Projektbeskrivning. Insamlingsstiftelsen Believe Thor-Björn Bergman UNGA MUSIKER TV

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Projektbeskrivning. Insamlingsstiftelsen Believe Thor-Björn Bergman UNGA MUSIKER TV"

Transkript

1 Projektbeskrivning Insamlingsstiftelsen Believe Thor-Björn Bergman UNGA MUSIKER TV

2 Presentation av projektet Unga musiker TV Sammanfattning Unga musiker TV ska bli en webb tv kanal med målsättning att informera, inspirera och motivera unga människor till att börja spela orkesterinstrument eller till att fortsätta sin påbörjade musikaliska satsning. På kanalen visas filmer och reportage om spännande människor, händelser och projekt. Projektets huvudsakliga målgrupp är barn, ungdomar och unga vuxna i åldrarna 7-25 år, men målsättningen är också att sprida information till organisationer, musikskolor och orkestrar. Unga musiker TV ska bli en unik internetportal kopplad till sociala medier. Portalen ska vara levande och dynamisk och ha en design som är tilltalande och modern. På portalen kommer man kunna se filmer, musikvideor, reportage och personporträtt, titta på direktsändningar av konserter och tillställning, ta del av resurser, ny pedagogik och få nyheter och tips om produkter, arrangemang och evenemang. Unga musiker TV ska bli en naturlig mötesplats för unga som spelar musikinstrument eller som är på gång att börja. Bakgrund Intresset för att spela orkesterinstrument har generellt minskat under de senaste tio åren. Det har varit svårt att rekrytera nya musikanter och antalet musicerande barn och ungdomar har stadigt minskat. Det finns många teorier om orsakerna. De flesta är dock överens om att en av orsakerna är att musiker som spelar orkesterinstrument sällan syns i media. En annan möjlig orsak kan vara ungdomars förändrade levnadssätt. Idag ska allt gå blixtsnabbt och det som kräver extra tid och engagemang väljs ofta bort. Ytterligare en orsak till nedgången kan vara att det saknas folkkära förebilder och idoler. Se exempelvis på trumpetaren Arne Lamberth. På 50-talet kände alla i Sverige till honom. Även om man inte gillade hans musik så visste man vem han var. Idag är det nästan ingen utanför de musikaliska kretsarna som vet vem Håkan Hardenberger är. Detta trots att han anses vara en av världens främsta trumpetare.

3 Vi behöver dock inte gå tillbaka till 50-talet för att hitta positiva trender. Ta Norge som exempel. Där vet de flesta vem trumpetarna Ole Edvard Antonsen och Tine Thing Helseth är. Vi kan säkert lära oss en hel del av norrmännen. Här har projektet Unga musiker TV en viktig uppgift. Att berätta om andras framgångar och arbetssätt kan vara ett bra sätt för att skapa förändring och bredda intresset för att spela orkesterinstrument. Varför spela i orkester? Att spela i en orkester är kul. Samstämmigheten och teamkänslan utvecklar och förstärker. Det är också fostrande och formande. En annan positiv sak är att det enkelt går att minska ner orkesterns storlek och ändå ha tillgång till originalmusik och populära arrangemang. Man kan vara medlem i en stor orkester och sedan kombinera detta med att spela i mindre ensembler (exempelvis oktett, sextett eller kvartett) och ändå ha tillgång till en bred repertoar. Det finns även mängder med musik komponerat för duettspel i olika konstellationer. Att spela i mindre grupper är ett utmärkt sätt för att utvecklas och nå resultat. Utöver konserter och repetitioner är sociala aktiviteter viktiga, exempelvis resor och läger. De bidrar till en god sammanhållning och stärker lagkänslan. Många barn och ungdomar hittar sitt huvudsakliga fritidsintresse i musiken och några finner vänner för livet. Att börja spela i en orkester kan vara grunden till ett livslångt musikintresse. Några kommer kanske att ha musiken som yrke, medan andra blir delaktiga i ett rikt kulturliv, antingen som besökare eller utövare. Kreativa uttryckssätt är viktiga i unga människors liv. Att dessa områden nedprioriteras i dagens samhälle är en olycklig trend. Att börja spela ett musikinstrument och delta i orkesterverksamhet kan bidra till att ungdomar går in i vuxenlivet som starkare och mer harmoniska människor. Skulle fler barn få möjlighet att lära sig utöva musik så skulle samhället på sikt spara miljarder. Projektet Definition Ett projekt med huvudsaklig målsättning att informera, inspirera och motivera unga människor till att börja spela orkesterinstrument eller till att fortsätta sin påbörjade musikaliska satsning. Målgrupp Projektets huvudsakliga målgrupp är barn, ungdomar och unga vuxna i åldrarna 7-25 år, men målsättningen är också att sprida information till organisationer, musikskolor och orkestrar. Samarbeten I projektet ska det startas samarbeten med privata och kommunala musik- och kulturskolor.

4 Genomförande Unga musiker TV kommer att bli en unik internetportal kopplad till en rad sociala medier. Portalen ska vara levande och dynamisk och ha en design som är tilltalande och modern. På portalen kommer man kunna se filmer, musikvideor, reportage och personporträtt, titta på direktsändningar av konserter och tillställning, ta del av resurser, ny pedagogik och få nyheter och tips om produkter, arrangemang och evenemang. Materialet som publiceras på kanalen kommer att vara gratis att titta på och även tillgängligt för de som arbetar ute på fältet, exempelvis ledare och lärare inom musikskolor och orkestrar, och kan bli värdefulla verktyg och hjälpmedel för att öka det lokala intresset och få fler barn och unga att pröva på att spela musikinstrument. Innehåll på portalen Filmer, reportage, intervjuer, dokumentärserier, personporträtt, tips på utbildningsmaterial och direktsändningar av konserter och arrangemang. Resursbank med exempelvis länkar, förteckning på kontaktpersoner, redovisning av ny pedagogik, nya läromedel och tips på hur man kan öka intresset för att utöva musik. Tips på nya produkter, musikarrangemang och evenemang. Kalender med konsertdatum och intressanta aktiviteter. Fotogalleri och webb-tv. Integration med YouTube, Twitter, Facebook och Instagram. Utlottningar och tävlingar. Annonser, enkäter, lektionstips, anmälan för nyhetsbrev. Övrigt Portalen ska uppdateras minst en gång per vecka. Minst två knattereportrar ska engageras i Unga musiker TV. De ska hjälpa till med att spegla barn och ungas musikalitet, engagemang och idéer. En enkel flyer med information ska produceras. Denna ska distribueras till alla kultur- och musikskolor i Sverige. En marknadsföringsturné med filmvisning och information om projektet ska genomföras. Målgruppen är musik- och kulturskolor i Sverige. Målet är att få målgruppen att aktivt verka för att nuvarande och presumtiva elever regelbundet besöker Unga musiker TV och låter sig inspireras och motiveras.

5 Arbetsbeskrivning för projektledare Utveckla sajten och integrera sociala medier. Driva och uppdatera sajten. Producera filmmaterial till sajten. Tipsa om och publicera externt material från nätet (filmer, dokument och musik). Ha regelbunden kontakt med kultur- och musikskolor. Etablera samarbeten och knyta kontakter. Engagera knattereportrar och redaktörer som kan bidra med material till sajten. Bevaka och dokumentera evenemang, resor, konserter och läger. Inventera och analysera nya idéer och arbetssätt, både nationellt och internationellt. Leda referensgrupp med unga musiker för att spåna fram förslag och idéer. Typ av produktioner Den huvudsakliga kommunikationskanalen för Unga musiker TV blir av förklarliga skäl den rörliga bilden. Film har stor genomslagskraft och är ett effektivt sätt att sprida information, speciellt till unga människor. Filmerna kan exempelvis berätta om spännande musikprojekt, de kan dokumentera perioder eller händelser i unga och äldre musikers liv, ge tips på unika arbetssätt och ny pedagogik, rapportera från evenemang, presentera förebilder och lyckade satsningar runt om i Sverige. Exempel på reportage och serier som redan har producerats: Pojken, musiken och drömmarna Den här reportagefilmen handlar om Ludvig en ovanlig 12- åring med stora drömmar. Vi får följa honom under ett år då mycket händer i hans liv. Att han vill satsa på musiken är det ingen tvekan om, men ska han välja pianot eller kornetten som sitt huvudinstrument? Och hur ska det gå nu när han ska börja i ny skola till hösten? Han stod ju i valet mellan att pendla till musikskolan i Stockholm varje dag eller gå högstadiet i en musikklass i en vanlig skola. Ett inte helt lätt beslut för ett barn. I avsnittet berättar Ludvig om hur allt började, om tjusningen med att utöva musik och om vad som inspirerar honom. Vi gör också ett besök på Brassbandfestivalen, vi tittar in i lektionssalarna på Lilla Akademien och vi träffar hans nya musiklärare.

6 Michael Andréasson - Trumpetare I den här reportagefilmen berättar trumpetaren Michael Andréasson om varför han valde trumpet som sitt instrument och hur vardagslivet som professionell musiker kan se ut. Vi får följa med på inspelningen av hans andra soloalbum, hem till bostaden utanför Enköping och till Nordiska musikgymnasiet i Stockholm där han har lektioner med sina elever. Janne Bohman - brassbandlegend I den här reportagefilmen berättar brassbandlegenden Janne Bohman om sitt liv som nybliven pensionär. Blev det som han hade tänkt sig och vad gör han om dagarna? Och hur gick det egentligen den där gången när han var ny på musikhögskolan och gick in i väggen och knappt fick fram en ton? Så långt vingarna bär I den här dokumentärserien får vi följa trumpetaren Filip Draglund på hans väg till de stora konsertarenorna. Filip är den enda svensk som någonsin erbjudits diplomutbildning både vid musikhögskolan i Malmö och i Stockholm. Filip har fått en rad prestigefulla priser och stipendier och studerar idag för professorn och världstrumpetaren Håkan Hardenberger. Paul Duffy Only just begun Paul Duffy är välkänd inom den svenska brassbandrörelsen då han flitigt anlitas som gästsolist och instruktör. För ett par veckor sedan släppte han sitt första soloalbum med i huvudsak egen musik. På skivan trakterar Paul inte mindre än 25 olika instrument och i titellåten Only Just Begun spelar han alla instrument i en brassbanduppsättning. Något som troligtvis aldrig har gjorts tidigare. Tillbaka till Hjortsberga Har du varit på musikläger som barn? Då vet du precis vad det handlar om. På ett musikläger växer drivkraften, man utvecklar ett livslångt intresse och man får vänner för livet. På Hjortsbergalägret möts nybörjare och rutinerade musikanter. För en del är det första gången och föra andra är det rutin. För några är det debut hemifrån, medan andra tar hand om de som är vilsna. Här möts barn, ungdomar och ledare med ett gemensamt intresse. Ovanstående filmer och reportage kan redan nu ses på

7 Exempel på produktioner som pågår eller som planeras: Trumpetaren som inte fick nog En reportagefilm om Bo Nilsson, 74-årig trumpetlärare på Musikhögskolan i Malmö och världstrumpetaren Håkan Hardenbergers första trumpetlärare. I filmen medverkar bl a Håkan Hardenberger och Filip Draglund. Så långt vingarna bär avsnitt 3 lärarna Det tredje avsnittet i serien om trumpetaren Filip Draglund där fyra av hans lärare medverkar. Pojken, musiken och drömmarna avsnitt 2 andra året Det andra avsnittet i serien om Ludvig Jynnesjö där vi följer honom under det andra året. Bröderna Huang En reportagefilm om pianisten, solistprisvinnaren och P2- artisten David Huang och hans 10-åriga fiolspelande lillebror Kevin. David föddes i Kina och flyttade till Sverige vid tre års ålder. Efter att ha vunnit Solistpriset 2014 har han etablerat sig bland landets främsta unga pianister. Som Sveriges Radios P2 Artist in residence kommer David de närmaste två åren att göra åtskilliga radioinspelningar och framträdanden. Vision Unga musiker TV ska bli en naturlig och frekvent mötesplats för unga musiker. Om projektledaren Thor-Björn Bergman är född 1957 och har jobbat som professionell filmare sedan 2005, men intresset för foto och film har funnits sedan han var 12 och fick sin första stillbildskamera. Under de senaste fyra åren har Thor-Björn jobbat som filmare och regissör i två sociala projekt finansierade av Hugo Stenbecks stiftelse. Thor-Björn är utbildad inom ekonomi och musik, han har jobbat som musiklärare och speciallärare, han har haft ledande positioner inom databranschen och han har arbetat som programmerare och systemutvecklare. Thor-Björn har också varit marknadskonsult och drivit egna företag sedan 18-årsåldern och han har varit projektledare, coach och tränare inom svensk elittennis.

8 2012 startade Thor-Björn musikprojektet Konsert 2032 där målet är att anordna en välgörenhetskonsert 21 april 2032 och tills dess samla in pengar till projekt och verksamheter riktade till barn och ungdom. I första hand inom områdena musik, foto, film eller litteratur. Efter 35 års uppehåll har Thor-Björn börjat spela trumpet igen och om allt går enligt planerna ska han medverka som solist på konserten. Thor-Björn kom in i filmbranschen genom ett samarbete med Ola Ström (Solstollarna) och har sedan dess producerade över 200 kortdokumentärer och reportageoch informationsfilmer för ett 60-tal uppdragsgivare som exempelvis Europeiska Socialfonden, Malmö stad, Friskis & Svettis, Sparbanken Syd, Kullabergs Naturreservat, Röda korset och Hugo Stenbecks stiftelse. I konkurrens med bl a Patrik Sjöberg fick Thor-Björn Trasdockans pris Priset delas ut årligen under Trasdockans dag på Medborgarplatsen i Stockholm till någon som har gjort ett extraordinärt arbete för utsatta barn. Året efter gick priset till Barnombudsmannen. I december 2012 tilldelades Thor-Björn det prestigefulla Stenbeckstipendiet på kr för sitt sociala engagemang. Utmärkelsen går till eldsjälar som arbetar mot mobbning/destruktiva normyttringar, för att öka respekten för barns röster eller mot våld. Thor-Björn har skrivit två böcker, självbiografin Ängeln vid Hovs Hallar och romanen Liams revansch. Just nu skriver han på sin tredje bok, Sommaren med Bim, och planerar att skriva ytterligare tre böcker. Thor-Björn har F-skattsedel via sitt företag Kanal 100 AB, han är medlem i Journalistförbundet och har presslegitimation. Målsättningar 2015 De huvudsakliga målsättningarna för 2015 är: 1. Utveckla portalen ungamusiker.tv och fylla den med befintlig information. 2. Skapa nya konton på Facebook, Twitter, YouTube och Instagram. Integration med sajten. 3. Ta fram en flyer med kort information. 4. Hitta tvåårig finansiering av projektet. 5. Ta fram en marknads- och affärsplan för 2015 och Etablera kontakt med knattereportrar och redaktörer. 7. Premiär av minst 20 nya reportagefilmer. 8. Besöka minst 10 musik- och kulturskolor som ska resultera i minst 7 samarbeten.

9 Målsättningar 2016 Exempel på målsättningarna för 2016 är: Produktion av minst 30 filmer och reportage. Minst likes på Facebook, minst 300 följare på Twitter och Instagram. Minst unika besökare på sajten och minst filmvisningar på sajten. Etablera samarbete med reklam- och PR-byrå. Etablera samarbete med frontfigurer/ambassadörer. Start av en referensgrupp med unga musiker och pedagoger. Reportage i minst 5 medier. Samarbete med minst 25 musik- och kulturskolor. Projektbudget för 2015 och 2016 Intäkter Beskrivning Bidrag, gåvor, sponsring INTÄKTER Intäkt Notering kr Två år kr Avser intäkter under två år Kostnader Beskrivning Eget arbete (lön, arvode) inkl. skatt och sociala avgifter Arbetskostnader (lön, arvode) för andra medverkande Lokalhyra Resor Övriga kostnader KOSTNADER Kostnad Notering kr Heltid under två år, arbete med produktion av filmer och marknadsföring av projektet kr Extra fotograf, reporter kr Del i kontor/studio kr Bilkostnader, boende kr Webbhotell, domännamn, förbrukning kr Avser kostnader under två år Efter projektet Efter 14 månader utvärderas resultatet av projektet Unga musiker TV och beslut tas om projektet ska förlängas ytterligare två år. Om projektet avslutas efter de två första projektåren så är målsättningen att webbsida och filmer ska vara tillgängliga utan kostnader i ytterligare tre år.

10 Referensfilmer Ett 100-tal av Thor-Björn Bergmans filmer finns att se på kanal100.se. Alla är gratis att titta på. På sajten finns bland annat filmen Vem lyssnar på Ella? som av flera barnorganisationer beskrevs som årets viktigaste film efter premiären på Medis Bio i Stockholm Organisation Utvecklingen och samordning av projektet Unga musiker TV har gjorts av Insamlingsstiftelsen Believe och produktion av befintliga filmer och reportage har gjorts av det sociala företaget Kanal 100 AB. Unga musiker TV kommer i framtiden driva och administrera projektet. Skummeslövsstrand Insamlingsstiftelsen Believe Thor-Björn Bergman Projektledare

Axxess-metoden. Ett sätt att inkludera nyanlända tjejer i fritidsaktiviteter

Axxess-metoden. Ett sätt att inkludera nyanlända tjejer i fritidsaktiviteter Axxess-metoden Ett sätt att inkludera nyanlända tjejer i fritidsaktiviteter AxxessUmeå Vad är fritid? Alla har sin egen definition men en kan säga att det är den tid om inte upptas av skola/jobb, sömn,

Läs mer

Fokus Framtid. Projektrapport

Fokus Framtid. Projektrapport Fokus Framtid Projektrapport år 2 För första gången har vi haft praktikanter som gör att fler kan hjälpa fler och gett bidrag som skapar möjligheter att genomföra radiodrömmar. Att sända radio första gången

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

Hur ska Nacka leva sin. och mångfald?

Hur ska Nacka leva sin. och mångfald? SLUTRAPPORt Hur ska Nacka leva sin vision, öppenhet och mångfald Ungt inflytande 2014 SLUTRAPPORT Hur ska Nacka leva sin vision, öppenhet och mångfald? 1 Innehåll FÖRORD...2 BAKGRUND - EN LEVANDE STAD

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

Korpen i sociala medier. Tips och råd för dig och din förenings närvaro i sociala medier

Korpen i sociala medier. Tips och råd för dig och din förenings närvaro i sociala medier Korpen i sociala medier Tips och råd för dig och din förenings närvaro i sociala medier Innehållsförteckning Sociala medier... 4 Vad är sociala medier?... 4 Det pratas mycket om sociala medier och det

Läs mer

Årsredovisning. Skolor: Hagagymnasiet/Haraldsbogymnasiet. Årsredovisning Teatermakarna Dalarna UF. Handledare: Annelie Westergren

Årsredovisning. Skolor: Hagagymnasiet/Haraldsbogymnasiet. Årsredovisning Teatermakarna Dalarna UF. Handledare: Annelie Westergren Årsredovisning Årsredovisning Teatermakarna Dalarna UF Räkenskapsår 2012-09-01 2013-05-15 Registreringsnummer: W016508 Kommun: Borlänge/Falun UF-region: Dalarna Skolor: Hagagymnasiet/Haraldsbogymnasiet

Läs mer

Marknadsföringsstrategier och företags användning av sociala medier

Marknadsföringsstrategier och företags användning av sociala medier Marknadsföringsstrategier och företags användning av sociala medier Högskolan i Halmstad Strategisk kommunikation, påbyggnadskurs 30hp Examinator: Matts Skagshöj Handledare: Martin Berg Författare: Elvedin

Läs mer

Medborgardialog för unga

Medborgardialog för unga Medborgardialog för unga Unga vill inte delta, eller? Vi vet vad unga vill, eller? 9 Medborgardialog med unga NR 9 Upplysningar om innehållet: Lena Langlet, lena.langlet@skl.se Kjell-Åke Eriksson, kjell-ake.eriksson@skl.se

Läs mer

Så blir Norrköping bättre för ungdomar!

Så blir Norrköping bättre för ungdomar! 2014-08-12 Så blir Norrköping bättre för ungdomar! - Förslag från Unga kommunutvecklare 2014 KS 2013/0967 EKONOMI- OCH STYRNINGSKONTORET Innehållsförteckning Inledning... 3 Metod... 3 Vilka är vi?... 4

Läs mer

Social Impact Report

Social Impact Report Sammanfattning 2011 var året då verksamheten verkligen skalades upp och spred sig snabbare än någonsin förr. Vi hjälpte fler barn och ungdomar än tidigare, ca 50.000 elever från hela Sverige fick under

Läs mer

DISSEKTION SOMMAR KOMPETENS STEG 1

DISSEKTION SOMMAR KOMPETENS STEG 1 DISSEKTION SOMMAR KOMPETENS STEG 1 DOKUMENTATION GÖTEBORG DE UNGAS SOMMARAKADEMI 2010 GULLSPÅNG PICCOLOKULTURUTVECKLARE 2010 MARIESTAD GRAFFITI MARIESTAD SKÖVDE KULTURLABB PÅ HJUL 2010 2 INTRO Detta är

Läs mer

Slutrapport FUTURUM.KOM. förändringsarbete genom marknadskommunikation. Blekinge län Kronobergs län Kalmar län

Slutrapport FUTURUM.KOM. förändringsarbete genom marknadskommunikation. Blekinge län Kronobergs län Kalmar län Slutrapport FUTURUM.KOM förändringsarbete genom marknadskommunikation Blekinge län Kronobergs län Kalmar län 2010-2012 Redaktörer: Lisa Lundqvist och Maria Lundqvist Övriga skribenter: Christer Bergqvist,

Läs mer

3. VÅRA OKÖTTSLIGA LUSTAR 7. LUKINZINE 12. TJEJREJV 15. BÖGMINISTERIET 18. EQUALIZER

3. VÅRA OKÖTTSLIGA LUSTAR 7. LUKINZINE 12. TJEJREJV 15. BÖGMINISTERIET 18. EQUALIZER 1 3. VÅRA OKÖTTSLIGA LUSTAR 7. LUKINZINE 12. TJEJREJV 15. BÖGMINISTERIET 18. EQUALIZER Tidningen GÖR Maj 2014 info@tidningengor.se www.tidningengor.se Tidningen är gjord av: Elias Lanninge www.lanninge.se

Läs mer

1 Inledning... 3 2 Mål och syfte... 3 2.1 Syfte... 3 2.2 Mål... 4 3 Projektbeskrivning... 4 3.1 Projektets olika delar... 5 4 Leverabler...

1 Inledning... 3 2 Mål och syfte... 3 2.1 Syfte... 3 2.2 Mål... 4 3 Projektbeskrivning... 4 3.1 Projektets olika delar... 5 4 Leverabler... 1 Inledning... 3 2 Mål och syfte... 3 2.1 Syfte... 3 2.2 Mål... 4 3 Projektbeskrivning... 4 3.1 Projektets olika delar... 5 4 Leverabler... 6 5 Resultat... 6 5.1 Behovsanalys... 7 5.2 Webbplats... 9 6

Läs mer

Upplands Väsby Musikskola

Upplands Väsby Musikskola Upplands Väsby Musikskola Observatörernas namn och kommun Anna Nilsson Lavén, Salem Jesper Andersson, Stockholm Cecilia Frostenson, Stockholm Veckor för observationen: Vecka 10-12 år 2010 Innehållsförteckning

Läs mer

Lazee på Goldens kickoff i Malmö

Lazee på Goldens kickoff i Malmö helamalmö är en ungdomsorganisation skapad av Malbas Basket och bedriver verksamheter och projekt för att på olika sätt skapa bättre förutsättningar för barn och ungdomar i Malmö. helamalmö startades 2004

Läs mer

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN

UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN IKT-FUNKTIONEN UTREDNING Projekt: Författare: Version: Elever i behov av särskilt IT-stöd v3.3.017 Förvaltning/avdelning: Godkänd av beställare: Senast ändrad: Utbildningsförvaltningen,

Läs mer

Gåvor att räkna med. insamling nu. Museum driver stor insamlingskampanj. 60 000 elever får stöd av föreningen Mattecentrum EN TIDNING FRÅN FRII SID 14

Gåvor att räkna med. insamling nu. Museum driver stor insamlingskampanj. 60 000 elever får stöd av föreningen Mattecentrum EN TIDNING FRÅN FRII SID 14 FRII är en politiskt och religiöst obunden sammanslutning av 145 frivilligorganisationer inom humanitet, kultur och miljövård. Tillsammans har vi drygt fyra miljoner sympatisörer. FRII verkar för etisk

Läs mer

Sammanfattning. Projektgrupp: Mikael Karlsson Rikard Alexandersson Robin Ljungqwist

Sammanfattning. Projektgrupp: Mikael Karlsson Rikard Alexandersson Robin Ljungqwist Sammanfattning Projektgrupp: Mikael Karlsson Rikard Alexandersson Robin Ljungqwist Rapporten presenterar hur projektet Lilla JKPGsporten har skapats och dess frammarsch. Rapporten innehåller allt ifrån

Läs mer

Arbeta i projektform ARBETA I PROJEKTFORM 5.1. Version 1.0

Arbeta i projektform ARBETA I PROJEKTFORM 5.1. Version 1.0 ARBETA I PROJEKTFORM 5 5.1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Inledning sid 3 5.1 Behovsanalys tänk nytt sid 4 5.2 En början och ett slut projektets liv sid 5 5.3 Vart ska vi och varför mål och syfte sid 6 5.4 Ett arbetssätt

Läs mer

Guide för sociala medier

Guide för sociala medier Guide för sociala medier 2 Handelns framtid är digital Att vara ständigt uppkopplad är idag inga konstigheter. 85 procent av svenskarna över 16 år har tillgång till nätet i hemmet och hela 81 procent av

Läs mer

På 70-talet deltog jag i en barnkulturgrupp

På 70-talet deltog jag i en barnkulturgrupp ledare Barnkultur mycket retorik, men lite pengar På 70-talet deltog jag i en barnkulturgrupp som det nyinrättade Statens kulturråd skapat i efterdyningarna av den stora kulturpolitiska reformen 1974.

Läs mer

BERÄTTELSEN OM SANDVIKENS LITTERATURHUSPROJEKT. Från idé till invigning

BERÄTTELSEN OM SANDVIKENS LITTERATURHUSPROJEKT. Från idé till invigning BERÄTTELSEN OM SANDVIKENS LITTERATURHUSPROJEKT Från idé till invigning Innehåll Förord 3 Personer som finns med i berättelsen 4 ETT UNIKT PROJEKT 5 Begreppet litteraturhus 5 Berättandet i fokus 5 KORT

Läs mer

Håller du på att missa något viktigt?

Håller du på att missa något viktigt? Håller du på att missa något viktigt? Det är fredag kväll. Veckan är slut. Du vill koppla av. Tevesoffan är varm och mjuk. Du somnar. Vem mördade vem? Fick de varandra till slut? Allt missar du. Fast det

Läs mer

Slutrapport för Projektet Stödja barn och unga på nätet.

Slutrapport för Projektet Stödja barn och unga på nätet. Slutrapport för Projektet Stödja barn och unga på nätet. Innehåll: 1. Inledning. 2. Projektbeskrivning. 3. Mål och syfte. 4. Utvärdering av resultaten och projektet. 5. Kort sammanfattning av våra synpunkter

Läs mer

Handboken för sociala entrepenörer. Entrepenörshandboken 3.6.indd 1 2013-09-06 14:40

Handboken för sociala entrepenörer. Entrepenörshandboken 3.6.indd 1 2013-09-06 14:40 0 Handboken för sociala entrepenörer Entrepenörshandboken 3.6.indd 1 2013-09-06 14:40 Hejsan, Det du håller i din hand är en handbok i att driva projekt. Boken är framtagen inom Röda Korsets Ungdomsförbunds

Läs mer

Redesign låna och laga

Redesign låna och laga DESTINATION INSPIRATION, FAKTA OCH TIPS FRÅN UNGAS INNOVATIONS- KRAFT Redesign låna och laga Plaggiat har gått från idé till handling Knepen för att bli mer kreativ Metoderna för att få innovationskraft

Läs mer

Idébok - för ett lyckat projekt

Idébok - för ett lyckat projekt Idébok - för ett lyckat projekt Förord Med Idéboken vill vi inspirera aktörer att ta steget och starta ett EU-projekt. Det finns alla möjligheter att testa nya idéer inom olika betydelsefulla områden och

Läs mer

LOKAL UPPFÖLJNING AV UNGDOMSPOLITIKEN

LOKAL UPPFÖLJNING AV UNGDOMSPOLITIKEN RESULTAT AV LUPP-UNDERSÖKNINGEN I TANUM 2014 LUPP 2014 Tanums Kommun LOKAL UPPFÖLJNING AV UNGDOMSPOLITIKEN Titel: Författare: Uppdragsgivare: Lokal uppföljning av ungdomspolitiken Cecilia Helander, Enkätfabriken

Läs mer