Handbok för. En snabb slant. Tips för dig som vill söka eller redan har fått stipendiet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handbok för. En snabb slant. Tips för dig som vill söka eller redan har fått stipendiet"

Transkript

1 Handbok för En snabb slant Tips för dig som vill söka eller redan har fått stipendiet

2 Innehållsförteckning Om en snabb slant 3 Vem kan söka en snabb slant? 3 Vad kan du söka för? 3 Hur du söker e-tjänsten 3 Projektplan 4 Ekonomisk kalkyl/budget 4 Om något ändras 5 Redovisningen 5 Några viktiga saker att tänka på 5 Polistillstånd 5 Skatter och avgifter 5 Affischering 5 Ekonomisk kalkyl 5 Checklista innan du skickar in ansökan 6 Vad händer när du har skickat in din ansökan? 6 Kontakta oss 7 En snabb slant på Facebook 7 Exempel på ansökningar och redovisningar 7 Bilagor 1. Riktlinjer för en snabb slant 8 2. Exempel på ansökan om En snabb slant HipHop Majorna Exempel på projektredovisning HipHop Majorna Exempel på ansökan om En snabb slant PlanketGbg Exempel på projektredovisning PlanketGbg 18 2(19)

3 Om en snabb slant En snabb slant är ett stipendium för dig som är mellan 18 och 25 år. Det ska uppmuntra unga människor att vara med i Göteborgs kulturliv. En snabb slant kan ge dig möjlighet att genomföra dina idéer och projekt som till exempel att ordna en konsert eller en utställning. Du kan söka mellan och kronor. Det mesta som du behöver veta om hur stipendiet fungerar finns i denna handbok. Det finns särskilda riktlinjer för stipendiet som du bör känna till innan du söker. Dessa finns både längst bak i denna handbok och i ansökningsblanketten. Läs igenom riktlinjerna innan du söker! Är det något du tycker är konstigt eller svårt att förstå? Kontakta i så fall oss på kulturförvaltningen så hjälper vi dig. Vem kan söka en snabb slant? Alla ungdomar mellan 18 och 25 år som är folkbokförda i Göteborgs kommun kan söka stipendiet. Det finns alltså inga krav på konstnärlig utbildning eller liknande för att få stöd. Allt som behövs är en idé, en penna och en ansökningsblankett. Vad kan du söka för? En snabb slant kan sökas för konst- och kulturprojekt. Det kan vara många olika saker. Exempel på arrangemang som har fått pengar är fotoutställningar, breakdance jams, teaterföreställningar, konserter av alla möjliga slag, filmvisningar, debatt- och kulturaftnar. För att du ska kunna få stöd måste projektet vara publikt eller offentligt. Det får inte bara vända sig till en liten grupp människor utan ska helst rikta sig till alla ungdomar i Göteborg. Du kan inte söka stipendiet för att betala ut lön till dig själv eller ge pengar till välgörenhet. Arrangemanget får heller inte ingå i en utbildning. Du kan inte få pengar för att skapa film eller andra medier, däremot för att visa upp filmen när den är klar. Ibland kan det vara svårt att själv avgöra om projektet kan få En snabb slant. I så fall får du gärna kontakta oss för att diskutera projektet. Hur du söker e-tjänsten På Göteborgs Stads hemsida, hittar du länken till webbansökan via e-tjänst under För unga, år i vänstermenyn. Ansökningsblanketten i e-tjänsten består av tre delar. I första steget Kontaktuppgifter frågar vi efter en del fakta om dig/er som söker. I andra steget Om projektet ska du/ni berätta om projektet och vi vill veta vad projektet heter, när och på vilken plats det ska genomföras och vilka ni riktar er till. Sista steget är en ekonomisk kalkyl/budget för projektet. I slutet på första steget Kontaktuppgifter skapar du dig ett användarkonto. Skriv in ett användarnamn och lösenord. 3(19)

4 Projektbeskrivning I projektbeskrivningen berättar du om ditt projekt. Du måste ha med en kort förklaring om vad du ska göra och hur du har tänkt dig upplägget. Det ska också stå vem du/ni är som anordnar projektet. Vi behöver information om andra medverkande, som exempelvis artister och eventuella samarbetspartners. Om blanketten inte räcker kan du bifoga en mer detaljerad projektbeskrivning från din dator. Ett tips är att tänka; Vad är det för slags projekt jag vill göra och varför? Var och när? Hur ska jag göra? Kan du besvara dessa frågor om ditt projekt har du kommit en bra bit på din ansökan. Ekonomisk kalkyl/budget Här gör du en budget för ditt projekt genom att beskriva vilka inkomster och kostnader du tror att du kommer att få. Först fyller du i hur mycket du söker från En snabb slant. Beloppet kan ligga mellan och kr. Under biljettförsäljning fyller du i hur mycket du tror att du kan sälja biljetter för. Under utgifter fyller du i hur mycket du ska betala för till exempel att hyra lokal eller teknik, rekvisita, gager och annat som behövs för att genomföra projektet. För varje ny utgift skapar du en ny rad genom att trycka på det gröna plustecknet. Försök att beskriva kostnaderna så tydligt som möjligt. Om du till exempel söker pengar för att hyra teknik är det bra om du specificerar vilken sorts teknik som du menar. Exempelvis: PA-system: kr, Ljus: kr. Om du har med lokalhyra i budgeten ska det stå vilken lokal det gäller. Vi godkänner inte att du skriver stora summor under Övriga utgifter. Under Inkomster skriver vilka övriga stöd och bidrag du har sökt eller fått. Skapa en ny rad för varje inkomst genom att klicka på det gröna plustecknet. Det kan vara till exempel K-pengar från KulturUngdom eller bidrag för en studiecirkel från ABF. Sponsring från företag eller liknande ska också stå under intäkter. Om du har blivit sponsrad på andra sätt än med pengar, till exempel om du har fått låna teknik eller en lokal gratis, kan du skriva det i projektplanen istället för att ta med det i budgeten. Ofta är det svårt att räkna ut precis vilka utgifter och inkomster man kommer att ha. Ska du exempelvis sälja biljetter är det naturligtvis omöjligt att veta exakt hur många biljetter du kommer att sälja. Då får du bedöma vad som är rimligt. Du kan givetvis lämna den ekonomiska kalkylen, eller förklaringar till hur du har tänkt, vid sidan av blanketten. Då bifogar du en fil från din dator under steg 2. OBS! Tänk på att budgeten ska vara balanserad. Det betyder att summan av alla utgifter i din beräkning ska vara lika mycket som summan av intäkterna. Du ska inte kunna gå med vinst själv. 4(19)

5 Om projektet förändras Ibland händer det att projektet ändras efter att vi har behandlat din ansökan. Något framträdande kanske bokas av, du behöver kanske byta lokal och får andra hyreskostnader än du räknat med. Eller vill du kanske lägga den del av budgeten som skulle använts till scenografi till att betala artister. Om du ändrar något sådant är det viktigt att du meddelar oss om detta så snart som möjligt! Projektredovisningen När projektet väl är genomfört vill vi veta hur det gick. I redovisningen beskriver du hur många som kom, vad som fungerade bra eller dåligt och vilka inkomster och utgifter du har haft. Projektredovisningen ska göras i e-tjänsten. Du går in på och loggar in med ditt personliga konto som du har skapat när du sökte En snabb slant. Gå in under Mina sidor i den blå menyn och sedan under Mina bidrag längst nere på vänster sidan. Där hittar du din ansökan och även en länk direkt till redovisningsblanketten. Redovisningen måste skickas in till oss senast en månad efter att projektet har genomförts. Några viktiga saker att tänka på Polistillstånd För tillställningar på offentliga platser måste du söka polistillstånd. Kontakta polisen i god tid före projektet. Det finns ansökningsblanketter på polisens hemsida Skatter och avgifter Om gager eller andra löner ska betalas ut är det viktigt att du följer reglerna för skatter och avgifter. Men om du betalar ut högst 999 kronor under ett år till en privatperson behöver du inte dra av skatt eller betala in arbetsgivaravgifter. Du behöver heller inte lämna någon kontrolluppgift. Om du ska betala in över 999 kronor under ett år till en privatperson har du ansvar för att betala skatt och arbetsgivaravgifter. Men om den som du anlitar har F-skattesedel behöver du inte göra någonting. Han eller hon betalar då själv in skatt och avgifter. Om du ska betala ut större summor än 999 kronor är det därför oftast att bättre att anlita personer som har F-skattesedel. Affischering Ska du sätta upp affischer i staden ska detta göras på de anslagstavlor som är avsedda för detta. Karta över affischplatser skickas ut till dem som fått En snabb slant. Den finns också att hämta på Göteborgs Stads hemsida: Skriv in ordet affischering i sökrutan. Ekonomisk kalkyl Försök att ha en budget som går att justera om det skulle hända något som kan påverka ditt projekt. Fundera över vilka utgifter du skulle kunna minska om du till exempel inte får så mycket bidrag som du hade räknat med, så att du slipper att gå med förlust. 5(19)

6 Checklista innan du skickar in ansökan Personuppgifter och projektbeskrivning Har du fyllt i rätt personuppgifter på alla som söker? Det är särskilt viktigt att kontaktuppgifterna till kontaktpersonen stämmer, så att vi som arbetar med En snabb slant kan få tag på er om vi har frågor. Ange en e-postadress som du kollar av regelbundet! Står det var och när projektet ska äga rum? Står det vilka samarbetspartners som finns och vilka andra som är inblandade i projektet (utom du som söker)? Den ekonomiska kalkylen Är budgeten balanserad? Alltså: är summorna i utgiftskolumnen och inkomstkolumnen lika stora? Står det vilka andra bidrag eller sponsring du har sökt och hur mycket du söker i En snabb slant? Har du skrivit vilka utgifterna är? Står det till exempel vilken typ av teknik och rekvisita som du har kostnader för och vilken lokal som du planerar att hyra? Om du ska betala ut gage, reseersättning eller liknande ska det stå för hur många personer och för vad det ska betalas ut. Vad händer när du har skickat in din ansökan? När ansökan har kommit in till oss på kulturförvaltningen går vi igenom den. Vi beslutar om du kan få stöd eller inte så snart som möjligt. Vanligtvis tar vi beslut om alla ansökningar som kommit in ungefär en gång i veckan. Men det kan ta upp till en månad efter att vi har fått in ansökan till dess att vi kan betala ut pengarna. Oftast fungerar det så att ju tydligare ansökan är, desto fortare kan du få besked. Ibland har vi frågor om ansökan som vi behöver få svar på innan vi kan ta ett beslut. Då ringer eller mejlar vi till dig eller den person som står som kontaktperson på ansökan. Det är bra om vi kan få svar på frågorna snabbt för att du ska få besked så fort som möjligt. Beslutet om du kan få En snabb slant och i så fall hur mycket du kan få, påverkas av flera saker. För att du överhuvudtaget ska kunna få stöd behöver du uppfylla riktlinjerna för En snabb slant. Riktlinjerna finns att läsa längst bak i denna handbok. Hur mycket pengar du kan få beror på hur stort projektet är och om kostnaderna i den ekonomiska kalkylen är rimliga i förhållande till vad som krävs för att genomföra projektet. Även om du får pengar är det inte säkert att du får hela det belopp du har sökt. 6(19)

7 Kontakta oss Om du är osäker på hur du ska fylla i blanketten eller har andra frågor om En snabb slant, kontakta oss! Du kan också komma till oss för ett personligt möte, men då vi vill gärna att du bokar en tid först. Vi finns på den här adressen och telefonnumret: Göteborgs Stads kulturförvaltning Kulturstöd Norra Hamngatan 8, plan 1. Telnr: (växel) E-post: En snabb slant på Facebook En snabb slant har en egen grupp på Facebook där du kan visa upp dina projekt, få tips och knyta kontakter med andra snabb-slantare. Sök på En snabb slant i sökfunktionen. Exempel på ansökningar och redovisningar För visa hur en ansökan kan se ut har vi skickat med exempel på ansökningar längst bak i handboken. Det är dels ett hip-hoparrangemang, dels en fotoutställning. Projektredovisningen för ett av projekten finns också med. Se dem inte som några exakta mallar som du måste följa, utan exempel som kan ge tips eller inspiration för din egen ansökan. Observera att de är gjorda på de gamla pappersblanketterna, se de alltså bara som en inspiration vad gäller innehållet. Alla ansökningar görs nu direkt via vår e-tjänst. Gå in på klicka på Unga, år och klicka dig vidare till webblanketten. 7(19)

8 BILAGA 1 RIKTLINJER FÖR EN SNABB SLANT Syftet med stipendiet En snabb slant är att uppmuntra ungdomarnas engagemang och delaktighet i Göteborgs kulturliv samt ge möjlighet till eget skapande och att driva egna kulturprojekt. Riktlinjer Stipendiet kan sökas av: o icke-professionella kulturutövare mellan 18 och 25 år folkbokförda i Göteborgs kommun. Stipendiet kan sökas för: o ungdomars egna kulturprojekt, o projekt inom konstområden som bildkonst, konsthantverk, musik, dans, teater, litteratur, foto, film, eller som är av annan konstnärlig/kulturell karaktär, o projekt som är offentligt, o arrangemang som äger rum inom Göteborgs kommun. Eget skapande eller arrangörskap är en förutsättning för stöd. Särskilt beaktas projekt som riktas till andra ungdomar och som genomförs i samverkan med andra aktörer/samarbetspartners. Bidrag ges från kr upp till kr per ansökningstillfälle. Stipendiet kan endast sökas en gång för ett och samma kulturprojekt. Stipendium beviljas högst två gånger per person/organisation och år. Vid bedömning av bidragssumman ska projektets genomförbarhet och omfattning beaktas. Stöd ges ej till: o arrangemang/projekt som är en del av skola, högskola eller annan utbildning, o projekt som inte innehåller publik verksamhet, o film- och medieproduktion, o kommersiella, vinstdrivande projekt, o lön för egna arbetsinsatser, o löpande verksamhet, o ordinarie fritidsverksamhet, o partipolitisk verksamhet, o att täcka förlust. Arrangemanget får inte ha uppmuntrande attityd eller innehålla verksamhet som kan skapa positiva attityder till våld eller missbruk av tobak, alkohol eller andra droger, 8(19)

9 ej heller diskriminering exempelvis p.g.a. kön, kulturell bakgrund, religiös tillhörighet, ålder, språk, sexuell läggning, könsidentitet eller funktionshinder. Stipendiet beviljas under förutsättning att projektet genomförs så som beskrivits i ansökan. Den som har fått stipendium kan bli skyldig att betala tillbaka delar eller hela stipendiet om: o projektet läggs ner, eller o om projektet förändras och stipendiet används på annat sätt än vad som beskrivits i ansökan utan att kulturförvaltningen godkänner förändringarna. Ansökan kan ske löpande under året, men ska vara kulturförvaltningen tillhanda senast en månad innan arrangemanget genomförs. Ansökan ska innehålla en projektplan samt en ekonomisk kalkyl. Om en grupp eller förening vill söka stipendium för genomförandet av ett och samma kulturprojekt ska varje enskild person lämna in en ansökan. Däremot lämnas endast en för projektet gemensam projektplan och ekonomisk kalkyl. Projektet ska redovisas till kulturförvaltningen senast en månad efter att arrangemanget är genomfört. Beslut meddelas och eventuellt stöd utbetalas senast en månad efter det att fullständig ansökan har inkommit till kulturförvaltningen. Riktlinjer antagna av Göteborg Stads kulturnämnd Riktlinjer reviderade enligt kulturnämndens beslut (19)

10 EXEMPEL PÅ ANSÖKAN OM EN SNABB SLANT HIPHOP MAJORNA BILAGA 2 10(19)

11 11(19)

12 12(19)

13 EXEMPEL PÅ PROJEKTREDOVISNING HIPHOP MAJORNA BILAGA 3 13(19)

14 14(19)

15 EXEMPEL PÅ ANSÖKAN OM EN SNABB SLANT PLANKETGBG BILAGA 4 15(19)

16 16(19)

17 17(19)

18 EXEMPEL PÅ PROJEKTREDOVISNING PLANKETGBG BILAGA 5 18(19)

19 19(19)

Stöd till interkulturella projekt

Stöd till interkulturella projekt Handbok för Stöd till interkulturella projekt En praktisk guide för dig som vill söka eller redan har fått stödet Innehållsförteckning sida Vad är stödet till interkulturella projekt? 3 Vem kan söka stödet

Läs mer

Du som vill få ordning på din ekonomi behöver troligen mer information. Om du vill läsa mer om skuldsanering hittar du information på

Du som vill få ordning på din ekonomi behöver troligen mer information. Om du vill läsa mer om skuldsanering hittar du information på Skuldsanering Du som vill få ordning på din ekonomi behöver troligen mer information. Om du vill läsa mer om skuldsanering hittar du information på www.kronofogden.se. Du kan också ringa Kronofogden på

Läs mer

Bygg ett konvent som inte kraschar

Bygg ett konvent som inte kraschar Bygg ett konvent som inte kraschar En trevlig manual i att arrangera konvent skriven av arrangörerna till lajvkonventet Prolog 2009 Innehåll Introduktion 3 Börja här 4 Praktiskt 5 Program 7 Ekonomi 9 Marknadsföring

Läs mer

Ett material framtaget av Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare. Rollkoll. Vad gör en god man och förvaltare?

Ett material framtaget av Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare. Rollkoll. Vad gör en god man och förvaltare? Ett material framtaget av Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare Rollkoll Vad gör en god man och förvaltare? 1 Rollkoll är ett projekt som genomförs av Riksförbundet frivilliga samhälls arbetare (RFS)

Läs mer

Är du ung och vill ordna ett event? Här får du tips och råd om hur du ordnar ett disco, en turnering, en utställning, en festival med mera.

Är du ung och vill ordna ett event? Här får du tips och råd om hur du ordnar ett disco, en turnering, en utställning, en festival med mera. Är du ung och vill ordna ett event? Här får du tips och råd om hur du ordnar ett disco, en turnering, en utställning, en festival med mera. Att komma på en bra idé är första delen i ett lyckat event och

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

MAN INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. MAN VI U INNAS! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter. Länsstyrelsen Östergötland Handbok: Man vill ju finnas! En handbok för barn och unga som lever med skyddade personuppgifter.

Läs mer

Lättläst om studiemedel

Lättläst om studiemedel Lättläst om studiemedel 2015 1 2 Innehåll Vad är studiemedel?...6 Vem kan få studiemedel?... 7 Hur mycket pengar kan du få?... 9 Hur många poäng måste du läsa?...14 Hur länge kan du få studiemedel?...16

Läs mer

Starta. företag 2015:1. Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta

Starta. företag 2015:1. Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta 2015:1 Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta Jag har bestämt mig för att starta företag. Hur gör jag? Starta företag Information från myndigheterna Lättläst Driva Jag

Läs mer

Valfrihetssystem. Nya möjligheter för dig som är eller vill bli företagare inom service, vård eller omsorg

Valfrihetssystem. Nya möjligheter för dig som är eller vill bli företagare inom service, vård eller omsorg Valfrihetssystem Nya möjligheter för dig som är eller vill bli företagare inom service, vård eller omsorg 1. Vad är valfrihetssystem Lag om valfrihetssystem (LOV) ger kommuner och landsting möjlighet att

Läs mer

Så fungerar det att söka asyl

Så fungerar det att söka asyl Så fungerar det att söka asyl Denna broschyr tillhör: Till dig som söker asyl utan förälder, föräldrar eller annan vårdnadshavare SÅ HÄR FUNGERAR DET AT T SÖKA ASYL 1 Innehållsförteckning Hej Barn Vad

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

Att vara god man. Den löpande förvaltningen

Att vara god man. Den löpande förvaltningen Att vara god man Den löpande förvaltningen Innehåll God man ett uppdrag som kräver ansvar... 3 God man... 3 Huvudman, personen som har god man... 3 Viktigt med samarbete mellan god man och huvudman...

Läs mer

Förtroendevalda. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se

Förtroendevalda. SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar. www.ssu.se Förtroendevalda SSU:s Klubbmaterial Aktiviteter demokrati och ekonomi aktiva förtroendevalda medlemmar www.ssu.se publicerat våren 2013 SSU-KLUBBENS FÖRTROENDEVALDA SSU-klubbens förtroendevalda är de som

Läs mer

ABC. till dig som söker projektbidrag

ABC. till dig som söker projektbidrag ABC till dig som söker projektbidrag KOLOFON Nordiska kulturfonden 2010 Texten får användas fritt så länge som källan anges tydligt och det handlar om icke-kommersiellt bruk. Design och produktion: Mar

Läs mer

Ersättning vid arbetslöshet

Ersättning vid arbetslöshet PÅ LÄTTLÄST SVENSKA Ersättning vid arbetslöshet INFORMATION OM ARBETSLÖSHETSFÖRSÄKRINGEN 1 2 Det här är arbetslöshetsförsäkringen... 4 Vem gör vad?...... 6 När har du rätt till arbetslöshetsersättning?...

Läs mer

Så fungerar det att söka asyl

Så fungerar det att söka asyl Så fungerar det att söka asyl Till dig som söker asyl med förälder, föräldrar eller annan vårdnadshavare. Denna broschyr tillhör: 1 Innehållsförteckning Hej Barn Vad betyder orden? Asylansökan vad händer

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN

OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN OLIKA MEN LIKA ATT ARBETA MED BARNKONVENTIONEN I FÖRSKOLAN Foto: Mostphotos Metodbok Rädda Barnen kämpar för barns rättigheter. Vi väcker opinion och stöder barn i utsatta situationer i Sverige och i världen.

Läs mer

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas En bättre värd? Antalet ombildningar av hyresrätt till bostadsrätt har ökat markant de senaste åren. Det väcker en hel del frågor

Läs mer

Slutrapport för Väx med skogen 1 (11)

Slutrapport för Väx med skogen 1 (11) Slutrapport för Väx med skogen 1 (11) Den här blanketten använder du för att skriva en slutrapport som beskriver genomförandet och resultatet av åtgärder du fått stöd för. Blanketten finns att ladda ner

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer

RÄTTEGÅNGEN - hur blir den?

RÄTTEGÅNGEN - hur blir den? RÄTTEGÅNGEN - hur blir den? RÄTTEGÅNGEN - hur blir den? 1 Brottsoffermyndigheten Box 470 901 09 Umeå Brottsoffermyndigheten, Anna Wiberg och Monica Burman Grafisk design: Kombi Marketing AB, www.kombimarketing.se

Läs mer

SAY IT! - en handbok i kommunikation

SAY IT! - en handbok i kommunikation SAY IT! - en handbok i kommunikation SAY IT! - en handbok i kommunikation TEXT, ILLUSTRATIONER, LAYOUT och METODUTVECKLING: Jonas Nilsson / Organisationsutvecklare / jonas.nilsson@viunga.se MED FEEDBACK,

Läs mer

Att ha anställda i Vi Unga. - en guide till styrelsen

Att ha anställda i Vi Unga. - en guide till styrelsen Att ha anställda i Vi Unga - en guide till styrelsen Fastställd av förbundsstyrelsen den 1 juni 2008 FÖRORD... 3 ARBETSGIVARE ELLER ARBETSLEDARE?... 4 ANSTÄLLNING... 4 ANSTÄLLNINGAVTAL...4 ANSTÄLLNINGSFORMER...5

Läs mer

Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska

Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska Upphandlingsreglerna en introduktion på lättläst svenska Innehåll 1. Inledning 7 --De som ska följa lagen om offentlig upphandling, LOU 8 --Det

Läs mer

Visste du att? Elever har rättigheter!

Visste du att? Elever har rättigheter! Visste du att? Elever har rättigheter! Index Vad är det här? Foldern Visste du att? Elever har rättigheter! försöker på ett kort och begripligt vis engagera dig i frågor som berör elevers rättigheter.

Läs mer

T I L L k o n s u m e n t. anlita hantverkare

T I L L k o n s u m e n t. anlita hantverkare T I L L k o n s u m e n t tips till dig som ska anlita hantverkare Checklista Jag har undersökt om jag behöver bygganmälan eller bygglov Jag har tagit in och jämfört offerter Jag har kontrollerat vad som

Läs mer

RIKTLINJER & REGLER KRING SOCIALA MEDIER FÖR GISLAVEDS KOMMUN

RIKTLINJER & REGLER KRING SOCIALA MEDIER FÖR GISLAVEDS KOMMUN RIKTLINJER & REGLER KRING SOCIALA MEDIER FÖR GISLAVEDS KOMMUN ANTAGEN AV KOMMUNSTYRELSEN 2015-02-25 Om sociala medier Det finns flera definitioner av vad begreppet sociala medier står för. I det digitala

Läs mer

FÖRENINGAR. - grunderna i hur ideella föreningar fungerar MARITA ISAKSSON

FÖRENINGAR. - grunderna i hur ideella föreningar fungerar MARITA ISAKSSON FÖRENINGAR - grunderna i hur ideella föreningar fungerar MARITA ISAKSSON Får kopieras om källan anges. Marita Isaksson 2009 INNEHÅLL FÖRENING VAD ÄR EN FÖRENING? s. 1 Ideell förening Ekonomisk förening

Läs mer