaffningsvärde markanläggning tkr (2 022 tkr) Ack avskrivning markanläggning tkr (- 690 tkr) ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2014\kuf\re04 k&u.doc Utskriftsdatum: :38 SID 10(15)

12 Årets anskaffning, 75 tkr, avser enligt anläggningsregistret utveckling Nynäs park. Ingen avskrivning gjord under 2014 på denna del. Anläggningarna hanteras av Samlad redovisning. Utvecklingen av parken är ett fortlöpande projekt där varje års arbeten tidigare har blivit ett avslutat projekt. En aktivering brukar göras årligen. Ansvarig ekonom har upptäckt att investeringen inte var överlämnad till samlad redovisning. Det kan förklaras med ny personal inom verksamheten. Anläggningen skulle ha aktiverats tidigare. Eftersom den blev registrerad strax före årsbrytet blev ingen avskrivning beräknad. Ingen stor resultatpåverkan. Avskrivningarna i saldorapport stämmer med resultaträkningens. ÖVRIGA MASKINER OCH INVENTARIER tkr ( tkr) Inventariekontona är avstämda mot inventarieredovisningen på övergripande landstingsnivå. Anskaffningsvärde IT-utrustning tkr (6 189 tkr) Ack avskr IT-utrustning tkr ( tkr) Ansk värde byggnadsinventarier tkr (7 691 tkr) Ack avskr byggnadsinventarier tkr ( tkr) Ansk värde bilar & transportmedel tkr (6 866 tkr) Ack avskr bilar & transportmedel tkr ( tkr) Ansk värde inv annans fastighet tkr (1 025 tkr) Ack avskr inv annans fastighet -680 tkr (-599 tkr) Ansk värde maskiner & inventarier tkr ( tkr) Ack avskr maskiner & inventarier tkr ( tkr) Årets anskaffningar, avyttringar och utrangeringar finns specificerade per objekt. Detta dokumenteras samlat på övergripande landstingsnivå och rapport sorterad på förvaltningsnivå har stämts av mot resultaträkning och saldorapport. Avyttring av byggnadsinventarier har skett. Detta avser rötningsanläggning och gasrening Nynäs. Ursprungligt anskaffningsvärde totalt tkr, ackumulerade avskrivningar 845 tkr, bokfört värde 183 tkr. Erhållen köpeskilling 183 tkr. Varken vinst eller förlust har uppkommit. ANDELAR I EKONOMISKA FÖRENINGAR 425 tkr (386 tkr) Avser Sörmlands Naturbruks medlemsinsatser i de ekonomiska föreningarna Lantmännen, Sveriges Djurbönder, Mellanskog och Växa. Beloppen har stämts av mot underlag från respektive förening. VARULAGER tkr (6 561 tkr) Lagerökningen beror till största delen på lagerökning med 800 tkr för Varulager Sörmlands museum. Bedöms som rimligt då ny butik öppnat i centrala Nyköping. ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2014\kuf\re04 k&u.doc Utskriftsdatum: :38 SID 11(15)

13 Nytt lager finns upptaget avseende kost, 50 tkr. Framgår inte hur lagret värderats av inventeringssammandraget eller om inkurans borträknats. En delpost på knappt 13 tkr avser utrustning enligt specifikationen i bokslutspärmen vilken borde ha kostnadsförts. Detta har upptäckts försent i bokslutsarbetet. Posten kommer inte att tas med i nästa års lagerinventering. Knappt hälften av lagret avser lager av djur. Värdering av djurlagret har, liksom tidigare år, gjorts utifrån Skatteverkets föreskrift om produktionsutgift för djur i jordbruk. För lagerlistor gäller, enligt ekonomistabens anvisningar, att de ska vara underskrivna av den som inventerat samt att det ska framgå hur lagret har värderats. Dokumentationen kring lager kan utvecklas. KORTFRISTIGA FORDRINGAR tkr (7 438 tkr) Kundfordringar tkr (4 867 tkr) Kundfordringar tkr (5 567 tkr) Kundfordringar ej reskontra -165 tkr (- tkr) Osäkra fordringar -860 tkr (-700 tkr) (förändring tkr) Kundfordringarnas saldo är avstämda mot landstingets samlade reskontra. De osäkra fordringarna stämmer mot utdrag ur IFS. Årets resultat har belastats med konstaterade kundförluster om 21 tkr (30 tkr) och befarade kundförluster 160 tkr (66 tkr). Några intäkter för återvunna kundförluster finns inte redovisade. Årets samlade kostnad för kundförluster är därmed 181 tkr (96 tkr). Saldot Kundfordringar ej reskontraförda, beror på en kreditfaktura som sänts efter att kundfaktureringen stängts, då fel i fakturering till Hembygdsförbundet upptäcktes i bokslutsarbetet. Övriga kortfristiga fordringar tkr (2 571 tkr) Beloppet består i huvudsak av interimsfordringar. Dels Interimsfordringar reskontraförda, tkr (974 tkr) vilka avser periodiserade leverantörsfakturor och stämmer på landstingsnivå mot underlag från IFS. Sedan finns Interimsfordringar Övrigt som uppgår till 391 tkr (1 568 tkr) och avser manuellt bokade poster. Uppbokningar har stämts av mot underlag. Att beloppet är lägre i år än föregående år beror på att det vid 2013 års bokslut var en korrigeringspost avseende rättelse av slutkonteringar på ca tkr som fanns på kontot. Ett av underlagen avser en fordran för försäkringsersättning från Folksam. Där har momsen felaktigt innehållits av försäkringsbolaget. Eftersom förvaltningen normalt inte får dra av momsen när bilar köps in ska försäkringsersättningen omfatta momsbeloppet. Detta har korrigerats av Folksam efter bokslutsdagen. Resultatpåverkan + 17 tkr. ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2014\kuf\re04 k&u.doc Utskriftsdatum: :38 SID 12(15)

14 KASSA OCH BANK tkr (2 240 tkr) Förskottskassor/växelkassor 11 tkr (6 tkr) Kassa SNB 13 tkr (6 tkr) Kassa Åsa Folkhögskola 10 tkr (10 tkr) Kassa E-tuna Folkhögskola 4 tkr (4 tkr) Kassa SkS Eskilstuna 9 tkr (4 tkr) Kassa Kultur & Utbildning 10 tkr (8 tkr) Sparkonto ekonomisk förening tkr (2 198 tkr) Undertecknade kassaintyg finns i bokslutspärmen för huvuddelen av ovanstående kassor vid vårt revisionsbesök i början av februari. 2 kassaintyg för Öknaskolan har kompletterats efter det. Utökning under året har skett av kassan hos Scenkonst Sörmland med en evenemangskassa på 5 tkr samt med en kassa i Sörmlands Museums butik med 2 tkr. Enligt ekonomichefen finns en gemensam grund för kassahanteringsrutin. Vi har i samband med vår granskning inte tagit del av den. Staben genomför inga kontroller av kassor under året. Arbete pågår för att minska kontanthanteringen avseende handkassor med hjälp av inköp via kort i stället i verksamheterna. Sparkontobeloppen avstämda mot underlag från Mellanskog och Lantmännen. EGET KAPITAL tkr ( tkr) Ingående balans tkr Resultathantering + 0 tkr enligt beslut i LF 43/14 Årets resultat tkr Utgående balans tkr Årets resultat stämmer mellan resultaträkning och saldobalans. KORTFRISTIGA SKULDER tkr ( tkr) Större belopp som redovisas bland kortfristiga skulder är; Avräkning övrigt 193 tkr (147 tkr) Avser skuld till Klacka Vägsamfällighet som administreras av landstinget. Upplupna löneskulder Heroma 40 tkr (36 tkr) Är avstämt mot lista Spec av skuld avseende prelposter december från Måttdatabasen, 1 sida, specificerad per ansvar. Övriga upplupna löneskulder 539 tkr (1 091 tkr) Avstämt mot underlag. 324 tkr avser avgångsvederlag för anställd vid Eskilstuna folkhögskola. ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2014\kuf\re04 k&u.doc Utskriftsdatum: :38 SID 13(15)

15 Semesterskuld tkr (3 316 tkr) Semesterskuld sparade uppgår till tkr (3 298 tkr) och Semesterskuld timmar till 23 tkr (18 tkr) och stämmer mot listor ur Heroma vilka är per person. Listorna saknar summering av antal dagar vilket funnits i listor tidigare år. Semesterskulden har ökat med 518 tkr, drygt 15 %. Uppehållslöneskuld 863 tkr (918 tkr) Konto 2924 Uppehållslöneskuld 863 tkr (918 tkr) stämmer mot listor ur Heroma vilka är per person. Kompskuld 625 tkr (563 tkr) Stämmer mot listor ur Heroma per person och specificerad per ansvar och innehåller också antal timmar. Skulden har totalt ökat med 62 tkr, 11 %. För 8 personer överstiger kompskulden 100 timmar. En ekonom har gått igenom komp-, uppehållslön- och semesterskuld flera gånger under året. En förklaring till skuldökningen kan vara fler anställda. Någon ytterligare analys av skuldökningen har förvaltningen inte för tillfället. Övriga kortfristiga skulder tkr ( tkr) Leverantörsskulder, tkr ( tkr) och är avstämt mot leverantörsreskontran i IFS. Bokslutet 2012 var leverantörsskulderna tkr, bokslut tkr och nu i år tkr. En förklaring till den stora leverantörsskulden 2013 är att en mycket stor del av de arbeten som utfördes med stöd av AFA-medel vilka fördelades centralt i landstinget genomfördes alldeles i slutet av året, och därför i bokslutet registrerats som en leverantörsskuld. Upplupna sociala avgifter, avser PO-pålägg för semesterskuld, kompskuld och de upplupna löneskulderna. Saldot är tkr (2 612 tkr) och skulden har beräknats enligt utgivna anvisningar med 2015 års PO-pålägg 44,13 %. Upplupen löneskatt och upplupna pensionskostnader för SYMF-TF totalt 330 tkr (313 tkr) har stämts av mot beräkningsunderlag. Interimsskulder uppgår till tkr (1 709 tkr) och innehåller manuellt bokförda skulder vilka stämts av mot underlag utan anmärkning. Projektmedel, tkr (8 955 tkr) består av 45 olika poster enligt specifikationen i bokslutet. Manuell uppföljning i excel-ark Interimsskulder, reskontraförda tkr (2 665 tkr) finns dokumenterade på landstingsnivå. ORG NR h:\revisionskontoret\gemensam\bokslut, budget\bokgrrap\2014\kuf\re04 k&u.doc Utskriftsdatum: :38 SID 14(15)

16

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 Sammanfattning Vår bedömning är att Hållbarhetsnämnden i stort bedrivit verksamhet utifrån fullmäktiges mål och beslut. Bedömningen är att årets bokslut

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR HÅLLBARHETSNÄMNDEN ÅR 2013 Sammanfattning Vår bedömning är att Hållbarhetsnämnden i stort bedrivit verksamhet utifrån fullmäktiges mål och beslut. Bedömningen är att årets bokslut

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR DU-NÄMNDEN ÅR 2013. jell Jgnsson Revisionschef. Revisionen

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR DU-NÄMNDEN ÅR 2013. jell Jgnsson Revisionschef. Revisionen LANDSTINGET SÖRMLAND 2014- ei- A- U5 RE-REV14-0 För kännedom Inköpschef Teemu Lehtimäki Landstingsdirektör Jan Grönlund Ekonomidirektör Nicholas Prigorowsky Personaldirektör Solveig Lampe Revisorerna i

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR NÄMNDEN FÖR HABILITERING OCH UTBILDNING ÅR 2013 Sammanfattning Vår bedömning är att Habiliterings- och utbildningsnämnden i stort bedrivit verksamhet utifrån fullmäktiges mål och

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT ÅR 2014 FÖR DU-NÄMNDEN

GRANSKNINGSRAPPORT ÅR 2014 FÖR DU-NÄMNDEN GRANSKNINGSRAPPORT DATUM DIARIENR 2015-04-13 RE-REV15-0019 GRANSKNINGSRAPPORT ÅR 2014 FÖR DU-NÄMNDEN Sammanfattning Revisionens granskning har inte visat på några väsentliga felaktigheter enligt bokslutspromemorian

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR NÄMNDEN FÖR HABILITERING OCH UTBILDNING ÅR 2012

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR NÄMNDEN FÖR HABILITERING OCH UTBILDNING ÅR 2012 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR NÄMNDEN FÖR HABILITERING OCH UTBILDNING ÅR 2012 Sammanfattning Vår bedömning är att Habiliterings- och utbildningsnämnden i stort bedrivit verksamhet utifrån fullmäktiges mål och

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR PRIMÄRVÅRDSNÄMNDEN ÅR 2013

GRANSKNINGSRAPPORT FÖR PRIMÄRVÅRDSNÄMNDEN ÅR 2013 GRANSKNINGSRAPPORT FÖR PRIMÄRVÅRDSNÄMNDEN ÅR 2013 Sammanfattning Primärvårdsnämndens ekonomiska utfall för 2013 är 7,3 mnkr mot budgeterat 0-resultat. Underskottet ska täckas av tidigare års resultat.

Läs mer

Revisionsrapport 3 / 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2009. Haninge kommun. Granskning av delårsbokslut 2009

Revisionsrapport 3 / 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2009. Haninge kommun. Granskning av delårsbokslut 2009 Revisionsrapport 3 / 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2009 Haninge kommun Granskning av delårsbokslut 2009 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...2 3. Kommunens resultat och balansräkning...2

Läs mer

GRANSKNINGSREDOGÖRELSE ÅR 2014 FÖR FOLKTANDVÅRDEN SÖRMLAND AB

GRANSKNINGSREDOGÖRELSE ÅR 2014 FÖR FOLKTANDVÅRDEN SÖRMLAND AB GRANSKNINGSREDOGÖRELSE ÅR 2014 FÖR FOLKTANDVÅRDEN SÖRMLAND AB Sammanfattning Jag bedömer sammantaget att bolagets verksamhet i allt väsentligt har skötts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt

Läs mer

Granskning av delårsrapport, redovisning och intern kontroll 2013

Granskning av delårsrapport, redovisning och intern kontroll 2013 Revisionsrapport Cecilia Axelsson Granskning av delårsrapport, redovisning och intern kontroll 2013 Gästrike Räddningstjänst Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Delårsrapport

Läs mer

Sundbybergs stad. Granskning av delårsrapport per

Sundbybergs stad. Granskning av delårsrapport per Sundbybergs stad Granskning av delårsrapport per 2017-08-31 1 Innehåll Inledning... 3 Resultaträkning och prognos... 3 Balansräkningen... 3 Sammanfattande slutsats rörande resultat och ställning i staden...

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012-04-30 Landstinget Dalarna Emil Forsling Auktoriserad revisor Fredrik Winter Revisor 25 maj 2012 Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning 1 1 Inledning

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT ÅR 2010 FÖR HABILITERING OCH HJÄLPMEDEL INKLUSIVE SJUK- OCH BEHANDLINGSRESOR SAMT DAMMSDAL

GRANSKNINGSRAPPORT ÅR 2010 FÖR HABILITERING OCH HJÄLPMEDEL INKLUSIVE SJUK- OCH BEHANDLINGSRESOR SAMT DAMMSDAL För kännedom; Nämnden för habilitering och hjälpmedel Landstingsdirektör Karin Welin Ekonomidirektör Nicholas Prigorowsky Personaldirektör Solveig Lampe Habilitering och Hjälpmedel Förvaltningschef Eva

Läs mer

GRANSKNING AV LANDSTINGET SÖRMLANDS DELÅRSRAPPORT

GRANSKNING AV LANDSTINGET SÖRMLANDS DELÅRSRAPPORT GRANSKNING AV LANDSTINGET SÖRMLANDS DELÅRSRAPPORT 2013-08-31 BAKGRUND Revisorerna ska enligt kommunallagen bedöma om resultatet i den lagstadgade delårsrapporten är förenligt med de av fullmäktige fastställda

Läs mer

Dnr: Revisorerna 20/2016. Sundbybergs stad. Granskning av delårsrapport per

Dnr: Revisorerna 20/2016. Sundbybergs stad. Granskning av delårsrapport per Dnr: Revisorerna 20/2016 Sundbybergs stad Granskning av delårsrapport per 2016-08-31 Revisionsrapport 2016 Genomförd på uppdrag av revisorerna september/oktober 2016 Innehåll Inledning...2 Resultaträkning

Läs mer

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av revisorerna september 2015 Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Granskning av delårsrapport 2015 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 3. Förbundets

Läs mer

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Revisionsrapport 2018 Genomförd på uppdrag av revisorerna september/oktober 2018 Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Granskning av delårsrapport 2018 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 3. Delårsbokslutsprocessen...3

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2011 Övertorneå kommun Conny Erkheikki Aukt revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Revisionsrapport 2016 Genomförd på uppdrag av revisorerna september 2016 Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Granskning av delårsrapport 2016 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 3. Delårsbokslutsprocessen...3

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2013

Granskning av delårsrapport 2013 Revisionsrapport PerÅke Brunström Granskning av delårsrapport 2013 Sundsvalls kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Revisionsrapport: Översiktlig granskning av delårsrapport per

Revisionsrapport: Översiktlig granskning av delårsrapport per Revisorerna 1 (1) Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport: Översiktlig granskning av delårsrapport per 2018-08-31 Revisorerna har uppdragit till KPMG att genomföra en

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT ÅR 2012 LÄNSSJUKVÅRDSNÄMNDEN, HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSFÖRVALTNINGENS VERKSAMHET

GRANSKNINGSRAPPORT ÅR 2012 LÄNSSJUKVÅRDSNÄMNDEN, HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSFÖRVALTNINGENS VERKSAMHET GRANSKNINGSRAPPORT ÅR 2012 LÄNSSJUKVÅRDSNÄMNDEN, HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSFÖRVALTNINGENS VERKSAMHET Sammanfattning Hälso- och sjukvårdens ekonomiska utfall för 2012 är -7,4 mnkr mot budgeterat 0-resultat. Detta

Läs mer

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet och Länstrafiken i Sörmland AB

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet och Länstrafiken i Sörmland AB Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna februari 2015 Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet och Länstrafiken i Sörmland AB Granskning av årsbokslut 2014 Innehåll 1. Inledning...3 2. Förbundets

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2016 Pajala kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Bollnäs kommun Pär Månsson Hanna Franck Larsson Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av årsbokslut och årsredovisning i Samordningsförbundet

Granskning av årsbokslut och årsredovisning i Samordningsförbundet Granskning av årsbokslut och årsredovisning i Samordningsförbundet i Kramfors Avrapportering av granskning per 31 december 2016 Innehåll 1. Inledning...2 1.1. Bakgrund...2 1.2. Syfte och avgränsning...2

Läs mer

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed

Revisionsrapport. Delårsrapport Smedjebackens kommun. Oktober Robert Heed Revisionsrapport Delårsrapport 2009 Smedjebackens kommun Oktober 2009 Robert Heed Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...2 2 Inledning...3 2.1 Bakgrund...3 2.2 Syfte, revisionsfråga och avgränsning...3

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Sofia Nylund Anders Rabb Anders Haglund Granskning av delårsrapport 2014 Sollentuna kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 1.1 Bakgrund 2 1.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna september 2014 Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet Granskning av delårsrapport 2014 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 3. Förbundets

Läs mer

Översiktlig granskning av delårsrapport 2015

Översiktlig granskning av delårsrapport 2015 www.pwc.com/se Anneth Nyqvist Certifierad kommunal revisor Oktober 2015 Översiktlig granskning av delårsrapport 2015 Vilhelmina kommun Innehåll Syfte, revisionsfrågor, metod och avgränsning Delårsrapportens

Läs mer

Storstockholms brandförsvar

Storstockholms brandförsvar Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av revisorerna september 2015 Storstockholms brandförsvar Granskning av delårsrapport 2015 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 3. Förbundets resultat

Läs mer

Revisionsrapport 2017 Genomförd på uppdrag av revisorerna september/oktober Örnsköldsviks kommun. Granskning av delårsbokslut

Revisionsrapport 2017 Genomförd på uppdrag av revisorerna september/oktober Örnsköldsviks kommun. Granskning av delårsbokslut Revisionsrapport 2017 Genomförd på uppdrag av revisorerna september/oktober 2017 Örnsköldsviks kommun Granskning av delårsbokslut 2017-08-31 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012-08-31 Smedjebackens kommun Malin Liljeblad Godkänd revisor Fredrik Winter Revisor Oktober 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2014 Övertorneå kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2013

Granskning av delårsrapport 2013 Revisionsrapport PerÅke Brunström Granskning av delårsrapport 2013 Haparanda Stad Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2008

Granskning av delårsrapport 2008 Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2008 Smedjebackens kommun September 2008 Robert Heed Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 1.1 Uppdrag och ansvarsfördelning... 2 1.2 Kommunfullmäktiges mål

Läs mer

Granskning av årsbokslut och årsredovisning i Samordningsförbundet

Granskning av årsbokslut och årsredovisning i Samordningsförbundet Granskning av årsbokslut och årsredovisning i Samordningsförbundet i Sundsvall Avrapportering av granskning per 31 december 2016 Innehåll 1. Inledning...2 1.1. Bakgrund...2 1.2. Syfte och avgränsning...2

Läs mer

Revisionsrapport Översiktlig granskning av delårsrapport per

Revisionsrapport Översiktlig granskning av delårsrapport per Sida 1(1) Datum Revisionen Till: Kommunstyrelsen För kännedom: Kommunfullmäktiges presidium Revisionsrapport Översiktlig granskning av delårsrapport per 2017-08-31 KPMG har på uppdrag av kommunens revisorer

Läs mer

Nämndens verksamhetsberättelse 2014, Kultur & Utbildning - komplettering med rapport avseende intern kontroll

Nämndens verksamhetsberättelse 2014, Kultur & Utbildning - komplettering med rapport avseende intern kontroll TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(1) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Marita Karlsson Stab (Kultur & Utbildning Sörmland) +46155247088 2015-03-31 KN-KUS14-003-19 Ä R E N D E G Å N G Nämnden för kultur,

Läs mer

Granskning av årsbokslut och årsredovisning i Samordningsförbundet

Granskning av årsbokslut och årsredovisning i Samordningsförbundet Granskning av årsbokslut och årsredovisning i Samordningsförbundet i Sollefteå Avrapportering av granskning per 31 december 2016 Innehåll 1. Inledning...2 1.1. Bakgrund...2 1.2. Syfte och avgränsning...2

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2013

Granskning av delårsrapport 2013 Revisionsrapport PerÅke Brunström Lisbet Östberg Granskning av delårsrapport 2013 Sollefteå kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2013

Granskning av årsredovisning 2013 www.pwc.se Revisionsrapport Stina Björnram Granskning av årsredovisning 2013 Norra Västmanlands Samordningsförbund Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 1 Inledning... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Revisionsfråga

Läs mer

Samordningsförbundet Pyramis

Samordningsförbundet Pyramis www.pwc.se Revisionsrapport Revision 2016 Samordningsförbundet Pyramis Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor April 2017 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...3 2.1. Bakgrund...3 2.2. Syfte

Läs mer

Granskning av årsbokslut och årsredovisning i Samordningsförbundet

Granskning av årsbokslut och årsredovisning i Samordningsförbundet Granskning av årsbokslut och årsredovisning i Samordningsförbundet i Ånge Avrapportering av granskning per 31 december 2016 Innehåll 1. Inledning...2 1.1. Bakgrund...2 1.2. Syfte och avgränsning...2 1.3.

Läs mer

Delårsrapport

Delårsrapport Revisionsrapport* Delårsrapport 2007-06-30 Krokoms kommun 2007-09-12 Hans Stark *connectedthinking Innehållsförteckning Sammanfattande bedömning och åtgärdsförslag...1 Inledning...2 Inledning och regelverk...2

Läs mer

Revisionsrapport: Granskning av bokslut och årsredovisning

Revisionsrapport: Granskning av bokslut och årsredovisning Revisorerna Direktionen Revisionsrapport: Revisionen har genom KPMG genomfört en granskning av bokslut och årsredovisning. Revisionen önskar att direktionen lämnar synpunkter på de slutsatser som finns

Läs mer

Granskning av årsredovisning och intern kontroll 2017

Granskning av årsredovisning och intern kontroll 2017 www.pwc.se Anette Fagerholm Certifierad kommunal revisor Mars 2018 Granskning av årsredovisning och intern kontroll 2017 Samordningsförbundet i Östra Skaraborg Innehållsförteckning 1. Uppdraget... 1 2.

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor Granskning av delårsrapport 2016 Jokkmokks kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Granskning av delårsrapport 2016 Sollefteå kommun Anneth Nyqvist PerÅke Brunström Certifierade kommunala revisorer Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Rapport. Finspångs kommun Granskning delårsrapport Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Finspångs kommun

Rapport. Finspångs kommun Granskning delårsrapport Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Finspångs kommun Rapport Finspångs kommun Granskning delårsrapport 2006-06-30 2006-09-16 Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Finspångs kommun Susanne Svensson Lars Rydvall Innehåll 1 SAMMANFATTNING...1

Läs mer

Granskning av de finansiella delarna i delårsrapport. Landstinget i Värmland

Granskning av de finansiella delarna i delårsrapport. Landstinget i Värmland Granskningsrapport Carin Hultgren Lars Dahlin Anette Fagerholm Granskning av de finansiella delarna i delårsrapport 2015 Landstinget i Värmland Granskning av delårsrapport 2015 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande

Läs mer

Granskning av årsredovisning

Granskning av årsredovisning Diskussionsunderlaget redogör för hur granskning av kommunala årsredovisningar kan utföras. Förutom en redogörelse för hur granskningen genomförs finns förlag på vilka uttalanden som bör göras och hur

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2017

Granskning av årsredovisning 2017 www.pwc.se Revisionsrapport Rebecca Lindström Cert. kommunal revisor Mars 2018 Granskning av årsredovisning 2017 Kommunalförbundet Sydarkivera Innehåll 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 3 2.1. Syfte

Läs mer

Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna september/oktober 2014. Haninge kommun. Granskning av delårsbokslut 2014

Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna september/oktober 2014. Haninge kommun. Granskning av delårsbokslut 2014 Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av revisorerna september/oktober 2014 Haninge kommun Granskning av delårsbokslut 2014 Innehåll 1. Sammanfattning...2 2. Inledning...2 3. Kommunens resultat och

Läs mer

Årsgranskning för nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet år 2018

Årsgranskning för nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet år 2018 Årsgranskning för nämnden för kultur, utbildning och friluftsverksamhet år 2018 Sammanfattning Med avseende på verksamhetsberättelsen som upprättats vid årets slut har revisionens granskning inte påvisat

Läs mer

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet och Länstrafiken i Sörmland AB

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet och Länstrafiken i Sörmland AB Revisionsrapport 2015 Genomförd på uppdrag av revisorerna mars 2016 Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet och Länstrafiken i Sörmland AB Granskning av årsbokslut 2015 Innehåll 1. Inledning...3 2. Förbundets

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2016

Granskning av delårsrapport 2016 Granskningsrapport Conny Erkheikki Granskning av delårsrapport 2016 Gällivare kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2017

Granskning av delårsrapport 2017 www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2017 Anna Carlénius Revisionskonsult September 2017 Innehåll 1. Sammanfattning... 2 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2. Syfte och revisionsfrågor...

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2012

Granskning av årsredovisning 2012 www.pwc.se Caroline Liljebjörn 6 maj 2013 Granskning av årsredovisning 2012 Räddningstjänstförbundet Emmaboda- Torsås Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund... 2 2.2.

Läs mer

Revisionsrapport 3 / 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2009. Lidingö Stad. Granskning av delårsrapport 2009

Revisionsrapport 3 / 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2009. Lidingö Stad. Granskning av delårsrapport 2009 Revisionsrapport 3 / 2009 Genomförd på uppdrag av revisorerna oktober 2009 Lidingö Stad Granskning av delårsrapport 2009 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Sammanfattning... 2 2 Inledning... 2 3 Granskning av delårsrapport...

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2011 Emmaboda kommun Caroline Liljebjörn 11 oktober 2011 Granskning av delårsrapport 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1

Läs mer

Revisionsrapport. Nerikes Brandkår. Granskning av årsredovisning 2013 2014-03-06. Anders Pålhed (1)

Revisionsrapport. Nerikes Brandkår. Granskning av årsredovisning 2013 2014-03-06. Anders Pålhed (1) Revisionsrapport Granskning av årsredovisning 2013 Nerikes Brandkår 2014-03-06 Anders Pålhed (1) 1. Sammanfattning... 3 2. Inledning... 5 3. Syfte... 5 3.1 Metod... 6 4. Granskning av årsredovisningen...

Läs mer

Granskning av delårsrapport. Torsås kommun

Granskning av delårsrapport. Torsås kommun Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2013 Torsås kommun Åsa Bejvall augusti 2013 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2015

Granskning av delårsrapport 2015 Granskningsrapport Fredrik Ottosson Bengt-Åke Hägg Lotten Lasson Granskning av delårsrapport 2015 Höörs kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport 2014 Gällivare kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Granskning av delårsrapport 2014 Höörs kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning 2 2.3 Revisionskriterier

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2013

Granskning av delårsrapport 2013 Revisionsrapport Caroline Liljebjörn Kristina Lindhe 21 oktober 2013 Granskning av delårsrapport 2013 Emmaboda kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2015

Granskning av delårsrapport 2015 Granskningsrapport PerÅke Brunström, Certifierad kommunal revisor Granskning av delårsrapport 2015 Haparanda Stqd Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2012 Kalix kommun Conny Erkheikki Auktoriserad revisor Anna Carlénius Revisionskonsult 12 november 2012 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2.1

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av delårsrapport. Håkan Olsson Certifierad kommunal revisor Samuel Meytap. Vänersborgs kommun. oktober 2oi7.

Revisionsrapport. Granskning av delårsrapport. Håkan Olsson Certifierad kommunal revisor Samuel Meytap. Vänersborgs kommun. oktober 2oi7. Revisionsrapport Håkan Olsson Certifierad kommunal revisor Samuel Meytap oktober 2oi7 Granskning av delårsrapport 2017 Pwc nnehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning i 2 nledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2016

Granskning av årsredovisning 2016 www.pwc.se Revisionsrapport Anders Rabb Auktoriserad revisor Cert. kommunal revisor 15 mars 2017 Granskning av årsredovisning 2016 Samordningsförbundet Östra Södertörn Innehållsförteckning Sammanfattning...

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014:2

Granskning av delårsrapport 2014:2 Revisionsrapport 2014 Genomförd på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Landstinget i Jönköpings län Granskning av delårsrapport 2014:2 Landstinget i Jönköpings län Innehåll 1. Sammanfattning...

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2012

Granskning av årsredovisning 2012 www.pwc.se Revisionsrapport Johan Lidström Lisbet Östberg Maj-Britt Åkerström 15 april 2013 Granskning av årsredovisning 2012 Krokoms kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning...

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2013

Granskning av delårsrapport 2013 Revisionsrapport Anders Thulin, Auktoriserad revisor, Certifierad kommunal revisor Emelie Lönnblad, Revisionskonsult Granskning av delårsrapport 2013 Båstads kommun Christina Widerstrand, Certifierad kommunal

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Carl-Gustaf Folkeson Bengt-Åke Hägg Lotten Lasson Granskning av delårsrapport 2014 Staffanstorps kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2

Läs mer

Granskning av delårs- rapport 2012

Granskning av delårs- rapport 2012 Revisionsrapport Granskning av delårs- rapport 2012 Karlstads kommun Daniel Brandt Stefan Fredriksson Lars Dahlin Maria Jäger Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

Granskning av årsredovisning 2009

Granskning av årsredovisning 2009 Revisionsrapport 2010-04-16 Bert Hedberg, certifierad kommunal revisor Oscar Hjelte Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...3 2 Inledning...4 2.3 Bakgrund...4 2.4 Revisionsfråga och metod...4 3 Granskningsresultat...5

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2017

Granskning av delårsrapport 2017 Granskningsrapport Daniel Brandt Jonas Axelsson Remmi Gimborn Granskning av delårsrapport 2017 Melleruds kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

GRANSKNINGSREDOGÖRELSE ÅR 2014 FÖR SÖRMLAND LANDSTINGSSERVICE AB

GRANSKNINGSREDOGÖRELSE ÅR 2014 FÖR SÖRMLAND LANDSTINGSSERVICE AB GRANSKNINGSREDOGÖRELSE ÅR 2014 FÖR SÖRMLAND LANDSTINGSSERVICE AB Sammanfattning Jag bedömer sammantaget att bolagets verksamhet i allt väsentligt har skötts på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt

Läs mer

Rapport avseende granskning av delårsrapport 2012-08-31.

Rapport avseende granskning av delårsrapport 2012-08-31. Rapport avseende granskning av delårsrapport 2012-08-31. Östersunds kommun Oktober 2012 Marianne Harr, certifierad kommunal revisor Jenny Eklund, godkänd revisor 1 Innehåll Sammanfattning och kommentarer

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Caroline Liljebjörn Granskning av delårsrapport 2014 Emmaboda kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte, revisionsfrågor och avgränsning

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2015

Granskning av delårsrapport 2015 Granskningsrapport Anneth Nyqvist Certifierad kommunal revisor Granskning av delårsrapport 2015 Medelpads räddningstjänstförbund Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

Noteringar avseende bokslutsgranskning per 2014-12-31

Noteringar avseende bokslutsgranskning per 2014-12-31 Sveriges kristna råd Noteringar avseende bokslutsgranskning per 2014-12-31 1. Allmänt Granskning av årsbokslut samt förvaltningsrevision har utförts avseende verksamhetsåret 2014. Vårt allmänna intryck

Läs mer

Översiktlig granskning av delårsrapport 2014

Översiktlig granskning av delårsrapport 2014 Revisionsrapport Caroline Liljebjörn 29 augusti 2014 Översiktlig granskning av delårsrapport 2014 Torsås kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Revisionsrapport. Arvika kommun. Granskning av Delårsrapport. Oktober Max Tolf

Revisionsrapport. Arvika kommun. Granskning av Delårsrapport. Oktober Max Tolf Revisionsrapport Oktober 2005 Granskning av Delårsrapport Max Tolf Arvika kommun Innehållsförteckning Sammanfattning...1 1. Inledning...2 1.1 Bakgrund...2 1.2 Revisionsfråga...2 1.3 Revisionsmetod...2

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Anna Carlénius Revisionskonsult Conny Erheikki Auktoriserad revisor Granskning av delårsrapport Pajala kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 1. Inledning 2 1.1 Bakgrund

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Malin Kronmar Caroline Liljebjörn Pär Sturesson Granskning av delårsrapport 2014 Kalmar kommun Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Delårsrapport

Delårsrapport Revisionsrapport Delårsrapport 2010-06-30 Torsås kommun 15 september 2010 Åsa Bejvall Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 1 2 Inledning... 2 2.1 Bakgrund... 2 2.2 Syfte, revisionsfråga och avgränsning...

Läs mer

pwc Granskningsrapport

pwc Granskningsrapport pwc Granskningsrapport Innehållsförteckning i Sammanfattande bedömning Inledning.i Bakgrund. Syfte, revisionsfrågor och avgränsning i 3.3 Revisionskriterier.4 Metod Granskningsresultat 3.i Allmänna iakttagelser

Läs mer

Granskning av delårsrapport 2014

Granskning av delårsrapport 2014 Granskningsrapport Hanna Holmberg Richard Vahul Granskning av delårsrapport 2014 Nynäshamns kommun Granskning av delårsrapport 2014 Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund

Läs mer

Granskning av delårsrapport per

Granskning av delårsrapport per Revisionsrapport Granskning av delårsrapport per 2009-08-31 Motala kommun 2009-10-01 Karin Jäderbrink Matti Leskelä Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...1 2 Inledning...2 2.1 Bakgrund...2 2.2 Syfte,

Läs mer

Samordningsförbundet Bengtsfors, Åmål, Dals-Ed, Säffle, Årjäng. Revisionsrapport Årsredovisning och årsbokslut 2013

Samordningsförbundet Bengtsfors, Åmål, Dals-Ed, Säffle, Årjäng. Revisionsrapport Årsredovisning och årsbokslut 2013 Årsredovisning och årsbokslut 2013 KPMG AB 29 mars 2014 Antal sidor: 7 Innehåll 1. Inledning 1 1.1 Uppdraget 1 1.2 Syfte 1 1.3 Avgränsning 1 1.4 Ansvarig nämnd/styrelse 1 1.5 Projektorganisation 2 2. Resultat

Läs mer

Datum för tentamen 2007-11-11

Datum för tentamen 2007-11-11 Skriftligt prov i delkurs Inom kurs eller program Med kurskod Datum för tentamen 2007-11-11 Skrivningsansvarig lärare Affärsredovisning och budgetering 7,5hp Företagsekonomi A redovisning och kalkylering

Läs mer

Granskning av delårsrapport per 31 aug Kommunalförbundet Västmanlandsmusiken

Granskning av delårsrapport per 31 aug Kommunalförbundet Västmanlandsmusiken Revisionsrapport 2016 Genomförd på uppdrag av revisorerna september 2016 Granskning av delårsrapport per 31 aug 2016 Kommunalförbundet Västmanlandsmusiken INNEHÅLLSFÖRTECKNING Granskning av delårsrapport

Läs mer

Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2012

Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2012 1(12) Skellefteå Golfklubb Org nr 894700-4423 Årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2012 Styrelsen avger följande årsredovisning och koncernredovisning. Innehåll Sida - förvaltningsberättelse

Läs mer

Revisionsrapport. Revision Samordningsförbundet Consensus. Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor. Robert Bergman Revisionskonsult

Revisionsrapport. Revision Samordningsförbundet Consensus. Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor. Robert Bergman Revisionskonsult Revisionsrapport Revision 2011 Per Ståhlberg Cert. kommunal revisor Samordningsförbundet Consensus Robert Bergman Revisionskonsult Innehållsförteckning 1. Sammanfattning... 1 2. Inledning... 2 2.1. Bakgrund...

Läs mer

Revisionsrapport. Götene kommun. Granskning av årsredovisning 2011. Hans Axelsson Anna Teodorsson

Revisionsrapport. Götene kommun. Granskning av årsredovisning 2011. Hans Axelsson Anna Teodorsson Revisionsrapport Granskning av årsredovisning 011 Götene kommun Hans Axelsson Anna Teodorsson mars 01 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning Inledning.1 Bakgrund. Revisionsfråga och metod 3 Granskningsresultat

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2013 Pajala kommun Anna Carlénius Revisionskonsult Per Ståhlberg Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning

Läs mer

Granskning av delårsrapport

Granskning av delårsrapport Revisionsrapport Granskning av delårsrapport 2011 Trelleborgs kommun Anders Thulin Bengt-Åke Hägg Alf Wahlgren Innehållsförteckning 1 Sammanfattande bedömning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Syfte,

Läs mer

Revisorernas bedömning av delårsrapport 2011

Revisorernas bedömning av delårsrapport 2011 UTLÅTANDE 1(2) 2011-11-02 Kommunfullmäktige Revisorernas bedömning av delårsrapport 2011 Vi av fullmäktige utsedda revisorer har uppdraget att bedöma om resultatet i delårsrapporten per 2011-08-31 är förenligt

Läs mer