Dnr /2014. Stödmaterial. Hot och våld i skolan. Beslut stockholm.se

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dnr /2014. Stödmaterial. Hot och våld i skolan. Beslut stockholm.se"

Transkript

1 Dnr /2014 Stödmaterial Hot och våld i skolan Beslut stockholm.se

2 2 (19) Förord Detta stödmaterial ger skolledningen stöd runt frågor om hot och våld i skolan. Alla elever och medarbetare ska ha en god arbetsmiljö och känna sig trygga och säkra i sin skola/på sin arbetsplats. Därför måste situationer där hot och våld förekommer tas på allvar. Många hotoch våldssituationer kan undvikas genom förebyggande åtgärder och bra rutiner. Stödmaterialet betonar det förebyggande arbetet, riskanalyser och förberedelser för situationer som kan uppkomma. Stödmaterialet bygger på och kompletterar stadens säkerhetsprogram och utbildningsförvaltningens stödmaterial Trygghet och studiero samt Skolverkets Väpnat våld i skolan.

3 3 (19) Innehåll Förord 2 1. Inledning Exempel på situationer 4 2. Förebyggande arbete och riskanalys Förebyggande åtgärder Vad kan arbetsgivaren göra? Vad kan medarbetaren göra? 7 3. Hur agerar vi vid hot om våld Bedömning av hot om våld 8 4. Hur agerar vi under pågående hot/våld Akut grövre/väpnat våld Att tänka på - sammanfattning Överväganden i direkt anslutning till akuta händelser Uppföljning Förhindra upprepande av händelse Anmälan och rapportering 14 Bilagor 15 Hot och våld inom skolan kartläggning av risker 16 Förekomst av våld samt analys av verksamma insatser 17 Risker 17 Förebygg 17 Agera 17 Handlingsplan 17 Lokaler 18 Snabb hjälp 18 Säkerhetsrutiner 18 Ensamarbete 18 Dokumentation 18 Hjälp efteråt 19 Minderåriga 19 Arbetsgivarens ansvar 19

4 4 (19) 1. Inledning Alla elever och medarbetare ska ha en god arbetsmiljö och känna sig trygga och säkra i sin skola/på sin arbetsplats. Därför måste situationer där hot och våld förekommer tas på allvar. Många hotoch våldssituationer kan undvikas genom förebyggande åtgärder och bra rutiner. Trots det finns det situationer då elever och medarbetare upplever att de blir hotade eller utsätts för någon form av våld. Det är därför viktigt att alla vet vad man ska/kan göra i sådana situationer. Du som är chef ansvarar för att göra riskbedömning utifrån tänkbara situationer då hot eller våld skulle kunna uppstå. Detta görs i samverkan med medarbetare och skyddsombud. Arbetsgivaren ska utreda riskerna för våld och hot och vidta de åtgärder som kan behövas. Arbetet ska ordnas så att riskerna för våld och hot så långt som möjligt förebyggs. Medarbetare ska snabbt kunna kalla på hjälp. Alla tillbud och händelser ska utredas och dokumenteras. Elever/medarbetare som utsatts för våld eller hot ska snabbt få hjälp och stöd. Ovanstående gäller alla arbetsplatser, där det finns risk för våld och hot. Det ska gå snabbt att kalla på hjälp vid en vålds- eller hotsituation. Rutinerna för hur det ska gå till ska vara kända bland medarbetare och elever. Den som råkar ut för våld eller hot ska snabbt få hjälp och stöd. Det måste vara klart vilken form av fysisk, psykisk och social hjälp som ska ges för att undvika eller lindra skador. Ibland kan särskild hjälp behövas bland annat i form av skolans elevhälsa, Stockholms läns landsting eller stadens företagshälsovård. 1.1 Exempel på situationer Elev hotar elev Elev som hotar medarbetare Medarbetare hotar elev Vuxen som hotar medarbetare Hot mot arbetsplatsen Följande situationer skulle kunna inträffa: Fysiskt våld till exempel sparkar, slag eller knuffar. Tillhyggen, vapen kan förekomma.

5 5 (19) Psykiskt/verbalt våld till exempel tillmälen, sexuella trakasserier. Text- och bildburna hot/kränkningar via t ex sms, mms, e- post, sociala medier. Risken för att bli utsatt för något av ovanstående gäller såväl medarbetare som elever. Kränkningar, hot och våldshandlingar kan komma från både elever och vuxna.

6 6 (19) 2. Förebyggande arbete och riskanalys Merparten av de åtgärder som föreslås inom forskningen fokuserar på vad skolan kan göra i det vardagliga, förebyggande arbetet mot hot och grövre våld. Detta stödmaterial ska ses som ett komplement till det främjande, förebyggande och åtgärdande arbete som redan görs i skolan, för att skapa en god trygg skolmiljö/skolklimat (se Riktlinjer för trygghet och studiero). Brottsförebyggande rådets rapport 2009:6 sammanfattar denna forskning i fyra punkter ur vilka skolan kan formulera konkreta insatser i det våldsförebyggande arbetet. - Kontinuerligt arbeta för att motverka mobbning, kränkningar och annat våld. - Stödja eleven att skapa och upprätthålla en känslomässig anknytning till skolan. - Säkra kommunikationskanaler mellan elever och vuxna. - Införa ett strukturerat och systematiskt hotbedömningsarbete. 2.1 Förebyggande åtgärder Många hot- och våldssituationer kan undvikas genom förebyggande åtgärder och bra rutiner. På varje skola behöver förebyggande åtgärder genomföras till exempel: Ordningsregler som syftar till att skapa arbetsro och trivsel på skolan. Bemöta främlingsfientlighet, intolerans och odemokratiska värderingar med kunskap, öppna diskussioner och aktiva insatser. Aktuell plan/rutiner för skolans krisorganisation/-hantering. Checklistor för åtgärder och ansvar. Kartläggning av risker mot hot och våld inom skolan, bilaga1, Hot och våld inom skolan kartläggning av risker. Kartläggning av skolans lokaler, utrymningsvägar, informationskanaler för att vara mer beredd om man behöver säkra hela eller delar av skola vid väpnat våld (bilaga 2, stödmaterial från Skolverket, Väpnat våld i skolan ). Utbildning i säkerhetstänkande, hur agera utifrån olika scenarier, träning i förhållningssätt och bemötande. Information och instruktion om eventuella risksituationer till nya medarbetare i samband med introduktionen. Rutiner upprättas för att snabbt kunna larma lämpliga stödpersoner i skolan.

7 7 (19) 2.2 Vad kan arbetsgivaren göra? Skolledningen på varje arbetsplats leder arbetet med att kartlägga riskerna för våld och hot. All personal görs delaktig i säkerhetstänkande för att skapa mental förberedelse för en akut situation. Inom det systematiska arbetsmiljöarbetet ska återkommande bedömningar göras av riskerna på alla arbetsplatser. Som grund för bedömningarna ligger samtal om risker på arbetsplatsen, statistik om tillbud och olycksfall, arbetsmiljöronder samt kartläggning av arbetsmiljön med mera (se bilaga 1, Hot och våld inom skolan kartläggning av risker ). 2.3 Vad kan medarbetaren göra? Som medarbetare ska du: medverka i arbetsplatsens utveckling av metoder och strategier, sträva efter att ha en beredskap för att lösa olika problemsituationer, tillämpa ett etiskt förhållningssätt i alla relationer på arbetsplatsen, aktivt medverka till att stärka och stödja även de socialt oroliga eleverna.

8 8 (19) 3. Hur agerar vi vid hot om våld 3.1 Bedömning av hot om våld Den som får kännedom om hot om våld gör en första bedömning av om hotet är allvarligt/mycket allvarligt eller ett tomt hot. Om en medarbetare får kännedom om reellt/allvarligt hot som framförs av någon inom skolan ska skolledningen omedelbart kontaktas Rutiner då hotet bedöms som allvarligt/mycket allvarligt Om möjligt - prata med den som uttalat hotet. Prata eventuellt med andra vuxna och/eller elever, som kan ha hört eller känna till något om hotet. Själva hotbedömningen görs av skolledningen med ett antal nyckelpersoner. Överväg om polisen ska kontaktas. I hotbedömningen behandla och bedöm källan till hotet ingående Rutiner vid hot via sms, mms, e-post Kopiera meddelandet. Notera när meddelandet kom. Meddela närmsta chef. Överväg om polisanmälan ska göras Rutiner vid hot via sociala medier Kopiera meddelandet/kopiera adressen på websidan. Notera när meddelandet kom. Meddela närmsta chef. Överväg om polisanmälan ska göras Rutiner vid telefonhot Lägg inte på luren/stäng inte av telefonen. Om det finns fler personer i närheten överväg om högtalarfunktionen på telefonen ska aktiveras. Var lugn och vänlig. Avbryt inte. Anteckna telefonnumret. Försök att få personen som hotar att lämna så mycket upplysningar som möjligt. Dokumentera telefonhotet helst under pågående samtal. Meddela omgående närmaste chef.

9 9 (19) Ring polisen, 112, och begär spårning av telefonhotet. Informera om vilket telefonnummer du vill ha spårat och ungefärlig tidpunkt när samtalet kom. Överväg om polisanmälan ska göras.

10 10 (19) 4. Hur agerar vi under pågående hot/våld Varje uppkommen situation är unik och behöver bedömas i varje enskilt fall. Gör en uppskattning av den uppkomna situationen och bedöm om du själv om möjligt kan bryta den eller om någon hjälp/annan medarbetare finns i närheten som kan tillkallas. Om du bedömer att det är möjligt att bryta situationen tänk på: Var lugn. Iaktta försiktighet för att undvika att en situation blir hotfull. Bryt den akuta situationen. Påkalla hjälp om möjligt. Försök vara lugn och lyssna aktivt. Ta den aggressive på allvar. Avstå från att själv hota eller komma verbala motargument. Försök hålla samtalet på en saklig nivå. Undsätt nödställd elev eller medarbetare. Tillkalla skolledningen. Larma polisen om det bedöms som nödvändigt. 4.1 Akut grövre/väpnat våld Akut grövre våld avser situationer/händelser där till exempel vapen används. Dessa händelser är att betrakta som allvarliga eller extraordinära. I dessa situationer kan det handla om att fatta egna personliga beslut om hur situationen ska/kan hanteras. Det är därför viktigt att all personal i skolan har god kännedom om skolans plan/rutiner vid krissituationer inklusive kartläggningen av skolans lokaler, utrymningsvägar, larm- och låssystem etcetera. Ha kontroll över lokalerna, fönster, dörrar etcetera och bedöm var det är tryggt. Om till exempel vapen är inblandade ska medarbetarna fokusera på att få bort alla övriga personer från den som hanterar vapen. Elever och skolpersonal tar sig till ett tryggt utrymme/ område/uppsamlingsplats utanför skolgården. Stäng eventuell av ljudet på telefoner/andra ljudkällor och släck avslöjande ljus. Om det är möjligt ring skyndsamt polisen 112. Följ polisens anvisningar. Kontakta närmsta chef/skolledningen.

11 11 (19) Det akuta hotet våldet pågår utanför skolbyggnaden Hotet/våldet riktas direkt eller indirekt mot skolan men finns/pågår utanför skolbyggnaden. Varje uppkommen situation är unik och behöver bedömas i varje enskilt fall. Nedanstående är exempel på ledord som kan hjälpa dig: Elever och medarbetare stannar kvar inomhus och de som vistas på skolgården förflyttas omedelbart in i byggnaden. Lås dörrar som leder in till byggnaden (utestängning). Larma polisen, 112 Bedöm situationen utifrån skolans kartläggning av lokaler, utrymningsvägar, larm- och låssystem etcetera. Vistas inte vid fönster Dra ner persienner etcetera. Förflytta elever mellan utrymmen under kontrollerade former. Bedöm om det är möjligt att fortsätta undervisningen som vanligt. Se vidare bilaga 2, Väpnat våld i skolan Det akuta hotet våldet pågår inom skolan Hotet/våldet riktas finns/pågår inne i skolbyggnaden. Varje uppkommen situation är unik och behöver bedömas i varje enskilt fall. Nedanstående är exempel på ledord som kan hjälpa dig: Elever och medarbetare stannar kvar i klassrummen etcetera och låser in sig (inrymning). De som befinner sig utanför byggnaden ska inte gå in utan omedelbart lämna området (utrymning). Lås inte dörrar som leder in till byggnaden. Larma polisen, 112. Bedöm situationen utifrån skolans kartläggning av lokaler, utrymningsvägar, larm- och låssystem etcetera. Om möjligt förflytta elever och medarbetare snabbt och under tystnad till säkrare plats. Släck lampor. Slå av mobilens ljud. Var tyst Mandat att fatta beslut om åtgärder Om situationen/tiden inte är en överhängande kritisk faktor är det rimligt att beslut fattas enligt gängse beslutsordning. Ett hot/våld som exponeras utan någon förvarning och som kommer helt överraskande måste däremot hanteras utan tidsförlust. Rektor/skolledning kan vara på annan plats eller av annan orsak inte vara tillgänglig. Det är viktigt att skolans plan/rutiner för krissituationer utformas så att flexibilitet råder när det gäller

12 12 (19) ansvarsförhållandet. Avsaknaden av beslut/order/direktiv får inte leda till handlingsförlamning. Det är därför nödvändigt att all personal har klart för sig under vilka förhållanden de själva kan fatta beslut och när de ska/måste fatta beslut även beslut som rör hela skolan.

13 13 (19) 5. Att tänka på sammanfattning Exempel på övergripande råd som prioriteras utifrån den aktuella händelsen: Bryt den akuta situationen. Händelsen rapporteras snarast till ansvarig chef. Omedelbar hjälp sätts in av arbetsledningen. Om situationen så kräver tillkallas polis. Medarbetare som finns i närheten av händelsen har ett första ansvar för att drabbade får hjälp. Aktivera eventuellt hela eller delar av skolans krisorganisation. Vårdnadshavarna kontaktas samt inkallas vid behov. Drabbade personer ska ges ett gott omhändertagande i såväl fysiskt som psykiskt avseende. Vid behov ska medicinsk personal omedelbart tillkallas. Ordna med sällskap till vårdcentral, sjukhus (om så blir aktuellt) och se till att någon stannar hos den drabbade. Se till att övriga medarbetare och elever snabbt informeras om det som inträffat. 5.1 Överväganden i direkt anslutning till akuta händelser Utred händelsen omedelbart. Börja dokumentera direkt. Bedöm i vilken omfattning omgivningen behöver informeras. Motverka ryktesspridning. Samarbeta med närmsta chef och kommunikationschefen. Återgå till normala rutiner så fort som möjligt. Bedöm om inblandade kan behöva avlastas sina ordinarie arbetsuppgifter. Överväg anmälan till polis eller socialtjänst. Synen på brottslig handling ska bedömas på samma sätt i skolan som utanför skolan. Kontakta vårdnadshavare om detta inte gjorts i ett tidigare skede. Bedöm behov av fortsatt stöd/krisbearbetning eller andra åtgärder. Inblandad personal dokumenterar händelsen och uppföljningen.

14 14 (19) 6. Uppföljning Ansvarig chef ska följa upp det psykosociala omhändertagandet, efter en vecka, efter en månad och i förekommande fall i samband med uppföljning av sjukfrånvaro. Vid behov ska chef inkalla ytterligare stöd/handledning. 6.1 Förhindra upprepande av händelse Chef, skyddsombud och personal samverkar och analyserar händelsen för att dra erfarenheter och att vidta åtgärder för att förhindra att händelsen upprepas. Vid behov ska detta ske i samverkan med sakkunniga inom säkerhets- och arbetsmiljöområdet. 6.2 Anmälan och rapportering I första hand beslutar rektor om polisanmälan ska göras. Alla förvaltningar i Stockholms stad ska rapportera och följa upp incidenter. Som verktyg för detta finns stadens incidentrapporteringssystem, RISK. Rapportera om elev/elever är skadad till S:t Eriks försäkring. För elev/elever på yrkesutbildningar som skadas kan nedanstående skadeanmälningsblankett behöva fyllas i: ankett_gymnasieutbildning.pdf Elevskador ska under vissa förutsättningar även anmälas till Försäkringskassan (arbetsskadeförsäkringen). Hot och våld av allvarlig art ska anmälas av ansvarig chef till Arbetsmiljöverket, På Arbetsmiljö-verkets hemsida finns ytterligare information. Om händelsen lett till att arbetstagaren skadats och/eller behöver vara sjukskriven, ska ansvarig chef tillsammans med den drabbade och skyddsombud skriva en arbetsskadeanmälan till Försäkringskassan och AFA. Varje händelse om hot och våld med personal inblandad, ska rapporteras på blankett för anmälan om hot och våld eller genom att göra arbetsskadeanmälan. Blanketter återfinns på och

15 15 (19) Bilagor 1. Hot och våld inom skolan - kartläggning av risker 2. Skolverkets stödmaterial Väpnat våld i skolan

16 16 (19) Bilaga 1 Hot och våld inom skolan kartläggning av risker Detta häfte är ett hjälpmedel vid kartläggning av risker för våld och hot om våld. Det är avsett för arbetsplatser inom grund- och gymnasieskolor. Genom att besvara frågorna får ni en bild av var riskerna finns och ett underlag till en diskussion om vilka säkerhetsåtgärder som behövs. Det finns plats för att anteckna vilka åtgärder som ska vidtas, vem som har ansvaret för dem och när de ska vara genomförda. Frågorna utgår från Arbetsmiljöverket och reglerna i föreskrifterna Våld och hot i arbetsmiljön, AFS 1993:2.

17 17 (19) Förekomst av våld samt analys av verksamma insatser a) Förekommer fysiskt våld eller hot om våld inom skolan? b) Förekommer psykiskt våld eller hot om våld inom skolan? c) Har våldet ökat minskat? Varför? Vilka är de effektiva åtgärderna? Vilka behöver utvecklas/förbättras? d) Vad kan spridas vidare som det goda exemplet? e) Görs analys över inrapporterade händelser? Verksamma åtgärder? Statistik? f) Lämnas information till närmaste/högre chef kontinuerligt eller i vissa intervall? Hur ofta? Risker a) Vet du som arbetsgivare var riskerna för våld eller hot om våld finns? b) Finns det särskilda risker i vissa situationer eller på vissa platser? c) Känner anställda och elever, inklusive nyanställda, vikarier, tim- anställda och städpersonal, till riskerna? Förebygg a) Utförs ett kontinuerligt riskanalysarbete? b) Har ni gjort något för att förebygga riskerna? Agera Vet alla anställda och elever hur man bör agera i en hot- /våldssituation? Handlingsplan Finns det en handlingsplan för hur våld och hot ska förebyggas där bl.a. stöd och handledning ingår?

18 18 (19) Lokaler a) Förekommer det att obehöriga uppehåller sig i lokalerna? b) Förekommer det att obehöriga vistas på skolgården? c) Finns det tillräcklig belysning i och utanför lokalerna? d) Finns det hot spots på skolan där huvuddelen av kränkning, mobbning, våld förekommer? Snabb hjälp a) Går det att få snabb hjälp vid en vålds- eller hotsituation? c) Är informationskanalerna upparbetade inom skolan och externt? Säkerhetsrutiner a) Vet alla hur man gör om man behöver kalla på hjälp? b) Finns de regler för hur pengar och stöldbegärliga föremål ska förvaras? c) Finns rutiner och regler dokumenterade, till exempel i en handlingsplan eller checklista? d) Kontrollerar ni regelbundet att anställda och elever känner till säkerhetsrutinerna? Ensamarbete a) Händer det att någon arbetar ensam? b) Finns det särskilda risker för våld och hot vid ensamarbete? Dokumentation a) Anmäler ni olycksfall och tillbud till Arbetsmiljöverket? b) Anmäler ni arbetsskador till Försäkringskassan? c) Anmäler ni i RISK? d) Utreder ni händelser med våld och hot? Obs! Allvarliga olycksfall och tillbud ska anmälas till Arbetsmiljöverket enligt 2 Arbetsmiljöförordningen. Arbetsskador anmäls till Försäkringskassan enligt 42 kap 10 socialförsäkringsbalken. Båda anmälningarna kan göras på

19 19 (19) Hjälp efteråt a) Vet ni vilken form av fysisk, psykisk och social hjälp eller stöd som ska ges för att undvika eller lindra skador? b) Behövs särskild hjälp från till exempel elevhälsans insatser, företagshälsovård, resurser från psykologenheten eller annan resurs? Minderåriga Finns det minderåriga under 18 år som anställda eller praktikanter? Arbetsgivarens ansvar Arbetsgivaren är skyldig att planera, genomföra och följa upp arbetet så att arbetsmiljön blir bra. De anställda ska få tillfälle att medverka i detta arbete. Arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter anger närmare vilka krav som ställs. Några av de föreskrifter som är särskilt viktiga vid arbete som innebär risker för våld och hot är:

Våld och hot säkerhetsrutiner vid Vällingbyskolan

Våld och hot säkerhetsrutiner vid Vällingbyskolan Våld och hot säkerhetsrutiner vid Vällingbyskolan Förebyggande åtgärder: Ordningsregler som syftar till att skapa arbetsro och trivsel på skolan. Bemöta främlingsfientlighet, intolerans och odemokratiska

Läs mer

Plan mot kränkande behandling. Fagerlidsskolan 2018/2019

Plan mot kränkande behandling. Fagerlidsskolan 2018/2019 Plan mot kränkande behandling Fagerlidsskolan 2018/2019 Fagerlidsskolan handlingsplan hot och våld Skolan är både personal och elevers arbetsplats och alla har rätt att känna sig trygga och säkra på sin

Läs mer

Våld och hot Säkerhetsrutiner Solhemsskolan

Våld och hot Säkerhetsrutiner Solhemsskolan Våld och hot Säkerhetsrutiner Solhemsskolan Som medarbetare på Solhemsskolan ska du ha kännedom om skolans säkerhetsrutiner kring våld och hot i detta dokument Viktiga telefonnummer Polis, ambulans, brandkår

Läs mer

Vägledning för hantering av hot- eller våldssituationer

Vägledning för hantering av hot- eller våldssituationer Plan för hantering av hot, våld och 1(9) Vägledning för hantering av hot- eller våldssituationer 1. Agerande vid pågående hot- eller våldssituationer Varje uppkommen situation är unik och behöver bedömas

Läs mer

Vägledning vid akut hot och våldsituation

Vägledning vid akut hot och våldsituation Vägledning vid akut hot och våldsituation 2016-06-08 1. Agerande vid pågående hot/våld Varje uppkommen situation är unik och behöver bedömas i varje enskilt fall. Gör en uppskattning av den uppkomna situationen

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Riktlinjer hot och våld

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun. Riktlinjer hot och våld Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Ks 141 Den 2016-10-04 Riktlinjer hot och våld Kommunstyrelsens beslut Riktlinjer och handlingsplan för hot och våld mot anställda och

Läs mer

Den akuta hot- eller våldsituationen

Den akuta hot- eller våldsituationen Den akuta hot- eller våldsituationen 2016-09-13 1. Agerande vid pågående hot eller våld Varje uppkommen situation är unik och behöver bedömas i varje enskilt fall. Gör en uppskattning av den uppkomna situationen

Läs mer

HANDLINGSPLAN VID HOT- ELLER VÅLDSITUATIONER. Vård och omsorg Handikappomsorg SOCIALA OMSORGSFÖRVALTNINGEN

HANDLINGSPLAN VID HOT- ELLER VÅLDSITUATIONER. Vård och omsorg Handikappomsorg SOCIALA OMSORGSFÖRVALTNINGEN FÖRFATTNINGSSAMLING (8.4.1) HANDLINGSPLAN VID HOT- ELLER VÅLDSITUATIONER Vård och omsorg Handikappomsorg SOCIALA OMSORGSFÖRVALTNINGEN SOCIALA OMSORGSNÄMNDEN BESLUT 2007-02-20 23 Dokumenttyp Riktlinjer

Läs mer

Rutiner för att förebygga och åtgärda hot och våld. Främjande och förebyggande arbete för en god värdegrund och en god arbetsmiljö

Rutiner för att förebygga och åtgärda hot och våld. Främjande och förebyggande arbete för en god värdegrund och en god arbetsmiljö Sida 1 av 4 Rutiner för att förebygga och åtgärda hot och våld Arbetsmiljölagstiftningen ställer krav på att det ska finnas rutiner för att förebygga hot och våld i arbetsmiljön. Den föreskrift som beskriver

Läs mer

HANDLINGSPLAN VID HOT OCH VÅLD

HANDLINGSPLAN VID HOT OCH VÅLD Barn- och utbildningsförvaltningen HANDLINGSPLAN VID HOT OCH VÅLD 2014-06-03 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING s. 2 1.1 Handlingsplanens syfte s. 2 1.2 Handlingsplanens uppbyggnad s. 2 1.3 Kvalitetssäkring

Läs mer

Handlingsplan hot och våld, Uddevalla gymnasieskola

Handlingsplan hot och våld, Uddevalla gymnasieskola Handlingsplan hot och våld, Uddevalla gymnasieskola I samhället i stort och på arbetsplatser förekommer idag situationer där arbetstagare och elever utsätts för våld eller hot om våld. Våld och hot i arbetsmiljön

Läs mer

Rutiner för att förebygga och åtgärda hot och våld

Rutiner för att förebygga och åtgärda hot och våld Rutiner för att förebygga och åtgärda hot och våld Arbetsmiljölagstiftningen ställer krav på att det ska finnas rutiner för att förebygga hot och våld i arbetsmiljön. Den föreskrift som beskriver kraven

Läs mer

Se till att du vet var och vilka riskerna är!

Se till att du vet var och vilka riskerna är! Förebygg våld och hot i arbetsmiljön. Det går att skydda sig mot våld och hot i arbetet. Broschyren bygger på Arbetsmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön AFS 1993:2. Reglerna säger att Arbetsgivaren

Läs mer

Våld och hot på jobbet. kartlägg riskerna

Våld och hot på jobbet. kartlägg riskerna Våld och hot på jobbet kartlägg riskerna Förebygg våld och hot i arbetsmiljön. Det går att skydda sig mot våld och hot i arbetet. Broschyren bygger på Arbetsmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön

Läs mer

handlingsplan vid hot och våld vid de la gardiegymnasiet

handlingsplan vid hot och våld vid de la gardiegymnasiet handlingsplan vid hot och våld vid de la gardiegymnasiet Antagen av Skolledning 2015/2016 INNEHÅLL Handlingsplanen vid hot och våld ska utgöra ett praktiskt verktyg för att hantera akut uppkomna hot- och

Läs mer

Hot och våld - skydd av medarbetare

Hot och våld - skydd av medarbetare Hot och våld - skydd av medarbetare Dokumenttyp Riktlinjer Fastställd/upprättad 2012-01-18 av Kommunstyrelsen 12 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Kommunövergripande Giltighetstid Tills vidare

Läs mer

Österlengymnasiet. Riskbedömning och handlingsplan för våld- och hotsituationer på Österlengymnasiet.

Österlengymnasiet. Riskbedömning och handlingsplan för våld- och hotsituationer på Österlengymnasiet. Riskbedömning och handlingsplan för våld- och hotsituationer på. 1 Innehåll Skolans policy och förebyggande arbete... 3 Allmänna rutiner och instruktioner vid hot- och våldssituationer på.... 4 Vid kännedom

Läs mer

Handlingsplan mot hot eller hot om våld Lärcenter

Handlingsplan mot hot eller hot om våld Lärcenter 1 KS/2017:752 617 Handlingsplan mot hot eller hot om våld Sida 1(10) Upprättad 2018-08-01 2 Innehållsförteckning Inledning... 2 Syfte... 2 Ansvar... 3 Förebyggande arbete... 3 Kunskap... 3 Riskbedömning

Läs mer

ANVISNINGAR OCH ÅTGÄRDER VID HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER VID ÖREBRO UNIVERSITET

ANVISNINGAR OCH ÅTGÄRDER VID HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER VID ÖREBRO UNIVERSITET ÖREBRO UNIVERSITET Rektors beslut 101/2005 2005-03-02 Dnr CF 10-358/2004 ANVISNINGAR OCH ÅTGÄRDER VID HOT- OCH VÅLDSSITUATIONER VID ÖREBRO UNIVERSITET Inledning Anvisningarna gäller för medarbetare, studenter

Läs mer

Våld och hot RIKTLINJER

Våld och hot RIKTLINJER Våld och hot RIKTLINJER RIKTLINJER 1 Syfte Syftet med riktlinjerna för våld och hot i arbetsmiljön är att skapa förutsättningar för en säker arbetsmiljö samt ett garanterat omhändertagande vid händelse.

Läs mer

Våld och hot inom vården

Våld och hot inom vården Våld och hot inom vården Var finns riskerna för våld eller hot om våld? En förutsättning för att kunna minska riskerna i arbetet och känna sig trygg i sitt jobb är att det finns information om situationer

Läs mer

Policy och handlingsplan vid våld och hot i Orust kommun

Policy och handlingsplan vid våld och hot i Orust kommun FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.4) Policy och handlingsplan vid våld och hot i Orust kommun Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Säkerhet Ägare/ansvarig Personalchef Antagen av KS 2006-05-03 74 Revisions datum

Läs mer

Plan vid hot och våld Ådalsskolan

Plan vid hot och våld Ådalsskolan Plan vid hot och våld Ådalsskolan 2014-09-08 Sida 1 av 8 Innehåll Syfte... 3 Styrdokument... 3 Avgränsning... 3 Definitioner... 3 Ansvar... 3 Polisanmälan... 4 Bryt den akuta situationen.... 4 Våld eller

Läs mer

Handlingsplan mot våld och hot om våld

Handlingsplan mot våld och hot om våld Handlingsplan mot våld och hot om våld För- och grundskolenämndens verksamhetsområde Dokumentnamn Handlingsplan mot våld och hot om våld för- och grundskolenämnden Dokumentansvarig Stabschef, skol- och

Läs mer

Handlingsplan mot hot och våld

Handlingsplan mot hot och våld 1 Sida 1(10) Handlingsplan mot hot och våld inom, Upprättad 2016-11-15 2 Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte... 3 Ansvar... 3 Förebyggande arbete... 3 Kunskap... 4 Riskbedömning och utvärdering...

Läs mer

Riktlinjer mot Våld och hot i arbetsmiljön

Riktlinjer mot Våld och hot i arbetsmiljön Kommunledningskontoret, HR-avdelningen Kontaktperson: Boel Steén, tfn 13 56 87 Riktlinjer mot Våld och hot i arbetsmiljön Antagen av Kommunstyrelsen 2011-09-21. Inom Kristianstads kommun är vi av uppfattningen

Läs mer

Rektor ansvarar för att vid terminsstart informera samtlig personal om att ta del av dokumentet.

Rektor ansvarar för att vid terminsstart informera samtlig personal om att ta del av dokumentet. Möllegårdens skola 2012-11-30 Handlingsplan vid våld eller hot om våld Rektor ansvarar för att vid terminsstart informera samtlig personal om att ta del av dokumentet. Identifierade risker Konflikt elev

Läs mer

Riktlinjer för åtgärder vid våld eller hot om våld Antagen av kommunfullmäktige 2008-12-16, 175. Reviderad av kommunstyrelsen 2009-08-12, 187.

Riktlinjer för åtgärder vid våld eller hot om våld Antagen av kommunfullmäktige 2008-12-16, 175. Reviderad av kommunstyrelsen 2009-08-12, 187. 1(6) Riktlinjer för åtgärder vid våld eller hot om våld Antagen av kommunfullmäktige 2008-12-16, 175. Reviderad av kommunstyrelsen 2009-08-12, 187. 2(6) Mot hot om våld eller våld I vår kommun skall alla

Läs mer

Handlingsplan- Hot och våld

Handlingsplan- Hot och våld Handlingsplan- Hot och våld Upprättat 2007-09-10 Reviderad 2010-08 -30 Handlingsplan- Hot och våld 2010 Syfte Att ge råd och riktlinjer i arbetet med att förebygga och hantera situationer av våld eller

Läs mer

Rutiner vid hot och våld Växjö Islamiska skola

Rutiner vid hot och våld Växjö Islamiska skola Rutiner vid hot och våld Växjö Islamiska skola Inledning I alla arbetssituationer som har en koppling till människor kan våldsamma situationer uppstå. Sannolikheten är högre eller lägre beroende på vilken

Läs mer

Hot och våld inom vården

Hot och våld inom vården Hot och våld inom vården Var finns riskerna för hot och våld? En förutsättning för att kunna minska riskerna i arbetet och känna sig trygg i sitt jobb är att det finns information om situationer där det

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum 1 Kommunstyrelsen Dnr

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum 1 Kommunstyrelsen Dnr SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum 1 Kommunstyrelsen 2016-09-13 179 Dnr 2016-000266 Svar på granskning av det systematiska arbetsmiljöarbetet avseende hot och våld Kommunstyrelsens

Läs mer

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola

VÅLD HOT OCH. inom omsorg och skola inom omsorg och skola VÅLD HOT OCH Den här informationen bygger på Arbetarmiljöverkets regler Våld och hot i arbetsmiljön, AFS 1993:2. Reglerna gäller alla arbetsplatser där det finns risk för våld eller

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT HOT OCH VÅLD

HANDLINGSPLAN MOT HOT OCH VÅLD Barn- och utbildningsnämnden 2008-01-16 Barn- och utbildningsförvaltningen Reviderad 2016-06-30 HANDLINGSPLAN MOT HOT OCH VÅLD 1 (10) Rinmnagymnasiet TELEFONLISTA Namn Telefonnummer SOS Ambulans/polis/brandkår/

Läs mer

Policy med handlingsplan mot hot och våld i arbetet

Policy med handlingsplan mot hot och våld i arbetet Författningssamling Antagen av kommunstyrelsen: 2008-09-22 74 Reviderad: Policy med handlingsplan mot hot och våld i arbetet Inledning Den här planen är en del av arbetet med att se till att arbetsmiljön

Läs mer

TILLÄMPNING. Hudiksvalls kommun. Hot. och. våld

TILLÄMPNING. Hudiksvalls kommun. Hot. och. våld TILLÄMPNING Hudiksvalls kommun Hot och våld Hot och våld Tillämpningen beskriver hur Hudiksvalls kommun förebygger hot- och våldsituationer på arbetsplatserna. Målsättningen är att alla medarbetare ska

Läs mer

Riktlinjer för personsäkerhet vid Uppsala universitet

Riktlinjer för personsäkerhet vid Uppsala universitet Dnr UFV 2012/487 Riktlinjer för personsäkerhet vid Uppsala universitet Hot och våld Innehållsförteckning 1 Inledning 3 2 Ansvar 3 3 Mål 3 4 Personsäkerhet 4 4.1 Hot och våld i arbetsmiljön 4 4.2 Arbetsgivaransvaret

Läs mer

Program för att förebygga, bemöta och följa upp våld och hot i arbetsmiljön

Program för att förebygga, bemöta och följa upp våld och hot i arbetsmiljön Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens förvaltning Program för att förebygga, bemöta och följa upp våld och hot i arbetsmiljön 1 Inledning Arbetet mot våld och hot är ett prioriterat utvecklingsområde

Läs mer

Handlingsplan mot hot och våld Hörby Yrkesgymnasium

Handlingsplan mot hot och våld Hörby Yrkesgymnasium Handlingsplan mot hot och våld Hörby Yrkesgymnasium Alla som arbetar på Hörby Yrkesgymnasium, elever såväl som personal, har rätt att vistas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Det förutsätts att

Läs mer

Rutiner vid hot och våld Växjö Islamiska skola

Rutiner vid hot och våld Växjö Islamiska skola Rutiner vid hot och våld Växjö Islamiska skola Inledning I alla arbetssituationer som har en koppling till människor kan våldsamma situationer uppstå. Sannolikheten är högre eller lägre beroende på vilken

Läs mer

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun PERSONALENHETEN 2009-09-28 1 (5) Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun Detta dokument fastställer rutiner samt reder ut ansvarsförhållanden för arbetsmiljöarbetet inom Enköpings

Läs mer

Enkät Frågor om projektarbete. Frågor om hot och våld. Framtagen av projektgruppen Bättre beredd än rädd. Mars 2012

Enkät Frågor om projektarbete. Frågor om hot och våld. Framtagen av projektgruppen Bättre beredd än rädd. Mars 2012 Enkät Frågor om projektarbete. Frågor om hot och våld. Framtagen av projektgruppen Bättre beredd än rädd. Mars 2012 Inledande frågor 1. Var arbetar du? (1) Namn på arbetsplatsen (2) Namn på arbetsplatsen

Läs mer

Definition av hot och våld Ansvar Chefer med arbetsmiljöuppgifter

Definition av hot och våld Ansvar Chefer med arbetsmiljöuppgifter Policy avseende våld och hot om våld i arbetsmiljön vid Örebro universitet Universitetet är och ska vara en öppen och tillgänglig miljö. I denna öppna miljö förekommer ibland personer som bidrar till att

Läs mer

Om det händer. Handledning för taxiföretagets krisarbete vid hot och våldshändelser

Om det händer. Handledning för taxiföretagets krisarbete vid hot och våldshändelser Om det händer Handledning för taxiföretagets krisarbete vid hot och våldshändelser 1 Människor reagerar olika i en våldssituation En del reagerar direkt med stressreaktioner eller chocktillstånd, andra

Läs mer

Policy - Hot och va ld

Policy - Hot och va ld Policy - Hot och va ld Norrtälje kommuns arbetsplatser och demokratiska miljö ska vara trygga och säkra för medarbetare och förtroendevalda. Det ska vara nolltolerans mot hot och våld och den demokratiska

Läs mer

Barn- och skolförvaltning Lund Öster Handlingsplan vid risk för våld och hot 1. verksamhetschef Dalby/Torna Hällstad. Dalby/Torna Hällestad

Barn- och skolförvaltning Lund Öster Handlingsplan vid risk för våld och hot 1. verksamhetschef Dalby/Torna Hällstad. Dalby/Torna Hällestad Barn- och skolförvaltning Lund Öster Handlingsplan vid risk för våld och hot 1 Dalby/Torna Hällestads ansvarsområde Fastställd av Skolledningen Fastställd 2014-03-07 Fackliga organisationer Handlingsplan

Läs mer

Rev 2012-11-29. Handlingsplan och säkerhetsrutiner vid hot och våld

Rev 2012-11-29. Handlingsplan och säkerhetsrutiner vid hot och våld Handlingsplan och säkerhetsrutiner vid hot och våld Handlingsplan mot hot och våld Almunge skola ska vara en trygg och säker arbetsplats utan hot- och våldssituationer för elever och personal. Almunge

Läs mer

Bildningsförvaltningen Område Öst

Bildningsförvaltningen Område Öst Bildningsförvaltningen Område Öst 20180815 Handlingsplan mot hot och våld i arbetsmiljön Varje situation som innehåller hot eller våld ska resultera i en reaktion från verksamheternas personal. På område

Läs mer

Antagen KS 2008-11-11 135 1 (5) Våld och hot - rutin

Antagen KS 2008-11-11 135 1 (5) Våld och hot - rutin Antagen KS 2008-11-11 135 1 (5) Våld och hot - rutin Enhet Personalavdelningen Giltigt från 2008-11-11 Utarbetad av Margita Westring Fastställd av Kommunstyrelsen Granskad av Centrala arbetsmiljökommittén

Läs mer

Välkomna. Trygghet & Säkerhet

Välkomna. Trygghet & Säkerhet Välkomna Trygghet & Säkerhet Dagens upplägg Bakgrund, händelser Aktuell lagstiftning LSO Första hjälpen och krisstöd Våld och hot i arbetsmiljö Scenarion Summering och utvärdering Mycket diskussioner!

Läs mer

Hot och våld i arbetsmiljön

Hot och våld i arbetsmiljön LOKAL ARBETSPLAN Katedralskolan 2016/2017 Hot och våld i arbetsmiljön Handlingsplanen finns tillgänglig för personal och elever på skolans hemsida. Mål På Katedralskolan skall varken personal eller elever

Läs mer

Handlingsplan. mot våld och hot om våld. för. barn- och grundskolenämndens verksamhetsområde 1 (6) Dokumentnamn. Fastställd/upprättad/reviderad

Handlingsplan. mot våld och hot om våld. för. barn- och grundskolenämndens verksamhetsområde 1 (6) Dokumentnamn. Fastställd/upprättad/reviderad 1 (6) Handlingsplan mot våld och hot om våld för barn- och grundskolenämndens verksamhetsområde Dokumentnamn Handlingsplan mot våld och hot om våld för barn- och grundskolenämndens verksamhetsområde Dokumentansvarig

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2016-12-15, 197 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och

Läs mer

Likabehandlingsplan Nyköpings högstadium

Likabehandlingsplan Nyköpings högstadium Likabehandlingsplan Nyköpings högstadium 1. Varför finns likabehandlingsplanen? Enligt skollagen ska alla skolor ha en plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Denna plan kallas

Läs mer

Bildningsförvaltningen

Bildningsförvaltningen 1(5) Handlingsplan mot hot och våld Revideras årligen under augusti månad 2(5) 1. Mål På ska inte några inslag av våld, hot eller hot om våld tolereras. Personal och elever ska i samverkan arbeta för att

Läs mer

Rutin för anmälan av tillbud, arbetsskada och riskobservation

Rutin för anmälan av tillbud, arbetsskada och riskobservation Rutin för anmälan av tillbud, arbetsskada och riskobservation DOKUMENTNAMN GILTIGHETSPERIOD tillsvidare DOKUMENTTYP Rutin BESLUTAT/ANTAGET DOKUMENTÄGARE Pajala kommun VERSION DOKUMENTANSVARIG HR & ekonomi

Läs mer

Område Söder - Nygårdsskolan LIKABEHANDLINGSPLAN

Område Söder - Nygårdsskolan LIKABEHANDLINGSPLAN Område Söder - Nygårdsskolan LIKABEHANDLINGSPLAN Skolan har ett stort ansvar när det gäller att garantera alla barns och elevers trygghet i skolan. Det innebär att diskriminering på grund av kön, etnisk

Läs mer

Delegering av arbetsmiljö 2016

Delegering av arbetsmiljö 2016 Tjänsteskrivelse 1 (1) 2015-10-30 FHN 2015.0027 Handläggare Ulrika Lundgren Folkhälsonämnden Delegering av arbetsmiljö 2016 Sammanfattning Enligt AFS 2001:1 ska arbetsgivaren fördela uppgifterna i verksamheterna

Läs mer

Checklista. Skolan , skolhuvudmän. Datum:

Checklista. Skolan , skolhuvudmän. Datum: Checklista Datum: 2013-08-20 Skolan 2013-2016, skolhuvudmän Denna checklista fokuserar på skolhuvudmannens systematiska arbetsmiljöarbete och lyfter frågor kring arbetsbelastning samt våld och hot. Datum:

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningens handlingsplan mot hot och våld

Barn- och utbildningsförvaltningens handlingsplan mot hot och våld Barn- och utbildningsförvaltningens handlingsplan mot hot och våld Arbetsgivaren strävar efter att våld och hot i arbetsmiljön inte skall förekomma på någon arbetsplats. Arbetsgivaren skall tillse att

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 Reglerna innehåller grundläggande krav på arbetsmiljöarbetet Reglerna utvecklar och preciserar hur arbetsgivaren ska gå tillväga för att uppfylla sitt arbetsmiljöansvar

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

HANDLINGSPLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING HANDLINGSPLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÅSEBRO SKOLA LÄSÅRET 2014-2015 Bakgrund Rätten till likabehandling hör till de grundläggande mänskliga rättigheterna. Alla elever i skolan har

Läs mer

Systematiskt Arbetsmiljöarbete

Systematiskt Arbetsmiljöarbete 2001-09-03 Systematiskt Arbetsmiljöarbete Arbetsmiljöarbetet ska ingå som en naturlig del i den dagliga verksamheten. Det behöver inte ta mycket tid att jobba med arbetsmiljön och samtidigt uppfylla myndigheternas

Läs mer

Plan mot kränkande behandling 2012/13. Reviderad november 2012

Plan mot kränkande behandling 2012/13. Reviderad november 2012 Plan mot kränkande behandling 2012/13 Reviderad november 2012 Policy På Sven Eriksonsgymnasiet accepterar vi inte och tar avstånd från diskriminering eller annan kränkande behandling av våra elever och

Läs mer

Uppgiftsfördelning och kunskaper

Uppgiftsfördelning och kunskaper 5 Det skall finnas en arbetsmiljöpolicy som beskriver hur arbetsförhållandena i arbetsgivarens verksamhet skall vara för att ohälsa och olycksfall i arbetet skall förebyggas och en tillfredsställande arbetsmiljö

Läs mer

Arbetsmiljö. Riktlinjer för. Syfte. Bakgrund. Antagna av Kommunstyrelsen 2001-09-19.

Arbetsmiljö. Riktlinjer för. Syfte. Bakgrund. Antagna av Kommunstyrelsen 2001-09-19. Kommunledningskontorets personalavdelning Kontaktperson: Boel Steén, tfn 13 56 87 Riktlinjer för Arbetsmiljö Antagna av Kommunstyrelsen 2001-09-19. Syfte Syftet med dessa riktlinjer är att visa Kristianstads

Läs mer

Handlingsplan i händelse av hot och våld vid Fyrisskolan. Denna handlingsplan gäller för medarbetare och elever vid Fyrisskolan i Uppsala.

Handlingsplan i händelse av hot och våld vid Fyrisskolan. Denna handlingsplan gäller för medarbetare och elever vid Fyrisskolan i Uppsala. Handlingsplan i händelse av hot och våld vid Fyrisskolan Denna handlingsplan gäller för medarbetare och elever vid Fyrisskolan i Uppsala. Uppsala i januari 2014 FÖRORD Alla som arbetar på Fyrisskolan,

Läs mer

Arbetsmiljöprocess. Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Kommunstyrelsen ( )

Arbetsmiljöprocess. Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Kommunstyrelsen ( ) Arbetsmiljöprocess Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Kommunstyrelsen (2015-08-24) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2015-08-24 Dokumentansvarig: HR-avdelningen Senast reviderad:

Läs mer

Syfte och ansvar 3 Handlingsplanens syfte Ansvar. Riskinventering 4 Riskgrupper Risksituationer

Syfte och ansvar 3 Handlingsplanens syfte Ansvar. Riskinventering 4 Riskgrupper Risksituationer 2 Innehållsförteckning Syfte och ansvar 3 Handlingsplanens syfte Ansvar Riskinventering 4 Riskgrupper Risksituationer Förebyggande arbete för att undvika hot 5-6 På kontorsrummet Att tänka på vid besök

Läs mer

HANDLINGSPLAN MOT HOT OCH VÅLD FÖRSKOLEVERKSAMHET, SKOLBARNOMSORGEN SAMT GRUND- OCH SÄRSKOLA

HANDLINGSPLAN MOT HOT OCH VÅLD FÖRSKOLEVERKSAMHET, SKOLBARNOMSORGEN SAMT GRUND- OCH SÄRSKOLA NORDANSTIGS KOMMUN Utbildnings- och kulturförvaltningen Oktober 2008 HANDLINGSPLAN MOT HOT OCH VÅLD FÖRSKOLEVERKSAMHET, SKOLBARNOMSORGEN SAMT GRUND- OCH SÄRSKOLA Mål Policy Alla, oberoende av ålder, kön

Läs mer

Talarmanus Bättre arbetsmiljö / Fall 4

Talarmanus Bättre arbetsmiljö / Fall 4 Sid 1 av 9 De föreskrifter från Arbetsmiljöverket som gäller för verksamheten är viktiga underlag vid undersökning av arbetsmiljön. Föreskrifterna AFS 2012:2 Belastningsergonomi handlar om hur arbete ska

Läs mer

HANDLINGSPLAN VID - VÅLD OCH HOT OM VÅLD VIVA 2019

HANDLINGSPLAN VID - VÅLD OCH HOT OM VÅLD VIVA 2019 HANDLINGSPLAN VID - VÅLD OCH HOT OM VÅLD VIVA 2019 INLEDNING Handlingsplanens syfte Denna handlingsplan mot hot och våld ska utgöra ett praktiskt verktyg för att hantera akut uppkomna situationer där hot

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Lagens innehåll och syfte: Två gällande lagar skyddar barn och elever från diskriminering, trakasserier och kränkningar. Den ena är Diskrimineringslagen

Läs mer

Bättre arbetsmiljö varje dag

Bättre arbetsmiljö varje dag Bättre arbetsmiljö varje dag Lättläst Se hela bilden Bilden visar vad du behöver göra. Den stödjer och styr dig i arbetet. Hur har ni det på jobbet? Ta fram en policy sid 13 Följ upp varje år sid 14 Arbetsmiljö

Läs mer

KRISPLAN OCH KRISHANTERING

KRISPLAN OCH KRISHANTERING KRISPLAN OCH KRISHANTERING för Torsbergsgymnasiet 2018/19 Olycksfall Om en olycka inträffar och akut hjälp behövs så skall ambulans tillkallas via telefon 112. Slå nollan två gånger om du går genom skolans

Läs mer

Ängelholms kommun accepterar inte att någon inom den kommunala verksamheten utsätts för våld eller hot om våld i sin arbetsmiljö.

Ängelholms kommun accepterar inte att någon inom den kommunala verksamheten utsätts för våld eller hot om våld i sin arbetsmiljö. Rev. 2006-06-15 INLEDNING Våldet har trappats upp och hot om våld förekommer allt oftare. Vad ska vi i Ängelholms kommun acceptera? Hur förebygger vi våld och hot om våld? Målsättningen med detta dokument

Läs mer

Självskattning. Systematiskt arbetsmiljöarbete

Självskattning. Systematiskt arbetsmiljöarbete Självskattning Systematiskt arbetsmiljöarbete Välkommen till detta självskattningsverktyg som tar utgångspunkt i reglerna om systematiskt arbetsmiljöarbete. Skattningen görs genom att ta ställning till

Läs mer

Ett förebyggande, systematiskt arbetsmiljöarbete leder till en bra arbetsmiljö som gynnar alla.

Ett förebyggande, systematiskt arbetsmiljöarbete leder till en bra arbetsmiljö som gynnar alla. Arbetsmiljö och SAM Arbetsmiljölagen I arbetsmiljölagen finns regler om skyldigheter för arbetsgivare om att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet. Det finns också regler om samverkan mellan arbetsgivare

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018 Vuxenutbildningen i Östhammars kommun INLEDNING Rätten till likabehandling hör till de grundläggande mänskliga rättigheterna. Alla elever i skolan

Läs mer

Handlingsplan gällande hot och våld Inledning

Handlingsplan gällande hot och våld Inledning hot och våld Inledning Till skillnad från mobbning som handlar om upprepade tillfällen av kränkande behandling berör denna handlingsplan enskilda händelser då hot och våld förekommer med tillräckligt allvar

Läs mer

Handlingsplan vid hot och våld i arbetsmiljön Lerums vuxenutbildning. Läsåret 2016/2017

Handlingsplan vid hot och våld i arbetsmiljön Lerums vuxenutbildning. Läsåret 2016/2017 1 (5) Sektor Lärande Lerums vuxenutbildning Handlingsplan vid hot och våld i arbetsmiljön Lerums vuxenutbildning Läsåret 2016/2017 Fastställd på APT 16-08-09 Postadress Besöksadress Telefon/ fax Webb/

Läs mer

Krisstödsrutin. för social- och omsorgsförvaltningens anställda

Krisstödsrutin. för social- och omsorgsförvaltningens anställda Krisstödsrutin för social- och omsorgsförvaltningens anställda Revidering fastställd i ledningsgrupp mars 2016 Arbetsmiljö Ett gott omhändertagande i den akuta situationen är av stor betydelse för att

Läs mer

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö STYRDOKUMENT Sida 1(10) Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Område 1 Styrning och ledning Fastställd KSAU, 2012-04- 24, 70 Program 1.2 Personalpolitiskt program Giltighetstid Tillsvidare Plan Riktlinje

Läs mer

Rutin gällande hot och våld Njudungsgymnasiet

Rutin gällande hot och våld Njudungsgymnasiet 1 (5) Rutin gällande hot och våld Njudungsgymnasiet Dokumenttyp: Rutin Beslutad av: Gäller för: Njudungsgymnasiet Giltig fr.o.m.: 2016-08-15 Senast reviderad: 2018-05-29 Dokumentansvarig: Henrik Wågesson,

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning sid Inledning 2 Mål för likabehandlingsarbetet 3 Lagar, styrdokument 4 Definition av begrepp 4 Främjande arbete 5 Förebyggande arbete 6 Rutiner för åtgärder och uppföljning när det

Läs mer

EDA KOMMUN ARBETSMILJÖ- POLICY

EDA KOMMUN ARBETSMILJÖ- POLICY EDA KOMMUN ARBETSMILJÖ- POLICY 070130 Innehållsförteckning: ARBETSMILJÖPOLICY... 3 1. MÅL FÖR ARBETSMILJÖN... 3 2. EN GOD ARBETSMILJÖ INNEFATTAR:... 3 3. ORGANISATION... 3 3.1 Arbetstagarens ansvar...

Läs mer

vem har arbetsmiljöansvaret?

vem har arbetsmiljöansvaret? vem har arbetsmiljöansvaret? Både uthyraren o Arbetstagare som hyrs ut har en speciell situation genom att arbetsgivaren har svårt att påverka arbetsmiljön hos inhyraren. Det är viktigt att såväl uthyraren

Läs mer

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter i Ulricehamns kommun

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter i Ulricehamns kommun Kommunstyrelsen 2015-01-08, 20 Fördelning av arbetsmiljöuppgifter i Ulricehamns kommun Enligt Arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete (AFS 2001:1) ska arbetsgivaren,

Läs mer

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö STYRDOKUMENT Sida 1(12) Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Typ av dokument Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Beslutad KSAU, 2017-02-28, 23 Giltig t o m Tills vidare Dokumentansvarig HR-avdelningen Diarienummer

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete

Systematiskt arbetsmiljöarbete Systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 med ändringar i AFS 2003:4 Reglerna innehåller grundläggande krav på arbetsmiljöarbetet Reglerna utvecklar och preciserar hur arbetsgivaren ska gå tillväga för

Läs mer

Vägledande råd och bestämmelser för fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Vägledande råd och bestämmelser för fördelning av arbetsmiljöuppgifter FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 2 j 1 (10) Vägledande råd och bestämmelser för fördelning av arbetsmiljöuppgifter Fastställd av kommunstyrelsen den 3 mars 2018 67 Arbetsgivaren har enligt arbetsmiljölagen ansvar

Läs mer

Vid akuta incidenter sekundär intervention

Vid akuta incidenter sekundär intervention Vid akuta incidenter sekundär intervention I detta avsnitt finns information om vad som är viktigt när en akut incident har inträffat. Avsnittet behandlar främst trakasserier, hot och våld eftersom det

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ålegårdens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ålegårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ålegårdens förskola 2016-2017 Ansvariga för planen är: Förskolechef tillsammans med förskolans pedagoger. Vilka omfattas av planen: Samtliga barn i verksamheten.

Läs mer

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter Högskolan i Gävle 2011-11-23 Fördelning av arbetsmiljöuppgifter Enligt arbetsmiljölagen 3 kap 2 skall arbetsgivaren vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att arbetstagaren utsätts för ohälsa

Läs mer

Utvärdering av föregående plans insatser. Det främjande och förebyggande arbetet

Utvärdering av föregående plans insatser. Det främjande och förebyggande arbetet Plan för arbete mot diskriminering och kränkande behandling för Landeryds skola, förskoleklassen på Landeryds skola och Linnås fritidshem läsåret 2015-2016 1 Utvärdering av föregående plans insatser Under

Läs mer

Övergripande handlingsplan

Övergripande handlingsplan Övergripande handlingsplan Hot och våld Inom barnomsorg, grundskola, särskola och gymnasieskola Gäller fr.o.m. 2016-04-12 Denna handlingsplan är ett komplement till Vara kommuns övergripande plan Riktlinje

Läs mer

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Ljungdalaskolans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass och Grundskola upp till årskurs 6 Läsår: 2014/2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Riktlinjer för förebyggande av hot/våld inom Malmö högskola

Riktlinjer för förebyggande av hot/våld inom Malmö högskola Riktlinjer för förebyggande av hot/våld inom Malmö högskola Inledning Hot och våld skall alltid tas på allvar. Det är därför betydelsefullt att Malmö högskola, genom ett aktivt arbete och med förebyggande

Läs mer

ARBETSMILJÖHANDBOK. Kris%n Kringstad VD. Irene Ma1sson Stallchef. Kansliansvarig

ARBETSMILJÖHANDBOK. Kris%n Kringstad VD. Irene Ma1sson Stallchef. Kansliansvarig ARBETSMILJÖHANDBOK MCR AB har 7 anställda och driver en ridskola reglerat genom avtal med klubben Malmö Civila Ryttareförening. Arbetsplatsen har stall med hästar, hagar, ridhus och kansli. VD är Kristin

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. gällande Blötbergets skola läsåret 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. gällande Blötbergets skola läsåret 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling gällande Blötbergets skola läsåret 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling gällande Blötbergets skola 1. Skolans vision Alla barn ska

Läs mer